فهرست مطالب

جغرافیا و توسعه - پیاپی 15 (پاییز 1388)

مجله جغرافیا و توسعه
پیاپی 15 (پاییز 1388)

  • 182 صفحه، بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1388/07/11
  • تعداد عناوین: 10
|
  • کرامت الله زیاری، میرنجف موسوی * صفحه 5

    هدف از این مطالعه، بررسی و تحلیل و تبیین خط فقر و ارایه سیاست های فقرزدایی در استان یزد است. روش پژوهش «توصیفی تحلیلی» است. برابر بررسی های صورت گرفته، ده درصد ثروتمندترین جمعیت به ده درصد فقیرترین جمعیت در مناطق شهری و روستایی استان یزد به ترتیب 04/11 و 16/18 درصد بوده است. این ارقام در سطح کشور به ترتیب 5/15 و 4/13 درصد می باشد. ارقام نشان می دهد که توزیع درآمد در جامعه شهری استان یزد نسبت به جامعه شهری کشور و جامعه روستایی استان از وضعیت بهتری برخوردار است. حدود 37 درصداز افراد جامعه شهری و 6/24 درصد از افراد جامعه روستایی زیرخط فقر زندگی می کنند. محاسبات حاصل از مدل آمارتیاسن و کاکاوانی نیز بیانگر آن است که اگر افراد بالای خط فقر شهری و روستایی به ترتیب 6/5 و 9/1 درصد از هزینه هایی را که انجام می دهند به افراد زیرخط فقر از طریق ایجاد صندوقی در سازمان تامین اجتماعی، منتقل کنند در آن صورت تمامی افراد زیرخط فقر به خط فقرخواهند رسید. علاوه بر راهبرد فوق، با به کارگیری راهبردهایی همچون، سیاست مالیات های منفی بر درآمد، گسترش دارایی های تولیدی طبقات، تغییر در توزیع درآمد و افزایش و بهبود فرصت های شغلی می توان فقر و نابرابری را کاهش داد. در غیر این صورت نه تنها فقر و نابرابری تقلیل نخواهد یافت بلکه روز به روز بیشتر و عمیق تر خواهد شد.

  • ابراهیم فتاحی، فاطمه رحیم زاده صفحه 21
    الگوهای مختلف گردش جوی شرایط آب و هوایی متفاوتی را باعث می شوند. تغییر در فراوانی وقوع الگوهای گردش جوی و تیپ های هوا منجر به تغییر الگوی بارش می شود، از این رو مطالعه و بررسی الگوهای گردش جوی می تواند به عنوان معیاری برای بررسی تغییرات الگوی بارش به کار گرفته شود. تغییرپذیری بارش یکی از مهمترین عوامل آب و هوایی است که سیستم های طبیعی و اقتصادی را کنترل می کند. این موضوع به ویژه در مناطقی نظیر ایران که در منطقه ی خشک و نیمه خشک واقع شده، چشمگیرتر است. در تحقیق حاضر رابطه ی فراوانی الگوهای هوا با شاخصENSO مورد تحلیل قرارگرفته است. به منظور طبقه بندی الگوهای گردشی، داده های روزانه مربوط به تراز 500 هکتوپاسکال و فشار تراز دریا در فصل زمستان طی دوره ی آماری 2003-1961 از مرکز داده هایNCEP تهیه گردید. برای طبقه بندی الگوهای هوای روزانه، از روش تحلیل عاملی و خوشه بندی استفاده شد و درنهایت هشت الگوی گردشی اصلی در فصل زمستان برای ایران شناسایی شد. به منظور شناسایی ارتباط بین فراوانی انواع الگوهای گردشی هوا با فازهای گرم، خنثی و سرد ENSO، داده های ماهانه ی شاخص فوق نیز از مجموعه داده های بازسازی شده NCEP استخراج گردید و فراوانی هر یک از الگوهای گردشی هوا طی فازهای گرم، سرد و خنثی محاسبه شد. نتایج حاصل از این پردازش نشان داد که الگوهای هوای کم فشار مدیترانه، کم فشار جنب قطبی، پرفشار شرقی، پرفشار شمالی، پرفشار اروپای شرقی و تلفیق سامانه ی پرفشار سیبری با پرفشار اروپایی در فاز النینو از فراوانی بیشتری برخوردارند. درحالی که الگوهای هوای پرفشار سیبری و پرفشار مرکزی در دوره های لانینا بیشتر است.
  • عیسی ابراهیم زاده، قاسم رفیعی صفحه 45
    با توجه به اینکه در گسترش کالبدی شهر هدف های متعدد و گاهی متضاد با هم (همچون؛ اختصاص زمین برای گسترش شهر و به زیرساخت و ساز رفتن اراضی کشاورزی و غیره) وجود دارد، تنها با نگاهی جامعه نگر نسبت به همه ی عوامل تاثیرگذار در جهت یابی توسعه ی کالبدی شهر، می توان اراضی بهینه را برای گسترش آتی شهر انتخاب کرد. از این رو شناخت و مکان یابی اراضی متناسب، جهت گسترش آینده ی شهر، از تصمیمات مهم برنامه ریزان شهری می باشد. عمده ترین هدف در مقاله ی حاضر ارایه و تعیین مکان های مناسب جهت گسترش آتی شهر مرودشت بوده است. بدین منظور از ابزار توانمند و دقیق سیستم اطلاعات جغرافیایی برای تولید و تجزیه و تحلیل نقشه ها و لایه های مختلف کاربری اراضی شهر مرودشت استفاده شده است. طی این فرآیند ابتدا شاخص های طبیعی و انسانی مورد نیاز و تاثیرگذار در قالب 10 شاخص (جهت شیب، قابلیت اراضی، اراضی سیلاب خیز،گسل، رود، شبکه ی ارتباطی جاده ای، شبکه ی ارتباطی ریلی، صنایع، نقاط روستایی اطراف شهر و خطوط انتقال نیرو) شناسایی، تهیه و ویرایش شدند. سپس با استفاده از مدل ها و توابع تحلیلی سیستم اطلاعات جغرافیایی (همسایگی، حریم، هم پوشانی و غیره)، محدوده ی مورد مطالعه در هر یک از معیارها و شاخص ها ایجاد و نقشه ی جهات بهینه ی گسترش فیزیکی در هر لایه، تعیین گردید. پس از این مرحله، عملیات استانداردسازی و تلفیق لایه ها با استفاده از روش های هم پوشانی و ترکیب نقشه ای و وزن دهی به روش رتبه ای انجام شد. در نهایت پس از تلفیق نقشه های به دست آمده، نقشه ی نهایی جهات مناسب گسترش آتی شهر مرودشت بهینه گزینی و ارایه شد.
  • موسی عابدینی صفحه 71
    حوضه ی آبریز لیکوان چای با متوسط بارندگی 352.72 میلی متر شیب و متوسط 36/5% در جنوب شرق استان اردبیل واقع شده است. گسترش چشمگیر سازندهای سطحی و زمین شناسی حساس به عوامل فرسایش مسلط بر حوضه و اثرات فرازشی نوزمین ساخت (با مقادیر 33/ و 4/1=Vf) و (23/2Bs=) سیستم آبراهه ها بشدت موجب فرسایش و انتقال مواد سست می شوند. نتایج داده های مورفومتری سیستم زهکشی، ضرایب و اشکال فرم هندسی حوضه به همراه برخی از شاخص های ارزیابی میزان استعداد حوضه به فرسایش خطی بویژه خندقی و فرمول های تجربی برآورد میزان رسوب، نظیر آرنولدس، فورنیه، سپاسخواه و... نشانگر شدت تخریب و حجم زیادی از سازندهای خاکی از منطقه است. متوسط فرسایشزایی باران حوضه برحسب تن در هکتار در سال با توجه به نتایج فرمول های مذکور ton/hac/y51/291 و مجموع فرسایش سالانه خاک در حوضه 22446270 ton/hac/yبرآورد شده نشان دهنده ی بالا بودن نرخ فرسایش خاک است. میانگین اسیدیته PH خاک های حوضه 14/6 می باشد که از نظر زراعی برای رویش گیاهان PH مطلوب می باشد با وجود تمایل اسیدی بسیار ضعیف خاک است.
  • فرامرز بریمانی، علی شعاع برآبادی صفحه 89
    شهر نوعی فرهنگ پدیداری است و بافت قدیم جلوه های مادی و معنوی آن را در خود به نمایش می گذارد. از این منظر شهرهای اسلامی تماما دارای بافت قدیمی با اجزای مشابه می باشند که بیانگر هویت اسلامی، تعامل فرهنگی و پیشینه های تاریخی یکسان می باشد. شهر خواف نمونه ای از این گونه شهرهای اسلامی است که علیرغم موقعیت جغرافیایی (واقع بودن در منتهی الیه شرق کشور و انزوای جغرافیایی)، زمانی به عنوان کانونی از تمدن تلقی می شده است. گرچه ویرانی ناشی از جنگ و زلزله و تحولات دهه های اخیر، تاثیر نسبتا زیادی بر اجزا و ضمائم بافت قدیم بر جای گذاشت، لیکن هنوز این بافت دارای پنج محله به نام های میان ده، پایین ده، سرده، قلعه بالا و سالارباشی با اجزای مشخص نظیر ارگ قلیچ خانی، مسجدجامع، مسجد خطیب، مسجد بلال، مسجد شیخ زین الدین و آب انبارهای آقاحسین، مسجد بلال، مسجد خطیب و خواجه یار که عمدتا مربوط به دوره تیموریان می باشد و همچنین دارای مزار حافظ ابرو، پیراحمد خوافی، بی بی حور و بی بی نور، خواجه یار، بناهای تاریخی نظیر منزل قریشی (دوره قاجاریه)، سقابه های مسجد بلال، مسجد جامع و شیخ زین الدین و بازار است، که هر یک از آنها به نوعی تجلی تجربیات فرهنگی ناشی از تعاملات کشورهای اسلامی را در خود دارند. از این رو هدف از این پژوهش شناسایی و معرفی بافت قدیم شهر خواف به عنوان نمونه ای از ساخت شهر اسلامی می باشد. بدین منظور از طریق روش های اسنادی و پیمایشی (تمام شماری) بافت قدیم این شهر بدقت مورد ملاحظه قرار گرفته است. نتایج آن نشان می دهد بافت قدیم شهر خواف از لحاظ ساخت به ویژه کارکردی نمونه ای از شهرهای اسلامی است که با بازخوانی مجدد آن می توان حلقه ی مفقوده ی تعاملات گذشته را در بین کشورهای اسلامی به نمایش گذاشت.
  • غلامعباس فلاح قالهری، دکترسیدمحمد موسوی بایگی، مجید حبیبی نوخندان صفحه 113
    در این تحقیق روشی برای پیش بینی سال های آبی کم بارش و پربارش در منطقه ی خراسان بزرگ شامل سه استان خراسان رضوی، خراسان شمالی و خراسان جنوبی ارایه شده است. این روش شامل سه گام می باشد. در گام اول، ارتباط بین تغییرات الگوهای سینوپتیکی شامل فشار سطح دریا، اختلاف فشارسطح دریا، دمای سطح دریا، اختلاف دمای سطح دریا و سطح 1000 میلی باری، دمای سطح 850 هکتوپاسکال، ارتفاع معادل سطح 500 هکتوپاسکال و رطوبت نسبی سطح 300 هکتوپاسکال با بارش متوسط منطقه ای مورد بررسی قرار گرفته است. در گام دوم محدوده های فازی و توابع عضویت برای الگوهای سینوپتیکی فوق و بارش متوسط منطقه ای در مناطق منتخب توسعه داده شده است. در انتخاب این مناطق که مجموعه ای از نقاط در خلیج فارس و دریای عمان، دریای سیاه، دریای خزر، دریای مدیترانه، دریای شمال، دریای آدریاتیک، دریای سرخ، خلیج عدن، اقیانوس اطلس، اقیانوس هند و سیبری را شامل می شوند، تاثیرپذیری بارندگی منطقه شمال شرق ایران از الگوهای سینوپتیکی در مناطق فوق مورد توجه قرار گرفته است. در گام نهایی قوانین فازی برای پیش بینی بارش بر اساس تغییرات الگوهای سینوپتیکی فوق توسعه داده شده است. از تحلیل حساسیت برای به دست آوردن بهترین ساختار قوانین فازی و توابع عضویت استفاده شد. این قوانین برای پیش بینی مجموع بارش دسامبر تا می (آذر تا اردیبهشت) در فاصله ی بین سال های 2002-1993 مورد استفاده قرار گرفته است. نتایج نشان می دهد مدل پیشنهادی در 70 درصد از سال ها می تواند بارش را با دقت قابل قبولی پیش بینی کند
  • مهدی ثقفی، رضا اسماعیلی صفحه 133
    فرسایش آبکندی از پدیده های معمول در آب و هوایی نیمه خشک می باشد. آنها مناطق وسیع با شرایط مورفولوژیکی، خاک شناسی و آب و هوایی متفاوت را تحت تاثیر قرارمی دهند. میزان هدررفتن خاک درنتیجه ی ایجاد آبکندها در دهه های اخیر به جهت فرسایش قابل ملاحظه ی اراضی تحت کشت در حوضه ی آبریز شاخن، مشکلاتی بسیار جدی ایجاد کرده است. با تکیه بر خصوصیات مورفولوژیکی و شکل هندسی هیدرولیکی، دو نوع عمده ی آبکندها تشخیص داده شده: 1- آبکندهای موقتی که بر روی دامنه های با شیب کم گسترش می یابند؛ 2- آبکندهای دایمی که در نتیجه فرسایش بسیار زیاد ایجاد می شوند. اهداف مورد نظر در این بررسی عبارتند از: 1- تعیین توزیع مکانی این آبکندها در منطقه مورد مطالعه 2- اندازه گیری خصوصیات مورفولوژیکی و توپوگرافی آنها و 3- تعیین عواملی که بازسازی و گسترش و تحول آنها را سبب می شوند. جهت بررسی عوامل اصلی تشکیل انواع متفاوت آبکندها، داده های مربوط به شرایط محیط طبیعی از قبیل: فیزیوگرافی، زمین شناسی، خصوصیات خاک، کاربری اراضی و شرایط هیدرولوژیکی به طور میدانی جمع آوری شد. فرضیات مربوط به مکانیسم های موثر در تشکیل و تحول هر دو نوع آبکند دایمی و موقتی و خصوصیات متفاوت آنها مورد بحث قرار گرفته است. این نوع از آبکندها تحت شرایط آب و هوایی نیمه خشک در مناطق کوچکی از حوضه ی آبریز شاخن در استان خراسان جنوبی مورد بررسی واقع شده اند. بررسی های میدانی در خصوص مورفولوژی آبکندها و فرآیندهای به وجودآورنده ی آنها در سه منطقه از محدوده ی مورد مطالعه که نماینده ی شرایط زمین محیطی متفاوتی هستند، انجام شده است. به طوری که اظهار می شود، با وجود اینکه آبکند منطقه ی شماره ی 1 از محدوده ی مورد مطالعه در ابتدا توسط رواناب سطحی ایجاد شده، اما در حال حاضر بسیار فعال بوده و آنچنان دچار تحول شده که فروافتادگی کف و کرانه ها مهمترین فرآیندهای متحول کننده ی آن به شمار می روند. در مناطق مورد مطالعه، اقدامات کنترل فرسایش باید مبتنی بر افزایش تراکم پوشش گیاهی بر روی زمین جهت کاهش سرعت جریان آب در اراضی بالادست مناطق دارای فرسایش آبکندی باشد تا به این ترتیب حجم جریان در مناطق تحت فرسایش آبکندی کاهش پیدا کند.
  • احمد نوحه گر، محمد مهدی حسین زاده، اسماء پیراسته صفحه 151
    مقاله پیش روی با هدف بررسی قابلیت های طبیعت گردی و تدوین بهترین استراتژی ها در جهت رونق و بهبود عملکرد مدیریت طبیعت گردی در جزیره ی قشم صورت گرفته است. جزیره ی قشم به عنوان بزرگترین جزیره ی خلیج فارس دارای پتانسیل های طبیعی، فرهنگی و مردم شناختی باارزشی است که از آن جمله می توان به جنگلهای حرا، گونه های منحصر به فرد جانوری، چشم اندازهای زیبای ساحلی و آثار تاریخی با ارزشی همچون قلعه پرتغالی ها، قلعه ی نادری، غار خربس و آثار به جا مانده ی زیادی از دوره های صفوی، ساسانی و سامانی و فرهنگ خاص مردم بومی، پوشش، زبان، آداب رسوم و معماری خانه ها (روستای لافت) اشاره کرد. در تحلیل برنامه ریزی راهبردی جهت ارایه ی راهکارهای مدیریتی از روش برنامه ریزی راهبردی SWOT که مبتنی بر شناسایی نقاط قوت و ضعف (عوامل داخلی) و فرصت ها و تهدیدات (عوامل خارجی) می باشد، بهره گیری شد و حاصل آن به صورت جداول خلاصه تجزیه تحلیل عوامل داخلی و خارجی ارایه گردید. این یافته ها برای تجزیه و تحلیل نهایی به صورت جداول ماتریس برنامه ریزی کمی استراتژیک مورد استفاده قرار گرفته و نتایج نهایی نشان می دهد که مدل استراتژی بازنگری (WO) 5 با 16.36 امتیاز با استراتژی حداکثر استفاده اقتصادی از ورود طبیعت گردها در فصول مناسب سال با حفظ ارزش های جزیره و مدل استراتژی رقابتی، تهاجمی (SO) 5 با امتیاز 15.65 با تاکید بر تبادلات فرهنگی شفاف با سایر کشورها به منظور معرفی قابلیت ها و جایگاه فرهنگ و آداب مردم جزیره و با هدف جذب هرچه بیشتر گردشگرهای داخلی و خارجی به عنوان بهترین استراتژی ها شناخته شد.
  • صفحه 173
  • صفحه 177
|
  • Dr. K. Ziari, M. N. Mousavi Page 5

    The aim of this paper is investigation an analysis poverty line measurement and determination in Yazd province and presents poverty-eradication policies. The descriptive-analytic methodology is used. According to this study, the proportion of the 10 percent of the richest to the 10 percent of the poorest in urban and rural areas is 11.04 and 18.16 respectively. These proportions are 15.5 and 13.4 respectively for the whole country. Statistics show that distribution of income in urban and rural societies of Yazd province is better in comparison with of whole country. About 37 percent in urban society and 24.6 percent in rural society of Yazd province live under poverty line. Results of Tiasen and Kakavani models also indicate that if above poverty line in urban and rural areas give 5.6 and 1.9 percent of their expenses to under poverty line of urban and rural areas respectively, all living under poverty line will close to poverty line. In addition to above mentioned solution, using negative income tax policies, developing production properties of groups, transformation in income distribution and improvement of job opportunities can reduce poverty and inequality. Other wise, not only pover and unequality doesnt decrease but also it became more deeper and greater.Keywords: Income Distribution, Poverty, Poverty Line, Poverty- Eradication Policies, Yazd Province.Dr. E. Fattahi F. RahimzadehMeteorological Research Meteorological Research The ENSO Relation WithWintery Atmospheric Circulation Patterns in IranThe various atmospheric circulation patterns are caused the different conditions of weather; for example, the frequency changes of occurrence of atmospheric circulation patterns weather types are caused the precipitation patterns variations, therefore, studies on weather types can used as a criterion for analysis of precipitation patterns variations. Precipitation variability is one of the important factors which controls natural and economical systems. This effect is more significant in arid and semi-arid regions such as Iran. This paper, studied relation between circulation patterns and ENSO index. In order to classification of circulation patterns, the data of 500 hpa geopotential height and sea level pressure were taken from NCEP data center at the statistical period of 1961-2003. For classification of daily weather types, it is used principle component analysis and clustering method. Finally, 8 weather types were recognized for Iran on winter season time. In order to recognition of relation between frequency of various weather types and warm and cold phases of ENSO, the monthly data provided from NCEP and then frequency of weather types were calculated in warm, cold, and neutral phases. Conclusions reveal that Mediterranean low-pressure, South polar low-pressure, Eastern high-pressure, Northern high- pressure and Eastern European high - pressure and also joining Siberian high - pressure with the European high - pressure in the El Nino phase have more frequencies, Whereas occurrence frequencies of the Siberian high - pressure and central high - pressure systems are more at the La Nina periods.

  • Dr. I. Ebrahim-Zadeh, Gh. RafieÓ Ói Page 21
    In urban extention there are various intentions and opposed objects (for example: Land setting aside for urban extention and using agricultural farm for building), so just a direction finder glance to all efficient factors which affected on urban extention, can choose the best lands in the future. Therefore recognition and locating proportional land is one of the most important decisions of urban-planners. The main goal of this research is presenting and appropriate locating for Marvdasht urban extention for posterity. For this purpose GIS, a powerful and careful tool, was used for producing and analyzing maps and multiform layers of Marvdasht land use. At first, 10 indices, natural and mankind guidelines, such as, slope direction, land capability, torrential lands, fault, river, road connection net, railway connection net, industries, rural points of cities suburbs, power transition lines were introduced, prepared and edited. After wards, by using models and analytical functions of GIS (such as: proximity, bounds, over lapped, …) case study limits in each indices and criterions were created and optimum directions maps of physical extentions of each layer were determined. After that, standardization operations and putting layers together was done by dignity ranking, overlapped and map combination methods, Finally, after arranging the made maps, the last map consisting of appropriate directions of Marvdasht extention during the next years was chosen and demonstrated.
  • Dr. M. Abedini Page 71
    The Likvan Chay basin with 352.72 mm annually precipitation and 5.36% gradient is located on the south-east of Ardebil province. Based on the active tectonic (Bs=2.23), Vf=1.4 & 0.33) vast extension of potentially sensitive formation, impact, runoffs leads to intensive soil erosion. The result of drainage system morphometric, coefficient and geometrical shapes of basin and evaluation of sedimentation with different formulas such as Arnolds, Fournieh, Sepaskhah,… indicate the rate of soil erosion very numerous in the basin. The average erosive caused by rain by results of mentioned formulas is 291.51 ton/ ha/y and the total annually erosion of the soil in the basin is estimated 22446270 ton/ ha/y which indicates high rate of soil erosion. Also the result of some climatic indies such as hydrothermal coefficient and soil wetnes's fluctuation showed the basin very prone to gullification and runoffs erosion. The average of PH is 6.14 which desired to cultivation.
  • Dr. F. Barimani, A. Shoa Bar- Abadi Page 89
    A city is a kind of appearance of culture and the ancient quality showes its material and spirtual mainfestation. So, all Islamic cities enjoy ancient quality with similar elements which have the same Islamic identity, cultural management and historical background. Khaf is a manner of these Islamic cities inspite of its geographical situation (located at the end part of the country in the east and geographical isolation) has been counted among a center of culture in the past. Although ruined caused by the war and earth quake and recently decade changes, has severely in fluenced on details and ancient quality attachment, but this region has five quarters named, Mian- Deh, Paein- Deh, Sar- Deh, Ghalَeh Bala, Salar- Bashi with specific parts like = Ghilich- Khani citadel, Jameَ mosque, Khatib mosque, Balal mosque, Sheikh Zein- Addin mosque, Agha Hossein cistern, Balal mosque, Khatib mosque and Khajeh Yar belonged to the Timurids dynasty. Some places which transfer cultural experiences arising from Islamic countries collaboration can name: Hafez Abrou shrine, Khafi Ahmad aged, Hoor matron and Nour matron, Khajeh Yar, historical monuments such as= Qhoreishi house (the Qajar dynasty), Balal mosque drinking fountain, Jameَ mosque, Sheikh Zein-Addin and Bazaar. Therefore, this research tries to acquaintance and introduce khaf ancient quality as a Islamic city building. For this reason, documentary and enumeration methods of the ancient quality is considered. The study results show the Khaf ancient quality with regard to construction as a Islamic cities model which reviwed to finding the missing link of the past collaboration between Islamic countries.
  • Gh. A. Fallah Ghalhary, Dr. S. M. Mousavi Baygi, Dr. M. Habibi Nokhandan, Dr. J. Khoshhal Page 113
    In this research, we have used from Phasic sets theory for seasonal rainfall forecasting from Dec to May in Razavi Khorasan, North Khorasan and South Khorasan Provinces. This method includes three steps. In the first step, relationships between synoptical patterns variation including Sea Level Pressure (SLP), Sea Surface Temperature (SST), Sea Surface Pressure Difference (SLP), Sea Surface Temperature (SSt), 1000 millibar Surface, Air Temperature at 850 hpa, Geopotential Height at 500 hpa and Relative Humidity at 300 hpa with average precipitation with average precipitation are investigated. In the second step, model was calibrated from1970 to 1992. Sensitiveness analysis is used for obtaining the best phasic rules structure and membership functions. In final step, rainfall prediction is performed from 1993 to 2002. Results showed that phasic sets theory can successfully predict amount of the rainfall.
  • Dr. M. Saghafi, Dr. R. Esmaili Page 133
    Gully erosion phenomena are very common in semi- arid climate. They affect large areas with different morphological, pedological and climatic characteristics. The amount of soil wasting due to gullying has become a very serious problem in the recent decades as it was associated to remarkable depletion of cultivated land in Shakhen drainage basin. Two main types of gullies were identified on the basis of their morphological and hydraulic geometry characteristics: (1) Ephemeral gullies which generally develop on low gradient slopes; and (2) Perennial gullies, formed by deep erosion processes. The objectives are (1) to determine the spatial distribution of these gullies in the study area, (2) to measure their morphological and topographical characteristics and (3) to appoint the factors which are led to their reconstruct and development and transformation. In order to investigate the main causes originating the different types of gullies, environmental conditions data such as: physiographic, geology, soil characteristics, hydrology and land use were collected in the field. The hypotheses on the mechanisms responsible for both ephemeral and perennial gullies development and for their different characteristics are discussed. This study investigates these types of gully under semi - arid climate in the small region of Shakhen drainage basin on South Khorasan province. Field investigations on gully morphology and its constructing processes were carried out in three regions from the study area, representative of different geo-environmental conditions. It is suggested that the gully on the region No.1 land system has been more active and, though initiated by overland flow, has developed to a stage where seepage at the base and banks is now the main process. In the study regions, erosion control efforts should be based on dense ground vegetation to reduce flow velocity on the up land to reduce flow volumes on the area with gully erosion.
  • Dr. A. Nohegar, Dr. M. Hosseinzadeh, A. Pirasteh Page 151
    This paper is done with the goal to study ecotourism capabilities and compile the best strategies for flourishing and improvement of tourism management performance. Qeshm island, as the biggest island in Persian Gulf, shows valuable natural, cultural and ethnological potentials, among which Harra Sea Forest, unique animal species, beautiful costal views, historical remains such as Portugeses fortress, Naderi castle, Kherbes cave, and many other remains of Safavid, Sassanid and Samanides era, special culture of native people, clothing, language, customs and house architecture (Laaft Village) can be mentioned.To analyze the practical planning with the aim of presenting managerial course, this paper applies SWOT planning strategy model which is based on the recognition of strengths and weaknesses, (Internal factors(and opportunities and threats (External factors (and the results are presented in brief analytical tables of Internal and External factors.The final analysis of these findings are incorporated in quantitative strategy planning matrix tables and final results show that strategy model 5 (WO) with 16.36 points, with ultimate economical use of the arrivals of tourists in suitable seasons of the year with preservation of the island values and strategy model 5 (SO) with 15.65 points with emphasis on clear cultural interactions with other countries are the best strategies to introduce the capabilities and cultural station of the island people and attract more and more local and foreign tourists.