فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات فرهنگی اجتماعی خراسان
سال سوم شماره 3 (پیاپی 12، بهار و تابستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/04/04
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی آقایی *، مرضیه عالی صفحه 5
    جهانی شدن بعنوان یک فرایند گریز ناپذیر در قرن بیست و یکم در ابعاد سه گانه خود (اقتصادی، سیاسی و فرهنگی) نظام تعلیم و تربیت را دستخوش تغییر و تحول می نماید. از این رو شناسایی ویژگی ها و آثار این فرایند در دو حیطه فرصت ها وتهدیدها، یکی از وظایف اصلی هر نظام تعلیم و تربیت و از جمله نظام تعلیم و تربیت ایران می باشد. در مبانی نظری این مقاله نویسنده ابتدا به مفهوم، ویژگی ها و پیامدهای جهانی شدن در سه بعد(اقتصادی، سیاسی و فرهنگی) در حیطه نظام تعلیم و تربیت می پردازد. براین اساس در پیامدهای بعد اقتصادی، بر کاربرد آموزش های فنی و حرفه ای و استفاده بیشتر از تکنولوژی اطلاعات و در پیامدهای بعد سیاسی آن، بر کمرنگ شدن نظارت و تسلط دولت و حکومت بر نظام تعلیم و تربیت و در پیامدهای بعد فرهنگی جهانی شدن، برترویج فرهنگ غرب و کمرنگ شدن ویژگی های بومی و به مخاطره افتادن هویت ملی و ارزش های دینی در برنامه های درسی نظام تعلیم و تربیت ایران تاکید دارد. با در نظر داشتن این ابعاد، نویسنده پاسخ به سوال های این مقاله در زمینه فرصت ها و تهدیدهای جهانی شدن در نظام تعلیم و تربیت ایران پاسخ داده است.
    سهولت استفاده از جدیدترین اطلاعات برای بالا بردن کیفیت آموزشی، عام گرایی فرهنگی، آموزش الکترونیکی و شکافت حلقه های بسته دانش به عنوان فرصت های پیش روی تعلیم و تربیت ایران در فرایند جهانی شدن می باشند. تهدید های جهانی شدن در نظام تعلیم و تربیت ایران نیز عبارتند از؛ آسیب دیدن تربیت دینی در ایران، تاثیر بر زبان و آموزش آن، خاص گرایی فرهنگی وکلاس های چند فرهنگی می باشند که با بهره گیری از این فرصت ها و با شناخت بهتر تهدیدها می توان به حفظ میراث های فرهنگی و اعتلای نظام تعلیم و تربیت کشورمان در راستای جهانی شدن پرداخت.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، نظام تعلیم و تربیت ایران، جهانی شدن فرهنگی، هویت ملی
  • مهدی خانی زاده صفحه 24
    آرشیو مدیریت امور اسناد و مطبوعات کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی دارای مجموعه های بسیار بزرگ و با ارزشی در موضوعات متنوع تاریخی می باشد. یکی از این موضوعات امور نظامی می باشد، که به لحاظ محدوده جغرافیایی تقریبا تمام کشور را در برمی گیرد. در میان این قسمت از اسناد، سند منحصر به فردی تحت عنوان کتابچه دستورالعمل خراسان موجود می باشد که در آن، بودجه نظامی ایالت خراسان از جمله منطقه قاینات درسال 1282 هجری قمری تعیین شده است. از نکات قابل توجه این سند، وجود چارت کامل پرسنلی فوج پیاده نظام قاینات در سال مذکور می باشد که بر اساس سلسله مراتب، از بالاترین رده تا پایین ترین رتبه نظامی تنظیم گردیده و تنها سند آرشیو می باشد که اشاره به ساختار تشکیلاتی فوج قاینات دارد.
    مقاله پیش رو در صدد است تا محتوای اطلاعاتی سند مذکور را در قسمتی که مربوط به قاینات می باشد، مورد تجزیه و تحلیل قرار دهد. در راستای این هدف سعی شده تا ضمن معرفی ساختار تشکیلاتی فوج مورد نظر، اطلاعات تکمیلی دیگری نیز در زمینه پرداخت حقوق، نوع لباس، سلاح و ادوات جنگی به آن افزوده شود. از این رو ضمن استفاده از اسناد مرتبط در همان سال، از سالهای نزدیک به آن و همچنین منابع چاپی، نیز کمک گرفته شده است. ارائه این مباحث می تواند مساعدتی به محققین و پژوهشگران جهت شناخت هر چه بیشتر اوضاع نظامی منطقه قاینات باشد.
    کلیدواژگان: قاینات، تاریخ نظامی خراسان، خراسان جنوبی، پیاده نظام قاینات
  • سید محمدرضا خلیل نژاد * صفحه 44
    توجه به اوضاع آب و هوایی و شرایط بوم شناختی در انتخاب گونه های گیاهی فضای سبز، کاربرد علمی و عملی دارد. از آنجا که استان خراسان جنوبی اقلیمی خشک داشته و میزان تبخیر آن بیش از میزان بارش است، شناخت این واقعیت باید در سرلوحه همه خط مشی ها، سیاست گذاری ها و مدیریت و برنامه ریزی توسعه فضاهای سبز استان قرار گیرد. با این شرایط توجه به پوشش ها و گونه های گیاهی که مستلزم آبیاری زیاد نباشد و استفاده و کاربرد گیاهان و بوته های بومی توجیه پذیر است. به طور طبیعی اوضاع آب و هوایی استان (اقلیم خشک، اختلاف درجه حرارت زیاد، رطوبت و بارندگی بسیار اندک و نامنظم) ایجاب می کند که توسعه فضای سبز درون و برون شهری در شهرهای استان، بر مبنای کاشت درختان و درختچه هایی صورت گیرد که در عین زیبایی و سرسبزی، تحمل تغییرات دامنه درجه حرارت و رطوبت را داشته، نیاز چندانی به آبیاری نداشته باشند. بر این اساس مقاله حاضر در پی آن است که گونه زرشک معمولی یا بی دانه را به عنوان یک گونه فضای سبز، جهت کاشت و استفاده در فضاهای سبز استان خراسان جنوبی، معرفی نماید.
    کلیدواژگان: زرشک معمولی، منظرسازی، فضاهای سبز درون شهری، فضاهای سبز برون شهری، خراسان جنوبی
  • حسین زنگویی صفحه 64
    توسعه ی روز افزون رسانه های ارتباط جمعی و آموزش های عمومی، بی توجهی به فرهنگ شفاهی مردم را در مناطق مختلف به همراه داشته است، به همین دلیل دلسوزان فرهنگ مردم در مناطق مختلف و حوزه های متعدد بر آن شده اند تا به گردآوری و طبقه بندی مواد آن بپردازند تا هم به رواج آنها در میان گویشوران کمک کنند و هم در حفظ آنها قدمی بردارند. نگارنده ی این مقاله بر آن است تا خلاصه ای از پژوهش های میدانی خود را درباره ی داستانهای امثال که در زمانی نزدیک به دو دهه گردآوری نموده، ارائه نماید و به نتایجی که در اثر انطباق افسانه های سنتی با حدود سه هزار ضرب المثل بومی رسیده است، تقدیم دارد. هنگام طبقه بندی داستان ها دیدم که ریشه ی بسیاری از مثل های رایج، داستان ها و افسانه های قدیمی است که در میان مردم و گویشوران، آنها را به قصد تعلیم مسائل اجتماعی، اخلاقی و عبرت آموزی برای دیگران و به ویژه فرزندانشان نقل می کرده اند. با گذشت زمان آن داستان ها یا حوادث و وقایع به فراموشی سپرده شده ولی جمله ها و عبارت هایی از آنها باقی مانده و رفته رفته به صورت مثل در آمده و رواج عام یافته است. به همین جهت از این داستان ها که منبع و منشا امثال در میان مردم گردیده، به عنوان داستان های امثال تعبیر می شود.
    کلیدواژگان: داستان، ضرب المثل، داستان های امثال، فرهنگ مردم، خراسان جنوبی
  • محمدرضا سرمد صفحه 100
    بقای ملی، هدف غیر قابل تغییر و ثابت همه دولت ها و کشورهاست. این هدف در سرلوحه منافع ملی از جانب هر حکومتی در عرصه سیاست داخلی و خارجی مورد تاکید قرار می گیرد. این مقوله به نوبه خود متاثر از امنیت ملی است. در عین حال که هنوز سالهای آغازین قرن بیست و یکم، فضاهای استراتژیک پیرامونی کشور، مدام در حال تغییر و تحولات سیاسی و ژئوپولتیک است و بررسی فضای ملی کشور مساله آفرین هستند، در زمینه تاثیر مناطق قومی و استراتژیک بر امنیت ملی کشور موضوعات بسیار مطرحی است.
    تحلیل ژئوپولتیک تاثیرات رویدادهای مزبور، بر امنیت ملی و تمامیت ارضی کشور، ضرورتی اجتناب ناپذیر است. در این راستا پیوستگی فضایی منطقه شرق کشور با گروه های همانند در استانهای خراسان- افغانستان- پاکستان- سیستان و بلوچستان بخصوص با توجه به تغییر و تحولات سیاسی ایجاد شده در کشورهای مزبور، از نظر امنیتی و ژئوپولتیک تبعاتی را برای کشور در پی دارد که نمی توان از کنار آن به سادگی گذشت.
    این پژوهش در صدد است ضمن ارائه چشم اندازی از زمینه چالش امنیتی در منطقه به بررسی و تحلیل ملاحظات امنیتی و ژئوپولتیک منطقه مزبور و تاثیر آن در امنیت ملی کشور بپردازد. تجزیه و تحلیل یافته های تحقیق نشان می دهد که با توجه به تحولات اخیر در افغانستان و شکل گیری حکومتهای مختلف و ناپایدار، کانون جدید تهدیدات امنیتی علیه کشور در حال شکل گیری است که توجه تصمیم گیران حکومتی به تبعات امنیتی ناشی از تحولات مزبور به امنیت ملی کشور را ضروری ساخته است.
    کلیدواژگان: امنیت ملی، تهدید ملی، منطقه مرزی شرق کشور، ژئوپولتیک، مواد مخدر
  • محمد فرجامی صفحه 140
    ساگارتیان نام چهاردهمین ساتراپی هخامنشی و پنجمین قومی است که در کتیبه بیستون، نام آنها در کنار شمایل چیتره تخمه و در کتیبه داریوش در تخت جمشید آمده است. با توجه به این که نام این قوم هم در میان اقوام شرق ایران و هم در میان اقوام غربی آمده، در اینجا به ریشه شناسی این قوم و اینکه در دوره هخامنشی از چه جایگاهی برخوردار بوده اند، می پردازیم. هدف از این پژوهش بررسی و شناخت ساگارتیان ساکن در قلمرو هخامنشیان چه در زمانی که محل سکونت آنها در غرب ایران و چه زمانی که در شرق نام برده شده، می باشد. آن گونه که از متون بر می آید، قوم ساگارتی در شرق و غرب ایران حضور داشته، و البته هر بخش از این قوم به صورت جداگانه و مستقل از یکدیگر عمل می کرده اند. ساگارتیان شرقی نسبت به ساگارتیان غربی بیشتر معروف بوده و در کتیبه داریوش در تخت جمشید و نقش آنها در پلکان شرقی آپادانا از ساگارتیان شرق نام برده شده در حالی که در مورد ساگارتیان غرب در کتیبه داریوش در بیستون آمده است. نشانه های حضور این قوم در شرق ایران را در قرون سوم و چهارم هجری در منطقه قهستان با نام اکراد شاهد هستیم.
    کلیدواژگان: ساگارتی، کردها، هخامنشیان، قهستان، چیساتخما(چیتره تخمه)، بیستون
  • علی مهربخش صفحه 164
    بیرجند شهری است قدیمی که در محدوده طبیعی نامناسبی شکل گرفته است این عدم تناسب محیطی سبب شده است که محل های مسکونی غالبا در ارتفاعات یا دامنه گسترده و بهم پیوسته بنا شود و تمرکز در بافتهای ناهموار به وجود آید. این عوامل و قهر طبیعت سبب شده است که امکان دست یابی به آب در تل ماسه های محیط زیست از طریق حفر چاه صورت گیرد و زندگی، پر از تلاش و بیشتر دور از طراوت و سرسبزی باشد. در این نوشتار شیوه های دست یابی به آب شرب و ذخیره سازی آن در بیرجند با توجه به محدودیت های طبیعی مورد بررسی قرار گرفته در کنار این مباحث نیز به اساسنامه ی بنگاه خیریه آب لوله بیرجند پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: آب شرب، بیرجند، بنگاه خیریه آب لوله بیرجند
|
  • Ali Aghaie*, Marzyeh Ale Page 5
    Globalization in the 21st century has brought about gross changes to the educational system through its three dimensions (economical, political, and cultural). Therefore, identifying the characteristics of this procedure from the perspective of opportunity or threat is a necessity for any educational system including the Iranian educational system. The theoretical framework of this article will primarily discuss the characteristics and outcomes of globalization from three dimensions (economics, politics, and culture) on the educational system. The economic outcomes focus on the application of vocational education and the wide usage of information technology, the political outcomes focus on weakening the supervision and dominance of government on the educational system, the cultural aspects of globalization also emphasis on the advancement of the Western culture, the weakening of local characteristics, and threatening the national identity and religious values in the school curriculum in Iran. According to these parameters the author tries to find the answers to the questions of this article regarding the threats and opportunities of globalization in the Iranian educational system. The opportunities facing Iran in the globalization procedure are achieving the easy application of the most up-to-date information in order to enhance the quality of its education, cultural universality, electronic education, and the fission of the closed rings of knowledge. Globalization threatens Iran by damaging religion in this country, influencing the Persian language and its teaching, bringing about cultural elitism and multi cultural classes. Hence by identifying these threats and opportunities we will be able to preserve our cultural inheritance and improve our educational system on our way to globalization.
    Keywords: Globalization, the Iranian Educational System, cultural globalization, national identity
  • Mahdi Khanizade Page 24
    The press and documentary archive of the central Astan Ghods Razavi library is enriched with valuable collections regarding historical incidents. One of these interesting collections is the military collection, which geographically encompasses the whole country. Among these documents there is a unique document named the manual on Khorasan in which the military budget of the province of Khorasan including Ghayenat in the year 1282 AH is indicated. One of the outstanding facts about this document is that it includes a complete chart of the whole structure of the Ghayenat Infantry in that year. This chart is adjusted according to the military hierarchy from the highest ranks to the lowest ones; and is the only document which refers to the structure of the Ghayenat infantry. This article tries to analyze parts of this document which include information on Ghayenat, and while introducing the structure of this infantry tries to include some complimentary information like the amount of wages, the type of uniform, the arms and combat gears as well. Therefore the article takes advantage of documents related to that year and years close to that, it also makes use of published material as well. This article could help researchers to better understand the military condition of Ghayenat.
    Keywords: Ghayenat, Military History, Infantry, the Qajars
  • Seyed Mohammad Reza Khalilnejad Page 44
    Paying attention to the weather and ecological conditions in choosing plant species for green space has practical and theoretical applications. Due to its dry climate and its higher evaporation in comparison to its rain, Southern Khorasan needs to understand and apply these facts in all its policy makings, management and planning of green spaces. Therefore, paying attention to plants that do not require frequent irrigation and the usage of local plants and bushes is necessary. Naturally the weather conditions of this region (dry climate, high temperature difference, low and inconsistent rain and humidity) requires that the development of green spaces within and outside the city be based on planting trees and shrubs that in addition to their beauty and verdure are able to bear the temperature changes without requiring much irrigation.Thus this paper is attempting to introduce an ordinary type of seedless barberry to be planted and used in green spacing in Southern Khorasan.
    Keywords: Ordinary Barberry, Landscaping, inter, city green Spaces, Suburban Green Spaces, Southern Khorasan
  • Hasan Zangooie Page 64
    The fast and every day development of mass media and public education has brought with it ignorance to the oral culture of people in different regions. That is why some who care about the culture of people try to gather and classify these materials in each region in order to promote their usage and to preserve them as well. The author of this article presents a summary of his field studies on apothegms which he has gathered for about two decades and presents the results of his comparisons between those apothegms and three thousand local sayings. While categorizing the stories the author found out that the roots of a great number of famous axioms are fictions and ancient tales which were told by people to especially their children for educational and moral purposes. As time passed those stories were forgotten and only some phrases of them were left which gradually turned into famous and widely used sayings.
    Keywords: Story, Sayings, Apothegm, People's Culture, Southern Khorasan
  • Mohammad Reza Sarmad Page 100
    National survival is the inconvertible goal of all countries. This goal is considered the frontispiece of national interests by all governments in their domestic and foreign policies. This subject is influenced by the national security as well. Even though in the primary years of the 21st century the strategic atmosphere around the country is evolving politically and geopolitically every day and while studying the national atmosphere of the country is a problematic issue, there are many topics brought about on the subject of the influence of ethnic and strategic regions on the national security of the country. The geopolitical analysis of the above mentioned issues on the national security of the country and its national integrity is an inevitable necessity. The atmospheric cohesion of the Eastern parts of the country with similar groups in provinces like Khorasan, Afghanistan, Pakistan, Sistan Baluchestan, has undeniable consequences on the security and geopolitics of our country, especially after the political changes occurring in the mentioned countries. This article tries to illustrate an outlook from the security challenge in this region and analyze the security and geopolitical issues of this region and its influence on the national security of our country. These analysis show that considering the recent changes in Afghanistan and the formation of unstable numerous governments, this region has turned into a new center of national threat against our country; which requires our decision makers to pay attention to the security consequences of these changes.
    Keywords: National Security, National Threat, the Eastern Border Region, Geopolitics, Drugs
  • Mohammad Farjami Page 140
    Sagartians are the fourteenth Achaemenid satrap and the fifth tribe named in the Behistun Inscription, their name also appears beside the Chytrah Icon and the Persepolis. Since they are mentioned both as eastern and western tribes of Iran, this paper tries to find the roots of this tribe and understand their position during the Achaemenids. This article attempts to understand the Sagartians as residents of the Achaemenid territory either as Easterners or Westerners. It is understood from different texts that the Sagartians were both in eth east and the west, but of course each section of this tribe acted independently from others. The eastern Sagartians were more famous and their name is seen in Persepolis engravings due to their contribution in building the eastern staircases to Apadana. The western Sagartians are referred to in Darius’s inscriptions in Behistun. They have left traces of their presence in the east from the 3rd and 4th century with the name of Akrad.
    Keywords: Sagartians, Kurds, Achaemenids, ghohestan, Chytrah Icon, Behistun
  • Ali Mehrbakhsh Page 164
    Birjand is an old city which is located in an environmentally inappropriate area. This inconsistency to surroundings is why most residential are built in high altitudes or on wide hillsides; hence populating uneven land. These factors along with the wrath of nature have forced people to extract water by digging wells in sand hills which made life much harder and away from freshness and verdure. This article explores the different methods used to reach drinking water in Birjand considering the limitations imposed by nature. The statute of the “Birjand Water Charity Board” is also taken into consideration later in the paper.
    Keywords: Drinking Water, Birjand, Birjand Water Charity Board