فهرست مطالب

مجله ایرانی اخلاق و تاریخ پزشکی
سال پنجم شماره 1 (بهمن 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/12/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علیرضا میلانی فر، محمد مهدی آخوندی*، پروانه پایکارزاده، باقر لاریجانی صفحه 1
    تعارض منافع موضوعی است که به طور عینی اتفاق می افتد. تعارض منافع یا تعارض علایق (Conflict of interest) به حالت و وضعیتی اطلاق می شود که شخص یا اشخاصی از یک طرف در مقام و مسوولیت مورد اعتماد دیگران قرار می گیرند و از طرف دیگر خود دارای منافع شخصی یا گروهی مجزا و در تقابل و تعارض با مسوولیت مورد نظر هستند. به بیان دیگر، فرد به صورت ناخواسته و در حالت بی طرفی در شرایطی قرار گیرد که میان منافع شخصی و حرفه ای او تضاد ایجاد شود.
    عرصه ی سلامت با توجه به جایگاهش در هجوم گستره های شیوع تعارض منافع قرار دارد که به شکل های مختلفی پیش می آیند؛ این تعارض منافع ها گاهی در منافع (مادی- غیر مادی) و مابین اعضای گروه پزشکی (حقیقی- حقوقی) رخ می دهد و گاهی اشخاصی از گروه های پزشکی غیر بالینی(حقوقی و اداری، آموزش، پژوهش یا درمان) هم درگیر آن می شوند. اهداف متفاوت و ناهماهنگ، تداخل اختیارات، ناهماهنگی در روند ارزیابی و نظام پاداش و کیفر، وظایف متقابل و وابستگی آنان به یکدیگر، عدم وجود منابع کافی و تفاوت در شان و سطوح در روابط مالی محققان و پزشکان در کلینیک ها و موسسات پزشکی دخیل در امر سلامت، همه از علل بروز تعارض منافع هستند. در این بررسی موضوعاتی چون تعارض منافع در حقوق، برخورد با تعارض منافع در کشورهای دیگر، تعارض منافع در حقوق ایران، تعارض منافع در نظام سلامت و موارد بروز آن، دریافت هدایا، روابط با صنعت داروسازی، روش های مدیریت تعارض منافع و مقررات ایران در این خصوص مورد توجه قرار گرفته و نتیجه گیری می شود که برای رفع تعارض منافع در نظام سلامت ایران، ابتدا باید موضوع تعارض منافع در متن قانون بیاید و ضمن ترسیم احکام اصلی آن، قوانین متعارض و مصادیق تخلف همراه مقررات لازم جهت تنظیم امور، پیشگیری و مدیریت اقسام تعارض منافع در گستره ی سلامت تدوین شود.
    کلیدواژگان: تعارض منافع، نظام سلامت، حقوق ایران، هدیه به پزشکان
  • مهناز سنجری مهناز سنجری، فرزانه زاهدی، مریم اعلاء، مریم پیمانی، علیرضا پارساپور، کیارش آرامش، سادات سید باقر مداح، محمد علی چراغی، غضنفر میرزابیگی، باقر لاریجانی* صفحه 17
    پرستاری یکی از ارکان مهم سیستم های خدمات بهداشتی - درمانی در هر کشور است. خدمات پرستاری می تواند به طور مستقیم بر پیامد سلامت و بیماری و شاخص های مرتبط با آن موثر باشد. تدوین کدهای اخلاقی متناسب با فرهنگ و مذهب جامعه راهکار مناسبی جهت بهبود کیفیت خدمات پرستاری مورد انتظار ذی نفعان می باشد. در دهه های اخیر پرداختن به مقولات اخلاق و تدوین راهنماهای اخلاقی از مهم ترین اولویت های حوزه ی سلامت در کشور ماست و آیین اخلاق پرستاری نیز در این راستا و با هدف ارائه ی چارچوب و راهنمای تصمیم گیری های مبتنی بر اخلاقیات در پرستاری تدوین شده است.
    با توجه به نیاز کشور در این زمینه، با بهره گیری از نظرات صاحب نظران حوزه ی پرستاری و اخلاق پزشکی و تشکیل کارگروه های مختلف، این آیین در سال 89 تدوین شد. آیین اخلاق پرستاری ایران با 12 ارزش و 71 آیین اخلاقی - حرفه ای در دومین نشست شورای عالی اخلاق پزشکی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی مورخ 16 اسفند 89 به تصویب نهایی رسید. این آیین در 12 مورد به مفاهیم ارزشی نظیر حفظ شان و کرامت انسانی، پایبندی به تعهدات حرفه ای، پاسخگویی، حفظ حریم خصوصی بیماران، ارتقاء صلاحیت علمی و عملی و احترام به استقلال فردی می پردازد. هم چنین، در این مجموعه «پرستار و جامعه» با 9 بند، به پرستاری مبتنی بر جامعه، سلامت افراد و نقش پرستار در بحران می پردازد؛ «پرستار و تعهدات حرفه ای» با 14 بند، پرستار را در تیم حرفه ای و وظایف حرفه ای وی ترسیم می کند؛ «پرستار و خدمات بالینی» با 23 بند، پرستار را در عرصه ی ارائه ی خدمات بالینی و تصمیم گیری های مراقبتی یاری می دهد؛ «پرستار و همکاران تیم درمانی» با 15 بند، ارتباط پرستاران با همکاران، مدیران و مسوولیت های مدیران را بازگو می کند؛ «پرستار، آموزش و پژوهش» با 10 بند دستورالعمل های اخلاقی در حوزه ی آموزش و پژوهش، ارتباط استاد و دانشجو را ارائه می دهد.
    کلیدواژگان: اخلاق زیستی، کدهای اخلاقی، حرفه ی پرستاری، ارزش ها، پرستار
  • شیما بهنام منش*، رضا عمانی سامانی صفحه 29
    یکی از مهم ترین کارکردهایی که در همانندسازی حیوانات، به ویژه به روش انتقال هسته ی سلول بالغ، برشمرده شده است، موضوع تکثیر حیوانات دارای خصایص ممتاز ژنتیکی یا حیوانات دستکاری شده ی ژنتیکی برای تولید مواد غذایی با کیفیت بالاتر و در مقیاسی وسیع تر است. به همین دلیل، امروزه، کشورهای پیشرفته به ویژه آمریکا ادعا کرده اند که در آینده ای نه چندان دور، مواد غذایی حاصل از حیوانات همانندسازی شده ی زراعی در دسترس مصرف کنندگان قرار خواهد گرفت.
    این امر باعث بروز نگرانی های بسیاری در جوامع مختلف، به ویژه در میان اخلاق گرایان، شده است. نقطه ی مشترک تمامی این نگرانی ها خطرات احتمالی همراه با مصرف این مواد غذایی بر روی سلامت انسان است. در این راستا، این انتقادات به طور خاص در چهارچوب اخلاق غذا و اصول آن و هم چنین اصل احتیاط مطرح شده است.
    از آن جا که ماهیت این مقاله مروری - تحلیلی است، براساس روش تحلیلی - توصیفی و با بررسی اسناد موجود درباره ی مواد غذایی حاصل از حیوانات همانندسازی شده، سعی شده است تا ضمن ارائه ی تصویری کلی از اخلاق غذا و اصول آن، انتقادات اخلاقی مطرح شده درباره ی این موضوع بررسی شود.
    در حال حاضر، عرضه ی این محصولات به دلیل عدم وجود قطعیت های علمی لازم و هم چنین طرح ابهامات بسیار پیرامون عواقب احتمالی بلندمدت آن بر سلامت انسان، مغایر با اصل احتیاط و اصول اخلاق غذاست و از نظر اخلاقی موجه نمی باشد.
    کلیدواژگان: همانندسازی حیوانات، اخلاق غذا، اصل احتیاط
  • محمدباقر پارساپور*، سیدروح الله قاسم زاده صفحه 39
    امروزه، به دلیل پیچیدگی معالجات پزشکی، اطلاع رسانی به بیمار راجع به درصد احتمال موفقیت درمان، خطرات احتمالی، عوارض جانبی معالجه و... جزء لاینفک قراردادهای درمان به حساب می آید. محرومیت از چنین اطلاعاتی را می توان به عنوان مانعی اساسی در تحصیل رضایت آگاهانه تلقی کرد. روشن است اقدام به درمان اشخاص یا انجام عملیات جراحی بدون رضایت آنان یا اولیای قانونی می تواند مسوولیت مدنی و کیفری برای پزشک معالج در پی داشته باشد. ولی بحث مهم در این جا مربوط به موردی است که بیمار بدون این که درباره ی ماهیت، هدف و پیامدهای درمان از سوی پزشک یا تیم درمان اطلاع رسانی شود به امر درمان رضایت دهد. و این که آیا چنین رضایتی می تواند نافذ بوده و به امر درمان مشروعیت بخشد یا خیر؟ این مقاله به مطالعه ی تطبیقی رضایت آگاهانه پرداخته است و نویسندگان وظیفه ی اطلاع رسانی از جانب پزشکان را که در اخذ رضایت آگاهانه ی بیمار و مشروعیت درمان تاثیر بسزایی دارد، در سه نظام حقوقی ایران، انگلیس و فرانسه مورد مطالعه قرار داده، و در پایان در راستای حفظ حقوق بیماران پیشنهادهایی را ارائه کرده اند.
    کلیدواژگان: رضایت آگاهانه، بیمار، پزشک، اطلاع رسانی، درمان
  • مقاله پژوهشی
  • محمدعلی برومند، فریبا اصغری* صفحه 51
    چالش اصلی پیوند عضو، کمبود عضو پیوندی می باشد. بر اساس قانون اهدای عضو، علاوه بر رضایت بیمار، رضایت خانواده برای اهدای عضو پس از مرگ مغزی ضروری است. در این مقاله دیدگاه مردم تهران در مورد اهدای عضو عزیزانشان در صورتی که دچار مرگ مغزی شوند بررسی شده است.
    در این مطالعه ی مقطعی متغیرهای مورد بررسی از طریق مصاحبه ی تلفنی گردآوری شد. نمونه گیری به روش شماره گیری تصادفی در شهر تهران و انتخاب تصادفی فرد مصاحبه شونده از میان افراد بالای 18 سال حاضر در منازل یا مغازه ها صورت گرفت. 706 نفر از مردم تهران در بازه ی زمانی اسفند 1388 تا آبان 1389 وارد مطالعه شدند.
    میزان پاسخ گویی 51 درصد بود. 83/3 درصد افراد (n=688) موافق اهدای عضو عزیزانشان در صورتی که کارت اهدا داشته باشند و دچار مرگ مغزی شوند، بودند و 3/62 درصد آن ها (n=440) اجازه از خانواده برای استفاده از عضو پیوندی در فردی که دچار مرگ مغزی شده و کارت اهدا دارد را لازم نمی دانستند. بین رضایت به اهدای عضو عزیزان و مرگ دانستن مرگ مغزی (P=0.011) و برگشت ناپذیر دانستن آن (P=0.028)رابطه ی مستقیم معنی دار دیده شد.
    لازم است آموزش همگانی برای اصلاح باورهای غلط مردم در خصوص مرگ مغزی و تسهیل و ترویج اعلام تصمیم به اهدای عضو پس از مرگ مغزی در یکی از کارت های معمول همگانی مثل گواهینامه ی رانندگی انجام شود تا خانواده ها راحت تر بتوانند در موقعیت مرگ مغزی عزیزانشان در رابطه با اهدای اعضای آن ها تصمیم بگیرند.
    کلیدواژگان: پیوند اعضا، مرگ مغزی، اهدای اعضا
  • ناصر آقابابایی* صفحه 59
    اتانازی یا پایان دادن آسان به زندگی یک بیمار پایانی، از بحث انگیزترین موضوع های اخلاقی است که اطلاع چندانی از نگرش جامعه ی ایران به آن در دست نیست. در اختیار داشتن ابزار های روا و پایا می تواند پژوهش در این زمینه را تسهیل کند. پژوهش حاضر با هدف سنجش میزان پذیرش اتانازی در گروهی از دانشجویان و بررسی روایی و پایایی مقیاس نگرش به اتانازی انجام شد. 437 دانشجو علاوه بر قضاوت درباره ی اخلاقی بودن اتانازی (پاسخ به مقیاس پذیرش اتانازی)، به مقیاس نگرش به اتانازی پاسخ دادند. برای تحلیل داده ها از شاخص های آمار توصیفی و استنباطی از جمله تحلیل عاملی و روایی همگرا استفاده شد. تحلیل داده ها نشان داد تنها 27/9 درصد شرکت کنندگان با اتانازی موافقند. پذیرش اتانازی قوی ترین رابطه را با ملاحظات اخلاقی داشت. تحلیل عاملی مقیاس نگرش به اتانازی، ساختاری سه عاملی را تایید کرد. آلفای کرونباخ مقیاس، برابر با 0/88 و همبستگی آن با نمره ی پذیرش اتانازی برابر با 0/54 بود که نشان دهنده ی پایایی درونی و روایی همگرای مقیاس است. بنابر یافته های پژوهش، بیش تر دانشجویان با اتانازی مخالفند و مخالفت آن ها از میان چهار حیطه ی نگرش به اتانازی، با ملاحظات اخلاقی بیش تر است. هم چنین، یافته های پژوهش نشان داد نسخه ی فارسی مقیاس نگرش به اتانازی، ابزاری معتبر برای سنجش نگرش به اتانازی است.
    کلیدواژگان: اخلاق پزشکی، اتانازی، نگرش به اتانازی
  • اکرم سادات سادات حسینی*، زهره ونکی صفحه 71
    پرستاران همواره با پیش فرض های فرهنگی متعددی در مورد اثر جنسیت در پرستاری و این که آن را شغلی زنانه می دانند روبه رو هستند. این امر نقش پرستار را در ارائه ی خدمات سلامتی و مراقبت تحت تاثیر قرار داده است و برای شاغلان این حرفه وظایفی را تعریف و ایجاد کرده است که شاید همه ی آن ها مورد پسند پرستاران نباشد. لذا، در این تحقیق با اطلاعاتی که از مطالعه ی منابع اسنادی گردآوری شده اند تاریخچه و اثرات جنسیت را در پرستاری بررسی کرده ایم. به نظر می رسد پرستاری همواره تحت تاثیر دیدگاه جنسیتی قرار داشته است؛ نفوذ این امر از ادبیات به کار رفته برای پرستاران تا دیدگاه جامعه نسبت به پرستاران مرد و ارتباطات درون و برون حرفه ای و حتی دانش پرستاری و ارائه ی خدمات پرستاری را تحت تاثیر قرار داده است و پرستاران ناگزیر تحت تاثیر این دیدگاه به ارائه ی خدمات خود می پردازند. با وجود برخی دیدگاه ها که اثرات جنسیت در پرستاری را نفی می کنند، به نظر می رسد حذف دیدگاه جنسیتی در پرستاری به نفع حرفه ی پرستاری نیست زیرا پرستاری را از روح واقعی خود دور می سازد و در ضمن زنان را نیز از عرصه ای که برای نشان دادن توانایی های روحی و احساسی آن ها در جامعه مهیا شده است محروم می سازد. بنابراین، پرستاری در همه ی ابعاد خود تحت تاثیر تفکر جنسیتی قرار دارد و این تفکر در صورت هدایت صحیح نه تنها سبب عقب ماندگی این حرفه نمی شود، بلکه در نهایت سبب پیشرفت و ارتقای آن خواهد شد.
    کلیدواژگان: پرستاری، جنسیت، دیدگاه جنسیتی به حرفه ی پرستاری
  • احترام ابراهیمی، مرجان مردانی حموله*، هایده حیدری، محمد محبوبی صفحه 82
    یکی از مهم ترین شرایط برای عملکرد موثر سازمان ها، فراهم بودن عامل انسانی است. در این میان، حمایت اجتماعی یک عامل روان شناختی مهم در محیط کار می باشد که بر عملکرد نیروی انسانی تاثیرگذار است. لذا این مطالعه با هدف تعیین حمایت اجتماعی درک شده در بعد پشتیبانی عاطفی در میان کارکنان بیمارستان انجام شد. در این مطالعه ی مقطعی، 120 نفر از کارکنان یک بیمارستان منتخب در شهر اصفهان به روش نمونه گیری در دسترس جهت بررسی انتخاب شدند. گردآوری اطلاعات با استفاده از پرسشنامه های مشخصات فردی و حمایت اجتماعی که محقق ساخته بود، انجام شد. روایی ابزار با استفاده از روایی محتوا و پایایی آن با روش بازآزمایی اخذ شدند و در نهایت داده ها با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی (آزمون مجذورکای) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافته ها نشان داد، حمایت اجتماعی درک شده در بعد پشتیبانی عاطفی از سوی همکاران با میانگین نمره ی 0/9 ± 3/34 بیش تر از حمایت اجتماعی درک شده در همین بعد از سوی مدیران با میانگین نمره 0/88± 2/58 بوده است. هم چنین، بین حمایت اجتماعی در بعد پشتیبانی عاطفی با مشخصات فردی مثل سن و سابقه ی کار مطابق آزمون Chi-square دو رابطه ی معنی دار آماری وجود داشت (P<0/05). با توجه به آن که حمایت اجتماعی از کارکنان بیمارستان برای عملکرد موثر سازمانی الزامی است، مدیران بیمارستان ها می توانند از طریق تحکیم روابط خود با کارکنان بر افزایش کارایی آن ها موثر باشند.
    کلیدواژگان: حمایت اجتماعی، پشتیبانی عاطفی، بیمارستان
|
  • Alireza Milanifar, Mohammad Mehdi Akhondi*, Parvaneh Paykarzadeh, Bagher Larijani Page 1
    Conflict of interest is a real situation in which a person as a decision maker simultaneously has two positions, one in private and the other in the public. In public role he or she has to pay attention to the society`s best interests and follows his or her best ones as private role. Conflict of interest is a common challenge of health system among both real and legal persons in all courses such as education, treatment, and researches.The most causes of conflict of interest are named as deferent goals, lack of resources, authorities malfunction, health marketing and etc.We aimed at discussing conflict of interest and its relation to law, its management, conflict of interest in pharmacy and pharmaceutical companies and also Iranian legal system viewpoint. In conclusion it seems that conflict of interest should be included in the law and the provisions to achieve the least conflict of interests in health system should be revised.
    Keywords: conflict of interest, health system, Iranian legal system
  • Mahnaz Sanjari, Farzaneh Zahedi, Maryam Aaelae, Maryam Peymani, Alireza Parsapoor, Kiarash Aramesh, Sadat Seyyed Bagher Maddah, Mohammad Ali Cheraghi, Ghazanfar Mirzabeigi, Bagher Larijani* Page 17
    Quality of nursing care services directly influences individuals’ health status. Compiling codes of ethics according to the religion and culture of each population could be an appropriate approach in improving quality of health care services especially nursing care. Hence, the most important priority in our national health system is developing ethical guidelines.For this purpose a task force has been established in collaboration with nurses, physicians, lawyers and clergymen who were expert in the field of medical ethics. The code of ethics for Iranian nurses was drafted in 2010. The draft that included 12 values and 71 regulations of professional ethics were finally approved in the second session of the Ethics Supreme Council of the Ministry of Health and Medical Education on 6 March, 2010. The values consist of concepts such as maintaining human dignity, adherence to professional obligations, accountability and responsibility, patient privacy, promotion of scientific and practical competence and respect to individual’s autonomy. Also, 71 regulations of professional ethics divided to five sections including "Nurse and Community" consisting of 9 items, “Nurse and Professional Commitments" with 14 items, "Nurse and Clinical Services" with 23 items, "The Nurse and Other Healthcare Providers in Medical Team" with 15 items, and also "Nurse, Education and Research" including 10 items.
    Keywords: code of ethics for nurses, nursing profession, nursing values, professional ethics
  • Shima Behnammanesh*, Reza Omani Samani Page 29
    Animal cloning is one of the animal biotechnology branches. Although this method has been used since 1950, but many have paid attention to cloning by birth of Dally. Because the way of Dolly production was completely different from other existed methods in cloning.This new-found and unprecedented method has been called “Somatic Cell Nuclear Transfer” (SCNT), so scientists have eagerly paid attention to many profitable abilities such as, duplicating valued animals traits, preventing endangered animal species from extinction or even restoration of extinct animals, producing high quality food and drug by using cloning as a way for propagating transgenic animals.Even though all these instances sound good and encourage use of SCNT, in fact, none of them has practically become feasible so far. The main reason for this claim is that in spite of whole attempts taken for producing cloned animals, the method still is under debate and the hit-rates of this method has been kept considerably low and disappointing..Because of several reasons, we cannot ignore this recognized obstacle as low efficiency. Along with this issue, there are various sub-effects, which put human and animals life at risk. Not only the High rates of miscarriages or birth of genetically abnormal animals, causes many different health-oriented problems for human and animals, but also it can directly and indirectly endanger human and animals welfare. Nowadays hordes of legal and ethical criticism around SCNT in reaction to these portentous signs, invite scientists to be more scrupulous and patient in its broad enforcement.Taken together, although at first glance SCNT seems to be promising, it’s usefulness has been diminished because of difficulties in its application in broad spectrum. Therefore SCNT should be kept under surveillance and use of it must be just limited to very important and critical cases such as medical purposes, as long as all due observations and cautions take into account before implementing.
    Keywords: Somatic Cell Nuclear Transfer, animal cloning, animal, human, food ethics
  • Mohammad Bagher Parsapoor*, Seyyed Rohollahe Ghasemzadeh Page 39
    Because of complications of medical treatments, informing patients about the rate of treatment success, potential risks, and side- effects, is considered as an indispensable part of treatment contracts. Patients’ deprivation of this information can be considered as a major obstacle in obtaining informed consent. Clearly treatment without patients’ or their legal guardians informed consent may lead to civil and penal liability for the physicians.Consenting without getting enough information about the disease, and its treatment is the most important issue in this regard. Now can such consent be valid and legalize the treatment or not? In this article informed consent and the physicians duty of informing patients are compared in three legal systems of Iran, England and France and then the physicians’ duty of notification will be analyzed and some suggestions for safeguarding patients rights will be offered.
    Keywords: informed consent, patient, physician
  • Mohammad Ali Boroomand, Fariba Asghari* Page 51
    The main challenge in organ transplantation is the organ limitation. According to the law of organ donation, it’s necessary to obtain family consent for organ donation from a brain-dead patient in addition to patient consent. In this research, we explored Tehran citizens’ viewpoints regarding organ donation from beloved ones in case of brain death.In this cross-sectional study, two interviewers selected 706 study participants by phone interview through random digit dialing during February to November 2010. Calls were made between 6 and 9pm on 5 workdays. Companies and organizations were excluded from the study. Only those over 18 year of age were enrolled in the study.Of 1379 people who met the inclusion criteria, 706 subjects agreed to have the interview (response rate=51%). Of these, 83.3% (n=688) agreed with organ donation from family member if they had a donor card and suffered brain death. Agreement with organ donation was significantly associated with considering brain death to be real death (P=0.011) and considering it to be irreversible (P=0.028).In conclusion it is necessary to design public education programs to change their misconceptions about brain death, and provide options to opt for organ donation in case of brain death on common cards such as drivers’ license so that family members can make decisions about organ donation more easily when a beloved one suffers brain death.
    Keywords: organ transplant, brain death, organ donation, public consent
  • Naser Aghababaei* Page 59
    Euthanasia, to end easily the life of a terminally ill patient, is one of the most controversial ethical issues which there are not enough information about it in Iranian society. Valid and reliable instruments can facilitate research in this issue. The current study aimed at assessing the rate of acceptance of euthanasia in a group of college students, and studying validity and reliability of the Euthanasia Attitude Scale (EAS). Four hundred and thirty seven students judged about morality of euthanasia (by accepting euthanasia scale), and then completed the EAS. To analyze the data, indices of descriptive and inferential statistics including factor analysis and convergent validity were used. The results show that only 27.9 percent of the participants agree with euthanasia. There was a strong correlation between euthanasia acceptance and ethical considerations. Factor analysis of the EAS confirmed a three factor structure. Cronbach’s alpha for the EAS was 0.88 and its correlation with euthanasia acceptance score was 0.54 which indicate internal consistency reliability and convergent validity of the EAS. According to these findings, most of the students are against euthanasia and their opposition to euthanasia mostly is due to Ethical Considerations within the domains of euthanasia attitude. Moreover, this study showed that the Persian version of the Euthanasia Attitude Scale is a valid instrument for assessing attitudes toward euthanasia.
    Keywords: medical ethics, euthanasia, euthanasia attitude, Euthanasia Attitude Scale
  • Akram Sadat Sadat Hosseini*, Zohreh Vanaki Page 71
    Nurses face to a lot of different gender perspectives in their routine work. Cultural and social backgrounds influence gender stereotyping and it causes significant changes in nursing roles. This article reviews and analyzes the effect of gender on nursing. Gender perspective in nursing has affected services and quality of nursing practices. Although gender perspective affects health care system, its elimination is not beneficial. Because its elimination abducts nursing from its real spirit and disappoint women from exposing their emotional and mental abilities. Therefore gender stereotyping affects nursing from different dimensions and it will improve nursing profession by leading right way.
    Keywords: nursing, gender, nursing profession
  • Ehteram Ibrahimi, Marjan Mardani Hamoleh*, Haydeh Heidari, Mohammd Mahboobi Page 82
    One of the most important factors for effective function in an organization is human factor. Social support is known as a psychocognitional factor in workplace that affects human productivity. The purpose of this study was to determine the rate of perceived social support at domain of emotional support among hospital staff. In this cross-sectional study, 120 hospital staff who worked at a selected hospital of Isfahan were included based on convenience sampling. Data was collected using social support and demographic data questionnaires. These questionnaires were developed by researcher. The validity of questionnaires was evaluated by content analysis and reliability of questionnaires was evaluated by test re-test and data were analyzed by descriptive and analytical statistics.Our results show that perceived social support at the domain of emotional support from coworkers (mean ± SD=3.34±0.9) was significantly more than perceived social support at domain of emotional support from managers (mean± SD =2.58±0.88). Also, a significant association was found between perceived social support at the domain of emotional support and age and work experience (P<0.005).In conclusion social support from personnel at the domain of emotional support is necessary for increasing human productivity and hospital managers can affect staff efficiency by developing their relationship with hospital personnel.
    Keywords: perceived social support, emotional support, hospital managers