فهرست مطالب

مجله مطالعات برنامه ریزی سکونتگاه های انسانی
پیاپی 8 (بهار و تابستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/02/15
  • تعداد عناوین: 10
|
  • علیرضا اسلامی، علی محمدی ترکاشوند، محمود روشنی، بیت الله امان زاده صفحه 7
    راش بعنوان یک گونه جنگلی تحت تاثیر شرایط متغیر آب وهوایی بوده و تغییرات عناصر اقلیمی در رشد و میزان گسترش آن تاثیر مستقیم دارد. در همین راستا این پژوهش در جنگلهای گیلان (منطقه اسالم) با برداشت 180نمونه دیسک بروش انتخابی در سه سطح ارتفاعی در ارتباط با داده های اقلیمی به مدت 38(1345تا1383) سال انجام شد. نتایج نشان می دهد که روند رشد با دوره های 7 تا 10 ساله در طبقات مختلف قطری یکسان نیست. روند شاخص رویش شعاعی با دما و بارش در فصول پاییز و زمستان هماهنگی نداشته ولی با شاخص دما در طبقات قطری پایین و شاخص بارش در طبقات قطری بالا در فصول بهار و تابستان و همچنین سالیانه همخوانی دارد.
    کلیدواژگان: اقلیم، رویش، راش، روند، نمونه برداری انتخابی، اسالم
  • عیسی پور رمضان، ابوطالب قاسمی وسمه جانی صفحه 25
    امروزه گردشگری روستایی نقش مهمی در ایجاد اشتغال و فعالیت های اقتصادی روستاییان دارد بطوریکه گرایش زیادی در جهان برای سرمایه گذاری در این صنعت به وجود آمده است و میل به تنوع سازی فعالیت های روستایی از طریق گردشگری روبه فزونی می رود. در کشور ما روستاهای زیادی با جاذبه های گوناگون، هر ساله مقصد بازدید بسیاری از مسافران در فصول مختلف گردشگری می باشند، روستاهای شهرستان لنگرود نیز با جاذبه های متنوع طبیعی گردشگران بسیاری را از نقاط مختلف و از مسافت های دور و نزدیک به سوی خود می کشاند، لذا شاهد شکل گیری انواع مختلف گونه های گردشگری روستایی در این شهرستان می باشیم.
    این پژوهش نیز در همین زمینه و در جهت شناسایی گونه های گردشگری روستایی موجود در محدوده مورد مطالعه می باشد. پژوهش صورت گرفته از نظرهدف کاربردی و بر مبنای روش بررسی توصیفی - تحلیلی می باشد که با استفاده از مطالعات اسنادی و میدانی تهیه شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که شهرستان لنگرود به دلیل موقعیت خاص جغرافیایی، دارای انواع گونه های گردشگری روستایی از قبیل: گردشگری ساحلی (روستای چمخاله)، گردشگری جنگلی (روستاهایی همچون بلوردکان و منطقه خرما و سیسکو)، گردشگری جاده ای(با واقع شدن روستاهایی چون لیلاکوه، مریدان، سلوش، ملاط و. .. در مسیر ارتباطی با مناظر زیبای باغات چای و شالیزار)، گردشگری مساکن و بافت سنتی روستایی و یک بخش بالقوه با نام گردشگری کشاورزی می باشد.
    کلیدواژگان: گردشگری، گردشگری روستایی، شهرستان لنگرود
  • سیده خدیجه رضاطبع ازگمی، نصرالله مولایی هشجین صفحه 49
    در این پژوهش به برنامه ریزی توسعه خدمات روستایی از دیدگاه جغرافیا در بخش تولم شهرستان صومعه سرا پرداخته شده است به همین منظور برای پاسخ به سئوال اصلی این تحقیق، عوامل موثر در نظام توزیع خدمات برای رسیدن به الگوی بهینه، بررسی، ارزیابی و شناسایی شده است.کمبود خدمات در سطح ناحیه به ویژه در حوزه روستایی گوراب وجود دارد. توزیع خدمات و عملکرد آنها در سطح ناحیه مورد مطالعه همگن نبوده در روستاهای دور از مرکز منظومه روستایی و زیر منظومه روستایی بویژه در حوزه گوراب، گوشه شمال شرقی حوزه نوخاله اکبری و جنوب شرقی حوزه لیفشاگرد خلاء خدماتی به خصوص خدمات زیر بنایی وجود دارد.
    از طرفی الگوی توزیع فضایی خدمات در بخش تولم بهینه نیست. مسئولین محلی در تعیین مرکز دهستان بیشترین تاثیر را داشته اند و در نهایت ارتباط بین ارایه خدمات و تعداد جمعیت در ناحیه مورد مطالعه بسیار ضعیف است. الگوی پیشنهادی ارایه انواع خدمات بر اساس سلسله مراتب فضایی صورت گرفته تهیه شده است. درتقسیم- بندی کلان تر، منظومه روستایی با مرکزیت نقطه شهری تولم به عنوان بزرگترین واحد جغرافیایی مورد توجه بوده و زیر منظومه روستایی با مرکزیت هندخاله و تولم و حوزهای روستایی با مرکزیت نوخاله اکبری، هندخاله، نرگستان در دهستان هندخاله، لیفشاگرد، تولم، گوراب در دهستان لیفشاگرد بین این دو واحد واقع شده اند.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی، توسعه خدمات روستایی از دیدگاه جغرافیا، سلسله مراتب، گیلان، صومعه سرا، بخش تولم
  • پرویز رضایی، محمد طالقانی صفحه 67
    بسیاری از توابع و آنالیزهایی که در یک نرم افزارسیستم اطلاعات جغرافیایی(Geographical Information System) وجود دارد با یک مدل تجاری سازگار می باشند. این مسئله منجر به پیدایش یک گرایش جدید تحت عنوان سرویس های اطلاعات جغرافیایی(Geographical Information Services) در کنار الگوی رایج سیستم های اطلاعات جغرافیایی شده است. با استفاده از این الگو هر فرد بدون نیاز به دانش خاصی در زمینه سیستم های اطلاعات جغرافیایی قادر به استفاده از توانمندی های آنالیز نرم افزار سیستم های اطلاعات جغرافیایی خواهد بود. به منظور ایجاد یک سرویس اطلاعات جغرافیایی کامل و صحیح استفاده از الگوی محاسباتی توزیع یافته پیشنهاد شده است. همچنین با توجه به گستردگی روزافزون استفاده از دستگاه های همراه، ویژه سازی تجاری این سرویس ها برای استفاده در دستگاه های همراه بررسی شده است.
    کلیدواژگان: سرویس های اطلاعات جغرافیایی، سرویس های توزیع یافته، سیستم های اطلاعات جغرافیایی، عملکرد تجاری
  • حجت الله علوی سالکویه، حسن دادرس، علی سراجی صفحه 83
    درحال حاضر، چای یکی از محصولات مهم اقتصادی و راهبردی کشور است. کشت این محصول تنها در مناطق آب و هوایی خزری ایران امکان پذیر است. طبق آمار، حدود 32000 هکتار از اراضی مزروعی شمال کشورمان تحت پوشش این محصول قرار دارد. براساس آمار داخلی و سازمان خوار و بار جهانی، چای خشک تولیدی کشورمان، هنوز نتوانسته مصرف داخلی کشور را تامین کند. بنابراین، باتوجه به هزینه های مراحل داشت و برداشت باغ های چای موجود، این محصول از نظر اقتصادی در مقایسه با سایر محصولات کشور از درآمد کم تری برخوردار است. از طرف دیگر، مسائلی نظیر؛ ناکارآمد بودن کارخانه های چایسازی و صنایع بسته بندی، پایین بودن سطح آموزش در نظام بهره برداری، قیمت گذاری نامناسب برگ سبز و چای خشک، نبود نظام بهره برداری مناسب، عدم وجود متولی واحد، واردات بی رویه، عدم سیاست گذاری مناسب در بخش فرآوری چای، بیمه نامطلوب، تغییر ذائقه مصرف کننده و ناکارآمدی صنعت بازاریابی چای، سبب شده اند که میزان نرخ بازده سرمایه گذاری در کشت و صنعت چای بسیار اندک باشد. در این پژوهش، سعی شده است تا مشکلات بخش تولید، عرضه، تقاضا و سیاست گذاری بخش چای در قالب مسائل عنوان شده فوق شناسایی شود تا راهبرد تحقیقاتی مناسب جهت رسیدن به اهداف پیش بینی شده محقق گردد. روش تحقیقاتی در این پژوهش از نوع تحلیلی است، زیرا به ابعاد نظری و تاریخی موضوع تحقیق پرداخته شده است. در این تحقیق از طریق مصاحبه و پژوهش مشارکتی، از تجربیات دانش گروه به صورت عالمانه استفاده گردید و از آن طریق به بررسی اهداف پرداخته شد. سپس مسائل و مشکلات را شناسایی و جهت اجرای برنامه راهبردی مناسب تحقیقاتی آن ها را اولویت بندی نموده و جهت هدفمند کردن طرح ها و پروژه های پژوهشی در بخش مطالعات اقتصادی و اجتماعی چای ارائه گردید.
    کلیدواژگان: چای، کشت و صنعت چای، نرخ بازده سرمایه گذاری و برنامه راهبردی تحقیقات
  • علیرضا شکیبا، عین الله خلیلی، آمنه دشت بزرگی صفحه 99
    در مطالعه حاضر بررسی و تحلیل روند تغییرات دمایی شهرستان اهواز(1964-2003) با استفاده از شش شاخص آستانه ای دما انجام گرفته است. این شاخص ها شامل شبهای سرد، روزهای سرد، شبهای گرم، روزهای گرم، روزهای تابستان و میزان اختلاف درجه حرارت می باشند. نتایج بدست آمده در این تحقیق نشان می دهد شرایط اقلیمی اهواز نسبت به گذشته گرمتر شده است. تغییرات شاخص های شبهای سرد و روزهای سرد روند کاهشی چشمگیری را نشان می دهد. شاخص های روزهای گرم، شبهای گرم و روزهای تابستان روند افزایشی داشته اند. شاخص اختلاف میزان درجه حرارت در طول دوره آماری 40 ساله روند کاهشی شدیدی داشته است. در محاسبه پیش بینی مقادیر 10 سال آینده بر اساس مدلهای ARIMA ادامه روند گرمایشی اهواز مشاهده شده است. به طور کلی شرایط دما اهواز نسبت به گذشته دوره های گرمتری را تجربه کرده است این روند در مقادیر 10 سال آینده نیز قابل مشاهده است.
    کلیدواژگان: روند، دما، شهرستان اهواز، شاخص های حدی
  • رفعت شهماری صفحه 127
    حوضه های رودخانه ای از گذشته های دور مکان و بستری برای شکل گیری وتوسعه تمدن های بشری ایفای نقش نموده اند و تمدن های بسیاری پس از یکجا نشینی و شروع فعالیت کشاورزی در میان حوضه های رودخانه ای شکل گرفته و توسعه پیدا کرده است. استان گیلان و بویژه حوضه های رودخانه ای غرب گیلان از جمله حوضه شفارود واقع در شهرستان رضوانشهر با طبیعت زیبا و سحرآمیز،آب و هوای معتدل، پوشش گیاهی رنگارنگ وهمچنین با وسعت 349 کیلومترمربع با قرارگیری در کنار جاده سراسری انزلی – آستارا و ارتفاع متوسط 1250 متر از سطح دریا و بارش سالیانه 956 میلیمتر و نیز ساز و کار فرآیندهای درونی و بیرونی به ویژه (در مسیر جاده ترانزیتی فومن – میانه(سنتو) که از داخل حوضه عبور کرده، و از پتانسیل های زیادی برخوردار است. که در صورت حفظ منابع موجود از طریق اجرای طرح های مدیریتی آمایش سرزمین همراه با سرمایه گذاری در بخش اکوتوریسم،می توان انتظار داشت که این حوضه به عنوان محور برنامه های توسعه منطقه ای جهت اشتغال زائی، و نیز منطقه تیپیک برای دیگر حوضه های غرب استان گیلان در اولویت و مدنظر قرار گیرد.
    مقاله فوق با هدف شناسایی و معرفی مکانها، جاذبه ها و توانهای طبیعی حوضه مورد نظر جهت جذب اکوتوریست، به منظور اشتغال زایی و توسعه این ناحیه با استفاده ازروش توصیفی – تحلیلی و مطالعات کتابخانه ای (گردآوری اطلاعات اولیه، نقشه های توپوگرافی 50000: 1، زمین شناسی 250000: 1، عکسهای هوایی، آمارهای هواشناسی) و روش میدانی(مشاهده مستقیم)انجام شده است.
    کلیدواژگان: توریسم، اکوتوریسم، اشتغال زایی، حوضه شفارود، گیلان
  • قاسم عزیزیی، محمود روشنی صفحه 143
    در این مقاله ابتدا مفاهیم پدیده تغییر اقلیم از دیدگاه آماری مورد بررسی و برای درک بهتر پدیده تغییر در نیمه دوم قرن بیستم آمار دمای حداقل، حداکثر مطلق و میانگین دمای ایستگاه رشت مورد آنالیز قرار گرفته است. برای این کاراطلاعات 48 ساله (1956 تا 2003) ایستگاه مذکور تهیه گردید سپس با تجزیه و تحلیل آماری با استفاده از نرم افزار spss و Excel ثابت شد که به میزان دمای حداقل مطلق آن در فصول چهار گانه افزوده شده و میانگین دما و حداقل مطلق در اوایل دوره (تا 1980) کمتر از 1980 تا 2003 می باشد. همچنین نمودارهای فصلی دمای حداقل مطلق نشان می دهد که نوسان دمای حداقل مطلق فصول از دوره اول (1956 تا 1980) تا دوره دوم (1980 تا 2003) کاهش یافته و از شدت دمای حداقل مطلق کاسته شده است و دمای حداقل مطلق روند افزایشی را دنبال می کند. بر اساس پیش بینی های صورت گرفته به نظر می رسد که دمای حداقل مطلق ایستگاه رشت نسبت به اوایل دوره در فصل بهار (47/5) تابستان (6/5) پاییز (02/5) و زمستان (75/2) افزایش خواهد یافت. آثار آن بر محیط زیست منطقه کاملا مشهود بوده و به نوعی جابجایی فصلی در حال ظهور و تقویم زراعی در حال تغییر است.
    کلیدواژگان: دمای حداقل، روند افزایشی، جابجایی فصول، شدت دمای حداقل، تقویم زراعی
  • علی قلی پور سلیمانی صفحه 157
    هتلداری یکی از شاخه های صنعت گردشگری است و در مباحث بازاریابی جزء فعالیت های خدماتی طبقه بندی می شود. خدمات برخلاف کالا غیرقابل مشاهده و ناملموس است، به همین دلیل جلب «رضایت مشتری» (متغیر وابسته) پیچیده تر است. در این مقاله از مدیران 30 هتل در استان گیلان درمورد تامین رضایت مشتری و چگونگی طبقه بندی ابعاد آن نظرسنجی گردید و با استفاده از فرایند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) و نرم افزار choice Expert، ضمن مقایسه زوجی ابعاد رضایت مشتری، آنها را با هشت عنصر آمیزه بازاریابی خدمات، شامل قیمت، فراورده، توزیع، ترفیع، فرایند، شواهد فیزیکی، افراد و بهره وری (متغیرهای مستقل) مقایسه و اولویت بندی شده اند. عامل «قیمت» در میان عناصر آمیزه بازاریابی هتلداری، بالاترین اولویت را در تامین رضایت مشتریان داشت. منطقی بودن اولویت بندی عناصر هشتگانه از سوی مدیران هتل و مشتریان تایید گردید و معلوم شد پس از قیمت به ترتیب افراد، فراورده، ترفیع، توزیع، فرایند، شواهد فیزیکی و بهره وری در اولویت های بعدی قرار می گیرند.
    کلیدواژگان: هتلداری، آمیزه بازاریابی خدمات، رضایت مشتری، فرایند تحلیل سلسله مراتبی AHP
  • مهرداد گودرزوند چگینی، نصرالله مولایی هشجین صفحه 179
    گردشگری نقش اساسی در اقتصاد کشورها ایفا می کند. شناسایی عمیق و دقیق ابعاد مختلف گردشگری به عنوان رمز توسعه بازار آن محسوب می شود. صنعت گردشگری در طی دهه اخیر با نرخ رشد شتابان گسترش یافته و منبع در آمدی قابل ملاحظه ای برای بسیاری از کشورهای در حال توسعه و توسعه یافته بوده است. تحقیق حاضر به روش پیمایشی انجام گردیده است. جامعه مورد تحقیق شامل مدیران و تصمیم گیران اجرایی بخش های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی مرتبط با صنعت گردشگری در سطح استان گیلان می باشند که از طریق نمونه گیری خوشه ایحجم نمونه تعیین و با پرسشنامه به عنوان ابزار سنجش داده ها و اطلاعات لازم جمع آوری گردیده است برای سنجش اعتبار ظاهری (vality face) از نظرات، صاحبنظران بخش گردشگری استفاده شده است و برای تعیین پایاییReliability)) ابزار سنجش، از روش تعیین ضریب کروبناخ استفاده شده است. ضریب آلفای کرنباخ 871% به دست آمده است که نشاندهنده پایایی ابزار سنجش و قابلیت بالای آن می باشد. داده ها و اطلاعات جمع آوری شده، از طریق نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند. یکی از مهم ترین یافته های تحقیق حاضر نشان می دهند که بخش اکوتوریسم می تواند به یکی از راهکارهای اصلی برای توسعه و گسترش این صنعت با توجه به شرایط فرهنگی و اجتماعی استان مفید و موثر واقع شود و از میان عوامل جغرافیایی، عامل جغرافیایی دریا و سواحل، بالاترین تاثیر را در جذب گردشگر به استان گیلان را داشته است.
    کلیدواژگان: صنعت گردشگری، عوامل جغرافیایی، اکوتوریسم، گیلان
|
  • Alireza Eslami, Ali Mohamadi Torkashvand, Mahmoud Roshani Page 7
    Fagus orientalis as a climatic specie is under climatic varying condition and changing climatic elements has a direct impact on its growth and distribution. The present study was conducted in the Asalem forest, Guilan province, located in north part of Iran. 180 sample discs were selected in terms of different three elevation level with respect to climatic data in 38 years duration. Results revealed that the growth trend with 7-10 years period were different with diameter class. The growth trends index had no conformity with temperature and rainfall at winter and autumn; however there were conformity with temperature index in small diameter class and with rainfall index in large diameter class in the season of spring and summer.
  • Eisa Pourramzan, Abutaleb Ghasemi Vasmejani Page 25
    Today rural tourism has a key role in creating employment and economic activities of villagers; as a result there is a great tendency in thy world for investment in this industry. This matter causes rural activities diverse to increase by tourism. In our Country, Iran many villages with different attractions are visited in tourism seasons by many tourists too. Langaroud county villages with diverse natural attractions also attract many tourists from different parts of thy country from far and near, so we observe various kinds of rural tourism types in this county. This research is being done this respect and for the purpose of recognition of rural touring types within the boundary of the studied case. This research is practical from purpose point of view and analytical- descriptive from method point of view that is done by documental and field studies. The results of this research show that Langaroud county due to special geographical position has different types of rural tourism including:Costal tourism(chamkhale village),Jungle tourism(villages like Leilakouh, Moridan, Soloush, Malat and so on in connection with tea and rice farms landscape),Housing tourism and traditional texture and potential part that is called agricultural tourism
  • Khadijeh. Rezatab Azgomi Page 49
    In this research, We accomplish the planning of rural Servical development from geography point of view in Tolam part of Somesara township. So, for answering to the main question of this research. we examin, Measure and recognize the effective element in service distribution due to receiving the best pattern.There is the deficit of service in district level especially in rural domain of Goorab. Distribution of services and their performance in district level is not pure. In the villages that are for from central System of village and under system of it, Especially in Goorab part (domain), the corner of easternnorth in Nokhale Akbari domain and eastern South in Lifshagard domain, There are the lack of services especially instructural services. On the other hand, the pattern of environmental servical distribution is not best in Tolam part. The local liables have most effect in determining the center of rural district. finally, the relationship between presentation of Services and the number of population Is very weak.- The proposed pattern for presentation services Is done according to environmental and geographical hierarchy. - So that Village in Small geographical division includes Small, very small, middle and large villages. In the larger division, rural System with central city of Tolam, is noticed as the largest geographical unit. The rural under System with centerality of Hendkhale and Tolam, and rural domains with centerality of Nokhale akhbari, Hendkhale, Nargestan in Henkhale, Lifshagrad, Tolam, Goorab in Lifshagard are located between these two units.
  • Parviz Rezaei , Mohammad Taleghani Page 67
    A lot of function and analyses in a Geographic Information System Software are adaptable to a trading model. It has led to the emergence of a new tendency as Geographic Information Service beside the current pattern of Geographic Information System. By this Pattern anyone without a Special knowledge in Geographic Information Systems can use analytical abilities of Software in Geographic Information Systems. The use of a distributed accounting pattern to create a correct and perfect Geographic Information Service is proposal. Also regarding the increasing Spread use of cell-phones the commercial use of these services to be used in cell-phones are particularly considered.
  • Hojatollah Alavi, Hassan Dadras Page 83
    At present, tea is one of major and strategic crops in Iran. Cultivation of tea is only possible in the northern areas of Iran. According to statistic, about 32000 Ha of our country is under the cultivation of tea. Until now made tea produced in Iran can’t secure internal consumption. However, according to the cost of planting and harvesting in tea gardens, economically in compare with other crops has less interest. On the other hand, some affairs like insufficient tea factories and packing industries, low training level in the productivity system, not assigning appropriate cost for tea green leaf and made tea, the absence of suitable productivity system, the lack of unit administrator, irregular imports, not proper politisizing in the tea product part, not reasonable insurance, changing consumer taste and inappropriate tea marketing industry have been caused that investment out put rate measure in cultivation, also industry of tea are in short supply. In this project has been tried to recognize the problems of production, supply, demand and proper politicization; afterward the approaches to reach to predicable aims will become certain. The methods in this research were analytical, since they were discussed theoretical and historical dimensions. This project through participation discussion and research makes used of group knowledge experience; also in this way was considered the goals. Moreover, recognize problems, difficulties and made priority for performance.
  • A.R. Shakiba, E.Khalily, A.Dasht Bozorgy Page 99
    Long-term annual or seasonal averages of climatic variables like temperature, has generally been used as indicator for the assessment of climate change. Accordingly, this paper is aimed to examine extreme temperature as indicative climatic variable in synoptic stations of Ahwaz located in Khozestan province during a 40 year period (1964- 2003) to determine recent climatic changes over the mentioned area. To achieve the aim, 6 indices of extreme temperature recommended by the internationally agreed WMO–CCL/CLIVAR list of over 50 climate change indices climate extremes were selected and calculated. The six indices are consist of cold nights, cold days, warm nights, hot days, summer days and diurnal temperature range. These indices describe cold extremes as well as warm extremes. Extreme temperature indices for this study are based on the 1st and 99th percentiles. According to the current climate condition, based on ARIMA model, 10 years prediction of mentioned indices also was made. The results of the research indicated that thermal conditions over the area are changing as indicated by a warming trend identified during the study period. The results also shown the marked negative trends for indices such as cold days, cold nights and diurnal temperature range over the region. While significant increases are detected in the annual number of hot days, warm nights and summer days. The output of ARIMA model confirmed consist warming trend for Ahwaz in the next 10 years (2004-2013).
  • Rafat Shahmari Ardjani Page 127
    The aim of this article is to identify and introduce the places, attractions and natural potenentiality due to attract echo tourists in the west of Guilan province in order to promote occupations and and development of this area by using of descriptive and analytical method, library studies, and filed observation based upon the maps of topography 1:50000 geology and 1:100000 and air maps and satellite pictures has been done. One of the tourism forms which is developed in recent century is the echo tourism. Because of being the beautiful natural landscapes (Alborz and Talesh mountains, thick mantle of vegetation, Caspian sea, Anzali Talab and etc …), about sixty five percent of tourists in the national scale and regional area travel to Guilan province. This basin has stretched about 3600 hektares. It is a mountainous area with an average sea level about 1500 m having cold and mild climate with high humidity and an annually rainfall about 1400 mm.The study results showed that because of the mechanism of elements and process of inside and outside of landscape beauties such as the too steep cliffs (around Genzakhavarr, khilga …), plenty of springs (Arde, Zendanesh and etc…), deep valleys covered with thick vegetation (around Barzakhou and Sadarasar …) mountainous waterfalls along the rivers (Miyanrood, Pargam, Khijadara…), concave and convex mountain slopes coverd with plant vegetation and pasture land (Shafarood, Beren, Dashtdaman…), high mountains and rather high mountain (1000 – 2700 m) and the country side areas (Arde, vaske, Dashtdaman, Zendaneh, Beren), the thick forest with rare species of plants (Rashestanhay – e - Lamir) and interesting and pleasure views of countryside (Roshandeh, Almas, ardah, Zendaneh and Dashtdaman), the mild summer and snowy winter, altogether have provided fascinating scenes for tourists particularly for echo tourists.Apart from natural potentiality, locating the areas of this basin along the Sento (Fuman – Miyaneh) the being connection route of Anzali – Astara from the end of basin as the man made made features can increase the potentiality of this territory being studies to attract the enough tourists.
  • Gasem Azizi , Mahmood Roshani Page 143
    In this research, first the concepts of the climate changes phenomenon are investigated regarding to their statistical features. Also for better understanding of the concepts of the climate changes phenomenon, it s been analyzed minimum and maximum absolute temperature and temperature mean of Rasht station. For achieving this aim, we collected a forty¬¬¬¬-eight year information(1956-2003) of the above mentioned station, next using some statistical analyses and determining equations with applying Spss and Excel software, it has been demonstrated that the rate of the minimum absolute temperature has been increased during four seasons and the temperature mean and absolute minimum in the early of the period(up to 1980) is less than 1980 to 2003.The seasonal graphs of the minimum absolute temperature show that the fluctuation of the minimum absolute temperature in seasons has been decreased from the first periods(1956-1980) to the second periods(1980-2003) also the intensity of the minimum absolute temperature has been reduced and the minimum absolute temperature include on increasing procedure. It s been predicted that the minimum absolute temperature of Rasht station will be increased in spring (5.47), summer(5.6), fall(5.02) and winter (2.75) than the early of the period. Climatically time displacing is being clear within seasons and the cultivated calendar is changing.
  • Ali Gholipour Soleymani Page 157
    Hotel management is a branch of tourism industry, and is classified as one of the service activities in the marketing issues. In contrast to the goods, services are invisible and intangible in nature. Owing to this fact, customer satisfaction is a tough issue to achieve. The present article includes a survey of 30 hotel managers in Guilan province on how to provide customer satisfaction and classify its dimensions, and through utilizing the analysis of hierarchy process (AHP), and Expert Choice soft ware, pair comparisons for customer satisfaction were done, and the dimensions are compared and prioritized through eight elements associating the service marketing including price, product, distribution, promotion, processing, physical evidence, personnel and productivity.The “price” factor among the elements associating the hotel management marketing gained the highest priority to provide customer satisfaction. The logicality of the priority setting in the aforementioned eight elements was confirmed by the hotel managers and the customers, and the order of the other priorities was set respectively as the personnel, product, promotion, distribution, processing, physical evidence, and productivity.
  • Mehrdad Godarzvand Chegini , Nasrollah Molaei Hashjin Page 179
    Tourism plays an important role in the economy of the societies. Recognizing the accurate and deep dimensions of various tourism attractions is the key factor to the improvement of the tourism market. Tourism industry, within the last decades, has grown up with an increasing growth rate, and is a considerable source of income for a number of both developed and developing countries. Based on this, the following research is performed through a survey method. The population under study included managers and administrative decision makers in economic, social and cultural sectors connected to the tourism industry in Guilan which is characterized through cluster sampling. The measure to evaluate the face validity of the expert opinion in the tourism industry was a questionnaire. To delineate the reliability factor, a Cronbach Alpha coefficient was used. A coefficient of 871% is indicative of high reliability and capacity of the measure. Then, the data collected were analyzed by applying the SPSS software. One of the major findings of the research is that the ecotourism can be used as the main effective approach to improve and develop the industry with regard to the cultural and social situations in the country. Among the geographical attractions, the sea and its coasts have had the highest influence in attracting the tourists to Guilan province.