فهرست مطالب

پژوهشنامه تربیتی
پیاپی 2 (بهار 1384)

  • تاریخ انتشار: 1384/02/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسن توزنده جانی، حسن احدی، حسین آزاد، علی دلاور صفحه 1
    این پژوهش از نوع پژوهشهایی تجربی و مبتنی بر نظریه های شناختی رفتاری و زیست شیمیایی درمان اختلالهای روانی و به منظور ارزیابی کار آمدی نسبی تکنیک های شناختی رفتاری، دارو درمانی و ترکیب آنها در درمان اختلال وسواس فکری وعملی انجام شده است. بدین منظور ما از بین مراجعین زن و مرد (متاهل و مجرد، 15 تا 45 ساله) مراجعه کننده به کلینیکهای روانشناسی، 4 گروه 8 نفری به صورت تصادفی جایگزینی انتخاب نمودیم. نتایج پژوهش بیانگر این است که از لحاظ سن، تحصیلات و مدت ابتلاء و جنسیت تفاوت معنی داری میان گروه ها وجود ندارد، اما از نظر وضعیت تاهل تفاوت معناداری میان گروه ها به چشم می خورد. نتایج پژوهش در مورد فرضیه اول و دوم بیانگر این است که هر کدام از روش های درمانی به تنهایی موجب کاهش علایم وسواسی سطح افسردگی، اضطراب، تغییر باورها، افکار ناهشیارانه یا ناسالم و نیز بهبود نسبی سازگاری اجتماعی بیماران شده است. همچنین، نتایج مربوط به فرضیه سوم حاکی از این است که ترکیب دارو درمانی و تکنیک شناختی رفتاری نسبت به هر یک از درمانها به تنهایی، و گروه کنترل فهرست انتظار اثر بخشی بیشتری داشته است. نتایج مربوط به فرضیه چهارم بیانگر این است درمان شناختی رفتاری نیز به جز شاخص بهبود افسردگی در سایر شاخصها نسبت به دارو درمانی برتری دارد.
    کلیدواژگان: موسیقی درمانی، بیماریهای روان تنی
  • جواد خلعتبری صفحه 21
    این پژوهش با اهداف بررسی اثر بخشی درمانهای رفتاری - شناختی، شناختی، دارویی و تلفیقی بر کاهش علایم اضطراب صفت و حالت به مرحله اجرا در آمده است. به منظور دستیابی به هدف پژوهش، از بین مراجعان به مطب روانپزشک و مرکز مشاوره الزهرا که در مجموع 300 نفر را تشکیل می داده اند، 50 نفر که دارای نمرات بالای 110 در آزمون اضطراب صفت و حالت اشپیل برگر بودند به عنوان گروه نمونه تحقیق انتخاب شدند. سپس این 50 نفر در پنج گروه درمانی رفتاری - شناختی، شناختی، دارویی و تلفیقی و گروه کنترل جایگزین شدند. بر این اساس متغیر مستقل در پژوهش حاضر روش های درمانی و متغیر وابسته علائم اضطراب صفت و حالت بوده اند. متغیر مستقل که شامل روش های درمانی بوده طی 17 جلسه درمانی بر روی گروه های درمانی به اجرا در آمده است. فنون و روش های مورد استفاده در گروه های درمانی- به ترتیب برای درمان رفتاری - شناختی، شامل ارائه اطلاعات در رابطه با اضطراب با تاکید بر الگوی رفتاری- شناختی حالات اضطرابی، آموزش آرام سازی کاربردی، شناسایی و اصلاح نگرشهای منفی و نامناسب، برای درمان شناختی؛ تعیین انواع خطاهای شناختی و افکار غیر منطقی و تاثیر آن در موقعیتهای مختلف، جایگزین کردن افکار منطقی و ارائه بازخورد به این افکار، برای درمان دارویی، استفاده از بنزودیازپین ها، باسپیرون و باربیتوراتها و برای درمان تلفیقی، ترکیبی از دارو درمانی و فنون شناختی- رفتاری مورد استفاده قرار گرفته است. گروه کنترل طی 17جلسه هیچگونه مداخله ای را دریافت ننمودند. اجرای پس آزمون بر روی گروه های آزمایشی و کنترل، در یک زمان، یعنی یک هفته بعد از اتمام مداخله های درمانی انجام شده است. نتایج حاصله با استفاده از تحلیل واریانس یکراهه و آزمون تعقیبی توکی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. شواهد حاصل نشان داد که بین اثربخشی روش های درمانی بر اضطراب صفت تفاوت معنی داری وجود دارد. آزمون تعقیبی توکی نشان داد که بین درمان رفتاری- شناختی و شناختی، بین درمان شناختی و دارویی، بین درمان شناختی و تلفیقی و بین درمان شناختی و گروه کنترل، همچنین بین درمان رفتاری- شناختی و دارویی، بین رفتاری- شناختی و کنترل و همچنین بین درمان دارویی و گروه کنترل و بین درمان تلفیقی و کنترل تفاوت معنی داری براساس نمرات افتراقی پیش آزمون و پس آزمون وجود دارد. در موارد رفتاری به شناختی و تلفیقی و دارویی و تلفیقی تفاوت معنی دار(P>0.05)به دست نیامد. نتایج تحلیل آنرا نشان داد که بین گروه های درمانی در اثر بخشی بر روی کاهش علایم اضطراب حالت تفاوت معناداری وجود دارد. آزمون تعقیبی توکی نشان داد که بین گروه های درمان شناختی و رفتاری- شناختی، شناختی و دارویی، شناختی و تلفیقی، شناختی و کنترل و همچنین درمان رفتاری- شناختی و تلفیقی، رفتاری- شناختی و کنترل، دارویی و تلفیقی، دارویی و کنترل و تلفیقی و کنترل تفاوت معنی داری اثر بخشی بر روی کاهش علایم اضطراب حالت وجود دارد. اما بین درمان رفتاری- شناختی و دارویی در این مورد تفاوت معناداری ((P>0.05 به دست نیامد. در مجموع به اضطراب صفت به ترتیب اثربخشترین روش های درمانی عبارت بودند از رفتاری - شناختی، تلفیقی، دارویی و شناختی و در اضطراب حالت به ترتیب درمانهای تلفیقی، رفتاری - شناختی، دارویی و شناختی قرار داشتند.
    کلیدواژگان: موسیقی درمانی، بیماریهای روان تنی
  • شیرین دانایی صفحه 39
    این تحقیق با هدف بررسی نقش آموزش فراگیر در دستیابی به توسعه پایدار انجام شد. پیش فرض محقق این بود که توسعه بدون انجام آموزش فراگیر ممکن نیست هر چند جدایی این دو مفهوم نیز از یکدیگر بدون معناست. از آنجایی که آموزشی مناسب است که برای همه افراد، در همه مکانها و در همه سنین بطور مطلوب در دسترس باشد؛ لزوم آموزش فراگیر مطرح شده است. این پژوهش شامل تعریفی مختصر از توسعه پایدار، ریشه تاریخی آن و آموزش فراگیر بعنوان حلقه مفقود شده توسعه پایدار است. ادبیات مربوط به این حوزه بطور مختصر مرور شده و مدلهای آموزشی و نیز لزوم تغییر در مدلها بررسی می گردد. بر مبنای بحثهای ارائه شده، چند رهنمود عملی نیز ارائه گردیده است. محور اساسی پژوهش، این اشعار مهم بود که: «کودکانی که با همدیگر یاد می گیرند، زندگی کردن با یکدیگر را خواهند آموخت».
    کلیدواژگان: فراگیر سازی، توسعه پایدار، مدلهای آموزشی، آموزش فراگیر
  • فاطمه زارع صفحه 55
    هدف پژوهش حاضر پی بردن به میزان بهره مندی مردم شهر بجنورد ازمطبوعات است. این طرح به روش پیمایشی و با استفاده از پرسشنامه انجام شد و داده های آن گرد آوری شده بوسیله نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. از مهمترین نتایجی که به دست آمد این بود که 4/45 درصد افراد با سواد15 سال به بالای شهر بجنورد به مطالعه مطبوعات علاقه مند هستند. در عین حال مهمترین دلیل عدم مطالعه گسترده روزنامه در بین شهروندان بجنوردی، دیر رسیدن روزنامه به سطح شهر و توزیع نامناسب آن بوده است. روزنامه خراسان بیشترین استفاده کننده را داشته است و زنان و مردان در خصوص مطالعه روزنامه و مجله متفاوت عمل می کنند، مردان بیش از زنان به مطالعه روزنامه علاقه مندند و زنان بیشتر به مطالعه مجله می پردازند.
    کلیدواژگان: فراگیر سازی، توسعه پایدار، مدلهای آموزشی، آموزش فراگیر
  • مصیب سامانیان صفحه 85
    فرایند توسعه همه جانبه ساز و کار پیچیده ای دارد که عوامل بسیاری در شناخت و پیچیدگی و ارائه راه حل های مناسب در توسعه موثرند. میزان مطالعه و گرایش به خواندن از مهمترین شاخص های رشد و توسعه است. ایجاد رضایت آگاهانه از طریق مطالعه امکانپذیر است و از آنجایی که مطالعه امری اکتسابی است و سنین کودکی و نوجوانی، دوران کسب عادت و فضایل انسانی است و دوران دانشجویی را شاید دوران تثبیت نامید و چون مطالعه به ارتقاء سطح بینش و آگاهی و شعور افرد جامعه منجر می شود و در این تحقیق بنا به ضرورت به تبیین جایگاه مطالعه در بین دانشجویان پرداخته شده است که بعضی از یافته های تحقیق عبارتند از: _ 66% از دانشجویان دارای اطاق مطالعه در منازل خود هستند. _ تنها 3% از دانشجویان بیش از 500 جلد کتاب دارند. _ 47% از دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد بجنورد معتقدند که اساتید متناسب با موضوعات تدریس آنها را به کتابخانه ارجاع نمی دهند.
    کلیدواژگان: فراگیر سازی، توسعه پایدار، مدلهای آموزشی، آموزش فراگیر
  • ابراهیم علیزاده موسوی صفحه 93
    هدف کلی پژوهش حاضر بررسی و مقایسه تحول قضاوت اخلاقی بین دانش آموزانی که از فضاهای پرورشی استفاده کرده اند و دانش آموزانی است که از فضاهای پرورشی استفاده نکرده اند. همچنین متغیرهای دیگری نظیر جنسیت، نوع فضای پرورشی، میزان سواد والدین، نوع شغل والدین، معدل، نمره انضباط، سن دانش آموزان مورد مطالعه قرار گرفت. فضاهای پرورشی در این تحقیق، مراکزی می باشند که تحت مدیریت آموزش و پرورش اداره می شوند و برنامه های تربیتی و پرورشی در آنها ارائه داده می شود. این مراکز عبارتند از کانونها، اماکن ورزشی، دارالقرآنها و اردوگاه ها. جامعه مورد بررسی در این تحقیق کلیه دانش آموزان مقطع راهنمایی تحصیلی و مقطع متوسطه (شامل متوسطه نظری، فنی حرفه ای، کار و دانش و پیش دانشگاهی) شهر قوچان بودند که در سال 82-81 در این شهر به تحصیل اشتغال داشتند که تعداد 688 نفر از طریق نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند. ابزار اندازه گیری در این تحقیق آزمون قضاوت اخلاقی آن کلبی و کلسی کافمن بود که بر روی کلیه اعضاء نمونه اجرا گردید. تجزیه و تحلیل فرضیات تحقیق با استفاده از روش های آماری توصیفی و استنباطی مشخص نمود بین میانگین نمرات تحول قضاوت اخلاقی دانش آموزان استفاده کننده از فضاهای پرورشی و دانش آموزانی که از فضاهای پرورشی استفاده نکرده اند تفاوت معنا داری وجود دارد. و نیز بین متغیرهای قضاوت اخلاقی و نمره انضباط، سن، سطح سواد والدین، معدل دانش آموزان همبستگی مثبت وجود دارد.
    کلیدواژگان: فراگیر سازی، توسعه پایدار، مدلهای آموزشی، آموزش فراگیر
  • ماناندانا گودرزی، مهران فرج الهی صفحه 109
    این پژوهش یک تحقیق توصیفی _ موردی است که به منظور بررسی اهمیت آموزش به بیمار از دیدگاه دانشجویان پرستاری دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج و تعیین مهمترین عوامل بازدارنده و تسهیل کننده آموزش به بیمار انجام شده است. جامعه پژوهش را در این مطالعه کلیه دانشجویان سال سوم و چهارم رشته پرستاری دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج تشکیل داده اند. نمونه پژوهش شامل 100 دانشجوی سال سوم و چهارم رشته پرستاری بود که به طریق سرشماری انتخاب شدند. محیط پژوهش در این مطالعه دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج بود. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه ای محقق ساخته و شامل سه قسمت و 36 سوال در مقیاس لیکرت بودکه اعتبارعلمی آن ازطریق اعتبارمحتوی و اعتمادعلمی آن ازطریق آزمون مجدد تایید شد. تجزیه و تحلیل اطلاعات استخراج شده از پرسشنامه ها به کمک آمار توصیفی (جداول توزیع فراوانی و شاخصهای آماری) و آمار استنباطی (t تک گروهی و برآورد دامنه ای وt دو گروهی مستقل) در 49 جدول توجیه و بیان شد و متغیرهای مختلف مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشانگر آن است که دیدگاه دانشجویان پرستاری مورد مطالعه نسبت به اهمیت آموزش به بیمار کاملا مثبت بوده است و همچنین بر طبق یافته ها مهمترین عامل باز دارنده آموزش به بیمار نداشتن دانش و مهارت از سوی آموزش دهنده برای شناخت نیازهای یادگیری بیمار با توجه به نوع بیماری و مهمترین عامل تسهیل کننده آموزش به بیمار علاقه و مشارکت بیمار در برنامه ریزی و اجرای آموزش تعیین شد و در پایان بر اساس نتایج پژوهش و کاربرد یافته ها در آموزش و خدمات پرستاری مورد بحث قرار گرفت و پیشنهاداتی برای پژوهش بعدی در این زمینه مطرح شد.
    کلیدواژگان: عوامل تسهیل کننده، عوامل بازدارنده، آموزش به بیمار، پرستاری، دیدگاه
  • کاترین فکری صفحه 119
    هنر ملی، قومی و اصلی ما ایرانیان شعر بوده و از میان احتمالا حدود ده هزار شاعر در دوران بیش از هزار سال ده تن بخاطر نحوه کارشان نابغه نامیده شدند فردوسی، خیام، نظامی، سنایی، عطار، مولوی، سعدی و حافظ از آن جمله اند. در حافظ سه عنصر تشکیل دهنده نبوغ وجود دارد: عقل پخته و کامل، شور و شیدایی بسیار و سختکوشی خارق العاده. عقل او در اعتدال و انتخاب درست و دقیق راهش که شعر غنایی-تغزلی است، جلوه گر می شود. با توجه به سه عنصر فوق الذکر شباهتهای اشعار حافظ با مفاهیم مشاوره و زمینه کاربردی آن تبیین شده است.
    کلیدواژگان: عوامل تسهیل کننده، عوامل بازدارنده، آموزش به بیمار، پرستاری، دیدگاه
|
  • Hassan Tozandejani, Hassan Ahady, Hussein Azad, Ali Dellavar Page 1
    This experimental study is based on behavioral–cognitional biochemical theories of psychological disturbance treatment and its goal in order to evaluate relative the function of cognitional behavioral – medical treatment techniques combination and their total impact on practical and mental obsession disturbances. There fore, we selected four groups of people randomly, each of which included 8 clinic clients. The findings show that there is no significant variation in terms of age, level of education, suffering duration and gender. However, getting married presents cause a significant variation among clients. The first and the second assumption analysis indicates that each treatment technique alone may alleviate obsession, depression, anxiety, altering beliefs, unconscious insanity symptoms and may lead to patient relative social tolerance. The analysis of the third assumption indicates that medical treatment and cognition – behavioral techniques combination to be more efficient than any single treatment comparing to control group of waiting list. The fourth assumption analysis shows cognition – behavioral technique of treatment advantage to medical treatment in terms of all indexes except of depression relief.
    Keywords: Pemmarey Rowan Whitney, musician Dermani
  • Javad Khalatbary Page 21
    The main purpose of this study was to investigate the effects of medical, cognitive- behavioral, cognitive and eclectic therapeutic approaches on decreasing the state-trait anxiety. In order to obtain this goal, from 300 clients who reffered to one psychiatric office and Alzahra counseling centre, fifty clients randomly selected. These clients had obtained scores higher than one hundred and ten in sphilberg’s state and trait Anxiety scale. Then this sample group, was randomly assigned to five groups of ten. In this research, the therapeutic approaches was the independent variable, and state-trait anxiety symptoms was the dependent variable. The therapeutic approaches have been adminstered to therapeutic groups in Seventeen sessions. Therapeutic methods and strategies were used in this research, are presented below respectively: 1) cognitive-behavioral therapies included: Informational expressions about anxiety with emphasises on cognitive-behavioral model, applied relaxation training and recognition and modification of inappropriate and negative attitudes. 2) cognitive therapies in cluded: determining the physical, affective, cognitive and behavioral symptoms of anxiety and anxiety effects on performance, awareness of authomatic thoughts and effects of these thoughts on functioning, determining the cognitive defects and irrational thoughts replacement of this irational thought with rational ones and presentation of feed-back to these thoughts. 3) medical therapies included: The use of Banzodiazepins, Baspirone and Barbiturates drugs. 4) In eclectic therapies, the integrative approaches from medical and cognitive-behavioral approaches were used. The control group had not received any therapeutic approaches. Post-test adminstered one week after the end of therapeutic sessions. The results had been analyzed with one-way ANOVA and post-hoc Tuckey’s test. The evidences showed a significant difference between effects of therapeutic approaches in decreasing the state anxiety (= 122,1, P< 0.01). Tuckey’s post-hoc test showed a significant difference between cognitive behavioral and cognitive therapies, between cognitive and medical therapies, between cognitive and eclectic therapies, between cognitive and eclectic therapies, between cognitive therapy and control group and also between cognitive-behavioral and medical therapies, between cognitive-behavioral therapy and control group, between medical therapy and control group and between eclectic therapy and control group on the basis of differential scores of pretest-postest. The result of ANOVA showed a significant differece (between therapeutic groups in effects of decreasing the state anxiety. Tuckey’s post-hoc test showed a significant difference between cognitive-behavioral and cognitive therapies, cognitive and medical therapies, cognitive and eclectic therapies, cognitive therapy and control group, and also between cognitive-behavioral and eclectic therapies, cognitive-behavioral therapy and control group, medical and eclectic therapies, medical therapy and control group and eclectic therapy with control group. Altogether, the most effective therapeutic approaches in trait anxiety were respectively: cognitive-behavioral, eclectic, medical, and cognitive therapies, also in state anxiety they were respectively: eclectic (medical + cognitive-behavioral), cognitive-behavioral, medical and cognitive therapies.
    Keywords: Pemmarey Rowan Whitney, musician Dermani
  • Shirin Danaei Page 39
    This research aims at studying the role of an overall instruction to achive constant development. The researcher hypotesis is that development is impossible except for applying an overall instruction, although it is meaningless to separate these concepts from eachother. An overall instruction is necessary because of bing available for all people of different ages in different places. This research contains a brief definition of constant development, it`s historical origins, and overall instruction as a missed process to reach constant development. The literature and instructional models and the emergency of altering them are briefly reviewed. Several practical sterategies are suggested. The basic theme of of the research is that: “the children who learn together, will be able to live together.”
    Keywords: inclusive education, Sustainable development, inclusive building, training models
  • Fatima Zare Page 55
    This research focuses on the number of people using mass media in bojnurd. This research is done through survey method using questionnaire as well as the collected data through Spss software. The main achievement is that 45/4 literature bojnordians above 15 years old are interested in mass media. Meanwhile, the main reason that newspaper is not read by people is because of problems in delivering it to people khorasan newspaper is more common among the people. Women and men act differently in reading newspaper. Men are more interested in reading newspaper and women are more interested in reading magazine.
    Keywords: inclusive education, Sustainable development, inclusive building, training models
  • Mossaieb Samanian Page 85
    The Process of the large –scale development is very complicated. There are many suitable methods in recognizing and solving the development problem. The level of study and tending to reading are considered as the main of development. Creating conscious sati's faction is done through study. Since study is acquisitive activity and childhood is the Period of humanity dignity and university to increasing the people's in sight. In this article our focus is on the role of study among the students. Some of the achievements are as follows. - %66 of students possess personal library at their home. - Only %3 of students possess more than so books. - %47 of Bojnord AzadUn Islamic students believe that their teacher dont refer them to library for teaching subject.
    Keywords: inclusive education, Sustainable development, inclusive building, training models
  • Ebrahim Alizadeh Mosavi Page 93
    This comparative analysis intends to measure behavioral judgments of students who have benefited the disciplinary spaces with those who havent Besides. Other variables such as gender, type of disciplinary space, school (high school, guidance school) average grade and age are studied. Disciplinary space is managed to present disciplinary and training officials such as cultural centers so called 'kanoon'. Sport clubs, religious learning centers so called 'Dar- o –I Quart' and recreational camps. The population was 688 students who were studying in guidance and high schools (vocational, non – vocational, preuniversity) in 2002 – 2003 school year and they were chosen as the source of cluster sampling. Anne Colby and Kelsey Kaufman's behavioral judgment test was used as a measuring tools. Statistical, descriptive and analytical methods were used to analyze the assumption, and findings showed that there was a significant variation between behavioral judgment of the students who participated in aforementioned disciplining and behavioral judgment variables and some factors such as the students discipline unit grade, age, total average grad, parent's level of education.
    Keywords: inclusive education, Sustainable development, inclusive building, training models
  • Mandana Godarzi, Mehran Farajollahi Page 109
    Back ground: Large multy center Trials has been shown That, patients training is very important in reduction: patient stay in hospital, recurrent addmition_ cost of Treatment and, prevention of diseases and complications. In the western country this has referred to a team, so called "social care team". Unfortunately such teams arent practicing in our country, so this responsibility has referred to nursing groups.
    Objectives
    determination of significant of Training to patients from The point of view of nursing student and, assessment of most important inhibitory and facility factors.
    Method
    This study is a descriptive study. Sample: 100 nursing students in 3rd and 4th term of nursing college of karaj.
    Results
    most student participitated in this study were agree with importants of training to the patient.
    Discussion
    in respect to nurse's duties and respect to absent of (social care team) in our country. And according to the results of this study most students should and could train their patients. This study suggested that, nursing college should arranged the training of patients in their program.
    Keywords: vision, Facilitating factors, preventive factors, Patient education, nursing
  • Katrin Fekree Page 119
    Poetry is Iranian`s essential, national and racial art. From almost 10000 poets during more than 1000 years, ten have been known as genius because of their style. Among them we can name: Ferdowsi, Khayam, Nezami, Sanaei, Attar, Molavi(Rumi), Saady, and Hafez. In Hafez poem, there are three uniqe aspects: 1.perfect wisdom, 2.full emotions and love-sickness, 3.wonderful diligency. According to these three main elements, the similarities between Hafez poem and counseling concepts in an applied field are interpereted in this article.
    Keywords: vision, Facilitating factors, preventive factors, Patient education, nursing