فهرست مطالب

مسکن و محیط روستا - پیاپی 132 (زمستان 1389)

فصلنامه مسکن و محیط روستا
پیاپی 132 (زمستان 1389)

  • بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/02/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محسن حبیبی، شیرین بارول، مریم خجسته، پریا نگهداری کیا صفحه 3
    شهری شدن کشور که نه تنها در ایران، که در مقیاس جهانی نیز در حال وقوع است سبب شده رفتارها و هنجارهای جدیدی در روستا پدید آید و به سبب این دگرگونی ها، نیازها و خواست های جدید در ارتباط با سازمان کالبدی فضایی از سوی جامعه روستایی طلب شود. بازسازی مناطق جنگ زده و پس از آن روستاهای آسیب دیده از زلزله و سیل نشان داد که تا چه اندازه کاربست سیاست ها، برنامه ها و اقدامات آموخته شده در مدارس معماری و شهرسازی می تواند در تناقض و تباین با سازمان اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی کالبدی روستا قرار گیرد. ولی این تجربیات گران سنگ هیچ گاه به جمع بندی روشنی برای برنامه ریزی و طراحی روستایی منجر نشده است.
    بهسازی و نوسازی بافت های با ارزش روستایی و تعدادی معدود از بازسازی های موفق پس از سانحه نشان می دهد که برنامه ریزی و طراحی روستایی جز از طریق تعامل و روابط متقابل با روستائیان، آن هم در مقیاس اجرایی حاصل نتواند شد. لازم است که از همان آغاز کار، روستا در چرخه تصمیم سازی، تصمیم گیری، برنامه ریزی، طراحی و اجرا حضور مستقیم و تعیین کننده داشته باشد. مقیاس روستا، مشارکت واقعی را در دستور کار قرار می دهد و بازخوانی سازمان فضایی و کالبدی روستا جز از طریق این مشارکت میسر نخواهد شد. استفاده از دانش بومی، بازآموزی و معاصرسازی این دانش، استفاده از مصالح بوم آور و بازتولید و معاصرسازی آن-ها، بسیج نیروهای خفته روستایی و آموزش آنان برای کاربست مجدد دانش بومی در زمینه بازتولید سازمان فضایی و کالبدی روستا، شرط لازم برای تدوین مبانی طراحی روستایی است.
    کلیدواژگان: طراحی روستایی، مشارکت، بهسازی بافت، غنای بصری
  • ناهید صادقی پی صفحه 17
    در مسیر طراحی معماری، اولین مرحله یعنی مرحله جمع آوری اطلاعات و کسب شناخت کامل و دقیق از تمامی عوامل اثرگذار در طراحی از اهمیت بسیاری برخوردار است. هر چقدر که طراح نسبت به موضوع طرح خود احاطه داشته باشد و بر تمامی ابعاد و وجوه دخیل در آن به خوبی واقف باشد، طرح وی از نکته سنجی بیشتری بهره مند شده و به مسائل متعددتری پاسخگویی خواهد داشت.
    در این راه دو گونه اطلاعات به طراح کمک بسیاری خواهد کرد و برای او راهگشا می باشد. اولین دسته اطلاعات لازم برای شناخت، اطلاعات مربوط به استفاده کنندگان یک بنا و کلیه نیازهای فیزیکی و روحی و روانی آن ها می-باشد. این اطلاعات برای طراح روشن می سازد که چه چیزی را باید طرح کند؟ دومین دسته اطلاعات لازم برای شناخت، اطلاعات مربوط به بستر طرح و ویژگی های مکانی است که ساختمان در آن جا بنا می گردد. این اطلاعات برای طراح روشن می سازد که چگونه طرح کند؟
    در جمع بندی پاسخ های دو پرسش فوق: 1- چه چیزی را طرح کنم؟ و 2- چگونه طرح نمایم؟ طراح می تواند تصمیم نهایی و مناسب را در مسیر طراحی خویش اخذ نموده و آن را پیگیری نماید. مقاله حاضر سعی دارد که به دومین دسته اطلاعات، اطلاعات مربوط به بستر طرح، نظری داشته و در این راستا نکاتی را بیان نماید.
    کلیدواژگان: راز، سادگی، گل، معماری، روستا
  • مهران علی الحسابی، نفیسه نگارش صفحه 29
    روستا، این مامن نخستین تجارب یکپارچگی تاریخ حیات بشری، محیطی است که زندگی در آن جریان دارد و جریان زندگی، در تعادل بین انسان و طبیعت در حال گذار است. سادگی روابط افراد جامعه روستایی از یک سو و تلاش همگانی آنان در عرصه تولید از سوی دیگر، موجب ایجاد تفاوت هایی میان زندگی و به تبع آن کالبد روستاها با شهرها شده است. روستاهای سرزمین ما نه برای تبدیل شدن به شهر (بر اثر افزایش جمعیت)، که به عنوان محلی برای تولید و مکانی برای پشتیبانی از شهر و مکمل آن در عرصه ها و ابعاد مختلف ایجاد شده اند.
    خصوصیات کالبدی روستاها، تحت تاثیر دو گروه کلی، عوامل مرتبط با محیط (طبیعت) و انسان شکل گرفته و تکامل یافته است. انسان ها بر اساس تجربه و خرد جمعی، روستاها را به گونه ای که نیازهای آنها را تامین سازد، شکل داده-اند. فضاهای جمعی، از سرپناه های ساده انسانی در جوامع اولیه و یا آتش مقدسی که برگرد آن جمع می شدند، آغاز گردید و با گسترش روابط اجتماعی، این فعالیت ها در انواع فضاها نظیر خانه، معبد، بازار، کوچه، میدان و... گسترش پیدا کرد. در واقع هر یک از این فضاها ظرفی برای فعالیت های اجتماعی به شمار می آید.
    در نوشتار حاضر ابتدا به بررسی مفهوم فضای جمعی و اهمیت آن در روستا پرداخته و عوامل مؤثر در شکل گیری فضاهای جمعی را مورد بررسی قرار می دهیم، در نهایت به بررسی مفاهیم و مصادیق فضاهای جمعی در روستا می پردازیم.
    کلیدواژگان: روستا، تعاملات اجتماعی، فضای جمعی، خاطرات جمعی، گره
  • حامد نوری نژاد صفحه 39
    چگونه دیدن و توجه داشتن به ارزش های کالبدی و محیطی در روستاها و ارتباط بین ساکنان با این ارزش ها، که هویت فرهنگی را شکل می بخشد، برداشت هایی را در ذهن هر بیننده ایجاد می کند و نیاز این ارزش های دست ساخت و یا طبیعی به تعیین حریم و حفاظت و باززنده سازی را به عنوان امری ضروری مطرح می سازد.
    در این تعیین حریم، از یک سو ارتباط میان ارزش های مکانی و میراثی و صنعت گردشگری، و از سمت دیگر حفاظت و باز زنده سازی این ارزشها برای توسعه پایدار مد نظر است.
    ساکنان روستا، دستگاه های دولتی و خصوصی ذی ربط و همچنین گردشگران به عنوان نیروی اصلی حفظ و تعیین حریم در بافت با ارزش روستاها می باشند که نقش تعیین کننده ای را بر عهده دارند. امروزه طرح های توسعه و عمران روستایی در کشور بیشتر جنبه حقوقی و تقسیم عادلانه خدمات رفاهی و زیربنایی است که در این فرآیند حفاظت و باززنده سازی بناها و بافت های تاریخی با ارزش روستایی مورد توجه قرار نمی گیرد و به کارشناسان و متخصصان در این زمینه واگذار نمی شود و به همین علت هنوز گردشگری به عنوان یک صنعت در کشور ما جایگاه خاص خود را نیافته است. همه این مشکلات و کمبودها ناشی از کمبود دانش فنی، عدم برنامه ریزی جامع و منابع مالی در این خصوص می باشد.
    رویکرد این مقاله حفاظت از بناها و بافت های با ارزش روستایی است که برای احیاء و توسعه پایدار نگاهی به جذب گردشگر متناسب با توانمندی های بالقوه در ارتباط میان مکان های میراثی دارد.
    کلیدواژگان: حفاظت، تعیین حریم، مکان های میراثی و صنعت گردشگری
  • صامت فرهادی، زهره زارع صفحه 47
    موضوع اندیشه اداری، دانش مدیریت و به خصوص هدایت و رهبری، موضوعی است که همراه با زندگی اجتماعی انسان و حتی قبل از آن مطرح بوده است. در دهه-های اخیر، گذار از دولت به سوی فرایندهای نوین اداره نواحی روستایی یعنی حکمروایی در مناطق روستایی مطرح شده که مرز بین حکومت و جامعه مدنی محسوب می شود و به نحوی بر مشارکت حکومت ها، شرکت های خصوصی، شهروندان و اجتماعات محلی برای طراحی و پیاده سازی سیاست های اقتصادی، اصلاحات اجتماعی و زیست-محیطی دلالت دارد. حکمروایی تاکید بر افزایش دموکراسی و مشارکت شهروندان در کلیه امور مربوط به خود اعم از تصمیم گیری، برنامه ریزی و اجرا دارد که در آن شهروندان به گونه ای آگاهانه و فعال در تمامی امور دخالت دارند. بنابراین شاهد گذار این روندهای نوین به سطوح محلی و در نتیجه رسوخ آن به طور روزافزون به فضاهای روستایی شده است که این امر سبب مشارکت و فعالیت شهروندان روستایی در سرنوشت خود می شود. آشنایی با مبانی علمی جدید حاصل از بررسی تجربه های موفق سایر کشورها در زمینه مدیریت به طور عام و مدیریت روستایی به طور خاص سبب آشنایی با موفقیت ها، نقاط قوت و توانمندی های آن ها در زمینه مدیریت می شود تا بتوان از این موفقیت ها برای رسیدن به نتایج مطلوب سود جست. هدف مقاله حاضر مطالعه مدیریت روستایی در کشور چین بر اساس شاخص-های حکمروایی است که طی آن وضعیت مدیریت روستایی چین طی چهار مقطع زمانی و بر اساس رویدادهای مهم تاریخی که سبب تحولات سیاسی در این کشور گشته بررسی شده و درنهایت با شاخص های حکمروایی مورد سنجش و مطالعه قرار گرفته است. روش پژوهش مقاله حاضر از نوع مطالعات اسنادی با استفاده از شیوه تحلیل محتوی می باشد. نتایج به دست آمده از پژوهش نشان می دهد که در سه مقطع زمانی اولیه مدیریت روستایی در کشور چین بر اصول سنتی حاکم بر جامعه استوار بوده است، ولی بعد از وقوع انقلاب دوم در چین، مدیریت روستایی و حکمروایی محلی در کشور چین دستاوردهای چشمگیری داشته و از جمله سبب شکوفایی روستاها از نظر اقتصادی اجتماعی، افزایش مشارکت در امور فرهنگی روستاها، افزایش مشارکت مدنی و انتخابات آزاد در روستاهای چین شده است.
    کلیدواژگان: مدیریت، مدیریت روستایی، حکمروایی روستایی، مشارکت، چین
  • محمد اکبرپور سراسکانرود، فاطمه نوربخش صفحه 61
    انجام فعالیت های گردشگری که مشاغل گوناگونی راهم به دنبال دارد در هر کشوری به عنوان بخشی از فعالیت های اقتصادی، در کنار بخش های صنعت وکشاورزی موجب رونق و پیشرفت اجتماعی- اقتصادی آن کشور می گردد. اکوتوریسم وسیله ای برای تحقق اهداف پایداری توسعه می باشد، زیرا راهکارهای مشابهی را برای رفع مشکلات فعلی ارائه می دهد. ایران یکی از پرجاذبه ترین کشورهای جهان است که از لحاظ تنوع اقلیمی و آثار باستانی و تمدنی در رده کشورهای برتر جهان است، اما متاسفانه از لحاظ جذب اکوتوریسم و درامد حاصل از آن دارای جایگاه شایسته ای نیست. با برنامه ریزی منسجم و سیستمی می توان کشور را از رکود اقتصادی و وابستگی به نفت نجات داد و زمینه را برای اشتغال بیشتر و حفظ ذخایر و منابع ملی آماده نمود، این در حالی است که اکوتوریسم بالاترین کارایی و اثر بخشی در استفاده از توانایی های طبیعی و فرهنگی را دارد که در عین استفاده کارامد و ایجاد زمینه برای اشتغال و درامد زایی کم ترین تاثیر منفی را بر محیط زیست وارد می کند و ابزاری مناسب برای توسعه متوازن به ویژه در کشورهای در حال توسعه می باشد. گرایش و حمایت ساکنان یکی از مؤلفه های کلیدی در رویکرد توسعه پایدار گردشگری محسوب می شود. ورود گردشگران به هر منطقه منجر به ایجاد اشتغال در سطح کلان شده که زمینه را برای توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی مهیا می-نماید. در این مقاله سعی شده به توسعه جزیره قشم(روستاها وشهرهای جزیره قشم) که از جنبه اکوتوریسمی از حساسیت خاصی در همه ابعاد اکولوژیک، اقتصادی و سیاسی برخوردار است، پرداخته شود. این جزیره بزرگ ترین جزیره ایرانی خلیج فارس است که نزدیک ترین آنان به ساحل نیز می باشد. توسعه پایدار جزیره با توجه به ماهیت جزیره ای بودن آن از نظر اکولوژیکی و حضور اکوسیستم های خاصی چون جزایر مرجانی، جنگل های حرا و اراضی خاص و وسیع داخلی آن در کنار روند نابسامان توسعه گذشته، مستلزم دقت خاصی است که باید حتما بر شناخت دقیق وضعیت موجود از همه نظر، برنامه ریزی و مدیریتی مستمر از نظر محیط زیست مبتنی باشد.
  • رامین غفاری، معصومه ترکی هرچگانی صفحه 91
    مهاجرت از جمله رویدادهای کهن جغرافیایی- جمعیتی است که در بستر مکان و در گذر زمان با اهداف و انگیزه های گوناگون اجتماعات انسانی مبدا یا مقصد را به لحاظ ساختاری و گاه کارکردی دستخوش تحولات بسیاری نموده است.
    مهاجرت در یک مکان، شاخصی از فشار جمعیت بر منابع موجود آن است در صورتی که مهاجر پذیری یک منطقه به قدرت منابع آنجا مربوط می گردد. در دهه های گذشته، تحولات اقتصادی، اجتماعی حاکم بر کشور از یک سو و آگاهی جمعیت از سوی دیگر سبب حرکات شدید مهاجرتی گردیده که این جابجایی در بعضی مناطق کشور با شدت بیشتری همراه بوده است. از جمله عوامل اصلی مهاجرت روستائیان به شهرها شاید مساله اشتغال باشد و بعد از اشتغال دومین عاملی که در مهاجرت نقش به سزایی دارد مساله تحصیل می باشد. بر این مبنا مقاله فرارو بر آن است تا برخی از علل مهاجرت جوانان روستایی به شهر را در روستای صادق آباد از توابع استان چهارمحال و بختیاری ریشه یابی نماید. این تحقیق از نوع کاربردی و به روش پیمایشی با انتخاب یک نمونه تصادفی ساده بین 235 نفر از جوانان روستایی به انجام رسیده است. گفتنی است نمونه مذکور به کمک رابطه آماری کوکران و از جامعه ای به حجم 606نفر با سطح اطمینان 95 درصد و احتمال خطای 5 درصد تعریف شده است. ابزار تحقیق پرسشنامه ای بوده و روایی آن بر اساس نظر جمعی از اساتید و کارشناسان مربوطه تایید و اعتبار آن با استفاده از فرمول کرونباخ- آلفای (0/93= α) محاسبه شده است. به منظور بررسی فرضیات و پاسخ به پرسش های پژوهش از آزمون های همبستگی اسپیرمن و پیرسون استفاده شده است. نتایج حاصل نشان می دهد که رابطه معنی داری بین میزان مهاجرت و جستجوی کار(اشتغال)، دستیابی به امنیت شغلی، درآمد و کار بهتر، دستیابی به امکانات تفریحی- ورزشی، دستیابی به تسهیلات آموزشی و کثرت امکانات در شهرها وجود دارد. سرانجام با عنایت به نتایج حاصل و به منظور تعدیل و تنظیم جریان-های مهاجرتی، به ویژه مهاجرت جوانان روستای مورد مطالعه به شهر پیشنهادهایی اجرایی- کاربردی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: مهاجرت، روستا، شهر، جوانان
|
  • Mohsen Habibi, Shirin Barol, Maryam Khojaste, Pareya Negahdarikia Page 3
    The fast growth of urbanization in Iran has led to the emergence of new values in rural areas of the country; which subsequently has resulted in formation of new demands in these rural societies.The post war and post natural disaster reconstructions of the rural areas in the country have revealed that in most of the cases the academic knowledge is incongruent with the social, economical and cultural rural context. But unfortunately, these precocious experiences has never concluded in a framework that could make our design and planning more effective.On the other hand, the successful experiences of rehabilitation and renovation in the rural areas have proved that the effective rural design and planning can be reached only through interaction with inhabitants.In other words, the active presence of the rural inhabitants in the process of decision making,planning, designing and implementing is imperative. It is vital to consider that participation is the most crucial factor in rehabilitation and renovation of rural areas. The other key factors are utilization of vernacular knowledge and materials. In addition, training the rural inhabitants how to use their vernacular knowledge in a scientific way is our most important task as professionals.
  • Nahid Sadeghipey Page 17
    Many factors should be studied before the design of a building. The usage and the users of a building are among them. The result of this study will determine for an architect; what is needed to be designed? Another factor which is very important to be focused on and be studied, is the site. A sensitive look to this factor and having a comprehensive survey about it, will help the architect to decide; how to design? In conclusion of these two questions he/she will be able to decide easier and better on his/her concepts. The latter includes many issues such as the formal condition of the site and its dimensions, climatic information, social and cultural specifications of the people living around the site, and so on. These cover many factors in different situations and various scales. Therefore, they could be effective in an architect’s decisions at different times of the design process in many issues, from a small scale to a higher level of the design.This article intends to focus on some sub titles of this subject, “site” and to explain issues such as: 1- The form and dimensions of the site, 2- Typology and geology of the land, 3- Natural and artificial elements existed on the site, 4- The natural environment of the site (climate, landscapes, views and …), 5- The physical conditions of the site (architectural context, road networks, access ways, general equipments and facilities, common buildings types, neighborhoods,…) 6- The social, cultural, economic, etc. specifications of the site, 7- The construction laws, architectural standards, building codes of the special place, and … will be discussed.
  • Mehran Alalhesabi, Nafiseh Negaresh Page 29
    Village is a beautiful vision of social life and the origin of the first experience of human lifehistory.The simplicity of relations between villagers in one hand and their effort in the field of agricultural products, in other hand have resulted differences in terms of life style between them and the people in cities.Before creation of city, there was village. It means some people gathered together and lived close to each other as neighbourhood, in a distance that you can call each other naturaly, sharing happiness and sadness in their every day’s events; in wedding ceremony or celebration for a new baby and helped each other in the time of crisis.Village is kind of a result of mutual actions between human groups and space. There is a local relationship between villagers, which is the result of historical mutual actions that makes local and collective memory, then makes collective conscience and intelligence. In fact, the village is resultant of natural and man-made elements (things) that paves the way for inhabitant suitability with his society and makes people to accept their society. In village, there is economical, social and cultural relation between groups and geographical space. This relationship generates creative unity in the groups and separates this from other groups. Village gathering has spiritual power that dominates the members.When the layers are examined, the sign of regularity in people’s life can be find, and canobserve that rural communities, shrines and villages were constructed before cities, and cache, camps and caves created long before village and before all of them, there had been tendency to “collective life”.In fact this can be assumed that the creation of public spaces have been started from simple settlements in the first society using holy fire to gather around it, and with development of social relation and activities the spaces such as market, holy places and etc.were created. This article at first will examine the meaning of “public (communal) spaces”, and at the end the meaning and sample of “public (communal) spaces” in village or rural settlement will be presented.
  • Hamed Nouri Nejad Page 39
    How to visit and pay attention to the physical and environmental values and also relationship between rural inhabitants with these values that makes up cultural identity, and makes some imagination in the mind of every visitor, so the need for privacy, protection and revitalization of these constructions or natural values is significant.Privacy, relationship between spatial values and heritage and tourism in one hand, and on the other hand, conservation and revitalization is significant for these values in sustainabledevelopment. Residents, relevant public and private system and tourism are the main factors to determine privacy in the context of valuable rural texture’s role.Today, Rural Development Plans in the country have some aspects of legal and equitabledistribution of welfare services and infrastructure, while protection and revitalization of rural texture in this process do not consider as a significant matter and there are no experts to control them. Therefore, tourism industry could not find its own position in the country. All of these problems are caused by lack of technical knowledge and comprehensive planning with financial resources. The approach of this paper is to protect and revitalize the valuable buildings and rural texture to attract tourists through the potential capabilities among the heritage places for a sustainable development.
  • Samet Farhadi, Zohrea Zare Page 47
    Administrative subject of thought, knowledge management and especially the guidance and leadership, it has been introduced along with the issue of human social life and even before. In recent decades, we have witnessed the transition from the government of rural areas towards processes of governance in which the boundaries between the state and civil society are blurred. Governments, private corporations, citizens and communities now work ‘in partnership’ with one another to design and implement policies of economic, social and environmental reform. For advocates of these new arrangements, governance is viewed as being more democratic than centralized forms of government since it provides increased opportunities for citizens to participate in the decision-making process. At the same time, however, other actors beyond the local level have also become increasingly influential in determining the future of rural spaces, thereby embedding rural citizens within new configurations of power relations. Considering thesuccessful experience of foreign countries in the area of management, in general, andspecifically rural management results in getting familiar with their capabilities in management and using their experiences in our rural management system. The purpose of this paper is studying rural management in china based on governance issues. The situation of rural management in china is considered during four time periods, which are determined by important historical events, and is evaluated using governance issues. In this article documental study conducted by using content analysis. The results indicate that in the three first time periods the rural management in china has been based on traditional principles, but after the second revolution in china, rural management and local governance has had remarkable achievements.Including the causes of rural socio-economic prosperity, increased participation in culturalvillages, increase civic participation and free elections in rural China.
  • Mohammad Akbar Pour Saraskanroud, Fatemeh Norbakhsh Page 61
    Eco-tourism has long been considered a means of achieving economic and social development.More specifically, it has been widely promoted as an effective source of income andemployment, particularly in peripheral urban and rural areas where traditional agrarianindustries have declined. Eco-Tourism helps to develop the rural economy and, in particular, plays an important role in creating a value added commercial channel for local production. By integrating local products or cultural attributes into eco-tourism, rustic flavored of tourism has also helped to shape the emerging form of eco-tourism. Nevertheless, the scale of the tourism that is promoted in rural areas is diverse and varies in nature. Iran, benefiting from different ecosystems, and has a good tourist potential. The climatic variations combined with natural ecosystems and landscapes in Iran create unique natural scenery. Climate change and population growth and a number of established tourism destinations have also turned to eco-tourism in order to diversify their tourism products and markets, and to spread the benefits of tourism away from the coastal resorts into the hinter land. Qeshm Island is one of the largest Iranian island inthe Persian Gulf region which has a long warm and humid. The Qeshm island with its natural attractions, live corals (coral island), sandy beaches, Hara sea forest (mangroves), Tala wells, Banyan tree and many other interesting sites have created unique complex for tourism and Ecotourism, which is incomparable in Persian Gulf. This study focuses on the applying sustainable development thinking in the case of eco- tourism. The aim of this research is to present the environment management for ecotourism development in Qeshm Island.
  • Abolfazl Ghanbri, Mohammad Zaheri Page 77
    The aim of this study is to evaluate macro policies of housing in pre-post revolution in Iran.Compare their strength, weakness, common and different points. The method of the study is historical-analytical. The issue of housing was not problematic before decade of 1950’s. After 1950’s the issue of housing has become problematic, due to the economic situation rotation in order to expand montage industries in the country, which can be addressed to deployment of slum in Inner and squatter settlements in outskirt of cities with increase in the density of residential units with low quality of housing. The housing policies also lead to immigration of villagers to urban areas and extrapolation growth. This situation has resulted that in the third National Development Plan (1964-68) the problem of housing was particulary considered. The statistic shows that every national plan in pre or post Islamic Revolution of Iran have its own weak and strength points, such as lack of essential and functional tools. This shortcoming causes a gap between objectives and functions in each era. The other problems in the housing program that we can encounter in each era are the generality of these programs. Therefore, proposing and plementaing of housing policies in the previous decades have shown inability of housing planning discipline which resulted from lack of comprehensive housing management disciplinein theoretical, experimental and implementation areas. So the following strategies can modify the problems of housing in some extend.1- To strengthen the comprehensive planning of housing, theoretically and the necessity of public participation in planning and implementation;2- Being aware of changes in different dimensions of housing with the use of GeographicalInformation System (GIS); 3- Optimum land management and preventing the land speculation;4- Using the religious teaching and learning such as endowment and using the endowment land to overcome the housing problems.
  • Ramin Ghaffari, Masume Torki Harcheghani Page 91
    Emigration is one of the ancient geographical - population events which had resulted somechanges at the origin and destination structurally and operationally during the time with different goals and motivation of human societies.Emigration is an index of population pressure on the available resources in one place, but the attraction of immigrant reception of an area is related to the extent of availability of resources. In the past decades, due to economical and social changes in the country has resulted a severe emigration movements, and this situation have been more severe in some regions of the country.The major factors in emigration of rural to urban areas is employment and education. Theobjective of this study is to find out some of the reasons of Rural – Urban migration in sadegh abad village as a case study. The methodolagy has been carried out by selecting one simple random sample composed of 235 rural youth. It is worth mentioning that the example of the help and the Cochrane statistical relation to the size of the population of 606 with 95% confidence level and probability of error of 5 percent is defined.The research tool was questionary and its feasibility has been approved by some experts and specialist and its reliability has been calculated by using the Alfa- Kronbakh formula. To study the assumption and answering the research questions the Pearson and spearman coherence tests have been used. The results have shown that there is a meaningful relationship between emigration and employment, getting job security, better job and income, access to the recreation and educational facilities in the urban area.