فهرست مطالب

پژوهش های ادبی و بلاغی - پیاپی 1 (زمستان 1391)

نشریه پژوهش های ادبی و بلاغی
پیاپی 1 (زمستان 1391)

  • 104 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1392/02/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مرتضی چرمگی عمرانی صفحه 10
  • محمد بارانی، زهره جعفری قورتانی صفحه 11
    مفهوم شخصیت در آثار ادبی، مانند سایر پدیده های دنیای هنر، در گذر زمان و با عبور از پیچ و خم های زندگی بشر، همواره دست خوش تغییر و تحول بوده است، آن چنان که به اقتضای شرایط اجتماعی و پیشرفت علمی و معنوی بشر، مفهوم آن در آثار ادبی از حالت ابتدایی خود، رفته رفته به سطحی پیچیده تر و پیشرفته تر ارتقا یافته است. با شروع جریان «رمان نو» که تمایل نویسندگان به سمت مسائل ذهنی و روانی قهرمانان داستان ها معطوف شد، عنصر شخصیت و چگونگی پردازش آن، بیش از پیش مورد توجه نویسندگان قرار گرفت. در ایران نیز در پی آشنایی داستان نویسان با آثار منتشر شده نویسندگان غربی، گرایش ها به سوی جریان نگارش رمان های روان شناسانه افزایش یافت. یکی از نویسندگانی که در این زمینه گام نهاد، «هوشنگ گلشیری» است که به امکانات تازه ای در داستان نویسی پی برد و تغییری اساسی در مشی ادبی خود داد. و در ردیف نویسندگان داستان نو قرار گرفت که داستان هایش بیشتر بر مکاشفه ی شخصیت دور می زند. این مقاله، به شیوه ی توصیف و تحلیل شخصیت به بررسی این عنصر روساختی در داستان کوتاه «گرگ» از هوشنگ گلشیری خواهد پرداختکلیدواژگان
    کلیدواژگان: داستان کوتاه، شخصیت پردازی، داستان نویس، روساختی، هوشنگ گلشیری
  • سید محمد حسینی معصوم، شیرین آزموده صفحه 21
    از میان شیوه های مختلف نقد که در مطالعات ادبی به کار می روند، نشانه شناسی ساختارگرا شیوه ی است که از رهگذر آن به رمزگشایی نشانه ها و روابط هم نشینی و جانشینی بین آن ها و انسجام ساختاری متن دست می یابیم. هوشنگ ابتهاج از بزرگ ترین شاعران معاصر است که چشم انداز گسترده و گوناگون شعرش نشان از تخیل پویای وی دارد. شعر «ارغوان» وی با نمادها و نشانه هایی درآمیخته است که آن ها را مناسب زمان کرده و منویات قلبی شاعر را به شکلی موثر به نمایش می گذارد و حس و عاطفه ی خواننده را برمی انگیزد. نشانه ها در شعر «ارغوان»، غنای اجتماعی ویژه ای می یابند و همراه با تصاویری آکنده از دل تنگی و شکایت از زمانه در جهت القای پیام اصلی شعر که آرمان گرایی است، در حرکتند. میزان کارآیی روش نشانه شناسی ساختار گرا در بررسی های ادبی، ضمن انتخاب شعر ارغوان هوشنگ ابتهاج، بحث اصلی در این پژوهش است.
    کلیدواژگان: نشانه شناسی، ساختارگرایی، هوشنگ ابتهاج، ارغوان، شعر معاصر
  • مریم خلیلی جهان تیغ، زهرا صادقی صفحه 32
    قصه گویی هنری است جهانی که انسانها برای سرگرمی و تعلیم زیستن به نوع بشر از آن سود جسته اند. زمان پیدایش قصه های عامیانه به درستی معلوم نیست، ولی پیشینه ای به قدمت تاریخ دارند و به دلیل همین قدمت و اصالتشان است که در زیرو بم تاریخ زنده مانده اند. ولادیمیر پراپ؛محقق روسی، با بررسی یک صد قصه ی عامیانه،عمل و نقش قهرمانان و ضد قهرمانان قصه های عامیانه و میزان اهمیت آن اعمال و نقش ها را تحت عنوان خویشکاری مورد مطالعه قرار داد. اندیشه ی اساسی در ریخت شناسی، توصیف قصه بر پایه ی اجزاء تشکیل دهنده ی آن و هم چنین بیان ارتباط و هم بستگی ای است که بین این سازه ها وجود دارد. ریخت و شکلی که داستان های عامیانه بر اساس آن شکل گرفتهانداز 31 اصل و خویشکاری پیروی می کند. هدف از این پژوهش بررسی ریخت شناسی داستان همسفر اثر هانس کریستین اندرسن و نمایاندن اصول خویشکاری حاکم بر داستان و پیدا کردن مهم ترین و اساسی ترین عنصر شکل دهنده ی آن است که به نظر می رسد در این داستان عنصر یاریگر و بعد از آن عنصر شریر نسبت به سایر عناصر نقش برجسته تری را ایفا می کنند.روش به کار گرفته شده در این پژوهش، شیوه ی ریخت شناسی ولادیمیر پراپ است.
    کلیدواژگان: ریخت شناسی، داستان همسفر، هانس کریستین اندرسن، ولادیمیر پراپ
  • امید مجد صفحه 42
    از دیدگاه سبک شناسی نظم، شعر دوره قاجاریه، شعر دوره بازگشت نام دارد. این نامگذاری ها در آغاز کار سبک شناسی مناسب و مفید بودهاند. اما حقیقت اینست که اگرچه شعر هر دوره ای ویژگی های مشترکی دارد که بر اساس آن، برای آن دوره نام گذاری کرده اند ولی در عین حال، نمیتوان شعر هر شاعر یا هر منطقه ای را که در آن بازه زمانی بوده است دارای همان مشخصات ثابت دانست. برای رفع این نقیصه لازم است تا با دقت و حوصله سبک های فردی و دوره ای هر منطقه یا زمانی را جداگانه واکاوید. در این پژوهش سعی شده است تا با شرح و معرفی یک نسخه خطی چاپ نشده به نام بهجت الشعرا که در سال 1294 . ق. در شرح حال شعرای آذربایجان سروده شده، ویژگی های شعر آن منطقه در زمان قاجاریه بررسی گردد و از سوی دیگر علاوه بر بحث سبک شناسی شعر، این مقاله را میتوان نوعی معرفی نسخه خطی نیز درنظر گرفت.
    کلیدواژگان: شعر آذری، دوره قاجاریه، ویژگیهای سبکی، تذکره بهجت الشعرا
  • فرزاد قائمی صفحه 56
    نظریه فلسفی جهان مثالی که پیش از نظریه عالم مثلی افلاطون در اندیشه های زرتشت و حکمت خسروانی ریشه داشته است، در اندیشه حکیمان و عرفای مسلمان چون مولانا نیز بسیار تاثیرگذار بوده است. این نظریه در زیباشناسی هنری رویکرد خاصی را پدید می آورد که بر پایه صدور معقول در محسوس و و نزول از وحدت به کثرت مبتنی است و شکلی از ادبیات تمثیلی یا رمزی را به وجود می آورد که ساختی دوگانه به اثر می بخشد. در این ساختار تمثیل جانشین مجازی معقول در صورت محسوس است. این تمثیل گرایی فلسفی بر پایه اعتقاد به دوگانگی جهان ناسوت و لاهوت، یک پدیدارشناسی سه بعدی به تمثیل می دهد: روساخت روایی، استعاره مثالی (نمونه وار) بین صورت و حقیقت (وجه شبه تمثیل) و ژرف ساخت فکری (معنا) یا ممثل فلسفی. این ساختار در پیوند میان نمادگرایی و مطلوب گرایی متبلور می شود. در آثار مولانا- به خصوص مثنوی- پیوند میان تمثیل گرایی فلسفی و ادبیات تمثیلی را در ساختار روایی قصه های مثنوی می توان تحلیل کرد. در این جستار، ضمن بررسی سیر تحول نظریه فلسفی جهان مثالی در ارتباط با نمادگرایی و ادبیات تمثیلی و بررسی بنیادهای زیباشناسی تمثیل در ارتباط با این نظریه، به تحلیل ساختاری نمودهای فکری و ادبی این نظریه در جهان بینی و ادبیات تمثیلی مولانا در مثنوی می پردازیم.
    کلیدواژگان: مولانا، مثنوی، صورت های مثالی، تمثیل، تشبیه، محسوس، معقول
  • مه دخت پورخالقی چترودی، سیما ارمی اول صفحه 74
    زبان، نوع نگرش، جهان بینی و سبک شعری سپهری، شعر او را به اصول و مبانی مکتب رمانتیسم نزدیک کرده است. همانندی و مناسبات گسترده میان دید، اندیشه و احساس سهراب با مبانی اندیشه مکتب رمانتیسم قابل بررسی است. بر این مبنا و با توجه به روح عرفانی حاکم بر درونمایه های شعر سهراب، ساختار الگویی شعر او را از همان زاویه ای تحلیل کرده ایم که منتقدان بر اساس آن به تحلیل الگویی زیباشناسی و نگرش رمانتیک دست زده اند. در این جستار، شعر سهراب با محوریت الگوی سفر در دو محور عرضی (با تمرکز بر شعر شاخص «صدای پای آب») و طولی «شعر- زندگی» او، ضمن تحلیل مناسبات و نظام تکرار این الگو در مجموعه اشعارش، تبیین و تحلیل شده است. نتایج به دست آمده نشان داد که بخشی از مولفه های جهان اندیشه رمانتیست ها مانند بازگشت به طبیعت و بدوی گرایی، غلیان احساسات، غلبه تخیل، خردستیزی، من مداری و انزواطلبی، ستایش کودکی، گریز از حال و سفر به سوی جامعه آرمانی، فردیت و رسیدن به آزادی که در اصول هنری این مکتب، خاصیت الگویی یافته اند و در نظام بصری، فکری، زبانی و ساختار آثار رمانتیک با نظم معنی داری تکرار شده اند، از نمودهای اصلی تبلور غلبه ناخودآگاه بر خاستگاه های روانی خلاقیت در این مکتب و وجه اشتراک زیباشناسی این مرام هنری- فلسفی و غایت گرایی ناخودآگاه مولف در مسیر تکرار الگوهای ازلی بنیادین چون فردیت و تشرف است.
    کلیدواژگان: رمانتیسم، سهراب سپهری، تحلیل الگویی، سفر، صدای پای آب، فردیت، تشرف
  • حامد خاتمی پور صفحه 92
    احمد غزالی به عنوان یکی از برجسته ترین مشایخ صوفیه و نیز یکی از نامداران فرهنگ ایرانی، پس از طی مراحل طریقت و منازل سلوک، یکسره به تربیت صوفیان و خدمت بدیشان پرداخت. مبالغه نکرده ایم اگر بگوییم که مشهورترین مریدان و شاگردان وی عین القضات همدانی بوده است. دیدار احمد غزالی و درک محضر وی چنان تاثیر شگرفی برسلوک فکری و معنوی قاضی داشته است که بازتاب آن در جای جای نوشته های او قابل مشاهده است. بر همین اساس در این نوشتار کوشیده ایم تا این تاثیر و تاثر در ابعاد گوناگون کاویده شود؛ باشد که حلقات بیشتری از زنجیره ارتباط عرفان خراسان با نواحی غرب ایران بویژه ناحیه همدان شناخته آید.
    کلیدواژگان: احمد غزالی، عین القضات همدانی، تصوف خراسان، دفاع از ابلیس، شاهد بازی
|
  • Page 11
    Like other phenomena in the world of art، the concept of character in literary works has always experienced change and evolution، with the passage of time and through the meanders of the human life، in such a way that in terms of social circumstances، and human’s scientific and spiritual development، its meaning in literary works has promoted little by little from its primitive state to a more complicated and developed level. With the commencement of the flow of “modern novel”، when the writers’ tendency turned towards the mental and psychological problems of the heroes of the stories، the element of character and the way of processing it drew the attention of the writers more than before. Following the acquaintance of the Iranian story writers with the published works of the western writers، tendencies towards the flow of writing psychological novels increased in Iran، as well. One of the writers who stepped into this ground is “Hooshang Golshiri” who discovered new possibilities in story writing. He made a fundamental change in his literary policy، and became one of the writers of the modern story whose stories are mostly based on the character revelation. Using the descriptive-analysis approach، the present article surveys the superstructural element of character in Hooshang Golshiri’s short story of “Wolf”
    Keywords: short story, characterization, story writer, surface structure, Hooshng Golshiri
  • Page 21
    Among different methods of criticism applied in literary studies، structuralist semiotics is a method which seeks to decode the signs and the syntagmatic and paradigmatic relations between them and explore the structural cohesion of the text. Hushang Ebtehaj is one of the greatest contemporary poets، whose multivalent and vast perspective in poetry is indicative of his dynamic imagination. His poem “Arghavan” is replete with symbols and signs which have made it compatible with the era، effectively displaying the infelt motives of the poet while provoking the emotions of the readership. Heavily loaded with nostalgic imageries and complaint about the era، the signs in the poem “Arghavan” are socially enriched and move toward the poet’s main theme i. e. idealism. The present study mainly aims at the efficiency of structuralist semiotics as a method of literary criticism while focusing on Ebtehaj’s poem “Arghavan”.
    Keywords: semiotics, structuralism, Hushang Ebtehaj, “Arghavan”, modern poetry
  • Page 32
    Story telling is a universal art which humans have utilized to entertain and to teach the way of living to mankind. The emergence date of the folk tales is not properly clear، however، the antiquity of the folk tales is as long as the history itself، and it is due to this very antiquity as well as their originality that they have survived ups and downs of the history. The fundamental thought in morphology is the description of the story on the basis of its components، as well as the explanation of the relationship and coherence among these constructions. The structure and shape based on which folk tales are formed follows thirty one principles and functions. The present research aims at investigating the morphology of the story of “Fellow- traveller”، written by Hans Christian Anderson، representing the function principles governing the story، and finding the most important and most essential element of shaping it. It seems that in this story، the “helper” element and the “wicked” element، respectively، play a more prominent part than the other elements. The method used in this research is Vladimir Propp’s morphology approach.
    Keywords: morphology, the story of “Fellow, traveller”, Hans Christian Anderson, Vladimir Propp
  • Page 42
    In viewpoint of poetic stylistics، the poetry of Qajariye epoch is named the poetry of the Return Period. These appellations were useful in the onset of stylistics، but although the poems of each epoch have common features on which it has been named، we cannot attribute the same fixed specifications to the poems of all poets living in that period or to all the poems of the relevant regions. To remove this defect، it is necessary to investigate the individual and periodic styles of each region or time separately. In this research it attempt has been to consider the features the poem in that region''s in the Qajariye epoch، considering and introducing a non-printed a manuscript named Bahjatoshoara which was written in 1294 LH allocated to the description of Azerbaijan poets. On the other hand، in addition to poem stylistics، the paper can be considered as the introduction of this manuscript.
    Keywords: Azari poetry, Qajariye epoch, stylistic features, Bahjatoshoara biographer
  • Page 56
    The Philosophic Theory of Ideas Universe، which existed in Zoroaster thought and “Khosrāvani” Wisdom before Plato and his theory about Ideas، has been very influential on the thoughts of Muslim philosophers and mystics such as Molavi. This theory creates a special approach in artistic aesthetics that is based on the appearance of the intelligible in the sensory and depends on descent of forms from oneness to multiplicity. This theory in literature forms an allegorical or symbolic literary structure which gives a dual theme to the work. In this structure، the allegory is a virtual successor for appearance of the intelligible in the sensory form. On the basis of the two-dimensional nature of Universe، this Allegorical idealism gives a three-dimensional phenomenology of the allegory: a narrative surface structure or Simulated story، Ideal Simile (Archetypal Metaphor) and intellectual (Because a likeness in allegory) and deep structure (Meaning) or the Simulated spiritual and philosophical theme. This structure has been represented in connection between symbolism and idealism. In Rumi’s works، we can analyze the connection between Allegorical Idealism and allegorical literature of Molavi; especially in the narrative structure of his Masnavi. In this paper، we study the evolution of the Philosophic Theory of Ideas Universe and its relation with allegorical literature and Symbolism and the origins of the aesthetics of allegory (by this theory) and analyze the structure of samples of this thought and its allegorical literary form in Molavi’s Masnavi.
    Keywords: Molavi, Masnavi, Ideas Forms, allegory, simile, intelligible, sensory
  • Page 74
    Sepehri''s language، attitude، ideology and poetic style make his poetry close to the principles of Romanticism. We can discover a great deal of similarity between the viewpoint، thought and feelings of Sohrab and the principles of Romanticism. This paper shows that some of the components of Romanticism have become patterns in the artistic principles of this school and are meaningfully repeated in the visual، intellectual and linguistic system and structure of romantic works Among these components are: return to nature and primitivism، flow of emotions، imagination domination، anti-intellectualism، ego-centrism، isolationism، admiring childhood، escape from now and journey to the utopia، individuality and freedom. In this essay، Sohrab’s poems will be explained and analyzed by focus on journey pattern in the two transverse axes، focusing on the poem «Footsteps of Water» and long، «life poem». We also analyze the relationships and repetition system of this pattern in the collection of poems.
    Keywords: Romanticism, Sohrab Sepehri, pattern analysis, journey, Water Foot Sound (Seday, e Pay, eAb)