فهرست مطالب

نشریه تحقیقات اطلاع رسانی و کتابخانه های عمومی
پیاپی 60 (بهار 1389)
- بهای روی جلد: 30,000ريال
- تاریخ انتشار: 1389/06/15
- تعداد عناوین: 11
-
-
صفحه 1
-
صفحه 5هدفهدف این نوشتار، بررسی نقش فرهنگ سازمانی کارآفرینانه به عنوان عاملی اساسی برای خلاقیت و نوآوری در کتابخانه های عمومی کشور است.روشاین پژوهش از نظر روش گردآوری داده ها، توصیفی و از نوع پیمایشی بوده و داده های اولیه از طریق پرسشنامه گردآوری شده است. برای سنجش ابعاد فرهنگ سازمانی کارآفرینانه از پرسشنامه مک گیور (2003) استفاده شد و سنجش خلاقیت و نوآوری به وسیله پرسشنامه استاندارد اسلان پاول (2006) انجام شده است. جامعه آماری تحقیق، تمام کارکنان صف و ستاد نهاد کتابخانه های عمومی کشور (4700 نفر) است. برای نمونه گیری از روش نمونه گیری تصادفی ساده استفاده شد و تعداد 150 پرسشنامه توزیع و در نهایت 116پرسشنامه جمع آوری شد.یافته هابررسی داده های گردآوری شده (به کمک نرم افزار 5/8 LISREL و SPSS) با استفاده از آزمون علامت و تحلیل مسیر نشان داد که فرهنگ کارآفرینانه سازمانی بر خلاقیت و نوآوری تاثیر مثبت و معناداری دارد. همچنین نتایج آزمون علامت نشان داد که از بین ابعاد مختلف فرهنگ کارآفرینانه، بعد ارزشمندی کار و تفریح و سرگرمی در وضعیت مطلوبی می باشند و سایر ابعاد فرهنگ سازمانی شامل جسارت، تحمل انحراف خلاق، تهاجم بی ثمر، ریسک پذیری، ارتباط باز، همکاری و تشریک مساعی، نوآوری پیش فعال، کلام و همچنین فرهنگ سازمانی کارآفرینانه نیز در وضعیت نامطلوبی می باشد.
اصالت /ارزش: یافته های این پژوهش می تواند به مدیران نهاد کتابخانه های عمومی در شناسایی ضعف ها و قوت های ابعاد مختلف فرهنگ سازمانی مؤثر در خلاقیت کمک کند.
کلیدواژگان: خلاقیت، نوآوری، فرهنگ سازمانی کارآفرینانه، نهاد کتابخانه های عمومی کشور، کتابخانه عمومی، تحلیل مسیر -
صفحه 23هدفبا توجه به اینکه امروزه ذخیره و بازیابی اطلاعات جزء دغدغه های اساسی کتابخانه ها و مراکز اطلاع رسانی به شمار می رود، یافتن نرم افزار مناسب در این زمینه دارای اهمیت فراوانی است. هدف پژوهش حاضر ارزیابی نرم افزارهای کتابخانه ای تحت وب پارس آذرخش، نوسا و نمایه در بازیابی اطلاعات است.روشپژوهش حاضر از نوع کاربردی است. روش استفاده شده برای انجام این پژوهش از نوع تحقیقات مشاهده ای و با استفاده از یک سیاهه وارسی متشکل از 84 معیار برای سنجش، بررسی، شناسایی و ارزیابی ابعاد پژوهش است. علاوه بر این برای انجام پژوهش ضمن بهره گیری از نظر افراد متخصص حوزه کتابداری و اطلاع رسانی، در موارد لازم با تولیدکنندگان نرم افزارها نیز مصاحبه شده است.یافته هاوضعیت نرم افزارهای کتابخانه ای مورد مطالعه در 5 ویژگی شامل قابلیت جست وجو، فرمول جست وجو، امکان انواع جست وجوها، نمایش نتایج و چگونگی نمایش امکانات کمکی (راهنما) مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت. نتایج حاصل از یافته های پژوهش نشان داد که نرم افزار نوسا با کسب 34/93% از میانگین کل امتیازات به لحاظ معیارهای مورد مطالعه در این پژوهش در رتبه اول و نرم افزار پارس آذرخش نیز با کسب 55/82% امتیاز از معیارهای مورد بررسی در رتبه بعدی قرار دارد. در نهایت نرم افزار نمایه با کسب 35/51% میانگین کل امتیازات به لحاظ معیارهای مورد بررسی در این پژوهش در رتبه سوم قرار دارد.
اصالت/ارزش: این پژوهش ضمن تهیه یک سیاهه وارسی در زمینه ارزیابی وضعیت بازیابی اطلاعات در نرم افزارهای کتابخانه ای بر اساس پیشینه های موجود و نظر متخصصان، این امکان را نیز فراهم آورده است تا استفاده کنندگان این نرم افزارها و نرم افزارهای مشابه بتوانند در انتخاب خود تصمیم بهتری بگیرند. همچنین به تولیدکنندگان نرم افزارهای مورد مطالعه و سایر نرم افزارها این امکان را می دهد تا ضمن برطرف کردن نقاط ضعف و تقویت نقاط قوت با معیارها و مولفه های موجود در این زمینه و درجه اهمیت هر یک از آنها بهتر آشنا شده و در تولیدات آتی خود از آنها بهره بگیرند.
کلیدواژگان: نرم افزارهای کتابخانه ای، بازیابی اطلاعات، ارزیابی، معیارهای ارزیابی -
صفحه 45هدفپژوهش حاضر با هدف بررسی فهرستنویسی تحلیلی و ردهبندی (کتابخانه کنگره) کتاب های عربی کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران در طول سال های 1380-1386 انجام شده است.روشدر این پژوهش که در آن از روش تحقیق توصیفی از نوع مطالعه سندی بهره جویی شده، با استفاده از یک سیاهه وارسی محققساخته به گردآوری اطلاعات اقدام شد. نمونه مورد بررسی، شامل 300 فهرستبرگه کتاب های عربی کتابخانه ملی است.یافته هابه طور کلی، در 76/83 درصد موارد، صحیح عمل شده، و در 24/16 درصد موارد صحیح عمل نشده است. در این میان، ردهبندی دارای بیشترین درصد صحت (25/86 درصد) و کمترین درصد خطا (75/13 درصد) و فهرستنویسی تحلیلی دارای کمترین درصد صحت (28/81 درصد) و بیشترین درصد خطاست (72/18 درصد). از طرفی، یافته های آزمون Z بیانگر این نکته است که درصد صحت بسیار بالاتر از درصد خطاست؛ بر این اساس، کتابخانه ملی در انجام فهرستنویسی تحلیلی، و ردهبندی کتابهای عربی دارای عملکرد مطلوبی بوده است.
اصالت/ارزش: بررسی وضعیت فهرست نویسی و رده بندی کتاب های عربی کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران در یک فاصله انتشاراتی به نسبه گسترده می تواند فواید قابل توجهی از لحاظ مشخص شدن کیفیت نسبی کار در بخش خدمات فنی سازمان مذکور داشته، و در واقع انجام چنین پژوهش هایی هم برای محققان این حوزه و هم برای فهرست نویسان سراسر کشور لازم و مفید می باشد.
کلیدواژگان: فهرستنویسی تحلیلی، ردهبندی، کتابهای عربی، کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران -
صفحه 63هدفپژوهش حاضر وضعیت کتابخانه های عمومی استان کرمانشاه را بر اساس استاندارد دیانی (1374) مورد بررسی قرار داده است. این کتابخانه ها از لحاظ 9 معیار (ساعات کار روزانه، مساحت کل، مساحت زیربنا، تعداد کتب، افزایش سالانه کتاب، تعداد اعضاء، تعداد کارکنان، تعداد قفسه و تعداد صندلی) با استاندارد دیانی (1374) در دو سطح کلان و خرد مورد مقایسه قرار گرفته و جهت حرکت برای هر کدام از این کتابخانه ها مشخص شده است.روشروش پژوهش پیمایشی و از نوع توصیفی است. جامعه پژوهش 52 کتابخانه عمومی استان کرمانشاه می باشد. داده های مورد نیاز برای این پژوهش با استفاده از پرسشنامه گردآوری شده که پس از بازگرداندن آن ها در مواردی که نقصی در اطلاعات وجود داشت، از آمار نهاد کتابخانه های عمومی استان استفاده شده است. روایی پرسشنامه به صورت محتوایی و با استفاده از نظرات متخصصان صورت گرفته است و پایایی آن در برنامه SPSS به روش آلفای کرونباخ اندازه گیری شده و برابر با 83/0 می باشد.یافته هاپژوهش نشان داد که کتابخانه های عمومی استان کرمانشاه در مقایسه با کتابخانه های درجه 6، به جز در یک استاندارد (مساحت کل)، در جایگاهی بالاتری بوده و در مقایسه با کتابخانه های درجه 5، در دو استاندارد (افزایش سالیانه کتاب و تعداد قفسه) بالاتر می باشند. همچنین در مقایسه با کتابخانه های درجه 4، در 4 استاندارد (مساحت زیربنا، تعداد اعضاء، تعداد کارکنان و تعداد صندلی) در جایگاه پایین تری قرار دارند ولی در یک استاندارد (افزایش سالیانه کتاب) بالاتر هستند. در مقایسه با کتابخانه های درجه 3، در 5 استاندارد (مساحت زیربنا، تعداد کتاب، تعداد کارکنان، تعداد صندلی و تعداد اعضاء) در جایگاه پایین تری بوده و در دو استاندارد (افزایش سالیانه کتاب و تعداد قفسه) بالاتر هستند.
اصالت/ارزش: این مقاله اولین کاری است که به طور جامع کتابخانه های عمومی استان کرمانشاه را مورد بررسی قرار داده و شواهدی را فراهم کرده است که به بهبود این کتابخانه ها کمک خواهد کرد.
کلیدواژگان: کتابخانه های عمومی، استان کرمانشاه، استاندارد دیانی، سنجش و ارزیابی -
صفحه 85هدفهدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی وضعیت ارائه خدمات و ابزارهای بازیابی اطلاعات در کتابخانه های عمومی شهر سنندج است تا با آشکار شدن نقاط ضعف و قوت، در تدوین سیاست گذاری ها و برنامه ریزی های آتی کتابخانه های عمومی مد نظر قرار گیرد.روشروش پژوهش انجام شده، پیمایشی با نگرش توصیفی است. داده های مورد نیاز از طریق پرسشنامه برای مراجعان کتابخانه ها (400 نفر)، مصاحبه با مسئولان کتابخانه ها، مشاهده حضوری و آمارهای موجود در کتابخانه ها گردآوری شده است.یافته هایافته های حاصل از تحقیق بیانگر عدم آشنایی کافی جامعه استفاده کننده از وظایف کتابخانه های عمومی و همچنین عدم توانایی آنها در استفاده از ابزارهای بازیابی اطلاعات به ویژه نرم افزارهای کتابخانه ای است و نیاز به وجود برنامه ریزی و ارائه خدمات بهتر در سطح محلی و سیاست گذاری موثرتر با توجه به نیازهای بومی توسط نهاد کتابخانه های عمومی کشور ضروری به نظر می رسد.
اصالت/ارزش: امروزه در تحلیل معیارهای رفاه اجتماعی، میزان توسعه کتابخانه های عمومی در ردیف مسکن، آموزش، اشتغال، بهداشت و درمان قرار می گیرد و آن را یکی از شاخص های توسعه یافتگی کشورها به حساب می آورند. از سوی دیگر، بازیابی اطلاعات و منبع کارکرد اصلی کتابخانه ها است و یکی از نمادهای عملکرد مطلوب آن به شمار می رود. بنابراین بررسی کمی و کیفی ابزارهای بازیابی اطلاعات و سنجش خدمات کتابخانه ای در پیشبرد اهداف و رسالت کتابخانه های عمومی دارای اهمیت است.
کلیدواژگان: کتابخانه عمومی، بازیابی اطلاعات، جستجوی اطلاعات، سنندج -
صفحه 101هدفدانش نامه الکترونیکی پدیده جدیدی است که در نظام اطلاع رسانی ظهور یافته است. هدف این مطالعه بررسی مفاهیم، مزایا و معایب دانش نامه های الکترونیکی و معرفی سه دانش نامه الکترونیکی معروف می باشد.روشدر مطالعه حاضر، از روش مطالعات کتابخانه ای و جستوجوهای اینترنتی استفاده شده است.یافته هانتایج نشان می دهد که دسترسی از راه دور، پشتیبانی با امکانات چندرسانه ای، امکان جستوجو، دسترسی همزمان به نسخه ای واحد، دسته بندی مطالب، به هنگام سازی سریع، هزینه کم، پیوندپذیری مطالب و نیاز کمتر به کارکنان از مهم ترین مزایا، و وابستگی به فن آوری اطلاعات و ارتباطات، هزینه اولیه بالا، کنترل کیفیت و استناد برخی از عمده ترین معایب دانش نامه های الکترونیکی می باشند.
اصالت/ارزش: این مطالعه توصیه هایی را برای مدیران مؤسسات دانش نامه نگاری به منظور طراحی و توسعه دانش نامه های الکترونیکی فراهم می نماید.
کلیدواژگان: فنآوری اطلاعات، دانش نامه الکترونیکی، نشر الکترونیکی -
صفحه 127هدفتعیین میزان رضایت شغلی مدیران در کتابخانه های عمومی وابسته به نهاد کتابخانه های عمومی کشور در مراکز استان ها می باشد.روشروش پژوهش، پیمایشی و ابزار مورد استفاده، پرسشنامه محقق ساخته و جامعه آماری، همه مدیران کتابخانه های عمومی در مراکز استان ها به تعداد 189 نفر است.یافته هابر اساس یافته های پژوهش، میانگین رضایت شغلی مدیران کتابخانه های عمومی 54/81 (حد مطلوب= 135) است. اما با توجه به اینکه متوسط میانگین رضایت شغلی در این پژوهش 81 میباشد، رضایت شغلی مدیران مورد مطالعه از حد متوسط اندکی بالاتر است. میانگین رضایت شغلی در ابعاد امکانات مادی و رفاهی شغل با میانگین 47/8 (متوسط میانگین=12)، خودشکوفایی با میانگین 80/14 (متوسط میانگین=18) و ماهیت شغلی با میانگین 94/20 (متوسط میانگین= 21) پایینتر از حد متوسط، و میانگین رضایت شغلی در ابعاد رفتار مدیران ارشد با میانگین 41/15 (متوسط میانگین=12)، روابط متقابل با میانگین 55/11 (متوسط میانگین=9) و ثبات شغلی با میانگین 44/9 (متوسط میانگین=9) بالاتر از حد متوسط است. فرضیه 1 مبنی بر این که رضایت شغلی مدیران از بعد امکانات مادی و رفاهی شغل به نحو معنیداری کمتر از ابعاد دیگر است، تایید شد اما فرضیه 2 مبنی بر وجود تفاوت معنیدار بین میانگین رضایت شغلی کتابداران بر حسب رشته تحصیلی مورد تایید قرار نگرفت.
اصالت/ارزش: این پژوهش برای آگاهی از رضایت شغلی مدیران در کتابخانه های عمومی است، همچنین مسائل اساسی را در رشته کتابداری و اطلاع رسانی مطرح می کند که نیاز به پژوهش های عمیق تر را می طلبد.
کلیدواژگان: رضایت شغلی، مدیران، کتابخانه های عمومی، نهاد کتابخانه های عمومی کشور -
صفحه 143هدفاین پژوهش عوامل ترغیب کننده و بازدارنده مطالعه را در میان مراجعان 20 تا 30 ساله کتابخانه های عمومی شهرستان ماهشهر مورد مطالعه قرار داده است.روشروش تحقیق در این پژوهش پیمایشی و از نوع توصیفی می باشد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار اس پی اس اس و اکسل استفاده شده و برای آزمون فرضیه ها ضریب همبستگی پیرسون به کار گرفته شده است.یافته هایافته های پژوهش نشان داد که از میان عوامل مؤثر بر مطالعه در میان مراجعان کتابخانه های عمومی، بین وضعیت کتابخانه های عمومی و تحصیلات افراد و نیز بین تحصیلات والدین و درآمد خانواده رابطه معنی داری وجود دارد و این رابطه مثبت است، ولی رابطه بین قیمت کتاب ها و استفاده از سایر رسانه ها با مطالعه، منفی می باشد. همچنین، یافته ها نشان داد که بین عوامل تاهل و جنسیت با مطالعه رابطه معنی داری وجود ندارد. به علاوه، مطالعه حاضر نشان داد که نقش خانواده در ترغیب فرزندان به مطالعه، وجود کتابخانه در مدارس، گنجاندن ساعاتی به عنوان ساعت مطالعه در برنامه درسی و به خصوص اخلاق خوب کتابداران کتابخانه ها اهمیت بسیاری در ترغیب به مطالعه دارد. در مقابل نداشتن انگیزه، کمبود وقت، مناسب نبودن کتابخانه ها، گرانی کتاب و جهت گیری های جامعه به سمت مسائل اقتصادی باعث رکود مطالعه در جامعه به عنوان عوامل بازدارنده مطالعه استنباط شد.
اصالت/ارزش: این تحقیق با توجه به ضرورت و اهمیت مطالعه در ارتقاء سطح آگاهی و دانش و نیاز به گسترش فرهنگ مطالعه در بین جوانان انجام گرفته و به شمه ای از عوامل ترغیب کننده و بازدارنده مطالعه برای استفاده در جهت گیری های آینده مدیریتی نهاد کتابخانه های عمومی کشور می پردازد.
کلیدواژگان: مطالعه، کتابخانه های عمومی، ماهشهر، مراجعان کتابخانه -
صفحه 171هدفهدف از نگارش این مقاله بررسی مفاهیم «فقر اطلاعاتی» در جوامع بشری است.روشدر این مقاله با استفاده از روش کتابخانه ای، دیدگاه های مختلف درباره فقر اطلاعاتی، ابعاد و علل این مساله مورد مداقه قرار می گیرد.یافته هادر مقایسه با وجوه مختلف فقر، فقر اطلاعاتی پیچیده تر است و ابعاد وسیع تری را در بر می گیرد و خود سبب تشدید سایر وجوه فقر از جمله فقر اقتصادی می شود. به این ترتیب فقر اقتصادی و فقر اطلاعاتی به هم مرتبط هستند.
اصالت/ارزش: این مقاله سعی در معرفی اشکال عمده فقر در جوامع امروزی دارد و بیان می دارد که فقر اطلاعاتی با مفاهیمی از قبیل فقیر و غنی اطلاعاتی، شکاف دیجیتالی و اضافه بار اطلاعاتی سروکار دارد؛ به علاه اینکه راه های مقابله با آن را بیان می کند.
کلیدواژگان: فقر اطلاعاتی، شکاف دیجیتالی، اضافه بار اطلاعاتی -
صفحه 1
-
Page 5PurposeThis paper aims to study the role of organizational entrepreneurial culture as an essential factor in creativity and innovation in Iran Public Libraries Foundation.MethodologyThis research is of survey-descriptive type. The initial data were collected by questionnaire. To measure the dimensions of organizational entrepreneurial culture, McGuire’s Questionnaire (2003) was used. Also, measurement of creativity and innovation was performed by standard questionnaire of Sloane paul (2006). The population under study involved all staff in Iran Public Libraries Foundation, i.e. 4700 persons. We used simple random sampling, in which 150 questionnaires were distributed and finally 116 questionnaires were received.FindingsAnalysis of collected data using SPSS and LISREL 8.5 software along with sign test and pathway analysis indicated that organizational entrepreneurial culture has a positive and significant effect on creativity and innovation. Furthermore, results of sign test revealed that among different dimensions of entrepreneurial culture, the dimension of work meaningfulness and fun is in a proper condition, while other dimensions of entrepreneurial culture including boldness, tolerance of creative deviation, underdog aggressiveness, risk taking, open communication, cooperation, proactive innovation, voice, and organizational entrepreneurial culture are in an unsuitable condition.Originality/Value: Findings of this research can assist the managers in national institution of public libraries to recognize the strengths and weaknesses of different dimensions of organizational culture which influence creativity.
-
Page 23PurposeSince information storage and retrieval is among fundamental tasks of libraries and information dissemination centers, finding proper software in this field is of high significance. The purpose of the present study is to evaluate web-based librarianship software Pars azarakhsh, Nosa, and Namayeh in information retrieval.MethodologyThe present study is an applied one. Its methodology is observation, using a checklist composed of 84 criteria for measurement, investigation, identification, and evaluation of the research dimensions. Furthermore, we took advantage of opinion of LIS experts and if necessary, software providers were also interviewed.FindingsThe status of the library software under study was analyzed in 5 features, including search option, search formula, possibility of different search types, displaying results, and displaying auxiliary facilities (Help). The obtained results indicated that regarding the criteria studied in this research, the software Nosa, Pars azarakhsh, and Namayeh ranked 1st, 2nd, and 3rd, with scores 93.34%, 82.55%, and 51.35% of total scores, respectively.Originality/Value: Besides presenting a checklist for evaluation of the information retrieval status in library software based upon previous studies and experts’ opinion, the present study provides the possibility for users of these software and similar ones to make a better decision. It also assists the software providers to resolve the present weaknesses and reinforce the strengths and moreover get familiar with existing criteria and components in this field and their degree of importance and make use of them in their future productions.
-
Page 45PurposeThe present research has been carried out with the purpose of studying the analytic cataloging and classification (library of congress) of Arabic books in National Library & Archives of IR of Iran during 2001-2007.MethodologyIn this research whose methodology is of documentary method, a list made by the researcher was used for data collection. The samples included 300 catalogues of Arabic books in Iran’s national library.FindingsIn total, 83.76% of cases were correct while the remainder were not. Among them, classification had the highest accuracy percentage (86.25%) and least error percentage (13.75%), whereas analytic cataloging had the lowest accuracy percentage (81.28%) and highest error percentage (18.72%). In addition, Z-test findings indicate that the accuracy percentage is much higher than the error percentage. Therefore, National Library & Archives of IR of Iran has had a desirable performance in analytic cataloging and classification of Arabic books.Originality/Value: Investigating the status of analytic cataloging and classification of Arabic books in National Library & Archives of IR of Iran during a relatively long publication period can provide remarkable advantages concerning the characterization of relative quality of activities carried out in technical services unit of this organization. In fact, such studies are useful for both researchers in this field and catalogers in Iran.
-
Page 63PurposeThe present research has studied the status of public libraries in Kermanshah Province (Iran) based on Dayani standard (1374). Concerning 9 criteria including daily work hours, total area, area of building, number of books, annual increase of books, number of members, number of staff, number of bookcases, and number of chairs, the libraries were compared with Dayani standard (1374) at macro- and micro-level, and the approach for each of these libraries was specified.MethodologyThe methodology of this research is of survey-descriptive type. The population under study included 52 public libraries in Kermanshah Province. The required data were collected by a questionnaire and after getting back the questionnaires, in case that they were incomplete the statistics of the Iran public libraries foundation was used. Validity of the questionnaire was tested by content analysis using experts’ opinion. Also, its reliability was measured in SPSS software as Kronbach’s alpha which was 0.83.FindingsThe research findings indicated that in comparison with level-6 libraries, the public libraries of Kermanshah Province are of better position except in one standard (Total area). Also compared to level-5 libraries, they are higher in two standards (annual increase of books and number of bookcases). In comparison with level-4 libraries, they have a lower position in four standards (area of building, number of members, number of staff, and number of chairs), but higher in one standard (annual increase of books). In addition, compared to level-3 libraries, they are assigned a lower position in five standards (area of building, number of books, number of staff, number of chairs, and number of members), while possessing a better rank in two standards (annual increase of books and number of bookcases). Originality/Value: This paper is the first comprehensive study concerning public libraries of Kermanshah Province and it has provided evidence which assist the improvement of these libraries.
-
Page 85PurposeThe purpose of present research has been to study the status of providing services and information retrieval tools in public libraries of Sanandaj City (Iran). This will reveal the weaknesses and strengths to be considered in future policies and programming of public libraries.MethodologyThe methodology of this research is of survey-descriptive type. The necessary data were collected through questionnaire for library clients (400 individuals), interview with libraries’ staff, observation, and statistics existing in the libraries.FindingsThe findings indicated insufficient familiarity of the clients with responsibilities of public libraries, as well as their being incapable of using information retrieval tools, especially library software. Therefore, need to programming and providing better services locally and more effective policy-making by national institution of public libraries seems necessary, considering local needs.Originality/Value: Nowadays in analysis of social welfare criteria, the development level of public libraries is considered along with the criteria including habitation, education, employment, hygiene and treatment, and it is regarded as one of the criteria according to which a country is developed. On the other hand, information retrieval is the main function of libraries and is one of the symbols of their desired performance. Hence, quantitative and qualitative study of information retrieval tools and library services is of significance promotion of goals and mission of public libraries.
-
Page 101PurposeElectronic encyclopedia is a novel phenomenon emerged in information system. This study aims to study the concepts, advantages, and disadvantages of electronic encyclopedias. In addition, we introduce three well-known electronic encyclopedias.MethodologyThis research has used the methodology of library studies and search in internet.FindingsThe results indicate that the most significant advantages include remote access, support with multimedia facilities, search option, simultaneous access to a single document, classification of subjects, quick update, low cost, links between subjects, and less need to staff. In addition, the main disadvantages of electronic encyclopedias include dependence on information technology, high initial cost, quality control, and citation.Originality/Value: This research provides some recommendations for managers of encyclopedia institutions for designing and development of electronic encyclopedias.
-
Page 127PurposeThis research has been performed to determine the level of occupational satisfaction among managers of Iran Public Libraries Foundation in center of provinces.MethodologyThe methodology of this research is of survey type and a questionnaire made by the researchers was used. The population under study included all managers of Iran Public Libraries Foundation in center of provinces, i.e. 189 individuals.FindingsAccording to research findings, average level of occupational satisfaction among managers is 81.54, while the desired level is 135. However, since the average level of occupational satisfaction in this study was more than 81, occupational satisfaction of the managers under study was a bit higher than average level. Average level of occupational satisfaction was lower than mean level in following dimensions: concerning occupational welfare, it was 8.47 (average mean = 12); its level concerning self-development was 14.80 (average mean = 18); concerning occupational nature, it was 20.94 (average mean = 21). Also the average level of occupational satisfaction was higher than mean level in following dimensions: concerning the attitude of top managers, its level was 15.41 (average mean = 12); its level concerning mutual relations was 11.55 (average mean = 9); concerning occupational stability, it was 9.44 (average mean = 9). Furthermore, hypothesis 1 was confirmed, stating that the level of occupational satisfaction of managers regarding occupational welfare is significantly lower than other dimensions; nonetheless, hypothesis 2 which stated the existence of a significant difference among average levels of occupational satisfaction of librarians based on their educational major was rejected.Originality/Value: This research has been carried out for gathering information about the occupational satisfaction among managers in Iran Public Libraries Foundation. It also presents fundamental issues in librarianship and information science which require further in-depth studies.
-
Page 143PurposeThe present research has studied the factors which encourage or inhibit studying among clients of age 20-30 years in public libraries of Mahshahr City in south west of Iran.MethodologyThe methodology of this research is of survey-descriptive type. SPSS and Excel software were used for the purpose of data analysis, and Pierson’s correlation coefficient was employed for testing the hypotheses.FindingsThe research findings indicated that among the factors influencing the studying of clients in public libraries, there is a positive significant relationship between status of public libraries and individuals’ education level, as well as between parents’ education level and family’s income. On the other hand, there is a negative significant correlation between the price of books and study, as well as use of other media and study. In addition, the findings showed that no significant relationship exists between the two factors of being married and gender and study. Furthermore, the present research indicated that the factors of importance in encouraging the study include: family’s role in encouraging children to study, existence of libraries in schools, setting a special time in curriculum for study, and especially the librarians’ being affable. In contrast, the important factors in inhibiting the study were concluded to be: lack of motivation, time shortage, inappropriateness of libraries, high price of books, and society’s approach toward economic issues.Originality/Value: This research has been carried out among youth concerning the significance of studying in promotion of their knowledge and the necessity of spreading study culture. It therefore investigates managerial policies of national institution of public libraries.
-
Page 171PurposeThis paper aims to study the concepts of information poverty in human societies.MethodologyUsing the methodology of library study, the present paper investigates different viewpoints concerning information poverty, as well as its dimensions and causes.FindingsIn comparison with different forms of poverty, information poverty is more complex. It encompasses wider dimensions and in turn intensifies other forms of poverty such as economic poverty. So, information poverty and economic poverty are related to each other.Originality/Value: This paper tries to introduce main forms of poverty in present societies and believes that information poverty deals with concepts such as information poor and rich, digital gap, and information overload. It also presents ways to confront it.