فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات تجربی حسابداری مالی
پیاپی 35 (پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/09/12
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد نمازی، مصطفی عظیمی بیدگلی صفحه 1
    هدف اصلی این تحقیق، تعیین معیارهای کلیدی ارزیابی عملکرد، مربوط به هر یک از منظرهای ارزیابی متوازن (BSC)، در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران به تفکیک نوع فعالیت و بر اساس طبقه بندی گروه صنایع میباشد. پس از تعیین، معیارهای به دست آمده بر اساس الگوی «فرآیند تحلیل سلسله مراتبی AHP»، توسط آزمودنی ها رتبه بندی میشوند. پس از بکارگیری AHP، بین رتبه های موجود قبلاز استفاده از این الگو، مقایسهای صورت میگیرد تا تفاوت احتمالی بین دو نوع شیوه رتبهبندی، بررسی شود. با استفاده از ابزارهای مصاحبه و پرسشنامه، در نهایت اطلاعات مربوط به 87 شرکت بورسی در سال 7878، جمعآوری شد. برای آزمون فرضیه های پژوهش، از آزمونهای «تحلیل واریانس فریدمن»، و «t test» استفاده به عمل آمد. مهمترین معیارهای مورد استفاده توسط شرکتهای پذیرفته شده در بورس تهران برای ارزیابی عملکرد شرکت به ترتیب اولویت در هر یک از منظرهای BSC شناسایی گردید. همچنین نتایج حاصل از آزمون فرضیه ها نشان داد که بین رتبهبندی از طریق AHP و رتبهبندی بدون استفاده از این الگو، تفاوت معنی داری در ارزیابی عملکرد شرکت در هر یک از منظرهای BSC وجود دارد. افزون بر این، مشخص شد که تقریبا هیچ یک از شرکتهای مورد مطالعه، از معیارهای خاص و منحصر به شرکت و یا گروه صنعت خود استفاده نمی کنند.
    کلیدواژگان: ارزیابی متوازن، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی، معیارهای ارزیابی عملکرد، رتبهبندی معیارهای ارزیابی شرکت
  • احمد بدری، محمد امین قهرمانی صفحه 23
    هدف این پژوهش بررسی رابطه بین هموارسازی سود و هزینه حقوق مالکانه میباشد. پژوهش حاضر ار نوع تحقیقات پسرویدادی است که با استفاده از تجزیه و تحلیل داده های مشاهده شده انجام گرفته است. برای اندازهگیری هزینه حقوق مالکانه از چهار مدل گبهارت و همکاران (2001)، کلاز و توماس (2001)، گود و موهانرام (2003) و ایستون (2004) استفاده شده است. نمونه آماری مورد بررسی شامل 87 شرکت در یک دوره زمانی 15 ساله (1389 - 1375) است و آزمون فرضیه ها با استفاده از 8/526 مشاهده سال/شرکت انجام شده است. نتایج نشان میدهد رابطه معنیدار مستقیمی بین وارسازی سود و هزینه حقوق مالکانه بر اساس مدل گبهارت و مدل گود موهانرام وجود دارد. اما این رابطه در صورت استفاده از مدل کلاز و توماس برقرار نمی باشد.
    کلیدواژگان: هموارسازی سود، هزینه حقوق مالکانه، نسبت استقراض به جمع دارایی ها، ارزش دفتری به ارزش بازار، اقلام تعهدی
  • امید پورحیدری، عباس غفارلو صفحه 49
    یکی از روش های جلوگیری از تقلبات مدیریت و افزایش کیفیت اطلاعات مالی، رعایت خصوصیات کیفی اطلاعات مالی، ازجمله خصوصیت محافظه کاری می باشد. اتخاذ رویکرد محافظه کارانه از یک سو با افزایش کیفیت اطلاعات مالی، ریسک اطلاعاتی و در پی آن هزینه سرمایه سهام واحد تجاری را کاهش می دهد، ولی از سوی دیگر با ارائه تصویری نامناسب از وضعیت واحد تجاری، ریسک عدم برگشت اصل و سود سرمایه و در نتیجه هزینه سرمایه سهام واحد تجاری را افزایش میدهد. در پاسخ به این سوال که محافظه کاری در نهایت منجر به افزایش هزینه سرمایه می شود یا کاهش آن و یا تاثیری بر آن ندارد، در این پژوهش اثر انواع محافظه کاری (مشروط و نامشروط) بر روی هزینه سرمایه بررسی شده است. برای این منظور از اطلاعات شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، طی دوره زمانی 1382 لغایت 1389 استفاده شده است. جهت ارزیابی ارتباط بین محافظه کاری مشروط و غیر مشروط با هزینه سرمایه، به ترتیب از مدل باسو (Basu، 1997) و معیار نسبت ارزش بازار به ارزش دفتری بیور و رایان (Beaver and Ryan، 2005) استفاده شده است. نتایج این تحقیق نشان داد که ارتباط بین محافظه کاری مشروط و هزینه سرمایه شرکت، معکوس و معنادار است. به عبارت دیگر، در صورتی که اخبار و علائم بد بیشتر و به موقع تر از اخبار خوب در سود حسابداری منعکس شوند، هزینه سرمایه شرکت افزایش پیدا می کند، اما هیچ ارتباط مشخص و معناداری بین محافظه کاری غیر مشروط و هزینه سرمایه شرکت مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: محافظه کاری مشروط حسابداری، محافظه کاری نامشروط، هزینه حقوق مالکانه، و ریسک واحد تجاری
  • رافیک باغومیان، علی رحیمی باغی صفحه 69
    در توسعه اقتصادی هر کشور، نظام حسابداری وظیفه فراهم ساختن اطلاعات مالی دقیق، به موقع و قابل اطمینان مورد نیاز برای مراحل گوناگون فرایندهایی چون تهیه، اجرا و کنترل پروژه های توسعه ای را به عهده دارد. در نتیجه، این واقعیت را نمی توان کتمان نمود که در کشورهای درحال توسعه ای مانند ایران، گسترش و توسعه حسابداری بخشی از زیرساخت های لازم برای رسیدن به اهداف توسعه اقتصادی را تشکیل می دهد از سوی دیگر و با توجه به مطالعات انجام شده و شواهد موجود، چنین به نظر می رسد که نظام آموزشی حسابداری در ایران از نارسایی های بنیادی برخوردار است و در نتیجه امکان پرورش استعدادها و تربیت افراد متخصص مورد نیاز برای بخش های گوناگون را به گونه ای که انتظار می رود، ندارد. جهت رفع چنین کاستی هایی، شناسایی موانع پیشرفت اولین اقدامی است که باید در جهت حذف موانع موجود برداشته شود. در تحقیق حاضر، ابتدا به شناسایی و تعیین درجه اهمیت عواملی پرداخته شده است که به عنوان موانع پیشرفت آموزش حسابداری مطرح می باشند و در پایان نیز بر اساس نتایج حاصل از تحقیق، پیشنهادهایی جهت رفع موانع شناسایی شده ارائه شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که تسلط ناکافی استادان و دانشجویان رشته حسابداری به زبان انگلیسی و فناوری اطلاعات، مهم ترین عاملی بوده که به عنوان مانع پیشرفت آموزش حسابداری به شمار آمده است.
    کلیدواژگان: حسابداری، آموزش حسابداری
  • محمدحسین قائمی، مصطفی مرادی پور، محمدباقرکریمی صفحه 93
    در سالهای اخیر بخشی از پژوهش های حسابداری در بازار سرمایه ایران به هموارسازی سود اختصاص یافته است. اما در زمینه ارتباط آن با ارزش سهام مقالات زیادی منتشر نشده است. هدف این مقاله ارزیابی آثار هموارسازی سود بر بازدهی سهام عادی شرکت ها می باشد. انجام این کار مستلزم برآورد بازده مورد انتظار سهام شرکتها می باشد که در این مقاله بر اساس مدل سه عاملی فاما فرنچ انجام شده است. برای برآورد مدل - فاما فرنچ از داده های ماهیانه در طول سالهای 1385 تا 1389 استفاده شده است. نمونه مورد بررسی شامل 90 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. هموارسازی سود شرکت ها بر مبنای نسبت نوسان سود عملیاتی به جریانهای نقدی عملیاتی اندازه گیری شده است. نتایج نشان می دهد هموارسازی سود علاوه بر سه فاکتور ریسک در مدل فاما فرنچ قرار می گیرد. به عبارت دیگر هموارسازی سود بر بازده سهام شرکت ها موثر است و هر چه نوسان سود شرکتها کمتر باشد، بازده مورد انتظار سهامداران کمتر می باشد.
    کلیدواژگان: هموار سازی سود، مدل فاما فرنچ، بازده سهام
  • فریدون رهنمای رود پشتی، محمد ابراهیم محمد پور زرندی، جمال بحری ثالث صفحه 107
    پژوهش حاضر رابطه بین معیارهای ارزیابی عملکرد مبتنی بر تئوری محدودیت ها شامل سود خالص و بازده سرمایه گذاری مبتنی بر حسابداری عملکرد سیستم به عنوان عناصر نظام حسابداری عملکرد سیستم، معیارهای ارزیابی عملکرد سنتی (سود خالص، بازده سرمایه گذاری و بازده حقوق صاحبان سهام)، معیارهای اقتصادی (نرخ بازیافت وجه نقد و عملیاتی) و همچنین معیارهای ارزیابی عملکرد ویژه صنعت بانکداری (نسبت تسهیلات به دارائی، شکاف تسهیلات به سپرده و حاشیه سود خالص بانکی)، را با نرخ مطالبات معوق مورد بررسی قرار داده تا به مناسب ترین معیار به عنوان شاخصی از ارزیابی اثر مطالبات معوق بر بانک ها دستیابد. بدین منظور اطلاعات مالی 19 بانک ایرانی برای دوره زمانی 1385- 1389 مورد بررسی قرار گرفت. فرضیه های پژوهش با استفاده از مدل رگرسیونی پانل مورد آزمون قرار گرفت. سپس با بهره گیری از آزمون انتخاب بین مدل های غیر آشیانه ای وانگ، مقایسه ای زوجی بین قدرت توضیح دهندگی معیارهای ارزیابی عملکرد مبتنی بر تئوری محدودیت ها شامل سود خالص و بازده سرمایه گذاری مبتنی بر حسابداری عملکرد سیستم با معیارهای رقیب (معیارهای ارزیابی عملکرد سنتی، اقتصادی و ویژه صنعت بانکداری) صورت گرفته است. نتایج نشان می دهد معیارهای ارزیابی عملکرد مبتنی بر تئوری محدودیت ها نسبت به سایرشاخص هایمتداول نسبت بیشتری از تغییرات نرخ مطالبات معوق بین بانک های ایرانی را توضیح می دهد.
    کلیدواژگان: تئوری محدودیت ها، حسابداری عملکرد سیستم، مطالبات معوق، شاخص های صنعت بانکداری
  • شیوا حسن پور، رضا جانجانی صفحه 137
    پژوهش حاضر به بررسی مدلهای پیش بینی سود میپردازد و بر اساس قدر مطلق خطای پیش بینی مدلها را با یکدیگر مقایسه میکند. در تحلیلها از داده های 232 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار طی دوره 1380- 1387 استفاده شده است. مقایسه مدلها در سطح صنایع صورت گرفته است. - با استفاده از روش پانل دیتا نتایج نشان میدهد که سود تفکیک شده قابلیت پیش بینی بالاتری نسبت به رقم کلی سود دارد. نتایج همچنین نشان میدهد که بین اجزای جریانات نقدی وجه نقد دریافتی از مشتریان، وجه نقد پرداختی به فروشندگان مواد و کالا و وجه نقد پرداختی بابت هزینه های عملیاتی و سود آتی ارتباط معناداری وجود دارد. این بدان معناست که این اقلام توانایی پیشبینی سود آتی را دارند. همچنین یافته ها نشان می دهد که بین اجزای اقلام تعهدی حسابهای دریافتنی، موجودی کالا، پیشپرداخت، هزینه ی استهلاک، حسابهای پرداختی، پیشدریافت، سایر حسابهای دریافتنی، سایر حسابهای پرداختی و سایر اقلام تعهدی و سود آتی ارتباط معناداری وجود دارد. در نتیجه، اقلام مذکور توانایی پیش بینی سود آتی را دارا میباشند.
    کلیدواژگان: جریان نقدی عملیاتی، اقلام تعهدی، سود عملیاتی
|
  • M. Namazi, M. Azimi Bidgoli Page 1
    The purpose of this study, at first, is to identify the organization's key performance evaluation measures, which are related to each Balanced Scorecard (BSC) perspectives of the companies listed in the Tehran Stock Exchange (TSE) that are classified by the type of activity and on the basis of the industry groups in 2008. After determination, identified measures are ranked by the participants based on the Analytical Hierarchy Process (AHP) technique. At last, among the obtained ranks, after applying AHP and before the employment of this technique, a comparison is attempted to investigate the significance of the differences between the two types of ranking.By utilizing interviews and providing questionnaires, data related to 78 companies was collected. Friedman Test and t-test were administered in this study.The measures utilized in this research by companies listed in the TSE, was exerted to evaluate the performance of the organizations and managers, within the four perspectives of the BSC. The hypotheses testing results indicated that there are significant differences between two types of rankings (before and after using AHP) in the organizations.Moreover, it was revealed that almost none of the examined TSE companies did apply the unique measures of the BSC in their performance evaluation process.
    Keywords: Balanced Scorecard, Analytic Hierarchy Proces (AHP), Performance Evaluation Measures, Ranking Measures of the Companies
  • A. Badri, M.A. Qahramani Page 23
    This research investigates the relationship between income smoothing and cost of equity. This event study has been done using observations analysis. Cost of equity has been calculated using four models: Gebhardt et al (2001), Claus and Thomas (2001), Gode and Mohanram (2003) and Easton(2004). The sample consists of 87 companies in a 15-year time period from 1996 to 2010 and hypotheses test were run using 8,526 year / company observations. The results show that using Gebhardt et al (2001) and Gode & Mohanram (2003) models for calculating cost of equity, there is a significant and positive relationship between income smoothing and cost of equity.
    Keywords: Income Smoothing, Cost of Equity, Leverage, Book to Market Value, Accrual
  • O. Pourheidari, A. Ghaffarloo Page 49
    One of the ways to prevent fraud of management and increase the quality of financial information is the compliance quality characters of financial information, such as characteristic of conservatism. Adopt a conservative approach on the one hand by increasing the quality of financial information, and trading unit risk information, and ultimately reduces the cost of equity, But on the other hand, showing a poor image of the company, the risk of return on capital and at the result, cost of equity capital increases. In response to a question that ultimately conservatism increases costs of equity capital or reduce its, in this study the effect of the types of conservatism (conditional or unconditional) on the cost of equity capital has been studied. For this purpose, information about companies listed in Tehran Stock Exchange during the period 1382 till 1389 has been used. To assess the relationship between conditional and unconditional conservatism with cost of equity capital, respectively, the model of the Basu (1977) and criterion market to book value, by Beaver and Ryan (2005) is used. The results showed that the association between conditional conservatism and cost of equity capital is negative and significant. In other words, if the bad news, more and timely than good news, reflected in accounting profits, cost of equity capital will increase. But there is no clear and significant relation between unconditional conservatism, and equity participation.
    Keywords: Conditional Accounting Conservatism, Unconditional Conservatism, Cost of Equity, Business Risk
  • R. Baghoomian, A. Rahimi Baghi Page 69
    The economic development necessitate that accounting system should provide accurate, on-time, and reliable information to all parties involved in the planning, implementation and controlling of development projects. So in developing countries such as Iran, accounting education and its development is part of the infrastructure required for economic development.Past studies shows that Iranian accounting education system suffers from some fundamental deficiencies, and does not identify and educate true talents to create essential expertise for different sectors as expected. To remove such barriers, identification of development barriers will be the first step to be taken.This research, tries to recognize these barriers, and to determine how much important is each of them. At the end, some recommendations have been presented to remove those barriers based on the results. The results show that poor English language ability and IT skills is the most important factor which can be considered as accounting education development barrier in Iran.
    Keywords: Accounting, Accounting Education
  • M. H. Ghaemi, M. Moradipour, M. B. Karimi Page 93
    Recently, some of the accounting researches in Iran capital market have been devoted to income smoothing, but not so many on relationship with stock value. We mean to evaluate the effect of income smoothing stock return. Therefore, there is a need to measure the expected return, for which we use Fama-French three-factor model in this paper. To estimate the model, we use monthly data from 2006-2010. Also, sample concludes 90 listed companies in TSE. Income smoothing is measured by volatility ratio of operational income to cash flow from operation. Our findings show that income smoothing is another relevant factor in Fama-French three-factor model. In other words, income smoothing is relevant to stock return and the less volatility ratio, the less the expected return of shareholders.
    Keywords: Income smoothing, Fama, French three, factor model, Stock returns
  • F. Rahnama Roodposhti, M. E. Mohammad Poorzarandi, J. Bahri Sales Page 107
    Financial performance has always been considered by researchers. Finding Indexes that proven theoretically and empirically is a great challenge in this area. One of the new models of performance evaluation is “Throughput Accounting” based on the theory of constraints. This theory provides measures aims to generate cash in the present and future with focus on drum (bottleneck) management. There seems non-performing loans to be the major banking system bottleneck that affects banks performance through multiple channels. Due to the different nature of banking operations, it is expected that Throughput Accounting approach can be more efficient to show non-performing loans consequences.This study examines the relationship between performance evaluation criteria based on theory of constraints and the rate of non-performing loans. Other performance evaluation criteria (include traditional, economic and) have been examined to choose the most appropriate repressors. We use several panel regressions for financial data of 19 Iranian banks during 2006 - 2010. Then the explanatory power of alternative models was compared using vuong’s non-nested model selection test. The results show that performance evaluation criteria based on theory of constraints have more explanatory power than other conventional indices in explaining non-performing loans rate. It is recommended to evaluate the performance of Iranian banks based on the rich concepts of Throughput Accounting.
    Keywords: theory of constraints, Throughput accounting, non, performing loans, banking sector specific criteria
  • Sh. Hasanpour, R. Janjani Page 137
    The present study investigates the prediction earning models and compares the models based on absolute forecast errors. For analyzing the data 232 listed firms Tehran stock exchange (TSE) are used during 1380-1387. Comparing the models is done at the level of the all selected firms and at the level of the industries. Using panel data analyses, the results show that disaggregation earning has more ability to predict future earnings than aggregation earning. The results also show that there is a significant relationship between operating cash flows components - cash receipts from customers, cash paid to suppliers and cash paid for operating expenses -and future earnings. It means that these items have ability for predicting future earnings. Also the results indicate that there is a significant relationship between accruals components -accounts receivables, prepayments, inventory, depreciation and amortization, accounts payable advanced receipts, other accounts receivables, other accounts payable and other accruals and future earnings. As a result, these items have ability for predicting future earnings.
    Keywords: accruals, operating cash flows, earnings