فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات شهر ایرانی اسلامی
پیاپی 4 (تابستان 1390)

  • بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/10/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • ناصر برک پور، صدیقه بهرامی صفحه 1
    کمبود فضا برای توسعه، خصوصا در بافت های میانی و متراکم شهرهای بزرگی چون تهران، یکی از چالش های مهم برنامه ریزی شهری است. در شرایط کمیابی فضا، استفاده از تمام توانمندی های موجود و بهینه سازی بهره برداری فضا، اصلی اساسی است که در قالب توسعه درونزا مطرح می شود. منطقه 11 تهران یکی از مناطق میانی شهر تهران است که با مشکل کمیابی فضا و ناکارآمدی بافت های درونی مواجه است. در این مقاله، امکان توسعه مجدد فضاهایی از این منطقه که کارایی مناسب ندارند، بررسی شده است. برای نیل به این هدف، ابتدا معیارهای شناسایی این فضاها مشخص شدند و پس از وزندهی معیارها توسط گروهی از متخصصان، کل بافت منطقه 11 بر اساس این معیارها در قالب نرم افزار ArcGIS مورد بررسی قرار گرفتند. سپس از بین محله های منطقه، محله ای که بیشترین فضای ناکارآمد را دارد و نیازمند توسعه مجدد است، انتخاب شد. در مرحله دوم، این محله بر اساس معیارهای تعیین مکان بهینه برای کاربری های مختلف بررسی و نوع توسعه آن اولویت بندی شد. در این مرحله معیارهای مکانیابی، برمبنای مدل AHP در قالب برنامه Marinoni (یکی از برنامه های جانبی GIS) وزن دهی شدند. نتایج تحقیق نشان می دهد کاربری های خدماتی- اداری و تجاری، اولویت های اول و دوم توسعه مجدد در محله انبار نفت است. با توجه به معیارهای مکانیابی، وجود فعالیت های بزرگمقیاس، شبکه های شریانی و فعالیت های ناسازگار، کاربری مسکونی از نظر قابلیت توسعه مجدد، در مقام چهارم کاربری ها قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: توسعه مجدد، قابلیت سنجی، بافت های ناکارآمد شهری
  • کیومرث حبیبی، مصطفی بهزادفر، ابوالفضل مشکینی، هوشمند علیزاده، مهندس وحید محکی صفحه 15
    شهرهای ایران که در طول دوره های تاریخی، با تکیه بر خلاقیت و ابتکارهای ملی به صورت درونزا، به رشد و تکامل رسیده بودند، به تدریج طی چند دهه به کلی دگرگون گردیدند و خصوصیات کالبدی، ارزشهای فرهنگی، ویژگی های اجتماعی، هنری و تاریخی خود را از دست دادند. تغییرات بطئ از انقلاب مشروطیت آغاز شد و از دهه 1300 شمسی با پذیرش مدرنیته و تبعیت از الگوهای غربی، وسیعتر گردید. روند شهرنشینی و شهرسازی کشور در دوره جدید، از یک سو به تدریج و به تبعیت از الگوها و ویژگی های سرزمینی ایران تکامل نیافت و از سوی دیگر با زمینهسازی های مناسب و قبلی پذیرایی الگوهای غربی نگردید، بلکه با تقلید از غرب و دنیای سرمایهداری و تحت تاثیر روابط نه چندان سالم ایران و کشورهای غربی شکل گرفت و دگرگون شد. این تحولات باعث از هم گسیختگی بافت قدیم شهرهای ایران گردید و به آرامی با پذیرش الگوهای برونزا و با گسترش در تمام زمینه های تمرکزگرایی، مشکلاتی چون تراکم زیاد جمعیت، آلودگی، حاشیه نشینی و... ابتدا تهران و سپس سایر شهرهای بزرگ را در برگرفت. در چنین شرایطی تهیه طرحهای جامع شهری با پیروی از الگوهای غربی منسوخ شده به سبب آن که، برای برنامه ریزی در سطوح ملی، منطقهای، شهری و محلی به صورت سلسله مراتبی، ارزشی قائل نبود، نتوانست با سطوح مختلف برنامه ریزی عمل کند و ضمن هدایت اصولی شهرها و نظام بخشیدن به رشد و توسعه آنها، ایجادکننده قابلیت تغییر و تحول در شهرها باشد. در مقاله حاضر به بررسی ریشه ها و عوامل شکلگیری تقلید از اندیشه های غربی و پیامدهای حاصل از آن، در نظام برنامه ریزی و طرحهای توسعه شهری در ایران پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: طرحهای توسعه شهری، تجددطلبی، نوگرایی، الگوهای غربی، طرح راهبردی، ساختاری
  • لیلا سلطانی، علی زنگی آبادی، مهین نسترن صفحه 29
    محله به عنوان یکی از مهمترین عوامل هویتساز شهری در گذشته ایران، محیطی مطلوب را برای شهروندان فراهم میساخت. در این میان سرنوشت زنان ایرانی به دلیل شرایطی ویژه، به گونهای عمیقتر با محله های شهری در هم گره خورده است. با این حال، در بررسی سیر تاریخی عملکرد محله های شهری، فرآیند رو به افولی دیده میشود. چرا که عملکرد این کانونها به تدریج تضعیف شده است. زنان برخلاف گذشته از برنامه های شهری حذف شده و شهرها به محیطی کاملا مردانه تبدیل شده اند. حتی برنامه ریزی شهری جدید نیز از عهده رفع تضادهای عمیق موجود در شهرها بر نیامده است. این مقاله، حاصل پژوهشی است که با استفاده از روش تحلیل محتوا، فرآیند هویت محلهای را از گذشته تا امروز ردیابی و جایگاه برنامه ریزی شهری جدید در تقویت هویت محلهای و جلب رضایت زنان را بررسی کرده است. نتایج به دست آمده نشان میدهد که برای بهبود وضع موجود، توجه به الگوی بومی این سرزمین در ساختار شهرها بسیار ضرورت دارد. همچنین، ایجاد کانونهای مشارکتی زنان برای فعالسازی محیط فیزیکی شهر، ایجاد و تقویت نظام محلهمحور در ارائه خدمات شهری و احیای فضاهای عمومی در محله ها، بسیار موثر خواهد بود.
    کلیدواژگان: محله، هویت محلهای، زنان، برنامه ریزی شهری
  • داود مجیدی، سعید گیوه چی، علی نوری کرمانی صفحه 37
    سکونتگاه های انسانی همواره در معرض آسیب ناشی از بلایای طبیعی و سوانح انسان ساخت قرار داشته اند، لذا بشر همواره با اتخاذ شیوه هایی سعی در کاهش اثرات زیانبار این گونه بلایا در محیط زندگی خویش داشته است. یکی از راهکارهای ابداعی، استفاده از شیوه های پدافند غیرعامل برای کاهش آسیب پذیری سکونتگاه ها است. از آن جا که سرزمین ایران از گذشته های دور در مسیر حوادث تاریخی و در معرض حمله ها و تهاجم های نظامی ملل مختلف و قبایل همسایه واقع شده بود، استفاده از ویژگی های جغرافیای طبیعی در جهت حفظ و امنیت مردم مورد توجه قرار گرفت. یکی از مهمترین نمودهای آن را می توان ساخت دژها یا استحکامات نظامی و غیرنظامی در ارتفاعات دانست. این مقاله در پی شناسایی مشخصه های اصلی مهمترین نمود سکونتگاه های انسانی شامل دژها در ایران باستان از منظر پدافند غیرعامل است. به این منظور با استفاده از روش توصیفی و تحلیلی به استخراج مشخصه های مهمترین دژهای ایران در سه دوره تاریخی مادها، اشکانیان و ساسانیان پرداخته شده است. نتایج این پژوهش مبین آن است که از نظر فرماندهان نظامی، معماران و مهندسان ایران باستان، اصل مکانیابی و بهره گیری از عوارض جغرافیایی سرلوحه کار پدافند غیرعامل در هر سه دوره بوده است. با توجه به مشخصه های استخراج شده از دژهای این سه دوره، میتوان دریافت که ملاحظات پدافند غیرعامل در هر دوره روند رو به رشدی داشته است؛ به گونه ای که در دوره های پایانی مورد مطالعه روش های جدید و پیچیده پدافند غیر عامل دژها را در بر میگیرد.
    کلیدواژگان: پدافند غیر عامل، دژ، مادها، اشکانیان، ساسانیان
  • حسین زمرشیدی صفحه 49
    پدیده معماری خشتی مسجد فهرج یزد از اواخر نیمه قرن اول هجری باقی مانده است که در عین سادگی با اصول کامل، تا امروز پایدار و مورد استفاده معنوی بوده است. بنای بیهمتای مقبره سلطان اسماعیل سامانی نیز از بارزترین اثر هنر ایران زمین است که از ارزشهای هنر آجرکاری قرن سوم حکایت دارد. آثار بهجا مانده از دوره سلجوقیان گویای خلاقیت، ابتکار، علم و هنر و در مجموع اجرای بدیعترین آثار گوناگون برای ایران زمین است. از این آثار به میل مناره ها و برج مقبره ها و...، که ارزشهای والای اجرایی و هنری دارند، میتوان اشاره کرد. دوره ایلخانی دوره بازسازی های همه جانبه برای سراسر ایران و سپس خلق آثار بسیار شگرف و منحصر به فرد است که در مواردی علم معماری با علم ریاضی و مکانیک پیوند خورده و بدیعترین آثار جهانی را توسط معماران و سازندگان با ذوق و با ایمان به وجود آورده است؛ آثاری که بنیان معماری ایران گردیده است.
    کلیدواژگان: مسجد فهرج یزد، مقبره امیراسماعیل سامانی، کاشی سلطان سنجری، رصدخانه مراغه، منار جنبان
  • علی اصغر شیرازی، میلاد یونسی صفحه 59
    در آغاز سده چهاردهم شمسی، پدیده جهانی ناسیونالیسم معاصر در قالب دیدگاهی سیاسی توانست تعریف جدیدی از ملیگرایی را در قبال ناسیونالیسم تاریخی که جایگاهی مداوم در طول تاریخ داشت ارائه دهد. بزرگترین ثمره ملیگرایی جایگزین کردن علایق ملی و باستانی به جای آیینهای قومی و دینی بود. با توجه به این که مهمترین سوال این مقاله چگونگی تاثیرگذاری ملیگرایی بر معماری بناهای حکومتی دوره پهلوی اول است، لذا سعی شده است تا تاثیر ناسیونالیسم به عنوان یک مفهوم سیاسی بر معماری این دوره بررسی و از این رهگذر برخی از ویژگی های معماری آن تبیین گردد. درتالیف این مقاله با استفاده از روش «توصیفی- تحلیلی»، ابتدا منابع مکتوب مرتبط با موضوع جمع آوری و اطلاعات مورد نیاز استخراج و سپس با بازدید از بناهای این دوره، ویژگی های کالبدی آن ها تحلیل و تبیین شده است. نتایج به دست آمده نشان میدهد که عناصر معماری دوره باستان (به ویژه هخامنشیان و ساسانیان) صرفا در نمای ساختمانها و به دو گونه مورد استفاده قرار گرفته است: بناهایی که از عناصر و نشانه های باستانی استفاده کردند و بناهایی که برگرفته از بناهای باستانی به وجود آمدهاند، بدون آن که مستقیما تقلیدی از شکلها و یا عناصر معماری هخامنشی، اشکانی و ساسانی باشند.
    کلیدواژگان: معماری، ملی گرایی، پهلوی اول، ایران، تجددگرایی
  • مهندس جابر دانش، مهندس امیر طیبی صفحه 71
    در فضاهای شهرهای ایران که در طول سالیان متمادی تحت تاثیر آموزه ها و الگوهای فکری و هنری اسلام شکل گرفتهاند، میتوان عوامل فرمی و معنایی را در کنار کیفیات مرتبط با فعالیتها و رفتارهای انسانی، از عوامل اصلی شکل دهنده آنها دانست. در این میان، میادین شهری به عنوان مهمترین ظرف فضایی زندگی جمعی در فضای باز شهرها، نقش بسیار والایی در جذب مردم و حضور آنها و نیز ارتقای کیفیت حضور انسانی در شهرها داشته اند. این با اتخاذ رویکردی تحلیلی به ادبیات این موضوع و با تحلیل ساختاری مفاهیم و اجزای موضوع، چکیده این مباحث را در تبیین رابطه میان سه گانه فضای شهری(میدان)، حضور انسان و شهر سنتی ایرانی بیان کرده و اصول حاکم در شکل گیری میادین را مورد تاکید قرار داده است. گفتنی است ارائه و گزینش این مطالب به نحوی است که به راه کارهای تجویزی در این موضوع نزدیک باشد. اگرچه در این نوشته به ارائه راهبرد و سیاست در زمینه حضور انسانی در میادین شهری پرداخته نشده، لیکن زمینه ها و محورهایی برای این امر فراهم شده است.
    کلیدواژگان: حضور انسانی، میدان، شهر سنتی ایرانی، فضای شهری
  • صادق رشیدی، محمد علی خبری صفحه 81
    مقاله حاضر با هدف تبیین چگونگی سیر تکوینی مولفه های زیباییشناختی در بناهای دوره اسلامی نوشته شده است. این مقاله با روش توصیفی تحلیلی و در قالب مطالعهای کیفی به انجام رسیده و به دنبال پاسخ به این پرسش است که سیر تکوینی مولفه های زیباییشناختی در سطح «در زمانی» و «همزمانی» چه نقشی در شکلگیری زیباییشناسی ساختار بناهای دوره اسلامی به ویژه قبه الصخره و مسجد جامع دمشق داشته است؟ نتایج به دست آمده حاکی از آن است که برخی از بناهای اوایل دوره اسلامی در سطح «در زمانی» نتیجه آمیزش و تلاقی فرهنگهای مختلف بودهاند و زیباییشناسی آنها از ویژگی چند فرهنگی (Multicultural) برخوردار است. بنابراین، این بناها به مثابه پدیده های فرهنگی، مولفه های زیباییشناختیشان در طول زمان حاصل تعاملات و آمیختگی بین فرهنگی بوده است که توسط عوامل اجتماعی و سیاسی مانند، انقلابها، شورشها و کشورگشایی ها تحقق پذیرفته است.
    کلیدواژگان: فرهنگ، معماری اسلامی، قبه الصخره، مسجد جامع دمشق، زیباییشناسی
  • مهندس سید محمد کاظمی صفحه 89
    در گستره معماری ایران، پیوند علم و دین را می توان در برپایی بناهای عام المنفعه به ویژه ساخت مدارس علوم دینی دانست. مدرسه مصلا از بناهای تاریخی حال حاضر یزد است که گسترش شهر و تحولات اجتماعی دهه های اخیر باعث کمرنگ شدن کاربری آن شده است. این تغییر با ایجاد مدرسه در وضعیت معماری بنا، صورت گرفته است. هدف اصلی در این پژوهش بررسی و تبیین الگوی ایرانی- اسلامی از مدرسه و مصلا در معماری بومی یزد است. دستیابی به آموزه های معماری بنای مصلای یزد و امکانی که بنا در هم سوسازی و پیوند مصلا با مدرسه فراهم نموده است، مورد واکاوی قرار خواهد گرفت. در پژوهش حاضر، روش تحقیق، توصیفی- تحلیلی بوده و بر اساس داده ها و اطلاعات حاصل از مطالعه منابع کتابخانه ای، میدانی و اسناد تاریخی مربوطه سعی گردیده داده ها و اطلاعات گردآوری شده، بررسی و تحلیل گردد. نتیجه حاصل از این پژوهش، مشخص می سازد، که پیوند و همسو شدن ساحت علم و دین، سنت فکری معماری اسلامی را احیاء نموده و در برپایی و ادامه حیات آن، تاثیرگذار بوده است. همچنین این امکان را فراهم خواهد ساخت که با تغییر و تحولات دوره های تاریخی بتوان از ظرفیت ها و قابلیت های ذاتی آن در حفظ و زنده سازی ارزشهای مادی و معنوی بهره مند گردید. ضرورت هم اندیشی مهندسان، معماران و عالمان علوم دینی در طراحی، احیاء و ایجاد مدارس علوم دینی و مصلاهای شهری از نتایج دیگر تحقیق است.
    کلیدواژگان: بازشناسی، مصلا، مدرسه مصلا، آموزه های معماری
  • حمیدرضا صارمی، مسعود صارمی صفحه 101
    هنر اسلامی برای «شهر» و «زیبایی» جایگاه ویژهای را تبیین نموده، که به علت عدم تبیین اندیشه های درست و ناب اسلام، این جایگاه با مسائل و مشکلات فراوانی رو به رو شده است. لذا ضرورت دارد که از منظر هنر اسلامی جایگاه این دو تحلیل و بازنگری شود. در عصر حاضر، دامنه شهر و شهرنشینی همه بخشهای اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و کالبدی را در بر گرفته است. از منظر دین مبین اسلام، از همان ابتدای ظهور اسلام، شهر دارای جایگاه ویژه ای بوده، تا جایی که حتی آن را به عنوان مکانی مقدس در نظر گرفته است. چنین اندیشهای درباره شهر در قاموس هیچ مکتبی دیده نشده است. بر این اساس، فرض این است که هنر اسلامی، جایگاه ویژهای را برای زیبایی در شهر مد نظر قرار داده و به این سوال هم پاسخ داده شده که در دیدگاه اسلام، جایگاه زیبایی در تفکر حاکم بر مکتب شهرسازی و روابط اجتماعی آنها در جایی به نام شهر چگونه تعریف شده است. در هنر اسلامی محوریت شهر به پدیدآورنده آن یعنی انسان و ساکنان آن تعریف شده و در نخستین گام برای تعریف شهر از سایر مکانهای جمعیتی به عوامل اجتماعی مانند امنیت، رفاه و فراوانی و از منظر کالبدی عواملی مانند نظم، زیبایی، تقارن، تباین، استحکام توجه کرده است. عتاب خداوند متعال مبنی بر این که چه کسی زیبایی های جهان هستی را برای بندگان حرام کرده و تاکید بر این که این زیبایی ها برای افراد با ایمان در زندگی همین دنیا آفریده شده، به عنوان یک اصل مهم و اساسی شهرسازی است. با پذیرش این اصل، لازم است زیبایی در همه ابعاد اجتماعی و کالبدی محور شهرسازی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: شهر، زیبایی، هنر اسلامی
|
  • Naser Barakpour , Sedigheh Bahrami Page 1
    The shortage of space for development, especially in central and dense textures of large cities such as Tehran, is an important challenge for urban planning. Using complete existing potentials and optimizing the space use in the condition of shortage of space is a basic rule which is put forth within the framework of endocrine development. The zone 11 is one of the central districts of Tehran, which is facing the problem of shortage of space and inefficiency of its textures. The present article examines the redevelopment possibility of inefficient textures of zone 11 of Tehran. To achieve this target, first, the identification criteria of these spaces were specified. Then, giving weight to the standards by a group of experts, the whole textures(fabrics) of zone 11 were studied based on these standards within the framework of ArcGIS software. Afterwards, out of the quarters of the zone, a quarter with the highest rate of inefficient space and in need of red development was selected. In the second phase, that quarter was studied and prioritized based on the standards of determining the optimal location for different uses and types of development. In this phase, criteria of place selection were weighted based on AHP model within the framework of Marinoni program(one of the side GIS programs).The results of the research show that service-administrative and commercial land uses are the first and second priorities of redevelopment in Anbar-e Naft quarter. With regard to the standards of location finding, the existing of macro scale activities, arterial networks and incompatible activities, the residential land use is the fourth priority as far as redevelopment capability is concerned.
    Keywords: Redevelopment, Feasibility Study, Inefficient Urban Textures
  • Kiyoomarz Habibi, Mostafa Behzadfar, Aboulfazl Meshkini, Hooshmand Alizadeh, Vahid Mahaki Page 15
    Iranian cities which had grown up during historical periods based on national creativityand innovations in an endocrine form were gradually changed wholly in the course of somedecades. In fact، they lost their skeletal and cultural values، social، artistic and historical features. The gradual changes started from the Constitution Movement and spread since 1920’s by accepting modernity and pursuing western models. The trend of urban settlement and urban development in the new ear، on one hand was not perfected due to lack of observing Iranian land model and features and on the other hand، it did not accept western model in a proper and pre-planned grounds. Imitating the west and capitalistic world under the not so much healthy relations of Iran and the western countries، that trend took shape and changed. These changes made the disruption of old textures of Iranian cities. Having accepted the external models and spreading it in all areas of centralization، it gave rise to the spread of problems such as density of population، air pollution، margin settlements first in Tehran and then in all large cities of Iran. In such a condition، developing urban pilot projects in modeling the western patterns were abolished. The reason was that no body was attaching value to planning at national، regional، urban and local levels in a hierarchical form، so that it could not bring about changes through basic orientation of cities and giving orders to their developments and growth. The present article studies the roots and factors of formation of western ideas imitations and its consequences for the urban development plans in Iran.
  • Leila Soltani, Ali Zangabadi, Mahin Nastran Page 29
    The quarter as one of the most important identity-making factors used to provide a pleasant environment for the citizens in the past. Amid these، the fate of Iranian women has been linked with urban quarters in a more deep form. However، analyzing the historical trend of the performance of the urban quarters، a falling process is observed، because the performance of these places has gradually been weakened. Opposite to the past، women have been omitted from the urban plans، thus cities have been converted into completely manly environments. Nevertheless، the new urban planning has not been able to overcome the existing conflicts in cities. Using analytical method، this article has studied the process of quarter identity from the past up to the present and the position of new urban planning in reinforcing the quarter identity and satisfaction of women. The results show that in order to improve the existing condition، it is very necessary to pay attention to the native pattern of this land in the structure of cities. Also، the establishment of participatory centers of women to activate physical environment of the city، to create and reinforce the quarter-oriented system in presenting urban services and revival of public spaces in quarters will be so effective.
  • Davood Majidi, Saeed Givehchi , Ali Noori Kermani Page 37
    Human residential units have always been exposed to damages resulting from natural disasters and man-produced incidents. So، human has always been trying to adopt various methods to reduce the damaging impacts of these types of disasters in his living environment. One of the innovative approaches was the use of passive defense to reduce the vulnerability of residential units. Since Iran territory ahs always been located at the road of historical events and exposed to military aggression of different nations and neighboring tribes، so that using the features of natural geography has always been noticed as a way to protect the security of the people. One of the most important manifestation of these issues can be seen in the construction of castles or military and non-military castles in the heights. This article is an attempt to identify the basic features of the most important manifestation of human residential unit including castles in the ancient Iran from the perspective of passive defense. For this purpose، using the descriptive and analytical methods، this article extracts the most important characteristics of Iranian castles in three historical periods of Medes، Ashkanian and Sassanids. The results of this research indicates that from the viewpoint of military commanders، architects and engineers of the ancient Iran، the principle of locating and using geographical barriers have been in the blueprint of passive defense in every three periods. Considering the extracted features of castles of these three periods، it can be understood that the considerations of passive defense in each period had a growing trend such that in the last periods under our consideration، the new and complex methods of passive defense encircles the castles.
    Keywords: Passive Defense, Human Residential Units, Castle, Iran, Medes, Ashkanian, Sassanid
  • Hossein Zomorshidi Page 49
    The phenomenon of sun-dried brick architecture of Fahraj Mosque of Yazd remaining from the end of the half of the first century After Hijrah is a simple and at the same time a well designed unit which stands stable and is being used spiritually. The unique monument of the tomb of Sultan Ismael of Samanid is also one of the most outstanding monument representing Iranian art. These monuments narrate the values of brick work in the third century A. H. The works remaining from the Seljuq period indicate creativity، innovation، science and art and in total the implementation of the most innovative diverse works of Iran territory. Out of these works، we may also refer to the mile minarets and tomb towers which enjoy a high practical and artistic value. The Illkhanid period is the period of multilateral reconstruction for all parts of Iran and creation of immense and unique monuments. In some cases، the science of architecture has been mixed with mathematics and mechanics and has created the most novel global works by the faithful and skillful architectures and constructors، the monuments which serve as the foundations for Iranian architecture.
    Keywords: Fahraj Mosque of Yazd, Tomb of Amir Esmaeel Samanid, Tile Brick of Sultan Sanjari, Maraqe Observatory, Menar Jonban [The Swinging Minaret]
  • A.A.Shirazi , Milad Younessi Page 59
    In the beginning of solar fourteenth century contemporary nationalism global phenomenon could provide a new definition of nationalism despite historical nationalism that had a continuous position in the history and its most important result was the substitution of national and ancient interests for ethnic and religious rituals. Since the most important question in this article is that “how nationalism affects governmental architecture buildings in the first Pahlavi period?”، Thus we’ve tried to verify the effects of nationalism as a political concept on the architecture of this period and explain some features of its architecture. Research method of this article is “Descriptive-Analytical” so that first the written sources related to the subject was collected and data needed were extracted. Then visit the monuments of this period to analyze and explain the features they paid. According to studies، one tactic used by governments to make sense of this term Nationalist (and exploitation of results) The architecture of the ancient doctrine that had two
    Purposes
    1-anti Religious 2-modernism Of the results is that the ancient architectural elements (particularly the Achaemenid and Sassanian) only are used in the appearance of buildings and the use of these elements are also two types: 1 – buildings that firmly used elements and ancient symbol like the Shahrbani House، National Bank، schools of FirouzBahram and Anoushirvan and Carpets Company Building 2 - The building that inspired and taken from the ancient building there was no direct imitation have shapes and architectural elements of Achaemenid، Parthian and Sassanian like State Department building and the Museum of Ancient Iran.
    Keywords: Architecture, nationalism, first Pahlavi, Iran, Anti religious, Modernism
  • Jaber Danesh, Amir Tayebi Page 71
    In the spaces of Iranian cities that have been formed under the influence of rational and artistic teachings and patterns of Islam for many years، the formic and semantic factors associated with qualities related to human activities and behaviors، have been their main shaping factors. Amid these، urban squares as the most important spatial container of social living in open spaces of cities have had a very prominent role in attracting people and their presence and also in gaining human presence quality in cities. This article with the adoption of a descriptive-analytical approach to the literature of this subject and through the structural analyze of concepts and components of the subject، has expressed the synopsis of these topics which are useful in explaining the relationship among the triplet of urban area (Square)، human presence and Iranian-Islamic city. It also emphasizes on the ruling principles in the formation of squares. It is worth mentioning that presentation and selection of these materials have been such that they could be close to presenting a prescription on the topic. Although in this article، no attention is paid to presenting any strategy and policy in connection with the human presence in urban squares، but themes and pivots have been provided for this purpose.
  • Sadegh Rashidi, Mohammad Ali Khabari Page 81
    The present article aims at explaining the quality of evolutionary course of the components of aesthetic in the monuments of Islamic era. Using descriptive-analytic method and within the format of a qualitative study، this article is trying to respond to this question: What was the role of the evolutionary course of the aesthetic components at the level of “being at the time and being concurrent with” in the formation of aesthetics of the structure of Islamic monuments in particular Qubbat Al-Sakhra and the Jameh Mosque of Damascus? The results indicate that some of the monuments of early Islamic period at the level of “being at the time” have been the outcome of integration and interaction of different cultures، so that their aestheticism holds a multi-cultural feature. So، the aesthetic components of these monuments as the cultural phenomena are the outcome of interactions and mixture of multi cultures and have been materialized by social and political factors such as: revolutions، rebels and conquests.
    Keywords: Culture, Islamic Architecture, Qubbat Al Sakhra, the Jameh Mosque of Damascus, Aestheticism
  • Seyed Mohammad Kazemi Page 89
    The construction of traditional religious theological schools is an indication of a link between science and religion through establishment of public utility units. The religious school of praying place is one of the historical monuments of Yazd. The development of the city and social changes of recent decades have diminished the land use of this place. This change has taken place in the image of the unit with the construction of the school. The main purpose of this research is to study and explain the Islamic-Iranian model of religious school and praying place in the local architecture of Yazd. The architectural teachings of the monument of Yazd praying place and the coordination and link between praying place and religious school will be reviewed as well. In the present research، using a descriptive and analytic method، efforts have been made to study the library sources، field and historical documents and analyze the collected data. The results of this research shows that the existing of the same direction between science and religion has helped with the revival of the intellectual tradition of Islamic architecture and this feature has been influential in the establishment and continuation of its life. Also this research will show that using the changes of historical periods، it will be possible to use those capacities and innate potentials at the service of maintaining and reviving physical and spiritual values. This article also reminds the necessity of collaborative exchange of idea among engineers، architecture and religious scholars in designing، reviving and construction of seminaries and urban prayers places.
  • Hamid Reza Saremi , Masoud Saremi Page 101
    Islamic art has explained for “City” and “beauty” a special position that due to inattention to pure and true ideas has been faced with many problems. Therefore it is necessary that viewpoint of Islamic art should be analyzed the place of “town” and “beauty”. Today rang of urban and urbanization has covered all of economic، social، physical sectors. From Islamic viewpoint، when Islam appeared، town had special place and has been mentioned as holy place. This idea، there is no each doctrine. Accordingly، Islamic art has defied special place for beauty in city and it has answered this question how has been defined place of beauty in city. In Islamic art has been defined principal of city with human and residents and in the first step to identify city from other places has been regarded social aspect such as: security، prosperity and abundance and physical aspect such as: harmony، beauty، symmetry، contrast، strength. The main principle in urban is that beauty of life has been created in this world for faith people. By accepting this principle، it is necessary that beauty should be considered in all of social and physical aspect in urban.
    Keywords: City, beauty, Islamic Art