فهرست مطالب

مجله زیست شناسی ایران
سال بیست و پنجم شماره 3 (پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/10/05
  • تعداد عناوین: 15
|
  • زهره علیزاده، خدیجه رضوی، محمدعلی ملبوبی، فائزه قناتی، عطیه کاشانی نیا، وحیده هدایتی صفحات 329-339
    آلوروپوس لگوپویدس (Aeluropus lagopoides) از خویشاوندان هالوفیت گندمیان و از تیره پوآسه است که در خاکهای بسیار شور رشد ونمو می کند. شاخصهای متعددی در گیاهان تحت تیمار با غلظتهای مختلفی از نمک در کشت هیدروپونیک آن مورد بررسی قرار گرفت. در مقایسه رشد طولی ریشه، اندام هوایی و گیاه کامل و تحت تیمارهای مختلف مشخص شد که بیشترین رشد در تیمار 300 میلی مولار سدیم کلراید اتفاق می افتد و مقادیر این شاخصها در غلظتهای بیشتر وکمتر از آن کاهش می یابند. در حالی که در تمامی غلظتهای مورد آزمایش رشد طولی ریشه به شدت تابع مقدار نمک بود، در غلظتهای کمتر اثر شوری بر رشد اندامهای هوایی معنی دار نبود. نتایج تجزیه واریانس نشان می داد که کاتیونها (سدیم و پتاسیم) در ریشه و اندامهای هوایی گیاهان شاهد و تحت تیمارهای مختلف توزیع متفاوتی را نشان می دادند. به طور کلی، می توان گفت آلوروپوس لگوپویدیس در تحمل برابر غلظتهای مختلف سدیم کلراید محیط واکنشهای متفاوتی را بروز می دهد. نتایج نشان می دهد در غلظتهای کمتر سدیم کلراید با گسترش سیستم ریشه ای و افزایش جذب کاتیونهای معدنی املاح مورد نیاز خود را تامین می نماید. به عبارت دیگر، بیشتر از اسمولایت های معدنی که در غلظتهای پایین سدیم کلراید محیط غیرسمی هستند، جهت حفظ آب و فشار اسمزی داخل سلولی استفاده می کند. در حالی که در غلظتهای متوسط و بالای سدیم کلراید، به ترتیب از تجمع مواد اسمزیی آلی گلایسین بتائین و پرولین برای تنظیم فشار اسمزی استفاده می کند. یکی از نتایج این اتفاقات، کاهش میزان رشد گیاه است تا بتواند شوری را پشت سر بگذارد. همچنین به نظر می رسد سطح سدیم و پتاسیم اندامهای هوایی در همه تیمارها و شاهد به شدت تنظیم می شود که می تواند به علت تنظیم شدید انتقال نمک از ریشه به اندام هوایی باشد.
    کلیدواژگان: آلوروپوس لگوپویدیس، تحمل شوری، مواد اسمزی، پرولین، گلایسین بتائین
  • محمد جواد مهدی پور مقدم، گیتی امتیازی، زیور صالحی صفحات 340-350
    شش باکتری تثبیت کننده ازت که از ریشه های برنج و گندم و همچنین یک سویه که از نوعی کود زیستی جداسازی شده بودند، با استفاده از تکثیر ژن 16S rDNA به عنوان Azospirillum شناسایی شدند. در بین سویه های Azospirillum جداشده از ریشه های برنج و گندم، یک جدایه از ریشه گندم (رقم گلستان) و یک جدایه از ریشه برنج (رقم طارم) به دلیل فعالیت بیشتر در محیطهای سلولز، کربوکسی متیل سلولز (CMC)، سالیسین، پکتین، NBRIP و فیتین، به منظور مقایسه فعالیت آنزیمهای تجزیه کننده دیواره سلولی گزینش گردیدند. Azospirillum جداسازی شده از برنج به طور معنی داری دارای فعالیت CMCase و فیتاز بیشتری نسبت به جدایه گندم (به ترتیب 77/31 و 99/46 درصد بیشتر) بود، اما فعالیت آنزیم فیلتر غشایی (FPase) در هر دو سویه تقریبا مشابه بود. علت کلونیزاسیون جدایه طارم با فعالیت بیشتر سلولازی و فیتازی ممکن است محتوای فیتین بیشتر و دیواره سلولی سلولزی تر این رقم در مقایسه با رقم گلستان باشد.
    کلیدواژگان: تثبیت ازت، Azospirillum، سلولاز، پکتیناز، فیتاز
  • محبوبه میرحسینی صفحات 351-357
    در این مطالعه 26 نمونه از محصولات لبنی برای حضور ژن باکتریوسین ها توسط روش های مستقل از کشت و جداسازی باکتری های اسید لاکتیک مورد بررسی قرار گرفتند. این روش شامل استخراج مستقیم DNA از محصولات لبنی است و انجام PCR با 3 جفت پرایمر اختصاصی برای ژن انتروسین های مختلف (انتروسین A، P، As47) از انتروکوکوس می باشد. آنالیز نتایج PCR نشان داده است که انتروسین A تنها انتروسین غالب در همه نمونه ها بوده است و ژن مربوط به انتروسین های دیگر در نمونه های مورد مطالعه وجود نداشته است. با توجه به این موضوع به نظر می رسد که احتمالا انتروکوکوس ها سویه های غالب تولید کننده باکتریوسین از باکتری های اسید لاکتیک در محصولات لبنی جمع شده از مناطق مختلف ایران هستند. نتایج همچنین نشان داده است که PCR یک متد حساس، سریع و تکرار پذیر برای آشکارسازی سویه های تولید کننده باکتریوسین در محصولات لبنی است.
    کلیدواژگان: انتروسین، انتروکوکوس، PCR
  • مولود میررضوی، فرزانه صابونی، شاه صنم عباسی، کمال الدین حق بین، رضا حاج حسینی، حبیب الله ناظم صفحات 358-365
    آستروسیت ها فراوان ترین سلولها در سیستم عصبی مرکزی هستند و عملکرد آنها نگهداری حالت طبیعی فیزیولوژی مغز می باشد. همچنین این سلولها در آسیبهای مغزی واکنش نشان داده و نقش تنظیمی مهمی را در هنگام التهاب مغزی ایفاء می کنند. شیکونین از عصاره استخراج شده از ریشه گیاه Lithospermum erythrorhizon و Arnebia euchromaبه دست می آید که به عنوان ترکیب ضد التهاب، ضد فعالیت HIV-1، ضد تومور، ضد میکروب، ضد ترومبیک، استفاده می شود. در این مطالعه اثر توکسیک غلظتهای مختلف شیکونین (Mμ 5-20) بر آستروسیت جدا شده به روش مکانیکی از مغز نوزاد موش صحرایی نژاد Wister و آستروسیت های رده سلولی 1321N1 بررسی شده است. از واکنش MTT برای بررسی قابلیت حیات سلولها و از رنگ آمیزی DAPI برای بررسی مرگ سلولی استفاده شد. از نتایج چنین بر می آید که داروی شیکونین یک اثر وابسته به دز را نشان می دهد. به طوری که در غلظتهای بالا اثر توکسیک بر سلولها داشته و با کاهش غلظت این توکسیسیتی کمتر می شود.
    کلیدواژگان: آستروست، شیکونین، توکسیسیتی
  • هاشم یعقوبی، حسین نادری منش، یدالله امیدی، احمد آسوده صفحات 366-376
    ترشحات سطح پوست دوزیستان سرشار از ترکیبات مختلف است. برخی ترکیبات دارای عملکرد فیزیولوژیک و برخی دیگر که دارای فعالیت ضد میکروبی هستند بخشی از دفاع اولیه دوزیستان را تشکیل می دهند. در این تحقیق Brevinin-2R که حاوی 25 آمینواسید برای اولین بار به صورت فاز جامد در ایران سنتز گردید. Brevinin-2R حاوی 25 آمینواسید می باشدکه از پوست قورباغه Rana ridibunda ترشح می شود. این پپتید دارای خاصیت ضد باکتریایی بالقوه بوده وخاصیت همولیتیک ضعیفی دارد. ازلحاظ خصوصیات ساختاری این پپتید دارای انتهای آمینی آب دوست و انتهای کربوکسیل آن دارای لوپ است که توسط یک پیوند دی سولفیدی ایجاد شده است، این ساختار در گونه های Rana مشترک است. به منظور بررسی خصوصیات ساختاری، ضد باکتریایی، فعالیت همولیتیکی و پایداری پروتئولیتیکی آنالوگهای D(دیاسترومرهای D-leu) به صورت فاز جامد سنتز شد ودرستی توالی سنتز شده توسط دستگاه طیف سنجی جرمی تایید گردید. مطالعات ساختاری نشان داد که ساختار مارپیچ α و هیدروفوبیسیته نقش بسیار مهمی را در فعالیت این پپتیدها ایفاء می کند. آنالوگ D هیچ گونه فعالیت همولیتیکی حتی تا غلظت g/mlμ 400 از خود نشان ندادند. در حالی که Brevinin-2R به صورت جزیی دارای خاصیت همولیتیک بود. فعالیت ضد باکتریایی((MIC Brevinin-2R در مقایسه با آنالوگ D در هر دو باکتری های گرم منفی وگرم مثبت بیشتر بود. فعالیت طیف CD در محیط آب و (50 درصد) TFE تری فلورواتانل نشان داد که این پپتیدها در محیط آب هیچ گونه ساختار مشخصی ندارند ولی در محیط TFE که مشابه ساختار غشاء می باشد به صورت مارپیچ آلفا در می آیند که در مورد Brevinin-2R درصد آلفا هلیکس نسبت به آنالوگ خود تفاوت فاحشی داشت. در مورد Brevinin-2R درصد آلفا هلیکس محاسبه شده 53 درصد است. پایداری پروتئولیتیکی نشان داد که پپتید Brevinin-2Rدر مقایسه با آنالوگ D به پروتئازها حساس است.
    کلیدواژگان: Brevinin2R، خاصیت ضد باکتریایی، وخاصیت همولیتیک، طیف CD، هیدروفوبیسیته، سنتز شیمیایی فاز جامد
  • تکتم تختی، مسعود فریدونی، علی مقیمی، مرتضی بهنام رسولی صفحات 377-388
    مقدمه
    اثرات استرس روی صرع بحثهای متفاوتی را بر انگیخته است، برای وضوح بیشتر، تداخل استرس شنای حاد و مکرر بر روی تشنجات صرعی شکل بر انگیخته با پنتیلن تترازول (PTZ) در موش صحرایی مطالعه شد.
    روش ها
    موشهای صحرایی نر بالغ (g250-200) نژاد Wistar در گروه های 7 تا 10 تایی به کار گرفته شد. 2 گروه کنترل (یک گروه تزریق یک مرحله ایmg/kg PTZ i.p) 45) و گروه دیگر تزریق 3 مرحله ای mg/kg PTZ i.p)25) در فواصل 15دقیقه ای و دو گروه شاهد تجویز سرم فیزیولوژی مشابه نحوه تجویز PTZدرگروه های کنترل انجام شد. در گروه های تجربی، 30 دقیقه قبل از تجویز PTZ (به روش تجویز PTZدرگروه های کنترل) از تیمار استرس شنای اجباری استفاده شد. در دوگروه دیگر 24ساعت پس از استرس و در دو گروه نهایی 24ساعت بعد از 3جلسه استرس هریک با فاصله 24 ساعت (استرس مکرر)، تجویز PTZ به روش های فوق انجام گردید و رفتارهای صرعی شکل بعد از تزریق مورد بررسی قرار گرفت.
    نتایج
    استرس شنا30 دقیقه قبل از تجویز یک مرحله ایPTZ، باعث کاهش تشنج در 5 دقیقه اول پس از تجویز PTZ شد (0.05>P). استرس شنا 24ساعت قبل از تجویز یک مرحله ایPTZ، در دقایق 15- 10پس از تجویز باعث کاهش تشنج شد (0.01>P). در تجویز یک مرحله ای PTZ، 24 ساعت بعد از استرس مکرر، کاهش شدت تشنج در5 دقیقه اول (0.05>P) و دقایق 15-10 (0.01>P) مشاهده شد. استرس شنا 30 دقیقه قبل از تجویز 3 مرحله ایPTZ، منجر به افزایش شدت تشنج در دقایق 15- 10 0.01)>P) و30 -25) 0.05>P) شد. استرس شنا 24 ساعت قبل از تجویز3 مرحله ایPTZ باعث کاهش تشنج در دقایق15- 25 (0.05>P) شد. در تجویز 3 مرحله ای PTZ 24 ساعت بعد از استرس مکرر، کاهش شدت تشنج در دقایق 25- 15(0.05>P) مشاهده شد.
    بحث: استرس اثرات تقویتی و مهاری بر تشنجات ناشی از PTZ بروز داد. چنانچه فرض شود که (mg/kg45)PTZ اثر تشنج زایی را اشباع کند، در این حالت است که استرس اثر مهاری دارد وچون (mg/kg 25) PTZ اثر اندکی در بروز تشنج دارد لذا احتمالا بخش تحریکی استرس به اثر PTZ اضافه و آن را تقویت می کند. شاید استرس مکرر سیستمهای جبرانی تعدیل کننده تحریک پذیری سلولهای سیستم عصبی مرکزی را فعال سازد و این شاید حداقل بخشی از مکانیسم مهاری استرس مکرر بر اثر تشنجی PTZ باشد.
    کلیدواژگان: استرس شنای اجباری، پنتیلن تترازول، تشنج، صرع
  • علیرضا شایسته فر، احمد همتا، فرانک شیرازی، رضا عظیمی صفحات 389-395
    مژکداران گروه کثیری از تک یاخته ای ها هستند که در آبهای شور و شیرین زندگی می کنند. درایران مطالعات محدودی بر روی مژکداران غیر انگلی صورت گرفته است. در پژوهش حاضر مطالعه تراکم جمعیت مژکداران غیر انگلی در مقایسه با نوسان فاکتورهای فیزیکی – شیمیایی آب (دمای هوا، دمای آب، غلظت اکسیژن محلول در آب، دی اکسید کربن،pH، سختی کل و تمامی جامدات محلول در آب) رودخانه قره کهریز برای یک دوره یک ساله از فروردین الی اسفند ماه 1385 مورد مطالعه قرار گرفته است. حداکثر تراکم جمعیت مژکداران در این رودخانه به ترتیب در فصلهای تابستان و پاییز و ایستگاه های نمونه برداری 2 و 3 مشاهده شد. حد اکثر تراکم جمعیت مربوط به گونه Paramecium caudatum و حداقل تراکم جمعیت مربوط به گونه Litonotus fasciola بود. احتمالا افزایش تراکم جمعیت مژکداران غیر انگلی در فصلهای تابستان و پاییز و ایستگاه های 2 و 3، به دلیل نوسانpH و غلظت اکسیژن محلول آب و افزایش غلظت بالای مواد آلی ناشی از ورود فضولات شهری به داخل رودخانه می باشد. شدت جریان آب و برودت هوا از جمله مهم ترین عوامل نوسان در کاهش تراکم جمعیت مژکداران در دو فصل زمستان و بهار و در تمامی ایستگاه ها در سال مورد مطالعه است.
    کلیدواژگان: مطالعه بیولوژیکی، مژکداران غیر انگلی، رودخانه قره کهریز
  • فریده ظفری زنگنه، علیرضا عبدالهی، محمد مهدی نقی زاده، فاطمه امینی صفحات 396-408
    بیماری التهابی روده (Inflammatory bowel diseas) IBD یکی از شایع ترین بیماری های گوارشی است. سبب شناسی و آسیب شناسی بیماری نامعلوم و شواهد محکم و اساسی وجود دارد که سایتوکینین های پیش التهابی مانند اینترلوکین6 و فاکتور تومور نکروزیس آلفا در این روند التهابی نقش کلیدی به عهده دارند. در دهه اخیر بررسی اثرات درمانی و پیش درمانی برخی از تعدیل کننده ها و یا مهارکننده این مدیاتورها صورت گرفته که بر جنبه های مختلف مدل کولیت حاد تجربی که IBD انسان را تقلید می نماید، تاکید دارد. در این تحقیق اثر پیشگیرانه و درمان آب انار و دو میوه خرما و انجیر در رژیم غذایی روزانه در مدل کولیت حاد موش صحرایی با دو عامل اینتر لوکین6 و فاکتور تومورنکروزیس به عنوان متغیر پرداخته شد. لذا موشها به سه گروه کنترل، پیشگیری و درمان تقسیم شدند و مدل سازی کولیت حاد توسط اسید استیک 4 درصد انجام شد. در گروه پیشگیری ابتدا دو ماه تغذیه با آب انار، و دو میوه انجیر و خرما صورت گرفت و بعد مدل سازی و در گروه درمان بعد از مدل سازی، تغذیه مورد نظر به مدت دو ماه انجام شد. نتایج این مطالعه نشان می دهد که فقط رژیم غذایی خرما در پیشگیری از التهاب حاد روده موثر است. به طوری که این رژیم توانست مانع از انجام مدل سازی شود.
    کلیدواژگان: کولیت حاد، اینترلوکین6، فاکتور تومور نکروزیس آلفا، موش صحرایی نر، انار، خرما، انجیر
  • طیبه عنایت غلامپور، محمدرضا ایمانپور صفحات 409-417
    در مطالعه حاضر، 90 عدد مولد کپور وحشی ماده Cyprinus carpio طی فروردین تا خرداد 1387 از خلیج گرگان صید و برخی خصوصیات زیستی آنها با هدف شناخت ویژگی ها و شاخصهای تولید مثلی و هماوری (مطلق و نسبی) مورد بررسی قرار گرفت. ارتباط میان خصوصیات گنادی (هماوری مطلق و نسبی، وزن تخمدان، شاخص گنادوسوماتیک، قطر تخمک و تعداد تخمک در گرم) با اندازه ماهی (طول و وزن) و شاخص کبدی توسط آماره پیرسون و هماوری توسط روش وزنی محاسبه شد. همچنین مولدین به 6 دامنه طولی تقسیم شدند و شاخصهای ذکر شده در هر دامنه طولی توسط آزمون دانکن در سطح اطمینان 95 درصد با یکدیگر مقایسه شدند. در مولدین با طولهای 5/29 و 5/44 سانتیمتر، شاخص کبدی به ترتیب 20/0±43/0 و11/0± 31/0 و شاخص گنادی برابر 98/1 ±12/12 و 18/1 ±89/9 محاسبه شدند که به لحاظ آماری ارتباط معنی داری بین تیمارهای مختلف مشاهده نگردید (05/0P>). طبق نتایج حاصله از این تحقیق، حداکثر و حداقل هماوری مطلق به ترتیب 47/64003±8/156238 و 39/7630±5/52429 عدد تخمک و هماوری نسبی 06/12698±5/94335 و 19/12508±5/130581 به ازای یک کیلوگرم وزن بدن تخمین زده شد. همچنین مشاهده گردید که با افزایش طول کل مولدین، هماوری مطلق به طور معنی داری افزایش یافت (05/0P<) اما هماوری نسبی تحت تاثیر طول کل ماهی نبود (05/0P>). بر طبق نتایج بررسی های آماری مشاهده گردید که بیشترین ضریب همبستگی را هماوری مطلق با وزن تخمدان و هماوری نسبی با شاخص گنادی داشت. تعداد تخمک در هر گرم با افزایش طول ماهی کاهش یافت ولی از نظر آماری معنی دار نبود (05/0P>). نتایج بیانگر ارتباط معنی دار بین طول کل و وزن کل مولدین با قطر تخمک آنها می باشد. با توجه به موارد ذکر شده، در ماهی کپور معمولی، طول ماهی شاخص مناسبی جهت انتخاب مولدین این ماهی می باشد.
    کلیدواژگان: کپور وحشی، اندازه مولد، هماوری، شاخص گنادی، شاخص کبدی
  • ربابه اصغری صفحات 418-422
    حفظ کیفیت و دوام گلهای بریده پس از برداشت یکی از مسائل مهم صنعت تولید گل و گیاه به ویژه در زمینه گلهای شاخه بریده می باشد. لذا در تحقیق حاضر عوامل موثر در افزایش طول عمر گل شاخه بریده داوودی که سهم مهمی در تجارت گلهای شاخه بریده به خود اختصاص داده مورد مطالعه قرار گرفته است. غلظتهای مختلف ساکاروز به عنوان یک منبع تامین انرژی مورد نیاز گیاه پس از جدایی از گیاه مادر به منظور دستیابی به درصدی از این ماده که طولانی ترین دوره حفظ کیفیت گلها را فراهم می نماید به همراه نسبتهایی از دو ترکیب ضد میکروب جهت شناسایی بهترین غلظت و ترکیب جهت جلوگیری از رشد میکروبهایی که موجب بسته شدن آوندها و کاهش قدرت جذب آب در نتیجه کاهش وزن تر گیاه می شوند مورد استفاده قرار گرفت.
    کلیدواژگان: داوودی، طول عمر، پس از برداشت، AgNO3
  • سمیه تاجیک، فاطمه زرین کمر، سیده زهرا بطحایی صفحات 423-429
    زعفران گیاهی دائمی، علفی و زینتی است که می تواند یک دوره خشک را به شکل بنه در زیر خاک و به صورت رکود یا خواب بگذراند. کلاله حاوی سه ترکیب اصلی کروسین (رنگیزه های کاروتنوئیدی محلول در آب)، پیکروکروسین (گلیکوزید تلخ مزه) و سافرانال (جزء اصلی مواد فرار معطر زعفران) می باشد. کروسین که از ترکیبات کاروتنوئیدی زعفران است به عنوان ترکیبات ضد سرطان (anticancer) از رشد سلولهای سرطانی جلوگیری می کند. از آنجا که ارزش اقتصادی و کیفیت زعفران وابسته به محتوای ترکیبات کروسین، پیکروکروسین و سافرانال آن می باشد، در این مطالعه ضمن تعیین کمی میزان این ترکیبات به روش HPLC در مناطق قائن و طبس، زعفران این مناطق از لحاظ کمی تعیین کیفیت شد.
    کلیدواژگان: زعفران، کروسین، پیکروکروسین، سافرانال، قائن، طبس
  • فرخنده رضانژاد، احمد مجد صفحات 430-444
    گل توری (Lagerstroemia) از تیره حنا است که با گلهای رنگارنگ و ماندگاری طولانی در اغلب پارکها و فضای سبز کشور کشت می شود. در این مطالعه ویژگی های زیست شناختی گل در L. indica مورد مطالعه قرار گرفت. گلپوش هگزامر، کاسبرگها پایا، رشد یافته و چوبی، گلبرگها دارای ناخنک طویل و پهنک لب دار هستند. پرچمها دو ریخت، پرچمهای بیرونی بزرگ، به تعداد 6 و در غنچه گل و گل تازه باز شده نارنجی رنگ اما پرچمهای درونی کوچک به تعداد 30-29 که در غنچه گل به رنگ زرد دیده می شوند. در پایان روز اول باز شدن گل، بساکهای بیرونی و درونی به ترتیب به رنگ متمایل به سبز و زرد دیده می شوند. هر دو نوع بساک به طور قابل توجهی دارای اپیدرم رشد یافته و کرک مانند در سطوح بالایی و پایینی هستند. بساکها پشت چسب و شکوفایی آنها طولی و برون گشا می باشد. مطالعات کریومیکروسکوپی وجود اپیدرم رشد یافته و نیز دانه های گرده فعال (واجد اندامکهای متعدد) را در بساکهای فعال بیرونی نشان داد. دانه های گرده بیرونی در مقایسه با دانه های گرده درونی کوچک تر، دیواره نازک تر و نیز شکل منظم تر را نشان دادند. در بساکهای بزرگ، دانه های گرده سه شکاف-منفذی هستند و به طور تقریبی همه دانه های گرده این ویژگی را نشان می دهند. ساختار گرده در بساکهای درونی، وجود اشکال مختلف دانه های گرده دارای شکاف کاذب، منفذ کاذب، بیرون زدگی های اگزین به صورت برجستگی در سطح را، نشان داد. در گرده های بساکهای بیرونی، سطح گرده در منطقه قطبی و برجستگی های منطقه نصف النهاری در منطقه مزوکولپیومی به نسبت صاف می باشد و در سایر بخشها بیشتر زبر و ناهموار می باشد. در گرده های بساکهای درونی در منطقه قطبی و برجستگی های منطقه نصف النهاری منطقه مزوکولپیومی حد واسط بین راه راه و شبکه ای (یعنی به صورت چین دار یا Rugulate) و در بخشهای باقیمانده Rugulate مشخص تا زگیل دار و سوراخ دار می باشد. مادگی دارای 5 خانه و جفت بندی محوری است.
    کلیدواژگان: تزئینات دانه های گرده، دو ریختی پرچمها، ساختار دانه های گرده، Lagerstroemia indica
  • المیرا طایفه هندی، فاطمه سفیدکن، مهدی یوسفی، مریم تیموری صفحات 445-455
    این تحقیق به منظور استخراج و بررسی کمی وکیفی اسانس و همچنین بررسی اثرات ضد میکروبی اسانس، عصاره متانولی و فراکسیونهای مختلف Artemisia sieberi در مرحله گل دهی صورت گرفت. اندامهای هوایی A. sieberi از منطقه فیروزکوه جمع آوری شده و پس از خشک شدن سر شاخه های سبز برای اسانس گیری و عصاره گیری مورد استفاده قرار گرفت. اسانس گیری به روش تقطیر با آب و آنالیز اسانسها توسط دستگاه های GC و GC/MS صورت گرفت. در آنالیز اسانس مجموعا 20 ترکیب شناسایی شد که عمده ترین این ترکیبات در اسانس A. sieberi عبارت بودند از8،1-سینئول (6/47 درصد)، کامفور (5/35 درصد) و کامفن (3/8 درصد). همچنین عصاره متانولی و از این عصاره فراکسیونهای کلروفرمی، بوتانولی و آبی تهیه شد و نهایتا اثرات ضدمیکروبی اسانس و عصاره و فراکسیونهای آنها بر علیه 8 نوع باکتری گرم مثبت و گرم منفی مورد بررسی قرار گرفت. باکتری های مورد مطالعه عبارت بودند از: Bacillus cereus، Bacillus subtilis، Kelebsiella penomonia، Pseudomonas aeruginosa، Escherchia coli، Yersinia entrocolitica، Staphylococcus aureus وMicrococcus luteus. مطالعه اثر ضد میکروبی اسانس بر علیه باکتری های گرم مثبت نشان داد که اسانس باعث ایجاد هاله های عدم رشد بیش از 20 میلی متر روی باکتری های گرم مثبت شده و بنابراین اثر قوی بر علیه این باکتری ها داشته است. به نحوی که میزان این اثر با اثر تتراسایکلین و اریترومایسین برابر بوده است. مقایسه اثر ضد میکروبی اسانس بر علیه باکتری های گرم منفی نشان داد که اثر اسانس بر باکتری های مختلف شباهتها و تفاوتهایی داشته است. اسانس بر علیه P. aeruginosa بی اثر بود، در حالی که بر K. pneumonia اثرقوی داشت. مقایسه اثر اسانس بر E. coli با آنتی بیوتیکهای جنتامایسین و کربنیسیلین نشان داد که اسانس اثر قوی تری از آنتی بیوتیکهای سنتزی داشته است. اثر اسانس A. sieberi از اثر جنتامایسین و کربنیسیلین بر Y. entrocolitica کمتر بود. نتایج به دست آمده از بررسی اثرات ضد میکروبی عصاره و فراکسیونهای آن نشان دادکه هاله های عدم رشد ایجاد شده بر علیه باکتری های مذکور یکسان نبوده است. بیشترین هاله عدم رشد ناشی از عصاره متانولی بر روی Y. entrocolitica ایجاد شد در حالی که این عصاره هیچ اثری بر روی E. coli نداشت. به نظر می رسد از اسانس و عصاره A. sieberi یا فراکسیونهای خاصی از آن می توان برای درمان برخی از بیماری ها استفاده کرد.
    کلیدواژگان: Artemisia sieberi، اسانس، عصاره متانولی، فراکسیون گیری، اثر ضد میکروبی
  • ندا محمدی، پیمان رجایی، حمید فهیمی صفحات 456-464
    گیاهان به شکل مستقیم و یا غیر مستقیم می توانند تحت تاثیر ترکیبات شیمیایی آللوپاتیکی قرار گیرند که از سایر گیاهان و یا میکروارگانیزمها آزاد می شوند. این تحقیق به بررسی اثر آللوپاتیک عصاره برگ اکالیپتوس (Labill Eucalyptus camaldulensis) بر جوانه زنی، رشد و صفات مورفولوژیک (طول ریشه و ساقه) و فیزیولوژیک (محتوای کلروفیل، قند، پروتئین) در دو گیاه سورگوم (sorghum bicolor) و لوبیا (phaseolus vulgaris) پرداخته است. آزمایش با استفاده از 4 سطح آب مقطر (کنترل) و عصاره اکالیپتوس (5، 10و 20 درصد) انجام شد. جوانه زنی دانه رستها، وزن خشک گیاه، طول ریشه و ساقه در همه غلظتهای تهیه شده از عصاره اکالیپتوس به طور معنی دار (در سطح 05/0) در هر دو گیاه کاهش یافت. کاهش در محتوای کلروفیل و همچنین قند و پروتئین به موازات افزایش غلظت عصاره برگی در هر دو گیاه دیده شد. نتایج به دست آمده نشان داد که تاثیر بازدارنده عصاره برگ گیاه اکالیپتوس بر جوانه زنی و سایر صفات مورفولوژیک و فیزیولوژیک اندازه گیری شده در گیاه دو لپه ای بیش از گیاه تک لپه بوده است.
    کلیدواژگان: آللوپاتی، اکالیپتوس، سورگوم، لوبیا
  • هاجر موحدی نژاد، رضا حیدری، رشید جامعی صفحات 462-473
    در این مطالعه، فعالیت ضداکسایشی و ضدرادیکالی عصاره های متانولی برگ، ساقه و بذر گیاهAsperugo procumbens L. (خانواده گل گاو زبان) مورد بررسی قرار گرفت. به این منظور محتوای فنولی کل با روش فولین- سیوکالتو تعیین شد. قدرت احیای عصاره ها، فعالیت جاروب کنندگی رادیکالها (DPPH، نیتریت، هیدروژن پراکسید و سوپراکسید) و فعالیت کلات کنندگی آهن اندازه گیری شد. نتایج حاصله نشان داد که عصاره بذر با بیشترین محتوای فنولی، از بیشترین قدرت احیاکنندگی و ظرفیت جاروب کنندگی رادیکالهای آزاد برخوردار بود. سنجش فعالیت شکستگی زنجیر، سرعت حذف رادیکال را توسط عصاره های مختلف نشان داد. رابطه معنی دار آماری بین محتوای فنول و فعالیت کلات کنندگی آهن یافت نشد. با توجه به نتایج این پژوهش به نظر می رسد که بذر گیاه فوق الذکر منبع خوبی از ضداکساینده های طبیعی است و می توان از آن به منظور جلوگیری از اثرات تخریبی رادیکالهای آزاد استفاده کرد.
    کلیدواژگان: Asperugo procumbens L، ضداکساینده، ضدرادیکال، محتوای فنول، بذر
|
  • Pages 329-339
    Aeluropus lagopoides is a Graminaceae related halophytic plant belongs to Poaceae family that grows in salty soils. In this research، several indicators were studied on plants under different concentrations of NaCl in hydroponic culture. Comparison the fresh and dry weights of roots، shoots، and whole plants under various treatments determined that the highest growth rates occur in the presence of 300 mM NaCl، however، lower and higher salinity reduces the growth rate. While the root length was highly depended on the salt concentration، shoots height did not vary significantly. Variances analysis showed that cations (Na+ and K+) are distributed differentially in the roots and shoots when the control and salt-treated plants were compared، and as a result، salinity had significant effect on roots and shoots Na+ content. In general، it may be stated that Aeluropus lagopoides reacts differently to various concentrations of Na+. Apparently، at low environmental NaCl concentrations the root system is developed and the absorbtion of cations is increased to provide water and essential minerals. In other words، it uses mineral osmolytes that are not toxic for the cell at low exogenous NaCl concentrations in order to maintain intracellular water and osmotic pressure، whereas at medium and high concentrations of NaCl، organic osmolytes like glycine betaine and proline are accumulated، respectively، to regulate osmotic pressure. As a result، the rate of plant growth is reduced in order to stand high salinity for a while. Furthermore، it seems that because of the strongly regulation of Na+ and K+ transport from root to shoot their contents are regulated tightly in shoots.
    Keywords: Aeluropus lagopoides, salinity tolerance, osmolyte, proline, glycine betaine
  • Pages 340-350
    Six nitrogen-fixing bacteria which were isolated from root of cultivated rice and wheat and also one strain from a kind of biofertilizer، identified as Azospirillum with PCR amplification of 16S rDNA gene. Among the Azospirillum isolates from rice and wheat roots، one isolate from wheat (Golestan cultivar) and another from rice (Tarom cultivar) were selected for comparison of their cell wall degrading enzymes activities، because of more enzyme activity in cellulose، CMC (Carboxymethylcellulose)، salicin، pectin، NBRIP and phytin media. Azospirillum strain was isolated from rice had CMCase and phytase activities significantly more than one isolated from wheat، 31. 77% and 46. 99% respectively، but the FPase activity of both strains were nearly similar. The reason for Tarom colonization by the strain with higher activity of cellulase and phytase may be related to more celluletic cell wall and phytin content of this cultivar in comparison with Golestan.
    Keywords: Nitrogen fixation, CMCase, Azospirillum, Pectinase, Phytase
  • Pages 351-357
    In this study، a collection of 26 dairy products were subjected to bacteriocin analysis by using a culture-independent approach. The culture-independent approach involved extraction of total bacterial DNA directly from the products، this is followed by a polymerase chain reaction (PCR) using three pairs of specific primers (enterocin A، enterocin P and enterocin As48). The PCR analysis showed that only enterocin A was predominant in all study samples، however the other genes were absent. The absent of other bacteriocins in 26 samples، give the idea that Enterococcus spp are predominant bacteriocin producing LAB in different dairy products obtained from different area in Iran. Also the PCR approach was found to have a much higher sensitivity for detection of bacteriocin producing strains in dairy products in a fast، reliable، and reproducible manner.
    Keywords: Enterocin, Enterococcus, PCR
  • Pages 358-365
    Astrocytes are the aboundent cell type in the central nervous system. They play role in maintenance of normal brain physiology. In addition، astrocytes become reactive during injury of the central nervous system and have important roles during CNS inflammation. Shikonin، is a main compound of the roots of Lithospermum erythrohizon and Arnebia euchroma that has various biological activities، including anti- inflammatory، anti- HIV1، antimicrobial، anti- thrombotic and anti-tumor properties. The aim of the present study was to investigate the cytotoxic effects of different concentration (20µM-5µM) of shikonin on primary astrocytes and cell line 1321N1. We used MTT reaction to assay cell viability and stained the cells with DAPI to investigate the cell death. The results show that shikonin have dose dependent effects on this cells، in high concentration it is toxic for cells but in its low concentration shikonin has not the cytotoxic effect on cells.
    Keywords: astrocyte, toxicity, shikonin
  • Pages 366-376
    Brevinin-2R، consisting of 25 amino acid residues، from the skin of the frog Rana ridibunda has potent antimicrobial and low hemolytic activity. From a structural point of view، this peptide has an N-terminal hydrophilic region، and a C-terminal loop region delineated by an intra-disulfide bridge، which is a common structural feature of antimicrobial peptides from Rana species. To investigate the structural features for antimicrobial، hemolytic activity and proteolytic stability، analogues diastereomer Sami-D brevinin-2R were synthesized and characterized. Structure-activity relationship studies revealed the importance of the amphipathic α-helical conformation of the reported peptides in inducing antimicrobial effects. Analogues D shows lower antimicrobial activity than brevinin-2R and did not show any hemolytic activity up 400 µg/ml whereas the brevinin-2R show low hemolytic activity. Circular dichroism spectra and the retention time on the C18 reverse phase column revealed that the brevinin-2R formed an amphipathic loop which increased hydrophobicity and helped to induce the α-helical structure in the membrane-mimetic environment. The hemolytic activity of brevinin-2R and its analogs also correlated well with the retention time and the α-helicity.
    Keywords: Brevinin, 2R, Antimicrobial peptide, Secondary structure, Hemolytic activity
  • Pages 377-388
    Introduction
    Stress effects on epilepsy excite different dissections. To clarify more، we studied the influences of acute and repeated stress on convulsions epilepsy elicited by pentylenetetrazole (PTZ).
    Methods
    Adult male Wistar rats (200-250g، 10≥n≤7) were used. Two PTZ control groups، first with one session of injection (45 mg/Kg PTZ i. p.) and second with 3 session of injection (25 mg/Kg PTZ، with 15 minute interval) and two sham groups with vehicle (saline) injection instead of PTZ were used in this study. Three experimental categories، each one contain the above groups of PTZ were designed، animals in the first categories expose to forced swim stress 30 min before PTZ treatments. Treating of PTZ was done for the second categories 24 h after swimming and for third one 24 h after 3rd sessions of swimming (24h interval between each session)، after PTZ treatments the epilepsy behaviors were recorded.
    Results
    Forced swimming 30 min before one session of PTZ، reduced seizure (P<0. 05) 5 min after PTZ injection، Swim stress 24 min before one session of PTZ، reduced seizure (P<0. 01) during 10-15 min after PTZ injection. In one session of PTZ treating، 24h after repeated swim stress، reduced seizure during 5 (P<0. 01) and 10-15 min (P<0. 01) after PTZ injection was observed. Forced swimming 30 min before three session of PTZ، increased seizure 5-10 (P<0. 01) and 25-30 min (P<0. 05) after PTZ injection، Swim stress 24 min before three session of PTZ، reduced seizure (P<0. 05) during 15- 25 min after PTZ injection. In three session of PTZ treating، 24h after repeated swim stress، reduced seizure during 15-25 (P<0. 05) after PTZ injection was observed.
    Conclusions
    Stress elicited both exciting and inhibitory effects on PTZ induced seizure. If it supposes that PTZ (45 mg/kg) saturates excitatory effects، so the inhibitory effects remains for stress، but PTZ (25 mg/Kg) has little influence on nervous system for revealing epilepsy، thus exciting part of stress can add to functions of PTZ and strength its effects. It may that repeated stress ability for recruitment of compensatory systems which regulates increased neurons excitation، at least in part، is responsible for inhibitory effect of repeated stress on PTZ induced seizure.
    Keywords: Swim stress, pentylenetetrazole, epilepsy, seizure
  • Pages 389-395
    Ciliophora are the most diverse group of Protozoa that live in Brackish، Saline as well as fresh water. In Iran few works have been done on free living Ciliophora. In the present study we consider the density of free living Ciliophora for a period of one year from April 2006 to March 2007 in Ghareh Kahriz River. In the present study، the fluctuation of physico – chemical parameters (air and water temperature، dissolved oxygen، carbon dioxide، pH، total hardness، and total solids)، in relation to the population density of free living ciliates from three sampling sites in the length of Ghareh Kahriz river were considered. Maximum population density of free living Ciliophora observed in summer and autumn and in the sampling sites of 2 and 3، respectively. Paramecium caudatum and Litonotus fasciola showed، respectively، the maximum and minimum population density during the period of study. The high population density of free living ciliophora is due to the moderate water temperature، pH، dissolved oxygen as well as more food concentration due to the entrance of city west water drainage in summer and autumn and sampling stations 2 and 3. High water current، cold weather، and low food concentration in winter and spring might be responsible for the population density fluctuations in the present study.
    Keywords: Biological study, free living ciliophora, Ghareh Kahriz River
  • Pages 396-408
    Inflammatory bowel diseases (IBD) are the one of the most comment alimentary diseases. Etiology and pathogenesis of IBD remain obscure. There is substantial evidence that proinflammatory cytokines such as Interleukin-6 (IL-6) and Tumour Necrosis Factor-alpha (TNF-alpha) exhibit a key role in the inflammatory process. In the last decade investigations were done on treatment and pretreatment effects of some modulators and inhibitors of these mediators which emphasize different aspects of experimental colitis models mimicking IBD in human. The aim of this study is investigation of therapeutic and prophylactic effects of pomegranate، fig and date in daily regimen in experimental acute colitis model on rat. The results of this study show that pomegranate juice induces both therapeutic and prophylactic effects and date has only therapeutic effect on colitis.
    Keywords: Inflammatory bowel disease (IBD), Interleukin, 6, Tumour Necrosis Factor, alpha
  • Pages 409-417
    In this trial، 90 Common carp (Cyprinus carpio) was sampled from a bay during April - Jun 2008، and some reproductive characters were studied. The correlation between gonadic characteristics (absolute and relative fecundity، gonad weight، Gonadosomatic index، diameter of egg and number of egg per gram) with fish size (Length and weight) and hepatic index were determined with Pearson and fecundity was calculated by gravimetry method. Also، the broodstocked were divided into 6 groups on their total length، and compared with Duncan test (α=%5). In broodstocks with length of 29. 5 cm and 44. 5 cm hepatic index were 0. 43± 0. 2 and 0. 32±0/11 and gonadosomatic index were 12. 12±1. 98 and 9. 89±1. 18 respectively. The correlation between treatment were not significant (P>0. 05). According to the results، maximum and minimum absolute fecundity were 156238. 8±64003. 47 and 52429. 5±7630. 39 respectively and relative fecundity were 94335. 5±12698. 06 and 130581. 5±12508. 19 per kilogram body weight. The results show that increasing fish size، the absolute fecundity was increased significantly (P<0. 05)، but the relative fecundity not influenced by fish size. The highest correlation coefficient was observed in absolute fecundity with gonadal weight (GW) and relative fecundity with gonadosomatic index (GSI). With increasing fish size، the number of egg per gram were decreased but the correlation between them were not significant (P<0. 05). There are significant relationship between total weight and total length to egg diameter (P<0. 01). The index of total length of fish can be applied as the more subtle factor to select of the broods of cyprinus carpio.
    Keywords: Cyprinus carpio, Fish size, Fecundity, Gonadosomatic Index, Hepatosomatic Index
  • Pages 418-422
    Daisy is one of the most consuming cuttings flowers in the world. One of the problem in trading of twins flower is short postharvest life or postharvest case for increasing quality. Producers have solved this problem by using chemical preservatives. The goal of this research was comparing between vase-life of flowers treated with nanosilver with AgNO3 and used sucrose as a energy source. The items that were measured were vase-life of flowers، changing in weight percent of opened flowers during the shelf-life were evaluated and compared.
    Keywords: Daisy, vase, life, postharvest, AgNO3
  • Pages 423-429
    Saffron (Crocus sativus L.) is a perennial herbaceous rosette، which has permanent underground stem bases called bulb or corm and purple petal and red three branches stigmas. The stigmas contain three major compound، crocins (carotenoids compound responsible for color)، picrocrocin (responsible for taste) and safranal (responsible for odor). Crocin that is carotenoids compound of saffron as an anticancer prevents cancer cell development. In this research saffron collected from Ghaen and Tabas regions was quantified by HPLC and qualified.
    Keywords: saffron, crocin, picrocrocin, safranal, Ghaen, Tabas
  • Pages 430-444
    Lagerstroemia indica is a wide spread garden and ornamental plant appreciated for its long lasting summer flowering and flower color (from white to purple). This genus is belonging to Lythraceae family some which especially Lythrum are notable because of heteromorphic stamens and styles. Light and electron microscopic studies were taken on the flower structure and stamen and pollen dimorphism. Perianth is hexamerous; the 6 sepals are synsepalous and leather like and the petals are unguiculate، with an oval to orbicular crispate limb. The stamens are dimorphic، 6 outer stamens are usually larger، both as to filament and anther، and reddish in floral buds and opened flowers. Instead، inner stamens (29-30) are smaller and bright yellow in color. In the end of first day of flower opening، outer and inner anthers were observed as reddish and yellowish respectively. Both anthers had extended epidermal cells diferentiated into the upper and lower epidermis significantly. Anthers were dorsifix، extrose، dehiscing by longitudinal slits. Cryomicroscopic studies showed extended epidermis and functional pollen grains (contain many organelles) in outer anthers. The pollen grains from outer anthers were smaller، thin walled and more regular in compared to those of inner anthers. Large anthers produced tricolporate pollen grains while in inner anthers، pollen grains showed some features such as pseudocolpi، pseddopores and exin protrusions. Pollen surface in outer anthers was relatively blunt in the polar region and meridional ridges of mesocolpial regions and in the other regions was scabrate while pollen surface in inner anthers was between striped and regulate in the polar regions and meridional ridges of mesocolpial regions and in the other regions was as distinct regulate to verucate and punctuate. The gynoecium was five-carpellate، and the placentation was axial.
    Keywords: Anther dimorphism, flower, Lagerstroemia indica, pollen sculpture, pollen structure
  • Pages 445-455
    In this research، essential oil content and composition of Artemisia sieberi was investigated. In addition، the antimicrobial effects of the essential oil، methanol extract and it’s different fractions were studied. The aerial parts of A. sieberi were collected from Firuzkuh. The plant materials were dried in shade and powdered for extraction. The essential oil was obtained by hydro-distillation and analyzed by GC and GC/MS. The results showed presence of 20 components. The main constituents of the A. sieberi oil were 1،8-cineole (47. 6%)، camphor (35. 5%) and camphene (8. 3%). The methanol extract was prepared by maceration، then the butanol، chloroform and water fractions were prepared from methanol extract. Finally the antimicrobial effects of the essential oil، methanol extract and the fractions were studied against Escherchia coli، Pseudomonas aeruginosa، Kelebsiell penomonia، Bacillus subtilis، Bacillus cereus، Micrococcus luteus، Staphylococcus aureus and Yersinia enterocolitica. The antimicrobial effect of the essential oil of Artemisia sieberi against Gram positive bacteria showed the oil produced inhibition zone more than 20 mm on all Gram positive bacteria. So the essential oil showed strong effects against these bacteria equal to tetracycline and erythromycin. Study antimicrobial effect of the essential oil of Artemisia sieberi against Gram negative bacteria showed no effect on P. aeruginosa، but strong effect against K. pneumonia. Comparing the effect of essential oil on E. coli with synthetic antibiotics، gentamicin and carbenycilin showed that essential oil was stronger. The effect of A. sieberi oil on Y. entrocolitica was less than gentamicin and carbenycilin. The results of antimicrobial study of the extracts and fractions showed different effects. For each bacterium some fractions with special polarity showed larger inhibition zones. Methanol extract produced the biggest inhibition zone on Y. entrocolitica، while it has no effect on E. coli. So these extracts or their special fractions can be used in drug formulation for treatment of some diseases.
    Keywords: Artemisia sieberi, essential oil, methanol extract, fractionation, antimicrobial effect
  • Pages 456-464
    Plants maybe affected directly or indirectly by allelochemicals which released from plants or microorganisms. In this study، the allelopathic effect of leaf leachate of Eucalyptus camaldulensis Labill was examine on germination، growth rate، morphological and physiological criteria of sorghum (Sorghum bicolor) and kidney-bean (Phaseolus vulgaris). Leaf leachate was tried at 5، 10 and 20 % concentrations and sterilized distilled water used as control. Seed germination، seedlings dry matter، shoot/root length were significantly reduced by all concentrations in both species (at 0/05 level). Decrease in chlorophyll content، soluble sugar content and consequently protein content is proportional to the increase in concentration of leaf leachate in both species. The results showed that the inhibitory effect of leaf leachate on germination، growth rate، morphological and physiological parameters in dicot (P. vulgaris) plant was more than monocot (S. bicolor) plant.
    Keywords: Allelopathy, Eucalyptus, Sorghum, Kidney, bean
  • Pages 462-473
    In this study، the antioxidant and antiradical activity of the methanolic extracts of leaves، stem and seeds of Asperugo procumbens L (Boraginaceae). were investigated. Total phenolic content، reducing power، scavenging capacity for (DPPH، nitrit، hydrogen peroxide and superoxide) radicals، iron chelating activity and the rate of radical decay were evaluated in extracts. Extract of seeds، with the highest phenolic content، showed the highest reducing power and free radical scavenging capacities. Chain-breaking activity measurement allows the rate of the radical decay to be determined. No correlation was found between phenol content of the extracts and their chelating activity. Regarding to the results، it seems that the seeds of A. procumbens L. are good source of natural antioxidants and could be used to prevent free-radical-induced deleterious effects.
    Keywords: Asperugo procumbens L, Antioxidant, Antiradical, Phenolic content, Seed