فهرست مطالب

تحقیقات اطلاع رسانی و کتابخانه های عمومی - پیاپی 75 (زمستان 1392)

نشریه تحقیقات اطلاع رسانی و کتابخانه های عمومی
پیاپی 75 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • غلامرضا فدایی* صفحات 457-462
  • لیلا نظری، زاهد بیگدلی* صفحات 463-475
    هدف
    در پژوهش حاضر سعی شده است تا با استفاده از نظر کتابداران کتابخانه های عمومی ایران ویژگی های محتوایی وب سایت های کتابخانه های عمومی ایران با برخی کشورهای جهان مقایسه شود.
    روش
    پژوهش حاضر به روش پیمایشی- توصیفی انجام شده است. در این پژوهش 20 وب سایت از کتابخانه های عمومی کشورهای آمریکا، انگلیس، ژاپن و هند با 9 وب سایت مربوط به کتابخانه های عمومی ایران مورد مقایسه قرار گرفته است. ابزار گردآوری داده ها، سیاهه وارسی به منظور مقایسه وب سایت کتابخانه ها و پرسشنامه جهت نظرسنجی از کتابداران کتابخانه های عمومی ایران بوده است.
    یافته ها
    پس از حذف مترادف ها و یکدست و هماهنگ سازی واژه ها در بررسی وب سنجی، جمعا 35 ویژگی محتوایی از مطالعه وب سایت های خارجی و ایرانی به دست آمد. با استفاده از روش تحلیل محتوا و 85 درصد از پربسامدترین پاسخ های کتابداران، جمعا تعداد 30 ویژگی جهت طراحی الگوی پیشنهادی انتخاب شدند. این ویژگی ها شامل جست وجوی پیشرفته، جست وجو در کتابخانه، کتابخانه دیجیتال، از کتابدار بپرس، امانت بین کتابخانه ای، شرایط عضویت، امکانات کتابخانه، پروژه ها و طرح ها، کتابخانه و واحدهای تابعه، گزارش ها، درباره ما، معرفی بخش های کتابخانه، معرفی کتاب، اطلاعات تماس، مجموعه کتابخانه، سوال ها و پیشنهادها، بخش بزرگسالان، حساب من، خدمات، کمک به کتابخانه، تازه های کتابخانه، راهنمای کتابخانه، خط مشی ها و آیین نامه ها، آمار، اخبار، دوره های آموزشی، پست الکترونیک، ساعات کار، ورود اعضا، و بخش کودک می باشد. از دیگریافته های این بررسی می توان به تفاوت بین ویژگی های محتوایی در وب سایت های ایرانی و خارجی و نیز تفاوت بین نظرات کتابداران ایرانی اشاره کرد.
    اصالت/ارزش: این پژوهش ضمن بررسی و مقایسه ویژگی های محتوایی وب سایت های کتابخانه های عمومی ایران با برخی کشورها، با تهیه سیاهه وارسی به ارائه یک طرح پیشنهادی برای طراحی وب سایت کتابخانه های عمومی در ایران پرداخته است.
    کلیدواژگان: وب سایت ها، کتابخانه های عمومی، کتابداران، تحلیل وب سایت
  • محسن مطیعی* صفحات 477-492
    هدف
    هدف این پژوهش، تعیین میزان برابری در توزیع منابع کتابخانه ای در شهرستان های استان مرکزی با بهره گیری از ضریب جینی به منظور ارزیابی توزیع منابع و امکانات است. هدف غایی این تحقیق ارائه روشی برای ارزیابی برابری توزیع منابع جهت سیاستگذاری در توزیع منابع کتابخانه ای است.
    روش
    این پژوهش با روش اسنادی و بهره گیری از آمار سالانه اداره کل کتابخانه های عمومی استان مرکزی و با استفاده از منحنی لورنز و محاسبه ضریب جینی انجام پذیرفته است.
    یافته ها
    یافته های تحقیق نشان می دهد که ضریب تراکم جینی برای کتب موجود در کتابخانه های استان نسبت به جمعیت 12 شهرستان مورد مطالعه 0.24 و ضریب جینی برای مساحت بنای کتابخانه های استان 0.24 و برای دیگر منابع از جمله صندلی مطالعه و رایانه های موجود، به ترتیب 0.23 و 0.24 می باشد. یافته ها نشان می دهد که توزیع منابع و دسترسی به کتابخانه های عمومی در شهرستان های استان مرکزی از توزیع و برابری مطلوبی برخوردار است.
    اصالت/ارزش: توزیع برابر منابع و بهره مندی عادلانه در دسترسی به منابع یکی از اهداف مدیریت منابع است. جهت سنجش توزیع برابر میان افراد جامعه اغلب توجه به منابع مالی و درآمدی می شود. روش های مختلفی جهت سنجش برابری در توزیع وجود دارد که یکی از آنها ضریب تراکم جینی است که از روش های پرکاربرد اقتصادی است که در مطالعه حاضر به کار رفته است.
    کلیدواژگان: منحنی لورنز، توزیع کتاب و منابع، ضریب جینی، کتابخانه های عمومی، استان مرکزی
  • اسماعیل شاه طهماسبی، محمدرضا اسمعیلی گیوی *، سارا شمس الهی صفحات 493-510
    هدف
    این تحقیق با ابزار بررسی روند کارایی کتابخانه های نهادی در سطح استانی، به دنبال تبیین راه هایی برای شناخت استان های کارا و مشخص کردن سیاستهای کلانی است که تاکنون بر مدیریت کلی آنها حاکم بوده است.
    روش
    روش تحقیق، توصیفی- تحلیلی بوده و داده های کتابخانه ای با حضور 30 استان در چارچوب سازوکار سیستماتیک تحلیل پوششی داده ها به کمک نرم افزار DEA MASTER.1 پردازش شده است. با استفاده از شش شاخص ورودی و سه شاخص خروجی به بررسی روند کارایی نسبی کتابخانه های نهادی در مقیاس استانی، بین سال 1387 تا 1390 پرداخته شده است. روش محاسبه کارایی در چارچوب بازده مقیاس فزاینده بوده، و رویکرد ورودی گرا مورد استفاده بوده است.
    یافته ها
    در طی این سالها، تغییرات در اعداد کارایی و تعداد استان های کارا و غیرکارا قابل تامل است. بیشترین تعداد استانهای کارا در سال 1388 بوده است و کمترین اختلاف کارایی بین بیشترین و کمترین ارقام کارایی در یک سال، مربوط به سال 1390 می باشد. در مجموع می توان گفت برای توزیع منابع یا ورودی ها، رویکرد دسته بندی بر اساس شاخصهای مناسب و عملکرد محور، و در بررسی خروجی، استفاده از شاخصهای بلندمدت و رویکرد استراتژی محور پیشنهاد می گردد.
    اصالت/ارزش: با توجه به ارقام کارایی، روند تغییرات و میزان تغییرات، می توان نتیجه گرفت که این حوزه در دوران رشد و ناپایداری قرار دارد ولی روند مدیریتی برای کاهش اختلاف ها و عدالت محوری مناسب بوده است. مشخص کردن علت تغییرات عمده در ارقام کارایی برخی استانها در این سالها و انتخاب استان های مرجع برای استانهای ناکارا از دیگر مباحثی است که در این تحقیق صورت گرفته است.
    کلیدواژگان: کتابخانه های نهادی، کارایی، تحلیل پوششی داده ها، فرایند سیستماتیک پردازش داده
  • پیمان جلیل پور*، عبدالحسین فرج پهلو صفحات 511-525
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی امکان به کارگیری مدل بازاریابی 4P در کتابخانه های عمومی استان خوزستان بر اساس نظرات مدیران و کتابداران این کتابخانه ها انجام شده است.
    روش
    پژوهش حاضر پیمایشی و از نوع توصیفی است. در این پژوهش، برای گردآوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. جامعه پژوهش 287 نفر از مدیران و کتابداران کتابخانه های عمومی استان خوزستان بودند که در مجموع، از 120 پرسشنامه دریافت شده، 93 پرسشنامه قابل استفاده تشخیص داده شد و در تجزیه و تحلیل داده ها به کار رفت. برای تحلیل داده ها از آمار توصیفی و آزمون فریدمن استفاده گردید.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد که میزان آشنایی مدیران و کتابداران کتابخانه های عمومی استان خوزستان با مفهوم بازاریابی در کتابخانه ها در سطح «زیاد» است. درصد قابل توجهی (8/68 درصد) از مدیران و کتابداران این کتابخانه ها با ضرورت وجود واحدی مجزا با عنوان واحد بازاریابی در کتابخانه های عمومی اعلام مخالفت نمودند. در کتابخانه های عمومی استان خوزستان، توجه به ارائه «محصول»، توجه به «مکان»، توجه به «فعالیت های تشویقی و ترغیبی» و در نهایت، توجه به «بها» به ترتیب اولویت های اول تا چهارم را به خود اختصاص دادند. در مجموع، این نتایج گویای امکان پذیر بودن استفاده از مدل بازاریابی 4P در این کتابخانه هاست.
    اصالت/ارزش: نتایج این پژوهش می تواند برای نهاد کتابخانه های عمومی کشور و نیز نهاد کتابخانه های عمومی استان خوزستان در راستای اقدام به فعالیت های بازاریابی و ارائه خدمات تخصصی انتفاعی مفید واقع شود.
    کلیدواژگان: مدل بازاریابی 4P، فعالیت های تشویقی، کتابخانه های عمومی، استان خوزستان
  • زهرا اباذری، فهیمه باب الحوائجی، بهنام جهانگیری فرد* صفحات 527-547
    هدف
    هدف اصلی این پژوهش بررسی موقعیت مکانی کتابخانه های عمومی منطقه چهار شهر تهران بر اساس معیارهای مرکزیت و سازگاری و همچنین پیشنهاد مکان های مناسب تر جهت احداث کتابخانه های جدید می باشد.
    روش
    پس از جمع آوری داده های پایه، یک پایگاه اطلاعاتی در محیط جی آی اس تشکیل شد. سپس بر اساس معیارهای از پیش تعیین شده نقشه های جداگانه تهیه گردید. در ادامه با همپوشانی لایه های تهیه شده وضعیت کتابخانه های موجود مورد بررسی قرار گرفت و در نقشه نهایی نیز مناطق مناسبی برای احداث کتابخانه های جدید پیشنهاد گردید.
    یافته ها
    بر اساس یافته های پژوهش کتابحانه های عمومی منطقه چهار شهر تهران با مولفه های مربوط به معیار مرکزیت و همچنین مولفه های مربوط به معیارهای سازگاری تناسب نسبی بالایی دارند؛ اما به لحاظ تناسب با معیارهای مربوط به کاربری های ناسازگار با کتابخانه وضعیت مناسبی ندارند. یافته های پژوهش مشخص نمود که کتابخانه های مورد بررسی توزیع جغرافیایی مناسبی ندارند. با توجه به معیار های در نظر گرفته شده موقعیت های مناسب تری برای احداث کتابخانه در این منطقه وجود دارد که این نقاط در نقشه نهایی پژوهش با رنگ سفید مشخص شده است.
    ارزش/اصالت: این مساله حائز اهمیت است که قبل از شروع به ساخت کتابخانه، مکان های مناسب برای آن تعیین شود. لذا مقاله حاضر، با توجه به کمبود چندین کتابخانه در منطقه چهار شهر تهران بر اساس برنامه پنج ساله چهارم، در صدد است به منظور احداث کتابخانه مکان هایی که به لحاظ تناسب با شاخص های مرکزیت و سازگاری امتیازات لازم را داشته باشند مشخص نماید تا کتابخانه ها در محیطی مناسب و آرام به تعداد بیشتری از افراد جامعه خدمت رسانی کنند.
    کلیدواژگان: کتابخانه های عمومی، مکانیابی، تحلیل سلسله مراتبی، سیستم اطلاعات جغرافیایی، منطقه چهار شهر تهران
  • ابوالفضل اسدنیا*، مهدی بریاجی، غلامرضا حیدری صفحات 549-567
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی نگرش کتابداران و کارکنان کتابخانه های عمومی تحت پوشش نهاد کتابخانه های عمومی شهرستان کرمان نسبت به خصوصی سازی انجام گرفته است.
    روش
    روش به کار رفته در این پژوهش پیمایشی- توصیفی است. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه ی پایان نامه ی خورشید (1377) استفاده شد. این پرسشنامه نظر کتابداران و کارکنان را در 6 بعد فردی، اقتصادی، فرصت پیشرفت عادلانه، امنیت شغلی، قوانین دولتی و از خود گذشتگی می سنجد. ضریب پایایی بهدست آمده برای این پرسشنامه 934/0 است. جامعه ی پژوهش شامل کلیه ی کتابداران و کارکنان کتابخانه های عمومی تحت پوشش نهاد کتابخانه های عمومی شهرستان کرمان در سال 1390 می باشد.
    یافته ها
    یافته های پژوهش حاضر نشان داد که کتابداران در بعد فردی آگاهی و علاقه ای نسبت به خصوصی سازی ندارند. در بعد اقتصادی، کتابداران معتقدند که خصوصی سازی سبب گسترش منافع اقتصادی سازمان و کشور می شود. در بعد فرصت پیشرفت عادلانه، کتابداران اعتقاد ندارند که خصوصی سازی فرصت پیشرفت عادلانه را به همه می دهد. در بعد امنیت شغلی، کتابداران اظهار داشتند که خصوصی سازی امنیت شغلی آنها را حفظ نمی کند. در بعد قوانین دولتی، کتابداران موافق اصلاح قوانین دولتی جهت تسریع روند خصوصی سازی هستند؛ و در نهایت در بعد از خود گذشتگی، کتابداران حاضر به قربانی کردن عقاید و افکار خود به منظور پیشرفت سازمان هستند.
    ارزش/اصالت: پژوهش حاضر برای نخستین بار است که نظر کتابداران و کارکنان کتابخانه های عمومی را نسبت به خصوصی سازی می سنجد و از این جنبه متفاوت می باشد.
    کلیدواژگان: نگرش کتابداران، کتابخانه های عمومی، خصوصی سازی، شهرستان کرمان
  • مرضیه باقری، احمد شعبانی*، محمدرضا عابدی صفحات 569-581
    هدف
    هدف از انجام این پژوهش، بررسی میزان تاثیر مشاوره اطلاعاتی گروهی بر کاهش اضطراب کتابخانه ای و رفتارهای کتابخانه ای کاربران کتابخانه های عمومی است.
    روش
    روش اجرای پژوهش مبتنی بر مداخله گروهی و مقایسه نتایج پیش آزمون و پس آزمون بین دو گروه منتخب آزمایش و کنترل است. جامعه آماری، کاربران عضو کتابخانه شهید توکلی فولادشهر اصفهان بودند که از آن میان30 نفر از اعضاء داوطلبانه انتخاب شدند و در دو گروه آزمایش و کنترل نظم یافتند. سپس جلسات مشاوره اطلاعاتی (6 جلسه90 دقیقه ای) برای اعضاء گروه آزمایش برگزار شد. به منظور گردآوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد و داده ها با آزمون کواریانس تحلیل گردید.
    یافته ها
    مقایسه یافته ها نشانگر تفاوتی معنادار در نمره های کسب شده در پیش آزمون و پس آزمون دو گروه آزمایش و کنترل در مولفه اضطراب کتابخانه ای بود. به بیان دیگر، نتایج نشان داد برگزاری جلسات مشاوره اطلاعاتی در کتابخانه های عمومی، در کاهش اضطراب کتابخانه ای کاربران تاثیر به سزایی دارد (05/0≥p). این تحقیق سعی در بیان اهمیت مشاوره اطلاعاتی در کتابخانه های عمومی دارد. مشاوره اطلاعاتی به عنوان یک کارکرد مفید در عصر اطلاعات می تواند شاخصی برای تشخیص پویایی کتابخانه های عمومی باشد و به عنوان عاملی موثر در کاهش اضطراب کاربران منجر به بهره مندی مناسب افراد جامعه از منابع و امکانات کتابخانه های عمومی گردد.
    اصالت/ارزش: این پژوهش از آن رو حائز اهمیت است که تاثیر مشاوره اطلاعاتی گروهی را بر بهبود کارآیی کاربران کتابخانه های عمومی از جهات اضطراب و رفتارهای کتابخانه ای به شیوه ای نوین مورد بررسی قرار می دهد.
    کلیدواژگان: اضطراب کتابخانه ای، کتابخانه های عمومی، مشاوره اطلاعاتی، نهاد کتابخانه های عمومی کشور
  • فریبرز درودی*، عادل سلیمانی نژاد صفحات 583-607
    هدف
    هدف این پژوهش، مطالعه تاثیر و کاربردهای دیداری کردن (مصورسازی) اطلاعات در ارتباط با بازیابی آن است تا به این وسیله بتوان به بهینه ساختن فرایند بازیابی اطلاعات یاری رساند. در این پژوهش نقش دیداری کردن در کاربرد راهبردهای جست وجو مورد بررسی قرار گرفته و تاثیر آن در ارائه مناسب نتایج کاوش مشخص شده است.
    روش
    روش انجام این پژوهش مطالعه کتابخانه ای (سندی) است.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان می دهد که داده کاوی دیداری می تواند داده های نامتجانس را به خوبی تعیین کرده و بدون نیاز به الگوریتم های پیچیده، به بازیابی اطلاعات سودمند منجر شود. همچنین دیداری کردن با تعاملی که با راهبردهای متعدد جست وجو برقرار می سازد می تواند باعث دسترسی مناسب تر به اطلاعات شود. از سوی دیگر، مشخص شد که روش های دیداری کردن با تکیه بر رابط کاربر مناسب به بازیابی بهینه اطلاعات منجر می شود. علاوه بر آن، دیداری کردن تا حد قابل ملاحظه ای می تواند مشکلات مربوط به جامعیت و مانعیت بازیابی را کاهش دهد. دیداری کردن در تعامل با عوامل انسانی دارای مشکلاتی است که عوامل مهم آن عبارتند از: دانش جست وجوکننده، نحوه ارتباط میان جست وجوکننده و فراهم آورنده اطلاعات، و تشویش کاوشگر در هنگام جست وجو.
    اصالت/ارزش: مصورسازی اطلاعات در متون علوم رایانه مورد بحث قرار گرفته است، ولی تعداد اندکی از پژوهش ها به تبیین انتظارات مورد نظر کتابداران پرداخته است. مقاله حاضر با مرور مباحث مربوط، سعی دارد مطالعات این حوزه را توسعه دهد.
    کلیدواژگان: بازیابی اطلاعات، مصورسازی اطلاعات، جست وجوی اطلاعات، دیداری کردن نتایج جست وجو، داده کاوی
|
  • Pages 463-475
    Purpose
    Library websites are valuable resources for the dissemination of information and provide easy access to scientific resources for users. In this study in which the websites of Iranian public libraries are compared with some public library websites from other countries we try to clarify the viewpoints of librarians regarding the importance of high frequent attributes of the websites.
    Methodology
    This is a descriptive survey. Data was collected from the websites of public libraries (the websites of 9 libraries in Iran and 20 from other parts of the world، including America، England، Japan، and India). A survey of public librarians in Iran was also conducted.
    Findings
    35 content attributes were identified from the study of library websites using the content analysis method and taking into account the high frequent attributes suggested by librarians، 30 content attributes were selected for the purpose of designing the proposed pattern. These items include: Advanced search، Search، Digital library، Ask a librarian، Library membership، Library facilities، Projects، Neighborhood branches، Reports، About us، Library parts، Book review، Contact us، Collection، Questions & Suggestions، Teens، My account، Services، Help، New resources، Information needs، Library policies، Statistics، News & events، Email، Location & hours، Login form، Kids. Results also represent the difference between conceptual attributes in Iranian library websites and others. Differences between librarians'' attitudes were also found. Originality/Value: In this research، a pattern for designing a public library website is proposed based on the results of a survey of public librarians'' viewpoints and incorporating an investigation in the websites of public libraries in Iran and some other countries.
    Keywords: Websites, Public Libraries, Librarian, Website Analysis
  • Mohsen Motiei * Pages 477-492
    Purpose
    The aim of the current research is to determine the equality in distribution of library resources in Markazi province.
    Methodology
    A Gini Coefficient was originally a method for determining the equality distribution of financial and revenue resources that is also used for other purposes. The research was performed using this method. Data was collected from the general offices of public libraries in Markazi provinces.
    Findings
    The Findings of Lorenz curve reveal an equal distribution of library resources. The Gini coefficient ranges between 0.23 (for the number of chairs) and 0.24 (for the number of books). The distribution and accessibility of resources is relatively equally distributed in Markazi Province.Originality/value: The Unequal distribution of resources is always an important issue for governments. Considerable emphasis is placed on the equal distribution of financial and revenue resources. Many methods could be used to measure distribution equality and the Gini coefficient is one of this.
    Keywords: Library Resources, Lorenz Curve, Equal Distribution, Gini Coefficient
  • Esmaeil Shah Tahmasebi, Mohammad Reza Esmaeili Givi * Pages 493-510
    Purpose
    This research aims to investigate methods of identifying efficient provinces in terms of public library administration and to offer macro policies that dominate their management through the survey of efficiency trends of libraries dependant on public libraries Institution.
    Methodology
    The research has used an analytical-descriptive Methodology. Data from the libraries of 30 provinces were processed by DEA MASTER. 1software in a systematic approach of Data Envelope Analysis (DEA). The efficiency trend of public libraries was surveyed through six input and three output criteria between the years 2008 and 2011. Efficiency was calculated within the framework of an increasing scale revenue method using an input oriented approach.
    Findings
    Changes in the values of efficiency and in the number of efficient and inefficient provinces is considerable. The greatest number of efficient provinces was found in 2009. The largest gap in efficiency between the least and the most efficient in the same year occurred in 2013. The categorization approach based on suitable performance oriented criteria is suggested for distribution of resources or inputs. Long term criteria and strategy oriented approach is offered for surveying outputs. Originality/Value: Considering the efficiency values، the changes، and the changing trends it is obvious that this issue has arisen within the context of a growing and unstable period. However، the management trends for equality and for reducing injustice appear to be at an acceptable level. In addition، two main points are considered in this paper: the causes of major changes in efficiency values of some provinces، and the selection of reference provinces for inefficient ones.
    Keywords: Iran Public Libraries Foundation, Efficiency, DEA, Data Envelope Analysis, Systematic Data Processing
  • Peyman Jalilpour *, Abdolhossein Farajpahlou Pages 511-525
    Purpose
    This research aims to examine the viewpoints of managers and librarians of Khuzestan public libraries in relation to the application of the 4P model of marketing in these libraries.
    Methodology
    This is a descriptive research and uses the measurement method. Data was gathered by means of a questionnaire devised for the purpose of this study. The questionnaire was then distributed to a group of target recipients comprising 287 public library managers and librarians in Khuzestan. 120 questionnaires were returned، amongst which 93 were correct and included in calculations. The collected data was then analyzed using SPSS 16. 0. For the purpose of data analysis، descriptive statistics was used as well as the Friedman test.
    Findings
    The Results of the study revealed that the managers and librarians have strong familiarity with marketing. However، the majority of respondents (%68. 8) disagreed with the idea of establishing a separate unit devoted to marketing in public libraries. Paying attention to the product، place، promotion and price were the first fourth priorities، respectively، in Khuzestan public libraries. Overall، the implementation of the 4P model of marketing was proven to be feasible in Khuzestan public libraries. Originality/Value: The Results of this research can benefit the Iran public libraries foundation and also the Khuzestan public libraries foundation، particularly the managers and librarians employed in these libraries.
    Keywords: 4P Model of Marketing, Product, Price, Place, Promotion, Managers, Librarians, Public Libraries, Khuzestan
  • Zahra Abazari, Fahimeh Babalhavaeij, Behnam Jahangiri Fard * Pages 527-547
    Purpose
    The main objective of this study is to examine the location of public libraries in the fourth region of Tehran، based on the centrality and compatibility criteria، and to suggest more suitable locations for building new libraries.
    Methodology
    A database of data collected in GIS environment was formed. According to predetermined criteria، the maps were prepared separately. Based on the layers overlap the situation of existing libraries was evaluated. And in the final map appropriate locations for new library buildings are proposed.
    Findings
    The results revealed that existing libraries are in relatively good shape with regard to factors relating to centrality and compatibility criteria. But in terms of factors relating to incompatibility with library applications، existing libraries are somewhat disadvantaged. According to the findings the geographical distribution of these libraries is not appropriate. Based on the findings there are potentially better locations in this region for the establishment of libraries. These suggested locations are marked in white in the final map. Originality/Value: Considering the Fourth Five-Year Plan of development، it is necessary to build libraries in the fourth region of Tehran before starting to build a new library. It is important that the appropriate location is determined. Results with respect to the centrality and compatibility criteria suggest the construction of libraries in locations that will serve more people، in relaxed and appropriate environments.
    Keywords: Public Libraries. Site Selection, Hierarchical Analysis, GIS, the Fourth Region of Tehran
  • Abolfazl Asadnia *, Mehdi Baryaji, Gholamreza Haidari Pages 549-567
    Purpose
    This study aims to examine the attitudes of librarians and library staff of Public Libraries in Kerman towards privatization.
    Methodology
    This is a descriptive survey. A pre-formulated questionnaire for data collection from a master thesis (Khorshid، 1377) was used. The questionnaire collects the viewpoints of librarians in relation to 6 different areas namely، individual، economic، equitable advancement opportunities، job security، government regulations and measures of devotion. Reliability coefficients were obtained for 0. 934. The study population consists of all librarians and library workers of public libraries in the year 1390 in the city of Kerman.
    Findings
    The results reveal that librarians have neither awareness of، nor interest in privatization personally. However، from an economic perspective، they agree with the economic benefits of privatization for the purpose of the development of organizations and for the country in general. They disagree with privatization feeling that it does not provide opportunities for everyone to progress and do not also believe that privatization will necessarily help their job security. However، librarians voted for the alteration of government rules and regulations designed to accelerate the privatization process. Finally، as a measure of their devotion librarians showed their willingness to overlook their own ideas for the sake of the organizational progress. Originality/Value: This is a unique research project which was conducted to assess، for the first time، the attitudes of librarians towards privatization.
    Keywords: Attitude, Librarians, Public Libraries, Privatization, the City of Kerman
  • Marzieh Bagheri, Ahmad Shabani *, Mohammad Reza Abedi Pages 569-581
    Purpose
    The purpose of this study was to investigate the effects of educating grouping information counseling on the library anxiety and libraries behaviors users in public libraries.
    Methodology
    The research method was experimental with comparing the results of pre-test and post test of two groups of experimental and control after educational courses about information counseling. The sample population of this research was the members of Foolad shahr Shahid Tavakoli library. 30 members were voluntary selected and put them in two groups. 6 sessions of 90 minutes were established for educating information counseling courses for experimental group. Self made questionnaire used for gathering data. Data were analyzed by using independent covariance with SPSS software.
    Findings
    Results indicated that there were significant differences between two groups in terms of students’ scores regarding the pre and post test between five experimental and control group in Self efficacy users’ and interesting to study library anxiety، users come back again and Enjoyment of public library (p<0/005). In other words، information counseling courses had effects on library users such as Self efficacy users، interesting to study، library anxiety، users come back again and Enjoyment of public library. Originality/value: This research is important to explain that the effect of group counseling on improving the efficiency of information users in public libraries on the aspects of library anxiety and behavior is investigating by using a new style.
    Keywords: Information counseling, library anxiety, Public libraries, Institution of Iran's Public Libraries
  • Fariborz Doroudi *, Adel Soleimani, Nejad Pages 583-607
    Purpose
    One of the most effective ways to achieve optimum information retrieval is through visualization of Information. Search strategies، probing skills، querying of information needs and analysis of information play a significant role in the accessing of necessary and useful information. Besides the factors mentioned above، information visualization can increase the availability level of information and it leads to a better information retrieval. Thus، the purpose of the current research is to study the positive impact that visualization has on the information retrieval process.
    Methodology
    The current research has been conducted based on the library and document studies.
    Findings
    The results show that searching through the visualized data helps to identify irrelevant data without complicated algorithms for useful information retrieval. Visualization along with other search strategies results in more relevant information. On the other hand، visualization methods put emphasis on appropriate user interface and results in optimal information retrieval. In addition، visualization reduces the problems related to the comprehensiveness and completeness of information retrieval. There are some problems in visualization that involve Human factors. Some of these important factors are: the knowledge of the searcher، the method of connection between the searcher and the information provider and the uneasy feelings experienced by searchers during the search. Originality/value: Information visualization has been discussed in computer science literature and few research projects deal with the librarians'' involvement.
    Keywords: Information Visualization, Information Retrieval, Information Search, Search Results