فهرست مطالب

کتابداری و اطلاع رسانی - سال چهاردهم شماره 2 (پیاپی 54، تابستان 1390)

فصلنامه کتابداری و اطلاع رسانی
سال چهاردهم شماره 2 (پیاپی 54، تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/05/01
  • تعداد عناوین: 13
|
  • چیام زینس ترجمه: دکتر محمدحسین دیانی صفحه 5
  • زاهد بیگدلی، عبدالحسین فرج پهلو، حمید قاضی زاده * صفحه 11

    هدف تحقیق حاضر، بررسی فرایند جستجوی اطلاعات دانشجویان در اینترنت به منظور بررسی این نکته است که دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه شهید چمران در فرایند جستجوی اینترنتی اطلاعات، تا چه اندازه با مدل کولثاو آشنایی داشته و در چه مرحله ای نیازمند کمک و مداخله کتابداران هستند. در این راستا، مسئله جستجوی اطلاعات دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه شهید چمران اهواز با مدل فرایند جستجوی اطلاعات کولثاو مقایسه شده است تا ترسیم الگوی جستجوی اطلاعات دانشجویان مورد تحقیق، امکان پذیر شود. نتایج بررسی و تحلیل داده ها نشان داد گرایش به تغییر در مدل فرایند جستجوی اطلاعات پیشنهادی توسط کولثاو، بسیار محسوس است. از نظر دانشجویان، نیاز به مداخله کتابدار در مرحله ای خاص بسیار ضروری است. در نهایت، طی این تحقیق، مدل جدید جستجوی اطلاعات دانشجویان، ترسیم و پییشنهاد گردید.

    کلیدواژگان: جستجوی اطلاعات، مدل کولثاو، مداخله، الگوی جستجو، دانشجویان تحصیلات تکمیلی، جستجوی اینترنتی، دانشگاه شهید چمران
  • مجتبی کفاشان، رحمه الله فتاحی صفحه 45
    دانش و فناوری، از مولفه های مهم و الزامی برای بقا و حفظ مزیت رقابتی به شمار می آیند. دانش در صورتی می تواند مزیت رقابتی ایجاد کند که به صورت بهینه ای سازماندهی و قابل بازیابی باشد. ابزارهای سنتی سازماندهی دانش از قبیل طرحهای رده بندی، سرعنوانهای موضوعی، اصطلاحنامه ها و... که عمدتا برای محیط چاپی طراحی شده اند، با توجه به تغییرات گسترده فناورانه به شکل الکترونیکی تحول یافته اند و تلاش می شود تا با محیط جدید همخوان گردند. با وجود این، این ابزارها در محیط الکترونیکی و وب پایه نیز در زمینه سازماندهی دانش محدودیتهای عملکردی دارند. بر این اساس، فناوری نوین در جستجوی ابزارهایی برای سازماندهی دانش به شیوه ای است که قابلیتهای سازماندهی، جستجوپذیری مفاهیم و روابط میان آنها و بازیابی دانش در محیط جدید را افزایش دهند. رویکردهای سودمندی نیز در زمینه کاربرد فناوری سازماندهی دانش وجود دارد که در این مقاله بررسی شده است. این مقاله بر ضرورت به کارگیری ابزارهای نوین سازماندهی دانش تاکید و نظامهای سازماندهی دانش از قبیل وب معنایی، هستی شناسی و نظام ساده سازماندهی دانش و نقش آنها در فرایند سازماندهی، ذخیره و بازیابی را بررسی می کند.
    کلیدواژگان: نظام سازماندهی دانش، فناوری، وب معنایی، هستی شناسی
  • غلامرضا حیدری صفحه 71
    ارزیابی میزان کارایی یا ناکارآمدی برنامه های آموزشی نسبت به فلسفه آنها، نیازها، شرایط اجتماعی، مسائل اقتصادی، فناوری روز و بازار کار در تمامی حوزه های دانش، امری بدیهی و جاافتاده است. بازنگری در برنامه آموزشی کتابداری و علم اطلاعات نیز به دلیل ارتباط تنگاتنگ آن با مسائل، موضوعات و فناوری روز، اهمیت بسیاری دارد. بررسی نوشتارهای حوزه کتابداری و علم اطلاعات در ایران نشان می دهد تمامی صاحب نظران و پژوهشگران، برنامه های آموزشی این حوزه را با تحولات جاری و نیازهای جامعه ناهماهنگ دانسته و خواستار بازنگری در این برنامه ها شده اند؛ به طوری که ضرورت بازنگری در نظام آموزشی کتابداری و علم اطلاعات به صورت یک مفهوم کلیشه ای درآمده است. هدف اصلی این پژوهش، شناسایی موانع و مشکلات آموزشی کتابداری و علم اطلاعات در ایران و ارائه راهکارهایی به منظور بهینه سازی نظام آموزشی کنونی در این حوزه است. در این نوشتار، ده مورد از مهم ترین موانع آموزشی کتابداری و علم اطلاعات و راهکارهای غلبه بر آنها ارائه و تحلیل شده است. مقاله حاضر، بخشی از یک برنامه پژوهشی وسیع و مقدمه ای برای حرکت در مسیر تدوین چارچوبی برای آموزش کتابداری و علم اطلاعات در ایران به شمار می آید. با بررسی و تحلیل موانع و ارائه راهکارهای غلبه بر آنها، دیدگاه کلی و جدیدی شکل می گیرد که ما را به سوی یک نگرش جدید و نظام مند نسبت به آموزش در این حوزه، هدایت می کند.
    کلیدواژگان: آموزش، کتابداری و علم اطلاعات، برنامه ریزی آموزشی، موانع، راهکارها، ایران
  • شیما مرادی، امید علی پور، مریم صابری، آمنه فلاحتی صفحه 107
    وب 2 نشان دهنده مجموعه ای از ابزارهای در حال ظهور است که ظرفیت زیادی در غنی سازی ارتباطات، ارائه امکان همکاری و پرورش نوآوری دارند. با وجود این، تا به حال تحقیقات کمی در خصوص کاربردهای وب 2 در وب سایت کتابخانه ها صورت گرفته است. پژوهش حاضر در پی آن است تا با بررسی میزان استفاده از ابزارهای وب 2 در کتابخانه های ایران و خاورمیانه، ارتباط بین سن وب سایتها و میزان استفاده این ابزارها را بررسی کند. بدین منظور، 146 وب سایت کتابخانه دانشگاهی خاورمیانه، از «فهرست دانشگاه برتر دنیا» ارائه شده توسط آزمایشگاه سایبرسنجی در اسپانیا انتخاب و با روش تحلیل محتوا تجزیه و تحلیل شد.
    بر اساس یافته ها، میزان استفاده از ابزارهای وب 2 در کتابخانه های خاورمیانه و ایران بخصوص از حیث اشاعه (10/6%) و سازماندهی اطلاعات (0%) پایین است و استقبال بیشتری (13/80%) از ابزارهای اشتراک اطلاعات بخصوص پیام رسان فوری در میان این کتابخانه ها وجود دارد. همچنین، تنها کتابخانه دو دانشگاه علوم پزشکی گیلان و فردوسی مشهد (6/06%) از میان 146 کتابخانه دانشگاهی در خاورمیانه از شاخص گردآوری اطلاعات و ابزار استفاده می کنند. نتایج پژوهش نشان داد در وب سایتهای کتابخانه های دانشگاهی کشورهای خاورمیانه، میان سن وب و امکان استفاده از ابزارهای وب 2، ارتباط معناداری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: وب2، بلاگها، آر، اس، اس، پیام رسان فوری، شبکه های اجتماعی، ویکی ها و برچسب زنی اجتماعی
  • ابوالقاسم شریف زاده، محمدرضا محبوبی صفحه 131
    این پژوهش با هدف بررسی محدودیتها و موانع فراروی استفاده مطلوب دانشجویان از خدمات کتابخانه مرکزی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، انجام گرفته است.به لحاظ روش شناسی، این تحقیق بر مبنای راهبرد پیمایش استوار است. جامعه آماری تحقیق، تمامی دانشجویان عضو کتابخانه مرکزی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان را شامل می شود (3400N=). حجم نمونه مورد مطالعه با استفاده از فرمول کوکران محاسبه (310n=) و از تکنیک نمونه گیری منطبق با انتساب متناسب برای گزینش تصادفی نمونه ها، بهره گرفته شده است. ابزار این تحقیق، پرسشنامه ای محقق ساخته بوده که برای جمع آوری داده ها و اطلاعات مورد نیاز، مورد استفاده قرار گرفته است. روایی پرسشنامه بر پایه نظرهای گروهی از صاحب نظران کتابداری و اطلاع رسانی کشور تامین شده و پایایی آن نیز با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ (76/0) برای 30 پرسشنامه تکمیل شده در طی مطالعه راهنما، محرز شده است. برای تجزیه و تحلیل داده های گردآوری شده، از نرم افزارهای SPSS و EXCELبهره گرفته شده است. بر حسب ضریب تغییرات، به اولویت بندی موانع و محدودیتها پرداخته شده است. یافته ها حاکی از آن است که سطح رضایت بیشتر پاسخگویان (75%) از خدمات کتابخانه مرکزی، در حد متوسط است. تحلیل عاملی موارد محدودیت دانشجویان در استفاده از کتابخانه مرکزی با رویکرد پالایش داده ها، به استخراج هفت عامل به نامهای 1) منابع موجود در کتابخانه 2) شرایط بهره گیری از خدمات کتابخانه مرکزی 3) کیفیت خدمات ارائه شده 4) تسهیلات و فضای کتابخانه 5) برنامه زمانی کار کتابخانه 6) آموزشی و 7) دانشجویی منجر شده است که روی هم رفته توانسته اند 21/77% واریانس کل را تبیین نمایند.
    کلیدواژگان: کتابخانه دانشگاهی، خدمات کتابخانه ای، نقطه نظرهای دانشجویان، تحلیل عاملی
  • مهشید التماسی، مژگان التماسی صفحه 155
    امروزه کتابداری اینترنتی و کتابخانه2، جایگاه ویژه ای یافته اند، از دیگر جهت، بحث سازماندهی مشارکتی منابع وب یا همان فوکسونومی سطح مواد الکترونیکی و اینترنتی مطرح است و می توان گفت کتابخانه های فیزیکی را دربر نمی گیرد. این نوشته، بر اساس تجربه یک کتابخانه فنی دانشگاهی که از فوکسونومی برای ایجاد کتابخانه2 در راستای افزایش دسترسی و میزان استقبال مخاطبان کتابخانه از مواد موجود در آن و با هدف ارتقای سطح دانش عمومی و تخصصی کاربران کتابخانه، نوشته شده است تا نشان دهد، وجود چنین نظامی حتی در دنیای فیزیکی نیز قابل به کارگیری است. با توجه به وجود منابع ارزشمند علمی در کتابخانه های دانشگاهی و لزوم استفاده دانشجویان و اعضای هیئت علمی دانشگاه ها از آنها در راستای بالا بردن و روزآمدی سطح آگاهی ها، انجام چنین کاری در کتابخانه ها لازم به نظر می رسد. چالشها و فوایدی که در اجرای طرح ایجاد گردیده، همراه با راهکارهای رفع این نواقص، در این نوشته ارائه شده است. این مقاله با توجه به اینکه در واقع حاصل یک طرح است، از روش پژوهش عملیاتی استفاده نموده است.
    کلیدواژگان: فوکسونومی، برچسب، کتابخانه2، وب2، رده بندی کتابخانه ای
  • زهره غلامحسین زاده صفحه 171
    در فرایند سازماندهی مدارک موجود در کتابخانه، فهرست نویسی مواد و تهیه سیاهه ای از آنها همواره متداول و رایج بوده است. کتابداران همواره درصدد یافتن راهی برای نظم دادن به مجموعه ها بوده اند تا از این طریق، دسترسی مراجعان به مواد موجود را میسر سازند. این امر در مورد نسخه های خطی در قالب متن و یا الکترونیکی نیز صادق بوده و استفاده موثر کاربران از این مواد، از طریق توصیف دقیق و ترسیم روشن روابط کتابشناختی میان این مدارک، فراهم می گردد. در سالهای اخیر، ضمن استفاده فراگیر از فهرستهای رایانه ای، با ارائه الگوهای نوینی جهت تنظیم پیشینه های کتابشناختی در فهرستها مواجه هستیم که می تواند برای فهرست نویسی نسخه های خطی نیز مورد استفاده قرار گیرد. از آن جمله می توان به الگوی مفهومی ملزومات کارکردی پیشینه های کتابشناختی اشاره نمود که در سال 1997 از سوی ایفلا مطرح گردید. به نظر می رسد این الگو دارای ویژگی های منحصر به فردی است که می تواند در فهرست نویسی مواد کتابخانه ای موجود و طراحی نظامهای آینده، مورد استفاده قرار گیرد. در مواردی که تاکنون به صورت موردی از این الگو در فهرست نویسی نسخه های خطی و قدیمی استفاده شده، شاهد نتایج جالب و امیدوار کننده ای بوده ایم.
    در پژوهش حاضر، با استفاده از روش مروری و تحلیلی، سعی خواهد شد پس از معرفی کوتاه الگوی ملزومات کارکردی پیشینه های کتابشناختی و اشاره به مواردی که از این الگو در فهرست نویسی نسخه های خطی و قدیمی استفاده شده، به مهم ترین خصوصیات و ویژگی های این الگو اشاره شود. همچنین، با توجه به اینکه تاکنون پژوهشی در مورد فهرست نویسی مدارک خطی با استفاده از الگوی ملزومات کارکردی در کشور انجام نشده است، پژوهش حاضر می تواند راه را برای انجام پژوهشهای مشابه، هموار نماید.
    کلیدواژگان: الگوی ملزومات کارکردی پیشینه های کتابشناختی، فهرست نویسی نسخه های خطی
  • منوچهر آراسته، رحمه الله فتاحی، اسدالله آزاد صفحه 193
    نبود سامانی نظام مند برای ذخیره سازی و سازماندهی اطلاعات کتابهای چاپ سنگی در کشور و در نتیجه نبود امکان دسترسی و استفاده موثر از این منابع ارزشمند، منجر به شکل گیری اندیشه بررسی الگوی مناسب برای ذخیره و سازماندهی این گروه از منابع اطلاعات گردید. برای این منظور، پس از مطالعه مبانی نظری و بررسی برخی از شیوه ها، اصول و استانداردهای سازماندهی منابع اطلاعات، الگویی برای ذخیره سازی و سازماندهی اطلاعات نسخه های چاپ سنگی کشور مبتنی بر فرمت مارک ایران[1] و یونی مارک[2] ارائه شد. در این پژوهش، به منظور شناسایی، دسته بندی و کدگذاری عناصر (فیلدها و فیلدهای فرعی) فرمت مارک ایران، مقابله شد. همچنین، هر عنصر کتابشناختی و نسخه شناختی مربوط به کتابهای چاپ سنگی که در فرمت مارک ایران موجود نبود، شناسایی و با فرمت یونی مارک مقابله شد. سپس عنصرها در بلوکها، فیلدهای اصلی و فرعی قرار گرفت. یافته ها نشان داد فرمت مارک ایران با افزودن فیلدهایی از فرمت یونی مارک، تا حد زیادی می تواند برای ذخیره و بازیابی اطلاعات متنوع منابع چاپ سنگی مناسب باشد.
    کلیدواژگان: کتابهای چاپ سنگی، ذخیره و سازماندهی، یونی مارک، مارک ایران، فرمت کتابشناختی
  • رضا خانی پور صفحه 219
    مجموعه میراث فرهنگی هر کشور، از جمله یادگارهای ارزشمند و گنجینه های بی بدیل مادی و معنوی آن ملت به شمار می رود. میراث فرهنگی، دستاوردهای بشری است که بیانگر زیرساختهای فکری، علمی و اجتماعی جوامع است و هویت آنها را متجلی می سازد. در این حوزه، ایران دارای جایگاهی بس رفیع و ارزنده است. ایران با پیشینه چندین هزار ساله خود، همواره در بین ملتها بر تارک تمدن بشریت درخشیده است.
    کتابهای خطی ایران در میان مواریث فرهنگی جهان، جایگاهی ویژه دارند؛ زیرا هر یک به نوعی تجلیگاه علوم، فنون و هنرهای گوناگون بشر و بخصوص نسل پیشرو و هوشمند ایرانی، قلمداد می شوند.
    در پژوهش حاضر، با روش سندی، عوامل خروج نسخه های خطی از کشور و راه های مقابله با این پدیده بررسی و تجزیه و تحلیل شده است. پدیده هایی همچون سرقت، خروج قانونی و غیر قانونی (قاچاق) کتابهای خطی، از منظرهای گوناگون بررسی شده اند. همچنین، نقش و وظایف دولت، کتابخانه ها و مجموعه داران تبیین شده است. از جمله مهم ترین موارد در رابطه با خروج کتابهای خطی می توان به عوامل حفاظتی، امنیتی، فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی، سیاسی، حکومتی و قانونی اشاره نمود.
    کلیدواژگان: کتابهای خطی، خروج از کشور، علل خروج، نسخه های خطی، راه های مقابله، راه های پیشگیری
  • حبیب الله عظیمی، ایوب نازی صفحه 263
    هدف این پژوهش، دستیابی به الگوی احتمالی در فهرست نویسی نسخه های خطی ایران با تاکید بر مجموعه پنج کتابخانه بزرگ بوه است. داده های پژوهش با استفاده از سیاهه وارسی گردآوری و تحلیلهای لازم بر اساس آزمون کروسکال والیس جهت مقایسه نحوه حضور عناصر سیاهه وارسی در فهرستهای کتابخانه های مورد بررسی، انجام شد. نتایج به دست آمده بیانگر نبود الگوی واحد در فهرست نگاری نسخه های خطی در ایران و به تبع آن تایید فرضیه پژوهش بود. برای رفع مشکل و تدوین استاندارد ملی نسخه های خطی در آینده، الگویی بر اساس قواعد موجود در ایران و جهان همراه با ملزومات و مقدمات لازم آن جهت یکسان سازی روال فهرست نگاری نسخه های خطی در کشور، پیشنهاد گردید.
    کلیدواژگان: فهرست نگاری نسخه های خطی، نسخه های خطی ایران
  • علی صادق زاده وایقان، اعظم نجف قلی نژاد صفحه 283
    پس از طرح نظریه «برخورد تمدنها»، نظریه «گفتگوی تمدنها» در مقابل آن مطرح شد، که مورد توجه پژوهشگران و سازمان های بین المللی قرار گرفت. عنصر ارتباط، زیربنای تمدن بوده و پیدایش نسخه های خطی، نقش موثری در ارتباط نوشتاری و تمدن بشری داشته است.
    ابعاد مختلف نسخه های خطی از قبیل: ابعاد علمی، فرهنگی، هنری، اخلاقی، عرفانی و معنوی، نقش سازنده ای در ارتباط و گفتگو دارند. بویژه بعد هنری نسخه های خطی بیشتر از بقیه در گفتگوی تمدنها نقش دارد، زیرا هنر، زبان مشترک فرهنگها و جهانی است و کارکردهای متنوعی دارد.
    حفظ و نگهداری نسخه های خطی در اکثر کتابخانه ها، مراکز علمی و پژوهشی دنیا بویژه موزه های کشورهای مختلف، اعتقاد و احترام به گفتگوی تمدنها محسوب می شود. به عنوان مثال، قرآن کریم که نسخه های خطی و هنری آن کثیر و مورد توجه همگان است، خود کتاب گفتگوست.
    از طرفی، برنامه حافظه جهانی، یکی از برنامه های بین المللی است که نقش موثری در اشتراک اندیشه ها، فرهنگها، آثار هنری، احیای تاریخ و... داشته، نقطه اشتراک و پل ارتباطی فرهنگها در سطح بین المللی به شمار می رود. از شاخه های اصلی این برنامه، کمک به حفظ نسخه های خطی نفیس سراسر جهان، اشاعه و ثبت بین المللی آن است.
    کلیدواژگان: نسخه های خطی، گفتگوی تمدنها، حافظه جهانی، قرآن، هنر
  • مصطفی رستمی صفحه 299
    منطقه آذربایجان شرقی بویژه تبریز از جمله سرزمینهایی است که به علت دارا بودن شرایط مناسب برای ایجاد تحولات فرهنگی و هنری در عصر قاجار، بستر مناسبی برای خلق آثار تجلید روغنی در خور توجه بوده که شاخص ترین نمونه های آن در موزه های تبریز موجود است.
    در این مقاله، با بررسی میدانی آثار تجلید روغنی نایاب عصر قاجار در تبریز، شاخصهای این نوع جلدها از حیث نقشها و طرحهای به کار رفته، مطالعه شده است.
    کلیدواژگان: جلدهای شاخص، قاجار، تبریز، نقشها و طرحها
|
  • Dr. Zahed Bigdeli, Dr. Abdolhossein Farajpahlou, Hamid Ghazizadeh Page 11

    The aim of this research is to study the Internet searching process among Shahid Chamran University postgraduate students to discover what feelings the students have in information search process (ISP), and also in which stage the librarians should intervene and assist the searchers. Regarding this, the issue of seeking information has been compared with Kuhlthau's Information Search Process (ISP) model in order to depict the model of information seeking of the students under study. The results of the study indicated that tendency towards a change in the information search process (ISP) of students are very tangible. In view of the students, the need for intervention, in a specific stage is very essential and also with regard to the type of their information seeking behavior, change and adjustment of the Kuhlthau's Information search process (ISP) Model was necessary. Ultimately, during this research a new model of information seeking by students was depicted and proposed.

    Keywords: Information search, Kulthau's model, Search model, Intervention, Postgraduate students, Internet search, Shahid Chamran University
  • Mojtaba Kafashan, Dr. Rahmatollah Fattahi Page 45
    Knowledge and technology are fundamental factors and prerequisites of competitive advantage maintenance. Being optimally organized and accessed, knowledge results in competitive advantage. Traditional organization instruments such as classification designs, subject headings and thesaurus and etc, have initially been designed for the print environment. As technology improved, they also changed to electronic forms in order to adapt to the new environment. However, these instruments have some limitations for operating and organizing knowledge in the electronic and web-based environments. In this regard, the new technology is seeking for some instruments to organize knowledge in such a way that the capabilities of knowledge organization; concepts search ability, their cooperation and knowledge retrieval improve in the new environment. In this paper, we have investigated some useful approaches for applying the knowledge organization technology. Furthermore, the necessity of applying new knowledge organization instruments and investigating knowledge organization systems; such as semantic web, ontology and simple knowledge organization systems are discussed. The role of knowledge organization systems in organization, storage and retrieval processes are also investigated.
    Keywords: knowledge, Knowledge organization systems, Technology, Semantic web, Ontology
  • Dr. Gholamreza Heidari Page 71
    The Evaluation of the effectiveness or ineffectiveness of educational programs with its philosophy, needs, social conditions, economic issues, modern technology and job market is a trivial matter in all areas of knowledge. Revision of library and information science curriculum, because of its close relationship with the problems, issues and modern technology, is very important. A review of the literature in Library and information science shows that all scholars and researchers, view all training programs in this field and with respect to the current developments and needs of the community inconsistent. The main goal of this study is to identify barriers and educational problems in librarianship and information science and offer solutions to optimize the current education system is in this area. In this article ten of the most important barriers to library and information science education and also strategies to overcome them are presented and analyzed. The present article is a part of an extensive research project and is an introduction to move in the direction of developing the framework for library and information science education in Iran.
    Keywords: Library, Information Science Education, Educational Planning, Bariers, Iran
  • Shima Moradi, Omid Alipour, Maryam Saberi, Ameneh Falahati Page 107
    Web 2 illustrates many new-coming applications which have a high potential in enriching communication, cooperation and innovation. However, there are not so many researches regarding to web 2 applications in library websites yet. This research aims to survey the scale of web 2 applications amongst Iranian and Middle Eastern academic libraries as well as correlation between website age and the web 2 applications of such a websites. Thus, 146 academic websites were identified from the lists of “Higher Education Institutions worldwide” presented by webometrics group in Spain and were surveyed using content analysis method. The results point out that the web 2 applications in Middle East academic libraries are very low in regard to information dissemination (6.10%) and information organization (0%); However, there is a good reception (80.13%) for information sharing application specially for applying instant messengers in such libraries. Moreover, there are only two libraries (6.06%) amongst all academics libraries which use weblogs as for their Information acquisition. These libraries are Gilan University of medical Sciences and Ferdowsi University of Mashhad. Last but not least, there is no meaningful correlation between website age and the scale of web 2 applications.
    Keywords: Web2, Blogs, R.s.s, Instant messenger, Social networks, Wikies, Social Tagging
  • Dr. A. Sharifzadeh, Dr. M. R. Mahboobi Page 131
    This research was done with the aim to analyse the barriers to optimal usage of library services among students of the Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources. The statistical population of this study consisted of all students using the Central Library of the Gorgan University of Agriculture Sciences and Natural Resources (N=3400) and the sample size (n=310) was determinated by Cochran's formula. The sample was selected by stratified sampling technique. According to coefficient of variation, the barriers were prioritized. The findings revealed that the satisfaction level of most of respondents (75%) was medium. According to factor analysis, the “Students's Barriers to Optimal Usage of Library Services” loaded in 7 extracted factors that totally explained 77% of the total variance. These factors named as library's resources, circumstances of using the central library's services, quality of the central library's working hours, schedule of the central library's services, educational system of the university, and student-related barriers.
    Keywords: University Librarians, Library services, student's viewpoints, factor analysis
  • Mahshid Eltemasi, Mojgan Eltemasi Page 155
    Internet librarianship, Library 2.0 and Webinomics are but few examples of the terms that have come to affect our Net-Centric existence. Cooperative organization of web-based resources or Folksonomy is yet another facet of this existence. While, per se, it deals with electronic based or Net-based materials, it is not totally in keeping with the fact that it does not cover the physical libraries. The present paper presents the experience gained in using Folksonomy andestablishing a Library 2.0 system in a technical university library. Using a variation of Referral Technical Research Service for a limited period, a 30 day snapshot of query language employed by the patrons was developed. A team poured over the data to analyze both the queries and the results in order to discern patterns. The pattern(s) were used to optimize tagging and services. The patrons’ intrinsic tagging behavior was incorporated into a collaborative tagging routine. Using a cognitive construct to better understand tagging relegation by the patrons, this tagging was extended to tangible library information assets. In essence, two levels of access were incorporated, one level being static and based on library practice, and the other being a level dynamically shifting based on the customer profile and cognitive style.
    Keywords: Folksonomy, Tagging, Library2.0, Web2.0, Library classification
  • Zohreh Gholamhuseinzadeh Page 171
    Making use of computerized cataloging during the last decades, libraries have experienced new patterns of arranging bibliographic records in catalogs which may also be used in the cataloging of manuscripts. FRBR conceptual model issued by IFLA in 1997 could be named as an example of such new patterns. The experiences of applying FRBR model have revealed interesting and promising results in the cataloging of old manuscripts. After providing a brief introduction to FRBR of and Providing some cases of using such a pattern in the cataloging manuscripts, this study, by use of a survey and analysis method, attempts to identify the most important characteristics and attributes of FRBR pattern. Since there have not yet been any research the present on the cataloging manuscripts in Iran by use FRBR model, the present study could be used for future studies on the same topic.
    Keywords: Functional Requirements for Bibliographic Records, Cataloging of Manuscripts
  • Manochehr Arasteh, Dr. Rahmatollah Fattahi Page 193
    Lithography books are important sources of information because they belong to a period before the advent of new printing machines. Since there was no appropriate bibliographic format for storage and retrieval of such books, the present research aimed at matching standards such as Iranmarc format to the bibliographic information of lithography books. All the bibliographic information commonly identified in lithography books were matched against all fields and subfields of Iranmarc. Findings show that the Iranmarc format for bibliographic information can be suitable for storage and retrieval of lithography books. However, a number of new fields are required to be added to it to fulfill the task.
    Keywords: Lithography books, Storage, Retrieval of information, Iranmarc, Cataloging
  • Dr. R. Khani Poor Page 219
    Iranian Manuscripts have the specific position regarding the world cultural heritage. Because every one of them is a manifestation of sciences and arts of Iranian wise and pioneer race. The main aim of this research is to study the causes and factors relating to manuscripts being taken out from Iran and to find the ways to Prevent it. In the present research, the phenomena of theft and smuggling of manuscripts are investigated from different aspects such as: security reasons, social & cultural factors, economic factors, governmental and political factors, and legal factors.
    Keywords: Manuscripts, Persian manuscripts, Prevention ways, Smuggling of manuscripts
  • Dr. Habibollah Azimi, Ayoob Nazi Page 263
    The main aim of this research was to develop possible patterns of manuscript cataloging in Iran with emphasise on five major libraries. Data were collected by a checklist and were analyzed via Kruskal-Wallis Test to compare the checklist elements in the surveyed libraries. The result showed that manuscript cataloging in Iran have no unique pattern. Therefore, the research hypothesis was approved with the result. The paper proposes a model of national standard for providing consistency in the cataloging of manuscripts in Iran.
    Keywords: Manuscripts, Cataloging of Manuscripts, Cataloging Pattern
  • Ali Sadeghzade Vayghan, Azam Najafgholinezhad Page 283
    Communications have been the foundations of civilization and the emergence of manuscripts has had an effective role in human civilization. Different dimensions of manuscripts such as scientific, cultural, artistic, ethical, mystical and intellectual aspects have creative role in communication and dialogue. especially the art is Tic dimension of manuscripts has a more important role in dialogue among civilizations because art is the joint language of cultures. Preservation of manuscripts in most libraries, scientific and research centers especially in museums of different countries can be considered as respect and credit toward dialogue among civilizations. On the other hand, the Memory of the World Programme is an international programme that has an effective role in participation of ideas, cultures, art works, and revival of history. This programme helps the maintenance of valuable manuscripts in all over the world.
    Keywords: Manuscripts, Dialogue among civilizations, Memory of the World Programme
  • Dr. Mostafa Rostami Page 299
    The Eastern Azarbayjan, specially Tabriz, is one of the lands that have all of suitable conditions for creating of the transformations of artistic and cultural works in the Qajar period. For this reason, it was a suitable ground for making of the lacquer book–bindings which are the best samples in Tabriz museums. In this article, rare works of lacquer book-bindings of the Qajar period are studied. Also, the specialties of this kind of book-bindings are pondered from the designs of used.
    Keywords: Lacquer books, Book, bindings, Qajar, Tabriz, Designs