فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات میان رشته ای در علوم انسانی
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 18، بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/03/14
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سیدعبدالامیر نبوی صفحات 1-17
    اسلام گرایی یکی از اثرگذارترین پدیده های معاصر به شمار می آید که برخی از مهمترین رویدادهای سیاسی و اجتماعی منطقه خاورمیانه را رقم زده و نقطه کانونی تحقیقات متعددی بوده است. استدلال مقاله حاضر آن است که درک عمیق تر این پدیده پیچیده و پویا مستلزم تلقی اسلام گرایی به عنوان مفهومی میان رشته ای است؛ یعنی مفهومی مهاجر که در مرز رشته های گوناگون علوم انسانی و اجتماعی می ایستد و امکان بررسی آن در چارچوب یک رشته یا رهیافت خاص ممکن نیست. این تلقی سبب می شود فهمی میان رشته ای از این پدیده به دست آید؛ چه آنکه ابعاد مختلف این پدیده از زوایای گوناگون مورد بررسی قرار می گیرد و از ساده سازی یا تقلیل گرایی در تحلیل اجتناب می شود. برای دوری از انتقاداتی که در زمینه نفی روش یا رد تخصص گرایی برآمده از رشته ها بر مطالعات میان رشته ای وارد شده است و همچنین عدم انجام مطالعه ای چندرشته ای، سازماندهی و کامیابی پژوهشی با این رویکرد در گرو تعامل و گفتگوی انتقادی میان حوزه های گوناگون علوم انسانی و اجتماعی است. از این رو مطالعه اسلام گرایی در تلاقی یافته ها و تجارب دانش ها و رهیافت های گوناگون قرار می گیرد و اختلافات و تناقضات میان آنها نیز، نه نفی، که از طریق گفتگوی انتقادی مقایسه می شود. از این امر که می توان با عنوان پیوند از آن نام برد و نگاه فرایندی بر آن حاکم است، حدود و ویژگی های رشته ها و رهیافت های مختلف حفظ می شود، اما محدودیت های ناشی از وضعیت درون نگر آنها جای خود را به انعطاف پذیری می دهد. هدف نهایی مقاله آن است که نشان دهد بررسی پدیده اسلام گرایی بدون توجه به این گونه تلقی، به لحاظ علمی، نه ممکن است و نه مطلوب.
    کلیدواژگان: اسلام گرایی، اسلام سیاسی، مفهوم میان رشته ای، میان رشتگی، گفتگوی انتقادی
  • سید رضاشاکری صفحات 19-36
    میان رشته ای زمانی می تواند یک مزیت نسبی محسوب گردد که نسبت تعین یافته ای با امکانات معرفتی و علمی در یک جامعه برقرار کند. بخشی از این امکانات در ایران معاصر میراث روشن فکری دینی ماست که با نظر به پدیده میان رشته ای می تواند مورد بهره برداری علمی، روش شناسی و تا حدودی سیاست گذاری دانشگاهی قرار بگیرد. میراث روشن فکری علی شریعتی به مثابه موردی که از حیث زبان، قدرت نظری و اقبال دانشجویان در فضای فکری ما غیرقابل انکار است، واجد زمینه های تفکر چندرشته ای و میان رشته ای است. از این نظر، شریعتی با احاطه علمی چندرشته ای موضوعاتی چون انسان، تاریخ، سرزمین و هویت را که صرفا با یک رشته، تبیین بسنده ای از آن ها به دست نمی آید، به بحث و تفکر میان رشته ای می گذارد. کانون تفکر میان رشته ای شریعتی را می توان در مفهوم «ثابت متغیر» به بحث گذاشت. در این مقاله بر محور چالش ثابت – متغیر به تحلیل هرمنوتیکی امکانات میان رشته ای در روشنفکری شریعتی می پردازیم. نتیجه به دست آمده از این بررسی نشان می دهد که میان رشته ای می تواند زمینه بومی گرایی در علوم انسانی در ایران را فراهم نماید. اگر با روش میان رشته ای مبتنی بر واقعیت های تاریخی و اجتماعی نگاه کنیم، چالش های واقعی معرفتی و فکری بر ما آشکار شده، امکان بسط میان رشته ای بر ما گشوده خواهد شد.
    کلیدواژگان: میان رشته ای، شریعتی، چالش ثابت - متغیر، تاریخ، اسلام، ایران و علوم انسانی
  • مرتضی بحرانی صفحات 37-59
    به نظر می رسد تمرکز و تاکید بر رشته و میان رشته در حوزه علوم و معارف، با تقسیم بندی علوم و روابط اجتماعی و فرهنگی دانش پیوند داشته باشد. تاریخ طبقه بندی علوم حکایت از آن دارد که معیار تقسیم بندی یا هستی شناختی و اخلاقی بوده است یا روش شناختی و معرفت شناختی. مبنای وجودشناختی بر پایه این امر شکل گرفته است که وجود دارای سلسله مراتب است؛ مبنای اخلاقی نیز به میزان اثربخشی و فایده علوم در رفع احتیاجات زندگی عملی فردی یا اجتماعی مربوط است. در مقابل، مبنای روش شناختی بر این واقعیت مبتنی است که روش های کشف حقیقت و اثبات دیدگاه درست، بسیار متنوعند. بنابراین، روش کسب معرفت در برخی از علوم از بقیه متفاوت و کامل تر تلقی شده است. بر همین قیاس، هر شاخه و رشته از علم بر مبنای معرفت شناختی، بر نظام حقیقت تاکید داشته است. این که کدام معیار، معیار اصلی طبقه بندی علوم باشد، گرایش دارندگان علوم به سمت رشته یا میان رشته را نیز تعیین می کند. حسب این تمایز، «میان رشته ای»، در وهله اول، با عطف توجه به معیار هستی شناختی و اخلاقی، مطرح شده است و در مقابل، «رشته» با عطف توجه به معیار روش شناختی و معرفت شناختی به دست آمده است. در دوران مدرن، به دلیل غلبه تقسیم بندی ناشی از معیارهای روش و صدق، «رشته» مبنای آموزش و پژوهش قرار گرفت، اما به دلیل خدشه در این معیار، بار دیگر به معیارهای هستی شناختی و اخلاقی توجه شده و میان رشته ای در کانون توجه قرار گرفت. سیالیت معیار «روش» در مقام مقسم علوم، مرزبندی های موجود را دچار چالش کرده است و توجه به فایده مندی علوم از جنبه حل المسائلی، افق همکاری های میان رشته ای را نوید داده است. از این نظر، این مطالعه به بررسی این نسبت سنجی می پردازد.
    کلیدواژگان: رشته، میان رشته، طبقه بندی علوم، معیارهای طبقه بندی، روش شناسی، هستی شناسی
  • محمدباقر خرمشاد، سید ابراهیم سرپرست سادات صفحات 61-90
    برایند حیات سیاسی هر جامعه ای محصول چگونگی تعامل و تحول جریان های سیاسی آن (درون زا و برون زا) است. از این رو، فهم حیات سیاسی هر جامعه ای در گرو شناخت، درک و تحلیل جریان های سیاسی آن است. در شرایطی که به خاطر تحولات معرفتی و تکاملی جامعه شناسی سیاسی نظریه ها و روش های موجود بعضا دچار بحران و نارسایی هایی جهت توضیح تحولات سیاسی و اجتماعی جوامع است، در این مقاله از جریان شناسی سیاسی، پرسشی درجه دوم و روش شناسانه ارائه شده و تلاش شده است ابعاد محتوایی و شکلی آن پردازش نظری گردد. نتیجه ای که به دست آمد این است که جریان شناسی سیاسی رشته منسجم، تحلیلی و مفهومی سیال است که از فهم تا تبیین (جزء تا کل) را شامل می شود و با فراروی از توصیف محض، تببین یا فهم یا حتی بازسازی موضوعی یا مناسبات موجود بین جریان ها چارچوبی روش شناسانه، میان رشته ای و ابزاری به مراتب کاراتر را برای فهم جامعه و حیات سیاسی پیشنهاد می دهد.
    کلیدواژگان: روش شناسی، میان رشته ای، جریان شناسی سیاسی، جامعه شناسی سیاسی
  • رضا مهدی صفحات 91-117
    محوریت دانش در حیات اجتماعی، پیچیدگی مسائل و نیازهای جامعه، انتظار خدمات اجتماعی و نوآوری و کارآفرینی علمی از دانشگاه ها، مساله گشایی و غنی سازی وظایف آموزشی و پژوهشی، توسعه و گسترش فعالیتها و رشته های میان رشته ای را به یک ضرورت راهبردی در آموزش عالی و نظام دانشگاهی تبدیل کرده است. در نیم قرن اخیر، گسترش و توسعه فعالیتهای آموزشی و پژوهشی میان رشته ای دستاوردها و نتایج مناسبی برای نظام آموزش عالی، دانشگاه ها، صنعت و جامعه در کشورهای توسعه یافته داشته است. علاقه مندی و تمایل دانشگاه ها، صنایع، دولت، استادان، محققان و دانشجویان به طراحی و اجرای فعالیتها و رشته های میان رشته ای یکی از مهمترین دستاوردهای فعالیت های میان رشته ای در نظام دانشگاهی و آموزش عالی است. در آموزش عالی و نظام دانشگاهی ایران، شکل گیری و توسعه فعالیت ها و رشته های دانشگاهی میان رشته ای نسبت به اهداف و برنامه، توفیق چندانی نداشته است. در راستای جبران عقب ماندگی های گذشته و فراهم کردن شرایط مطلوب برای شکل گیری و توسعه میان رشته ای ها، هدف اصلی این مقاله شناسایی عوامل و الزامات کلیدی برای شکل گیری و توسعه فعالیتهای دانشگاهی میان رشته ای، است. برای انجام این پژوهش، از روش تحقیق کیفی ترکیبی شامل مرور اسناد، فراتحلیل یافته های پژوهشهای دیگر و پیمایش محدود، استفاده شده است. در نهایت، با جمع بندی تحقیقات انجام شده، شش عامل عمده و دوازده الزام کلیدی برای شکل گیری و توسعه فعالیت ها و رشته های دانشگاهی میان رشته ای، استخراج و ارائه شده است.
    کلیدواژگان: دانش، آموزش عالی، دانشگاه، میان رشته ای، بین رشته ای
  • جواد حیدری، سید حمید زارع، سید مالک حسینی صفحات 119-134
    بررسی و مطالعه پدیده های اجتماعی حاکم بر جامعه، بدلیل شرایط خاص آن نیاز به توسعه و تعمیق دارد. اگرچه شبیه سازی پدیده های اجتماعی با پدیده های مکانیکی در نگاه اول درست به نظر نیاید و این امر هم به خاطر پیچیدگی های مسایل اجتماعی است، ولی نویسندگان این نوشتار قصد دارند با ساده سازی این شبیه سازی را انجام داده تا با ساده تر و ملموس تر جلوه دادن مشکلات اجتماعی و عواقب آن، تحلیل روشن تری از آینده ارائه دهند. برای رسیدن به نتایجی مناسب و متقن، روش انجام بررسی و مطالعه، وام گیری و استفاده از مفاهیم و تعاریف علم مکانیک است که قابل تطبیق با مفاهیم اجتماعی است. یعنی در این نوشتار با در انداختن مباحثی مانند تنش، خستگی و غیره تلاش شده است در حد اشارت های این مقاله مشکلات اجتماعی کشور از دو جهت مورد بازبینی و واکاوی قرار گیرد. در رویکرد نخست بیان مفاهیم استاتیکی و تبعات منفی و خسارات ناشی از آن اشاره خواهد شد و در ادامه با بازبینی و بازخوانی مفاهیم دینامیک به تبیین اعوجاجات و مشکلات دینامیکی اجتماع پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: علم مکانیک، پدیده های اجتماعی، شبیه سازی، جامعه، استاتیک، دینامیک
|
  • Pages 1-17
    As a determinant factor in several socio-political events، Islamism has been considered as the focal point in variety of explorations. The present study suggests that to understand this complex and dynamic phenomena properly، it should be studied as an interdisciplinary concept; a motional one which moves throughout different social and human sciences’ boundaries and thus is not totally accessible within a special discipline. However، providing an opportunity to study the subject matter from various angels، the interdisciplinary approach to the subject helps to avoid reductionism and simplification. In order to obviate critiques emphasising on the methodological weakness of the interdisciplinary studies، it is possible to make critical discourse and debates from the point of view of different disciplines over the subject. This procedural understanding of the matter is a kind of hybridization in which not only all the participating disciplines save their own properties، but also the restrictions of their introspective approach might be overcome. The present study attempts to show that regardless of this interdisciplinary approach، any study on Islamism is improper، and even impossible.
    Keywords: Islamism, Political Islam, Interdisciplinary Concept, Interdisciplinarity, Critical Discourse
  • Pages 19-36
    Interdisciplinary can be considered as an advantage when it has a certain relation with scientific and epistemic facilities in a society. In contemporary Iran، some of these facilities are the heritage of our religious intellectualism، and considering interdisciplinary phenomenon، they may be used in scientific and methodological fields، and somehow in academic policy-making. The heritage of Ali Shariati’s intellectualism – as a thing that cannot be rejected in terms of language، theoretical value، and attraction to students in our thought framework – contains the basis for multi-disciplinary and inter-disciplinary thought. Therefore، having multi-disciplinary knowledge، Shariati discuses subjects such as human، history، land، and identity – which cannot be explained properly using a mere field of study – in an inter-disciplinary method. The canon of Shariti’s inter-disciplinary thought can be discussed in the concept of “fixed-variable”. This paper conducts a hermeneutical analysis of the interdisciplinary facilities in Shariati’s intellectualism base on “fixed-variable” challenge. The result indicates that interdisciplinary can be a base for making human sciences indigenous in Iran. If we take into account the interdisciplinary based on historical and social facts، the real epistemic and thinking challenges will be revealed and interdisciplinary can be expanded.
    Keywords: interdisciplinary, Shariati, “fixed, variable” challenge, History, Islam, Iran, Human Sciences
  • Pages 37-59
    It seems that the focus and emphasis on discipline and interdiscipline in the area of knowledge and episteme has a link to the knowledge classification and social and cultural relations of knowledge. The history of knowledge classification shows that the classification criteria are either ontological and moral or methodological and epistemological. The ontological basis is on the fact that existence is hierarchical; moral basis also depends on the amount of effectiveness and usefulness of the knowledge in providing the needs of practical life in individual or social dimensions. Contrarily، methodological basis is formed on the fact that methods for discovering the truth and proving the correct viewpoint are very various. Therefore، method of episteme acquisition in some knowledge is considered different and more complete than others. Similarly، any field of knowledge based on epistemology has emphasized on the truth system. The fact that which criterion should be used for knowledge classification also determines the knowledge owners’ trend towards discipline or interdiscipline. Considering this differentiation، “interdisciplinary” in the first instance has been brought up according to the moral and methodological basis and، contrarily، “discipline” has been obtained according to the methodological and epistemological basis. In the modern age، “discipline” has become the base of education and research due to the domination of the classification resulted from the method and truth criteria. But because of the shortcomings found in these criteria، once again ontological and moral criteria and consequently interdisciplinary came into consideration. Fluidity in the “method” criterion – as a means of classifying the knowledge – has challenged the current boundaries، and taking into account the usefulness of knowledge for problem solving promises interdisciplinary collaborations in the future. Thus، this research studies this issue.
    Keywords: discipline, interdiscipline, knowledge classification, classification criteria, methodological, ontological
  • Pages 61-90
    The consequence of political life of any society is the result of how its political tendencies interact and change (Internal and External). Therefore، understanding political life of any society in possible providing that one has a profound ability to know، understand and analyze them. While due to epistemological and evolutional change of political sociology، current theories and methodologies experience some crises and shortcomings to explain political and social changes، this paper presents a second-hand and methodological question on political tendency. It was attempted to theoretically discuss both the content and form of political tendency. It was concluded that Political tendency is a coherent، analytical and conceptually mobile discipline consisted of understanding to reiteration (from specific to general). Going beyond mere description، understanding or reiteration or even propositional recreation or existing relationships among various tendencies، this study offers a more effective methodological، interdisciplinary and instrumental framework for understanding of the society and political life.
    Keywords: Methodology, interdisciplinary, political tendency, political sociology
  • Pages 91-117
    Knowledge-oriented social life، society needs and problems complexity، expectation from universities for social services، innovation and academic entrepreneurship، problem-solving، and enriching education and research activities have transformed interdisciplinary activities development to strategic necessity in higher education. In recently half-century، interdisciplinary activities have had suitable outcomes and results for higher education system، industry and society. One of the most important interdisciplinary activities outcomes is inclination for designing and carrying out interdisciplinary activities by universities، industries، government، faculties، researchers and students. Iran''s higher education and university system، the development of academic interdisciplinary towards defined goals and plan، so much success has not. With due consideration to importance and necessity of the interdisciplinary activities and existing challenges، by mixed qualitative research method، were investigated and analyzed why، what and how of interdisciplinary activities and its success factors and development requirements in universities. Finally، based on the study، six main factors and twelve key requirements for formation، growth and development of the interdisciplinary in higher education is derived and explained.
    Keywords: Knowledge, Higher Education, University, interdisciplinary
  • Pages 119-134
    The study of social phenomena dominating the society، due to its unique conditions، needs improving and pondering. Although، in the first view، simulating the social phenomena with the mechanical phenomena may be considered illogical due to the complication of social issues، the authors of this paper intend to simulate them through simplicity so that they will demonstrate a more vivid analysis via simpler and more tangible manifestation of social problems and their consequences. To achieve proper and authentic results، the concepts and the definitions of mechanics are borrowed and exerted for the strategy of the investigation، which is conformable with social concepts. It has been tried، based upon the hints of this paper، to review and investigate the country`s social problems by challenging the terms such as stress، fatigue، etc. from two points of view. The first step is to hint the static concepts and their negative consequences and damages، and next، while reviewing dynamic concepts، the dynamic difficulties and awkwardness of the society are explained.
    Keywords: mechanics, social phenomena, simulation, society, statics, dynamics