فهرست مطالب

نشریه اصول بهداشت روانی
سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 49، بهار 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/08/17
  • تعداد عناوین: 8
|
  • شهرام واحدی صفحه 6
    مقدمه
    امروزه پرخاشگری نوجوانان به یکی از مهمترین مسایل اجتماعی تبدیل شده است. هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین ابعاد والدینی غیرحمایتی (طرد، تهدید و سهل گیری)، خود تنظیمی و پرخاشگری نوجوانان با استفاده از روش مدل یابی ساختاری است.
    روش کار
    روش پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی بود. به این منظور، 192دانش آموز (96 دختر، 96 پسر) با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند و پرسشنامه های فرزند پروری، خودتنظیمی(A-IRSA) و مقیاس رفتار اجتماعی (CSBS-S) را تکمیل کردند. مدل نظری با استفاده از روش SEM برای تعیین اثرات مستقیم و غیر مستقیم مورد ارزیابی قرار گرفت.
    نتایج
    نتایج پژوهش حاکی از آن است که بین پرخاشگری دختران و پسران تفاوت معنی داری وجود ندارد (05/.P>). همچنین نتایج نشان داد که مدل پیشنهادی از برازش قابل قبولی برخوردار است، دو بعد والدینی غیر حمایتی (طرد و سهل گیری) و خود تنظیمی به عنوان متغیرهای پیش بین معنی داری برای پرخاشگری نوجوانان محسوب می شود. خود تنظیمی نوجوان تا حدی اثرات ابعاد والدینی غیر حمایتی را بر پرخاشگری آنان میانجیگری می کند.
    بحث: همسو با مدل مفهومی، نتایج حاصل نشان داد که ابعاد والدینی غیرحمایتی (طرد و سهل گیرانه) به طور مستقیم و غیر مستقیم (خود تنظمی) با پرخاشگری نوجوانان رابطه دارد.
    کلیدواژگان: ابعاد والدینی غیرحمایتی، خود تنظیمی، پرخاشگری و نوجوان
  • حسین شاره، شهنام صدیق معروفی، مهدی هوشمندی، الهام حقی صفحه 20
    مقدمه
    نارضایتی شغلی منجر به کاهش عملکرد و اشتباهات کاری زیادی در کارکنان می شود. این پژوهش با هدف بررسی رابطه ی تنش های شغلی، راهبردهای مقابله با تنش، تاب آوری و سلامت روانی با رضایت شغلی و نقش پیش بینی کننده ی این متغیرها در تبیین رضایت شغلی در تکنسین های بی هوشی انجام شد.
    روش کار
    در یک مطالعه ی مقطعی 120 نفر از تکنسین های شاغل در اتاق عمل بیمارستان های تابعه ی دانشگاه های علوم پزشکی تهران و ایران در سال 1388 به صورت داوطلبانه و به شیوه ی در دسترس انتخاب شدند. پرسش نامه های تنش شغلی (JSS)، راهبردهای مقابله با تنش موس و بیلینگز، تاب آوری کونور و دیویدسون (CD-RISC)، سلامت روانی (GHQ) و مقیاس رضایت-نارضایتی شغلی (JSDS) بر روی آزمودنی ها انجام شدند. نتایج با استفاده از روش های همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه به صورت گام به گام تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    بین تنش شغلی، راهبرد مقابله ای مهار جسمانی و فقدان سلامت عمومی با رضایت شغلی رابطه ی معکوس و معنی دار و بین تاب آوری، راهبردهای مقابله ای حل مسئله و جلب حمایت اجتماعی با رضایت شغلی رابطه ی مستقیم و معنی داری وجود دارد (05/0P<). نتایج تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد که راهبرد مقابله ای حل مسئله به صورت مستقیم و تنش شغلی به صورت معکوس می توانند رضایت شغلی را به طور معنی داری تبیین کنند (01/0P<).
    نتیجه گیری
    کاهش تنش شغلی و افزایش استفاده از راهبرد حل مسئله باعث افزایش رضایت شغلی تکنسین های بی هوشی می شود.
    کلیدواژگان: تاب آوری، تنش، رضایت شغلی، رفتارهای مقابله ای، سلامت روان، هوشبری
  • آزیتا حدادی بهرام، جواد خلعت بری، شهره قربان شیرودی صفحه 32
  • سیدمحسن اصغری نکاح، غلامعلی افروز، عباس بازرگان، محسن شکوهی یکتا صفحه 44
    مقدمه
    اتیسم یا درخودماندگی یکی از اختلالات فراگیر رشد است که با ویژگی ها و آسیب های شدید و نافذ در تفکر،رفتار،احساس،زبان، و ارتباطی شناخته می شوند، پژوهش حاضر جهت بررسی تاثیر مداخله بازی درمانی عروسکی بر مهارت های ارتباطی کودکان مبتلا به این اختلال انجام شده است.
    روش کار
    پژوهش به شیوه اقدام پژوهی طرح محور و درقالب طرح شبه آزمایشی پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه انجام پذیرفته است، جامعه آماری آن کودکان درخودمانده سنین پیش دبستانی سال تحصیلی89- 1388 شهر مشهد بوده اند. 10 نفر آنها بصورت تصادفی به دوگروه مداخله و گواه تقسیم شدند، کودکان گروه مداخله درجلسات بازی درمانی عروسکی با میانگین 22 جلسه شرکت داده شده و پیش و پس از مداخله آزمون مقیاس ارتباط اجتماعی اولیه، برای دو گروه اجرا گردید، داده های با استفاده از آزمون های آماری U مان- ویتنی و آزمون رتبه های علامت دار ویلکاکسون تحلیل گردیدند.
    یافته ها
    یافته ها نشان می دهد در خرده آزمون های ارتباط چشمی در حیطه درخواست رفتاری آغازگرانه (012/0=P) و درمورد درخواست های آغازگرانه سطح پایین(012/0=P)، پاسخ دادن به یک تعامل اجتماعی(015/0=P)، درخواست های رفتاری آغازگرانه کلی(011/0=P)، و در خرده مهارت انجام درخواست ها(005/0=P)، مداخله بازی درمانی عروسکی به گونه ای معنادار اثربخش بوده است. و در خرده آزمون های دستیابی به اشیا (355/0=P)،درخواست کردن آغازگرانه(214/0=P)، اشاره کردن به اشیاء(00/1=P)، و درموردخرده آزمون دادن اشیاء(074/0=P) ارایه مداخله بازی درمانی عروسکی اثربخش نبوده است همچنین یافته های کیفی برگرفته از گزارش والدین نیز حکایت از اثربخش بودن مداخله دارد.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش نشان می دهد مداخله بازی درمانی عروسکی بر مهارت های ارتباطی کودکان درخودمانده اثربخش است و بکارگیری عروسک های دستی به عنوان ابزاری در دسترس و انعطاف پذیرمی تواند در مداخلات درمانی کودکان درخودمانده بکار رود.
    کلیدواژگان: کودک درخودمانده، بازی درمانی عروسکی، مهارت های ارتباطی
  • فاطمه پورآقا رودبرده، منصور حکیم جوادی، سید موسی کافی صفحه 60
    مقدمه
    افزایش آگاهی از هیجانات و توان فرد برای صحبت کردن درباره ی خود، به نحوه ی پاسخدهی والدین به هیجانات نوزادان و کودکان نوجوانشان، بستگی دارد. مطالعه حاضر به بررسی رابطه بین آلکسی تیمیا و دلبستگی به مادر در نوجوانان دختر و پسر سوم راهنمایی می پردازد.
    روش کار
    این پژوهش از نوع توصیفی – همبستگی است. که در آن 120دانش آموز نوجوان(60 دختر و 60 پسر) سوم راهنمایی که در سال تحصیلی 88-1387مشغول به تحصیل بودند به روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای از مدارس آموزش و پرورش ناحیه2 شهر رشت انتخاب شدند.پرسشنامه های مورد استفاده در این پژوهش، دو پرسشنامه ی آلکسی تیمیا TAS-20 و پرسشنامه ی دلبستگی IPPAبود که به طور همزمان در اختیار دانش آموزان قرار گرفت. جهت تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS و آزمون همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چند متغیره استفاده شد.
    یافته ها
    مولفه ی اعتماد به مادر با توانایی تشخیص و تمیز احساس رابطه ی منفی معنادار(012/0=P) و با مولفه های توانایی بیان احساس(01/0=P)، تفکر برون مدار(000/0=P) و نمره کل آلکسی تیمیا(001/0=P) رابطه ی مثبت و معنادار داشت.مولفه ی ارتباط با مادر با توانایی تشخیص و تمیز احساس رابطه منفی و معنادار(01/0=P) و با توانایی بیان احساس(04/0=P)، تفکر برون مدار(000/0=P) و نمره کل آلکسی تیمیا(009/0=P) رابطه ی مثبت و معنادار داشت.مولفه ی نمره کل دلبستگی با توانایی تشخیص و تمیز احساس رابطه ی منفی و معنادار(006/0=P) و با تفکر برون مدار(000/0=P)، نمره ی کل آلکسی تیمیا(007/0=P) رابطه ی مثبت و معنادار داشت. تحلیل نتایج رگرسیون نشان داد که مولفه های ارتباط و بیگانگی با مادر می تواند آلکسی تیمیا را پیش بینی کند.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که می توان با فراهم کردن رابطه امن و تامین کننده نیاز های کودک در ماه ها و سال های اول زندگی تاثیر مطلوبی برسلامت جسمی، روانی، هیجانی و توانایی های اجتماعی کودکان در سال های بعدی زندگی گذاشت.
    کلیدواژگان: دلبستگی، آلکسی تیمیا، نوجوان، هیجان
  • سجاد رضایی، ایرج صالحی، شاهرخ یوسف زاده، سیدحشمت الله موسوی، احسان کاظم نژاد لیلی صفحه 68
  • ملیحه سرابی جماب، حسین حسن آبادی، علی مشهدی، محسن اصغری نکاح صفحه 86
    مقدمه
    والدین کودکان مبتلا به درخودماندگی با چالش های بسیاری رو به رو هستند، که آن ها را در معرض پیامدهای منفی روانی قرار می دهد. مشارکت والدین در برنامه های درمانی کودکان می تواند این آشفتگی ها را کاهش دهد. پژوهش حاضر، با هدف بررسی تاثیر برنامه«آموزش والدین و پروراندن مهارت ها» بر افزایش خودکارآمدی مادران کودکان پیش دبستانی مبتلا به درخودماندگی انجام شده است.
    روش کار
    پژوهش حاضر یک مطالعه شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل است،که طی سال های 1389-1388 اجرا گردید. نمونه آماری این پژوهش 21 نفر از مادران کودکان 2 تا 7 ساله مبتلا به درخودماندگی بود که به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شده و به تصادف دردو گروه آزمایش وکنترل قرار گرفتند. گروه آزمایش، یازده جلسه آموزش را دریافت کردند. تمامی شرکت کنندگان، پرسشنامه جمعیت شناختی و مقیاس احساس صلاحیت والدین را در جلسات پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری (70 روز) کامل کردند. نتایج این پژوهش توسط آزمون تحلیل واریانس مختلط تحلیل گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که آموزش مادران، موجب افزایش معنادار خودکارآمدی مادران در دوره پس آزمون و پیگیری نشد (86/0= p). همچنین این برنامه بر افزایش رضایت والدین (49/0= p) و میزان صلاحیت والدینی (70/0= p)موثر نبود.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش حاکی از آن است که برنامه آموزش والدین و پرورندان مهارت ها بر افزایش خودکارآمدی والدین موثر نبوده است.
    کلیدواژگان: اختلال درخودماندگی، خودکارآمدی والدینی، موزش الدین
  • علی فرهادی، حمیدرضا پوراعتماد، علی عسگری، کتایون خوشابی صفحه 96
|
  • Page 6
    Introduction
    Nowadays, the most important social problem among adolescents is aggression. Purpose of this study was to investigate the relationship between dimensions of non-supportive parenting style, self-regulation and aggression using structural equation modeling method.
    Materials And Methods
    In a descriptive correlational study, 192 high school students were selected by cluster multistage sampling method. All participants were asked to complete Parent Report Measure of Parenting, Self-Regulatory Inventory and Children’s Social Behavior Scale-self report. Structural equation modeling (SEM) was performed by using Amos-16 to examine the research model.
    Results
    The results indicate there is no significant difference between males and females in terms of aggression (P>0.05). In addition, the findings revealed overall model fit, with both dimensions of non-supportive parenting style (rejection and chaos) and self-regulation as significant predictors of aggression. Self-regulation partially mediated the effects of non-supportive parenting style on aggression among adolescent.
    Conclusion
    Consistent with our conceptual model, the results reveal that there were direct and indirect (via self-regulation) relationships between non-supportive parenting style and aggressive behavior in adolescents.
  • Hossein Shareh, Shahram Sedigh Maroufi, Mehdi Houshmandi, Elham Haghi Page 20
    Introduction
    Lack of job satisfaction can lead to more dysfunction and errors in personnel work. The purpose of this study was to evaluate the effect of work stress, coping strategies, resilience, and mental health and their preventive role on job satisfaction in a sample of anesthesia technicians.
    Materials And Methods
    In a cross-sectional study that was conducted in 2010, convenient sampling was used for selecting 120 anesthesia technicians who are working in hospital surgery rooms in Tehran and Iran universities of medical sciences. Participation and continuation in the research project was voluntary. All subjects completed these questionnaires: Job stress scale (JSS), Moos and Billing's coping style questionnaire, Conner-Davidson resilience scale (CD-RISC), general health questionnaire (GHQ), and job satisfaction-dissatisfaction scale (JSDS). Data were analyzed using Pearson correlation and stepwise multiple regression.
    Results
    There was a negative significant correlation between job stress, physical inhibition coping strategy, and low mental health with job satisfaction (P<0.05). Also, there was a positive significant correlation between resilience, social support and problem-focused coping strategies with job satisfaction (P<0.05). Stepwise multiple regression analysis revealed a positive significant role for problem-focused coping strategy and a negative significant role for job stress in predicting job satisfaction of anesthesia technicians (P<0.01).
    Conclusion
    Reducing job stress and increasing the use of problem focused coping strategy can lead to more job satisfaction in anesthesia technicians.
  • Azita Haddadi Bahram, Javad Khalatbari, Shohreh Qorban Shiroodi Page 32
    Introduction
    One of the personality characteristics affecting on the student’s performance is imposter syndrome. Klans and Aimes first introduced pretendism phenomenon and believed that this phenomenon serves as progress and success obstacle. This study had done aiming to investigate relationship between emotional intelligence and self-esteem with imposter syndrome among medical students.
    Materials And Methods
    In a correlational study, 146 medical students, studying in Gilan Medical university and 54 participants from Yerevan medical college were selected through classified random sampling in 2009-2010.Study tools were Showt emotional intelligence scale, Cooper Smith self-esteem test and imposter syndrome scale (CIPS). Data was analyzed by correlation and regression model.
    Results
    Self-esteem has negative significant correlation with imposter syndrome (P<0.0001). Among emotional intelligence indicators, evaluation indicator, emotional expression and emotional productivity have positive significant correlation (P<0.009) with imposter syndrome (P=0.2), while there is no correlation between emotional regulation and imposter syndrome. Also there was a significant difference among predictive variables of Guilan University and Yerevan medicine college students in terms of emotional productivity indicator.
    Conclusion
    Although Individuals with imposter syndrome are successful in their performance, they are not capable to internalize their successes and gain self-esteem.
  • Page 44
    Introduction
    The purpose of this study is to investigate the effect of the puppet play therapy intervention on communicative skills of autistic children.
    Materials And Methods
    This research has implemented in the shape of quasi-experimental designs with pre-post test and control group as a design based action research method. The preschool age autistic children of Mashhad city was our statistical population that ten patients out of them have allocated in control and intervention group who were participated in puppet play therapy intervention in 2009-2010. The Early Social-Communication Scales (ESCS) was performed in before and after intervention. The data were analyzed by The U Mann-Whitney and The wilcoxon’s Signed-Ranks Tests.
    Results
    Findings indicate that in terms of total score of ESCS, there is significant differences between groups (P=0.009). Also on eye contact subscales, initiating behavioral requests (P= 0.012), low-level behavioral requests (P= 0.012), responding to social interaction (P=0.015), over all initiating behavioral requests (P=0.011), and requests implementation (P=0.005), puppet play therapy intervention group has significant differences. About achievement (P=0.335), initiating requests (P=0.214), pointing to objects (P=1.00), and give objects (P=0.74) subscales, there is no significant differences. Qualitative findings from the parental reports also indicate that intervention may be effective.
    Conclusion
    The results indicate that puppet play therapy has been effective for achievement of communicative skills of autistic children.
  • Fatemeh Pooragha Roodbordeh, Mansoor Hakim Javadi, Moosa Kafi Page 60
    Introduction
    The level of awareness to different emotions and ability of a person to speak about himself/herself, are related to parent’s response to their children. This study aims to analyze the correlation between alexithymia and attachment to mother in adolescents.
    Materials And Methods
    In this correlational descriptive study which was done in 2008-2009, 120 students (60 girls, 60 boys), aged 13-15, were selected through multi-stage randomized sampling in Rasht (North of Iran). Questionnaires used in this study were Toronto Alexithymia Scale (TAS-20) and Inventory of Parents and Peers Attachment. SPSS software was used to analyze data through Pearson correlation and stepwise regression analysis tests.
    Results
    The components of trust has negative significant correlation with Difficulty Identifying Feeling (DIF) (P=0.012) and positive significant correlation with components of Difficulty Describing Feelings (DDF) (P=0.01), Externally-Oriented Thinking (EOT) (P<0.001) and the total score of alexithymia (P=0.001). The component of relationship with mother has significant negative correlation with DIF (P=0.01) and positive significant correlation with DDF (P=0.04), EOT (P<0.001) and the total score of alexithymia (P=0.009). The total score of attachment has negative significant correlation with DIF (P=0.006) and positive significant correlation with components EOT (P<0.001) and the total score of alexithymia (P=0.007). Regression analysis showed that relationship with mother, and maternal alienation components can predict alexithymia.
    Conclusion
    Providing a safe relationship and meeting children's needs in the first year of his life, has a desirable effect on child’s physical and psychological health and his social skills in the next years of his life.
  • Sajjad Rezaei, Iraj Salehi, Shahrokh Yousefzadeh Page 68
    Introduction
    The main question of this study is that why some patients with traumatic brain injury (TBI), suffer mental disorders even after recovery from physical problems, while others with some similar characteristics do not receive the diagnosis of any mental disorders.‎
    Materials And Methods
    In this study which was performed from March to February 2010 in the Poursina Medical and Educational Center of Rasht city overall, 238 patients (43 females and 195 males) with TBI in the form of a descriptive-longitudinal study, were chosen by non-random, consecutive sampling. Each patient was evaluated by Glasgow coma scale, Glasgow outcome scale, Wechsler adult intelligence scale-revised (WAIS-R) vocabulary and picture completion subtests, Mini-Mental State Examination and General health questionnaire. After 4 months of follow-up, 65.1% (155 cases) of patients were referred to a psychiatrist to determine the nature of mental disorder due to TBI, using check list for structured clinical interview based on diagnostic and statistical manual for mental disorders-IV (DSM-IV) diagnostic criteria.
    Results
    The results showed that two group of patients (with and without mental disorders) were significantly different in variables such as ‎ level of consciousness (P<0.001), duration of ‎loss of consciousness (P<0.003), duration of confined in intensive care unit (P<0.005), length of hospitalization (P<0.013) and levels of General compatibility after the trauma (P<0.0001) 4 ‎months after TBI.
    Conclusion
    Planning effective interventions, inclusion in the neurobehavioral rehabilitation processes following‎ TBI ‎and also monitoring and evaluation of these patients at least four months after trauma can reduce the risk of mental disorders.‎
  • Page 86
    Introduction
    Parent of children with autism face challenges which could be predisposing for negative psychological outcomes. Involvement of parent in implementing intervention strategies designed to help their children can reduce these negative outcomes. The purpose of the present study was to investigate the impact of parent education and skill training program (PESTP) on selfefficacy of mothers with preschool children with autism.
    Materials And Methods
    This semi-experimental study was conducted with pretest, posttest and follow-up design, using control group. This research was done during 2009-2010. Samples of study were 21 mothers of preschool children with autism (aged 3-7 years) in Mashhad selected through available sampling and randomly allocated to experimental and control groups. Participant in experimental group received eleven sessions of training with the PESTP. All participants completed demographic questionnaire, parenting sense of competence scale (PSOCS) before, immediately after and 70 days after training as follow-up. To analyze data mixed analysis of variance were used.
    Results
    The results showed that training with the PESTP didn’t increase maternal self-efficacy (P=0.86). Also, no significant changes were observed in maternal satisfaction (P=0.49) and sense of competence (P=0.70).
    Conclusion
    The results of this research showedthat parent education and skill training program is not effective in increasing self-efficacy.
  • Ali Farhadi, Hamid-Reza Pouretemad, Ali Asgari, Katayoon Khoshabi Page 96
    Introduction
    Boredom is a mental state that can have serious impact on different aspects of life, including: profession and education. The purpose of this study was to identify those factors associated with boredom in a sample of Persian adolescences.
    Materials And Methods
    In a correlational study, 182 students (96 girls and 82 boys), aged between 12 to 18 years who were studying in secondary and high school level of education in Khoram Abad city, center of Lorestan (a western province of Iran) were selected using a cluster random sampling in 2009. The participants were asked to fill in boredom assessment scale (BSA) and boredom factor questionnaire (BFQ) included 4 components: home factors, school factors, community factors and educational items. Several Pearson correlation and regression analyses were applied on the data.
    Results
    It was shown that home factor (β=0.23) and school factor (β=0.24) were significantly correlated with boredom (P<0.01). Home factor (β=0.39) was a robust predictors of boredom in girls, while school factor (β=0.30) was a strong predictor of boredom in boys (P<0.01). Major components of home factor were: strictness of parents, parental dispute and conflict, more spare time without any job to do, and lack of pastime and recreational activities, and for school factor, component were: strict and serious behaviors of teachers and inappropriate homework.
    Conclusion
    Inadequate interpersonal relationships and inflexible teaching or parenting style appeared to be the main predictors of boredom in adolescents. These variables should be taken in account while dealing with boredom in adolescents in order to prevent destructive consequences.