فهرست مطالب

نشریه تحقیقات اطلاع رسانی و کتابخانه های عمومی
پیاپی 63 (زمستان 1389)

  • بهای روی جلد: 30,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/02/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • فاطمه اسدیان، هاجر ستوده، بهاره پورحسن صفحه 5
    هدف
    پژوهش حاضر که با هدف معرفی کتابخانه های اسباب بازی و شناسایی اهداف، خدمات، فعالیت ها و ساختارهای آن ها انجام شده است، می کوشد تا با ارائه تصویری از تجارب جهانی در این زمینه، بر اهمیت روزافزون وجود چنین مراکزی در پرورش کودکان تاکید کرده و از این رهگذر لزوم آغاز اقدامات عملی در ایران را گوشزد نماید.
    روش
    این پژوهش از روش کتابخانه ای استفاده کرده است. کتابخانه های اسباب بازی دنیا که در محیط اینترنت دارای وب سایت و پورتال بودند شناسایی گردید و در مجموع وضعیت 50 کتابخانه مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    ویژگی های مختلف این کتابخانه ها از جمله بودجه، خدمات، اندازه مجموعه، انواع مواد، روش سازماندهی، قوانین و مقررات مورد بررسی قرار گرفته است. در پایان پیشنهاد راه اندازی «کتابخانه ملی بازی و اسباب بازی ایران» ارائه شده است.
    ارزش/اصالت: این نخستین پژوهشی است که کوشیده است تا برپایه شناسایی و معرفی کتابخانه های اسباب بازی دنیا به طرح اندیشه ای نو برای راه اندازی «کتابخانه ملی بازی و اسباب بازی ایران» بپردازد که هدف آن نه تنها حفظ و نگهداری مظاهر فرهنگ بازی و اسباب بازی در ایران است؛ بلکه اشاعه و خدمت رسانی در این زمینه نیز از اهداف اصلی آن به شمار می آید.
    کلیدواژگان: کتابخانه اسباب بازی، بازی کودکان، اسباب بازی
  • فهیمه باب الحوائجی، مهرزاد یزدیان راد صفحه 31
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف تحلیل محتوای مقالات با موضوع «ترویج کتابخوانی» و «کتابخانه های کودکان» در مجلات تخصصی کتابداری و اطلاع رسانی (منتشر شده در سال های 1378 تا 1387) انجام شده است.
    روش
    در این پژوهش از روش تحلیل محتوا استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش تمام مجلات تخصصی کتابداری و اطلاع رسانی است که شامل 7 عنوان نشریه می باشد.
    یافته ها
    بررسی تعداد کل مقالات منتشر شده توسط نشریات تخصصی کتابداری و اطلاع رسانی نشان داد که 1429 عنوان مقاله در طی سال های پژوهش در این نشریات منتشر شده که 52 عنوان از مقالات (6/3 درصد) به موضوع ترویج کتابخوانی و 27 عنوان از مقالات (8/1 درصد) به موضوع کتابخانه های کودکان پرداخته اند که از این بین 75 مقاله (9/94 درصد) تالیف و 4 مقاله (1/5 درصد) ترجمه است. از مجموع مقالات مرتبط با مقوله های کتابخوانی و کتابخانه های کودکان در نشریات تخصصی حوزه کتابداری و اطلاع رسانی، 37 مقاله (8/46 درصد) پژوهشی، 21 مقاله (6/26 درصد) تحلیلی، 2 مقاله (5/2 درصد) مروری و 19 مقاله (1/24 درصد) گردآوری می باشد.
    اصالت/ارزش: توجه به موضوع کتابخوانی و کتابخانه های کودکان از مسائل مهم در رشته کتابداری و اطلاع رسانی است که فقدان آثار پژوهشی در موضوعاتی از این دست بیانگر توجه اندک به آن می باشد و پژوهش حاضر از این جهت حائز اهمیت است.
    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، نشریات تخصصی کتابداری و اطلاع رسانی، کتابخوانی، کتابخانه های کودکان
  • مهدی محمدی صفحه 55
    هدف
    این پژوهش به منظور بررسی وضعیت انتشار داستان های دینی منتشر شده برای کودکان و نوجوانان بین سال های 1385-1380 انجام شده است.
    روش
    این پژوهش به روش تحلیل محتوا انجام گرفته است. جامعه آماری شامل 291 عنوان کتاب داستانی منتشر شده بین سال های 1385-1380 می باشد که برای شناسایی آن ها از پایگاه اطلاع رسانی خانه کتاب ایران استفاده گردید.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که 77 درصد آثار توسط مردان و 23 درصد توسط زنان نوشته شده اند. همچنین 6/43 درصد آثار توسط تصویرگران زن و 7/56 درصد توسط تصویرگران مرد تصویرگری شده بودند. انتشار داستان های دینی فقط محدود به هفت شهر بود. بیش ترین آثار در سال 1385 و کم ترین آثار در سال 1382 منتشر شده بودند. گروه سنی «ب» و «ج» 8/47 درصد از آثار مورد بررسی را به خود اختصاص داده بود. میانگین تیراژ آثار برای کل ناشران 7246 نسخه، برای ناشران دولتی 4550 نسخه و برای ناشران خصوصی 7888 نسخه بود. مقایسه میانگین قیمت ها نشان داد که ناشران خصوصی برخلاف ناشران دولتی هر سال قیمت آثار خود را افزایش داده اند.
    اصالت/ارزش: با توجه به استقبال خوب خوانندگان از کتب داستانی دینی و حمایت دولت و نهادهای دولتی از انتشار این گونه آثار، پژوهش مستقلی در خصوص بررسی وضعیت انتشار آثار دینی صورت نگرفته است. این بررسی اولین پژوهشی است که در این حوزه صورت گرفته که ضمن بررسی نقش سازمان های مؤثر در زمینه نشر و حمایت از این نوع آثار، پیشنهادهایی را برای آشنایی مسئولان، ناشران و پدیدآورندگان با کاستی ها و نارسائی های موجود ارائه کرده و برنامه هایی جهت برطرف کردن مشکلات در سال های آتی پیشنهاد کرده است.
    کلیدواژگان: ادبیات کودکان و نوجوانان، داستان های دینی کودکان و نوجوانان، نشر داستان های دینی، ایران
  • میترا پشوتنی زاده صفحه 83
    هدف
    هدف این پژوهش شناسایی ویژگی های مهم ساختاری تارنماهای مخصوص نوجوانان 1412 ساله ایرانی است.
    روش
    انجام این پژوهش با استفاده از تحلیل ساختاری 54 تارنمای انگلیسی زبان و فارسی زبان ویژه نوجوانان و نظرخواهی از 93 صاحب نظر و 32 نوجوانان 1412 ساله ایرانی میسر شد که به روش پیمایشی و از طریق توزیع پرسشنامه انجام گرفت. برای تحلیل داده ها از آمار توصیفی و آزمون های تی و مجذور خی استفاده گردید.
    یافته ها
    با بررسی نظرات دو گروه صاحب نظران و نوجوانان ایرانی، 27 ویژگی ساختاری مهم (از میان 30 ویژگی شناسایی شده) برای تارنماهای نوجوانان 1412 ساله ایرانی تعیین و معرفی شد که 10 ویژگی اول آن ها به ترتیب عبارتند از: خوانا بودن متن (4/92%)، سرعت بارگذاری بالا (2/89%)، آرم (1/88%)، مشخص بودن عنوان هر صفحه (3/86%)، وجود پیوند برای بازگشت به صفحه خانگی (86%)، صحیح بودن دستور زبان و املای نوشته ها (86%)، پیش بینی موتور جست وجو به منظور جست وجو در تارنما (8/82%)، استفاده از رنگ های مختلف (7/82%)، امکان راهبری در صفحات (6/81%) و استفاده از عکس (5/81%).
    اصالت/ارزش: تاکنون هیچ پژوهشی در رابطه با ویژگی های ساختاری وب سایت های (تارنماهای) کودکان و نوجوانان در یک رده سنی خاص و با توجه به نیازها و ویژگی های آنان انجام نشده است که این پژوهش از این نظر منحصربه فرد است. همچنین طراحان تارنماها، کتابداران کتابخانه های عمومی، والدین، معلمان و... با استفاده از نتایج این پژوهش، می توانند به طراحی و انتخاب تارنماهایی مناسب برای گروه مذکور اقدام نمایند.
    کلیدواژگان: تحلیل ساختاری، ویژگی های ساختاری، نوجوانان 14، 12 ساله ایرانی، تارنما
  • مینا اخباری آزاد، زهرا اباذری صفحه 105
    هدف
    پژوهش حاضر به بررسی رابطه معنایی بین سال انتشار و قالب های ادبی در کتاب های اروپایی کودک و نوجوان ترجمه شده به فارسی در دهه اول قرن بیست ویکم پرداخته و قالب های ادبی را در کتاب های مورد نظر که در طول نه سال (از ابتدای سال 2000 میلادی برابر با 11دی ماه 1378 شمسی تا انتهای سال 2008 میلادی یعنی 11 الی دی ماه 1386) از نویسندگان اروپایی به زبان فارسی در ایران چاپ شده اند، شناسایی نموده است.
    روش
    روش به کار رفته در این پژوهش تحلیل محتوا است که در آن تلاش شده است با تحلیل نظام مند قالب های ادبی کتاب هایی که در دایره این پژوهش می گنجند هر یک از داستان ها را به روشی دقیق بررسی، و قالب ادبی آن مشخص گردد. جامعه آماری این پژوهش با بهره گیری از نمونه گیری منظم انتخاب شده است. اطلاعات مورد نیاز از هر کتاب در یک سیاهه بررسی ثبت شده و با بهره گیری از آزمون خی دو، فرضیه پژوهش مورد آزمون قرار گرفته است.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد که از مجموع 318 عنوان اثر داستانی ترجمه ای منتشر شده، 59 اثر (28 درصد) توسط زنان و 170 اثر (5/53 درصد) توسط مردان تالیف شده است. از سوی دیگر 89 عنوان کتاب ترجمه شده (28 درصد) نویسنده مشخص نداشتند. بررسی 4 قالب ادبی استاندارد در نظرگرفته شده حاکی از آن است که 89 کتاب در قالب ادبی داستان واقعی (28 درصد)، 81 عنوان کتاب در قالب کتاب غیر داستانی (4/25 درصد)، 106 کتاب در قالب ادبی داستان فانتزی (4/33 درصد) و 42 عنوان کتاب در قالب ادبی داستان عامیانه (2/13درصد) توسط پدیدآورندگان اروپایی تالیف شده و به زبان فارسی ترجمه شده اند. همچنین نویسندگان انگلیسی با 105 کتاب (9/31 درصد) بیشترین فراوانی نگارش را به خود اختصاص داده اند. از سوی دیگر نتایج پژوهش نشان داد که فرضیه مورد نظر در ارتباط با «وجود رابطه معنادار بین فراوانی قالب ادبی و تاریخ نشر» تایید نشد؛ چرا که بر اساس آزمون خی دو 05/0> 135/23 p= محاسبه شد و چنین نتیجه گرفته شد که بین قالب های ادبی و تاریخ نشر در کتاب های ترجمه شده رابطه معناداری وجود ندارد.
    اصالت/ارزش: مقاله حاضر به شناسایی گستره قالب های ادبی کتاب های اروپایی کودک نوجوان، ترجمه شده به زبان فارسی پرداخته و از رویکردهای جدیدی است که به بررسی وضعیت کتاب های این حوزه از منظر گونه شناسی قالب های ادبی و نیز بررسی رابطه معنایی بین قالب های ادبی و سال نشر این کتاب ها می پردازد.
    کلیدواژگان: قالب ادبی، سال نشر، کتاب کودک، اروپا، ترجمه، قرن بیست ویکم
  • فاطمه نوشین فرد، سیده یلدا رضوی صفحه 129
    هدف
    هدف این پژوهش، مطالعه نیازهای اطلاعاتی کاربران نابینا و کم بینای شهر کرمان و میزان بهره گیری آن ها از خدمات کتابخانه ای است.
    روش
    روش پژوهش پیمایشی- توصیفی و جامعه پژوهش کاربران نابینا و کم بینای عضو کتابخانه های دانشگاهی و عمومی شهر کرمان است که شامل 55 کاربر و 13 کتابخانه می باشد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه است. بدین منظور دو پرسشنامه جداگانه برای کاربران نابینا و کم بینا و مدیران کتابخانه ها طراحی گردید.
    یافته ها
    یافته های پژوهش حاکی از آن است که بیش ترین منبع مورد استفاده کاربران نابینا و کم بینا، منابع گویا (64 درصد) و منابع بریل (42 درصد) می باشد. متاسفانه درصد بسیارکمی از کاربران از منابع الکترونیکی استفاده می نمایند. همچنین از تجهیزات و فن آوری ها درحد بسیارکمی در کتابخانه ها استفاده می شود. 90 درصد کاربران نابینا و کم بینا منابع کتابخانه ها را کافی ندانسته اند. 80 درصد کاربران نقش کتابخانه در رفع نیازهای اطلاعاتی خود را در حد متوسط و پایین تر از آن دانسته اند. اکثر کاربران نابینا و کم بینا (78 درصد) اظهار داشتند که از راهنمایی کتابداران در دسترسی به اطلاعات مورد نیاز برخوردار بوده اند.
    اصالت/ارزش: نتایج این پژوهش می تواند مسئولان و دست اندرکاران را در برنامه ریزی جهت فراهم نمودن امکانات و فن آوری های اطلاعاتی برای ارائه خدمات خاص به نابینایان در کتابخانه ها یاری نماید. این مقاله همچنین ضمن تاکید بر اشتراک منابع ویژه نابینایان در کتابخانه های عمومی و ایجاد نظام همکاری بین کتابخانه ای، تاسیس شبکه ملی اطلاع رسانی نابینایان توسط نهاد کتابخانه های عمومی کشور با همکاری کتابخانه ملی ایران را راه حلی اساسی جهت دسترسی نابینایان به گستره وسیعی از منابع اطلاعاتی می داند.
    کلیدواژگان: کتابخانه های کرمان، نابینایان، کم بینایان، نیازهای اطلاعاتی، خدمات کتابخانه ای
  • زهره میرحسینی، مهشید تقی چیزری * صفحه 151
    هدف

    هدف از انجام این پژوهش، شناخت و مقایسه شرایط ایمنی کتابخانه های عمومی وابسته به نهاد کتابخانه های عمومی کشور و سازمان فرهنگی هنری شهرداری در شهر تهران به منظور شناخت و مقایسه نقاط قوت و ضعف، و اشتراک و افتراق آنها در رابطه با شاخص های ایمنی می باشد.
    روش پژوهش: روش پژوهش حاضر، پیمایشی است. جامعه آماری شامل 37 باب کتابخانه عمومی وابسته به نهاد و 72 باب کتابخانه وابسته به شهرداری شهر تهران می باشد که روی هم شامل 109 کتابخانه است. ابزار گردآوری داده ها در این پژوهش سیاهه وارسی محقق ساخته ای در قالب پرسشنامه است و شامل سوالاتی در 8 شاخص ایمنی و حفاظت کتابخانه می باشد که توسط پاسخگویان تکمیل شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که در شاخص اول (کیفیت ساختمان کتابخانه) در دو معیار و در شاخص چهارم (ایمنی کتابخانه در برابر آتش سوزی) در یک معیار تفاوت معنی داری میان کتابخانه های نهاد و کتابخانه های شهرداری تهران وجود دارد به طوری که این معیارها در کتابخانه های نهاد بیشتر رعایت شده و کتابخانه های نهاد از نظر کیفیت ساختمان بهتر از کتابخانه های شهرداری ارزیابی شدند. در مورد ایمنی در برابر آتش سوزی، به استثنای یک مورد تفاوت معنی دار که در کتابخانه های نهاد رعایت شده بود، تفاوت معنی داری مشاهده نشد. در شاخص دوم (ایمنی کتابخانه در برابر زلزله)، شاخص سوم (ایمنی کتابخانه در برابر طوفان و آب گرفتگی) و شاخص هشتم (حفاظت در برابر آسیب های ناشی از عوامل بیولوژیکی) تفاوت معنی داری بین دو جامعه پژوهش ارزیابی نشد و دو گروه تا حدود زیادی نزدیک به هم بودند. در شاخص پنجم (ایمنی کتابخانه در برابر سرقت و آسیب رسانی منابع) در چهار معیار، شاخص ششم (ایمنی کارکنان) در دو معیار و در شاخص هفتم (حفاظت در برابر آسیب های ناشی از عوامل فیزیکی و شیمیایی) در هفت معیار تفاوت معنی داری وجود داشت؛ به طوری که از جهت ایمنی در برابر سرقت و آسیب رسانی، ایمنی کارکنان، و حفاظت منابع در برابر آسیب های ناشی از دما، رطوبت، نور و... کتابخانه های شهرداری در شرایط بهتری ارزیابی شدند. در شاخص هفتم نیز در یک معیار تفاوت معنی داری وجود داشت که در کتابخانه های نهاد رعایت شده بود. در کل، کتابخانه های عمومی وابسته به نهاد و شهرداری از نظر رعایت شاخص های ایمنی در شرایط مناسبی قرار نداشتند.
    اصالت/ارزش: ارزش این مقاله که رویکرد تطبیقی جدیدی در حوزه مسائل ایمنی کتابخانه های عمومی است، در بازنمون نقاط ضعف و قوت به منظور آگاهی برنامه ریزان و مسئولان و ارائه راهکارهایی برای بهبود شرایط ایمنی کتابخانه ها می باشد.

    کلیدواژگان: ایمنی، کتابخانه عمومی، حفاظت، نهاد کتابخانه های عمومی کشور، سازمان فرهنگی هنری شهرداری، بررسی تطبیقی
  • صفحه 183
|
  • Fatemeh Asadian, Bahareh Pourhassan Page 5
    Purpose
    With the aim of introducing toy libraries together with their associated goals, services, activities and structures, and through presenting an image of world experiences in the field, this research tries to emphasize the increasing importance of such centers in children’s development and remind the necessity of the respective practical activities in Iran.
    Methodology
    This research has used library study. Toy libraries in the world which had website and portal were identified. In total, status of 50 libraries was investigated.
    Findings
    Different characteristics of these libraries were studied, including their budget, services, size of the collection, types of materials, organization method, and rules. Finally, the suggestion was made so as to establish “the Iranian national game and toy library”.Originality/Value: This is the first research of its type which has made an attempt to provide the novel idea of establishing “the Iranian national game and toy library” based upon identification of world toy libraries and introduction to them. Not only the goal of such a library would be to maintain Iranian game and toy culture, but also providing services in this field is among its main goals.
  • Fahimeh Babalhavaeji, Mehrzad Yazdianrad Page 31
    Purpose
    This study has been performed for content analysis of papers related to promotion of reading and children’s libraries which were published in specialized journals of library and information science (LIS) during 1999-2008.
    Methodology
    Content analysis was employed. The population under study included all LIS specialized journals which were seven.
    Findings
    Investigation of total number of papers published in LIS specialized journals indicated that, among these 1429 papers, 52 of them (6.3%) related to development of reading and 27 of them (8.1%) have studied children’s libraries; among these 79 papers, 75 of them (9.94%) were original papers while 4 of them (1.5%) were translation. Also, among the papers related to book reading and children’s libraries which were published in LIS specialized journals, 37 ones (8.46%) were research papers, 21 ones (6.26%) were analytic papers, 2 of them (5.2%) were review papers, and 19 ones (1.24%) were compilation.Originality/Value: Paying attention to book reading and children’s libraries is among significant issues in LIS. Absence of research studies in such fields reveals little attention assigned to them. This justifies the present study.
  • Mahdi Mohammadi Page 55
    Purpose
    This study was carried out to examine the publication status of religious stories for children and adolescents during 2001-2006.
    Methodology
    We made use of content analysis. The population under study included 291 religious story books published during 2001-2006, which were retrieved from website of Iranian book house.
    Findings
    The obtained results indicated that contribution of men and women to writing these books was 77% and 23%, respectively. Also, their contribution to painting these books was 56.7% and 43.6%, respectively. Publishing religious stories was limited to only seven cities. The highest and the lowest number of these books were published in 2006 and 2003, respectively. The target age groups “B” and “C” related to 47.8% of the studied books. Mean book circulation for all publishers, governmental publishers, and private ones was 7246, 4550, and 7888 copies, respectively. Comparison of mean prices showed that in contrast to governmental publishers, private publishers have annually increased the price of their books.Originality/Value: In spite of good status of reading religious stories books and support of publishing such books by government and governmental institutions, no independent study has been carried out regarding the publication status of religious books. This is the first study of its kind which, in addition to investigating the role of effective organizations in publishing and support of such books, has made some suggestions for familiarity of officials, publishers, and authors of such books with existing limitations and has proposed programs to alleviate the problems in future.
  • Mitra Pashootanizade Page 83
    Purpose
    This study seeks to identify significant structural characteristics of the websites designed for Iranian teenagers with age of 12-14 years.
    Methodology
    It was accomplished using structural analysis of 54 English and Persian websites designed for teenagers, as well as opinion polling from 93 experts and 32 teenagers with age of 12-14 years. This was achieved as survey through a questionnaire. To analyze data, descriptive statistics together with T-test and Chi-square test were used.
    Findings
    By investigating the opinions f the two mentioned groups, i.e. the experts and teenagers, 27 important structural characteristics (among the 30 identified characteristics) were determined for the websites designed for Iranian teenagers with age of 12-14 years. The 10 most significant ones were as follows: text readability (92.4%), high loading speed (89.2%), logo (88.1%), clearness of the titles of pages (86.3%), link to homepage (86%), correct grammar used in the website (86%), considering search engines for searching the website (82.8%), use of different colors (82.7%), governance in pages (81.6%), and use of images (81.5%).Originality/Value: To best of our knowledge, no research has been conducted so far regarding structural characteristics of the websites designed for children and adolescents in a specific age category considering their needs and characteristics; this makes the present study valuable. In addition by using the result of this study, the website designers, librarians of public libraries, parents, and teachers can design or choose appropriate websites for the mentioned group.
  • Mina Akhbari-Azad, Zahra Abazari Page 105
    Purpose
    We have studied in the present research the semantic relationship between publication date and literature templates in European books for children and adolescents translated into Persian in the first decade of 21st century and have identified literature templates in the mentioned books which have been published during 9 years, i.e. from beginning of 2000 to end of 2008.
    Methodology
    Content analysis was used in this study by which it was tried to examine each of the stories in an accurate way and determine its literature template through systematic analysis of literature templates for the books. The population under study was chosen by ordered sampling. The necessary information for each book was written down in a checklist and the research hypothesis was tested using Chi-square test.
    Findings
    It was indicated that among the mentioned 318 translated story books, 59 of them (28%) were written by women; 170 of them (53.5%) were written by men; and 89 of them (28%) had no obvious author. Considering the four standard literature templates, it was shown that 89 of them (28%) were fable, 81 of them (25.4%) were fiction, 106 of them (33.4%) were fantasy, and 42 of them (13.2%) were folklore. English-speaking authors had the highest contribution with 105 books (31.9%). Furthermore, the results indicated that the hypothesis of “existence of a significant relationship between abundance of literature template and publication date” is rejected since p value was calculated to be 23.135 > 0.05 based upon Chi-square test. It was concluded that there is no significant relationship between literature templates and publication date for the translated books.Originality/Value: This paper has identified the scope of literature templates for European books of children and adolescents translated into Persian, and it is a new approach which studies the status of books in this field regarding the typology of literature templates and investigates the semantic relationship between literature templates and publication date of these books.
  • Fatemeh Nooshinfar, Seyedeh Yalda Razavi Page 129
    Purpose
    This research is devoted to study the information needs of blind and low-sighted users in Kerman City and their use of library services.
    Methodology
    The methodology of this research is of descriptive-survey type and the population under study included blind and low-sighted members of academic and public libraries of Kerman City which consisted of 55 users and 13 libraries. Data collection was accomplished by questionnaire. To this end, two separate questionnaires were designed for blind and low-sighted users and library managers.
    Findings
    The results showed that the resources with highest use by blind and low-sighted users are auditory (64%) and Berrile (42%) resources. Unfortunately a very low percentage of these clients use electronic resources. Furthermore, facilities and technologies in libraries are utilized at a very low extent. 90 percent of blind and low-sighted users have considered library resources as insufficient. Also, 80 percent of users believe that the role of library in meeting their information needs is medium or less. Most of these users (78%) stated that librarians have helped them in accessing their needed information.Originality/Value: The results of this study can assist the officials in programming for providing facilities and information technologies necessary for specialized services to blind users in libraries. This paper additionally emphasizes sharing of specialized resources for blind users in public libraries and formation of inter-library collaboration system, and considers the establishment of national network of blinds information dissemination by National Institution of Public Libraries with collaboration of National Library of Iran as the basic solution for access of blinds to a wide range of information resources.
  • Zohreh Mirhoseini, Mahshid Taghi-Chizari Page 151
    Purpose

    This study was performed to determine and compare safety conditions of public libraries affiliated with Iran Public Libraries Foundation (IPLF) as well as Municipality Organization for Culture and Arts (MOCA) for the purpose of identification and comparison of their strengths, weaknesses, common points, and differences regarding safety indices.

    Methodology

    This is of survey type. The population under study consisted of 37 public libraries of IPLF and 72 public libraries affiliated with MOCA, which were in total 109 libraries. A researcher-made questionnaire as a checklist was used to collect necessary data and included questions in terms of 8 indices of library safety, which were filled by the responders.

    Findings

    As the results show, there is significant difference between public libraries of the IPLF and those affiliated with MOCA for the first index (quality of library building) in two criteria and for the fourth index (safety of library against fire) in one criterion, such that these criteria are observed more in public libraries of IPLF, and these public libraries were evaluated to be better concerning the quality of library building. Regarding safety against fire, no significant difference was observed except one case which was observed in public libraries affiliated with IPLF. Considering the second index (library’s safety against earthquake), the third index (library’s safety against storm and flood), and the eighth index (library’s safety against damages caused by biological factors), the two groups were similar to a high extent and no significant difference existed between them. There were significant differences for the fifth index (library’s safety against theft and harming the resources) in four criteria, for the sixth index (employees’ safety) in two criteria, and for the seventh index (safety against damages caused by physical and chemical factors) in seven criteria, such that libraries affiliated with MOCA were evaluated to be better concerning their safety against theft and harm, employees’ safety, and resource’ safety against damages caused by heat, moisture and light. For the seventh index, there was significant difference in one criterion which was observed in public libraries supervised by IPLF. In total, libraries of the both groups had no appropriate status with regard to observing safety indices.Originality/Value: The new comparative approach made for safety issues of public libraries makes this paper valuable as it exhibits the weaknesses and strengths to inform programmers and officials, and provides some strategies to improve safety conditions of libraries.