فهرست مطالب

فصلنامه گیاه و زیست بوم
پیاپی 16 (زمستان 1387)

  • تاریخ انتشار: 1388/01/20
  • تعداد عناوین: 11
|
  • گیاه شناسی
  • محمد دستورانی، مه لقا قربانلی، غلامرضا بخشی خانیکی، یونس عصری صفحه 2
    منطقه ی مورد مطالعه با وسعت تقریبی 16 کیلومتر مربع در جنوب شهرستان ورامین از استان تهران واقع شده که خاک آن همه از آبرفت های کوه های اطراف تشکیل شده و دارای بافت لوم رسی، لوم، رس و سیلت همراه نمک با pH به نسبت بالا می باشد. دو رودخانه فصلی کرج و شور از آن عبور کرده و ارتفاع آن از سطح دریای آزاد حدود 850 متر است. میزان متوسط بارندگی سالانه 172.28 میلی متر می باشد. بررسی و مطالعه فلور این ناحیه منجر به شناسایی 41 گونه از 30 جنس و 11 خانواده شد. به دلیل شرایط کویری و شور بودن منطقه ، بزرگ ترین خانواده ها از لحاظ تعداد گونه Chenopodiaceae با 15 گونه 36.58 درصد Tamaricaceae و Poaceae هر کدام با 6 گونه به طور جداگانه 14.63 درصد را به خود اختصاص داده اند. هم چنین جنس Tamarix با 6 و Salsola با 4 گونه بزرگ ترین جنس ها می باشد . از نظر شکل زیستی 53.66 درصد گونه ها تروفیت، 19.51 درصد فانروفیت، 12.19 درصد کامفیت 7.32 درصد همی کریپتوفیت، 4.88 درصد ژئوفیت و 2.44 درصد هلوفیت هستند . مطالعه خاستگاه شناسایی شده نشان داد که عناصر رویشی منطقه 39.02 درصد ایران-تورانی، 19.51 درصد ایران-تورانی و صحرا - سندی، 14.63 درصد جهان شمول، 9.76 درصد ایران-تورانی، صحرا- سندی و مدیترانه ای، 9.76 درصد ایران-تورانی، مدیترانه ای و اروپا-سیبری، 4.88 درصد ایران - تورانی و اروپا - سیبری و در نهایت 2.44 درصد ایران -تورانی و مدیترانه ای می باشد.
  • فهیمه سلیم پور، علی مازوجی، فریبا شریف نیا صفحه 15
    جنس ماشک حدودا با 180 تا 210 گونه در دنیا یکی از جنس های مهم تیره ی حبوبات می باشد. گونه Vicia sativa یکی از گیاهان علوفه ای با ارزش این تیره به شمار می آید. در فلور ایرانیکا 4 واریته V. sativa var. sativa، V. sativa var. amphicarpa، V.sativa var. angustifolia و گزارش V. sativa var. cordata شده است. با جمع آوری 64 نمونه از گونه های منتسب به گونه V. sativa از استان تهران و استان های شمالی کشور مشخص شد که تنوع ریختی بالایی مشاهده می شود. این تنوع به ویژه در خصوصیات شکل و تعداد برگچه ها، ساختار مقطع عرضی ساقه، صفت های مربوط به جام گل و شکل بذر دیده می شود. هم چنین عدد پایه کروموزومی در گونه های V.sativa، V. angustifolia برابرn=6 و در گونه ی Vcordata برابر n=5می باشد.
    با توجه به همه نتایج به دست آمده ، تغییر سطح رده بندی گونه های V. cordata angustifolia از واریته به سطح گونه پیشنهاد می شود
  • محیط زیست
  • حمید ساکنین چلاو، بهمن اسلامی، نجمه ثمین، سهراب ایمانی، فضل شیردل، محمد هوسکاری صفحه 27
    جنگل ها نقش بسیار مهمی در تعادل زنجیره های غذایی و سلامتی موجودات کره ی زمین دارند. فلور بسیار غنی از انواع درختان و درختچه ها جنگلی در مناطق مختلف ایران پراکنده هستند که بعضی از این گیاهان جزء گونه های کمیاب در دنیا می باشند. درختان و درختچه های جنگلی دارای آفات زیادی هستند که سوسک های چوبخوار خانواده های Cerambycidae، Buprestidae و Lucanidae جزء مهم ترین آفات درختان جنگلی به شمار می آیند. این پژوهش طی سال های 1379 الی 1385 بر اساس شناسایی سوسک های چوبخوار درختان و درختچه های جنگلی در بعضی مناطق ایران انجام گرفته است. بر اساس نتایج این مطالعه، در مجموع 48 گونه گیاه میزبان برای 85 گونه سوسک چوبخوار در مناطق مختلف کشور شناسایی شده است. در بین میزبان های گیاهی بسیار، خانواده های Rosaceae، Ulmaceae و Fagaceae به ترتیب با دارا بودن نوزده، هشت و شش گونه دارای بیش ترین تعداد میزبان برای سوسک های چوبخوار بودند. علاوه بر درختان مزبان سوسک های چوبخوار، بعضی دشمنان طبیعی (شکارگران و پارازیتوئیدها) مهم فعال در مناطق تحت نمونه برداری، جمع آوری و شناسایی شدند.
  • گیاهان دارویی
  • مجید قلی بیگیان، محمدرضا حاج سیدهادی، بابک دلخوش صفحه 46
    برای مطالعه ی تاثیر تراکم بوته و کود نیتروژنه بر درصد جوانه زنی و برخی از خصوصیات مورفولوژیکی بذ ر های به دست آمده از گیاه دارویی ماریتیغال، آزمایشی به صورت فاکتوریل درقالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در سال 1384 در مرکز تحقیقات منابع طبیعی همند آبسرد انجام و بذ ر های حاصله از لحاظ وزن هزاردانه، وزن تر، وزن خشک، طول ریشه چه، طول ساقه چه و طول گیاهچه مورد ارزیابی قرار گرفتند.
    نتایج نشان داد با بهبود تغذیه ی گیاه مادری که در نتیجه کاهش تراکم و افزایش مصرف کود نیتروژنه حاصل شده بود، طول گیاهچه، وزن تر و وزن خشک درگیاهچه های حاصله افزایش می یابد بدین ترتیب بیش ترین وزن هزار دانه (3/27 گرم)، درصد جوانه زنی(96 درصد)، وزن تر گیاهچه (72/80 میلی گرم) و وزن خشک گیاهچه (81/4 میلی گرم) درتیمار با تراکم 5 بوته در متر مربع و150 کیلوگرم کود درهکتار و کم ترین آن به میزان 4/22 گرم، 81 درصد، 61/58 میلی گرم و 04/4 میلی گرم در تیمار با تراکم 10 بوته درمترمربع و نبود مصرف کود به دست آمد.
  • فرهنگ مراقبی، مریم تیموری، علیرضا صاحبی صفحه 60
    با افزایش مقاومت باکتری ها به آنتی بیوتیک ها نیاز بسیاری به یافتن منابع جدیدی برای تولید داروهای جدید وجود دارد . زیره به عنوان گیاه دارویی می تواند انتخاب مناسبی برای این کار باشد . هدف این مطالعه بررسی تاثیر کودهای شیمیایی و آلی بر کیفیت اسانس و فعالیت ضد میکروبی اسانس زیره است. برای این کار بذرهای زیره به هنگام کاشت تحت تاثیر کودهای شیمیایی و آلی قرار گرفتند. اسانس بذرها با روش تقطیر با آب تهیه و با دستگاه گاز کروماتوگرافی تجزیه و ترکیبات آن تعیین شد. اثرات ضد میکروبی اسانس زیره با روش انتشار در آگار اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که تیمار A2 تاثیرات مثبتی بر کیفیت اسانس داشته سبب افزایش ترکیب بتاپینن شده است. اثرات ضد باکتریایی اسانس قابل ملاحظه بوده و حساسیت باکتری های گرم مثبت بیش از باکتری های گرم منفی بوده است. در مجموع می توان نتیجه گرفت که اسانس زیره می تواند جایگزین مناسبی برای تعدادی از آنتی بیوتیک ها باشد.
  • زراعت
  • میثم الیکایی قنبری، محمد جواد میرهادی، امیرحسین شیرانی راد، بابک دلخوش صفحه 69
    برای بررسی اثر قطع آبیاری از مرحله ساقه دهی به بعد بر صفات زراعی و عملکرد دانه و روغن ارقام پاییزه کلزا، تحقیقی به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های به طور کامل تصادفی در سه تکرار که در آن آبیاری در دو سطح شامل آبیاری معمول (شاهد) و قطع آبیاری از مرحله ساقه دهی به بعد و رقم نیز در پنج سطح شامل ارقام Okapi، Zarfam، Orient، Talaye، SLM046بود انجام شد. این آزمایش در سال زراعی 86-1385 در مزرعه 400 هکتاری مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج اجرا شد. نتایج حاصل نشان داد که اثر ساده ی آبیاری بر صفات تعداد خورجین در گیاه، طول خورجین، عملکرد دانه و عملکرد روغن دانه در سطح یک درصد و بر صفات تعداد دانه در خورجین و وزن هزار دانه در سطح پنج درصد معنی دار شد. اثر ساده ی رقم نیز بر صفات تعداد خورجین در گیاه، طول خورجین، عملکرد دانه و عملکرد روغن دانه در سطح یک درصد و بر صفت وزن هزار دانه در سطح پنج درصد معنی دار شد. هم چنین اثر متقابل آبیاری و رقم بر صفات تعداد خورجین در گیاه، عملکرد دانه و عملکرد روغن دانه در سطح یک درصد معنی دار شد. بر پایه ی نتایج حاصله، رقم Zarfam هم در شرایط آبیاری معمول (شاهد) و هم در شرایط تنش خشکی عملکرد دانه و روغن بالاتری داشت. بنابراین قابل توصیه از دیدگاه زراعت در شرایط تنش کم آبی می باشد.
    کلیدواژگان: ارقام کلزا، تنش خشکی، عملکرد و اجزای عملکرد
  • آرش برزو، محمد ابراهیم زاده، فریبرز عزیزی نژاد، محمدرضا ممیزی صفحه 85
    روی از عناصر غذایی ضروری گیاه می باشد که خاک های آهکی ایران با کمبود آن روبه رو است. بازیابی کودهای دارای روی بسیار کم بوده و بخش زیادی از کود مصرفی در کشت اول جذب گیاه نشده و سبب تجمع روی در خاک و تبدیل آن به شکل های مختلف شیمیایی می شود. این تحقیق برای بررسی تاثیر روی باقیمانده و شکل های مختلف شیمیایی آن بر رشد و جذب روی در گندم انجام شده است. آزمایش در20 نمونه خاک سطحی از مناطق برنج کاری استان فارس در قالب بلوک های کامل تصادفی به صورت فاکتوریل (3×20) با فاکتورهای اصلی سه سطح روی و فرعی 20 نوع خاک در سه تکرار انجام شد. طی یک آزمایش گلخانه ای با گیاه برنج به هر نمونه هر کدام در سه تکرارسطوح 0، 5 و 10 میلی گرم در کیلو گرم خاک، کود روی از منبع سولفات روی به همراه سایر عناصر مورد نیاز گیاه اضافه شد. پس از برداشت به ترتیب در این خاک ها برنج و گندم کاشته شد. 67 روز پس از کاشت گندم وزن خشک قسمت هوایی و غلظت عناصر غذایی در گیاه اندازه گیری شد. در نمونه های خاک برداشته شده قبل از کاشت گیاه نیز غلظت روی و هم چنین مقدار شکل های مختلف شیمیایی روی تعیین شد.
    نتایج نشان داد که افزایش روی باقیمانده تفاوت محسوسی در رشد گندم ایجاد نکرد ولی سبب افزایش غلظت روی در گیاه و مقدار جذب کل روی در هر گلدان شد که روابط معنی داری بین روی عصاره گیری شده و غلظت و جذب کل روی توسط گیاه به دست آمد (1p<). از شکل های مختلف شیمیایی روی بین غلظت و جذب کل روی و روی کربناتی همبستگی معنی داری در سطح 1 درصد به دست آمد. طبق نتایج به دست آمده 33 تا 44 درصد روی مصرفی به شکل کربناتی تبدیل می شود که علت اصلی اثر باقیمانده روی بر جذب و غلظت روی در گیاه تبدیل این عنصر به شکل کربناتی می باشد
    کلیدواژگان: روی باقیمانده، شکل های مختلف شیمیایی روی، غلظت روی، جذب روی، رشد گندم
  • مریم ولی نژاد، محمدجعفر ملکوتی، مجتبی محمودی صفحه 99
    این تحقیق برای بررسی عکس العمل برنج پرمحصول ندا به مصرف کود کلرور پتاسیم در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در 8 نقطه در غرب استان مازندران انجام شد. قبل از نشاکاری، نیتروژن و فسفر بر اساس آزمون خاک و به ترتیب از منابع اوره و سوپر فسفات تریپل و پتاسیم (در تیمارهای مختلف) به ترتیب به میزان 5 و100و 200و300و400و500 کیلوگرم در هکتار از منبع کلرور پتاسیم به خاک اضافه شد.
    نتایج به دست آمده نشان داد که تاثیر مقادیر مختلف کلرور پتاسیم در سطح 5% بر میزان عملکرد دانه معنی دار شد. دامنه افزایش محصول دانه در اراضی که به مصرف کلرور پتاسیم پاسخ مثبت نشان دادند (63 درصد) از 600 تا 2800 کیلوگرم در هکتار متغیر بود و درصد افزایش محصول دانه در محدوده 7 تا 32 درصد قرار گرفت. بهترین تیمار کودی پتاسیم برای رقم ندا در منطقه غرب مازندران تیمار 300 کیلوگرم در هکتار کلرور پتاسیم برآورد شد.
    کلیدواژگان: کلرور پتاسیم، برنج، رقم ندا
  • صفحه 113
  • صفحه 121
  • شرایط پذیرش مقاله / روش تدوین مقاله
    صفحه 123
|
  • M.Dasturani, M.Ghorbanli, G.Bakhshikhaniki, Y.Asri Page 2
    This research was done in the salt desert of south of Varamin(Tehran). This region with an area of 16 Km2, situated in south Varamin.The soil of region including; lume,clay, silt,with salt and alkalin pH. Karaj and Brackish rivers situated in this region. The altitude of this region is 850 meters high from sea level and annual averege of precipitation reaches to 172.28 mm. Flora of this region includes 41 plant species that belong to 30 genera and 11 families. The important families considering that number of species are Chenopodiaceae, Tamaricaceae & Poaceae with 15 (36.58%), 6(14.63) & 6(14.63)species respectively. Tamarix with 6 and Salsola with 4 species are the largest genera. Life forms of the plant species of region include: therophyte 53.66%, phanerophytes 19.51, chamaephytes 12.19%, hemichryptophytes 7.32%, geophytes 4.88% and holophytes 2.44%. From the view point of regional elements plants of this region include: 39.02% IT, 19.51% IT;SS, 14.63% Cosm, 9.76% IT;SS;M, 9.76% IT;M;ES,4.88% IT;ES, 2.44% IT;M ‏.
  • F.Salimpour, A.Mazooji, F.Sharifnia Page 15
    The genus Vicia L. is an important genus of the Fabaceae family which is predominantly distributed with some 180 to 210 species in the world. V. sativa is one of the valuable forage plants in this family. The flora Iranica is described four variety of this specimen such as: V. sativa var. amphicarpa, V. sativa var. sativa, V. sativa var. angustifolia and V. sativa var. cordata. 64 specimens collected from Tehran and different parts of northern provinces related to V. sativa. High different morphological variety of this specimens was showed. This variety specially observed in foliolate characters such as form and number, stem transaction, corolla characters and seed forms. Also basic chromosome number in V.sativa and V. angustifolia is n=6 and in V. cordata is n=5. According to the obtained results, it is suggested that, V. cordata and V. angustifolia must be changed from variety to species level.
  • H.Sakenin Chelav, B.Eslami, N.Samin, S.Imani, F.Shirdel, M.Havaskary Page 27
    Forests have very important role in equilibrium of food chains and healthy of living organisms. Diverse flora of different trees and shrubs are scattered in different regions of Iran which many of them are rare species of the world. The forest trees and shrubs have several pests which wood-boring beetles (Coleoptera: Cerambycidae, Buprestidae, Lucanidae) are the most important pests for these plants. The present research was conducted to determine the wood-boring beetles of forest trees and shrubs through 2000-2006 in different regions in Iran. The results indicated that totally 48 host plants were identified for 85 wood-boring beetles. Of the several host plants, three families including, Rosaceae, Ulmaceae, and Fagaceae with 19, 8 and 6 plant species, respectively had the highest number of host plants for wood-boring beetles. In addition to the host plants of wood-boring beetles, many important and dominant natural enemies (predators and parasitoids) were collected and determined from the studied regions.
  • M.Gholybaigian, M.R.Haj Sayed Hadi, B.Delkosh Page 46
    To study the effect of plant density and Nitrogen fertilizer on seed morphological characteristics in milk thistle, an experiment was conducted in spring of 2005 at research station of Hammand Absard. After harvest, seeds were placed in suitable storage for a year. Then traits included 1000 seeds weight, germination percentage, wet weight, dry weight of seed‏ling, coleoptiles, colorize and seedling longevity were assessed.The results showed that by increasing the mother’s plant growth that rains by decreasing the plant density and increasing of N-fertilizer, seed yield increased, so it increases the percentage of seed‏ germination, seedling longevity, wet and dry weight of seedling and we could obtain highest amounts of: 1000 seeds weight (23.3g), germination percentage (97%), wet seedling weight (80.72 mg) and seedling dry weight (4.81mg) in plot with plant density of 5 plant per square meter and 150 kg/ha of nitrogen fertilizer and lowest amount of above factors respectively (22.4g), (81%), (58.61mg) and (4.04mg) in plot with 10 plant per square meter and with‏out any nitrogen fertilizer.
  • F.Moraghebi, M.Teimoori, A.R.Sahebi Page 60
    Increasing prevalence of antibiotic-resistant bacteria has led to a demand for new agents that could be used to decrease the prevalance of disease. Cumin can be a good option for this purpose. The objective of this study was to investigate the effect of chemical and organic fertilizers on quality and antibacterial activity of cumin essential oil. Seeds were treated with different fertilizers during sowing. The essential oil was prepared by water distillation and analyzed by GC/Mass gas chromatography. The antibacterial activity was determined by disk diffusion method. Results indicated that A2 treatment increased the quality of essential oil by increasing the amount of β-pinene. The cumin essential oil showed significant antibacterial effects and Gram positive bacteria showed more susceptibility than gram negative ones. As a result, the cumin essential oil could be a good substitute to eliminate bacteria.
  • M.Elikaei Ghanbary, M.J.Mirhadi, A.H.Shirani Rad, B.Delkhosh Page 69
    To study the effect of no irrigation from stem‏ elongation stage on agronomical characteristics grain and oil yield of winter rapeseed cultivars, a research was done in case of factorial experiment in form of random complete block basis design in three replications in which the irrigation in two levels consist of normal irrigation (witness) and no irrigation from stem‏ elongation stage and cultivar in five levels‏‏ consist of Okapi, Zarfam, Orient, Talaye, SLM046 cultivars. This experiment was conducted on crop year 1385-86 in the 400 hectar of field of research, breeding and producing of seed and plant institute of karaj. The results showed that the effect of simple of irrigation on characters number of silique in plant, length of silique, seed yield and yield of grain oil in one percentage level and on characters number of grain in silique and weight of 1000 grain in five percentage level were significant. The effect of simple of cultivar also on characters number of silique in plant, length of silique, seed yield and yield of grain oil in one percentage level and for weight of 1000 grain character in five percentage level were significant. Also The effect of interaction of irrigation and cultivar on characters number of silique in plant, seed yield and yield of grain oil in one percentage level were significant. On the basis of the results, that Zarfam cultivar in both normal irrigation condition (witness) and also in drought stress condition had the higher grain and oil yield. According to agronomy‏‏ tube used in drought stress condition has been recormmended.
  • A.Borzoo, M.Ebrahim Zadeh, F.Azizi Nejad, M.R.Momayezi Page 85
    Zn deficiency has been reported for some crops in Iran. The published reports indicated that Zn recovery from fertilizers is very low. This means that a considerable portion of applied Zn is not absorbedly by the first plant and thus could be used by sub sequence crops. The objectives of the present experiment were to study: (i) The effects of residual Zn on growth and Zn concentration and uptake by wheat (Triticum aestivum L.), (ii) Growth and Zn concentration and uptake as affected by Zn chemical forms. Based on the last study twenty surface soil samples (0-30cm) from major paddy rice fields in Fars province were used and treated with 3 levels of Zn (0, 5, 10 mg/kg soil as ZnSO4.7H2O) then planted to rice (first crop). Pots were replanted to rice (second crop) and the wheat (third crop), respectively. Shoot dry weight, relative growth and Zn concentration and uptake were used as plant responses. Soil samples were taken before wheat and extracted. In addition, chemical forms of native and applied Zn were determined by sequential fractional method. The results indicated that although residual Zn had no significant effect on dry matter of wheat, it markedly increased Zn concentration and uptake by this crop. The results of present study also shown that 33 – 42% of applied Zn was converted to carbonate form. It indicated that this form is responsible for the observed residual effect of ZnSO4 in these calcareous soils. Multiple regression equations revealed that the carbonate form was significantly correlated with dry matter, Zn concentration and uptake and relative yield of wheat. The regression equations were also run in soil samples before the third crop.
  • M.Valynejad, M.J.Malakuti, M.Mahmoudi Page 99
    This Expriment carried out in compeletly block desine in 8 paddies of Mazandaran province to determine the effect of KCl fertilizer on Neda rice variety.After selecting fieldes, land perepreation was done on the base of the traditional methods in farming.The dimention of plot was 3*4 meters.Soil sample was provided from each plot and necessary tests have done on the basis of current methods of soil and water research inistitute.Urea and triple super phosphate were used on farmers conventional norms.The test included 6 treatment (0,100,200,300,400,500kg/ha)KCl, half of this as base application the other half as sidedress.The result of experiment showed that the effect of different rate of KCl fertilizer on grain yield was significant (1%level).The range of grain yield increase in paddies that yielded significantly due to Kcl fertilizers (63%) were between 600 to 2800 kg/ha (7%to 32%). The best potassium fertilizer treatment for Neda variety was calculated 300 kg/ha in west paddies of Mazandaran province.