فهرست مطالب

نشریه علوم و تکنولوژی محیط زیست
سال پانزدهم شماره 1 (پیاپی 56، بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/10/18
  • تعداد عناوین: 13
|
  • افشار علی حسینی، وحید تقی خانی، داریوش باستانی، علی اکبر سیف کردی صفحات 1-10
    در تحقیق حاضر از پرلیت انبساط یافته با امولسیفایر (اولئیک اسید اتوکسیلات) برای جمع آوری و به شکل امولسیون در آوردن لکه نفتی در مقیاس آزمایشگاهی استفاده شد. نتایح آزمایشگاهی برای سه حالت پرلیت بدون امولسیفایر، امولسیفایر بدون پرلیت و پرلیت اصلاح یافته با امولسیفایر، نشان می دهد پرلیت با داشتن دانسیته پایین (kg/m3 200-40) و سطح تماس بالا (cm2/gr3000) می تواند تا lit oil/kg perlite 2/7 جذب کرده و به صورت کلوخه درآورد.امولسیفایر بدون حامل اگرچه مقدار نفت را به صورت قطره های ریز (امولسیون) در می آورد اما خود به عنوان یک عامل تهدید کننده محیط زیست به آن وارد می شود و برتری پرلیت اصلاح شده با امولسیفایر بر گونه های یاد شده می تواند تا 35 برابر وزن خود لکهء نفتی را به صورت امولسیون در آورد و با استفاده از بوم ها و توسط پمپ کردن آن را از سطح آب جمع آوری کرد.
    کلیدواژگان: لکهء نفتی، امولسیفایر، پرلیت انبساط یافته
  • شهاب فرج اللهی، علی ترابیان، غلامرضا نبی بیدهندی، علی اصغر قدیم خانی، علی محمدپور، نسیم زارع، مهدی جانقربان صفحات 11-21
    تصفیه پساب صنایع آبکاری به علت آلودگی زیاد و آلوده کردن آب و خاک، ضروری است. به علت مصرف زیاد آب این صنایع، استفاده مجدد و بازیابی پساب تصفیه شده، اهمیت خاصی دارد. در این تحقیق حذف آلومینیوم و سولفات از پساب صنایع آبکاری آلومینیوم با استفاده از پایلوت نانوفیلتراسیون مورد بررسی قرار گرفته است.
    در ابتدا با خنثی سازی پساب، مقدار آلومینیوم در پساب کاهش داده شده و سپس امکان تصفیه پساب با استفاده از فرآیند نانوفیلتراسیون مورد مطالعه قرار گرفته است. پارامترهای موثر در فرآیند که در پایلوت مورد مطالعه قرار گرفته عبارتند از: دما و فشار کاری دستگاه هنگام تصفیه با نانوفیلتراسیون. در این مطالعه از غشا 90NF که توسط شرکت فیلم تک[1] ساخته شده است، به عنوان نانوفیلتر استفاده می شود. این تحقیق در دماهای 30، 35 و 40 درجه سانتی گراد و فشارهای 5 الی20 بار انجام شد.
    نتایج مطالعات انجام شده نشان می دهد که بهترین بازده حذف آلومینیوم و سولفات در فشارهای بین 5/7 تا 5/12 بار و دمای 30 درجه سانتی گراد به دست می آید. همچنین مشاهده می شود با افزایش دما و فشار، فلاکس آب عبوری از نانوفیلتراسیون افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: پساب صنایع آندایزینگ، جداسازی توسط غشا، نانوفیلتراسیون، پلاریزاسیون غلظتی
  • حسین بانژاد، حمید محب زاده، احسان علیایی صفحات 23-35
    یکی از مهم ترین مسایل پیش روی کشاورزی فاریاب، تدوین الگوی کشت بهینه می باشد. در این راستا تخمین پارامترهای موثر بر کمیت و کیفیت آب قابل دسترس به عنوان یکی از مولفه های حایز اهمیت در اتخاذ تصمیمات مدیریتی در پیشرفت و توسعه کشاورزی پایدار امری ضروری است. در این مطالعه از تکنیک شبکه های عصبی مصنوعی برای تخمین سطح آب چاه های پیزومتری و همچنین عوامل موثر بر کیفیت آب (EC، SAR) مورد استفاده برای کشاورزی بهره گرفته شده است. بدین منظور از داده های ماهانه برداشت شده سطح آب چاه های پیزومتری در طی 7 سال و داده های مربوط به کیفیت آب در طول 4 سال در دشت نهاوند استفاده شد. همچنین تراز سطح آب زیر زمینی شهرستان نهاوند در سال86-1385با استفاده از سامانه اطلاعات مکانی ترسیم شد. کارایی مدل توسط معیارهای آماری شامل ضریب تعیین (R2)، ریشه مربع میانگین خطا(RMSE) و میانگین قدرمطلق خطا (MAE) مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج برآمده نشان داد که ضریب R2برای تخمین سطح آب چاه های پیزومتری برابر 98/0 و برای SARو EC به ترتیب برابر با 991/0 و 990/0 بودند. نتایج فوق بیانگر توانایی مناسب شبکه های عصبی مصنوعی به عنوان تکنیکی برتر برای شبیه سازی پارامترهای کمی وکیفی موثر در تعیین الگوی کشت بود. همچنین نتایج حاصل از ترسیم مکانی سطح آب زیرزمینی توسط سامانه اطلاعات جغرافیایی حاکی از کمبود منابع آب های زیر سطحی در این منطقه بود.
    کلیدواژگان: الگوی کشت، تخمین، سامانه اطلاعات جغرافیایی، شبکه های عصبی مصنوعی، نهاوند
  • نفیسه حق طلب، محسن گودرزی، مجید حبیبی نوخندان، احمدرضا یاوری، حمیدرضا جعفری صفحات 37-49
    افزایش گازهای گلخانه ای در چند دهه اخیر باعث برهم خوردن تعادل اقلیمی کره زمین شده که به آن پدیده تغییر اقلیم (Climate Change) اطلاق می شود. مهم ترین تبعات تغییر اقلیم افزایش دمای متوسط کره زمین، افزایش پدیده های حدی اقلیمی نظیر سیل، طوفان، تگرگ، طوفان های حاره ای، امواج گرمایی، افزایش سطح آب دریاها، ذوب شدن یخ های قطبی، امواج گرمایی و سرماهای نابهنگام خواهد بود. در این تحقیق ایستگاه های سینوپتیک دو استان تهران و مازندران در دوره 2005-1988 مورد بررسی قرار گرفته و برای دوره2039– 2010 با استفاده از مدل اقلیمی LARS-WG و ریز مقیاس نمایی داده های گردش عمومی جو پیش بینی شده است. هدف اصلی مقایسه میزان تغییرات در دو جبهه شمالی و جنوبی رشته کوه البرز مرکزی بوده است. در نهایت با توجه به افزایش دما و کاهش بارندگی در هر دو استان کویرزایی در آینده سرعت بیشتری خواهد یافت، که این نرخ رشد در دامنه جنوبی البرز مرکزی بسیار چشمگیرتر از دامنه شمالی آن است. همچنین احتمال افزایش بارندگی های سیل آسا و رگباری در هر دو دامنه وجود دارد که این احتمال برای بارش های با شدت بیشتر در مازندران و با دوره برگشت کوتاهتر در تهران بیشتر است.
    کلیدواژگان: تغییر اقلیم استان های تهران و مازندران، مدل LARS، WG، بارش سیل آسا، کویرزایی
  • مهرداد باقری، حمید محمدی، غلامرضا نوری، بهروز میر صفحات 51-64
    استفاده بی رویه از منابع آب زیرزمینی این منابع را در معرض خطر قرار داده و تلاش در جهت استفاده پایدار از آن ها را به یک الزام تبدیل کرده است. این مطالعه با هدف بررسی عوامل تعیین کننده پایداری استفاده از منابع آب در استان کهکیلویه و بویراحمد انجام یافته است. پایداری بر اساس دو دیدگاه و با استفاده از دو شاخص لحاظ گردید. در یک دیدگاه پایداری منابع آبی معادل کاهش اتلاف آب در نظر گرفته شد. در دیدگاه دوم الگوی استفاده از زمین و کودشیمیایی نیز مورد توجه قرار گرفت و یک شاخص ترکیبی ارایه گردید. داده های مورد استفاده نیز شامل الگوی استفاده از نهاده ها، محصولات و متغیرهای اقتصادی- اجتماعی از میان بهره برداران منتخب استان کهکیلویه و بویراحمد به دست آمد. یافته ها نشان داد در الگوهایی که شاخص اتلاف آب به عنوان معیار پایداری استفاده از آب تعریف گردید، درآمد بهره برداران و توانایی مدیریتی آنان به عنوان مهم ترین عوامل تاثیرگذار بر استفاده پایدار از آب هستند. در حالی که در الگوهای مبتنی بر شاخص ترکیبی پایداری، عوامل فنی همانند برخورداری از سیستم آبیای مدرن، نوع کانال انتقال آب و فاصله میان چاه و زمین زراعی بر استفاده پایدار از آب موثر هستند. همچنین نتایج نشان داد که وجود محصولات با خطر درآمدی بالا در الگوی کشت لزوما منجر به افزایش ناپایداری نمی شود.
    کلیدواژگان: استفاده پایدار از منابع آب، شاخص پایداری، استان کهکیلویه و بویر احمد
  • حسین قره داغی، حمید محمدی*، پرویز حقیقت جو صفحات 65-77

    در این مطالعه، تعیین ارزش بازده نهایی آب کشاورزی، برآورد حساسیت آب بران نسبت به قیمت آب، نرخ گذاری آب، اثر قیمت بر میزان مصرف آب و آلودگی آب بررسی شد. داده های مورد نیاز با استفاده از روش نمونه گیری و تکمیل پرسشنامه جمع آوری گردید.
    طبق نتایج، در گروه بهره برداران دارای زمین کم تر از 10 هکتار،با افزایش یک درصد بهای آب آبیاری، کشاورزان در نواحی یک تا پنج به ترتیب51/0، 77/0، 97/0، 61/0 و 72/0 درصد در مصرف آب صرفه جویی می نمایند.درگروه بهره برداران دارای زمین بیشتر از 10 هکتار، با افزایش یک درصد بهای آب، کشاورزان در نواحی یک تا پنج به ترتیب 9/0، 48/0، 56/0، 62/0 و 66/0 درصد در مصرف آب صرفه جویی می نمایند. درصد معنی دار بودن قیمت آب درکل دوره در تمام نواحی مورد مطالعه بالاتر از 89% برآورد شده است. درگروه بهره برداران دارای زمین بیشتر از 10 هکتار در ناحیه یک، اگر یک متر مکعب آب اضافی در فصول تابستان و پاییز در دسترس بهره برداران قرار گیرد، به ترتیب باعث افزایش درآمد کشاورزان به اندازه 116 و 505 ریال خواهد شد. ضمنا در این فصول کشاورزان با محدودیت آب مواجه هستند. ارزش بازده نهایی آب کشاورزی برای بهره برداران دارای زمین کم تر از 10 هکتار در نواحی یک تا پنج به ترتیب 65، 148، 190، 230 و 102 ریال و برای بهره برداران دارای زمین بیشتر از 10 هکتار در نواحی یک تا پنج به ترتیب 208، 113، 77، 69 و 120 ریال برآورد شده است. بنابراین توصیه می شود دولت علاوه بر اعمال سیاست های قیمتی، سیاست های غیر قیمتی از جمله تشویق آب بران و اعمال سیاست های کاهش دهنده آلودگی منابع زیست محیطی از جمله اطلاع رسانی به موقع، وضع مقررات صحیح وارزش گذاری آب، در جهت مصرف بهینه و کاهش آلودگی آب را مورد نظر قرار دهد.

    کلیدواژگان: مدیریت تقاضا، ارزش بازده نهایی آب، سیاست قیمت گذاری و استان فارس
  • مجید عباس پور، زهرا عابدی، مجید احمدیان، فرزانه مظفری صفحات 75-93
    ارزش اقتصادی منابع زیست محیطی، ابزاری برای آشنا کردن مردم با خدمات و محصولات ارایه شده توسط عملکردهای زیست محیطی است.
    این مقاله یافته های اصلی پژوهش در دشت ارژن و دریاچه پریشان را به منظور برآورد ارزش کالا و خدمات مختلف فراهم شده توسط این مکان طبیعی که به عنوان منطقه حفاظت شده شناخته شده است، بر اساس قیمت بازار انعکاس می دهد.
    پس ازتعیینمرزهای طبیعی و اجتماعی - سیاسی منطقه، تمام کالا و خدمات زیست محیطی شناسایی شدند. سپس، پرسشنامه های مرتبط به هر یک از کالا و خدمات، به طور مناسب طراحی و تکمیل شده و در مرحله بعد توسط نرم افزار Eviews مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    بر اساس نتایج نهایی، ارزش فعالیت ماهی گیری در منطقه، 1597 میلیارد ریال (168 میلیون دلار)، گیاهان دارویی در حدود 48 میلیارد ریال (5 میلیون دلار)، میوه های طبیعی، 36 میلیارد ریال (3 میلیون دلار)، علوفه، 6957 میلیارد ریال (732 میلیون دلار) و آب، 5694 میلیارد ریال (599 میلیون دلار) برای دوره زمانی یک سال (1387) محاسبه شد.
    با توجه به موارد ذکر شده، ارزش کل کارکردها و خدمات محاسبه شده منطقه مورد مطالعه 24457 میلیارد ریال (2574 میلیون دلار) تخمین زده شد.
    کلیدواژگان: اقتصاد زیست محیطی، تالاب، ارزش گذاری، ارزش تجاری، قیمت بازار، دریاچه ارژن و پریشان
  • سحر رضایان، سیدعلی جوزی، اسماء پیراسته صفحات 91-109
    این مطالعه از تاریخ 1/11/1384 لغایت 30/5/1386با هدف ارایه برنامه مدیریت راهبردی توسعه طبیعت گردیدربزرگترین جزیره خلیج فارس (قشم)به انجام رسید. بدین منظوردرگام نخست به شناسایی جاذبه های طبیعی، میراث فرهنگی وتاسیسات زیربنایی این جزیره اقدام شد. درادامه با بهره گیری از مدل های اکولوژیک سرزمین ایران کارتعیین پتانسیل و توان اکولوژیک منابع تفرجگاهی منطقه به منظور استقرار کاربری های تفرج گسترده و متمرکز درمقیاس 1:50000 به انجام رسید. با هدف پیش بینی نیازهای منطقه از نظر مراجعین، تعداد 65 عدد پرسشنامه کلاوسون در زمان حداکثرتقاضا (نوروز1385) تکمیل گردید. برنامه راهبردی توسعه صنعت اکوتوریسم به روش SWOT پیشنهاد شد. این روش مبتنی برشناسایی عوامل داخلی (نقاط ضعف وقوت) وعوامل خارجی (فرصت ها وتهدیدات) محیط تحت بررسی است. دراین تحقیق کارشناسایی این عوامل با استفاده از ابزار پرسشنامه و به روش دلفی(انتخاب خبرگان) به انجام رسید. نتایج این مطالعه نشان می دهد علی رغم وجود منابع با لقوه مناسب که می تواند این جزیره را به قطب گردشگری منطقه مبدل نماید، وجود کمبودهایی درتاسیسات زیربنایی و نبود اطلاع رسانی شایسته و بازاریابی مناسب، سبب شده درحال حاضرجزیره از نظر وضعیت راهبردی در شرایط رقابتی(استراتژی ST) قرار گیرد. با توجه به نتایج تجزیه و تحلیل های به عمل آمده در قالب جداول برنامه ریزی راهبردی کمی توسعه طبیعت گردی جزیره قشم(QSPM)، چهار راهبرد مبتنی برشرایط رقابتی پیشنهادگردید. با ملحوظ داشتن شرایط فنی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی درزمان اجرای این مطالعه که در روش SWOT از آن به عنوان نمره جذابیت یاد می شود، استراتژی «استفاده از ا مکانات اقامتی و خدماتی سازمان توسعه و عمران قشم برای سرویس دهی اولیه به گردشگران منطقه درکوتاه مدت» به عنوان اولین و موثرترین راهبرد به منظور بهبود شرایط حال حاضر پیشنهادگردید.
    کلیدواژگان: اکوتوریسم، ظرفیت برد محیط زیست، برنامه ریزی راهبردی، قوت ها و ضعف ها، تهدیدات و فرصت ها، جزیره قشم
  • مهدیه رضایی، سید مسعود منوری، قاسمعلی عمرانی صفحات 111-120
    براساس محاسبات انجام یافته در محل دفن پسماندهای شهر خمین روزانه 48 تن پسماند به صورت غیر اصولی دفن می گردد.این روش سنتی، مشکلات زیست محیطی بسیاری را در پی داشته است و ضرورت اقدامات بهینه سازی را بر مسئولان و مردم آشکار نموده است. جهت کاهش مشکلات دفع پسماندهای شهری، شهرداری خمین در استان مرکزی تصمیم به احداث و بهره برداری از تاسیسات کمپوست گرفته است. مساحت اراضی طرح 2 هکتار و با اهداف توسعه آن به وسعت 3 هکتار می باشد. ظرفیت تولید طرح در سال 2 هزار تن کمپوست است که قابل افزایش نیز خواهد بود. با این حال گزینه مطرح دیگردراین زمینه در شهر خمین و دیگر شهرهای با موقعیت مشابه، بهداشتی کردن دفن فعلی پسماندها از طریق انجام عملیات دفن بهداشتی می باشد. پژوهش حاضر سعی در مقایسه طرح کمپوست با دفن پسماندهاداشته و ضمن ارزشیابی محل فعلی دفن پسماندها با استفاده از روش الکنو با انجام محاسبات از ملاحظات اقتصادی در این بررسی بهره جسته است و در نهایت به منطقی بودن انتخاب گزینه دفن بهداشتی برای شرایط شهر خمین، با توجه به موقعیت اکولوژیکی و کسب حداکثر امتیاز اندکس الکنو و مقایسه هزینه های دفع هر کیلوگرم پسماند به دو شیوه موجود که دارای اختلاف بیش از 10 تومان می باشد، دست یافته است. بدیهی است که در صورت رعایت تفکیک از مبدا و تبدیل طرح کمپوست به بیوکمپوست، به معنای واقعی کلمه و حذف بسیاری از لوازم و تاسیسات پرهزینه آن و سرشکن کردن هزینه های اقتصادی این طرح برای چند شهر مجاور در استان و یا استان های همجوار از طریق جانمایی محل طرح کمپوست در فاصله بین چند شهر نزدیک به هم می توان به نتایج بهتری در این زمینه دست یافت و این گزینه را نیز با بررسی دقیق، بار دیگر محل تامل قرار داد.
    کلیدواژگان: مواد زاید آلی، کمپوست، دفن بهداشتی
  • اکرم الملوک لاهیجانیان، مجید مهنام صفحات 121-136
    طراحی توسعه فضای سبز عمودی بزرگراه شهید صیاد شیرازی در بر گیرنده مناطق 4 و 7 شهرداری تهران هدف مورد بررسی در این پژوهش بوده است.
    این مطالعه توصیفی از نوع پیمایشی است. در چارچوب طرح جامع کیفیت محیط شهری بزرگراه با در نظر گرفتن ساختار کالبدی بدنه های طرفین بزرگراه 9 زون بندی انجام و سپس طراحی فضای سبز آن با ویژگی های گیاهان مناسب در هر کدام از پهنه های مزبور انجام شد.سپس با استفاده از پرسشنامه و توزیع آن بین شهروندان محله های حاشیه بزرگراه شهید صیاد شیرازی در حد فاصل مناطق 4و7 شهرداری تهران نظر سنجی به عمل آمد.پرسشنامه بر اساس مقیاس پنج درجه ای لیکرت تهیه و تنظیم گردیده است. پرسشنامه مشتمل بر 22 سوال بسته و تعداد 5 سوال باز که سوالات پاسخ بسته 5 گزینه ای است.
    بر اساس اهداف تحقیق سه فرضیه تنضیم شد و با استفاده از نرم افزار spss و Excell مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.یافته های تحقیق به این ترتیب نتیجه گیری شد که: فرضیه شماره (1) «ایجاد فضای سبز عمودی و غیر عمودی در محورهای شهری و بزرگراهی و همچنین در نماهای ساختمان ها به کیفیت زیست محیطی کمک می کند» متغیر های تحقیق در سطح معنی داری متغیر های تحقیق دارای همبستگی هستند فرضییه تائید شد. فرضیه شماره(2) تحقیق «توسعه سرانه فضاهای سبز مناطق 4 و7 منجر به زیباسازی منظر شهری خواهد شد» با بررسی متغیرها و ضریب همبستگی مربوطه تائید شد. فرضیه شماره (3) تحقیق «اجرای طرح های فضای سبز عمودی وغیر عمودی به توسعه شهری انجامد» در سطح معنی داری دارای همبستگی بوده و تائید شدند.
    در طراحی ها از تنوع گیاهی با توجه به زمان های خزان و رنگ های متفاوت استفاده گردد.پرهیز از طراحی برای نماهای طراحی شده شهری انجام شده و، طراحی برای بسترهایی امکان پذبرباشد که مجاورت آن زمین مناسب برای کاشت گیاهان وجود داشته باشد. در طراحی می توان از سایر عناصر مانند حضور آب و نورپردازی در جهت ارتقا هرچه بیشتر کیفیت استفاده نموده. دیواره پادگان ها به دلیل عدم وجود زمین مناسب برای کاشت گیاهان، بستر مطلوبی به حساب نمی آیند. که طراحی برای نماهای فرعی ساختمان های رو به بزرگراه بایدتهیه شود. از اختلاف سطوح و شیب های موجود در بسترهای طراحی می توان استفاده نمود.توصیه می شود در بسترهای انتخابی ترکیبی از انواع المان ها مانند احجام سبز، درخت، گیاهان رونده، بوته و مانند آن استفاده نمود.با توجه به تجارب و سابقه موجود بهتر است از گیاهان ریشه دار در خاک در طراحی ها استفاده نمود. زیرا بیشترین میزان مقاومت در برابر تغییرات حرارت به خصوص سرما را خواهند داشت.
    کلیدواژگان: مدیریت توسعه فضای سبز، نماهای شهری، ارتقای محیط زیست، مدیریت شهری، فضای سبز عمودی
  • شهلا تشکر، محمود رضا همامی همامی، برهان ریاضی، رضا جعفری صفحات 137-151
    اهمیت تفرج در پارک های شهری غیر قابل تردید است و می تواند تا حدودی محدودیت های دسترسی شهرنشین های کم درآمد را به طبیعت جبران کند. در این مطالعه تاثیر پارامترهای فضای سبز)غنا، تنوع و تراکم گونه های چوبی) بر غنا و تنوع گونه ای پرندگان در 25 پارک از مجموعه پارک های شهر اصفهان مورد بررسی قرار گرفته است.
    سرشماری از پرندگان و درختان پارک در فصل بهار با استفاده از ترانسکت های نواری و تحلیل داده ها با استفاده از رگرسیون خطی و غیرخطی انجام گرفت.
    در مجموع 24 گونه پرنده با تراکم های مختلف در پارک های مورد بررسی شناسایی گردید. باغ گل ها با 16 گونه و پارک ساحل با 2 گونه به ترتیب دارای بالاترین و پایین ترین غنای گونه ای در بین پارک های شهر اصفهان بودند. نتایج این بررسی بیانگر افزایش غنای گونه ای پرندگان با افزایش تنوع گونه های چوبی و مساحت فضای سبز بود. نتایج به دست آمده می تواند جهت جذب بیشتر پرندگان در طراحی پارک ها مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: غنای گونه ای پرندگان، تنوع گونه های چوبی، پارک های شهری
  • فریال احمدی، محمدرضا بمانیان، علیرضا صادقی صفحات 151-165
    استمرار تخریب گستره ها و مناظر طبیعی در نبود مدیریت های صحیح و حضور بی تامل فنآوری و گسترش بی رویه شهرنشینی، نه تنها نیاز اساسی انسان به حضور در منظر طبیعی به مثابه زادگاه اولیه و ابدی انسان را بی جواب نهاده، بلکه برهم خوردن تعادل طبیعی این اکوسیستم ها، حیات و زندگی او را نیز دچار نقصان و مشکل گردانیده است. پژوهش حاضر به منظور ساماندهی و حفاظت از منظر طبیعی منطقه حفاظت شده آبشار مارگون فارس به مثابه اکوسیستم زنده، پویا و حیات بخش منطقه مارگون، و بر مبنای انگاره های طراحی منظر پایدار شکل گرفته است تا از این رهگذر موجبات انگیزش حضور هر چه بیشتر گردشگران داخلی و خارجی به این منطقه ها را فراهم آورد.
    روش تحقیق حاضر از نوع پیمایشی در منطقه ی توصیفی- تحلیلی است که در آن هدف، ارایه الگوی توسعه گردشگری پایدار منظر حفاظت شده آبشار مارگون می باشد. در فرآیند ارایه این الگو ها و در جهت دستیابی به نقاط ضعف، قوت، فرصت ها و تهدید های منطقه، نخست ویژگی های کالبدی، محیط زیستی، اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و تاریخی منطقه با استفاده از اسناد و مدارک مستدل چون نقشه ها و عکس های هوایی مورد بازشناسی و تحلیل قرار گرفته، سپس با تدوین پرسش نامه به عنوان ابزار جمع آوری اطلاعات، نیازها و ترجیحات گردشگران و جامعه محلی جهت حضور در منطقه مورد بحث، مورد تدقیق قرار گرفته است. در نهایت با ارزیابی میزان سازگاری ترجیحات گردشگران جهت حضور در سایت حفاظت شده آبشار مارگون با جاذبه های طبیعی منطقه، پیشنهادات و الگوی گردشگری پایدار با تاکید بر انگاره های طراحی منظر پایدار ارایه شده است.
    کلیدواژگان: توسعه گردشگری پایدار، منطقه حفاظت شده، اصول طراحی منظر پایدار، آبشار مارگون فارس
  • شهیندخت برق جلوه، نغمه مبرقعی دینان صفحات 167-184
    هدف این مطالعه بررسی روند توسعه شاخص های پایداری شبکه سبزراه های شهری بر مبنای اصول بوم شناسی سیمای سرزمین است. زمینه مطالعه، رویکرد بوم شناختی برنامه ریزی شبکه سبزرا ه ها در مقیاس های مختلف فراشهری، شهری و فروشهری است که در آن ضمن توجه به اصول بوم شناسی سیمای سرزمین، احتیاجات شهروندان به محیط های طبیعی و مکان های گذران اوقات فراغت مد نظر قرار می گیرد. ارتباط بین ساخت و عملکرد سیمای سرزمین نکته کلیدی دیگری است که در این مطالعه مورد توجه است. در این راستا، هم در مقیاس منطقه ای-عملکردی و هم در مقیاس عرصه بندی سیمای سرزمین ها، همجواری بوم شناختی مناطق و جزء- مناطق پهنه های شهری مورد توجه قرار می گیرد.
    روش پژوهش، بر مبنای رویه مدل سازی، مطالعه تطبیقی- استنتاجی است. از این طریق، ضمن مقایسه توسعه شاخص های پایداری در رویکردهای «برنامه ریزی» و «برنامه ریزی بوم شناختی»، شاخص های جدیدی برای برنامه ریزی پایداری محیط های طبیعی و شبکه سبزراه های شهری نتیجه گیری می شود. شاخص های سنتی ارزیابی کیفی محیط های طبیعی، از جمله درصد پوشش فضاهای سبز محدوده های شهری، توان ارزیابی کیفیت ساختاری محیط های طبیعی و تنوع خدمات بوم شناختی آن ها را ندارند. شاخص های جدید بوم شناختی امکان ارزیابی ساخت و عملکرد شبکه سبزرا ه های شهری و تداوم استعلای عرصه بندی نوین سیمای سرزمین ها را فراهم می آورند.
    کلیدواژگان: پایداری، بوم شناسی سیمای سرزمین، عرصه بندی سیمای سرزمین ها، شبکه بندی سبزرا ه ها
|
  • Afshar Alihosseini, Vahid Taghikhani, Daryoush Bastani, Aliakbar Safekordi Pages 1-10
    In this study used of expanded perlite were modified with emulsifier and their potential usefulness in combating oil spill. the data experimental show that when this perlite is added to water-oil mixture، the light particles (40-200kg/m3) move on the surface spreading over it very quickly. The expanded perlite has high surface area (3000cm2/gr) and high porosity (>90%). However expanded perlite be ability adsorb oil spill and to form clog. It seems that if the emulsifier without expanded perlite adds to water-oil mixture، emulsifier as a pollutant enters to sea medium. The expanded perlite were modified by emulsifier can emulsify oil spill that is 35 times heavier than is own weight، so adsorbed oil with expanded perlite were modified can with use Mechanical instrument as booms and pumps collected of surface sea water.
    Keywords: oil spill, Emulsifier, expanded perlite
  • Shahab Farajollahi, Ali Torabian Torabian, Gholamreza Nabi-Bidhendi, Aliasghar Ghadimkhani, Ali Mohammad Pour, Nasim Zare, Mahdi Jangorban Pages 11-21
    Wastewater treatment of electroplating industries is essential due to high pollution and contamination of soil and water. Due to high rate of water consumption of these industries، it is important to reuse and recycle the treated wastewater. In this research، removal of aluminum and sulfate from the wastewater was studied by using Nano-filtration pilot in aluminum anodizing industry. Initially، aluminum of wastewater is reduced by neutralization of wastewater and then the pretreated wastewater is studied by nano-filtration. The effective parameters in process were temperature and pressure which studied through pilot studies. NF-90 used as a Nano filtration (NF) module which is prepared and manufactured by Filmtech Company. The temperature were 30، 35، 40°C and the pressure intervals were 5 to 20 bar. The results demonstrated that the best aluminum and sulfate removal obtained at 7. 5 to 12. 5 bar pressure and temperature of 30°C. The pressure and temperature increments induced to flux increment.
    Keywords: Anodizing wastewater, Membrane separation, Nano, filtration, Concentration Polarization
  • Hossein Banejad, Hamid Mohebzadeh, Ehsan Olyaie Pages 23-35
    One of the most important issues in irrigated agriculture is determination of optimum lant pattern. Therefore، estimation of effective parameters in quality and quantity of available water is significant and is one of the most important components in adoption of management decisions in development of sustainable agriculture. In this study، Artificial Neural Networks technique has been used for estimation of piezometer wells water level and also effective factors for water quality used in agriculture (EC، SAR). For this purpose، monthly recorded data for piezometer wells water level during a seven year and data related with water quality during a four years period in Nahavand plain were used. Also، a groundwater level in Nahavand in year of 1385-86 was drawn. Efficiency of model was evaluated by statistical criteria including coefficient of determination (R2)، root mean square error (RMSE) and mean absolute error (MAE). The derived results showed that R2 value for estimation of piezometer wells water level is 0. 98 and for SAR and EC is 0. 991 and 0. 990 respectively. The above results indicated the appropriate ability of Artificial Neural Networks as superior technique for simulation of effective quality and quantity parameters in determination of plant pattern. Also the results from spatial drowning of groundwater level by Geographic Information System indicated the shortage of water resource in this region
    Keywords: Artificial Neural Networks, GIS, Planting Pattern, Nahavand
  • Nafise Haghtalab, Mohsen Goodarzi, Majid Habibi Nokhandan, Ahmad Reza Yavari, Hamid Reza Jafari Pages 37-49
    In recent decades increasing the green house gases caused damage to the Earth climate balance which is named Climate Change. Most important effects are increasing in mean temperature، flood، storm، hail and sea levels. In this article، synoptic stations in Mazandaran and Tehran provinces is investigated from 1988 to 2005 and by LARS-WG modeling and by downscaling GCM data which is predicted for 2010-2039. The main purpose of this research was comparing changes between Northern and Sothern hillside of Central Alborz Mountain. Finally، according to the rain and temperature incensement in both provinces، development of deserts happens and this negative expanding in the Southern side of Alborz will be more extensive. Also، heavy rain falls may increase in both sides، but in Mazandaran more sever rain fall will occur and in Tehran rain fall will happen in short period of times and more frequently.
    Keywords: climate change in Tehran, Mazandaran Provinces, LARS, WG, heavy rain fall, desert
  • Mehrdad Bagheri, Hamid Mohammadi, Gholamreza Nouri, Behrooz Mir Pages 51-64
    Irregular use of groundwater resources has confronted them with danger، obligating attempt toward sustainable use. The aim of this study was to investigate the determinant factors of sustainable use of water resources in Fars province. Sustainability was considered from two points of views using two indices. In one view، sustainability of water resources was considered equal to reduce water waste. In another one، land and chemical fertilizer pattern was also considered، leading to a compound index. The data applied to the analysis were input usage pattern، produced crops and socio economic gathered through Fars province farmers. The results in models showed that water waste was considered as sustainability index. Producers’ income and their managerial abilities are of the most important factors which affects sustainable use of water. While in the case of the models based on the compound index، technical factors such as modern irrigation system، water transferring channels type and distance between well and farm affect the sustainable use of water. The finding also revealed that presence of crops with high income risk doesn’t necessarily result increasing instability.
    Keywords: Sustainable Use of Water Resources, Sustainability Index, Kohkilouye, Boyerahmad Province
  • Hossein Gharadaghi, Hamid Mohammadi, Parviz Haghjoo Pages 65-77

    The purposes of this study are to determine marginal value of irrigation water، estimation of price elasticity of water demand and distinguish different method of water pricing. Then، the required data were obtained from 127 farmers which were selected from 24 villages of Fars Province by sampling method. Results showed that: One percent increasing in water price in 1-5 region for group of farmers who own less than 10 hectares (owning hectares<10)، decreases the water demand 0. 51، 0. 77، 0. 97، 0. 61 and 0. 72 percent، respectively. For the farmers groups who own more than 10 hectares (owning hectares 10)، increasing one percent in water price in 1-5 region، decreases the water demand 0. 9، 0. 48، 0. 56، 0. 62 and 0. 66 percent. Water price had significant effects on water demand in all regions and estimated more than %89. For the farmer group owning more than10 hectares in the first regions، increasing one m of extra applied water in summer and autumn season، increased farmers’ income between116 and 505 IR. Rial respectively، and in that irrigation season applying water was limited. For the farmers group owning less than10 hectares، marginal value of irrigation water for 1-5 regions estimated 65، ، 190، 230 and 102 IR. Rial and for the farmer groups owning more than10 hectares، marginal value of irrigation water for 1-5 regions estimated 208، 113، 77، 69 and 120 IR. Rrial. Thus، government could present non-price policies (encouragement of water carriers، presenting related information، water pricing) in order to decrease water pollution.

    Keywords: irrigation Water, optimum consumption, Price, demand management, Fars Province
  • Majid Abbasspour, Zahra Abedi, Majid Ahmadian, Farzaneh Zafari Pages 75-93
    Economic valuation of the environmental resources is an instrument to familiarize people with the services and products provided by ecological functions. This article reflects estimation of main findings of a research on Arjan Plain and Parishan Lake to value several goods and services provided by this natural site which is recognized as a protected area، based on market prices. After determining natural and socio – political boundaries of the zone، all environmental goods and services have been identified. Then، questionnaires relevant to each goods and services have been appropriately designed and filled to be analyzed by Eviews software in the further stage. Based on the final results، the value of fishing activity in the region has been calculated about 1597 Milliard IR. Rials (168 Million Dollars); medicinal herbs 48 Milliard IR. Rials (5 Million Dollars); natural fruits 36 Milliard IR. Rials (3 Million Dollars)، the forage 6957 Milliard IR. Rials (732 Million Dollars)، and water 5694 Milliard IR. Rials (599 Million Dollars) for an annual period starting from 2008. Accordingly، the total value of the functions and services computed for the region has been estimated to be 24457 Milliard IR. Rials. (2574 Million Dollars)
    Keywords: Environmental Economic, Wetland, Valuation, Trade value, Market Price, Arjan plain, Parishan Lake
  • Sahar Rezaian, Seyed Ali Jozi, Asma Pirasteh Pages 91-109
    This Study had been Carried out within the period of Feb. 2006 till Sep. 2007 to present the Strategic Management Plan for Ecotourism Development in the biggest Island of Persian Gulf (Gheshm). In the first Step we started to identify the Natural resorts، Cultural heritage and infrastructure in this island which was followed considering Iran''s Ecological model. we had tried to determine local potentials and ecological capability of recreational resources to establish the intensive and extensive recreation’s land use on the scale of 1/50000. 65 questionnaire had been filled in the high season (March 2006) to predict the regional demand of local visitors via Klawson method. The strategic management plan of ecotourism development had been suggested via SWOT method. This method is based on external alternatives (Weakness، Strengths points) and internal alternatives (Opportunities and Threats) of the studied environment. The above mentioned items were identified using Delphi method (Expert''s Choice). The results showed despite rich resources in this island which can transform this island to recreational pole، the lack of infrastructure and advertisement and appropriate marketing، has placed this island in strategic situation. Based on this result and analysis four strategies had been suggested، considering the technological، economical، social and cultural situation during the operation time. This was called the Attractiveness mark in SWOT Method، the Strategy of using the settlement Facilities and Services by Gheshm development organization to provide basic short time services to the local visitors which can be the first and most effective strategy to reach better situation at present.
    Keywords: Ecotourism, Environmental Carrying Capability, Strategic Planning, Strengths, Weaknesses, Threats, Opportunities, Gheshm Island
  • Mahdiyeh Rezaei, Seyed Masoud Monavvari, Ghasemali Omrani Pages 111-120
    According to the executed calculations in the site of wastes'' landfill in Khomein city، 48 metric tons of wastes are buried inaccurately daily. This traditional method causes many environmental troubles and indicates the necessity of taking optimized actions to authorities and peoples. Due to reducing troubles of urban waste landfill، municipality of Khomein city in Markazi province decided to construct and utilize compost installations. The area of the project land is 2 hectares and the aim of its development is up to 3 hectares. The capacity of this project is 2000 metric tons composts yearly which has the capability of increasing. By the way، another relevant option in this case in Khomein city or other similar cities is sanitizing current method of wastes'' landfill and execution sanitary landfill operation. Present study intend to compare compost project by waste'' landfill besides evaluating present site of waste''s landfill by utilizing Oleckno method by executing calculations، which uses economical considerations. Ultimately it finds that selecting sanitary landfill option for the circumstance of Khomein city concerning ecological situation and acquiring maximum point of Oleckno index is logical and comparison of expenses of 1 kg waste''s landfill by two available methods indicates variance of 10 tomans. Obviously، in the case of considering the principles of the separation from origin and transformation of compost to bio compost by all its aspects and omitting its expensive installations and equipments and cost reduction of economical expenses of this project، we can reach to a better conclusion in neighboring cities in this province or other proximate provinces by localizing the site of compost project in the interval of several neighboring cities and considering this option by executing more precise investigations.
    Keywords: Organic Waste, Compost, Sanitary Landfil
  • Akramolmolook Lahijanian, Majid Mahnam Pages 121-136
    Vertical green space development design of martyr Sayyad Shirazi Highway which encompasses regions four and seven of Tehran Municipality was the aim of this case study. The kind of this descriptive study is measurement kind. In the structure of comprehensive design of the highway civic environment quality، considering the structures of two sides of the highway، 9 zones were established and then designing of the green space was done according to the suitability of the plants specifications for each sector. Next step was dispatching questionnaire amongst residents of Sayyad Shirazi’s highway margins، between zone 4 and 7. This questionnaire was set based on five degree Likert scale production and includes 22 closed questions which are 5 choices and open ones. Based on the researches’ aims، three hypotheses were set and analyzed by S. P. SS and Excel software. of this research were resulted as below: 1- First Hypothesis: Creating vertical and non-vertical green spaces in city axels and Highways and also Buildings’ views will help to enrich the quality of environment. Variants of this research were united at a meaningful level and the first hypothesis was approved. 2- Second Hypothesis: developing per head green space in region 4 and 7 causes beautification of urban view. This hypothesis was approved considering its variants and unity index. 3- Third Hypothesis: Performing Vertical and non-vertical green spaces will result municipal development. This hypothesis was approved by its unity at a meaningful level. Diversity of the plants should be used in designs and it is better to consider different colors of the plants in different times of the year of their creeping. In order to reach to this stage، the design of buildings should be rational and suitable with the structure of the soil and the land which the building is constructed on it to plant suitable flower and trees. Also water and light can be used to enhance the quality of the design. Garrisons’ walls are not suitable to sow plants as they are not built in suitable lands. Different designs should be considered for minor buildings in the highway and the difference between different levels of the lands will help to enrich these designs. Using different elements such as green mass and volume، tree، bush، wayfarer plant and other similar material are advised to be used for this purpose. Based onprevious and present experience using rooted in soils plants is advised as they are much more resistant against cold.
    Keywords: Management of green space development, urban views, promote environmental management, vertical urban green space
  • Shahla Tashakor, Mahmoud-Reza Hemami, Borhan Riazi, Reza Jafari Pages 137-151
    City parks have high recreational values and can be a surrogate nature for the low-income citizens. In this study impacts of green space parameters (richness، diversity and density of woody species) on bird species richness and diversity was assessed in 25 city parks in Isfahan. Bird census and measuring vegetation variables were performed in spring strip transects and linear and non-linear regressions were used for analysis of collected data. On the whole 25 bird species were observed in Isfahan city parks. Baghe-Golha with 16 species and Parke-Sahel with only two species had the highest and lowest bird species richness respectively. Results of this study revealed that bird species richness of city parks increases with increasing the diversity of woody species and the area of green space. These findings could be considered for designing the city parks to attract more bird specie.
    Keywords: Bird species richness, Diversity of woody species, City parks
  • Ferial Ahmadi, Mohammadreza Bemanian, Alireza Sadeghi Pages 151-165
    City parks have high recreational values and can be a surrogate nature for the low-income citizens. In this study impacts of green space parameters (richness، diversity and density of woody species) on bird species richness and diversity was assessed in 25 city parks in Isfahan. Bird census and measuring vegetation variables were performed in spring strip transects and linear and non-linear regressions were used for analysis of collected data. On the whole 25 bird species were observed in Isfahan city parks. Baghe-Golha with 16 species and Parke-Sahel with only two species had the highest and lowest bird species richness respectively. Results of this study revealed that bird species richness of city parks increases with increasing the diversity of woody species and the area of green space. These findings could be considered for designing the city parks to attract more bird species.
    Keywords: Bird species richness, Diversity of woody species, City parks
  • Shahindokht Barghjelveh, Naghmeh Mobarghaee Dinan Pages 167-184
    This study examines the process of developing sustainability indicators for urban greenways networking process according to the principles of landscape ecology. The ecological approach towards greenways networking process is capable of providing a conceptual theory and has a multitude of different aspects that can be studied in mega-urban، urban، and sub-urban scales. The purpose of this study is not only to examine the principles of ecological approach، but also to explore the urban needs to provide green zones and leisure areas for citizens. This paper focuses on the relationship between “structure” and “function” which has a key role in this study. Based on the comparative-analytical research method، new ecological principles are provided for the process of planning sustainable urban green zones. Traditional indicators for qualitative evaluation of green zones are not only inadequate for determining the structural value of green zones، but are also incapable of expressing their diverse ecological benefits. New ecological criteria provide a better opportunity to evaluate and qualify greenways networking process and to raise the process of landscapes networking.
    Keywords: Sustainability, Landscape ecology, Landscapes networking, Greenways networking