فهرست مطالب

آب و فاضلاب - پیاپی 47 (پاییز 1382)

مجله آب و فاضلاب
پیاپی 47 (پاییز 1382)

  • 74 صفحه، بهای روی جلد: 5,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1382/08/15
  • تعداد عناوین: 15
|
  • مقالات علمی
  • سید احمد حیدریان، حسین فرداد، محمد جواد منعم، عبدالمجید لیاقت، عباس قاهری، محمد تشنه لب صفحه 2
    طراحی یک مدل فرا گیر ارزیابی عملکرد شبکه آبیاری متاثر از پارامترهای نامعین طبیعی و عدم قطعیت مقادیر بسیاری از پارامترهای مدیریت بهره برداری و نگهداری می باشد. از آنجا که سیستم آبیاری برای خدمت به کشاورزان بنا شده، سودمندی سیستم از نگاه کشاورزان، مهم ترین قسمت ارزیابی عملکرد یک سیستم می باشد. معمولا کمی کردن مستقیم این شاخص ها ممکن نبوده و لذا کاربرد تئوری مجموعه های فازی، به عنوان رویکردی جایگزین توصیه می شود. ارزش این روش در توانایی آن در جمع آوری داده ها به زبان طبیعی و پذیرش قضاوت ذینفع های اصلی در کنار عوامل فنی، اقتصادی و زیست محیطی می باشد. در این تحقیق با جدا سازی پارامترهای مورد نظر مدیران و آب بران و تعریف شاخص های فازی، امکان ارزیابی مدیریتی از نگاه قضاوت آب بران فراهم گردیده است. هم چنین با تعریف به کارگیری شاخص های مقدماتی و قواعد فازی، امکان اعمال اثرات متقابل شاخص ها در ارزیابی فراهم گردیده است. با توجه به مدول طراحی شده، شاخص ها با مقادیر قطعی نیز فازی سازی شده و سپس با استفاده از مدل ممدانی برای استتناج فازی به کار گرفته شده است. لذا در صورت نیاز، امکان تعریف کلیه شاخص ها به صورت فازی و به کارگیری آن در مدل فراهم می باشد. این توانایی زمینه ای مناسب برای توسعه مدل و به کارگیری صحیح تر هرگونه زمینه مغشوش (بدون مرز) بین مقادیر شاخص ها را نیز فراهم نموده است.
    بررسی ها نشان می دهد که به کارگیری مقادیر شاخص ها در ارزیابی، بدون در نظر گرفتن اثر متقابل فاکتورها، ماهیت فازی داده ها، تفکیک شرایط و اهداف ارزیابی، نتیجه ارزیابی را از راه کارهای کاربردی که از اهداف اصلی و نهایی ارزیابی بوده، دور می سازد. مقایسه مقادیر ارزیابی حاصل کاربرد این مدل، مدیریت تحویل از نگاه قضاوت کشاورزان را به میزان 39/0 و ارزیابی مدیریت از نگاه کارشناسی به میزان 58/0 و ارزیابی کفایت آبیاری از نگاه کشاورزان برابر 38/0 و از نگاه کارشناسی را به میزان 82/0 نشان داده است. این ارقام نشان می دهد که مشکلات اصلی مدیریت بهره برداری شبکه های آبیاری، کمبود آب و بدی شرایط فیزیکی شبکه نبوده، بلکه این مشکل بیشتر در عدم تناسب برنامه بهره برداری با نیاز واقعی کشاورزان می باشد.
    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، شبکه آبیاری، سیستم های فازی
  • شهناز رستمی حضوری، پونه قائمی صفحه 12
    در این تحقیق، با توجه به استفاده روزافزون آب رودخانه لنگرود جهت مصارف صنعتی و کشاورزی، میزان آلودگی این رودخانه مورد بررسی کمی قرار گرفته است. بدین منظور از شش ایستگاه مختلف در مسیر رودخانه در چهار فصل سال نمونه برداری صورت گرفت و غلظت آلاینده های آلی مانند آفت کش ها و PAHs با سیستم HPLC و غلظت عناصر فلزی با روش جذب اتمی اندازه گیری شد و هم چنین پارامترهای شیمیایی و فیزیکی (BOD، COD، فسفات، نیترات، نیتریت، سختی، شوری، دما و pH) نیز مورد آنالیز کمی قرار گرفت. با توجه به نتایج به دست آمده، رنج غلظت ترکیبات PAHs در فصول مختلف در طول مسیر رودخانه برابر با (μg/L 08/20-005/0) بوده که بالاتر از حد مطلوب استاندارد آن (μg/L05/0-002/0) می باشد. آفت کش ها در برابر دما و نور به ویژه تابش مستقیم اشعه خورشید ناپایدار می باشند در نتیجه غلظت آن ها در محیط کم شده و در حد تشخیص سیستم HPLC نبوده و نتایجی از آن حاصل نگردید. هم چنین میانگین غلظت (151/0)Fe، (004/0)Cu، (154/0)Mn، (008/0) Zn، (078/0)Al، (000/0)Cd،(947/6)K، (151/0)Ba، (125/1)Sr، (000/200)Na، (000/366)Cl-، (973/0)NO3-، (420/0)NO2- و (418/0)PO43- میلی گرم در لیتر می باشد. نتایج نشان می دهد که در فصل تابستان به علت تبخیر شدید و کاهش بارندگی، حجم آب رودخانه کم شده و در نتیجه آب دریا می تواند به رودخانه نفوذ کرده و سبب افزایش شوری و املاح گردد. هم چنین مقادیر بیش از حد مجاز (mg/L24-1/1) BOD و (mg/L5/143-5)COD نشان دهنده میزان آلودگی آب ناشی از تخلیه فاضلاب های خانگی و صنایع غذایی و کشتارگاه هاست.
    کلیدواژگان: رودخانه لنگرود، عناصر فلزی، آلودگی، بیماری، PAHs
  • محمدرضا حقیقی، تقی علیان کوپایی صفحه 21
    همان طور که آب حاوی کلر در داخل لوله های سیستم شبکه توزیع حرکت می کند، همزمان با مواد مختلف موجود در حجم آب و دیواره لوله واکنش داده و مقدار آن در شبکه کاهش می یابد. دما به عنوان یکی از عوامل مؤثر بر این واکنش ها می باشد. در این مطالعه با استفاده از مدل کیفی دینامیکی EPANET، اثر دما در دو فصل گرم و سرد سال بر روی ضرایب سینتیکی زوال کلر توسط حجم آب و دیواره لوله در شبکه توزیع آب بهارستان بررسی شد. این ضریب برای حجم آب برابر 533/0- و 207/0- بر روز و برای دیواره لوله برابر 3- و 2- میلی گرم برمترمربع در روز به ترتیب برای تابستان و زمستان حاصل شد. براساس این نتایج زوال کلر در تابستان 5/2 برابر فصل زمستان توسط حجم آب می باشد. ولی مصرف کلر توسط دیواره لوله به علت نو بودن شبکه و جنس لوله (پلی اتیلن) نزدیک صفر است. نتایج حاصل از پیشگویی مدل و اندازه گیری صحرایی با 367/0=R2 و 971/0=R2 به ترتیب برای فصل تابستان و زمستان با انجام آزمون فرضیه صفر در سطح 01/0 معنی دار بود.
    کلیدواژگان: مدل کیفی دینامیکی، زوال کلر، ضرایب سینتیکی
  • ناصر ثقه الاسلامی، نصرت ایزدی صفحه 30
    هدف از این تحقیق، بررسی عوامل کاهش ظرفیت چاه های آب خاتون آباد مجتمع مس سرچشمه و ارائه راه حل مناسب برای بازیابی آن ها، به منظور افزایش میزان آبدهی می باشد. بدین منظور با استفاده از جمع آوری اطلاعات مربوط به مطالعات زمین شناسی منطقه، کاهش میزان آبدهی، کاهش افت سطح استاتیک آب و کاهش ظرفیت ویژه و آزمایش های افت پله ای و تعیین ضرایب افت سفره و افت چاه، شیمیایی آب، فعالیت های بیولوژیکی شامل تشخیص و شمارش باکتری های احیاکننده سولفات (SRB)، باکتری های هوازی (HAB) و باکتری های کل کلیفرم (TCOLI) و عملیات ویدئومتری، روی چاه های شماره 10 و 15 انجام شده است. در این تحقیق، آزمایش افت پله ای برای تفسیر داده ها و تعیین ضرایب افت سفره و افت چاه، از معادله ژاکوب استفاده گردیده است. در آزمایش های فعالیت بیولوژیکی از چاه در حال پمپاژ طی سه مرحله نمونه برداری انجام شد وبرای تشخیص و شمارش باکتری های SRB و TCOLI از روش MPN با استفاده از سه لوله تخمیری و برای تشخیص و شمارش باکتری های HAB از روش شمارش صفحه هتروتروف استفاده شد. با استفاده از این نتایج، کاهش میزان آبدهی چاه ها ناشی از افت سطح آب زیرزمینی آبخوان آبرفتی، تاثیر خشکسالی های اخیر و هم چنین پوششی از رسوبات ناپیوسته کربنات کلسیم بر روی لوله های مشبک (مخصوصا چاه شماره 15) تشخیص داده شد. هم چنین با استفاده از آنالیز شیمیایی آب و با توجه به محدوده های دمایی و بدون استفاده از عملیات ویدئومتری، وضعیت چاه های دیگر دشت خاتون آباد از لحاظ تمایل به رسوب گذاری و خورندگی بررسی شد و در نهایت این پژوهش با توجه به امکانات موجود در کشور ایران، راه حل مناسبی برای بازیابی چاه های شماره 10 و 15 ارائه گردید.
    کلیدواژگان: چاه های اب خاتون آباد، مجتمع مس سرچشمه، ویدئومتری، آزمایشات بیولوژیکی
  • بیژن بینا، قربان عسگری صفحه 39
    در فرایند صنایع نساجی، انواع وسیعی از رنگ ها و مواد شیمیایی به مصرف می رسند و غالبا این مواد در فاضلاب این صنایع یافت می شوند. برای رنگ زدایی فاضلاب صنایع نساجی روش های متفاوتی وجود دارد که از جمله می توان به روش های انعقاد و لخته سازی، تصفیه بیولوژیکی، اکسایش شیمیایی، فناوری الکترو شیمیایی، تعویض یون و فرآیندهای جذب سطحی اشاره نمود. یکی از مواد منعقد کننده که استفاده می شود، آلوم است که در حال حاضر به طور وسیعی به عنوان یک منعقدکننده با هزینه پایین و کاربری بالا در تصفیه آب و فاضلاب با مشخصات مختلف استفاده می شود. کلرید منیزیم نیز یکی از مواد منعقد کننده ای است که در حذف رنگ به کار برده شده است که در مقایسه با آلوم و پلی آلومینیم کلراید(PAC) در حذف رنگ مؤثرتر است. در این تحقیق از مخلوط آلوم و کلرید منیزیم در حذف رنگ استفاده شد وpH و مقدار بهینه مخلوط این دو منعقدکننده به دست آمد..
    انعقاد 1گرم درلیتر رنگ راکتیو بلو با مخلوط کلرید منیزیم و آلوم دارای دو ناحیه مؤثر در حذف رنگ است. برای هرتصفیه ترکیبی، منحنی دارای دو ناحیه بهینه می باشد. ناحیه اسیدی با 5/4=pH و ناحیه قلیایی با 5/9=pH، که در مقایسه با هر کدام از منعقدکننده ها به تنهایی درصد حذف بیشتری را نشان داد. درصد حذف بیش از 97% به وسیله مخلوط کلرید منیزیم و آلوم با غلظت مساوی 2000 میلی گرم در لیتر برای هر منعقد کننده، بهترین میزان حذف را نشان داد.
    نتایج نشان داد که مخلوط این دو منعقد کننده دارای بازده بالای حذف رنگ، در مقایسه با کاربرد جداگانه هر یک از این منعقدکننده هاست. pH پساب نهائی درحد مطلوب بود و نیاز به اصلاح نداشت. افزایش آلوم به کلرید منیزیم باعث تغییرpH بهینه کلرید منیزیم از 10تا 5/11 به 5/9 می شود. غلظت 2000 میلی گرم در لیتر آلوم درمخلوط، باعث افزایش حذف رنگ از 25 تا حدود 55 درصد گردید.
    کلیدواژگان: انعقاد، مواد انعقاد کننده، حذف رنگ، فاضلاب صنایع نساجی
  • سهیل امیری، مجید قنادی، سیمین ناصری صفحه 45
    براساس اطلاعات جمعیتی سال 1381، کرج بزرگ با مساحتی بالغ بر 166 کیلومتر مربع مشتمل بر شهرهای کرج، رجایی شهر، فردیس و مهرشهر یک میلیون و 150 هزار نفر را در خود جای داده است. قریب به 40درصدجمعیت (407891 نفر) تنها در شهر کرج ساکن هستند. آبرسانی به این تعداد جمعیت از 49 حلقه چاه و یک واحد تصفیه خانه با مجموع ظرفیت استحصال 180 لیتر در ثانیه و بهره گیری از 25 کیلومتر خط انتقال و 28/567 کیلومتر شبکه ی توزیع به انجام می رسد.
    در این پژوهش تاثیر جنس های مختلف به کار رفته در شبکه ی آبرسانی کرج بر چگونگی رشد جمعیت میکروبی، ارزیابی شد. به این منظور، نمونه برداری میکروبی با حذف متغیرهای اثرگذار شامل مواد آلی آب، کدورت، دما و کلر باقی مانده ی آزاد در خطوط آبرسانی گالوانیزه، داکتیل و آزبست از شهریورماه سال 1380 تا دی ماه سال 1381 به انجام رسید. نتایج به دست آمده نشان می دهد که هر چند در شرایط یکسان مقادیر رشد جمعیت میکروبی در لوله های آزبست اندکی بیشتر است، اما تاثیر جنس شبکه بر نرخ رشد میکروبی به دلیل بالا بودن حضور کلر باقی مانده ی آزاد در 83 درصد نمونه های مورد آزمون چندان محسوس و بارز نیست، به گونه یی که نمی توان عامل جنس شبکه را در زمره ی عامل های اثرگذار بر نرخ رشد میکروبی در شبکه های توزیع حاوی کلر آزاد باقی مانده در مقادیر بیشتر از 2/0 میلی گرم بر لیتر دانست.
    کلیدواژگان: شهر کرج، شبکه ی توزیع، جنس لوله، جمعیت میکروبی
  • غلامحسین صفری، فروغ واعظی صفحه 53
    آب از اصلی ترین عوامل محدودیت در دستیابی به توسعه پایدار است و طبق نظر کارشناسان وزارت نیرو، کیفیت نامناسب منابع آب در بعضی مناطق و فقدان مدیریت یکپارچه در فرایند تامین و مصرف آب از دلایل اصلی ناموزون بهره وری و شاخص بحران آب در کشور محسوب می شود. در بسیاری از مناطق کشور ملاحظه می شود که استحصال آب از منابع از روند تجدید شوندگی آن پیشی گرفته و کاهش این منابع و به بیان دیگر بحران کمی آب، بحران کیفیت آب را تشدید نموده است. به این ترتیب پاسخگویی به نیازهای آبی جامعه به یکی از معضل های مهم تبدیل شده است. برای شهرستان میانه که منطقه مورد بررسی در این تحقیق می باشد نیز در سال های اخیر مشکل تامین آب سالم و کافی جلوه گر شده و این امر ضرورت مراقبت مستمر نوسان های به وجود آمده در کمیت و کیفیت منابع تامین کننده آب این شهرستان را ایجاب نموده است. نتایج به دست آمده از این تحقیق که طی ماه های فروردین لغایت شهریورماه 1381 انجام شده، نشان می دهد که آب کلیه چاه های شرب شهرستان میانه قابل قبول و مناسب برای شرب و بدون هیچ گونه آلودگی میکروبی می باشد. عمده مشکل مردم در رابطه با کیفیت آب چاه ها، مربوط به بالا بودن میزان سختی است. از لحاظ اندیس لانگلیر آب چاه های شرب شهرستان میانه رسوبگذار است اما طبق اندیس راینر خورنده محسوب می شود. آب کلیه چاه ها طبق دیاگرام شولر در رده «قابل قبول تا خوب برای آشامیدن» قرار دارد و تیپ آن بی کربناته کلسیک است.
    کلیدواژگان: آب شرب، منابع آب، خواص کیفی، کنترل خورندگی، میانه
  • نورعلی حقدوست قهرمانلو صفحه 60
    در این پژوهش، پتانسیل انرژی برق آبی در حوزه های آبریز غرب دریاچه ارومیه، مورد ارزیابی قرار گرفت. تحقیقات انجام گرفته در حوزه های غرب دریاچه ارومیه (زولاچای-نازلوچای- شهرچای- باراندوزچای- گدارچای) نشان می دهد که از این مجموعه حوزه ها، سالانه 8/1250 میلیون مترمکعب آب قابل استحصال به دریاچه تخلیه می گردد که از این پتانسیل آبی در حدود 96/365 جیگاوات ساعت انرژی قابل بهره برداری است، که تقریبا 18 درصد از انرژی برق مصرفی سالانه استان را شامل می شود.
    کلیدواژگان: انرژی برق آبی، حوزه آبریز، دریاچه ارومیه
  • ترجمه: مسعود طاهریون صفحه 62
    ایجاد جریان گردابی1، درک تازه ای از روش ساده و اقتصادی ریزش با جریان گردابی است که برای حذف بو و کاهش خوردگی و فرسایش آدم روهای ریزشی فاضلاب، تخلیه خطوط تحت فشار ورودی به چاهک تر ایستگاه پمپاژ و سازه های محل تقاطع لوله ها می تواند مورد استفاده قرار گیرد. این سیستم پیش ساخته، سریع نصب می شود و انرژی تلف شده در دهانه های ریزشی را تبدیل به عمل هوادهی می کند. آدم روی ریزشی با جریان گردابی2، یک آدم روی ریزشی است که در آن دستگاه ایجاد جریان گردابی نصب شده است. این سازه ها راه حل موثر و به اثبات رسیده ای برای مشکلات موجود در آدم روهای ریزشی فاضلاب می باشد. این دستگاه ساده و پیش ساخته را می توان در آدم روهای ریزشی جدید یا در حال بهره برداری نصب کرد.
    دهانه ورودی به گونه ای جریان را هدایت می کند که با ایجاد خلاء ملایم باعث جلوگیری از انتشار گازهای بدبو و ورود هوا به فاضلاب می شود. بنابراین برای کنترل بو و خوردگی در کلیه انواع دهانه های ریزشی فاضلاب کاملا مناسب است.
    کلیدواژگان: آدم روهای ریزشی فاضلاب، انتشار گاز، کنترل بو، هوادهی فاضلاب، کنترل خوردگی و فرسایش
  • مهندسین مشاور طرح و تحقیقات آب و فاضلاب ترجمه: مهندسین مشاور طرح و تحقیقات آب و فاضلاب صفحه 67
  • گزارشات
  • معرفی کتاب
  • صفحه 74
|
  • Hidarian, A. , Fardad, H. , Monam, M. Lyaghat, A. , Ghaheri, A. , Teshnelab, M. Page 2
    The basic concept of this paper is to establish systematization of performance assessment. To improving a methodology for integrated model on performance assessment of irrigation systems is subjected to uncertainty of natural events and vagueness or fuzziness of management characteristics objectives. It is important to consider the objective of irrigation system as a service to be provided for farmers. The main issue of performance assessment is to provide indicators, based on subjective judgments of management environment. Initial indicators and fuzzy rule are defined as a physical and institutional condition of system and inter relation of indicators respectively.In this model level of water users and irrigation water supply agency is distinguished, linguistic-expression indicators are defined, all indicators are fuzzified, Mamdani fuzzy system is implied, these foresaid is enabled the model to assess each fuzziness condition, and assessment of irrigation management transfer and upgrading management. Results indicated that measured performance indicators for a given design or intended value can be subjected to significant rule that could describe the interrelationship between different parameters of performance. The effects of various types of fuzziness and the assessment of irrigation performance for irrigation water delivery are investigated. Management performance measures from water users and irrigation water supply agency judgments in the pilot were 39% and 58% respectively, adequacy indicator from water users and irrigation water supply agency judgments were 38% and 82% respectively, these two measures shows that unfavorites physical and natural condition is not the main problem of the system. But difference between actual water users needs, and unsufficient plan of water delivery, is the main problem of the system.
  • Rostami, Sh., Ghaemi, P Page 12
    Due to increasing water withdrawal from Langroud river for industrial and agricultural purposes, the rate of its pollution has been investigated. Samples have been collected from 6 different stations during the four seasons of year and concentration of organic pollutants such as PAHs and pesticides have been measured using an HPLC system. Concentration of metallic elements have also been measured using A.A.S. Physical and chemical parameters such as BOD, COD, Phosphate, Nitrate, Nirtite, Total. hardness, Salinity, Temperature. and pH have been quantitatively analyzed. The measured levels of pollutant concentration during four seasons have been compared.Concentration of PAHs was in the range 0.005-20.28µg/L that exceeds from recommended standard level of 0.002-0.05µg/L. Pesticide is decomposed when exposed to high temperature, or direct sunlight, therefore pesticides concentrations were below HPLC detection limit, and were not substantial. The mean concentrations (mg/L) for elements and ions were found to be: Fe (0.150), Cu(0.004), Mn(0.154), Zn(0.008), Al(0.078), Cd(0.000), K(6.947), Ba(0.151), Sr(1.125), Na(200.00), Cl-(366.00), NO3-(0.973), No2-(0.420), PO43-(0.418). The observed high concentration of salinity and minerals found during summer time in the river is due to the decreased rate of rainfall as well as seawater intrusion.The high levels of BOD (1.1-2mg/L) and COD (5-143.5mg/L) shows that the water is potentially polluted due to high discharge rate of domestic and industrial wastewater.
  • Aliyan, T. , Haghighi, M. Page 21
    Water which contains chlorine, can synchronously react with different substances in water and/or attached to pipe wall as it flows through distribution system and its amount decreases in network. Temperature affect this reaction. In this study qualitative model, EPANET, was used to investigate the effect of temperature on the decay of chlorine in distribution network of Baharestan city and to obtain the kinetic coefficients of chlorine decay by water volume pipe wall.The kinetic coefficients of chlorine decay were acquired by measuring the changes of water temperature in two warm and cold seasons (summer and winter) and measuring concentration of chlorine residuals in water distribution network of Baharestan during these two seasons. Reaction coefficients were –0.533d-1 and –0.207d-1 for pipe wall equall of –0.3 and –2 mg/m2.d for summer and winter respectively. Based on these results, chlorine decay in the summer is 2.5times more than of the winter caused by water volume, but because of the new distribution network and pipe materials (PE), in these two seasons were very low and close to zero. Results obtained from the model and those obtained from the field with convergence coefficient of R=0.367 and R=0.971 for summer and winter respectively and accepted based on zero assumption tests at the level of 0.01.
  • N. Saghatoleslami , H. R. Bahktiari Page 30
    In this work, the parameters affecting the declining rate of Khatoonabad’s water well's production have been examined and some methods for their rehabilitation have been proposed. To fulfill this objective, different kinds of physico-chemical and microbial tests have been conducted on the number 10 and 15 water wells: To interpret the results for step–drawdown test and to estimate of water level and well losses, Jacob’s equation have been utilized.In order to examine the extent of the deposition and corrosion; some samples have been taken from the wells. In addition, to determine the anions and cations concentrations of the water wells quality, temperature and pH have been taken at the sight for tests.In the biological experiments of the well, three samples were taken from the well during the operation. For SRB and coliform tests, MPN methods were adopted and HAB test was estimated from heterotrophic plate method.In the step–drawdown test on the number 15 well, a negative value for the gradient have been obtained, which can be justified from the videometry tests. In addition the results obtained from the chemical water analysis for number 10 well, have a good agreement with the videometry tests. Moreover, the results obtained from the biological experiment for number 15 well have a good agreement with the videometry tests, but the Langelier index does not agree with it.This investigation also revealed that the decline of the capacity of the wells can be resulted from following criteria:-Decline rate of the water level in aquifer-The effect of the recent droughts-Sedimentation of calcium carbonate on the screens In addition, each well was studies for sedimentation and corrosion using the chemical analysis of the water. Finally, some methods have been proposed for the number 10 and 15 Khatoonabad’s water wells
  • Bina, B. , Asgari, Gh. Page 39
    Textile wastewater is still a problem to handle and solved tactfully. The development of textile industry, on the other hand, brings upon the generation of a huge amount of colored wastewater.In this study, mixtures of alum and MgCl2 have been used as coagulant to remove colored matter. The optimal pH and optimal dosage for those coagulants were detrminated.A six-beaker jar test appartus was used in this study. Each beaker contained 150 ml of dye solution. NaOH was then added to adjust the pH, Then coagulants were added to the beakers. The samples were mixed at 60-65 rpm for 3 minutes. The solution was then allowed to settle and supernatant was taken for analysis. The pH of the solution was measured using Lasco pH meter. The dye concentrations of the supernatant were measured at a wavelength corresponding to maximum absorbance using a Spectrophotometer.Coagulation of 1g/l reactive dye with a mixture of MgCl2 and alum gives two distinct effective color removal zones. At pH 4.5 and 9.5, for each combination treatment, a curve of two maximum zones was obtained, one maximum zone occure at acidic pH rang, another at alkaline pH range. Color removal of more than 97% has been achieved for mixture of MgCl2 and alum with concentration of 4000 ppm (Alum 2g/l and MgCl2 2g/l).The resultes showed that mixtures MgCl2 and alum have a higher efficiency in ellimination of dyes as compare to alum and magnesim chlorid alone. Addition of alum to MgCl2 Changed the optimal cogulation pH range of MgCl2 from 10.5-11 to 9.5. The presence of 2000 ppm of alum in the mixtures increases the color removal from %25 to %55.
  • S., Amiri M., Ghanadi S., Naseri Page 45
    According to the collected information in 2002, Karaj city with an area of more than 166km2 and consisting of Central Karaj, Rajaeeshahr, Fardis and Mehrshahr has accommodated more than 1150000 population. Nearly 40 percent (407891 people) have just settled in Central Karaj. Water distribution to this population has been served by 49 wells and a water treatment plant with the production capacity of 180 litres per second and using a 25km transmission line and a 567.68km distribution network.In order to determine the effect of different kinds of materials used in Karaj water distribution system on the support of bacteria population growth, sampling strategy were designed to eliminate the effective parameters such as: water organic materials, turbidity, temperature, free residual chlorine in Galvanic, Cast iron ductile, Asbestos and Plyethylene from August 2001 to December 2002. The results showed that although in a uniform condition the amount of regrowth of bacteria in asbestos pipes was a little more than other mentioned materials, but the effect of water distribution system material because of the large amount of free residul chlorine, in 83 percent of the examined samples is not that much sensible and manifest. Howere, the effect of distribution network materials can not be mentioned as one of the effective factor on the regrowth of bacteria in a distribution system containing more than 0.2 mg/l free residal chlorine.
  • Safari, Gh, Vaezi, F. Page 53
    Water is one of the most important requirements for sustainable development According to the experts of ministry of energy the undesirable quality of water in some regions and lack of integrated management program on water supply and consumption are substantial reasons of causing water crisis and wrong patterns for water consumption in the country. Water withdrawal has become much more than the trend of water replenishment in many parts of our country and the resulted water shortage has intensified the water crisis in view of poorer water quality. So, meeting the increasing water demand of societies has become an important challenge. For Mianeh city, which is the region studied in this respect, the mentioned problem has been considerable in recent years and this necessitates the continuous monitoring of quality and quantity of water resources in this city.Results of this study which has been conducted in 2002 Apr. to Sept. indicated that the water quality of all existing wells of Mianeh is acceptable for drinking and there is no microbiological pollution. But there are some complaints about the appearance of water resulting mainly from excess hardness of the water. Water is considered to be scale forming according to Langlier index and corrosive according to Lyner index. The overall Quality of water from all wells of Mianeh is in the range of acceptable to well for drinking according to Scholer diagram and the type of water is calcic bicarbonate.
  • Haghdoust G. N Page 60
    Water is one of the main carriers of energy that is the necessary component of development requirement in every society. The main purpose of this study was to evaluate the hydropower potential of the western Watershed of Urmia Lake. The review of research that has been done in the rivers of these Area (Zollachay-Nazlouchay-Shahrchay-Barandozchay-Ghadarchay) showed that total useable water of these rivers are 1250.9 million qubic meter with 365.96 (GWH) of useable energy that could be used to meet 18% of electric power energy needs of west Azarbayjan province.