فهرست مطالب

مجله علوم و صنایع غذایی ایران
سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 46، بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1393/08/12
  • تعداد عناوین: 21
|
  • مقایسه چهار روش اندازه گیری قابلیت آنتی اکسیدانی برای بررسی اثر تخمیر شیر و شیر سویای فرادما توسط باکتری لاکتوباسیلوس پلانتاروم
    سحر ترکی باغبادرانی*، محمدرضا احسانی، مریم میرلوحی، حمید عزت پناه صفحات 1-13
    در سالهای اخیر بخش مهمی از مطالعات مواد غذایی به خواص آنتی اکسیدانی ترکیبات تشکیل دهنده غذا معطوف شده است و در این رابطه، در منابع مختلف، روش های آزمایشگاهی متفاوتی برای ارزیابی خاصیت آنتی اکسیدانی گروه های مختلف مواد غذایی مورد استفاده قرار گرفته است. در این پژوهش، چهار روش ارزیابی خصوصیت آنتی اکسیدانی شامل اثر مهارکنندگی اتواکسیداسیون آسکوربات، اثر ممانعت کنندگی از رادیکال آزاد DPPH، فعالیت مهار کنندگی هیدروژن پراکسید و فعالیت احیاکنندگی،جهت بررسی خصوصیات آنتی اکسیدانی شیر و شیر سویای فرادما و محصولات ناشی از تخمیر آنها مورد مقایسه قرار گرفت. جهت تخمیر از یک سویه بومی لاکتوباسیلوس با منشاء انسانی لاکتو باسیلوس پلانتاروم A7 استفاده شد. نتایج بدست آمده نشان داد که نوع روش مورد استفاده می تواند در نتایج بدست آمده اثر گذار باشد. نتایج بدست آمده از روش های مختلف در مواردی با یکدیگر همخوانی نداشت. از چهار روش مورد مقایسه، اثر ممانعت کنندگی از رادیکال آزاد DPPH و فعالیت احیاء کنندگی همبستگی بیشتری نسبت به سایر روش های ارزیابی داشتند. با این وجود روش اثر ممانعت کنندگی از رادیکال آزاد DPPH به عنوان بهترین روش در نظر گرفته شد. بر اساس هر دو آزمایش، قابلیت آنتی اکسیدانی در شیر سویای فرادما بیشتر از شیر اندازه گیری شد. با این حال، با کاربرد هر چهار روش، تخمیر شیر سویا منجربه کاهش قابل توجهی در قابلیت آنتی اکسیدانی شیر سویا گردید.
    کلیدواژگان: شیر، شیرسویا، لاکتوباسیلوس پلانتاروم، قابلیت آنتی اکسیدانی، رادیکال ازاد
  • فروغ حسیبی، علی نصیرپور، جواد کرامت صفحات 15-26
    مطالعات انجام گرفته در زمینه تولید مکملهای پروتئینی مخصوص بیماران فنیل کتونوری نشان می دهد که پروتئینهای آب پنیر یکی از مهمترین منابع پروتئینی برای تولید این ترکیبات به دلیل ترکیب خاص اسیدهای آمینه آن می باشد. آب پنیر یکی از مهمترین آلوده کننده های محیط زیست به شمار می رود، از طرفی منبع غنی از پروتئینهای کاربردی است که در پزشکی و رژیمهای غذایی خاص استفاده می شود. در این تحقیق از کنسانتره پروتئین آب پنیر در سه غلظت متفاوت به عنوان سوبسترای آنزیم های فلاورزایم، نئوتراز و پروتامکس استفاده شد و تاثیر دو پارامتر غلظت سوبسترا و زمان هیدرولیز بر راندمان جداسازی فنیل آلانین با استفاده از طرح سطح پاسخ مورد بررسی قرار گرفت. به منظور جداسازی فنیل آلانین آزاد شده و اندازه گیری آن به ترتیب از روش اولترافیلتراسیون و کروماتوگرافی مایع با کارائی بالا استفاده گردید. نتایج حاصل از تحقیق نشان داد که نمونه هیدرولیز شده با آنزیم فلاورزایم حاوی کمترین میزان فنیل آلانین می باشد. همچنین به منظور پیش بینی بهترین شرایط هیدرولیز بهینه سازی انجام گرفت. بهترین شرایط به منظور حذف بیشترین میزان فنیل آلانین از پروتئینهای آب پنیر با هر سه آنزیم در کمترین زمان هیدرولیز و کمترین غلظت سوبسترا حاصل شد.
    کلیدواژگان: پروتئین های آب پنیر، هیدرولیز آنزیمی، اولترافیلتراسیون، فنیل کتونوری
  • خدیجه خوش اخلاق، ناصر همدمی، محمد شاهدی، صبیحه سلیمانیان زاد صفحات 29-39
    شرایط نامناسب تولید و نگهداری نان های سنتی در کشور، منجر به کاهش شدید کیفیت نان و در نتیجه ضایعات و خسارات اقتصادی بالا می گردد. در این تحقیق، اثر نیم پخت کردن و بسته بندی اتمسفر اصلاح شده بر تعویق بیاتی و افزایش عمر ماندگاری نان سنگک مورد بررسی قرار گرفت. به این منظور، نان سنگک نیم پخته تحت سه اتمسفر اصلاح شده، شامل 100 درصد دی اکسید کربن، 30 درصد دی اکسید کربن: 70 درصد نیتروژن، 20 درصد دی اکسید کربن: 80 درصد نیتروژن و هوا به عنوان شاهد در کیسه هایی از جنس پلی آمید/پلی اتیلن به ضخامت 100 میکرومتر بسته بندی و به مدت 21 روز در دمای 25 درجه سانتیگراد نگهداری شد. طی دوره نگهداری، ویژگی های کیفی و میکروبی محصول شامل رطوبت، بافت، شمارش کلی و شمارش کپک و مخمر در فواصل زمانی سه روز مورد ارزیابی قرار گرفته شد. نتایج نشان داد، رطوبت و بافت نان سنگک نیم پخته تحت تاثیر اتمسفر موجود در بسته قرار نمی گیرد، در حالی که تعداد کل ریز زنده ها و نیز کپک ها و مخمرها کاملا وابسته به مقدار دی اکسید کربن استفاده شده در فضای خالی بسته می باشد. به صورتی که با افزایش نسبت دی اکسید کربن، سرعت رشد باکتری ها و قارچ ها کند می گردد. همچنین در این مطالعه، اثر معنی دار مدت زمان نگهداری، بر تمامی ویژگی های کیفی و میکروبی نان سنگک نیم پخته طی دوره انبارداری مشاهده شد.
    کلیدواژگان: بسته بندی اتمسفر اصلاح شده، نان سنگک نیم پخته، ویژگی های کیفی، رشد میکروبی
  • پرستو دامن افشان*، مانیا صالحی فر، بابک غیاثی طرزی، حسین باخدا صفحات 41-48
    آگاهی عموم مردم نسبت به مسائل سلامت و بهداشت سبب شده است تا تقاضا برای تولید محصولات کم کالری و با کیفیت که میزان چربی و شکر در آنها کاهش یافته است، افزایش پیدا کند. هدف از این تحقیق تاثیر جایگزین کردن چربی با اینولین بوده است. ویژگی های فیزیکی خمیر از جمله ویسکوزیته و ویژگی های فیزیکی و شیمیایی کیک از جمله رطوبت، حجم، چربی، سفتی بافت و ویژگی های حسی کیک ها مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که تفاوت معنی داری بین کیک تهیه شده با 20% جایگزین چربی و کیک کنترل در صفات ویسکوزیته خمیر، رطوبت، حجم، و سفتی بافت وجود نداشت(05/0
    کلیدواژگان: جایگزین چربی، اینولین، کیک، ویژگی های کیفی
  • مرتضی محمدی، عبدالمجید مسکوکی، سیدعلی مرتضوی، آرش کوچکی، منیره نهاردانی، زهرا پورفلاح صفحات 49-59
    ضداکساینده ها در صنایع غذایی از گستره کاربرد وسیعی برخوردار می باشند. از این رو و از طرف دیگر به خاطر افزایش گرایش عمومی به استفاده از ضداکساینده های طبیعی، در مطالعه پیش رو عصاره های ضداکساینده میوه زرشک بی دانه به وسیله سیال مادون بحرانی آب در دماهای 120 تا 180 درجه سانتی گراد و تحت فشارهای 10 تا 50 بار، استخراج شده و قدرت رادیکال گیرندگی، احیاکنندگی، پایدارکنندگی روغن خوراکی و محتوای ترکیبات فنولی کل، در روش فولین، مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که محتوای ترکیبات فنولی کل در محدوده 81/2073 - 79/2553 میلی گرم کالیک اسید در 100 گرم ماده خشک زرشک، متغیر بود که بیشترین محتوای ترکیبات فنولی در دمای 160 درجه سانتی گراد مشاهده گردید و با افزایش دما از 160 به 180 درجه سانتی گراد، محتوای ترکیبات فنولی کاهش یافت درحالیکه قدرت رادیکال گیرندگی و پایدارکنندگی محیط روغن همواره با افزایش دما افزایش یافت. بهینه سازی فرآیند استخراج نیز در حالت های متفاوتی از دما و فشار، به منظور رسیدن به حداکثر مقدار ترکیبات فنولی و قدرت پایدارکنندگی، قدرت احیاءکنندگی و قدرت رادیکال گیرندگی انجام شد.
    کلیدواژگان: آب مادون بحرانی، زرشک بیدانه، ترکیبات فنولی، قدرت ضدرادیکالی، قدرت احیا کنندگی
  • علی حشمتی، ابوالفضل کامکار*، جمیله سالار آملی، جلال حسن، غلامرضا جاهد صفحات 61-71
    بیشتر اطلاعاتی که در زمینه باقیمانده های آنتی بیوتیکی در مواد غذایی وجود دارد مربوط به مواد خام است. چون مواد غذایی قبل از مصرف پخته می شوند بنابراین لازم است تا اثر تیمار حرارتی بر باقیمانده ها بررسی شوند. هدف از این مطالعه تعیین تاثیر سرخ کردن عمیق بر باقیمانده تایلوزین در گوشت است. به نمونه های 20 گرمی گوشت چرخ شده، تایلوزین در سه سطح 4، 8 و 16 میکروگرم اضافه و به مدت 3، 5 و 7 دقیقه در دمای Ċ180 سرخ شدند. مقدار تایلوزین قبل و بعد از پخت با روش HPLC اندازه گیری شد و مقدار درصد کاهش آن محاسبه گردید دمای مرکز نمونه ها و مقدار کاهش وزن آنها بعد از سرخ کردن تعیین شد. در همه تیمار ها مقدار تایلوزین نمونه پخته بطور معنی داری کمتر از نمونه خام بود (05/0< p). مقدار درصد کاهش تایلوزین با زمان سرخ کردن، مقدار کاهش وزن و دمای مرکز همبستگی مثبت و معنی دار داشت. با افزایش زمان سرخ کردن، مقدار کاهش وزن، دمای مرکز و مقدار درصد کاهش تایلوزین بیشتر شد. اگرچه سرخ کردن منجر به کاهش باقیمانده تایلوزین در گوشت می شود اما در هر صورت روش مطمئنی برای این منظور بحساب نمی آید و لازم است با مصرف درست در دام ها و رعایت زمان بازداری مقدار باقیمانده آن را در گوشت کاهش داد.
    کلیدواژگان: تایلوزین، باقیمانده دارویی، آنتی بیوتیک، HPLC، سرخ کردن
  • مریم نصیرپور، مسعود یاورمنش، علی محمدی ثانی، مرتضی محمدزاده مقدم صفحات 73-84
    در این مطالعه اثر ضد باکتریایی عصاره آبی درمنه کوهی، درمنه دشتی و زوفا بر باکتری های اشرشیاکلی، استافیلوکوکوس اورئوس و لیستریا مونوسیتوژنز مورد بررسی قرار گرفت. عصاره گیاهان فوق با روش خیساندن تهیه و سپس حداقل غلظت بازدارندگی (MIC) به روش میکرو براث دایلوشن و حداقل غلظت کشندگی(MBC) اندازه گیری گردید. حداقل غلظت بازدارنده عصاره آبی درمنه کوهی و دشتی علیه اشرشیاکلی mgml-1160 و علیه استافیلوکوکوس اورئوس و لیستریامونوسیتوژنزmgml-1 80 بود. همچنین حداقل غلظت بازدارندگی عصاره آبی زوفا علیه اشرشیاکلی mgml-180 و علیه استافیلوکوکوس اورئوس و لیستریا مونوسیتوژنز mgml-140 بود. بر اساس این نتایج، عصاره آبی هر سه گیاه مورد آزمون دارای اثر ضد باکتریایی قوی تری علیه باکتری های گرم مثبت نسبت به گرم منفی ها بوده است. حساس ترین باکتری در برابر عصاره های مورد آزمون لیستریامونوسیتوژنز و مقاوم ترین باکتری اشرشیاکلی بود. در بین عصاره ها، بیشترین فعالیت ضد باکتریایی مربوط به عصاره آبی زوفا بوده و اثر ضدباکتریایی عصاره آبی درمنه کوهی و دشتی تقریبا یکسان بود.
    کلیدواژگان: اثر ضد باکتریایی، درمنه، زوفا، عصاره آبی
  • امین سرفراز، محمدحسین عزیزی، زهره حمیدی اصفهانی، علی ظفری صفحات 85-94
    تخمیر خمیرترش توسط باکتری های لاکتیک اسید و مخمر نانوایی با اسیدی شدن خمیر و تولید لاکتیک اسید و استیک اسید، اثرات مهمی بر ویژگی های کیفی نان دارد. کاربرد خمیرترش مایع در صنایع نانوایی به علت بازدهی خمیر بالاتر، سهولت انتقال و فرایند یک مرحله ای، توجه زیادی را جهت دستیابی به خصوصیات بافت و طعم دلخواه فراورده به خود معطوف کرده است. در تحقیق حاضر، رویه سطح پاسخ به منظور بهینه سازی تخمیر خمیرترش مایع با هدف افزایش تولید اسید به کار برده شد. مدت زمان (7/18-3/5 ساعت)، درجه حرارت تخمیر (C° 4/38-6/21) و بازدهی خمیر (4/350 -6/249) مطابق با طرح مرکب مرکزی به عنوان متغیرهای مستقل در نظر گرفته شد و اثرات آنها در خمیرترش مایع تخمیر شده با لاکتوباسیلوس کازئی زیرگونه کازئی، لاکتوباسیلوس فرمنتوم و ساکارومایسس سرویزیه مطالعه شد. مقادیر لاکتیک اسید، استیک اسید و اسیدیته به عنوان پاسخ های اصلی در نظر گرفته شد. مدل های چند جمله ای درجه دوم به طور مناسبی اثرات متغیرها بر ویژگی های تولید اسید را پیش بینی کردند (R2adj> 0.80). تجزیه آماری نشان داد که تمامی پاسخ ها ارتباط معنی داری با مدت زمان و درجه حرارت تخمیر داشتند(P<0.01). با افزایش مدت زمان و دمای تخمیر، تولید لاکتیک اسید، استیک اسید و اسیدیته بیشتر شد و مدت زمان تخمیر مهمترین عامل موثر بر اسیدی شدن بود. لاکتیک اسید تحت تاثیر بازدهی خمیر قرار نگرفت، اما بازدهی پایین خمیر منجر به افزایش استیک اسید و اسیدیته می گردد. شرایط بهینه برای بیشینه تولید اسید، بر اساس نمودارهای سطح پاسخ و کانتور مدت زمان تخمیر (21 ساعت)، درجه حرارت (C° 38) و بازدهی خمیر (325DY:) بود.
    کلیدواژگان: خمیرترش مایع، اسیدی شدن، تخمیر، بهینه سازی
  • سیما چراغی دهدزی، ناصر همدمی صفحات 95-103
    تغییر خواص فیزیکوشیمیایی خرما بدلیل نامناسب بودن شرایط نگهداری و نوع بسته بندی آن در طی زمان انبارمانی، از مهمترین مشکلات صنعت خرما است. در این تحقیق خرماهای (رقم کبکاب) بسته بندی شدهبصورت تحت خلا و بافشار اتمسفری، در دماهای 20-، 4، 25 و 40 درجه سلسیوس نگهداری شد و در طول دوره شش ماهه، کیفیت آنها از لحاظ بافت بررسی گردید. بر اساس نتایج حاصله، اثر دما، زماننگهداری و نوع بسته بندی بر سفتی، پیوستگی و خاصیت کشسانی خرما، در سطح احتمال یک درصد معنی دار می باشد.اثر زمان ونوع بسته بندی بر چسبندگی خرما به ترتیب درسطح احتمال یک درصد و پنج درصد معنی دار است و دما بر این ویژگی بافتی خرما اثر معنی داری ندارد. در کل بسته ها در شش ماه نگهداری، همه ویژگی های بافتی در خرماهای نگهداری شده در دمای40 درجه سلسیوس نسبت به سایر دماها بیشتر بوده است. میزان سفتی در دماهای مختلف در هر دو بسته بندی تحت فشار اتمسفری و خلا با شیب ملایمی رو به افزایش است و در دمای 40 درجه سلسیوس شیب تندتر است.
    کلیدواژگان: خرما، سفتی، پیوستگی، چسبندگی، خاصیت کشسانی
  • مطالعه و مقایسه فعالیت مهارکنندگی و ضداکسایشی عصاره های متانولی-آبی بذر زیره سیاه، گشنیز و شوید
    متین سلیمانی فر، راضیه نیازمند، مصطفی شهیدی نوقابی صفحات 105-118
    گیاهان دارویی منابع طبیعی با ارزشی هستند که به دلیل وجود ترکیبات موثره در جوامع امروزی مورد توجه قرار گرفته اند. زیره سیاه، گشنیز و شوید از جمله این منابع می باشند که دارای خواص درمانی و دارویی زیادی هستند. هدف ازاین پژوهش ارزیابی فعالیت ضداکسایشی عصاره متانولی-آبی بذرهای زیره سیاه، گشنیز و شوید در مقایسه با BHT می باشد. برای تهیه عصاره متانولی-آبی، بذرهای مذکور به نسبت 4:1 وزنی/حجمی با حلال متانول-آب (20:80 حجمی/حجمی) مخلوط شد. میزان ترکیبات فنلی کل عصاره های فوق با استفاده از روش فولین سیوکالتو تعیین شد. فعالیت ضد رادیکالی و مهارکنندگی آن ها با روش DPPH اندازه گیری و با ضداکساینده سنتزی BHT مقایسه شد. فعالیت ضداکسایشی عصاره های فوق در روغن سویا با اندازه گیری اعداد پراکسید و تیوباربیتوریک اسید (آزمون گرمخانه گذاری در دمای 60 درجه سانتیگراد) تعیین و در سطح غلظتی 100 میلی گرم بر میلی لیتر با BHT مقایسه شد. مقدار ترکیبات فنلی در عصاره متانولی - آبی زیره سیاه، گشنیز و شوید به ترتیب 77/955، 62/890 و 16/923 میلی گرم در کیلوگرم عصاره بود. بیشترین مقدار 50IC به عصاره متانولی - آبی زیره سیاه (76/104 میلی گرم بر میلی لیتر) مربوط بود که حاکی از بیشتر بودن فعالیت ضد رادیکالی آن نسبت به عصاره های گشنیز و شوید بود. در آزمون گرمخانه گذاری عصاره متانولی-آبی زیره سیاه بیشترین فعالیت ضداکسایشی را نشان داد و در سطح غلظتی 100 میلی گرم بر میلی لیتر معادل با BHT در سطح غلظتی 100 میلی گرم بر میلی لیتر عمل کرد. عصاره های متانولی-آبی بذرهای فوق به عنوان ضداکساینده های طبیعی، توانایی مهار رادیکال های حاصل از اکسایش لیپیدها را داشته و موجب کاهش سرعت اکسایش خود به خودی می شوند.
    کلیدواژگان: ضداکساینده، گیاهان داوریی، عصاره متانولی، آبی، ترکیبات فنلی کل
  • نسیم مشگین فر، علیرضا صادقی ماهونک، امان محمد ضیایی فر، محمد قربانی، مهدی کاشانی نژاد صفحات 119-129
    در پژوهش حاضر پروتئین هیدرولیز شده، از امعاء و احشاء گوسفند (معده و روده) با به کارگیری آنزیم آلکالاز (2.4 L) تولید شد. اثر متغیرهای دما (40، 45، 50 و 55 درجه سانتی گراد)، زمان (در شش سطح) و نسبت آنزیم به سوبسترا (30، 60 و 90 واحد آنسون)، بر میزان درجه هیدرولیز و فعالیت آنتی اکسیدانی در قالب آزمون فاکتوریل بررسی شد. بیشترین میزان درجه هیدرولیز در 45 درجه سانتی گراد، زمان هیدرولیز 180 دقیقه و میزان آنزیم 90 واحد آنسون/ کیلوگرم سوبسترا حاصل شد (p< 0.05). میزان درجه هیدرولیز تحت شرایط حاصل 92/36% بود. برای ارزیابی فعالیت آنتی اکسیدانی، فعالیت مهار رادیکال آزاد DPPH، قدرت احیاء کنندگی یون فریک و اثر پروتئین هیدرولیز شده بر پایداری روغن سویا اندازه گیری شد.آزمون های اندازه گیری فعالیت آنتی اکسیدانی در دمای ثابت 45 درجه سانتی گراد انجام شدند. بیشترین میزان فعالیت مهار رادیکال آزاد DPPH و قدرت احیاء کنندگی یون فریک به ترتیب در زمان های 150 و 180 دقیقه و میزان آنزیم 90 واحد آنسون به دست آمد (P< 0.05). نتایج نشان می دهد که پروتئین هیدرولیز شده ی امعاء و احشاء گوسفند می تواند به عنوان یک منبع آنتی اکسیدان طبیعی، جایگزین مناسبی برای آنتی اکسیدان های سنتزی قلمداد گردد.
    کلیدواژگان: امعاء و احشاء گوسفند، پپتیدهای آنتی اکسیدان، پروتئین هیدرولیز شده، هیدرولیز آنزیمی
  • مهشید رهبری، مهران اعلمی، مهدی کاشانی نژاد، یحیی مقصودلو صفحات 131-143
    سس مایونز یک امولسیون روغن در آب بوده و از پر مصرف ترین سس ها در سراسر جهان محسوب می شود. زرده تخم مرغ، با ویژگی امولسیون کنندگی بالای خود، از ترکیبات عمده مایونز محسوب می شود، اما سطح کلسترول بالای موجود در زرده تخم مرغ، باعث شده است که در پی جایگزین هایی برای آن و تولید مایونز کم کلسترول، برآیند. در این تحقیق با هدف تولید مایونز کم کلسترول، از ایزوله پروتئین جوانه گندم و صمغ زانتان، به عنوان جایگزین زرده تخم مرغ استفاده شده است.10 تیمار مختلف با ترکیب ایزوله پروتئین جوانه گندم، زرده تخم مرغ (9-0درصد) و صمغ زانتان (5/0-0درصد) به منظور جایگزینی با 9 درصد زرده تخم مرغ موجود در مایونز، با استفاده از طرح آزمایشی مخلوط اپتیمال، مشخص و تاثیر این ترکیبات بر ویژگی های رئولوژیکی و ریز ساختار نمونه های مایونز بررسی گردید. نتایج آزمون رفتار جریان، نشان دهنده رفتار رقیق شونده با برش و خاصیت تیکسوتروپیک نمونه های مایونز بود، که با مدل قانون توان تطبیق داده شد و فاکتورهای مربوط به این مدل در هر تیمار تعیین گردید. همچنین تیمارهای مورد مطالعه، از لحاظ رئولوژیکی ویژگی های یک ژل ضعیف را نشان داده و بر روی ویژگی های به دست آمده از آزمون نوسانی روبش فرکانس مانند مدول ذخیره، مدول افت و تانژانت افت، اثر معنی دار داشتند (05/0P<). مقایسه نتایج حاصل از آزمون های رئولوژیکی و آزمون میکروسکوپی تیمارها با نمونه شاهد نشان داد که نمونه های مایونز کم کلسترول حاوی ایزوله پروتئین جوانه گندم و زانتان، از لحاظ رئولوژیکی و ساختاری با مایونز تجاری برابری کردند و تیمار 10 با 5/71 درصد و 2/4 درصد جایگزینی زرده تخم مرغ با ایزوله پروتئین جوانه گندم و زانتان، به ترتیب، بیشترین نزدیکی را به نمونه شاهد نشان داد.
    کلیدواژگان: سس مایونز کم کلسترول، ایزوله پروتئین جوانه گندم، صمغ زانتان، ویژگی های رئولوژیکی
  • سیما چراغی دهدزی، ناصر همدمی صفحات 145-154
    فساد میکربی و بیاتی نان دو عامل مهم ضایعات فراوان این محصول می باشند. از جمله راه های جلوگیری از ضایعات و افزایش عمر ماندگاری نان، بکارگیری بهبود دهنده هایی مانند هیدروکلوئیدها و روش های مناسب بسته بندی مانند بسته بندی با اتمسفر اصلاح شده می باشد. در این تحقیق خمیر نان سنگک با بکارگیری هیدروکسی پروپیل متیل سلولز به میزان 5/0 یا 1 درصد (وزنی/ وزنی بر اساس آرد) و نمونه شاهد بدون بکارگیری هیدروکلوئید تهیه گردید. نان ها در کیسه هایی از جنس پلی آمید-پلی اتیلن با اتمسفر هوای معمولی و 100 درصد دی اکسیدکربن بسته بندی شده و در دمای 25 درجه سلسیوس نگهداری شدند. طی 15 روز نگهداری، خصوصیات مختلف محصول از جمله رطوبت، بافت، شمارش کپک و مخمر در فواصل سه روز نمونه برداری ارزیابی گردید. تجزیه و تحلیل آماری نتایج حاصل از ارزیابی ویژگی های کیفی نان سنگک طی نگهداری نشان داد، صرف نظر از فرمولاسیون خمیر و زمان نگهداری، میزان رطوبت نان در دو نوع بسته بندی تفاوت معنی داری ندارد. بار میکربی در بسته های تحت گاز دی اکسیدکربن کمتر است و میزان حداکثر نیرو و تنش برشی در این بسته ها بیشتر می باشد. بار میکربی، میزان سفتی و تنش برشی طی زمان نگهداری افزایش یافته است و روند تغییرات رطوبت نان کاهشی است. صرف نظر از نوع بسته بندی و زمان نگهداری، نان محتوی 1 درصد هیدروکسی پروپیل متیل سلولز دارای مقاومت کم در برابر تنش برشی می باشد و در نمونه شاهد حداکثر رطوبت و حداکثر سفتی مشاهده شده است.
    کلیدواژگان: نان سنگک، بسته بندی اتمسفر اصلاح شده، هیدروکسی پروپیل متیل سلولز، تنش برشی
  • مرجان اسمعیل زاده نصیری، سلیمان عباسی، سید مهدی سیدین اردبیلی صفحات 155-166
    ماست از جمله فراورده های تخمیری شیری با ارزش تغذیه ای بالا ولی با عمر نگهداری کوتاه است که می توان با خشک کردن، مدت ماندگاری آن را افزایش داد. لذا، در این بررسی به منظور تولید پودر ماست، نخست نمونه های ماست تازه با مقدار ماده خشک متفاوت (10 و 20 و 28%)، توسط خشک کن مایکروویو–خلاء (توان های 35، 135 و 260 وات و فشار مطلق 125 میلی بار) خشک شدند. سپس تاثیر نوع هیدروکلوئید (کتیرا، گوار، خرنوب، صمغ فارسی و کازئین)، غلظت (25/0، 5/0، 75/0 و 1%)، ترکیب (کتیرا: گوار، کتیرا: خرنوب و گوار: خرنوب)، نسبت ترکیب (80:20، 50:50) و زمان افزودن (افزودن به ماست قبل از خشک کردن، افزودن به پودر) روی ویژگی های حسی و رئولوژیکی ماست فوری ارزیابی گردید. نتایج نشان داد که افزایش توان مایکروویو و غلظت ماده خشک ماست به ترتیب سبب کاهش و افزایش مدت خشک شدن شد. از نظر خواص رئولوژیکی نیز در تمامی نمونه ها، مقدار G''>G«بوده و رفتار جامد مانند (الاستیک) در اکثر نمونه ها غالب بود، فقط در نمونه حاوی گوار-خرنوب عکس این رابطه صدق کرد. همچنین، گرانروی مرکب و تانژانت افت اغلب نمونه های حاوی هیدروکلوئید در ماست تازه به جز نمونه حاوی گوار:خرنوب، مشابه نمونه شاهد بود. از نظر ویژگی های حسی نیز بهترین نمونه، نمونه های حاوی بیکینگ پودر و صمغ کتیرا (6/0%) و کتیرا:خرنوب (نسبت 80:20 به میزان6/0%) در ماست تازه بود. در ضمن، مناسب ترین روش برای تهیه پودر ماست فوری، افزودن هیدروکلوئیدها به ماست تازه قبل از خشک کردن تشخیص داده شد.
    کلیدواژگان: مایکروویو، خلاء، ماست فوری، هیدروکلوئید، رئولوژی
  • فاطمه نجاتی، جوانا فلیس، مهدی بابایی، فابیو فراچتی، مارتا تبالدی، ساندرا توریانی، اشکان تاج بخش، وحید براتی، سیروس جلیل صفحات 167-175
    محصولات لبنی تولید شده به روش های سنتی دارای فلور میکروبی بسیار پیچیده ای شامل میکروارگانیسم های همچون باکتری های اسید لاکتیک و مخمرها هستند. روش رایج برای برای شناسایی باکتری های اسید لاکتیک عبارت است از کشت دادن آنها در محیط کشت هایی حاوی آنتی بیوتیک سیکلوهگزامید، که با مهار سنتز پروتئین از رشد مخمرها جلوگیری می کند. با این حال، برخی از مخمرها مقاومت طبیعی و یا اکتسابی به این آنتی بیوتیک نشان داده و و بنابراین به صورت انتخابی بر روی محیط رشد می کنند. در این تحقیق تلاش شد تا این گروه از مخمرها از محصولات لبنی جداسازی و شناسایی شوند. بدین منظور 25 نمونه محصول لبنی تولید شده به صورت سنتی در محیط کشت ام.آر.اس حاوی 01/0 درصد سیکلوهگزامید کشت داده و پس از گرمخانه گذاری 48 (ساعت در ̊C30)، 32 کلونی که از لحاظ ظاهری به مخمرها شباهت داشتند برداشته شدند. انجام تست کاتالاز و بررسی های میکروسکوپی نشان دهنده ی حضور 19 مخمر درمیان 32 جدایه بود. پس از استخراج DNA ژنومی از هر جدایه، PCR به منظور تکثیر تصادفی قطعات DNA(RAPD-PCR) با استفاده از آغازگر M13 انجام شد تا اطلاعاتی درمورد خویشاوندی ژنتیکی میان جدایه ها بدست آید. مقایسه چشمی الگوهای باندی RAPD-PCR بدست آمده منجر به انتخاب 5 مخمر به عنوان نماینده برای شناسایی بیشتر شد. در ادامه، آغازگرهای IST1 و IST4 برای تکثیر اختصاصی استفاده شدند و محصولات PCR پس از خالص سازی مورد آنالیز توالی یابی قرار گرفتند. نتایج توالی یابی نشان داد که همگی مخمرهای جدا شده به گونه کلایورومایسس مارکسیانوس تعلق دارند که گونه ای با توانایی تکنولوژیکی بالا است.
    کلیدواژگان: محصولات لبنی سنتی، مخمرهای مقاوم به سیکلوهگزامید، شناسایی ژنتیکی، کلایورومایسس مارکسیانوس
  • زهره براتیان قرقی، علیرضا صادقی ماهونک، محمد قربانی، منصوره شایقی صفحات 177-186
    آفت کش ها در میوه و سبزیجات تازه و نیز موادغذایی و محصولات مختلف فرایند شده یافت می شوند. در این مقاله حضور باقیمانده دیازینون در گوجه فرنگی و تاثیر فرایندهای تولید رب گوجه فرنگی بر میزان این سم بررسی شده است. نمونه ها شامل نمونه های قبل از شستشو، بعد از شستشو، آب گوجه فرنگی، تفاله و رب بودند که توسط روش HPTLC جهت ردیابی میزان باقیمانده دیازینون تجزیه گردیدند. تحقیق حاضر در دو سطح زمانی 1 دقیقه و 10 دقیقه غوطه وری گوجه فرنگی ها در محلول سم به غلظت ppt2 انجام شد. نمونه ها در 3 تکرار بررسی شدند و انحراف معیار برابر با 63/2 بود. در سطح 10 دقیقه غوطه وری تاثیر تیمار خیساندن در محلول کلر نیز ارزیابی گردید. نتایج آزمایش ها، باقیمانده دیازینون بر روی گوجه فرنگی ها را در دو سطح زمانی 1 دقیقه و 10 دقیقه غوطه وری به ترتیب 56/16 و 8/19 میکروگرم بر گرم، نشان دادند. فرایندهای مختلف تولید رب نیز در این دو سطح زمانی به ترتیب چنین باقیمانده هایی را نشان دادند: شستشو 04/13 و 6/16 میکروگرم بر گرم، آب گوجه فرنگی 12 و 68/13 میکروگرم بر گرم، تفاله گوجه فرنگی 52/30 و 96/39 میکروگرم بر گرم. در سطح زمانی ده دقیقه غوطه وری میزان باقیمانده دیازینون در نمونه رب گوجه فرنگی 84/8 میکروگرم بر گرم بود. تاثیر خیساندن در محلول کلر نیز میزان باقیمانده دیازینون را در این سطح زمانی 96/24 نشان داد.
    کلیدواژگان: گوجه فرنگی، دیازینون، باقیمانده، فرآیند
  • سید حسین رضوی زادگان جهرمی، فریده طباطبایی یزدی، مهدی کریمی، سیدعلی مرتضوی صفحات 187-197
    در این پژوهش امکان ارتقاء و بهینه سازی فرآیند تولید نان بربری (مدت زمان مخلوط کردن خمیردر سرعت پائین (rpm 63) به مدت 2-8 دقیقه و مدت زمان مخلوط کردن خمیر در سرعت بالا (rpm 180) به مدت 2-8 دقیقه) جهت بهبود کیفیت (رطوبت، فعالیت آبی، حجم مخصوص) و ماندگاری (سفتی نان در روزهای 0 الی 6) نان بربری از طریق روش سطح پاسخ مورد بررسی قرار گرفت. نتایج آنالیز نشان داد اثر خطی مدت زمان مخلوط کردن در سرعت بالا به عنوان موثرترین عامل بر رطوبت و سفتی نان بربری در روز 4 تعیین شد. اثر درجه دوم مدت زمان مخلوط کردن در سرعت بالا و پائین به ترتیب موثرترین فاکتور در تغییرات فعالیت آبی و حجم مخصوص نان بربری مشاهده شد. همچنین اثر متقابل آنها نیز بر سفتی نان تاثیر بسزایی داشت. نتایج بهینه یابی نشان داد که بهترین کیفیت و ماندگاری نان بربری زمانی حاصل می شود که مدت زمان مخلوط کردن در سرعت بالا و پائین به ترتیب 24/7 و 45/3 دقیقه باشد.
    کلیدواژگان: نان بربری، ماندگاری، کیفیت، فرآیند تولید، بهینه سازی
  • مهسا مجذوبی، سید رضا فلسفی صفحات 199-209
    در این تحقیق به بررسی تاثیر امواج ماکروویو بر ویژگی های فیزیکوشیمیایی نشاسته های ذرت و یولاف پرداخته شد. به همین منظور ژل %8 نشاسته های یولاف و ذرت به مدت زمان های 5/2، 5، 5/7 و 10 دقیقه درون دستگاه ماکروفر با توان 360 وات قرار داده شد و ویژگی های بافتی (با استفاده از دستگاه بافت سنج)، قدرت جذب آب، حلالیت، ویسکوزیته آب سرد (با استفاده از دستگاه آنالیز سریع ویسکوزیته) و ویسکوزیته نسبی (با استفاده از ویسکومتر یو شکل) نمونه های حاصل مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد با افزایش زمان فرایند حرارت دهی در ماکروفر در اثر تخریب ساختار درشت مولکول های نشاسته، سفتی بافت نمونه ها و ویسکوزیته آب سرد کاهش یافت در حالی که قدرت جذب آب و حلالیت نمونه ها افزایش پیدا کرد. در مقایسه با روش حرارت دهی معمولی ویسکوزیته نسبی نمونه ها طی فرایند حرارت دهی در ماکروفر بیشتر کاهش یافت که می تواند ناشی از حرکات لرزشی مولکول های آب و افزایش سریع تر دما طی فرایند حرارتی در ماکروفر باشد. در مجموع نتایج این تحقیق نشان داد که استفاده از ماکروفر در مصارف صنعتی و خانگی می تواند باعث تغییرات بیشتری نسبت به روش پخت معمولی در ساختار مولکولی و ویژگی های عملکردی نشاسته های ذرت و یولاف گردد و در نتیجه بر کیفیت محصولات تهیه شده به این روش موثر باشد.
    کلیدواژگان: نشاسته یولاف، نشاسته ذرت، فرایند حرارتی، ماکروویو
  • محسن اسلامی، محمد کاظم کوهی، الهام زاده هاشم، بابک خدیری، حسین کشاورز صفحات 211-218
    استافیلوکوکوس اورئوس یکی از پاتوژن های ایجاد کننده ی مسمومیت غذایی در انسان می باشد. با توجه به روش های تهیه ی پنیرهای سنتی از شیر خام و راه های مختلف ورود استافیلوکوکوس اورئوس به شیر، بررسی و آگاهی از وجود آلودگی پنیر به این باکتری، می تواند به کاهش مسمومیت غذایی ناشی از این میکروارگانیسم کمک می نماید. در این مطالعه 80 نمونه از پنیرهای گوسفندی سنتی عرضه شده در بازارهای شهرستان مرند بصورت تصادفی و از هر کدام 200 گرم انتخاب شده و روند جستجوی میکروارگانیسم و شمارش آن به طور جداگانه انجام گرفت. ابتدا نمونه های رقیق شده به داخل محیط کشت آبگوشت پخته انتقال داده شد و سپس پرگنه ها بر اساس شکل ظاهری به 4 دسته تقسیم گردیده و بر روی تعدادی از هر دسته از پرگنه ها تست کاتالاز بعمل آمده و کلونی های مثبت در محیط نوترینت آگار کشت داده شده و در نهایت با انجام تست های گلوکز، مانیتول و کوآگولاز روند جستجو تکمیل شده و روند شمارش هم با شمارش پرگنه های سیاه، براق و محدب تشکیل شده در محیط بردپارکر آگار انجام شده است. 100 % نمونه های ارسالی به آزمایشگاه آلوده به این میکروارگانیسم تشخیص داده شده، بطوریکه 25/6% نمونه ها حاوی بیش از 105 باکتری در هر گرم و 25/16% هم دارای تعداد باکتری بین 104 تا 105 باکتری در هر گرم پنیر بودند. با توجه به این مطالعه بهتر است که، نظارت بهداشتی بیشتر بر واحد های سنتی تولیدی و تبدیلی محصولات لبنی انجام شود و تا حد امکان از مصرف پنیرهای غیرپاستوریزه و غیر بهداشتی خودداری نمود.
    کلیدواژگان: استافیلوکوکوس اورئوس، کوآگولاز مثبت، پنیر، گوسفند، مرند
  • حسین باقرپور، سعید مینایی*، محمد عبداللهیان نوقابی، محمد اسماعیل خراسانی صفحات 219-228

    به کارگیری طیف سنجی به عنوان یک روش سریع و غیر مخرب برای سنجش کیفیت محصولات کشاورزی در سال های اخیر مورد توجه بسیاری از پژوهشگران قرار گرفته است. یکی از کاربردهای این تکنیک، تعیین سریع و غیر مخرب ویژگی های کیفی محصولات در فعالیت هایی چون کشاورزی دقیق، اصلاح نبات و سنجش بر خط هنگام فرآوری می باشد. در این تحقیق با استفاده از طیف سنجی فروسرخ نزدیک (NIR) در محدوده طول موج 900 الی 1700 نانومتر مدلی برای تخمین مقدار قند موجود در ریشه های چغندر قند تدوین گردید. در تدوین مدل از 80 نمونه برای درجه بندی و 40 نمونه برای آزمون مدل استفاده شد. پس از حذف نوفه، برای بهبود طیف، پیش پردازش های اولیه مانند مشتق اول و مشتق دوم و تصحیح پراکنش افزاینده (MSC) انجام شد و اثرات آنها مورد بررسی قرار گرفت. مدل مناسب با استفاده از روش حداقل مربعات جزئی(PLS) تعیین گردید، با استفاده از این مدل مقادیر ضریب همبستگی و ریشه میانگین مربعات خطا برای داده های آزمون به ترتیب برابر با 84/0 و 8/1 برای تخمین عیار و 95/0 و 7/1 برای مواد جامد محلول(SSC) بدست آمد. نتایج بدست آمده نشان می دهد که طیف سنجی فروسرخ قابلیت تخمین مقدار ساکاروز و مواد جامد محلول در ریشه های چغندر قند را دارد و می تواند جایگزین مناسبی برای روش های دیگر شود.

    کلیدواژگان: چغندر قند، طیف سنجی نزدیک مادون قرمز، عیار چغندر قند، تصحیح پراکنش افزاینده
  • علی حمزه، مسعود رضایی* صفحات 229-241
    فیله های ماهی قزل آلای رنگین کمان با آلژینات سدیم غنی شده با اسانس آویشن پوشش داده شده و در یک دوره 20 روزه نگهداری در یخچال (°C1±4) مورد ارزیابی قرار گرفتند. محلول 3% آلژینات سدیم و آلژینات سدیم (3%) حاوی 0/5، 1 و 1/5% اسانس آویشن به منظور دستیابی به بهترین درصد موثر اسانس تهیه شد. تیمارهابه صورت دوره ای تحت آزمایشهای شیمیایی شامل شاخص پراکسید (PV)، شاخص تیوباربیتوریک اسید (TBA)، اسیدهای چرب آزاد (FFA)، مجموع بازهای نیتروونی فرار (TVB-N) pH و ارزیابی حسی شامل رنگ، بو، بافت و پذیرش کلی، قرار گرفتند. نتایج تجریه و تحلیل آماری نشان داد که مقادیر PV، FFA،TVB-N، رنگ و بو در تیمار آلژینات سدیم حاوی 1% و 1/5% اسانس آویشن دارای کمترین مقدار را نسبت به بقیه تیمارها داشتند (P<0/05) و اختلاف معنی داری بین این دو تیمار (1 و 1/5%) دیده نشد. تیمار آلژینات سدیم حاوی 1/5% اسانس آویشن دارای کمترین تغییرات TBA بود (P<0/05). PH در نمونه های دارای پوشش به طور معنی داری کمتر از نمونه های بدون پوشش بود و در بین نمونه های دارای پوشش اختلاف معنی داری بین آنها مشاهده نشد. در بین شاخص های حسی، بافت و پذیرش کلی در تیمار حاوی اسانس آویشن دارای امتیاز بهتری بودند بطوریکه بین تیمارهای با درصدهای مختلف اسانس تغییرات معنی داری مشاهده نشد. نتایج تحقیق حاضر نشان داد که پوشش آلژینات سدیم حاوی اسانس آویشن باعث کاهش تغییرات شیمیایی و همچنین در بهبود وضعیت حسی فیله ماهی قزل آلای رنگین کمان در طی نگهداری در شرایط سرد (c 1±4) موثر است.
    کلیدواژگان: آلژینات سدیم، اسانس آویشن، قزل آلای رنگین کمان، عمر ماندگاری
|
  • Comparison of 4 methods for measuring anti-oxidant capability in order to investigate the effect for fermentation of ultra heat treatment soy milk by Lactobacillus Plantarum "
    Sahar Taraki*, Mohamadreza Ehsani, Maryam Mirlohy, Hamid Ezatpanah Pages 1-13
    During the recent years، a great deal of food studies has been dedicated to anti -oxidant properties of the food constituents and in this relation various laboratory methods have been used for evaluating anti -oxidant property in various foods. In the present study، four methods for measuring anti-oxidant capability including ascorbat auto-oxidation inhibition، the scavenging effect for DPPH free radical، the hydrogen peroxide scavenging activity، and reducing activity were compared for investigating anti -oxidant properties of commercial ultra heated (UHT) milk and soy milk as well as the products resulted form their fermentation. For fermentation، a human isolated strain of Lactobasillus، Lactobasillus plantarum A7 was used. The obtained results were affected by the type of applied method. The results from various methods did not agree in some cases. Among the four compared methods، The scavenging effect from DPPH free radical and reducing activity were more coordinated in comparison with other evaluative methods. Nonetheless The scavenging effect for DPPH free radical was considered as the best method used in this study. Based on the both tests results، anti –oxidant capability was measured in UHT soy milk more than milk. Using all the four methods، considerable decrease in anti –oxidant capability was observed with fermentation of soy milk.
    Keywords: Milk, Soy milk, Lactobacillus plantarum, Anti, oxidant capability, Free radical
  • F. Hasibi, A. Nasirpour, J.Keramat Pages 15-26
    Studies on the production of protein supplements for phenylketonuria (PKU) patients indicate that whey protein is one of the most important protein sources for production of these compounds، owning to its specific combination of amino acids. Whey is considered as one of the most polluting by-product in environment، otherwise، it is an excellent source of functional proteins that can be used in medicine and special diet products. In this study، three different concentrations of whey protein concentrate (WPC) were used as a substrate for three enzymes Flavourzyme®، Neutrase®and Protamex®. Effect of substrate concentration and hydrolysis time were studied on the separation efficiency of phenylalanine using response surface methodology (RSM) design. Phenylalanine was removed from hydrolyzed samples using ultra filtration (UF) and its concentration was measured using HPLC technique. Results of this study showed that samples hydrolyzed by Flavourzyme® contain the lowest level of phenylalanine. Also، process optimization was done in order to predict the best conditions of hydrolyzing. The best condition in order to remove the maximum phenylalanine from whey proteins was found for the minimum hydrolyzing time and the lowest substrate concentration for all three enzymes.
    Keywords: Whey Proteins, Enzymatic hydrolysis, Ultra Filtration, Phenylketonuria
  • Kh. Khoshakhlagh, N.Hamdami, M. Shahedi, S.Soleimanian-Zad Pages 29-39
    Unfavorable conditions in the production and storage of traditional breads، lead to a high decline in bread quality and thus severe damage and high economic losses. Hence، in this study Baked-Off Technology (BOT) and Modified Atmosphere Packaging (MAP) were used for increasing the shelf life of part-baked product. For this، part-baked Sangak bread was packaged in polyamide/polyethylene bags of 100 µm thickness with three compositions gas included %100 CO2، %50 CO2: %50 N2، %25 CO2: %75 N2 and air as a control and storage at 25° C for 21 days. During storage، quality and microbial features of product such as moisture، texture، total count and mold and yeast count was assessed at intervals of three days. The results showed moisture and texture of part-baked Sangak are not influenced by the atmosphere in the package. While the number of total microorganisms and also mold and yeasts are totally dependent on the amount of carbon dioxide used in the headspace. To increase the proportion of carbon dioxide، the growth rate of bacteria and fungi can be slow. In addition، in this study، significant effect of storage time on all of the qualitative and microbiological characteristics of part-baked Sangak was observed during storage.
    Keywords: Modified atmosphere packaging, Part, baked Sangak bread, Quality characteristics, Microbial growth
  • P. Damanafshan*, M. Salehifar, B.Ghiassi Tarzi, H.Bakhoda Pages 41-48
    The health-conscious public demands high-quality and low-calorie products that are low in fat and sugar. IN this research، the effect of fat replacement with inulin was studied. Physical properties of cake batter such as viscosity and also physicochemical properties of cake (moisture content، volume، fat، textural firmness and sensory properties) were determined. Results showed there were no significant differences in batter viscosity and moisture، volume and textural firmness between control cake and those prepared with fat-replacer level (p>0/05). Increasing the level of tat-replacer from to resulted in significant decrease in the physic-chemical properties of cakes (p<0/05). Cakes prepared with replacer level hand higher mean scores for flavor and overall acceptability compared to control. Increasing the level of replacer from to resulted in significant decreases in all sensory properties rating scores compared to that of the control.
    Keywords: Fat, replacer, Inulin, Cakes, Qualitative characteristics
  • M.Mohamadi, A. M. Maskooki, S. A. Mortazavai, A. Kocheci, M. Nahardani, Z. Pourfallah Pages 49-59
    Antioxidants have a wide range of application in food industry. Beside by attention to rising in universal attitude to use from natural antioxidants، at this study antioxidant extracts of barberry fruits extracted by subcritical water at 120 – 180 °C and 10 – 50 Bar and radical scavenging power، reduction power، stability power of edible oil matrix and amount of Total Phenolic Compounds (TPC) of extracts investigated in Folin method. Results showed that amount of Total Phenolic Compounds changed from 2073. 81 until 2553. 79 mg Gallic acid per 100 grams of Dry Material (mg G. A/100 g D. M) that maximum of Total Phenolic Compounds، observed at 160 °C and decreased with rising temperature، whereas radical scavenging power and stability power in edible oil of extracts increase with temperature. Optimization of extraction process did at different temperatures and pressures condition for receive to maximum amount of Total Phenolic Compounds، stability power، reduction and radical scavenging.
    Keywords: Subcritical water, Barberry, Phenolic compound, Radical scavenging, Reduction power
  • A.Heshmati, A. Kamkar*, J. Salaramoli, J. Hassan, Gh. Jahed Pages 61-71
    Major data about antibiotic residues in food limited to raw material. Because food was cooked before consumption، it’s necessary to assess effect of heat treatment on antibiotic residues. The goal of this study is to evaluate effect of frying on tylosin residue in meat. Tylosin was added in three levels 4، 8 and 16 µg to 20 g minced meat samples and they were fried at 180 oC during 3، 5 and 7 min. Tylosim amount was measured before and after frying by HPLC and tylosin reduction percent، samples center temperature and their weight reduction percent were determined after frying. In all treatments tylosin in fried samples was significantly less than raw samples (p< 0. 05). Tylosin reduction (%) amount had significant and positive correlation with frying time، sample weight percent and center temperature. By increasing frying time، weight and tylosin lost and center temperature reductions have been increased. Although frying resulted in tylosin residue reduction in meat، it isn’t grantee for this goal therefore it is necessary to reduce tylosin residue in meat by its correct consumption in animals and withdrawal period consideration.
    Keywords: Tylosin, Drug residue, Antibiotic, HPLC, Frying
  • M.Nasirpour, M. Yavarmanesh, A. Mohhamadi Sani, M. Mohamdzade Moghadam Pages 73-84
    In this study، the antibacterial aqueous extract of mountain sagebrush، Artemisia sieberi، Artemisia aucheri and Hyssopus officinalis against the bacteria such as Escherichia coli، Staphylococcus aureus and Listeria monocytogenes were investigated. The extracts were prepared by maceration and then the minimum inhibitory concentration (MIC) using the broth micro-dilution and minimal bactericidal concentration (MBC) was measured. The minimum inhibitory concentration of aqueous Artemisia aucheri and Artemisia sieberi against Escherichia coli، Staphylococcus aureus and Listeria monocytogenes was 160، 80 and 80 mgml-1 respectively. Also، the minimum inhibitory concentration of aqueous extract of hyssop against Escherichia Coli، Staphylococcus aureus and Listeria monocytogenes was 80، 40 and 40 mgml-1 respectively. Based on these results، the aqueous extracts of the three plants have the strong antibacterial effect against gram-positive bacteria. The most sensitive organism regarding extracts experiment was Listeria monocytogenes wheras the most resistant bacteria was Escherichia coli. Among the extracts، the hyssop had the highest antibacterial activity While the antibacterial activity of aqueous extract of Artemisia aucheri and Artemisia sieberi were identical.
    Keywords: Antibacterial, Aqueous extract, Artemisia, Hyssopus officinalis
  • A.Sarfaraz, M. H.Azizi, Z.Hamidi Esfahani, A.Zafari Pages 85-94
    Sourdough fermentation by lactic acid bacteria and baker''s yeast with acidification of dough and producing lactic acid and acetic acid has significant effects on quality characteristics of bread. Application of liquid sourdough in bakery industry has attracted much attention due to higher dough yield، ease of transition and one-step process in order to achieve desired texture and flavor characteristics in final product. In the research، Response surface liquid methodology was used to optimize sourdough fermentation for increased acidification. Fermentation time (5. 3- 18. 7 hrs.)، temperature (21. 6- 38. 4 °C)، and dough yield (249. 6- 350. 4) were considered as independent factors according to central composite design and their effects were studied in liquid sourdoughs fermented with Lactobacillus casei subsp casei، Lactobacillus fermentum and Saccharomyces cerevisiae. lactic acid and acetic acid contents and total titrable acidity (TTA) were considered as the main responses. The second order polynomial models satisfactory predicted the effects of variables on acidification properties (R2adj> 0. 80). Statistical analysis showed that all the responses were significantly (P<0. 01) correlated to fermentation time and temperature. Increase in fermentation time and temperature was associated with an increase in lactic acid، acetic acid and TTA and fermentation time was the most affecting factor on acidification. Lactic acid was not affected by dough yield but the lower dough yield caused in high acetic acid content and acidity. Based on response surface and contour plots، the optimum conditions for maximum acidification were: fermentation time (21 hrs.)، temperature (38°C) and dough yield (DY: 325).
    Keywords: Liquid sourdough, acidification, Fermentation, Optimization
  • S. Cheraghi Dehdezi, N. Hamdami Pages 95-103
    One of the most important problems in date processing is unsuitable storage conditions, packaging types and then changing physicochemical characteristics.In this research date fruits (Kabkab variety) were packed within aerobic atmosphere and vacuumed PA/PE pouches and stored at different temperatures (-20, 4, 25 and 40 ºC). The samples were evaluated for textural parameters (hardness, adhesiveness, cohesiveness and springiness) monthly during the storage period up to 6 months. The storage temperature, time and packaging type greatly (P < 0.01) affected hardness, cohesiveness and springiness tested in date fruits during storage.Time and packaging type had significant effects on date adhesiveness, while temperature did not affect it. All texture properties were higher in the dates stored at 40 ºC within all packaging types in sixth month. An increase of hardness was detected for atmospheric and vacuum- packed datesthroughout the storage period. However, it was noted that increasing was significantly greater at 40 ºC compared to other storage temperatures.
    Keywords: Date palm, Hardness, Cohesiveness, Adhesiveness, Springiness
  • Study and comparison of inhibitory and antioxidant activity of water-methanol extracts of black cumin, coriander and dill seeds
    M. Soleimanifar, R.Niazmand, M. Shahidi Noghabi Pages 105-118
    Medicinal plants are valuable natural resources that because of large amount of active compounds have been concerned in modern societies. Black Cumin، Coriander and Dill are such resources which they have many therapeutic and medicinal properties. Our purpose of this research is To evaluate the antioxidant activity of water- methanol extract of Black Cumin، Coriander and Dill seeds in comparison with BHT. For the preparation of water- methanol extract، the mentioned seeds powders were mixed with methanol - water (80:20 v/v) solvent at ratio 1:4 w/v. The total phenolic compounds (TPC) was measured by Folin- Ciocalteau’s method. Antiradical and inhibitory activity of the extracts were evaluated by DPPH method and compared with synthetic antioxidant BHT. The antioxidant activity of above extracts was studied in soybean oil (oven test at 60 0C) by measuring peroxide value (PV) and thiobarbituric acid value (TBA) and compared with BHT (at level 100 mg/ml). There water- methanol extracts of Black Cumin، Coriander and Dill seeds contained 955. 77، 890. 62 and 923. 16 mg/kg phenolic compounds. The highest IC50 related to water- methanol extract of Black Cumin (104. 76 mg/ml) which demonstrated higher antiradical activity compared to the Coriander and Dill seeds extracts. In oven test، the water- methanol extract of Black Cumin showed the greatest antioxidant activity and at level 100 mg/ml acted as BHT at level 100 mg/ml. water-methanol extracts of Black Cumin، Coriander and Dill as natural antioxidants are capable of scavenging radicals derived from lipid oxidation and reduction of auto-oxidation rate.
    Keywords: Antioxidant, Medicinal plants, Water, methanol extract, Total phenolic compounds
  • N. Meshginfar, A. R. Sadeghi Mahoonak, A. M.Ziaiifar, M. Kashaninejad, M. Ghorbani Pages 119-129
    In the present study Protein hydrolysate was prepared from the sheep visceral (stomach and intestine) using Alcalase 2. 4 L. The effect of temperature (40، 45، 50 and 55 °C)، time (in six levels) and enzyme/substrate ratio (30، 60 and 90 Anson unit)، on degree of hydrolysis and antioxidant activity were investigated using factorial experiment. The highest degree of hydrolysis was observed at 45 °C، after 180 min and enzyme/substrate ratio of 90 Anson unit/ Kg substrate (p< 0. 05). Under these conditions، degree of hydrolysis was 36/92%. To study the antioxidant activity of protein hydrolysate، DPPH radical scavenging activity، ferric reducing power and effect of protein hydrolysate on stability of soybean oil were measured. All antioxidant activity experiments were performed at constant temperature (45°C). The highest DPPH radical scavenging activity and ferric reducing power were achieved after 150 min at enzyme/substrate ratio of 90 Anson unit/ Kg substrate (p< 0. 05) and after 180 min at 90 Anson unit/ Kg substrate (p< 0. 05)، respectively. Results show that protein hydrolysate can be used as a natural antioxidant source instead of synthetic antioxidants.
    Keywords: Sheep visceral, Antioxidant peptides, Protein hydrolysate, Enzymatic hydrolysis
  • M.Rahbari, M. Aalami, M. Kashaninejad, Y. Maghsoudlou Pages 131-143
    Mayonnaise is a kind of oil in water emulsion، that most widely used sauce in the world. Egg yolk is a key ingredient in mayonnaise، due to excellent emulsifying properties. Nevertheless، one main problem with egg yolk is its high cholesterol content، so different attempts have been carried out to develop low cholesterol mayonnaise. The aim of this study was to prepare low cholesterol mayonnaise containing wheat germ protein isolate (WGPI) and xanthan gum (XG) as egg yolk substitutes. The mayonnaise prepared with different composition of WGPI، egg yolk (0-9% of each component) and XG (0-0. 5%)، as formula variables by applying the optimal mixture design approach. Effect of this substitution on rheological characteristics and microstructure of mayonnaise samples were evaluated. The results indicated that all mayonnaise samples exhibited thixotropic shear thining behavior under steady shear tests، which fitted by Power law model and the factors related to this model were specified in the samples. Also، it was observed that mayonnaises exhibited weak- gel like properties، by using dynamic oscillatory shear tests and had significant effects on acquired parameters from frequency sweep test، such as storage modulus، loss modulus and tan delta. According to rheological and microstructure results، the low cholesterol mayonnaise contained WGPI and XG shows similar characteristics to those of a typical mayonnaise. Formulation 10 (71. 5% and 4. 2% egg replacement with WGPI and XG، respectively) shows the most similarity to control sample.
    Keywords: Low cholesterol mayonnaise, Wheat germ protein isolate, Xanthan gum, Rheological characteristics
  • M.Esmailzadeh Nasiri, S. Abbasi, S. M. Seyedein Ardebili Pages 155-166
    Yoghurt is one of the fermented dairy products with high nutritional value and short shelf life where its shelf-life can be prolonged by drying. Therefore، in the present study، the fresh yoghurt with different amounts of dry matter (10، 20 and 28% w/w) was dehydrated by microwave–vacuum dryer at different levels of microwave powers (35، 135، and 260 W) and definite absolute pressure (125± 5 mbar). Then، the effects of type (gum tragacanth، guar gum، locust bean gum، Persian gum، and casein powder)، quantity (0. 25، 0. 5، 0. 75 and 1% w/w) in singular and combined forms (tragacanth: guar، Tragacanth: locust been gum، and guar: locust been gum)، combination ratio (80:20، 50:50)، and adding stage (pre/post drying) of hydroclloids over sensory and rheological properties of instant yoghurt were evaluated. Results showed that higher microwave powers and dry matter percent led to the shorter and higher drying rate، respectively. Regarding rheological properties، the storage modulus was significantly higher than loss modulus (G''>G'') and elastic behavior was observed in majority of samples. However، sample with Guar: locust bean gums showed inverse features، also Complex viscosity and loss tangent of most samples (pre drying method) were similar to control، except one with guar: locust been gum. Furthermore، the most accepted reconstituted yoghurt was one containing gum tragacanth، and baking powder followed by one with 0. 6% tragacanth: locust bean gum (80:20، 0. 6%) which were prepared with pre-drying method. Moreover، it was found that the adding stage of hydrocolloids had significant effect on the evaluated properties of instant yoghurt where pre-drying method was recognized as the most appropriate one.
    Keywords: Microwave, Vacuum, Instant yoghurt, Hydrocolloid, Rheology
  • Nf. Ejati, G. Felis, M.Babaei, F. Fracchetti, M. Tebaldi, S. Torriani, A.Tajbakhsh, V. Barati, S.Jalil Pages 167-175
    Traditional dairy products harbor a complex microbiota composed by several microbial groups، including lactic acid bacteria (LAB) and yeasts. The common method to detect LAB is to culture the products on media containing cycloheximide (CHX) to prevent yeast growth by interfering with protein synthesis. However، some yeast species and strains show natural or acquired resistance to this antibiotic and thus can be specifically selected in media with CHX. The aim of this research was to identify such CHX-resistant yeasts. To this purpose، 25 samples of home-made dairy products were plated on MRS medium with 0. 01% CHX; after incubation (48 h، 30˚C)، 32 colonies of presumptive yeasts were picked up. Catalase test and morphological investigation confirmed that 19 were yeasts. After DNA isolation، randomly amplified polymorphic DNA-polymerase chain reaction (RAPD-PCR) with primer M13 was applied to gain information on genomic relatedness among isolates. Visual comparison of RAPD-PCR pattern allowed selecting five representative isolates for further analysis. Primers ITS1 and ITS4 were used for specific amplification، and the PCR-products were sequenced after purification. The results of sequencing revealed that all isolates belong to Kluyveromyces marxianus، a species with a high technological potential.
    Keywords: Traditional dairy products, Cycloheximide, resistant yeasts, Genetic identification, Kluyveromyces marxianus
  • Z. Baratian Ghorghi, A. R. Sadeghi Mahoonak, M.Ghorbani, M. Shaeghi Pages 177-186
    Pesticides are found in fresh fruits، vegetables and different processed products as well. In this research، diazinon residue in tomato and also effect of different processes in tomato paste production on residue amount was studied. Applying HPTLC method، measurement of the pesticide residues was carried out on arrival، before washing، after washing and rinsing، in the juice، after concentration، and in the tomato pomace. In this study two different kinds of spiking on the tomato fruit was used: Immerging of tomatoes into 2 ppt solution of diazinon and water for one and ten minutes. Samples were analyzed in triplicate and the standard deviation was 2. 63. Effect of chlorination on reducing the pesticide residues level was also measured after ten minutes dipping. Experimental results revealed that diazinon residues in tomatoes after one and ten minutes dipping were 16. 56 and 19. 8 μg/g، respectively. Effect of different processes during tomato paste production on residue amount after one and ten minutes dipping were as follow: after washing was 13. 04، 16. 6 μg/g، in the juice and in the tomato pomace samples was 12، 13. 68 μg/g and 30. 52، 39. 96 μg/g. tomato paste sample was 8. 84 μg/g for ten minutes dipping. Effect of chlorination on reducing the pesticide residues level of measured 24. 96 μg/g، for ten minutes dipping.
    Keywords: Tomato, Diazinon, Residue, Process
  • S. H.Jahromi, F.Tabatabaee Yazdi, M.Karimi, S. A. Mortazavi Pages 187-197
    In current study، rotatable response surface method was employed for optimizing the effect of dough mixing time in low speed (MTLS) (63 rpm، 2-8 min) and dough mixing time in high speed (MTHS) (180 rpm، 2-8 min) on bread quality (moisture، water activity and specific volume) and shelf life (bread hardness during 6 days) of Barbari bread. The results showed that linear term of MTHS was effective factor on moisture and bread hardness in day 4. Water activity and specific volume was forcefully affected with quadratic effects of MTHS and MTLS. Besides، interaction terms of MTHS×MTLS has the highest effect on bread hardness during storage. The best bread quality and shelf life was achieved in 7. 24 min MTHS and 3. 45 min MTLS.
    Keywords: Barbari bread, Shelf life, Quality, Process variables, Optimization
  • M. Mazjoobi, S. R. Falsafi Pages 199-209
    The effects of microwaves on physicochemical properties of corn and oat starches were investigated. Separate suspensions of corn and oat starches in distilled water (8% w/w) were made and heated in a microwave oven at frequency of 2450 MHz and power of 360 W for 2. 5، 5، 7. 5 and 10 min. Then، swelling power، solubility، relative viscosity (using U-tube viscometer)، cold water viscosity (using Rapid Visco Analyser) and textural properties (using Texture Profile Analyser) were investigated. Results showed that as the time of microwave processing increased، cold water viscosity and gel hardness decreased، however، swelling power and water solubility increased. Comparing to the conventional heating method، more reduction in the relative viscosity was observed for the microwave processed samples. In general، results showed that microwave processing had a stonger effects on structural and molecular properties of corn and oat starches than the conventional cooking. These changes may be further affect the quality of the final products.
    Keywords: Oat starch, Corn starch, Heat processing, Microwave
  • M. Eslami, M. K. Koohi, E.Zadehashem, B. Khadiri, H.Keshavarz Pages 211-218
    Staphylococcus aureus is one of the pathogens that causing food poisoning in humans. According to the methods of preparing the traditional raw milk cheeses and various ways of enterance of S. aureus to milk، survey of contamination of cheeses by this bacterium، may help to decrease of food poisoning caused by this microorganism. In this study 80 cheese samples (200g) produced from sheep milk randomly chosen from Marand County and detection of this microorganism was done. Diluted samples cultured in the broth agar، and then colonies in the basis of conformation divided into four groups. Coagulase test was performed on the some colonies of each group and catalase positive colonies cultured in nutrient agar. Complementary test like glucose، manitol and coagulase reveal the coagulase positive organism. Finally the black، shining and convex colonies in Baird parker agar were counted. We found that all samples (80 cottage cheeses samples) were contaminated by this organism. 6. 25% of samples contain more than 105 bacteria in each gram and 16. 25% have 104 – 105 bacteria in each gram. In according to this study control and monitoring of dairy producer should be more and do not use non-pasteurized dairy product especially cottage cheeses.
    Keywords: Staphylococcus aureus, Positive coagulase, Cheese, Sheep, Marand
  • H. Bagherpour, S. Minaei, M.Abdollahian Noghabi, M. E. Khorasani Fardvani Pages 219-228

    Near infrared reflectance spectroscopy (NIRS) is a nondestructive and rapid technique applied increasingly for food quality evaluation in recent years. In this research optical method based on near-infrared spectroscopy (900-1600 nm) has been used to determine sugar content in sugar beet. A total of 120 samples were used for the modeling، whereas 80 samples were used for the calibration set and 40 samples were used for prediction set. Four pre-processing methods، including average smoothing، multiplicative scatter correction (MSC)، first and second derivatives، were applied to improve the predictive ability of the models. Then models were developed by partial least squares (PLS). The correlation coefficient (r) and root mean square error of prediction (RMSEP) were 0. 84 and 1. 8 for SC، whereas 0. 95 and 1. 7 for SSC، respectively. The results show that NIR can be used as a rapid method to determine soluble solid content and sucrose in sugar beet.

    Keywords: NIR spectroscopy, Soluble solids content, Partial least squares, Sugar content
  • Hamzeh A, Rezaei M* Pages 229-241
    The effects of sodium alginate coating with added thyme oil on quality of rainbow trout fillet (oncorhynchus mykiss) during chilled storage (4±10 C) were examined over a period of 20 days. A solution of sodium alginate (3%) and sodium alginate with thyme oil (sodium alginate 3% + 0.5, 1 & 1.5% thyme oil) was used for coating. The control and the coated fish fillet samples were analysed periodically (every 5 days by 20 days) for chemical (PV, TBA, FFA, TVB-N & pH) and sensory characteristics. Statistical analyses showed that pH, texture and overall acceptability in coated samples were significantly better than the uncoated samples as there was no significant difference between all coated samples. Fillets with sodium alginate enriched with 1% and 1.5% thyme essential oil had least amount of PV, FFA, TVB-N, colour and odour. The fillets with sodium alginate enriched with 1.5% thyme essential oil had least amount of TBA. The results showed that the effect of the sodium alginate coating enriched with thyme oil on the fish fillet samples was to enable the good quality characteristics to be retained for longer period of time and to extend the shelf life during the chilled storage.
    Keywords: Sodium alginate, Thyme oil, Rainbow trout, Shelf-life