فهرست مطالب

فصلنامه متن پژوهی ادبی
پیاپی 46 (زمستان 1389)

  • بهای روی جلد: 15,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1389/10/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • نجمه نظری، فاطمه کولیوند صفحه 1
    یکی از مباحث مطرح در روان شناسی «نوستالژی» است که ارتباطی قوی با حافظه و خاطره دارد. حسرت گذشته های شیرین و تقابل زمان حال با این گذشته، نوستالژی نامیده می شود. مفهوم نوستالژی، تاریخی به قدمت هبوط حضرت آدم (ع) دارد و از دیرباز، درون مایه بسیاری از آثار ادبی را به خود اختصاص داده است. حمید مصدق نیز از جمله شاعران معاصر است که حسرت گذشته های خوش از دست رفته، در شعرش به صورتی برجسته دیده می شود. نوستالژی در شعر مصدق، بیش از همه در عاشقانه هایش و به صورت فردی نمود می یابد. از سوی دیگر، نوستالژی جمعی را در سروده های سیاسی- اجتماعی این شاعر و در یادکردش از روزگار حاکمیت دادگری، آزادی و امنیت و همچنین، در حسرت به دوران زندگی آدم (ع) در بهشت و آرزوی بازگشت به دوران نخستین بشر و روزگار دوری از آلودگی و ناپاکی، می توان دید. مقاله حاضر بر آن است تا به بررسی نمودهای نوستالژی در سروده های این شاعر بپردازد.
    کلیدواژگان: حمید مصدق، شعر، حسرت گذشته، نوستالژی فردی، نوستالژی جمعی
  • احمد رضی، محسن بتلاب اکبرآبادی صفحه 19
    منطق گفتگویی از جمله نظریه هایی است که در آن به زبان و سخن به عنوان پدیده هایی اجتماعی نگریسته می شود. این نظریه که تاثیر چشمگیری بر منتقدان و نظریه پردازان بعدی گذاشت، در قالب دو گزاره اصلی چندصدایی و تک صدایی، ظرفیت و افق تازه ای برای خوانش متون گوناگون به دست داد. این مقاله درصدد است تا با بازخوانی منطق الطیر عطار براساس منطق گفتگویی میخاییل باختین، میزان همخوانی این تئوری را با روایت عطار از سیر پرندگان به سوی سیمرغ، بررسی و تحلیل نماید. این بررسی نشان می دهد که عناصری همچون حقیقت مداری، وحدت گرایی و رابطه مرید و مرادی، از منطق الطیر متنی تک صدایی می سازد، اما مواردی وجود دارد که این متن را چندصدا کرده است؛ از جمله این موارد، پیشبرد روایت با تکیه بر گفتگوست که موجب می شود صدای شخصیت های دیگر نیز در کنار صدای نویسنده شنیده شود. افزون بر این، تاکید هدهد بر حرکت جمعی و پیدایش دیگربودگی که سرانجام، به فروپاشی شخصیت استعلایی هدهد می انجامد و همچنین، وجود فضایی کارناوالی و نشانه هایی از نقیضه و سبک بخشی، خاصیتی چندآوایی به منطق الطیر داده است.
    کلیدواژگان: منطق الطیر، منطق مکالمه، چندصدایی، بینامتنیت، روایت، باختین
  • عباسعلی وفایی، رقیه کاردل ایلواری صفحه 47
    رکن اصلی و تفکیک ناپذیر جمله فعل است و ساختمان آن دارای اشکالی چون: فعل ساده، پیشوندی، مرکب، پیشوندی مرکب، عبارت فعلی و فعل های لازم یک شخصه می باشد. بحث و بررسی های زیادی در خصوص ساختمان فعل صورت گرفته است، لیکن درباره ساختمان عبارت فعلی، به صورتی بایسته، پژوهشی جامع صورت نگرفته است. در این مقاله کوشش می شود تا با توجه به نظر دستورنویسانی چون خانلری، احمدی گیوی، ابوالقاسمی، انوری، فرشیدورد و ارژنگ و زبان شناسانی چون مشکوه الدینی، باطنی، وحیدیان کامیار و طبیب زاده، به عبارت فعلی پرداخته شود و با نقد و تحلیل هریک از آنها، به درستی و نادرستی و نیز اختلاف دیدگاه ها اشاره و در این مباحث، نظر نگارندگان ارائه گردد. لذا هدف این نوشتار، این است که به تبیین نظرات دستورنویسان سنتی و جدید و تعریف دقیق تر و علمی تری که از سوی آنها ارائه شده است، بپردازد و در نهایت، با تحلیل ساخت عبارت فعلی، آن را از دو بعد ساختاری و معنایی مورد بررسی قرار دهد.
    کلیدواژگان: فعل، عبارت فعلی، فعل مرکب، گروه فعلی، ساختمان فعل
  • مصطفی عاصی، ابراهیم بدخشان صفحه 71
    ترکیب از جمله مقوله هایی است که بسیاری از زبان شناسان از دیرباز مورد توجه و مطالعه قرار داده اند. شاید زایابودن این فرایند، دلیلی موجه برای این امر در بسیاری از زبان ها، از جمله فارسی است. از آنجا که این نوع واژه ها هم در زبان محاوره، توسط عامه مردم و هم توسط صاحب نظران ساخته می شوند، زبان فارسی می تواند از این امکان موجود بهره کافی ببرد و بسیاری از نیازهای خود را جهت یافتن برابر نهادهای مناسب برای واژه ها و اصطلاحات علمی بیگانه، توسط این نوع ساخت ها مرتفع سازد. در نوشته حاضر، نگارندگان ابتدا سعی در توصیف ترکیب نموده، سپس ماهیت ذاتی آن را مورد بررسی قرار می دهند تا جایگاه آن را در صرف نشان دهند و در این راستا از رویکردهای نظری مختلف بهره می برند. در ادامه، با ارائه شیوه های مختلف رده بندی کلمات مرکب، سعی می شود جامع ترین رده بندی معرفی گردد.
    کلیدواژگان: ترکیب، صرف (ساختواژه)، رده بندی، واژه سازی، زبان فارسی
  • نعمت الله ایران زاده، سید احمد ذبیحی صفحه 95
    از دیرباز نویسندگان و شاعران جهان اسلام به دلیل محتوای غنی و ارزش های متعالی اخلاقی قرآن کریم، از آن تاثیر پذیرفته اند. این اثرپذیری در کار شاعران گاهی مشهود بوده است؛ مانند اقتباس و درج؛ گاهی با تصویر و صورخیال همراه بوده است؛ مانند تلمیح و استعاره و رمز و سایر شگردهای تصویرآفرینی. تاثیرپذیری شاعران از قرآن کریم به دو عامل مهم بستگی داشته است: اول، میزان انس با کلام قدسی و تدبر در معانی ژرف و دقایق قرآنی؛ دوم، میزان اعتقاد و ایمانشان نسبت به اسلام و کتاب وحی، و همت در ترویج و تبلیغ معانی و معارف دینی. شگرد بدیعی تلمیح و عناصر داستانی چاه و زندان، عشق و پیراهن، بسامد بالایی در شعر معاصردارد. حضرت یوسف (ع) درشعر معاصر ایران، نماد پاکی، محبوب غایب و حضرت حجت (عج) است. کمتر شاعری به حضرت یوسف (ع) از منظر حکمت، نبوت و حکومت داری نگریسته است.
    کلیدواژگان: شعر معاصر ایران، تاثیر قرآن، داستان حضرت یوسف (ع)، تلمیح، مضمون آفرینی
  • محمدرضا حاج آقابابایی، امیر نصری صفحه 123
    مقاله حاضر از منظر شخصیت پردازی و تکوین شخصیت قهرمان، به بررسی تذکرهالاولیای عطار نیشابوری می پردازد و به عنوان نمونه، چهار روایت از این متن (ابراهیم ادهم، حسن بصری، بایزید بسطامی و حلاج) را برای بررسی برگزیده است. در این بررسی که براساس نظریه نورتروپ فرای انجام شده است، ذکر می شود که الگوی قهرمان در تذکرهالاولیاء به الگوی قهرمان در گونه ادبی رمانس نزدیک است و همان گونه که در رمانس، قهرمان صورت دگرگونی یافته حکایت های اساطیری است، قهرمانان تذکره (عارفان) نیز صورتی از قهرمانان متون مرجع هستند که در صدر این متون مرجع، قصه های قرآنی قرار دارند. بنابراین، قهرمان همان خط سیر روایی را طی می کند که پیش تر در شیوه روایی قرآن وجود داشته است. این تاثیرپذیری سبب شده است که حکایت های موجود در تذکرهالاولیاء، فارغ از سندیت تاریخی آنها، از میزان باورپذیری بیشتری برخوردار باشند و حجیت روایی متن نیز برخاسته از آن باشد.
    کلیدواژگان: تذکرهالاولیاء، قهرمان، الگوهای روایی، قصه های قرآنی، متن مرجع، خصلت تکرارشوندگی
  • رضا ستاری، محمود عزیزی، مریم بنی کریمی صفحه 145
    ورود مدرنیسم با فرضیه زیربنایی نسبیت به مجموعه ادبیات داستانی ایران، شک به اسطوره ها و دوباره خوانی آنها را در پی داشته است. این ادبیات، با شاخص شک گرایی، قاعده گریزی و هنجار افزایی، همه چیز را فرومی ریزد و از نو می سازد و این گونه اسطوره ها فردی می شوند و در جریان این فردی شدن، عنصر تقابل، بیشترین سهم را دارد. نویسنده داستان های مدرن، با کنارهم نهادن سنت و تجدد، اسطوره و مدرنیسم و در یک کلام، کهنه و نو و ایجاد تقابل میان این دو، خواهان بهترخوانی این مفاهیم است و از این رهگذر، باورهای جدید خویش را به تصویر می کشد و این رویکردی است که گلشیری در مجموعه آثار خویش از آن بهره می جوید. اما در مجموع، چنین به نظر می رسد که با تمام انتقادهایی که غالب ادبیات مدرن از اسطوره دارد، در نقطه مشترک استعاره و نمادپردازی، توجه به زمان درونی و در مجموع ذهن گرایی، از اسطوره سود می جوید.
    کلیدواژگان: اسطوره، مدرنیسم، گلشیری، داستان
|
  • Najmeh Nazari, Fatemeh Kolivand Page 1
    Nostalgia is one of the great issues of discussion in psychology which has a strong relationship with memory and rememberance. Regretting over the sweet past events and the contrast between the present time and the past is called nostalgia. The concept of nostalgia has a history as old as the fall of Adam which has devoted the credit of so many literary works since a long time ago. Hamid Mosadegh is one of the contemporary poets and nostalgia is prominent in his poems. In fact, nostalgia has been represented in Mosadegh’s lyric poems and in the form of individual nostalgia. On the other hand, collective nostolgia can be seen in the socio-political poems of this poet and remembering the period of just sovereignty, liberty and safety, also regretting about the lifetime of Adam in paradise and tendency to return to the primary eras of human beings and a period away from nastiness and impurity. This study is aimed at examining the different aspects of nostalgia in Mosadegh’s poems.
  • Ahmad Razi, Mohsen Botlab Akbarabadi Page 19
    Dialogism is one if those theories in which the language and speech are seen as a social phenomenon. This theory which has had a significant impact on later critics and theorists has opened up new horizons for reading different texts through two main forms of polyphony and monophony. This study intends to analyze the degree of correspondence of this theory with Attar's narrative of “Revolution of Birds toward Phoenix” based on the dialogism of Mikhail Bakhtin. Further, it represents the elements like the truth, unity, and the relationship between the disciple and tutor makes a monophonic text from Mantegh-al-teir (language of the birds); however, there are some cases which have made the text polyphony. One of these cases is advancing the narrative by dialogue which causes the voice of other characters to be heard besides the writer's voice. Moreover, Hoopoe’s emphasis on the mass movement and emergence of otherness which leads to the collapse of the transcendental personality in Hoopoe, has also given a polyphony feature to Mantegh-al-teir by carnival of atmosphere and some signs of parody and stylization.
  • Abbas Ali Vafaie, Roghayyeh Kardel Ilvari Page 47
    Language is the most important means of message transmission and has the most application for the social functioning of mankind. The key element and inseparable part of a sentence is the verb and its structure consists of some parts such as: simple verb, prefix, compound, compound prefix, verb phrases, and intransitive verbs. There have been a lot of investigations and discussions about the structure of the verb. However, there hasn’t been a comprehensive research on the structure of verb phrases. This study is aimed at examining the verb phrases according to the viewpoints of grammarians such as (Khanlari, Ahmadi-Givi, Abolghasemi, Anvari, Farshidvard, and Arjang) and linguists such as (Meshkatodini, Bateni, Vahidian Kamyar, and Tabibzadeh). Further, through the analysis and critique of each one, the truth or inaccuracy and the differences of their view points are explored. To this end, this study represents the viewpoints of both traditional and new grammarians and provides a scientific and precise definition for the verb phrases. Finally, it investigates the structure of verb phrases from both semantic and structural perspectives.
  • Mostafa Assi, Ebrahim Badakhshan Page 71
    Compounds have long been closely studied by many linguists. One reason for this especially in Persian language is probably the high productivity rate of this process. Since these kinds of words are both composed by the lay people in their daily speech and at the same time by the experts, the Persian language can benefit from this possibility and fulfill its needs with regard to finding appropriate equivalents for foreign words and scientific expressions. This study is an attempt to provide a description of compounds and delve into its intrinsic nature to demonstrate its place in morphological hierarchy. To this end, the researchers of the study have resorted to different theoretical approaches. Finally, after introducing a number of different ways of classifying the compounds, the most comprehensive one is proposed based on consistent criteria which is hoped to be universally valid too.
  • Nematollah Iranzadeh, Sayyed Ahmad Zabihi Page 95
    During years, poets and authors of the Islamic world have been impressed by the holy Quran owing to its rich content as well as its exalted moral values. This influence has sometimes been manifested in the works of such poets in the forms of adaptation and insertion and sometimes accompanied with images, forms of thought, or a figurative speech like allusion, metaphor, allegory, codes, and other strategies of creating mental imagery. The reason why the poets have been affected by the holy Quran lies in two significant factors, first the level of familiarity with this sacred word of Allah (Quran) and pondering over its profound and precise meanings; and second the level of their faith in Islam and the holy Quran as well as their desire and tendency to promote and publicize its meanings and values. The rhetorical method of allusion and the use of story elements like the well, prison, love, and shirt are more frequent in contemporary poetry. The Prophet Joseph in contemporary Persian poetry is a symbol of innocence and purity and the beloved of Imam Mahdi. There are very few poets who have considered Joseph (pbuh) from the perspective of wisdom, prophethood, and governance.
  • Mohammad Reza Hajagha Babaie, Amir Nasri Page 123
    This study examines Attar’s hagiography from the perspective of characterization and genesis of hero character. Further, it selects four narratives as samples of this text (Ibrahim Adham, Hassan Basari, Bayazid Bastami, and Hallaj) from one of the best Persian hagiography. This study which is based on Northrop Frye's theories represents that the hero character in Attar's hagiography is too close to the literary genres of Romans; hero in this genre is the transfigurated form of the mythological stories. The heroes of hagiography (mystics) reveal a form of heroes of the reference texts; at the top of the reference texts are the Quranic stories. Therefore, this study argues that lots of narratives in Attar's book have been borrowed from the Holy Quran's pattern of narratives. Accordingly, this influence has caused these narratives, regardless of their historical authenticity, to be more believable for their audiences and the authority of this text is originated from this credibility.
  • Reza Sattari, Mahmoud Azizi, Maryam Banikarimi Page 145
    The advent of modernism and the basic theory of relativity in the Iranian collection of fiction has brought to the fore a need to reappraise myths and mythology. The literature that has in it such elements as skepticism, rule evasion, and norm enhancement disintegrates and reconstructs everything. Hence, myths become individualized and in this process the element of contrast has the highest presence. Through juxtaposing modernity with tradition, mythology with modernism, and simply put ancient with modern, and creating a contrast between them, a contemporary story writer attempts to create a situation in which these concepts are read and understood better and to better portray his new beliefs; an approach used by Golshiri represented in his works. Overall, despite all debates that have been waged against mythology by modernism, it seems that both enjoy common grounds in terms of using literary language and symbolism. More importantly, an obsession with time and subjectivism is the main hallmark of mythology.