فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات فرهنگی و ارتباطات
پیاپی 12 (پاییز 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/09/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • یوسف اباذری، عبدالوهاب شهلی بر صفحه 11

    فیلمهای عامه پسند هندی به عنوان نوعی فرهنگ عامه جهانی ، در جامعه ایران و در مقیاسی وسیع مورد استفاده است. این امر پدیده نوظهوری نیست و پیشینه آن به دهه 30 برمی گردد؛ اما تاکنون در مورد چگونگی فرایند مصرف این فیلمها و نوع ارتباطی که تماشاگران ایرانی با آنها دارند، پژوهشی انجام نگرفته است. پژوهش حاضر در چارچوب سنت مطالعات فرهنگی، خوانشهایی را که تماشاگران زاهدانی از فیلمهای عامه پسند هندی دارند، دریافت و تبیین نموده است. برای انجام این کار از یک روش شناسی «کیفی ترکیبی» که به طور توامان دربرگیرنده: 1) استنتاج رمزگان اجتماعی، فنی و ایدئولوژیک فیلمهای عامه پسند هندی؛2) تحلیل زمینه اجتماعی فرهنگی تماشاگران و 3) دریافت خوانشهای تماشاگران مورد مطالعه می باشد، استفاده شده است. نتایج پژوهش حاکی از آن است که فیلمهای عامه پسند هندی، به عنوان نوعی فرهنگ عامه جهانی، ساختارها و روابط قدرتی را در سطح جهان روایی خلق می نمایند، که به نوعی متاثر از ساختارها و روابط قدرت موجود در جهان اجتماعی هند و در راستای طبیعی جلوه دادن آنها است. وقتی که در اثر فرایند های جهانی شدن، فرهنگ عامه جهانی در مقیاسی محلی مصرف می شود، صورت بندی گفتمانی اش متناسب با هویت گفتمانی مصرف کنندگان محلی و مسائل آنها، تا حدود زیادی تغییر می یابد، و حتی در مواردی کاملا تغییر می کند. متون فرهنگ عامه جهانی می توانند زمینه ایی را فراهم نمایند که مصرف کنندگان محلی، قالب زمان و مکان را بشکنند و بر محدودیتهای فرهنگی، اجتماعی و سیاسی شان فائق آیند.

  • اعظم راودراد، ساحل فرشباف صفحه 33

    هدف اصلی در این مقاله تحلیل آثار سه گانه بهمن فرمان آرا و رابطه متقابل این آثار با جامعه ایران است. بدین منظور و با بهره گیری از نظریات لوسین گلدمن پیرامون اثرهنری والا و هنرمند والا، سعی شده این سه فیلم از منظرجامعه شناسی سینما تحلیل شوند. مطالعه این فیلم ها از دو روش نقد درون نگر که دراین نوشتار بیشتر مبتنی بر نشانه شناسی فنی است، و نقد برون نگر به عنوان ابزاری برای بررسی رابطه فیلم ها با جامعه، استفاده شده است. پس از مطالعه فیلم ها و بررسی هریک به شکلی جداگانه می توان گفت، این سه فیلم از منظر نمایش مفهوم مرگ در سطوح مختلف فردی، طبقاتی و اجتماعی رابطه متناسبی با جامعه برقرار کرده اند و به نوعی معرف تفکرات قشر هنرمند و اندیشمند قبل از انقلاب هستند که تفکرات اخلاقی و اجتماعی ویژه خود را داشته اند و به همین دلیل به آسانی در دل نظام فکری موجود حل نشده اند.
    در دو فیلم از این سه اثر مسایل دو قشر هنرمند و نویسنده به وضوح مطرح شده و دغدغه ها و آرمان هایشان در پرتو مفهوم مرگ، به تصویر کشیده شده است. در این فیلم ها مسئله مرگ درزندگی اینان از زاویه ای دیگر بررسی شده است، به طوری که نه تنها منفور نیست، بلکه عامل رهایی از جامعه نامطلوب پیرامون تلقی می شود درفیلم دیگر مسائل اجتماعی ومشکلات گریبان گیر جامعه به گونه ای به تصویر کشیده شده است که خود بیانگر نوعی مرگ، این بار در سطح جامعه است. البته ویژگی مشترک هر سه فیلم بارقه امیدی است که در پایان داستان برای نجات و رهایی افراد، طبقه هنرمندان و نویسندگان و نیز جامعه رو به نابودی درخشیدن می گیرد.

    کلیدواژگان: جامعه شناسی سینما، هنر والا، هنرمند بزرگ، نقد برون نگر، نقددرون نگر، نشانه شناسی
  • تقی آزاد ارمکی، سید مهدی اعتمادی فرد صفحه 57

    بررسی روایت های سینمایی از تجربه های نسلی مشترک در خصوص جنگ هشت ساله ایران، موضوع مقاله حاضر است. در این مقاله تلاش شده تا با اتخاذ رویکردی ساختارگرایانه بتوان به بررسی چگونگی بازنمایی دوگانگی های مربوط به روابط نسلی (اعم از: روابط درون نسلی و روابط بین نسلی) پرداخت که در آثار سینمای جنگ حاتمی کیا بازنمایی شده است از جمله: عقیده گرایی/عمل گرایی، وظیفه محوری/نتیجه محوری، عشق مداری/عقل مداری، درون گرایی/برون گرایی و گذشته گرایی/آینده گرایی. منطق پی گرفته شده برای تحلیل تقابل های استخراج شده، الگوهای کنشی پارسونز است. از میان آثار حاتمی کیا به بررسی پنج اثر وی پرداخته شد که هم متعلق به ژانر جنگ بوده اند و هم به موضوع «روابط نسلی» پرداخته اند: مهاجر (1368)، از کرخه تا راین (1371)، آژانس شیشه ای (1376)، موج مرده (79/1378) و به نام پدر (1384). مولف در سیر بازنمایی روابط نسلی، از مهاجر تا به نام پدر، از سویه ابتدایی تقابل های مذکور به سویه دوم مایل شده است. این امر می تواند شاهدی بر شکل گیری ساحت اجتماعی مستقلی باشد که پس از جنگ به تدریج ایجاد شد و مولف نیز تحت تاثیر آن، در خوانش مرجح خویش به سویه دوم تمایل یافته است.

    کلیدواژگان: تقابل روایی، جنگ، روابط بین نسلی، روابط درون نسلی، ذهنیت نسلی، ساختار روایی
  • عباس کاظمی، بهارک محمودی صفحه 89

    تهران به عنوان نماد مدرنیته شهری در بسیاری از فیلمهای سینمایی مورد توجه قرار گرفته است. بازنمایی تهران در فیلمها درواقع تاریخ تحولات مدرنیته ایرانی نیز هست. ازاین رو، این امکان وجود خواهد داشت که به مدد بازنمایی شهر تهران، تاملی انتقادی از مدرنیته ایرانی ارائه دهیم. در این مقاله، سینمای داستانی قبل از انقلاب اسلامی بررسی شده است. هدف نویسندگان این مقاله به تبعیت از نظریه پردازانی چون زیمل و بهره جستن از رویکرد انتقادی والتر بنیامین آن است که تخیل و بینش غالب در فرهنگ ایرانی را به مدد بازنمایی شهر در رسانه سینما کشف کنند. برانگیختن تضاد روستا و شهر، ارائه تصاویری دوگانه از امر مدرن، بازنمایی سیاسی شهر، به هم ریختگی نظم کی هانی سنتی در شهر مدرن، شکل گیری عقلانیتی نامنسجم در زندگی روزمره شهری و انواع گسستها و شکافهای اجتماعی اقتصادی موجود در زندگی از جمله مسائلی است که سینمای پیش از انقلاب به بازنمایی آن پرداخته است.

    کلیدواژگان: بازنمایی تهران، سینمای قبل از انقلاب ایران، زندگی روزمره، مدرنیته شهری، فردیت
  • امیر هاشمی مقدم صفحه 115

    ساخت فیلم و سریال تاریخی درباره هر دوره از تاریخ، نه تنها نشان دهنده اهمیت آن دوره نزد فیلمسازان و بلکه سیاستگذاران فرهنگی یک جامعه است، بلکه عموما بازنمایی ای است از شرایط فعلی جامعه، یا شرایط آرمانی آن. در واقع، برای به تصویر کشیدن آنچه از شرایط امروزی می خواهند بگویند برهه ای از تاریخ را بهانه قرار می دهند. در این نوشتار تلاش شده است تا اندک ساخته های سینمایی درباره دوره صفوی (سه فیلم که پیش از انقلاب ساخته شد و دو سریال تلویزیونی ساخته شده پس از انقلاب) را از نگاه انسان شناسی تصویری، بررسی کنیم. در این راه از اسطوره شناسی یاری گرفتیم. دوره صفوی همچون اساطیر مربوط به دوران طلایی، به عنوان دوره ای به تصویر کشیده می شود که از بسیاری جنبه ها، شکوه و جلال در این سرزمین حاکم بود. و این اسطوره ای است برای رفع تناقض بین هویت کنونی مان و احساس افتخاری که نسبت به گذشته خود داریم.

    کلیدواژگان: انسان شناسی تصویری، سینمای تاریخی، اسطوره شناسی، لوی استروس، دوره صفوی، دوران طلایی
  • مهدی منتظر قائم، زهره فقانی صفحه 133

    :جهانی که در آن محدوده های شناخته ها و نا شناخته ها درهم آمیخته شده است، فرد را در برابر عرصه ای پرتحرک از نمادها و نشانه ها قرار داده است. جهان رسانه ای به طور عام و فیلم به طور خاص به عنوان نقطه مرکزی صنایع فرهنگی در کانون توجهات بین المللی قرار دارد و ابعاد اثرگذاری آن در بسیاری از مباحث آکادمیک مورد توجه است به همین دلیل در رویکرد مطالعات فرهنگی توجه به نحوه ادراک و دریافت مخاطبان از محتوای رسانه ای به ویژه فیلم شایان توجه بوده است.
    فیلم یکی از عرصه های رسانه ای است که توجه بدان به عنوان یک ابزار قدرتمند از زاویه اثرات فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی، سیاسی، اخلاقی و... حایز اهمیت است؛ گرچه نباید این مسئله را نادیده گرفت که قدرت فیلم وابسته به نوع برداشت، ادراک و نهایتا دریافت هر مخاطب از محتوای رسانه ای است.در این میان ژانر علمی تخیلی به عنوان یکی از ژانرهای پیچیده و مورد توجه جوانان به دلیل پوشش گسترده مباحث مختلف نگاهی ویژه را می طلبد و نحوه ادراک و دریافت جوانان از این ژانر قابل توجه است؛ لذا در این مقاله ما به دنبال تحلیل نحوه دریافت جوانان تحصیلکرده تهرانی از ژانر علمی تخیلی بودیم و هدف تحلیل نحوه اثرگذاری جنسیت و رشته تحصیلی بر دریافت جوانان از ژانر علمی تخیلی بود. بدین منظور چهار فیلم 2001: ادیسه فضایی، ماتریکس 1، هوش مصنوعی و چهار شگفت انگیز انتخاب شده است و با کمک روش کیفی و تکنیک مصاحبه عمقی با 28 نفر از زنان و مردان تحصیلکرده در رشته های مختلف مصاحبه صورت گرفته است و نتایج کسب شده حاکی از آن است که زنان علاقه ای به این ژانر ندارند؛ جوانان براساس جنسیت و رشته تحصیلی برداشتها و دریافتهای گوناگونی از این ژانر ارائه می دهند و علاوه بر این دو متغیر عوامل دیگری نیز بر دریافت موثرند و این ژانر دارای کاربردهای مختلفی است.

    کلیدواژگان: ژانر علمی، تخیلی، دریافت، جنسیت، رشته تحصیلی، مصرف رسانه ای و تاثیرات و کاربردهای ژانر
  • کمال خالق پناه صفحه 163

    نشانه شناسی یکی از روش های تحلیل متن است. رویکرد نشانه شناسی در پی دستیابی به چگونگی عملکردهای تولید به واسطه زبان و بازنمایی است. هدف این مقاله کاوشی در نشانه شناسی و چگونگی کاربرد آن بر پایه تحلیل یک فیلم است. برای این هدف نخست جایگاه معرفت شناختی نشانه شناسی موسوم به برساخت-گرایی اجتماعی و دلالت های فلسفی و پیامدهای نظری آن را توضیح خواهیم داد و سپس مضامین عمده روش نشانه-شناسی را در قالب رمزگان های اجتماعی، فرهنگی، فنی و غیره و کارکردهای زبانی عمده توضیح می دهیم. در تحلیل انضمامی فیلم «لاک پشت ها هم پرواز می کنند»، توضیحات معرفتی و مضامین روشی بخش نخست را به کار خواهیم گرفت. نشانه شناسی فیلم، هنر را بازتاب صرف واقعیت نمی داند، و از این نظر به ما کمک می کند از رویکرد واقع گرایی خام پرهیز کنیم.

    کلیدواژگان: نشانه شناسی، بازنمایی، نشانه، ها، برساخت گرایی اجتماعی، لاک پشت ها هم پرواز می کنند
|
  • Page 11

    Indian popular films, as a global popular culture, are consumed vastly in Iranian society. This is not a new phenomenon and can be traced back to the 1330s. But there has been no investigation about the way these films are consumed and how the spectators communicate with them .The present research employs the approach of cultural studies, explaining and interpreting the readings of Indian popular film among Zahedani spectators. In doing so, we have used a qualitative- synthetic method. This method includes: 1) interpreting the social, ideological and technical codes of Indian popular films, 2) analyzing the sociocultural contexts of spectators, and 3) explaining the reading of spectators. The findings of this research indicate that Indian popular films, as a global popular culture, create some structures and power relations in the world of narrative, which naturalize and are influenced by structures and power relations in the Indian social world. Whenever, due to globalizing processes, global popular culture is consumed locally, its discursive formation will change according to the discursive identity of local consumers and their concerns. The texts of global popular culture can provide a context in which local consumers are able to transcend the framework of space and time and overcome their social, cultural and political limitations.

    Keywords: popular culture, Cultural Studies, Encoding, Decoding, discursive identity, Hegemony, polysemy, carnival, cultural politics, Zahedani spectators
  • Page 33

    Our main goal in this paper is to analyze three movies by Bahman Farmanara, the Iranian filmmaker, and to examine their relationship to society in Iran. For this reason, and using Lucien Goldmann’s theory about great art and great artist, these three movies are analyzed from the sociology of cinema point of view. In order to study these movies, we have used two methods of internal and external criticism:; the former being based on technical semiotics and the latter conceived as an instrument for examining the relationship between movies and society. Studying the movies and examining each separately showed that these three movies have established a meaningful relationship with society in depicting the concept of death on the individual, class, and social levels. The movies represent ideas of those artists who have started their artistic career before the Revolution and have their own ethical and social ideas who have not been dissolved entirely in the current ideological system. In two of the movies, problems of two groups of people, artists and writers, along with their whishes and aspirations are explicitly presented and portrayed in the light of the concept of death. In these movies the problem of death is examined from an alternative viewpoint and not only is it not a hated concept, it is actually conceived as a factor which emancipates them from the undesirable society surrounding them. In the third movie social problems are portrayed in a way that is itself an expression of death, though this time on the level of society. The common aspect in these movies, however, is their hopeful vision towards rescue and freedom which is signified in the end of each story in relation to individuals, artists and the society in general.

    Keywords: Sociology of cinema, great art, great artist, external criticism, internal criticism, semiotics
  • Page 57

    This paper undertakes an examination of cinematic narratives of common generational experiences in regard to the 8-year war of Iran. Through a structuralist approach, this paper aims to analyze representations of dichotomies relating to generational relations (including inter- and intragenerational relations) in Hatamikia’s cinema: idealism/pragmatism, duty-boundness/outcome-boundness, love-focusedness/reasonfocusedness, introversion/extroversion, and preterism/futurism. The logic employed for analyzing the oppositions is that of Parson’s action models. Here five films of Hatamikia are looked at which are part of the war genre and also dwell on generational relations: Mohajer (1990), Az Karkheh ta Rhein (1993), Ajans-e Shishei (1997), Moj-e Mordeh (2001), Be Nam-e Pedar (2006). In the course of representing generational relations, from Mohajer to Be Nam-e Pedar, the director has gone from the first part of the abovementioned oppositions to the second part. This may point to the formation of an independent social sphere which has gradually been formed after the War, and influenced by which, the director has leaned toward the second part in his preferred reading.

    Keywords: narrative contrast, war, intergenerational relations, intragenerational relations, generational mentality, narrative structure
  • Page 89

    Movies in Iran can be an appropriate mediates to understand urban modernity. In this paper, movies produced three decades before the Revolution (1979) are studied. Our inquiry reveals how these films represent problems stemmed from urban renovation and the process of modernity. Moreover, they had a critical perspective toward the renovation trend so that they challenged their leaders’ political claims and promises in the authoritarian society. Arousing contrast between city and village as well modern life’s paradoxes are part of existing social and economic gaps which cinema has highlighted. Besides, the films produced in the decade to 1979 predicted the possibility of the occurrence of a revolution. The present study suggests that these films frequently gave a kind of political representation of Iranian modernity.

    Keywords: Representation of Tehran, Cinema, everyday life, Modernity, Individuality
  • Page 115

    The production of historical films and television series about a particular historical period does not just indicate the importance of that period to the film- and cultural policymakers of a society, but is generally a representation of the current or ideal state of that society. In fact, a historical period is used as an excuse for depicting what wants to be said about current circumstances. This paper tries to analyze the cinematic productions made about the Safavid era (three films produced before the Revolution and two television series made after) from the perspective of visual anthropology. This has been done through Levi Strauss and Barthes’ theories on mythology. The Safavid era is depicted as having been glorious and splendid, functioning as a “golden age” myth. This myth is used to resolve the incongruity between our current identity and the pride we feel in regard to our past.

    Keywords: visual anthropology, historical cinema, Mythology, Levi Strauss, Savafid era, golden age
  • Page 133

    Today's media is saturated with various genres of media content. Traditionally considered a masculine realm, the science-fiction genre is dominated by scientific and technological facts and imaginations. Thus, women are deprived from this realm due to the historical definition of gender identity;, despite that, science-fiction is considered a resourceful space for the study of socio-cultural understanding of gender and definition of masculinity and femininity (James & Mandelson, 2003). This paper focuses on the gendered reception of science-fiction films by Tehrani youth. Using a qualitative methodology, we have conducted in-depth interviews with 28 Tehrani male and female participants. The findings reveal that consumption, reception and impacts of sciencefiction movies are highly influenced by Iranian concepts and values concerning gender, and members of two genders correspond to and interpret the genre (signs, latent meaning, and ideology) according to their expressed values corresponding to social definitions of, as well as expectation from, masculine and feminine roles.

    Keywords: Science-fiction genre, reception, gendered reception, Media use, effects, uses of genre
  • Page 163

    Semiotics is a method of textual analysis. The semiotic approach seeks to discover the mechanisms of production through language and representation. This paper aims to investigate semiotics and its application based on the analysis of a movie. For this purpose, initially, epistemological status of semiotics, known as social constructionism, and its philosophical implications, and theoretical consequences are explained. Then, the main themes of methodology of semiotics will be explained in the framework of social, cultural, and technical codes and language functions. In the concrete analysis of Turtles Can Fly, the epistemological explanation and themes of the first section are employed. Film semiotics does not consider art as mere reflection of reality and thus helps us avoid the approach of raw realism.

    Keywords: Semiotics, Representation, Signs, social constructionsm, codes, Turtles Can Fly (movie)