فهرست مطالب

مجله دانش گیاه پزشکی ایران
سال چهل و چهارم شماره 2 (بهار و تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/02/28
  • تعداد عناوین: 17
|
  • قاسم فدوی خلاجلو، عصمت مهدیخانی مقدم، حمید روحانی صفحات 183-190
    به منظور شناسایی نماتدهای انگل گیاهی مزارع گوجه فرنگی استان خراسان شمالی، طی سال های 1388و 1389 تعداد 120 نمونه خاک از فراریشه گوجه فرنگی جمع آوری شد. نماتدهای موجود در خاک با استفاده از روش الک و سانتریفیوژ استخراج گردید. سپس نماتدهای استخراج شده به گلیسیرین منتقل شد و پس از تهیه اسلایدهای دائمی با استفاده از میکروسکوپ نوری بررسی شد. نماتدهای انگل گیاهی بر اساس صفات ریخت شناسی و ریخت سنجی و با استفاده از منابع مختلف شناسایی گردیدند. در بین جنس های شناسایی شده، تنوع زیادی در نماتدهای مربوط به جنس Ditylenchus مشاهده شد. در این تحقیق سه گونه از جنس Ditylenchus شامل گونه های D. acutatus، D. medicaginis و D. tenuidens شناسایی شد که دو گونه D.acutatusوD. tenuidens برای اولین بار از ایران گزارش می شوند.
    کلیدواژگان: خراسان شمالی، شناسایی، گوجه فرنگی، نماتد، Ditylenchus
  • سیدعلی اصغر فتحی صفحات 191-201
    کنه دولکه ای Tetranychus urticae Koch، یکی از آفات سیب زمینی در منطقه اردبیل است. در پژوهش حاضر، تراکم جمعیت کنه دولکه ای و سن شکارگر Orius minutus L. روی شش رقم سیب زمینی در شرایط مزرعه ای و در دو سال 1390 و 1391 مطالعه شد. همچنین، میزان جلب شوندگی و جثه بدن سن شکارگر روی شش رقم سیب زمینی آلوده به کنه دولکه ای در شرایط آزمایشگاهی نیز بررسی شد. کمترین تراکم جمعیت کنه دولکه ای 1/71 شکار به ازای یک گیاه، و بیشترین تراکم سن شکارگر 3/3 شکارگر به ازای یک گیاه روی رقم Savalanمشاهده گردید. پس از گذشت 24، 48 و 72 ساعت از رهاسازی، ماده سن های شکارگر روی برگ های رقم Savalan آلوده به کنه دولکه ای در مقایسه با دیگر رقم ها بیشتر جلب شدند. ماده های شکارگر پرورش یافته روی برگ های رقم Savalan آلوده به کنه دولکه ای وزن بدن بیشتر و جثه بزرگ تری را در بین شش رقم مورد مطالعه داشتند. تعداد کنه خورده شده به ازای یک پوره سن شکارگر روی رقم Savalan به طور معنی داری بیشتر از Kondor و Diamant بود. بنابراین، می توان نتیجه گرفت که کشت رقم Savalan در تلفیق با کاربرد سن شکارگر O. minutus می تواند در مدیریت تلفیقی کنه دولکه ای در مزارع سیب زمینی مفید باشد.
    کلیدواژگان: تراکم جمعیت، سیب زمینی، کارایی شکارگر، Orius minutus، Tetranychus urticae
  • شیما یزدان پناه، شهروز کاظمی، میلوسلو زاکاردا صفحات 203-210
    کنه های خانواده Rhagidiidae شکارگرانی هستند که اغلب در زیستگاه های خاکی زندگی می کنند. در بررسی فون کنه های خاک زی فضاهای سبز و باغ های شهر تهران در سال 1380 و نیز جنگل های بلوط منطقه کوهمره سرخی استان فارس در سال های91-1390، جنس Cambridge، 1876 Poecilophysis و سه گونه متعلق به سه زیرجنس از آن جمع آوری و شناسایی شدند که گزارش همه آنها برای فون کنه های ایران جدید است. این کنه ها عبارتند از: P. (Dentocheles) pratensis (C.L. Koch، 1838)؛ P. (Procerocheles) faeroensis (Trägårdh، 1931)، P. (Soprocheles) arena Zacharda، 1980. در پایان کلیدی برای جنس های گزارش شده از خانواده Rhagidiidae از ایران ارائه شده است.
    کلیدواژگان: تهران، جنس Poecilophysis، کنه، کوهمره سرخی، Trombidiformes
  • آتوسا فرحپور حقانی، رضا حسینی، علی اکبر عبادی، علی اعلمی، فرزاد مجیدی شیل سر صفحات 211-223
    به منظور بررسی وجود تفاوت های ژنتیکی جمعیت های کرم ساقه خوار نواری برنج Chilo supperssalis در استان گیلان، 37 نمونه لارو (لارهای سن 4 تا 6) از 17 شهرستان انتخاب شدند. نمونه های جمع آوری شده در سه جمعیت شرق، مرکز و غرب دسته بندی شدند. DNA استخراج شده از نمونه ها با استفاده از 12 آغازگر تصادفی تکثیر شد. محصولات PCR روی ژل آگارز 5/1 درصد الکتروفورز شدند و از آنها عکس برداری گردید. پس از امتیاز دهی نوارها، تحلیل داده ها نشان داد که این 12 آغازگر در مجموع 112 نوار چند شکل تولید کرده اند. نتایج نشان داد که جمعیت فعال در غرب استان با دو جمعیت فعال در مرکز و شرق تفاوت دارد. دو جمعیت مستقر در شرق و مرکز گیلان دارای شباهت های بیشتری با یکدیگر هستند. می توان این طور پیشنهاد کرد که جریان های ژنی موجود بین این دو جمعیت می تواند عامل بروز این شباهت ها باشد. جمعیت مستقر در مرکز گیلان به دلیل منطقه وسیع تر فعالیت و تعداد بیشتر نمونه های بررسی شده، بیشترین تنوع ژنتیکی داخل جمعیتی را نشان داد. این نتایج مشخص کرد که جمعیت های فعال کرم ساقه خوار نواری برنج در استان از نظر ژنتیکی یکنواخت نیستند و احتمالا از دو بیوتیپ متفاوت تشکیل شده اند. به این ترتیب، این نتایج می توانند به عنوان توضیحی درباره تفاوت های مرفولوژیک و بیوشیمیایی یافت شده بین بیوتیپ های فعال آفت در مناطق بررسی شده، محسوب شوند.
    کلیدواژگان: آغازگر، الکتروفورز، بیوتیپ، تنوع ژنتیکی، PCR، RAPD
  • سیامک روشندل، رضا طلایی حسنلویی *، حسن عسکری، حسین اللهیاری، رسول مرزبان صفحات 225-234

    زهرآگینی کنیدی ها و بلاستوسپورهای تولیدی قارچ Metarhizium anisopliae در محیط های کشت مختلف علیه پوره ها و حشرات بالغ سن گندم Eurygaster integriceps بررسی شد. آزمایش ها با آرایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. کلیه آزمون های تعیین زهرآگینی به روش زیست سنجی غوطه وری با غلظت های 103 تا 107 اسپور بر میلی لیتر انجام شد. نتایج نشان داد زهرآگینی بلاستوسپورها و کنیدی های حاصل از محیط های کشت مختلف با یکدیگر تفاوت معنادار دارند. بیشترین و کمترین درصد مرگ کل بلاستوسپورها برای پوره های سن دوم به ترتیب 100 و 6/41 درصد در محیط های عصاره سبوس برنج و عصاره سبوس گندم + عصاره سبوس برنج حاصل شد. بیشترین درصد مرگ پوره های سن دوم به میزان 100 درصد با کنیدی های حاصل از محیط های سبوس گندم، تفاله جو بهنوش و آرد برنج، و کمترین درصد مرگ کل 1/86 درصد با کنیدی های حاصل از محیط ذرت به دست آمد. کمترین LT50 ثبت شده 3/2 روز در محیط عصاره سبوس گندم + مخمر روی پوره های سن دو بوده و بیشترین LT50 ثبت شده 1/10 روز مربوط به تیمار بلاستوسپورهای عصاره سبوس گندم + عصاره سبوس برنج روی پوره های سن پنج بوده است. کمترین LT50 ثبت شده 7/4 روز مربوط به کنیدی های محیط سبوس برنج روی پوره های سن دو، و بیشترین LT50 ثبت شده 1/13روز از برنج کامل روی پوره های سن چهار بود.

    کلیدواژگان: بستر غذایی، زهرآگینی، سن گندم، Metarhizium anisopliae
  • سمیرا قربانیان، حسین رنجبر اقدم، حمید قاجاریه صفحات 235-241
    شپشک آردآلود Planococcus citri(Risso) (Hemiptera: Pseudococcidae) یکی از رایج ترین آفاتی است که روی گیاهان زینتی دیده می شود. یکی از مهم ترین گیاهان زینتی مستعد آلودگی به این آفت، حسن یوسف Solenostemon scutellarioides (L.)Codd است. کفشدوزک کریپتولموس Cryptolaemus montrouzieriMulsant (Coleoptera: Coccinellidae) یک شکارگر چندخوار است که برای کنترل شپشک های آردآلود استفاده می شود. پژوهش حاضر به منظور بررسی کارایی این کفشدوزک در کنترل بیولوژیک شپشک آردآلود P. citri روی گیاه زینتی حسن یوسف (واریته قرمز) و تعیین بهترین نسبت رهاسازی آن در شرایط گلخانه ای انجام گرفت. ابتدا بوته های هم سن گیاه حسن یوسف به صورت دستی با پوره های سنین 2 و 3 شپشک آردآلود آلوده شدند. پس از تثبیت کلونی شپشک آردآلود روی بوته ها، رهاسازی کفشدوزک روی بوته ها در قالب 4 تیمار کنترل بیولوژیک رهاسازی 1، 2، 3 و 4 کفشدوزک بالغ به ازای هر بوته حسن یوسف هم سن انجام گرفت. یک تیمار هم بدون رهاسازی کفشدوزک به عنوان شاهد در نظر گرفته شد. درصد تاثیر هر تیمار در کنترل جمعیت شپشک های آردآلود با استفاده از فرمول هندرسون - تیلتون در فاصله زمانی یک تا 15 روز بعد از رهاسازی محاسبه شد. پس از تجزیه واریانس و مقایسه درصد تاثیر تیمارهای مورد ارزیابی در کنترل آفت، مشخص شد تیمارهای رهاسازی 2، 3 و4 کفشدوزک به ازای هر بوته در فاصله زمانی 10 - 5 روز بعد از رهاسازی کفشدوزک از نظر آماری بیشترین تاثیر داشتند و در یک گروه قرار داشتند. در روز پانزدهم نیز بین رهاسازی 3 و 4 کفشدوزک اختلاف معناداری نبود. در کل مشخص شد رهاسازی 2 کفشدوزک به ازای هر بوته حسن یوسف می تواند بیش از 92 درصد از جمعیت آفت را تا 15 روز بعد کنترل کند.
    کلیدواژگان: شپشک آردآلود، کارایی، کفشدوزک کریپتولموس، کنترل بیولوژیک، گلخانه
  • سید رضا فانی، محمد مرادی قهدریجانی*، مهدیه علیپور مقدم، عبدالحمید شرافتی، مهدی محمدی مقدم، ابراهیم صداقتی، پژمان خدایگان صفحات 243-252

    طی سال های 1387 تا 1390، 100 نمونه خاک از ریزوسفر گیاه، چاله کودی و سطح باغ های پسته استان های کرمان، یزد، خراسان رضوی و سمنان با هدف یافتن سویه های مناسب تریکودرما، به منظور کنترل بیماری گموز پسته، جمع آوری و بررسی شد. با استفاده از محیط های اختصاصی و عمومی، 32 سویه Trichoderma harzianum غالبا از ناحیه ریزوسفر به دست آمد. پس از تعیین میزان کارایی سویه های تریکودرما در آزمایشگاه به روش کشت متقابل با Phytophthora melonis، 11 سویه انتخاب شدند و برهم کنش آنها با قارچ بیمارگر در آزمایشگاه با ارزیابی تداخل فیزیکی هیف، ترشحات فرار و غیرفرار و آزمایش های گلخانه ای با استفاده از سویه های منتخب با مایه زنی نهال های پسته در قالب طرح بلوک های کاملا تصادفی با چهار تکرار انجام گرفت و صفاتی همچون ارتفاع نهال، طول و وزن خشک ریشه و اندام های هوایی و درصد مرگ و میر بررسی شد. در برهم کنش با تریکودرما، رشد رویشی قارچ melonis. Pدر سطوح مختلف تحت تاثیر قرار گرفت و در سطح معناداری کاهش یافت. میزان بازدارندگی از رشد P. melonis در کشت متقابل هم زمان، از 1/38 تا 6/63 درصد، کشت متقابل غیرهم زمان از 4/25 تا 7/58 درصد، ترشحات خارج سلولی از 50 تا 6/89 درصد و ترکیبات فرار از 7/44 تا 7/71 درصد متغیر بود. در آزمایشات گلخانه ای، مایه زنی با سویه های تریکودرما سبب افزایش 5/1 تا 7/2 برابر در طول ریشه و 4/1 تا 1/2 برابر در ارتفاع نهال ها در مقایسه با گیاهان مایه زنی شده با عامل بیماری زا به تنهایی و 1 تا 9/1 برابر طول ریشه و 1 تا 6/1 برابر در ارتفاع نهال ها در مقایسه با نهال های شاهد بدون مایه زنی گردید. درصد مرگ ومیر نهال ها در مایه زنی قبل سویه های تریکودرما، از صفر تا 31 درصد، مایه زنی هم زمان از صفر تا 56 درصد و مایه زنی پس از P. melonis از 5/12 تا 75 درصد متغیر بود. این اولین گزارش درباره پراکندگی سویه های تریکودرما در باغ های پسته کشور و برهم کنش آن با بیماری پوسیدگی طوقه و ریشه است.

    کلیدواژگان: انگومک، پوسیدگی طوقه و ریشه، فیتوفتورا، کنترل بیولوژیک
  • جهانشیر امینی، نسرین بابایی، محمد جواد سلیمانی، بهروز حریقی صفحات 253-262
    بیماری پوسیدگی سفید ریشه سیر با عامل Sclerotium cepivorum یکی از بیماری های مهم سیر در استان همدان است. در این تحقیق، بعد از جداسازی بیمارگر از گیاهان آلوده، با آزمون اثبات بیماری زایی مناسب ترین جدایه برای مطالعات آزمایشگاهی و گلخانه ای انتخاب گردید. 175 جدایه باکتری از خاک و منطقه ریزوسفر گیاه سیر در مزارع شهرستان همدان جداسازی و خالص سازی شد. توانایی جدایه ها در مقابل بیمارگر بر اساس تشکیل هاله بازدارندگی در آزمون چهارنقطه ای و کشت متقابل ارزیابی شد. ده جدایه که هاله بازدارندگی بیشتری ایجاد کردند، به عنوان جدایه برتر برای مطالعات بیشتر انتخاب شدند. مطالعات روی جدایه های انتخاب شده نشان داد که همه آنها متعلق به جنس باسیلوس هستند. مکانیسم تاثیر جدایه های باکتری از نظر تولید پروتئاز، ترکیبات فرار ضدقارچی، ترکیبات خارج سلولی و سیانید هیدروژن روی رشد بیمارگر در شرایط آزمایشگاه بررسی شد. تمامی جدایه ها، ترکیبات فرار و ترکیبات خارج سلولی تولید و باعث کاهش رشد بیمارگر با تاثیر متفاوت شدند. جدایه های B9، B21 و B12 تولید پروتئاز کردند، اما هیچ کدام از جدایه ها تولید سیانید هیدروژن نکردند. تاثیر جدایه ها بر بیمارگر در شرایط گلخانه با دو روش آغشته سازی خاک و آغشته سازی سیرچه ها ارزیابی شد. نتایج گلخانه ای نشان داد که تمام جدایه ها موجب کاهش بیماری شدند. جدایه های B12، B21، B3، B20و B93 در مقایسه با شاهد در هر دو روش بیشتر از بقیه (بیش از 73 درصد) به طور معنا داری باعث کاهش بیماری شدند. جدایه های B3 و B21 بیشترین تاثیر را بر کاهش بیماری داشتند (3/83-73 درصد). همچنین تاثیر جدایه های باکتری بر رشد اندام های گیاه سیر متفاوت بود و بین آنها در سطح یک درصد (P ≤ 0.01) تفاوت معنا دار وجود داشت.
    کلیدواژگان: باسیلوس، باکتری های آنتاگونیست، بیماری پوسیدگی سفید سیر، کنترل بیولوژیک
  • جمیله الوندی، جواد کربمی برنگ*، جرزی لیپا صفحات 263-272

    تک سلولی های Eugregarinidaانگل داخلی روده تعداد کثیری از بی مهرگان اند که به شاخه Apicomplexa تعلق دارند. افراد این راسته به سبب داشتن تروفوزوئیت های بزرگ، نداشتن شباهت مرفولوژیک و رفتاری بین دو مرحله تروفوزوئیت و اسپوروزوئیت، دارا بودن حداقل بیماری زایی در میزبان و نیز استقرار هسته در قسمت دئوتومریت خود شناخته می شوند. به منظور مطالعه این گروه انگل حشرات، جمعیت هایی از سنین دوم و سوم لاروی کرم سفید ریشه (Polyphylla adspersa (Col.، Melolonthidae) در شهریور ماه 1390 از پارک ها و فضای سبز شهر مشهد جمع آوری شد و دستگاه گوارش صدوپنج لارو برای ردیابی آلودگی احتمالی به تک سلولی بررسی شد. طی این تحقیق، افراد انگل متعلق به زیرراسته Septatorina در قسمت جلویی و میانی روده لارو های سن دوم مشاهده شدند. در بررسی انجام گرفته، مراحل مختلف سیکل زندگی تک سلولی Stictospora sp. به استثنای اووسیست و گامتوسیست مشاهده گردید. پارامتر های مرفومتریک تروفوزوئیت بالغ و گامونت (شامل PrimiteوSatellite) بر اساس روش Clopton et al. (2006) با کمی تغییر اندازه گیری شد. مطالعه انجام گرفته نشان داد تروفوزوئیت به طول 2176 میکرومتر (06/92±2800-1100) شامل سه بخش اپی مریت، پروتومریت و دئوتومریت است و گامونت ها بر اساس محل قرارگیری هسته در قسمت دئوتومریت از یکدیگر متمایز می شوند و در لقاح نوع سیزیگای (syzygy) شرکت می کنند. انگل نام برده در صورت قرارگیری آفت در شرایط تنش، با تخریب بخش های جلویی دستگاه گوارش سبب مرگ میزبان می شد. تاثیر این تک سلولی هنگامی که با فعالیت گونه ای نماتود Oxyurida همراه می شد، تشدید می گردید. نماتود مذکور گونه ای منسوب به جنس Cephalobellus و از خانواده Thelastomatidae است که جنسی جدید از نماتودهای مرتبط با حشرات ایران است. تاثیر لکه ای و موضعی تک سلولی در نوسانات انبوهی جمعیت لارو آفت از طریق افزایش حساسیت لاروها و بروز آلودگی مزمن می تواند شایان توجه باشد. پژوهش حاضر اولین گزارش جهانی آلودگی طبیعی لارو های کرم سفید ریشه P.adspersa به انگل مذکور است و دربردارنده نخستین گزارش جنس Stictospora از ایران است.

    کلیدواژگان: آلودگی مزمن، بیماری شناسی حشرات، کرم سفید ریشه، Oxyurida، Septatorina
  • منصوره رحیمی، سید کاظم صباغ، محمد جوان نیکخواه، حسن سلطانلو، محمد سالاری، ناصر پنجه که صفحات 273-282
    بیماری برق زدگی با عامل Ascochyta rabiei یکی از مخرب ترین بیماری های نخود است. در این تحقیق، با هدف مطالعه ساختار ژنتیکی قارچ عامل بیماری، نمونه برداری به صورت تصادفی از مزارع هشت منطقه مختلف استان لرستان (ازنا، الشتر، بروجرد، پلدختر، چگنی، خرم آباد، کوهدشت و نورآباد) صورت گرفت. پس از کشت نمونه ها روی محیط کشت اختصاصی آرد نخود، دکستروز و آگار، جدایه های قارچی با روش نوک هیف خالص سازی شد و تعداد 53 جدایه خالص به دست آمد. تنوع ژنتیکی جمعیت قارچ با نشانگر توالی تکراری ساده و با استفاده از پنج جفت آغازگر اختصاصی ارزیابی شد. تعیین تشابه جدایه با استفاده از ضریب شباهت دایس و روش الگوریتم UPGMA انجام گرفت. تجزیه خوشه ایداده ها نشان داد که جدایه ها در فاصله ژنتیکی برابر با سطح تشابه 3/0 درصد در 9 گروه ژنوتیپی مشخص قرار می گیرند. آنالیز PCOA داده ها با استفاده از ماتریس تشابه جاکارد در نرم افزار NTSYS صورت گرفت و طبق نتایج، از بین 53 مولفه به دست آمده، 15 مولفه دارای مقادیر ویژه بزرگ تر از 1 بودند و 49/90 درصد تنوع موجود را توجیه کردند. آنالیز واریانس مولکولی (AMOVA) نشان داد که بیشترین مقدار تنوع ژنتیکی (96درصد) در داخل جمعیت توزیع شده بود و تنوع ژنتیکی بین جدایه های مختلف 4 درصد تعیین گردید. نتایج این تحقیق نشان می دهد که بین جدایه های جمع آوری شده از مناطق مختلف استان تنوع ژنتیکی زیادی وجود دارد.
    کلیدواژگان: بلایت آسکوکیتایی، تنوع ژنتیکی، ضریب دایس، نشانگر مولکولی، SSR
  • لیلا رمضانی، نوشین زندی سوهانی صفحات 283-290
    دینامیسم جمعیت و پراکنش فضایی دو گونه بال ریشکدار رایج روی غلات، Thrips tabaci Lindeman، 1888 و Haplothrips tritici Kurdjomov، 1912 طی سال های 1388-1390 بررسی شد. یک مزرعه گندم به وسعت یک هکتار در محوطه دانشگاه رامین خوزستان، واقع در جنوب غرب اهواز انتخاب شد و از بال ریشکداران موجود نمونه برداری هفتگی به عمل آمد. با استفاده از شاخص های تیلور و آیوائو، پراکنش فضایی مراحل بالغ و نابالغ این گونه ها برآورد و تغییرات جمعیت آنها محاسبه شد. بررسی نوسان های جمعیت نشان داد که اوج جمعیت هر دو گونه در اواخر اسفند و اوایل تا اواسط فروردین ماه به ترتیب برای جمعیت بالغ و لارو است. بررسی ارتباط بین نوسان های جمعیتی مراحل لاروی و بالغ هر دو گونه با دما و رطوبت نشان داد که تغییرات جمعیت با دما ارتباط مثبت دارد؛ در صورتی که هیچ گونه ارتباط مثبت و معنا داری بین رطوبت با نوسان های جمعیت وجود ندارد. همچنین بر اساس مقادیر ضرایب تبیین و F، مدل آیوائو برای برآورد پراکنش فضایی هر دو گونه مناسب تر از مدل تیلور ارزیابی شد، لذا بر اساس این مدل پراکنش لارو و مجموع مراحل (لارو و بالغین) در هر دو گونه به صورت تجمعی بوده است. در صورتی که هر کدام از مراحل بالغ ماده و نر پراکنش تصادفی دارند. از آنجا که افزایش جمعیت این دو گونه تابع افزایش دما و هم زمان با دوره خوشه دهی گندم است، این مرحله از رشد گیاه بهترین مرحله در نمونه برداری به منظور بررسی تغییرات جمعیت این دو گونه آفت روی گندم محسوب می شود.
    کلیدواژگان: پراکنش، دینامیسم جمعیت، Haplothrips tritici، Thrips tabaci
  • کیومرث میره کی، محمد عبدالهی، اشکبوس دهداری صفحات 291-298
    این مطالعه با هدف ارزیابی واکنش هفت رقم گلخانه ای اصلاح شده گوجه فرنگی موجود در بازار شامل دو رقم از انگلستان (GH1 و GH12)، دو رقم از تایلند (Karina و Ajeet)، سه رقم از هندوستان (Manisha، Tolstoi و Cluster5) و رقم بومی مزرعه ای درتوم (که به میزان چشمگیری در استان کهگیلویه و بویراحمد کشت می گردد)، در برابر نماتد ریشه گرهی، M. javanica، در شرایط گلخانه صورت گرفت. آزمایش به صورت فاکتوریل با دو فاکتور رقم گوجه فرنگی و تلقیح به نماتد در قالب طرح کاملا تصادفی در پنج تکرار انجام گرفت. به ازای هر کیلوگرم خاک، گیاهچه های 6 برگی گوجه فرنگی با 2000 لارو سن دوم نماتد M. javanica مایه زنی شدند. هشت هفته پس از مایه زنی، صفات رویشی رقم های تحت آزمایش گوجه فرنگی (طول ساقه و ریشه، وزن تر و خشک ساقه و ریشه) و صفات تولیدمثلی نماتد (تعداد گره، تعداد تخم و تعداد کیسه تخم در گرم و کل ریشه، تعداد لارو در گرم و کل خاک، جمعیت نهایی نماتد و ضریب تکثیر نماتد) ارزیابی شدند. نتایج نشان داد که رقم های تحت بررسی درجات مختلفی از حساسیت در برابر این نماتد دارند. در صفات رویشی، رقم های GH12، Ajeet، Manisha و Karina نسبت به بقیه رقم ها دارای تفاوت معنا داری در سطح یک درصد بوده و کمترین تاثیرپذیری را از آلود گی به نماتد از خود نشان دادند. از طرف دیگر، رقم بومی و Tolstoi از نظر صفات رویشی به عنوان رقم های حساس شناخته شدند. از لحاظ صفات تکثیری نماتد، رقم های GH12 و Ajeet با شاخص گره 2 و فاکتور تولیدمثلی کمتر از یک به عنوان رقم های نیمه مقاوم، رقم های Manisha و GH1 به لحاظ شاخص گره 2 و فاکتور تولیدمثلی بیشتر از یک به عنوان رقم های متحمل و رقم های Cluster5، Tolstoi، Karina و رقم بومی به لحاظ شاخص گره 4 و فاکتور تولیدمثلی بیشتر از یک، به عنوان رقم های حساس مشخص گردیدند.
    کلیدواژگان: گوجه فرنگی، مقاومت، مقایسه رقم ها، نماتد ریشه گرهی، Lycopersicon esculentum، M، javanica
  • سلیمان قاسمی، مسعود احمدزاده، سیاوش ترابی صفحات 299-305
    میوه های گوجه فرنگی هم در مزرعه و هم در انبار در معرض پوسیدگی های میکروبی پس از برداشت قرار دارند. در این پژوهش پس از جداسازی عوامل پوسیدگیگوجه فرنگی، دو باکتری بیوکنترل Bacillus subtilis UTB96 و Pseudomonas fluorescens UTPf68 که تولید نیمه انبوه آنها در بیوراکتور صنعتی با موفقیت به انجام رسیده بود، در دو حالت کشت متقابل و بررسی روی میوه ها، بر این بیمارگرها بررسی شدند.طبق نتایج به دست آمده از کشت متقابل، باکتری B. subtilis UTB96 توانست به ترتیب به میزان 7/68 و 7/81 درصد از رشد قارچ های Alternaria alternata و Penicillium sp. جلوگیری کند. همچنین باکتری P. fluorescens UTPf68 نیز به ترتیب به میزان 2/62 و 3/24 درصد از رشد میسلیوم قارچ های A. alternata و Penicillium sp.جلوگیری کرد. همچنین نتایج نشان داد که این باکتری ها تاثیر خوبی در جلوگیری از رشد قارچ A. alternata روی گوجه فرنگی دارند. تا آنجا که باکتری B. subtilis UTB96 توانست 5/92 درصد از رشد قارچ A. alternataجلوگیری کند. باکتری P. fluorescens UTPF68 نیز به میزان 5/76 درصد از رشد میسلیوم قارچ A. alternata و ایجاد پوسیدگی روی گوجه فرنگی جلوگیری کرد. نتایج این پژوهش به همراه تحقیقات تکمیلی درباره این باکتری های مفید می تواند به توسعه و کاربردی شدن کنترل بیولوژیک بیماری های پس از برداشت کمک کند.
    کلیدواژگان: بیماری های پس از برداشت، گوجه فرنگی، Alternaria alternata، Bacillus subtilis UTB96، Pseudomonas fluorescens UTPf68
  • فریدون پاداشت دهکایی، لای تیتیا ویلکویت، علی اکبر عبادی، محسن قدسی، سمیه داریوش، ابراهیم دودابی نژاد، حسن پورفرهنگ صفحات 307-317
    بیماری سوختگی غلاف برنج ناشی از قارچRhizoctonia solani AG1- IA دومین بیماری مهم برنج از لحاظ اقتصادی در بیشتر مناطق کشت برنج دنیا از جمله ایران است. این بیماری اساسا به کمک قارچ کش ها کنترل می شود. تحقیق حاضر به منظور شناسایی رقم یا ارقام برنج به عنوان منبع مقاومت به این بیمارگر در شرایط مزرعه ای شمال ایران انجام گرفت. 37 رقم برنج محلی و 23 رقم اصلاح شده ایرانی به همراه 10 رقم خارجی در موسسه تحقیقات برنج کشور کشت شدند. کلیه ارقام 45 روز پس از نشاکاری با استفاده از توده میسلیومی یک جدایه پرآزار G309 بیمارگر مایه زنی شدند. برای تامین رطوبت مناسب جهت توسعه بیماری همه بوته ها تا زمان ارزیابی به کمک یک سیستم افشانه آب روزانه 2 تا 5 بار آب پاشی گردیدند. برای ارزیابی، شاخص های شدت بیماری روی غلاف، تعداد لکه های روی غلاف، ارتفاع نسبی آلودگی، درصد پنجه های آلوده، تعداد برگ های سبز و مرده، ارتفاع بوته، تعداد پنجه، زاویه پنجه و قطر ساقه اندازه گیری شدند. نتایج حاصل از تجزیه واریانس داده ها نشان داد که گروه ارقام خارجی با شدت بیماری و تعداد لکه کمتر روی غلاف، تعداد برگ مرده کمتر و تعداد برگ سبز بیشتر به طور معنا داری از گروه های ارقام محلی و اصلاح شده ایرانی متفاوت بود. همه ارقام تحت مطالعه در تجزیه خوشه ایبه روش UPGMA و بر اساس ارتفاع نسبی آلودگی، شدت بیماری روی غلاف و تعداد برگ مرده به چهار گروه تفکیک شدند. گروه مقاوم شامل Jasmine 85، Teqing، Pecos و Tetep و گروه حساس شامل Swarna (حساس خارجی) و موسی طارم، حسن سرایی، جمشیدجو، خزر، شیرودی، D4 (ارقام محلی و اصلاح شده ایرانی) و فوجی مینوری بودند. بررسی ارتباط بین شاخص های مورفولوژیکی با واکنش به بیماری نشان داد که در ارقام خارجی هیچ گونه هم بستگی معنا داری بین ارتفاع نسبی آلودگی و شدت بیماری روی غلاف با صفات مورفولوژیکی اندازه گیری شده وجود نداشت. درحالی که در ارقام محلی یک هم بستگی مثبت و معنا دار بین شدت بیماری روی غلاف با زاویه پنجه (033/0= P. value،20/0 =r) و یک هم بستگی منفی و معنا دار بین ارتفاع نسبی آلودگی با ارتفاع بوته (002/0 = P.value، 29/0- = r) به دست آمد.
    کلیدواژگان: ارقام برنج، بیماری سوختگی غلاف، مقاومت نسبی، Rhizoctonia solani
  • روژین احمدی، سیدعلی صفوی*، علیرضا عیوضی صفحات 319-327

    شته معمولی گندم، (Hem.: Aphididae) Schizaphis graminum (Rondani)، یکی از آفات مهم غلات به ویژه جو است که در سال های اخیر جمعیت رو به رشدی داشته است. یکی از مناسب ترین روش های کنترل این آفت با در نظر گرفتن آثار سوء ناشی از کاربرد آفت کش ها، استفاده از ژنوتیپ های مقاوم جو است. در این تحقیق، 47 لاین پیشرفته و 13 رقم جو در مرحله گیاهچه غربالگری شد و دو مکانیسم آنتی زنوز و تحمل در آنها بررسی شد. آزمایش در گلخانه ای با شرایط دمایی oC 2±25، رطوبت نسبی 10±55% و دوره نوری 16:8 انجام گرفت. غربالگری بر اساس میانگین تعداد شته (بعد از 14 روز آلودگی با شته) انجام گرفت و ارقام ریحان، نصرت و لاین 20(Mall-4-3094- 2//Alpha/Cum/3/Victoria/...ICB01-1368-0AP) با کمترین و لاین 13 (Legia/CWB117-5-9-5)، لاین 44 (Sls/Bda//Sararood-1) و رقم زرجو با بیشترین میانگین تعداد شته برای اجرای آزمایش های آنتی زنوز و تحمل انتخاب شدند. در آزمایش آنتی زنوز، بر اساس تعداد شته جلب شده (24، 48 و 72 ساعت پس از رهاسازی) نتایج نشان داد در مجموع هر سه زمان رقم زرجو و ریحان به ترتیب کمترین و بیشترین آنتی زنوز را داشتند. در آزمایش تحمل (که بر اساس تاثیر تغذیه شته روی ارتفاع گیاهان آلوده بررسی شد)، نتایج نشان داد رقم ریحان بیشترین افزایش ارتفاع ثانویه (در مقایسه با شاهد) و کمترین درصد کاهش ارتفاع (09/2%) را داشت. درحالی که، رقم زرجو با کمترین افزایش ارتفاع ثانویه (در مقایسه با شاهد) و بیشترین درصد کاهش ارتفاع (96/65%) کمترین سطح تحمل را داشت.

    کلیدواژگان: تحمل، جو شته معمولی گندم، غربال
  • پگاه نظری، حسن رحمانی، اورنگ کاوسی، علی سلیمانی، زهرا زارعی صفحات 329-338
    زیتونPalpita unionalis Hübner یکی از آفات مهم نهالستان ها، باغ های جوان زیتون و همین طور پاجوش های درختان مسن زیتون است. این آفت به میزبان های دیگر از جمله زبان گنجشک، یاسمن و برگ نو هم خسارت وارد می کند. انجام هرگونه اقدام مدیریتی برای کنترل هرگونه آفت مستلزم شناخت ویژگی های زیستی و پارامترهای جدول زندگی است. ویژگی های زیستی، پارامترهای جدول زندگی و پیش بینی جمعیت شب پره جوانه خوار زیتون روی سه رقم کرونایکی، روغنی و زرد در دمای 1 ± 25 درجه سلسیوس، رطوبت نسبی 5 ± 65 درصد و دوره نوری 16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی در آزمایشگاه مطالعه شد. برای مطالعه جدول زندگی از نظریه جدول زندگی سن – مرحله، دوجنسی استفاده شد. مدت زمان نشو و نمای مراحل نابالغ (از تخم تا زمان ظهور حشرات بالغ) در رقم های کرونایکی، روغنی و زرد به ترتیب 05/35، 78/33 و 08/36 روز و طول عمر شب پره های بالغ ماده و نر به ترتیب ارقام ذکر شده (33/9، 00/7)، (64/10، 60/10) و (21/10، 10/8) روز به دست آمد. پارامترهای جدول زندگی روی سه رقم تحت استفاده اختلاف معنا داری با هم نداشتند. نرخ ذاتی افزایش جمعیت (r) به ترتیب 044/0، 049/0، 047/0 بر روز در کرونایکی، روغنی و زرد مشاهده شد. بیشترین مقدار نرخ خالص تولیدمثل (R0) (61/8 نتاج به ازای هر فرد) مربوط به رقم روغنی به دست آمد. طول مدت زمان یک نسل (T) در کرونایکی 56/43 روز، در روغنی 12/42 روز و در زرد 04/42 روز بود. به طور کلی رقم کرونایکی میزبان نامناسب تری برای رشد این شب پره ارزیابی شد و برای کاهش خسارت این آفت کاشت آن با مدنظر قراردادن ویژگی های دیگر و نیز شرایط آفات دیگر قابل توصیه است.
    کلیدواژگان: جدول زندگی دوجنسی، زیتون، ویژگی زیستی
  • محمد مجتبی کامل منش، مریم یارمحمودی صفحات 339-349
    نماتد مولد گره ریشه (Meloidogyne javanica) در بسیاری از کشورها گزارش شده و خسارت وسیعی را به مزارع حبوبات و غلات می زند. این نماتد روی ریشه حبوبات در بیشتر مناطق دنیا مشاهده شده است و سبب متورم شدن ریشه و نقصان محصول می گردد. به منظور بررسی اثر دور آبیاری بر روی صفات تکثیری این نماتد و تاثیر خسارت آن روی گیاه لوبیاسفید تحقیق حاضر در سال 1390 در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی شیراز انجام گرفت. آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کاملا تصادفی با سه تکرار پیاده گردید. سه فاکتور، رقم در دو سطح، دور آبیاری در سه سطح و آلودگی در دو سطح منظور گردیدند. مایه زنی نماتد در مرحله گیاهچه ای و به میزان 2000 تخم و لارو سن دو به ازای هر کیلوگرم خاک انجام گرفت، و دو ماه پس از مایه زنی صفات رشدی گیاه و شاخص های تکثیری نماتد اندازه گیری شد. بر اساس نتایج به دست آمده، اثر دور آبیاری برای تمامی صفات مربوط به تکثیر نماتد در سطح احتمال 1% معنا دار شد. در صفات تعداد گره در هر ریشه، تعداد کیسه تخم در هر ریشه، جمعیت نهایی نماتد و فاکتور تولیدمثلی بیشترین مقدار مربوط به دور آبیاری 48 ساعت و کمترین مقدار مربوط به دور آبیاری 96 ساعت بود که این دو در هر چهار صفت قید شده در سطح احتمال 5% با یکدیگر اختلاف معنا دار داشتند. نتایج همچنین نشان داد که ارقام در دورهای آبیاری مختلف واکنش های متفاوتی به خسارت نماتد نشان می دهند. به طوری که هر چه رطوبت کمتر باشد، نماتد غیرفعال تر است و گیاه بروز بهتری دارد. بنابراین، در شرایطی که احتمال خسارت نماتد بالاست، شاید بتوان با مدیریت دور آبیاری نماتد را به حالت غیرفعال درآورد. البته در این حالت بایستی به عملکرد اقتصادی گیاه نیز توجه داشت.
    کلیدواژگان: دور آبیاری، فاکتور تولیدمثلی، لوبیاسفید، نماتد مولد گره ریشه
|
  • Ghasem Fadavi Khalajloo, Esmat Mahdikhani Moghaddam, Hamid Rouhani Pages 183-190
    To identify plant parasitic nematodes of tomato fields in North Khorasan Province during 2009 and 2010، 120 soil samples were collected from tomato rhizospheres. The nematodes were extracted from soil through centrifugal flotation technique. The extracted nematodes were transferred into glycerin. Permanent slides were mounted. The nematodes were identified through their morphological and morphometrical characteristics. A significant diversity was observed among species belonging to Ditylenchus. Three species of Ditylenchus were identified as follows: D. acutatus، D. medicaginis and D. tenuidens from among these species، D. acutatus and D. tenuidens were the first time reports from Iran.
    Keywords: Ditylenchus, Identification, Iran, Nematode, North Khorasan, tomato
  • Seyed Ali Asghar Fathi Pages 191-201
    Two-spotted spider mite، Tetranychus urticae Koch، is a pest of potato crop in Ardabil region. Throughout the study، the population densities of T. urticae and Orius minutus L. were assessed on six cultivars of potato crop under field conditions during years 2011 and 2012. Also، the attraction rate and the body size of O. minutus were studied on six cultivars of potatoinfested with T. urticaeunder laboratory conditions. The lowest mite density (71. 1 prey/plant) and the highest predator population (3. 3 predator/plant) were recorded for Savalan. After 24، 48 and 72 hours past from release، the predators were significantly more attracted to two-spotted spider mite-infested leaves of Savalan (as compared with the other tested cultivars). The female predators reared on the two-spotted spider mite-infested leaves of Savalan cultivar were of higher body mass and greater body sizes among the six tested cultivars of the potato crop. The prey consumption per O. minutus nymphs on Savalan was significantly higher than that occurring on Kondor and Diamant cultivars. Therefore، it can be concluded that cultivation of Savalan potato cultivar integrated with O. minutusas as a biological control agent could be practically useful in the integrated management of T. urticae in the potato fields of Ardabil.
    Keywords: Orius minutus, Population density, Predator Efficacy, Potato, Tetranychus urticae
  • Shima Yazdanpanah, Shahrouz Kazemi, Milloso Zachrda Pages 203-210
    Predaceous mites of the family Rhagidiidae are predators that include some representatives of the soil mesoedaphon in various habitats. During an investigation on edaphic mite fauna in green spaces and parks in Tehran City (Tehran province، in 2001-2002)، and as well in oak forests of Koohmare-Sorkhi region (Fars Province، during 2010-2011)، the genus Poecilophysis Cambridge، 1876 along with three species belonging to three subgenera were collected and identified، all of which are new records in Iranian mite fauna. A key to the reported genera of the family from Iran is presented، with a list of the collected species as follows: Poecilophysis (Dentocheles) pratensis، Poecilophysis (Procerocheles) faeroensis، Poecilophysis (Soprocheles) arena.
    Keywords: Koohmare, Sorkhi, Mite, Poecilophysis, Tehran, Trombidiformes
  • Atusa Farahpor Haghanni, Reza Hoseini, Ali Akbar Ebadi, Ali Aelami, Farzad Majidi Shilsar Pages 211-223
    To investigate the genetic diversity of Chilo suppressalis populations in Guilan province، a number of 37 of samples (4-6th larva stages) were collected from 17 different regions of the province. The collected samples were parted into three population groups coming from west، center and east parts of Guilan. Extracted DNAs were polymerized through 12 RAPD markers. RAPD-PCR products were electrophoresed on a 1. 5% agarose gel and photographed through GelDoc. Following bands scoring، analysis of data revealed that the 12 primers produced a total of 112 polymorphic bands. Results indicated that C. suppressalis population differs from the other two populations. Center and east Guilan populations demonstrated more similarities to each other. This could be due to an occurrence of gene-flow between the two populations causing the similarities. The population coming from the center of Guilan demonstrated a highest level of intrapopulation genetic variation due to a wider activity area and as well due to a higher number of the studied samples. These results finally indicated that population’s active in the province lack homogeny and are comprised of two different biotypes. In total، the results could be considered as an explanation for morphological and biochemical differences found among the active biotypes within the studied areas.
    Keywords: Biotype, Electrophoresis, Genetic variation, marker, RAPD, PCR
  • Siyamak Roshandel, Reza Talaei-Hassanlouei, Hasan Askary, Hossein Allahyari, Rasoul Marzban Pages 225-234

    Virulence of blastospores and conidia of the fungus Metarhizium anisopliae were investigated on different instar nymphs and adults of Sunn pest، Eurygater integriceps. Experiments were carried out through a factorial arrangement in a completely randomized design of three replications. The bioassays were performed through immersion method. Results revealed significant differences among virulence of blastospores and of conidia produced in different media. The highest vs the lowest total mortality percentages of the second instar nymphs were recorded as 100 and 41. 6% on rice bran vs wheat bran+ rice bran media respectively in blastopore treatments. As for conidia، the highest total mortality percentage of second instar nymphs was 100% on wheat bran، Behnoush waste barley and rice flour media whilst the lowest total mortality percentage recorded as 86. 1% on maize medium. Minimum LT50 was recorded (2. 3 days) on wheat bran + yeast extract medium in the second instar nymphs whilst the highest LT50 recorded (10. 1 days) on wheat bran+ rice bran extract medium for the fourth instar nymphs in blastopore treatments. Minimum LT50 was recorded (4. 7 days) on the rice bran medium and at second instar nymphs while the highest recorded (13. 1 days) for the fourth instar nymphs by conidia harvested from non-broken rice medium.

    Keywords: Culture substrate, Metarhizium anisopliae, Sunn pest, Virulence
  • Samira Ghorbanian, Hosein Ranjbar Aghdam, Hamid Ghajarieh Pages 235-241
    Citrus mealy bug، Planococcus citri (Risso) is one of the most common and well known pest insects of ornamentals. Coleus، Solenostemon scutellarioides (L.) Codd is a suitable host of the mealybugs. Mealybug destroyer، Cryptolaemus montrouzieri Mulsant (Coleoptera: Coccinellidae) is a polyphagous predatory coccinellid، employed in biological control programs against citrus mealy bug. The present work was carried out to study the efficacy of this predator (biological control agent of citrus mealy bug) on coleus (red variety) and to determine the most suitable releasing rate of the predatory coccinelid in greenhouse conditions. The same-aged coleus plants were infected by 2nd and 3rd in stars of the mealy bug nymphs. Following the pest establishment، mealy bug destroyers were released on plants at the rates 1، 2، 3 and 4 coccinelid/ plant as four treatments along with a non-treated plant used as check. Any of the treatments was replicated 4 times. Efficacy in each treatment was determined through Handerson-Tilton method within the period of one to 15 days after releasing the predator. ANOVA revealed statistically significant differences within treatments. The treatments bearing 2، 3، and 4 coccinellids / plant exerted the highest effect in biological control of the mealy bug and were statistically placed in one group. On the 15th day following the release of the predator، there was no statistically significant difference observed between the treatments of 3، vs 4 coccinellid/ plant. Based on the achieved results، releasing 2 coccinelid/ coleus plant in greenhouse conditions can provide more than 92% efficacy in biological control of the mealy bugs.
    Keywords: biological control, Cryptolaemus montrouzieri, Efficacy, Greenhouse, Planococcus citri
  • Seyed Reza Fani, Mohammad Moradi Ghahderijani, Mahdiye Alipour Moghaddam, Abdolhamid Sherafati, Mahdi Mohammadi Moghaddam, Ebraim Sedaghati, Pejman Khodaygan Pages 243-252

    To identify Trichoderma isolates for potential biocontrol of crown and root rot in pistachio، 100 samples of soil taken from rhizosphere، fertilizer channels and from soil surface were collected from Kerman، Yazd، Khorasane Razavi and Semnan provinces during 2009-2011. Overall، 32 isolates of Trichoderma harzianum were obtained mostly from rhizosphere soil using either general or special environmental surroundings. The antagonistic potential of the isolates against P. melonis was screened using the dual culture technique. A total of 11 isolates were employed for further assessment of their capability to inhibit P. melonis، in various assays under in vitro and as well in vivo conditions. Overall، the results indicated that the incidecne of interactions through different mechanisms reduced mycelialy growth of P. melonis to different degrees، ranging from 38. 1 to 63. 6%، 25. 4 to 58. 7%، 50 to 89. 6% and 44. 7 to 71. 77% in the simultaneous vs non-simultaneous dual cultures، and volatile vs non-volatile compounds، respectively. In greenhouse experiments، and in mixed inoculations with Trichoderma harzianum strains and P. melonis it was observed that، root length and plant height increased respectively from 1. 5 to 2. 7 and from 1. 4 to 2. 1 times of inoculation with pathogen alone، as well as 1 to1. 9 of root length and 1 to 1. 6 times the plant height as compared with non-inoculated control plants. Incidence of T. harzianum isolates before، simultaneous with، and following pathogen inoculations (in pots) significantly influenced the mortality of seedlings with the respective ranges of 0 to 31%، 0 to 56%، and 12. 5 to 75%. This is the first report on the introduction of T. harzianum isolates to pistachio orchards، along with their interactions with gummosis (crown and root rot) causal agents.

    Keywords: biological control, Phytophthora, Root, crown rot
  • Jahanshir Amini, Nasrin Babaei, Mohammad Javad Soleimani, Behrouz Harighi Pages 253-262
    Sclerotium cepivorum incited white rot is one of the destructive diseases of garlic in Hamedan Province. A total number of 175 Bacillus strains were isolated from soil and from garlic rhizospheres. The antagonism of the bacterial isolates against Sclerotium cepivorum was evaluated using dual culture method. Ten high level activity isolates which produced inhibition zones were selected for further study. Physiological، biochemical، and morphological characteristics of the isolates revealed that they belonged to the species of Bacillus. Antifungal activity of the liquid and volatile metabolites produced by the bacterial isolates on pathogen and as well، their ability to produce the enzyme protease and hydrogen cyanide were studied. All the isolates produced volatile as well as liquid metabolites، reducing disease significance through their different effects. Isolates B9، B21 and B12 produced protease، but none produced hydrogen cyanide. The antagonistic activity of bacterial isolates was evaluated against the pathogen، employing soil and seed treatment methods. Greenhouse trial results indicated that all the isolates were able to control the severity of the disease، but isolates B12، B21، B3، B20، and B9 showed their effects in either one of the experimental methods more than 73% Isolates B3 and B21 showed the most effects on reduction of the disease (73-83. 3%). All the isolates significantly (P≤0. 01) promoted growth factors in garlic plant.
    Keywords: Antagonist bacteria, Bacillus, White rot of garlic
  • Jamileh Alvandi, Javad Karimi, Jersey Jilipa Pages 263-272

    Eugregarinidae، an endoparasite group، the members of which inhabit the intestine of a large number of invertebrates، belong to Apicomplexa taxon. Individuals of this order are known by their large trophozoites، morphological and behavioral dissimilarity between the two stages of trophozoite vs sporozoite، chronic effect on the host and having the nucleus being situated in its deutomerite part. To study this entomopathogenic pathogen and its occurrence in natural populations of white grub، Polyphylla adspersa (Col.، Melolonthidae)، the sampl was conducted to collect from both the second and third larval stages of the white grub (during September 2011) from urban parks and landscapes of Mashhad (Khorasane Razavi Province، Iran). The digestive tracts of 105 larvae were dissected to detect any possible infection of the entomopathogenic protists. During this process، parasitc specimens from suborder Septatorina were observed in the foregut as well as midgut portions of the second instar larvae. Different developmental stages of the eugregarine (except oocyst and gametocyste stages) were observed. This apicomplexan was characterized as Stictospora sp. Morphometric parameters of adult trophozoite and gamont (including Primite and Satellite) were assessed. The data revealed that a trophozoite،s length is 2176 µm (1100-2800±92. 06) including the three parts of epimerite، protomerite and deutomerite. The gamonts are differentiated from each other as according to the nucleus location in their deutomeritic parts. Gamonts are normally of the couple process، syzygy type of zygosis. Exposure of the infected white grub to stress conditions caused the death of the host by destroying the front parts of the digestive system. Impact of the protist was exacerbated when accompanied by the activity of some species of an Oxyurida nematode. The nematode was found out as belonging to Cephalobellus genus from Thelastomatidae family، a new genus of nematode reported from Iran. Sporadic and local impact of the protist in fluctuations of pest population density via an increase in larval susceptibility as well as the incidence of chronic infection could be significant. The current study is the first global report on the natural infection of white grub، P. adspersa by Stictospora. In the meantime، it presents the first record of the genus Stictospora from Iran.

    Keywords: Chronic infection, Insect pathology, Oxyurida, Septatorina, White grub
  • Mansoureh Rahimi, Seyed Kazem Sabbagh, Mohammad Javan Nikkhah, Hasan Soltanloo, Mohammad Salari, Naser Panjehkeh Pages 273-282
    Ascochyta blight caused by Ascochyta rabiei is one of the most destructive diseases affecting chickpea (Cicer arietinum). To study the genetic diversity of the fungus، fifty three isolates were rendomly collected from chikpea fields in eight different regions of Lorestqn Province namely Azna، Aleshtar، Broujerd، Poldokhtar، Chegeni، Khoorramabad، Koohdasht، Noorabad. The isolates were cultured and purified on specific chickpea seed meal dextrose agar medium. Genetic diversity among the population was assayed، employing SSR marker and using five specific primer pairs. Similarity of the isolates was determined using Dice''s coefficient and UPGMA clustering method. Cluster analysis of data revealed that isolates with genetic similarity distance equal to 3% were placed in 9 distinct genetic groups. PCoA analysis of data was done employing Jaccard similarity matrix in NTSYS software. According to the acquired data، from among 53 components، 15 components stood within an Eigenvalue greater than 1 with 90. 49 % of variation being justified. Analysis of mOlecular vAriance (AMOVA) revealed the highest genetic variation (96%) within populations while distributed among populations by 4%. The results finally indicated that there is considerable genetic diversity among and between the isolates collected from different regions of the province.
    Keywords: Ascochyta blight, Dice's coeffecient SSR marker, genetic diversity
  • Leila Ramazani, Nooshin Zandi Sohani Pages 283-290
    Population dynamics and spatial distribution of two harmful species of Thysanoptera prevalent on cereal crops (Thrips tabaci Lindman، 1888 and Haplothrips tritici Kurdjomove، 1912)، were investigated during 2009-2011. Weekly sampling was carried out in a one hectar of wheat field in Ramin University of Khuzestan، South-West of Ahvaz. Spatial distribution of immature as well as adults of either species was investigated through Taylor’s power law and Iwao’s patchiness regression methods. The results revealed that the population peak for either species occurs in late March and on the first to middle of April respectively for adults and for larvae. Results of correlation between population dynamics (larval and adult stages) and the factors temperature and precipitation revealed that there is positive vs negative correlations between population fluctuation and the factors of temperature vs humidity. An investigation of the spatial distribution through Taylor’s power law and Iwao’s patchiness regression method indicated that larval stage and total stages in both species are clumped. Based upon R2 and F of regression analysis، Iwaos patchiness provided a more adequate description of spatial distribution than Taylor’s power law for either of the species. Because the seasonal peak in these two species'' density corresponded with the period of peak bloom، thus، in order to study the population dynamics، the earing stage is the most suitable for sampling the thrips on wheat.
    Keywords: Hoplothrips tritici, Population dynamics, Spatial Distribution, Thrips tabaci
  • Kiumars Miraki, Mohammad Abdollahi, Ashkbous Dehdari Pages 291-298
    The present study was conducted to evaluate the response to root-knot nematode، Meloidogyne. javanica of seven in glasshouse grown tomato cultivars، two from UK (GH1 & GH12)، two from Thailand (Ajeet & Karina)، and three form India (Manisha، Tolstoi & Cluster 5) plus one local field grown variety from Kohgiluyeh va Boyer-Ahmad Province، in the glasshouse conditions. The factorial experiment was performed using two experimental factors of tomato cultivar and nematode inoculation، in a randomized complete block design of 5 replications. Each and every pot was filled with pasturised soil، with the tomato seedlingsat their six-leaf stage، inoculatedwith2000 second stage larvae of M. javanica. Plantgrowth and nematode reproductive factors were assessed 8 weeks after treatment. The tested tomato cultivars exhibited different levels of susceptibility to the nematode. The cultivars GH12، Ajeet، Manisha and Karina proved to be significantly different from the other ones. Their gall index was recorded 2، so they can be considered as relatively resistant cultivars. Other cultivars، gall index of 4 proved them susceptible to M. javanica. Throughout the study، the local variety was shown to be the most susceptible reducing plant growth and supporting of the nematode population density.
    Keywords: Cultivars, comparison, Lycopersicon esculentum, Meloidogyne javanica, tomato, Resistance, Root, knot nematode
  • Soleyman Ghasemi, Masoud Ahmadzadeh, Siyavash Torabi Pages 299-305
    Poor packaging and improper management causes fruits get bruised and squeezed، allowing for different types of rots to develop when the necessary favorable growth conditions available. Tomato fruit is beset with problems of both field and storage rot. Throughout the present study، two biocontrol bacteria Pseudomonas fluorescens UTPf68، and Bacillus subtilis UTB96 the large scale production of which had been successfully carried out in industrial bioreactor were tested against some isolated tomato post harvest pathogens، in either in vitro or in vivo conditions. Alpha Dual culture results indicated that B. subtilis UTB96 inhibited mycelial growth of Alternaria alternata and of Penicillium spp. for about 68. 7 and 81. 7 percent respectively. Also، P. fluorescens UTPf68 was shown to prevent the mycelial growth of A. alternata and of Penicillium spp. by about 62. 2 and 24. 3 percent respectively. A substantial potential of the bacterial strains، in preventing the growth of fungus A. alternata on tomato fruit was finally observed. The bacterium B. subtilis UTB96 reduced rot development of tomato fruits caused by A. alternate for about 92. 5 percent. Meanwhile، bacterium P. fluorescens UTPf68 inhibited the mycelial growth of the postharvest pathogen A. alternata on tomato fruits by about 76. 5 percent. The results of this study plus future complementary researches can help the development and application of large scale biological control intended to reduce the post harvest incidence of diseases.
    Keywords: Alternaria alternata, Bacillus subtilis UTB96 post, harvest diseases, Pseudomonas fluorescens UTPf68, tomato
  • Fereydoon Padasht-Dehkaei, Lay Titya Willocquet, Ali Akbar Ebadi, Mohsen Ghodsi, Somayeh Dariush, Ebrahim Doudabeinajad, Hasan Pourfarhang Pages 307-317
    Rice sheath blight disease caused by Rhizoctonia solani AG1- IA is the second economically important disease of the crop in most rice- growing regions of the world، including Northern of Iran. The disease is mainly controlled through application of fungicides. The present study was performed to identify the candidate cultivar (cultivars) as source of resistance to the pathogen in rice field conditions in Northern Iran. Thirty seven vs twenty three rice cultivars respectively from Iranian Local (IL) and Iranian Improved (II) cultivars along with ten Foreign Resistant (FR) cultivars were field grown at the Rice Research Institute of Iran. They were inoculated with the mycelial mass of a virulent isolate (G309) of pathogen، 45 days after being transplanted. To supply favorable humidity for disease development، the plants were kept wet until the evaluation time through 2-5 times of daily water spraying، while applying a overhead water sprayer system available on the field. Assessment of cultivars، reaction was done by recording the Sheath Blight Severity as appeared on the sheath (SSS)، number of Lesions on the Sheath (LS)، Relative Lesion Height (RLH)، percentage of Infected Tiller (IT)، number of Dead and Green Leaves (DL and GL)، Number of tillers (Nt)، Tiller Angle (TA)، Stem Width (SW)، and Plant Height (PH). Results indicated that، the group of FR cultivars significantly differed from groups (IL) and (II) cultivars by exhibiting less SSS، LS، DL vs more GL. Cluster analysis of the cultivars as based on RLH، SSS and DL، using UPGMA method revealed 4 groups. One of the grpups comprised of: Jasmine 85، Teqing، Pecos and Tetep was observed as resistant، whereas، another one containing Swarna (Foreign susceptible)، Moosatarom، Hassansaraei، Jamshidjo، Khazar، Shiroodi، D4 (IL and II)، and Fujiminori was recorded as susceptible. Analysis of the relationship between plant traits and disease response indicated that RLH and SSS were not significantly correlated with the assessed morphological characteristics as regarded FR cultivars، whereas a positive significant correlation was observed between SSS and TA (r = 0. 20، P. value= 0. 033)، and a negative one between RLH and PH (r = -0. 29، P. value= 0. 002) as detected on local cultivars.
    Keywords: Partial resistance, Rhizoctonia solani, Rice cultivars, Sheath blight disease
  • Rojin Ahmadi, Seyed Ali Safavi, Alireza Eievazi Pages 319-327

    Schizaphis graminum (Rondani) (Hem.: Aphididae) is one of the seriously injurious pests of cereals particularly of barley. The population of the pest has beenon the increase in recent years. Besides chemical control، another practically suitable method of controlling the pest is the use of resistant barley genotypes. In this research، 47 advanced lines along with 13 cultivars were screened in their seedling stages in greenhouse conditions (25±2ºC، 55±10% relative humidity and 16:8 photophase) while testing basis two mechanisms of antixenosis and tolerance on them. Screening was made on the basis of mean number of aphids (14 days after infection with the aphid). Rhaihan، Nosrat cultivars as well as line 20 (Mall-4-3094-2//Alpha/Cum/3/Victoria/… ICB01-1368-0AP)، carrying the least، while line 13 (Legia/CWB117-5-9-5)، line 44 (Sls/Bda//Sararood-1) and Zarjo cultivar attracting the most mean number of aphids، were selected for antixenosis and for tolerance tests. Antixenosis experiment was carried out as based upon the number of attracted aphids to different cultivars within 24، 48، and 72 hours following insect release. Results indicated that Zarjo and Raihan cultivars bore the weakest vs the strongest antixenosis، respectively، as observed within all the three experimental times. Tolerance experiment was judged by the effect of aphid feeding on host plant height wise. Raihan cultivar had the most increase in its secondary height (compared with control) and the least percentage of decrease in its main height (%2. 09). Conversely، Zarjo cultivar exhibited the least increase in its secondary height (compared with control) and the greatest percentage of decrease in its main height (%65. 96)، suggesting a least level of tolerance.

    Keywords: Antixenosis, Barley, Schizaphis graminum, Screening, Tolerance
  • Pegah Nazari, Hasan Rahmani, Ourang Kavousi, Ali Soleimani, Zahra Zareyi Pages 329-338
    Olive leaf moth، Palpita unionalis (Hübner) is an iniurious pest of nurseries، of young olive trees، and also of the suckers of old trees. In feeds on some other such host plants as Ash، Jasmine and Privet. Knowledge of the biology and life table parameters of the pest species is needed in any pest management program. In this work، life history traits and life table parameters as well as the population projection of P. unionalis were studied at 25± 1oC، 65±5 % R. H. and photoperiodism of 16:8 (L: D) on three olive cultivars of: Zard، Rowghani and Kronaiki. The age- stage، two-sex life table is made used of incorporate both sexes and the variation in developmental rate among individuals and as well to obtain accurate population parameters. The developmental time of immature stages (egg to adult emergence) on Kronaiki، Rowghani and Zard recorded were 35. 05، 33. 78 and 36. 08 days، respectively. The longevity of the female vs male adults in the three varieties were (9. 33 and 7. 00)، (10. 64 and 10. 60) and (10. 21 and 8. 10) days، respectively. There was no significant difference observed among the life table parameters of the three tested varieties. The intrinsic rates of population increase on Kronaiki، Rowghani and Zard were 0. 044، 0. 049 and 0. 047 d-1، respectively. The highest net reproductivity was found to be 8. 61 offsprings per individual on Rowghani. Mean generation times (T) on the three varieties were 43. 56، 42. 12 and 42. 04، respectively. Overall، Kronaiki was evaluated as the most undesirable as regards the pest. Therefore، considering other advantages of the variety and also considering the other pest species، this variety could be recommended as the most suitable one to largely reduce the pest problem.
    Keywords: Age, stage, Biological traits, Olive, Olive leaf moth, Palpita unionalis, Two, sex life table
  • Mohammad Mojtaba Kamelmanesh, Maryam Yarmahmoodi Pages 339-349
    Root-knot nemaode which causes extensive damage to legumes and cereals has been reported in many countries. The nematods has been observed on legumes، roots in many regions of the world، causing swollen root and yield reduction. In order to evaluate the effect of irrigation interval on reproductive traits of root-knot nematode، and the damage inflicted upon navy bean، a study was conducted in 2011 in the research greenhouses of Shiraz Islamic Azad University. The factorial experiment was arranged in an RCB design of three replications. Three factors، including- variety at two levels; irrigation interval at three levels، and infestation at two levels were considered. Nematode inoculation was conducted at the seedling stage of navy bean by a number of 2000 eggs plus second stage juveniles per kg of soil in each pot. Plant growth and nematode reproduction trends were started to be assessed two months following inoculation. On the basis of the recorded results the effect of irrigation interval on the whole traits، related to nematode، was significant at a 1% level of probability. The highest and the lowest number of galls per root، egg mass per root، nematode final population as well as reproduction traits were recorded for the 48 and 96 hour irrigation intervals respectively. The two irrigation treatments significantly differed at 5% level as regards the four tested traits. The results also revealed that varieties at different irrigation intervals responded differently to nematode damage. As much as the soil moisture content was less، the nematode was more disabled and plants grew with more vigor. So، maybe one can retard the growth of nematodes by management of irrigation interval especially when the probability of damage of the nematode is high، although the economic performance of the crop should also be put into consideration.
    Keywords: Irrigation interval, Navy bean, Reproduction factor, Root, knot nematode