فهرست مطالب

Dentistry, Shiraz University of Medical Sciences - Volume:12 Issue: 2, 2011

Journal of Dentistry, Shiraz University of Medical Sciences
Volume:12 Issue: 2, 2011

  • تاریخ انتشار: 1390/04/27
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مقاله های پژوهشی اصیل
  • عباسعلی خادمی، ندا شکرچی زاده اصفهانی * صفحه 100

    بیان مساله: حداقل طول ماده ی پرکننده ی انتهای ریشه و بیرون آوردن گوتا پرکا در هنگام تهیه ی فضای پست یکی از دشواری های قرار دادن پست در دندان های با ریشه کوتاه است.

    هدف

    هدف از این پژوهش، بررسی مقایسه ای ریزنشت کرونالی پلاگMTA وگوتا پرکا در ریشه های کوتاه آماده شده برای پست به روش نفوذ باکتریایی بود.
    مواد و

    روش

    برای این پژوهش آزمایشگاهی،40 دندان تک ریشه ی کشیده ی شده کوتاه با طول ریشه ی 13 میلی متر انتخاب گردید. پس از آماده سازی کانال ها، فضای پست در دندان های مورد بررسی تهیه و سپس دندان ها به گونه ی تصادفی به دو گروه آزمایشی (گوتاپرکا و MTA) بخش گردیدند. 15دندان با گوتا پرکا و سیلر AH26 با تکنیک تراکم جانبی پر شدند و بی درنگ فضای کافی برای پست آماده گردید، به گونه ای که تنها 3 میلی متر گوتاپرکای انتهای کانال باقی ماند. 15 دندان با پلاگ MTA به طول 3 میلی متر پر شدند. 5 دندان در گروه شاهد مثبت و 5 دندان در گروه شاهد منفی قرار گرفتند. در گروه شاهد مثبت یک کن اصلی بی سیلر در کانال دندان ها قرار گرفت و گروه شاهد منفی با گوتا پرکا و سیلر AH26 با روش تراکم جانبی به طول 13 میلی متر پر گردیدند و بخش تاجی آن به وسیله ی موم چسب کاملا مهر و موم شد. پس از کامل شدن زمان سفت شدن مواد پر کننده ی کانال، دندان ها وارد سیستم ریزنشت باکتری انتروکوک فیکالیس گردید و به مدت 120 روز در این سیستم قرار گرفتند. زمان کدورت محیط کشت هر نمونه در این مدت ثبت شد. سرانجام داده ها با آزمون فیشر (Fisher exact) واکاوی گردیدند.

    یافته ها

    در همه ی نمونه ها در گروه گوتاپرکا، میان روز 12تا 35 و در گروه MTA، تنها در4 نمونه میان روز 74 تا 113 کدورت دیده شد. در همه ی نمونه ها در گروه شاهد مثبت در طی دو روز ریزنشت گزارش گردید، در حالی که درگروه شاهد منفی هیچ نشانه ای از ریزنشت باکتری در طول زمان بررسی دیده نشد. از نظر آماری تفاوت معنادار (001/0> p) میان ریزنشت گروه اول و دوم گزارش گردید.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج این بررسی، توان مهر و موم کنندگی MTA بسیار بهتر از توان مهر و موم کنندگی گوتاپرکا به عنوان ماده ی پر کننده ی کانال ریشه در دندان های با ریشه کوتاه است.

    کلیدواژگان: ریزنشت کرونالی، پست، گوتاپرکا، MTA
  • سینا حقانی فر، ولی الله آرش، رحمان نعمتی، علی بیژنی صفحه 108
    بیان مساله: در بررسی های تشخیصی دندانپزشکی، برآورد اندازه ی پهنای مزیودیستالی دندان های رویش نیافته، میزان فضای مورد نیاز برای رویش دندان ها در رابطه با واکاوی فضا و بررسی نسبت تاج به ریشه از اهمیت بسزایی برخوردار است.
    هدف
    هدف از این پژوهش، بررسی نسبت درازا و پهنای مزیودیستالی واقعی و پرتونگاری دندان های پرمولر فک پایین به منظور ارایه معادله در پیشگویی درازا و پهنای مزیودیستالی دندان های نروییده با استفاده از پرتونگاری پانورامیک بود.
    مواد و
    روش
    برای انجام این پژوهش، 56 دندان سالم پرمولر نخست و دوم کشیده شده ی فک پایین به همراه کلیشه ی پانورامیک با کیفیت مناسب گردآوری شده و به چهار گروه 34T (پرمولر اول چپ پایین)، 44T (پرمولر اول راست پایین)، 35T (پرمولر دوم چپ پایین)، 45T (پرمولر دوم راست پایین) بخش شدند. سپس، اندازه گیری های مربوط به درازا و پهنای مزیودیستالی دندان ها روی کلیشه های پانورامیک و دندان های کشیده شده انجام گردید. داده های به دست آمده توسط آزمون آماری تی (T-Test) و تی زوج (Two tailed students) و روش رگرسیون خطی مورد واکاوی آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    میزان بزرگنمایی عمودی به دست آمده برای پرمولرهای نخست فک پایین حدود 4/11 تا 1/12 درصد و برای پرمولرهای دوم فک پایین حدود 16 درصد گزارش شد. میزان بزرگنمایی افقی ارزیابی شده برای پرمولرهای نخست فک پایین حدود 15 درصد و برای پرمولرهای دوم فک پایین حدود 26 درصد بود. از لحاظ آماری هیچ تفاوت معناداری میان درازا و پهنای مزیودیستالی واقعی و پرتونگاری و میزان بزرگنمایی دندان های پرمولر سمت چپ در مقایسه با دندان های پرمولر سمت راست دیده نشد. همچنین، برای برآورد درازا و پهنای واقعی دندان های پرمولر فک پایین معادلاتی ارایه گردید.
    نتیجه گیری
    استفاده از کلیشه ی پانورامیک برای برآورد درازا و پهنای مزیودیستالی واقعی دندان ها با استفاده از معادله های خاص هر دندان در فک پایین عملی و قابل اعتماد است.
    کلیدواژگان: پرتونگاری پانورامیک، دندان پرمولر، درازای دندان، پهنای مزیودیستالی
  • طاهره اسکندریان، صفورا صاحبی، فروغ امیرآبادی، عباس علی پور صفحه 114
    بیان مساله: برای موفق بودن درمان پالپکتومی در دندان های شیری اندازه گیری دقیق طول کانال ریشه لازم است. تعیین طول با استفاده از پرتونگاری رایج ترین روش مورد استفاده بوده، اما به دلیل عوارض سوء پرتو و همچنین لزوم همکاری کودک معمولا با مشکلاتی همراه است.
    هدف
    هدف از بررسی کنونی، ارزیابی دقت دستگاه اپکس یاب الکترونیکی Root zx در اندازه گیری طول کانال دندان های مولر شیری فک پایین و مقایسه ی آن با روش پرتونگاری در کودکان 4 تا 6 ساله بود.
    مواد و
    روش
    این بررسی، بر روی 15 دندان مولر (60 کانال) شیری فک پایین کودکان 4 تا 6 ساله با درمان انتخابی پالپکتومی در شرایط بالینی انجام گرفت. طول کانال ریشه ی دندان ها توسط دستگاه Root zx تعیین و ثبت گردید. پس از ثبت طول کارکرد با گذاشتن دوباره ی فایل های مربوط به هر کانال با همان طول و رفرنس از سطح اکلوزال کلیشه ی پرتونگاری با روش موازی فراهم شد. واکاوی داده ها توسط آزمون های آماری رگرسیون خطی ساده (Simple linear regression)، ضریب همبستگی (Coefficient of correlation) و ضریب تغییرپذیری (Coefficient of variability) و نیز روش آماری گرافیکی بلاند -آلتمن (Bland-Altman plot) انجام گرفت.
    یافته ها
    دقت دستگاه اپکس یاب در محدوده ی 5/0± میلی متر از فورامن اپیکال 85 درصد برآورد گردید. در همه ی دندان ها، بی در نظر گرفتن وضعیت پالپ میان میزان طول کانال ریشه به وسیله ی اپکس یاب و پرتونگاری اختلاف آماری معنادار به دست نیامد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به دست آمده از این بررسی، استفاده از دستگاه اپکس یاب الکترونیکی برای تعیین طول کانال در دندان های مولر شیری فک پایین که تحلیل ریشه ندارد پیشنهاد می گردد. به ویژه اگر این اندازه گیری همراه با استفاده از پرتونگاری تشخیصی آغازین باشد.
    کلیدواژگان: اپکس یاب الکترونیکی، Root zx، پالپکتومی، دندان مولر شیری، پرتونگاری
  • دنیا صدری، عباس خدایاری، سپیده قروان صفحه 120
    بیان مساله: تومورهای بدخیم دهانی یازدهمین بدخیمی شایع در دنیاست و شایع ترین گونه آن اسکواموس سل کارسینومای دهانی بوده، که به گونه ی معمول در افراد میانسال تا سالخورده دیده می شود اما به تازگی در جوانان افزایش یافته است.
    هدف
    هدف از این پژوهش، تعیین فراوانی اسکواموس سل کارسینومای دهانی در دو گروه سنی گوناگون در جمعیت ایرانی و مقایسه ی عوامل در پیوند با آن در این دو گروه بود.
    مواد و
    روش
    پژوهش از گونه ی توصیفی بود و در سه مرکز انستیتو سرطان شناسی امام و بیمارستان طالقانی و بوعلی تهران از اردیبهشت ماه 1386تا تیر ماه 1388 انجام شد. گروه مورد بررسی کنونی از بیمارانی با تشخیص کارسینوم سلول سنگفرشی دهان (OSCC) پس از بیوپسی تشکیل شده بودند. داده های دموگرافیک، مرحله ی بیماری، شغل، گروه خونی و دیگر عوامل خطر ساز با بررسی پرونده ی پزشکی گردآوری شد. بیماران به دو گروه سنی 45 سال و پایین تر و گروه سنی بالای 45 سال بخش گردیدند و از لحاظ متغیرهای ثبت شده با هم مقایسه و واکاوی آماری شدند. برای بررسی متغیرها از آزمون کیفی کای- اسکوار (Chi–Square) با استفاده از نرم افزار SPSS ورژن 16 استفاده گردید.
    یافته ها
    از 170 بیمار مبتلا به OSCC، 138 نفر (2/82 درصد) در گروه سنی بیشتر از 45 سال قرار داشتند و در این گروه میان دو جنس تفاوت معناداری دیده نشد. زبان و گروه خونی A به ترتیب بیشترین جای بروز و گروه خونی در مبتلایان بود (05/0 p <) 32 بیمار (8/18 درصد) در گروه سنی 45 سال و کمتر قرار داشتند. مخاط فک پایین و کف دهان بیشترین نواحی درگیر را در بر می گرفت. بیشتر مبتلایان ساکن شمال کشور بوده و در مرحله ی چهار بیماری قرار داشتند (05/0 p <).
    نتیجه گیری
    کارسینوم سلول سنگفرشی دهان در بیماران سالخورده ی ایرانی شایع تر بوده و الگوی بیماری در بیماران جوان متفاوت است.
    کلیدواژگان: اسکواموس سل کارسینومای دهانی، بیماران جوان و سالخورده، شیوع، جمعیت ایرانی
  • شهرزاد جوادی نژاد، داوود قاسمی تودشکی، علی صالحی صفحه 127
    بیان مساله: به منظور کاهش ریزنشت روش های گوناگون آماده سازی و پاکسازی شیارها پیش از کاربرد فیشور سیلانت توصیه شده است. این روش ها شامل آماده سازی شیارها با استفاده از پروفیلاکسی توسط پودر پامیس، اناملوپلاستی، باندینگ های رزینی، لیزر و ایرابریژن است.
    هدف
    هدف از این پژوهش آزمایشگاهی، بررسی و مقایسه ی ریزنشت با استفاده از سه روش آماده سازی 1) روش معمولی پروفیلاکسی با پامیس، 2) روش اناملو پلاستی با فرز و 3) روش ایرابرژن، پیش از اسید اچینگ و قرارگیری فیشورسیلانت بود.
    مواد و
    روش
    در این بررسی مداخله ای 60 دندان مولر سوم بی پوسیدگی در 4 گروه بخش شدند. دندان ها به یکی از سه روش یاد شده آماده شدند. سیلنت کلینپرو روی همه ی دندان ها قرار داده شد. دندان ها برای 500 چرخه ی حرارتی میان 5 تا 55 درجه و زمان تکرار 30 ثانیه ترموسیکل شدند و سپس در نرمال سالین قرار گرفتند. همه ی دندان ها از اپکس مهر و موم شدند و تا 5/1 میلی متر لبه ی سیلانت با دو لایه لاک ناخن پوشیده شدند. سپس دندان ها به مدت 24 ساعت در فوشین 5/0 درصد قرار گرفتند تا اجازه ی نفوذ ماده ی رنگی به فضاهای احتمالی میان مینا و سیلانت داده شود. دندان ها به گونه ی باکو لینگوال موازی با محور طولی برش داده شد. سطح ها برای بررسی میزان ریزنشت میان صفر تا دو بخش بندی و زیر استریو میکروسکوپ بررسی شدند. یافته ها توسط آزمون کروسکالواریس و من ویتنی واکاوی آماری گردید.
    یافته ها
    در گروه ایرابریژن، نسبت به دیگر گروه ها بیشترین شمار دندان ها بی ریزنشت بودند. در گروه شاهد 7/46 درصد، پامیس 40 درصد، ایرابریژن 7/26 و گروه فرز 3/53 درصد از نمونه ها درجاتی از ریزنشت را نشان دادند. ریزنشت در گروه ایرابریژن کمتر از دیگر گروه ها بود. تفاوت معنا دار میان ریزنشت میان سه روش آماده سازی شیارها پیش از کاربرد فیشورسیلانت دیده نشد (05/0 < p).
    نتیجه گیری
    استفاده از روش های ایرابریژن و اناملوپلاستی نسبت به روش معمول پروفیلاکسی با پامیس باعث کاهش ریزنشت زیر فیشور سیلانت نمی شوند.
    کلیدواژگان: فیشورسیلانت، ایرابریژن، اناملوپلاستی
  • فریده بحرانی، رضا درفشی، مارال هوشیار صفحه 133
    بیان مساله: همواره تعیین پلن اکلوزال در طی درمان های پروتزی بیماران بی دندان، از اهمیت بالینی بالایی برخوردار بوده است، زیرا جهت دهی مناسب آن به زیبایی، ثبات و جویدن دست دندان منجر می شود.
    هدف
    هدف از بررسی کنونی، به دست آوردن نمایه ی مناسب جهت تعیین موقعیت پلن اکلوزال در دندان های طبیعی و استفاده از آن در پروتزهای کامل دندانی بود.
    مواد و
    روش
    بررسی به روش مقطعی بر روی 200 نفر (76 مرد و 124 زن) با میانگین سنی 05/26 (39/4 SD=±) انجام شد. جهت تعیین رابطه ی پلن اکلوزال فک بالا با آلاتراگوس از پلن فاکس (Fox plane) و پلن جی (J plane) استفاده گردید. رابطه ی پلن اکلوزال فک بالا با خطALT1 (آلا تا لبه فوقانی تراگوس)، ALT2 (آلا تا لبه میانی تراگوس) و ALT3 (آلا تا لبه ی زیرین تراگوس) بررسی شد. در فک پایین پلن اکلوزال با یک سوم بالایی و یک سوم میانی (Ret1) و نیز یک سوم زیرین و یک سوم میانی رترومولارپد (ret2) ارزیابی و نتایج با استفاده از آزمون کای اسکوار (Chi-square) مقایسه شدند.
    یافته ها
    در بررسی تفاوت شمار و درصد با استفاده از آزمون آماری Chi square، تفاوت معنادار میان ALT1 و ALT2 و ALT3 وجود نداشت (05/0 p <) (ALT3< ALT2 ret2).
    نتیجه گیری
    استفاده از یک سوم بالایی تراگوس و مرز یک سوم میانی و بالایی رترومولارپد به عنوان نقطه ی مرجع پشتی در تعیین پلن اکلوزال، نسبت به حد میانی و زیرین تراگوس و مرز یک سوم میانی و زیرین رترومولارپد مناسب تر است.
    کلیدواژگان: رترومولار پد، آلاتراگوس، اکلوزال پلن
  • علی نوذری، صنم میربیگی، سارا دهقان خلیلی صفحه 141
    بیان مساله : سایش شیمیایی یا اروژن (Erosion)، به تخریب پیشرونده ی بافت سخت دندانی در اثر روند شیمیایی و بدون دخالت باکتری گفته می شود. سایش شیمیایی، بیشترین علت سایش های دندانی شناخته شده و از نظر بالینی پیوندی مستقیم میان بروز اروژن و مواد غذایی اسیدی به ویژه نوشابه های اسیدی یافت شده است.
    هدف
    هدف از این پژوهش، بررسی کاهش سختی سطحی مینای دندان های شیری و دایمی به دنبال استفاده از دو گونه نوشابه اسیدی رایج در کشور بود.
    مواد و
    روش
    در این بررسی مداخله ای، 20 دندان شیری و 20 دندان دایمی از نظر نداشتن هرگونه سایش یا پوسیدگی به دقت بررسی شده و جهت صاف شدن سطحشان با کاغذ سمباده ی ظریف و آب پرداخت گردیدند. قطعات دندانی به ابعاد 4×3 میلی متر از دندان ها جدا شده و تا زمان استفاده در رطوبت 100 درصد قرار گرفتند. سختی سطحی نمونه ها پیش و پس از 5 و 10 دقیقه قرارگرفتن در محلول تازه ای دو گونه نوشابه پپسی و میرندا مورد اندازه گیری توسط دستگاه سختی سنج ویکرز (Micro vickers hardness tester) قرار گرفت. از روش های آماری مان ویتنی (Mann-whitney test) و نشانه دار ویلکاکسون (Wilcoxon signed rank test) برای واکاوی آماری استفاده گردید.
    یافته ها
    بررسی نمونه ها تفاوت آماری معنادار در تغییرات سختی سطحی آنها در زمان های 5 و 10 دقیقه قرارگرفتن در هر دو گونه نوشابه پپسی و میرندا نشان داد (05/0= p). میزان تغییرات سطحی با افزایش زمان تماس نمونه ها با نوشابه ها (از 5 دقیقه به 10 دقیقه) تغییر کرد، در حالی که تفاوت آشکاری میان دو دندان از نظر میزان کاهش سختی و همچنین دو گونه نوشابه از نظر اثر بر روی نمونه ها وجود نداشت (05/0p >).
    نتیجه گیری
    با توجه به بررسی انجام شده هر دو گونه نوشابه (پپسی و میرندا) قادر به ایجاد اروژن مینای دندان های شیری و دایمی می باشند در حالی که تفاوتی میان میزان اروژن با استفاده از نوشابه وجود نداشت، با افزایش زمان تماس نمونه با نوشابه اروژن افزایش یافت. دندان های شیری نسبت به اروژن ناشی از نوشابه های اسیدی مورد بررسی، مستعدتر از دندان های دایمی شناخته نشدند.
    کلیدواژگان: دندان دایمی، دندان شیری، سختی سطحی، نوشابه های اسیدی
  • معصومه زرگران، فهیمه بقایی، رضا موسیوند صفحه 149
    بیان مساله: بیوپسی دهانی جهت تشخیص قطعی آسیب های دهانی و ارایه ی طرح درمان مناسب ضروری است. هرگونه خطایی که در روند مراحل بیوپسی روی دهد، می تواند به تشخیص نادرست آسیب شناس بینجامد. از این رو، آگاهی ناکافی نسبت به بیوپسی هم برای دندانپزشکان و هم بیماران موجب نگرانی است.
    هدف
    هدف از این پژوهش، بررسی مقایسه ای آگاهی دانشجویان سال ششم دندانپزشکی و دندانپزشکان عمومی شهر همدان از پردازش و انتقال بیوپسی های دهانی در سال تحصیلی 1387 تا 1388بود.
    مواد و
    روش
    این بررسی توصیفی- تحلیلی و مقطعی با استفاده از یک پرسشنامه انجام گردید. داده های به دست آمده توسط SPSS، ویرایش پانزدهم واکاوی شد. بررسی تفاوت میان گروه ها با کاربرد آزمون تی مستقل (Independent t-test) انجام گردید.
    یافته ها
    از مجموع 152 پرسشنامه ی 42 مورد توسط دانشجویان و 110 مورد توسط دندانپزشکان عمومی پاسخ داده شد. میزان پاسخ درست به پرسش های آگاهی در دانشجویان دندانپزشکی (76/10±48/72 درصد) نسبت به دندانپزشکان عمومی (99/14±22/62 درصد) به گونه ی معنادار بیشتر بود (001/0> p). میزان پاسخ های درست به پرسش ها میان دانشجویان دختر (11/10±75 درصد) و دانشجویان پسر (05/11±20/70 درصد) و همچنین میان دندانپزشکان زن (66/14±11/61 درصد) و دندانپزشکان مرد (19/15±67/62 درصد) از نظر آماری معنادار نبود (05/0< p). در میان دندانپزشکان عمومی، درصد پاسخ های درست در میان افراد با پیشینه ی کاری ده سال و کمتر (64/15±44/62 درصد) و افراد با پیشینه ی بیشتر از ده سال (91/13±82/61 درصد) تفاوت معنا دار وجود نداشت (83/0= p).
    نتیجه گیری
    این بررسی نشان داد، که آگاهی دندانپزشکان عمومی در زمینه ی پردازش و انتقال بیوپسی های دهانی نسبت به دانشجویان دندانپزشکی پایین تر است. همچنین، جنسیت و پیشینه ی کاری بر میزان آگاهی اثری چشمگیر ندارد. بنابراین، آموزش بیشتر در این رابطه برای دندانپزشکان عمومی ضروری است.
    کلیدواژگان: آگاهی، بیوپسی دهانی، پردازش و انتقال، دانشجو، دندانپزشک
  • مقاله مروری
  • عباس جوادزاده، آتس سا پاک فطرت، ارغوان تنکابنی * صفحه 156
  • مقاله پژوهشی کوتاه
  • منصوره صراطی شیرازی، مرضیه گل تاجی صفحه 170
    بیان مساله: تولیدات علمی در حوزه ی پزشکی از جمله دندانپزشکی جایگاه ویژه ای دارد. با شناخت موثرترین پژوهش ها، پرکارترین نویسندگان و موسسات و کشورهای فعال و تعیین جایگاه متخصصین کشورمان در این میان، می توان به تولیدات علمی جهت بخشید.
    هدف
    هدف از این پژوهش بررسی میزان تولیدات علمی در حوزه ی دندانپزشکی نمایه شده در پایگاه Web of Science (WOS) توسط متخصصان ایرانی و دیگر کشورها بود.
    مواد و
    روش
    با استفاده از پایگاه WOS تولیدات علمی در زمینه ی دندانپزشکی در سال های 2000 تا 2009 به دست آورده شد، که 5005 مورد برای جهان و 32 مورد برای ایران بود. سپس با استفاده از نرم افزار هیست سایت واکاوی هایی بر روی داده ها انجام شد.
    یافته ها
    متوسط رشد تولیدات علمی دندانپزشکی در دوره ی ده ساله ی 2000 تا 2009، 68/5 درصد است. ایالات متحده ی آمریکا در میان دیگر کشورهای جهان پیشتاز بوده و مجله ی علمی BRITISH DENTAL JOURNAL در صدر جدول نشریات قرار دارد. در میان موسسات، دانشگاه سائو پائلو و در میان افراد کوکیچ (Kokich V) در صدر قرار دارند. داده های گردآوری شده برای ایران نشان می دهد، که دانشگاه های تهران و شیراز هر یک با شش مقاله ی تولیدی در میان موسسات ایرانی پیشتاز هستند و نیز م ح فتحی با تی جی سی اس 44 و ح ر پاک شیر با تی ال سی اس 4 به ترتیب موثرترین نویسندگان پایگاه در این مجموعه بوده اند.
    نتیجه گیری
    در پژوهش کنونی کشورهای آمریکا و انگلستان رتبه های نخست و دوم را در تولید علم داشته اند. یافته های این بررسی نشان می دهد، که ایران 63/0 درصد از تولیدات علمی دندانپزشکی در پایگاه WOS را دارا بوده که این میزان نسبت به اهمیت رشته بسیار ناچیز است.
    کلیدواژگان: تولید علم، پایگاه WOS، تولیدات علمی دندانپزشکی
  • مقاله های گزارش مورد
  • اسدالله احمدزاده، مسعود اجلالی، امیر حسین سربازی، گلسا علوی، رضا گدازپور صفحه 174
    بیان مساله: میکروستومیا به کوچکی غیر طبیعی ورودی دهان گفته می شود، که در اثر عوامل گوناگون ایجاد می گردد. درمان پروتزی بیماران میکروستومیا به علت محدودیت های ویژه ی آن ها دشوار بوده و درمان موفقیت آمیز، با تغییر روش ساخت پروتزهای معمول دهانی و تمهیدات ویژه، انجام پذیر است. هدف از ارایه ی پژوهش، معرفی یک روش کاربردی نوین ساخت پروتز دهانی در بیمار مبتلا به اسکلرودرما با بی دندانی کامل فک بالا و بی دندانی پارسیل از فک پایین بود.
    معرفی مورد : خانمی 42 ساله با میکروستومیای ناشی از اسکلرودرما برای دریافت پروتز متحرک مورد معاینه قرار گرفت. برای نامبرده با استفاده از پوتی سیلیکون تراکمی و با کمک فشار انگشتان قالب آغازین گرفته شد. سپس با استفاده از یک تری دو قطعه ای که قطعه ی بزرگتر حدود یک سوم قطعه ی کوچکتر را پوشانده بود و توسط دکمه های فشرده شونده به هم قابل اتصال بود قالبگیری نهایی انجام گرفت. روابط میان فکی به کمک ریم های اکلوزالی که به پارسیل دو قطعه ای متصل بود ثبت شد. پروتزهای دو قطعه ای پارسیل و کامل که توسط اتچمنت ها به هم متصل شده بودند به ترتیب برای فک پایین و بالا ساخته شدند. وضعیت بیمار به مدت شش ماه پیگیری شد.
    نتیجه گیری
    در ساخت پروتز متحرک جهت غلبه بر مشکلات موجود در میکروستومیا همچون محدودیت باز کردن دهان، سختی بیش از حد زبان، عدم امکان استفاده از تری های پیش ساخته ی معمول و همچنین روش رایج قالبگیری نهایی و ساخت پروتزهای متحرک از روشی استفاده شد، که افزون بر ایجاد دقت کافی، راحتی استفاده از پروتز را توسط بیمار فراهم می کند.
    کلیدواژگان: میکروستومیا، تری سکشنال (قطعه ای)، دنچر سکشنال (قطعه ای)، اسکلرودرما
  • فاطمه اربابی کلاتی، عبدالحسن کاظمی صفحه 180
|
  • Khademi Aa, Shekarchizadeh Efahani N Page 100

    Statement of Problems: Minimum length of the root end filling material and pulling out of gutta-percha during post space preparation is one of the complications of post insertion in the short root teeth with short root.

    Purpose

    The aim of this study was to investigate the coronal leakage of Enterococcus Faecalis in the short root teeth with short root filled with Gutta-Percha and Mineral trioxide aggregate plug. Method and Material: In this in vitro study, 40 single-root extracted human teeth with a root length of 13 mm of root length were selected. Due to the shortnes of the root, 3 mm was considered for canal filling material and 10 mm for the required post space was considered. In order to prepare the canal, filing was done to size 50, using step back technique. No 2, 3 and 4 Gates Glidden was used for post space preparation.The teeth were divided into two experimental groups (Gutta-Percha, MTA) randomly. 15 Fifteen teeth were filled with Gutta-Percha and AH26 sealer using lateral compaction, and then post space was prepared immediately in a wayso that only 3mm of Gutta-Percha remained in the apical part. The other 15 teeth were filled with 3mm MTA plug. Then, ten 10 teeth were used in the positive and negative control groups. In In the positive control group, the teeth were filled with master cone and nowithout sealer and in the negative control group, the teeth were filled with Gutta-Percha and AH26 sealer using lateral compaction.. The working length was 13mm and the coronal parts of the roots was were sealed with stick wax. After the setting time of the filling material, Enterococcus Faecalis was injected into the canals and the teeth were kept in this environment for 120 days. Then, the time of turbidity of each specimens was recorded. Finally, the data were analyzed with using Fisher Exact test.

    Results

    In the Gutta-Percha group, all the specimens showed leakage between during days 12-35. In the MTA group, leakage was observed in only four specimens between during day 74-113. The positive control group showed leakage in all the specimens during 2 days. none None of the specimens in the negative control group leaked. There was Statistically a statistically significant difference between Gitta-percha and MTA groups (p < 0.001).

    Conclusion

    Based of on the results of this study, the sealing ability of MTA is better than Gutta-Percha as an ortograde root filling material prepared for post insertion in the teeth with minimum length of root.

  • Haghanifar S., Arash V., Nemati R., Bijani A Page 108
    Statement of Problem: In diagnostic studies of dentistry, estimation of the mesiodistal width of the unerupted teeth and the required space for their eruption in relation to the space analysis and evaluation of the root-crow ratio is of great importance.
    Purpose
    This study aimed to evaluate the ratio between the real and radiographic length and mesiodistal width of mandibular premolars and provide a formula for prediction of the teeth length and mesiodistal width.
    Materials And Method
    Fifty six extracted teeth of mandibular first and second premolars of patients and their panoramic radiographs with good quality were collected. The extracted teeth were divided into four groups: T34 (lower left first premolar), T44 (lower right first premolar), T35 (lower left second premolar), and T45 (lower right second premolar). Then the length and mesiodistal width of both the panoramic images and the extracted teeth were measured. All of the obtained data were analyzed through t-test, two tailed student and linear regression model.
    Results
    It was shown that the vertical magnification of the mandibular first premolars was almost 11.4%-12.1% and that of the mandibular second premolar was almost 16%. The horizontal magnification of the mandibular first premolar was almost 15% and that of the mandibular second premolar was almost 26%. No statistically significant differences were found between the true and radiographic length and mesiodistal width and the magnifications of the left side premolars compared with right side premolars. To determine the real mesiodistal width and length size, some equations are introduced.
    Conclusion
    The panoramic radiographs taken in this research by X-ray imaging machine are feasible and reliable for estimating the actual premolar teeth length and mesiodistal width using specific equations for each teeth in the lower jaw.
  • Eskandarian T., Sahebi S., Amirabadi F., Alipour A Page 114
    Statement of Problem: Success in pulpectomy of deciduous teeth greatly depends on the accuracy of root length measurements which have mostly been done radiographically. However, X-ray risks and patient cooperation have usually been a challenge for the clinicians.
    Purpose
    The clinical comparison of root length measurements with electronic apex locator and conventional radiography in 4-6 year old children's mandibular deciduous teeth was the aim of the present study.
    Materials And Method
    In the current clinical trial, 15 mandibular molars with 60 canals in 4-6 year old patients who had the treatment plan of pulpectomy were chosen. The measured root lengths with apex locator and parallel technique radiography were evaluated with the same reference point. Data were analyzed using simple linear regression, coefficient of correlation, coefficient of variability and also graphic Bland Altman Plot.
    Results
    The accuracy of electronic apex locator measurements in ±0/5 from apical foramen was 85%. In all cases without considering pulp situation, the difference between the two techniques was not significant.
    Conclusion
    The electronic apex locators are recommended for root length measurements of the deciduous mandibular molars without apical resorption, disregarding the pulp status, especially when initial radiographic films are available.
  • Sadri D., Khodayari A., Gharvan S Page 120
    Statement and Problems: Oral malignant tumors are the eleventh most common malignancy in the world, the most common type of which is oral squamous cell carcinoma (OSCC). It is typically seen in middle-aged to elderly men but it has recently been seen in young adults.
    Purpose
    The aim of this study was to determine the prevalence of oral squamous cell carcinoma in two different age groups in an Iranian population, and also to compare the related factors in these two groups.
    Materials And Method
    The study was descriptive and performed In Imam Khomeiny Cancer Institute, Taleghani and BooAli hospital in Tehran during Apr 2007 to July 2009. Our study group consisted of patients diagnosed with OSCC after biopsy. All demographic data, stage of the disease, occupation, blood group and other risk factors were gathered by reviewing pathological and clinical records. The patients were divided into younger (≤45) and older (>45) age groups and related factors in these groups were compared through Chi-square test in SPSS statistical package (16).
    Results
    Out of 170 patients suffering from OSCC, 138 cases (81.2%) were in the older age group. In this group, there were no statistically significant differences between sex. Tongue and blood group A were the most common site and blood group, respectively (p <0.05). Thirty two patients (18.8%) were in the young group, and mandibular mucosa and floor of the mouth were the most affected site. The great number of the patients were from the north of the country and in stage (IV) of the disease (p <0.05).
    Conclusion
    Oral squamous cell carcinoma is more prevalent in older Iranian patients and the pattern of the disease is different in young patients.
  • Javadinejad Sh, Ghasemi Toodeshki D., Salehi A Page 127
    Statement of Problem: In order to decrease microleakage, several preparation methods and cleaning techniques are used on the tooth surface before sealant application has been advocated. These techniques are pumice prophylaxis, fissure enameloplasty, adhesive, laser and air abrasion.
    Purpose
    The purpose of this in vitro study was to evaluate microleakage of three different preparation techniques before acid etching and pit and fissure sealant application.
    Materials And Method
    Sixty extracted sound third molars were randomly divided into 4 groups of 15 each. The teeth were prepared using 1 of the 3 occlusal surface treatments, 1) traditional pumice prophylaxis 2) fissure enameloplasty 3) air abrasion and acid etching. Then the sealant (Clinpro) was applied on the occlusal fissures of all the teeth based on the manufacturer's recommendations. The teeth were thermocycled between 5 and 55 degrees C for 500 cycles with a dwell time of 30 seconds and then stored in normal saline. All the teeth were sealed apically and coated within 1.5 mm of the sealant margin with two layers of nail varnish. They were then immersed in a 0.5% solution of fushin for 24 hours to allow dye penetration into the possible gaps between the enamel and sealant. Buccolingual cuts were made parallel to the long axis of the tooth. The surfaces were scored 0 to 2 for the extent of microleakage using a stereomicroscope. The results were analyzed through mann-Withney test and Mann-Whitney U test.
    Results
    Pretreatment with air abrasion produced the lowest microleakage scores. In the control group, 46.7% microleakage was shown, in the pumice prophylaxis group 40% and in the enameloplasty group 53.3%. There was no significant difference in microleakage between the 3 fissure preparation methods prior to sealant placement (p >0.05).
    Conclusion
    Neither air abrasion nor enameloplasty followed by acid etching produced significantly less fissure sealant microleakage as compared to the traditional pumice prophylaxis technique.
  • Bahrani F., Derafshi R., Houshyar M Page 133
    Statement of Problem: Orientation of the occlusal plan in complete denture prostheses therapies plays an important role, leading to appropriate esthetics, stability and mastication.
    Purpose
    The aim of the present study was to define the best soft tissue index, by which the location and inclination of the occlusal plane in complete dentures could be established.
    Materials And Method
    This cross-sectional study consisted of 200 individuals (76 male, 124 female), with the mean age of 26.05 (SD±4.39). In order to determine the relationship between maxillary occlusal plane and ala-tragus line, fox plane and J plane were used. The relationships between maxillary occlusal plane and ALT1 (ala-superior border of tragus), ALT2 (ala-mid-tragus) and ALT3 (ala-inferior border of tragus) were evaluated. In the lower jaw, the occlusal plane was evaluated with the line between the upper and middle parts (ret1) and that between the middle and lower part of retromolar pad (ret2). Data were analyzed by Chi-square test.
    Results
    Evaluation of the difference between the number and percentage using Chi–square test (p < 0.05) showed that there were significant differences between ALT1, ALT2, ALT3 (ALT3 < ALT2 ret2).
    Conclusion
    Superior one third of the tragus and the upper and middle one third of the retromolar pad are suggested as a reference points for determining the posterior part of the occlusal plane in comparison with the middle and lower one third of the tragus and middle and inferior one third of the retromolarpad.
  • Nozari A., Mirbeigi S., Dehghan Khalili S Page 141
    Statement of Problem: Dental erosion is defined as the loss of tooth substance by chemical processes not involving bacteria. Dental erosion has been found to be a common cause of tooth wear. Clinically apparent erosion has been found to be related to dietary factors such as the acid content of the beverages.
    Purpose
    Evaluation of enamel erosion in the primary and permanent teeth as the result of two most common acidic drinks produced in Iranian factories, Mirinda and Pepsi.
    Materials And Method
    The outermost surfaces of 20 primary and 20 permanent teeth were polished flat by using the finest grade sandpaper and water in order to facilitate the proper measurement. The specimens were then prepared by cutting 3-4 mm of the buccal surface of teeth by diamond burs. The specimens were then rinsed with distilled water and stored in 100˚10 humidity before testing. The surface micro-hardness of each specimen was measured by micro vickers Hardness tester before, after 5 minutes, and 10 minutes exposure to fresh solution of each drink (10 teeth per test group). Mann-Whitney and Wilcoxon signed rank tests were used for the estatistical analysis.
    Results
    The results showed that both drinks, Mirinda and Pepsi, produced significant surface hardness loss at 5 and 10 minutes of exposure time (p =0.05). The amount of erosive effect was changed as the exposure time increased (change from 5 to 10 minutes). There was no statistically significant difference between the amounts of surface hardness loss in the primary and permanent enamel (p >0.05).
    Conclusion
    Both drinks may have almost similar but significant erosive effect on the primary and permanent enamel surfaces. Although there wasn’t any difference between erosive effect of the two beverages, this effect was increased with increase in time. The primary teeth enamel was not found to be more susceptibe to acidic beverage-induced erosion than the permanent teeth.
  • Zargaran M., Baghaei F., Musivand R Page 149
    Statement of Problems: An oral biopsy is essential for definitive diagnosis of oral lesions, and for planning the appropriate treatment. Any fault that happens in biopsy procedures may result in diagnostic errors by pathologists. Thus, inadequate awareness of dentists and patients about biopsy is a significant concern for both of them.
    Purpose
    The aim of this study was to compare the senior students of dentistry and dental medical doctor's knowledge about harvesting and handling of oral biopsies in Hamadan city. (2009-2010)
    Materials And Method
    This cross-sectional study was conducted by using a questionnaire. The data were collected and analyzed through SPSS, version 15. Independent t-test was employed to determine the differences between groups.
    Results
    Of the total 152 collected questionnaires, 42 and 110 were completed by dental students and general dentists, respectively. Accurate responses by the students (72.48±10.76%) was significantly higher than those of the dentists (62.22±14.99 %; p =0.00). There were no significant differences in the correct responses given by female (75±10.11 %) and male (70.20±11.05 %) students and also between female (61.11±14.66 %) and male (62.67±15.19 %) dentists (p >0.05). Among general dentists, the differences of accurate responses between those with professional experience <10 years (62.44±15.64 %) and those with the professional experience >10 years (61.82±13.91 %) were not significant; (p =0.83).
    Conclusion
    This study revealed that dental medical doctor's awareness regarding harvesting and handling of oral biopsies is lower than that of the students of dentistry. Moreover, gender and professional experience did not affect the level of knowledge. Consequently, there is a need for further training in this respect for dental medical doctors.
  • Javadzadeh Bolouri A., Pakfetrat A., Tonkaboni A Page 156

    Despite the absence of any signs of infection in the oral cavity, all dentists and specialists should take prevention of infection and conditions leading to high risk infection into account. Antibiotic prophylaxis could inhibit or lessen the rate of such occurrences.The aim of this review was to describe all risks and side effects of missing prophylaxis and also to mention mechanisms and conditions which precipitate these risks. Hence, we could categorize and exactly define these risks and patients at risk and recommend the best approaches to preventing the risks, selecting antibiotic type, appropriate time for indication, duration of administration, and also all changes based on specific cases.

  • Serati Shirazi M., Goltaji M Page 170
    Statement of Problem: Science production in medical fields such as dentistry is of great significance. Science production can be appropriately directed through recognition of the most effective investigations, the most active institutions and countries in science production domain and also determining the status of specialists.
    Purpose
    The aim of this survey was to study the rate of dental science production indexed in the Web of Science (WOS) database by Iranian and other countrie's specialists.
    Materials And Method
    Using Web of Science, science production in dentistry in 2000-2009 was estimated; revealing 5005 records for scientists around the world and 32 for Iranian specialists. Then, analyses were done using HistCite software.
    Results
    The findings showed that the growth rate of scientific production in dentistry was 64.53% in 2000-2009. USA was in the first rank among other countries; British Dental Journal, Sao Paolo University, and Kokich Vare were the top journal, institution and author, respectively.Data related to Iran showed that Tehran and Shiraz Universities were the first and second top institutions, each with 6 articles. M.H.Fathi with 44 TGCS was the most prolific author in WOS and H.R.Pakshir with 4 TLCS was the most highly published author in WOS in this collection.
    Conclusion
    The findings showed that USA and UK were the first and second top countries in this regard. Iran had only 0.63% of the scientific production of dentistry in the Web of Science database, which is considered low in spite of the importance of this field.
  • Ahmadzadeh A., Ejlali M., Sarbazi Ah, Alavi G., Godazpour R Page 174
    An abnormally small oral orifice is defined as microstomia which is caused by various factors like burning, scleroderma, etc. This disorder is difficult to treat due to the reduced oral opening. In particular, fabrication of removable prostheses is further complicated by tongue rigidity and the constant adjustment required to accommodate the changing periphery; however, successful treatment is possible through specific measures. In this article, a 41-year-old woman living in Baghmalek, Khoozestan was referred to the Prosthodontic department of Jondishapoor University in Ahvaz, southern Iran. She was suffering from microstomia and poor manual ability caused by scleroderma. Initial impression was prepared for her, using Silicon impression material by applying fingers pressure. The final impression was prepared using a two section tray so that the larger part covered one third of the smaller one and both could be attached by compressable button. Then the occlusal relation was established using occlusal rims connected to the two section parcels. Two part parcel prostheses connected with attachments were made for the lower and upper jaws, respectively. The patient was followed up for six months.
    Conclusion
    In order to overcome the above-mentioned problems, the new method of removable prosthesis enjoys the advantage of sufficient precision as well as ease of use by the patient. For further evaluation, diagnosis and proper treatment plan are reported
  • Arbabi Kalati F., Kazemi A Page 180
    Introduction
    Autonomic neuropathy is a rare disorder inherited as insensitivity to pain and temperature. It has been divided into five groups, the fourth of which named congenital insensitivity to pain with anhydrosis, (CIPA) is the most common type of this disorder. CIPA is a recessive inherited condition with courses of idiopathic fever, reduction of sweat glands secretion despite having normal glands, insensitivity to pain and temperature changes, and mild mental retardation. Oral symptoms due to their severe abuse in these patients are considerable. Gas shock tongue, lips and other oral mucosa have been reported.Case Report: Examination of a 15 month old boy revealed severe oral ulcers and burns in the fingers of both hands due to contact with the heater. Pathological studies and special attention to specific aspects of the patient revelead that he was insensitive to pain and thermal stimulation and was diagnosed as a possible case of CIPA.
    Conclusion
    CIPA is a autosomal recessive disorder which is very rare in childhood, as insensitivity to pain or the incidence of abuse and lack of objective response to pain in people with peripheral and central nervous system are normal. Tyrosine gene defect related to gene code provided membrane tyrosine has been identified in these patients. Mutation in this gene results in insensitivity to pain, anhydrosis, self abuse, and mental retardation and is associated with cancer. More than half of the patients die before the age of three. Oral manifestations of this syndrome are the characteristics of the disorder and can help to make an early diagnosis.