فهرست مطالب

مجله زیست شناسی ایران
سال بیست و دوم شماره 3 (پاییز 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/10/11
  • تعداد عناوین: 18
|
  • محمد جنگجو صفحه 381
    کنشهای تسهیل و رقابت بین گیاه چند ساله درمنه کوهی و گیاه یکساله بروموس بررسی شد. دمای هوا و میزان روشنایی نزدیک سطح خاک، خصوصیات خاک، و رطوبت نسبی لایه های مختلف خاک، در زیراشکوب درمنه و در فضای باز مجاور با همدیگر مقایسه شدند. اندازه گیری ها نشان داد که شرایط مساعد رطوبتی و دمایی سبب افزایش استقرار گیاه بروموس در زیراشکوب درمنه نسبت به فضای باز مجاور شده بود (اثر تسهیل). از سوی دیگر یک رابطه منفی بین تعداد بروموسها در زیر اشکوب درمنه و شادابی بوته های درمنه وجود داشت (اثر رقابت). یافته های این تحقیق بیانگر یک دینامیک چرخه ای است که با استقرار نهال درمنه شروع، با فرآیندهای تسهیل و رقابت بین دو گونه ادامه، و با مرگ درمنه و از بین رفتن اثر میکروکلیما خاتمه می یابد. مهمترین عامل تاثیر گذار بر کنشهای متقابل بین درمنه و بروموس رطوبت خاک است. از این رو پیش بینی می گردد که در طی دوره های خشکسالی رقابت بین دو گیاه برای رطوبت خاک افزایش یافته و سبب تشدید بوته-میری درمنه در منطقه گردد.
    کلیدواژگان: دینامیک چرخه ای، توالی، اکولوژی مرتع، رقابت، تسهیل
  • منیر حسین زاده، خدیجه کیارستمی، مهتاب ایلخانی زاده، عذرا صبورا صفحه 392
    ترکیبات آللوشیمیایی آزاد شده از علفهای هرز با روش های مختلف بر رشد و فیزیولوژی گیاهان اثر می گذارند. در این پژوهش بمنطور بررسی چگونگی اثر آللوکمیکالهای جو وحشی بر ارقام گندم، مقدار کربوئیدراتها، پروتئینها و فعالیت آنزیمهای دو رقم تجن (مقاوم به اثر آللوپاتی جو خودرو) و شیرودی (حساس به اثر آللوپاتی جو خودرو) در حضور عصاره آبی 10 درصد این گیاه بررسی شد. عصاره آبی این علف هرز میزان پروتئین کل را در رقم تجن کاهش ولی در رقم شیرودی افزایش داد. در گیاهان تیمار شده، فعالیت آنزیمهای اسکوربات پراکسیداز، پراکسیداز و کاتالاز کاهش و فعالیت آنزیم پلی فنل اکسیداز افزایش یافت. تغییر در فعالیت پروتئاز وابسته به اندام بوده در برگ کاهش و در ریشه افزایش یافت. در حضور آللوکمیکال های جو خودرو، پلی ساکاریدهای برگ شیرودی و قندهای احیا کننده ریشه تجن افزایش یافت. الگوی الکتروفورزی آنزیمها نیز در گیاهان شاهد و تیمار شده یکسان نبودند که نشان دهنده تاثیرپذیری متفاوت آنزیمها از آللوکمیکالها است.
    کلیدواژگان: آللوپاتی، جو خودرو (Hordeum spontaneum)، گندم (Triticum aestivum)، آنزیم، پروتئین، کربوهیدرات
  • آریا دولت آبادیان، سید علی محمد مدرس ثانوی، مظفر شریفی صفحه 407
    تنش کم آبی یک تنش غیر زنده عمومی است که به طور جدی تولید محصولات کشاورزی را در بیشتر نقاط جهان متاثر می سازد. به این ترتیب به منظور بررسی اثر تنش کمبود آب و محلول پاشی اسید آسکوربیک بر فعالیت آنزیمهای آنتی اکسیدان، تجمع پرولین، پراکسیداسیون لیپیدی، محتوی پروتئین، کلروفیل، آسکوربات و دهیدروآسکوربات برگهای ذرت دانه ای (سینگل کراس 704) آزمایشی به صورت دوبار خرد شده در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس انجام گرفت. در این آزمایش تنش کمبود آب در کرتهای اصلی، زمان محلول پاشی در کرتهای فرعی و غلظت محلول در کرتهای فرعی- فرعی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که تنش کمبود آب فعالیت آنزیمهای آنتی اکسیدان را افزایش داده است به طوری که این افزایش فعالیت، در کرتهای تنش در مرحله زایشی مشهود تر بود. این در حالی است که محلول پاشی اسید آسکوربیک سبب کاهش در میزان فعالیت آنزیمی شد. همچنین تنش کمبود آب محتوی پروتئین محلول و غلظت کلروفیل برگ را کاهش داد. غلظت پرولین و مالون دی آلدهید در پاسخ به تنش، افزایش معنی داری پیدا کرد. اسید آسکوربیک به عنوان یک آنتی اکسیدان توانست از کاهش محتوی پروتئین و کلروفیل و افزایش پرولین و مالون دی آلدهید، با کاهش اثر مخرب تنش جلوگیری نماید. مشاهده شد که غلظت آسکوربات درون سلولی با مصرف آسکوربات برون زاد افزایش و دهیدروآسکوربات در شرایط تنش به خصوص تنش بعد از گل دهی کاهش یافته است. می توان گفت که گیاه مصرف اسید آسکوربیک را به عنوان از بین برنده رادیکالهای آزاد بر افزایش فعالیت آنزیمها در برابر تنش ترجیح داده است و این ماده به طور غیر مستقیم سبب کاهش فعالیت این آنزیمها و بهبود شرایط رشد گیاه گردیده است.
    کلیدواژگان: تنش کمبود آب، اسیدآسکوربیک، آنزیمهای آنتی اکسیدانت، ذرت دانه ای
  • ابراهیم ممنوعی، رئوف سید شریفی صفحه 423
    به منظور بررسی تاثیر کمبود آب بر عملکرد، دمای کانوپی و کارآیی فتو شیمیایی فتو سیستم II ارقام جو، آزمایشی در سال زراعی 1381 در مزرعه تحقیقاتی موسسه اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار انجام گرفت. کرتهای اصلی در پنج سطح بر اساس تبخیر از تشتک تبخیر (صفر، 25، 50، 75 و 100 درصد نیاز آبی) و کرتهای فرعی در شش سطح شامل ارقام جو (ترکمن، کارون × کویر، ریحانی، C –74- 9، گرگان – 4 و کویر × بادیا) بود. نتایج نشان داد محدودیت آبی موجب می شود که T Δ بطور معنی داری افزایش یابد هر چند ارقامی که در شرایط آبیاری کافی دارای سایه انداز گرمتری بودند در شرایط تنش شدید، عملکرد بهتری نسبت به سایر ارقام داشتند. کمبود آب کارآیی سیستم فتوشیمیایی II (Fv/ Fm) را به دلیل افزایش فلورسانس مبدا (Fo) و کاهش فلورسانس ماکزیمم(Fm) کاهش داد0 محدودیت آبی اثر معنی داری برعملکرد دانه و اجزای آن داشت. به طوری که با افزایش شدت تنش، تمامی صفات فوق به طورمعنی داری کاهش داشت و از این نظر ارقام با هم اختلاف داشتند.
    کلیدواژگان: کمبود آب، عملکرد، دمای کانوپی، کارآیی فتو شیمیایی فتو سیستم II و جو
  • محمدحسین فتوکیان، جعفر احمدی، صدیقه فابریکی اورنگ صفحه 431
    آگاهی از نوع عمل ژنهای کنترل کننده صفات در روش های اصلاح ژنتیکی جمعیتهای گیاهی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. به منظور به دست آوردن بهترین مدل ژنتیکی برای صفات مختلف تحت شرایط تنش خشکی در گندم آزمایش تجزیه میانگین نسلها با استفاده از نسلهای والدینی (P2، P1)، و نسلهای F1، F2، BC1 و BC2 انجام گرفت. این آزمایش در قالب طرح آماری بلوکهای کامل تصادفی با 3 تکرار اجرا شد. صفات مورد بررسی در این آزمایش عبارت بودند از: تعداد سنبله، ارتفاع بوته، طول پدانکل، طول سنبله، طول ریشک، تعداد دانه در سنبله، وزن سنبله، عملکرد دانه تک بوته و وزن 100 دانه. برای تجزیه میانگین نسلها از مدل مدر و جینکز استفاده شد. عدم تطابق مدل ساده افزایشی- غالبیت برای توجیه کنترل ژنتیکی تمام صفات ملاحظه شد و مشخص گردید که مکانهای ژنی کنترل کننده صفات مورد مطالعه به طور مستقل عمل نکرده و بین آنها اثرات متقابل غیرآللی (اپیستازی) وجود دارد. توزیع صفات مورد مطالعه در جمعیتهای F2 و بک کراس پیوسته بود و این پیوستگی دلالت بر توارث پلی ژنیک درصفات مورد بررسی دارد. در این مطالعه مدل افزایشی غالبیت در تمام موارد مدل مناسبی نبوده و در اکثر موارد همه اجزای مدل بسیار معنی دار و به طور کلی اثرات اپی ستاتیک دارای اهمیت بودند. درجه غالبیت برای اغلب صفات مقدار نسبتا بالائی (بزرگتر از یک) بوده و نشانگر وجود فوق غالبیت در نتاج F1 برای این صفات بوده است.
    کلیدواژگان: گندم، تنش خشکی، تجزیه میانگین نسلها
  • فاطمه تابنده، محمد رعایایی، بیژن بمبئی، منیر ملایی، فهیمه قاسمی صفحه 442
    در تحقیق حاضر 15 نمونه قارچی از باگاس نیشکر جدا شد که فقط 3 جدایه توانایی رشد بر روی محیط کشت حاوی باگاس به عنوان منبع کربن اصلی را داشت. آزمایشهای میکروبیولوژیکی و مرفولوژیکی نشان داد که هر سه جدایه متعلق به جنس آسپرژیلوس است. آزمایشهای مربوط به تجزیه لیگنین توسط این میکروارگانیسمها در شرایط مناسب نشان داد که آسپرژیلوس نایجر، آسپرژیلوس ترئوس و آسپرژیلوس فومیگاتوس به ترتیب 54/12، 85/9 و 48/3 درصد لیگنین را (نسبت به وزن خشک باگاس) تجزیه کردند و همچنین آنزیم لیگنین پراکسیداز را به ترتیب با مقادیر U/L 02/10، 89/9 و 56/5 در روز 21 گرماگذاری در حضور وراتریل الکل به عنوان محرک تولید این آنزیم تولید نمودند. آنزیم سلولاز نیز به میزان U/L 47، 58 و 39 توسط آسپرژیلوس نایجر، آسپرژیلوس ترئوس و آسپرژیلوس فومیگاتوس تولید و اندازه گیری شد. بیشترین میزان تجزیه لیگنین توسط آسپرژیلوس نایجر و حداکثر فعالیت سلولازی توسط آسپرژیلوس ترئوس به دست آمد. بنابراین قارچهای مورد نظر توانایی استفاده موثر از باگاس را به عنوان ماده اولیه برای تولید آنزیم داشتند.
    کلیدواژگان: باگاس، تجزیه زیستی، سلولاز، لیگنیناز، آسپرژیلوس
  • امیر جلالی، مصطفی مطلبی، محمدرضا زمانی صفحه 452
    قارچ تریکودرما، به دلیل ترشح انواعی از آنزیمهای کیتینازی، بعنوان عاملی قوی در کنترل بیولوژیک بیماری های قارچی مورد استفاده قرار می گیرد. این آنزیمها، غالبا با فرو پاشیدن اجزای ساختاری قارچها، به مبارزه با این عوامل بیماریزا می پردازند. از آنجا که جدایه Trichoderma atroviride PTCC5220 دارای بیشترین میزان فعالیت آنزیمهای کیتینازی می باشد، بنابراین در این تحقیق در آزمایشات مایکوپارازیتی از این جدایه (T. atroviride) علیه قارچ R. solani عامل ایجاد بیماری پوسیدگی ریشه (root rot) در چغندرقند در شرایط میکروسکوپی و ماکروسکوپی و همچنین در مطالعات گلخانه ای استفاده گردید. مطالعه اثر بیوکنترلی قارچ T. atroviride بر قارچ R. solani به چهار روش کشت متقابل (dual culture)، کشت روی اسلاید (slide culture) و مطالعه شرایط باز دارندگی در شرایط آزمایشگاهی و گلخانه ای نشان داد که قارچ T. atroviride می تواند با مکانیزمهای بیوکنترلی رشد قارچ بیماریزای R.solani را مهار نماید.
    کلیدواژگان: Trichoderma atroviride، Rhizoctonia solani، اثر آنتاگونیستی، سنجش زیستی، گروه آناستوموزی2
  • معصومه حاجی رضایی، امین باقی زاده، غلامرضا جوادی، مجید صادقی زاده صفحه 462
    ارزیابی تنوع ژنتیکی برای شناسایی ژنهای مختلف و برآورد فاصله بین افراد و جمعیتها، همچنین تعیین میزان هتروزیس بسیار ضروری است. علی رغم اینکه ایران دارای غنی ترین ذخایر ژنتیکی پسته در جهان می باشد با این حال مطالعات اندکی بر روی جنس پسته در ایران انجام شده است. در این تحقیق با استفاده از نشانگر مولکولی RAPD، تنوع ژنتیکی 32 ژنوتیپ کشت شده در استان کرمان مورد بررسی قرار گرفت. 136 باند پلی مورف از ده آغازگر به دست آمد. دندروگرام ماتریس صفر و یک حاصل از مهاجرت باندی با استفاده از نرم افزار NTSYS و ضریب تشابه دایس رسم گردید. بر این اساس، ژنوتیپهای بررسی شده در 6 گروه قرار گرفتند. نتایج نشان داد، ژنوتیپهای مشابه که از نقاط متفاوت جمع آوری شده بودند در گروه های یکسان قرار گرفتند. همچنین ژنوتیپهای اوحدی کرمان و اوحدی زرند تشابه صد در صد نشان دادند. از بررسی پلاتهای دو بعدی و سه بعدی حاصل از تجزیه به مولفه های اصلی نتایجی مشابه با نتایج تجزیه کلاستر حاصل گردید، که در بررسی میزان تنوع و انتخاب آغازگر می تواند مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: تنوع ژنتیکی، پسته، RAPD
  • ایمان برهانی فر، سید عباس حسینی تقوی، رضا یوسفی بهزادی، علیرضا نسیمی اصل صفحه 470
    این بررسی در سال 86 درچهار بیمارستان استان سیستان و بلوچستان بصورت راندوم انتخاب و انجام گردید. هدف از این بررسی، شناسایی میزان آلودگی میکروبی وسایل مورد استفاده درعملیات بی هوشی، همراه با شناسایی ارگانیسم های شایع بود. روش کار به صورت برداشتن نمونه و کشت دادن آنها در وضعیت کاملا استریل بود. از کل 147 نمونه برداشته شده 49 مورد از نظر کشت مثبت گزارش شدند که درصد بالای آلودگی را مشخص می نماید. بیشترین میزان آلودگی وسایل در بیمارستان یک وکمترین میزان آلودگی در بیمارستان سه مشاهده شد. پاتوژن های عامل آلودگی وسایل، به ترتیب عبارت بودند از: باسیلهای گرم مثبت، کورینه باکتریوم، باسیل گرم منفی، نایسریاها، استافیلوکوک، دیپلوکوک گرم مثبت. از بررسی های انجام گرفته می توان نتیجه گرفت که «فقدان توجه به استریلیزاسیون وسایل» و همچنین «فقدان توجه به نگهداری وسایل به طور استریل» می توانند از علل آلودگی باشند.
    کلیدواژگان: استریلیزاسیون، میکروارگانیسم های پاتوژن، ابزار و وسایل بی هوشی، باکتری
  • علی اکبر خلیلی یزدی، مهدی گلچین صفحه 479
    آنتی بادی های نوترکیب مولکولهای جدیدی هستند که به وسیله روش های مهندسی ژنتیک و به اشکال مختلف ساخته می شوند. با توجه به اینکه این آنتی بادی ها امروزه استفاده های زیادی در تشخیص آنتی ژنهای مختلف دارند، هدف از انجام این تحقیق دستکاری ژنتیکی یک وکتور فاژمید با توانایی بیان آنتی بادی های نوترکیب بوده است، به گونه ای که بتوان با قرار دادن ژن EGFP در آن، این دسته از آنتی بادی ها را به آسانی به شکل آنتی بادی نوترکیب فلورسنت تولید نمود. بدین منظور، با انجام دستکاری های لازم، ژن EGFP تکثیر و در وکتور بیان کننده آنتی بادی کلون گردید. وکتور نوترکیب به دست آمده به سلول باکتری E. coli سویه HB2151 منتقل شد و فعالیت وکتور نوترکیب با مشاهده سلولهای حاوی آن توسط میکروسکوپ فلورسنت و انجام آزمون ELISA مورد بررسی قرار گرفت. نتایج این تحقیق نشان داد که ژن فوق با موفقیت در داخل وکتور قرار گرفته و وکتور جدید توانایی تولید آنتی بادی های فلورسنت نوترکیب را دارا می باشد. آنتی بادی های فلورسنت نوترکیب تولید شده در قسمت سیتوپلاسم باکتری قرار داشته و علاوه بر فلورسنت بودن، توانایی شناسایی آنتی ژن را دارند.
    کلیدواژگان: آنتی بادی نوترکیب، GFP، آنتی بادی فلورسنت نوترکیب
  • مریم زنجیربند، روحا کسری کرمانشاهی، ناصر گلبانگ صفحه 490
    باکتری های نمک دوست نسبی گروه هتروژنی از میکروارگانیسمها را تشکیل می دهند و قادر به رشد در دامنه نسبتا وسیعی از نمک سدیم کلراید هستند. غلظت نمک داخل سلولی این گروه از نمک دوستها، کمتر از محیط خارج سلولی آنهاست، بنابراین پروتئینهای غشایی و خارج سلولی آنها، صفات نمک دوست/ تحمل کننده نمک از خود نشان می دهند. برای جداسازی باکتری های نمک دوست نسبی نمونه گیری از آب خلیج فارس و کارخانه چرم سازی انجام شد. نمونه ها در محیط کشت اختصاصی نمک دوستها غنی سازی شد و باکتری ها به روش استریک پلیت خالص سازی شدند. در این پژوهش 62 باکتری از کارخانه و 16 سویه از آب خلیج فارس جداسازی شد. در اولین مرحله غربالگری باکتری هایی که قادر به تحمل دامنه بالاتری از نمک (NaCl) بودند، (42 سویه از کارخانه چرم سازی و 9 سویه از آب خلیج فارس) جداسازی شدند و سپس دومین مرحله غربالگری برای بررسی حضور آنزیمهای مختلف انجام شد. از 42 سویه جداسازی شده از کارخانه چرم سازی، 22 سویه (4/52 درصد) و از 9 سویه جداسازی شده از آب خلیج فارس، 8 سویه (9/88 درصد) قادر به تولید آنزیمهای متفاوت بودند. نتایج نشان داد باکتری های نمک دوست جداسازی شده پتانسیل نسبتا بالایی در تولید آنزیمهای مختلف داشتند و تغییر غلظت نمک (NaCl) در تولید آنزیم عاملی تاثیرگذار بود.
    کلیدواژگان: آنزیم، باکتریهای نمک دوست نسبی، غربالگری، نمک
  • فرنوش عطاری، حوری سپهری، سهیلا اژدری، بهرام گلیایی، لادن دلفی صفحه 498
    مرگ برنامه ریزی شده سلولی یا آپوپتوز یکی از شایع ترین اشکال مرگ در سلولهای یوکاریوتی می باشد. آپوپتوز در واقع یک مکانیسم خودکشی فیزیولوژیکی است که باعث حفظ هوموستازی می شود. اثرات آپوپتوزی مشتقات پکتینی در شرایط in vivo و in vitro مشاهده شده است. در این مطالعه اثر اسید پکتیک بر روی آپوپتوز سلولهای GH3/B6 بررسی شده است. این ماده بخش عمده پلی ساکاریدهای دیواره سلولهای گیاهی را تشکیل می دهد و سبب مهار رشد متاستاز سلولهای سرطانی می گردد. سلولهای GH3/B6 سلولهای لاکتوتروپ هستند و از تومور هیپوفیز موش کلون شده اند و به ویژه دارای قدرت سنتز و ترشح هورمونهای رشد (GH) و پرولاکتین (PRL) می باشند. در این مطالعه، سلولها در محیط کشت Ham’s F12 غنی شده با 15 درصد سرم اسب و 5/2 درصد سرم جنین گاو کشت داده شدند. پس از 3 روز پیش انکوباسیون، سلولها تحت تاثیر مقادیر مختلف اسید پکتیک در زمانهای 6، 24و 48 ساعت قرار گرفتند. کنترل مثبت در این آزمایش بروموکریپتین، عامل شناخته شده القا کننده آپوپتوز در این سلولها انتخاب گردید. درصد زیستایی سلولها در حضور مقادیر مختلف اسید پکتیک و بروموکریپتین توسط تست MTT بررسی شد. سپس با استفاده از رنگ آمیزی آکریدین ارنج (AO) و اتیدیوم برماید (EB) تغییرات هسته سلولها مورد بررسی قرار گرفت. همچنین با استفاده از روش فلوسایتومتری و تستTUNEL میزان آپوپتوز در سلولها مشخص گردید. آزمایشها نشان دادند که در حضور مقادیر مختلف اسید پکتیک درصد زیستایی سلولها بطور معنا داری کاهش می یابد و رنگ آمیزی AO/EB و تست TUNEL نشان داد که انکوباسیون 24 ساعته اسید پکتیک در یک حالت وابسته به دوز از غلظت μg/ml 250 تا غلظت mg/ml 1 سبب القای آپوپتوز در این سلولها می شود. همچنین نتایج رنگ آمیزی فلورسنت مشخص نمود که اسید پکتیک با غلظتهای بالا (mg/ml 1 تا mg/ml5(سبب ایجاد نکروز می شود (p<0.001).
    کلیدواژگان: پکتین، آپوپتوز، سلول GH3، B6، هیپوفیز
  • شهین مرادنسب بدرآبادی، محمدرضا محمدآبادی، ولادیمیر آندریویچ شفچنکو صفحه 506
    نتایج تحقیقات زیادی نشان داده که در جمعیتهای گیاهی و حیوانی که به طور طبیعی تحت تاثیر اشعه قرار گرفته اند ناپایداری ژنتیکی مشاهده می شود. هدف از تحقیق حاضر ما این بود که پلی مور فیسم RAPD در زاده های حاصل از والدینی که 3 گری و نیز والدینی که به طور مزمن (مجموع دز 37 سانتی گری) اشعه دریافت کرده بودند مورد بررسی قرار گیرد. روش RAPD (Random Amplified Polymorphic DNA) به طور گسترده ای برای طبقه بندی نژاد ها، لاینها، ارقام و محیط کشتها و نیز برای رسم نقشه های فیلو ژنتیکی استفاده می شود. از نقطه نظر مانیتورینگ ژنتیک تشعشع، نکته مثبت روشRAPD این است که بررسی ژنوم بچه های والدین اشعه دیده خیلی سریع امکان پذیر است و نیازی به دانستن توالی ژنوم موجود از قبل نیست. در این آزمایش از موشهای نر لاین BALB/c، CBA/lac و ماده های هیبرید (CBA/lac×c57/black) استفاده شد. نتایج این آزمایش نشان داد که استفاده از این پرایمر ها بیشترین تغییر پذیری مارکر های RAPD را در زاده های موشهای نری می دهد که تحت اشعه گامای حاد با دز 3 گری سه ماه قبل از جفتگیری قرار داشتند. همچنین افزایش سطح پلی مور فیسم DNA در زاده های موشهایی که تحت اشعه گامای مزمن بودند مشاهده گردید. نتایج مشخص کرد که سطح پلی مورفیسم در موشهای اشعه دیده در مقایسه با موشهای کنترل 50-27درصد بالاتر است. استفاده از این مجموعه پرایمر ها (759، 760، M1 (761 و 763)، 765 و M2 (766، 768، 769 و 775)) امکان داد که افزایش معنی داری در فراوانی متوسط باندهای جدید در زاده های گروه تیمار به دست آید که فرصت تحقیقات بعدی در این سیستم را برای مطالعه القاء ناپایداری ژنومی می دهد
    کلیدواژگان: پلی مور فیسم، اشعه، موش
  • اسد معصومی اصل، مختار جلالی جواران، فریدون مهبودی، هوشنگ علیزاده صفحه 516
    گیاهان جهت تولید پروتئینهای نوترکیب به عنوان یک جایگزین امیدبخش سیستمهای تخمیر میکروبی و کشت سلولهای جانوری پیشنهاد شده اند، به دلیل اینکه مزایایی همچون ایمنی بالا، هزینه پایین، تغییرات پس از ترجمه و حجم بالای تولید دارند. در این تحقیق، cDNA ژن فعال کننده پلاسمینوژن بافتی(tPA) به گیاهان توتون منتقل شده است. این ژن نوترکیب تحت کنترل پیشبرنده CaMV 35S و خاتمه دهنده NOS قرار گرفت. توالی افزایش دهنده Kozak و ترادف کد کننده پپتید نشانه KDEL، به ترتیب به انتهای آمینی و کربوکسیلی ژن tPA افزوده شدند. سازه تهیه شده(pBI(tPA به روش انتقال ژن مبتنی بر اگروباکتریوم به ژنوم گیاه توتون منتقل و گیاهان تراریخته روی محیط حاوی کانامایسین انتخاب شدند. جوانه های تراریخت ریشه دار شده ابتدا به پرلیت و سپس به خاک منتقل گردیدند و بذور نسل اول (T0) از آنها جمع آوری شد. ارزیابی گیاهان تراریخت با استفاده از واکنش زنجیره ای پلیمراز(PCR) و RT-PCR و وسترن بلات انجام شد.
    کلیدواژگان: پروتئین نوترکیب، فعال کننده پلاسمینوژن بافتی، انتقال ژن، توتون
  • حمدالله نادری بروجنی*، ایرج نحوی، شهلا شادزی، زهرا اعتمادیفر صفحه 526

    Monascus نوعی قارچ میکروسکوپی از راسته Eurotiales می باشد که با توجه به اهمیت و موارد کاربرد وسیع آن مانند تولید رنگدانه، طعم دهنده و نگهدارنده مواد غذائی و داروی کاهش دهنده کلسترول و همچنین با توجه به پراکندگی جهانی آن، در این تحقیق برای اولین بار در ایران نسبت به جداسازی و شناسایی آن اقدام گردید. طی این تحقیق از 122 نمونه جمع آوری شده از منابع مختلف مثل انواع آردها، برنج، خاک، نشاسته، میوه ها و لجن، 4 سویه قارچی منطبق با استفاده از محیط کشت MEPAG جداسازی گردید. از سویه های جداسازی شده دو سویه با قابلیت تولید پیگمان بودند که پس از مشاهده میکروسکوپی و ماکروسکوپی، کلنی های مورد نظر جداسازی و نسبت به شناسایی آنها از طریق کلید های شناسایی موجود اقدام گردید. برای تایید شناسایی آزمایش PCR برای تکثیر ناحیه خاصی از rDNA بنام ITS (Internal Transcribed Spacer) انجام و ناحیه مذکور تعیین توالی شد که این روش عمل شناسایی را تا سطح جنس تایید نمود. نتیجه این تحقیق جداسازی دو گونه مختلف از جنس Monascus بود که با استفاده از کلید شناسایی یکی M. fumeus و دیگری M. purpureus تشخیص داده شد.

    کلیدواژگان: پیگمان، Monascus purpureus، Monascus fumeus
  • آرش اکبرزاده، محمود کرمی، شعبانعلی نظامی، باقر مجازی امیری، حسین خارا، سهیل ایگدری صفحه 535
    در این مطالعه ساختار جمعیتی ماهی سوف معمولی(Sander lucioperca) در آبهای ایرانی دریای خزر و دریاچه سد ارس با استفاده از ویژگی های ریخت سنجی و شمارشی مورد بررسی قرار گرفت. نمونه ها از مناطق اصلی صید این گونه در سواحل ایرانی دریای خزر یعنی سواحل غربی و شرقی گیلان و همچنین دریاچه سد ارس به دست آمد. 29 فاصله ریخت سنجی شامل فواصل سیستم تراس، قطر چشم و فاصله بین دو چشم و نیز 13 ویژگی شمارشی در هر ماهی اندازه گیری گردید. نتایج حاصل از تحلیل واریانس یک طرفه (One- way ANOVA) نشان داد که 14 ویژگی ریخت سنجی اصلاح شده و 6 ویژگی شمارشی در بین نمونه ها در سطوح مختلف دارای تفاوت معنی دار بود، که نشان دهنده وجود تنوع نسبتا بالای فنوتیپی در ماهیان سوف سه منطقه مورد مطالعه می باشد. نمودار حاصل از توابع متمایز کننده 1 و 2 برای ویژگی های ریخت سنجی تمایز بالایی را در بین ذخایر ماهی سوف در 3 منطقه مورد مطالعه نشان داد. در حالیکه در مورد ویژگی های شمارشی میزان تفکیک کم بود و نمونه های مربوط به 3 منطقه مورد مطالعه همپوشانی بالایی داشتند. از سوی دیگر به طور میانگین، درصد افرادی که به طور صحیح در جمعیت اصلی خود جای گرفتند برای ویژگی های ریخت سنجی و شمارشی به ترتیب 5/89 درصد و 5/67 درصد بود.
    کلیدواژگان: ماهی سوف، دریاچه سد ارس، دریای خزر
  • احسان پروانه اول، مائده دهقانی تفتی، بهرام حسن زاده کیابی صفحه 546
    این پژوهش از فروردین تا اول آبان ماه 1386 به مدت 7 ماه در اطراف شهرستان سبزوار صورت گرفت. نمونه ها در این مدت در7 پلات 1 هکتاری (100 × 100)، به منظور بررسی رابطه احتمالی میان تنوع، غنا، یکنواختی و فراوانی گونه ای سوسماران با ارتفاع و شرایط توپوگرافی، به دو صورت پیمایشی و استفاده از تله های چاله ای (pitfall) جمع آوری شدند. تعداد 20 تله در هر کوادرات (به صورت سیستماتیک تصادفی) استقرار یافت. و در مجموع تعداد151 نمونه سوسمار متعلق به 4 خانواده، 8 جنس و 12 گونه به دست آمد. به منظور یافتن رابطه میان تنوع، غنا، یکنواختی و فراوانی گونه ای با ارتفاع و شرایط توپوگرافی از شاخصهای Shannon – Wiener، N1، Simpson و Hill برای اندازه گیری تنوع گونه ای و از شاخصهایSmith & Wilson، Camargo و Simpson برای تعیین یکنواختی گونه ای استفاده شد. مقایسه غنای گونه ای با استفاده ازRarefaction انجام شد. نتایج در شاخصهای محاسبه شده، نشان می دهد که رابطه میان تغییرات ارتفاع و تنوع گونه ای سوسماران، منفی و با یکنواختی گونه ای مثبت است که میزان این همبستگی ها در شاخصهای مختلف به صورت روبرو است: (شاخصهای تنوع گونه ای) Shannon - Wiener (9 /0= rو806/0= R2)، N1 (91 /0= rو832/0= R2)، Simpson (75 /0= r و 56/0= R2) و Hill (77/0 = r و 59/0= R2). (شاخصهای یکنواختی)Simpson (75 /0=r و 57/0= R2) Smith & Wilson و Camargo (8 /0= r و 64/0= R2). رابطه ارتفاع با فراوانی(73/0= r و53/0= R2) و غنای گونه ای سوسماران(85/0= r و 73/0= R2)، نیز منفی است.
    کلیدواژگان: تنوع گونه ای، یکنواختی گونه ای، غنای گونه ای، سوسمار، ارتفاع
  • حسین رحمانی، اصغر عبدلی صفحه 558
    در سالهای 1376و 1377، ساختار سنی و رشد 320 نمونه گاوماهی Neogobius fluviatilis نهر مادرسو پارک ملی گلستان مورد بررسی قرار گرفت. نسبت جنسی نر به ماده در جمعیت مورد مطالعه 7/24 درصد نر و 3/75 درصد ماده بودند و اختلاف معنی داری بین نسبت جنسی نر و ماده در جمعیت فوق وجود دارد (05/0≥P). رابطه طول کل و وزن برای نرها و ماده ها محاسبه گردید. تعیین سن گاوماهیان بوسیله اتولیت انجام شد. نتایج نشان داد که حداکثر سن نر و ماده گاوماهیان سه ساله بود و دو ساله ها فراوانترین گروه سنی را در هر دو جنس نر و ماده دارا بودند. معادله رشد برتالانفی برای جنس نر و ماده محاسبه شد. بیشترین میزان رشد لحظه ای در هر دو جنس نر و ماده در سنین صفر به یک ساله مشاهده شده و با افزایش سن، میزان رشد لحظه ای کاهش محسوسی نشان داده است. بر اساس فرمول پاولی، الگوی رشد برای هر دو جنس نر و ماده آلومتریک مثبت تعیین شد.
    کلیدواژگان: نهر مادرسو، پارک ملی گلستان، Neogobius fluviatilis، سن و رشد
|
  • Jankju M Page 381
    Facilitation and competition were studied between perennial semi-shrub Artemisia aucheri Boiss and annual grass Bromus tectorum L. Near surface temperature and luminance، relative humidity of different soil depths and density of Bromus، were different under canopy of Artemisia as compared with those of the nearby open spaces. Soil humidity was the primary source for plant-plant interaction. Relative soil humidity weight was higher under Artemisia canopy، which was due to the lower air temperature and irradiance. Such conditions، enhanced establishment of Bromus under the canopy of Artemisia (facilitation effect). On the other hand، regression analysis indicated decreases in the Artemisia vigor by increasing the number of Bromus in its understory (competition effect). Accordingly، a cyclic dynamic is suggested، which starts by Artemisia establishment، continues with facilitation and competition، and terminates after Artemisa death. In conclusion، a high mortality rate of Artemisia shrubs in the Nasrabad rangelands، during dry years of 1999-2001، is partly because of the intense competition effects by Bromus tectorum.
  • Hosein Zadeh M., Kiarostami Kh., Ilkhani Zadeh M., Saboora A Page 392
    Growth and physiology of plants influence by allelochemicals realeased from weeds by various methods. In this investigation، the effects of Hordeum spontaneum 10% w/v aqueous extracts on carbohydrates and proteins content and some oxidative enzymes activity of two wheat cultivars (Tajan and Shirodi) were studied. In the presence of allelopathic derived from Hordeum spontaneum، total proteins reduced in Tajan but increased in Shirodi cv. Polysaccharid content increased in Shirodi leaves by Hordeum spontaneum allelochemicala while the highest amount of reduced sugar observed in Tajan roots. We observed an decrease in ascorbate peroxidase، peroxidase and catalase activities، however polyphenoloxidase activity were increased. Protease activity decreased in the leaves while it increased in roots. The electrophoretic patterns of enzymes were differ with compared to control. Thus allellochemicals effect on different enzymes by various methods.
  • Dolatabadian A., Modarres Sanavy S.A.M., Sharifi M Page 407
    Water deficit stress is a common abiotic stress that seriously affects crop production in more parts of the world. Thus, in order to study the effects of water deficit stress and foliar application of ascorbic acid on the activity of some antioxidant enzymes, proline accumulation, lipid peroxidation, protein, chlorophyll, ascorbate and dehydroascorbate contents of grain corn (single cross 704), an experiment was conducted in Faculty of Agronomy of Tarbiat Modares University. Experiment was as a split-split plot in randomized complete block design arrangement with three replications. Water deficit stress was allocated to main plots (before flowering, after flowering and without stress). Ascorbic acid was used at two times (before and after flowering) in sub plot units and four concentrations (0, 50, 100, 150-ppm) in sub-sub plot units. Results showed that water deficit stress increased antioxidant enzymes activity, as this enhancement was remarkably in after flowering stress plots whereas, foliar application of ascorbic acid decreased it. In addition, water deficit stress decreased protein content and chlorophyll concentration in leaves. Proline and malondialdehyde content were increased in response to stress. Ascorbic acid prevented of degradation of protein and chlorophyll of leaves and decreased proline and malondialdehyde in leaves by reduction of water deficit stress. It was observed that cellular ascorbate concentration was increased by exogenous ascorbate application and dehydroascorbate concentration was decreased in water deficit stress treatments particularly in plots which were treated after flowering stress. In addition, plants were preferred ascorbate utilize as a scavenger than the enhancement enzyme activity in against stress. The latter could indirectly decrease enzyme activity and improved growth conditions for plants.
  • Mamnoei E., Seyed Sharifi R Page 423
    In other to investigate the effects of water deficit on yield and photochemical efficiency of photo system II of barley varieties، an experiment split plot based on randomized complete block design with three replications was conducted in Farm Seed and Plant Improvement Institute Karaj in 2002. In this study the main plots were irrigation in five levels (0، 20، 50، 75 and 100 % of plant water requirement) and sub–plots were barely varieties (Torkaman، Karon × kavir، Rihany، C-74-9، Ghorghan-4، Kavir × Badia). The result showed that water deficit caused an decreased in temperature of canopy، however varieties with warmer canopy under control treatment were tolerant to drought and showed higher yield than other varieties under drought condition. In water deficit treatment، photochemical efficiency of photo system II (ratio of Fv/Fm) declined significantly due to increasing of Fo and ultimately decreasing of Fv. Water deficit affected significantly on yield and yield components and it caused an decrease in all of their، although there was significant different among varieties under water deficit.
  • Fotokian M.H., Ahamadi J., F. Orang S Page 431
    Awareness of gene action of traits is very important in plant breeding methods. Generation mean analysis (GMA) using parents. (P1 & P2) and their progenies (F1، F2، BC1 & BC2) in two mating groups was used to study the type of gene action and the best genetically model of traits under drought stress condition. The experiment was conducted using a randomized complete block design with three replications for each mating group. Generation mean analysis was performed using Mather and Jinks model and joint scaling test. The nine traits included spike length، spike number، pedancle length، awn length، grain yield، plant height، spike weight، grains per spikes and 100 grain weight were evaluated. The analysis showed disagreement of additive-dominance model for all traits، resulted that there is epistatic non-allele interactions between the genes of each trait. The distribution of traits was continuous in F2 and backcrossed populations، as a reason for polygenic inheritance of the traits. For the majority of the traits، additive gene effect was significant، but its magnitude was less than dominant gene effect. The amount of h/d for many traits such as grain yield was high (h/d>1)، indicated the predominance of dominant gene effects in F1 progeny.
  • Tabandeh F., Roaiaie M., Bambai B., Molaie M., Ghasemi F Page 442
    In the present study، 15 fungal samples were isolated from sugarcane bagasse which were able to grow on bagasse as the main carbon source. Morphological and microbiological studies showed that these three isolates were related to Aspergillus genus. Our experiments showed that the ability of As. niger، As. terreus and، As. fumigatus for bagasse degradation were 12. 54، 9. 85، 3. 48 percent (in ratio to bagasse dry wight) and their lignin peroxidase activities were 10. 02، 9. 89 and 5. 56 U/L in the presence of veratryl alcohol as an lignin peroxidase inducer after 21 days incubation، respectively. Cellulase activities of 47، 58 and 39 U/L were obtained by mentioned fungi، respectively. In this study the maximum lignin degradation activity was obtained for As. niger (12. 54 percent) and maximum cellulase activity was measured for As. terreus (58 U/L). It seems that these isolates are efficiently able to use bagasse as the main carbon source for production of lignolytic enzymes.
  • Jalali A., Motallebi M., Zamani M Page 452
    Filamentous fungi such as Trichoderma spp. Produce a variety of chitinases that degrade chitin and play an important role in biological control of fungal diseases. In this research Trichoderma atroviride an over producer of chitinase enzyme among 30 Trichoderma spp. isolates used for study of antagonistic effects on phytopathogenic fungus، Rhizoctonia solani (causal agent of root rot disease in sugar beet). Results of dual culture، slide culture، in vitro and in vivo studies demonstrated the ability of T. atroviride inhibitory effect on R. solani mycelial growth.
  • Hajirezayi M., Baghizadeh A., Javadi Gh, Sadeghizadeh M Page 462
    Assessment of genetic diversity is highly essential in order to identify different genes، distance estimation between and within populations (enter specific and intra specific relationships)، and determination of heterosysis value. In spite of very reach pistachio genetic resources in Iran، a few studies have been carried out on this genus. In the present study، genetic diversity of 32 pistachio cultivated genotypes of Kerman province were investigated using RAPD molecular markers. 136 polymorphic bands were found from 10 primers. Zero–one matrix dendrogram of immigrated bands were drawn by NTSYS software with Dice coefficient. Based on the results، the investigated genotypes were clustered in six groups. The similar genotypes which collected from different regions، were placed in the same groups. Also the results indicated that Kerman Ohadi and Zarand Ohadi genotypes were completely similar. Furthermore، comparison between two and three dimensional plots of principle coordinate analysis method and the clustering method showed that the results were similar. This fact can be considered for investigating diversity and primer selection
  • Hoseini Taghavi S.A., Borhanifar I., Yousefi Behzadi R., Nasimi Asl A.R Page 470
    The study was performed in 2007، at four hospitals in Sistan and Balochestan. The main objective was to determine the sterility of anesthetical instruments and also to identify the most common contaminating microorganisms. Samples were taken from the instruments and were cultured under sterile conditions. Among the 147 samples taken، 49 yielded positive cultures which froms a high overall percentage. Hospital 1 had the most positive cases while number tree hospital had the least. The most common pathogenic microorganisms in order were: Gram-positive Bacill، Corynebacterium، Geram-negative Bacill، Neisseria، Staphylococcus، Gram positive Diplococcus. We have concluded that lack of attention in sterilizing and also maintaining the sterile status of anesthetical instruments are among the infecting factors.
  • Khalili Yazdi A.A., Golchin M Page 479
    Green fluorescent protein can be joined to recombinant antibodies to produce recombinant fluorescent antibodies. Recombinant fluorescent antibodies are functional in different assays in which fluorescent antibodies are traditionally used. Their intrinsic fluorescent renders them directly applicable in many fluorescent-based assays currently used in a wide range of life science. The aim of this study was to manipulate a phagmid antibody vector to produce recombinant fluorescent antibodies by cloning the EGFP gene. With this aim the sequence of a linker peptide and two restriction enzyme sites were added to the EGFP gene and the NcoI restriction site in this gene was removed by means of site-specific mutagenesis. The modified gene was then cloned into pIT2 vector which was subsequently transformed into Escherichia coli. After confirming the sequencing results، this new vector was called pGK-29. Finally، the activities of the recombinant vector were tested by fluorescent microscopy and ELISA experiments. The results revealed that the produced chimeric protein has fluorescent activity and is able to recognize its corresponding antigen.
  • Zanjirband M., Kasra Kermanshahi R., Golbang N Page 490
    The moderately halophilic bacteria tolerate extensive rang of sodium choloride salt. Intracellular concentration of salt is lower than medium، thus membrane bound proteins and extracellular proteins have halophilic/halotolerant qualities. To isolate the moderately halophilic bacteria، sampling was carried out from Persian Gulf water and different parts of tannery factory. Samples were enriched in selective media for halophils، and bacteria were cultured with streak plate method. In this investigation، 62 bacterial isolates from different parts of tannery factory and 15 strains from Persian Gulf were isolated. The ability of salt-tolerant bacterial isolates were examined for the production of different hydrolytic enzymes. From 42 bacterial strains، isolated from tannery factory، 22 isolates were able to produce some of hydrolytic enzymes. In the case of bacterial strains isolated from Persian Gulf، 8 of 9 total bacterial isolates had capability for producing of hydrolitic enzymes. Results indicated that halophilic bacteria have the high potential to produce different enzymes and their production districted in presence of various concentration of NaCl salt.
  • Attari F., Sepehri H., Ajdari S., Goliaei B., Delphi L Page 498
    Two distinct modes of cell death، apoptosis and necrosis can be distinguished based on differences in morphological، biochemical and molecular changes of dying cells. Apoptosis is the most common form of eukaryotic cell death. It is a physiological suicide mechanism that preserves homeostasis. It has been reported that dietary fibers such as pectins causes cell death either in vitro or in vivo. In this study the effects of the pectic acid (derived from apple) on the GH3/B6 cell death is investigated.
    Materials And Methods
    GH3/B6 cells were cultured in the Ham’s F12 medium enriched with 15% horse serum and 2. 5% fetal bovine serum for 3 days. Then they were treated by various amounts of pectic acid in different periods (6، 24، 48 hours). Previous studies showed that bromocriptine is one of the apoptotic agents in these cells، so it was used as positive control. The cell viability was detected by MTT exclusive test. The nuclear morphology of cells was explored by florescent stains including Acridine Orange /Ethidium Bromide (AO/EB). In addition، percentage of necrotic and apoptotic cells were studied with TUNEL kit. MTT test has shown that different concentration of pectic acid in 24 h decreased GH3/B6 cells viability in a dose dependant manner. Furthermore، florescent staining and TUNEL test showed that pectic acid concentration from 100µg/ml up to 1mg/ml concentration can induce apoptosis in a dose dependent manner and in the higher concentration such as 2. 5 mg/ml and 5 mg/ml can induce necrosis in these cells (p<0. 001). According to our results it seems that pectic acid causes apoptosis and necrosis in GH3/B6 cells.
  • Moradnasab Badrabadi Sh., Mohammadabadi M.R., Shevchenko V.A Page 506
    Results of many studies have shown that in animal and plant populations، naturally exposed to radiation there are genetic instability. In this study، our goal was evaluation of RAPD polymorphism in offspring (F1 generation) from parents exposed to acute (3Gy) and chronic (total dose was 37cGy) irradiation. RAPD method widely use for classification of breeds، lines، sorts and cultures and also drawing up phylogenetic maps. In the view of radiogenetic monitoring the positive property of RAPD method is possibility of rapid scanning of genome descendants irradiated parents and no prior genomic sequence information. Male CBA/lac and BALB/c mice and female hybrid (CBA/lac×c57/black) mice are used in study. The results of this experiment indicated that using this primers give the most variability of RAPD markers in offspring from male parents exposed to gamma-radiation (3Gy) 3 months before mating. We also observed increased level of DNA polymorphism in descendants of parents exposed to chronic gamma-radiation. Our results demonstrated that level of polymorphism in irradiated mice is 27-50% more than non-irradiated mice. Using this primer series (759، 760، M1 (761 and 763)، 765 and M2 (766، 768، 769 and 775) made possible to receive significant increase in mean frequency of new bands in offspring''s treatment group that allow us to use this system in future investigations for studying induction of genomic instability.
  • Masoumiasl A., Jalali-Javaran M., Mahboudi F., Alizadeh H Page 516
    Plants offer a promising alternative to microbial fermentation and animal cell cultures for production of recombinant proteins، because of features such as high safety، low cost، post-translation modifications and high volume of production. In this report، recombinant cDNA of tissue Plasminogen activator was transformed to tobacco plants. This gene was expressed under the control of CaMV35S promoter and NOS terminator. Kozak sequence and KDEL signal were linked at amino and carboxy-termini of tPA gene، respectively. The constructed cassette pBI (tPA) was transferred to agrobacterium and the tPA gene was inserted into the plant genome by agrobacterium-mediated transformation. Transgenic plants were grown on selective medium and then transferred into perlite and soil، to obtain subsequent generation (T0). The transgenic plants were tested by polymerase chain reaction (PCR)، RT-PCR and Western blotting.
  • Naderi Boroujeni H., Nahvi I., Shadzi S., Etemadifar Z Page 526

    Monascus is a microscopic fungus belonging to Eurotials order and due to it،s importance and extensive applications، such as pigment، flavouring and preservative agents production for foods and in drugs as cholesterol-lowering agent and also according to it،s worldwide distribution، we isolated and identified natives strains of this fungus for the first time in Iran. In this study، out of 122 samples collected from different sources such as flours، rice، soil، starch، fruits and slime، 4 conformed fungi strains were isolated using MEPAG culture medium in which two strains of the isolated colonies had capability for pigment production. After microscopic and macroscopic observation، the proper cases were isolated and identified by identification keys. To further confirm the identify of the two isolates، the PCR was applied for a rDNA specific region called ITS (Internal Transcribed Spacer) and was sequenced، that this method confirmed the genus recognition. The result of this research was isolation and identification of two Monascus species. Using standard taxonomic key، we recognized them as M. fumeus and M. purpureus.

  • Akbarzadeh A., Karami M., Nezami Sh.A., Mojazi Amiri B., Khara H., Eagderi S Page 535
    The population structure of pikeperch Sander lucioperca was studied in the Iranian waters of Caspian sea and Aras dam lake using the morphometric and meristic characters. Samples were collected from the main fishing areas of this species in Iranian shores of Caspian Sea (Western and Eastern shores of Guilan) and also Aras dam lake. Twenty seven truss distances as well as eye diameter and interorbital width and also 13 meristic counts were measured on each individual. Univariate analysis of variance (One-way ANOVA) revealed significant differences with varying degrees between the means of the three samples for 13 standardized morphometric measurements and 6 meristic counts that showed nearly high significant differences between the three populations. Plotting discriminant functions 1 and 2 revealed a high discrimination between the samples of 3 areas. But for the meristic characters the amount of discrimination was low and the samples of 3 area showed a high overlap. The average of correct assignment of individuals into their original samples for morphometric and meristic characters was 89.5% and 67.5% respectively.
  • Parvane Aval E., Dehghani M., Kiabi B. H Page 546
    This survey was accomplishing during seven months (March - October 2007) on around of SABZEVAR region. The lizards captured on 7 one-ha plots (100m×100m)، that based on topographic and vegetation change، Lizards were sampled by 2 methods. The first consist of padding and the second sampling method was accomplished with pit-fall trapping. Twenty pitfall traps were established in each plot and were placed at random-systematic within a plot. Over all، we capture 151 specimens that belong of 4 family، 8 genuses and 12 species. For measuring of the diversity we use Shannon-Wiener، N1، Simpson and Hill indexes، and for evenness measuring used the Camargo، Simpson and Smith &Wilson indexes، In addition، we use Rarefaction Method for equate of data and measure the species richness. Finally in regard with the results that derivatived by different indexes we found that، the relationship between altitude and species diversity is negative correlation but this relationship between altitude and lizard’s species evenness was positive. (diversity indexes): Shannon-Wiener (r=0. 9، R2=0. 806)، N1 (r=0. 91، R2=0. 832)، Hill (r=0. 77، R2=0. 59)، Simpson (r=0. 75، R2=0. 56); (evenness indexes): Simpson (r=0. 77، R2=0. 57)، Smith &Wilson and Camargo (r=0. 8، R2=0. 64). In addition، another negative correlation was be shown within altitude and species abundance (r=0. 73، R2=0. 53) and species richness (r=0. 85، R2=0. 73).
  • Rahmani H., Abdoli A Page 558
    The age structure and growth of Neogobius fluviatilis Pallasi were studied using 320 specimens from Madarsoo Stream، from 1997 to 1998 in Golestan National Park. Females made up 24. 7 % and males 75. 3 % of the individuals (p≤0. 05). The total length- weight relationships were and for male and female، respectively. The age data، derived from otolith reading. The result showed that 3+ was the oldest age group for both sexes. The most abundant ages was 2+ years، The age data were used to estimate the growth parameters of the Von Bertalanffy equation: and for male and female، respectively. The results showed that there were significant differences in overall sex ratio between the males and females. The highest instantaneous growth rate was observed in 0+ to 1+ age groups and the growth showed down after 2+. The Pauly equation indicated a positive allometric growth model for both sexes.