فهرست مطالب

معرفت فلسفی - سال نهم شماره 1 (پیاپی 33، پاییز 1390)

فصلنامه معرفت فلسفی
سال نهم شماره 1 (پیاپی 33، پاییز 1390)

  • 208 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/12/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • صفحه 7
  • محمدحسین زاده، غلامرضا فیاضی صفحه 11
    قضایای اولی، که از مهم ترین اصول اولیه مقدمات برهان به شمار می روند، نقشی اساسی در نظام معرفت شناسی مبناگرا ایفا می کنند. برخی از حکما قائل هستند که این قضایا قابل اقامه برهان نیستند. در این مقاله، نظر آیت الله جوادی آملی مبنی بر استدلال ناپذیری قضایای اولی مورد بررسی قرار گرفته است. البته، چون این نظر را نخست فخر رازی و ملاصدرا مطرح کرده اند و سپس آیت الله جوادی آملی آن را تکمیل کرده و به اشکالات واردشده بر آن پاسخ داده است، گذشته از بررسی تفصیلی نظر آیت الله جوادی آملی، دیدگاه فخر رازی و ملاصدرا را نیز به اجمال بررسی کرده ایم. در پایان مقاله حاضر، به این نکته اشاره شده است که هیچ وجهی برای اولی الاوائل بودن اصل امتناع تناقض وجود ندارد.
    کلیدواژگان: قضیه اولی، بدیهی، قیاس استنتاج، قیاس تتمیم، حد وسط، ام القضایا، جزم، یقین، اصل امتناع تناقض، منع نقیض، جوادی آملی، فخر رازی، ملاصدرا
  • اسدالله فلاحی صفحه 39
    در منطق سینوی، «شرطی متصل لزومی» مهم ترین قسم از اقسام شرطی به شمار می آید. نزدیک ترین ادات شرطی به شرطی لزومی، در منطق جدید، «استلزام ربطی» است. بخشی از منطق جدید که به «استلزام ربطی» می پردازد، «منطق ربط» نام دارد. میان منطق دانان ربط، نزاعی هست که آیا پذیرش یک تناقض، مستلزم هر گزاره دلخواهی است؟ به دیگر سخن، آیا یک گزاره متناقض با هر گزاره دلخواهی مرتبط است؟ پاسخ مثبت به این سوال، به منطقی به نام KR و پاسخ منفی به آن به منطقی به نام R می انجامد. منطق KR، نسبت به منطق R، سمانتیک ساده تر و شهودی تری دارد. با این حال، تعیین اعتبار و عدم اعتبار استدلال ها در نظام ها و سمانتیک های گوناگون منطق ربط (حتی در KR) کاری دشوار است که در ادبیات منطق ربط، کمتر به آن پرداخته شده است. در این مقاله، با الهام از یک روش ارزش دهی به نام «آزمون اعتبار» که هیوز و کرسول در منطق موجهات معرفی کرده اند، یک «آزمون اعتبار» برای منطق KRطراحی کرده و کاربرد آن را در چند مثال نشان داده ایم.
    کلیدواژگان: شرطی لزومی، منطق ربط، KR، R، آزمون اعتبار
  • محمدحسین فاریاب، رضا برنجکار صفحه 73
    حدوث و قدم زمانی عالم، به معنای ابتدا داشتن یا ازلی بودن عالم، از مسائلی است که از دیرباز، در میان عالمان مسلمان و غیرمسلمان، موضوع بحث بوده است. در این نوشتار، به بررسی این مسئله در تاریخ فلسفه پرداخته و به این نتیجه رسیده ایم که طرح موضوع «حدوث و قدم زمانی عالم» به یونان باستان برمی گردد؛ براهین برخی از فلاسفه آن سامان از جمله برقلس تاثیر بسزایی در رواج نظریه قدم زمانی عالم داشته است. طرفداران مکتب های مشاء و اشراق، اغلب به نظریه قدم زمانی عالم گرایش داشتند؛ اما در حکمت متعالیه، نگرشی جدید درباره این مسئله پدید آمد و نظریه حدوث زمانی عالم برتری نسبی یافت.
    کلیدواژگان: حدوث، قدم، حدوث و قدم زمانی، حدوث و قدم ذاتی، فلسفه
  • احسان ترکاشوند، اکبر میرسپاه صفحه 105
    واژه «برزخ» در لغت و نیز در اصطلاح، معانی گوناگونی دارد که عدم توجه دقیق به این معانی، گاه موجب سوء برداشت از آن واژه می شود. از این رو، شایسته است که در یک پژوهش تطبیقی، معانی واژه «برزخ» را در اصطلاح فلاسفه، عرفا، و متکلمان به طور دقیق بررسی نماییم تا به این وسیله مانع از هرگونه سوء برداشت از این واژه در اصطلاحات گوناگون شویم.
    از دیدگاه فلاسفه مسلمان، برزخ به مرتبه ای از وجود گفته می شود که حد وسط بین عالم ماده و عالم عقل است و به دو قسم متصل و منفصل تقسیم می شود. اما از نظر عرفا، برزخ به دو قسم نزولی و صعودی تقسیم می گردد؛ قوس نزول و صعود برزخ عرفا هرکدام حصه ای از مثال منفصل فلاسفه محسوب می شود. از دیدگاه متکلمان، برزخ همان عالم حد فاصل مرگ و قیامت انسان است که از نظر مفهوم، با برزخ در اصطلاح فلاسفه و عرفا تباین دارد؛ ولی از نظر مصداق، همان قوس صعودی برزخ عرفاست و با برزخ فلاسفه رابطه عام و خاص من وجه دارد
    کلیدواژگان: برزخ، مثال، ماده، عالم، فلسفه، عرفان، کلام، متصل، منفصل، صعودی، نزولی
  • مهدی غیاثوند صفحه 133
    فیزیکی انگاری پیشینی و پسینی، در فیزیکی انگاشتن جهان (و به طور خاص، ذهن یا نفس)، با یکدیگر هم رای هستند و فیزیکی انگاری را در مقام رهیافتی مابعدالطبیعی در باب تعیین ماهیت ذهن، حالات ذهنی، و ویژگی های ذهنی تایید می کنند. محل نزاع و اختلاف میان این دو تلقی در این مسئله نهفته است که: آیا صدق و کذب فیزیکی انگاری وابسته به شناخت پذیر بودن برخی حقایق خاص به طور پیشینی است یا نه؟ حامیان فیزیکی انگاری پیشینی بر لزوم این وابستگی تاکید می کنند؛ ولی دسته مقابل منکر آن هستند.
    مقاله حاضر صورت بندی نقدی است بر فیزیکی انگاری بر مبنای واکاوی این اختلاف. نگارنده که در این مسئله، خود با فیزیکی انگاران پیشینی موافق است، استدلال خواهد کرد که برای صدق فیزیکی انگاری، وجود رابطه استلزامی از هر دو نوع آن (استلزام دلالت شناختی و استلزام شناختی)، میان امر فیزیکی و ذهنی، ضروری است. با این حال، نگارنده امکان چنین شناختی را منتفی می داند و دست کم روابط استلزامی از نوع معرفتی آن را مورد انکار قرار می دهد. او با پیمودن این مسیر، تلاش می کند تا کذب فیزیکی انگاری را نشان دهد.
    کلیدواژگان: فیزیکی انگاری پیشینی، فیزیکی انگاری پسینی، آگاهی پدیداری، استلزام دلالت شناختی، استلزام شناختی
  • محمد سعیدی مهر، مرتضی کربلایی لو، رضا اکبریان صفحه 163
    همه معانی ماهوی پس از پذیرفتن اصالت وجود، در معرض بازتفسیرند. ما باید بتوانیم تفسیری مبتنی بر احکام وجود از آنها داشته باشیم. در این مقاله با استفاده از نظر ویژه ملاصدرا درباره «فصل» و تفسیر وجودشناختی وی از آن، کوشیده ایم به نظریه او درباره «جنس» دست بیابیم. می خواهیم بدانیم معنای جنسی با شهود کدام مرتبه وجود در ذهن منعکس می شود. در واقع با همان رویکردی که ملاصدرا درباره فصل حقیقی و تطبیق آن بر وجود خاص اخذ کرده است پیش می رویم تا به نظریه وی درباره جنس حقیقی برسیم. در این روند، جنس را در نهایت بر وجود منبسط تطبیق می کنیم و به ناسازگاری این نظریه با قول سینوی مشهور، یعنی انتزاع جنس از ماده، اشاره و از آن دفاع می کنیم.
    کلیدواژگان: وجود، فصل، جنس، وجود منبسط، ماده
  • عباس نیکزاد صفحه 179
    یکی از شاهکارهای مهم ملاصدرا اثبات حقیقت واحده مشککه «وجود» است. به قول بعضی از بزرگان، دو مسئله «اصالت وجود» و «مراتب تشکیکی وجود» دو بال اصلی حکمت متعالیه صدرایی را تشکیل می دهند. بنابراین، نقد هریک از این دو مسئله به منزله قطع یکی از دو بال حکمت متعالیه است. از اینجا می توان به اهمیت مسئله تشکیک وجود پی برد.
    نوشتار حاضر نقد و بررسی مقاله ای است که با عنوان «تشکیک در تشکیک وجود حکمت صدرایی» در شماره 29 معرفت فلسفی چاپ شده، و نگارنده درصدد دفاع از تشکیک وجود صدرایی، و پاسخ به اشکالات وارده است.
    کلیدواژگان: تشکیک وجود، حقیقت وجود، مابه الامتیاز، مابه الاشتراک، تشکیک خاصی، حکمت متعالیه، ملاصدرا
  • صفحه 192
|
  • Mohammad Hoseinzādeh, Gholām, ReḌā FayyāḌi Page 11
    Primary premises, as one of the most important parts of a demonstration, play an essential role in the epistemological system of foundationalism. Some philosophers, including Ayatollah Javadi Amoli, believe it impossible to prove primary premises through a demonstration. Before him, Fakhr Rāzi and Mullā Sadrā had suggested the same idea, and Ayatollah Javadi Amoli has put the last touches on it, and has answered its critiques. Therefore, the present article briefly evaluates the arguments suggested by Razi and Mulla Sadra, and then appraises, in more detail, that of Ayatollah Javadi Amoli. Finally, the authors conclude that there is no reason for considering the principle of the impossibility of coexistence and negation of two contradictories as the first of the first things.
    Keywords: First Premise, Self, evident, Deductive Syllogism, Complementary Syllogism, Middle Term, Mother of all Propositions, Determination, Certainty, Impossibility of Contradiction, Javadi Amoli, Mulla Sadra, Fakhr Razi
  • Asadollāh Fallāhi Page 39
    The most important type of conditionals, in Ibn Sina’s logic, is “concomitant hypothetical propositions”. The nearest conditional element of the modern logic to this type of conditionals is “relevant concomitance”. That part of modern logic that deals with such concomitance is called, “relevance logic”. There is a debate among relevance logicians on whether accepting a contradiction implies any arbitrary proposition. In other words, is a contradictory proposition related to any arbitrary proposition? A positive answer leads to a logic called “KR”, which benefits from a simpler and more intuitive semantic, compared to other relevance logics which reject concluding arbitrary propositions from contradiction.Determining the validity of arguments in various systems and semantics of relevance logic is a difficult task, which is rarely dealt with in the literature of relevance logic. Inspired by Hughes’ and Cresswell’s valuation method in modal logic, called “relevance testing”, the author in this article suggests a relevance testing for KR logic, and shows its use through some examples.
    Keywords: Relevance Testing, Relevance Logic, KR Logic, R Logic, Concomitant Hypothetical Propositions, Relevant Concomitance
  • Muhammad Hosain Fāryāb, ReḌā Berenjkār Page 73
    Temporal origination or eternity of the world, in the sense of having or not having a temporal beginning, has been debated among Muslim and non-Muslim thinkers since antiquity. This article has a review of this issue in the history of philosophy, and concludes that its origins go back to ancient Greece. Some of Greek philosophers’ arguments, especially that of Proclus, had a great impact on the popularity of the theory of temporal eternity of the world. Although the followers of peripatetic philosophy along with those of the Ishraq school have often preferred the theory of eternity of the world, there emerged a new vision in Hikmat Muta‘āliyah, which gave priority to the theory of temporal origination of the world.
    Keywords: Temporal Origination of the World, Temporal Eternity of the World, Philosophy, Peripatetic, Ishraqi, Hikmat Mutaaliyah
  • Ehsān Torkāshwand, Akbar Mirsepāh Page 105
    The term, “Barzakh” (inter-world) has different literal and technical meanings, and confusing them leads to misunderstanding. This preoccupation was the motive behind this article to sift through to works of philosophers, gnostics, and theologians in order to clarify the exact meanings they invest this term with. The authors conclude that Muslim philosophers use the term “barzakh” to refer to a world between the material and the intellectual worlds, and they divide it into distinct and indistinct ones. Gnostics, on the other hand, divide it into ascending and descending ones. They together form parts of the philosophers’ distinct mithāl. For theologians, however, barzakh represents the intermediary gap between one’s death and the one’s resurrection in the hereafter. It differs, conceptually, from that of philosophers and Gnostics, but it refers to the ascending curve of barzakh in Gnostics.
    Keywords: Barzakh, Mithal, Matter, World, Philosophy, Gnosticism, Theology, Distinct, Indistinct, Ascending, Descending
  • Mahdi Ghiāsvand Page 133
    Both a priori and a posteriori physicalists agree with each other in holding that physicalism, as a metaphysical approach to the world, is an appropriate approach that includes the nature of mind. However, they disagree on whether certain truths are knowable a priori. Of course, both of them_ a priori physicalists and a posteriori physicalists_ maintain that the doctrine “physicalism” can only be known a posteriori. Despite such a consensus, there is no consent about how exactly the doctrine should be formulated. The author has a critique of physicalism on the basis of this dispute and its division into a priori and a posteriori. It seems that physicalism requires a priori knowledge, but on the other hand, it seems also that it is impossible. It seems that there are some a priori entailments (implications) from microphysical truths to ordinary macroscopic truths. But it will be argued that there are no a priori entailments (implications) from microphysical truths to phenomenal truths because these truths cannot be functionalized. The purpose of this article is to argue that since such entailments (implications) are necessary for physicalism to be true, physicalism would be false regarding the phenomenal consciousness.
    Keywords: A priori Physicalism, A posteriori Physicalism, Phenomenal Consciousness, Semantic Implication, Epistemic Implication
  • Muhammad Saidi Mehr, Morteza Karbalai, LŪ, ReḌa Akbarian Page 163
    All notions pertaining to quiddity are prone to re-interpretation after one accepts the idea of the principality of existence, because one has to interpret them on the bases on the attributes of existence. The authors in this article try to infer Mulla Sadra’s idea about “genius” based on his unique idea and ontological interpretation of “differentia”. They want to know that, according to him, with an intuitive knowledge of which level of existence one becomes capable of contemplating about genius. In fact, they want to apply the same approach Mulla Sadra has taken with regard to the real differentia to the problem of genius. Since he considers differentia as reflecting “individual being”, the authors take the real genius as reflecting the all-pervading existence. They also refer to the incompatibility of this idea with Ibn-Sina’s well-known idea of the abstraction of genius from matter.
    Keywords: Existence, Quiddity, Differentia, Genius, All, pervading Existence, Matter
  • Abbas Nikzād Page 179
    It is one of Mulla Sadra’s masterpieces to establish the gradation of existence. Some consider “principality of existence” and “gradational levels of existence” as two major wings of Mulla Sadra’s Transcendental Philosophy (Hikmat Muta’aliyah). This means that any critique of each one of these two principles leads to depriving it of one of its wings, and this shows the import of the issue of gradation for his philosophy.The author in this article wants to criticize an article entitled “Mulla Sadra’s Theory of the Gradation of Existence under Debate,” published in Ma’rifat-e Falsafi 29, to defend Mulla Sarda’s theory of the gradation of existence and to answer the questions and comments by the author of that article.
    Keywords: Gradation of Existence, The Essence of Existence, What Causes the Difference, What is Shared in Common, Particular Gradation, Hikmat Mutaaliyah, Mulla Sadra