فهرست مطالب

فصلنامه راهور
پیاپی 11 (پاییز 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/09/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • کامران رحیمی*، دکتر محمود صفارزاده صفحه 6
    عملیات نگهداری راه ها در حفظ و جلوگیری از اضمحلال زودرس آنها و بهره گیری از بیشینه ظرفیت راه در عمر پیش بینی شده خدمت رسانی آن اهمیت زیادی دارد. در این ارتباط، عملیات نگهداری راه در زمره عملیات هزینه بری محسوب می گردد که لازم است مطابق با برنامه ریزی کاملا«مشخص و مظابق با نیازها و مشکلات راه انجام گیرد. حال این پروژه درصدد می باشد تا با رویکردی علمی طی دوره ای چند ساله رابطه ای را ارائه نماید تا با استفاده از آن بتوان بهترین استراتژی تعمیرو نگهداری روسازی را را برای یک راه معین بدست آورد به نحوی که علاوه بر آنکه اهداف مورد نظر به خصوص کاهش هزینه های کل تعمیرو نگهداری و افزایش کارایی این هزینه ها و سیاستها را تامین نماید، بلکه با توجه به تاثیر بسیار با اهمیت وضعیت روسازی بر ایمنی تردد در مسیر.، کارایی روسازی طی دوره طرح در حدی قابل قبول باقی بماند. در این راستا در اولین گام، شاخص لازم جهت تعیین کیفیت روسازی معین شده و به دنبال آن با توجه به محدودیتهای موجود در زمینه آمار و اطلاعات ترافیکی و وضعیت روسازی محورهای مواصلاتی کشور مدلی جهت پیش بینی شرایط آینده و میزان اضمحلال روسازی انتخاب گردید. درمرحله بعد با استفاده از روش برنامه ریزی عدد صحیح و تعیین محدودیتهای مربوط به توابع هدف، مدل بهینه سازی تخصیص بودجه تعمیر و نگهداری راه های برون شهری پیشنهاد شده. و در آخرین گام مدل مزبور با استفاده از اطلاعات موجود بر روی محور شریف آباد گرمسار احرا شده و نتایج مورد تحلیل وارزیابی قرار گرفت.
    کلیدواژگان: مدیریت روسازی، مدلهای پیش بینی کارایی، ایمنی، تخصیص بهینه، برنامه ریزی عدد صحیح
  • مریم نخعی پور*، دکتر سید محمد سیدحسینی صفحه 33
    از آنجا که در ایران، همانند سایر کشورهای در حال توسعه، سیستم مدیریتی پیشرفته ای جهت دسترسی آسان و سریع به پارکینگهای طبقاتی وجود ندارد، رانندگان جهت دستیابی به فضای پارک مجبورند مسافتی اضافی را با وسیله نقلیه خود طی نمایند که علاوه بر افزایش حجم ترافیک، باعث آلودگی هوا، مصرف بی مورد سوخت، استهلاک خودروها و اثرات نامطلوب روانی می گردد. همچنین از آنجا که احداث سیستمهای پیشرفته پارکینگ مکانیزه جایگاه خود را در کشور ما پیدا نکرده است، پارک کردن وسایل نقلیه در حاشیه خیابانها به ویژه در محدوده مرکزی شهر باعث کاهش ظرفیت، کاهش سرعت حرکت، افزایش تصادفات و کاهش ایمنی در این خیابانها می گردد. از این رو می توان راه حلهایی را برای پارک وسایل نقلیه در پارکینگهای غیرحاشیه ای در معابری که با محدودیت ظرفیت روبرو هستند، ارائه داده و وضعیت عبور و مرور در معابر محدوده مرکزی شهر و محلهای پر رفت و آمد را بهبود بخشید.
    در این مقاله هدف، بهره برداری از دستاوردها و تجربیات بدست آمده از مطالعات انجام گرفته در برخی شهرهای جهان با موضوع پارکینگهای طبقاتی و فن آوری ها و راهکارهایی که برای تسهیل دسترسی این پارکینگها و افزایش ظرفیت و بازدهی آنها در شهرهای مختلف جهان بکار گرفته شده، می باشد. در این راستا در ابتدا به معرفی سامانه جاپارک یابی یوکوهاما پرداخته می شود. این سامانه با ارائه چهار نقش، می تواند به طور بهینه به هدایت آمد و شد به وسیله فراهم کردن اطلاعات از طریق علائم جاده ای بپردازد، مثلا اینکه چگونه می توان به پارکینگ های شهر رسید و در حال حاضر به چه میزان ظرفیت آنها پر است. در ادامه سیستم پیشرفته اطلاعات و راهنمایی پارکینگ (PGIS) در چین توضیح داده می شود، این سیستم می تواند رانندگان را از آدرس پارکینگ ها و نیز وجود محل پارک مطلع سازد تا بدین وسیله رانندگان بتوانند با آگاهی، خیال آسوده تر و به نحو بسیار موثرتری برای خودروی خود محل پارک پیدا نمایند. پس از معرفی سیستم PGIS، فن آوری های پارکینگ مکانیزه معرفی می گردند. تکنولوژی پارکینگ های مکانیزه تلفیقی از روش های پیشین مکانیکی و سیستم های مکانیزه مدرن است. پیشرفته بودن و برتری این سیستم ها نسبت به آنچه که در گذشته وجود داشته است در مدرن بودن، هوشمندی، هماهنگی بین اجزاء، معماری و انعطاف پذیری در استفاده است، همچنین این نوع از پارکینگها باعث افزایش ظرفیت پارک خودرو نسبت به پارکینگ های معمولی می گردند. پس از تحلیل هر یک از سیستم های فوق الذکر، در انتها به جمع بندی موضوع می پردازیم.
    کلیدواژگان: پارکینگ طبقاتی، سامانه جا پارک یابی، PGIS، پارکینگ مکانیزه
  • سرهنگ احمد کرمی اسد، دکتر غلامرضا مروجی صفحه 61
    ایمن نمودن تونلها مستلزم بهره گیری از تجهیزات مدیریتی هوشمندی است که بایستی متناسب با طبقه و نیازمندی های تونل احصاء و مورد استفاده قرارگیرند به همین دلیل انجام مطالعات تطبیقی جهت آشنایی با آخرین دستاوردهای سایر کشورها در حوزه تجهیزات هوشمند ایمنی تونل میتواند بسیار تاثیر گذار باشد.
    درتحقیق حاضر که با رویکردی کاربردی و به روش بررسی اسنادی از نوع مطالعه موردی انجام پذیرفته است، با استفاده از طیف لیکرت و تبدیل معیارهای کیفی به کمی، به مقایسه سیستمهای هوشمند مدیریت تونل رسالت با تونلهای برتر جهان پرداخته و با مد نظر داشتن سنجه های ساخته شده جایگاه تونل رسالت را به لحاظ دارا بودن هر یک از سیستمهای هوشمند مدیریت تونل در بین تونلهای جامعه آماری مشخص می کند.
    نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد،تجهیز تونل رسالت به مجموعه سیستمها و زیرسیستمهای هوشمند مدیریت تونل به گونه ای است که در بین تونلهای مورد مطالعه رتبه پنجم را کسب نموده و هیچکدام از سیستمهای هفتگانه مورد بررسی در این تحقیق به صورت کامل در تونل رسالت بکارگیری نشده اند. و در ادامه بیان می گردد،فقدان سیستمهای هوشمند تشخیص لغزندگی و سنجش مایعات سطح تونل،ثبت تخلفات،هشدار دهنده رادیوئی و اطفاء هوشمند حریق و عدم ایجاد راهروهای ایمن جهت دسترسی به خارج تونل، از جمله نواقص احصاء شده در تونل رسالت می باشد.
    کلیدواژگان: تونل، سیستم هوشمند حمل و نقل، مدیریت هوشمند تونل، مطالعه تطبیقی
  • مهدی ارسنجانی*، سرهنگ علیرضا جهانگیری صفحه 82
    در این مقاله ابتدا الگوریتمی ساده در خصوص چگونگی عملکرد ترمز ضد قفل در مدل یک چهارم خودرو ارائه گردیده و سپس در مرحله دوم سعی می گردد که محدوده بهینه و موثر ضریب اصطکاک در این نوع ترمزها به هنگام عملکرد شبیه سازی شده استخراج گردد. در این مقاله نتیجه گرفته خواهد شد که با بالا بردن مقدار ضریب اصطکاک و کاهش محدوده تاثیر ضریب اصطکاک، می توان مسافت و زمان توقف را کاهش داد. مدلسازی ترمز، در بخش شبیه سازی مکانیکال نرم افزار Matlab انجام گردیده است. مدل طراحی شده کاملا بصورت پارامتری بوده و قابلیت بررسی تاثیر متغیرهای مختلف را در محیطهای گوناگون از جمله شرایط آسفالت خشک، خیس، برفی و یخی را دارا می باشد.
    کلیدواژگان: ترمز ضدقفل، ABS، مدل یک چهارم، خودرو، مسافت توقف، شتاب منفی، ضریب اصطکاک، دامنه بهینه
  • غلامعلی شفابخش، دکتر محمدرضا احدی، مهدی اکبری* صفحه 97
    منظور از پیش بینی تصادف، پیش بینی وضعیت ایمنی ترافیک مبتنی بر اطلاعات و مشاهدات موجود است. نیاز به تحلیل سیر وقایع تصادفات ترافیکی و بازشناسی منابع بالقوه خطرناک، ارائه مدل پیش بینی تصادفات اهمیت بیشتری پیدا می کند. روش های پیش بینی کمی را می توان در دو گروه اصلی دسته بندی کرد: روش های سری های زمانی (از جمله روش سری های زمانی، روش زنجیره مارکوف و شبکه های عصبی)، و روش های پیش بینی علت ومعلولی (از جمله تحلیل سناریو، روش رگرسیون و شبکه های بیزین). در این زمینه، محققان پیشین اکثرا روی زمینه یابی روی اقسام متنوع روش های مدل سازی پیش بینی منفرد متمرکز شده بودند اما استدلال های تحقیقات اخیر این است که یک روش منفرد نمی تواند یک مدل پیش بینی واقع گرایانه را تامین کند، و دورنمای آتی باید روی یک روش پیش بینی ترکیبی تمرکز یابد. مدل های غیرخطی ترکیبی، کارآیی خوبی در مسائل غیرخطی نشان داده اند و علاوه بر آن، پتانسیل بالایی برای پیش بینی تصادفات رانندگی دارند. هدف اصلی در این مقاله، کسب توانایی برای درک اصول کلی و روش شناسی مدل های پیش بینی تصادفات و همچنین، گرایش های رایج برای روش های ترکیبی می باشد. در نهایت، تحلیل های مقایسه ای برای قیاس روش های پیش بینی متداول ارائه شده است.
    کلیدواژگان: مدل سازی تصادفات، پیش بینی سری های زمانی، پیش بینی علت ومعلولی، مدل های پیش بینی ترکیبی
  • ستوانیکم لیلا رحیمی ترکاشوند صفحه 114
    همانگونه که سازمانها به مقابله با چالشهای سازمانی بر می خیزند و بهبود مستمر را در اولویت قرار داده اند، نیاز بیشتر به حمایت و تعهد کارکنان و درگیر کردن آنها در کار احساس می شود. در بهره وری فردی، سازمان از مجموعه استعدادها و توانایی های بالقوه فرد به منظور پیشرفت سازمان استفاده می کند و بالفعل در آوردن نیروهای بالقوه و استعدادهای شگرف در جهت سازندگی موجب پیشرفت فرد و همسویی با سازمان خواهد شد بنابراین لازمه دستیابی به هدفهای سازمان، مدیریت موثر این منابع با ارزش است. در این راستا توانمند سازی کارکنان مورد توجه واقع شده است.
    توانمند سازی تکنیکی نوین و موثر در جهت ارتقای بهره وری سازمان به وسیله بهره گیری از توان کارکنان است.
    از طریق برنامه های توانمند سازی، ظرفیتهای کاری، تفویض اختیار، افزایش مسئولیت و احساس خود کارآمدی افزایش می یابد و در نتیجه بهره وری و اثر بخشی سازمان نیز بالا می رود.
    در این مقاله انواع توانمندسازی، روش ها، موانع و چالشها، دستاوردها و بهره وری توانمند سازی بحث گردیده است که با رعایت اصول آن میتوان اقدامات موثری در جهت ارتقاء توانمندسازی کارکنان پلیس راهور برداشته شود.
    مقاله ذیل با توجه به وظایف و ماموریتهای پلیس راهور ناجا و اقداماتی که می تواند در ارتقای توانمند سازی پلیس راهور موثر باشد تهیه گردیده است.
    کلیدواژگان: توانمند سازی، سازمان، مدیریت، اثر بخشی، کارکنان
  • احمد علی خائف الهی، سرهنگ میرزاعلی خوشبخت* صفحه 133
    موفقیت هر سازمانی در گروی معطوف کردن کانون توجه آن سازمان بر استعدادهای منحصر به فرد کارکنان آن و تبدیل صحیح این استعدادها به عملکردی پایدار نهفته است. تاثیر عوامل مدیریت منابع انسانی بر کارآیی کارکنان از اهمیت فزآینده ای برخوردار است، با شناسایی این عوامل و بهبود و تقویت آنها می توان شاهد رشد و پیشرفت روز افزون سازمانها بود. تلاش در جهت ارتقاء کارآیی کارکنان، امکان کشف استعداد های نهفته در آنان را ایجاد کرده و آنان را برای اداره بهتر امور آماده می سازد. مقاله حاضر برآن است تا عوامل مدیریت منابع انسانی موثر برارتقاء کارآیی کارکنان در ستاد پلیس راهنمایی و رانندگی را بررسی نماید. در این مقاله در قدم اول سه فرضیه اساسی مطرح و پس از آشنایی کامل با ماهیت مساله در مرحله نخست با انجام مصاحبه با خبرگان و مدیران سه عامل مدیریت منابع انسانی (ارزیابی عملکردمناسب کارکنان، مشارکت دادن کارکنان درتصمیم گیری ها و اجرا دوره های کارآموزی) انتخاب و سپس بوسیله پرسشنامه تاثیر این عوامل برکارآیی کارکنان سنجیده خواهد شد. در پایان با تعیین اولویت بندی عوامل موصوف بصورت درون گروهی و کلی، اهمیت هریک از عوامل مشخص خواهد گردید. طی این اولویت بندی عامل «مشارکت دادن کارکنان در تصمیم گیری ها» در اولویت نخست و «اجرای دوره های کارآموزی و ارزیابی عملکرد کارکنان» در اولویت های بعدی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی، ارزیابی عملکرد، مشارکت کارکنان، کارآموزی، شرح شغل، کارآیی
|
  • Kamran Rahimi*, M. Saffarzadeh Page 6
    Road Repair and Maintenance is very important parameters in usage of maximum capacity of road and prevention because of high investment of these process, planning organizattion and consideration to correlate goals is required for managing efficiently the existing road network. This thesis describe the development of model which can assist make the best strategies to achieve goals such as minimize M&R agencies and road user costs and maximize of efficiency of M&R strategies to preserve the pavement performance ever to acceptable condition and especially improvement safety condition of roads. first stage was determinate an index for evaluation of pavement efficiency, then with consideration of lack of pavement stochastic data for road network of our country, a prediction model to forecast pavement deterioration was chosen. After that an integer programming model for optimization of budget allocation for pavement repair and maintenance was developed and in the final stage, with consideration of existence of pavement and traffic date model on the Sharifabad-Garmsar run and respective result were analyzed.
    Keywords: Pavement Management, Performance Prediction Model, Safety Condittion, Allocate Optimization, Integer Programming
  • M.Nakhaeipour*, S.M. Seyed Hoseini Page 33
    Since in Iran like another developing countries, there aren`t any advanced parking manaagement systems in order to access easily and quickly to multi-story car parks so drivers have to drive additional distances to reach these car parks that may leads to increasing traffic congestion, air pollution, irregular fuel consumption, vehicle depreciation and mental side effects. Also as in Iran constructing and using of advanced parking managemment system don`t exist hence, on-street parking especially in CBD areas will cause to deccreasing of road capacity, worsening of road safety, speed loss and increasing of accident probability. Regarding to this problem it could be possible to perform some activities in order to improve using of multi-story car parks in dense area of cities and make positive effects on the traffic situation of CBD areas. In this article the main purpose is gaining and using of the achievements and experiments of previous studies that were carried out in some different cities with the title of “multi story car parks and performing technical solutions to facilitate access to this type of parkiing, additionally increasing of their capacities and efficiency around the world cities”. In this way firstly the Yokohama parking space finder system will be discussed. This system has presented four major roles, and by providing the data from road signs can implement guidance for traffic flow. For instance how can access to city parking lot or how many parking spaces they have. Additionally in this article advanced parking guidance and information system (PGIS) in China will be explained. This system can provide some useful information for drivers in order to find parking addresses effectively and guide them to the places of vacant parking spaces. After describing of PGIS, the new technologgies of mechanized car parks will be discussed. Technology of mechanized parking is the combination of previous mechanical methods and new mechanized systems. Being modern and intelligent, having coordination between their components and flexibility performance are the advantages of this type of parking toward other type of car parks. Also constructing and using of mechanized parking will lead to increasing of the capacity of car parks rather than conventional car parks. Finally after analyzing of all mentioned systems, summarizing of the above article will be presented.
    Keywords: Advanced Parking Management System, Multi, story Car Park, Parkiing Space Finder System, PGIS, Mechanized Parking, On, street Parking, Off, street Parking
  • A. Karami Asad, Q. Moraveji Page 61
    Taking advantage of intelligent managing equipments is vital for making safe tunnels which should be used with regard to necessities and range of tunnel There for it can be effective to perform comparative studies for touching the latest achievements of the other countries in the field of tunnel intelligent safety equipments. The present research has been conducted through investigating documents and case study methods in a practical approach. Using Likert spectrum and converting qualitative criterions to quantitative ones, this research compares Resalat tunnel status. among tunnnels statistics community in view point of having tunnel managing intelligent system. Results of the research indicate that equipping Resalat tunnel by a number of managing intelligent system and subsystems is so that the tunnel has fifth rate on the other tunnels which have been studied and no one of seven kind examined systems in this research is completely applied on Resalat tunnel. It then concludes that Resalat tunnel has some demerit points, including: lack of intellligent systems of sliding detection, liquids lever measurement, violations registration, radio alarming and extinguishing, and not designing safety corridors for exiting from the tunnel.
    Keywords: tunnel, transportation intelligent system, tunnel intelligent managing, comparative study
  • M. Arsanhjani*, A. Jahangiri Page 82
    The first in this paper a simple algorithm of the ABS operation in a quarter vehicle model is presented. On the second the optimum and effective domain of friction of coefficient is obtained by the simulated program. It is deduced that reduction in friction of coefficcient domain or increasing the friction of coefficient magnetude will reduce the stopping distance and stop time. The modelling of brake has been done in the simulink of Matlab software. The desigend model is completely parametric and can investigate the effect of different variables on different condition.
    Keywords: Anti lock brake, ABS, quarter model, vehicle, stopping distance, deccreasing acceleration, coefficient of friction, optimum domain
  • Q. Shafabakhsh, M. Ahadi, M. Akbari* Page 97
    Forecasting accidents means forecasting traffic safety according to information’s and observations. Analyzing traffic accidents and recognition of dangerous potential sources, presenting forecasting models will have more importance. Quantitative forecasting modeels com be classified in two main groups: chronological series method and case & effect forecasting method. Here, previous researchers concentrate more on different kinds of forecasting modeling methods, but reasoning of recent researches is that a single method can’t provide a realiistic forecasting model, and future perspective should focus on a compound forecasting method. Nonlinear compound models have a suitable efficiency on nonlinear problems and in addition, have a high potential to forecast driving accidents. The main goal of this essay is to acquire ability to percept main principles and also, current tendencies for comppound methods. Finally, comparative analysis to compare current forecasting methods has been presented.
    Keywords: accident modeling, chronological series forecast, cause, effect, foreccast, compound forecasting models
  • L. Rahimi Page 114
    As the organizations contrast with challenges and give priority to the continuous welfare, there is more need to support and warrant the personal and deal them with work. In personal operation, the organization uses a set of talents and potential abilities in order to improve the organization and give actuality the potential poweers and great talents to constructiveness causes improvement and uniformity with organization, so in order to access the goals, effective management of these sources is valuable. Therefore, it is important to Increase capability of officers. Increasing capability is a modern & effective technique to improve organizational operation. Through increasing capability programs, work capacity, vest power, increase ressponsibility and so/operation and effectiveness also increases. In this essay, we discuss about different kinds of capabilities, methods, obstacles, challenges, results,… which we can do effective steps in order to increase capability of officers, observing the principles. This essay presents according to duties of traffic police and the efforts they can do to improve capability of traffic police.
    Keywords: Increase capability, organization, management, effectiveness, personal
  • A. Khaef Elahi, M. Khoshbakht* Page 133
    The success of organizations is based on the personal specifications of personnel and how to change them into a long-term performance. Human resource management factors as] a source of competitive advantage for organizations affecting the efficiency of personnnel has a great importance for organizations. The development of organizations can be extended by identifying these factors and improving them. There are a wide range of managerial human factors that managers can focus on to achieve success and to improve the efficiency of personnel. This study aims at discussing human resource management factors that can affect personnel efficiency of traffic police. Therefore, three hypothesis are given and, in the first step, after interviewing with some managers and experts, three human resource management factors (performance appraisement of personnel, particippation of personnel in decision making processes, and training) are selected and then, through the use of a questionnaire, the effects of these factors on the efficiency of personnnel are evaluated. Finally, the ranking order of these factors is determined. The results show that participation of personnel in decision making processes has the greatest priority and is followed by training and performance appraisement of personnel as the second and third priority levels, respectively.
    Keywords: Human Resource Management, Performance Appraisement, Partticipation of Personnel, Training, Job Description, Efficiency