فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی ایلام
سال بیست و یکم شماره 4 (پیاپی 80، امرداد 1392)

  • ویژه نامه
  • تاریخ انتشار: 1392/07/10
  • تعداد عناوین: 30
|
  • حکیمه زالی، حسین مردی، ذبیح الله قارلی پور، محمدحسین تقدیسی، الهه توسلی، ناصر هاشمی نژاد، مرتضی حقیقی * حجت الله کاکایی صفحات 1-11
    مقدمه

    ایمنی در صنایع و شرکت ها به عنوان یک امر مهم در نظر گرفته می شود و این شرکت ها فرهنگ ایمنی را از اولویت های کلیدی خود می دانند. با توجه به این که بیشتر حوادث ناشی از کار در نتیجه ادراکات و رفتارهای ناایمن می باشد ضرورت تحقیق در این زمینه پر واضح است. لذا این پژوهش با هدف ارزیابی ادراکات کارکنان نسبت به فرهنگ ایمنی در شرکت صنایع مس شهید باهنر بر حسب الگوی اعتقاد بهداشتی(HBM) انجام می گیرد.

    مواد و روش ها

    این پژوهش مطالعه ای توصیفی-تحلیلی و مقطعی است. جامعه آماری مورد مطالعه کلیه کارکنان مشغول به کار در کارخانه نورد و تولید قطعات فولادی می باشند. بعد از تهیه پرسش نامه و تعیین روایی و پایایی آن، و با توجه به مطالعه پایلوت، حجم نمونه 215 نفر توسط آزمون کوکران تعیین شد. بعد از جمع آوری اطلاعات توسط پرسش نامه، داده ها توسط نرم افزار SPSS vol. 15 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته های پژوهش: 53 درصد از افراد مورد مطالعه دارای مدرک دیپلم بودند. و بیشترین فراوانی گروه سنی(57) نفر بین 34 تا 40 ساله بوده اند. 9/81 درصد کارکنان متاهل و 7/43 درصد کارکنان سابقه کاری بالای 16 سال داشتند. در این پژوهش در کل 5/79 درصد کارکنان از ادراکات متوسط و 3/10 درصد از کارکنان از ادراکات خوبی نسبت به ایمنی برخوردار بودند. 4/28 درصد از افراد مورد مطالعه افراد شرکت کننده از واحد نورد و لوله مسی بودند. هم چنین 5/39 درصد کارکنان دچار حادثه ناشی از شغل شدند. 9/54 درصد افراد نمونه از شغل خود به طور متوسط راضی بودند. هم چنین با انجام آزمون کای اسکوئر ارتباط معنی داری بین سازه های الگوی اعتقاد بهداشتی مانند ادراک حساسیت با شغل، واحد کار، حادثه ناشی از کار و غیره دیده شد.

    بحث و نتیجه گیری

    کارکنان مورد بررسی از نگرشی نسبتا خوب درباره ایمنی برخوردار بودند. از آن جا که کارکنان از گروه های آسیب پذیر محیط کار محسوب می شوند اجرای برنامه های آموزشی و مداخله ای با استفاده از الگوی اعتقاد بهداشتی یا سایر الگوی های آموزشی، به منظور افزایش ادراکاتشان درخصوص رعایت ایمنی و اصول ایمنی توصیه می شود.

    کلیدواژگان: ادراکات، الگوی اعتقاد بهداشتی، کارکنان صنایع مس
  • رضا وفایی، محمدرضا سهرابی*، کریم همتی صفحات 12-20
    مقدمه

    به منظور برنامه ریزی برای ارتقاء جایگاه پژوهشی نیاز به پایش روند تولیدات علمی داریم. این پژوهش با هدف بررسی روند تولیدات علمی در دانشکده پیراپزشکی و گروه های آموزشی آن در پایگاه داده های Scopus و «ISI» در سال های 2009 تا نیمه سال 2012 انجام شد.

    مواد و روش ها

    این پژوهش یک مطالعه توصیفی تولیدات علمی تمامی اعضای هیات علمی دانشکده پیراپزشکی در پایگاه داده های Scopus و «ISI» در سال های 2009 تا نیمه سال 2012 به تفکیک سال و شاخص H آن ها مورد بررسی قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها به صورت اعلام تعداد مقالات و استنادات کل و سه سال و نیم گذشته به تفکیک سال، میانگین شاخص H در دو پایگاه Scopus و «ISI» تنظیم شد. تعداد کل مقالات بین گروه های آموزشی با استفاده از آنالیز واریانس مقایسه شد.
    یافته های پژوهش: میانگین مقالات در پایگاه داده های Scopus در سال های 2009 تا 2011 به ترتیب(9/0) 4/0، (3/1) 6/0 و (6/1) 7/0 مقاله به ازای هر عضو هیات علمی است. این ارقام برای پایگاه داده های «ISI» به ترتیب(1) 2/0،(2/1) 4/0 و(2/1) 5/0 بوده است. میانگین شاخص H در پایگاه داده های Scopus (5/1) 9/0 و برای «ISI»(3/1) 7/0 محاسبه شد. تعداد کل مقالات گروه های آموزشی با هم تفاوت معنی داری نداشت.

    بحث و نتیجه گیری

    تولیدات علمی و استنادات روندی افزایشی در پایگاه داده های Scopus و «ISI» داشته اما کمتر از متوسط دانشگاه است.

    کلیدواژگان: علم سنجی، مقاله، استناد، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
  • معصومه موسوی، سعدالله هاشمی، سید امیر امین یزدی، اسماعیل سلطانی، زینب احمدی، مصطفی خانزاده، ستار کیخاونی صفحات 21-29
    مقدمه
    هدف از انجام این پژوهش پیش بینی تعلل ورزی تحصیلی بر اساس مولفه های هوش هیجانی در دانشجویان کارشناسی ارشد دانشگاه شیراز است.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی تحلیلی و جامعه آماری دانشجویان کارشناسی ارشد دانشگاه شیراز بود که از این تعداد 185 نفر(99 مرد و 86 زن) به روش تصادفی طبقه ای به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند برای جمع آوری داده های از پرسش نامه های تعلل ورزی و مقیاس رگه های فراخلقی(TMMS) استفاده شد. سپس داده ها از طریق نرم افزارSPSS وارد نرم افزار شدند و از آزمون های آماری همبستگی برای تجزیه و تحلیل دادها استفاده شد.
    یافته های پژوهش: یافته های این پژوهش حاکی از آن است که نمره کلی هوش هیجانی، تعلل ورزی تحصیلی را پیش بینی می کند و از بین سه مولفه هوش هیجانی مولفه وضوح احساسات نیز می تواند تعلل ورزی تحصیلی را پیش بینی کند.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به این یافته ها، می توان با اجرای مداخلاتی چون آموزش هوش هیجانی، تعلل ورزی تحصیلی را در دانشجویان کاهش داد.
    کلیدواژگان: تعلل ورزی تحصیلی، هوش هیجانی، دانشجویان کارشناسی ارشد
  • الهام اسکندری، سهیلا قاضی زاده، زینب نصر الله زاده، غلام رضا حسین دوست، حمیدرضا گیلاسی، ذبیح الله قارلی پور، علی معظمی گودرزی، رضا وفایی، ارزو جودکی صفحات 30-36
    مقدمه
    تب مالت یکی از بیماری های مشترک بین انسان و حیوان است که به صورت حاد، تحت حاد یا مزمن عارض می شود. با توجه به اهمیت این موضوع از لحاظ بعد اقتصادی و بهداشتی و با توجه به شیوع بالای این بیماری بر آن شدیم تا میزان آگاهی دانشجویان را بررسی نموده تا بر اساس یافته ها برنامه آموزشی تدوین و با توجه به آن میزان آگاهی افراد افزایش یابد.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر یک مطالعه مقطعی که بر روی 413 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی کاشان انجام شد. آگاهی دانشجویان از طریق پرسش نامه که شامل 10 سوال بود سنجیده شد و سپس داده ها وارد نرم افزار SPSS vol.16 شد و برای تجزیه تحلیل داده ها از ازمون های آماری استفاده شد.
    یافته های پژوهش: بر طبق بررسی ها میانگین کلی نمره آگاهی افراد 07/5 بوده است، از نظر آنالیز واریانس دوطرفه که برای آگاهی دانشجویان بر حسب دو عامل(تحصیلات پدر و تحصیلات مادر) انجام شد. میانگین آگاهی دانشجویانی که مادر بالای دیپلم داشتند با میانگین آگاهی دانشجویانی که مادر زیر دیپلم داشتند از نظر آماری با P=0.9 معنی دار نبوده، و آگاهی آن هایی که پدر بالای دیپلم داشتند با آگاهی آن هایی که پدر زیر دیپلم داشتند با P=0.7 معنی دار نبوده است. میانگین آگاهی کسانی که با بیماری تب مالت آشنایی داشتند بیشتر از کسانی بود که با بیماری تب مالت آشنایی نداشتند آنالیز واریانس دو طرفه برای آگاهی در مورد بیماری تب مالت بر حسب دو عامل(جنسیت و آشنایی با بیماری) انجام شد. بین میانگین آگاهی پسر و دختر از لحاظ آماری با eP=0.12 تفاوتی از لحاظ آماری مشاهده نشد.
    بحث و نتیجه گیری
    به دلیل این که دانشجویان در دانشگاه علوم پزشکی تحصیل می کنند، آگاهی آن ها از بیماری تب مالت رضایت بخش نبود که حاکی از یک خلاء آموزشی یا عدم توجه دانشجویان به محتوای آموزشی می باشد که این موضوع نیاز به برنامه ریزی مجدد جهت آموزش دانشجویان در زمینه بیماری های شایع را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: آگاهی، تب مالت، دانشجویان
  • حکیمه زالی، محتشم غفاری*، لیلی دارابی، اکبر بابایی حیدر ابادی، سکینه رخشنده رو، مرتضی منصوریان صفحات 37-44
    مقدمه

    یکی از شایع ترین علل ناتوانی در مناطق دنیا و ایران، شکستگی های ناشی از بیماری استئوپورز است که شیوع آن در زنان و افراد سالمند بیشتر می باشد. بنا بر این پیشگیری از پوکی استخوان و شکستگی های ناشی از آن هدف عمده بسیاری از مراقبت های بهداشتی بوده است. این پژوهش با هدف ارزشیابی تاثیر آموزش بر آگاهی دانش آموزان دختر دوره راهنمایی(پایه های اول تا سوم) در خصوص استئوپورز انجام گردید.

    مواد و روش ها

    روش بررسی یک مطالعه تجربی از نوع آزمون-شاهد، روی 214 نفر از دانش آموزان دختر مقطع اول، دوم و سوم راهنمایی شهر اندیشه استان تهران که به روش نمونه گیری تصادفی وارد مطالعه شدند، انجام گرفت.(گروه آزمون 111 نفر و گروه شاهد 103 نفر) داده ها با استفاده از پرسش نامه استاندارد(روایی و پایایی) که شامل 9 سوال دموگرافیک و 24 سوال مربوط به آگاهی در مورد استئوپورز بود جمع آوری شد. پس از آزمون اولیه یک جلسه مداخله آموزشی در گروه آزمون انجام شد و 2 هفته بعد دانش آموزان پیگیری شدند. داده های تحقیق با استفاده از نرم افزار آماری SPSS vol.16 و آزمون های آماری(t مستقل، t زوجی، من ویتنی و ویلکاکسون) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. مشارکت افراد در این تحقیق داوطلبانه و با رضایت آگاهانه بود.
    یافته های پژوهش: میانگین نمره آگاهی افراد در گروه آزمون و شاهد، قبل از مداخله تفاوت معنی داری نداشت ولی پس از مداخله تفاوت معنی داری مشاهده گردید.(P<0.001) هم چنین بین میانگین نمره آگاهی افراد تحت بررسی در پایه های اول، دوم و سوم در دو گروه آزمون و شاهد، پس از مداخله تفاوت معنی دار وجود داشت.(P<0.001)

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به یافته های این مطالعه و نظر به این که سطح آگاهی دانش آموزان در مورد پوکی استخوان بسیار محدود بود ضرورت جدی برای طراحی مداخلات آموزشی در مدارس مورد مطالعه وجود دارد که استفاده از شیوه های بسیار کم هزینه و موثر آموزشی می تواند در راستای ارتقاء آگاهی های آن ها بسیار کمک کننده باشد

    کلیدواژگان: آگاهی، استئوپورز، مداخله آموزشی، دانش آموزان
  • علیرضا درج الهی، کامران صداقت، مهستی علیزاده، اصغر اشرفی حافظ، حسین بوستانی صفحات 45-57
    مقدمه
    علوم پزشکی در کشور ما همگام با سایر علوم، نیازمند انجام پژوهش به منظور حفظ و تداوم سلامت آحاد جامعه است که تحقق این امر توسط محققان و دانشگاهیان کشور امکان پذیر است. هدف از انجام این پژوهش، تعیین نقش عوامل درون سازمانی دانشگاه علوم پزشکی تبریز در انجام پژوهش به منظور پیشبرد پروژه های تحقیقاتی بود.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی-مقطعی است که جامعه آماری آن را کلیه اعضای هیات علمی و کارشناسان ارشد همتراز هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تبریز تشکیل می دادند که از میان آن ها 121 نفر با توجه به فرمول نمونه گیری کوکران و به طور تصادفی انتخاب شدند. گرد آوری داده ها به وسیله پرسش نامه انجام گرفت. برای سنجش سازه ها از طیف لیکرت استفاده شد و نگرش نسبت به فرایند تصویب طرح ها، میزان آگاهی از تسهیلات پژوهش، وضعیت همکاری های گروهی در انجام پژوهش ها و توانمندی پژوهشگران در انجام پژوهش ارزیابی و مقایسه شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS صورت گرفت و از تحلیل ممیزی برای تبیین دو گروه از اعضاء هیئت علمی درگیر در پژوهش های کاربردی و بنیادی استفاده گردید.
    یافته های پژوهش: عمده ترین مشکل در راستای انجام پژوهش نداشتن وقت کافی بود از نظر دسترسی به امکانات و انجام پژوهش P=0.01 و ارزیابی فایده از انجام پژوهش P=0.02 و سطح آگاهی پژوهشی P=0.04 بیانگر تمایز بین اعضاء هیئت علمی بود ولی توان انگیزشی P=0.8، انسجام گروهی P=0.12، رضایت شغلی P=0.09 و انتظار فایده از پژوهش P=0.19 در بین دو گروه از اعضاء هیئت علمی فعال و غیرفعال در امور پژوهشی یکسان ارزیابی گردید.
    بحث و نتیجه گیری
    از این رو بر اساس آن چه ذکر شد مشخص گردید که مشکلات اعضای هیات علمی در انجام طرح های پژوهشی از نظر آن ها بیانگر نقش کمتر عوامل درون سازمانی نسبت به عوامل فردی است؛ یعنی عمده ترین مشکلات عدم انجام طرح های پژوهشی، کمبود وقت کافی، نداشتن مهارت لازم در روش تحقیق، و مساله یابی می باشد و عوامل سازمانی از قبیل طولانی بودن زمان تصویب طرح ها و عدم آگاهی از اولویت های پژوهشی در رده های بعدی هستند؛ از طرفی، میزان دسترسی به امکانات، سطح آگاهی پژوهشی و میزان ارزیابی فایده پژوهشگران در گروه دارای پژوهش نیز بیشتر می باشد.
    کلیدواژگان: هیات علمی، مشکلات پژوهش، عوامل درون سازمانی، پژوهشگر، ایران
  • اصغر اشرفی حافظ، محمدرضا فکور زیبا، کامل قبادی داشدبی، فاطمه حسینی، الهام رزم پوش، ذبیح الله قارلی پور، اکبر بابایی حیدر آبادی، رضا ولی زاده صفحات 58-66
    مقدمه
    به طور معمول مصرف مواد مخدر در میان بزرگسالان از دوران جوانی و حتی نوجوانی نشات می گیرد. این معضل یکی از آسیب های مهم اجتماعی است به طوری که نه تنها سلامت فرد و جامعه را به خطر می اندازد بلکه موجبات انحطاط روانی و اخلاقی افراد را نیز فراهم می آورد. هدف این مطالعه بررسی وضعیت و عوامل موثر بر شیوع مواد روان گردان در دانشگاه های شیراز و علوم پزشکی شیراز بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی-تحلیلی 640 نفر از دانشجویان بر اساس نمونه گیری تصادفی خوشه ایاز دانشکده های دانشگاه شیراز و علوم پزشکی شیراز انتخاب شدند. روش جمع آوری داده ها توسط پرسش نامه خود ایفا و بدون نام بود. بعد از جمع آوری داده ها، تجزیه و تحلیل با استفاده از نرم افزار SPSS انجام شد.
    یافته های پژوهش: میزان مصرف مواد روان گردان در بین دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی شیراز 8/10 درصد و در دانشگاه شیراز 2/9 درصد بود، این اختلاف، معنی دار نبود.(P=0.498) میزان مصرف مواد روان گردان در مردان بیشتر از زنان بود(9/1 درصد در مقابل 25 درصد) و سابقه مصرف در متاهلین بیشتر از مجردین بود.(5/19 درصد در مقابل 7/8 درصد) دانشجویان دانشگاه شیراز در مقایسه با علوم پزشکی شیراز مصرف مشروبات الکلی(7/17 درصد در مقابل 4/9 درصد)، مواد مخدر(8/9 درصد در مقابل 3/3 درصد) و سیگار(5/21 درصد در مقابل 5/17درصد) بیشتری داشته اند که این تفاوت از نظر آماری معنی دار بود.
    بحث و نتیجه گیری
    این مطالعه ضرورت برنامه ریزی و تدوین راهکارهای مداخله ای پیش گیرانه را در دانشگاه ها در جهت کاهش مصرف مواد در میان دانشجویان و در نتیجه ارتقاء سلامت آن ها را نشان می دهد
    کلیدواژگان: مواد روان گردان، اکستاسی، اعتیاد، دانشجو
  • ناهید صفری، کامل قبادی، محمدرضا فکور زیبا، فاطمه حسینی، ذبیح الله قارلی پور، الهه توسلی، محسن جلیلیان صفحات 67-74
    مقدمه
    اهمیت تحقیق دانشجویی برای تمام دست اندرکاران امور آموزش و پژوهش پزشکی آشکار است. لذا پرداختن به عملکرد دانشجویان و عوامل مرتبط در حین تحصیل بسیار مهم تلقی می شود. مطالعه حاضر به منظور تعیین شیوه های رفتاری دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی شیراز در محیط های علمی پژوهشی انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی-تحلیلی به صورت مقطعی بوده و جامعه آماری ما را کلیه دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی شیراز تشکیل دادند، که با استفاده از روش نمونه گیری کوکران 400 نفر دانشجویان در مقاطع کاردانی، کارشناسی، کارشناسی ارشد، دکتری حرفه ای و دکترای تخصصی(PhD)، در نیم سال دوم سال تحصیلی 85-1384 به عنوان نمونه انتخاب شدند. جهت جمع آوری اطلاعات از پرسش نامه استفاده گردید و برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار آماریSPSS vol.16 و آزمون آماری کای اسکوئر استفاده شد.
    یافته های پژوهش: پژوهش نشان داد که میزان علاقه به انجام پژوهش های علمی در بین دانشجویان 19درصد درسطح ضعیف، 75/38 درصد در سطح متوسط، 25/42 درصد در سطح خوب عنوان شد. هم چنین میزان علاقه به شرکت در کارگاه های علمی آموزشی در بین دانشجویان علوم پزشکی شیراز 75/15 درصد در سطح ضعیف، 8/42 درصد در سطح متوسط، 25/41 درصد در سطح خوب گزارش شد. بین مقطع تحصیلی و میزان مشروط شدن دانشجویان ارتباط معنی داری دیده شد.(P<0.05)
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به یافته های پژوهش، توجه به عواملی که باعث موفقیت تحصیلی در دانشجویان علوم پزشکی می شود، امری ضروری بوده و نیازمند توجه بیشتر مسئولین به بهبود کیفیت دانشگاه ها، نحوه پذیرش دانشجو، بهبود امکانات رفاهی و توجه به انگیزه و علاقه دانشجویان و رفع مشکل اشتغال می باشد
    کلیدواژگان: تحقیق، افت تحصیلی، مشاوره تحصیلی
  • مرضیه رامندی، روح الله دهقانی، سید مهدی تخت فیروزه، مجتبی یگانه، مهدی صفحات 75-82
    مقدمه
    کشیدن سیگار یکی از رفتارهای غیر بهداشتی است که نه فقط سلامت فرد و جامعه را به خطر می اندازد بلکه مهم ترین علت مرگ و میر است. این در حالی است که امروزه این رفتار پر خطر در میان افراد جامعه رو به افزایش است. این مطالعه وضعیت مصرف سیگار را در شهرستان اردستان مورد بررسی قرار داده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی، برای گروه مورد مطالعه 120 نفر مرد سیگاری 18 تا 68 ساله شهرستان اردستان انتخاب شدند. جمع آوری اطلاعات از طریق پرسش نامه ایی شامل دو قسمت، قسمت اول پرسش نامه شامل 8 سوال که مربوط به عادات استعمال سیگار و قسمت دوم شامل اطلاعات جمعیتی با 9 سوال بود. برای تجزیه و تحلیل آماری داده ها از نرم افزارSPSS استفاده شد.
    یافته های پژوهش: نتایج بررسی نشان داد که از نظر سن افراد 75 نفر(5/62 درصد) زیر 40 سال و 45 نفر(5/37 درصد) بالای 40 سال سن داشتند. سن شروع مصرف سیگار در این افراد به زیر 20 سال که 93 نفر(5/77 درصد) و بالای 20 سال 27 نفر(5/22 درصد) بودند. افراد بر اساس تعداد نخ مصرفی سیگار در روز، در گروه خفیف 15 نفر(5/12 درصد)، گروه مصرف کننده متوسط 35 نفر(2/29 درصد) و گروه مصرف کننده سنگین 70 نفر(3/58 درصد) قرار گرفتند. بر اساس نتایج حاصله رابطه معناداری بین محل زندگی، مساحت خانه و تعداد نخ روزانه با استعمال سیگار تا 30 دقیقه بعد از بیدار شدن وجود دارد. هم چنین بین متغیرهای درآمد ماهیانه و تعداد نخ مصرفی سیگار روزانه ارتباط معناداری دیده شد.
    بحث و نتیجه گیری
    رفتارهای بهداشتی اکتسابی هستند، لذا با بالابردن آگاهی و نگرش افراد در مورد مضرات سیگار می توان رفتارها و باورهای غلط را در آن اصلاح و به سمت انجام دادن رفتارها و عملکردهای بهداشتی درست سوق داد.
    کلیدواژگان: مصرف سیگار، شهرستان اردستان، سیگار
  • الهه توسلی، مهناز نیلساز، مهنوش رئیسی، سید همام الدین جواد زاده، فرزانه محمدی، ذبیح الله قارلی پور، رضا وفایی، جاسم محمدی صفحات 83-90
    مقدمه
    تحقیقات متعددی در زمینه پیشگیری از چاقی و اضافه وزن در کودکان و نوجوانان اجرا شده است، هدف از این مطالعه، مروری بر یافته های مطالعات انجام شده در این باره بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مروری ابتدا در پایگاه هایISI و PubMed مقالاتی که در متن خود دارای یکی از کلمات Health Education، Intervention، prevention، Programs، Obesity، Overweightبه همراه یکی از کلماتAdolescent، Children، Child بودند، جستجو شد، مطالعاتی که به زبانی غیر از انگلیسی نگاشته شده بودند، نیز حذف شدند. در نهایت، 20 مقاله شرایط مذکور را دارا بودند که مورد ارزیابی قرار گرفتند.
    یافته های پژوهش: اکثر برنامه ها و مداخلات آموزشی روی رفتارهای فعالیت جسمانی منظم، مصرف میوه و سبزیجات، محدود نمودن تماشای تلویزیون و مصرف نوشیدنی های غیر شیرین تمرکز کرده بودند، آموزش ها بیشتر از طریق پرسنل مدارس و آموزش دهندگان بهداشت انجام گرفته بود، بیشتر مداخلات تاثیر مثبت برنامه ها و آموزش ها را گزارش کرده بودند.
    بحث و نتیجه گیری
    آموزش رفتارهای پیشگیری کننده از چاقی در کودکان و نوجوانان تا حد زیادی موفق بوده است و ضرورت انجام مطالعات بیشتر با استفاده از الگوها و نظریه های رفتاری و راهبردهای خلاقانه و جدید برای یادگیری بهتر و ایجاد رفتارهای سالم ضروری به نظرمی رسد.
    کلیدواژگان: آموزش بهداشت، پیشگیری، چاقی، کودکان، نوجوانان
  • رضا وفایی، حمیدرضا گیلاسی، علی مرادی، ذبیح الله قارلی پور *، الهه توسلی، علی عمارلویی صفحات 91-98
    مقدمه

    سهم عمده ای از سوانح ترافیکی به علت سرعت غیر مجاز ایجاد می شود. از طرفی به منظور کاهش سرعت عبور و مرور وسایل نقلیه در سطح خیابان های شهر کاشان در فواصل مشخصی تعدادی سرعت گیر ساخته شده است. محققین برخود لازم دانستند طی انجام یک طرح تحقیقاتی مداخله مذکور را از نظر تاثیر بر سوانح و حوادث ترافیکی مورد ارزیابی قرار دهند.

    مواد و روش ها

    این مطالعه به صورت شبه تجربی(قبل و بعد) صورت گرفت. آمار حوادث ترافیکی ثبت شده و مشخصات آن در مدت یک ماه قبل از نصب سرعت گیرها ثبت گردید و میانگین روزانه آن محاسبه گردید سپس آمار حوادث ترافیکی ثبت شده و مشخصات آن در مدت یک ماه بعد از نصب سرعت گیرها ثبت گردید. آمار مذکور با هم و دوره متناظر سال قبل مقایسه گردید.
    یافته های پژوهش: این مطالعه نشان داد میانگین روزانه تعداد مصدومین ناشی از سوانح ترافیکی مراجعه کننده به بیمارستان ها در ماه اول طرح ایجاد سرعت گیر در سطح خیابان های شهر کاشان در مقایسه با ماه قبل از اجرای آن کاهش یافته است که این کاهش در سطح P<0.001 از نظر آماری معنی دار بوده است. نوع صدمات وارد شده به مصدومین در ماه اول اجرای طرح ایجاد سرعت گیرها در مقایسه با ماه قبل از اجرای آن، نشان می دهد که در ماه اول اجرای این طرح، بروز صدمات شدید(شامل شکستگی و پارگی) در صدمه دیدگان مورد بررسی، کاهش معنی داری(P<0.0001) نسبت به ماه قبل از اجرای طرح داشته است.

    بحث و نتیجه گیری

    این مطالعه از معدود مطالعاتی است که در کشور به ارزیابی اثرات یک مداخله در مشکلات ترافیکی از دیدگاه سلامت می پردازد. با توجه به نتایج این مطالعه، علاوه بر این که اجرای طرح ایجاد سرعت گیر در سطح خیابان های شهر کاشان تعداد سوانح ترافیکی را کاهش داده است، موجب ایجاد تغییراتی در الگوی این سوانح شده و صدمات شدید به مصدومین تا حدی کاهش یافته است.

    کلیدواژگان: سوانح ترافیکی، سرعت گیر
  • عبدالرضا مرتضوی طباطبایی، علی رمضانخانی، ذبیح الله قارلی پور *، اکبر بابایی حیدر ابادی، الهه توسلی، مسعود مطلبی قائن، حمیدرضا گیلاسی، طاهره کرمانی رنجبر، محمد فخارزاده صفحات 99-106
    مقدمه

    افسردگی یکی از شایع ترین بیماری های اعصاب و روان است که به زمان و مکان و شخص خاصی محدود نیست و همه گروه ها و رده های جامعه را در بر می گیرد. زیان بخش ترین اثر استرس طولانی مدت، ایجاد اختلال در عملکرد موثر قدرت تفکر و یادگیری گزارش شده است. حمایت اجتماعی، آسیب پذیری فرد را نسبت به استرس، افسردگی و انواع بیماری های روانی و جسمانی کاهش می دهد. هدف این مطالعه تعیین عوامل موثر بر افسردگی، استرس درک شده و حمایت اجتماعی درک شده و ارتباط میان آن ها در دانشجویان ساکن خوابگاه های دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی بود.

    مواد و روش ها

    این پژوهش یک مطالعه اپیدمیولوژیک از نوع توصیفی- تحلیلی بود که روی 390 نفر از دانشجویان ساکن خوابگاه دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی انجام شد. نحوه انجام مطالعه بدین شرح بود که ابتدا به روش تصادفیساده از بین خوابگاه ها، دو خوابگاه(یکی از خوابگاه برادران و یکی از خوابگاه خواهران) را انتخاب کرده سپس با مراجعه به خوابگاه ها در اواسط ترم، پرسش نامه هایی(پرسش نامه افسردگی بک، پرسش نامه چند بعدی حمایت اجتماعی درک شده و پرسش نامه استرس درک شده) در اختیار آنان قرار داده شد و داده های مورد نیاز از آنان جمع آوری شد. داده های جمع آوری شده پس از ورود به نرم افزار SPSS vol.16 با استفاده از آمار توصیفی و برای بررسی ارتباط بین هریک از فاکتورها از آزمون های ANOVA، ضریب همبستگی پیرسون، آزمون tمستقل، کای اسکوئر و Fisher exact test مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت یافته های پژوهش: نتایج نشان داد 5/30 درصد از دانشجویان وضعیت تحصیلی و شغلی را منبع استرس در زندگی دانشجویی خود ذکر کرده بودند. میانگین نمرات استرس درک شده 27/8±84/26، حمایت اجتماعی درک شده 56/9±32/28 و افسردگی 02/9±10/12 بوده است. 7/49 درصد از دانشجویان به درجات مختلفی دچار افسردگی بودند. بین استرس درک شده، حمایت اجتماعی درک شده و افسردگی رابطه آماری معنی داری وجود داشت.(P<0.001)

    بحث و نتیجه گیری

    از آن جایی که تقریبا نیمی از دانشجویان دچار افسردگی هستند بنا بر این توجه به این امر خیلی مهم و ضروری است. پیشنهاد می گردد جلسات مشاوره و سوق دادن دانشجویان به سمت کارهای تیمی و مشارکت دادن آن ها در امور مربوط به فوق برنامه در جهت افزایش حمایت اجتماعی و کاهش استرس و افسردگی آن ها اجرا شود

    کلیدواژگان: استرس درک شده، حمایت اجتماعی درک شده، افسردگی، دانشجویان
  • رقیه امیدی، کامل قبادی، فریبا قهرمانی، فاطمه حسینی، مریم قلندری، ذبیح الله قارلی پور*، الهه توسلی، هاشمیه چهره صفحات 107-113
    مقدمه

    برنامه ریزی و اهداف یک درس که توسط استاد در ابتدای جلسه ارائه می شود یکی از مهم ترین و موثرترین عوامل در روند یادگیری فراگیران می باشد. جمع بندی این پارامترها در پایان درس و ارائه خلاصه ای از برنامه جلسه آتی از اهمیت ویژه ای جهت یادگیری دانشجویان بر خوردار است. چند سالی است که ضرورت تدوین طرح درس، در گروه های آموزشی رشته های علوم پزشکی به گونه ای فراگیر مطرح گردیده است. به همین دلیل این مطالعه جهت بررسی نحوه اجرای طرح درس و مقایسه آن در دانشگاه های شیراز و علوم پزشکی شیراز انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه به صورت مقطعی(cross-sectional) بر روی 508 نفر از دانشجویان دانشکده های مختلف دانشگاه های علوم پزشکی شیراز(217 نفر) و دانشگاه شیراز(291 نفر) انجام شد، که از هر دانشگاه 5 درصد از دانشجویان به صورت تصادفی خوشه ایانتخاب شدند و از هر دانشکده نیز با توجه به نسبت دانشجویان آن دانشکده به کل دانشجویان دانشگاه نمونه انتخاب گردید.
    یافته های پژوهش: در این مطالعه 223 نفر (9/43 درصد) مرد و 285 نفر(1/56 درصد) زن شرکت داشتند که میانگین سنی آن ها 22 سال بود. در این مطالعه مشخص شد که رعایت طرح درس در ترم های مختلف یکسان بود و تفاوتی در دو دانشگاه مشاهده نشد.(P>0.05) به طوری که میانگین نمره رعایت اجرای طرح درس در دو دانشگاه علوم پزشکی و شیراز به ترتیب 33 و 34 از 60 بود. استفاده از وسایل کمک آموزشی در دانشگاه علوم پزشکی نسبت به دانشگاه شیراز بیشتر بود. استفاده اساتید از منابع جدید علمی در دانشگاه علوم پزشکی خوب و در دانشگاه شیراز در حد متوسط بود که این اختلاف از نظر آماری معنی دار می باشد.(P<0.05) در مطالعه حاضر ایجاد انگیزه در دانشجویان برای مطالعه و پژوهش در حد پایین، ولی موارد دیگر در حد خوب ارزیابی گردید.

    بحث و نتیجه گیری

    شناسایی عوامل موثر بر یادگیری دانشجویان به منظور رفع مشکلات و نارسایی های سیستم آموزشی بسیار مهم است. در این مطالعه مشاهده گردید میزان آگاهی دانشجویان از طرح درس در سطح متوسطی می باشد و در دانشگاه های شیراز و علوم پزشکی شیراز از وسایل کمک آموزشی در حد پایینی استفاده می شود. استفاده بیشتر از وسایل کمک آموزشی و استفاده از منابع جدید علمی از مزیت های اساتید دانشگاه علوم پزشکی شیراز نسبت به دانشگاه شیراز می باشد. برای کاهش نقاط ضعف در هر دو دانشگاه می توان با برگزاری گارگاه های آموزشی برای اساتید قدم های موثری برداشت تا دانشجو کمتر مصرف کننده علم باشد و قدری نیز در تولید علم تلاش کند تا شاهد پیشرفت روزافزون دانشجو و دانشگاه در زمینه های علمی و پژوهشی باشیم.

    کلیدواژگان: طرح درس، دانشگاه شیراز، دانشگاه علوم پزشکی شیراز
  • سید عبدالرضا مرتضوی طباطبایی، سید مهدی فرشاد نیا*، موسی جباری، کیوان ویسی صفحات 114-122
    مقدمه

    عملیات حفاری و گودبرداری در بسیاری از پروژه های عمرانی، با خطرات جانی و مالی زیادی همراه می باشد. پروژه عمرانی تونل امیرکبیر در ایران، به دلیل وسعت کار شامل تمامی اجزای این عملیات بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی فرایند حفاری به 3 فاز عملیاتی تقسیم شد و با استفاده از روش FMEA، اطلاعاتی شامل نوع خطرات، اثرات، علت، احتمال وقوع آن ها جمع آوری شد. فراوانی تجمعی و درصد فراوانی تجمعی نمرات ریسک محاسبه و به وسیله نمودار پارتو، عدد ریسک اولویت بندی گردید.
    یافته های پژوهش: بیشترین درصد نمرات ریسک در مجموع فازهای عملیاتی شامل 4 خطر؛ برخورد ماشین آلات حفاری به افراد، تصادف و برخورد به تجهیزات یا سایر ماشین آلات، سقوط تجهیزات، سقوط افراد از روی قسمت های مختلف ماشین آلات، بود.

    بحث و نتیجه گیری

    بر اساس نمودارهای پارتو، با حذف و یا کنترل خطرات مذکور می توان تفاوت چشم گیری در سطح ایمنی پروژه های احداث تونل امیرکبیر ایجاد کرد.

    کلیدواژگان: شناسایی خطر، ارزیابی ریسک، ساخت و ساز، حفاری، FMEA
  • حکیمه زالی، مسعود سهیلی کاشانی، رضا وفایی*، لیلی رستم نیا صفحات 123-135
    مقدمه

    یکی از میان برهای کشف هدف های دارویی بهره گیری از دانش های جدیدی علوم پایه پزشکی نظیر ژنومیکس، پروتئومیکس، متابولومیکس، آمار زیستی و بیوانفورماتیک می باشد که به صورت جامع نگر به مطالعه مباحث بیولوژیک و پزشکی می پردازد. در این مطالعه با کمک دانش پروتئومیکس و استفاده از بیوانفورماتیک و آمار زیستی به شناسایی هدف های پروتئینی دارویی برای درمان آلزایمر پرداخته می شود. پروتئوم هیپوکامپ موش های آلزایمری و سالمی که تحت تاثیر عصاره آبی گیاه اسطخودوس قرار گرفته اند مورد خوشه بندی از نظر میزان بیان قرار می گیرند.

    مواد و روش ها

    استخراج پروتئین از نمونه مغز موش سالم(C): استخراج پروتئین از نمونه مغز موش سالم(C) و آلزایمری(A) که عصاره دریافت نکرده اند و سالم(CE) و آلزایمری(AE) که تحت انکوباسیون با عصاره بوده اند صورت گرفت و با استفاده از الکتروفورز دوبعدی جداسازی پروتئین ها انجام شد. سپس ژل ها جهت رویت لکه های پروتئینی به روش نیترات نقره رنگ آمیزی شد. پروتئین های چهار گروه با نرم افزار بیوانفورماتیکی مورد آنالیز بیوانفورماتیکی و آماری قرار گرفت یافته های پژوهش: آنالیز بیوانفورتیکی و آماری ژل های به دست آمده از تکنیک الکتروفورز دو بعدی نشان داد که 990 نقطه پروتئینی در چهار گروه مشاهده شد مقایسه پروتئوم A و AE، 49 پروتئین در گروه A وجود داشت که در گروه AE بیانی نداشتند در حالی که 26 نقطه در گروه AE وجود دارد که دارای بیان جدید هستند و ناشی از اثر عصاره است. مقایسه پروتئوم دو گروه C و CE نشان داد که حضور عصاره باعث بیان 80 پروتئین جدید و خاموشی 104 پروتئین شده است

    بحث و نتیجه گیری

    بعد از حذف پروتئین های مشترک بین دو گروهی که تحت تاثیر عصاره بودند پروتئین هایی که در واقع نقش کاندید دارویی برای درمان آلزایمر هستند مشخص شد. تغییرات در سطح ملکولی با آنالیزهای آماری چند متغیره ای نظیر کلاسترینگ یا آنالیز همبستگی و آنالیز مولفه اصلی به خوبی آشکار گردید و گروه های پروتئینی که دارای تغییر بیان بودند در 3 خوشه اصلی معرفی گردید. در نهایت می توان نتیجه گرفت که عصاره اسطوخودوس باعث تغییر بیان معنی داری در سطح پروتئوم می شود و احتمالا فرایند های بیولوژیک ویژه ای را در هیپوکامپ موش صحرایی فعال می نماید که در همراهی با تقویت یادگیری و حافظه در موش سالم و آلزایمری می گردد.

    کلیدواژگان: بیماری آلزایمر، اسطوخودوس، پروتئوم، هیپوکامپ، موش های صحرایی، خوشه بندی
  • الهه توسلی، سید همام الدین جواد زاده، مهنوش رئیسی، مریم مظاهری، ذبیح الله قارلی پور، معصومه علیدوستی، مونا زمانیان عضدی، محمدرضا عباس زاده صفحات 136-142
    مقدمه
    پوکی استخوان(استئوپروز)، بیماری سیستم اسکلتی است که با کاهش توده استخوانی، تخریب ساختار ستخوانی، افزایش تردی و شکنندگی استخوان و افزایش خطر شکستگی آن همراه است و پیشگیری از آن یکی از موارد مورد بحث در سازمان جهانی بهداشت است، مطالعه حاضر با هدف ارزیابی آگاهی، حساسیت درک شده و شدت درک شده معلمان زن شهرکرد در زمینه پیشگیری از پوکی استخوان انجام گردید.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی-تحلیلی، جامعه آماری را معلمان زن شهرستان شهرکرد تشکیل می دهند. از این تعداد 384 نفر به روش نمونه گیری چند مرحله ای و به صورت تصادفی انتخاب شدند. جهت جمع آوری اطلاعات، پرسش نامه استاندارد مبتنی بر الگوی اعتقاد بهداشتی استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS vol.16 و آزمون های آماری همبستگی پیرسون و اسپیرمن برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد.
    یافته های پژوهش: بیشتر افراد(2/60 درصد) در گروه سنی 33-23سال بودند، 6/53 درصد متاهل و سطح تحصیلات اکثر معلمان(5/61 درصد) لیسانس بود. نمره کل آگاهی 08/28±87/74، نمره کل حساسیت درک شده 84/28±09/48 و نمره کل شدت درک شده آن ها 54/28±85/53 بود. بین وضعیت تاهل و حساسیت درک شده و شدت درک شده رابطه معنادار مشاهده شد.(P<0.05)
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش نشان داد که معلمان از آگاهی مطلوبی نسبت به پیشگیری از پوکی استخوان برخوردار بودند، در حالی که حساسیت درک شده و شدت درک شده نسبتا مطلوب داشتند، که موید نیاز بیشتر به آموزش در زمینه افزایش حساسیت درک شده و شدت درک شده می باشد.
    کلیدواژگان: آگاهی، پوکی استخوان، حساسیت درک شده، شدت درک شده، معلمان
  • شیوا کلانتری، مرتضی حقیقی، فاطمه رحمتی نجار کلایی، ذبیح الله قارلی پور، الهه توسلی، حسین مردی، محمدحسین تقدیسی*، فاروق کاظم بیگی صفحات 143-149
    مقدمه

    بهداشت، ایمنی و محیط زیست(HSE) در شرکت های پالایش نفت به عنوان یک امر مهم در نظر گرفته می شود و این شرکت ها فرهنگ ایمنی و HSE را از اولویت های کلیدی خود می دانند. لذا این پژوهش با هدف ارزیابی فرهنگ HSE سازمان پالایشگاه نفت شهید تندگویان تهران با استفاده از نردبان فرهنگ HSE انجام شد.

    مواد و روش ها

    این پژوهش مطالعه ای توصیفی- تحلیلی و از نوع مقطعی و کاربردی می باشد. جمعیت مورد مطالعه کلیه مسئولین اداری و عملیاتی پالایشگاه نفت شهید تندگویان تهران می باشد که با استفاده از راهنمایی های اساتید و مشاور آماری و هم چنین نوع مطالعه، چک لیست نردبان فرهنگ HSE توسط 10 نفر از مسئولین ارشد واحدهای پالایشگاه تکمیل و توسط مشاور آماری تجزیه و تحلیل شد. چک لیست مربوطه بعد از مطالعات کتابخانه ای تهیه گردید. این مدل فرهنگ به پنج سطح از بیمارگونه تا خلاقانه طبقه بندی شده است که هر کدام از مراحل خصوصیات منحصر به فرد خود را دارند.
    یافته های پژوهش: با توجه به یافته های پژوهش و بررسی خود ارزیابی فرهنگ HSE، سازمان پالایشگاه نفت شهید تندگویان تهران در مرحله پیشگیرانه می باشد که با توجه به رعایت برخی از مسائل ذکر شده به زودی می تواند جایگاه پیشگیرانه نردبان فرهنگ HSE را به دست بیاورد و وارد مرحله خلاقانه شود.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده، باید اقدامات لازم جهت ارتقا سطح فرهنگ HSE در محیط پالایشگاه و هم چنین بهبود عملکرد کارکنان و نگرش مدیریت در این پالایشگاه صورت گیرد.

    کلیدواژگان: فرهنگ HSE، مدل نردبان فرهنگ، پالایشگاه نفت
  • بی بی فاطمه نوبخت مطلق، علی خانی جیحونی، علیرضا حیدر نیا، محمدحسین کاوه، ابراهیم حاجی زاده، اکبر بابایی حیدر ابادی، روح الله همتی صفحات 150-158
    مقدمه
    پوکی استخوان یکی از بیماری های شایع در زنان با عوارض ناتوان کننده می باشد که بار اقتصادی زیادی را بر جامعه تحمیل می کند. مطالعه حاضر با هدف بررسی شیوع پوکی استخوان و عوامل مرتبط با آن در زنان مراجعه کننده به مرکز سنجش تراکم استخوان شهر فسا صورت پذیرفت.
    مواد و روش ها
    روش پژوهش مطالعه مقطعی-تحلیلی، جامعه آماری زنان مراجعه کننده کننده به مرکز سنجش تراکم استخوان شهر فسا طی سال 92-1391 که از این تعداد 430 نفر به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. میزان سنجش تراکم استخوان به روش DEXA در استخوان های گردن فمور و مهره های کمری L1 تا L4تعیین گردید. اطلاعات از پرسش نامه ای که به روش مصاحبه حضوری از مراجعین به این مرکز تهیه شده بود استخراج گردید. نتایج بر اساس مقیاس(T Score)T مشخص و تشخیص استئوپروز و استئوپنی بر اساس معیارهای سازمان جهانی بهداشت داده شد. کلیه داده ها در نرم افزار SPSS vol.16 وارد شد و با آزمون های توصیفی و تحلیلی(سطح معنی داری 05/0) مورد تجزیه و تحلیل گرفته شد.
    یافته های پژوهش: میانگین و انحراف معیار سن زنان مورد سال 3/8±4/56 بود شیوع کلی استئوپروز در جمعیت مورد مطالعه 1/34 درصد و شیوع کلی استئوپنی 70 درصد بود. متوسط مقیاس T در گردن استخوان ران در جمعیت مورد مطالعه 22/1± 78/1- و در مهره های کمری 04/1± 54/1- بود. 31 درصد زنان در ناحیه گردن استخوان ران استئوپروز و 8/46 درصد استئوپنی در این ناحیه داشتند.. سن، وزن، مصرف غذای حاوی کلسیم و فعالیت فیزیکی رابطه معنی داری با پوکی استخوان داشت.(P<0.001)
    بحث و نتیجه گیری
    پوکی استخوان در زنان مورد بررسی شایع بود. فعالیت منظم فیزیکی و مصرف مواد غذایی حاوی کلسیم مثل لبنیات جهت کاهش شیوع این بیماری و عوارض آن توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: استئوپروزیس، استئوپنی، زنان، تراکم استخوان، فعالیت بدنی، کلسیم
  • سعید حیدری کشل، مصطفی رضایی طاویرانی، علیرضا چکشیان خراسانی، ایمان رهنما فلاورجانی، ایرج پاکزاد صفحات 159-170
    مقدمه
    در صنایع نساجی، رنگزدایی میکروبی به عنوان یک روش موثر و توانمند برای حذف مواد رنگزا بررسی شده است. نوع رنگ ها و عوامل تجزیه کننده، بازده فرایند را تعیین می کنند. عوامل زیستی مانند باکتری ها از جمله تجزیه کننده های باصرفه و سازگار با محیط زیست به شمار می آیند که کاربرد آن ها در رنگزدایی روز به روز در حال گسترش است. باکتری های سودوموناس به عنوان یکی از قدرتمندترین باکتری های تجزیه کننده شناخته شده است که می توان از آن در رنگزدایی پساب های کارخانجات نساجی بهره برد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه، چهار رنگ آزو شامل: Acid Blue 113 (AB-113)، Basic Red 46 (BR-46)، Direct Blue 151 (DB-151)، Direct Brown 2 (DB-2) و مخلوط این چهار رنگ(Mix) برای تجزیه زیستی توسط سودوموناس آئروژنوزا و سودوموناس پوتیدا در pH 7.2 و دمای 30 درجه سانتی گراد بررسی گردید.
    یافته های پژوهش: سودوموناس آئروژنوزا رنگ AB-113 در تمام غلظت ها، رنگ BR-46 در غلظت های 1/0 و 2/0 گرم بر لیتر و رنگ DB-2 در غلظت های 1/0، 2/0 و 5/0 گرم بر لیتر را به طور کامل تجزیه کرد. سودوموناس پوتیدا رنگ AB-113 در غلظت های 1/0 و 2/0 گرم بر لیتر و رنگ DB-2 در غلظت های 1/0 و 2/0 گرم بر لیتر را به طور کامل تجزیه کرد. هم چنین، مخلوط چهار رنگ در غلظت 1/0 گرم بر لیتر توسط سودوموناس پوتیدا کاملا تجزیه گردید. رنگزدایی های انجام شده در غلظت های پایین از سینتیک مرتبه اول و در غلظت های بالا از مرتبه دوم پیروی می کنند. ثابت های سرعت محاسبه شده برای غلظت های پایین تر، مقدار بالاتری را نشان می دهند.
    بحث و نتیجه گیری
    بررسی نتایج مختلف نشان می دهد که سویه های مختلف سودوموناس توانایی های مختلفی در تجزیه رنگ های آزو در غلظت های مختلف دارند که می توان براساس اجزا و غلظت رنگ ها، از آن ها
    کلیدواژگان: رنگ های آزو، رنگزدایی، سودوموناس آئروژنوزا، سودوموناس پوتیدا، سینتیک
  • مریم صابری کریمیان، سید محمدرضا پریزاده، سارا صمدی، داریوش حمیدی علمداری، سید داوود موسوی نسب، نایبعلی احمدی، مرضیه هادوی صفحات 171-190
    آنزیم های PDE، هیدرولازهایی هستند که به طور انتخابی هیدرولیز نوکلئوتیدهای cAMP و cGMP را کاتالیز می کنند و تا کنون 11 خانواده و 53 ایزوآنزیم از آن ها شناسایی شده است. این آنزیم ها دسترسی پیام رسانه های ثانویه به عامل های درون سلولی شان را کنترل می کنند. آنزیم های PDE از لحاظ ساختار، خواص کینتیکی، مکانیسم های تنظیمی، حساسیت به مهارکننده ها و پاسخ به عامل های خاص و نیز میل ترکیبی به سوبسترا(cAMP و cGMP) با یکدیگر متفاوتند. نه تنها هر خانواده PDE سوبسترا و ویژگی تنظیمی خاصی دارد بلکه هر خانواده و حتی اعضای درون آن ها الگوهای بیان ویژه بافتی، ویژه سلولی و زیر سلولی نشان داده و در نتیجه در مسیرهای انتقال سیگنال متمایزی شرکت می کنند. در دهه 1950، اهمیت اثرات فیزیولوژیکی cAMP و مهارکننده های PDE احساس شد و نوکلئوتید cAMPبه عنوان یک پیام رسان ثانویه معرفی شد که واسطه بسیاری از اثرات سلولی ناقل های عصبی و هورمون ها است. سپس دومین پیام رسان ثانویه درون سلولی، یعنی cGMP در ادرار Rat کشف شد. مطالعات نشان داده اند IBMX (3-isobutyl-1-methyl-xantine) یک مهارکننده غیرانتخابی برای آنزیم های فسفودی استراز است و مقدار cAMP را افزایش می دهد و مقدار IC50 آن برای تمام PDE ها به جز PDE8A، PDE8B و PDE9A، در حد میلی مولار است. در سال های اخیر اهمیت بالینی مهارکننده های مختلف PDE مورد توجه محققان قرار گرفته است. اندکی از این ترکیبات امید بخش، به دلیل اثرات جانبی نامطلوب در آزمایش های کلینیکی رد می شوند، این اثرات جانبی می تواند به علت همپوشانی فعالیت آنزیمی آنزیم های فسفودی استراز، حساسیت دارویی، و توزیع بافتی آن ها باشد. با درک بهتر بیولوژی آنزیم های PDE، تلاش برای یافتن مهارکننده های PDE جدید صورت می گیرد تا نسبت فواید درمانی آن ها را به اثرات جانبی نامطلوبشان افزایش دهد
    کلیدواژگان: فسفودی استراز نوکلئوتید حلقوی، مهارکننده های فسفودی استراز
  • علی جعفری حیدرلو، علیرضا محمودی، مسعود یاسمی، عظیم بازیار، صادق احسان بخش، میلاد رشید بیگی * صفحات 191-198
    مقدمه

    مطالعات متعددی افزایش شیوع سلیاک در سندرم روده تحریک پذیر(IBS) را نشان می دهند، اما شواهد موجود متناقض است و بررسی از نظر سلیاک را همیشه پیشنهاد نمی کنند. این مطالعه با هدف بررسی وضعیت بیماری سیلیاک درIBS در بیماران مبتلا به IBS با تابلوی اسهال غالب صورت گرفته است.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر یک مطالعه مقطعی-توصیفی بوده که طی سال های 1388 تا 1391 بر روی 1000 بیمار مبتلا به سندروم روده تحریک پذیر با تابلوی اسهال غالب مراجعه کننده به کلینیک تخصصی گوارش انجام شد. از این افراد نمونه خون جهت انجام الیزای آنتی بادی IgA TTG.Ab گرفته شد، سپس تمامی افراد اندوسکوپی شده و از قسمت دوم دئودنوم بیوپسی شد و نمونه جهت بررسی هیستوپاتولوژی و تشخیص نهایی به پاتولوژیست ارجاع داده شد.
    یافته های پژوهش: میانگین سنی خانم ها و آقایان شرکت کننده در مطالعه به ترتیب 41/11±59/29 و 73/11±42/28 بود. بیش از نیمی از افراد مورد مطالعه زن بودند(3/50). میانگین تیتر آنتی باد ضد ترانس گلوتامیناز بافتی(TTgIGA.Ab) در زنان و مردان مبتلا به IBS به ترتیب 17/17±25/5 و 4/25±22/7 بود. 76 نفر از بیماران مبتلا به IBS تیر آنتی بادی بالا(TTgIGA.Ab≤10) داشتند که در این میان 41 نفر زن و 35 نفر مرد بودند. در بین افراد باتیتر Ab بالا 57 نفر(75 درصد) مبتلا به بیماری سلیاک(بر اساس نتایج هیستو پاتولوژی) بودند، در نتیجه شیوع کلی بیماری سلیاک در میان افراد مبتلا به IBS 7/5 درصد به دست آمد.

    بحث و نتیجه گیری

    بر اساس نتایج به دست آمده در این مطالعه پیشنهاد می شود که تمام افراد مبتلا به IBS با تابلوی اسهال غالب از نظر بیماری سلیاک مورد بررسی قرار گیرند، رویکرد تشخیصی مطرح شده در این مطالعه نیز می تواند در ارزیابی هر چه بهتر بیماری سلیاک مفید واقع شود.

    کلیدواژگان: سلیاک، سندرم روده تحریک پذیر، آنتی بادی
  • اسماعیل قاسمی، فائزه نور ابادی، عظیم بازیار، مسعود یاسمی، صادق احسان بخش، میلاد رشید بیگی صفحات 199-206
    مقدمه
    در ماه مبارک رمضان بیش از 400 میلیون مسلمان به روزه داری می پردازند با توجه به شیوع بالای دیابت و اختلالات لیپید و اختلال در سطح آنزیم های کبدی و نیز تناقض های موجود در مورد تاثیر روزه بر شاخص های متابولیک و ابعاد ناشناخته روزه داری بر آن شدیم تا اثرات روزه داری را بر اندکس های فوق(قندخون ناشتا، تری گلیسرید، کلسترول تام، LDL، HDL و آنزیم های کبدی) را بررسی نماییم.
    مواد و روش ها
    روش پژوهش حاضر مطالعه مقطعی که بر روی 120 نفر از مراجعان بیمارستان مصطفی شهرستان ایلام در سال 91 صورت گرفته است تمام افراد با رضایت کامل و با رعایت اصول اخلاقی وارد طرح شدند. افرادی که در طول مطالعه روزه دار نبودند خارج و حجم نمونه به 98 رسید. قبل از شروع ماه رمضان و آخرین روز ماه رمضان اندکس های(قندخون ناشتا، تری گلیسرید، کلسترول تام، LDL، HDL و آنزیم های کبدی) اندازه گیری شدند آنزیم های کبدی به وسیله دستگاه BT3000 اندازه گیری شد و برای آنالیز داده ها از آزمون T-TEST زوجی استفاده گردید یافته های پژوهش: میانگین و انحراف معیار آنزیم ALT قبل از ماه رمضان U/mL 44/17±15/23 و بعد ماه رمضان U/mL 85/34±32/29 که از نظر آماری معنا دار می باشد.(P=0.02) میانگین و انحراف معیارLDL قبل از ماه رمضان mg/dL 84/25±106 بعد از ماه رمضان mg/dL 12/22±99/94 که از نظر آماری معنادار می باشد.(P=0.000) میانگین و انحراف معیار گلوکز mg/dL 25/12±54/85 و بعد از ماه رمضان mg/dL 97/13± 17/ 85 می باشد.(P=0.7)
    بحث و نتیجه گیری
    در این مطالعه میانگین تری گلیسرید،LDL کاهش پیدا کرده اما افزایش معناداری در ALTو HDL بعد از روزه داری ایجاد شد. تفاوت معنی داری بین نوبت اول و دوم گلوکز پیدا نشد. و سطح کلسترول توتال بعد از رمضان افزایش معناداری داشت
    کلیدواژگان: قندخون ناشتا، تری گلیسرید، کلسترول تام، LDL و HDL
  • فاطمه هواس بیگی، اعظم احمدی، بهمن یاس بلاغی شرحی، اسفندیار محمدی صفحات 207-214
    مقدمه
    تمایل به کیفیت خدمات نقش مهمی در صنایع خدماتی نظیر بانک، بیمارستان ها، درمانگاه ها، حمل و نقل و غیره ایفا می کند.چرا که کیفیت خدمات برای دستیابی به رضایت مشتربان و به دنبال آن، بقا و سود آوری سازمان امری حیاتی به شمار می رود.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر از نوع مطالعات کاربردی بود که بصورت توصیفی- مقطعی بر روی 450 بیمار مراجعه کننده به بیمارستان های مورد مطالعه شهر ایلام و کرمانشاه در سال 1390 با استفاده از پرسشنامه استاندارد سروکوال (1988) که روایی و پایایی آن مورد تایید بوده است، انجام گرفت.در پایان از آزمون تی، آزمون فریدمن با کمک نرم افزار (اس پی اس اس) به منظور تحلیل داده های جمع آوری شده، استفاده شد.
    یافته های پژوهش: نتایج نشان داد تفاوت معنی داری میان ادراک و انتظار بیماران پیرامون ابعاد پنجگانه کیفیت خدمات (عوامل محسوس، قابلیت اطمینان، تضمین، پاسخگویی و همدلی) در بیمارستان های مورد مطالعه وجود داشت.بیماران مراجعه کننده به بیمارستان ها، بعد ملموس بودن را با 74/3 امتیاز مهمترین و بعد تضمین را با 60/2 امتیاز کم اهمیت ترین بعد رتبه بندی نمودند.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج پژوهش حاکی از آن است که با بکارگیری الگوی سروکوال، مدیران بیمارستان ها قادر به ارزیابی کیفیت خدمات از دید بیماران به عنوان مهمترین مشتری سازمان شده و با برنامه ریزی صحیح، اصلاح نابسامانی ها و نهایتا بهبود کیفیت خدمات، ممکن خواهد شد.
    کلیدواژگان: کیفیت خدمات، سروکوال، بیماران، بیمارستان
  • علیرضا رحمانی، فاطمه برجسته عسکری، قربان عسگری، محمدتقی صمدی، کاظم گودینی صفحات 215-225
    مقدمه
    حذف رنگ ها از پساب صنایع یکی از مسائل اساسی زیست محیطی می باشد. اخیرا، از روش های جدیدی مانند ازن زنی کاتالیستی به منظور افزایش راندمان حذف رنگ استفاده می شود. این مطالعه با هدف بررسی عملکرد ازن زنی کاتالیستی با استفاده از زئولیت کلینوپتیلولایت اصلاح شده با مس در حذف رنگ راکتیو رد 198 از محلول های آبی انجام شده است.
    مواد و روش ها
    ابتدا زئولیت با سولفات مس اصلاح گردید. سپس پارامترهای pH، غلظت اولیه رنگ، دوز کاتالیزور، زمان تماس و دوز رباینده رادیکال در فرایند ازن زنی کاتالیزوری حذف رنگ مورد بررسی قرار گرفت. آزمایشات ازن زنی کاتالیزوری در راکتور نیمه منقطع انجام گرفت. مشخصات ساختاری، ترکیب شیمیایی، سطح ویژه زئولیت و همچنین خصوصیات ظاهری زئولیت با استفاده از تکنیک های XRF، BET،XRDو SEM تعیین شد. از آنالیز COD برای بررسی میزان تجزیه پذیری رنگ استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج حاصل از بررسی pH، دوز کاتالیزور، زمان تماس نشان داد کارایی حذف رنگ افزایش می یابد و با افزایش غلظت اولیه رنگ از 100 به 500 میلی گرم بر لیتر کارایی حذف از 92% به 68% کاهش می یابد. تجزیه پذیری رنگ در فرایند ازن زنی ساده 20% و ازن زنی کاتالیزوری 45% افزایش یافته است.
    نتیجه گیری نهایی: با توجه به هزینه کم، تهیه آسان و در دسترس بودن زئولیت و از طرفی با توجه به عملکرد زئولیت اصلاح شده به عنوان کاتالیزور، استفاده از آن برای حذف آلاینده های مختلف از محیط توصیه می شود.
    کلیدواژگان: ازن زنی کاتالیزوری، زئولیت، رباینده رادیکال، مس
  • سعدی سامی، ناصح کریمیانی، سمکو سید ابراهیمی، مهدی حکیمی صفحات 226-236
    هدف از این تحقیق بررسی تبحر حرکتی در کودکان مبتلا به اختلال بیش فعالی کم توجهی بود. این مطالعه از نوع توصیفی، مقایسه و غیر مداخله ای است که جامعه آماری آن را کلیه دانش آموزان پسر شهرستان مریوان با میانگین سنی 2/9 تشکیل می دهد. نمونه آماری شامل 20 کودک با اختلال اختلال بیش فعالی کم توجهی و 20 کودک همسن و همجنس بدون اختلال بودند. کودکان مبتلا به اختلال بیش فعالی کم توجهی بوسیله پرسشنامه والدین و معلم کانرز که روایی و پایایی این پرسشنامه در ایران با روش آلفای کرونباخ 81% و با تائید متخصصان روانپزشیکی مناسب ارزیابی شده است، در تحقیق حاضر از نسخه 48 ماده ای که پنج عامل؛ مشکلات سلوک، مشکلات یادگیری، روان تنی، تکانشگری، بیش فعالی و اضطراب را شناسایی می کند، استفاده شد. نشانه ها در یک مقیاس 4 گزینه ای 3-0 (صفر = هرگز، 1= فقط کمی، 2= کمی زیاد، 3= خیلی زیاد) درجه بندی می شوند. شناسایی و پس از آن هر دو گروه از طریق فرم بلند آزمون تبحر حرکتی بروینینکس – ازرتسکی با همدیگر مقایسه شدند. برای مقایسه داده ها در گروه ها از آزمون T مستقل و با استفاده از نرم افزار SPSS 13 تجزیه و تحلیل گردید.(05/0 > Ρ). نتایج نشان داد که پسران عادی در مهارتهای درشت و در مهارتهای ظریف و همچنین تبحر حرکتی بهتر از کودکان مبتلا به اختلال بیش فعالی کم توجهی یودند.
  • سامان میلانی زاده، امیرهوشنگ محمدعلیزاده ، آقای پدرام عظیم زاده، سارا رومانی، محمد روشنی، مهسا خوان یغما، محمدرضا زالی، سید رضا محبی صفحات 237-243
    سابقه و هدف
    تشکیل سنگ در کیسه صفرا یکی از شایع ترین اشکال بیماری کیسه صفرا می باشد. در صورت اشباع صفرا با کلسترول امکان رسوب آن و تشکیل سنگ افزایش پیدا می کند. تغییر در پروتئین ABCG8 که یکی از ناقلین اصلی کلسترول در کیسه صفرا می باشد می تواند منجر به افزایش کلسترول صفرا شود. یکی از تغییرات ژنتیکی که می تواند بر روی عملکرد این پروتئین موثر باشد پلی مورفیسم T400K می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه بر روی 220 نفر انجام شد که در دو گروه111 نفر بیمار و 109 نفر کنترل قرار می گرفتند. تعیین ژنوتایپ افراد به وسیله واکنش زنجیره ای پلیمرازی قطعه مورد نظر و سپس واکنش آنزیمی محدود کننده انجام شد. شناسایی تفاوت های بین گروه های بیمار و کنترل با تجزیه و تحلیل آماری انجام شد.
    یافته ها
    در این مطالعه 59.5% افراد ژنوتایپ C/C، 39.5% افراد ژنوتایپ C/T و تنها 1% افراد ژنوتایپ T/T داشتند.با مقایسه آماری داده های دو گروه بیمار و کنترل ارتباط معنی داری بین این پلی مورفیسم و احتملا ابتلا به سنگ کیسه صفرا یافت نشد.
    بحث و نتیجه گیری
    هترو دایمر پروتئینی ABCG5/ABCG8 به همراه هم در انتقال کلسترول در کیسه صفرا نقش اصلی را بازی می کنند و هر گونه تغییر در این پروتئین ها می تواند در عملکرد آن ها و تشکیل سنگ کلسترولی کیسه صفرا موثر باشد اما در این به دلیل تغییرات قومیتی مطالعه ارتباطی بین پلی مورفیسم T400K و ابتلا به سنگ کیسه صفرا یافت نشد.
    کلیدواژگان: پروتئین ABCG8، پلی مورفیسم، سنگ کیسه صفرا، واکنش آنزیمی محدودکننده
  • مهناز مهرابی زاده هنرمند، علی احمدیان*، یدالله زرگر، حشمت الله شهبازیان، میثم خدیوی صفحات 244-254
    زمینه و هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر درمان شناختی ذهن آگاهی بر فشار خون سیستولیک و دیاستولیک بیماران مرد مبتلا به فشار خون بیمارستان گلستان اهواز بود.

    مواد و روش ها

    طرح پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با پیش آزمون، پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش شامل مردان مبتلا به فشار خون اساسی مراجعه کننده به بیمارستان گلستان اهواز می باشد. نمونه ی پژوهش به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شد. بدین صورت که تعداد 32 نفر از بین 40 نفر با انجام مصاحبه بالینی نیمه ساختار یافته و با در نظر گرفتن معیارهای ورود به پژوهش انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل گمارده شدند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش شامل دستگاه اندازه گیری فشار خون بود. در مورد گروه آزمایش مداخله درمانی شامل 8 جلسه درمان شناختی ذهن آگاهی اجرا گردید، در حالی که آزمودنی های گروه کنترل در لیست انتظار قرار گرفتند. پس از پایان مداخله، از هر دو گروه پس آزمون به عمل آمد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کواریانس چند متغیری (MANCOVA) استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل نشان داد که بین دو گروه از لحاظ فشار خون سیستولیک و دیاستولیک تفاوت معنی داری وجود دارد (001/0>p).

    نتیجه گیری

    بنابراین می توان گفت درمان شناختی ذهن آگاهی بر کاهش فشار خون سیستولیک و دیاستولیک بیماران مبتلا به فشار خون اساسی گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل موثر بوده است.

    کلیدواژگان: درمان شناختی ذهن آگاهی، فشار خون سیستولیک و دیاستولیک
  • فاطمه سلمانی، اعظم فروغی پور، سهیلا ریاحی نژاد صفحات 255-262
    مقدمه
    تکنیکهای متعددی جهت کاهش تروماها وضایعات حول وحوش تولد از جمله پارگی ها وآسیبهای پرینه وجود دارد.برخی بیان داشتند که جهت اداره تروماهای زایمانی وضعیت اداره فعال در مرحله دوم زایمان یا انجام مانور ریتگن با افزایش نیاز به اپی زیاتومی و آسیبهای پرینه همراه است و آنان روش عدم لمس پرینه در مرحله دوم را ارجح دانستند. هدف از این مطالعه تآثیر این دو روش بر روی ضایعات پرینه و پیامدهای زایمانی در زنان نخست زای مراجعه کننده به بیمارستان شریعتی اصفهان در سال 1390-1388 میباشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه کار آزمایی بالینی تعداد 100 نفر زائوی شکم اول با حاملگی کم خطر به طور تصادفی در دو گروه انجام مانور ریتگن وگروه عدم لمس پرینه قرار گرفتند. در گروه انجام مانور ریتگن درمرحله دوم زایمان جهت کنترل سر از این مانور استفاده شد یعنی انگشتان یک دست ناحیه خلفی را حمایت می کند و دست دیگر فشار ملایمی بر روی سر جهت کنترل خروج سر در طی فرایند کرونینگ وارد می کند در روش عدم لمس پرینه ماما تنها نقش نظارتی داشته و پرینه در مرحله دوم زایمان در هنگام خروج سر لمس نمی شد سپس تآ ثیر دو روش بر روی ضایعات پرینه و پیامدهای زایمان در دو گروه بررسی و مقایسه گردید.
    یافته های پژوهش: نتایج نشان داد که از جهت ضایعات پرینه در رابطه با کاربرد اپی زیا تومی تفاوت معنی داری در دو گروه وجود دارد و در گروه عدم لمس پرینه نیاز به اپی زیا تومی کمتر بوده است. (pv < 0/001) و نیز پارگی درجه یک در گروه عدم لمس پرینه بیشتر بوده است. از لحاظ پیامدهای زایمانی تفاوت معنی داری در دو گروه دیده نشد.
    بحث و نتیجه گیری
    به نظر می رسد روش عدم لمس پرینه در کنترل پرینه با ضایعات پرینه و بخصوص نیاز کمتر به اپی زیا تومی و پارگی پرینه کمتری همراه است ولی از نظر پیامدهای زایمانی تفاوتی با روش کاربرد مانور ریتگن ندارد.
    کلیدواژگان: روش انجام مانور ریتگن، روش عدم لمس پرینه، ضایعات پرینه - پیامد زایما ن
  • روح الله یوسفی، هادی معاضد، حاجی کریمی*، حشمت الله نورمرادی، فریدون رادمنش صفحات 263-272
    مقدمه

    توسعه بهداشت و حفاظت از محیطزیست، همواره به تامین آب سالم وابسته است. کدورت آب، ناشی از وجود ذرات معلق و کلوئیدی موجود در آن میباشد. هدف از این پژوهش، مقایسه کارایی کیتوزان با پلی آلومینیم کلراید در حذف کدورت از آب میباشد. کیتوزان، زیستپلی مری کاتیونی با وزن مولکولی بالاست که از پوسته سختپوستان دریایی نظیر میگو و خرچنگ، تهیه میگردد.

    مواد و روش ها

    این پژوهش، در مقیاس آزمایشگاهی، در کدورتهای بالا، متوسط و پایین انجام گردید. مرحله اول آزمایشها، به منظور تعیین غلظت بهینه منعقدکننده های کیتوزان و پلی آلومینیم کلراید و راندمان حذف کدورت و مرحله دوم آزمایشها، به منظور تعیین pHبهینه و بررسی تاثیر منعقدکننده ها بر روی pH آب انجام گردید.
    یافته های پژوهش: در کدورتهای 1000، 500، 50 و 10 نفلومتری، غلظت بهینه کیتوزان، به ترتیب 10، 5/6، 5/1 و 1 میلیگرم بر لیتر و مقادیر بهینه pH نیز به ترتیب 8، 8، 5/7 و 8 میباشد. در حالی که غلظت بهینه پلی آلومینیم کلراید، در کدورتهای مورد نظر، به ترتیب 28، 18، 15 و 12 میلیگرم بر لیتر، و مقادیر بهینه pH نیز به ترتیب 8، 5/7، 7 و 5/7 میباشد.

    بحث و نتیجه گیری

    مقایسه نتایج آزمایشها، نشان میدهد که فقط در کدورت 10 نفلومتری، کارایی پلی آلومینیم کلراید، بهتر از کیتوزان است. در سایر کدورتها، کیتوزان کارایی بهتری از خود نشان میدهد. در مقادیر مختلف کدورت، غلظت بهینه کیتوزان، نسبت به پلی آلومینیم کلراید، تا اندازه قابل ملاحظهای کمتر است. کاهش مقدار مصرف ماده منعقدکننده، منجر به کاهش هزینه های تصفیه آب میگردد. این موضوع، یکی از برتری های بیو پلی مر آلی کیتوزان، بر منعقدکننده معدنی پلی آلومینیم کلراید در تصفیه آب، از جنبه اقتصادی، میباشد. کیتوزان، بر خلاف پلی آلومینیم کلراید، تاثیر اندکی بر pH آب دارد.

    کلیدواژگان: پلی آلومینیم کلراید، کدورت، انعقاد شیمیایی و تصفیه آب
  • حسین احمدزاده وسطی، روح الله حسینی، حسن صانعی صفحات 273-283
    هدف
    کیفیت خواب پیامدهای عصبی- رفتاری دارد که بر عملکرد دانشجویان اثر می گذارد. زمان بندی و عادات خوابیدن نا منظم و ناکافی بطور غیر قابل اجتنابی منجر به اختلالات خواب می شود. این مطالعه با هدف درک ارتباط کیفیت خواب با زمان بندی و عادات خوابیدن دانشجویان انجام شد.
    روش
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی- مقطعی است که ارتباط زمان بندی و عادات خوابیدن را با کیفیت خواب 80 نفر از افراد دانشجو به روش پرسشنامه کیفیت خواب پیتزبورگ (PSQI) بعلاوه مصاحبه مورد بررسی قرار داد. آمار گیر به مدت یک ماه زمان رفتن به بستر، تاخیر در به خواب رفتن، زمان بیدار شدن از خواب و مدت زمان خواب بعد از ظهر شرکت کنندگان را ثبت می کرد. سپس در آخر ماه، پرسشنامه کیفیت خواب در اختیار شرکت کنند گان قرار می گرفت که پس از توضیح کامل توسط آمار گیر، پرسشنامه را تکمیل می کردند. سپس کل افراد شرکت کننده توسط یک نفر مصاحبه می شدند.
    یافته ها
    میانگین زمان رفتن به بستر در افرادی که کیفیت خواب مطلوب داشتند 23:12و میانگین زمان بیدار شدن از خواب 6:14 و مدت زمان کل خواب(TST) 8.05 ساعت بود. رابطه مثبت و معنی دار قابل توجهی بین کیفیت خواب با تاخیر در به خواب رفتن و زمان رفتن به بستر برقرار بود. همچنین رابطه منفی و معنی دار ی(0.33 - r= و0.005 P<) بین TST با کیفیت خواب وجود داشت. زمان برخاستن از خواب و مدت زمان خواب بعد از ظهر با کیفیت خواب همبستگی نشان نداد.
    نتیجه گیری
    انتخاب زمان مناسب خوابیدن و پیروی از عادات مطلوب خوابیدن موجب ارتقاء کیفیت خواب می گردد.
    کلیدواژگان: خواب، زمان بندی خواب، شاخص کیفیت خواب پیتزبورگ، دانشجویان
|
  • H. Zali, H. Mardi, Z. Gharli Pour, M. Taghdisi, E. Tavasoli, N. Hashemi Nejad, M. Haghighi, H. Kakaee Pages 1-11
    Introduction

    Industrial safety is an important issue that should be considered as a priority in the safety culture of companies. Given that the most of working accidents are arose from insecure perceptions and behaviors، it is necessary to conduct more researches in this field. The current study aimed to assess employees'' perceptions of safety culture in Bahonar Copper Industries Co. using the health belief model (HBM).

    Materials and Methods

    The current study was a descriptive cross-sectional study. All employees working in the rolling mill and steel parts manufacturing plant comprised the statistical population of the study. After preparing an appropriate questionnaire and confirming its validity and reliability، and also according to a pilot study، 215 subjects were determined for the study through statistical consultation. Gathered data were analyzed by SPSS software (version 16).

    Findings

    In this study، most of the employees had under diploma degrees (53 %) and the highest frequency of age groups was 34 to 40 years (57 people). 9. 81 percent of them were married and 43. 7 percent had over 16 years work experience. In this study، 79. 5 % of the employees had a moderate perception and 10. 3 % of them had a good perception toward the safety at work. Most participants were from the rolling mill and copper tube plant (28. 4 %). Also، 5. 39% of employees had a history of job-related accidents. In this study، 54. 9 % of participants were averagely satisfied with their jobs. Finally، chi-square test showed a significant association between HBM constructs such as perceived susceptibility and occupation، work unit or work injury. Discussion &

    Conclusion

    The employees had a relatively good attitude toward the safety at workplace. Since workers are vulnerable employees at workplaces، execution of educational and interventional programs using health belief model or other educational models is recommended to enhance the perception of workers to adhere to safety principals at workplaces

    Keywords: Perception, Health Belief Model, The copper industry employees, Kerman
  • R. Vafaee, Mr Sohrabi, K. Hemati Pages 12-20
    Introduction

    In order to planning and promoting the position in research field، we need to monitor the scientific production trend. This study aimed to assess the scientific productions of Paramedical Sciences School of Shahid Beheshti University of Medical Sciences in Scopus and ISI databases during 2009 to mid-2012.

    Materials and Methods

    Through a descriptive study، all the faculty members of Paramedical School were assessed in terms of scientific productions and H-index in Scopus and ISI databases from 2009 to mid-2012. Data were analyzed and presented as the number of total articles and citations during 3. 5 years ago separating by year and the H-indices in Scopus and ISI databases. Total articles were compared between the educational depart-ments using analysis of variance.

    Findings

    Means (Standard Deviation) of total articles in Scopus during 2009-2011 were as 0. 4 (0. 9)، 0. 6 (1. 3) and 0. 7 (1. 6) per faculty member، respectively. This figures were as 0. 2 (1)، 0. 4 (1. 2) and 0. 5 (1. 2) in ISI database. Mean of H-index in Scopus were 0. 9 (1. 5) and in ISI was 0. 7 (1. 3). Total articles of the departments had no statistically significant difference. Discussion &

    Conclusion

    Scientific prod-uctions and citations had an increasing trend in Scopus and ISI during the last 3 years but were less than the average of university.

    Keywords: scientometrics, articles, citation, ns, paramedical school, Shahid Beheshti Univ, ersity of MedicalSciences
  • M. Mosavi, S. Hashemi, Am Yazdi, E. Soltani, Z. Ahmadi, M. Khanzadeh, S. Kaikhavani Pages 21-29
    Introduction
    Purpose of the study was to predict the academic procrastination of the master students of Shiraz University based on emotional intelligence components.
    Materials and Methods
    In the present study, among master students of Shiraz University, 185 students (99 male and 86 female) were selected using a stratified random sampling method. The academic procrastination and Trait Meta-mood scale (TMMS) questionnaires were completed by the students under study. The data were analyzed by statistical correlation tests.
    Findings
    The results indicated that the total score of emotional intelligence predicted academic procrastination and among the three emotional intelligence components, emotional clarity could predict academic procrastination. Discussion &
    Conclusion
    According to these findings, it may reduce academic procrastination of students by interventions such as instructing the emotional intell-igence.
    Keywords: academic procrastination, emotional intelligence, mastery students
  • Gh Mostafaee, E. Eskandari, S. Ghazi Zadeh, Z. Nasrollahzadeh, Gh Hissain Dist, H. Gilasi, Z. Gharli Pour, A. Moazami Godarzi, R. Vafaee, A. Jodaki Pages 30-36
    Introduction
    Brucellosis is one of the most common diseases among human and animals that occurs in the acute، sub-acute or chronic. Given the importance of this issue in terms of economic، health and also regarding to the high prevalence of the disease، we decided to determine the students'' knowledge about the disease and develop the educational programs to increase their knowledge.
    Materials and Methods
    This study was a cross-sectional study in which 413 students of Kashan University of Medical Sciences were examined. Students were assessed by using a questionnaire containing 10 questions and the analysis of data was performed by SPSS software.
    Findings
    According to this study، the overall mean of knowledge score was 5. 07. The knowledge of the students based on two factors (father''s education and mother''s education) was performed by two-way ANOVA. The mean of the knowledge of student whose mothers had upper the diploma education compared with the mean of the knowledge of the student whose mothers had under the diploma education was not significant (P=0. 9). The means of the knowledge based on the fathers'' education were also not different (P=0. 7). The mean of the knowledge score of those students who were familiar with the brucellosis disease was more than those who were not familiar with the disease. Two-way ANOVA for the knowledge about the brucellosis based on two factors (gender and familiarity with the disease) was performed. Accordingly، between the knowledge of the boys and girls there were no statistically significant differences (P=0. 12). Discussion &
    Conclusion
    In spite of the students were studying at the University of Medical Sciences، their knowledge about brucellosis was not satisfactory. This may indicate a lack of training or a lack of attention to the students'' educational content. So، a reprogramming action is necessary to educate the students about common diseases.
    Keywords: knowledge, brucellosis, students
  • H. Zali, M. Ghafari, L. Darabi, A. Babaee Haidar Abadi, S. Rakhshandeh Ro, M. Mansorian Pages 37-44
    Introduction

    Osteoporosis-related fractures are one of the most common causes of disabilities in the world as well as in Iran that their incidence is more common among women and old persons. Considering the importance of preventing osteoporosis، especially in women، this study was performed to determine the effect of brief osteoporosis education on knowledge of the first، second and third grades middle school girl students. Methods & Materials: This experimental study (case-control design) was carried out in 2012. The convenience sample included 214 students (the first، second and third grades) were randomly divided to case (111) and control (103) groups. The data collection tools were standard questionnaires that 2 times (before and 2 weeks after education) were completed by the students under study. After pre-test، 1 educational session in the case group were performed. Finally، the data were analyzed by SPSS 16 software and statistical tests (independent t-test، paired t-test، Mann-Whitney and etc). Participation of students was voluntary and with informed consent.

    Findings

    Results of the study showed that there were no significant differences between the scores of knowledge in two groups before the intervention; however، after the intervention there was a significant difference in the levels of knowledge between the case and control groups (p<0. 001). The same situation was observed in comparing students of grade 1، 2، and 3 between the two groups، separately. Discussion &

    Conclusion

    According to the results، it could be concluded that the brief program was effective on increasing knowledge of the students who had limited information. Thus، short effective interventions but with low costs could be very helpful in improving the awareness of students on osteoporosis and other similar problems.

    Keywords: knowledge, osteoporosis, education, students
  • Ar Darajolahi, K. Sedaghat, M. Alizadeh, A. Ashrafi Hafez, H. Bostani Pages 45-57
    Introduction
    Along with other areas (fields) in our country، the research in medical sciences is a necessity for the maintenance and improvement of community health. This task is accomplished by faculty members and research staff، which are the key factors to reach such goal. The objectives of this study were to determine the intra – organizational factors of conducting research in Tabriz University of Medical Sciences in order to improve and enhance the research projects.
    Material and Methods
    The matrix of the study included entire academic members and research staff of the Tabriz University of Medical Sciences where 121 of them were randomly selected for the descriptive cross -sectional study. The variables were assessed by Likert Spectrum constructs and a questionnaire was designed to collect data. In the research، the process of approving proposals، levels of awareness of research facilities، status of collaborations among researchers، and the potential of researchers in conducting the research projects were thoroughly investigated. Statistical software، SPSS، was used to analysis data.
    Findings
    Significant differences were seen with regard to access to facilities and conducting research (P=0. 01)، assessing benefits of conducting research (P=0. 02)، level of research awareness among academic members with and without research project (P=0. 014). Differences of motivation force (P=0. 8)، collaboration (P=0. 12)، job satisfaction (P=0. 09) and expecting benefits from conducting research (P=0. 019) were shown to be not significant. Discussion &
    Conclusion
    As stated by academic members، the problems due to personal factors were more apparent than those problems due to intra-organizational factors. In other words، the major problems in not doing research were the lack of sufficient time and proper skills in research method and the absence of innovation in looking for the problems to be solved. Systemic factors including lengthy procedures involved in approving the proposals and lack of awareness from the research priorities were the secondary obstacles. In other hand، levels of access to the facilities، research awareness، and evaluation of research from the corresponding benefits were higher among those involved in research projects.
    Keywords: academic members, research difficulties, intra, organizational factors, researcher, Iran
  • A. Ashrafi Hafez, Mr Fakor Ziba, K. Dashdebi, F. Hosaini, E. Razmposh, Z. Gharlipour, A. Babaee Haidar Abadi, R. Valizadeh Pages 58-66
    Introduction
    Commonly، the origin of drug use in adults comes from youth. This is one of the most important social problems that not only endanger the public health but it also lead to moral and ethical decay of individuals. The aim of this study was to investigate the prevalence of psychoactive substances use and its risk factors in Shiraz University and Shiraz University of Med-ical Sciences.
    Materials and Methods
    In the descriptive- analytical study، 640 students from the schools of Shiraz University and Shiraz University of Medical Sciences were selected based on a random cluster sampling method. Data were collected by self-completion anonymous questionnaires. After data collection، analysis was performed using SPSS software.
    Findings
    The rate of psychoactive subst-ances use among the students of Shiraz University of Medical Sciences and Shiraz University were 10. 8% and 9. 2%، resp-ectively، that their difference was not significant (p = 0. 498). The rate of psy-choactive substances use among men was more than of women (25% vs. 19%) and the history of use was more in married students than the single ones (19. 5% vs. 8. 7%). The students of Shiraz University versus Shiraz University of Medical Sciences used more alcohol (17. 7% vs. 9. 4%)، drugs (9. 8% vs. 3. 3%) and smoking (21. 5% vs. 17. 5%) and these differences were statistically significant. Discussion &
    Conclusion
    This study indicated the necessity of planning and preventive interventional strategies to reduce drug use among students and thereupon promoting their health.
    Keywords: psychotropic substances, ecstasy, addiction, student
  • N. Safari, K. Ghobadi, M. Facor Ziba, F. Hosaini, Z. Gharli Pour, E. Tavasoli, M. Jalilian Pages 67-74
    Introduction
    The importance of students'' research is obvious to the authorities of medical education and research affairs. It is important to address the performance of students and their related factors during education. The aim of this research was to determine the behavioral styles of students in Shiraz University of medical science in academic environments.
    Materials and Methods
    For the cross sectional study، 400 students of second semester of 2005-2006 academic year were selected in Shiraz University of medical science by random sampling method. The data were collected using a questionnaire and analyzed by SPSS software and Chi-square test.
    Findings
    Results of the study demon-trated that the interest in scientific research among the students shown to be as poor (19%)، moderate (38. 75%) and good (42. 25%) reectively. Interest in partic-pating in scientific and educational works-ops was also graded as poor (15. 75%)، modrate (42. 80) and good (41. 25%)، resp-ctively. There was a significant relationship between education level and educational failure. (P<0. 05) Discussion &
    Conclusion
    Findings of the study indicated that paying attention to the effective factors on academic success of medical students is essential and authorities should improve the quality of education and students'' acceptance، alleviate the problems of students'' facilities and occupation and enhance the educational interests.
    Keywords: academic failure, research, academic counseling
  • Pages 75-82
    Introduction
    Smoking is one of the non-healthy behaviors that not only endangers the health of the individual and society، but also is the most important cause of mortality. Yet، nowadays، the high risk behavior has increasing trend among the general population. This study was carried out to evaluate smoking statue in the city of Ardestan in Isfahan province.
    Materials and Methods
    In this descriptive study، 120 male smokers aged 18 to 68 were selected for the study group in the city of Ardestan in Isfahan province. Data was collected through a questionnaire consisting of two parts: The first part consisted of eight questions related to smoking habits and the second part consisted of nine questions about demography. Statistical analyses of data were performed using SPSS software.
    Findings
    The results showed that from the viewpoint of age، 75 subjects (62. 5%) were under 40 years of age and 45 subjects (37. 5%) were above 40 years of age. The number of people with smoking onset under 20 year-old-age was 93 subjects (77. 5%) and for those with smoking onset over 20 year-old-age was 27 subjects (22. 5%). Smoking statue based on the number of cigarettes per day was as follow: mild smoking in 15 subjects (12. 5%)، the moderate smoking in 35 subjects (29. 2%) and heavy smoking in 70 subjects (58. 3%). There were significant relations between the number of daily smoked cigarettes at 30 minutes after awaking and the living place and the area of living house. Also، a significant relationship was found between income and daily smoked cigarettes. Discussion &
    Conclusion
    Health behave-ors are acquired; therefore، raising the awareness of people about the dangers of smoking may change their false attitudes and beliefs and lead to improve health behaviors.
    Keywords: smoking, ardestan city, cigarette
  • E. Tavasoli, M. Nilsaz, M. Raiesi, H. Javadzadeh, F. Mohamadi, Z. Gharlipour, R. Vafaee, J. Mohamadi Pages 83-90
    Introduction
    Many studies have been conducted to evaluate the prevention of overweight and obesity in children and adolescents. The aim of this study was to review these studies.
    Materials and Methods
    At first، we searched the ISI and Pub Med databases for studies containing the key words «Health Education»، «Intervention»، «prevention»، «Programs»، «Obesity» and «Overweight» plus the key words «Adolescent»، «Children» and «Child''. Only، those papers in English language were selected. Finally، 20 appropriate papers were evaluated.
    Findings
    Most of the programs and educational interventions had focused on the behaviors such as daily regular physical activity، consumption of fruits and vegetables، consumption of sugar-free drinks and limiting television watching. Educations were conducted by school staff and health educators and most of the interventions reported a positive impact of the programs and trainings. Discussuin &
    Conclusion
    Educating the obesity preventive behaviors in children and adolescents have been largely successful. According to the studies، it seems that there is an urgent need to pay more attention to the using of models and theories and innovative strategies for better learning and creating healthy behaviors.
    Keywords: health education, prevention, obesity, children, adolescents
  • R. Vafaee, Hr Gilasi, A. Moradi, Z. Gharli Pour, E. Tavasoli, A. Amarloei Pages 91-98
    Introduction

    Most of the traffic accidents are caused due to high speed. To decelerate vehicles traffic speed in the streets of the city of Kashan، a number of road bumps were made at defined intervals. This study was designed to study the effect of the road bumps on the incidence of traffic accidents.

    Materials and Methods

    This study was performed as a semi-empirical survey (before and after). The statistics of traffic accidents and their characteristics were recorded one month before the installation of the road bumps and the average calculated on a daily basis. Then، the statistics of traffic accidents and their characteristics were recorded one month after the installation of the road bumps. The mentioned statistics compared with each other and with the previous year.

    Findings

    This study indicated that the daily average number of casualties caused by traffic accidents and referred to hospitals was decreased in the first month of the plan in the streets of the city of Kashan، compared to previous month (p<0. 001). In the first month of the plan، serious injuries (fractures and lacerations) decreased compared to the previous month (p<0. 001). Discussion &

    Conclusion

    This research is one of the few studies that evaluated the effects of an intervention on the problems of traffic from the view point of health. The results indicated that execution of the program decreased the number of traffic accidents and created changes in the pattern of injuries and decreased the incidence of major injuries.

    Keywords: traffic accidents, road bump
  • A. Mortazavi Tabatabaee, A. Ramazan Khani, Z. Gharli Pour, A. Babaee Haidar Abadi, E. Tavasoli, M. Matlabi Ghaen, Hr Gilasi, T. Kermani Ranjbar, M. Fakharzadeh Pages 99-106
    Introduction

    Depression is one of the most common mental diseases that it is not limited to a special time، place and the person and encompasses all the groups and levels of community. The most harmful effect of long time stress is reported to be the impairment in learning and thinking capabilities. The social supports reduce the vulnerability of people against stress، depression and other physical and mental diseases. The goal of current study was to determine effective factors on depression، perceived stress and perceived social support and their relationship among students living in dormitories of Shahid Beheshti University of Medical Science

    Materials and Methods

    In the cross-sectional study، participants included 390 students who lived in the dormitories of Shahid Beheshti University of Medical Science. They were selected through simple random sampling method in 2 dormitories (sisters and brothers'' dormitories). The questionnaires of depression (Beck)، multidimensional scale of perceived social support، and perceived stress scale were completed by the students. Data were analyzed by SPPSS V. 16 software. The descriptive statistics، one way ANOVA، correlation coefficient، independent sample t-test، Chi square and Fisher exact test were used for analyzing data with the confidence level 0. 05.

    Findings

    Job and academic status were the sources of stress in 30. 5 percent of students. The mean of perceived stress score، perceived social support score and depression score were 26. 84±8. 27، 28. 32±9. 56 and 12. 1±9. 02، respectively. Also، 49. 7 percent of students had different degrees of depression. There was a significant relationship between perceived stress، perceived social support and depression (P<0. 001). Discussion &

    Conclusion

    Since a half of the students were afflicted with depression، paying attention to this problem is very necessary and important. It is suggested that the counseling sessions، promoting students into team working، and participating students in extra programs affairs be carried out for increasing the social support and decreasing the stress and depression.

    Keywords: perceived stress, perceived social support, depression, students
  • R. Omidi, K. Ghobadi, F. Ghahramani, F. Hosaini, M. Ghalandari, Z. Gharli Pour, E. Tavasoli, H. Chehre Pages 107-113
    Introduction

    The planning and objectives of a lesson introduced by a professor at the beginning of each session is one of the most effective and important factors that help improve students'' learning. Collecting of these parameters at the end of each lesson and the presenting of a summary of the next session has a significant impact on the students’ learning. Over the past few years، the importance of lesson planning has been discussed in a broad scope among educational groups of Medical Schools. The study was performed to evaluate and compare lesson planning protocols by the professors at Shiraz University and Shiraz University of Medical Sciences.

    Materials and Methods

    This cross-sectional study was conducted on 508 students of different departments of Shiraz University of Medical Sciences (217 students) and Shiraz University (291 students). From each of these universities 5% of the students were chosen randomly and also from each department، students were selected depending on the number of students at that department.

    Findings

    223 men (43. 9%) and 285 women (56. 1%) whose average age was 22 years participated in the survey. This study showed that lesson planning methods were exerted in a same manner in different terms and that no difference was observed between the two universities (P>0. 05). The average of the scores given to the lesson planning in both Shiraz University of Medical Sciences and Shiraz University were 33 and 34 out of 60، respectively. Teaching aids were used more at Shiraz University of Medical Sciences than at Shiraz University. Using new scientific resources at Shiraz Medical School was good but the same thing at Shiraz University was average and their difference was statistically significant (P<0. 05). The current survey showed that educational motivation in students was low، but the motivation in other aspects was good. Discussion &

    Conclusion

    Identifying the important factors that affect learning is quite important to help remove inadequacies and solve problems in any educational system. This study revealed that the students’ level of knowledge in lesson planning was relatively low. In both mentioned universities the teaching aids were used at a low level. One advantage of Shiraz University of Medical Sciences was that their professors used teaching aids more than the professors of Shiraz University. In order to decrease the shortcomings and make students more productive and scientific in both universities، it is crucial that educational workshops to be organized for professors. In this way، we would witness a day in which both students and professors of our country are striving more to advance the frontiers of science.

    Keywords: lesson plan, Shiraz University, Shiraz University of Medical Sciences
  • A. Mortazavi Tabatabaee, M. Farshad Nia, M. Jabari, K. Visi Pages 114-122
    Introduction

    In many developmental projects، the tunnel drilling is fraught with various health and financial dangers. The purpose of this study was to investigate the risks of the Amirkabir tunnel drilling pro-ject in Iran.

    Materials and Methods

    In this descriptive study، the tunneling process was divided into 3 phase. The data including the type of risks، their effects and possibilities were gathered using failure modes and effects analysis (FMEA). The cumulative fre-quency of risk grades was calculated، and then ranked by Pareto principles.

    Findings

    The highest percentage of risk grades included hitting with tunneling ma-chineries and equipments، falling-down of workers and crashing of equipments. Discussion &

    Conclusion

    Based on the Pareto diagrams، by removing or cont-rolling the risks، it would be possible to optimize the safety of Amirkabir tunneling project.

    Keywords: developmental projects, FMEA, risk, safety, tunneling
  • H. Zali, M. Sohaili Kashani, R. Vafaee, L. Rostamnia Pages 123-135

    One of the shortcuts to disco-ver drug targets is the utilizing of new kn-owledge of basic medical sciences such as genomics، proteomics، metabolomics، bio-informatics and biostatistics that are apply-ing holistic approaches to study biological and medical subjects. In this study pro-teomics، bioinformatics and biostatistics techniques were applied to identify prob-able therapeutic proteins targets for the treatment of Alzheimer''s disease. Hippoc-ampus proteomes of normal and Alzhe-imeric rats treated with aqueous extract of lavender were evaluated with protein expr-ession clustering method.

    Materials and Methods

    Proteins of hippoc-ampus samples from normal and Alzheim-eric rats that treated with aqueous extract of lavender (CE and AE) and without the extract (C and A) were extracted. Proteins were separated by using of two-dimensional gel electrophoresis and the gels were stai-ned by silver staining methods. Bioinfo-rmatics and biostatistics analysis of the separated were accomplished by bioinfo-rmatics software.

    Findings

    Bioinformatics and statistical analysis of the stained gels obtained 990 proteins in the four groups of rats. Prote-omic comparison of A and AE groups reve-aled that the expression of 49 proteins was inhibited، while the expression of 26 new proteins in the AE group was observed that may be due to the present of lavender extract. Proteomic comparison between gro-ups C and CE showed the expression of the 80 new proteins and inhibition of 104 pro-teins. Discussion &

    Conclusion

    After the remov-al of common proteins between the two groups، those proteins that were affected by the extract assigned as drug targets for the treatment of Alzheimer. Changes at the molecular level were revealed with multi-variate statistical analyzes such as principal component analysis or correlation analysis and the clustering of proteins showed that the expression changes have been occurred in three main clusters. Finally، it could be concluded that lavender extract caused significant expression changes in the pro-teome and possibly activated specific biological processes in the rats’ hippoc-ampus that associated with enhancement of learning and memory in normal and Alzh-eimeric rats.

    Keywords: alzheimer disease, lavender, proteome, hippocampus, rat, clustering
  • E. Tavasoli, H. Javadzadeh, M. Raeisi, M. Mazaheri, Z. Gharlipour, M. Alidosti, M. Zamanianazodi, M. Abbaszadeh Pages 136-142
    Introduction
    Osteoporosis is a systemic skeletal disorder characterized by the red-uction of bone mass، deterioration of bo-ne structure، increasing bone fragility، and increasing fracture risk. Prevention of osteoporosis is one of the most important issues in World Health Organization. This study was conducted to assess the know-ledge، perceived susceptibility and percei-ved severity of female teachers in the pre-vention of osteoporosis in Shahr-e-kord city.
    Materials and Methods
    This study was a descriptive and analytical one in which the population under study included 384 female teachers of Shahr-e-kord city. Relevant data was gathered by means of a standard questionnaire based on the health belief model. The obtained data was analyzed by the statistical software، SPSS 16 and the statistical tests، Pearson and Spearman correlations.
    Findings
    Most of the people were (51%) in the 32-42 years age group، 62. 4 % were married and most of them had an educ–ational level of Bachelor''s degree. Total score of knowledge was 74. 87±28. 08، total score of perceived susceptibility was 48. 09±28. 84 and total score of perceived severity was 53. 85±28. 54. There was a significant relationship between marital status، perceived susceptibility and perce-ived severity (P<0. 05). Discussion &
    Conclusion
    The results ind-icated that the teachers had an optimal knowledge toward the prevention of osteoporosis; however had a relatively acc-eptable perceived susceptibility and percei-ved severity. These results approve the nec-essity of more education regarding to increase perceived susceptibility and per-ceived severity.
    Keywords: knowledge, prevention perce, iveed susceptibility, perceived severity, ost, eoporosis, teachers
  • Sh Kalantari, M. Haghighi, F. Rahmati Najar Kalaee, Z. Gharlipour, E. Tavasoli, H. Mardi, Mh Taghdisi, F. Kazembegi Pages 143-149
    Introduction

    Health، safety and enviro-nment (HSE) is considered as an important matter in oil refining companies and also as one of the key priorities for the companies. Hence، this research employed the HSE culture ladder in order to assess the HSE culture in the Shahid Tondgooyan oil refi-ning company of Tehran.

    Materials and Methods

    Current research was a descriptive-analytical، sectional and practical study. The population under study included all the administrative and oper-ative officials of Shahid Tondgooyan oil refining company of Tehran. With the ass-istance of the professors and statistical consultants، as well as the type of the study، a check list of the HSE culture ladder was completed and analyzed by the statistical consultants. The mentioned check list was gathered after intensive literature review. This culture model has been categorized into five levels with unique characteristics from pathological to creative ones.

    Findings

    According to the results and self-analysis of the HSE culture by using of the culture ladder model، Shahid Tondgooyan oil refining company of Tehran was in the proactive level. By observing some of the noted factors، it could be reached into the proactive level، and then enter to the creative level. Discussion &

    Conclusion

    With regarding to the obtained results، necessary measures must be taken to progress the level of HSE culture in the refinery area، as well as to progress the operations of the workers and the management’s attitude.

    Keywords: HSE culture, culture ladder mo, del, oil refining
  • F. Nobakht Motlagh, A. Khani Jihoni, A. Haidar Nia, Mh Kave, E. Hajizadeh, A. Babaee Haidar Abadi, R. Hemati Pages 150-158
    Introduction
    Osteoporosis is a common disease in women with disabling conseq-uences that burdens a huge economical cost to the society. This study designed to eval-uate the prevalence of osteoporosis and its related factors in women referred to Fasa`s densitometry center.
    Materials and Methods
    In this cross-sectio-nal، analytical study، 430 women referred to the densitometry center of Fasa in 2012-13، were selected via a random sampling meth-od. Bone mass densitometry (BMD) at the lumbar spines (L1 to L4) and neck of femur through dual energy x-ray absorptiometry (DEXA) method. Data collection was acco-mplished through a questionnaire and interviewing with subjects that referred to the center. Results were assigned based on T score scale and the osteoporosis and ost-eopenia were detected based on WHO criteria. Data were analyzed by SPSS16 and descriptive/analytical statistical tests. The significance level was considered P<0. 05 in the study.
    Findings
    Mean age of women was 56. 4±8. 3 years. The overall prevalence rate of ost-eoporosis and osteopenia was 34. 1% and 70%، respectively. Mean of T scores in femoral neck and lumbar spines were -1. 78 ±1. 22 and 1. 54±1. 04، respectively. 31% of the women had osteoporosis in femoral neck bone and 46. 8% had osteopenia in the bone. The relationships of age، weight، consu-mption of calcium containing diets and regular physical activity with osteopo-rosis were significant. (P<0. 001) Discussion &
    Conclusion
    This study sho-wed a higher prevalence rate of osteoporo-sis in the women under study. Regular phy-sical activity and consumption of calcium containing diets such dairy foods is reco-mmended to reduce the prevalence of disease and its complications.
    Keywords: osteoporosis, osteopenia, wom, en, BMD, physical activity, calcium
  • S. Haidari Kashl, M. Rezaee Tavirani, A. Khorasani, I. Falavarjani, I. Pakzad Pages 159-170
    ntroduction: Microbial decolorization in removing chromophores is investigated as an effective and potential method to be applied in textile industries. The type of dyes and degraders determines efficiency of the process. Biodegraders such as bacteria are environmentally biocompatible and cost effective which their application in deco-lorization is extending day to day. Pseud-omonas bacteria are known as one of the most powerful degrader bacteria that can be applied to decolorize textile wastewater.
    Materials and Methods
    In this study، four different azo dyes including Acid Blue 113 (AB-113)، Basic Red 46 (BR-46)، Direct Blue 151 (DB-151)، Direct Brown 2 (DB-2)، and a mixture of the four dyes (Mix) were subjected to biodegradation using Pseudomonas aeruginosa (P. aeruginosa)، and Pseudomonas putida (P. putida) at pH 7. 2 and 30 °C condition.
    Findings
    P. aeruginosa completely deco-lorized AB-113 in all initial dye concen-trations، BR-46 in the concentrations of 0. 1 and 0. 2 g/L and DB-2 in the concentrations of 0. 1، 0. 2 and 0. 5 g/L. P. putida completely decolorized AB-113 in the concentrations of 0. 1 and 0. 2 g/L، DB-2 in the conce-ntrations of 0. 1 and 0. 2 g/L. The mixture of four dyes was also completely decolorized in the concentration of 0. 1 g/L by P. putida. Decolorization processes followed first and second order kinetics with respect to dye concentration. The higher calculated rate constants of first and second order were observed in low dye concentrations. Discussion &
    Conclusion
    Results of the study represented that various strains of Pseudomonas are differently able to degra-de azo dyes in different concentrations that can be used based on the components and concentrations of dyes.
    Keywords: azo dyes, decolorization, pseu, domonas aeruginosa, pseudomonas putida, kinetics
  • M. Saberi Karimian, M. Parizad, S. Samadi, D. Alamdari, D. Mosavi Nasab, N. Ahmadi, M. Hadavi Pages 171-190
    Phosphodiesterase enzymes (PDEs) cata-lyze selectively the hydrolysis of the cAMP and cGMP cyclic nucleotides. Nowadays، 53 isoenzymes have been identified in 11 families of Phosphodiesterase enzymes. The enzymes control the accesibilty of sec-ond messengers to their intracellular effectors. PDEs display variation in struct-ure، kinetic characteristics، regulatory mec-hanisemes، inhibitor sensivity، and response to special factors as well as the affinity to substrate (cAMP and cGMP). Each PDE family not only have their own specific sub-strates and regulatory characteristics، but also display their own specific tissue، cellu-lar and subcellular expression patterns and consequently participate in different signal transduction pathways. The importance of physiological effects of cAMP and PDE inhibitors was clarified in 1950s. The cAMP nucleotide was introdu-ced as a second messenger that mediating many cellular impacts of nourological tran-smitters and hormones. The second messen-ger، cGMP، was discovered a few years later in rat urine. Recent studies have dem-onstrated that phosphodiesterase enzymes can be inhibited nonselectively by IBMX (3-isobutyl-1-methyl-xantine) which increa-seng cAMP level and the IC50 for all PDEs were reported o be in the range of milim-olar، with the exception for PDE8A، PDE8-B and PDE9A. Obviously، the clinical usage of different PDE inhibitors has been known in recent years. Among various PDE inhibitors some compounds were not acceptable for the sake of their undesirable side effects. Overlap ping enzyme activity، drug sensivity and tissue distribution of phosphodiesterases comprised their side effects. Further invest-ingation of PDEs in order to identifiy new PDE inhibitors would lead to improve their therapeutic effects and reduce their undesir-able side effects.
    Keywords: cyclic nucleotide phosphodiesterase, phosphodiesterase inhibitors
  • A. Jafri Haidarlo, Ar Mahmodi, M. Yasemi, A. Baziar, S. Ehsan Bakhsh, M. Rashid Begi Pages 191-198
    Introduction

    Several studies showed inc-reased prevalence of celiac disease (CD) in irritable bowel syndrome (IBS); how-ever، the evidence is conflicting and often dose not propose to explor CD in the patients. This study aimed to investigate the preval-ence of CD in patients with diarrhea pred-ominant IBS.

    Materials and Methods

    The present research was a descriptive cross-sectional study that performed on 1000 IBS patients with diarrhea- predominant clinical picture refe-rred to a gastroenterology clinic in Ilam during 2008 to 2012. Blood samples were taken from all patients to assay IgA to tiss-ue transglutaminase (IgA anti tTG) by ELI-SA method. Biopsies samples from the sec-ond part of duodenum in the patients were provided by endoscopiy and sent to patholy clinic for histopathological evaluation and final diagnosis.

    Finding

    The mean age of men and women participating in the study were 11. 41±29. 59 and 11. 73±28. 42 years، respectively. More than half of the participants were female (50. 3%). The mean titer of IgA anti tTG in men and women with IBS were 17. 17±5. 25 and 25. 4±7. 22 U/mL، respectively. 76 IBS patients had high antibody titers (IgA anti tTG ≤10)، among which 41 patients were female and 35 patients were male. Among the patients with high antibody titer، 57 subjects (75%) had CD (based on histo-logical findings). The prevalence of CD was 5. 7% among the patients with IBS. Discussion &

    Conclusion

    The results of this study suggested that all IBS patients with diarrhea-predominant clinical picture are needed to examine for the presence of CD. The diagnostic approach presented in this study may also be useful in the asses-ssment of CD.

    Keywords: celiac disease, irritable bowel syndrome, anti body
  • E. Ghasemi, F. Noor Abadi, Ar Baziar, M. Yasemi, S. Ehsan Bakhsh, M. Rashid Begi Pages 199-206
    Introduction
    More than 400 million of Muslims deal with fasting during the fasting month of Ramadan. Given the high prevalence of diabetes، lipid disorders، and abnormalities in liver enzyme levels and also the presence of contradictions about the effect of Ramadan fasting on metabolic parameters، we decided to assess the effect of Ramadan fasting on the above metabolic indices.
    Materials and Methods
    The before and after study was carried out on 120 subjects referred to the Mustafa hospital in Ilam city during 2012. All subjects were included into research according to ethical standards and after signing a written informed consent. People who were not fasting during Ramadan excluded from the study and the sample size was designed to be 98 subjects. Before and the days of Ramadan، the metabolic indices (fasting blood glucose، triglycerides، total cholesterol، LDL، HDL and liver enzymes) were measured. The indices were measured by BT3000 instrument and the paired t-test was used to analyze data.
    Finding
    The mean levels of alanine transaminase (ALT) enzyme were 17. 44±23. 15 U/mL before Ramadan and 34. 85±29. 32 U/mL after Ramadan، which their difference was statistically significant (P=0. 02). The mean levels of LDL were 25. 84±106 mg/dL before Ramadan and 22. 12±94. 99 mg/dL after Ramadan، which their difference was statistically significant (P=0. 000). The mean levels of glucose were 85. 54±12. 25 mg/dL before Ramadan and 85. 17±13. 97 mg/dL after Ramadan، which their difference was not statistically significant (P=0. 07). Discussion &
    Conclusion
    In the study، the mean levels of triglyceride، LDL and HDL reduced but significant increase in ALT was created after fasting. No significant difference was found between the glucose levels before and after Ramadan. And total cholesterol levels were significantly increased after Ramadan.
    Keywords: fasting glucose, triglycerides, total cholesterol, LDL, HDL
  • Fatemeh Havas Beigi, Azam Ahmadi, Bahman Yas Bolaghi Sharahi, E. Mohamadi Pages 207-214
    Introduction
    The tendency towards the quality of the services has an important role in service industries such as banks، hospitals، clinics، transportations، etc.، since the quality of the services is considered critical in achieving customer satisfaction and finally the survival and profitability of the organization.
    Materials and Methods
    The present applied research is a cross-sectional descriptive study that was conducted on 450 patients of the studied hospitals of Ilam and Kermanshah in 2011 using SERVQUAL questionnaire (1988) that its validity and reliability have been approved. Finally، T-Test and Friedman test on SPSS software were run to analyse the collected data.
    Findings
    The results showed that there is a significant difference between perceptions and expectations of the patients about five fold dimensions of the service quality (tangibility، reliability، assurance، responsiveness، and empathy) in the studied hospitals. The patients who consulted the hospital categorized the tangibility dimension as the most important one with 3. 74 point and assurance the least important with 2. 60 points. Discussion &
    Conclusion
    The results of the present study showed that by using SERVQUAL model، the managers of the hospitals are able to assess the quality of the services from the patients’ viewpoint as the most important and organized customers and that with appropriate planning and reforming the disorders، the improvement of the service quality will be possible.
    Keywords: Quality Service, Servqual, patients, Hospital
  • A. Rahmani, F. Barjaste, Gh Askari, M. Samadi, K. Godini Pages 215-225
    Introduction
    Dye removal from industrial wastewater has been considered as one of the most environmental issues. Recently، new methods of treatment such as catalytic ozonation have been used to increase dye removal efficiency. So، the efficiency of catalytic ozonation by copper coated zeolite as a catalyst in the removal of Reactive Red 198 was investigated.
    Materials and Methods
    In order to remove dye، the zeolite granules were modified by CuSO4. The heterogenous catalytic ozona-tion experiments were carried out to deter-mine the effect of pH، contact time، initial dye concentration، catalyst dose and radical scavengering in a semi-batch reactor. Sca-nning Electron Microscope (SEM)، X-ray Diffraction (XRD)، X-ray Fluorescence (XRF)، Adsorption/Desorption Porosimetry (BET) analyses were used to determine the structural properties، chemical compounds، specific surface area and morphological characteristic of zeolite and copper coated zeolite. Also catalytic ozonation process (COP) removal in both catalytic and sole ozonation was measured.
    Findings
    The results showed that in cat-alytic ozonation، the removal efficiency of the dye increased in proportion to the increasing of pH، contact time، catalyst dose. Conversely، with the increasing of the initial concentrations of dye from 100 to 500 mg/L، removal efficiency decreased from 92% to 68% in catalytic ozonation. Furthermore، in the presence of radical scavenger، no considerable decrease was observed in catalytic ozonation. Also COD experiments showed 20% and 45% incr-eases in the sole ozonation and catalytic ozonation، respectively. Discussion &
    Conclusion
    Due to the low cost، availability and high performance of zeolite as a catalyst support، and also with regard to the advantages of heterogenous systems compared with homogenous sys-tem، using of copper coated zeolite in cata-lytic ozonation processes for the removal of different pollutants is suggested.
    Keywords: catalytic ozonation, zeolite, ra, dical scavenger, copper
  • S. Sami, N. Karimiani, S. Saeid Ebrahimi, M. Hakimi Pages 226-236
    The purpose of this study was to survey motor proficiency in children with ADHD. This study was descriptive، comparative and non-intervention. Forty children selected by regarding to aims of study and، assigned into two groups (ADHD and control) randomly. Bruininks-oseretsky test of motor proficiency and Conner''s Parent and teacher Questionnaire was used for data collection. The parents or the teachers of all children completed questionnaires. The symptoms of ADHD were conduct disorder، oppositional defiant disorder، anxiety، mood، and other internalizing disorders. A standardized algorithm was applied to the PACS to derive each of the all DSM-IV ADHD symptoms، providing operational definitions for each behavioral symptom. These were combined with items that were scored zero (‘‘never’’) to 3 (‘‘extreme’’) in the teacher-rated Conners’ ADHD subscales، to generate the total number of hyperactive-impulsive and inattentive symptoms of the DSM-IV symptom list. The t –student test were used to determine the statistical difference in variables of study in significant level of p≤0/05. All data was analyzed using the SPSS. The results indicated that Gross motor skills، Fine motor skills and motor proficiency in normal children better than children with ADHD do.
  • Saman Milanizadeh, Dr Amirhooshang Mohammadalizadeh, Pedram Azimzadeh, Sara Romani, Dr Mohammad Roshani, Mahsa Khanyagham, Dr Mohammadreza Zali, Dr Seyed Reza Mohebbi Pages 237-243
    Introduction
    Gallstone disease is a very common disease of gallbladder. Gallstone formation occurs when too much cholesterol is secreted into bile، leading to bile super-saturation and precipitation. Alteration in abcg8 protein which is one of the key transporters in gallbladder could result in increased bile cholesterol level. The aim of this study was to analyze the T400K genetic change that could have an effect on the function of this protein.
    Materials and Methods
    This study was conducted on 220 people، dividing into two groups of cases (n=111) and controls (n=220). Genotyping was carried out by amplification of the target sequence followed by restriction fragment length polymorphism. Detection of any differences between cases and controls was done via statistic analysis.
    Findings
    In this study، frequencies of the genotypes C/C، C/T and T/T were 59. 5%، 39. 5% and 1%، respectively. After statistical analysis of the data، there were no ass-ociations between this polymorphism and gallstone susceptibility. Discussion &
    Conclusion
    The heterodimer protein، abcg5/abcg8، has a key role in the transportation of cholesterol in gallbladder and any changes in these proteins could result in gallstone formation. We could not find any association between T400K polymorphism and gallstone formation. This differentiation may be a result of genetic drifts among ethnic groups of populations.
    Keywords: ABCG8 protein, polymorphism, gall stone, restriction fragment length poly, morphism
  • Mahnaz Mehrabizadeh Honarmand, Ali Ahmadian, Yadolah Zargar, Heshmat Allah Shahbazian, M. Khadivi Pages 244-254
    Background

    The aim of this research was to examine the effect of mindfulness cognitive therapy on blood pressure sistolic and diastilic of male patients with blood pressure in Golestan Hospital of Ahvaz.

    Materials And Methods

    This research was a semi-experimental study with pre-test، post-test and control group. The study community was male patients with essential blood pressure who referred to Golestan Hospital of Ahvaz. The research sample was selected by in-reach sampling method. Thus، 32 out of 40 patients were selected based on semi-structured clinical interview and with regard to inclusion criteria. These samples were randomly divided into experimental and control groups. In this research، Blood Pressure Measuring Devices، were used. The experimental intervention performed on experimental group consisted of 8 sessions of mindfulness cognitive therapy، while the subjects in control group were on a waiting list. At last، a post-test was performed. For data analysis، multivariate analysis of covariance (MANCOVA) was used.

    Results

    The results showed that there was a significant difference، between the two groups in terms of blood pressure sistolic and diastolic.

    Conclusion

    Therefore، it can be said that mindfulness cognitive therapy was effective in reducing essential blood pressure sistolic and diastolic in experimental group in comparison with control group.

    Keywords: mindfulness cognitive therapy, blood pressure sistolic, diastolic
  • Fatemeh Salmani, Azam Froghipour, Dr Soheila Riyahinejhad Pages 255-262
    Introduction
    The objective of the present study is to evaluate the effect of the two methods of delivery «hands-on» versus «hand-poised» on perineal trauma and delivery outcome in primiparous women. hands-on method or Ritgen’s maneuver، used to control fetal head is associated with higher need for episiotomy and perineal traumas. Thus، hand-poised method، which is done without touching the perineum in the second labor stage، is preferred.
    Materials and Methods
    This is a clinical trial in which 100 low risk primiparous parturients were randomly assigned to two groups; hands-on and hand-poised (hands-off). In the hands-on group، in the second stage of labor hands-on method was used to control fetal head، i. e.، the fingers of one hand supports fetal occiput and the other hand applies slight pressure on the head to control the delivery of the head during the crowning process. In the hands-off group، the midwife observes the parturient and do not touch perineum during the second labor stage while fetal head is delivering. Then، the two groups were compared in terms of perineal trauma، as well as delivery outcome.
    Findings
    The findings demonstrated that the two groups were significantly different in terms of perineal trauma resulted from episiotomy، and the need for episiotomy was smaller in the hands-off group (p<0. 001) as 16% of participants in hand-on group and 60% in hands-poised group did not need episiotomy. first degree tears in hands-on and hands-poised groups were 22% and 34%، respectively. The two groups were not significantly different considering second degree tears (26% and 22% for hands-on and hands-off groups، respectively). However، 82% of hands-on group participants did not have hemorrhage or hematoma at the site of episiotomy، while in the hands-off group the frequency was 74%. Discussion &
    Conclusion
    It seems that hands-off method is associated with less perineal trauma، particularly lower need for episiotomy، and less perineal tear.
    Keywords: Hand, poised method, Hands, on method, Perineal trauma, Delivery outcome
  • R. Uosofi, H. Moazed, H. Karimi, H. Nourmoradi, F. Radmanesh Pages 263-272
    Introduction

    The development of health and protection of environment is depended on the provision of safe and clean water. The turbidity of water comes from the suspended and colloidal matters contained in it. The purpose of the present investigation was to compare the efficiency of natural coagulant chitosan with poly aluminum chloride (PACl) in the removal of water turbidity. Chitosan is a cationic biopolymer with high molecular weight that is produced from the crust of crustaceans like shrimp and crab.

    Materials and Methods

    This investigation was performed، in the laboratory scale، on water samples containing synthetic water turbidity by applying kaolin in high، middle، and low turbidities. The first phase of tests aimed to determine the optimum concentration of the coagulants chitosan and poly aluminum chloride and the efficiency of turbidity removing. The second stage of experiments aimed to determine the optimum pH and the effect of coagulant on the water pH.

    Findings

    Optimum dosages of chitosan for removing the turbidities 1000، 500، 50 and 10 NTU were 10، 6. 5، 1. 5 and 1 mg/L، respectively and the optimum PH values were also 8، 8، 7. 5، and 8، respectively. Optimum dosages of PACl in the respected turbidities were 28، 18، 15 and 12 mg/L، respectively and the optimum PH values were also 8، 7. 5، 7. 5، and 8، correspondingly. Discussion &

    Conclusion

    The results showed that only in the turbidity 10 NTU، the efficiency of poly aluminum chloride was better than the efficiency of chitosan. In other turbidities، chitosan showed better performance. Chitosan had a lower effect on the water PH، while PACl had a noticeable effect on the water PH. The optimum dosage of chitosan was less than that of PACl in all turbidities. At different levels of turbidity، the optimum concentration of chitosan was significantly lower in comparison with poly aluminum chloride. Coagulant dose reduction decreases the cost of water treatment. This subject is one of the advantages of the bioorganic polymer، chitosan، to the inorganic coagulant، poly aluminum chloride، in the refinement of water with considering the economic aspects. Chitosan، in contrast to poly aluminum chloride، had little effect on the water pH.

    Keywords: Chitosan, PolyAluminum Chloride (PACl), Turbidity, Coagulation, water treatment
  • H. Ahmadzadeh Vosta, R. Hossaini, H. Saneei Pages 273-283
    Objectives
    Sleep quality has neurobehavioral consequences that impact academic performance. Irregular and insufficient sleep habits and time inevitably leads to sleep problems. The aim of this survey was to understand of correlation between sleep quality with sleep habits and times among college students.
    Methods
    Simple random sampling was used to select 80 students from the entire Iranshahr faculty of medical sciences for this cross sectional study. Bed time، sleep latency، waking time and nap time of participants during 1 month recorded. In the end of month، students were asked to complete Pittsburgh Sleep Quality Index questionnaires. Then، all of them interviewed by the someone.
    Results
    Individuals with good sleep quality went to bed at 23:12، awoke at 6:14 and had 8. 05 h total sleep time (TST). There were positive and significant correlation between sleep quality with sleep latency and bed time. And also، there were a negative correlation (p<0. 005، r=-0. 33) between sleep quality and TST. Rise time and nap time were not correlated with sleep quality.
    Conclusion
    Selecting appropriate sleep time and following sufficient and regular sleep habits increase the sleep quality.
    Keywords: sleep, sleep time, Pittsburgh Sleep Quality Index, student