فهرست مطالب

مشاوره شغلی و سازمانی - پیاپی 2 (بهار 1387)

فصلنامه مشاوره شغلی و سازمانی
پیاپی 2 (بهار 1387)

  • تاریخ انتشار: 1388/10/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • لیدا احمدی، عبدالله شفیع آبادی صفحه 165
    هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی وره شغلی به سبک کوچینگ بر تغییر نگرش نسبت به بازار کار و افزایش مهار تهای کاریابی فارغ التحصیلان دانشکده روانشناسی دانشگاه علامه طباطبایی بوده است. بدین منظور ابتدا طی فراخوانی از کلیه دانشجویان ترم آخر که واحدهای درسی خود را به پایان رسانده و بیکار بودند، برای ترم بعد که فارغ التحصیل به حساب می آمدند، دعوت به عمل آمد. بعد از مصاحبه گزینشی (به علت استفاده از سبک کوچینگ) حدود 60 نفر از فارغ التحصیلان کارشناسی انتخاب شده که از بین آنها 30 نفر(17 دختر و 13 پسر) که حجم نمونه بودند، به صورت تصادفی منظم انتخاب و در دو گروه آزمایش و گروه گواه هر کدام 15 نفر جایگزین شدند. فارغ التحصیلان مورد پژوهش به سوال های پرسشنامه های نگرش نسبت به بازار کار و مهارت های کاریابی پاسخ مستقل است که از طریق محاسبه میانگین تفاضل نمرات پیش آزمون و t دادند. روش آماری استفاده شده آزمون تحلیل گردید و نتایج SPSS پس آزمون در دو گروه آزمایش و گواه انجام شده است. داده ها با استفاده از نرم افزار بدست آمده نشان داد که آزمودنی ها پس از مشاوره شغلی به سبک کوچینگ در نگرش نسبت به بازار کار و مهارت های کاریابی تفاوت معناداری را نشان دادند.
    کلیدواژگان: مشاوره شغلی، سبک کوچینگ، مهارت های کاریابی، نگرش نسبت به بازار کار
  • مجید قربانی کاجی، مهدی محمدی صفحه 183
    از دیدگاه پیروان های روانی انتخاب شغل و حرفه (کرایتز، 1969) یا مسیر تحصی ل ی، انسان عامل اصلی و مرکز توجه در تصمیم گیری ها است. همچنین، دیگر دیدگاه ها مانند نظریه های روش عوامل اجتماعی و نظریه های تصمیم گیری بیش از همه به اهمیت تجربه درک شده از موانع یا حمایت های دریافت شده در رسیدن به آمال و آرزوهای تحصیلی و شغلی توجه کرده اند؛ در این پژوهش که از روش تحقیق طولی استفاده شده است، تمام دانش آموزان دو دبیرستان در ایالت اونتاریوی کانادا که جمع ا تعداد 1033 نفر می شدند، به طور تصادفی نمون ه گیری شدند که از این میان 210 دانش آموز (81 پسر و 129 دختر) تا مرحله پایان طرح 5 ساله تحقیق از طری ق پرسشنامه محقق ساخته مورد بررسی قرار گرفتند. یافته های این بررسی، که با استفاده از روش های آماری مختلف نظیر تحلیل واریانس و رگرسیون مورد ارزیابی قرار گرفت نشان می دهد که تجربیات شخصی از حمایت ها و موانع در ارتباط با کسب تحصیلات به صورت معنی داری بین جنس، سن و مسیرهای تحصیلی متفاوت نبود. یعنی اینکه بین مشکلات دختران و پسران دانش آموز و سن آنها در سال های مختلف تحصیلی تفاوت معنی داری دیده نمی شود. یکی از مشکلات عمده ای که در گروه دبیرستان و کالج در مرحله آخر تحقیق مورد ارزیابی قرار گرفت، م ساله عدم تصمیم گیری بود. بدین ترتیب که در بیشتر موارد، آمال و آرزوهای تحصیلی و شغلی سطح بالا که در اواسط دوره نوجوانی بنا شده است با دستیابی به آن در اوایل جوانی همسو هستند.
  • فاطمه بهرامی، سمانه مختاری صفحه 211
    در این تحقیق به بررسی میزان فرسودگی شغلی اساتید دانشگاه پرداخته شد. جامعه آماری شامل کلیه اساتید دانشگاه در رشته های علوم انسانی، مهندسی و علوم پایه بود که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی منظم تعداد 158 نفر به عنوان نمونه متناسب با حجم جامعه آماری انتخاب گردیده اند. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه فرسودگی شغلی مسلش و جکسون 1981 و پرسشنامه محقق ساخته بررسی دیدگاه، اساتید در مورد راه های پیشگیری از فرسودگی شغلی می باشد. اهداف این تحقیق عبارتند از 1) تعیین میزان فرسودگی شغلی اساتید دانشگاه. 2)تعیین تفاوت فرسودگی شغلی در ابعاد خستگی عاطفی، مسخ شخصیت و فقدان عملکرد فردی بین اساتید زن و مرد. 3) تعیین تفاوت فرسودگی شغلی اساتید زن و مرد به تفکیک رشته های تحصیلی. 4) تعیین سهم عوامل فردی، سازمانی و محیطی در پیشگیری از فرسودگی شغلی. نتایج نشان داد که اساتید بیشتر در بعد خستگی عاطفی دچار فرسودگی بوده اند و سپس این فرسودگی در بعد مسخ شخصیت و در آخر عملکرد فردی وجود داشت. تحلیل واریانس نشان داده است که نمره فرسودگی شغلی اساتید مرد در ابعاد خستگی عاطفی، مسخ شخصیت به طور معناداری بیشتر از اساتید زن بود، اما در بعد عملکرد فردی فرسودگی شغلی زنان بیشتر از مردان بود. همچنین بین اساتید دانشکده های مختلف در بعد خستگی عاطفی تفاوت معناداری مشاهده شد و فرسودگی عاطفی اساتید دانشکده علوم بیشتر از سایر دانشکده ها بود. لکن در بعد مسخ شخصیت و فقدان عملکرد فردی تفاوت معناداری از نظر نوع دانشکده مشاهده نشد. همچنین نتایج پژوهش نشان داد که از بین سه عامل سازمانی، فردی و محیطی دو عامل محیطی و سازمانی از دیدگاه اساتید بیشترین تاثیر را در پیشگیری از فرسودگی شغلی آنها دارد.
    کلیدواژگان: فرسودگی شغلی، اساتید دانشگاه، عوامل موثر بر فرسودگی شغلی
  • دکترعذرا اعتمادی، منیژه فقیه صفحه 227
    هدف از این تحقیق بررسی علل فرسودگی شغلی معلمان مقطع ابتدایی بود. روش تحقیق از نوع زمینه یابی بود. جامعه آماری شامل کلیه معلمان مقطع ابتدایی منطقه برخوار اصفهان در سال 83- 1382 بود. نمونه آماری 110 معلم زن و 110 معلم مرد بودند. ابزار اندازه گیری پرسشنامه خودساخته بود که بر اساس علل فردی، اقتصادی- اجتماعی و سازمانی فرسودگی شغلی تنظیم شد. نتایج تحقیق با استفاده از نرم افزار SPSS و روش های آماری F،t و خی دو تجزیه و تحلیل شد. نتایج تحقیق نشان داد که علل فردی، اقتصادی، اجتماعی و سازمانی در فرسودگی شغلی معلمان موثر است. بین نظرات معلمان مرد و زن در علل سازمانی تفاوت معنی دار وجود داشت ولی در علل فردی و اقتصادی- اجتماعی تفاوت نظرات آنان معنی دار نبود. بین علل فرسودگی شغلی و مدت اشتغال رابطه معنی دار وجود داشت. بین علل فرسودگی شغلی و میزان تحصیلات رابطه معنی دار وجود نداشت.
    کلیدواژگان: فرسودگی شغلی، معلمان، اشتغال
  • فرشته موتابی، لادن فتی، شیما شکیبا، عصمت باروتی، سودابه طایری صفحه 243
    به منظور بررسی رابطه هوش - اجتماعی و رضایت شغلی و نیز تعیین مولفه های هوش هیجانی -اجتماعی پیش بینی کننده رضایت شغلی در زنان و مردان، 274 زن و 129 مرد از کارکنان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در 14 استان کشور که برای شرکت در کارگاه مهارت های زندگی دعوت شده بودند، قبل از شرکت در کارگاه، به پرسشنامه های هوش بهر هیجانی - اجتماعی با ر-اون و رضایت شغلی پاسخ دادند. یافته های این پژوهش نشان دادند که در زنان احترام به خود، روابط بین فردی و ابراز وجود، رضایت شغلی را به طور کلی پیش بینی کرده و دو متغیر احترام به خود و روابط بین فردی پیش بینی کننده رضایت از ماهیت کار، ابراز وجود پیش بینی کننده رضایت از سرپرست و احترام به خود و انعطاف پذیری پیش بینی کننده رضایت از حقوق بودند. رضایت از ترفیع و پیشرفت شغلی در زنان توسط متغیر روابط بین فردی و رضایت از همکاران نیز توسط متغیر تحمل استرس قابل پیش بینی بود.
    در مردان رضایت شغلی به طور کلی توسط تحمل استرس وشادکامی قابل پیش بینی بود و تحمل استرس به تنهایی پیش بینی کننده رضایت از ماهیت کار نیز بود. خوشبینی رضایت از سرپرست را در مردان پیش بینی می کرد و خودآگاهی هیجانی و آزمون واقعیت قادر به پیش بینی رضایت از حقوق در مردان بودند. متغیر پیش بینی کننده رضایت از ترفیع در مردان آزمون واقعیت بود و انعطاف پذیری و تحمل استرس رضایت همکاران را پیش بینی می کردند. نتایج این پژوهش الگویی برای مداخله در هوش هیجانی- اجتماعی کارکنان دولت به تفکیک جنسیت پیشنهاد می کند که از این طریق می توان رضایت شغلی افراد را در ابعاد مختلف افزایش داد.
    کلیدواژگان: رضایت شغلی، هوش هیجانی اجتماعی، زنان، مردان
  • لادن منصور، کبری عبدالمحمدی صفحه 265
    پژوهش حاضر به منظور بررسی رابطه باورهای ارتباطی و سازگاری زناشویی در زنان شاغل و متاهل می باشد. به این منظور 100 نفر از کارکنان زن شاغل و متاهل در دانشگاه شهید بهشتی مورد پژوهش قرار گرفتند. شرکت کنندگان با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای جمع آوری اطلاعات سیاهه باور ارتباطی (RBI) و پرسشنامه سازگاری زناشویی (DAS) بوده است، اطلاعات جمع آوری شده با آزمون های آماری رگرسیون چند متغیره و تحلل واریانس یکراهه مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که توقع ذهن خوانی و تخریب کنندگی مخالفت روی هم رفته 42% از تغییرات سازگاری؛ توقع ذهن خوانی، تخریب کنندگی مخالفت و عدم تغییرپذیری همسر روی هم رفته 38% از تغییرات رضایت دو نفری، توقع ذهنی خوانی و تخریب کنندگی مخالفت 38% از تغییرات توافق دو نفری را تبیین می کنند. توقع ذهن خوانی، تخریب کنندگی مخالفت و باور در تفاوت های جنسیتی 28% از تغییرات ابراز محبت را پیش بینی می کنند و متغیر فرزند، تخریب کنندگی مخالفت و کمال گرایی جنسی 27% از تغییرات همبستگی دو نفری را پیش بینی می کنند. همچنین یافته ها نشان می دهد که در سطوح مختلف تحصیلی آزمودنی ها بین میزان باورهای ارتباطی و باور تخریب کنندگی مخالفت تفاوت معنی دار وجود دارد. یافته های این پژوهش در آموزش شناختی همسران شاغل و اصلاح باورهای ناکارآمد آن ها می تواند به کار گرفته شود.
    کلیدواژگان: باورهای ارتباطی، سازگاری زناشویی، کارکنان
  • محسن طالب زاده، محبوبه عارفی، هاشم محمدی چمردانی صفحه 281
    تحقیق حاضر با عنوان نیاز سنجی آموزشی دبیران مدارس متوسطه شهر بندرعباس از دیدگاه دبیران و مدیران می باشد، این تحقیق در پی یافتن پاسخ به دو سئوال پژوهشی ذیل است: 1 نیازهای آموزشی عمومی دبیران مدارس متوسطه شهر بندرعباس از دیدگاه دبیران و مدیران کدامند. 2 آیا بین دیدگاه دبیران و مدیران نسبت به نیازهای آموزشی عمومی دبیران مدارس متوسطه شهر بندرعباس تفاوت وجود دارد. روش تحقیق توصیفی می باشد و با استفاده از یکی از فنون نیازسنجی تحت عنوان فن دلفی، شرح وظایف دبیران و اهداف دوره های آموزش ضمن خدمت آنها، اطلاعات جمع آوری و پژوهش حاضر انجام شد. جامعه آماری شامل تعداد 1287 نفر(1188 نفر دبیر و 99 نفر مدیر می باشد بر اساس جدول مورگان تعداد 370 نفر(290 نفر دبیر و 80 نفر مدیر) به عنوان نمونه انتخاب شدند. روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای و ابزار جمع آوری اطلاعات شامل دو پرسشنامه بود یک پرسشنامه باز پاسخ و یک پرسشنامه بسته پاسخ که شامل 49 گویه بود. پایایی پرسشنامه نهایی برابر با 94/ است. در پاسخ به سوال اول تحقیق، نتایج زیر بدست آمد:: 1 نمونه های تحقیق در اکثر گویه ها، اهمیت نیازهای آموزشی عمومی دبیران مدارس متوسطه شهر بندرعباس را در حد زیاد رو به بالا تشخیص دادند. 2 نیازهای آموزشی عمومی دبیران مدارس متوسطه شهر بندرعباس از دیدگاه دبیران و مدیران تا اولویت پانزدهم به ترتیب اولویت عبارتند از: 1 - آشنائی با روش ها و فنون تدریس 2- آشنائی با فنون اداره و مدیریت کلاس درس 3 - آشنائی با نحوه استفاده از وسایل آموزشی و کمک آموزشی 4 - افزایش سطح معلومات و دانش علمی در زمینه موضوعات درسی 5 - آشنائی با نحوه ارزشیابی و سنجش یادگیری دانش آموزان 6 - آشنائی با چگونگی تشخیص تفاوتهای فردی دانش آموزان و استفاده از ظرفیتهای ذهنی آنان 7 -آشنائی با اصول و شیوه های تعلیم و تربیت اسلامی 8 - آشنائی با روش های ایجاد عادت صحیح مطالعه و تحقیق در دانش آموزان 9 - آشنائی با نحوه طراحی انواع آزمونها 10 - آشنائی با آموزش نماز و احکام ضروری و مرتبط با آن 11 - آشنائی با روش های جذب دانش آموزان به نماز 12 - آشنائی با روش های پرورش اخلاقی دانش آموزان 13 - آشنائی با روخوانی قرآن مجید 14 - آشنائی با طرح درس 15 - آشنائی با تربیت قرآنی و راهکارهای آن. در پاسخ به سئوال دوم تحقیق، نتیجه زیر بدست آمد: بین دیدگاه دبیران و مدیران نسبت به نیازهای آموزشی عمومی دبیران مدارس متوسطه شهر بندرعباس تفاوت معنی داری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: نیازسنجی آموزشی، آگاهی های عمومی دبیران، مهارت های عمومی دبیران
|
  • Lidaa Ahmadi, Abdollah Shafiabadi Page 165
    The main objective of this research was to analyze the effects of career counseling using the Coaching Style Approach to change the attitudes and increase the skills senior Psychology students (who were about to graduate) about the job marketand exploration Skills at Allameh Tabatabaei University in Iran, Tehran.For this purpose, sixty senior Psychology students (who had already passed all their classes and were about to graduate, but had not found employment), were selected for an interview using the Coaching Style Approach. Out of these sixty students thirty (17female &13male) were randomly selected to participate in the program. This group of thirty were divided into two groups of fifteen (here called group A and B). Group A were the experimental group and group B were the control group.All thirty students participating in the research answered the designed questionnaires about their attitudes of the job market and job exploration Skills, and were coached to attitudes the job market via and job exploration Skills via the Coaching Style Approach.The statistical method adapted was the Independent T Test which based its calculations on the average difference of points on the pre and post tests.The concluding data were analyzed using the SPSS software. The concluding results indicated that All subjects both in the experimental and the control group showed a meaningful difference in their “new” attitudes of the job market and had learned new job exploration skills after receiving career consultation via the Coaching Style Approach.
    Keywords: Career counseling, Coaching Style Approach, Job exploration skills, Attitudes of the job market
  • Mahdi Mohammadi Kaji, Majid Ghorbani Page 183
    In the perspective of the supporters of career selection psycho theories (Kraits, 1969) or educational pathways, human is the main factor in decision-making. Also, other attitudes such as social factor method theories and decision-making theories have highly paid attention to the importance of barriers conceived experience or received supports in achieving educational and occupational aspirations. In this research, a linear method is applied. All 1033 students of two high schools in Ontario were randomly sampled of whom 210 students (81 boys and 129 girls) were reviewed until the end of research 5-year period by structured questionnaires.The findings obtained by using different statistical methods such as variance and regression analysis indicate that there was not a significant difference between gender, age and educational pathways regarding personal experiences for supports and barriers of education. It means that there is no significant difference between the problems of girls and boys as well as their age in various educational years.One of the main problems considered among high school and college groups at the final stage of the research was the issue of non decision-making. In most cases, high level occupational and educational aspirations rooted in adolescence were matched with their achievements in early adulthood.
  • Fatemeh Bahrami, Samaneh Mokhtari Page 211
    The main purpose of this research was studying the prevance career burnout in isfahan university's professors. Statistical community of this research was all the professors of 3 colleges: human sciences, engineering and science colleges. Statistical sample consisted 153 professors that were randomly selected through systematic sampling.Instruments were career burnout questionnaire by JACKSON & MASLASH(1981).Its validity was assessed by alpha chronbach (0/91). Other questionnaire that survied professors's perspective about prevention ways of career burnout, made by researcher and its validity was 0/88. Aims of this research were: 1) Study of scale of career burnout. 2) Study of difference of career burnout between 2 sex and different rank.3) Study of difference of career burnout in three dimensions: emotional tired, depersonalization and lack of interpersonal performance in 2 sex.4) Study of effective factors on career burnout. Burnout is the state of being extremely tired or ill, either physically or mentally because of working too hard.Results showed that the most frequency of career burnout in order were emotional tiresom, depersonalization, personal performance. Variance analysis revealed that females were tired more than male in personal performance, male were tired more than female in emotional and depersonalization dimensions.There were not any significant differences between participates based on the kind of the college in depersonalization and lack of interpersonal performance but there was significant differences between them in emotional tired and the professors in the engineering college was more than another two college.Also results showed that among 3 prevention ways of career burnout (organization, personal and environment), organizational and environmental factors were more important.
    Keywords: Career burnout, University's professors, Effective factors on Career burnout
  • O. Etemadi, M. Faghi Page 227
    The Purpose of this study was to investigate burnout causes in primary teachers. The methodology of the research was survey. The statistical population consisted of 110 female and 110 male teachers whom were selected using the random sampling method and evaluated by a researcher-made questionnaire. This questionnarire was based on individual, economic –society and organizational causes. The results were analysed with T, F and chi square using SPSS software. The results showed that:-Individual, economic-society and organizational causes affects on teachers Burnout.-There was a significant different between viewpoint of male and female teachers in organizational causes, but there wasnt a significant different in economic-society and individual causes.- There was a significant different between Burnout causes and occupation time. There was not a significant difference between Burnout, causes and degree of education.
    Keywords: Career burnout, Teachers, Occupation
  • Fereshteh Mootabi, Ladan Fata, Shima Shakiba, Esmat Baroot, Soodabeh Tayeri Page 243
    The current study was designed to investigate ESI as predictors of job satisfaction, based on gender differences, to identify the effective intervention targets in Iranian office workers.Measures relevant to the above constructs were administered to 403 office workers (274 women and 129 men) in 14 provinces throughout Iran. These measures included the Persian versions of the Emotional Quotient Inventory (EQI; Bar-On, 1997), and Job Descriptive Index (JDI; Smith et al, 1969). Stepwise multivariate regression analyses were used for statistical analyses, predicting job satisfaction. There was a significant regression effect for ESI scales and job satisfaction and the best predictors of ESI for job satisfaction in men were stress tolerance, happiness, optimism, self-awareness, reality testing and flexibility, while for women the predictors were interpersonal relations, self-respect, assertion flexibility and stress tolerance Emotional social intelligence (ESI) is a significant predictor of job satisfaction. These results suggest that ESI enhancement, especially skills in mood-state control and adaptability skills like effective reality- testing for problem solving and flexibility in interpersonal relations, assertion training, and stress management leads to increased job satisfaction. The results revealed somewhat different predictors of job satisfaction for men and women. Although these results do not specifically indicate optimal treatments to enhance job satisfaction, CBT based ESI promotion programs could be applicable interventions.
    Keywords: Job satisfaction, Emotional social intelligence, Gender
  • Ladan Mansour, Kobra Abdlo Mohammadi Page 265
    The current research is to analyze the correlation between marriage adaptability and relational beliefs in employed, marrid women. For this purpose, 100 female employees were randomly selected from Shahid Beheshti University, Tehran, Iran. The research tools used to gather this information were relations belief indicator (RBI) and dyadic adjustment scale (DAS). The data were analyzed by variable regression assessment and one way variance psy chometric tools. The result indicate that the expectation outcome of antipating the mindset of a marriage partner and undermining the opposition (interactions) of a partner in total effected 42% of adaptability changes; mindset expectation, undermining opposition and the disinterest in changeability of a partner effected 40% of the partners satisfaction changes; mindset expectation and undermining opposition of agreed bilateral changes effected 38% of the couples. The; mindset expectation, undermining opposition and sexual perfectionisms (communicative beliefs) act key role in predicting the compatibility changes between couples. Also the results show that there is a meaningful difference between the communicative beliefs of couples and matrial adjustment (partner satisfaction and agreement) at different educational levels of assessments. The outcome of this research can be applied to cognitive education between employed couples and their corrections of some ineffective beliefs.
    Keywords: Communicative belifes, Marital adjustment, Women employee
  • Mohsen Talebzadeh, Mahbobe Arefi, Hashem Mahammadi Chemardani Page 281
    The aim of this research is finding the answers of these two researchable questions: 1)What are the general educational needs of high school teachers in Bandar Abbas from the point of teachers and managers?2)Are there any differences berween the point of teaehers and managers and the general educational needs of high school teachers in Bandar Abbas? The method of research is descriptive using one of the techniques with the title of Delphi technique, description of teachers duty and the aims of educational terms during work, the details collected. The statistical society contains 1287 person (1188 managers and 99 teachers) and based on morgan table 370 persons selected as sample. The method of sampling is taxonomic coincidental and the tools of collecting data contained two questionnaires. One was the questionnaire with open response and the other one was close response questionnaire which included 49 options. Reliability of final questionnaire is 94%. In the response of the first question of the research, the below conclusions obtained: 1) the samples of research in the most of options, showed the high importance of general educational needs of high school teachers in Bandar Abbas. 2) General educational needs of high school teachers in Bandar Abbas from the point of teachers and managers up to 15th priority is as follows:1)familiarity with teaching methods.2)familiarity with class managing methods.3)familiarity with means of educational tools.4)Increasing of learning level and scientific knowledge in the field of lessons subjects.5)familiarity with the method of evaluation and evaluating the students learning.6)familiarity with the states of distinguishing of the individual differences of students and using from their learning capacity.7)familiarity with the methods and principles of Islamic pedagogy.8)familiarity with the methods of correct habits of studding and searching in students.9)familiarity with the means of test designing.10)familiarity with the teaching of praying and essential commands.11)familiarity with the methods of attracting students to praying.12)familiarity with the methods of students moral education. 13)familiarity with the reading of holly Qoran. 30414)familiarity with the lesson plan.15)familiarity with the holly Qoran training and its techniques. In the response to the second question, the below conclusion was gained: There is no meaningful differences between the view of teachers and manages in regard to general educational needs of high school teachers in Bandar Abbas.1.Education department Shahid Beheshti Univercity.2.Education department Shahid Beheshti Univercity.3.Masters of adult education