فهرست مطالب

فصلنامه سیاستهای مالی و اقتصادی
سال دوم شماره 7 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/29
  • تعداد عناوین: 8
|
  • امین بابایی فلاح، مریم خلیلی عراقی صفحات 5-30
    در این مطالعه تلاش می شود با استفاده از مدل ارزیابی عملکرد آنالیز عامل خاکستری (GFA) به عوامل عمده موثر بر عملکرد شرکت ها دست یافت و با تخصیص امتیاز شرکت ها را رتبه بندی نمود. GFA ترکیبی از تئوری خاکستری و تحلیل عاملی است که قابلیت ارزیابی عملکرد بنگاه های تجاری را دارد، همچنین به دلیل اینکه صنعت فلزات اساسی ایران صنعتی در حال رشد تلقی می شود این مطالعه مدل GFA را با شرکت های فعال در صنعت فلزات اساسی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی 4 ساله (1391- 1388) آزمایش نمود. نتایج نشان دهنده سازش پذیری مدل GFA و توانایی مدل در ارائه شیوه محاسباتی ساده برای مدل های تصمیم گیری چند عاملی است. بر اساس نتایج به دست آمده از میان شرکت های موجود در صنعت فلزات اساسی شرکت فولاد آلیاژی ایران، آلومینیوم ایران و شرکت ملی سرب و روی ایران عملکرد بهتری داشتند.
    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، آنالیز عامل خاکستری، تصمیم گیری چندمعیاره، صنعت فلزات اساسی
  • سیف الله اسلامی صفحات 31-56
    به طور کلی در تمام کشورهای جهان صرف نظر از حیطه های حاکمیتی و تصدی گری دولت ها ناگزیر به مداخله در برخی امور می باشند. برخی از این مداخلات در حوزه رفاه عمومی و به طور خاص در جهت گسترش حمایت از گروه های آسیب پذیر برای کاهش فاصله طبقاتی و بهبود در توزیع درآمد در جامعه صورت می پذیرد. دراین مقاله با استفاده از روش همجمعی اثر برخی متغیرهای اقتصاد کلان بر شکاف درآمدی طی سال های (1391-1349) بررسی شده است. بررسی های صورت گرفته نشان می دهند که دستیابی همزمان به اهداف نرخ رشد اقتصادی 8 درصدی به همراه ضریب جینی 35/0 و دیگر شاخص های توزیع درآمد در برنامه پنجم توسعه امکان پذیر نمی باشد، بنابراین پیشنهاد می گردد در ترسیم اهداف اقتصادی برای تنظیم برنامه ششم توسعه اقتصادی کشور این موضوع که دستیابی به نرخ رشد اقتصادی بالا به همراه کاهش ضریب جینی با مشکلاتی مواجه خواهد شد مدنظر قرار گیرد. نتایج به دست آمده از برآوردهای همجمعی صورت گرفته نشان می دهد افزایش متغیرهای تولید ناخالص داخلی سرانه و نرخ تورم شکاف درآمدی در جامعه را بیشتر و افزایش متغیرهای، یارانه سرانه، اشتغال سرانه و مالیات برثروت سرانه شکاف درآمدی را کاهش می دهد.
    کلیدواژگان: یارانه ها، شکاف درآمدی، شکاف میان گروه های درآمدی بالا و پایین، نرخ رشد اقتصادی، نرخ تورم، شاخص ضریب جینی
  • محمدرضا منجذب، میثم علی محمدی صفحات 57-72
    یکی از مهم ترین وظایف نهادهای ناظر بازار سرمایه کنترل نوسان ها و تلاطمات بازار می باشد که با استفاده از ابزارها و قوانین مختلف این امر انجام می پذیرد. در بحث راه اندازی ابزارها می بایست آثار و ابعاد آن را مورد بررسی قرار داده و مزایا و معایب آن را بسنجیم. در مجموع، به تمام این ابزارها و قوانین در اصطلاح متوقف کننده های خودکار می گویند. دراین مقاله به یکی از مهم ترین ابزار مورد استفاده در بورس اوراق بهادار تهران یعنی دامنه مجاز نوسان می پردازیم و به طور کامل آن را مورد بررسی قرار می دهیم. هم اکنون در بسیاری از بورس های جهان به دلیل کاهش نوسان ها در بازار از دامنه مجاز نوسان استفاده می کنند. دامنه مجاز نوسان به حدود سقف و کفی گفته می شود که می تواند هر سهم در هر روز معاملاتی داشته باشد. تحقیقات بسیاری در خصوص آثار، فواید و مضرات دامنه نوسان انجام شده است که در این تحقیق این موارد را بررسی و به یکی از مهم ترین و جدیدترین آثار آن به نام اثر ربایش با استفاده از مدل رگرسیونی می پردازیم.
    کلیدواژگان: متوقف کننده های خودکار، دامنه مجاز نوسان، اثر ربایش، تلاطم بازار
  • محمدرضا سلمانی بی شک، امیر شاهویردی دولت آباد، فرانک باستان صفحات 73-90
    امروزه نقش نظام مالیاتی بر مبنای 3 هدف عمده سیاسی، اجتماعی و اقتصادی بنا نهاده شده است که علاوه بر نقش نظام مالیاتی به عنوان روش درآمدزا برای دولت بزرگترین وظیفه آن دفاع از امنیت اقتصادی فعالان اقتصادی است. امنیت اقتصادی زیربنا و بستر مناسب توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی هر کشور بوده و بدون دستیابی به آن ارکان مهم توسعه اقتصادی یعنی سرمایه گذاری، تولید، اشتغال، صادرات و نظایر آن با ظرفیت کامل و با بهره وری بالا تحقق نمی یابند. بر اثر ناامنی اقتصادی حجم اقتصاد زیرزمینی افزایش یافته و میزان سرمایه گذاری در اقتصاد کاهش می یابد که این پدیده بر پایه های مالیاتی اثر منفی داشته و باعث کاهش درآمدهای مالیاتی دولت خواهد شد، بنابراین این مطالعه رابطه علی بین درآمدهای مالیاتی و امنیت اقتصادی در ایران طی دوره (1390-1355) بر اساس آزمون علیت تودا و یاماموتو مورد بررسی قرار داده است. نتایج به دست آمده حاکی از این امر است که در ایران رابطه علی یک سویه بین نسبت درآمدهای مالیاتی به GDP و امنیت اقتصادی وجود دارد. سلامت و امنیت اقتصادی کشور منوط به ایجاد ساختار درآمدی و مالیاتی سالم می باشد با استقرار نظام مالیاتی قوی و ایجاد بسترهای فرهنگی مناسب و ترغیب مردم به پرداخت مالیات می توان انتظار تشکیل ساختار اقتصادی قوی در کشور را داشت، بنابراین با توجه به پایین بودن نسبت درآمدهای مالیاتی به GDP در کشور و رابطه علی یک طرفه بین این متغیر و امنیت اقتصادی نظام مالیاتی نیازمند بازنگری اساسی است تا امنیت اقتصادی و سرمایه گذاری در کشور تامین شده و به تبع آن درآمدهای مالیاتی نیز افزایش یابد.
    کلیدواژگان: نظام مالیاتی، درآمدهای مالیاتی، امنیت اقتصادی، آزمون علیت تودا، یاماموتو
  • هدایت حسین زاده، رضا نصرتی صفحات 91-108
    هدف از این پژوهش بررسی تاثیر تسهیلات بانکی بر ایجاد اشتغال می باشد. اعطای تسهیلات اشتغال زایی یکی از شیوه های معمول دولت در طول برنامه های اول تا پنجم توسعه برای رفع بیکاری در ایران است. این تحقیق از نوع کاربردی است و جامعه آماری آن تسهیلات اعطایی بانک ها تحت عنوان بنگاه های کوچک و زودبازده در 13 استان کشور می باشد. در انتخاب این استان ها تلاش شده است بیش از 70 درصد از کل جمعیت کشور را شامل شود. ابزار جمع آوری داده ها به صورت کتابخانه ای، علمی و تخصصی می باشد که با استفاده از این داده ها اشتغال به کمک متغیر توضیحی تسهیلات بنگاه های کوچک و زودبازده با استفاده از روش پنل دیتا مورد بررسی قرار گرفته است. مدل این مطالعه از تحقیق کریج آرمسترانگ، بن کریج، ویلیام جکسون و جیمزتامسون (2010) تحت عنوان «اهمیت توسعه بازارهای مالی، مطالعه ارتباط بین وام های تضمینی و بنگاه های کوچک اقتصادی زودبازده و نرخ اشتغال» اقتباس شده است. نتایج به دست آمده نشان می دهد که تسهیلات بنگاه های کوچک زودبازده و تولید ناخالص داخلی در ایجاد اشتغال تاثیر مثبت دارند.
    کلیدواژگان: تسهیلات، بنگاه های کوچک و زودباده، اشتغال
  • ابراهیم التجایی، زهرا پورباقر صفحات 109-134
    در این پژوهش تلاش می شود تا جهت گیری کلی سیاست های بازرگانی خارجی ایران در بازه زمانی (1390– 1338) مورد مطالعه قرار گیرد. به این منظور سیاست ها، اقدامات و عملکرد بازرگانی خارجی کشور با استفاده از چندین شاخص به شیوه تحلیل تاریخی بررسی شد و تلاش شد تا این جهت گیری در قالب راهبردهای درون گرا و برون گرا نشان داده شود تا زمینه هایی را برای برنامه ریزی های بهتر در آینده فراهم آورد. بر پایه یافته های پژوهش شاخص ارزش افزوده بخش صنعت نسبت به تولید ناخالص داخلی، نسبت صادرات غیرنفتی به تولید ناخالص داخلی، ترکیب واردات، نرخ برابری موثر نسبی، رابطه مبادله، آزادی اقتصادی و موانع تعرفه ای و غیرتعرفه ای نشان می دهند که در 5 دهه گذشته جهت گیری غالب تجارت خارجی کشور درون گرایی یا به عبارتی جانشینی واردات بوده است.
    کلیدواژگان: تجارت خارجی، توسعه صادرات، جانشینی واردات، سیاست بازرگانی، اقتصاد ایران
  • محمود معین الدین، علی فاضل یزدی، فاطمه دین پژوه، زهرا زارع زاده صفحات 135-156
    یکی از مهم ترین خصوصیات تنظیم ساختار، تغییر اقتصاد تحت کنترل دولت به اقتصاد بازار است. این تغییر در ایران با خصوصی سازی و آزادسازی از طریق اجرای اصل 44 قانون اساسی صورت می پذیرد، بنابراین یکی از عوامل کلیدی در این راستا مربوط بودن ارزش اطلاعات حسابداری در دسترس خریداران می باشد. مربوط بودن ارزش اطلاعات حسابداری نشان دهنده مربوط بودن و قابل اتکا بودن اطلاعات حسابداری است، بنابراین می توان از آن به عنوان شاخصی برای کیفیت اطلاعات حسابداری استفاده نمود. در این تحقیق به بررسی تاثیر سیاست های کلی اصل 44 قانون اساسی بر بهبود مربوط بودن ارزش اطلاعات حسابداری در یک دوره 9 ساله (1386- 1383) 4 سال قبل و (1391- 1387) 5 سال پس از ابلاغ اصل 44 قانون اساسی در بورس اوراق بهادار تهران پرداخته شده است. نمونه تحقیق شامل 84 شرکت متغیر مستقل پژوهش قیمت بازار سهام و متغیرهای وابسته سود هر سهم، ارزش دفتری سهام و جریان نقد عملیاتی (به عنوان نماینده صورت های مالی اساسی) هستند. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل فرضیه ها نشان می دهد که اجرای اصل 44 قانون اساسی بر رابطه قیمت سهام با سود هر سهم، ارزش دفتری و جریان نقد عملیاتی در بورس اوراق بهادار تهران تاثیرگذار است و به طور کلی نتایج پژوهش نشان از بهبود ویژگی مربوط بودن ارزش اطلاعات حسابداری پس از اجرایی شدن اصل 44 قانون اساسی دارد.
    کلیدواژگان: اصل 44 قانون اساسی، مربوط بودن ارزش اطلاعات حسابداری، قیمت سهام، بورس اوراق بهادار
  • عباسعلی رضایی صفحات 157-182
    کاهش نرخ بیکاری یکی از بارزترین اهداف برنامه ریزان و تصمیم گیران اقتصادی کشورها محسوب می شود و دستیابی به این مهم سرآغاز از میان بردن بسیاری از مشکلات اقتصادی و اجتماعی خواهد بود. اخیرا از میان عوامل متعدد تاثیرگذار بر نرخ بیکاری کارآفرینی توجه اندیشمندان را به خود معطوف نموده است. ارتباط میان کارآفرینی و نرخ بیکاری برای بسیاری از محققان به معما تبدیل شده است. از یک منظر تصمیم به کارآفرینی واکنشی است نسبت به نرخ بیکاری یا چشم انداز نگران کننده اشتغال در آینده که اصطلاحا به آن اثر ناچاری گفته می شود. از نگاهی دیگر، کارآفرینان به دلیل خلق فرصت های شغلی جدید موجب کاهش نرخ بیکاری می شوند. نگاه نخست معتقد به ارتباط مثبت میان کارآفرینی و نرخ بیکاری می باشد و نگرش دوم به برقراری ارتباط منفی میان نرخ بیکاری و کارآفرینی معتقد است. مطالعه حاضر به بررسی و آزمون ارتباط میان کارآفرینی و نرخ بیکاری در استان سیستان و بلوچستان با استفاده از رویکرد تودا – یاماموتو بین سال های (1389-1377) می پردازد. نتایج حاصل از این مطالعه اثر شومپیتر (اثر کارآفرینی) را در استان سیستان و بلوچستان تایید می نماید، اما اثر ناچاری تایید نمی گردد. مشاهدات نشان دهنده رابطه علی یک طرفه از کارآفرینی به نرخ بیکاری در استان می باشند.
    کلیدواژگان: آزمون علیت تودا، یاماموتو، بیکاری، کارآفرینی
|
  • Amin Babaei Falah, Maryam Khalili Araghi Pages 5-30
    This study tries to find the main factors of performance by using Grey Factor Analysis and ranks firms according to their acquired score. Grey Factor Analysis is a combination of Grey Theory and Factor Analysis which has the ability to evaluate corporations’ performance. Also، as basic metals corporations are considered as a growing industry، this study tests GFA model through listed corporations of this industry within years 2009-2012. The results show adaptability of GFA and its capability in providing an easy method for MCDM models. According to the results of GFA model، Iran Alloy Steel Company، Iran Aluminum and National Iranian Lead & Zinc had better performance.
    Keywords: Performance Evaluation, Grey Factor Analysis, MCDM, Basic Metals Industry
  • Seifallah Eslami Pages 31-56
    Generally in all countries، governments must intervene in some areas inevitably، regardless of sovereignty and tenure. Some of these areas are social welfare and particularly expanding protection of vulnerable groups for reducing income inequality and improving social income distribution. In this paper، the impact of some of the macroeconomic variables on income inequality has been studied using co Integration approach during years of 1349-91. The results show that achieving fifth development plan goals such as 8 percent economic growth rate and Gini coefficient of 35% and other income distribution indicators is not possible simultaneously. Thus in setting sixth economic plan، it should be considered that achieving high growth as well as low Gini coefficient will be difficult. We show that rising per capita GDP and inflation increases income gap and rising per capita subsidy and employment and per capita wealth tax، decreases income gap.
    Keywords: Subsidies, Income Gap, Gap between Top, Bottom Income Groups, Economic Growth Rate, Inflation Rate, Gini Index
  • Pages 57-72
    One of the most important tasks of the supervisory bodies of capital market is to control fluctuations and volatilities using various tools and rules. In order to implement instruments، we should study about effects، and dimensions as well as advantages and disadvantages totally، these instruments are so-called «Circuit Breaker». In this article، we explore one of the most important tools ie price limit used in the Tehran Stock Exchange and we analyze it extensively. Now، many exchanges in the world use price limit for reducing volatility in markets. Price limit is the ceiling and floor of any share on each trading day. A lot of research is done on the effects، advantages and disadvantages that in this paper we review these issues and explore one of the newest and most important of them called «magnet effect» using a regression model.
    Keywords: Circuit Breakers, Price Limit, Magnet Effect, Market Volatility
  • Pages 73-90
    Today the role of tax system is based on three primary political، social and economic goals. its biggest task is to defend economic security of economic agents as well as being known as an income method Economic insecurity has led to the increase in size of the underground economy، so itreduces amounts of investments in the economy. This phenomenon has a negative effect on the tax base and reduces tax revenues. The main objective of this paper is to investigate the relationship between tax revenue and economic security in Iran during the period of 1977-2011. For this purpose، we used the Hsiao''s- Granger and Toda & Yamamoto (TY) causality tests. The results show that there is a unilateral causality from the economic to security tax revenue. The economic Health and security of the country is subject to the healthy tax structure. Through establishing Strong tax system، creating appropriate cultural and encouraging people to pay taxes، economic structure of the country will be stronger. So according to the ratio of tax revenues to GDP is low and there is bilateral causal relationship between this variable and economic security، the tax system requires a fundamental review to provide financial security and investment. Consequently، tax revenues increase.
    Keywords: Tax System, Tax Revenues, Economic Security, Toda, Yamamoto Causality
  • Pages 91-108
    The purpose of this study is to evaluate the impact of bank facilities on employment. Granting job creation facility is one of the usual methods of government during the first to fifth development plans to dissolve unemployment in Iran. This research is an applied investigation and the statistical population is banking facilities (SME، s facilities) in thirteen provinces. In selection of these provinces، an attempt has been made to cover more than seventy percent of the total population of the country. Data collection has included archival، scientific and technical tools by which employment has been evaluated through explanatory variables of a variety of small and quick impact enterprises facilities using domestic panel data method. The model is based on the research by Craig E. Armstrong، Ben R. Craig، William E. Jackson، and James B. Thomson (2010) entitled “The Importance of Financial Market Development on the Relationship between Loan Guarantees for SMEs and Local Market Employment Rates”. Results show that small and quick impact enterprises and GDP have a positive impact on job creation.
    Keywords: Facilities, Small, Quick Impact Enterprises, Employment
  • Ebrahim Eltejaie, Zahra Pourbagher Pages 109-134
    This paper studies general orientation of Iran''s foreign trade policies during 1959 to 2011. For this purpose، we have examined foreign trade policies and performance using several indices. Industry value added relative to GDP، non-oil exports relative to GDP، composition of imports، relative effective exchange rates، terms of trade، Economic Freedom and tariff and non-tariff barriers against imports، show that during five past decades، Iran’s foreign trade policies has been inward oriented dominantly.
    Keywords: Foreign Trade Policies, Export Promotion, Import Substitution, Iran's Economy
  • Mahmoud Moeinadin, Ali Fazel Yazdi, Fatemeh Dinpajouh, Zahra Zarezadh Pages 135-156
    One of the main features of regulation of structure is alteration of planned economy to the market economy. In Iran، this alteration accomplish with privatization and free investment through the implementation of Article 44 of the constitution. Therefore، one of the key factors in this regard is value relevance of accounting information for buyers. Value relevance of accounting information indicates the relevance and reliability of accounting information. So it can be used as an indicator for the quality of accounting information. Therefore، in this study we examine the effect of the general policies of Article 44 of the constitution on improving value relevance of accounting information within a 9 years period (from 2004 to 2007، 4 years before and from 2008 to 2012، 5 years after notice of Article 44 of the constitution) in Tehran Stock Exchange. The research sample was consisted of 84 firms، the independent variable of the study is stock market price and dependent variables are earnings per share، book value of shares، and operating cash flow (as a representative of basic financial statements). The results of the analysis of assumptions indicate that implementation of Article 44 of the constitution impresses the relationship between stock prices and earnings per share، book value of shares، and operating cash flow in Tehran Stock Exchange. In general، the results show the improvement in value relevance of accounting information after the implementation of Article 44 of the constitution.
    Keywords: Article 44 of the Constitution, Value Relevance of Accounting Information, Stock Price, Stock Exchange
  • Pages 157-182
    Decreasing unemployment rate is one of the most striking objects for economic planners and decision makers and achieving to this purpose، will lead to solve a lot of economic and social problems. Among many factors affecting unemployment rates، entrepreneurship has been an interesting topic for researchers for quite some time. The relationship between entrepreneurship and unemployment has posed a complex puzzle to scholars. One view، which has been called the unemployment push، or refugee effect، suggests that the decision to become an entrepreneur is a response to either being unemployed or else the perception of dismal future employment prospects. An alternative view suggests that entrepreneurship، by virtue of creating a new venture، contributes to the reduction of unemployment. While the first view suggests a positive relationship between entrepreneurship and unemployment، the second view suggests a negative relation between them. The present paper examines the relationship between entrepreneurship and unemployment in Sistan&Baluchestan Province through using Toda-Yamamoto approach in the period from 1998 to 2010. The results indicate that، Schumpeter effect for Province studied is established as a definite (impact of entrepreneurship rate on unemployment rate)، but refugee effect (impact of unemployment rate on entrepreneurship rate) cannot be confirmed. The evidence generally supports the existence of a uni-directional causality that runs from entrepreneurship to unemployment rate for the case of Sistan&Baluchestan.
    Keywords: Unemployment Rate, Entrepreneurship, Toda, Yamamoto Approach