فهرست مطالب

نشریه مطالعات برنامه درسی آموزش عالی
پیاپی 4 (پاییز و زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/12/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سیمین بازرگان، محمود مهرمحمدی، بهمن زندی، عیسی ابراهیم زاده، محمدرضا سرمدی صفحات 7-30
    تبیین برنامه درسی راهبردی آموزش عالی، در حوزه مطالعات برنامه درسی، مطالعات و پژوهش هایی را به خود اختصاص داده است. پژوهش حاضر، روایت تجربه ای زیسته از مطالعه ای پدیدارشناختی در تبیین الگوی آن و تدوین برنامه درسی برای واحد درسی «مبانی برنامه ریزی آموزش متوسطه» و مطالعات مرتبط با آن در طول یک نیمسال تحصیلی است. مطالعه ای مبتنی بر رویدادهای یک کلاس درس دانشگاهی، با تاکید بر این واقعیت که دستیابی دانشجویان به علم و فناوری روز، نیازها و به تبع آن توجه به مسائل و ضرورت های جدیدی که فراروی دانشگاه قرار داده است. طرح این تجربه از برنامه درسی، بیانگر چگونگی ایجاد پیوند میان تجارب زیسته و آموخته های قبلی و شرایط واقعی در حال تحول است. تلاش مدرس و دانشجویان در مشارکت فعال برای شناسایی مسائل و کلید خوردن پاسخ های راهبردی و مصداق های آن در برنامه درسی آموزش عالی و کلاس درس دانشگاهی و زمینه های به روز شدن این مصداق ها از طریق برنامه درسی راهبردی، از موارد قابل تامل این تجربه است. ویژگی خاص این کلاس درس، چندرشته ای بودن آن 40 دانشجوی دبیری در رشته های شیمی، فیزیک و ریاضیات است. این تنوع رشته ای همراه با زمینه های کاربرد آموخته های کلاس در زندگی شغلی و تجارب زیسته آن ها، موقعیت بی همتای تجربه کلاس درسی، برای پژوهش را مبتنی بر تجربه هرچند کوچک از برنامه درسی راهبردی آموزش عالی فراهم ساخته است.
    کلیدواژگان: برنامه درسی راهبردی آموزش عالی، پدیدارشناسی
  • شهرزاد خسروی نژاد، دکترعلیرضا عصاره، حسین الهام پور صفحات 31-59

    هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی موانع بین المللی سازی برنامه های درسی دانشگاه های آزاد منطقه 6 (استان خوزستان) از دیدگاه هیات علمی این دانشگاه ها است. این پژوهش از نوع توصیفی و به روش پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش شامل 1474 نفر از اعضای هیات علمی تمام وقت دانشگاه های آزاد منطقه 6 می باشند که از این تعداد 330 نفر به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه محقق ساخته با 45 گویه بود. برای تعیین روایی پرسشنامه از روش هم زمان و برای پایایی پرسشنامه از آزمون ضریب آلفای کرونباخ (0.93) استفاده شد. برای تحلیل داده ها علاوه بر روش های آمار توصیفی، از روش آمار استنباطی در سطح معنی داری 05/0 = α شامل t تک نمونه ای استفاده شده است. نتایج پژوهش حاضر بیانگر آن است که از دیدگاه اعضای هیات علمی، مشکلات فرهنگی، مالی، تجهیزاتی، مدیریتی–سیاسی، تکنولوژیکی (فاوا)، انسانی، محتوایی، روش های تدریس و ساختاری از موانع بین المللی سازی برنامه های درسی دانشگاه های آزاد منطقه 6 می باشند.

    کلیدواژگان: بین المللی سازی آموزش عالی، بین المللی سازی برنامه درسی، دانشگاه آزاد، موانع
  • علیرضا مطلبی فرد، حمیدرضا آراسته، مروارید خنجرخانی، سعید صفایی موحد صفحات 60-84
    پژوهش حاضر که به بررسی ویژگی های یک استاد خوب می پردازد در چارچوب رویکرد کیفی و با استفاده از تحلیل محتوا صورت گرفته است. برای بدست آوردن مولفه ها و نشانگرهای یک استاد خوب، از مصاحبه نیمه ساختار یافته استفاده شده است. جامعه پژوهش شامل کلیه دانشجویان کارشناسی ارشد دانشگاه تربیت معلم تهران و حجم نمونه شامل 32 دانشجوی کارشناسی ارشد بود که از طریق روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. برای تحلیل اطلاعات به دست آمده از تحقیق، از تحلیل محتوا و روش کدگذاری باز و کدگذاری انتخابی استفاده شد. نتایج به دست آمده نشان داد که یک استاد خوب دارای هشت ویژگی اساسی شامل آشنایی با مهارت های تدریس، بهره وری پژوهشی، رعایت اخلاق حرفه ای، توجه به ابعاد عاطفی، توانایی در مدیریت کلاس، برخورداری از شخصیتی ممتاز، داشتن شایستگی های علمی و در نهایت داشتن مهارت های ارزشیابی است.
    کلیدواژگان: استاد خوب، ویژگی ها، دانشجویان کارشناسی ارشد، پژوهش کیفی، دانشگاه تربیت معلم
  • حسن ملکی، محسن حاجی تبار فیروزجایی، سید نبی الله قاسم تبار صفحات 85-108
    پایان نامه ها تا حد زیادی بازتاب تمایلات و سلیقه های ذهنی دانشجو است که طی دوران آموزش دانشگاهی شکل می گیرد. شکل گیری مساله از مقولات عمده این نوع مدارک پژوهشی است. هدف اصلی از نگارش این مقاله بررسی مفاد پایان نامه ها، گرایش موضوعی، روش تحقیق، روند و نسبت استفاده از منابع فارسی به لاتین می باشد. روش«تحلیل محتوا» در این پژوهش به کار رفته است. سوالات این پژوهش عبارتند از 1- موضوعات اساسی در رشته برنامه درسی کدام است؟ 2- پایان نامه های مورد بررسی براساس موضوع تحقیق آن ها در حوزه برنامه درسی در دانشگاه های مربوطه چه وضعی دارند؟ 3- پایان نامه های مورد بررسی براساس موضوع تحقیق آن ها در حوزه برنامه درسی در دانشگاه های مربوطه و مقالات انجمن مطالعاعات برنامه درسی چه تشابه و تفاوت هایی دارند؟ 4- روش تحقیق مورد استفاده در پایان نامه های دانشگاه های مربوطه چگونه است؟ 5- روند و نسبت استفاده از منابع فارسی به لاتین در پایان نامه های دانشگاه های مربوطه به چه صورت است؟ پراکندگی موضوعی در پایان نامه های رشته برنامه ریزی درسی نامناسب بوده است عمده ترین رویکرد کمی و عمده ترین روش تحقیق توصیفی- پیمایشی بوده است. با توجه به افزایش رو به رشد استفاده از منابع لاتین در تدوین پایان نامه ها این موضوع به یکی از هنجارهای علمی بین دانشجویان مبدل گردیده است. با توجه یافته ها این گونه می توان نتیجه گرفت که در پایان نامه های تحصیلات تکمیلی به برخی موضوعات توجه بیشتر و به برخی از موضوعات توجه کمتری شده است. که این امر می تواند متاثر از عواملی چون تخصص استاد راهنما، سرفصل های درس و ناآگاهی از موضوعات به روز باشد.
    کلیدواژگان: پایان نامه، تحلیل محتوا، برنامه درسی
  • جواد عبدلی سلطان احمدی، زیبا مشایخی، رحمان مهدی نژاد قوشچی، امیر پناه علی صفحات 109-131
    پژوهش حاضر با هدف کلی، بازنگری و تعیین عناوین وسرفصل دروس جدید برنامه درسی رشته مکانیک ماشین های کشاورزی براساس دیدگاه های اساتید، کارفرمایان و فارغ التحصیلان انجام شده است. به همین منظور پژوهشی توصیفی و از نوع پیمایشی در سه جامعه مختلف آماری از اساتید، کارفرمایان و فارغ التحصیلان این رشته در منطقه شمال غرب کشور (استان های آذربایجان شرقی و غربی و اردبیل) انجام گردید. جهت گردآوری اطلاعات از پرسش نامه که به دو صورت سوال های بسته و باز طراحی شده بود استفاده شد و تحلیل داده ها توسط آمار توصیفی، فراوانی و آنالیز واریانس صورت پذیرفت. نتایج بدست آمده نشان داد که: 1) دروس فنی و عملی به حالت ضعیف، تئوری و نظری مناسب، اصلی و تخصصی در حد متوسط و علوم پایه در حد بالا ارائه شده اند 2) از نظر این سه گروه، دوره های کارآموزی دانشجویان، تجهیز کارگاه ها، عملی بودن دروس فنی، تطابق دروس دانشگاهی با الزامات محیط و تناسب دروس کشاورزی با رشته های کشاورزی بسیار کم می باشد. 3) برای کاربردی شدن این رشته ضرورت ارائه دروس عمومی خیلی کم، دروس علوم پایه درحد زیاد، دروس اصلی به جز دروس باغبانی، زراعت و دامپروری در حد زیاد و دروس الزامی در حد زیاد می باشد. 4) مجموع واحدهای فعلی جهت پوشش مناسب اهداف ناکافی می باشد. لازم به ذکر است که 9 عنوان درس جدید از طرف سه گروه، 5 عنوان درس جدید توسط کارفرمایان و فارغ التحصیلان، 6 عنوان درس جدید توسط اساتید و فارغ التحصیلان، 1 عنوان درس جدید توسط اساتید و کارفرمایان، 4 عنوان درس جدید مختص فارغ التحصیلان و یک درس نیز توسط کارفرمایان جهت تامین اهداف رشته و پاسخ گویی به نیازها پیشنهاد گردید. هم چنین تجارب، عقاید و خواسته های سه گروه در مورد حذف و اضافات در واحدها و سرفصل ها بطور تفضیل بیان شده است.
    کلیدواژگان: آموزش عالی، برنامه ریزی درسی، بازنگری برنامه های درسی، مکانیک ماشین های کشاورزی
  • عباس شکاری، علی محمدی، معصومه منفردی جعفر بیگی صفحات 132-147
    هدف پژوهش حاضر، تبیین تاثیر متغیرهای استقلال طلبی، کنترل درونی، ریسک پذیری، انگیزه پیشرفت و خلاقیت در هنرآموزان رشته های فنی و حرفه ای به منظور افزایش این قابلیت هاست. روش تحقیق “توصیفی-پیمایشی” است. جامعه آماری هنرآموزان منطقه 2 شیراز بود. برای برآورد واریانس جامعه و تعیین حجم نمونه ابتدا یک گروه 30 نفری از هنرآموزان به روش نمونه گیری تصادفی ساده از جدول مورگان و جرسی انتخاب شدند و از طریق توزیع پرسشنامه در بین آن ها واریانس محاسبه شد. براساس واریانس و فرمول حجم نمونه با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای تعداد300 نفر انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه محقق ساخته با مقیاس پنجگانه لیکرت است که ضریب پایانی آلفا کرونباخ 86% برآورد شد. تجزیه و تحلیل داده ها از طریق آزمون t تک متغیره و با نرم افزار17 spss انجام شده و نتایج نشان داد کارآفرینی در زمینه استقلال طلبی، کنترل درونی، انگیزه پیشرفت و خلاقیت بالاتر از میانگین بود، و نتایج با یافته های مک کللند (1996) گروسام (2003) و بارون و شن (2008) که مهم ترین ویژگی کارآفرینان را استقلال طلبی و انگیزه پیشرفت بالا می داند که باید از طریق برنامه ریزی و مطالعات تطبیقی و نیز الگوگیری از کشورهای دیگر بستر کار را فراهم نمود. اما نمرات ریسک پذیری از متوسط نمره معیار پایین تر بوده است. نتایج حاصل از متغیر ریسک پذیری در راستای پژوهش های جعفری مقدم و فخارزاده (1390)، دراکر (1985)، شاین (1994)، پوستیگو (2002)، خاناکا (2003) و بارون و شن (2008) بوده است.
    کلیدواژگان: خلاقیت، کارآفرینی، استقلال طلبی، انگیزه پیشرفت، اختراع و نوآوری، برنامه درسی آموزش عالی
  • مهدی محمدی، رضا ناصری جهرمی، حمیده زاهدی، هاجر معینی شهرکی صفحات 148-172
    هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه بین رویکردهای مطالعه دانشجویان، ارزیابی آنان از تدریس و دستاوردهای تحصیلی آنان در قالب یک مدل علی میباشد. جامعه آماری، شامل تمامی دانشجویان ورودی سال تحصیلی 90-89 دانشگاه شیراز بود که با استفاده از روش نمونه گیری خوشهای مرحلهای، 430 دانشجو انتخاب شدند. ابزار تحقیق شامل پرسشنامه های رویکردهای مطالعه دانشجویان سیمونز (2009)، ارزیابی اثربخشی تدریس مک کرومیک و مورفی (2008) و سنجش میزان یادگیری بیشاپ (2010) بود که پس از محاسبه روایی و پایایی، بین افراد نمونه توزیع گردید. با استفاده از روش های تحلیل مسیر و تحلیل رگرسیون چندمتغیره، داده ها تحلیل شدند. نتایج نشان داد که: 1- رویکرد عمقی، سطحی و راهبردی دانشجویان به مطالعه، پیشبینیکننده مثبت و معنیدار دستاوردهای تحصیلی آنان براساس نتایج و دستاوردهای دوره و نیز کیفیت تلاش آنان میباشند. 2- رویکرد عمقی، سطحی و راهبردی دانشجویان به مطالعه، پیشبینیکننده های مثبت و معنیدار متغیرهای سازماندهی و برنامهریزی دوره، ارتباطات، تعامل استاد با دانشجویان و پیشبینیکننده منفی و معنیدار متغیر تکالیف، امتحانات و نمرهدهی میباشند 3- رویکرد سطحی، عمقی و راهبردی دانشجویان به مطالعه، پیشبینیکننده مثبت و معنیدار نتایج و دستاوردهای دانشجویان از دوره و نیز کیفیت تلاش دانشجویان میباشند. 4- کنترل متغیرهای برونزاد نشان داد که متغیرهای تکالیف، امتحانات و نمره دهی و روش های آموزشی تکمیلی بهطور مستقیم پیشبینیکننده معنیدار متغیرهای یادگیری میباشند در حالیکه متغیرهای سازماندهی و برنامهریزی دوره، ارتباطات و تعامل استاد با دانشجویان بهطور مستقیم پیشبینیکننده متغیرهای یادگیری نمیباشند.
    کلیدواژگان: رویکردهای مطالعه، دانشجو، ارزیابی، اثربخشی تدریس، دستاوردهای تحصیلی
|
  • S. Bazargan, ., M. Mehrmahammadi, ., B. Zandi ., I. Ebrahimzadeh , M.R. Sarmadi. Pages 7-30
    a number of studies have elaborated on strategic curriculum in higher education. This study is a phenomenological research focused on a lived experience regarding a university course on "Principles of Secondary Education". The study was concerned with classroom events bearing in mind the fact that access to modern science and technology posed for universities new challenges and demands. This experience of curriculum explains how lived experiences, previous learning, and current conditions are subject to change. Efforts made by lecturer and students toward identifying problems in order to provide strategic responses are plausible issues here. Involvement of students with different academic background and job experiences made this experience distinct and unique.
    Keywords: Curriculum Model for Higher Education, Phenomenological
  • S. Khosravi Negad, (M.A.), A. Assareh , H. Elhampour Pages 31-59

    The purpose of this study was to identify the main barriers of the internationalization of curriculum in 6th states Azad universities (Khuzestan) according to the facultie's viwes. This is a descriptive research and a survey method is employed. The statistic population includes 1474 full time faculties of 6th states Azad universities and 330 participants were selected based on Multi Stages Cluster Sampling. A research-made questionnaire with 45 statements has been administrated as the tools. The validity was measured by simultaneous method and the coefficients were between 0/7 and 0/75 and the reliability of questionnarie was 0.93 based on Chronbakh Alpha. For the analysis of data, a combination of descriptive and inferential techniques at the significant level of α = 0/5 including one-sample T test has been used. The findings indicates according to the facultie's viwes cultural, financial, equipment, political/admini-strative, technological, human resources, curriculum content, teaching strategies and structural problems were known as the main obstacles of the internationalization of curriculum in the 6th states Azad universities.

    Keywords: Internationalization of higher education, Internationalization of curriculum, Obstacles, Azad university
  • A. Motalebi Fard., , H. Arasteh. , M. Khanjarkhani., , S. Safaie, Movahed. Pages 60-84
    This research evaluates characteristics of a good instructor in a framework of a qualitative approach by using content analysis. This research used semi structured interviews to determine indicators of a good instructor. Population of study included all master students in Tarbiat Moallem University. A sample of 32 master students was selected. Content analysis and open and axial coding method was used for information analysis. The result indicated that a good instructor has eight principal characteristics including knowledge about teaching skills, research productivity, observing professional ethics, paying attention to affective dimensions, ability in class management, having an excellent personality, having scientific competencies and finally having assessment skills.
    Keywords: good instructor, Master students, qualitative research, Tarbiat Moallem University
  • H. Malaki. , M. Hajitabar Firouzjaee., , S.N. Ghasemtabar. _ Pages 85-108
    Theses are to a great extent but a reflection of students’ inclinations and tastes forming in their university years. How the formation of the “problem” is done, is of great importance to these research documents. The aim of this paper is to investigate into the theses’ contents, topic orientation, methodology, trend and proportion of using Persian and English references. The methodology for this research is “content analysis”. The research questions are: 1. What are the main subjects in curriculum development? 2. What is the status of the analyzed theses in the major curriculum development in relation with their topics? 3. What are the differences and similarities between the analyzed theses and papers from the Association of Curriculum Development Studies as far as their topics are concerned? 4. What are the methodologies of these theses? What is the trend and proportion of Persian and English references? Findings and
    Conclusion
    The diversity of subjects/topics was not seen to be satisfactory in the major “curriculum development”. The main approach was seen to be quantitative, and the most important methodology was descriptive In regard with a significant increasing trend in the frequency of taking advantage of English references, this was seen to be a research norm among students. According to the findings, one can conclude that graduate theses pay enough attention to particular subjects and not enough consideration of some other topics. This can be a result of the limitation in the expertise of teachers, lesson rubrics, or not being up to date on the part of teachers or students.
    Keywords: Graduate, Analysis of the Contents
  • J. Abdeli Soltan–Ahmadi. Student)., Z. Mashayekhi., ., R. Mehdinejhad Ghoshchi. Student), A. Panahali. Student) Pages 109-131
    This study is conducted to revise and restructure curricula in Mechanics of Agriculture Machinery (MAM) in undergraduate level. The survey method was used in this study and three population subjects were included as faculty members, business managers, and graduate bachelor students in MAM in the East, West Azerbaijan, and Ardebil provinces in Iran. The data was gathered by Likert Scale questionnaires as well as by open questions. Descriptive statistics and ANOVA were used to analyze the data. The findings of this study indicated that: 1. Technical and practical courses were offered in a poor manner, theoretical courses in a fair situation, major courses in a median level, and general science course in a high level. 2. Technical and practical courses are not appropriate with MAM objectives in applying them to business sectors. 3. In order to prepare students in tune with demands of the private sector, it was suggested that the emphasis of the MAM should be on major courses except Animal Husbandry, Agronomy, and Horticulture and Breeding. 4. Finally, nine new courses were suggested by the three groups of the study, five new ones by the students and business managers, six new courses by the faculty members and students, one new course by the faculty members and the business managers, five new ones only by the graduate students, and one new course only by the business managers were suggested to include in the MAM curricula in order to improve the efficiency of the Mechanics of Agriculture Machinery courses.
    Keywords: Curriculum revision, higher education, course syllabi, Mechanics of Agriculture Machinery
  • A. Shekari. , A. Mohammadi., , M. Monfaredi Jafarbeigi. _ Pages 132-147
    The present study examines the effects of variables including seeking independence, internal control, risk taking, achievement motivation, and creativity among the students of vocational college academic subjects. The method applied in this study is “descriptive-survey” and the population includes the students of Shiraz educational district No. 2. In order to calculate the variance for the population and specifying the number of samples, first a group of 30 students are selected through simple random sampling according to Morgan and Jersey table and the variance is obtained through a questionnaire administered to the samples. Next, 300 individuals are selected according to the variance and the sample size formula and by applying stratified random sampling. The instruments that serve the purpose of the study include a five-likert scale, research-made questionnaire for which the reliability of. 86 is calculated through Cronbach’s alpha. Finally, the collected data are analyzed by t-test. As the results show, entrepreneurship is higher than the average for the variables of seeking independence, internal control, achievement motivation, and creativity. This is in line with the results by McClelland (1996), Grossm (2003), and Baron and Shane (2008) who take seeking independence and achievement motivation as the most determining characteristics of entrepreneurs which should be reinforced through planning, contrastive studies, and examining the path that other countries have taken. But the results indicate that risk-taking score is lower than the average. This is in agreement with the results obtained by Jafari Moghadam and Fakharzadeh (2011), Druker (1985), Shine (1994), Postigo (2002), Khanaka (2003) and Baron and Shane (2008).
    Keywords: creativity, entrepreneurship, seeking independence, achievement motivation, invention, innovation, higher education curriculum
  • M. Mohammadi. , R. Naseri Jahromi., , H. Zahedi., , H. Moieni Shahraki. _ Pages 148-172
    Abstract: The aim of this study was suggestion of casual model of Student's Study Approaches, their Evaluation of Teaching and their Academic Gains. Statistical population of this study involved all of Shiraz university students in the year of 2010-2011. By Cluster sampling method, 430 students were selected. Three questionnaires were used: Student's Study Approaches (Symons, 2009), Evaluation of Teaching Effectiveness (Mc Cormic, 2008) and Measures of learning (Bishop, 2010) which were distributed and collected after calculation of validity and reliability. Data analyzed by Path Analysis and Multivariable Regression. The results showed: 1) Student's Study Deep, Surface and Strategic Approaches were a positive significant anticipant of their Academic Gains 2) Student's Study Deep, Surface and Strategic Approaches were a significant positive anticipant of Organizing, Planning, Communication, Professor_ Student Interaction variables, and they were significant negative anticipant of Paperwork’s, Exams and Scoring variables. 3) Student's Study Deep, surface and strategic Approaches were a significant positive anticipant of their Academic Gains and quality of their attempts also. 4) Control of Exogenous variables showed that Paperwork’s, Exams, Scoring and Advanced Educational Methods variables were a significant anticipant of learning variables directly, whereas Organizing, Planning, Communication, Professor_ Student Interaction variables were not a significant anticipant of learning variables directly.
    Keywords: Study Approaches, Student, Evaluation, Teaching Effectiveness, Academic Gains