فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد
سال بیست و دوم شماره 6 (پیاپی 101، بهمن و اسفند 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/11/25
  • تعداد عناوین: 15
|
  • فاطمه حقیرالسادات، مریم اژدری*، فاطمه عروجعلیان، میثم امیدی، مصطفی عظیم زاده صفحات 1592-1603
    مقدمه
    از مهمترین گیاهان دارویی خانواده چتریان در ایران، زیره سیاه، زیره سبز و زنیان می باشد که در مناطق مختلفی از رویشگاه های طبیعی استان یزد به چشم می خورد. در این مطالعه به بررسی ترکیبات شیمیایی اسانس بذر و مقایسه قدرت آنتی اکسیدانی این سه گیاه پرداخته شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی-آزمایشگاهی، تمامی آزمایش ها در سه تکرار انجام گرفت. بذور جمع آوری شده به روش تقطیر با آب اسانس گیری شدند. جداسازی و شناسایی ترکبیات تشکیل دهنده با استفاده از روش کروماتوگرافی گازی متصل به طیف سنج جرمی (GC/MS) انجام شد. خواص آنتی اکسیدانی اسانس بذر به روش تخریب رادیکال های آزاد (DPPH) سنجیده و برای اندازه گیری مقدار کل ترکیبات فنولی از روش Follin-Ciocalteu استفاده شد.
    نتایج
    مهترین ترکیبات در زیره سیاه گاماترپینن، کومین آلدئید و پاراسیمن و در زیره سبز، پروپانل، بنزن متانول، 1- فنیل 1- بوتانل و گاماترپینن و در زنیان تیمول، گاماترپنین، سایمن و بتا پنین بود. نتایج به دست آمده از غلظت های موثر مختلف از اسانس سه گیاه نشان داد که در زیره سیاه، زنیان و زیره سبز به ترتیب 2/85، 0/711 و 1/49 میکروگرم بر میلی لیتر و میزان ترکیبات فنولی 117/09، 162/62و 90/22 میلی گرم گالیک اسید بر گرم است.
    نتیجه گیری
    زنیان دارای بیشترین خاصیت آنتی اکسیدانی و زیره سیاه دارای کمترین خاصیت آنتی اکسیدانی می باشد. بیشترین ترکیبات فنولی به ترتیب در زیره سیاه، زنیان و زیره سبز می باشد.
    کلیدواژگان: زیره سیاه، زیره سبز، زنیان، ترکیبات موثره اسانس، تست آنتی اکسیدان
  • ریحانه رهنما، رضا منصوری، حمیده ولی زاده، ابوالقاسم رحیم دل، گیلدا اسلامی* صفحات 1604-1611
    مقدمه
    مولتیپل اسکلروزیس یک بیماری دمیلینه کننده سیستم اعصاب مرکزی است. عدم تنظیم پاسخ های التهابی به عنوان عاملی کلیدی در بیماری زایی مولتیپل اسکلروزیس مطرح است. فاکتور نسخه برداری Foxp3 در سلول های T تنظیمی بیان می شود و به عنوان یک تنظیم کننده اصلی سلول های خودواکنشگر مطرح است. هدف این مطالعه بررسی ارتباط پلی مورفیسم تک نوکلئوتیدی rs 3761549 ژن Foxp3 با بیماری مولتیپل اسکلروزیس است.
    روش بررسی
    در این مطالعه که به صورت مورد- شاهدی انجام شد، پلی مورفیسم تک نوکلئوتیدی rs 3761549 از ژن Foxp3 در 115 بیمار مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس و 115 کنترل سالم با روش PCR-RFLP مورد بررسی قرار گرفت. هضم آنزیمی قطعه مورد نظر توسط آنزیم محدودالاثر AluI انجام شد.
    نتایج
    در این مطالعه فراوانی آلل A در افراد مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس 15/6% و در افراد کنترل سالم 98/3% بود(p=0.33). آلل G در 1/99% بیماران و 11/3% افراد کنترل شناسایی شد (0/56=p). ژنوتیپ GG از rs 3761549 در افراد بیمار 84/3% و در گروه کنترل 88/7% (p=0.33) بود. ژنوتیپ AA در افراد مبتلا 0/9% و در افراد سالم 1/7% بود(p=0.5) و ژنوتیپ AG از این پلی مورفیسم در افراد بیمار 84/3 % و در افراد کنترل سالم 88/7% بود. (p=0.27). شیوع هیچ یک از آلل ها و ژنوتیپ ها در دو گروه تفاوت معنی داری نداشت(0/05>p).
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر نشان داد با توجه به نسبت شانس (OR= 0.678 95% CI= 1.477-0.0319) پلی مورفیسم مذکور با استعداد ابتلا به بیماری مولتیپل اسکلروزیس ارتباط ندارد.
    کلیدواژگان: مولتیپل اسکلروزیس، ژن Foxp3، پلی مورفیسم
  • محبوبه فردوسی مکان، جینا خیاط زاده، مریم طهرانی پور *، مرتضی بهنام رسولی صفحات 1612-1622
    مقدمه
    کمپرسیون عصب سیاتیک از عواملی است که باعث تخریب جسم سلولی نورون های شاخ قدامی نخاع می شود. گیاه سیاه دانه دارای طیف وسیعی از خواص فارماکولوژیکی است. این مطالعه به منظور تعیین اثر فراکسیون اتیل استات و فراکسیون ان بوتانول سیاه دانه بر دانسیته نورون های شاخ قدامی نخاع پس از کمپرسیون عصب سیاتیک موش صحرایی انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه 24 موش صحرایی نر نژاد ویستار به وزن250 تا300 گرم به طور تصادفی در چهار گروه 6تایی شامل گروه های کنترل، کمپرسیون، تیمار A (کمپرسیون+ فراکسیون ان بوتانول با دوز mg/kg75)، تیمار B (کمپرسیون+ فراکسیون اتیل استات با دوز mg/kg75)، تقسیم شدند. در گروه کنترل، عضله در محل عصب سیاتیک بدون آسیب شکافته شد. در گروه های کمپرسیون و تیمار، عصب سیاتیک پای راست تحت کمپرسیون(60 ثانیه) قرار گرفت. در گروه های تیمار عصاره در دو نوبت به صورت داخل صفاقی تزریق شد. پس از 28 روز با روش پرفیوژن از قطعات کمری L2-L4 نخاع نمونه برداری گردید و پس از پاساژ بافتی و تهیه برش های 7 میکرونی سریال، رنگ آمیزی با آبی تولوئیدین صورت گرفت. سپس دانسیته نورون های حرکتی شاخ قدامی نخاع با روش دایسکتور و متد استریولوژی محاسبه شد.
    نتایج
    دانسیته نورونی تفاوت معنی داری را در گروه کنترل و کمپرسیون نشان داد(0/05>p). دانسیته نورونی در گروه های تیمار A افزایش معنی داری داشت(0/05>p). اما دانسیته نورونی در گروه های تیمار B در مقایسه با گروه کمپرسیون افزایش معنی داری نداشت(0/05
    نتیجه گیری
    فراکسیون ان بوتانل سیاه دانه باعث افزایش دانسیته نورونی شده و اثرات نوروپرتکتیوی دارد که احتمالا ناشی از مواد آنتی اکسیدان و ضدالتهاب موجود در این فراکسیون می باشد. اما افزایش دانسیته نورونی در فراکسیون اتیل استات معنی دار نبوده است.
    کلیدواژگان: دژنراسیون، سیاه دانه، موش صحرایی، عصب سیاتیک
  • مریم مدحج، صالح طباطبایی وکیلی*، محسن ساری، سمیه سالاری، اسرافیل منصوری صفحات 1623-1630
    مقدمه
    از دیرباز اضطراب از موارد مهم روان شناختی بوده و برای درمان آن داروهای مختلفی ارائه شده است. پژوهش های متعدد نشان داده که علف چای خاصیت ضداضطراب و افسردگی دارد. با صنعتی شدن جوامع انسانی، آلاینده هایی همچون فنول در چرخه زندگی وارد شده که می توانند بر روی ارگان های بدن تاثیرات سوئی به جای گذارند. هدف از پژوهش حاضر، بررسی تاثیر گیاه علف چای بر رفتار ترس و اضطراب در موش های مواجهه شده با فنول بود.
    روش بررسی
    تعداد 54 سر موش رت نژاد ویستار در قالب طرح فاکتوریل 3×3 با سه سطح عصاره علف چای (صفر، 250 و 500 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن) و سه سطح فنول (صفر، 100 و 200 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن) مورد مطالعه قرار گرفتند. فنول و عصاره به صورت یک روز در میان، به روش گاواژ و به ترتیب به مدت 15 و 30 روز تجویز شدند. 30 دقیقه پس از هر گاواژ، توسط ماز به علاوه ای مربع و آزمون جعبه باز، تست رفتار از موش ها به عمل آمد. بررسی اثرات بهبودبخشی عصاره علف چای در دو بازه زمانی کوتاه مدت (15 روز اول) و درازمدت (15 روز دوم) ارائه گردید.
    نتایج
    نتایج آماری نشان دهنده عدم اختلاف معنی دار تست های رفتاری در تیمارهای آزمایشی بود (P> 0.05).
    نتیجه گیری
    مطالعه حاضر نشان داد که سطوح مورد استفاده عصاره علف چای تاثیر معنی داری بر کاهش رفتار اضطراب و ترس در موش های رت نژاد ویستار دریافت کننده فنول ندارد.
    کلیدواژگان: علف چای، فنول، اضطراب، ماز به علاوه، آزمون جعبه باز
  • فاطمه محمدی، مسعود ویسی، فاطمه حیدری، حاجیه شهبازیان، مجید محمدشاهی* صفحات 1631-1643
    مقدمه
    بیماری های قلبی- عروقی در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 شیوع بالایی دارد. با توجه به نقش پروبیوتیک ها در کنترل التهاب و تعدیل الگوی لیپیدی، مطالعه حاضر به بررسی اثر ماست پروبیوتیک و ماست معمولی بر فاکتورهای التهابی و الگوی لیپیدی در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 می پردازد.
    روش بررسی
    در این مطالعه 44 بیمار مبتلا به دیابت نوع 2 به صورت تصادفی در دو گروه مداخله و شاهد تحت بررسی قرار گرفتند. بیماران گروه مداخله روزانه 300 گرم ماست پروبیوتیک (حاوی باکتری های لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس La-5 و بیفیدوباکتریوم لاکتیس Bb-12) و گروه شاهد 300 گرم ماست معمولی به مدت 8 هفته دریافت کردند. داده های تن سنجی، دریافت غذایی، فاکتورهای التهابی و الگوی لیپیدی در ابتدا و انتهای مطالعه اندازه گیری شد.
    نتایج
    دریافت پروبیوتیک به صورت معنی داری درصد هموگلوبین گلیکوزیله را کاهش داد (032/0p=). همچنین سطح سرمی TNF-α و شاخص آتروژنیک LDL-c / HDL-c نیز در انتهای 8 هفته مداخله به صورت معنی داری کاهش یافت (به ترتیب p=0.040 و p=0.002). سطح سرمی کلسترول HDL به صورت معنی داری در گروه دریافت کننده ماست پروبیوتیک افزایش یافت (p=0.007). تفاوت آماری معنی داری در شاخص های بیوشیمیایی در گروه دریافت کننده ماست معمولی مشاهده نشد (P> 0.05).
    نتیجه گیری
    دریافت ماست پروبیوتیک سبب بهبود الگوی لیپیدی و برخی عوامل التهابی در بیماران دیابتی نوع 2 شد و سطح هموگلوبین گلیکوزیله را نیز به صورت معنی دار کاهش داد. پیشنهاد می شود ماست پروبیوتیک که ممکن است در کاهش عوامل خطر بیماری های قلبی- عروقی در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 موثر باشد، در رژیم غذایی بیماران منظور گردد.
    کلیدواژگان: ماست پروبیوتیک، دیابت نوع 2، بیماری قلبی، عروقی
  • معصومه کیانی، هنگامه زندی، اکرم استانی*، محمود وکیلی، مرتضی موسوی، محدثه زارعی صفحات 1644-1653
    مقدمه
    مقاومت آنتی بیوتیکی پسودوموناس آیروژینوزا به یک مشکل جهانی تبدیل شده و منجر به ظهور سوش های مقاوم به چند دارو (MDR: Multiple Drug Resistance) شده است. هدف این مطالعه تعیین الگوی آنتی بیوتیکی سویه های پسودوموناس آیروژینوزای جدا شده از نمونه های مختلف بالینی بیماران است.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی- مقطعی تعداد 90 ایزوله پسودوموناس آیروژینوزای جدا شده از نمونه های مختلف بالینی در سال 1391 به آزمایشگاه میکروب شناسی دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد منتقل گردید. بعد از تایید باکتری ها توسط آزمایشات متداول بیوشیمیایی، الگوی مقاومت به آنتی بیوتیک ها به روش استاندارد دیسک دیفیوژن) کربی – بویر(و طبق دستورالعمل CLSIتعیین گردید.
    نتایج
    از90 ایزوله پسودوموناس آیروژینوزا جدا شده از نمونه های مختلف بالینی، نمونه های زخم سوختگی دارای بیشترین مقاومت آنتی بیوتیکی بوده و تمامی 28 سویه جدا شده از زخم سوختگی MDR بودند. بیشترین مقاومت به سفتازیدیم (56 درصد(و کمترین مقاومت به سیپروفلوکساسین (44/4 درصد) بود و 66/6 درصد ایزوله ها مقاوم به چند دارو بودند.
    نتیجه گیری
    شیوع پسودوموناس ایروژینوزای MDRدر مطالعه حاضر بالا بود و از آنجایی که سفتازیدیم، ارتاپنم و مروپنم، فعالیت ضدپسودوموناسی موثری علیه پسودوموناس ایروژینوزای MDR دارند و در این مطالعه افزایش مقاومت به این آنتی بیوتیک ها مشاهده شد، لذا پیش از شروع درمان نیاز است سنجش حساسیت آنتی بیوتیکی و تعیین الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی انجام گیرد تا از ایجاد سویه های مقاوم جلوگیری نمود.
    کلیدواژگان: پسودوموناس آیروژینوزا، آنتی بیوتیک، مقاومت چند دارویی، بیمارستان، یزد
  • فتاح مرادی*، سیروان آتشک، ویان وثوقی بانه صفحات 1654-1664
    مقدمه
    اینترلوکین-18 (IL-18) یک سایتوکین پیش التهابی قوی است که افزایش سطوح آن با چاقی، سندروم متابولیکی، مقاومت انسولینی، دیسلیپیدمیا و آترواسکلروزیس همراه است. هدف از مطالعه حاضر بررسی ارتباط سطح سرمی IL-18 با گرلین آسیل دار، هورمون رشد، مقاومت انسولینی و پروفایل چربی در مردان چاق و لاغر است.
    روش بررسی
    در یک مطالعه همبستگی 19 مرد چاق (kg/m2 30≤ نمایه توده بدن) و 19 مرد لاغر (kg/m2 5/18≥ نمایه توده بدن) به عنوان آزمودنی انتخاب شدند. پس از 12 ساعت ناشتایی، نمونه های خون جمع آوری و ویژگی های عمومی آزمودنی ها اندازه گیری شد. جهت تحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون در سطح معنی داری 0/01>p استفاده گردید.
    نتایج
    سطح سرمی IL-18 با شاخص مقاومت انسولینی (HOMA-IR) (چاق: r=0.35، p=0.000 و لاغر: r=0.31، p=0.009) و تری گلیسرید (چاق: r=0.19، p=0.000 و لاغر: r=0.11، p=0.002) همبستگی مثبت و با لیپوپروتئین با چگالی بالا (چاق: r=-0.23، p=0.003 و لاغر: r=-0.14، p=0.006) همبستگی منفی داشت. هیچگونه رابطه معنی داری بین سطح سرمی IL-18 با گرلین آسیل دار، هورمون رشد، کلسترول تام و لیپوپروتئین با چگالی پایین مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    سطح سرمی IL-18 در هر دو گروه مردان چاق و لاغر با مقاومت انسولینی و تری گلیسرید سرم رابطه مستقیم و با لیپوپروتئین با چگالی بالا رابطه معکوس دارد که این در افراد چاق که از سطح سرمی IL-18 بالاتری برخوردارند، می تواند با اختلال در کنترل گلیسمیک و پروفایل چربی و در نتیجه افزایش خطر ابتلا به بیماری های قلبی-عروقی و متابولیکی همراه باشد. به نظر نمی رسد سطح سرمی IL-18 با گرلین آسیل دار، هورمون رشد، کلسترول تام و لیپوپروتئین با چگالی پایین رابطه ای داشته باشد.
    کلیدواژگان: اینترلوکین، 18، گرلین آسیل دار، هورمون رشد، مقاومت انسولینی، پروفایل چربی
  • مهرعلی رحیمی، ندا ایزدی*، مریم خشیج، مهری عبدالرضایی، فرزانه عیوضی صفحات 1665-1672
    مقدمه
    خودکارآمدی، توانایی درک بیمار از شرایط و عوامل موثر بر سلامتی را امکان پذیر ساخته و وی می تواند جهت ارتقای سلامت خود تصمیم و آن را به اجرا بگذارد. این مطالعه با هدف تعیین میزان خودکارآمدی و عوامل مرتبط با آن در بیماران دیابتی انجام گردید.
    روش بررسی
    در این مطالعه مقطعی که به صورت تصادفی بر روی بیماران دیابتی مراجعه کننده به مرکز دیابت انجام شد، اطلاعات با استفاده از پرسشنامه های دموگرافیک و خودکارآمدی حاوی 15 سوال در مورد نحوه کنترل قند خون و اصلاح آن، انتخاب صحیح غذا، معاینه پا، ورزش و کنترل وزن جمع آوری شد. روایی و پایایی پرسشنامه سنجیده و داده ها جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار Stata و آزمون های T.test، 2χ و رگرسیون لوجستیک مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    نتایج
    میانگین سنی 600 بیمار شرکت کننده، 14±52/1 سال بود. 57/3% از افراد زن و 42/7% مرد بودند. بیشترین عارضه در هر دو جنس، مربوط به عوارض چشمی بود. میانگین نمره خودکارآمدی در افراد 14/3±54/9 بود. 47/6% از شرکت کنندگان میزان خودکارآمدی پایین داشتند. میزان خودکارآمدی پایین در کسانی که تحصیلات پایین تری داشتند، 2/7 برابر افرادی بود که تحصیلات بالاتری داشتند(OR=2.7; CI: 1.25-4.15)، همچنین خودکارآمدی پایین در افرادی که عوارض داشتند، 1/9 برابر کسانی بود که عارضه نداشتند(OR=1.9; CI: 1.25-2.55). خودکارآمدی با سن ارتباط معکوس و با میزان آگاهی ارتباط مستقیمی داشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج، شناخت عوامل موثر و مرتبط با خودکارآمدی جهت انجام مداخلات و سیاست گذاری های مناسب در مورد این بیماری و لزوم برنامه های آموزشی بیشتر جهت افزایش میزان خودکارآمدی ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: خودکارآمدی، عوامل مرتبط، دیابت
  • افسانه کرمی جویانی، مهدی صابری*، غلامرضا کاکا، سید همایون صدرایی، مهوش جعفری، فاطمه سالم، عسکر امامقلی صفحات 1673-1681
    مقدمه
    ژلاتین و کیتوسان به عنوان بیوپلیمرهای زیست سازگار و زیست تخریب پذیر شناخته شده اند. هدف از مطالعه حاضر بررسی اثرات غشاء ژلاتین- کیتوسان بر روی زنده ماندن، تکثیر، مرگ و تمایز سلول های استرومایی مغز استخوان موش صحرایی می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه ابتدا فیلم کامپوزیتی ژلاتین- کیتوسان به وسیله قالب گیری مخلوط این دو پلیمر در اسیداستیک گلاسیال تهیه شد. پس از اینکه سلول های BMSC به مرحله پاساژ دوم رسید، سلول ها در چهار گروه کشت شامل: پلیت محیط کشت حاوی سلول و فاقد غشاء(شاهد)، پلیت محیط کشت حاوی سلول و غشاء ژلاتین، پلیت محیط کشت حاوی سلول و غشاء کیتوسان و پلیت محیط کشت حاوی سلول و غشاء ژلاتین-کیتوسان کشت داده شدند. زنده بودن سلول ها در روزهای دوم، چهارم و ششم توسط رنگ تریپان بلو، تکثیر سلولی از طریق شمارش سلول ها و مرگ سلولی توسط رنگ آمیزی آکریدین اورنج مورد بررسی قرار گرفت. همچنین با بررسی بیان پروتئین Fibronectin و CD44 به روش ایمونوسایتوشیمی تمایز سلولی در روزهای دوم، چهارم و ششم در گروه های مختلف بررسی شد.
    نتایج
    میزان تکثیر سلول ها در گروه کیتوسان در مقایسه با گروه شاهد کاهش معنی داری مشاهده شد(P<0.05). اما گروه های ژلاتین و ژلاتین-کیتوسان مشابه گروه شاهد بوده و سلول ها تقریبا به یک اندازه افزایش یافته بود. همچنین عدم تمایز سلولی در تمام گروه ها مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد غشای ژلاتین-کیتوسان می تواند به عنوان مدلی مناسب از یک داربست زیست تخریب پذیر در مهندسی بافت و سلول درمانی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: سلول های استرومایی مغز استخوان، غشاء ژلاتین، کیتوسان، تکثیر و تمایز سلولی
  • مصطفی نوری زاده تازه کند*، مهمت توپاکتاس صفحات 1682-1690
    مقدمه
    میرتازاپین یکی از داروهای چهار حلقه ای ضدافسردگی هست که دارای هر دو فعالیت نروآدرنرژیک و سروتونرژیک می باشد. این دارو اغلب برای درمان افسردگی های ماژور مورد استفاده قرار می گیرد. میرتازاپین موجب افزایش سطح آدرنالین و سرتونین در بدن می شود. اثر ژنوتوکسیسیته میرتازاپین تا به حال مطالعه نشده است. هدف از این پژوهش بررسی اثر سیتوتوکسیسیته و ژنوتوکسیسیته داروی میرتازاپین در لنفوسیت های خون انسان می باشد.
    روش بررسی
    بررسی اثر ژنوتوکسیسیته و سیتوتوکسیسیته میرتازاپین بر لنفوسیت های خون انسان با استفاده از روش میکرونوکلئوس انجام شد. لنفوسیت های خونی در دوزهای μg/ml55، 40، 25، 10 تحت تیمارهای 24 ساعته و 48 ساعته با میرتازاپین قرار گرفتند.
    نتایج
    مقایسه نمونه های تیمار شده 24 ساعته و 48 ساعته با نمونه های بدون تیمار نشان داد که میرتازاپین موجب افزایش معنی داری در شکل گرفتن میکرونوکلئوس نشده است ولی به صورت معنی داری موجب کاهش شاخص تقسیم هسته ای در همه نمونه ها و در هردو گروه تیمار شده است.
    نتیجه گیری
    میرتازاپین ژنوتوکسیک نبوده ولی اثر سیتوتوکسیک در لنفوسیت های خونی انسان داشته است. بر اساس نتایج این پژوهش میرتازاپین دارای اثرسیتوتوکسیک بر روی سلول های انسانی می باشد.
    کلیدواژگان: میرتازاپین، سیتوتوکسیسیتی، ژنوتوکسیسیتی، میکرونوکلئوس، شاخص تقسیم هسته ای
  • طاهره سلیمی، رضا قادریان*، محمدحسین جراح زاده، علی اکبر واعظی صفحات 1691-1701
    مقدمه
    در بیماران ضربه مغزی ساکشن راه هوایی و پیشگیری از عوارض آن بسیار مهم است. بر این اساس، این پژوهش با هدف مقایسه عوارض استفاده از سوند ساکشن و نلاتون در ساکشن بیماران ضربه مغزی و اینتوبه شده در بخش مراقبت ویژه انجام شد.
    روش بررسی
    این کارآزمایی بالینی بر روی 80 نفر از بیماران ضربه مغزی بستری در بخش مراقبت های ویژه بیمارستان شهید رهنمون یزد انجام گردید. متغیرهای زمینه ای و عوارض ساکشن در دو گروه سوند ساکشن و نلاتون ارزیابی شد. داده ها با استفاده از آزمون های Chi-Squer و T.test و نرم افزار SPSS نسخه 16 تجزیه و تحلیل گردید.
    نتایج
    استفاده از سوند نلاتون در کاهش نیاز بیمار به ساکشن موثر بود (روز سوم و چهارم به ترتیب 0/003 =p و 0/004 =p). پس از ساکشن با سوند نلاتون افت O2SAT کمتری برای بیمار ایجاد شد (روز اول 0/06 =p، روز دوم 0/004 =p، روز سوم 0/02 =p، روز چهارم 0/001 =p) در مقایسه O2SAT دو نوع سوند تنها در روز چهارم اختلاف معنی دار بود(0/002 =p). میانگین تعداد ضربان قلب در دو گروه پس از ساکشن افزایش یافت (0/0001 =p) ولی تفاوتی در تعداد ضربان قلب دیده نشد(0/05>p). تفاوت تعداد دفعات خونریزی از تراشه از روز سوم معنی دار بود وگروه سوند ساکشن خونریزی بیشتری از تراشه داشتند (روز سوم 0/001 =p و روز چهارم 0/001 =p) از نظر بروز عفونت تفاوت معنی داری دیده نشد(0/8 =p).
    نتیجه گیری
    استفاده از سوند نلاتون می تواند درصد قابل توجهی از میزان آسیب به تراشه بیمار و خونریزی را کاهش داده و افت O2SAT کمتری برای بیمار به وجود آورد.
    کلیدواژگان: سوند ساکشن، سوند نلاتون، عوارض ساکشن، بیماران ضربه مغزی
  • امیر حسین احمدی، حسین هنری*، محمد ابراهیم مینایی صفحات 1702-1711
    مقدمه
    یکی از فاکتورهای بیماری زای اصلی در شیگلا دیسانتری تیپ 1 و E. coli O157:H7، انتروتوکسین شیگلایا (StxB) بوده که خاصیت ایمنی زایی، اجوانتی و دلیوری آن به اثبات رسیده است. سیاه زخم (آنتراکس) یک بیماری مشترک بین انسان و دام بوده و آنتی بادی دومن - a1 آنتی ژن حفاظت کننده باسیلوس آنتراسیس 62 درصد آنتی ژن های مربوط به آنتی ژن حفاظت کننده (PA) باکتری باسیلوس آنتراسیس را شناسایی می کند. هدف این مطالعه بیان ممزوجی دومن - a1 آنتی ژن حفاظتی باسیلوس آنتراسیس (PA20) با زیرواحد B سم شیگلا (STxB) در باکتری E. coli می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی، طراحی پرایمر برای ژن pa20 به منظور جایگزینی آن در کاست ژنی ipaD-stxBصورت گرفت. واکنش PCR برای تکثیر این قطعه انجام و قطعه تکثیر شده به درون pGEM-Teasy vector همسانه سازی شد. ژن pa20 توسط آنزیم های محدودالاثر NdeI و SalI برش خورده و در نهایت ژن pa20 با ژن stxB ممزوج شد. وکتور pET28a(+) حاوی کاست ژنی pa20-stxB ساخته شده به باکتری E. coli سویه (BL21(DE3 تراریخت و بررسی بیان کاست ژنی انجام شد.
    نتایج
    ژن های ممزوجی pa20-stxB در وکتور بیانی pET28a(+) توسط PCR، هضم آنزیمی و با توالی یابی تایید شد. همچنین پروتئین نوترکیب تولید شده به وسیله SDS-PAGE و لکه گذاری وسترن تایید گردید.
    نتیجه گیری
    با توجه به شناسایی آنتی ژن (PA) به وسیله آنتی بادی PA20 و پایداری بالای آن در واکسن های AVA و خاصیت القای آپاپتوز آن و خاصیت ایمنی زایی، اجوانتی و دلیوری پروتئین STxB و بیان زیاد Gb3 در سطح سلول های سرطانی انسان این آنتی ژن به عنوان یک آنتی سرطان و کاندید واکسن نوترکیب علیه انواع شیگلا، اشریشیاکلی و باسیلوس آنتراسیس می تواند مطرح باشد.
    کلیدواژگان: باسیلوس آنتراسیس، شیگلا دیسانتری تیپ 1، آنتی ژن حفاظتی، زیر واحد B سم شیگا
  • مسعود علیرضایی *، کبری چهاری صفحات 1712-1724
    مقدمه
    بتائین دارای خواص دهندگی گروه متیل و آنتی اکسیدانی است. بنابراین، هدف از انجام مطالعه حاضر بررسی غلظت پلاسمایی هموسیستئین و ارزیابی فعالیت آنتی اکسیدانی بتائین به دنبال تجویز داروهای لوودوپا و بنسرازید در کبد موش های صحرایی است که معمولا در درمان بیماری پارکینسون استفاده می شوند.
    روش بررسی
    موش های صحرایی نر از نژاد اسپراگ-داولی به وسیله لوودوپا (LD)، بتائین (Bet.)، لوودوپا+بتائین (LD/Bet)، لوودوپا+بنسرازید (LD/Ben) و لوودوپا+بتائین+بنسرازید (LD/Bet.-Ben) و آب مقطر برای گروه کنترل به مدت ده روز پیوسته به صورت خوراکی درمان شدند. غلظت هموسیستئین پلاسما به روش الیزا و فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان و مقدار پراکسیداسیون لیپید به روش های شیمیایی اندازه گیری شدند. همچنین غلظت دوپامین سرم با استفاده از روش HPLC تعیین گردید و نتایج با استفاده از آزمون واریانس یکطرفه تجزیه و تحلیل شدند.
    نتایج
    درمان موش های صحرایی با لوودوپا و بنسرازید، غلظت هموسیستئین کل پلاسما (tHcy) را به طور معنی داری در گروه لوودوپا+بنسرازید در مقایسه با گروه های دیگر افزایش داد (p <0.05) همچنین tHcyدر گروه لوودوپا در مقایسه با گروه های کنترل، بتائین و لوودوپا+بتائین به طور معنی داری بالاتر بود (p <0.05). میزان پراکسیداسیون لیپید (TBARS) در کبد به طور معنی داری در گروهای لوودوپا و لوودوپا+بنسرازید نسبت به گروه کنترل افزایش داشت و این شاخص به وسیله درمان با بتائین کاهش یافت(p <0.05). در حالی که، فعالیت آنزیم های گلوتاتیون پراکسیداز و سوپراکسید دیسموتاز (GPx، SOD) در کبد به طور معنی داری در موش های درمان شده با لوودوپا در مقایسه با گروه لوودوپا+بتائین+بنسرازید افزایش یافت (p <0.05). غلظت دوپامین سرم به طور معنی داری در موش های درمان شده با لوودوپا+بنسرازید در مقایسه با گروه های لوودوپا و لوودوپا+بتائین کاهش یافت (p <0.05).
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد، بتائین به عنوان یک ماده آنتی اکسیدان در خصوص کاهش استرس اکسیداتیو ناشی از مصرف داروهای لوودوپا و بنسرازید عمل می کند و قادر است اثرات اکسیداتیو آنها را بر بافت کبد کاهش دهد.
    کلیدواژگان: هموسیستئین، دوپامین، بتائین، کبد، لوودوپا، بنسرازید
  • اسماعیل ایمانی، علی اسماعیلی، راحله علی محمدی، وحید احسانی، علی شمسی زاده، مسعود مبینی، حسین رضا زاده، سودابه نادری، محمد الله توکلی* صفحات 1725-1736
    مقدمه
    در بررسی های گذشته مشخص شده که استروژن یک عامل محافظت کننده در برابر سلول های مغزی است. در مطالعه حاضر اثر عصاره گیاه بومادران (Achillea Millefolium) که دارای استروژن گیاهی است بر پیامدهای ناشی از سکته مغزی در مدل انسداد دایم شریان مغزی میانی در موش های صحرایی ماده اوارکتومی شده، بررسی شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی، 32 سر موش صحرایی ماده در محدوده وزنی 200 تا 250 گرم به طور تصادفی به 4 گروه تقسیم شدند که شامل: شم، کنترل (اوارکتومی، القاء سکته)، بومادران (اوارکتومی، گاواژ عصاره ی گیاه بومادران با دوز mg/kg500 و mg/kg50 به مدت یک ماه) می باشد و بعد از مراحل جراحی، حجم انفارکتوس یک هفته پس از سکته مغزی، اختلالات حسی حرکتی با آزمون برچسب کاغذی (Sticky test) و اختلالات نورولوژیک با آزمون بدرسون در 24، 48 و یک هفته بعد از القاء سکته مغزی اندازه گیری شد و مورد مقایسه قرار گرفت.
    نتایج
    عصاره گیاه بومادران با دوز mg/kg500 حجم انفارکتوس را یک هفته پس از سکته مغزی نسبت به کنترل کاهش داده است که از نظر آماری معنی دار بود (p<0/01)، همچنین اختلالات حسی حرکتی (Sticky) و نورولوژیک در 24، 48 ساعت و یک هفته پس از سکته مغزی کاهش داشت که از نظر آماری معنی دار بود. از طرفی عصاره گیاه بومادران با دوز mg/kg50 حجم انفارکتوس، اختلالات حسی حرکتی و اختلالات نورولوژیک را کاهش داده است اما این کاهش از نظر آماری معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    مصرف خوراکی عصاره گیاه بومادران با دوز mg/kg500 در موش های صحرایی ماده اوارکتومی شده باعث کاهش معنی داری در حجم انفارکتوس، اختلالات حسی حرکتی و اختلالات نورولوژیک بعد از سکته مغزی در مدل انسداد دایم شریان مغزی میانی داشته است.
    کلیدواژگان: ایسکمی مغزی، گیاه بومادران، اوارکتومی، استروژن، موش
  • عمید رهی، نغمه ستاراحمدی، حسین هلی* صفحات 1737-1754
    نانومواد ساختارهایی هستند که حداقل در یک بعد کمتر از یکصد نانومتر دارند. اخیرا پیشرفت در نانوفناوری سبب شده است تا از نانومواد در زمینه های مختلفی استفاده شود. از طرف دیگر، افزایش روزافزون استفاده از نانومواد منجر به رهاسازی آنها در محیط زیست گردیده است. لذا لازم است قبل از اینکه از این مواد در محیط های زیستی و سامانه های زنده استفاده شود، آنها از نظر سازگاری زیستی و نحوه توزیع در محیط زیستی و بدن موجود زنده ارزیابی شوند. تحقیقات نشان داده است که قرار گرفتن در معرض نانومواد ممکن است منجر به بروز طیف وسیعی از اثرات حاد و مزمن شامل التهاب، تشدید بیماری آسم، تب بخار فلز (Metal fume fever)، فیبروز(Fibrosis)، بیماری التهابی مزمن و سرطان شود. اگرچه اثرات سمیت نانومواد بر موجودات زنده، سلامتی انسان و محیط زیست توسط محققان مورد بررسی قرار گرفته است، اما هنوز ابهامات گسترده ای درباره اثرات و مکانیسم سمیت نانومواد وجود دارد. بنابراین شناخت کامل نانومواد و اثرات سمیت و عوامل موثر بر آن ضروری است. مکانیسم های جذب سلولی نانومواد و پراکندگی آنها در محیط های زیستی، وابسته به خواص فیزیکوشیمیایی آنها می باشد. بنابراین آشنایی با ویژگی های منحصر به فرد نانومواد و چگونگی واکنش آنها با سامانه های زیستی، معیار مهمی برای استفاده ایمن از نانومواد می باشد. ویژگی های نانومواد از قبیل اندازه، شکل، نسبت ابعاد، تراکم، نقص های سطحی و ساختاری و سرعت انحلال، علت اصلی بروز سمیت سلولی و عوارض جانبی این مواد در بدن می باشند. مقاله حاضر، مروری بر مطالعات انجام شده با هدف بررسی ارتباط خواص فیزیکوشیمیایی نانومواد و سمیت آنها می باشد.
    کلیدواژگان: نانومواد، نانوفناوری، ایمنی، سمیت
|
  • F. Haghiroalsadat, M. Azhdari*, F. Oroojalian, M. Omidi, M. Azimzadeh Pages 1592-1603
    Introduction
    Trachyspermum copticum، Bunium persicum and Cuminum cyminum involve the most important medicinal plants in Apiaceae family in Iran which can be observed in different natural habitats of Yazd province. Therefore، these three native medicinal plants of Yazd province were assessed in regard with the components and antioxidant properties of their seed essences.
    Methods
    In this experimental-lab trial، all experiments were performed in triplicate. The essence of the collected seeds were extracted by hydro-distillation، and fractionated by GC/MS method. Then، the compounds were identified. The DPPH test was used to estimate antioxidant properties. The Follin-Ciocalteu method was applied in order to estimate the quantity of Phenolic compounds.
    Results
    The analysis revealed that the main components of Trachyspermum copticum were γ-Terpinene، β-pinene، cymene and thymol. Regarding Cuminum cyminum، the main components were propanal، 1-phenyl-1-butanol and benzene methanol. For Bunium persicum، the results revealed that the –γTerpinene had the highest percentage of the essence. The IC50 of Bunium persicum، Trachyspermum copticum and Cuminum cyminum were 2. 85، 1. 49 and 0. 711 µg. mg-1 and the phenolic component percentage were 117. 09، 90. 22 and 162. 62mg. g-1، respectively.
    Conclusion
    The study results، with respect to antioxidant properties، demonstrated the highest antioxidant properties for Trachyspermum copticum، whereas the lowest antioxidant properties were regarded for Bunium persicum. The highest phenolic components were observed in Bunium persicum، Trachyspermum copticum، and Cuminum cyminumt، respectively.
    Keywords: Antioxidant test, Bunium persicum, Cuminum cyminum, Essence components, Trachyspermum copticum
  • R. Rahnama, R. Mansouri, H. Valizadeh, A. Rahimdel, G. Eslami* Pages 1604-1611
    Introduction
    Multiple sclerosis (MS) is a demyelinating disease of central nervous system. Lack of regulation in inflammatory responses is considered to be a key element in the auto reactive immune response in MS. The FOXP3 transcription factor is predominantly expressed by the Treg cell lineage and appears to act as a master regulator of effector T cell activation. Therefore, this study aimed to investigate the possible association between single nucleotide polymorphisms (SNP) in the FOXP3 gene and predisposition to MS.
    Methods
    This case-control study consisted of 115 MS patients and 115 healthy controls, which were genotyped for the SNP rs 3761549. RFLP analysis was performed using AluI restriction enzyme.
    Results
    The frequency of A allele was 15.6% in patients and 98.3% in normal controls (p=0.33). Moreover, allele G was identified as 98.1% in MS cases and 11.3 in controls. The rs 3761549(GG) was found in 84.3% of MS patients and in 88.7% of controls (p=0.33), rs 3761549 (AA) was found in 0.9% of MS cases and in 1.7% of controls (p=0.5), rs 3761549 (AG) was observed in 84.4% of MS cases and in 88.7% of controls (p=0.27). No significant difference was observed between patients and controls in regard with alleles and genotypes.
    Conclusion
    The results of the present study suggest that the mentioned functional polymorphism is not likely to cause susceptibility to MS.(OR= 0.678 95% CI= 1.477-0.0319)
    Keywords: FOXp3, Multiple sclerosis, Polymorphism
  • M. Ferdosi Makan, J. Khayatzadeh, M. Tehranipour*, M. Behnam Rasouli Pages 1612-1622
    Introduction
    Sciatic nerve compression is one of the factors that may cause the cell body degeneration of the alpha-motoneurons of spinal cord ventral horn. Nigella sativa belongs to the family of Ranunculaceae which owns numerous pharmacological properties. Therefore, this study was conducted to determine the neuro-protective effects of n-butanol and ethyl acetate fractions of Nigella sativa on motoneurons’ density of Spinal Cord Ventral Horn in Rats undergoing compressived injury of sciatic nerve.
    Methods
    In this study, 24 Wistar male rats with average body weight of 250gr to 300gr were divided into four groups of six: control, compression, A(compression + n-butanol fraction 75mg/kg) and B(compression+ethyl acetate fraction75mg/kg). In compression and treatment groups, sciatic nerve of the right leg underwent compression (30sec). In fact, the extract was injected intraperitoneally twice after the compression. After 28days, lumbar segments of spinal cord L2-L4 were sampled under perfusion method. After going through tissue processes, they were cut in serial sections (7µ), and stained with toluidine blue. Then, the density of alpha-motoneurons of spinal cord ventral horn was measured by using dissector method.
    Conclusion
    The study findings revealed that n-butanol fraction of Nigella sativa caused an increase in neuronal density which posesses neuroprotective effects. This could be due to antioxidant and anti inflammatory effects of this herb. However, increases in neuronal density in ethyl acetate fraction didn’t prove to be significant.
    Keywords: Degeneration, Nigella sativa, Rat, Sciatic Nerve
  • M. Modhej, S. Tabatabaei Vakili *, M. Sari, S. Salary, E. Mansouri Pages 1623-1630
    Introduction
    For a Long time, anxiety has been an important issue in psychology and different drugs have been applied to treat it. Various studies have demonstrated that the plant Hypericum perforatum has an antidepressant effect. With the industrialization of human societies, pollutants like phenol can be entered in the life cycle that have adverse effects on body organs. Therefore, this study aimed to investigate the antianxiety and antidepressant effects of Hypericum Perforarum extract in rats that were exposed to phenol.
    Methods
    In this study, 54 Wistar rats were used in terms of a 3×3 factorial design with 3 levels of Hypericum perforatum extract (0, 250 and 500 mg/kg.bw) and 3 levels of phenol (0, 100 and 200 mg/kg.bw). Rats received the extract and phenol every other day via gavage method for periods of 15 and 30 days, respectively. Thirty min after each gavage, a behavior test was performed by using the open field and elevated plus-maze. Recuperative effects of Hypericum perforatum were assessed within short (first 15 days) and long (second 15 days) periods.
    Results
    The statistic findings indicated that there were no significant differences between behavior tests with respect to the treatments (P> 0.05).
    Conclusion
    The study results proposed that the used levels of Hypericum Perforarum extract did not show any significant effects on reduction of anxious and depressant behaviors in phenol exposed Wistar rats.
    Keywords: Elevated plus, maze, Hypericum perforatum, Open field test, Phenol
  • F. Mohammadi, M. Veissi, F. Haidari, H. Shahbazian, M. Mohammad Shahi* Pages 1631-1643
    Introduction
    Cardiovascular disease is more prevalent in patients with type 2 diabetes. Regarding the role of probiotics in control of inflammation and modulating the lipid profile, this study assess the effect of probiotic and conventional yogurt on inflammatory markers and lipid profile in type 2 diabetic patients.
    Methods
    Forty- four subjects with type 2 diabetes were randomly assigned to two intervention and control groups. The intervention group consumed 300 g/d probiotic yogurt (enriched with Lactobacillus acidophilus La-5 and Bifidobacterium lactis Bb-12) and the other consumed 300g/d conventional yogurt for 8 weeks. Anthropometric indices, dietary intakes, inflammatory markers and lipid profile were evaluated before and at the end of intervention.
    Results
    The consumption of probiotic yogurt significantly decrease in glycosylated hemoglobin (HbA1c,p=0.032). Also, TNF-α levels and atherogenic indices (LDL-c / HDL-c) reduced in intervention group at the end of the study (p=0.040 and P= 0.002, respectively). There was a significant increase in HDL-c in probiotic group (p=0.007). No significant changes were observed in biochemical parameters in conventional yogurt (P> 0.05).
    Conclusion
    Consumption of probiotic yogurt improved lipid profile and some inflammatory biomarkers in patients with type 2 diabetes. Also, probiotic yogurt caused significant decrease in HbA1c. It is suggested that probiotic yogurt may be used as an adjunct therapy to reduce the cardiovascular disease risk factors in type 2 diabetes mellitus patients
    Keywords: Cardiovascular disease_Probiotic yogurt_Type 2 diabetes
  • M. Kiani, H. Zandi, A. Astani*, M. Vakili, M. Musavi, M. Zarei Pages 1644-1653
    Introduction
    Antibiotic resistance in Pseudomonas aeruginosa has become a worldwide problem, and is leading to multi-drug resistance (MDR: Multiple drug resistance). Therefore, this study aimed to determine the antibiotic strain patterns of Pseudomonas aeruginosa isolated from various clinical specimens of patients in hospitals in Yazd.
    Methods
    In this descriptive cross- sectional study, 90 isolates of pseudomonas aeruginosa derived from different clinical samples was transferred to the microbiology lab of Shahid Sadoughi University of Medical Sciences in Yazd in 2013. Conventional biochemical tests were utilized to confirm the presence of bacteria, and then antibiotic resistance pattern was determined using standard disk diffusion (Kirby - Bauer) method according to the CLSI guideline.
    Results
    Out of 90 isolates of Pseudomonas aeruginosa isolated from various clinical samples, burn wound specimens had the most antibiotic-resistant pattern. As a matter of fact, all of 28 strains isolated from burn wounds were MDR. Ceftazidime involved the most resistant antibiotic (56%), whereas ciprofloxacin was the least resistant one (44.4%), and 66.6% of the isolates were detected as multi-drug resistant.
    Conclusion
    The prevalence of MDR Pseudomans aeruginosa in the present study was high. As ceftazidime, Ertapenem, and meropenem had effective anti Pseudomonal activity against MDR Pseudomans aeruginosa (in this study increased resistance to these antibiotics was observed), it is necessary to evaluate antibiotic susceptibility as well as to determine antibiotic pattern prior to starting the treatment in order to prevent antibiotic-resistant strains.
    Keywords: Antibiotic, Hospital, Multiple drug resistance, Pseudomonas aeruginosa, Yazd
  • F. Moradi*, S. Atashak, V. Vosouqi Pages 1654-1664
    Introduction
    Interleukin-18 (IL-18) is a strong proinflammatory cytokine that its increased levels are associated with obesity, metabolic syndrome, insulin resistance, dyslipidemia, and atherosclerosis. Thus, the purpose of this study was to investigate the relationships between serum interleukin-18 concentration with acylated ghrelin, growth hormone, insulin resistance, and lipid profile in obese and lean men.
    Methods
    In this semi-experimental study, ninety obese (body mass index ≥30 kg/m2) and ninety lean men (body mass index ≤ 18.5 kg/m2) were selected. After 12 h fasting, blood samples were collected and general characteristics of subjects were assessed. The study data was then analyzed by Pearson’s correlation coefficient with the significance level of P<0.01.
    Results
    Serum levels of IL-18 were positively correlated with insulin resistance index (HOMA-IR) (obese: r=0.35, p=0.000, lean: r=0.31, p=0.009) and triglyceride (obese: r=0.19, p=0.000, lean: r=0.11, p=0.002), while negatively correlated with high-density lipoprotein (obese: r=-0.23, p=0.003, lean: r=-0.14, p=0.006). No significant correlations were observed between serum IL-18 levels with acylated ghrelin, growth hormone, total cholesterol, and low-density lipoprotein.
    Conclusions
    The study findings revealed that in both groups of obese and lean men, serum levels of IL-18 positively correlated with insulin resistance and triglyceride, and negatively correlated with high-density lipoprotein. Furthermore, within obese individuals that have elevated IL-18 levels, this can be associated with disorder in glycemic control and lipid profile, and thus, with increased risk of cardiovascular and metabolic disorders. IL-18 levels do not appear to have any correlations with acylated ghrelin, growth hormone, total cholesterol, and low-density lipoprotein.
    Keywords: Acylated ghrelin, Growth hormone, Insulin resistance, Interleukin, Lipid profile
  • Ma Rahimi, N. Izadi *, M. Khashij, M. Abdolrezaie, F. Aivazi Pages 1665-1672
    Introduction
    Self-efficacy made possible ability to understand patient from conditions and factors influencing health and he/she can decide to improve health and to enforce it. This study was aimed to determine the self-efficacy and related factors in diabetic patients.
    Methods
    In this cross-sectional study, that was done randomly in diabetic patients referred to diabetes center, information were collected using demographic and questionnaire containing 15 questions about efficacy of glycemic control and correction, proper selection of food, foot examination, exercise and weight control. The validity and reliability assessed and data collected and enter to Stata software and were analyzes using t.test, χ2 and logistic regression.
    Results
    The mean age of the 600 participating patients was 52.1±14 years. 57.3% was women and 42.7% male. The most common complications in sexes were visual complications. The mean of self-efficacy score was 54.9±14.3. 47.6% of participants had low self-efficacy. Low self-efficacy in those who had lower education was 2.7 against individuals who had higher education (OR=2.7; CI: 1.25-4.15), Also, low self-efficacy in people who have had complications, 1.9 vs. those who did not have complications (OR=1.9; CI: 1.25-2.55). Self-efficacy was inverse relationship with age and direct relationship with knowledge.
    Conclusion
    According to results, it’s be necessary identifying the factors associated with the self-efficacy to interventions and appropriate policy on this disease and the need for more training programs to enhance self-efficacy.
    Keywords: Self, efficacy, Related factors, Diabetes
  • A. Karami Joyani, M. Saberi, Gh Kaka, H. Sadrai, M. Jafari, F. Salem, A. Emamgholi Pages 1673-1681
    Introduction
    Gelatin and Chitosan are known as biodegradable and biocompatible biopolymers. These biopolymers have recently received increasingly more attention for tissue engineering. The aim of this study was to survey of effects of Gelatin-Chitosan film in viability, proliferation, apoptosis and differentiation on bone marrow stromal cell (BMSCs) culture in rat.
    Methods
    Fist, gelatin- chitosan composites film were prepared by solution mixing, of both biopolymer in %75 acetic acid. After two passage of BMSCs culture, cells in the four groups including control, gelatin, chitosan and chitosan-gelatin were grown. The cells viability during the second, fourth and sixth days by tripanblue, proliferation by cell account and cell apoptosis by Acridin Orange were examined. Also cell differentiation during the second, fourth and sixth day were evaluated by immunocytochemistry.
    Results
    The results showed significant reduction in cell proliferation in chitosan alone group (P<0.05). But the gelatin and chitosan-gelatin groups were similar to the control group as the cell proliferation was increased. Also all groups had no cell differentiation.
    Conclusion
    Results of proliferation,differentiation and apoptosis cultured BMSCs on a gelatin-chitosan film showed that gelatin-chitosan film can be used as a good model of a biodegradable scaffold in tissue engineering and cell therapy.
    Keywords: Bone Marrow Stromal Cell, Gelatin, Chitosan, Film, Cell Proliferation, Differentiation
  • M. Norizadeh Tazehkand*, M. Topaktas Pages 1682-1690
    Introduction
    Tetracyclic antidepressants-mirtazapin is one of antidepressants drug that exhibits both noradrenergic and serotonergic activity. It is commonly used to treat major depressive disorder. The genotoxic effect of mirtazapine has not been examined previously. The purpose of this study was to investigate the genotoxic and cytotoxic effects of mirtazapine on human peripheral blood lymphocytes.
    Methods
    The genotoxic and cytotoxic effects of mirtazapine on human peripheral lymphocytes were examined by micronucleus (MN) test. The human lymphocytes were treated with 10, 25, 40 and 55 μg/mL concentrations of mirtazapine for 24 and 48 hours treatment periods.
    Results
    MN formation was not significantly induced at 24- and 48-h treatment periods when compared with control but Nuclear division index (NDI) significantly decreased at all concentrations for two treatment periods.
    Conclusion
    Mirtazapine was not genetoxic but was cytotoxic in human peripheral blood lymphocytes. According to this study mirtazapine has cytotoxic effects on human's cells.
    Keywords: Mirtazapine, Cytotoxicity, Genetoxicity, Micronucleus, Nuclear division index
  • T. Salimi, R. Ghaderian*, Mh Jarahzadeh, Aa Vaezi Pages 1691-1701
    Introduction
    One of the major goals of nursing in trauma patients is clearing the airway. Therefore, this study aimed to compare the side effects of suction and nelaton catheter in patients with brain trauma.
    Methods
    This study is a randomized clinical trial consisting of 80 patients admitted to intensive care unit of Shahid Rahnemun hospital in Yazd. Underlying variables and suction side effects were evaluated in both suction and nelaton groups. Finally, descriptive and inferential statistical analyses were performed using SPSS Ver 16 such as Chi-square and T-test.
    Results
    The nelaton reduced the patients’ need to suction (P-Value for third and fourth days was respectively 0. 003 and 0. 004). After total suction with nelaton catheter, O2SAT decreased for the patients (P-Value of first day=0. 06, second day=0. 004, third day=0.002, fourth day =0. 001). Comparing O2SAT between these two types of catheter, a significant difference was observed on the fourth day(P-Value = 0. 002). The mean heart rate increased in both groups after suctioning(P-Value = 0. 0001), though no difference was found in heart rate between the two groups (P-Value of first day=0. 37, the second day=0. 13,the third day=0. 57, fourth day=0. 09). The difference between the two groups in regard with frequency of bleeding chips after suctioning proved to be significant from the third day of the study. In other words, patients in suction catheter were reported to have more bleeding chips. (P-Value of first day =0. 9, second day=0. 14, third day=0. 001, fourth day=0. 001). No significant difference was found with respect to infection (P-Value = 0. 8).
    Conclusion
    The study findings revealed that applying catheter nelaton can reduce the injury and bleeding to the patient's trachea to a significant percentage and can lead to less O2SAT fall.
    Keywords: Nelaton catheter, Patients with brain trauma, Suction side effects, Suction catheter
  • Ah Ahmadi, H. Honari*, Me Minaei Pages 1702-1711
    Introduction
    Shigella enterotoxin(STxB) is one of the major virulent factors in Shigella dysenteriae type 1 and E. coli O157:H7, which its immunogenicity, adjuvant and delivery characteristic have been proven. Anthrax is a common disease in humans and animals and identifies domain a-1 antibodies of protective antigen(PA) which is 62% of the PA antigens of Bacillus anthracis. Therefore, the purpose of this study was to investigate the expression of recombinant protein domain a-1 protective antigen(PA20) of Bacillus anthracis with Shigella enterotoxin B subunit(STxB) in E. coli.
    Methods
    In this experimental study, primers of pa 20 gene were designed for replacement in stxB-ipaD gene cassette. PCR was performed in order to amplify the fragment and the amplified fragments were cloned into pGEM-Teasy vector. NdeI and SalI restriction enzymes cut pa20 genes and finally the genes pa20 were fused with genes stxB. PET28a (+) Vector containing the gene cassette pa20-stxB was transformed into E. coli strain BL21(DE3) and expression of gene cassette was studied.
    Results
    pa20-stxB fused genes were confirmed in the expression vector pET28a(+) by PCR, enzyme digestion and Sequencing. The produced recombinant proteins were confirmed by SDS-PAGE and Western blotting.
    Conclusion
    The findings of the current study revealed that this antigen can be raised as an anti-cancer and recombinant vaccine candidate against types of Shigella, Escherichia coli and Bacillus anthracis which can be due to such factors as identification of antigen(PA) by antibody PA20, its apoptosis induction properties, property of immunogenicity, adjuvant and delivery of STxB protein and high expression levels of Gb3 in human cancer cells.
    Keywords: Bacillus anthracis_Protective antigen(PA20)_Shigella dysenteriae type 1_Shigella enterotoxin B subunit(STxB)
  • M. Alirezaei *, K. Chehari Pages 1712-1724
    Introduction
    Betaine has been demonstrated to have methyl donor and antioxidant properties in our previous reports. Thus, the aim of the present study was to determine plasma homocysteine concentration and evaluate antioxidant activity of betaine following levodopa and benserazide administration, which routinely are used in treatment of Parkinson’s disease in liver of rats.
    Methods
    Sprague–Dawley male rats were treated by levodopa (LD), Betaine (Bet.), levodopa plus betaine (LD/Bet.), levodopa plus benserazide (LD/Ben.), levodopa plus betaine-benserazide (LD/Bet.-Ben.) and distilled water to controls for 10 consecutive days, orally. Plasma homocysteine concentration was measured by ELISA method. Moreover, antioxidant enzyme activities and lipid peroxidation amount were measured via chemical methods. Serumic dopamine concentration was also determined by HPLC method and data were analyzed by One-way ANOVA test.
    Results
    The study results indicated that the treatment of rats with levodopa and benserazide significantly increased total homocysteine (tHcy) in plasma of the LD/Ben. group in comparison with the other groups (p <0.05). tHcy concentration was also significantly higher in LD group in comparison with control, betaine and LD/Bet. groups. Lipid peroxidation (TBARS) amount of liver increased significantly in LD/Ben. group when compared to the control group which this index decreased by betaine treatment. In contrast, glutathione peroxidase and superoxide dismutase activities in liver were significantly higher in the LD-treated rats as compared to the LD/Ben. group. Serumic dopamine concentration decreased significantly in LD/Ben.-treated rats in comparison with LD and LD/Bet. groups.
    Conclusion
    Taken together, it seems that betaine acts as an antioxidant agent regarding decrease of LD/Ben.-induced oxidative stress and is able to decrease their oxidative effects in liver of rats.
    Keywords: Benserazide, Betaine, Dopamine, Homocysteine, Levodopa, Liver
  • E. Imani, A. Esmaili, R. Alimohammadi, V. Ehsani, A. Shmasizadeh, M. Mobini, H. Rezazadeh, S. Naderi, M. Tavakoli* Pages 1725-1736
    Introduction
    Previous studies indicated estrogen as a protective factor in brain cells. In this study, effect of Yarrow extract (Achillea millefolium), containing a phytoestrogen, were examined on the consequences of stroke in the middle cerebral artery occlusion model in ovariectomized female rats.
    Methods
    In the present study, 32 female Wistar rats weighing 200 to 250 g were randomly divided into 4 groups which included: sham, control(ovariectomized- stroke induced), yarrow(ovariectomized, gavage Achillea millefolium extract dose 500mg/kg and 50mg/kg for a month was given orally to animals). After surgery, infarction volume was measured a week after stroke. Moreover, sensorimotor disorder using paper labels(Sticky test) and neurological disorder via Bederson test at 24, 48 h, and a week after induction of stroke were tested and compared.
    Results
    The results of the current study demonstrated that Achillea millefolium extract with 500 mg/kg dose significantly reduced infarction volume a week after stroke (p<0/01), and sensorimotor disorder (sticky) at 24, 48 hours and a week after stroke, respectively. Furthermore, neurological disorders reduced at 24 and 48 hours (p<0/001) and week (p<0/01) after stroke compared to the control groups. On the other hand, Achillea millefolium extract with 50o mg/kg dose reduced infarct volume, neurological and sensorimotor disorders, though this reduction was not statistically significant.
    Conclusion
    The study findings revealed that oral administration of Achillea millefolium extract with dose of 500mg/kg in ovariectomized female rats caused a significant reduction in infarct volume, neurological disorders and sensorimotor disorder after middle cerebral artery occlusion.
    Keywords: Achillea millefolium, Cerebral ischemia, Estrogen, Ovariectomy, Rat
  • A. Rahi, N. Sattarahmady, H. Heli* Pages 1737-1754
    Nanomaterials involve the structures with at least one dimension of <100 nm. Recently, development in nanotechnology has led to the use of nanomaterials in many different fields. On the other hand, increasing use of nanomaterials has resulted in release of these materials to the environment. Therefore, before employing these materials in biological and living systems, they should be evaluated in terms of biocompatibility and distribution. Although the toxic effects of nanomaterials on living organisms, human health and the environment have been studied by some researchers, there are too much uncertainty regarding the effects and mechanisms of toxicity of nanomaterials. Therefore, understanding the toxicity effects of nanomaterials is highly desirable. Cellular uptake mechanisms and dispersion of nanomaterials in biological environments depend on their physicochemical properties. Therefore, knowledge of the unique characteristics of nanomaterials and the interactions of nanomaterials with biological systems, are important criteria for the safe use of nanomaterials. Properties of nanomaterials such as size, shape, aspect ratio, density, surface and structural defects and dissolving rate are the main causes of cytotoxicity and side effects of these materials in the body. Exposure to nanomaterials may cause a range of acute and chronic effects, including inflammation, exacerbation of asthma, metal fume fever, fibrosis, chronic inflammatory diseases and cancer. The present paper, reviews the previous studies aiming at the investigation of the relation between the physiochemical properties of nanomaterials and their toxicity.
    Keywords: Nanomaterials, Nanotechnology, Safety, Toxicity