فهرست مطالب

Internal Medicine Today - Volume:15 Issue: 3, 2010

Internal Medicine Today
Volume:15 Issue: 3, 2010

  • تاریخ انتشار: 1388/11/04
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمود بخشی، ربابه معماریان، پرویز آزاد فلاح صفحه 5
    زمینه و هدف
    داروها به تنهایی در کنترل تهوع و استفراغ ناشی از شیمی درمانی موثر نبوده و افزایش مصرف آن ها اغلب عوارض جانبی نامطلوب ایجاد می کند. استفاده از روش های غیر دارویی در کنار استفاده از داروها باعث کنترل بیشتر تهوع و استفراغ ناشی از شیمی درمانی و کاهش مصرف داروها و عوارض ناشی از آن ها خواهد شد. هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر آرام سازی پیشرونده عضلانی بر مقدار مصرف داروهای ضد تهوع و استفراغ در بیماران سرطانی تحت شیمی درمانی است.
    روش تحقیق: این پژوهش، یک مطالعه ی نیمه تجربی است. 61 بیمار با توجه به مشخصات نمونه ی انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه شاهد و آزمون قرارگرفتند. نمونه های گروه آزمون (30=n) تکنیک آرام سازی پیشرونده عضلانی را با استفاده از نوار آموزشی صوتی در دوره اول شیمی درمانی، بعد از شیمی درمانی درمنزل حدود 3 هفته و در دوره دوم شیمی درمانی روزی دو بار صبح و عصر انجام دادند. گروه شاهد (31=n) در این مدت فقط از مراقبت های روتین برخوردار بودند. در دو دوره شیمی درمانی مقدار داروی ضد تهوع و استفراغ تجویز شده و دفعات انجام تکنیک آرام سازی ثبت گردید.
    یافته ها
    در گروه آزمون دوز مصرفی داروی متوکلوپرامید وریدی (001/0=p، 5/3=t) و آنتی اسید خوراکی (02/0=p، 3/2=t) در دوره دوم نسبت به دوره اول شیمی درمانی کاهش معنی داری نشان داد. اما در گروه شاهد تفاوت معنی دار نیست (05/0
    کلیدواژگان: شیمی درمانی، آرام سازی پیشرونده عضلانی، تهوع، استفراغ
  • شهرام خادم وطن، محمد جواد غروی، لامع اخلاقی، هرمزد اورمزدی، کاظم موسوی زاده، علی صمدی، رامتین حدیقی، جاسم ساکی، معصومه بخشایش صفحه 13
    زمینه و هدف

    شناسایی مکانیسم اثر داروهای به کارگرفته شده در درمان لیشمانیازیس احشایی در تایید روش درمانی نقش بسزایی دارد. یکی از موارد ایجاد اثرات جانبی داروهای رایج نظیر گلوکانتیم، اثر مستقیم دارو بر سلول ها و ایجاد نکروز سلولی می باشد. در صورتی که دارویی بتواند به جای ایجاد نکروز انگل لیشمانیا را با القای آپوپتوز از بین ببرد میتوان عنوان کرد که آن دارو موثرتر می باشد. در این مطالعه هدف بررسی اثر القایی آپوپتوزیس و مکانیسم های مرگ سلولی توسط داروی میلتوفوسین بر عامل مولد لیشمانیوز احشایی سویه استاندارد ایران بود. روش تحقیق: اثر سیتوتوکسیک میلتوفوسین بر روی انگل توسط روش MTT انجام شد. مراحل مختلف القای آپوپتوزیس پروماسیتگوتها با استفاده از فلوسیتومتری بررسی شد. به طور خلاصه 105×1 پروماستیگوت لیشمانیا اینفانتوم مجاور شده با دوز IC50 میلتوفوسین و سلول های کنترل به بافر بایندینگ همراه با کنژوگه FITC - انکسین V و پروپیدیوم یدید (PI) اضافه شد. سلول ها در دستگاه فلوسایتومتری بررسی و نتایج با استفاده از برنامه Cellquest آنالیز شد. همچنین پروماستیگوت های لیشمانیا در زیر میکروسکوپ از نظر مورفولوژی و اندازه بررسی گشت.

    یافته ها

    IC50 داروی میلتوفوسین با استفاده از تست MTT، μmol 8-7 به دست آمد. پس از 24 ساعت انکوباسیون 22% از سلول های مواجه شده با دوزIC50 میلتوفوسین دچار مرگ آپوپتوتیک شدند در حالی که این مقدار در گروه کنترل 2% بود. پس از زمان 48 ساعت درصد سلولهای دچار آپوپتوزیس (Anexin-V FITC مثبت) افزایش یافت (80%) اما تغییری در گروه کنترل مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    در ابتدا تصور می شد آپوپتوزیس فقط در جانوران پرسلولی انجام می شود. اما در مطالعات اخیر ثابت شده که پروسه مرگ برنامه ریزی شده در ارگانیسم های یوکاریوتیک تک سلولی نظیر جنس لیشمانیا نیز انجام می گیرد. مطالعه مسیر مرگ سلولی و مکانیسم القا و این که آیا میلتوفوسین مستقیما بر ارگانیسم اثر می گذارد و یا موجب تولید واسطه های ایجاد آپوپتوزیس می شود در تعیین استراتژی درمانی موثر بسیار مهم است.

    کلیدواژگان: لیشمانیا اینفانتوم، مرگ سلولی، میلتوفوسین
  • محمد قهرمانی، حسین مختاریان دلویی، مجتبی کیان مهر، نرگس سرشار، مهدی یعقوبی اول ریابی صفحه 21
    زمینه و هدف
    هیپرلیپیدمی، خصوصا هیپرکلسترولمی از عوامل موثر ابتلا به بیماری های قلبی - عروقی است. زرده تخم مرغ یکی از منابع غنی از کلسترول در تغذیه انسان می باشد. با توجه به مقادیر زیاد کلسترول در تخم مرغ های معمولی، مطالعه حاضر به منظور بررسی تاثیر مصرف این تخم مرغ ها بر روی لیپید پروفایل خون صورت پذیرفت. روش تحقیق: در این مطالعه نیمه تجربی، 26 نفر از دانشجویان داوطلب سالم، به صورت تصادفی ساده انتخاب و به مدت 4 هفته علاوه بر رژیم غذایی معمولی، روزانه 2 عدد تخم مرغ همراه با صبحانه مصرف کردند. سنجشهای انتروپومتریک و متابولیک و دریافت انرژی و سایر مواد مغذی قبل و بعد از رژیم جدید با آزمون t زوج ها توسط نرم افزار SPSS با هم مقایسه شدند.
    یافته ها
    مصرف روزانه 2 تخم مرغ معمولی به مدت 4 هفته باعث افزایش معنی دار کلسترول، LDL-C، تری گلیسرید به ترتیب از 76/129، 19/72 و 63/99 میلی گرم در دسی لیتر قبل از مصرف تخم مرغ به 69/160، 03/98 و 34/105 میلی گرم در دسی لیتر (0001/0=p) و کاهش معنی دار HDL-C از 84/54 میلی گرم در دسی لیتر قبل از مصرف تخم مرغ به 73/50 میلی گرم در دسی لیتر بعد از مصرف تخم مرغ گردید (008/0=p). ضمنا میزان کلسترول دریافتی افزایش معنی داری را نشان داد (0001/0=p). سایر فاکتورهای اندازه گیری شده تغییرات معنی داری را نشان ندادند.
    نتیجه گیری
    با توجه به مقادیر زیاد کلسترول در تخم مرغ های معمولی، محدودیت مصرف این تخم مرغ ها به دلیل افزایش غلظت سرمی کلسترول جهت پیشگیری از بیماری های عروق کرونر قلب توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: تخم مرغ معمولی، لیپید پروفایل، کلسترول
  • محسن شمسی، اکرم بیاتی صفحه 27
    زمینه و هدف
    مصرف خود سرانه و بدون نسخه ی دارو می تواند مشکلات متعددی را ایجاد کند و به ویژه این امر در جامعه ی زنان به دلیل واقع شدن در دوران حساسی هم چون بارداری و شیردهی از اهمیت مضاعفی برخوردار می باشد؛ چرا که تولد نوزاد ناهنجار می تواند مشکلات خانوادگی و اجتماعی زیادی را ایجاد کند. لذا مطالعه ی حاضر با هدف تعیین تاثیر آموزش بر آگاهی، نگرش و عملکرد مادران باردار شهر اراک در زمینه خوددرمانی صورت پذیرفته است. روش تحقیق: مطالعه ی حاضر از نوع نیمه تجربی و آینده نگر می باشد که در آن 200 نفر از مادران باردار مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر اراک در سال 1387 شرکت داشته اند (نمونه ها به صورت تصادفی به دو گروه مورد و شاهد هر کدام 100 نفر تقسیم شدند). در پژوهش حاضر روش گردآوری اطلاعات پرسشنامه تنظیم شده شامل سوالات آگاهی، نگرش و چک لیست عملکرد مادران در خصوص مصرف خودسرانه ی داروها بوده است. قبل از انجام مداخله ی آموزشی پرسشنامه و چک لیست برای هر دو گروه مورد و شاهد تکمیل و سپس مداخله آموزشی برای گروه مورد در طی یک ماه و در قالب 4 جلسه ی آموزشی 50 دقیقه ای انجام گرفت. سپس 3 ماه پس از مداخله ی آموزشی در هر دو گروه مورد و شاهد اطلاعات مجددا گردآوری و تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد که در قبل از مداخله ی آموزشی میزان آگاهی و نگرش مادران در زمینه ی خود درمانی در حد متوسط و عملکرد آنان در زمینه ی مصرف خود سرانه ی داروها کمتر از حد متوسط بود و این مقدار در گروه مورد و شاهد به ترتیب 18% و 22% بود. ولی پس از مداخله ی آموزشی بین دو گروه مورد و شاهد در همه ی متغیرهای ذکر شده اختلاف معنی داری ایجاد شد و عملکرد مادران نیز در زمینه ی خود درمانی کاهش پیدا کرد (05/0>p).
    نتیجه گیری
    هر چه آگاهی و نگرش مادران باردار جهت مصرف خودسرانه ی داروها بالاتر باشد عملکرد در زمینه ی خود درمانی نیز بهبود یافته است. یافته های این بررسی لزوم آموزش را در جهت کاهش مصرف خود سرانه ی داروها در مادران باردار نشان می دهد. لذا پیشنهاد می گردد آموزش در جهت تغییر آگاهی، نگرش و عملکرد مادران باردار در جهت کاهش مصرف خود سرانه ی داروها در سایر مراکز نیز انجام گیرد.
    کلیدواژگان: آگاهی، نگرش، عملکرد، خود درمانی
  • محمود طاووسی، علیرضا حیدرنیا، علی منتظری، فرهاد طارمیان، حسین اکبری، علی اصغر حائری صفحه 36
    زمینه و هدف
    هدف از این مطالعه تمایز بین دو سازه ی کنترلی خودکارآمدی و کنترل رفتاری درک شده در کاربردی از نظریه ی رفتار برنامه ریزی شده، برای پیشگیری از سوء مصرف مواد مخدر در نوجوانان پسر در شهر تهران است. روش تحقیق: با استفاده از پرسشنامه ای حاوی سازه های نظریه ی رفتار برنامه ریزی شده و با کاربرد سوالات مربوط به دو سازه ی کنترلی (خودکارآمدی و کنترل رفتاری درک شده) و پس از تایید روایی و پایایی آن، اطلاعات لازم از نمونه های پژوهش (303 نوجوان پسر 15 تا 19 ساله ی مقطع دبیرستان شهر تهران) جمع آوری گردیده و تحلیل های آماری بر روی آنها انجام شد.
    یافته ها
    براساس نتایج تحلیل عاملی اکتشافی، سوالات مربوط به سازه های کنترلی در پرسشنامه، در دو مولفه ی جداگانه استخراج شدند. این یافته نشان داد که این سوالات، دو عامل متفاوت را سنجیده و این دو عامل (خودکارآمدی و کنترل رفتاری درک شده) از هم متمایزند. همچنین بر اساس نتایج تحلیل مسیر، نظریه ی رفتار برنامه ریزی شده (با حضور توام دو سازه ی خودکارآمدی و کنترل رفتاری درک شده)، نشان داده شد که این دو سازه از این حیث که در پیش بینی قصد رفتاری و رفتار متفاوت عمل می کنند نیز متمایز از یکدیگر هستند. به این ترتیب که، خودکارآمدی قوی ترین پیش بینی کننده ی قصد رفتاری (29/0=β) و کنترل رفتاری درک شده قوی ترین پیش بینی کننده رفتار (36/0=β) بودند.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه، سند علمی دیگری را مبنی بر متمایز بودن دو سازه ی خودکارآمدی و کنترل رفتاری درک شده ارائه نمود.
    کلیدواژگان: نظریه ی رفتار برنامه ریزی شده، سازه کنترلی، سوء مصرف مواد مخدر، نوجوانان
  • سپیده امین زاده گوهری، حسین خان احمد، مرتضی کریمی پور، پریچهر یغمایی، سکینه کریمی زارع، فاطمه جمشیدی صفحه 45
    زمینه و هدف
    هدف از این پژوهش ساخت پلاسمید با مبداء همانندسازی ژنوم میتوکندری انسان به منظور دستیابی به ناقلی ایمن است که قادر باشد به صورت اپی زومال و به وسیله عناصر ترانس سلول انسان شناسایی و همانندسازی شود. مزیت این ناقل نسبت به ناقلین آدنو ویروسی ماندگاری و نسبت به ناقلین رترو ولنتی ویروس عدم ورود در ژنوم سلول میزبان می باشد. روش تحقیق: سه قطعه شامل مبداء های همانندسازی رشته ی سبک و سنگین ژنوم میتوکندری و ژن gfp با روش PCR تکثیر و در وکتور pTZ57T/A کلون شدند. قطعه ژن hygro از پلاسمید pFBGGT با هضم آنزیمی جداسازی شد. سپس هر چهار قطعه در پلاسمید pBGGT ساب کلون گردیدند. تمام کلون های بینابینی و پلاسمید نهایی با روش PCR، هضم آنزیمی و تعیین توالی بررسی شدند. سلول های HEK293 و CHO با سازه نهایی ترانسفکت شدند. سلول های ترانسفکت شده با میکروسکوپ فلورسنت به مدت چهل روز به صورت روزانه مشاهده شدند. از سلول های باقی مانده، پلاسمید و DNA ژنومیک تخلیص گردید و بر روی آن ها PCR های همپوشان به منظور اثبات حلقوی بودن پلاسمید انجام شد.
    یافته ها
    نتایج حاصل از PCR، هضم آنزیمی و تعیین توالی همگی تایید کننده ی صحت انجام ساخت سازه بود. نتایج حاصل از ترانسفکشن سلول های HEK293 و CHO نشانگر عدم همانندسازی پلاسمید در سلول های فوق بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به این که پلاسمید واجد دو مبداء همانندسازی میتوکندری نتوانست درون سلول های انسانی تکثیر شود، به نظر می رسد مجبور به فراهم آوری شرایط مشابه همانندسازی ژنوم میتوکندری به منظور همانندسازی ناقل نامبرده در تحقیقات آتی باشیم.
    کلیدواژگان: ژن درمانی، ناقل غیر ویروسی، مبداء همانندسازی میتوکندری
  • نرگس سرشار، محمد قهرمانی، مجتبی کیان مهر، طوبی کاظمی، حسین مختاریان دلویی، مهدی یعقوبی اول ریابی صفحه 57
    زمینه و هدف
    بیماری های عروق کرونر یکی از علل عمده مرگ و میر در دنیا بوده و دیس لیپیدمی یکی از مهمترین عوامل مستعدکننده ی افراد نسبت به این بیماری ها می باشد. نظر به اهمیت کنترل دیس لیپیدمی در جلوگیری از بروز این بیماری ها، مطالعه ی حاضر به منظور تعیین شیوع این اختلالات در شهر گناباد صورت پذیرفت. روش تحقیق: در این مطالعه توصیفی به روش خوشه ایتصادفی 606 نفر (401 زن و 205 مرد) با میانگین سنی 56/12 41/39 انتخاب و مقادیر لیپیدهای سرم شامل تری گلیسرید، کلسترول تام، LDL-C و HDL-C در حالت ناشتا اندازه گیری گردید. داده ها توسط آزمونهای آماری مجذورکای، تست تی و آنالیز واریانس با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    در بین موارد دیس لیپیدمی، شایع ترین اختلال مقادیر بالای LDL-C (≥130 mg/dl) و کلسترول تام (≥200 mg/dl) بود که به ترتیب در 6/49 و 6/45 درصد افراد و کمترین شیوع مربوط به مقادیر پایین HDL-C بود که به ترتیب در 5/17 و 6/11 درصد مردان و زنان مشاهده گردید. شیوع هیپر تری گلیسریدمی و هیپرکلسترولمی در مردان و مقادیر بالای LDL-C در زنان بیشتر از جنس مخالف بود. مقادیر HDL-C در مردان به طور معنی داری کمتر از زنان بود. ارتباط معنی دار بین سن و میانگین چربی های خون مشاهده شد. میانگین تری گلیسرید، کلستروم تام و LDL-C به تدریج تا سنین 59-50 سال افزایش و سپس کاهش نشان داد. شیوع اختلالات چربی ها بجز HDL-C در افراد بالای 40 سال به طور معنی داری بیشتر از افراد جوانتر بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به شیوع نسبتا بالای موارد دیس لیپیدمی در جمعیت مورد مطالعه، ارائه آموزش های لازم در جهت اصلاح الگوی مصرف مواد غذایی و افزایش فعالیت های بدنی جهت جلوگیری از ابتلاء به بیماری های قلبی عروقی ضروری است.
    کلیدواژگان: لیپید پروفایل، دیس لیپیدمی، کلسترول، گناباد
  • صدیقه اخوان کرباسی، مطهره گلستان، راضیه فلاح صفحه 63
    زمینه و هدف
    شب ادراری یکی از شایعترین شکایات دوران کودکی است و معضلی برای کودک و والدین می باشد. این مطالعه با هدف تعیین فراوانی شب ادراری تک علامتی اولیه و عوامل مرتبط با آن در کودکان شش ساله شهر یزد انجام شد. روش تحقیق: دریک مطالعه توصیفی - مقطعی، 200 دختر و 200 پسر 6 ساله که به روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی از بین کودکان مراجعه کننده به پایگاه های سنجش سلامت در شهر یزد در سال تحصیلی 85-84 انتخاب شده بودند، از نظر شب ادراری براساس شاخص های تشخیصی IV-DSM و 10- ICD بررسی شدند.
    یافته ها
    25/8 درصد و 25/15 درصد کودکان بر اساس معیار IV -DSM و 10- ICD شب ادراری اولیه داشتند که در پسران شایعتر از دختران بود. (5/12 درصد و 23 درصد در برابر 4 درصد و 5/7 درصد) خرخر شبانه و تنفس دهانی در 2/18 درصد کودکان وجود داشت. 2/19 درصد از کودکان با خرخر و 8/5 درصد از کودکان بدون این مشکل، شب ادراری داشتند. شب ادراری اولیه با رتبه تولد، سطح سواد والدین و سابقه شب ادراری در فامیل، ارتباط نداشت. فقط 2/18 درصد از خانواده ها جهت رفع شب ادراری به پزشک مراجعه کرده بودند. متوسط دفعات شب ادراری در هفته 8/1±2/3 بود. در 8/30 درصد موارد کودک در تمام شب های هفته شب ادراری داشت.
    نتیجه گیری
    خرخر شبانه باید به عنوان یک علت احتمالی در شب ادراری در نظر گرفته و درمان شود. از آنجایی که تعداد کمی از خانواده ها جهت مشاوره و درمان کودکان خود به پزشک مراجعه نموده اند. لذا آموزش و آگاهی خانواده ضروری است.
    کلیدواژگان: شب ادراری، خرخر کردن، کودکان پیش دبستانی، تنفس دهانی
  • محمد اکبری بورنگ، سید امیر امین یزدی صفحه 70
    زمینه و هدف
    امروزه نقش و اهمیت باورها و تصورات افراد از توانایی های خود در شئون مختلف زندگی (اعم از تحصیل و شغل) بیش از پیش روشن گردیده است. این نقش و اهمیت با تاکید نظام های آموزشی بر خود راهبری در یادگیری دو چندان گردیده است. این پژوهش با هدف بررسی رابطه بین باورهای خودکارآمدی و اضطراب امتحان در دانشجویان دانشگاه های آزاد خراسان جنوبی انجام گرفت. روش تحقیق: این تحقیق یک مطالعه ی توصیفی از نوع همبستگی می باشد. جامعه ی آماری در این مطالعه دانشجویان دانشگاه های آزاد خراسان جنوبی بودند. نمونه های مورد نظر شامل 405 آزمودنی بودند که به شیوه ی نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب گردیدند. ابزارهایی که برای جمع آوری اطلاعات استفاده گردید عبارتند از: پرسشنامه ی استاندارد شده ی باورهای خود کارآمدی و پرسشنامه ی اضطراب امتحان. جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات از نرم افزار SPSS و روش های آماری ضریب همبستگی پیرسون و آزمون معنی داری t استفاده گردید.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد میان خودکارآمدی و اضطراب امتحان رابطه ی معنی داری در سطح 01/0p< وجود دارد. در بررسی رابطه ی بین متغیرهای فردی با اضطراب امتحان و باورهای خودکارآمدی تنها بین معدل دیپلم و باورهای خودکارآمدی رابطه ی معنی داری در سطح 05/0>p به دست آمد. در بررسی میانگین نمرات آزمودنی ها بر حسب جنسیت تنها در متغیر اضطراب امتحان تفاوت معنی دار بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های پژوهش به نظر می رسد توجه به باورها و تصورات افراد از توانایی های خود برای بهبود بهداشت روانی و در نتیجه بهبود عملکرد تحصیلی و شغلی آتی آنان بسیار موثر و ارزشمند باشد. پیشنهاد می گردد برای ارتقاء و بهبود باورهای خودکارآمدی، علاوه بر گنجاندن دروسی در برنامه درسی دانشجویان، اساتید دانشگاه ها و معلمان به منظور ارتقاء و بهبود باورهای خودکارآمدی دانشجویان و دانش آموزان آموزش های لازم را ببینند.
    کلیدواژگان: باورهای خودکارآمدی، اضطراب، اضطراب امتحان
  • محمد اسماعیل مطلق، حسین کاظمینی، ناهید جعفری، بهرام دلاور، محمد جواد کبیر، خدیجه گودرزی صفحه 77
    زمینه و هدف
    شاخص سال های عمر تطبیق شده برای ناتوانی (DALYs) پیامدهای کشنده و غیر کشنده ی بیماری ها و آسیب ها را در قالب یک عدد خلاصه کرده و مشکلات سلامت جوامع را به صورت کمی بیان می نماید هدف از این تحقیق برآورد بار بیماری های کودکان 14-0 سال بر حسب شاخص DALY در سطح ملی می باشد. روش تحقیق: از روش های سازمان جهانی بهداشت برای برآورد بار مرگ زودرس، بار ناتوانی و DALY استفاده شد. چند تطبیق در روش های مزبور صورت گرفت.
    یافته ها
    تعداد DALY ناشی از بیماری های کودکان 14-0 سال، 2981919 سال بود: 56% این میزان عمر از دست رفته به علت مرگ زودرس و 44% آن عمر از دست رفته به علت ناتوانی بود؛ 37 % به علت بیماری های هنگام تولد و عوارض ناشی از زایمان، 30% ناشی از حوادث عمدی و غیر عمدی، 7% در اثر بیماری های مادرزادی، 5% به علت بیماری های تغذیه ای و متابولیک، 4% در اثر بیماری های دستگاه گوارش و بقیه در اثر سایر بیماری ها بود. تعداد DALY ناشی از بیماری های کودکان 14-0 سال عبارت است از: 1330175 سال در دختران و 1651744 سال در پسران. نسبت DALYs ناشی از بیماری های کودکان 14-0 سال به کل، 44/207 در 1000 بود. بیماری ها و اختلالات هنگام تولد بالاترین بار را در کودکان 14-0 سال ایجاد می کردند که به ترتیب عبارت بود از: 621875 سال در پسران و 480127 سال در دختران.
    نتیجه گیری
    نتایج بار ملی بیماری ها عینی ترین شواهد مورد نیاز برای سیاست گزاری و مدیریت برنامه های سلامت، پژوهش های سلامت و توسعه ی منابع بخش سلامت می باشند.
    کلیدواژگان: بار بیماری ها، کودکان 14، 0 سال، YLD، YLL، DLYs
|
  • Mahmoud Bakhshi, Dr. Robabeh Memarian, Dr. Parviz Azad Fallah Page 5
    Background And Aim
    Some drugs are not effective merely in nausea and vomiting induced chemotherapy control, and increasing their usage causes undesirable effects. Pharmalogical–nonpharmalogical methods lead to a higher control on direct side-effects in comparison with traditional treatments. Furthermore, these combined methods decrease the amount of drug consumption and related severe results. The main goal of the present report was to assess the effect of progressive muscle relaxation (PMR) on the dosage of antiemetic drugs in cancer patients undergoing chemotherapy.
    Materials And Methods
    This study is a quasi-experimental one which was carried out on 61 patients regarding the corresponding sampling characteristics. The samples were divided randomly into two groups of case and control. The case group was trained PMR technique in the first period of chemotherapy. The performance of the technique continued with an educational cassette twice a day in the first period, after (at home about 3 weeks) and second period of chemotherapy. The control group used the routine care at the same period. The amounts of prescribed antiemetic drugs to patients and times of the PMR technique were recorded in the two periods of chemotherapy.
    Results
    The mean dosage intravenouse metoclopramide (t=3.5, p=0.001) and oral antiacid (t=2.3, p=0.02) by paired t-test revealed the presence of a significant difference for case group and non-significant discrepancy for control group (p>0.05) over the two periods of chemotherapy. Moreover, the mean dosage intravenouse with independent t-test confirmed a significant difference between control and case groups in the second period of chemotherapy (t=2.06, p=0.04). However, the mean dosage granisetron and dexamethasone drugs did not show any significant difference between control and case groups in two the periods at the research (p>0.05).
    Conclusion
    The results indicated that PMR effectively decreased the amount of dosage antiemetic drugs specially metoclopramide in cancer patients undergoing chemotherapy. According to the findings, it is recommended that nurses use PMR as a nursing care for the related patients.
  • Dr. Sh. Khademvatan *, Dr. Mj. Gharavi, Dr. L. Akhlaghi, Dr. H. Oormazdi, Dr. K. Mousavizadeh, Dr. A. Samadi, Dr. R. Hadighi, Dr. J. Saki, Miss M. Bakhshayesh Page 13
    Background And Aim

    Discovering the drug mechanisms in visceral leishmaniasis is very important to confirm treatment methods. The direct effect on the cell membrane and induction of necrosis are the causes of side-effects in conventional drugs like Glucantime. Therefore, if a drug induces apoptosis but not necrosis in leishmania, we could conclude that the drug is more effective. The aim of this study was the assessment of miltefosine on cell death mechanisms and the apoptosis of standard strain of lishmania infantum in Iran.

    Materials And Methods

    The cytotoxic effect of miltefosine was studied with colorimetric assay (MTT) and the promastigotes apoptosis was studied with flow cytometry. In summary, 105 leishmania infantum promastigotes treated with IC50 dose of miltefosine, and control cells were added to binding buffer with FITC conjugate, annexin V and propidum iodide (PI). The cells were studied with flowcytometry and the results were analyzed with cell quest program. Morphology and cell size of promastigote were studied.

    Results

    IC50 of Miltefosine were calculated 7-8 μmol. After a 24-hour incubation of treated cells with miltefosine, 22% were annexin-V FITC positive but only 2% of control cells were annexin-V FITC positive. After 48 hours the percent of apoptotic cells increased (80% annexin-V FITC) whereas no change was detected in control group.

    Conclusion

    Initially, it was assumed that apoptosis emerged with metazoan. Recently, several studies have demonstrated that a process of apoptosis also operates in eukaryotic organisms including various species of leishmania. Studying the precise mechanism of cell death pathway and induction of death in leishmania treated with miltefosine is very important for planning effective treatment strategies.

  • Dr. M. Ghahramani, Dr. H. Mokhtarian, Dr. M. Kianmehr, Miss N. Sarshar, Mr. M. Yaghobi Avval Riabi Page 21
    Background And Aim
    Hyperlipidemia, particularly hypercholesterolemia, is one of the major risk factors in cardiovascular diseases. Egg yolk is one of the richest sources of dietary cholesterol in human nutrition. Because egg yolk has relative high cholesterol, we wish to investigate the effect of consuming regular eggs on serum lipid profile.
    Materials And Methods
    In this semi-experimental trail, twenty six healthy normolipidemic volunteers (8 men and 18 women) were recruited for the study and two well-cooked moderately sized eggs were added to their breakfast in addition to their regular diet for 4 weeks. Fasting blood samples, the dietary intakes, serum lipids, and anthropometric measurements were compared before and after starting new diet applying paired t-test using SPSS software (ver.13) for windows.
    Results
    The 4-week egg consumption (2 per day) significantly increased the average level of total cholesterol, LDL-C and triglyceride from 129.76, 72.19 and 99.63 mg/dl before having egg to 160.69, 98.03 and 105.34 mg/dl, respectively, after using eggs (p=0.0001). While HDL-C decreased significantly from 54.84 mg/dl to 50.73 mg/dl (p=0.008), cholesterol intake significantly increased from 251.2 mg/day to 534.1 mg/day (p=0.0001).
    Conclusion
    Because egg yolk has relatively high cholesterol concentrations, limited egg consumption is often recommended to reduce serum cholesterol concentrations and to help prevent coronary heart diseases (CHD).
  • Mr. M. Shamsi, Miss A. Byati Page 27
    Background And Aim
    Consuming drugs without prescription causes many problems. This occurs more in women because this group is located in sensitive periods, for example, during pregnancy and breast-feeding. Therefore, the birth of abnormal neonatal causes many social and familial problems. The purpose of this study is to determine the effect of education on knowledge, attitude and practice of pregnant women on self-medication in Arak city.
    Materials And Methods
    This is a quasi-experimental prospective study that was carried out on 200 pregnant women referring to health centers in 2008. The subjects were randomly divided in two groups of experimental and control each of which included 100 persons. Data were collected through a questionnaire consisting of knowledge and attitude questions and a performance checklist on self-medication which was used in order to evaluate the effectiveness of the educational program. The participants in the two groups filled out the questionnaire and checklist, then intervention was done during one month consisting of four 50-minute sessions, and finally the data of the two groups were collected and analyzed after three months of intervention.
    Results
    The results indicated that the women’s mean score of knowledge and attitude on self-medication was moderate, and the performance on self-medication was less than average and the mean scores of experimental and control groups were 18% and 22%, respectively. The mean score of all variables in experimental group changed significantly after the intervention, and in comparison to the control group the participants’ performance on self-medication decreased (p<0/05).
    Conclusion
    The higher the knowledge and attitude of women about self-medication are, the better the performance on correct consumption of drugs will be. The findings confirmed the effect of educational programs on self-medication for pregnant women. Therefore, it is proposed to hold educational programs in other health centers in order to decrease self-consumption of drugs.
  • Mr. M. Tavousi, Dr. Ar. Heidarnia, Dr. A. Montazeri, Dr. F. Taremian, Mr. H. Akbari, Mr. Aa. Haeri Page 36
    Background And Aim
    The aim of this project is to distinguish between self-efficacy (S-E) and perceived behavior control (PBC) in an application of theory of planned behavior (TPB) for the prevention of substance abuse in male adolescents.
    Materials And Methods
    A measure consisting of TPB and control constructs for substance abuse avoidance which contained 34 items was developed and then administered to a sample of adolescents (N=303) in Tehran, Iran. After estimating reliability and validity, exploratory factor analysis and path analysis were carried out to examine the study objectives.
    Results
    All the 303 young male adolescents, aged 15-19, were entered into the study and completed the questionnaires. The exploratory factor analysis led the control items to two factors: PBC and S-E. Path analysis indicated a good fitness for TPB while distinguishing between the two control constructs. Moreover, S-E becomes the most powerful predictor for intention, (with non-significantly prediction of behavior) [ß= 0.29], and PBC becomes the most powerful predictor for behavior (with the most weakness prediction of intention) [ß= 0.36].
    Conclusion
    The results of this research provide another document for distinguishing between perceived behavioral control and self-efficacy.
  • Miss S. Aminzadeh Gohari, Dr. H. Khanahmad, Dr. M. Karimipour, Dr. P. Yaghmaei, Miss S. Karimi Zare, Miss F. Jamshidi Page 45
    Background And Aim
    In order to achieve a safe vector with ability to replicate autonomously in human cells by human transfactors, a recombinant plasmid with human mitochondrial origins of replication was constructed. In contrast to lentiviral and adenoviral vectors, this plasmid does not integrate into the host genome and replicates stably.
    Materials And Methods
    Both human mitochondrial origins of replication and gfp fragments were amplified by PCR, cloned into pTZ57T/A. Hygromycin resistance gene was digested from pFBGGT. Then, four DNA fragments were subcloned into pBGGT plasmid. All steps of cloning were checked by PCR, restricted analysis and sequencing. HEK293 and ‍CHO cell lines were transfected by final plasmid (pEU). Transfected cells were checked by Fluorescence Microscope daily during 40 days. pEU and genomic DNA were extracted from transfected HEK293 treated with hygromycin. Five overlap PCRs were performed on these products to check presence of circular plasmid in transfected HEK293.
    Results
    All steps of cloning were confirmed. Data showed that pEU did not replicate in transfected cells.
    Conclusion
    As recombinant plasmids with both mitochondrial origins of replication did not replicate in transfected cell lines, it seems that we need to provide similar conditions of mitochondrial DNA replication in order to replicate the above vector in future experiments.
  • Miss N. Sarshar, Dr. M. Ghahramani, Dr. M. Kianmehr, Dr. T. Kazemi, Dr. H. Mokhtarian, Mr. M. Yaghobi Avval Riabi Page 57
    Background And Aim
    Coronary artery diseases are the major causes of death around the world and dyslipidemia is one of the most susceptive factors. It is very important to control the dyslipidemia to prevent the cardiovascular diseases. The aim of this study was to determine the prevalence of dyslipidemia in Gonabad city.
    Materials And Methods
    In this descriptive study, 606 persons (401 women and 205 men) with 41.39±12.56 mean years were selected based on random cluster sampling method, and serum lipids including triglycerides, total cholesterol, LDL-C and HDL-C were determined in fasting condition. The data were analyzed through statistic tests, that is, chi-square and t-test using SPSS software.
    Results
    The results showed that the most prevalence of dyslipidemia was high LDL-C and total cholesterol levels that were showed in 49.6 and 45.6 percent of men and women, respectively. The lowest prevalence of dyslipidemia was low Levels of HDL-C that were showed in 17.5 and 11.6 percent of men and women, respectively. The prevalence of all lipid abnormalities in expect of high levels LDL-C that were higher in men than women, and HDL-C levels were significantly lower in men than women. There was a significant relation between age and mean lipid values. The results showed increasing means of triglyceride, total cholesterol and LDL-C with aging until 50-59, but beyond that age a decrease was showed. The prevalence of lipid abnormalities in expect of HDL-C was significantly more in the individuals above 40 years old than the younger ones.
    Conclusion
    With regard to the fact that the prevalence of lipid abnormalities is almost high in the present study, it seems that more educational recommendations, modification of dietary habits, lifestyles, and also progress of physical activities are necessary for the prevention of ischemic heart disease risks.
  • Dr. S. Akhavan Karbasi, Dr. M. Golestan, Dr. R. Fallah Page 63
    Background And Aim
    Enuresis is one of the important problems of childhood that has been associated with a wide variety of child and family problems. The purpose of this study was to determine the prevalence and associated factors of primary mono-symptomatic enuresis in 6 year old children in Yazd.
    Materials And Methods
    In a descriptive cross-sectional study, 400 preschool children aged up to 6 years (200 boys and 200 girls), who referred to health evaluation centers from 2004 to 2005 in Yazd, were selected through cluster sampling method and were evaluated for enuresis based on the ICD-10 and DSM-IV definition.
    Results
    The overall prevalence of primary enuresis based on DSM-IV and ICD-10 enuresis definition were 8.25% and 15.25% which was more prevalent in boys (12.5% and 23%) than in girls (4% and 7.5%). Night snoring was seen in 18.2% of children and the snorer-ones had primary enuresis more than the non-snorers (19.2% versus 5.8%). There was no statistically significant relationship between enuresis and family history of enuresis, birth order, and parental educational level. Only 18.2% of parents referred to a physician for management of enuresis and consultation. The mean of bed-wetting was 3.2±1.8 times a week. Severe enuresis (every night a week) was observed in 30.8% of children.
    Conclusion
    Snoring is a probable factor of enuresis that must be investigated and treated. Most of the enuretic children do not receive professional treatment. It is recommended to have an educational program to investigate the risk factors of enuresis and its treatment.
  • Mr. M. Akbaryboorang, Dr. Sa. Aminyazdi Page 70
    Background And Aim
    Nowadays, self-directed approach to education is of great importance in the self-efficacy in educational settings. The findings of various research projects on the field reveal the vital role and importance of self-confidence in all areas of life. Accordingly, this project aims at studying the relationship between self-efficacy and test-anxiety in Iranian students of Islamic Azad University.
    Materials And Methods
    This study is a descriptive and analytic study of correlation type. The selected 405 subjects who participated in the study were studying in Azad University, Southern Khorasan Province. They were selected through cluster random sampling. The data were collected through standardized questionnaires for self-efficacy and test-anxiety. Pearson correlation and t-test were employed to analyze the collected data using SPSS software.
    Results
    There is a relationship between self-efficacy and test-anxiety at the level of p<0.01. Also, the relationship between personal variables (age, sex, average, and. ..) with test-anxiety and self-efficacy was scrutinized. The results showed that there is a significant relation between student average and self-efficacy at the level of p<0.05 however, the sex variable was not influential in the results.
    Conclusion
    There is a significant relationship between self-efficacy and test-anxiety and this in turn proved that self-efficacy is effective in improving the students’ mental health and their academic and vocational achievements. Accordingly, in order to improve self-efficacy, we need not only to include some instructions for self-efficacy in the curricula but also train teachers and students at any level of education.
  • Me. Motlagh, Dr. H. Kazemeini *, Dr. N. Jafari, Dr. B. Delavar, Dr. Mj. Kabir, Miss Kh. Goodarzi Page 77
    Background And Aim
    This paper presents the main results of the first National Burden of Disease (NBD) study in Iran for children aged 0-14 years which was conducted for the year 2003 by the Health Programs Management Bureau of Ministry of Health and Medical Education (MOHME) in collaboration with other departments of Health Deputy of MOHME and Universities of Medical Sciences, with the support of Eastern Mediterranean Regional Office (EMRO) of World Health Organization (WHO) and senior consultancy of Professor Alan D. Lopez from Queensland University, School of Population Health. The important objective of this study was to estimate, at the national level, the burden of disease and death of children aged 0-14 years using Disability-Adjusted Life Years (DALYs).
    Materials And Methods
    Methods developed by the World Health Organization (WHO) for the National Burden of Disease (NBD) studies were applied to estimate disease and injury incidence for estimation of Years of Life Lost (YLL) due to premature mortality, Years Lived with Disability (YLD), and DALY. Adjustments of NBD methodology were made: a revised list of more than 200 disease conditions, development of new and more specific disease modeling templates for cancers and injuries, and adjustment for dependent morbidity.
    Results
    An estimated DALY of 2981919 years incurred in Iranian children aged 0-14 years in both sexes due to all diseases and injuries in the year 2003. From this, 56% was due to premature death (YLL), 44% due to disability (YLD), 37% was due to perinatal diseases and delivery complications, 30% due to external causes (injuries), 7% due to congenital diseases, 5% due to nutritional and metabolic disorders, 4% due to gastrointestinal diseases, and the rest due to other diseases. From total DALYs of about 2981919 years, 1330175 years were in females and 1651744 years in males. The ratio of DALYs in children aged 0-14 to all was 207.44 in 1000. The highest burden in this group was due to perinatal diseases: 480127 years in females and 621875 years in males.
    Conclusion
    Health and disease profile in Iran has well transited from dominance of communicable diseases to that of non-communicable disease and accidents. NBD results are to be used appropriately in health program planning, research, and resource generation policies and practices.