فهرست مطالب

نشریه مطالعات کتابداری و سازماندهی اطلاعات
سال بیست و پنجم شماره 2 (پیاپی 98، تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/07/18
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سپیده فهیمی فر، ابراهیم حیدری صفحات 6-20
    هدف پژوهش: هدف این پژوهش، ارائه ی شمای کلی از مولفه های موثر بر ترغیب ناشران ایرانی بر نشر کتاب الکترونیکی، مخاطبان هدف، نحوه ی دسترس پذیری و مطالعه و نیز معیارهای موثر بر برآورد نهایی قیمت تمام شده ی کتاب الکترونیکی، به منظور درک ابعاد مختلف اقتصادی نشر کتاب الکترونیکی است.
    روش پژوهش: روش پیمایشی با استفاده از پرسشنامه و روش تحلیل محتوا در این پژوهش به کار برده شده است. جامعه آماری پژوهش کلیه ناشران ایرانی کتاب های الکترونیکی شرکت کننده در بیست و پنجمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران است.
    یافته ها
    نیاز مخاطب مهم ترین عامل موثر در ترغیب ناشران به سمت نشر کتاب الکترونیکی بوده است. مخاطبان اصلی نشر کتاب الکترونیکی براساس تحصیلات عموم مردم و دانشجویان و براساس گروه سنی جوانانند. بعلاوه براساس تحلیل محتوای نظرات ناشران شش بخش اصلی ای که ناشران برای تولید کتاب الکترونیکی بر روی آن سرمایه گذاری می کنند، عبارتند از: هزینه تولید محتوای متنی، هزینه تولید محتوای غیرمتنی، هزینه نرم افزاری، هزینه سخت افزاری و تجهیزات، هزینه اشاعه و خدمات بعد از فروش.
    نتیجه گیری
    با توجه به این که ناشران نیاز مخاطب را مهمترین دلیل ورود خود به عرصه ی نشر کتاب الکترونیکی می دانند، بنابراین تقاضا نسبت به کتاب الکترونیکی وجود دارد، تنها باید سلایق و علایق افراد در حوزه های موضوعی شناسایی شود. بعلاوه عوامل موثر بر برآورد هزینه ی کتاب الکترونیکی تقریبا مشابه با کتاب چاپی است، با این تفاوت که برخی عوامل نظیر هزینه های انبارداری، هزینه جلدهای کاغذی و گالینگور به هزینه هایی نظیر تولید بانک اطلاعاتی و هزینه تبدیل فرمت ها و نظایر آن تغییر یافته است. با این وجود هزینه تولید محتوای پویا نظیر انیمیشن و تصاویر متحرک و قابلیت هایی نظیر جستجو بر کتاب الکترونیکی افزوده شده است.
    کلیدواژگان: کتاب الکترونیکی، اقتصاد نشر، نشر الکترونیک، نمایشگاه بین المللی کتاب تهران، ناشران
  • مجید نبوی، غلامرضا فدایی، نادر نقشینه صفحات 22-33
    هدف
    هدف از مقاله حاضر، بررسی میزان یکدستی در توصیف نسخه های خطی در پایگاه های نسخ خطی اسلامی از سه منظر فهرست نویسی، یکدستی عناوین، موضوعات و نام مولفان وکاتبان، و همچنین استانداردهای ابرداده ای است روش/رویکرد پژوهش: برای رسیدن به هدف مذکور، ار روش پیمایش توصیفی استفاده شد به این صورت که در ابتدا پایگاه های اطلاعاتی نسخ خطی اسلامی شناسایی وسپس از طریق مکاتبه با افراد مطلع در این پایگاه ها، و همچنین بررسی گزارشات و مقالات منتشر شده در زمینه ایجاد و توسعه پایگاه های مربوطه، اطلاعات 17 پایگاه اطلاعاتی نسخ خطی اسلامی در زمینه توصیف منابع، گردآوری گردید.
    یافته های پژوهش: یافته های پژوهش حاصل نشان می دهد که پایگاه های اطلاعاتی مورد بررسی در بخش فهرست نویسی از استانداردهای آنگلوامریکن و AMREMM، و در بخش استاندارد ابرداده ای بیشتر از استانداری تی.ای.آی استفاده کرده اند. در زمینه استفاده از منابع استاندارد یکدست سازی موضوعات، و نام مولفان و کاتبان، از منابع پراکنده ای استفاده شده است
    نتیجه گیری
    در زمینه توصیف نسخه های خطی در پایگاه های اطلاعاتی نسخ خطی اسلامی یکدستی در ارائه مطالب نسخه ها و همچنین استفاده از استانداردهای توصیف کتابشناختی در سطح بسیار پایین بوده و از اینرو نیازمند توجه و اهتمام بیشتر به این بخش هستیم.
    کلیدواژگان: ابرداده های نسخ خطی، استانداردهای توصیف نسخ خطی، پایگاه نسخ خطی اسلامی، نسخ خطی اسلامی
  • فهیمه باب الحوائجی، سمانه آقاجان پورمیری صفحات 34-46
    هدف
    تعیین میزان ارتباط بین سبک های مدیریت تعارض و استرس شغلی کتابداران کتابخانه های مرکزی دانشگاه های دولتی شهر تهران است.
    روش / رویکرد پژوهش: این پژوهش با استفاده از روش پیمایشی تحلیلی انجام شده است. جامعه آماری شامل تمامی کتابدارانی است که در کتابخانه های مرکزی دانشگاه های دولتی شهر تهران مشغول ارائه خدمات کتابداری هستند (366 نفر) و حجم نمونه برابر با 186 نفر است.
    یافته ها
    از میان آزمودنی های پژوهش، 1/08 درصد دارای بیشترین میزان استرس شغلی و 83/87 درصد دارای کمترین میزان استرس شغلی بودند؛ سبک غالب مدیران دراین کتابخانه ها از دیدگاه کتابداران سبک تسلط است؛ بین سبک های مدیریت تعارض (تسلط، تشریک مساعی، مصالحه، اجتناب، و مدارا) با استرس شغلی کتابداران رابطه معناداری وجود دارد.
    نتیجه گیری
    کتابداران، منبع مهم سازمان محسوب می شوند و باید عواملی را که باعث کم شدن کارآیی آنها می شود کاهش داد. لذا یافته های پژوهش حاضر می تواند زمینه مناسبی را برای شناسایی سبک های مدیریت مدیران کتابخانه ها هنگام بروز تعارض و تعیین میزان استرس شغلی کتابداران فراهم کند.
    کلیدواژگان: استرس شغلی، دانشگاه های دولتی، سبک های مدیریت تعارض، شهر تهران، کتابخانه های دانشگاهی
  • بی بی سکینه علوی فر، هادی شریف مقدم صفحات 48-66
    هدف
    پژوهش حاضر نخست به بررسی انواع خدمات کتابخانه ای قابل ارائه به وسیله تلفن همراه می پردازد تا با شناخت خدمات تلفن همراه و نظرسنجی از جامعه استفاده کننده (اعضا کتابخانه مرکزی) هدف از انجام این پژوهش را که بررسی زمینه یابی ارائه خدمات کتابخانه ای با تلفن همراه در کتابخانه مرکزی آستان قدس است، محقق کند.
    روش/ رویکرد پژوهش: پژوهش کاربردی و از نظر شیوه گردآوری اطلاعات، پیمایشی است. ابزار گردآوری اطلاعات را پرسشنامه نظرسنجی و مصاحبه تشکیل داده است. در پرسشنامه محقق ساخته، پیمایش کاربران صورت گرفت و میزان مقبولیت ارائه انواع خدمات کتابخانه ای با تلفن همراه بررسی شد. این پرسشنامه بین384 نفر از اعضای کتابخانه و به صورت تصادفی توزیع و درنهایت 325 پرسشنامه دریافت شد. برای تحلیل داده ها از آمار توصیفی نظیر توزیع فراوانی، میانگین و... استفاده شد. نتایج حاصل از انجام مصاحبه با کارمندان اداره فناوری اطلاعات سازمان که از 65 سوال تشکیل شده بود، با تلفیق نظرات و مقایسه تقاضای پاسخ گویان برای اولویت استفاده از خدمات تلفن همراه نظیر تازه های کتاب، بارگذاری فایل های الکترونیکی، امکانات شارژ مالی پژوهش را به هدف خود نزدیک کرد.
    یافته ها
    طبق یافته های پژوهش، کاربران کتابخانه با ارائه انواع خدمات تلفن همراه موافق اند. باتوجه به اینکه 93 درصد خدمات پیشنهادشده در پرسشنامه از میزان مقبولیت بالای60 درصد در بین پاسخ دهندگان برخوردار بوده است، ضرورت دارد که تمام خدمات پیشنهادی درکتابخانه پیاده سازی شود. از میان خدمات پیشنهادی، آگاهی رسانی از کتاب ها و منابع جدید کتابخانه به اعضا از طریق پیامک با 86 درصد دارای بالاترین میزان مقبولیت است. پس از آن، خدمات اشاعه گزیده اطلاعات با82 درصد در اولویت دوم قرار دارد. برخی ازخدمات پیام کوتاه و ارسال بلوتوث به تازگی راه اندازی شده است. امکان ارائه سایت بهینه شده برای تلفن همراه باتوجه به کارآیی ویژه، بهتر است به متخصصان کامپیوتر یا شرکت های تهیه نرم افزارهای کتابخانه ای واگذار شود.
    نتیجه گیری
    لازم است کتابخانه های ایران از امکانات و توانمندی های منحصربه فرد تلفن همراه برای ارائه خدمات کتابخانه در عصر جدید استفاده کنند.
    کلیدواژگان: تلفن همراه، خدمات کتابخانه ای تلفن همراه، کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی
  • مرضیه گلتاجی، زهرا بهزادی صفحات 68-84
    هدف
    بررسی مدارک حوزه پاتولوژی تولیدشده توسط کشورهای خاورمیانه در محدوده زمانی 2000- 2009 در نمایه استنادی علوم است.
    روش/ رویکرد پژوهش: با استفاده از فنون تحلیل استنادی، نویسندگان و نشریات برتر این حوزه مشخص و نقشه تاریخ نگاشتی علم پاتولوژی ترسیم شد.
    یافته ها
    محاسبه مقدار متوسط نرخ رشد سالانه انتشارات برای این سال ها، عدد 25/15 درصد را نشان داد. بررسی نوع مدارک نشان داد که مجموع 2488 رکورد، در8 نوع قالب مختلف ارائه شده اند. خوشه های شکل گرفته در نقشه تاریخ نگاشتی براساس LCS شامل 6 خوشه و براساس GCS شامل 4 خوشه بود.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد کشورهای خاورمیانه تنها دو درصد از تولیدات علمی حوزه پاتولوژی را به خود اختصاص داده اند که این میزان، وضعیت مطلوبی را نشان نمی دهد.
    کلیدواژگان: علم سنجی، تحلیل استنادی، تولیدات علمی پاتولوژی، نقشه تاریخ نگاشتی، پایگاه وب آو س
  • حسین خنیفر، فاطمه طاهری، ابوالقاسم سیار صفحات 86-105
    هدف
    باتوجه به تاثیرگذاری ترویج فرهنگ مطالعه و کتابخوانی بین دانش آموزان در تحقق توسعه همه جانبه و فراگیر جامعه، این پژوهش به بررسی راهکارهای اجرایی ارتقاء فرهنگ مطالعه در بین دانش آموزان می پردازد.
    روش/ رویکرد پژوهش: تحقیق حاضر از نظر هدف از نوع تحقیقات کاربردی و از نظر روش، توصیفی است.
    یافته ها
    از مجموع 8 راهکار در قالب 60 سوال فرعی و باتوجه به ارزش شاخص ها از لحاظ آماری، به ارائه مدلی برای ارزش گذاری وارزشیابی ترویج فرهنگ مطالعه در بین دانش آموزان، ارائه راهکارهای اجرایی- کابردی، راهکارهای سازمانی و کلان، راهکارهای عمده اجتماعی- فرهنگی، راهکارهای برنامه ای- کاربردی به منظور غنی سازی فرهنگ مطالعه دانش آموزان، و راهکارهای نوآورانه و به روز برای تقویت مهارت های مطالعه پرداخته شده است.
    نتیجه گیری
    به منظور ترویج فرهنگ مطالعه و کتابخوانی، بایستی نگاهی همه جانبه و کلی در به کارگیری روش های متنوع ازجمله راهکارهای اجرایی- کاربردی، سازمانی و کلان، اجتماعی- فرهنگی و برنامه ای- کاربردی داشت؛ و نیز به نقش رسانه، مسئولین، و مدیران اجرایی در ترویج مطالعه توجه کافی کرد.
    کلیدواژگان: راهکارهای اجرائی، فرهنگ مطالعه، دانش آموزان، کتابخوانی، راهکارهای سازمانی، اجرائی، فرهنگ
  • مجتبی مجرد صفحات 106-119
    هدف
    بررسی، دسته بندی و تجزیه و تحلیل عوامل پیدایش دانش تصحیح متن و تبیین چگونگی تطور آن در قرون نخست تمدن اسلامی است.
    روش/ رویکرد پژوهش: روش پژوهش مبتنی بر بررسی و تجزیه و تحلیل روش های هفتگانه تصحیح متون که توسط محدثان و دانشمندان مسلمان مورد استفاده قرار می گرفته، است. در این پژوهش نخست روند تاریخی و تعلیلی روش های مذکور مورد بررسی قرار گرفته و سپس چگونگی پیدایش آنها علت یابی شده است.
    یافته ها
    نتایج این پژوهش نشان می دهد که اولا پیدایش سنت تصحیح متن در تمدن اسلامی به قرن دوم هجری بازمی گردد؛ ثانیا زیربنای اصلی دانش تصحیح متن چنانکه برخی مدعی اند مربوط به اروپا نبوده، بلکه چندین قرن پیشتر از اروپاییان زیربناهای اصلی تصحیح متون در جهان اسلام به صورت علمی و عملی به کار می رفته است؛ و ثالثا تطور اولیه دانش تصحیح متن در سه مرحله اتفاق افتاده است. این سه مرحله به ترتیب مرحله «خواندن مکرر»، مرحله «نسخه شناسی»، و مرحله «تبار شناسی» بوده است.
    نتیجه گیری
    دانش تصحیح متن، یک دانش بومی و اسلامی است و زمینه های اولیه آن توسط محدثان مسلمان در طی یک فرایند مستمر و مداوم پدید آمده است.
    کلیدواژگان: تصحیح متن، تمدن اسلامی، نسخ خطی، تبارشناسی، مقابله، مناوله، وجاده، اجازه
  • محمد امین عرفان منش، ماریه رحیمی صفحات 120-137
    هدف
    پژوهش حاضر به بررسی تولیدات، اثرگذاری و مشارکت علمی 16 کشور منطقه خاورمیانه در پایگاه اسکوپوس طی یک دوره زمانی ده ساله (1999-2008) می پردازد.
    روش/ رویکرد پژوهش: جامعه پژوهش حاضر که به روش پیمایشی انجام شده است را تعداد 444715 مدرک تشکیل می دهند که حداقل یکی از نویسندگان آن دارای وابستگی سازمانی به دانشگاه ها و موسسات پژوهشی کشورهای منطقه خاورمیانه هستند و طی سال های1999- 2008 در پایگاه اسکوپوس نمایه شده اند.
    یافته ها
    بررسی تولیدات و استنادهای کشورهای منطقه خاورمیانه بیان گر این است که بیشترین تعداد مقالات مربوط به ترکیه و بیشترین استنادهای دریافتی و خوداستنادی مربوط به رژیم اشغالگر قدس بوده است. همچنین 14/67 درصد از مقالات و 7/74 درصد از استنادهای منطقه به پژوهشگران ایرانی تعلق دارد. از سوی دیگر تولیدات علمی کشور در پایگاه اسکوپوس با دریافت 25/3 استناد به طور متوسط، از اثرگذاری پایینی برخوردار بوده است و از نظر شاخص اثرگذاری، ایران در رتبه سیزدهم منطقه قرار دارد. بررسی همکاری های علمی کشورهای منطقه نشان گر این است که کشور یمن دارای بیشترین همکاری بین المللی در تولیدات علمی خود بوده و 23/1 درصد از تولیدات علمی ایران نیز حاصل همکاری های بین المللی است.
    نتیجه گیری
    کشورهای منطقه خاورمیانه درمجموع با انتشار 3 درصد از کل تولیدات و دریافت 2/4 درصد از کل استنادهای پایگاه اسکوپوس، از سهم نسبتا کمی در تولیدات علمی جهانی این پایگاه برخوردارند.
    کلیدواژگان: تولیدات علمی، مشارکت علمی، تاثیرگذاری علمی، پایگاه اسکوپوس، کشورهای خاورمیانه
  • زینب فری زاده صفحات 138-149
    هدف
    هدف از پژوهش حاضر تحلیل بسامد خوداستنادی و مقایسه آن با بسامد استناد به دیگران و ارائه دیدگاه جدیدی نسبت به بحث خوداستنادی است.
    روش/ رویکرد پژوهش: این پژوهش از نوع تحلیل استنادی است و جامعه این پژوهش را مقالات مجلات با ضریب تاثیر بالا در چهار رشته ریاضیات، شیمی تجزیه، کامپیوتر و سیستم های اطلاعاتی،و زیست شناسی تشکیل می دهد.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان می دهد که رشته ریاضیات با 26/5درصد بالاترین میزان بسامد خوداستنادی را به خود اختصاص داده است و رشته های شیمی با 20 درصد، زیست شناسی با 19 درصد، و کامپیوتر و سیستم های اطلاعاتی با 12/5 درصد در رتبه های بعدی قرار دارند. میزان بسامد خوداستنادی از بسامد استناد به دیگران در کلیه رشته ها بیشتر است. بررسی میزان پراکندگی بسامد استنادها در بخش های مختلف مقاله نشان می دهد که بیشتر خوداستنادی ها در بدنه اصلی مقالات تکرار شده است. در مورد بسامد استناد به دیگران نیز این الگو در همه رشته های مورد پژوهش به جز شیمی تجزیه مشابه است؛ یعنی میزان تکرار استنادها در بدنه اصلی بیشتر از بخش های مقدماتی است.
    کلیدواژگان: بسامد خوداستنادی، تحلیل استناد، رشته زیست شناسی، رشته ریاضیات، رشته شیمی تجزیه، رشته کامپیوتر و سیستم های اطلاعاتی، بسامد استناد به دیگران
  • حسن صیامیان، محمدحسن زاده، فاطمه نوشین فرد، نجلا حریری صفحات 150-165
    هدف
    هدف از این تحقیق، مرور نظام مند نیازهای اطلاعاتی کاربران با آسیب بینایی و نقش کتابخانه ها در تامین آنهاست.
    روش/ رویکرد پژوهش: روش پژوهش مرور نظام مند است. بدین منظور پژوهش های مرتبط در ایران در پایگاه های اطلاع رسانی، medlib، magiran، Sid، Irandoc، NLAI Iranmedex با کلیدواژه های نیاز اطلاعاتی، کتابخانه، نیازهای اطلاعات بهداشتی، نیازهای اطلاعاتی افراد با آسیب های بینایی، خدمات کتابخانه ای، نابینایان، منابع اطلاعاتی، ابزارها، فناوری اطلاعات، کتابخانه ها، کم بینایان، نابینایان، نقش کتابداران و تامین کنندگان اطلاعات؛ و در جهان در پایگاه های اطلاعاتی PMC، Pubmed، Scopus، CINAHL با کلیدواژه های nformation needs، health information needs، library services، visually impaired people، low vision، blind people and شناسایی و نتایج مرتبط در این حوزه در چهار عامل موثر بر نیاز اطلاعاتی کاربران یعنی منابع اطلاعاتی، ابزارها و فناوری ها، نقش کتابخانه ها و خدمات آنها و نقش کتابداران و تامین کنندگان اطلاعات، از پژوهش ها استخراج شدند و مورد مقایسه قرار گرفته اند.
    یافته ها
    پژوهش ها نشان داد ابزار مورد استفاده اکثر آنها پرسشنامه بوده، بنابراین روش پژوهش اکثر آنها نیز پیمایشی- توصیفی است. جامعه پژوهش ها در خارج از کشور برحسب نوع کتابخانه و سازمان بود.
    نتیجه گیری
    در ایران، عوامل موثر بر نیازهای اطلاعاتی کاربران وضعیت مطلوبی ندارد و تنها نقش کتابداران در این خصوص قابل توجه است. جمع بندی حاصل از این پژوهش ها به ویژه در ایران، نشان داد که منابع اطلاعاتی، ابزارها و فناوری ها، و کتابخانه ها در تامین نیاز اطلاعاتی کاربران نابینا موفق عمل نکرده اند و کاربران از وضعیت آنها رضایت کمتری دارند. از میان این چهار عامل، نقش کتابداران و اطلاع رسانان در تامین نیازهای اطلاعاتی آنها قابل توجه است.
    کلیدواژگان: نیازهای اطلاعاتی، خدمات کتابخانه ها، نابینایان و کم بینایان، ایران
|
  • S. Fahimifar, E. Heydari Pages 6-20
    Purpose
    To explore factors influencing Iranian publishers’ desire to publish ebooks. The factors include customers، goals، accessibility، and costs. Design/Methodology/Approach: The views of publishers who participated in the twenty-fifth Tehran International Book Fair were surveyed with a questionnaire that contained closed as well as open ended questions. Content analysis was carried out for the open ended questions.
    Findings
    Customer needs is the most important factor. The general public and students as well as youth were considered target customers. The cost of text and multimedia includes software، hardware، other equipment، dissemination and marketing، as well as after sales service.
    Conclusion
    Demand for ebooks is increasing. However، the needs and interests of users should be identified. Factors affecting the cost of ebooks are similar to the published book، with only such factors as storage costs، binding، paper، and printing replaced by animation، search capability etc.
  • M. Nabavi, G. Fadaei Pages 22-33
    Purpose
    To examine consistency in manuscript description in Islamic manuscript databases with regard to cataloging, physical description, and metadata schema. Design/Methodology/Approach: 17 online Islamic manuscript databases were identified. Data was collected through correspondence with the responsible persons as well as reviewing the literature on database design and development.
    Findings
    With regard to cataloging, AACR and AMAREMM are used more than other metadata standards. TEI was used more frequently in databases. In terms of using standard tools and sources for securing consistency in subject headings and names, databases do not use common authority files or thesauri.
    Conclusion
    The level of consistency is low.
    Keywords: islamic manuscript, metadatas, standards, description, databases
  • F. Babalhavaeji, S. Aghajanpur Pages 34-46
    Purpose
    To examine the relationship between conflict management styles and workplace stress in the central libraries of public universities in Tehran. Design/Methodology/Approach: The views of 50% of the staff working at 186 service points were randomly selected and surveyed. Two questionnaires, both modified versions of those frequently used in other projects, were used to collect data.
    Findings
    Only about 1% had experienced a high level of stress, the level of stress experienced by the greater majority (84%)has been low. They assert that a domination style of conflict resolution is more frequently used by their superiors. A significant relationship was found between conflict management styles (mastery, cooperation, compromise, avoidance and tolerance)and job stress.
    Conclusion
    The findings can provide a sound basis for identifying relationship management styles and the level of workplace stress in libraries.
    Keywords: academic libraries, conflict management styles, workplace stress
  • S. Alavifar Pages 48-66
    Purpose
    This study explores the desirability of the services which Astan Quds Razavi libraries can offer via mobile phone to users. Design/Methodology/Approach: A descriptive survey method was used with data collected by distributing a questionnaire among a sample of 384 randomly selected individuals. 325 questionnaires were returned and used.
    Findings
    80% of respondents supported the idea. 86% liked the proposal that the library send them SMS about new titles. An SDI service would be welcomed by 82% of them. The idea of downloading electronic files by Bluetooth was attractive to respondents.
    Keywords: mobile phones, mobile library services, Central Library of Astan Quds
  • M. Goltaji, Z. Behzadi Pages 68-84
    Purpose
    To examine the contribution of Middle Eastern scientists to research in pathological sciences between the years 2000 and 2009 based on the Science Citation Index (SCI).Design/Methodology/Approach: Citation analysis.
    Findings
    Average annual growth in citations has been 15.25%; a total of 2,488 records are in eight formats. Historiographic outlines based on LCS and GCS included six and four clusters accordingly.
    Conclusion
    Only 2% of the entire scientific output in the pathological sciences belonged to Middle Eastern scientists.
    Keywords: scientometrics, citation analysis, pathology science, historiographic outline, Web of Science
  • H. Khanifar, F. Taheri, A. Sayyar Pages 86-105
    Purpose
    Given the importance of students’ reading habits, this research explored practical solutions to enhance those habits. Design/Methodology/Approach: The views of academics, librarians, and other experts were surveyed in the province of Qom, Iran.
    Findings
    Eight solutions with 60 sub-questions and their statistical values helped to formulate a conceptual model. The model includes executive solutions, organizational and macro solutions, cultural-social solutions, applied-programmed solutions, and innovative solutions.
    Conclusion
    A systematic and comprehensive approach is needed to apply diverse methods to promote appropriate reading habits among students. The role of media and managers must also be considered.
    Keywords: executive solutions, reading habits, school students, Qom (Iran)
  • Mojtaba Mojarrad Pages 106-119
    Purpose
    Seven methods of textual criticism used by Muslim scholars in the first few centuries of Islamic history are described and their later development is analyzed. Design/Methodology/Approach: Textual analysis.
    Findings
    Formation of the tradition goes back to the second century CE long before it developed in the “West.” The development of the tradition took place in three stages: 1) multiple readings;2) codicology; 3) genealogy.
    Keywords: textual criticism, Islamic civilization, codicology, genealogy, moghaabelah, monaavelah, vijaadah, ejaazeh
  • Mohammadamin Erfanmanesh, Marieh Rahimi Pages 120-137
    Purpose
    To investigate the scientific productivity, impact, and collaboration of 16 Middle Eastern countries in the Scopus database from 1999 to 2008. Design/Methodology/Approach: A total of 444,715 documents published between 1999 and 2008 and indexed in Scopus were examined. The criterion for selection was an institutional affiliation of at least one contributor with an institute located in the region.
    Findings
    Turkey was the most productive country in the Middle East, while the highest number of citations and self citations were received by Israeli researchers. 14.67 percent of records and 7.74 percent of citations belonged to Iranians. The number of citations received by Iranian publications was 0.27, ranking thirteenth in the region. Yemen showed the highest number of collaborative projects. Collaborative work with other countries constituted 23.1 percent of Iranian publications.
    Conclusion
    Only 3% of publications in Scopus have been produced by Middle Eastern countries, those receiving 2.4 percent of citations.
    Keywords: scientific productivity, impact, collaboration, Scopus, Middle East countries
  • Z. Farizadeh Pages 138-149
    Purpose
    To analyze and compare self-citations and citations to others in four disciplines, namely mathematics, analytical chemistry, computer science and information systems, and biology, in order to suggest a new approach to self-citation. Design/Methodology/Approach: The statistical population consisted of articles with high impact.
    Findings
    Mathematics had the highest self-citation frequency (26.5%). The other rates of self-citation found were analytical chemistry 20%, computer science and information systems 19%, biology 12.5%. In all four disciplines, the rate of self-citation is higher than citation of others. Most of the instances of self-citation occur in the main body of articles, while citations to others occurs in the introductory sections, with the exception of analytical chemistry.
    Conclusion
    Higher rates of self-citation suggest that self cited works are more relevant to the source article. In addition, findings with respect to the rate of self-citation and where they occur in different parts of articles can provide a new approach to self-citation. Accordingly, self-citation in articles can be divided into two groups: those that are more related/ acceptable, and those that are less related/unacceptable.
    Keywords: self, citation frequency, citation frequency, mathematics, analytical chemistry, computer Science, information systems, biology
  • Hasan Siamian, Mohammad Hassanzadeh, F. Nooshinfard, N. Hariri Pages 150-165
    Purpose
    This study reviews research literature on the information needs of visually impaired people and the role of libraries in meeting these needs. Design/Methodology/Approach: Persian and English databases including NLAI, Irandoc, Medlib, Sid, Magiran, Iranmedex, PMC, Scopus, PubMed, and CINAHL were searched using the keywords "information needs", "health information needs", "blind people", "visually impaired people", "low vision", "library services", to find documents discussing the role of librarians in providing information to visually impaired people. The body of literature identified, was categorized by four elements: information resources, tools and technologies, library services, information providers.
    Findings
    For data gathering, a descriptive survey was used. In projects carried out in other countries, research populations were selected based on the type of library and type of organization.
    Conclusion
    In domestic research projects, only the services of libraries were satisfactory. The other three elements were poor.
    Keywords: information needs, health information needs, visually Impaired, low vision, Iran