فهرست مطالب

مجله مدیریت نوآوری
سال دوم شماره 4 (پیاپی 6، زمستان 1392)

  • بهای روی جلد: 50,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1392/12/18
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسین خسروپور*، کامران فیضی، سید کمال طباییان صفحه 1
    ارتباطات شبکه ای، از پایه های اساسی تشکیل اقتصادهای مبتنی بر نوآوری است. در این میان، رویکرد نوآوری باز با استفاده از مفهوم شبکه سازی دانشی، سعی در ایجاد ارتباطات تعاملی بین بازیگران دانشی و صنعتی برای تبادل ایده، فناوری و دانش در درون شبکه و کوتاه سازی مسیر توسعه محصول و نوآوری در محصولات دارد. این پژوهش تلاش میکند تا با استفاده از الگوی شایستگی های سازمانی برای نوآوری باز هافکبرینک و شرول، وضعیت راهبردهای نوآوری باز را در صنعت هوایی ایران بررسی و چالش های پیاده سازی آن را شناسایی کند. پژوهش حاضر از نوع پیمایشی و جامعه آماری آن شامل 66 نفر از کارشناسان و مدیران بخش های مختلف صنعت هوایی میباشند. جهت گردآوری داده ها، از ابزار پرسشنامه استفاده شد. در این پژوهش، آزمون تی برای بررسی وضعیت هر یک از متغیرها و روش تاپسیس فازی برای رتبه بندی عوامل موثر بر رویکرد نوآوری باز مورد استفاده قرار گرفت. نتایج نشان داد که عامل توانمندی شبکه سازی از بعد توانمندی های مشارکتی و عوامل شناسایی فرصتهای نوآورانه و فهم و تبادل از بعد ظرفیت جذب در شرایط نامطلوب قرار دارند، اما بقیه عوامل دارای وضعیت قابل قبولی هستند. همچنین رتبهبندی عوامل موثر بر رویکرد نوآوری باز، نشان داد که عوامل فهم و تبادل، شناسایی فرصت های نوآورانه و توانمندی شبکه سازی دارای بیشترین اهمیت و عوامل طراحی خاص ساختار و فرآیند، همکاری از بیرون به درون و برعکس و همکاری داخلی دارای اولویت کمتری هستند.
    کلیدواژگان: نوآوری باز، سازوکار به کارگیری نوآوری باز، شبکه سازی، ظرفیت جذب و تاپسیس فازی
  • سید احمد کمالی، مسعود محمدپور* صفحه 27
    اهمیت روزافزون فناوری باعث شده است تا سازوکارهای مختلفی در جهت توسعه، تبادل، اشاعه و به کارگیری آن مطرح شود. فنبازار یکی از مهمترین این سازوکارها محسوب می شود که در سال های اخیر در کشور ما توجه زیادی را به خود معطوف کرده است. هدف مقاله حاضر، بررسی این نکته است که نهادهای واسطه به ویژه فن بازار چگونه باعث ارتقاء نوآوری در سازمان خواهند شد. برای دستیابی به این هدف، از مدلسازی معادلات ساختاری استفاده شده است. برای این منظور، با استفاده از کارکردهای فنبازار و شاخصهای مرتبط با سه بعد محرکها، ظرفیتها و عملکرد نوآوری به بررسی این رابطه پرداخته شده است. فرآیند پردازش الگو با استفاده از رویکرد حداقل مربعات جزئی در نرم افزار Smart PLS صورت گرفته و با استفاده از ابزار پرسشنامه، نظرات تعدادی از خبرگان حوزه مدیریت فناوری به عنوان ورودی نرم افزار جهت تحلیل روابط به کارگرفته شده است. نتایج پردازش الگو نشان می دهد فن بازار با کارکردهای تعریف شده، تاثیر مستقیم بر عملکرد نوآوری ندارد و تاثیرگذاری عمده آن برمحرک ها و ظرفیت های نوآوری است.
    کلیدواژگان: نوآوری، فن بازار، عملکرد نوآوری، محرک های نوآوری، ظرفیت های نوآوری، مدلیابی معادلات ساختاری
  • محمدرضا تقوا، سید حبیب الله طباطباییان، جمشید صالحی صدقیانی، کمال محمدی* صفحه 53
    روابط میان عوامل موفقیت پروژه های انتقال فناوری بین المللی از زمینه های کلیدی پژوهشی در حوزه مدیریت فناوری است. پژوهش های پیشین بیشتر به بررسی عوامل مرتبط با گیرنده، منبع، محیط، ماهیت فناوری، روش انتقال و مانند آنها پرداخته اند. در مقاله حاضر علاوه بر عوامل یاد شده، نقش سازمان تسهیل گر انتقال فناوری نیز مورد بررسی قرار گرفته است. این پژوهش از نوع کاربردی بوده و با راهبرد پیمایش و بررسی مستندات انجام شده و در آن از روش پژوهش آمیخته (ابتدا رویکرد کیفی و سپس رویکرد کمی) استفاده شده است. فهرست عوامل و معیارهای موفقیت از پژوهش های پیشین استخراج شده و چارچوب مفهومی موفقیت پروژه های انتقال فناوری بین المللی، به دست آمده است. بر مبنای این چارچوب و با در نظرگرفتن الزامات سازمان مورد بررسی توسط گروه کانونی، مدل معادلات ساختاری طراحی شد. در این پژوهش، اطلاعات 191 پروژه از طریق مصاحبه حضوری و بررسی مستندات موجود جمع آوری و تحلیل شده است. از آنجا که داده ها نرمال نبودند؛ برای اعتبارسنجی مدل معادلات ساختاری از روش حداقل مربعات جزئی در نرم افزار SmartPLS استفاده گردید. یافته های این پژوهش نشان می دهد، آمادگی سازمان تسهیل گر، بیشترین تاثیر و پس از آن بهترتیب آمادگی جذب فناوری در گیرنده و قابلیت تبادل فناوری تاثیر معناداری بر موفقیت داشته اند. همچنین آمادگی انتقال فناوری در منبع، تاثیر معناداری بر موفقیت پروژه های یاد شده نداشته است.
    کلیدواژگان: انتقال فناوری بین المللی1، عوامل موفقیت پروژه، معیارهای موفقیت پروژه، سازمان تسهیل گر2، روش پژوهش آمیخته، مدل سازی معادلات ساختاری، حداقل مربعات جزئی
  • عبدالله جاسبی، جواد جاسبی، مصطفی جعفری، پیمان اخوان، مرتضی پیری* صفحه 81
    اجتماعات کاری، ابزاری برای تبادل تجربه های برتر و فرصتی برای افزایش سطح یادگیری فردی و سازمانی هستند. توسعه این ساختارهای اجتماعی، به یک راهبرد اساسی برای بهبود فرآیند نوآوری تبدیل شده است. محققان و فعالان مدیریت دانش اعتقاد دارند، مدیریت کردن اجتماعات کاری، همسو با اهداف سازمان، نتایج بسیار مطلوبی در فرآیند نوآوری سازمان خواهد داشت. بررسی پژوهش های قبلی نشان میدهد که در توسعه و مدیریت اجتماعات کاری، روابط میان متغیرهای سازمانی و مولفه های موثر در طراحی اجتماعات کاری بررسی نشده است. به عبارت دیگر، توسعه اجتماعات کاری مستقل از متغیرهای سازمانی بررسی شده است. از این رو پژوهش حاضر با هدف شناسایی روابط میان متغیرهای سازمانی و مولفه های طراحی اجتماعات کاری انجام شد. بدین منظور پس از شناسایی 17 متغیر سازمانی و 13 مولفه موثر در طراحی اجتماعات کاری، روش دلفی فازی برای تبیین ارتباط میان این متغیرها مورد استفاده قرار گرفت. محدوده مطالعه این پژوهش، یک سازمان صنعتی راهبردی بود. داده های پژوهش با نظرخواهی و توزیع پرسشنامه میان 11 نفر از خبرگان سازمان مورد مطالعه جمعآوری گردید. نتایج این پژوهش نشان میدهد 17 متغیر سازمانی شناسایی شده بر 13 مولفه طراحی اجتماعات کاری اثر گذار هستند. الگوی طراحی شده در این پژوهش، علاوه بر اینکه مبنای مناسبی برای ارزیابی و انتخاب اجتماعات کاری محسوب میشود، به روشنی روابط میان متغیرهای سازمانی و اجتماعات کاری را نیر مشخص میکند.
    کلیدواژگان: اجتماعات کاری، نوع شناسی اجتماعات کاری، متغیرهای سازمانی، دلفی فازی
  • الهام فلاح*، علیرضا حسن زاده، آمنه خدیور صفحه 101
    امروزه مدیریت دانش به عنوان یکی از عناصر کلیدی سازمانها برای کسب مزیت رقابتی محسوب می شود و یکی از مهمترین ابعاد آن فناوری اطلاعات میباشد. با توجه به رشد روز افزون فناوری اطلاعات و نیاز شرکتهای بیمه به استفاده از فناوری برای مدیریت دانش سازمانی، مساله انتخاب فناوری مناسب در فرآیندهای مدیریت دانش از اهمیت ویژهای برخوردار است. در این مقاله با استفاده از معیارهای شناسایی شده از ادبیات موضوع و فرآیند تحلیل سلسله مراتبی، فناوری های هر مرحله از فرآیندهای مدیریت دانش در شرکتهای بیمه ایران، ملت، البرز و سینا با استفاده از نرم افزار Expert Choice با یکدیگر مقایسه شدند. داده های مورد نیاز پژوهش، با استفاده از دو پرسشنامه ها جمع آوری شد. پرسشنامه ها اول برای تعیین معناداری معیارهای انتخاب و فناوری های هر یک از فرآیندهای مدیریت دانش و پرسشنامه ها دوم برای اولویت بندی و تعیین وزن شاخصها مورد استفاده قرار گرفت.
    نتیجه های حاصل از مقایسه فناوری های مدیریت دانش براساس 12 معیار انتخاب شده، نشان میدهد که فناوری پایگاه دانش در فرآیند کسب دانش، فناوری نظام های آموزشی در فرآیند تسهیم دانش، فناوری نقشه دانش در فرآیند سازماندهی دانش و در نهایت فناوری نظام برنامه ریزی منابع سازمان در فرآیند کاربرد دانش در شرکتهای بیمه دارای بیشترین اولویت بوده اند. در پایان این مقاله، نرم افزار تصمیم گیری طراحی شده جهت کمک به کارکنان شرکت های بیمه در انتخاب فناوری مناسب برای هر یک از فرآیندهای مدیریت دانش تشریح شده است.
    کلیدواژگان: فناوریهای مدیریت دانش، سیستم تصمیمگیری انتخاب فناوری مدریت دانش، روش تحلیل سلسله مراتبی، شرکت های بیمه
  • بهنام مولوی*، فرشید قنبرپور، رضا انصاری صفحه 123
    برای اطمینان از پیاده سازی موفق سیستم مدیریت دانش، قبل از اجرا باید یک راهبرد مناسب جهت مدیریت دانش انتخاب گردد. با توجه به پویایی دانش در سازمان، راهبرد انتخابی نیز باید از پویایی برخوردار باشد. پژوهش حاضر در تلاش است با استفاده از رویکرد پویا در راهبردسازی مدیریت دانش، راهبرد مناسبی جهت مدیریت دانش در یک آزمایشگاه پژوهشی- صنعتی بصورت طیفی از کدگذاری تا شخصیسازی، تدوین نماید. در ابتدا با مرور مبانی نظری، مهمترین عوامل سازمانی تاثیرگذار بر راهبردسازی مدیریت دانش از الگوهای مفهومی موجود استخراج شد که عبارتند از: فرهنگ سازمان، راهبرد کسب و کار، ساختار سازمان، وضعیت فرآیندهای خلق دانش سازمان، راهبرد منابع انسانی و میزان بلوغ نظام فناوری اطلاعات. بدین منظور در اولین گام به تعیین محدوده راهبرد کلان مدیریت دانش بر طیفی از کدگذاری تا شخصیسازی پرداخته شد. در گام بعدی، با سنجش وضعیت فرآیندهای خلق دانش الگوی نوناکا در آزمایشگاه، راهبرد نهایی با هدف ایجاد تعادل میان دانش ضمنی و آشکار سازمان انتخاب گردید. این موضوع باعث میشود، راهبرد انتخابی در زمره راهبردهای پویای مدیریت دانش قرار گیرد. جامعه آماری پژوهش شامل دو دسته کارکنان و همچنین مدیران رده-های مختلف آزمایشگاه بود. بر اساس نتیجه های بدست آمده از پژوهش، راهبرد شخصی سازی به عنوان راهبرد اصلی و راهبرد کدگذاری به عنوان راهبرد فرعی و مکمل، جهت مدیریت دانش در آزمایشگاه شناخته شدند.
    کلیدواژگان: راهبرد مدیریت دانش، راهبرد پویا، راهبرد شخصی سازی، راهبرد کدگذاری
|
  • Hossein Khosropour*, Kamran Feizi, Seyed Kamal Tabaian Page 1
    Communications network is one of the fundamental pillars of the innovation-based economy. Meanwhile, using the concept of knowledge networking, open innovation approach tries to create an interactive relationship between science and industry players for the exchange of ideas, technology and knowledge within a network which shortens the course of development and innovation in organizations. Considering Hafkesbrink and Schroll’s “Organizational Competences for Open Innovation model” this paper tries to investigate the open innovation strategies of the aviation industry, and identify its implementation challenges. In this study, researchers use a survey research to collect data from 66 experts who are professionals in air transport aviation maintenance agencies while the data collection tool is a standard questionnaire. To check the status of each variable, a T-test and for ranking the factors influencing open innovation approach, the fuzzy TOPSIS method is used. Results clearly show the capability factor of the networking capabilities of the operating partnership and identification of opportunities for innovation and knowledge sharing capacity of the lower status of conditions are favorable; other factors are relatively in good condition. Meanwhile, the affecting factors are rated by fuzzy Topsis technique. Finally the results show that the exchange factors, innovative opportunities identification and networking capabilities are the most important factors and the specific factors of design structure and process, outside to inside and vice versa cooperations, and internal cooperation are less important.
    Keywords: Open Innovation, Mechanism of Open Innovation, Networking, Absorptive Capacity, Fuzzy TOPSIS
  • Seyed Ahmad Kamali, Masoud Mohammadpour* Page 27
    The increasing importance of technology forms different mechanisms forthedevelopment, transferring, diffusion and deployment. Techno market is one of the most important mechanisms in our country in recent years which has attracted considerable attention. This article tries to explain how these mediating institutions such as techno market can intense innovation in organizations. To reach this goal Structural Equation Modeling (SEM) has been used. In this way, techno market mechanisms and related indicators with innovation performance, innovation stimulus, and innovation capacity have been reviewed. Actually the use of techno market performance indicators which are related to the stimulus, innovation capacity and performance in this relationship are discussed. Processing model using partial least squares (PLS) approach taken in Smart PLS software. The data gathered from questionnaires, extracted the opinions of experts in the field of technology management as input for software were used to analyze the relationships. The result of model processing indicates that techno market has no direct effect on innovation performance with these functions but the major impact of innovation stimulus and innovation capacity can be expressed.
    Keywords: Innovation, Techno market, Innovation Performance, Innovation Stimulus, Innovation Capacity, Structural Equation Modeling (SEM)
  • Mohammad Reza Taghva, Seyed Habibolah Tabatabaeian, Jamshid Salehi Sadaghiani, Kamal Mohammadi* Page 53
    The relationship between factors and the success criteria of international technology transfer projects is one of the major research areas of technology management. The literature mostly focused on the effects of recipient, resource, environment, and technology transfer methods, and etc. In this study, besides these factors, the role of technology transfer facilitator has also been investigated. This is an “Applied Research” and its’ strategy is “Survey” method along with reviewing archival documents. “Mixed Method” of qualitative and quantitative approaches have been used too. Extracting the list of success factors and criteria from literatures, using the focus groups, the conceptual framework of successful international technology transfer projects were designed with respect to facilitator qualifications. The data from 191 projects were gathered by interviews and review of existing documents. The partial least squares method was used to analyze the abnormal data in Smart PLS software. The results showed that the “Readiness of Facilitator Organization” has the major impact. Next, “Recipient Technology Absorption Readiness” and “Technology Transition Ability” have significant effects on success respectively. The results also indicated that “Resource’s Technology Transfer Readiness” has no significant effect on the projects’ success.
    Keywords: International Technology Transfer, Project Success Factor, Project Success Criteria, Facilitator Organization, Mixed Method Research, Structural Equation Modeling, Partial Least Square
  • Abdolla Jassbi, Javad Jassbi, Mostafa Jafari, Peyman Akhavan, Morteza Piri* Page 81
    Communities of practice are tools for exchanging best practices and a chance for increasing the level of individual and organizational learning. Developing these communities as structures are changed as a strategy for improving innovation process. Researchers and practitioners in knowledge management believe that managing CoPs align with organizational goals have beneficial results for organizations. By taking the past studies and experiences into account we have found that the relationships between organizational variables and CoP’s designing and managing are not investigated before; whereas the development of communities of practice were only investigated as independent variables. This study with the aim of investigating the relationships between organizational variables and CoPs’ design features has used the fuzzy method in realm of an industrial and strategic organization. Gathered and elaborated data were extracted from interviews and questionaires distributed to 11 experts in aforementioned organization. The results show that 17 organizational variables have effect on 13 CoPs’ designing features. Also, the conceptual model of this research obviously determines the relation among organizational variables and CoPs’ designing features. This model also prepares a pattern for managers in order to evaluate and select CoPs.
    Keywords: Communities of Practice, Typology Components of CoP, Affecting Organizational Variables on CoP
  • Elham Fallah*, Alireza Hasan Zade, Ameneh Khadivar Page 101
    Nowadays knowledge management is an important element of organizations to gain competitive advantage, and it is one of the most important aspects of information technology. Due to the increasing growth in the information technology field, insurance companies require an appropriate technology for knowledge management in their organizations. That is why choosing the right technology in the knowledge management process is important. In this paper, by using criteria identified from the literature, and using analytic hierarchy process (AHP), the technology of the knowledge management in each stage compared in some Insurance companies with the help of Expert Choice software. The data needed for current study gathered from two questionnaires in which aimed to determine the meaningfulness of selection criteria for each KM processes and also to determine and prioritize the weight of criteria. The findings of knowledge management technologies select in according to 12 criteria, demonstrates that knowledge-base technology in knowledge acquisition process, Technology education systems in knowledge sharing process, knowledge map in the process of organizing knowledge, and Enterprise Resource Planning Systems Technology in the application of knowledge in insurance companies have the highest priority. In the end, the designed “decision making software” explained for employees of insurance companies in order to help them to select an appropriate technology for each stage of knowledge management by using the C # programming language design.
    Keywords: Knowledge Management, Appropriate Technology Selection, AHP, Insurance Companies
  • Behnam Molavi*, Farshid Ghanbarpoor, Reza Ansari Page 123
    Selecting an appropriate knowledge management strategy ensures that knowledge management system will be implemented successfully. To consider organizational factors and the dynamic nature of knowledge in organization, there is a need to choose a dynamic knowledge management strategy. This study tries to select a knowledge management strategy in an industrial lab by focusing on dynamic approach regard to the creation of knowledge management strategy. To this end, the most important factors that affect the creation of knowledge management strategy extracted from related works. Factors include organizational culture; business strategy; organizational structure; organizational knowledge level; human resources strategy; and maturity of information technology system. By analyzing organizational culture, business strategy and organizational structure; bounds of the codification and personalization knowledge management strategy are determined. Then, by measuring the level of Knowledge Creation processes, according to Nonaka’s model in the lab and evaluating current human resources strategy and information technology, the final strategy is selected in order to balance organization’s tacit and explicit knowledge. Thus, the selected strategy is a dynamic knowledge management strategy. Results show that personalization strategy considered as main and codification strategy considered as complimentary strategy in the lab respectively.
    Keywords: knowledge management strategy, Dynamic Approach, Codification, Personalization