فهرست مطالب

مجله مطالعات ناتوانی
سال دوم شماره 2 (پاییز و زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/11/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ایروان مسعودی اصل، یاسر اسمعیل لو* صفحه 1
    هدف

    نظام سلامت کشور همه ساله مبالغ قابل توجهی را صرف تامین دارو می نماید. هدف کلی این پژوهش بررسی تاثیر به کارگیری کارت هوشمند در مدیریت مصرف داروی بیماران هموفیلی سازمان بیمه خدمات درمانی استان تهران بود.

    روش بررسی

    این مطالعه همبستگی در مقطع زمانی سال 1389 در تهران انجام شد. جامعه پژوهش کلیه بیماران هموفیلی تحت پوشش بیمه خدمات درمانی استان تهران بود. داده ها به روش تمام شماری، به صورت میدانی با مراجعه حضوری و دسترسی مستقیم به اسناد و با استفاده از فرم های انتقال داده انجام گرفت. میانگین میزان سرانه مصرف، اعتبارات و نسخ داروئی قبل و بعد از به کارگیری کارت هوشمند محاسبه، با استفاده از آزمون های تی زوجی و F مورد مقایسه قرار گرفت.

    یافته ها

    بین وضعیت به کارگیری کارت هوشمند در بین سال های 86 (قبل از به کارگیری) 87 (بعد از به کارگیری) با میزان مصرف دارو (0٫005>P)، میزان اعتبارات داروئی (0٫005>P) و میزان نسخ داروئی (0٫001>P) ارتباط مثبت و معنادار وجود داشت.

    نتیجه گیری

    با اینکه زمان زیادی از به کارگیری کارت هوشمند در نظام بهداشت و درمان خصوصا در سازمان بیمه خدمات درمانی کشور به عنوان متولی آن نمی گذرد، ولی به کارگیری آن باعث بهبود مدیریت مصرف دارو در بیماران خاص و سایر بیماران می گردد.

  • آزاده صالحی، مهران سلیمانی صفحه 8
    هدف
    پژوهش حاضر به منظور مقایسه تاثیرات دو روش آموزشی چندحسی فرنالد و سینا بر بهبود مهارت خواندن دانش آموزان دوزبانه دارای اختلالات خواندن که در پایه های تحصیلی دوم و سوم ابتدایی شهرستان ارومیه مشغول به تحصیل بودند، انجام شد.
    روش بررسی
    پژوهش از نوع آزمایشی دو عاملی همراه با پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل است. نمونه ای شامل 48 دانش آموز نارساخوان از پایه های دوم و سوم ابتدایی شهر ارومیه از جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان دوزبانه نارساخوان که در پایه های دوم و سوم دبستان های شهر ارومیه مشغول به تحصیل بودند با روش تصادفی انتخاب شد. گروه نمونه پس از اجرای آزمون هوش وکسلر کودکان و آزمون تشخیص خواندن، به صورت تصادفی به دو گروه آزمایشی و یک گروه گواه تقسیم شدند. دو گروه آزمایش به طورتصادفی به مدت 3 ماه، 15 جلسه 45 دقیقه ای به طور انفرادی با روش های چندحسی فرنالد و سینا آموزش دیدند. خطای خواندن سه گروه در پیش آزمون و پس آزمون با استفاده از روش تحلیل کوواریانس مقایسه شد.
    یافته ها
    با ثابت نگه داشتن متغیر هوش؛ در پایهٔ دوم، کاربرد روش سینا افزایش درک مطلب و کاهش خطای حذف کلمه؛ و روش فرنالد کاهش تعداد خطا و خطای جانشینی را به دنبال داشته است (0٫05>P). در پایهٔ سوم روش سینا افزایش درک مطلب و سرعت خواندن، و کاهش خطای جانشینی را؛ و روش فرنالد کاهش تعداد خطا و حذف کلمه را باعث شده است (0٫05>P).
    نتیجه گیری
    با اثرات مطلوبی که در کاربرد این دو روش آموزشی مشاهده گردید، معلمین محترم می توانند برای بهبود بخشیدن به مهارت های خواندن دانش آموزان خود به استفاده از این دو روش اعتماد کنند.
  • محمد عاشوری، سیده سمیه جلیل آبکنار، جمال عاشوری، محمد موسوی خطاط، حسن رستمان صفحه 19
    هدف
    این پژوهش نقش جهت گیری هدف های پیشرفت و کمرویی در رفتار اجتناب از کمک طلبی را در دانش آموزان پایه سوم دبیرستان رشته ریاضی-فیزیک بررسی می کند.
    روش بررسی
    در این مطالعه تحلیلی-مقطعی، 150 دانش آموز (87 دختر و 63 پسر) پایه سوم رشته ریاضی-فیزیک شهرستان ورامین شرکت داشتند، که به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. همه آن ها پرسشنامه جهت گیری هدف پیشرفت (الیوت و مک گریگور)، پرسشنامه کمرویی (زیمباردو) و پرسشنامه کمک طلبی (ریان و پینتریچ) را تکمیل کردند. داده ها به روش رگرسیون گام به گام تحلیل شدند.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که کمرویی و جهت گیری هدف اجتناب از عملکرد با رفتار اجتناب از کمک طلبی رابطه مثبت و معنادار داشتند (0٫01>P). کمرویی و جهت گیری هدف اجتناب از عملکرد 0٫20 درصد از واریانس اجتناب از کمک طلبی را پیش بینی کردند و کمرویی بیشترین نقش را در پیش بینی رفتار اجتناب از کمک طلبی داشت.
    نتیجه گیری
    نتایج حاکی از اهمیت توجه به متغیرهای انگیزشی-اجتماعی (جهت گیری هدف های پیشرفت) و شخصیتی (کمرویی) در رفتار اجتناب از کمک طلبی بود.
  • نادر غنی زاده، محمد کمالی، وحیده باباخانی، مسعود فلاحی، علی چابک، مهدی رهگذر صفحه 29
    هدف
    این پژوهش با هدف شناخت دیدگاه و تجربیات مدیران سازمان های غیردولتی معلولان درباره موانع فعالیت این سازمان ها در شهر تهران انجام گرفته است.
    روش بررسی
    در این مطالعه که به صورت کیفی از نوع پدیدارشناسی انجام گرفت، با ده نفر از مدیران سازمان های غیردولتی معلولین در شهر تهران که به صورت هدفمند انتخاب شده بودند، مصاحبه نیمه ساختاریافتهٔ عمیق انجام شد؛ و به طور هم زمان با جمع آوری داده ها، تجزیه وتحلیل آن ها نیز به روش کلایزی انجام گرفت و نتایج حاصل از مطالعه، در حیطه موانع پیش روی فعالیت سازمان های غیردولتی معلولان، بنا بر اظهارات مدیران آن ها دسته بندی شدند.
    یافته ها
    از اظهارات شرکت کنندگان دراین پژوهش، 9 زیرمضمون برای مضمون اصلی «نگرش، دانش و مهارت های درون سازمانی» ظهور یافت؛ که عبارت بودند از: ضعف در مهارت های کار گروهی، پایین بودن سطح متوسط دانش و تحصیلات، عدم ارتباط کافی با مراکز علمی و دانشگاهی، کمبود اطلاع رسانی مناسب و علمی، باور به وابستگی به منابع مالی، اعتقاد به فعالیت تنها برای تامین نیازهای اولیه، تضاد در نوع مطالبات اعضاء، زود رنجی و آسیب پذیری.
    نتیجه گیری
    ضعف در دانش، نگرش و مهارت های اعضای سازمان های غیردولتی معلولان در شهر تهران، مانعی جدی در برابر فعالیت آنان است؛ ازاین رو افزایش فعالیت های فرهنگی، آموزشی و آگاه سازی، برای معلولان به ویژه اعضای سازمان های غیردولتی آنان می تواند به بهبود و تسهیل فعالیت آنان منجر شود.
  • محمد علی حسینی، پرند پورقانع صفحه 38
    ‫گسترش روزافزون بیماری های قلبی و به تبع آن سکته های قلبی و اعمال جراحی قلب، توانبخشی قلبی اهمیت زیادی یافته است. فرایند توانبخشی قلبی در سه مرحله مختلف: از بیمارستان تا منزل به منظور ارتقای سطح توانمندی، تغییر در شیوه زندگی، و ارتقای کیفیت زندگی بیماران بعد از وقایع قلبی، اجرا می گردد. در این فرایند تخصص های مختلفی درگیر بوده و از مهم ترین عوامل تاثیرگذار در موفقیت این برنامه، می توان به هماهنگی بین آن ها اشاره کرد. پرستاران در این فرایند نقش مهمی به عهده داشته و علاوه بر انجام اقدامات لازم نقش هماهنگ کنندهٔ تیم را نیز به عهده دارند.
  • فرهاد نصرتی نژاد، علی اخوان بهبهانی، منصور دیهول صفحه 46
    هدف
    تکدی گری یکی از پدیده های اجتماعی شایع در بسیاری از شهرها است که پیامدهای اجتماعی ناگواری دربردارد. به همین دلیل، مطالعه علمی این پدیده ضروری، و البته گام نخست در مواجهه منطقی با آن است.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر متکی بر دو روش تحلیل ثانویه داده های موجود در خصوص متکدیان جمع آوری شده در سطح شهرها، در طول سال های 86 تا 89 و همچنین فراتحلیل برخی از مهمترین مطالعات انجام شده در ایران در سالهای 1370 تا 1387 است.
    یافته ها
    نتایج نشان می دهد که عموم متکدیان (نزدیک به 68 درصد) مرد هستند. از نظر سنی در سال های اخیر سهم گروه های سنی کمتر از 20 سال در جمعیت متکدیان افزایش یافته است؛ با این حال عموم متکدیان در گروه های سنی 40 سال و بیشتر قرار دارند. علاوه بر آن سهم بی سوادها از گروه های متکدی بسیار کاهش یافته و از 80٫7 درصد در سال 1370 به حدود 28٫1 درصد در سال 1386 رسیده است. همچنین سهم مجردها از گروه های متکدی نیز افزایش بسیاری یافته است، هر چند عموم متکدیان هنوز متاهل هستند. علاوه بر آن درصد افراد دارای معلولیت از خیل متکدیان کم شده و افراد فاقد معلولیت زیادی نیز به جامعه متکدیان اضافه شده اند، هر چند که بسیاری از متکدیان خود را دارای معلولیت نشان داده و از این حربه برای جمع آوری اعانه استفاده می کنند.
    نتیجه گیری
    در ایران تکدی گری هنوز پدیده ای مردانه است و علت های آن نیز عموما فقر و بی کاری است. بنابراین ایجاد فرصت های اشتغال برای مردان از اهمیت ویژه ای در این زمینه برخوردار است، خصوصا که عموم متکدیان متاهل بوده و همواره متکدیان مجرد درصد کمتری از متکدیان را شامل شده اند. علاوه بر آن، افزایش سهم افراد سالم در جمعیت متکدیان، مدخلیت داشتن دو پدیده فقر و بی کاری در گرایش به تکدی گری را تقویت می کند. البته نباید از نظر دور داشت که برخی متکدیان به این پدیده به چشم یک حرفه پردرآمد می نگرند و لذا به راحتی حاضر به ترک آن نبوده و حتی برای افزایش درآمد، خود را دارای معلولیت نشان می دهند.
  • احمدعلی قانع صفحه 56
    ‫یکی از بیماری هایی که از زمان های دور وجود داشته، مسئلهٔ بی اختیاری در ریزش ادرار و به عبارت دیگر «سلس البول» بودن است. این بیماری در حال حاضر افراد بیشتری را مبتلا کرده و طبیعی است که این افراد در مورد نجاست و پاکی بدن و لباس خود، در مورد تطهیر روحی یعنی وضو و به جاآوردن نمازهای واجب و مستحب، تماس با اسماء مقدس و آیات قرآن کریم، شرکت در نمازهای جمعه و جماعات، محرم شدن و انجام اعمال عبادی طواف و نماز طواف و... دارای احکام ویژه ای هستند. در این مقاله تلاش شده با مراجعه به روایات مربوطه و نیز فتاوای مراجع معظم تقلید گذشته و معاصر، به طور خلاصه وظایف مختلف فرد سلس البول را نقل کنیم. مبانی ای که در روایات و فتاویٰ مورد توجه جدی قرارگرفته، یکی مضمون آیهٔ شریفه «لا یکلف اللٰه نفسا الا وسعها» [بقره:286]، یعنی خداوند هیچ کسی را جز به اندازهٔ توانش تکلیف نمی کند؛ و دیگری قاعدهٔ «المیسور لا یسقط بالمعسور» یعنی انجام آنچه آسان و ممکن است به خاطر آنچه سخت و دشوار است ساقط نمی شود؛ بوده است. به هرصورت، فرد سلس البول نسبت به یک فرد سالم وظیفه ای سخت تر دارد و این مصداق یکی از بلاهایی است که در دنیا وجود دارد و اگر دارندهٔ آن صبر کند و وظیفه اش را به خوبی انجام دهد، مصداق صابران خواهدبود که اجرشان را خداوند به غیرحساب می دهد.
|
  • Irvan Masoudi Asl, Yaser Esmaeillou Page 1
    Objectives

    Iran’s national health system annually spends great amounts of money on drug supplies. The general objective of the present research was to study the application of the smart card in the management of hemophilic patients’ drug consumption in Tehran’s Medical Services Insurance Organization (MSIO).

    Methods

    This research is a correlation study that was conducted in the year 2010 in Tehran. The populations under study were the hemophilic patients insured by Tehran’s MSIO. Data were collected by census through the field method; the researcher directly accessed the documents and data transfer forms. The following data were analyzed before and after application of the smart card using T-Test and F-Test: the average per capita of drug consumption، drug validity and drug prescriptions. SPSS 16 Software was used for data analysis.

    Results

    There were significant associations between ‘application of the smart card during the years 2007 and 2008 (before & after application) ’ and ‘the dose of drug consumption (p<0. 005) ’، ‘drug validity (p<0. 005) ’، and ‘drug prescriptions (p<0. 001) ’.

    Conclusions

    Although a long time has not passed since the application of the smart card in Iran’s health system particularly the MSIO as a custodian organization، it has resulted in improvement of drug consumption management for special patients.

  • Azadeh Salehi, Mehran Soleymani Page 8
    Objective
    The present study was carried out to compare the learning effect of Fernald''s multi-sensory approach and Sina’s approach on improving reading skills in bilingual students with reading disorders who were studying in the second and third grade of elementary school in Urmia.
    Methods
    An experimental study with a control group of pre–test post–test design was conducted. A sample comprising 48 dyslexic students were selected randomly from all second and third grade bilingual & dyslexic students of Urmia. Since the Wechsler''s Intelligence Test and reading test were carried out، the sample was randomly divided into one experimental and one control group. These two experimental groups were randomly assigned to individual training for 3 months of fifteen 45–minute sessions using Fernald''s multi–sensory approach and Sina’s approach. The reading errors of these three groups were compared in pre–test and post–test using the analysis of covariance.
    Results
    A significant difference was observed in these two grades between the two dependent variables (reduction in the number of errors، reduction in substitution errors، reduction in word deletions، increase in reading speed، increase in reading comprehension) and independent variables (Fernald''s multi–sensory approach and Sina’s approach). Holding the variable of intelligence constant، Sina’s teaching method caused an increase in reading comprehension and a decrease in word deletion errors in second graders. Fernald''s multi–sensory approach caused a reduction in the number of errors and a decrease in substitution errors in bilingual dyslexic students. In third graders the application of Sina’s approach caused an increase in reading comprehension، increase in reading speed and a reduction in substitution error. Application of Fernald''s method caused a reduction in the number of errors and a reduction in word deletion in these students.
    Conclusions
    Bearing in mind the favorable effects observed in the application of these two teaching methods، teachers can apply these two methods to improve their students'' reading skills.
  • Mohammad Ashori, Somayeh Jalil Abkenar, Jamal Ashoori, Muhammad Moosavy Khatat, Hassan Rostaman Page 19
    Objective
    This research investigated the role of achievement goals orientation and shyness in help-avoidance behavior in ninth grade students of the math–physics branch.
    Methods
    In this cross-sectional study 150 ninth grade students (87 girls and 63 boys) from the math–physics branch of Varamin Township’s high schools were selected through stratified random sampling. All of them completed the (Elliot-McGregor) achievement goals orientation questionnaire، the (Zimbardo) shyness questionnaire and (Ryan–Pintrich) help-seeking questionnaire. Data were analyzed by stepwise regression.
    Results
    The findings showed that shyness and performance–avoidance goal orientation have positive and significant associations with help–avoidance behavior (p<0. 01). Together، shyness and avoidance goal orientation predicted 20 percent of the variance in help–avoidance behavior. However، shyness made the greatest contribution to prediction of help–avoidance behavior.
    Conclusions
    The results highlight the importance of motivational–social (achievement goals orientation) and personality (shyness) variables in help–avoidance behavior.
  • Nader Ghanizade, Mohammad Kamali, Vahide Babakhani, Masoud Fallahi, Ali Chabok, Mahdi Rahgozar Page 29
    Objectives
    This study was carried out to understand the views and experiences of non-governmental organization (NGO) managers on barriers to NGO activities in Tehran.
    Methods
    The phenomenological study was conducted qualitatively. Ten NGO managers for the disabled in Tehran were selected through purposive sampling and in-depth interviews were conducted with them. Data collection and analysis were done with the Colaizzi method. The results of the study were classified according to the managers’ statements.
    Results
    Nine subthemes were extracted from the main theme ‘intra-organizational attitudes، knowledge and skills’، which included: Poor teamwork skills، low level of average education، lack of adequate communications with academic centers، lack of adequate scientific information، belief in dependence on financial resources، belief in working only for supplying basic needs، conflicting claims of members، irritability and vulnerability.
    Conclusion
    Weakness in knowledge، attitudes and skills of NGO members in Tehran is a serious obstacle to their activities. Therefore improving cultural activities، education and awareness for the disabled، especially NGO members can enhance and facilitate their activities.
  • Mohammad Ali Hosseini, Parand Pourqane Page 38
    Given the increasing rate of heart disease، heart attacks and subsequently heart surgeries، cardiac rehabilitation has become more necessary than before. Cardiac rehabilitation takes place in three phases: from the hospital to the home –in order to improve patients’ capabilities; changes in lifestyle، and improving quality of life after cardiac events. Different specialties are involved in this process. Coordination between team members is the most important factor affecting the program’s success. Nurses have an important role in this process; in addition to performing necessary measures، they play the role of the team coordinator as well.
  • Farhad Nosratinejad, Ali Akhavan Behbahani, Mansur Dayhol Page 46
    Objective
    Beggary is a commom phenomenon in many urban areas that has unpleasant social implications. This study attempted to demonstrate an image of beggary and its forms in Iran and to explain it.
    Methods
    This study relied on secondary analysis of data collected on beggars in 2007–2010 in Iran. Moreover، meta-analysis of some of the most important studies conducted in Iran during the years 1991–2008 was also done.
    Results
    According to the results most of the beggars (approximately 68%) are male. The proportion of beggars younger than 20 years has increased in recent years. However، most of them are 40 and above. Furthermore، the proportion of illiterate groups has greatly decreased and has fallen from 80. 7% in 1991 to 28. 1% in 2007. Single beggars have also increased in number، although the majority of beggars are still married. The percentage of disabled beggars has also decreased، though many of them use disability as a means of gaining sympathy.
    Conclusion
    In general، beggary is still a male phenomenon in Iran، the main causes of which are poverty and unemployment. Thus creating job opportunities for men is very important، given that usually beggars are married، not single. The rise in numbers of un-maimed beggars is another indication that poverty & unemployment encourage beggary. Nevertheless، it should be noted that some beggars see begging as a lucrative profession، and therefore are not willing to abandon it easily and even feign disability to increase their income.
  • Ahmad Ali Ghane Page 56
    One of the problems that has existed for a long time is urinary incontinence. Currently many people in the world are affected with this problem and are suffering from it. Hence it is normal that these people should have special religious concerns in various fields such as: their bodily sanctification، the cleanness of their clothes، preserving their ablution and performing their obligatory and voluntary prayers، touching Holy names and Quranic verses، participating in the Congregational Prayer and Friday prayers، becoming a pilgrim and peforming its rites، Tawaf and Tawaf prayer، etc. By referring to relevant traditions and verdicts of current and earlier sources of imitation، we have tried to briefly explain the duties of one who has urinary incontinence. The fundamentals that are seriously considered by traditions and fatwas are: 1) the theme of the Quranic verse “Allah does not impose upon any soul a duty but to the extent of its ability”، [2 AL-BAQARA: 286]; 2) the rule that doing the things that are easy and feasible are not exempted because of those that are difficult or impossible. Anyhow، an incontinent person has heavier duties compared to healthy people. It is a kind of calamity that exists in the world and if the one who suffers from this problem has patience and does his/her duties very well، Allah will reward him/her boundlessly.