فهرست مطالب

مجله زیست شناسی ایران
سال بیست و پنجم شماره 2 (تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/09/01
  • تعداد عناوین: 15
|
  • صفر بی بی کم، عبدالمحمد عابدیان کناری، حبیب الله یونسی صفحه 158
    در این تحقیق اثر ضایعات کارخانه پودر ماهی (Stickwater) به عنوان محیط کشت برای تولید پروتئین تک یاخته با استفاده از جلبک Chlorella sp.، Pseudomonas aeruginosa و Saccharomyces cerevisiae بررسی شد. مقادیر متفاوتی از جایگزینی استیک واتر به جای محیط کشت استاندارد برای جلبک (صفر، 20، 40، 60، 80 و 100 درصد) و برای باکتری و مخمر (صفر، 30، 40، 50، 60 و 100 درصد) استفاده شد. از روش Batch culture برای تولید میکروارگانیسم ها در مقیاس آزمایشگاهی استفاده گردید. میزان OD و بیوماس در جلبک هر 24 ساعت اندازه گیری شد. کلروفیل a در زمان حداکثر رشد و نیز سرعت دو برابر شدن و نرخ رشد ویژه تعیین گردید. میزان پروتئین در جلبک، باکتری و مخمر در زمان حداکثر رشد سنجش شد. در باکتری و مخمر میزان OD، بیوماس و COD هر 12 ساعت اندازه گیری شد. نتایج مربوط به جلبک (میزان ODو بیوماس) نشان داد که بیشرین تولید مربوط به گروه شاهد (محیط کشت استاندارد) بود و جایگزینی استیک واتر چندان مطلوب نبود. تنها 20 درصد جایگزینی استیک واتر نتایج نسبتا قابل مقایسه ای در تولید جلبک داشت. میزان بیوماس در جلبک در تیمار شاهد و 20 درصد استیک واتر به ترتیب 31/1 و 25/1 گرم در لیتر به دست آمد. میزان کلروفیلa در جلبک در دو تیمار ذکر شده به ترتیب 65/1 و 59/1 میکروگرم در میلی لیترو نرخ رشد ویژه به ترتیب 90/0 و 87/0 روز بود. میزان پروتئین در تیمار شاهد و 20 درصد استیک واتر70/42 و 57/41 درصد وزن خشک به دست آمد. بر عکس جلبک، استفاده از استیک واتر در تولید باکتری و مخمر کاملا موثر بود. میزان بیوماس در باکتری در تیمار شاهد، 60 و 100 درصد استیک واتر به ترتیب 99/1، 51/2 و 59/2 گرم در لیتر بود. میزان کاهش COD در باکتری در تیمار شاهد، 60 و 100 درصد استیک واتر به ترتیب 76، 7/80 و 9/81 درصد به دست آمد. میزان پروتئین در باکتری در تیمار شاهد 60 و 100 درصد استیک واتر به ترتیب3/67، 4/66 و 9/64 درصد بود. میزان بیوماس در مخمر در تیمار شاهد، 60 و 100 درصد استیک واتر به ترتیب17/4، 88/4 و 06/5 گرم در لیتر به دست آمد. میزان کاهش COD در تیمار شاهد، 60 و 100 درصد استیک واتر به ترتیب 75، 5/80 و 2/81 درصد به دست آمد. میزان پروتئین در مخمر در تیمار شاهد 60 و 100 درصد استیک واتر به ترتیب 48، 65/46 و 55/45 درصد به دست آمد. مطابق نتایج حاصله در این تحقیق جایگزینی 60 و 100 درصد استیک واتر برای تولید باکتری و مخمر مناسب بود. اما استفاده از استیک واتر به عنوان محیط کشت برای تولید جلبک چندان مناسب نبود و حداکثر 20 درصد استیک واتر قابل جایگزینی است.
    کلیدواژگان: پروتئین تک یاخته، _ Chlorella sp، Pseudomonas aeruginosa، Saccharomyces cerevisiae، پساب کارخانه پودر ماهی (استیک واتر)، بیوماس
  • فهیمه جاویدی آزاد، منصور شریعتی صفحه 172
    جذب نیترات به وسیله دو سیستم انتقالی با تمایل پایین LATS)) و با تمایل بالا ((HATS صورت می گیرد. سیستم LATS در غلظتهای بالای نیترات (در حد میلی مولار) و سیستم HATS در غلظتهای پایین نیترات (در حد میکرو مولار) فعالیت می کند. سیستمهای HATS به واسطه خانواده ژنی NRT2 کد می شوند. از آنجایی که گزارشهای فراوانی از اثر مهاری آمونیوم بر جذب نیترات وجود دارد، در این تحقیق تاثیر دو غلظت متفاوت آمونیوم(5، 10 میلی مولار) بر روند جذب نیترات در گیاه تراریخت تنباکو Nicotiana plumbaginifolia که با ژن انتقالی AtNRT2.1 و AtNRT3.1 از گیاه آرابیدوپسیس تراریخت شده، در محیط کشت هیدروپونیک بررسی شد. نتایج نشان داد آمونیوم می تواند ورود نیترات را مهار نماید. با این وجود وقتی گیاهان 24 ساعت با آمونیوم پیش تیمار شدند جذب نیترات در گیاهان تراریخت و وحشی بدون هیچ تفاوت معنی داری به طور کامل مهار گردید. بنابراین احتمالا مهار جذب نیترات در سطح عملکرد ناقل و بیان ژن رخ می دهد.
    کلیدواژگان: تنباکو Nicotiana plumbaginifolia، نیترات، آمونیوم، سیستم انتقالی نیترات با تمایل بالا
  • رئوف سید شریفی، کاظم خاوازی صفحه 183
    به منظور بررسی تاثیر پرایمینگ بذر با باکتری های محرک رشد بر فیلوکرون و سرعت ظهور برگ ذرت، آزمایشی در سال زراعی 1387 در مزرعه پژوهشی دانشگاه محقق اردبیلی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. فاکتور های مورد بررسی شامل ارقام ذرت در سه سطح (SC-404، SC-410، SC-434 (و پرایمینگ بذر با سویه های مختلف باکتری در چهار سطح (باکتری آزوسپیریلیوم لیپوفروم سویه OF، آزتوباکترکروکوکوم سویه 5، ترکیبی از آزتوباکتر با آزوسپیریلیوم و شاهد یعنی عدم پرایمینگ بذر با باکتری) بود. نتایج نشان داد فیلوکرون، فاصله زمانی بین ظهور دو برگ بالغ متوالی، تحت تاثیر رقم، پرایمینگ بذر با باکتری و اثر متقابل این دو قرار دارد. پرایمینگ بذر با ازتوباکتر منجر به کاهش فیلوکرون و افزایش سرعت ظهور برگ شد اما بین ارقام از این نظر تفاوت معنی داری وجود داشت. سرعت ظهور برگها در رقم SC-404 بیشتر از دیگر ارقام مورد بررسی بود. بالاترین سرعت ظهور برگ و نیز کوتاه ترین زمان برای فیلوکرون به ترکیب تیماری پرایمینگ بذر رقم SC-404با ازتوباکتر و کمترین آن به عدم پرایمینگ بذر تعلق داشت. پرایمینگ بذر با آزتوباکتر سبب افزایش شاخص سطح برگ شد. در تمامی سطوح پرایمینگی، روند تغییرات شاخص سطح برگ تا 37 روز بعد از کاشت، تقریبا از روند مشابهی تبعیت کرد. از 44 تا 65 روز بعد از کاشت، شاخص سطح برگ از روند صعودی برخوردار بود به طوری که در 65 روز بعد از کاشت مقدار این شاخص به حدود 69/4 رسید و سپس تا 79 روز بعد از کاشت به آرامی کاهش یافت. این کاهش ممکن است با افزایش سن برگها، سایه اندازی بوته ها روی هم و رقابت برسر نور و دیگر منابع در ارتباط باشد. بیشترین شاخص سطح برگ به پرایمینگ بذر با آزتوباکتر و کمترین آن به عدم پرایمینگ تعلق داشت. پرایمینگ بذر با ازتوباکتر منجر به افزایش تعداد و وزن خشک برگها گردید. بنابراین، به منظور تسریع در سرعت ظهور برگ، افزایش شاخص سطح برگ و تعداد برگها پیشنهاد می شود که در شرایط منطقه مورد بررسی، پرایمینگ بذر رقم SC-404 با باکتری آزتوباکتر صورت گیرد.
    کلیدواژگان: ذرت، پرایمینگ بذر، باکتریهای محرک رشد، فیلوکرون، سرعت ظهور برگ
  • داریوش شکری، گیتی امتیازی صفحه 194
    اندول-3- استیک اسید(IAA) فراوان ترین و مهمترین اکسین طبیعی شناخته شده که علاوه بر گیاهان، بسیاری از ریزموجوداتها نیز قادرند این هورمون را تولید کنند که در این تحقیق تولید آن در باکتری ریزوبیوم مورد بررسی قرار گرفته است. تمامی سویه های مورد مطالعه که شامل 12 سویه مختلف ریزوبیوم بود از مناطق مختلف اطراف اصفهان از گرهک سالم ریشه 4 نوع گیاه مختلف شامل نخود(sativum Pisum)، عدس(Lens culinaris)، لوبیا(Phaseolus luntus) و یونجه(Medicago sativa) جداسازی گردید و تولید IAA در آنها بررسی شد و در مرحله بعدی با کمک روش آماری تاگوچی و استفاده از نرم افزار Qualitek-4 (W32b) مراحل بهینه سازی انجام شد. در آخرین مرحله، خالص سازی IAA در این باکتری توسط روش کروماتوگرافی لایه نازک انجام گرفت. نتایج نشان داد از بین کل سویه ها، 9 سویه تولیدکننده هورمون IAA بوده و بهترین سویه آن (سویه 1) که از نخود جداسازی شده بود (R. leguminosarum biovar ciceri) دارای بالاترین راندمان تولید به میزان ppm 439 بود. میزان تولید هورمون IAA در این سویه های بومی، چندین برابر سویه های بررسی شده در مقالات مشابه دیگر بود که نشان می داد این سویه های بومی توانایی بالایی در تولید این هورمون مهم را دارند. زمان گرمخانه گذاری به مدت 72 ساعت، تحت دمای 30 درجه سانتی گراد، استفاده از مانیتول به عنوان منبع کربن و نیترات پتاسیم به عنوان منبع نیتروژن در حضور 3 میلی گرم در میلی لیتر تریپتوفان، بهترین شرایط ممکن برای تولید ماکزیمم هورمون اندول-3- استیک اسید در شرایط آزمایشگاهی شناخته شد. در نهایت IAA خالص با روش کروماتوگرافی لایه نازک به دست آمد.
    کلیدواژگان: اندول، 3، استیک اسید، ریزوبیوم، کروماتوگرافی لایه نازک، نرم افزار (Qualitek، 4 (W32b
  • جمشید راهب، محمد اسماعیل کفایتی، حسن بردانیا صفحه 205
    معمولا در احتراق سوختهای فسیلی ترکیبات دی اکسید گوگرد (SO2) در محیط آزاد می شود. با توجه به اینکه، این ترکیبات سمی بوده و آلودگی هوا و ایجاد بارانهای اسیدی و اختلالات تنفسی تنها تعدادی از مشکلات این ترکیبات می باشد. گوگردزدایی زیستی روشی مناسب برای جدا کردن گوگرد از ترکیبات نفتی است. بدین ترتیب که اتمهای گوگرد را تحت شرایط کم فشار و کم دما و به طور اختصاصی از هیدروکربن جدا می کند، بدون آنکه سایر ترکیبات را تغییر دهد، علاوه بر این دو مزیت، هزینه کم در فرآیند، تمایل به صنعتی کردن این روش گوگردزدایی را افزایش داده است. بهبود بازده گوگردزدایی زیستی به میزان افزایش جداسازی اختصاصی گوگرد ضمن حفظ زنجیره ها و حلقه های هیدروکربنی و همچنین به جدا کردن نژادهای جدید و یا اصلاح باکتری های گوگردزدا در مقیاس بالا بستگی دارد. در این مقاله، روش گوگردزدایی زیستی و پیشرفت های ایجاد شده مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
    کلیدواژگان: سولفورزدایی بیولوژیک، سوختهای فسیلی
  • مریم قلندری، مهرداد بهمنش، محمد تقی اکبری صفحه 220
    یکی از سطوح تنظیم کلیدی در بیان ژنها تغییرات اپی ژنتیکی است که بسیاری از مکانیسمهای طبیعی همچون تمایز بافتی در دوره جنینی ویا مکانیسمهای غیر طبیعی که منجر به سرطان و یا سایر بیماری های ژنتیکی می شود، را هدایت می کند. پروتئینهای گروه پلی کمب از طریق تغییر در ساختمان کروماتین و ایجاد تغییرات پس از ترجمه در هیستونها نقش مهمی را در مهار رونویسی از ژنها ایفاء می کنند. پروتئین SUZ12 یکی از اعضای مهم این کمپلکس پروتئینی است که تغییر در الگوی بیان ژن آن، شاخصی برای وجود تغییرات اپی ژنتیکی محسوب شده و از دست رفتن بیان این ژن موجب افزایش فعالیت سلولهای اجدادی و سلولهای بنیادی خونساز(HSC) می شود. در این مطالعه بیان ژن SUZ12 به عنوان یک بیومارکر در کنترل تغییرات اپی ژنتیکی در بیماران CML مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور ابتدا بیماران CML به وسیله تکنیک Multiplex RT-PCR برای تشخیص وجود جا به جایی ABL-BCR در خون آنها شناسایی شدند. بیان ژن SUZ12 در نمونه های بیمار و کنترل و با استفاده از بیان ژن GAPDH به عنوان ژن کنترل داخلی به وسیله تکنیک Semi-quantitative RT-PCR مقایسه شد. در این بررسی بیان ژن SUZ12 در بیماران CML در مقایسه با افراد سالم کاهش معناداری را نشان داد. نتایج حاصل از این تحقیق تاییدی بر منشاء گرفتن احتمالی لوسمی میلوئیدی مزمن از افزایش فعالیت سلولهای بنیادی خونساز و یا درگیر بودن تغییرات اپی ژنتیکی در ایجاد و یا پیشرفت این نوع سرطان می باشد.
    کلیدواژگان: لوسمی میلوئیدی مزمن، اپی ژنتیک، SUZ12، سلول بنیادی خونساز
  • مجید متولی باشی، مهران میراولیایی، سعید صداقت، سید مهدی احمدی صفحه 230
    پارااکسوناز یکی از آنتی اکسیدانتهای موجود در سرم انسان است که از اکسیداسیون LDL جلوگیری به عمل می آورد. با توجه به نقش احتمالی رادیکالهای آزاد و دیگر عوامل اکسیدکننده در بروز انواع بیماری های ناباروری در زنان، در مقاله حاضر به ارتباط پلی مرفیسم L55M که یکی از شاخص ترین انواع پلی مرفیسم در ژن PON1 می باشد، با بروز ناباروری در زنان پرداخته شده است. نمونه های نابارور از افراد مبتلا به دو بیماری اندومتریوز (55 نفر) و تخمدان چند-کیستی (65 نفر) انتخاب شدند. به منظور بررسی پلی مرفیسم L55M، یک جفت پرایمر با طول های 28 و 25 جفت باز طراحی، شرایط PCR بهینه سازی و سپس محصولات PCR تحت آنزیم محدودالاثر Hin1II هضم گردید. بر اساس آزمون LSD، افراد با ژنوتیپ MM می توانند نسبت به ابتلاء به بیماری ناباروری مستعد باشند در صورتی که افراد هتروزیگوت (LM) نسبت به جلوگیری از ابتلای فرد به ناباروری می توانند نقش داشته باشند (05/0p<). علاوه بر این میزان فعالیت آنزیم پارااکسوناز سرم افراد اندومتریوز نسبت به افراد بارور اختلاف معناداری نشان داد (005/0p<).
    کلیدواژگان: پارااکسوناز، پلی مرفیسم L55M، سنجش فعالیت آنزیم، ناباروری، اندومتریوز
  • محسن آذرپیرا، سید مسعود مجدزاده، جمشید درویش صفحه 240
    شناسایی تاکسونهای جانوری مناطق شکار ممنوع و حفاظت شده یکی از اقدامات اساسی برای حفظ تنوع زیستی در این گونه مناطق می باشد. به همین منظور در این پژوهش تنوع جوندگان منطقه شکار ممنوع انجرک مورد بررسی قرار گرفت. منطقه انجرک با وسعت 23000 هکتار در 15 کیلومتری شرق شهرستان بافت در استان کرمان واقع شده است. نمونه برداری با استفاده از تله های زنده گیر از محلهای متفاوتی مثل مزارع، باغات، خانه ها و مناطق صخره ای صورت گرفت. نمونه های جمع آوری شده با استفاده از صفات ریخت شناسی و ریخت سنجی ظاهری، جمجمه ای و دندانی مورد شناسایی قرار گرفتند. نتایج حاصله وجود تعداد شش گونه از جوندگان را در این منطقه نشان داد که شامل گونه های موش خانگی (Mus musculus)، هامستر دم دراز (Calomyscus bailwardi)، جرد ایرانی (Meriones persicus)، جرد لیبی (Meriones libycus)، هامستر خاکستری (Cricetulus migratorius) و سنجابک درختی (Dryomys nitedula) می باشند. کلید شناسایی جهت شناسایی و تشخیص جوندگان در این منطقه فراهم گردید.
    کلیدواژگان: فون، جوندگان، ریخت شناسی، ریخت سنجی، منطقه شکار ممنوع انجرک، کرمان
  • علیرضا زبرجدی، ژاله سهیلی خواه، حمیدرضا قاسمپور، امین ویسی پور صفحه 252
    تنش خشکی از مهم ترین عوامل ایجاد اختلال در رشد و نمو گیاهان به ویژه در مرحله جوانه زنی در مناطق خشک و نیمه خشک می باشد. با توجه به اهمیت گلرنگ به عنوان یک دانه روغنی و دارویی، رسیدن به ژنوتیپ (هایی) که قادر به تحمل تنش رطوبتی در مراحل اولیه رشد (جوانه زنی) باشد مهم و ضروری می باشد. بدین منظور جوانه زنی و رشد گیاهچه های 10 ژنوتیپ گلرنگ در شرایط تنش رطوبتی در چهار سطح خشکی شامل صفر (شاهد)، 4-، 8- و 12- بار به وسیله محلول پلی اتیلن گلایکول 6000 مورد آزمون قرار گرفتند. صفات مورد بررسی درصد جوانه زنی نهایی (FG)، شاخص سرعت جوانه زنی (PI)، شاخص تنش جوانه زنی (GSI)، طول ریشه چه (RL) و ساقه چه (SL)، وزن خشک ساقه چه و ریشه چه بودند. نتایج حاصل از تجزیه واریانس و مقایسه میانگینها نشان داد که در اکثر صفات مورد بررسی تاثیر سطوح پتانسیل، ژنوتیپها و اثر متقابل آنها معنی دار بود و کاهش پتانسیل باعث کاهش مقدار صفات گردید. صفت طول ریشه چه نسبت به سایر صفات حساسیت بیشتری به کاهش پتانسیل آب داشت و با کاهش پتانسیل، طول ریشه چه ها افزایش نشان دادند. همچنین بین شاخص سرعت جوانه زنی با صفت طول ساقه چه (**41/0) و شاخص تنش جوانه زنی با طول ساقه چه (**71/0) همبستگی مثبت و معنی داری وجود داشت، در نتیجه از طریق این صفت می توان نسبت به گزینش ارقام متحمل اقدام نمود. در مجموع نتایج بیانگر وجود تنوع ژنتیکی قابل توجه در بین ژنوتیپها بوده و با توجه به صفات مورد بررسی ژنوتیپ زرقان 279 از تحمل بالایی و ژنوتیپهای ورامین 295 و IL-111 از تحمل پایینی نسبت به خشکی برخوردار می باشند
    کلیدواژگان: گلرنگ، تنش رطوبتی، جوانه زنی، پلی اتیلن گلایکول
  • احمد سواری، سارا نیکو، سیمین دهقان مدیسه، سمیه ساکی صفحه 264
    این بررسی از مهر 1384 الی شهریور 1385 به طور ماهانه در7 خور از خوریات اصلی ماهشهر با استفاده از تور ترال کف میگوگیر با قطر چشمه 24 میلی متر انجام شد. دراین مطالعه فراوانی کل، میانگین وزن و طول کل، تغییرات فراوانی وزنی و طولی و زیست توده میگو سفید (Metapenaeus affinis) جهت تخمین پارامترهای جمعیت و مدیریت صید این گونه محاسبه شد. جمعا 1167 میگوی سفید ماده و نر با زیست توده کل 71/57 تن شمارش شدند. برای جنس نر میانگین طول کل(میلی متر) و وزن کل (گرم) به ترتیب برابر با2/95 و 14/6 و برای جنس ماده به ترتیب شامل 18/98 و 61/7 می باشد. میزان a در هر دو جنس برابر و ماده دارای میزان b بیشترمی باشد. در بین خوریات مورد مطالعه بیشترین وزن زیست توده در خور غزاله 36/47 تن بود. بیشترین درصد فراوانی طولی برای هر دو جنس در دامنه 105-100 میلی متر بود. نتایج نشان دهنده فراوانی بیشتر میگوی سفید ماده با میانگین طول و وزن بالاتر نسبت به نر می باشد. فراوانی این گونه در ماه های گرم سال به علت نقش نوزادگاهی این زیستگاه ها بیشتر بود.
    کلیدواژگان: فراوانی طولی، زیست توده، تور ترال، میگوی سفید و خوریات ماهشهر
  • مهناز نسیمی، میترا حیدری نصرآبادی، عبدالحسین شیروی صفحه 276
    امروزه یکی از مهم ترین مشکلات در جوامع افزایش رشد جمعیت است. به همین منظور بررسی روی اثرات گیاهان دارویی ضروری می باشد زیرا بعضی از گیاهان دارویی نقش مهمی بر روی کاهش تولیدمثل ایفاء می کنند. در این پژوهش اثر عصاره الکلی میوه عروسک پشت پرده بر جنینهای موش صحرایی و تعیین میزان اثر عصاره بر تولیدمثل در روز 15 بارداری مورد بررسی قرار گرفته است. بدین منظور تحقیق روی 20 سر موش ماده رت که به طور تصادفی به 4 گروه 5 تایی تقسیم شدند انجام گرفت. گروه کنترل و گروه های تجربی 2،1و3 که به ترتیب دوزهای g/kg 8، g/kg10 و g/kg12 از عصاره الکلی میوه عروسک پشت پرده را در روز 6 بارداری دریافت کردند. 217 جنین در روز 15 بارداری از رحم خارج و از نظرریخت شناختی و بافت شناختی بررسی شدند. تجزیه وتحلیل به دست آمده نشان داد که تزریق داخل صفاقی عصاره الکلی میوه عروسک پشت پرده در روز 6 بارداری به موش باردار باعث کاهش معنی دار وزن جنینهای گروه تجربی1،2و3 و طول فرق سری- نشیمنگاهی جنینهای گروه تجربی2و3 وکاهش معنی دار حجم جنینهای گروه تجربی3 نسبت به گروه کنترل گردیده است. بررسی های بافتی کبد و قلب نشان داد که در تعداد مگاکاریوسیت کبد و فراوانی تعداد گلبول قرمز تمایز نیافته قلب و کبد جنینهای گروه تجربی1،2و3 نسبت به جنینهای گروه کنترل افزایش معنی دار به وجود آمده است. به علاوه بررسی ستون مهره در جنینهای گروه تجربی1،2و3 افزایش انحنای ستون مهره را در مقایسه با گروه کنترل نشان داد. بررسی های مورفومتری نیز نشان داد که جنینهای گروه کنترل همگی از نظر ظاهری سالم اما در جنینهای گروه تجربی 1، 2 و3 مواردی از خونریزی زیرپوست، افزایش غیرطبیعی انحنای ستون مهره و نیز کاهش تعداد جنین در هر بارداری مشاهده شد. در نتیجه این آزمایش مشخص شد که عصاره الکلی میوه عروسک پشت پرده احتمالا می تواند بر رشد کمی جنینها و تمایز بعضی از سلولها تاثیر منفی داشته باشد با توجه به اثرات فیزیولوژیک گزارش شده برای فیزالین ها از جمله فیزالین F احتمال می رود بخشی از اثرات تراتوژنیک عصاره الکلی مربوط به این فیزالین ها باشد ولی برای نتیجه گیری قطعی و نهایی نیاز به تحقیقات کمی و کیفی بیشتری در این مورد می باشد. بنابراین به زنان باردار توصیه می شود تا تکمیل شدن تحقیقات در مورد این گیاه دارویی در زمان بارداری از این گیاه استفاده ننمایند.
    کلیدواژگان: عصاره الکلی، عروسک پشت پرده، جنین، بارداری، ناهنجاری
  • سکینه یگانه، بهاره شعبانپور، هدایت حسینی، محمدرضا ایمانپور، علی شعبانی، مهدیه عباسی صفحه 286
    در این تحقیق، تغییرات فصلی ترکیب شیمیایی و ترکیب اسیدهای چرب فیله کپور معمولی پرورشی(Cyprinus carpio) مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور 40 نمونه ماهی کپور پرورشی، در طول 4 فصل سال (10 ماهی در هر فصل از هر گروه) آنالیز شد. پروتئین، لیپید، ترکیب اسیدهای چرب و رطوبت محتوای فیله اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که لیپید و پروتئین محتوی فیله ماهی پرورشی از تابستان تا بهار کاهش می یابد و رطوبت محتوی فیله از تابستان تا بهار افزایش می یابد. اسیدهای چرب اشباع (14:0، 16:0) تغییر زیادی در طول سال ندارند، بیشترین مقدار اکوزاپنتاانوئیک و دکوزاهگزاانوئیک فیله به ترتیب در پاییز و زمستان تعیین شد. اسیدهای چرب اصلی فیله کپورهای صید شده در فصول مختلف به ترتیب اولئیک، پالمتیک، لینولئیک، استئاریک، پالمیت اولئیک، آراشیدونیک اسید، دکوزاهگزاانوئیک، لینولنیک، اکوزاپنتاانوئیک بوده است. اسیدهای چرب غیر اشباع در فصول سرد سال بیش از فصول گرم می باشند.
    کلیدواژگان: Cyprinus carpio، کپور پرورشی، فیله، اسیدهای چرب
  • مهدیه شکاری، فرخنده رضانژاد صفحه 295
    در این پژوهش اثر بلوغ بر مقدار رنگیزه ها، وزن خشک مغز و در صد خندانی در دو رقم پسته احمد آقایی و اوحدی انجام شد. نمونه گیری به فواصل ده روزه از خوشه های میوه در حال نمو درسه تکرار از 95 روز تا 175 روز پس از شکوفایی کامل گل (DAF) انجام شد. در هر دو رقم 115 روز پس از شکوفایی کامل، بیشترین مقدار کلروفیل مشاهده شد که بیشینه میزان آن (1- mg.g fw34/9) مربوط به رقم احمد آقایی بود و سپس کاهش معنی دار کلروفیل در هر دو رقم دیده شد. نتایج تغییرات مقدار آنتوسیانین کل در دو رقم احمدآقایی و اوحدی، بیان گر افزایش معنی دار این رنگدانه در طول بلوغ است به طوری که در رقم احمد آقایی 165 روز و در رقم اوحدی 145 روز پس از شکوفایی کامل بیشترین مقدار آنتوسیانین مشاهده شد و سپس در هر دو رقم مقدار آن کاهش یافت. در طی بلوغ افزایش معنی داری در درصد خندانی مشاهده شد به طوری که بیشترین درصد خندانی با میزان 70 درصد در رقم احمد آقایی و 62 درصد در رقم اوحدی، 165 روز پس از شکوفایی کامل بود. میزان وزن خشک مغز (Kernel) با نزدیک شدن به زمان برداشت افزایش یافت و بیشترین مقدار آن در دو رقم اوحدی و احمدآقایی به ترتیب 145 و 155 روز پس از شکوفایی ثبت شد. این پژوهش 135 و 165 روز پس از شکوفایی کامل گل را به ترتیب برای برداشت مغز سبز و نیز برداشت نهایی هر دو رقم پسته پیشنهاد داد.
    کلیدواژگان: پسته خوراکی، درصد خندانی، کلروفیل، آنتوسیانین، مراحل بلوغ، وزن خشک
  • مهرداد قدس خواه دریایی، سیدکامین حسینی، کامبیز طاهری، جواد میرزایی، آرش مزبانی صفحه 303
    به منظور بررسی تاثیر ویژگی های کمی و کیفی درختان بنه (Pistacia atlantica) بر میزان محصولات ثانویه تولید شده از درخت (صمغ و بذر) در جنگلهای استان ایلام رویشگا هی به مساحت 150 هکتار از این جنگلها انتخاب شد. سپس به صورت تصادفی تعداد 45 قطعه نمونه به ابعاد 50×50 متر مربع مشخص شد. درداخل هر قطعه نمونه کلیه درختان بنه کد گذاری شده و اقدام به ثبت فاکتور ریخت شناختی درخت (قطر برابر سینه، ارتفاع کل، ارتفاع تاج، قطر تاج، تعداد شاخه، سلامت تاج وسلامت تنه) در فرمهای آماری تهیه گردید. با استفاده از نرم افزار SPSS و روش های آماری مربوطه ارتباط هر کدام از ویژگی های فوق بر میزان صمغ و بذر تولیدی درخت محاسبه شد. نتایج نشان داد که اختلاف معنی داری در سطح 5 درصد بین فاکتورهای قطر برابر سینه، ارتفاع کل، ارتفاع تاج، قطر تاج، تعداد شاخه، ارتفاع تنه، سلامت تنه و تاج با میزان صمغ تولیدی آن مشا هده می شود، بدین معنی که فاکتورهای مذکور در اغلب موارد ارتباط معنی داری بر میزان صمغ تولیدی درخت داشته است در حالی که تنها فاکتور های قطر تاج، ارتفاع تاج و سلامت تاج وسلامت تنه توانسته اند با میزان بذر درخت ارتباط نشان دهند به طوری که با افزایش هر کدام از این فاکتورها میزان بذر درخت نیز افزایش یافته است (5%>P). فاکتورهای قطر برابر سینه، ارتفاع کل، ارتفاع تنه، تعداد شاخه ارتباط معنی داری بر میزان بذر درخت ندارد (5%
    کلیدواژگان: Pistacia atlantica ویژگیهای ریخت شناختی، صمغ، بذر
  • فریدون محبی، علی محسن پور آذری، علیرضا عاصم صفحه 316
    نمونه برداری از سه ایستگاه (A1 – تاج سد، A2- وسط، A3- قنبرکندی) در طول دریاچه پشت سد ارس در سال 1386 برای شناسایی و شمارش فیتوپلانکتونها و تغییرات جمعیت آنها در فصول مختلف در هر ایستگاه انجام گرفت. در این مطالعه 46 گونه جلبکی متعلق به 5 شاخه دیاتومه ها Bascillariophyta))، جلبکهای سبز (Chlorophyta)، جلبکهای سبز-آبی (Cyanobacteria)، دینوفلاژله ها (Pyrrophyta) و اوگلنوفیتا (Euglenophyta) شناسایی شدند. به علاوه، کیفیت آب ایستگاه های مورد مطالعه بر اساس شاخصهای اکولوژیکی غالبیت، غنای گونه ای، تنوع گونه ای و برابری در فصلهای مختلف سال مورد بررسی قرار گرفت. میزان شاخص غالبیت در تمام فصول سال در ایستگاه A2 (وسط دریاچه) بیشتر از میزان آن در دو ایستگاه دیگر است. به علاوه شاخص غنای گونه ای در فصل بهار در تمام ایستگاه ها بیشتر از میزان این شاخص در بقیه فصول سال است. باتوجه به میزان شاخصها، ترکیب جمعیتی فیتوپلانکتونها، وجود برخی از گونه های خاص و خصوصیات فیزیکی و شیمیایی، آب این دریاچه در زمره آبهای یو- هیپرتروف می باشد.
    کلیدواژگان: دریاچه پشت سد ارس، فیتوپلانکتونها، شاخص های اکولوژیکی، غالبیت
|
  • Page 158
    This study was conducted to investigate the effect of the wastewater of fish meal factories as medium upon production of single cell protein using Chlorella sp., Pseudomonas aeruginosa and Saccharomyces cerevisiae. Different amount of substitude of stickwater was used instead of the standard medium in bacteri yeast (0, 30, 40, 50, 60 and 100%) and in algae (0, 20, 40, 60, 80 and 100%). Batch culture method was used for production of microorganisms in lab. Amount of OD and biomass in algae each 24 houre was measured. Chlorophyl a was measured in maximum growth peak and specific growth rate was measured. Biomass, OD and COD reduction in bacteri and fungi every 12 houre was measured. In maximum growth time protein of bacteri, yeast and algae was measured. Result in algae shown that maximum of production was in control treatment and substitution of stickwater was not useful. In production of algae just result of 20% stickwater was useful. Amount of biomass in algae in control treatment and 20% of stickwater were obtained 1.31 and 1.25 g/l respectively. Amount of chlorophyll a in algae in above treatments 0.9 and 0.87 respectively and growth rate was obtained 0.9 and 0.87 respectively. Amount of protein in control treatment and 20% of stickwater was 42.70 and 41.57% dry weight respectively. In production of bacteri and yeast using of stickwater was useful. Amount of biomass in bacteri in control treatment, 60 and 100% of stickwater was 1.99, 2.51 and 2.59 g/l respectively. Amount of COD reduction in bacteri in control treatment, 60 and 100% of stickwater was obtained 76, 81.9 and 80.7% respectively. Amount of protein in bacteri in control treatment and 60 and 100% of stickwater was 67.3, 66.4 and 64.9% respectively. Amount of biomass in yeast in control treatment, 60 and 100% of stickwater was 4.17, 4.88 and 5.06 g/l respectively. Amount of COD reduction in control treatment, 60 and 100% of stickwater was 75, 80.5 and 81.2% respectively. Amount of protein in yeast in control treatment and 60 and 100% of stickwater was 48, 46.65 and 45.55% respectively. According to results of in this research substitution of 60 and 100% of stickwater was adequate for production of bacteri and yeast. The maximum 20% of stickwater is substituable for production of algae.
    Keywords: Single cell protein, Chlorella sp, Pseudomonas aeruginosa, Saccharomyces cerevisiae, Stickwater, biomass
  • Page 172
    The uptake of nitrate is carried out by two transport system, named low affinity transport system (LATS) and high affinity transport system (HATS). The LATS is active in high concentration of nitrate(in mM level) while the HATS usually functions in lower concentration (in µM level). HATS are coded through the gene families of NRT2. Since it has been reported that ammonium has inhibitory effect on Nitrate uptake, in this research, the effect of two concentrations of ammonium(5 and 10 mM) on the rate of nitrate uptake in tobacco transformed plant, Nicotiana plumbaginifolia which it has been transformed using the AtNRT2.1 and AtNRT3.1 genes from the Arabidopsis thaliana plant in hydroponic culture was studied. The existence of the transferred gene was confirmed by PCR and electrophoresis. The results demonstrated that ammonium is able to inhibit the influx of nitrate through the direct inhibition of membrane transporters. However, when the plants were pretreated by ammonium 24 h, nitrate uptake were inhibited completely in both transgenic and wild types with no significant difference. This indicates that probably, inhibition of nitrate uptake affect on both NRT2.1 gene expression and transporter functions.
    Keywords: Tobacco Nicotiana plumbaginifolia, Nitrate, Ammonium, High affinity nitrate transport system
  • Page 183
    In order to investigate the effects of seed priming with plant growth promoting rhizobacteria (PGPR) on phyllochron and leaf appearance rate of corn, a factorial experiment based on randomized complete block design with three replications was conducted at the Research Farm of University of Mohaghegh Ardabili in 2008. Factors were: three corn cultivars (SC-404, SC-410 and SC-434) and seed priming with plant growth promoting rhizobacteria in four levels (without priming, seed priming with Azosprilium, seed priming with Azetobacter and seed priming with Azosprilium +Azetobacter). The results showed that phyllochron, time between the appearance of successive leaves on a shoot, was significantly affected by corn cultivar, seed priming with plant growth promoting rhizobacteria and interaction between of seed priming and corn cultivars. Seed priming with Azetobacter decreased the phyllochron but increased rate of leaf appearance. Response of corn cultivars was different to these characteristics. Leaf appearance rate in SC-404 was more than SC-410 and SC-434. The highest leaf appearance rate and the least of time for phyllochron was obtained with seed priming of SC-404 cultivar with Azetobacter. Leaf area index was increased due to seed priming with Azetobacter. In all of priming levels, process of variances leaf area index was similar until 37 days after sowing. From 44-65 days after sowing reached to a maximum level (4.96) and then decreased slowly till 79 days after sowing. This might be related to increasing aging of leaves, shadding and competition between plants for light and other resources. The highest leaf area index obtained in treatment combination of seed priming of SC-404 cultivar with Azetobacter and the least of it was in without priming. Number of leaf per plant and leaf dry matter increased in seed priming with Azetobacter. Thus, it is suggested that in order to increase leaf appearance rate, number of leaf per plant and leaf area index, seeds priming of SC-404 cultivar with Azetobacter be applied in conditions of Ardabil Plain.
    Keywords: Corn, Leaf appearance rate, Phyllochron, Seed Priming, Plant growth promoting rhizobacteria
  • Page 194
    The indole-3-acetic acid (IAA) is the most abundant and significant natural auxin that in addition to plants, different microorganisms are able to produce this hormone. In this study, the IAA production by different strains of Rhizobium was surveyed. All bacteria (consisted of 12 different strains of Rhizobium) were isolated from root nodules of Alfalfa (Medicago sativa), lentil (Lens culinaris), bean (Phaseolus luntus) and pea (Pisum sativum). The optimization of IAA production was done by "Design Taguchi Experiments" using Qualitek-4 (W32b) software. Extraction and purification of IAA was performed by thin layer chromatography (TLC) method. The results showed that nine strains were producers of IAA hormone and the best strain of these Rhizobia (strain 1) which was isolated from pea (Pisum sativum), had the highest production of IAA (439 ppm). Concentration of IAA production in these local strains was almost 4 times more than other analyzed strains in the literatures. It was revealed that mannitol, as a carbon source and potassium nitrate as a nitrogen source in the presence of 3 mg/ml L-tryptophan after 72h of incubation, were the optimum condition for production of IAA in vitro. Finally, pure IAA was obtained by TLC.
    Keywords: Indole, 3, acetic acid, Rhizobium, Thin layer chromatography, Qualitek, 4 (W32b) software
  • Page 205
    Combustion of sulfur components of fossil fuels such as oil causes the emission of SO2 in the atmosphere. Sulfur components are one of the important factors in pollution of the atmosphere due due to the formation of acidic rain in the environment. Conventional approach for desulfurization of oil is chemical procedure of hydro desulfurization (HDS). However, this procedure has low efficiency for desulfurization of ring components of sulfur such as dibenzothiophene (DBT). Thus the new methods such as biodesulfurization were proposed for desulfurization of ring components of sulfur. Biodesulfurization is a non-destructive method that it can remove sulfur from of hydrocarbons of petroleum in the mild conditions and it can be potentially used as complementary method with HDS. For industrial application of biodesulfurization, this approach need to isolation of new desulfurization bacteria and increasing desulfurization activity of them by genetic engineering methods. In this review, we are evaluated biodesulfurization method and advances of it in the two last decades.
    Keywords: Biodesulfurization, fossil fuels
  • Page 220
    Epigenetic changes are regulators of gene expression in diverse biological phenomena such as embryonic development, genetic diseases and cancer. Polycomb proteins are a group of epigenetic key players proved to be involved in chromatin structural changes and gene regulation through histon posttranslational modifications. SUZ12 is an important member of polycomb complex in human and has been considered as a biomarker of chromatin epigenetic changes in the cell. SUZ12 down regulation has resulted in activation of progenitor cells and hematopoitic stem cells. Here, SUZ12 gene expression pattern was studied aiming at the relationship of a possible epigenetic modifications and CML in human. First, CML patient blood samples were tested for the occurrence of ABL-BCR translocation through Multiplex-PCR. Then, SUZ12 expression pattern was analyzed through Semi-quantitative RT-PCR in these patients. SUZ12 expression level showed significant reduction in CML patient comparing to the control group. This result is in agreement with the notion that cancer and epigenetic changes are linked and also CML may originate from higher activity of hematopoitic stem cells.
    Keywords: Chronic myeloid leukemia, Epigenetics, Suppressor of Zeste 12 (SUZ12), Hematopoietic Stem cell(HSC)
  • Page 230
    Paraoxonase (PON1) is a serum enzyme which has antioxidant properties and plays an important role in prevention of LDL-oxidation. Due to possible role of ROS agents and free radicals in increasing the risk of infertility, this research has been based upon association between L55M polymorphism and female infertility. Infertile individuals were chosen among endometriosis and polycystic ovary syndrome patients. In order to study L55M polymorphism it has been designed a forward primer 25bp and a reverse primer 28bp in length. PCR conditions were then optimized and its products were digested using restriction enzyme Hin1II. Based on LSD test, the MM allele could increases and the LM allele could decreases the risk of infertility (p<0.05). Also, There was significant difference between PON1 activity among endometriosis patients and fertile individuals (p<0/005).
    Keywords: Paraoxonase, L55M Polymorphism, Enzyme activity measurement, Infertility, Endometriosis
  • Page 240
    Identification of animal taxa living in prohibited hunting area and protected areas is one of the essential tasks for protection of biological diversity in these areas. For this purpose, in this study the rodent diversity of Anjerk prohibited area was investigated. Anjerek prohibited hunting area is situated in the east of Baft city (23,000ha) in Kerman province. Sampling was carried out in different places such as cultivated areas, gardens, houses and rocky areas. The collected specimens were identified with respect to their morphological, external, cranial and dental characteristics. During a faunistic study on different species of the rodents in this area six species belonging to five genera, five subfamilies and for families were collected. Sampling was performed from different places such as cultivated area, houses, gardens are stony areas using live traps. The results revealed that six species exist in this area which are as follows: Mus musculus, Calamyscus bailwardi, Meriones persicus, Meriones libycus, Cricetulus migratorius and Dryomys nitedula. An identification key was constructed for recognition of rodent species in this area.
    Keywords: Fauna, Rodents, Morphology, Morphometry, Anjerk prohibited hunting area, Kerman Province
  • Page 252
    Drought stress is one of the most important factors in arid and semiarid regions that lead to disorder in growth and development of plants especially at germination stage. Because of importance of safflower as an oil and therapeutic crop, achieving to genotype(s) that be capable of the drought stress at initiating growth stage is necessary. For this purpose, germination and plantlet growth of 10 genotypes were tested in drought stress conditions at four levels including 0 (control), -4, -8 and -12 Bar using PEG6000. This experiment was conducted at laboratory of Agronomy and Plant Breeding Department of Razi University in 2006-2007 as a factorial design in randomized complete block design (RCBD) with three replications. Traits that were studied including: percentage of final germination (FG), germination rate index (PI), germination stress index (GSI), rootlet length (RL), shootlet length (SL) and dry weight of shootlet and rootlet. Data were subjected to variance analysis and mean comparison. Results indicated that in most considered traits, effect of potential levels of genotypes and their interaction were significant. Rootlet length had more sensitive than other traits to decreasing of water potential, hence, root length were increased in these conditions. Also, there was observed a positive and significant correlation among the traits: GSI (0.71**), PI (0.41**) and SL. Thus, by these traits, can be attempt to selection of tolerant cultivars. In general, results represented that considerable genetic diversity is occur among genotypes. Regarding the studied traits, "Zarghan 279" genotype had been high tolerance to drought stress at germination stage, "Varamin 295" and " IL-111" had been low tolerance.
    Keywords: Safflower, drought stress, germination, Poly Ethylene Glycol (PEG)
  • Page 264
    This investigation was carried out monthly from October 2006 till August 2007 at seven creeks of Mahshahr using bottom trawl with mesh size of 24 mm. In this study, the following factors were measured: total frequency, mean of total weight and length, change in weight and length, and biomass of Metapenaeus affinis to estimate population parameters and catches management. Overall, 1167 M. affinis with biomass of 57.71 tons were captured. The maximum abundance was observed in Ghazaleh creek. For male population, mean of the total length and total weight was 95.2 (mm) and 6.14(gr). Mean of total length and weight of female population was 98.18 (mm) and 7.61 (gr). In both of gender a value was similar and b was greater in female. Maximum length for male and female was 100-105 mm. In this study female frequency was higher than males. Both abundance and recorded length and weight of female were higher than those of male population. Frequency of this species was greater in warm months in this nursery grounds.
    Keywords: Length frequency, biomass, trawl, Metapenaeus affinis, Mahshahr creeks
  • Page 276
    Today, one of the most important problem in society is the increasing rate of population. As far as, the study on the effect medicine plants is so important. Because some of the medicine plants plays an important role on reduction the reproduction. In this study the effect alcoholic extract of Physalis alkekengi fruit on rat´s fetuses and measuring the rate of its effect on reproduction at the 15th day of pregnancy was investigated. Twenty female rat randomly divided in 4 groups including control,experimental 1, 2, 3 groups that each one included 5 rats. Experimental 1 group received 8g/kg body weight and experimental 2 group,10g/kg body weight and experimental 3 group,12g/kg body weight alcoholic extract of physalis alkekengi fruit at the 6th day of pregnancy. 217 fetuses removed from uterus at the 15th day of pregnancy to study according to morphologic and histologic. The present data showed that alcoholic extract physalis alkekengi fruit's intraperitoneal injection at the 6th day of pregnancy caused significant reduction fetuses weight in experimental groups and reduction of crown rump length in experimental 2, 3 groups in comparison with control group. Studies on liver and heart tissue indicated that the number of liver megakaryocytes and the number of liver and heart non- differentiation red blood cells in experimental 1and 2, 3 groups have increased significantly in comparison with control group. Moreover study on fetuses vertebral column in experimental 1and 2, 3 groups in comparison with control group shows a significant increase in vertebral column curvature. Also morphometry studies showed that all of embryos control group were healthy but in embryos experimental groups from example hypodermic bloodshed, abnormal increase vertebral column curvature and also number abortive embryo. Alcoholic extract Physalis alkekengi fruit probably can have negative effects on fetuses deficiency development and cell differentiation of some cells. According to reported physiological effects of physalins such as physalin F, alcoholic extract teratogenic effects might be related to physalin F. But it´s essential to have more quantitative and qualitative researches in order to have conclusive result.Thus it is recommended to pregnant womenfolk than up to researches completion about this medicinal plant have not used this plant in pregnancy period.
    Keywords: Alcoholic extract, Physalis alkekengi, Fetus, Pregnancy, Anomaly
  • Page 286
    In this research, seasonal variation of chemical composition and fatty acid profile of fillet from cultured common carp were assessed. 40 cultured fish samples were examined (10 samples per season) during 4 seasons. Protein, lipid, fatty acid profile and moisture content were determined during sampling period. Lipid and protein content of cultured fish fillet decreased from summer to spring, moisture content of fillet increased from summer to spring. Saturated fatty acids (14:0 and 16:0) dont fluctuate very much throughout the year. The maximum concentration of eicosapentaenoic acid and docosahexanoic acid were found in autumn and winter respectively. The major fatty acids identified in the carp fillet were oleic, palmitic, linoleic, stearic, palmitoleic, arachidonic, (AA), docosahexanoic acid (DHA), linolenic and eicosapentaenoic acid (EPA), respectively, in all seasons. Poly- unsaturated fatty acids increased in cold seasons.
    Keywords: Cyprinus carpio, cultured Common carp, fillet, fatty acid
  • Page 295
    The effect of maturation on the pigments, split rate and dry weight composition of two cultivars (Ahamdaghai and Ohadi) of pistachio nut (Pistacia vera L.) was investigated. Sampling from developing fruits with 3 replicates, at 10 days interval from 95 DAF to 175 DAF was performed. The results showed a maximum value of chlorophyll at 155 DAF in both cultivars. At this time the highest value (9/34 mg.g fw-1) of kernel chlorophyll content was in Ahmadaghai cultivar and then decreased significantly in both cultivars. The anthocyanin content of pistachio kernels increased significantly with maturation, reached a maximum value of 15 (µmol.g-1 fresh weight) at 165 DAF in Ahmadaghai cultivar and 10/5 (µmol.g-1 fresh weight) at 145 DAF in Ohadi cultivar. Afterwards, it started to decline gradually up to 175 DAF (the end of sampling) in both cultivars. During maturation a significant increase in split rate was observed and reached a maximum value of 70% in Ahmadaghai cultivar and 62% in Ohadi cultivar at 165 DAF. With reaching to harvesting time gradually kernel dry weight increased and reached to highest amount at 145 and 155 DAF in Ohadi and Ahmadaghai cultivars respectively. This study offeres 135 DAF and 165 DAF for green kernel and ripe pistachio harvesting
    Keywords: Anthocyanin, Chlorophyll, Dry weight, Pistacia vera L, Split rate, stage of maturation
  • Page 303
    In order to effect quantitative and qualitative characteristics on the amount of Pistacia atlantica trees of secondary products produced from seed and gum in the forests of ilam habitat, an area of 150 hectares of forest were selected. Then random samples of 45 plots with dimensions (50×50 meter) were found. Within each plot all trees and Pistacia encoded factors acting recorded morphological trees (diameter at breast height, crown diameter, crown height, number of branches, crown health and safety and trunk health and safety) in the form of statistic was prepared. Using SPSS software and associated statistic methods, each of these characteristics on the amount of gum and seed production was calculated. The results showed that significant difference at 5%level between the factors of breast height diameter, total height, crown diameter, number of branches and crown health gum production rate can be seen. This means that the factors often correlated to the amount of productive trees pressers gum. Also factors like crown height, crown diameter and crown health have been able to communicate with the amount of tree seeds rates were significantly associated with increase so that in each of these factors the amount of tree seeds also increased(p<%5). Factors of breast height diameter, total height and branch number correlated to the amount of tree seeds were not significant (p>%5).
    Keywords: Pistacia atlantica, morphological, gum, seed
  • Page 316
    Sampling was conducted seasonally from three stations (A1- upstream; A2- intermediate; A3- downstream) along reservoir from June 2007 to March 2008. Phytoplankton population changes were investigated in order to calculate phytoplankton indices in each site. In the present study, 46 algal species were determined. These were belonged to five classes: Diatoms (Bascillariophyta); green algae (Chlorophyta); blue-green algae (Cyanophyta); Pyrrophyta and Euglenophyta. The water quality in sampling sites was studied based on the more utilized ecological indices such as Index of Dominance, Richness, Shannon-Wiener species Diversity index and evenness index. The lowest values of Species diversity index was observed in the summer. Evenness index showed the lowest values during summer and higher values in the spring. The present study revealed that Aras Dam reservoir is eu-hypertroph water.
    Keywords: Aras dam reservoir, phytoplankton, ecological indices. Dominance