فهرست مطالب

Modern Care Journal
Volume:3 Issue: 3, 2007

  • تاریخ انتشار: 1385/10/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • زهرا فرج زاده*، مریم نخعی، شهناز طبیعی، احمد نصیر فورگ، شیدا پژمان خواه صفحه 5
    زمینه و هدف
    بیمارستان موسسه ای است که وظیفه اصلی آن مهیا ساختن خدمات تشخیصی و درمانی جهت وضعیت های مختلف پزشکی اعم از جراحی و غیر جراحی می باشد. نیروی انسانی اساسی ترین نیروی تشکیل دهنده سازمان های بهداشتی، درمانی است و پرستاران بزرگترین گروه حرفه ای در سیستم مراقبت های بهداشتی می باشند و از آن جا که بیشتر مراقبت مستقیم بیماران توسط آنان انجام می شود، نقش مهمی در حفظ و ارتقای سلامت جامعه ایفا می نمایند. تحقیق اهداف حیاتی بیمارستان ها هنگامی فراهم می گردد که تعداد پرسنل لازم و واجد صلاحیت در زمان و مکان مناسب تامین گردد. این تحقیق به منظور بررسی تعدا و ترکیب پرسنل مراکز درمانی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی بیرجند و مقایسه آن با استانداردهای مصوب وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی انجام شد. روش تحقیق: در این پژوهش توصیفی مقایسه ای، تعداد کادر پرستاری مراکز درمانی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی بیرجند مورد بررسی قرار گرفت و ابزار گرد آوری داده ها فرم بازنگری (چک لیست) تدوین شده بر اسا جدول برآورد نیروی انسانی بر پایه نگرش سیستمی مصوب وزارت درمان و آموزش پزشکی بود. سپس وضعیت پرسنلی موجود با وضعیت استاندارد مقایسه گردید.
    یافته ها
    کمبود نیروی پرستاری نسبت به تعداد تخت های فعال موجود که از تعداد استاندارد نسبت به جمعیت کمتر می باشد، در بیمارستان امام رضا (ع) 49/67%، بیمارستان ولی عصر (عج) 29/6% و در مراکز درمانی قائن 47/3% بود. در شهذهای نهبندان، سربیشه و سرایان مرکز درمانی به صورت یک درمانگاه شبانه روزی است که دارای تعدادی تخت در اورژانس و درمانگاه است که با توجه به تعداد تخت فعال در نهبندان 55/8%، سربیشه 57% و سرایان 70/6% کمبود نیروی پرستاری مشاهده می شود؛ هم چنین حداکثر میزان کمبود نیروی پرستاری در مراکز درمانی مربوط به پرستاران حرفه ای است.
    نتیجه گیری
    از آن جا که مهمترین عامل ارتقای کیفیت عملکرد در سازمان تامین نیروی انسانی به حد کافی است، به استاندارد رساندن تعداد و ترکیب کادر پرستاری مراکز درمانی می تواند گامی موثر در رضایت بیماران، مددجویان و پرسنل پرستاری باشد.
    کلیدواژگان: بیمارستان، تامین نیروی انسانی، استاندارد، پرستاری
  • طیبه خزایی*، زهرا آموزشی، سمیه احمدی، بهجت صفامنش، حمیده محمودی صفحه 10
    زمینه و هدف
    رشد و تکامل بهینه کودکان، مستلزم تغذیه خوب آن هاست و مادران نقش تعیین کننده سلامت کودکان دارند. عدم آگاهی ایشان منجر به بروز اختلالات گوناگون می شود. مطالعه حاضر با هدف تعین تاثیر آموزش بر میزان آگاهی و عملکرد مادران در رابطه با تغذیه کمکی زیر یک سال انجام شد. روش تحقیق: در این مطالعه نیمه تجربی با مراجعه به مراکز بهداشتی در مناطق مختلف شهر، 30 مادر با روش مبتنی بر هدف از کودکانی که منحنی رشدشان نسبت به سن و جنس دو انحراف معیار کمتر از استاندارد بود، مورد مصاحبه قرار گرفتند. پرسشنامه دارای 40 سوال در مورد آگاهی و 40 سوال در مورد عملکرد بود. میزان آگاهی و عملکرد در سه سطح ضعیف، متوسط و خوب امتیازبندی گردید. پس از اخذ اطلاعات پایه، آموزش مادران به صورت بحث گروهی و نمایش فیلم و اسلاید و دادن جزوه آموزشی انجام و 15 روز بعد مجددا پرسشنامه عینا به مادران داده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری spss روش های آمار توصیفی و آزمون های آماری تی و کای دو در سطح معنی داری P≤0.05 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    میانگین سن کودکان 0/69 ± 2/16 ماه و سن مادران 0/57 ± 32 سال بود. 66% مادران از سن شروع تغذیه کمکی، 26% از سن شروع قطره آهن و 40% از سن شروع قطره مولتی ویتامین و 13/33% از نوع غذای کمکی اطلاع نداشتند. اغلب مادران از سن شروع و چگونگی تغذیه کودک با مواد غذایی مختلف اطلاع صحیح نداشتند. مقایسه میانگین نمره آگاهی مادران قبل از آموزش (1/07 ± 7/37) با آگاهی آنان بعد از آموزش (0.62±1.49) نشانگر تفاوت معنی داری بود (p= 0.004) مقایسه میانگین نمره عملکرد مادران قبل از آموزش نیز (0.54±1.31) با نمره عملکرد پس از آموزش (1/96 ± 18/73) تفاوت معنی داری را نشان داد (p= 0.001). میانگین سن شروع غذای کمکی با شغل و تحصیلات و سن مادر و تعداد فرزندان ارتباط معنی دار نداشت ولی میانگین سن قطع شیر مادر با رتبه تولد فرزندان اختلاف معنی داری داشت (p= 0.05)؛ هم چنین میانگین سن شروع قطره مولتی ویتامین با رتبه تولد کودکان اختلاف معنی داری داشت (p= 0.002).
    نتیجه گیری
    از آن جا که شروع تغذیه تکمیلی قبل از چهار ماهگی با بروز عفونت، سوء تغذیه، آلرژی و... همراه است، آموزش صحیح مادران حائز اهمیت است و بررسی مشکلات احتمالی در رابطه با شیردهی انحصاری کودک تا شش ماهگی ضروری است.
    کلیدواژگان: تغذیه کمکی، آگاهی، عملکرد، کودکان زیر یک سال، مادران
  • مصطفی شوکتی احمد آباد، پرخیده حسنی* صفحه 15
    چگونه می توان نتایج پژوهش های انجام شده و نظریه های صورت بندی شده را در عمل به کاربرد؟ این مساله موجب نگرانی دانشمندان شده بود که از 1980 این نگرانی شدت گرفت. محققان اعتقاد دارند که مطالعه تحقیقات گذشته به شکل مرسوم جنبه کیفی دارد و دارای اشکالاتی بدین شرح است: الف) - این تحقیقات ذهنی هستند. (بر اساس ملاک های ذهنی پژوهشگر بررسی صورت گرفته است). ب- ناتوانی در انتخاب ویژگی هایی که موجب یک دست شدن نتایج می شود. ج- عدم توانایی در بررسی متغیرهای اصلی در پژوهش های انجام شده، ارتباط دارند. اصلاح فرا تحلیل (Metanalysis) را اولین بار Glass، رئیس جمهور انجمن تحقیقات آموزشی آمریکا در سال 1976 به کار برد. تحلیل یعنی شکستن یک کل به قسمت های مختلف، به منظور تعیین ماهیت آن کل. فرا تحلیل چشم اندازی است که در آن روش های مختلف اندازه گیری و آماری به کار برده می شود. فرا تحلیل روش مهارتی است که در آن از روش های آماری و ریاضی استفاده می شود و درباره کیفیت تحقیق پیش داوری نمی شود. برای انجام فرا تحلیل ابتدا باید حوزه ای انتخاب شود که نتایج مطالعات در آن حوزه دو پهلو و مشکوک باشد؛ سپس مراحل زیر به ترتیب پیگیری شود. 1- شناسایی نتایج پژوهش ها 2- ترکیب نتایج پژوهش های انتخاب شده و مقایسه آن ها با یکدیگر و 3- ارزشیابی نتایج فراتحلیل به منظور کاهش خطا. فرا تحلیل شکاف های موجود در پیشینه، در دانش و برخی موارد، ضعف های نظری را آشکار می کند و برای تعیین نقاط قوت تحقیق بینش کافی را ایجاد می کند. یادآوری این مطلب خالی از لطف نیست که فرا تحلیل پاسخ قطعی و نهایی برای درک مسائل تحقیقی و مانند سایر روش های تحلیل داده ها بر اساس گفته Green و Hall «یاریگر اندیشه است نه جایگزین آن».
    کلیدواژگان: نظریه، فرا تحلیل، روش های آماری
  • شیدا پژمان خواه*، سیدعلی رضا سعادت جو، شهناز طبیعی، زهرا فرج زاده، مریم نخعی صفحه 21
    زمینه و هدف
    بررسی، اولین مرحله فرایند پرستاری است که در آن اطلاعاتی از بیمار کسب می شود و پرستار را قادر می سازد که تشخیص پرستاری را تعیین نمایند، مداخلات را مشخص کند و به اجرا درآورد و اثر بخشی آن ها را ارزیابی نماید؛ بنابراین پرستاران به کسب مهارت ها و تکنیک های بررسی در معاینات بالینی نیاز دارند و کسب این مهارت ها می بایست در برنامه های آموزشی پرستاران گنجانده شود و در طی دوره اشتغال به کار نیز تکرار گردد؛ پژوهش حاضر با هدف تعیین ارزیابی از خود و نیاز آموزشی پرستاران در مورد بررسی وضعیت سلامت بیماران انجام شد. روش تحقیق: در این مطالعه توصیفی – تحلیلی، پرستاران لیسانس شاغل در یمارستان های آموزشی درمانی شهر بیرجند از طریق نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار گرد آوری داده ها، پرسشنامه مشتمل بر دو بخش بود؛ بخش اول مربوط به مشخصات فردی (9 سووال) و بخش دوم مربوط به اهداف اصلی پژوهش (38 سوال) بود. پاسخ ها در دو بخش تنظیم شدند؛ بخش اول مربوط به ارزیابی از خود در پنج طبقه (خیلی خوب، خوب، متوسط، بد، خیلی بد) و بخش دوم در رابطه با تعیین سطح نیاز آموزشی در سه طبقه (پیشرفته، متوسط و پایه) تعیین گردیدند. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار آماری spss و آزمون های آماری t و ضریب همبستگی پیرسون در سطح معنی داری P≤0.05 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    از 104 نفر پرستار مطالعه، 88/5% مونث با میانگین سنی 30.44±6.2 و سابقه کار 7.27±6.35 سال بودند. بیشترین نمونه ها از (ICU (15/4%، داخلی (5/13)، ccu و اورژانس (10/6%) بودند. به طور متوسط بیشترین امتیاز ارزیابی از خود در رابطه با نحوه آمادگی آزمایشات خون و ادرار و الکتروکاردیوگرام (ECG) و کمترین امتیاز ارزیابی از خود، در رابطه با روش و کاربرد ترانس ایلومیناتور تعیین گردید؛ هم چنین بیشترین نیاز آموزشی پرستاران در سطوح پیشرفته (55/8%) در رابطه با آزمایشات خون، ادرار- مدفوع و در سطح متوسط (51/9%) نحوه آمادگی رادیوگرافی قفسه سینه و سونوگرافی شکم و لگن و در سطح پایه (30/8%) کاربرد و نحوه آمادگی (MRI) عنوان گردید. به طور متوسط خانم ها نسبت بعه آقایان، ارزیابی از خود را بهتر تعیین نمودند ولی از نظر آماری ارتباط معنی داری مشاهده نگردید و رابطه بین سن، سابقه کار با ارزیابی از خود به دست نیامد.
    نتیجه گیری
    با توجه به این که یکی از راه های اصلی مراقبت مطلوب، اجرای یک روش سیستماتیک مراقبتی است، با توجه به نتایج این مطالعه، شناخت نیازهای پرستاران در این رابطه و برگزاری کلاس های آموزشی ضمن خدمت جهت رفع این نیازها و ارتقای کیفیت بالینی لازم و ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: پرستار، بررسی وضعیت سلامت، خود ارزیابی، نیاز آموزشی
  • مرضیه مقرب*، غلام حسین شیروانی، محمود مرحمتی، مهدی کاظم نژاد، محمدرضا دوست آبادی صفحه 26
    زمینه و هدف
    زباله های بیمارستانی به علت جرم های میکروبی و مواد زاید آزمایشگاهی، پاتولوژیکی، شیمیایی و دارویی دارای اهمیت بهداشتی خاص است. بر همین اساس گردآوری، حمل و نقل و دفع آن ها دارای فرایندی پیچیده و مهم و نیازمند سامانه منظم و قوانین می باشد؛ مطالعه حاضر با هدف تعیین چگونگی جمع آوری، حمل، نگهداری و دفع زباله های بیمارستانی شهر بیرجند انجام گردید. روش تحقیق: این مطالعه توصیفی – پیمایشی، بر روی دو بیمارستان آموزشی و بیمارستان تامین اجتماعی شهر بیرجند انجام شد. اطلاعات از طریق پرسشنامه و فرم بازنگری (چک لیست) مشاهده ای در شش بخش تدوین شد و از نظر پایایی و روایی محتوا مورد تایید قرار گرفت؛ داده های جمع آوری شده نمره گذاری شدند بر اساس امتیاز کسب شده و رتبه بندی طبق مقیاس لیکرت (عالی، مطلوب، نسبتا مطلوب و ضعیف) در سطح معنی داری P≤0.05 مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند.
    یافته ها
    بیشترین تخت بستری 200 (54/7%) و نیروی خدماتی (54%) در بیمارستان ولی عصر (عج) و بیشترین اتاق عمل (53/7%) در بیمارستان امام رضا (ع) وجود داشت. جمع کل امتیازات حاصل از تکمیل فرم های بازنگری مشخص نمود که از نظر جمع آوری، حمل، نگهداری و دفع زباله ها، بیمارستان ولی عصر (عج) وضعیت عالی و دو بیمارستان امام رضا (ع) و تامین اجتماعی از وضعیت مطلوب برخوردارند و از نظر دفع زباله رادیواکتیو، دو بیمارستان امام رضا (ع) و ولی عصر (عج) مشابه بودند و وضعیت عالی داشتند و بیمارستان تامین اجتماعی در وضعیت مطلوب قرار داشت.
    نتیجه گیری
    وضعیت جمع آوری، حمل، نگهداری و دفع زباله ها در بیمارستان های بیرجند مطلوب بود. توصیه می شود زباله ها در زمان جمع آوری تفکیک شده و زباله های خطرناک پس از سوزاندن همراه با سایر زباله ها دفن شوند. توجه به فناوری مناسب توام با مدیریت و نظارت قانونمند بر روند دفع صحیح زباله بخصوص مراکز درمانی غیر از بیمارستان ها نیز ضروری است.
    کلیدواژگان: زباله های عفونی، زباله های غیر عفونی، بیمارستان، فرایند دفع
  • شهناز طبیعی*، سوری راغبی، مریم نخعی، سیدعلی رضا سعادت جو، شیدا پژمان خواه صفحه 33
    زمینه و هدف
    با توجه به اهمیت آموزش تغذیه مطلوب توسط پرستاران جهت گروه های آسیب پذیر و تناقضاتی که در مورد کمیت و کیفیت این آموزش ها وجود دارد وو نیز تعیین کیفیت ارائه آموزش کارگاهی بر دانش و نگرش تغذیه ای کارکنان پرستاری، این تحقیق در مراکز بهداشتی، درمانی شهری تابعه دانشگاه علوم پزشکی بیرجند انجام شد. روش تحقیق: در این مطالعه نیمه تجربی، کارکنان پرستاری شاغل در بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی بیرجند که به صورت سرشماری انتخاب شده بودند، مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه سه قسمتی شامل 10 سوال مربوط به مشخصات فردی، 20 سوال در مورد سنجش دانش و 20 عبارت در رابطه با سنجش نگرش بود. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار آماری spss و آزمون های آماری پارامتریک (تی، آنالیز واریانس درون گروهی و ضریب همبستگی) و غیر پارامتریک (کای دو) در سطح معنی داری P≤0.05 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    در مجموع 120 نفر از کارکنان پرستاری بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی بیرجند مورد مطالعه قرار گرفتند. بیشتر آنان مونث (92/5%) و در محدوده سنی 31- 40 سال (40%) و کارشناس پرستاری (56/7%) بودند. مقایسه میانگین میزان دانش و نگرش کارکنان پرستاری در مورد مصرف شیر و لبنیات، تعادل و تنوع در برنامه و تنوع در برنامه غذایی، تغذیه بیماران مبتلا به پرفشاری خون، دیابت و افزایش وزن قبل از آموزش، بلافاصله بعد و سه هفته پس از آموزش تفاوت آماری معنی داری داشت (P>0.001). از بین متغیرهای موثر بر افزایش میانگین نمره دانش پس از آموزش با استفاده از آزمون رگرسیون خطی گام به گام، دو متغیر سطح تحصیلات (P=0.000) و بیمارستان محل خدمت، از نظر آموزشی یا درمانی بودن (P=0.002) با افزایش میانگین نمره دانش ارتباط معنی دار داشتند؛ هم چنین متغیر بیمارستان محل خدمت با افزایش میانگین نمره نگرش پرستاران ارتباط معنی داری داشت (P=0.006).
    نتیجه گیری
    با توجه به این که پرستاران نقش مهمی در بررسی وضعیت تغذیه بیماران، مراقبت های تغذیه ای، مشاوره و ارائه توصیه های تغذیه ای به بیماران و خانواده آنان دارند، ارتقای فرهنگ تغذیه ای پرستاران، فرصت انجام هر چه بیشتر و بهتر مسوولیت فوق را فراهم خواهد کرد.
    کلیدواژگان: دانش تغذیه ای، نگرش تغذیه ای، آموزش کارگاهی، پرستاران
  • سید ابوالفضل وقار سیدین*، راضیه وقار سیدین صفحه 38
    مراقبت مبتنی بر شواهد به عنوان پای میان نتایج پژوهش های انجام شده و کاربرد آن ها در عرصه مراقبت معرفی شده است. یک تعریف رایج از مراقبت مبتنی بر شواهد عبارت است از به کارگیری بهترین مداخله موجود در مراقبت از مددجو؛ به طور کلی انتخاب یک مداخله مبتنی بر شواهد شامل پنج گام اساسی است: طرح یک سوال بالینی مبنی بر این که بهترین رویکرد برای مراقبت از مددجو کدام است؟ جستجو و ارزیابی شواهد موجود، ترکیب کردن شواهد تحقیقی با تخصص و تجربه بالینی و نیز علائق و ارزش های مددجو، برنامه ریزی و اجرای مداخله و ارزیابی پیامدها که در مقاله به شرح آن ها پرداخته شده است. با وجود اهمیت این رویکرد، متاسفانه مطالعات حاکی از آنند که بیشتر پرستاران از آخرین نتایج تحقیقات در دسترس، به منظور بهبود بخشیدن به مراقبت های پرستاری استفاده نمی کنند. فقدان زمان کافی، عدم ارتباط کافی میان محققین و پرستارانی که کار بالینی می کنند، فرهنگ سازمانی، فقدان دسترسی به تحقیقات، دسترسی محدود به مجلات، کم تجربگی و عدم مهارت در تکنیک های جستجوی متون، توانایی محدود در درک و تفسیر گزارشات تحقیقی، آشنایی محدود با راهبردهای استفاده از تحقیقات در طول تحصیل، نگرش منفی کارکنان در مورد تحقیق، فقدان حمایت مدیریت و مشکلات مربوط به هزینه ها از مهمترین عوامل شناسایی شده اند. در این مطالعه راهکارهایی جهت فائق آمدن بر این موانع ارائه شده است.
    کلیدواژگان: مراقبت مبتنی بر شواهد، پرستاری، چالش ها
  • سیما کاهنی*، فرخ کاهنی، فاطمه زنگنه، ملیحه سیدآبادی، فاطمه صحرایی، سمیرا محمدی صفحه 45
    زمینه و هدف
    گیاه درمانی یکی از کهن ترین شیوه های درمانی است. به کارگیری گیاهان توسط انسان به شصت هزار سال پیش بر می گردد. متاسفانه در اذهان عمومی و گاهی حتی متخصصان آشنا به گیاه، این باور پیدا شده است که گیاهان دارویی به صرف طبیعی بودن آن، عاری از هر گونه عوارض جانبی هستند. مطالعه حاضر با هدف تعیین آگاهی و نگرش بیماران بستری در بیمارستان های امام رضا (ع) و ولی عصر (عج) بیرجند نسبت به داروهای گیاهی رایج در منطقه انجام شد. روش تحقیق: در این مطالعه توصیفی – تحلیلی 275 بیمار بالای 20 سال بستری در بخش های بیمارستان های ولی عصر (عج) و امام رضا (ع) بیرجند مورد بررسی قرار گرفتند. نمونه گیری به روش احتمالی آسان انجام و سطح اطمینان 95% تعیین گردید. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه پژوهشگر ساخته مشتمل بر سه بخش اطلاعات فردی، سوالات آگاهی و نگرش بود. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار آماری spss و آزمون های آنالیز واریانس، کای اسکور و توالی توکی در سطح معنی داری 05/0p≤ مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    از مجموع بیماران مورد بررسی (275 نفر) 57/5% زن و 42/5% مرد بودند. میانگین نمره آگاهی زنان 2.36±8.65 و مردان 2.77±7.96 بود و میانگین نمره نگرش زنان 8.76±30.98 بوده است. آگاهی زنان بیشتر از مردان و آگاهی افراد با تحصیلات کاردانی و بالاتر بیشتر از سایرین بود؛ هم چنین نگرش افراد بی سواد بالاتر از افراد تحصیل کرده بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به نگرش خوب و میزان استفاده بالا نسبت به روش طب گیاهی در جامعه، انجام تحقیقات منسجم در خصوص بررسی میزان اثر بخشی و کارایی این روش ها و برنامه ریزی جهت استاندارد سازی آن ها و تعیین جایگاه این طب در درمان بیماران و آموزش دانشگاهی امری ضروری است.
    کلیدواژگان: آگاهی، نگرش، داروهای گیاهی
|
  • Z. Faraizadeh*, M. Nakhaei, Sh.Tabiei, A. Nasiri Forg, Sh. Pejmankhah Page 5
    Background And Aim
    Hospital is an institute whose main strategy is providing diagnostic and treatment services for different medical situations, surgical or non- surgical. Staff is the most essential work force constituting health and treatment organizations and nurses, the largest professional group in a health care system, provide the largest part of direct care for patients, so they playa very important role in maintaining and improving the health of the society. Critical goals of hospitals will not be achieved unless the required numbers of qualified nurses are provided in proper time and place. The present study was conducted to survey the size and combination of nursing staff in affiliated treatment centers to Birjand Medical University and comparing with the complied standards of the ministry. We hope that the present study be able to take a step towards planning and reaching those standards and eventually improving quality of care.
    Materials And Methods
    In this descriptive- comparative study the size and combination of nursing staff in affiliated treatment centers to Birjand Medical University in 2006 were investigated. Data was collected by the cheek list staffmg estimation table based on the systemic approach of the ministry. Then, the present personnel situation was compared with that of the standard one.
    Results
    The results shortage rate (or ratio) of nursing staff to available active beds, which themselves are less than the standard number per population, is in Imam Reza (AS) hospital 49.67%, in Vali-Asr (AS) hospital 29.6% and in Qaen hospital 47.3%. In Nehbandan, Sarbisheh and Sarayan, there are treatment centers, which are working as day- and- night (24 hours) clinics and have a number of beds in the emergency room and in the clinic. Regarding to the active beds nursing shortage in Nehbandan, Sarbisheh and Sarayan, was 55.8%, 57% and 70.6% respectively. Also, the results show that the maximum shortage of staff is in professional nurses.
    Conclusion
    Since the most important factor in improving quality of care is providing sufficient number of staff, so standardizing size and combination of nursing staff can take an effective step towards the satisfaction of patients, clients and nursing personnel.
    Keywords: Hospital, Staffing, Nursing
  • T. Khazaei*, Z. Amoozeshi, S. Ahmadi, B. Safamanesh, H. Mahmoodi Page 10
    Background And Aim
    Children's optimal growth and maturity necessitates good nutrition and mother has an important role in children's health lack of their awareness leads to different disorders. This research has been done to determine the effect of education on mother's knowledge and practice about supplementary nutrition for children less than one year.
    Materials And Methods
    In this quasi-experimental research 30 mothers £rom different health centers in Birjand, whose children's growth curve was 2 standard deviations below standard according to age and gender, were interviewed. The questionnaire contained 80 questions for knowledge and practice evaluation and then scores was scaled in 3 levels: weak, moderate, good. At first basic information were collected then mothers educated through group discussion, showing films, slides, and pamphlets. After 15 days questionnaires were completed again. Data were analyzed by SPSS software through descriptive and inferential statistics.
    Results
    The average age of children was 2.16±0.69 month and the average age of mothers was 32±0.57 years. 66% of mothers were unaware about the age of starting complimentary food, 26% about the age of starting iron drop and 40% about starting age of multivitamin drop, 13.33% about the kind of complimentary food. Most of mothers didnt have right information about starting age and how to nutriate their children with different nutrients. There is a statistical significant difference (p= 0.004) between mean scores of knowledge before (0.37±1.07) and after education (0.62±1.49). Also mean scores of practice before (0.54±1.31) with after education (0.73±1.96) different significantly (P=0.00). The mean age of starting supplementary diet in children didnt related to mother's job, educational level and age, but the mean age of quiting breast feeding and mean age of starting multivitamin drop had a relationship with birth rank of children (P=0.05 and P=0.002 respectively).
    Conclusion
    Since starting the supplementary nutrition before 4 months ages can cause infection, malnutrition and allergy so proper educational programs for mothers is important and possible problems about breast feeding until 6 months should be investigated.
    Keywords: Supplemental nutrition, Knowledge, Practice, Infant
  • M. Shokati Ahmad Abad, Parkhiadeh Hasani* Page 15
    A meta-analysis is a systematic quantitative review of original research studies about some phenomenon, such as the effect of a specific treatment on some aspect of health or behavior. The meta-analyst expresses the magnitudes of effects from all relevant studies in the same units, then uses an appropriate weighting factor (the inverse of each effect's error variance) to combine the magnitudes into a mean value and its uncertainty (confidence limits). In a traditional meta-analysis, the true effects are assumed to be homogeneous (have the same value) in the analyzed studies, and some "outlier" studies may be eliminated to satisfy this assumption. In the more recent and realistic random-effect or mixed-model meta-analysis, true values of all effects are assumed to be heterogeneous (different), and the analysis provides an estimate of the heterogeneity as a standard deviation representing unexplained typical true variation in the effect between studies. Inclusion of study and mean subject characteristics in the analysis as covariates may reduce heterogeneity and provide further useful information about the magnitude of the effect in different locationsand with different subjects. Published effects are usually larger than their true values, owing to the misuse of statistical significance as a criterion for publication. A funnel plot can detect such publication bias, but there is currently no satisfactory way to adjust for it in the meta-analysis, and the only long-term solution is to ban statistical significance.
    Keywords: Theory, Metanalysis, Statistical Methods
  • Sh. Peimankhaht*, Sa. Saadatjoo, Sh. Tabiei, Z. Farajzadeh, M. Nakhaei Page 21
    Background And Aim
    Patient's information is collected in assessment, fIrst step of nursing process and it helps nurses to determine nursing diagnosis and interventions implement them and evaluate their result. So Nurses need to learn skills and techniques of physical examination and they should be put in nurse's curricula and continue in their work period. This study was conducted to evaluate self-evaluation and nurse's educational needs about patient's physical examination in hospitals affiliated to Birjand University of Medical science.
    Materials And Methods
    In this descriptive- analytic study nurses with BS degree who are working in hospitals affiliated to Birjand university of Medical science were selected through simple random. Data was collected by a questionnaire including two parts; fIrst: 9 questions related to demographic characteristics, second: 38 questions about main goals of study. The fIndings were organized in two parts; First: related to self evaluation in 5 steps (very good, good, average, bad, very bad) and second: related to determine level of educational need in 3 steps (advance, average, basic). Data was analyzed through t test and Pearson corolational coefficient by SPSS.
    Results
    From 104 Nurses were participated (88.5%) were female, with mean age 30.44±6.2 and had work experience 7.27±6.35 years. Most of them worked in ICU (15.4%), general medicine (13.5%), CCU and emergency department (10.6%). The highest and scores of self evaluation was related to preparation in preducers clinical blood, urin tests and electrocardiograph (EKG) and the lowest scores of self evaluation was related to procedure and indication of Trans ilominator. The majority of Nurse's educational needs in advance level (55.8%) was related to clinical blood, urin, stool tests and in average level (51.9%) was preparation for chest x ray and abdominal- pelvic sonography and in basic level (30.8%) was preparation and indication (MRI). Female nurses evaluate themselves better than males and there was no signifIcant statistical relation between self- evaluation with age and work experience.
    Conclusion
    Since one of main methods for stable care is systematic, results showed determining nurse's educational needs, workshops and continuous education for improve quality of care is important.
    Keywords: Nurse, Physical examination, Self evaluation, Educational need
  • M. Mogharab*, Gh. Shirvani, M. Marhamati, M. Kazemnezhad, Mr. Doostabadi Page 26
    Background And Aim
    Hospital solid wastes compose important amounts of municipal solid wastes. These materials contain pathogenic and hazardous agents that threaten the health of patients, staff and many other persons. This study was done to determine the quality of collection, transfer and disposal of hospital solid wastes in Birjand.
    Materials And Methods
    A descriptive study carried out in all hospitals of Khorasan-e-Jonoobi province during the year 2008; the study included 2 governmental and 1 Tamin-e-ejtemaii hospitals. Data were gathered via a questionnaire and a revised observational form (check list) in six parts, which their validity and reliability have already been confIrmed. Each datum was allocated a number. In terms of the marks and ranking by a Likert scale (excellent, desirable, relatively desirable, weak), data were statistically analyzed in P≤0.05.
    Results
    Vali-e-Asr hospital had 200 beds or 54.7% (the most) and 54% of work force but Imam Reza hospital had 53.7% of operating rooms. The total sum up of the scores gained through the revision forms showed that regarding collection, transfer, storage and disposal of the wastes, Vali-e- Asr was the excellent one and the 2 other ones i.e. Imam Reza and Tamin-e- ejtemaii were desirable. In terms of radio active wastes, Imam Reza and Vali-e-Asr hospitals were similarly excellent but Tamin-e-ejtemaii hospital stood in a desirable position.
    Conclusion
    Collection, transfer and disposal of hospital solid wastes in Birjand was desirable. It is recommended to segregate the wastes at source and to burn the hazardous parts, then bury them with other wastes. It is necessary to consider an appropriate technology and management and a statutory supervision on a safe waste handling process, especially in heath centers other than hospitals.
    Keywords: Infectious wastes, Non infectious wastes, Hospital, Process of disposal
  • Sh. Tabieit*, S.Raghebi, M. Nakhaei, Sa. Saadatjoo, Sh. Pejmankhah Page 33
    Background And Aim
    According to the importance of nutrition teaching to vulnerable groups by nurses and the controversies in its quality and quantity, and also to determine the impact of teaching nutrition workshops on nurse staff knowledge and attitude, this research was conducted in hospitals affiliated to Birjand University of Medical Sciences in 2005.
    Materials And Methods
    This was a semi (quasi)-experimental study conducted on nursing staff who were working in the hospitals affiliated to Birjand University of medical sciences. They were selected by census. Data were gathered by 3 part questionnaires, which the first part included 10 questions on demographic features, the second part contained 20 questions measuring attitude and the third part 20 questions of knowledge. The data were analyzed by SPSS, parametric statistics (t-test, intraclass variance analysis and correlation co-efficient) and nonparametric tests (Chi-Square) in P≤0.05.
    Results
    120 nurses working in the hospitals affiliated to Birjand University of Medical Sciences participated in this study. Most of them were female (92.5%) ranging ITom 31 to 40 years (40%) and Bachelor of nursing (56.7%). The means of knowledge and attitude scores regarding milk and its products consumption, variety and balance in diet, diet in hypertensives, diabetics and overweight patients, before immediately and three weeks after teaching were compared; the difference was statistically significant (P>0.001).With stepwise linear regression, among many factors affecting the increase of the mean of knowledge score after teaching, two factors were found to be related: educational level (P=0.000) and being educational or non-educational hospital.(p=0.002). Also the hospital which the nurse was working related to the increase of attitude scores (P= 0.006).
    Conclusion
    Since nurses may play an important role in nutrition assessment of patients, nutritional care, counseling and providing nutritional advice to the patients and their families, increasing their nutritional information provides more opportunities to fulfill the mentioned responsibilities more desirable.
    Keywords: Nutritional knowledge, Nutritional attitude, Workshop, Nurses
  • Sa. Vahar Sevvedin*, R. Vaghar Seyyedin Page 38
    Evidence- based practice (EBP) is introduced as the bridge between research and practice. A common defmition of evidence-based practice is the application of current best evidence in making decisions about patient care. Developing an EBP intervention consists of five major steps: ask a clinical question about what the best approach to client care is, search and appraise the existing evidence, combine the research evidence with (a) clinical expertise and experience and (b) patient preferences and values, plan and carry out the intervention, and evaluate the outcomes. These steps are discussed in the present study. Unfortunately studies demonstrate that the most nurses do not realize the last available research in promoting nursing cares. Lack of time, the communication gap between researcher and clinician, organizational culture, lack of availability of pertinent research, limited access to journals, little experience and low comfort levels with search techniques, limited ability to understand and interpret research reports, limited exposure to research-use strategies during education, negative staff attitudes toward research, lack of administrative support as well as cost constraints have been identified as barriers to the implementation of evidenced-based practice by registered nurses. Recommendations for overcoming these barriers are presented in the current article.
    Keywords: Evidence, based practice, Challenges, Nursing
  • S. Kaheni*, F. Kaheni, F. Zanganeh, M. Seidabadi, F. Sabrai, S. Mohamadi Page 45
    Background And Aim
    Medicine with herbs is one of oldest methods for treatment. It backs to 60000 years ago. Unfortunately, people and even sometimes experts familiar with herbs think that medical herbs, because of being natural, dont have any side effects. Increasing usage of herbal products caused to do an investigation with the aim of "evaluation patient's knowledge and attitude hospitalized in Vali-e-ASR and Emam Reza hospital toward common regional herbal medicines".
    Materials And Methods
    This investigation is a descriptive -analytical study which has been conducted on 275 patients with more than 20 years old, Hospitalized in Valie Asr and Emam Reza Hospital. Sample was selected by convenient method and 95% confidence interval. Data was collected through a questionnaire including 3 parts: demographic information (7 items); knowledge evaluation (9 items); and attitude evaluation (10 items). Data was analyzed by SPSS and statistical tests t, X2 and analysis variance tests.
    Results
    Mean knowledge score in female and male was 2.36±8.65 and 2.77±7.96 respectively, and mean attitude score in female and male was 8.76±30.98 and 8.4±30.5. The knowledge score was higher in female and in people with academic education (P=0.01, P=0.02). Attitude score was higher in female and in married people (P=0.05, P=0.01)
    Conclusion
    According to good attitude and high rates of using the herbal medicine, it is necessary to do systematic researches to examine their efficiency and effectiveness in the society, planning to standardize them and determining the position of this type of medicine in treatment of patients and academic education.
    Keywords: Knowledge, Attitude, Herbal medicines