فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات میان رشته ای در علوم انسانی
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 13، زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/11/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقصود فراستخواه صفحات 1-24
    میان رشته گرایی، علامتی از بحران رویکرد های سنتی به علم ورزی و مدل های متعارف برنامه ریزی آموزشی و درسی و ساختارهای معمول دپارتمان ها و تخصصهای دانشگاهی است. هدف از این مقاله شناخت زمینه های پیدایی و برآمدن میان رشته ای شدن، پیشران های آن، ظرفیت ها ومحدودیت ها و آسیب پذیری ها، و سرانجام الزامات وبایسته های آن است. روش تحقیق فراتحلیل کیفی تحقیقات قبلی به منظور افق گشایی برای فعالیتها و برنامه های دانشگاه وآموزش عالی در ایران به کار رفته است. هشت دسته عوامل موثر به شرح 1. تحولات ساختی –کارکردی در علم، 2. تحولات کلان پارادیمی، 3. تحولات فناوری اطلاعات وارتباطات، 4. تحولات انتظارات بیرونی از علم، 5. تحولات ناشی از کشش تقاضا، 6. عامل جهانی شدن، 7. تحولات نهادی و8. عامل فناوری شناسایی شد. ظرفیت ها و محدودیتهای هر یک از رویکردهای رشته ای و میان رشته ای هم سنجی شد. علم جلودار سرحدی، علمی پیشرو در کران های نوپدید دانش بشری، رهیافتی پیشرو برای توسعه جهان اجتماعی با مرجعیت علم است وبدون پارادایم میان رشته ای و رویکرد شبکه ای قابل پی جویی نیست. با وجود کارایی های فراوان فعالیت میان رشته ای به دلیل معرض ها و آسیب پذیری ها، لازم است در این فعالیت ها احتیاط کرد. هفت گروه از بایسته های راهبردی فعالیت های آموزشی وپژوهشی میان رشته ای به همراه سازوکارهای اجرایی به دست آمد. میان رشته ای شدن مستلزم رویکرد فلسفه علم پیچیده ای است که تمایزات علم را با تشابهاتشان تالیف می کند
    کلیدواژگان: برنامه ریزی آموزش عالی، تحولات علم ورزی، تحقیقات میان رشته ای، تدریس میان رشته ای
  • خورشید پاداشی اصل، لقمان شمسی صفحات 25-40
    مقاله حاضر با هدف بررسی نقش و جایگاه میان رشته ای در رابطه دانشگاه و صنعت نوشته شده است. با بررسی فرایند تولید علم و مرور هر سه پارادایم موجود در جامعه شناسی علم، پارادایم اخیر تولید علم، رابطه دانشگاه و صنعت را به عنوان یکی از الگوهای تولید علم معرفی می نماید. اما ارتباط دانشگاه با صنعت یک رابطه ساده و بی چالش نبوده و مطالعات انجام شده در این زمینه گویای این مسئله است. از طرفی دیگر آموزش و انجام پژوهش های میان رشته ای نیز در سال های اخیر رونق گرفته است. با بررسی عوامل موثر بر انجام کار میان رشته ای و محدودیت های موجود در آن این نتایج بدست آمد که چالش های موجود بر سر راه ارتباط دانشگاه با صنعت، مواردی هستند که جزو عوامل موثر بر کار میان رشته ای تلقی می شوند و عدم وجود این عامل ها باعث اخلال در کار میان رشته ای و ایجاد چالش در رابطه دانشگاه و صنعت شده است. بنابراین تاکید بر کار و پژوهش های میان رشته ای می تواند قسمت عظیمی از چالش های موجود در رابطه دانشگاه و صنعت را بر طرف کند.
    کلیدواژگان: تولید علم، رابطه دانشگاه صنعت، میان رشته ای، چالش های رابطه میان دانشگاه و صنعت، چالش های میان رشتهای
  • حسین ابراهیم آبادی صفحات 41-68
    تاسیس و گسترش آموزش عالی میان رشته ای یکی از دغدغه های مهم ذهنی و برنامه ای وزارت علوم در طول سال های 1385 تا 1388 بوده است. نگاه اجمالی به برنامه ها، فعالیت ها و نتایج مربوط به طرح تاسیس و توسعه «رشته های میان رشته ای» نشانگر استقبال سرد دانشگاه ها، جامعه علمی و حتی بخش های ستادی ذیربط وزارت علوم از آن بوده است. از میان دلایلی که برشمرده می شود درسطح کلان، می توان به پیش افتادگی مفهومی و فراهم نبودن زمینه های عملی، ناوابسته بودن طرح به نیازهای محیط ملی و سازگارنبودن با بافت اجتماعی و دانشی، و در سطح خرد، کژراهه ترجیح آموزش به پژوهش میان رشته ای، در دسترس نبودن استاد- محتوا و روشن نبودن الگوی آموزش میان رشته ای اشاره داشت. در این مقاله تلاش می شود ابتدا با تامل درخاستگاه و منشاء ایده دانش میان رشته ای، موانع چرخش ازآموزش رشته ای به آموزش و یادگیری میان رشته ای در چارچوب گسترش مرزهای دانش و رویکردهای جدید یادگیری و تاکید ویژه بر تجربه ایران مورد بررسی قرارگیرد. سپس دو الگوی آموزش مبتنی بر رشته و میان رشته ای مقایسه و ویژگی های آموزش میان رشته ای به بحث گذاشته می شود. در پایان نیز علاوه بر طرح ایده هایی برای عمل در مسیر بهبود و تغییر در فرایند آموزش عالی میان رشته ای، الگوی آموزش الکترونیکی و یادگیری وب پایه به عنوان ظرفیتی جدید و تاثیرگذار برای پیشبرد مقاصد میان رشته ای ها مورد بررسی و پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: مطالعات میان رشته ای، رشته های میان رشته ای، آموزش مبتنی بر رشته، آموزش عالی میان رشته ای، آموزش الکترونیکی، یادگیری مبتنی بر وب
  • غلامحسن عبیری صفحات 69-84
    مسوولیت دانشگاه ها در امر توسعه سرمایه های انسانی با هدف حل مسایل روز، با مشکل روبرو شده و دانش آموختگان آموزش عالی در چارچوب تقسیم کار موجود، پاسخگوی نیازهای جامعه ایدئولوژیک ایران نیستند. این مقاله با هدف تبیین تحول در دانشگاه ها و ضرورت توجه به مطالعات میان رشته ای در جهت پاسخگویی به عدم کارآمدی ساختار اقتصادی به تحریر درآمده است. پوشش منطقی پیوند میان رشته ای به منظور انسجام تخصص های جدید، می تواند ساختار اقتصادی ایران را، که با عدم تعادل روبرو می باشد، از بحران خارج نموده، شرایط پویایی را در نظام سیاسی اجتماعی، در جهت افزایش بهره وری، نوید دهد.
    آزادسازی، فعال نمودن و انعکاس پذیری، سه اصل برای پویایی امر آموزش عالی است. ادغام دانش موجود با هدف ایجاد تخصص های جدید، ساختار دانشگاه ها را با تعییر روبرو خواهد کرد. این تغییر می بایست در یک چارچوب منطقی، اعتماد دانش پژوهان را به رشته های تحصیلی جدید بدنبال داشته باشد. آماده سازی جامعه برای کنش های پیش رو باید بهره وری نظام سیاسی اجتماعی را افزایش دهد، تا پویایی به ساختار اقتصادی برگردد.
    کلیدواژگان: نظم نوین، تحول، میان رشته ای، آزاد سازی، فعال نمودن، انعکاس پذیری، عدم تعادل، بهره وری
  • مهدی فاتح راد، محمدرضا جلیل وند صفحات 85-112
    در حالی که ادبیات پژوهشی عمدتا به تبیین مبانی نظری مطالعات میان رشته ای پرداخته است، در مورد چرایی انجام پروژه های تحقیقاتی میان رشته ای توسط محققان، پژوهش های تجربی بسیار اندکی صورت گرفته است. به منظور پر کردن این شکاف در حوزه مطالعات میان رشته ای، پژوهش حاضر تلاش دارد با تاکید بر روش شناسی میان رشته ای (استفاده از تیم برای پیشبرد پژوهش) به شناسایی انگیزه ها و چالش های پیش روی محققان میان رشته ای برای شرکت در پروژه های تحقیقاتی میان رشته ای بپردازد. اهم اهدافی که این پژوهش دنبال می نماید عبارت است از: 1)شناسایی انگیزه ها و چالش های انجام مطالعات میان رشته ای با تاکید بر روش شناسی میان رشته ای، و 2)تعیین میزان اهمیت و اولویت بندی عناصر فوق در رابطه با مطالعات میان رشته ای.
    پژوهش حاضر از نظر هدف «توسعه ای»، از نظر طرح پژوهش «توصیفی»، و از نظر روش پژوهش «پیمایشی» به حساب می آید. در این پژوهش با بهره گیری از تیمی میان رشته ای، ابتدا با بررسی مبانی نظری و مطالعات انجام شده در حوزه مطالعات میان رشته ای، انگیزه ها و چالش های انجام این دسته از مطالعات شناسایی شد. در مرحله بعد، مصاحبه ای ساختارمند با پنج نفر از محققان میان رشته ای به عمل آمد. برای بررسی کمی عناصر شناسایی شده از دیدگاه محققان رشته های مختلف و نیز مطالعات قبلی، پرسشنامه ای محقق ساخته طراحی و میان نمونه ای متشکل از 64 نفر از محققان رشته های مختلف که سابقه مشارکت در فعالیت های میان رشته ای را داشتند، توزیع گردید. به علاوه، برای تجزیه و تحلیل آماری داده ها نیز از آزمون های روایی و پایایی، آزمون میانگین یک جامعه (t تک نمونه ای)، آزمون فریدمن، و آزمون تحلیل واریانس تک عاملی با استفاده از نرم افزارهای آماری اس پی اس اس و لیسرل بهره گرفته شد. نتایج نشان داد که انگیزه های شناسایی شده به استثنای یادگیری عمومی و آزاد و ارضاء نیازهای روان شناختی و نیز چالش های شناسایی شده، در انجام مطالعات میان رشته ای تاثیر قابل توجهی داشته اند.
    کلیدواژگان: انگیزه، چالش، مطالعات میان رشته ای، تیم میان رشته ای، روش شناسی
  • مرتضی بحرانی صفحات 113-128
    در باب ترجمه، از زاویه های مختلفی بحث شده است. عموما بر این نکته اجماع وجود دارد که ترجمه، پدیده ای میان فرهنگی است؛ بدین معنا که مترجم در کار خود با بیش از یک فرهنگ سروکار داشته و دارد. در این مقاله، از زاویه ای دیگر، استدلال می شود که عمل ترجمه، علاوه بر میان فرهنگی بودن، از آغاز یک عمل میان رشته ای بوده است. بدین معنا که مترجمان برخلاف دانشمندان که به کسب یک رشته علمی خاص اکتفا نمی کردند بلکه جویای همه معارف بودند، و نیز برخلاف متخصصان رشته ای کنونی، موضوع کار خود را به گونه ای می یافته اند که نه به همه معارف نیازی داشته اند و نه می توانسته اند با تخصص در یک رشته علمی به کار خود ادامه دهند، بلکه ناگزیر علاوه بر دانش زبان به دانشی که با موضوع ترجمه ارتباط برقرار می کرد نیز نیازمند بوده اند. این مسئله، یعنی نیازمندی شناخت موضوع مورد ترجمه، از آغاز ترجمه را به معرفتی میان رشته ای تبدیل کرده است. استلزام دیگر این ادعا این است که میان رشته ای، تماما مفهومی مدرن و امروزی نیست؛ بلکه از آغاز مصادیقی برای آن وجود داشته است که عمل ترجمه نمونه بارز آن است و این ویژگی خود را هنوز نیز از دست نداده است. امروزه نه تنها ترجمه، بلکه مطالعات ترجمه نیز، معرفتی میان رشته ای تلقی می شود. بررسی و تدقیق در تجربه میان رشتگی ترجمه به ویژه برای مللی که امروزه، به ضرورت، به میان رشتگی در حوزه های مختلف روی آورده اند می تواند می تواند پیامدهایی مفیدی را جهت فهم درست تر میان رشتگی به دست دهد.
    کلیدواژگان: ترجمه، میان رشتگی، موضوع ترجمه، مطالعات ترجمه، زبان شناسی
  • جمیله علم الهدی، اسماعیل بابلیان صفحات 129-160
    هدف این مقاله معرفی نوعی دانش تلفیقی و میان رشته ای برای تدریس دانشگاهی است. این دانش تلفیقی خاص از دانش تعلیم و تربیت و محتوای تخصصی است که مدرس قرار است آن را تدریس کند و به آن دانش محتوایی-تربیتی می گویند. با آن که این دانش، اثر گذارترین دانش تدریس شناخته شده است که قادر است گفتمان تدریس دانشگاهی را تخصصی کند، هنوز ماهیت آن در برنامه درسی آموزش عالی در پرده ابهام است. علت این ابهام در ماهیت میان رشته ای این نوع دانش است. در این مقاله، به کالبد شکافی این نوع دانش که ماهیتی تلفیقی دارد پرداخته می شود. به این منظور، موضوع ریاضی به عنوان مورد مطالعاتی تدریس انتخاب شده است. داده های این پژوهش از 27 نفر از مدرسان ریاضی دانشگاه که در طیفی از تازه کار تا استادانی با سابقه بیش از 30 سال تدریس بوده اند از طریق مصاحبه نیمه ساختاری و مشاهده جمع آوری شده است. داده ها از طریق کدگذاری و مقوله بندی تحلیل شدند و نتایج نشان از یک الگو با چهار مقوله بود. این الگو قابلیت گفتمان بیشتری در خصوص این دانش و تدریس دانشگاهی فراهم می آورد. به علاوه آن که می تواند چارچوب مناسبی جهت طراحی رشته های میان رشته ای که حاصل از تلفیق دو دانش تعلیم و تربیت و حوزه های تخصصی مانند ریاضی و علوم هستند، فراهم آورد.
    کلیدواژگان: دانش محتوایی، تربیتی، دانش میان رشته ای، تدریس دانشگاهی
|
  • Pages 1-24
    Interdisciplinarity is a sign of crisis in traditional approaches to the science، conventional models of planning and curriculum، and customary academic departments. The aim of this article is contextualizing of interdisciplinarization، its driving forces، capabilities، limitations، vulnerabilities and requirements; emphasizing the planning in higher education. The research method is qualitative meta-analysis. Eight factors have been studied as following: 1. functional and structural changes in science، 2. paradigmic evolutions، 3. changing information and communication technologies، 4. change of external expectations in science، 5. changes caused by demand pull، 6. globalization، 7. institutional changes and 8. technology factor. Capabilities and limitations of disciplinarity and Interdisciplinarity have been compared. Frontier science is a forerunner approach for developing the social world based on the knowledge، and this is not possible without interdisciplinarity paradigm and network view. In spite of that interdisciplinary fields have many efficiencies، we ought to be considerate in it due to its vulnerabilities. Seven strategic requirements for educational and research activities together with their executive mechanism have been found. Finally the interdisciplinarization need to a complex approach in the philosophy of science that synthesizes differences and similarities of the sciences.
    Keywords: Planning, changing modes in knowledge production, interdisciplinarization, frontier science
  • Pages 25-40
    The goal of this paper is the evaluation of role and status of interdisciplinary in relationship of university-industry. With evaluation of science production process and review all of three exist paradigm in sociology of science، recent paradigm introduce relationship of university-industry as a pattern of science production. But، this relationship isn’t a simple and without problem. In other hand، interdisciplinary educations and researches have increased in recent years. With evaluation of effective factors on interdisciplinary works and its limitations، results showed that exist challenges and problems in relationship of university-industry are same cases that concerned to effective factors on interdisciplinary and if these factors weren’t been، they would cause disorder in interdisciplinary work and challenges due to relationship of university-industry. So emphasizing on interdisciplinary educations and researches can solve huge part of exist challenges and problems in relationship of university-industry.
    Keywords: Science production, higher education, Interdisciplinary, Challenges in relationship of university, industry, Challenges in interdisciplinary
  • Pages 41-68
    Establishing and expanding the Interdisciplinary Higher Education has been one the major concerns and programs of the Ministry of Science between 1385 and 1388. A brief look at the programs، activities and results of establishing and expanding the “Interdisciplinary Higher Education” plan shows that the universities، Scientific Community، and even relevant staff of the Ministry of Science have been reluctant towards the plan. This approach is generally due to lack of conceptual quality and practical context، not being dependent to the requirements of the national environment، incompatible with the social and knowledge context، and specifically due to preferring the Interdisciplinary education to research، unavailability of the teacher-content، and unclear pattern of the Interdisciplinary education. Considering the origin and source of the idea of the Interdisciplinary knowledge، this paper tries to study the barriers which prevent moving from the Discipline-Based Education to the Interdisciplinary Education and Learning، in the context of expanding the frontiers of knowledge، new learning approaches and special emphasis on the experience of Iran. Then، two patterns of Discipline-Based Education and Interdisciplinary-Based Education will be compared and the features of the Interdisciplinary Education will be discussed. In the end، some plans for improving and changing the process of Interdisciplinary Education and the pattern of E-Learning and Web-Based Learning as a new and effective capacity for achieving the Interdisciplinary goals will be studied.
    Keywords: Interdisciplinary studies, Interdisciplinary Courses, Discipline, Based Education, Interdisciplinary Higher Education, E, Learning, Web, Based Learning
  • Pages 69-84
    Responsibility of the universities for human capital development faced major difficulties to solve economic – social problems. Iranian graduates from the higher education in the present framework have not covered the needs of our idea logic society. This paper is explanatory one; aim to cover interdisciplinary studies as a solution to overcome the difficulties. Logical covering of interdisciplinary weight the aim of coherent among new experts، can help the economic structure of Iran- faced disequilibrium; to direct the country to improve productivity of social- political system. Openness، activation & reflexivity are three principal in higher education، which can help dynamic reactions. Integration of the present knowledge with the creation of new experts، changes the universities structure. These changes at the logical framework should bring confidence among new students for higher studies. Preparation of the society for reactions should increase productivity of social- political system، in order to support a strong economic structure.
    Keywords: new order, Interdisciplinary, changes, openness activation, reflexivity, disequilibrium, productivity
  • Pages 85-112
    Purpose، although literature has focused on explaining theoretical background in the area of interdisciplinary studies، a few empirical studies has paid attention to the main reasons of performing interdisciplinary projects. To fill the research gap، current study tries to identify challenges and motivations of interdisciplinary studies for researchers to participate in interdisciplinary projects. The main purposes of the research are: 1) identifying the challenges and motivations of interdisciplinary studies implying on interdisciplinary methodology، 2) determining the degree of importance of the above elements regarding interdisciplinary studies. Methodology، current study is an exploratory in terms of methodology، descriptive in terms of research design، and development in terms of purpose. This study employing an interdisciplinary team firstly investigated theoretical background and prior research on interdisciplinary studies، identified challenges and motivations of the studies. Secondly، a structured interview performed with five interdisciplinary researchers. To investigate the identified elements empirically، a self-administrated questionnaire was used based on the literature and interviews. The questionnaire was distributed among 64 researchers from different disciplines who had experienced interdisciplinary activities. Data was analyzed by confirmatory factor analysis، composite reliability، one-sample t-test، Friedman test and analysis of variance (ANOVA) using LISREL and SPSS. Results indicated that recognized motivations except for public learning and satisfying psychological needs، and identified challenges have considerable effect on performing interdisciplinary studies.
    Keywords: Motivations, Interdisciplinary studies, Interdisciplinary team, Methodology
  • Pages 113-128
    It is an important question “what does a translator do when he or she translates?” From one aspect، it seems that there is a direct relationship between translation and being interdisciplinary. In this paper it would be argued that translation is an interdisciplinary action. Translators، when translating، do more than one task and engage in more than one discipline. So، it can be said that translation as an interdisciplinary enterprise refers to a historical context، in which we can regard it as the first historical knowledge which began with interdisciplinary approaches. One reason for this phenomenon is that translation has no specific subject; rather the translators when begin translating a work need to concentrate on a special theme; accordingly، translation as an action in every field is doing as an interdisciplinary.
    Keywords: Interdisciplinary, Translation, subject, translation studies, linguistics
  • Pages 129-160
    The aim of this study is the introduction of a kind of integrative and interdisciplinary knowledge for university teaching. This kind of knowledge is a special integration of pedagogical knowledge and specific content knowledge which university teacher supposed to teach that and it is called pedagogical content knowledge (PCK). Although this knowledge is known as the most influential kind of teaching knowledge which could make the university teaching discourse more specific، the nature of that is vague in higher education curriculum. The reason of being vague is related to the interdisciplinarity nature of this kind of knowledge. This paper would anatomy this kind of knowledge which has an integrative nature. To this aim، the subject of mathematics has been selected as a case study. Data of this study have been collected through semi-structured interviews and observations from 27 of university mathematics teachers who were in a spectrum from beginner to the teachers with more than 30 years of experience. Data were analyzed through coding and making themes and resulted in a model with 4 main themes. This model makes a more discussable about this kind of knowledge an university teaching. Furthermore، it could make an appropriate framework for designing interdisciplinary fields of study which are the result of integration of two kinds of knowledge of pedagogy and specific field like mathematics and science.
    Keywords: Pedagogical Content Knowledge(PCK), Interdisciplinary Knowledge, University Teaching