فهرست مطالب

نامه مفید - پیاپی 85 (تابستان 1390)

مجله نامه مفید
پیاپی 85 (تابستان 1390)

  • حقوق تطبیقی
  • 168 صفحه، بهای روی جلد: 45,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/11/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقالات
  • عباسعلی کدخدایی، مهدی سالاری نسب صفحه 3
    قانون معمولا پس از تصویب است که محل نظر و مورد بررسی قرار می گیرد. اما قانون یک پیشینه ذهنی نیز دارد، که معمولا پس از تصویب، اغلب برای دریافت نیت قانون گذار و ارائه تفسیر صحیح در پی آن می گردند. معنای مورد نظر از قانون و نیت قانون گذار اول بار در قالب کلمات است که بیان می شود و در واقع زبان راه ارتباطی ما به معنای قانون است. یا بگوییم زبان راهی است که قانون به توسط آن خود را می نمایاند. به این ترتیب شایسته است آثاری که این وجهه زبانی بودن در حین ایجاد یا تصویب قانون و هنگام تفسیر قانون (در مقام اجرا یا قضا) دارا می باشد، مورد بررسی قرار گیرد. اما برای قدم اول باید این ارتباط نمایان شود، با یک توضیح مقدماتی روشن می شود که قانون ارتباطی با زبان دارد، اما این ارتباط از چه سنخی است؟ زبان، خود به طرق گوناگون (فلسفی، زبان شناختی، معنا شناختی و...) بررسی می شود، دو قرن اخیر دوران غلبه نگرش های زبانی در فلسفه بوده است که این خود، حاکی از اهمیت والای آن می باشد، همچنین استفاده از دانش های زبانی در گرایش های مختلف علوم انسانی، رو به گسترش است. در حقوق نیز امروزه در تحقیقات بسیاری زاویه دید از منظر زبان است. این نوشته در صدد معرفی این نگرش است، اینکه می توان از منظر زبان نیز مسائل حقوق را به نحوی ویژه بررسی کرد.
    کلیدواژگان: زبان، قانون، فلسفه زبان، زبان شناسی، معنی شناسی، هرمنوتیک، اصول فقه، تفسیر، ابهام
  • محسن ایزانلو، مجتبی اشراقی آرانی صفحه 21
    موضوع قرارداد بیمه مسئولیت مدنی، دین مسئولیت مدنی بیمه گذار است. بیمه گر زمانی متعهد به جبران خسارت می گردد که با ایراد خسارت از سوی بیمه گذار در مدت قرارداد بیمه، مسئولیت مدنی نامبرده محقق شده باشد. با این حال گاه در قرارداد بیمه مسئولیت مدنی شرط می شود که بیمه گر تنها در صورتی متعهد به پرداخت غرامت گردد که مطالبه خسارت از سوی زیان دیده در طول مدت قرارداد صورت گرفته باشد، حتی اگرفعل زیانبار و یا ورود خسارت قبل از انعقاد قرارداد واقع شده باشد. این شرط که «شرط مطالبه در بیمه مسئولیت مدنی» نامیده می شود به ویژه در حقوق فرانسه با تردیدها و انتقاداتی از سوی حقوق دانان و قضات مواجه شده است. در واقع تردید بر سر اعتبار یا عدم اعتبار این شرط تا حد زیادی به شناخت ماهیت واقعی این شرط مربوط می شود. در این نوشتار پس از معرفی اجمالی شرط مطالبه، به تبیین ماهیت حقوقی آن در فرانسه و ایران پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: مطالبه، شرط مطالبه، بیمه مسئولیت مدنی، خطر، شرط تضمین موخر
  • ابراهیم عبدی پور، حمیدرضا پرتو صفحه 37
    تصویب قوانین حمایت از حقوق مصرف کنندگان مصوب 1388 و حمایت ازحقوق مصرف کنندگان خودرو مصوب 1386 نوید بخش ایجاد تحول اساسی در نظام مسئولیت ناشی از عیب تولید است. نظامی که در آن قواعد سنتی مسئولیت مدنی دستخوش تغییر شده و پیروی صرف از آن قواعد به دلیل لزوم رعایت منافع عمومی و حمایت از حقوق طرف ضعیف رابطه تعدیل شده است. موضوع این پژوهش تجزیه وتحلیل و ارزیابی قوانین یادشده در پرتو مطالعات تطبیقی است. در این راستا، نخست مبنای مسئولیت عرضه کنندگان کالا یا خدمات معیوب و سپس دامنه این مسئولیت مورد بحث و بررسی قرارداده ایم تا به این پرسش مهم پاسخ داده شود که نظام مسئولیت ناشی از عرضه کالا یا خدمات معیوب در حقوق موضوعه ایران چه تحولاتی یافته است.
    کلیدواژگان: عیب تولید، مصرف کننده، مسئولیت، عرضه کننده
  • سعید رهایی صفحه 57
    مقاله حاضر در صدد تحلیل و نقد دکترین کلسن از حقوق بین الملل بر اساس تئوری محض حقوقی و آموخته های معرفت شناسانه او از کانت است و به این سوال پاسخ می دهد که دیدگاه های کلسن از حقوق بین الملل تا چه حدی به نظریه معرفت شناسانه کانت و تئوری محض حقوقی پایبند مانده است؟
    کلیدواژگان: فلسفه حقوق، حقوق بین الملل، کلسن، کانت، تئوری محض حقوقی
  • حسن پوربافرانی، مصطفی افشین پور صفحه 87
    حقوق بین الملل کیفری در بیان مفاهیم بنیادین و نهادهای اساسی خود بیش از همه به حقوق داخلی کشورها و به ویژه کشورها و ملل متمدن وامدار است. حقوق داخلی در مقایسه با حقوق بین الملل کیفری از سابقه تاریخی طولانی برخوردار است که این امر باعث شده است که مدونین حقوق بین الملل کیفری، در تنظیم معاهدات و کنوانسیون های بین المللی به حقوق داخلی توجه داشته باشند. این توجه در رویه قضایی دادگاه های بین المللی نیز به چشم می خورد. از طرف دیگر این حقیقت غیرقابل انکار است که حقوق داخلی در مقایسه با حقوق بین الملل کیفری قواعدی دقیق و در عین حال گسترده تر را در خود جای داده است. در این مقاله برای اثبات گرته برداری حقوق بین الملل کیفری به بررسی برخی از مصادیق علل موجهه جرم در حقوق بین الملل کیفری (دفاع مشروع، اضطرار و امر آمر قانونی) و مقایسه آن با حقوق داخلی می پردازیم. همچنین متذکر می شویم قبول تئوری پیروی حقوق بین الملل کیفری از حقوق داخلی، امکان رجوع به حقوق داخلی در موارد نقص، اجمال یا ابهام مقررات حقوق بین الملل کیفری را فراهم خواهد نمود.
    کلیدواژگان: علل موجه جرم، حقوق بین الملل کیفری، امر آمر قانونی، دفاع مشروع، اضطرار
  • سیدعلی علوی قزوینی، محمد مهدی مقدادی صفحه 107
    با آنکه بازی های ورزشی در بردارنده خطرها و حوادث فراوانی است، لیکن زیان ها وآسیب های ناشی از عملیات ورزشی مشمول قواعد عمومی مسئولیت مدنی قرار نمی گیرند، بلکه حوادث و خسارات ناشی از ورزش لازمه اجتناب ناپذیر آن تلقی گردیده است. در این نوشتار تلاش شده ابتدا مبانی عدم مسئولیت مدنی ورزشکاران از دیدگاه حقوقی بیان گردد و آن گاه این مبانی از نظر فقهی مورد تحلیل و بررسی قرار گیرد تا زمینه لازم برای فهم درست قلمرو مسئولیت مدنی ورزشکاران و تدوین مقررات مناسب در حقوق ما فراهم شود.
    کلیدواژگان: حوادث ورزشی، مسئولیت مدنی، پذیرش خطر، اقدام، عرف، شرط عدم مسئولیت
  • سیدمسعود نوری صفحه 131
    به رغم آنکه اصطلاح «تبعیض» به طور عام و «تبعیض علیه کودکان» به طور خاص بسیار پرکاربرد هستند این دو نه در اعلامیه جهانی حقوق بشر تعریف شده اند، نه در میثاقین و نه در پیمان نامه حقوق کودک؛ اما این به معنای فقدان تعریفی، هر چند اجمالی از این اصطلاح در اسناد بین المللی حقوق بشر نیست. در اسناد متعددی که برای مقابله با تبعیض در قلمروها و موضوعات خاص تدوین شده اند، تعاریفی برای اصطلاح تبعیض، البته از همان منظر ارائه شده است. از مقایسه و انتزاع قدر جامع این تعاریف مجزا و سپس الغای خصوصیت های آن تعاریف، می توان به تعریفی کلی- که بشود ادعا کرد مقبول نظام بین الملل حقوق بشر است- دست یافت.
    مقاله حاضر نخست مروری دارد بر تعریف اصطلاح «تبعیض» در اسناد خاص حقوق بشری؛ سپس نقش نهادهای نظارتی حقوق بشری در تبیین اصل عدم تبعیض مطالعه را می کند و در نهایت برای اصطلاح «تبعیض علیه کودکان» تعریفی پیشنهاد کرده، اجزا و قیود چهارگانه آن تبیین می کند.
    کلیدواژگان: تبعیض، تبعیض علیه کودکان، نهادهای نظارتی اسناد حقوق بشر، پیمان نامه حقوق کودک، کرامت انسانی کودک
  • احمد حاجی ده آبادی صفحه 145
    قتل بر سه قسم عمد، شبه عمد و خطای محض تقسیم شده است. می توان گفت مقسم این سه و به تعبیر بهتر جهت و زاویه تقسیم این سه، جنایت است و مقصود از جنایت آن است که شخص به قصد ایراد صدمه به کسی و یا حیوانی و یا شیئی، فعلی ارادی را انجام دهد. حال اگر مرگ کسی به دیگری مستند باشد بدون آنکه فرد اخیر فعلی ارادی را انجام داده باشد (مثل قتل در حال خواب) یا گرچه فعل ارادی انجام داده اما به قصد ایراد صدمه به دیگری نبوده (همانند کندن چاه به قصد جمع فاضلاب)، قتل صورت گرفته را باید خارج از سه قسم معروف قتل دانست بلکه با نوع دیگری از قتل مواجهیم که آن را باب ضمان نفوس می نامیم.
    کلیدواژگان: عمد، شبه عمد، خطای محض، ضمان نفوس، باب اسباب، ضمان عاقله، تغلیظ دیه، کفاره قتل
|
  • Abbas Ali Kadkhodaei, Mahdi Salari Nasab Page 3
    Law usually is taken into consideration after that it is made. But a law also has abstract bases that after making law we look for those bases to find the purpose of legislator and making an authentic interpretation of law. But the will of legislator, firstly is said by means of words, so language is the way through it we reach meaning of Law, in other word language is the way that through it Law is manifests itself. Therefore it is worthy to study the effects of linguistics features on Law when it is maid or interpreted. For the first step, connection between Law and Language should be clarified. Language, itself, is explored from a different kinds of perspective (e.g. philosophical, linguistic, semantic…), two recent centuries, linguistic views in philosophy have been dominated and it shows its importance. Furthermore, use of linguistic branches is developing in humanities. Also in Law, nowadays, many researchers have a linguistic aspect. This essay is going to introduce this perspective, the viewpoint that problems of law can be studied from linguistic perspective.
    Keywords: Language, Law, Philosophy of Language, Linguistics, Semantics, Hermeneutics, Islamic Legal Theory, Interpretation, Vagueness
  • Mohsen Izanloo, Mojtaba Eshraghi Arani Page 21
    The subject of liability insurance contract is the insured's liability debt. The insurer's obligation to indemnity is realized when within the contract term, damage is incurred by the insured. But according to claims-made clause (reclamation clause) the insurer's obligation is realized just when the first claim is made in the policy period, though damage itself, or the act causing it has been made before this period. This clause has been encountered with doubts and criticisms by French jurisprudence which is possibly due to misunderstanding about its real nature. Accordingly, this article has focused - after a preliminary representation of The Clause- on explanation of the Clause's legal nature in France and Iran.
    Keywords: Claim, Claims, Made Policy, Risk, Liability Insurance, Subsequent Guarantee Clause
  • Ebrahim Abdipour Fard, Hamidreza Partow Page 37
    Enactment of Consumer Protection Act 2009 and Car user Protection Act 2007 is harbinger of a fundamental change in product liability system in which classic rules have been adapted and following of its rules has been modified upon necessity of observance of public interest and protection of the weaker party. In this paper we will analyse aforementioned acts in the light of comparative studies in other legal systems. firstly, the base of liability for defective products, then scope of responsibility of producers will considered to find the effect of these acts on product liability in Iranian legal system.
    Keywords: Defective Products, Consumer, Liability, Producer
  • Saeed Rahaei Page 57
    This article aims at examining and critiquing Kelsen's theory of International Law based on the “Pure theory of Law” and his epistemological readings of Kant. It purports to answer the question to what extent Kelsen's views on International Law are consistent with Kant's theory of epistemology and the Pure Theory of Law.
    Keywords: Philosophy of Law, International Law, Kelsen, Kant, the Pure Theory of Law
  • Hassan Poorbafrani, Mostafa Afshinpoor Page 87
    International criminal law for interpreting its basic concepts and its fundamental subjects is owed to municipal law of countries, specially civilized countries. Municipal law in compare with international criminal law has a longer history and so international criminal law actually notice to municipal law for setting international agreements and conventions. Also we could see this notice in judicial processes at international courts. On the other hands, we could not deny that municipal law accommodates more detailed and widespread rules and regulations than international criminal law. At following, we will discuss about some samples of justifying grounds in the area of international criminal law, such as lawful defense, Necessity and superior order. Also remember that, adopting the theory of municipal law followed by international criminal law, provides the possibility of reference to municipal law in situations which there is lacking, brevity or ambiguity of international criminal laws.
    Keywords: Justifying Grounds, International Criminal Law, Superior Order, Lawful Defense, Necessity
  • Seyed Ali Alavi Qazvini, Mohammad Mahdi Meghdadi Page 107
    In spite of the fact that sports involve a large number of risks and accidents, the damages and losses caused by sports have not been included in the rules of liability because they have been considered as integral part of sports.This article tries at first to deal with the foundations of the lack of liability of the athletes from the perspective of the law and then from that of the Fiqhi. This attempt will provide the ground for proper understanding of the scope of the athletes’ liability as well as making proper regulations in the Iranian legal system.
    Keywords: Sport Accidents, Civil Liability, Assumption of Risk, Custom, Clause Non Liability
  • Seyed Masoud Noori Page 131
    Despite the fact that the terms "Discrimination" in general and "Discrimination against Children" in particular are very widely used, these two terms are not defined in the Universal Declaration of Human Rights (UDHR), International Covenant on Civil and Political Rights (ICCPR), International Covenant on Economic, Social and Cultural Rights (ICESCR) nor in the Convention on the Rights of the Child (CRC).But this doesnt mean that there isnt any definition, although general/ imprecise one, of these terms in the international human rights instruments. In different and various documents that deal with discrimination in specific concepts and certain issues have developed as well as various definitions of the term "Discrimination" but from the same perspective are presented. Through a comprehensive comparison, and much abstraction and then abolish the separate definitions of the feature definitions, can be the general definition - that credit can be claimed by international system of human rights-achieved.This article will first review definitions of the term "Discrimination" in particular human rights documents, then explore the role of human rights supervisory institutions, in explaining the principle of non-discrimination and will finally proposes a definition for the term "Discrimination against Children" and explain the four components and constraints of this proposed definition.
    Keywords: Discrimination, Discrimination against Children, Supervisory Institutions of Human Rights Instruments, CRC, Child's Human Dignity
  • Ahmad Hajidehabdi Page 145
    Homicide has been divided into three kinds: murder, quasi intentional murder [quasi-deliberate crime], and unintentional homicide. It may be said that what is shared by these three kinds and upon which these three kinds are divided is crime [resulted in bodily harm or less of life]; and by crime we mean a willful action committed by someone to damage some other one, some animal, or something. Now, if one's death is related to some other one while the latter has done no willful act (for example one may commit homicide while he is asleep), or has done some willful act but without an intention to damage others (for example digging a well to gather rainfall), the homicide should be considered as a kind other than the above three. Here we face a new kind which we call the class of guarantee of lives"[zamane nofus].
    Keywords: Murder_Quasi Intentional Murder [Quasi_Deliberate Crime]_Unintentional Homicide_Guarantee of Lives_Topic of Causes_Guarantee of Paternal Relatives (of a Murderer)_Intensification of Blood_Money_Atonement [Compensation] of Homicide