فهرست مطالب

جامعه، فرهنگ، رسانه - پیاپی 5 (زمستان 1391)

فصلنامه جامعه، فرهنگ، رسانه
پیاپی 5 (زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/11/24
  • تعداد عناوین: 8
|
  • شیرین بهرام آبادیان* صفحه 1
    آلبوم های عکس خانوادگی، با انتخاب و چیدمان عکس ها، قسمت هایی گزینش شده از زندگی شخصی و خانوادگی، روایتی بصری را شکل می دهند که بر اساس آن می توان به روایت های درونی هر خانواده راه پیدا کرد. روایت هایی که وجوه مختلف فرهنگی و اجتماعی خانواده را آشکار می کند.
    در این مقاله به مفهوم روایت گری در آلبوم های عکس، انواع روایت و روایت شفاهی آلبوم های عکس خانوادگی پرداخته می شود. سپس با رویکرد به آلبوم های عکس خانواده های طبقه متوسط ایرانی، ویژگی های این آلبوم ها از جهات گوناگون مورد کنکاش قرار می گیرد و سعی بر کشف زوایای پنهان و لایه های درونی خانواده ایرانی از طریق این آلبوم ها می شود. نتیجه حاصل بیانگر ارزش ها و ترجیحات خانوادگی و اجتماعی مستتر در آلبوم های عکس خانواده های ایرانی است و نشان می دهد با وجود تحولات اجتماعی چشمگیر در خانواده ایرانی در دوره زمانی مورد بررسی، خانواده همچنان دارای جایگاه مهمی برای افراد است و حتا در صورت رد معیارهای آن توسط فرد، خللی در جایگاه و تصویر آرمانی آن پدید نمی آید.
    کلیدواژگان: عکس شخصی، خاطره، آلبوم عکس خانوادگی، روایت گری، روایت شفاهی
  • محسن حسن پور صفحه 15
    عکس و امر اجتماعی، هر دو از محصولات قرن نوزدهم و انقلاب صنعتی بودند. در دو سده گذشته، «بازنمایی» به عنوان یکی از وجوه ارتباطی میان این دو، توجه اندیشمندان بسیاری را به خود مشغول داشته است. گونتر کرس و تئو ون لون، با تاثیر از نظریه های مایکل هالیدی و رولان بارت، به بازاندیشی در مفاهیم نشانه شناسی پرداختند و «نشانه شناسی اجتماعی» را بنیان گذاشتند. آنها رویکردی برساختگرایانه به عکس اتخاذ نمودند و بر نقش فرهنگ در تولید معنا و بازنمایی امر اجتماعی متمرکز شدند. در این راستا، آنها پیش فرض بنیادین نشانه شناسی مبتنی بر «دلبخواهی-بودن» رابطه دال و مدلول را کنار گذاشتند، و آن را به مثابه فرآیندی «برانگیخته» تلقی کردند. بر این مبنا، معنای نشانه، مدام در حال تولید و بازتولیدشدن است و در هر لحظه، درون روابط سازنده، بستر و مخاطب فرموله می شود. با این مفروضات، نشانه شناسی اجتماعی مفاهیمی چون منبع نشانه ای، فرآیند بازنمایی، عکس های روایی و عکس های مفهومی را به کار می گیرد تا معناهای ممکن یک عکس را در ارتباط با امر اجتماعی فهم کند.
    کلیدواژگان: عکاسی، معناکاوی، نشانه شناسی اجتماعی، برانگیخته، بازنمایی، عکس روایی، عکس مفهومی
  • حسن خوبدل صفحه 31
    در این نوشتار تلاش می شود تا برخی از ابعاد یکی از مهم ترین پروژه های شخصی مستند نگاری عکاسانه، در ایران قرن نوزدهم روشن تر گردد. پروژه مورد نظر، مجموعه عکس هایی است که ارنست هولتسر، مهندس آلمانی، در بین سال های 1873 تا 1897 از ایران، به ویژه شهر اصفهان و اطراف آن، تهیه کرده است. به زعم نگارنده این پروژه یکی از مهم ترین (و شاید مهم ترین) مجموعه های عکس مردم شناسانه و جامعه شناختی در ایران قرن نوزدهم است. پس از معرفی عکاس، بستر اجتماعی و تاریخی کار او، به تحلیل بخشی از مجموعه او که دربردارنده پرتره هاست پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: ایران، اصفهان، قرن نوزدهم، ارنست هولتسر، آلمان، عکاسی، پرتره، جامعه شناختی، انسان شناسانه
  • محمد مهدی رحیمیان* صفحه 45
    در طی 50 سال گذشته، عکاسان بسیاری پس از وقوع و خاتمه جنگ هایی مانند کره، ویتنام، کامبوج، لبنان، بوسنی، عراق و افغانستان به عکاسی از معلولان و آسیب دیدگان نظامی و غیر نظامی پرداخته اند و با انتشار گزارش هایی مصور، برپایی نمایشگاه و انتشار کتاب، مانند سایر پروژه های عکاسی، کار را در مدت زمانی محدود خاتمه داده اند. مقاله حاضر در پی بررسی روش کار و انگیزه های مهدی منعم، عکاس مستندنگار ایرانی برای انتخاب پروژه هایی در ارتباط با قربانیان غیر نظامی جنگ تحمیلی عراق علیه ایران است. منعم برای انجام این پروژه، نزدیک به بیست سال از زندگی خود را به آن اختصاص داده است. برای او آسیب دیدگان و قربانیان جنگ، موضوعاتی از نوع عکاسی خبری و گزارش مصور یا عکاسی توریستی نیستند؛ او به حریم خصوصی این افراد وارد شده و در فضایی مشترک همنشینی کرده، به درد دل آنان گوش سپرده است، زندگی کرده و هنگامی که به سطحی از آگاهی و کنش متقابل رسیده، اقدام به عکاسی کرده است. لزوم آشنایی با روش های به کار گرفته شده توسط منعم، برای حصول به تصاویر مطلوب مورد بررسی قرار گرفته است تا در امر آموزش پیشرفته عکاسی مستند مورد استفاده قرار گیرد. عکس های او در گالری راه ابریشم به نمایش درآمد، از سوی سازمان صلیب سرخ جهانی مورد توجه قرار گرفت و در کتابی با عنوان قربانیان جنگ منتشر شد.
    کلیدواژگان: مهدی منعم، عکاسی، جنگ، قربانیان غیر نظامی، مین، سلاح شیمیایی
  • محمدرضا شریف زاده * صفحه 61
    بازخوانی تجربیات دیداری در مسیر بسترهای اجتماعی، پدیده تصویری را رقم میزند که عکاسی محصول همین پدیده تصویری و اجتماعی است. بررسی عکاسی را شاید همواره با نگاهی به تاریخ آن و کارکردهای آن سپری کرده باشیم، اما توجه به نمایی دیگر از عکاسی که شاید در نگاه اول در تاریخ عکاسی جایگاهی نداشته باشد، اندکی ما را دچار چالش می کند. تصاویر آنی و خانوادگی کمتر در رویکردهای تحلیلی عکاسی جایگاهی داشته است و به آن پرداخته شده، زیرا که معمولا در سیر آکادمیک تاریخ نگاری عکاسی، تصاویر پدیدآمده توسط نام ها است که مورد بررسی قرار گرفته، اما در اینجا نامها وجود ندارند و این تنها اشیاء تصویری و بصری است که در آلبوم های خانوادگی و یا در تک عکس های یادگاری احساسات فردی و اجتماعی را که چگونگی نمود حقیقی بودن و یا ساختگی بودن در آنها همچنان جای سئوال دارد، مورد بررسی قرار می دهد. نوشتار پیش رو تلاشی است هر چند در نمونه ای آغازین برای بررسی اینگونه از عکس ها و تلاشی است برای افزودن مفاهیم اجتماعی به تصاویر خانوادگی و بررسی براساس واقعیت حاکم بر نوع بشر که روند دوگانه ای را پدید می آورد؛ یعنی یا تصاویر را از منظر زیبایی شناسانه می نگرد و یا عکس ها را اسنادی قابل ارجاع می داند. این نوشتار به طور کلی این روند را مورد پرسش قرار می دهد.
    کلیدواژگان: عکاسی آنی، عکاسی خانوادگی، زیبایی شناسی، فرهنگ
  • رسول کمالی دولت آبادی* صفحه 71
    لذت از تفکر در یکه گی و پیوستار هستی شناسی در جامعه آرمانی و هدفمند دوران کلاسیک و عصر روشنگری سده هجدهم جای خود را به جهانی تکه تکه و تشریح پذیر در ساختار اندیشه جامعه مدرنیسم قرن نوزدهم داد. عکاسی در دوران مدرنیسم در ابتدا با نگاه آرمان گرایانه طبقه بورژوازی به دنبال گسترش ادراک انسان از پیرامون خود و ساخت زبانی جهانی، به نقد و در نتیجه تشریح و جزءپردازی کلیت هستی پرداخت. فتوکلاژ اوج چنین رویکردی است، در باورپذیری تکه گی و تشخیص. انسان مدرن در سیطره تعدد و شتاب ابزار، فن آوری و تکنیک مقهور می شود و برای گذار از این بحران به دنبال تغییر، تحول، آشتی و سازگاری با سوژگی انسان و تمام پتانسیل شناختی او می شود، تا به مدد تکنولوژی به پیوند و سازگاری دوباره قطعات متکثر تفکر مدرنیسم نائل گردد، بر این اساس فتومونتاژ خواستگاه جامعه معاصر می شود.
    کلیدواژگان: واقعیت مجازی، بحران واقعیت، مدرنیته، مدرنیسم، دوران معاصر، فتومونتاژ
  • حامد طاهری کیا * صفحه 87
    دوربین های دیجیتال محصول فرهنگ دیجیتال هستند. از این منظر باید صحبت از شبکه ای به مفهوم دیجیتال کرد که در آن اینترنت، دوربین های دیجیتال و شهروندانی قرار دارند که به یکدیگر پیوند خورده اند و دوره نوینی از سیاست، فرهنگ و جامعه را رقم زده اند. جمع های انسانی برای شکل گرفتن، به حس مشترک و ابژه هایی نیاز دارند که در بر اساس آنها بتوانند نظمی را در بین خود بوجود بیاورند. بر اساس لایب نیتس، شر به دو مفهوم شر اخلاقی (گناه) و شر طبیعی (زیان) می تواند نظم جمعی را مورد تحدید قرار دهد و این امر نه تنها توسط انسان ها، بلکه توسط ابژه هایی که بوسیله علم به جمع های انسانی آورده می شوند می تواند صورت بگیرد. دوربین های دیجیتال در انقلاب تکنولوژی خود، هویت های دورگه ای را بین امر واقعی و مجازی بوجود آورده اند که در برابر نظم جمعی قرار می گیرند و محل حلول شر می شوند.
    کلیدواژگان: شبکه دیجیتال، شر، نظم جمعی، گرامرهای خاص رفتاری، شبه، ابژه
  • محمد خدادادی مترجم زاده * صفحه 101
    این متن با گشودن چشم اندازی مشخص به برخی از ویژگی های غالب در عکاسی مدرنیستی غرب، در صدد است بین صفات منتسب به عکاسی مدرن هنری و کارکرد اجتماعی عکاسی مدرن تمایزی را مطرح کند و نشان دهد که عکاسی مدرن به عنوان امر اجتماعی از تجمیع این دو ویژگی متفاوت پدیدار شده است. سپس در بخش دوم بر اساس رهیافت بخش اول، در حوزه های مشخصی چون جراید، نگارخانه، آموزش، فرهنگ و مردم سنجه های متعارف برای پدیداری عکاسی مدرن در ایران را به مثابه امری جامعه شمول و اجتماعی معرفی نماید. در آخر نتیجه می گیرد که جلوه های گوناگون مربوط به پدیداری عکاسی مدرن ایرانی در دهه های 40 و 50 شمسی با تایید و جهت دهی نهادهای اعطای شان هنری، هم گرا و تجمیع می شوند.
    کلیدواژگان: عکاسی مدرن، کارکرد عکس، جامعه ایران
|
  • Sh. Bahram Abadian* Page 1
    Choosing and arranging the selected parts of photos in familial albums shape a visual narraon that we can pervade to every family’s internal narraon; the narraon which reveal the different socio-cultural aspects of family. In this paper، we address to narraon concept in albums، the kinds of narraon، and verbal narraon in familial albums. Then، the characteriscs of these albums will be deliberated in various aspects by looking at middle class Iranian families’ albums. We try to discover hidden parts and inner layers of Iranian families through studying these albums. The findings demonstrate socio-familiar values and preferences occulted in Iranian families’ albums. Also، we find out family has sll an important posion for persons، despite notable social variaons in Iranian families in researched me period. Also this posion and ideal image is indefecble even when a person refuses its criteria.
    Keywords: Personal Photo, Memory, Familial Album, Narraon, Verbal Narraon
  • M. Hassan Pour Aslani* Page 15
    Photos and Social affair both were the products of the 19th century and industrial revoluon. In two recent decades، presentaon- as one of communicaonal forms between these two- has engaged the most thinkers’ aenon. Effecng Michael Holliday and Roland Bart’s theories، Gunther Kress and Theo van Leeuwen addressed to rethink about the concepts of semiocs، and established social semiocs. They approach to photograph and focused on the role برساختگرايانه adopted a of culture in meaning producon and the presentaon of social affair. Along this، they overruled the basic presupposion of semiocs based on arbitrarily relaon between signified and signifier، and they presumed it as a wrathful process. Based on this concept، the sign meaning is connually producing and reproducing and will be momentarily formulized into relaon of constructor، context and audience. Social semiocs applies the concepts like semioc source، representaon process، narrave and conceptual photos to comprehend possible meanings of a photo related to Social affair.
    Keywords: Photography, Meaning Analysis, Social Semiocs, Wrathful, Representaon, Narrave photo, conceptual photo
  • Hasan Khoobdel Page 31
    In this essay it has been tried to bring some new facts to light about of one of the most important personal documentary photographic projects، in 19th century، Iran. The project is the photographs that، Ernst Hoeltzer، German engineer، took in Iran (especially in Isfahan and around the town) between 1873 and 1897. In my esmaon this project is one of the important (or maybe the most important) sets of sociological and anthropological photographs in 19th century، Iran. Aer introducing the photographer and his work’s historical and sociological context، I will proceed to cricize part of his collecon that includes his portrait photographs.
    Keywords: Iran, Isfahan, 19th century, Ernst Hoeltzer, Germany, photography, portrait, sociological, anthropological
  • M.M. Rahimian Page 45
    During previous 50 years، most photographers have taken some photos from disabled people، injured civilian and Maral people aer coming off and finishing the wars in the countries like Korea، Vietnam، Cambodia، Lebanon، Bosnia، Iraq and Afghanistan. They finished their work in a limited me period- like the other photographic projects- aer propagaon of pictorial reports، seng up exhibions and publishing books. This paper studies Mehdi Mon’em’s method and movaon- Iranian documentary photographer- for choosing the projects related to civilian vicms of Iraq exigent war against Iran. Mon’em devoted 20 years of his life to carry out this project. The war’s injured and vicms were not a subject like news photography، pictorial reports or tourist photography for him. He has entered to these person’s privacy has companied to them in a common place، has listened to their confabulaon، has lived with them and when he has achieved to an awareness level and interacon، has proceed to taking photograph. Necessarily، orientaon to the methods used by Mon’em reaching to desirable photos was checked to apply in training advanced documentary photography. His photos exhibited in ‘Silk Road’ gallery، regarded by Internaonal Red Cross Organizaon، and published in a book named “The War Vicms”.
    Keywords: Mehdi Monem, Photography, War, Civilian Vicms, Mine, Chemical Weapons
  • Sharif Zadeh* Page 61
    Reading out visual experiences in route of social context provides a pictorial phenomenon that marks the photography is the producon of this socio-pictorial phenomenon. We might have researched the photography through looking at its history and funcons، but paying aenon to the other displays of photography involve us slightly; even though at the first look، it doesn’t have any place in the history of photography. Immediate and familial photos have rarely had a significant posion in analyc approach of photography and addressed to. Because in the academic studies for historiography of photography، created photos researched through the names، but the names do not exist here، and just visual and pictorial objects study social and individual emoons in familial albums and isolated memento photos، which the appearance of these photos’ reality or arficiality apposed in. This paper is an effort- though the inial instance- to study such photos، adding social concept to familial photos، and studying based on the reality governed on humanity which makes a dual procedure. It means either we look at the photos in aesthecal viewpoint or we know the photos are reference documents.
    Keywords: Immediate Photography, Familial Photography, Aesthecs, Culture
  • R. Kamali Dolat Abadi* Page 71
    Enjoyment of contemplaon in being unique and solidarity of ontology in the idealisc and goal oriented society of classic era and age of enlightenment in the 18th century was replaced by a fragmented and analyzable world in the structure of modernisc society idea in the 19th century. In modernisc era، photography firstly addressed to cricism and analysis the totality of existence by the idealisc approach of bourgeois’ class to develop human’s cognion from his circumference and construcon of a global language. Photo collage is the top of this approach in believability of fragmentaon and cognion. Modern human is subjugated by the dominance of technology and tools mulplicity and acceleraon. Passing this crisis، human goes to change، mutaon، conciliaon and adaptaon to human’s subjecvity and all his cognive potenal to achieve adaptaon and rejoin plural fragments of modernism contemplaon. Therefore، photo assembly becomes the origin of Current era.
    Keywords: Virtual Reality, Crisis of Reality, Modernity, Modernism, Current era, Photo Assembly
  • H.Taheri Kia* Page 87
    Digital cameras are products of digital culture. From this view point، we have to reminisce the digital network that is comprised of internet، digital cameras and cizens who are linked together and have created a new age of polics، culture and society. Human sociees need the common sense and objects to form، things that they can produce an inner order based on. According to Leibnitz approach، wickedness– with two meanings، moral wickedness (sin) and natural wickedness (harm) - can threat collecve order. This can be accomplished not only by humans but also by the objects which enter in human sociees by knowledge. Digital cameras produced hybrid idenes between real affair and virtual affair through their technologic revoluon، idenes which are set against collecve order and wickedness reincarnate in.
    Keywords: Digital Networks, Wickedness, Collecve Order, Especial Behavior Grammars, Pseudo, object
  • M. Khodadadi Motarjem Zadeh* Page 101
    Opening an outlook to some dominant characteriscs in westernmodernis-c photography، this paper figures on to pose a disnconbetween referred aributes to arsc modern photography and socialfuncon of modern photography; and then demonstrates modernphotography as a social affair has appeared from congregaon of thesetwo different characteriscs. Aerward، in the second secon، we introduce standard scales forvisibility of modern photography in Iran as a social affair in disnctfields like press، gallery، educaon، culture and people. Lastly، we conclude that different displays related to visibility of Iranianmodern photography converge and congregate in helical decades 1340and 1350 by confirmaon and direcon of instutes or granng anarsc importance.
    Keywords: Modern Photography, the Funcon of Photo, Iran society