فهرست مطالب

نشریه گلجام
پیاپی 21 (بهار و تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1392/09/12
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سیدجلال الدین بصام صفحه 5
  • فیصل مرداسی صفحه 9
    فرش دست باف یک محصول مهم تولیدی ایران است که عمدتا با هدف صادرات تولید می شود و به دلیل جنبه های فوق العاده قوی هنری، علاقمندان زیادی در سطح جهان به خصوص در کشورهای غربی دارد. مولفه های هنری با آمیخته ای از فرهنگ، آداب، رسوم، مذهب و معماری ایرانی-اسلامی همراه با تنوع بالا در طرح ها و نقوش و رنگ ها، فرش دست باف ایرانی را از یک کفپوش ساده و تجاری کاملا متمایز کرده و نام و نشان تجاری باارزشی در اذهان حک کرده است. این محصول همانند سایر تولیدات در بستر زمان و برای پاسخگویی به نیاز تولیدکنندگان از فن آوری بهره می برد. اگرچه ضریب نفوذ فن آوری در فرش با کندی قابل محسوسی رشد می کند. موضوع این نوشتار پیرامون استفاده از فن آوری در مرحله بافت از زنجیره تامین است که با اختلاف نظر زیاد همراه بوده است. در سایر حلقه های زنجیره تامین از جمله ریسندگی، چله کشی، رنگرزی، طراحی و نقاشی، پرداخت، تبلیغات، بازاریابی، فروش و صادرات با حساسیت های متفاوتی از فن آوری استفاده می شود. در این مقاله سعی می شود با موشکافی ابعاد موضوع و با استفاده از نظرات خبرگان به ویژه دست اندرکاران تشکل های تولیدی و صادراتی و دانشگاهی داخلی و خارجی (اتحادیه واردکنندگان فرش دست باف ایرانی در اروپا) و معاونت فن آوری ریاست جمهوری با انجام جلسات متعدد در وزارت بازرگانی سابق و مرکز ملی فرش، اثر استفاده از دستگاه های مکانیکی بافت به جای بافندگان مورد بررسی قرار گیرد. بدیهی است به دلیل تفاوت دیدگاه ها در این ارتباط، نگارنده با استفاده از مباحث مطرح شده در نهایت خود به جمع بندی می پردازد.
    کلیدواژگان: فن آوری، فرش دست باف، قالی باف، بافنده
  • پیوند توفیقی، محمد علی اسپنانی صفحه 17
    قالی های منطقه چهارمحال و بختیاری تنوع بسیاری از نظر طرح و رنگ دارند. یکی از مطرح ترین این طرح ها، طرح قابی بوده که خود دارای انواع مختلفی است. طرح های قابی به دو شکل خشتی و قابقابی ارائه می شوند. در این بررسی سعی بر آن خواهد بود تا طرح قابقابی و انواع آن در قالی های روستایی منطقه بررسی شده و پس از طبقه بندی آنها، اجزای تشکیل دهنده طرح قابقابی و سیر تحول آن مورد بررسی قرار گیرد. انواع طرح های قابقابی در منطقه عبارتند از: قابی ساده، قابی حقه ای (سرو کاج)، قابی حسن خانی، قاب پاپیونی، قاب سماوری و قابی گل فرنگ. سوالات مطرح شده در این بررسی عبارتند از: طرح قابی از چه زمانی در منطقه به کار گرفته شد؟ انواع طرح های قابی در منطقه کدامند؟ تفاوت های موجود در نگاره های پرکننده، ساختار و اتصالات قاب در مکان های مختلف استان چهارمحال و بختیاری کدامند؟ سیر تحول آن ها در گذر زمان به چه شکل بوده است؟ و متنوع ترین نمونه ها به کدام منطقه اختصاص دارد؟ همچنین سعی بر آن خواهد بود تا با روش کتابخانه ای و میدانی به طبقه بندی و بررسی قالی های قابقابی در منطقه پرداخته شود. به این منظور شکل قاب، تزیینات جداره ها، بست های ارتباط دهنده بین قاب ها، رنگ بندی و چیدمان رنگی قاب ها، تزیینات درون قاب و چگونگی توزیع قاب ها در فرش های قابقابی مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
    واژه های کلیدی:
    کلیدواژگان: طرح قابی، قالی های روستایی چهارمحال و بختیاری، شکل و ساختار، تزیینات، تغییر و تحول
  • ندا فخر، امیرحسین چیت سازیان، الیاس صفاران صفحه 33
    نقش پرنده همواره از جایگاه مهمی در آثار ادبی، تاریخی و هنری ایران برخوردار بوده است. پرندگان، در پهنه هنرهای این سرزمین و از جمله هنر صناعی فرش، به اشکال گوناگون نمایش داده شده اند. نقش مایه پرنده چه به صورت تجریدی و یا طبیعت گرایانه در فرش های تمام مناطق ایران حضور یافته است. در این نوشتار، ابتدا به جایگاه پرنده در ادبیات و هنر ایران پرداخته شده و سپس مفاهیم پرنده و حضور آن در فرش خشتی چهارمحال و بختیاری بررسی گردیده است. این مقاله یک پژوهش توصیفی است که برای جمع آوری اطلاعات نظری از روش کتابخانه ای و اسنادی– تاریخی، منابع مکتوب و تصاویر بهره گرفته شده است. در طی آن با ارائه تصاویری از نقش مایه پرنده بر فرش خشتی چهارمحال و بختیاری، به بررسی محتوایی و تصویری آن بر این فرش ها پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: نقش مایه، فرش، پرنده، طرح خشتی، چهارمحال و بختیاری
  • داریوش کاظم پور، محسن سلیمانی صفحه 45
    طراحی نشانه، از مباحث پایه ای و علمی هنر گرافیک است که بنا به ویژگی های ذاتی خود، ارتباط وسیعی با دیگر بخش های هنر گرافیک برقرار می کند. از جمله مشخص ترین این ویژگی ها، رابطه آنی و دیداری این نشانه ها با مخاطب است که در پس نشانه های زیبا و جذاب، همزمان باطن های معنوی و دقیقی را به مخاطب ارائه می کند. فرش ایرانی یکی از بهترین دلایل ماندگاری خود را مرهون رمز و رازهای نهفته در نقوشی است که با بیانی شیوا، فرهنگ ها، سنت ها، شادی ها و آلام مردمی که خالق آن هستند را به تصویر می کشد. دست بافته های ایرانی و نقوش به کار رفته در آنها در هر نقطه از کشورمان متنوع و قابل تعمق بوده و ابعاد تازه ای از هنر غنی، دیرینه و پر از اسرار این سرزمین کهن را می گشاید؛ به خصوص نقوش به کار رفته در دست بافته های منطقه خراسان شمالی که از غنای خاصی برخوردار است. بدیهی است این خصوصیات برای طراح گرافیک این امکان را فراهم می آورد تا با استفاده از نقش مایه های نمادین به کار رفته در این دست بافته ها، ارتباط معناداری را در قالب هنری پر مخاطب که نظیر یک رسانه چند سویه عمل می کند، به منصه ظهور برسانند. تحقیق حاضر از نوع کاربردی بوده و سعی شده تا با توجه به ویژگی های معنوی و درونی دست بافته های خراسان شمالی امکان طراحی نشانه از میان نقوش بررسی شود.
    کلیدواژگان: طراحی گرافیکی، نقش مایه، دست بافته های سنتی، خراسان شمالی، نشانه
  • حسام کشاورز، محسن مراثی صفحه 65
    از پیامدهای جنگ طولانی در افغانستان ظهور بافته ای به نام «فرش جنگ» است. در این مقاله سیر تحول فرش جنگ افغانستان با روش توصیفی- تحلیلی مورد مطالعه قرار گرفته و داده های تحقیق به صورت کتابخانه ای و مشاهده ای گردآوری شده است. نتایج تحقیق نشان داد که فرش جنگ افغانستان از آغاز پیدایش تاکنون به سه نسل متفاوت قابل تقسیم است. در نسل اول فرش جنگ که به دوره جنگ شوروی با مجاهدین افغان باز می گردد، هنوز تداوم سنت فرش بافی افغانستان مشاهده می شود. اما از حدود 1990 تا به امروز نقش مایه های سنتی جلوه کمتری در این فرش داشته است. در نسل دوم فرش های جنگ که اغلب توسط پناهندگان افغان بافته شده است، به تدریج تصویر سلاح ها و ادوات نظامی در کنار نقوش سنتی بافته شده و در نهایت سهم بیشتری از فضای فرش را به خود اختصاص می دهند. نسل سوم فرش جنگ که طرح و نقش آن حوادث یازدهم سپتامبر 2001 در آمریکا و عواقب آن را نمایش می دهد، جلوه ای به شدت سیاسی به خود می گیرد و در مقابل با کاهش کیفیت مواجه می گردد.
    کلیدواژگان: فرش جنگ، افغانستان، پناهندگان افغانی
  • صمد نجارپور جباری، احمد نادعلیان، حبیب الله آیت اللهی، مهدی پوررضاییان، اصغر کفشچیان مقدم صفحه 77
    یکی از دوره های شکوفایی صنعت قالی ایران و گسترش بازرگانی آن به عصر صفوی و به خصوص قرن های دهم و یازدهم هجری قمری مربوط می شود. توجه بیشتر حکومت به مقوله هنر و هنرمندان و گسترش امکانات از یک سو، و توجه و رغبت سایر استادان هنر از جمله تذهیب کاران و نگارگران به طراحی های زیبا و دقیق قالی در کنار پیشرفت صنعت رنگرزی از سوی دیگر، باعث شد که قالی بافی در آن زمان در زمینه هنر و صنعت، مقامی ویژه پیدا کند. حال سوال اصلی پژوهش این است که طراحان قالی ایران در مناطق جغرافیایی مختلف و در زمان های گوناگون و در بافته های متنوع چه کسانی بودند؟ و منبع اصلی الهام هنرمندان قالی در طراحی آن دوره چه بوده است؟ فرضیه اصلی این است که نگارگران بزرگ برخی از قالی های عصر صفوی را طراحی می کردند. با توجه به گستره موضوع، در این مقاله به روش تطبیقی دو نمونه از قالی هایی که از آن دوره باقی مانده اند با نگاره های همان دوره مورد مطالعه گرفت. با بررسی آثار هنری به جا مانده از آن دوره، مشاهده می شود که اکثر هنرها، از جمله هنرهای سنتی و معماری، با یکدیگر قرابت نزدیکی داشتند که نشان دهنده مدیریت هنری واحد در نظام فرهنگی آن عصر بود و این مسئولیت به عهده نگارگران و معماران برجسته نهاده شده بود. توجه به مطابقت نگاره ها با نقش مایه های قالی در همان دوره نشان می دهد به احتمال زیاد نگارگران بزرگی از جمله کمال الدین بهزاد، آقامیرک اصفهانی و سلطان محمد عراقی و... در طراحی برخی از این قالی ها دست داشته اند و قالی های نفیسی برای دربار صفوی مستقیما زیر نظر این استادان بافته شده است. و از طرف دیگر با تربیت طراحان قالی که این طراحان ادامه دهنده شیوه استادان خود بودند، به نوعی تاثیر غیرمستقیمی بر تحول نقش مایه های قالی در عرصه تولید و صادرات داشته اند. به طوری که طراحان قالی در مراکز تولیدی از آثار و طراحی های این استادان الهام می گرفتند.
    کلیدواژگان: قالی، نگارگری ایرانی، نقش مایه های حیوانی، نقش مایه های گیاهی، آقامیرک اصفهانی، سلطان محمد عراقی، عصر صفوی
|
  • Feisal Mardasi Page 9
    Hand-woven carpet is among the most important manufacturing product of Iran that is produced mainly for export, and due to its exceptionally strong and artistic aspects, it is very popular around the world, especially in Western countries. The artistic components mixed with culture, customs, traditions, religion and architecture of Iran combined with a high diversity of designs and motifs, patterns and colors, have made Persian carpets not commercial flooring but a valuable brand. For this product, like other products, different technologies are used during the time to meet the manufacturer's needs, although the penetration of technology in carpet is significantly slow. The topic of this paper is the use of technology for weaving in the context of the supply chain that is associated with much controversy. In other segments of the supply chain, including spinning, dyeing, design and painting, payment, promotion, marketing, sale and export, the technology is used with different sensitivities. Here, different view regarding the use of technology in weaving phase of the supply chain has been evaluated. Obviously, due to differences of opinion in this regard, the author finally proposes his recommendation.
    Keywords: Technology, Hand, woven Carpet, Carpet, weaver
  • Peyvand Tofighi, Mohammad Ali Espanani Page 17
    Rugs in Chaharmahal va Bakhtiari have a great variety of design patterns and colors. One of these patterns is the «frame» design pattern that has its own variations. Frame design patterns are created in two ways: brick and Qabqabi. This paper will try to study the Qabqabi design pattern and its variants in rural area rug and its evolution. Variations of Qabqabi design pattern include simple frame، ring frame (cypress pine)، Hassan Khani frame، bow frame، samovar frame and rose frame. The research questions include: When the frame design pattern was used for the first time in the area? What are the types of frame design patterns? What are the differences of filling motifs، structures and frame connections in different part of the province? How their evolution has been accomplished? The most diverse samples belong to which area? It has been also tried to use library-based and field study methods for classification and analysis of Qabqabi carpets of the area. For this purpose، the form of the frame، decorations of walls، connections، coloring of the frames، decorations within the frames within frames and the distribution of frames will also be examined.
    Keywords: Frame design pattern, Chaharmahal va Bakhtiari rural rugs, From, Structure, Decorating, Change, Evolution
  • Neda Fakhr, Dr. Amir Hossein Chitsazian, Dr. Elyas Saffaran Page 33
    Bird motif has always had an important place in Iranian artworks. Various patterns of birds have been presented in all types of Persian art like carpets. Bird motifs، both in abstract and naturalistic forms، can be found in Iranian carpet design. This paper، after studying the role of bird motif in Iran''s art and literature، introduced the formal and conceptual aspects of the motif in «Kheshti» design pattern. For this purpose، some images of Kheshti carpets of Chaharmahal and Bakhtiari have been illustrated. This is a descriptive research and data collection has been accomplished using library-based studies، written literature and images.
    Keywords: Motif, Carpet, Bird, Kheshti design pattern, Chaharmahal, Bakhtiari
  • Daryoush Kazempoor Page 45
    Logo designing is one of basic and scientific topics of graphics which interconnects to other parts of graphics by its own intrinsic characteristics. Instant and visual relationship of these logos with addressees conveys their spiritual and concise interior behind attractive exterior. Mysteries hidden in Persian carpet make it last and eloquently depict the cultures، traditions، cheers and tribulations of people who created it. Iranian hand-weavings and designs applied to them are various and ponderable from region to region and add to rich، mysterious and ancient art of this land; especially designs applied to Northern Khorasan weavings، which are rich. It is obvious that these characteristics provide graphic designer with the formation of a meaningful connection in the form of a favored art، like a multi-directed medium، by using symbolic motifs. The above research is of applied one، in which the possibility of logo designing inspired by carpet designs، regarding spiritual and intrinsic characteristics of Northern Khorasan weavings، is studied.
    Keywords: Graphic Capacities, motif, Logo, Northern Khorasan Hand, weavings
  • Hesam Keshavarz, Dr. Mohsen Marasi Page 65
    One of the outcomes of the long wars in Afghanistan is the emergence of «war rugs». In this paper، the evolution of the war rugs in Afghanistan has been studied using a descriptive-analytical method and the data has been collected using field study and library-based research. The results of the research indicated that from the beginning to the present time، the war rugs in Afghanistan could be categorized into three distinguished generations. In the first generation of the war rugs، which is related to the time of Mujahidin-Soviet war، we still observe continuance of the Afghan rugs conventions. However، from 1990s onward، the traditional motifs are not commonly displayed in these rugs. In the second generation of the war rugs، often woven by Afghan refugees in Pakistan، gradually the motifs of weapons and military equipment along with the traditional motifs became dominant، whereas، the larger portion of the spaces of the rugs was allocated to the military motifs. Finally، the third generation of the war rugs displayed the patterns and motifs of the events of September 11، 2001 in the United States and their consequences. This generation includes the designs and motifs with the intense political manifestations followed by deterioration of quality for the war rugs.
    Keywords: War rugs, Afghanistan, Afghan refugees
  • Samad Najarpour Jabbari, Ahmed Nadalian, Habibollah Ayatollahi, Mehdi Pourrezaiean, Asghar Kafshchian Moghadam Page 77
    One of the prosperous periods of Persian commercial carpet industry is the Safavid era especially the 10th and 11th centuries (A. H.). Governments’ attention to arts and artists and expanding the facilities on the one hand، and willingness of other artists such as illumination artists and Persian painters’ to beautiful designs for carpets، along with the progress of the dyeing industry، provided carpet weaving with a special place in the field of art and industry. The main question of the present study is: Who were the carpet designers at different geographical locations and in different times for various woven products? The main hypothesis in this paper is that in Safavid era، some of carpets were designed by famous Persian paintings artists. For this purpose، a comparative method has been used for comparing two survived carpet samples with the paintings of that era. It can be seen that the most of the arts، including traditional arts and architecture، were closely related at that era which indicate the existence of a unified artistic management in the cultural system of that period، and such responsibility was undertaken by the prominent painters and architects. The comparison of motifs of paintings and carpet may indicate that some of the carpets have been designed by some great painters such as Kamal al-Din Behzad and Aghamirak Isfahani and Soltan Mohammad Iraqi، etc and there are some valuable carpets woven directly under the supervision of these masters. On the other hand، some carpet designers were trained who followed their masters and this indirectly influenced the development of carpet motifs، so that the carpet designers were mostly inspired by these masters in manufacturing workshops.
    Keywords: Rug, Persian painting, Animal motifs, Herbal motifs, Safavid era.