فهرست مطالب

نشریه تحقیقات تمثیلی در زبان و ادب فارسی
پیاپی 9 (پاییز 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/09/09
  • تعداد عناوین: 10
|
  • احمدرضا یلمه ها صفحات 11-28
    شعر تعلیمی، یکی از گسترده ترین و دراز آهنگ ترین انواع شعری ادب فارسی است. اشعار و آثار تعلیمی گاهی به صورت مستقل و جداگانه است همانند منظومه ها و داستان ها و قطعاتی که منحصرا به تعلیم و پند و حکمت و اخلاق می پردازد و گاهی هم در میان دیگر آثار ادبی پراکنده است. بدان گونه که گاهی مفاهیم و مضامین اخلاقی، حکمی، مذهبی و پندیات در منظومه های غنایی و حتی حماسی و یا قصاید مدحی به کار رفته که نه تنها جنبه شاعرانه این قبیل آثار را کم نمی کند بلکه با شور و احساس خاصی باعث جذابیت این قبیل آثار می گردد. یکی از منظومه های غنایی ناشناخته ادب فارسی (که آن را می توان طولانی ترین ده نامه ادب فارسی به حساب آورد و تا کنون مورد غفلت واقع گردیده) منظومه محب و محبوب است که یکی از آثار نفیس متعلق به قرن هشتم هجری است که در قالب مثنوی در شرح عشق و عاشقی به شیوه ده نامه های ادب فارسی سروده شده و تاکنون به زیور چاپ آراسته نگردیده است. در این مثنوی غنایی، مضامین و معانی تعلیمی و حکمی فراوانی موجود است که شاعر به اقتضای زمینه انفعالی و ذوقی در جای جای این داستان عاشقانه به کار برده است. این پژوهش بر آن است تا برای نخستین بار به مایه ها و زمینه های تعلیمی و اخلاقی در این منظومه غنایی بپردازد.
    کلیدواژگان: شعر فارسی، ادب غنایی، ادبیات تعلیمی، ده نامه، محب و محبوب
  • جمال احمدی، سارا زمانی صفحات 29-59
    بشر همواره از بی عدالتی، خشونت و ظلم موجود در جامعه ی به هم ریخته ی دنیای امروز رنج برده است، و برای تسکین خود سعی کرده تا دنیای ایده آلی را در ذهنش خلق کند. این دنیای تخیلی که «آرمان شهر» یا «مدینه ی فاضله» نامیده شده است، پناهگاه خیالی خوبی را برای بشر فراهم آورده تا او را از مشکلات زندگی بگریزاند که در دنیایی آزاد و فارغ از هرگونه هراس، با امنیت بیاساید. «آرمان شهر» تجلی آرزوی نویسنده برای تکامل و بقا است. این مساله دغدغه ی فکری همه ی انسان های بیدار در طول تمام عصرها بوده و هست و بازتاب آن در پهنای ادبیات فارسی به وضوح دیده می شود.
    پژوهش حاضر، تلاشی پیرامون این موضوع در آثار فریدون مشیری، شاعر نامدار معاصر است. در این تحقیق سعی بر آن است که تصویری روشن و شفاف از آرمان خواهی شاعر برای یک جامعه ی مطلوب و ایده آل ارائه گردد. با انجام این پژوهش نگارندگان به این نتیجه رسیدند که آنچه فریدون مشیری به عنوان آرمان شهر به دنبال آن است شامل مدینه ای با ویژگی هایی از قبیل توجه به ابعاد انسانی، عدالت اجتماعی، مهرورزی و عشق میان همه ی انسان ها است. روش پژوهشی که در این مقاله به کار رفته روش کتاب خانه ای با استفاده از فیش برداری است.
    کلیدواژگان: آرمان شهر، مشیری، انسانیت، مهرورزی، جنگ و خشونت
  • محمود صادق زاده صفحات 61-84
    احمد گلچین معانی(1295– 1379)، شاعر و پژوهشگر معاصر از جمله شاعرانی است که به آرایه ی تکرار توجه خاصی دارد و غالبا نیز موجب افزایش و زیبایی موسیقی کلامش می شود.
    تکرار، کاربرد بیش از یک بار کلمه یا کلماتی در جمله یا بیت و نیز یکی از مختصات سبک ادبی است و بیشتر در بدیع لفظی به قصد تاکید، تعظیم، تنبیه به کار می رود. هرچند تکرار، در سخن عادی خوشایند نیست، اما در سبک ادبی از جمله در شعر گلچین برای مقاصد بلاغی، آرایش های کلامی و یا برحسب ضرورت های شعری استفاده می شود. در این جستار، با تجزیه و تحلیل دیوان گلچین به کاربرد انواع، شیوه ها و ویژگی های تکرار در اشعار وی پرداخته می شود.
    انواع تکرار به صورت های مختلفی، همچون: تکرار واج، هجا، واژه، عبارت و جمله و مضامین به شیوه های هنرمندانه در شعر گلچین به کار می رود. گلچین برای ایجاد موسیقی کلام از انواع تکرار، بیش از عوامل دیگر بهره می برد.
    کلیدواژگان: گلچین معانی، شعرکلاسیک نو، سبک شناسی ادبی، انواع تکرار، موسیقی کلام
  • عاطفه ترابی، محمد جواد شریعت صفحات 85-108
    از زمان های پیشین، ایرانیان در میان مردمان مختلف دنیا به طرفه گویی معروف بوده اند. بنابراین شگفت نیست، که امثال سایر نزد ایرانیان مانند بسیاری از ملل جهان سابقه ای طولانی داشته باشد، اما به جهت آنکه اغلب دانشمندان ایرانی پس از اسلام برای نوشتن آثار خود زبان عربی را انتخاب می کردند، به تدوین و تنظیم کتاب های امثال و حکم به زبان فارسی توجه چندانی نشده است. اما از معاصران، مرحوم علی اکبر دهخدا یکی از کم نظیرین کتب امثال و حکم را به زبان فارسی تدوین کرده است که به امثال و موضوعات گوناگون اشاره دارند و نیازمند است به صورت موضوعی تقسیم بندی شوند.
    امثال و حکم دهخدا در چهار جلد که از طرف موسسه انتشارات امیرکبیر چاپ شده، شامل موضوعات گوناگونی است، که با توجه به حجیم بودن آن هر خواننده و مراجعه کننده ای برای استفاده باید ساعت های زیادی به ورق زدن های مکرر و خسته کننده بپردازد، اما با تهیه فرهنگ موضوعی امثال می توان کمک کرد تا محققان و خوانندگان از طریق موضوع یا مفهومی که در ذهن دارند، با استفاده از آن با کم ترین فرصت به موضوع مورد نظرشان دست یابند.
    کلیدواژگان: تمثیل، ضرب المثل، مثل، فرهنگ موضوعی
  • زهرا دری صفحات 109-132
    با توجه به سابقه کهن بیان داستان های تمثیلی از زبان حیوانات در ملل مختلف (فابل های ازوپ در قرن ششم قبل از میلاد، پنجاتنترای هندی، مزرعه حیوانات، کلیله و دمنه، مرزبان نامه و...) که نسبت دادن ویژگی های انسانی به حیوانات، امری معمول بوده است. در ادب فارسی نیز از زبان حیوانات و طنزهای ظریف و تاثیرگذار خلق کردن، غنا و تحرک و پویایی بیشتری به مباحث ادبی بخشیده است. آن ها مثل آدمیان عمل می کنند، سخن می گویند، مکر می ورزند، می جنگند، گول می-خورند و... ویژگی هایی که گاه نزدیک به یکدیگر و گاه تقریبا متفاوت تکرار می-شوند و در نهایت وجهه نمادین می یابند. مثلا در مثنوی، طاووس نمونه ای از مردم منافق و دو رنگ است، در منطق الطیر نمونه ی اهل ظاهر است، در سیرالعباد الی المعاد گرگ و سگ و موش و خوک، نماد حرص هستند. افعی نماد حسد و نهنگ نماد هوی و شهوت است و حکایت «گربه و موش» خود حکایت اندر خم دیگری است. گربه منافق است و مکار و با دست و روی شستن ادعای زهد دارد و دزدی می کند به همین سبب در روز قیامت اجر و مزدی نخواهد داشت و موش زیر بر است و ناپاک و... در این مقال به بررسی جایگاه فرهنگی و نقش نمادین گربه و الزاما موش در اوراقی از متون ادبی، از جمله موش و گربه عبید زاکانی و گربه و موش شیخ بهایی، توام با دیدگاه های نقد جامعه شناسی پرداخته خواهد شد.
    کلیدواژگان: زیر بری و ریا، گربه چشمی، شتر گربه، عقل و نفس، صوفی و زاه
  • احمد طحان، خلیل نیکخواه صفحات 133-152
    «مدرنیسم» اصطلاحی است که در حوزه های گوناگون: فلسفه، جامعه شناسی، علوم سیاسی و... کاربرد گسترده ای دارد، اما مدرنیسم درعرصه ی ادبیات به نظامی زیباشناسانه پس ازجنگ جهانی اول گفته می شود که شامل گسست کامل از سنت های هنری و فرهنگی است. در ایران هر چند شعر نو با نیما آغاز می شود، اما مدرنیسم از دهه ی چهل و با آغاز تحولات اجتماعی و «مدرنیزاسیون» کردن جامعه تاثیرات خود را در ادبیات نشان می دهد و شعر مدرن با ویژگی هایی هم چون: نسبی نگری، فرد گرایی، تعهدگریزی، گرایش به نثر، تصویرگرایی و... از این دوره شروع می شود. منوچهر آتشی هرچند از پیروان نیماست، ولی از همان آغاز خود را به عنوان شاعری نوگرا می شناساند. هر چند نمی توان ادعا کرد،آتشی شاعری کاملا مدرن است و تمام ویژگی های شعر مدرن در اشعار او دیده می شود، اما وجود بسیاری از این ویژگی ها را در اشعار وی می توان نشان داد
    کلیدواژگان: ویژگی های مدرن، شعر مدرن، منوچهر آتشی، مدرنیسم
  • عبدالله رضایی صفحات 153-166
    در شاه نامه هر کدام از پهلوانان و جنگ آوران، پرچمی با نقش و نگار مخصوص به خود داشته اند که در حکم شناسنامه و نماد هر یک از آنان محسوب می گردیده و بسیار مقدس شمرده می شده است و چون نقش پرچم، با لیاقت و شخصیت هر پهلوان متناسب بوده لذا درفش کاویانی از همه مهم تر و مقدس تر بوده است. این پرچم نماد طغیان و نهضت حق طلبانه علیه ظلم و ستم است که ابتدا به دست کاوه آهنگر برافراشته گردید و طومار ستمگری ضحاک را درهم پیچید. در این مقاله به طور گذرا به نقش و رنگ پرچم پهلوانان اشاره ای می شود و به طور مبسوط به پیدایش و اهمیت و قداست درفش کاویانی پرداخته می گردد تا مبرهن شود که این پرچم علاوه بر قداستی که در بین ایرانیان داشته، موجبات رعب و وحشت دشمنان را فراهم می آورده است
    کلیدواژگان: درفش کاویانی، ضحاک، نماد ملی، سپه سالار، تقدیس
  • مسیح بهرامیان، مریم بلوری صفحات 167-186
    زهد و کناره گیری از دنیا، از جمله مضامین موجود در متون ادب فارسی است. فرهنگی که پیشگامان و پیروان خود را به صفت آزادگی متصف ساخته است و مصداق بارز آن، دوری از مصاحبت و همنشینی با صاحبان قدرت است. از آن جا که زهد، بیشتر جنبه ی دینی و روحانی دارد، در این گفتار، به طبقات دیگری از جمله حکما، خردمندان و قناعت پیشگان نیز اشاره کرده ایم تا روشن شود که اجتناب کنندگان از قدرت، تنها زهاد نیستند و تنها انگیزه ی پرهیز هم، توجه صرف به امور اخروی نیست. آنچه در این مقاله به آن پرداخته شده، اندیشه های زاهدانه و تاثیر آن در کناره گیری از دنیا و قدرت های مادی است. همچنین با نگاهی تازه، زهد را زیر ذره بین نقد قرار داده ایم تا نشان دهیم تمامی کسانی که در زمره ی این گروه به شمار می آیند، الزاما قدسی مآب نیستند، هرچند که شاهد مدعای ما دراین مجال، تنها متون نظم و نثرفارسی است که البته می تواند بازتابی از حقایق روزگار باشد.
    کلیدواژگان: زهد، پرهیز، کناره گیری از دنیا، کناره گیری از قدرت
  • پرفسور عبدالجبار رحمان اف، مصطفی باباخانی صفحات 189-220
    «شاه نامه» شاه کار ادبی، تاریخی و ملی است؛ از این رو تاثیرات آن بر فرهنگ و ادب ما غیر قابل انکار است. بی شک «شاه نامه» یکی از مهم ترین آثاری است که در طول هزار سال تاریخ پر فراز و نشیب ایران در جهت حفظ میراث پرافتخار نیاکانمان و شناخت و اعتلای هویت های ملی، فرهنگی و زبانی ما بیش ترین تاثیر را به جا گذاشته است. راز ماندگاری و تاثیر گذاری آن یکی این است که فردوسی داستان ها و روایت های کهن ملی را پایه کار خود قرار داده است و دیگر اینکه این داستان ها را در زیباترین صورت هنری و ادبی ارائه کرده است. ازاین رو شاه نامه پژوهی در متن مطالعات ملی قرار دارد. در این مقاله کوشش شده است تا نخست با معلوم کردن منبع و یا منابع و مآخذ فردوسی در سرودن «شاه نامه»، پیوند جنبه های هنری و ادبی «شاه نامه» را با سرچشمه هایش دریابیم؛ سپس میزان امانت داری و وفاداری فردوسی به منبع یا منابع مورد استفاده اش و در عین حال خلاقیت هنری و ادبی او را مورد بررسی و پژوهش قرار دهیم.
    کلیدواژگان: شاه نامه فردوسی، شاه نامه منثور ابومنصوری، بخش بندی های شاه نامه، خلاقیت ادبی و هنری فردوسی
  • شمس الحاجیه اردلانی صفحات 221-252
    بخش عظیمی از هفت پیکر، به انعکاس دانش های کهن، به ویژه دانش نجوم وفرهنگ صابئین، اختصاص دارد و فهم این منظومه بدون آشنایی با اصطلاحات نجوم احکامی وفرهنگ صابئین دشواراست، ستارگان و صفات منسوب به آن ها در هفت پیکر کار برد ویژه ای دارد، به نظر می رسد نظامی با اندیشه های صابئه در تضاد است، و درپی اثبات خرافه ای بودن کنش های عقیدتی آنان و بی پایه نشان دادن با ورهای دینی آن ها ابتنای، داستان های هفتگانه را، برانگیزه ی، براندازی باورهای صابئین، قرار داده است.
    او در طراحی عاقبت کار بهرام، مترصد بوده، غیرعلمی وخرافه بودن نظرات این گروه را، به اثبات بر ساند.
    صابئین در قرون وسطی، نماینده ی شرک، بت پرستی و پرستش ستارگان،؛ بوده اند. آنان، در باور ظهورو تجلی روح الهی، از طریق سیارات، به آموزه های نو افلاطونی، نظرداشتند؛ درباور آنان، جهان دارای روح تلقی می شد، سرچشمه وجریان حیات و عقل را نیز، از علتی نخستین می دانستند، که واحد و ناشناختنی است.
    کلیدواژگان: هفت پیکر، نظامی، صابئین، نجوم، اقلیم
|
  • Dr. A.R.Yalameha Pages 11-28
    Didactic poem is one of the broadest and longest poetry in the Persian literature. Didactic poetry sometimes independently and separately like long story and potry pays attention to the teaching of advices and ethics and sometimes is disperse among literary works. The long lyrical poems and even epic and eulogy poems contains not only ethics, philosophical, religious concepts but also poetical aspects which increases attractiveness of these literary works. One of the unknown long lyrical poems of the Persian literature (which can also be called the longest Ten letters and it has been neglected) is the long poems of Moheb and Mahboob that is one of the precious works belonging to the eight century. This poetry is in the form of Mthnavi that explains love and love affairs and composed in the way of Ten letters of the Persian literature and has no yet been published. In this lyrical Mathnavi there are lots of didactic concepts and meanings of philosophy that the poet depending on the fields of passivity and artistic sense has used in the different parts of this love story. In this research the aim is to explore and understand, for the first time, the didactic and ethical themes of these long lyrical poems.
    Keywords: Persian poetry, lyrical literature, didactic literature, Ten letters, Moheb, Mahboob, manuscript
  • Jamal Ahmadi Sara Zamani Pages 29-59
    Mankind always suffered from Injustice, Cruelty and Violence that exists in the messed up society of modern time, and for self- relief tried to make an ideal world in his mind.This ideal world that named utopia, made a good imaginary shelter for human till relive him form life difficulties and enabled him to live confidently in free world without suffers.Utopia is expression of poet's dream for the evolution and survival. This matter was main concern of vigilant humans at all times and reflection of this concern in Parsi Literature is obviously traceable.This research is an effort to trace this topic in the Freydon Moshiri Letters, the famous Persian contemporary poet. This research tries to draw an explicit portrait of idealism that the poet wished for utopian society.Researchers concluded that what Freydon Moshiri wished as utopia is includes of matters such as consideration of human beings, justice, kindness and loves between peoples.
    Keywords: Utopia, Moshiri, Humanity, kindness, War, Violence
  • Dr. Mahmoud Sadeghzadeh Pages 61-84
    Ahmad Golchi Maani, the contemporary poet & investigator (1295-1379) is one of the poems which has a special attention to repetition arrays mostly lead to increasing and elegance of his words tune.Repetition is the utilization of a word / words in a sentence or a distich more than once and it is also one of the characteristics of literary styles, it is more applied to literal rhetoric in order to accentuate, hamage and chastise. Although repetition is not pleasing on on ordinary speech, however it's used to litreture styles as an example on Golchin poems in order to speech arrays or according to the poem necessitiees. In this research aproaches and characteristics of Golchin's poems will be proceeded by analysing his complete poetical works.It is applied variety of repetitions as: phonemes, syllable, word, phrase, sentence and remarks on a ingeniously styles in Golchin's poems.He applied different kinds of repetition in order to make a word tune more than other factors.
    Keywords: Golchin Maani, Neocalssic poem, litretural methodology, variety of repetition, word tune
  • Atefeh Torabi, Mohammad Javad Shariat Pages 85-108
    Iranian former times among the various peoples have been known irony world. So, not surprisingly, with the likes of the Iranians, like many other nations have a long history, but for most of the Iranian scientists to write their works in Arabic would choose to develop and set books in Persian adage Not much attention is.But one of the contemporaries of the late Ali Akbar Dehkhoda the books in Persian language has developed, and the likes of which have mentioned the various issues and needs to be subject classification.Dehkhoda adage that in four volumes from Amirkabir Institute publications have been published, including various issues, which according to the bulk of any convincing evidence and refer the reader to use a lot of hours to be frequent and boring study to pay with the culture prepare subject can be helped to the likes of researchers and readers through a conceptual topic or have in mind, using the least opportunity to achieve their desired topic.
    Keywords: analogies, proverbs, such as culture topic
  • Zahra Dorri Pages 109-132
    The long history of the allegorical tradition that uses talking animals as the main character(s) in the world’s literature is indicative of the fact that anthropomorphizing animals has long been a popular storytelling technique among writers (e.g., Aesop’s Fables, Panchatantra, Animal Farm, Kalila and Dimna, Marzban Nameh). This technique has also helped enrich the Persian Literature. In Persian fables, animals act like humans, they talk, cheat, fight, and the like etc. Such characteristics repeat in a similar or varied fashion throughout the story and finally gain symbolic significance. For instance, peacock signifies hypocrisy in Masnavi and Mantiq al-Tayr. Likewise, dog, wolf, pig, and mouse, signify greed in Seir al-Ibad ILa al-Maad. In a similar vein, serpent and whale signify jealousy and lust, respectively. In The Cat and The Mouse, the cat is a hypocrite who pretends to be pious and the mouse is another hypocrite who pretends to be a faithful friend. This paper aims at examining the cultural significance and the symbolic role of cat and mouse in Persian Literature by focusing on such works as The Mouse and The Cat by Obeid Zakani and The Cat and The Mouse by Sheykh Bahaie. This review also tries to apply the sociological perspective to the analysis of the aforementioned works.
    Keywords: Hidden, smart enemy, Sly, Hypocrisy, Unpredictable, Unable, Reason, Ego
  • Dr.A. Tahan, Kh. Nik Khah Pages 133-152
    Modernism is a term applied in various fields including Philosophy, sociology, art …. After World War I, however, Modernism refers to an aesthetic discourse which points to a radical break from cultural and artistic traditions. Although Modern poetry commences with Nima Yushij in Iran, Modernism reveals its influences in literature with the beginning of social changes and modernity from the 1340s. Consequently, Modern poetry emerges with the following characteristics: relativity, individualism, imagism, and an inclination towards prose. In spite of being a follower of Nima, Manuchehr Atashi comes to be known a Modern poet from the beginning of his career. Even though one cannot claim that Atashi has all the features of a Modern poet, one can still observe a majority of these features in his poetry.
    Keywords: Manuchehr Atashi, Modernism's Characteristics, Modern poetry, Modernism
  • Dr. A. Rezaee Pages 153-166
    In Shāhnameh, each hero and warrior had a unique flag with special paintings which were used as their own symbol, and were very holy. The role of every flag was proportionate with every hero`s competency and character. Derafshe kaviani was the most important and the holiest flag among them. This flag was the symbol of uprising and revolution against injustice, which was first elate by kaveh Ahangar`s hands, who destroyed Zahhac`s injustice. In this essay, the role and the colour of the heros have been addressed briefly; and the emergence and the importance and holiness of Derafsh kaviani have been discussed in details, in order to clari that this flag not only have been very holy among Iranians, but also have scared and frightened the enemies.
    Keywords: Derafsh kaviani_Zahhac_nationl symbol_commander – in – chief_veneration
  • Dr. M.Bahramiyan. M.Bolouri Pages 167-186
    One of the contents in this respect and farsi Literature is abstinence and withdrawal from the world. The culture that had endowed the pioneers and followers with the attribute of broadmindedness, and the clear evidence of this matter is avoiding companionship with powerful individuals. We have disregarded the explicit explanations about the meaning and history of abstinence. What are dealt with in this article are the abstinent thoughts and also its different approaches in withdrawal from the world and putting aside the materialistic powers. We have also considered abstinence and piety with precision, through a new look, in order to show that not all the people accounted for that group are necessarily with holy behaviors, although the evidence regarding our claim at this time is merely Farsi texts and prose, which of course undoubtedly could reflect the truth of our time.
    Keywords: Abstinence, piety, withdrawal from the world, withdrawal from power
  • Professor: Abdoljabar Rahmanove, Mostafa Babakhani Pages 189-220
    "Shahnameh" is a Literary, historical and national masterwork; so, it impacts on our culture and literature is undeniable. Undoubtedly, "Shahnameh" is one of the most important works that during thousands of years of Iranian ups and downs history affects on protection of honorable legacy of the ancestors and recognition and promotion of national, culture and language identities. Mystery of its impression and insolubility is that Ferdousi relied on national old stories and anecdotes, and provide them in the most beautiful art and literary matter. Thus, study of Shahnameh is in the context of national studies. In the present article, it is tried to find connection of art and literary aspects of "Shahnameh" by determination of available resources for Ferdousi in composing "Shahnameh"; then, we will investigate honesty and loyalty of Ferdousi to the resources and his art and literary innovation.
    Keywords: Ferdousi Shahnameh, Abou Mansouri prose Shahnemeh, classifications of Shahnameh, art, literary innovation of Ferdousi, honesty of Ferdousi
  • Dr.Sh.Ardalani Pages 221-252
    A great majority of The Haft Peikar reflects the ancient knowledge of astrology especially of Sabian culture. Stars and their characteristic signs are prominently used in The Haft Peikar. It would be difficult to understand The Haft Peykar without any knowledge on terminology of astrology and Sabian culture. Nezami seems to be against Sabian’s ideology. He has created the seven stories with motivation of overthrowing Sabian’s believes, displaying their superstitious actions, and questioning their religious beliefs. In creation of Bahram’s destiny, he has tried to prove that the ideas of Sabian are delusional without any scientific foundation. During medieval ages, Sabian represented idolatry and worship of stars. They believed in the emergence and manifestation of the divine spirit through the planets, inspired by the new doctrine of Plato. The world was viewed as infinite spirit in their beliefs. They had faith in an unknown and unique founding cause for the source and the course of life then the wisdom.
    Keywords: The Haft Peykar, Nezami, Sabian, Astrology, Teritory