فهرست مطالب

توسعه پرستاری در سلامت - سال پنجم شماره 8 (پاییز و زمستان 1393)

نشریه توسعه پرستاری در سلامت
سال پنجم شماره 8 (پاییز و زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/08
  • تعداد عناوین: 11
|
  • سیما هاشمی*، مریم امیری، لیلا نیسی، محمدکاظم مکارم مسجدی، فهیمه سیاری صفحه 5
    زمینه و هدف
    یکی از شایع ترین روش های تشخیص و درمانی در بیماران قلبی آنژیوگرافی قلبی می باشد که باعث افزایش اضطراب شده و بیماران را در معرض خطر قرار می دهد. هدف از این مطالعه تعیین تاثیر موسیقی ملایم بر شاخص های فیزیولوژیک اضطراب بیماران تحت آنژیوگرافی قلبی است.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش نیمه تجربی 80 بیمار تحت آنژیوگرافی قلبی بستری در بخش سی سی یو بیمارستان گنجویان دزفول مورد مطالعه قرار گرفتند. واحدهای پژوهش به صورت هدفمند انتخاب و سپس به طور تصادفی در دو گروه آزمون و کنترل قرار گرفتند. ابزار جمع آوری داده ها شامل پرسشنامه و برگه ثبت شاخص های فیزیولوژیک اضطراب بود. شاخص های فیزیولوژیک اضطراب شامل نبض و تنفس و فشارخون سیستول و دیاستول یک ساعت قبل از آنژیوگرافی قلبی ثبت شده و سپس بیماران گروه مداخله به مدت بیست دقیقه موسیقی ملایم بدون کلام را با گوشی و هدفون شنیدند و مجددا شاخص های فیزیولوژیک ایشان ثبت گردید. در گروه کنترل همین اندازه گیری ها بدون پخش موسیقی انجام گردید. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و استنباطی و نرم افزار spss نسخه 16 استفاده شد.
    یافته ها
    مقایسه میانگین شاخص های فیزیولوژیک قبل و بعد از مداخله اختلاف معناداری را نشان داد (p<0/001) به طوری که میانگین تعداد نبض، تنفس، فشارخون سیستول و فشارخون دیاستول کاهش یافت.
    نتیجه گیری
    موسیقی ملایم در کاهش شاخص های فیزیولوژیک اضطراب بیماران تحت آنژیوگرافی قلبی موثر است و پیشنهاد می شود که از این روش مکمل قبل از تست های تشخیص تهاجمی مانند آنژیوگرافی قلبی استفاده شود.
    کلیدواژگان: موسیقی ملایم، شاخص های فیزیولوژیک، اضطراب، آنژیوگرافی قلبی
  • مریم رضاییان*، مهرناز گرانمایه صفحه 13
    زمینه و هدف
    معمولا از لیدوکائین جهت بی حسی و ترمیم اپی زیاتومی استفاده می شود که با عوارضی همراه است. این پژوهش با هدف مقایسه تاثیر تحریک الکتریکی عصب از طریق پوست (تنس) با تزریق موضعی لیدوکائین بر عوارض اپی زیاتومی انجام شد.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر یک کارآزمایی بالینی تصادفی، یک سوکور بوده که بر روی 80 زن نخست زا در بیمارستان تامین اجتماعی خرم آباد در سال 1387 انجام شد. نمونه ها به صورت تصادفی به دو گروه لیدوکائین و تنس تقسیم شدند. در گروه تنس الکترودها در دو نقطه طب سوزنی به نام Shenmenو Hegu از زمان شروع خروج سر نوزاد تا اتمام اپی زیاتومی وصل شد و در گروه لیدوکائین در هنگام ترمیم 10 سی سی لیدوکائین یک درصد تزریق شد. سپس شدت درد و میزان ادم در ناحیه اپی زیاتومی در دو گروه بررسی شد. تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار spss نسخه15 و آزمون های تی مستقل و من ویتنی انجام شد.
    یافته ها
    شدت درد بلافاصله بعد از برش اپی زیاتومی و درست قبل از شروع ترمیم در دو گروه اختلاف معنادار آماری نداشت (P>0.05). شدت درد حین ترمیم در گروه تنس بیشتر بود (P<0.05). شدت درد بلافاصله 1، 6 و 12 ساعت بعد از اتمام ترمیم در دو گروه از نظر آماری اختلاف معناداری داشت به طوری که شدت درد در گروه تنس کمتر بود (P<0.05). میزان ادم بلافاصله، 1 و 12 ساعت بعد از اتمام ترمیم در گروه تنس کمتر بود (P=0.000).
    نتیجه گیری
    با توجه به درد و ادم کمتر بعد از اپی زیاتومی در گروه تنس پیشنهاد می شود از تنس به عنوان یک روش مکمل جهت کاهش درد حین ترمیم اپی زیاتومی استفاده شود.
    کلیدواژگان: اپی زیاتومی، درد، لیدوکائین، تحریک الکتریکی عصب از طریق پوست (تنس)
  • اطهر راسخ جهرمی، صفیه جمالی*، فاطمه زارعی صفحه 21
    زمینه و هدف
    فعالیت جنسی و رضایت حاصل از آن یکی از اساسی ترین ابعاد زندگی زنان است. عوامل متعددی در پیدایش و عدم رضایت جنسی زنان دخیل هستند. یکی از این مشکلات شلی عضلات کف لگن است. با توجه به عدم رضایت مندی جنسی و شیوع عمل کولپوپرینورافی انتخابی، این مطالعه با هدف بررسی عملکرد جنسی قبل از کلپوپرینورافی و 6 و 18 ماه بعد از آن انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه نیمه تجربی (Quasi Experimental) از نوع قبل و بعد بوده است که بر روی 79 نفر از زنان مبتلا به شلی عضلات پرینه و واژن انجام شد. از تمامی زنان واجد شرایط بعد از گرفتن رضایت نامه آگاهانه کتبی درخواست شد که پرسش نامه دموگرافیک و پرسش نامه استاندارد عملکرد جنسی زنان (FSFI) را قبل از عمل و 6 و 18ماه بعد از آن تکمیل کنند. پایایی این ابزار با الفای کرونباخ 7/0 می باشد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 16و آزمون های آماری تی زوجی، Repeated Measurs Test مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    بررسی داده ها نشان داد میانگین سنی زنان 5/30±34/02 سال بود. میانگین نمره عملکرد جنسی کل از 3/09±24/19 قبل از عمل به ترتیب به 3/41±26/92 و 1/32±32/61 در 6 و 18 ماه بعد از عمل افزایش یافت که این افزایش مربوط به بهبود عملکرد جنسی درحیطه های میل، تهیج، ارگاسم، رضایت مندی بوده است. همچنین نتایج نشان داد دیس پارونی و کاهش لوبریکاسیون 6 ماه بعد از عمل افزایش یافته بود که 18ماه بعد از عمل بهبود نشان داد (P<0.001).
    نتیجه گیری
    بررسی نشان داد طی مدت 6 و 18 ماهه پس از جراحی کولپوپرینورافی عملکرد جنسی بهبود یافته بود. این امر نشان می دهد که کلپوپرینورافی الکتیو تاثیر مثبتی بر عملکرد جنسی زنان دارد.
    کلیدواژگان: عملکرد جنسی، کلپوپرینورافی، زنان، سنین باروری
  • لیلا کریمی، مژگان منتظریان*، زیبا مهرمند، احسان بهرامپور صفحه 31
    زمینه و هدف
    امروزه ایمن ترین و دقیق ترین راه تعیین جنسیت سونوگرافی است. زودترین زمانی که سونوگرافی می تواند جنسیت را تشخیص دهد، ابتدای سه ماهه دوم بارداری است. چنانچه بتوان با روش های آزمایشگاهی نظیر بررسی تیتر بتا را خیلی زود و در مراحل ابتدایی بارداری و حتی قبل از سونوگرافی تشخیص داد، می توان اقدام به سقط قانونی و جلوگیری از تولد نوزاد بیمار نمود. هدف از این مطالعه ارتباط سطح گنادوتروپین جفتی (β-hCG) در خون مادر با جنس نوزاد می باشد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش از نوع همبستگی است. در این مطالعه از بین زنان باردار مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر دزفول که به منظور تشکیل پرونده مراقبت بارداری مراجعه می نمودند،290 نمونه به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه و روش جمع آوری آن مصاحبه بود. از تمام مادران باردار در اولین مراجعه تیتر -hCGβ درخواست شد. سپس بعد از زایمان ارتباط بین تیتر -hCGβ با جنس نوزاد بررسی شد. تجزیه و تحلیل اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از آمارهای توصیفی و تحلیلی در نرم افزار SPSS انجام یافت.
    یافته ها
    مطالعه نشان داد که بین سطح تیتر بتا در مادران دارای نوزاد پسر و دختر تفاوت معناداری وجود دارد. به طوری که سطح تیتر بتا در مادران دارای نوزاد دختر از سطح بالاتری نسبت به مادران نوزاد پسر برخوردار بود (p<0.001)
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به نظر می رسد بین جنس نوزاد با تیتر بتا ارتباط وجود دارد. مطالعات تکمیلی و جامع تر مورد نیاز است تا بتوان با استفاده از این نتایج شیوه ی ارزان تر و بی خطرتر را جایگزین روش های تعیین جنسیت نمود.
    کلیدواژگان: گنادوتروپین جفتی انسان، سرم HCG، جنس نوزاد
  • صفیه جمالی*، اطهر راسخ جهرمی، فاطمه زارعی، سعید سبحانیان صفحه 37
    زمینه و هدف
    عملکرد جنسی بخش مهمی از زندگی زنان است که بر کیفیت زندگی و سلامت عمومی موثر می باشد. فاکتورهای زیادی از جمله فاکتورهای بیولوژیک، سایکولوژیک، فیزیولوژیک، ارتباط بین زوجین و نیز فاکتورهای فرهنگی و اجتماعی بر عملکرد جنسی زنان تاثیر می گذارند. حاملگی نقش مهمی در عملکرد و رفتار جنسی زنان دارد. هدف از این مطالعه بررسی عملکرد جنسی و شیوع اختلال عملکرد جنسی در زنان باردار می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی مقطعی از اردیبهشت 1391 تا شهریور1392 بر روی 257 زن باردار مراجعه کننده به کلینیک زنان بیمارستان پیمانیه شهر جهرم انجام شد. جهت ارزیابی عملکرد جنسی از پرسشنامه FSFIاستفاده گردید پایایی این ابزار با آلفای کرونباخ بیشتر از 7/0 می باشد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 16 و آزمون ANOVA testو Post Hoc (LSD) مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین سنی شرکت کنندگان 4/49±26/45 بود. 143، 69 و 45 نفر به ترتیب در سه ماهه های اول، دوم و سوم بارداری بودند. بررسی نشان داد 1/79 درصد از زنان دارای اختلال عملکرد جنسی بودند (26/5>FSFI). فقط 52 نفر (20/9 درصد) عملکرد جنسی طبیعی داشتند (26/5≤FSFI).
    23/4 درصد از زنان در سه ماهه اول، 30/5 درصد در سه ماهه دوم و 46/2 درصد در سه ماهه سوم، اختلال عملکرد جنسی داشتند. اختلاف معنا داری بین عملکرد جنسی و حیطه های آن در سه ماهه های بارداری دیده شد (0/05>p).
    نتیجه گیری
    اختلال عملکرد جنسی در زنان باردار شایع است. شیوع این اختلال در سه ماهه سوم بیشتر است. زنان باردار و همسرانشان باید در مورد تغییرات فیزیکی و روانی در بارداری تحت مشاوره قرار گیرند.
    کلیدواژگان: اختلال عملکرد جنسی، سه ماهه بارداری، زنان باردار
  • فاطمه گودرزی*، آرزو شاهسواری، سعید فروغی، فیروزه پیامنی، مجید میری صفحه 47
    زمینه و هدف
    سندرم فرسودگی شغلی یکی از خطرات شغلی است که می تواند وضعیت فیزیکی و ذهنی پرسنل را تحت تاثیر قرار دهد. این معضل به عنوان یک اختلال اساسی در پرسنل مراقبت بهداشتی شناخته شده و به دلیل بالا بودن سطوح استرس در پرستاران در حال افزایش است. پژوهش حاضر با هدف بررسی وضعیت فرسودگی شغلی و برخی عوامل مرتبط با آن در پرستاران شاغل در بیمارستان های دولتی استان لرستان صورت گرفته است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی مقطعی، جامعه پژوهش کلیه پرسنل پرستاری شاغل در بیمارستان های دولتی استان لرستان بودند. حجم نمونه 297 نفر بود که به روش چند مرحله ای تصادفی به مطالعه وارد شدند. از پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و ویژگی های شغلی و پرسشنامه فرسودگی شغلی ماسلاچ MBI) Maslach Burnout Inventory) که ابزاری روا و پایاست جهت جمع آوری داده ها استفاده گردید. داده های حاصل با نرم افزار SPSS نسخه 16 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    اکثر واحدهای مورد پژوهش سطح بالایی از شدت و دفعات فرسودگی شغلی در بعد احساس عدم کفایت شخصی، سطح متوسطی از دفعات فرسودگی شغلی در بعد مسخ شخصیت و سطح پائینی از دفعات فرسودگی شغلی در بعد خستگی عاطفی داشتند. بین فرسودگی شغلی با برخی ویژگی های دموگرافیک و ویژگی های شغلی از قبیل سن، جنس، سمت شغلی، سابقه کاری و میزان ساعات کاری ارتباط آماری معنی دار مشاهده گردید.
    نتیجه گیری
    نتایج تحقیقات متعدد حاکی از شیوع بالای فرسودگی شغلی در پرستاران و نیز تفاوت و حتی در برخی موارد تناقض در رابطه با عوامل مرتبط با فرسودگی شغلی در محیط های کاری مختلف است. به همین جهت ضرورت دارد که مدیران سازمان ها با توجه به عوامل زمینه ساز فرسودگی شغلی در سازمان خود در جهت شناسایی و رفع این عوامل اقدامات مجدانه ای صورت دهند.
    کلیدواژگان: فرسودگی شغلی، استرس، پرستار
  • فرزانه کیمیایی مهر، لیلا ریاحی*، امیر اشکان نصیری پور صفحه 59
    زمینه و هدف
    ممیزی بالینی فرآیند بررسی بهبود کیفیت است، با هدف بالا بردن کیفیت خدمات ارائه شده به بیماران و نتایج حاصل از آن می باشد. این پژوهش با هدف تعیین رابطه عملکرد ممیزی بالینی با کیفیت ارائه خدمات پرستاری بخش جراحی بیمارستان هاشمی نژاد تهران به منظور ارزشیابی و بهبود کیفیت خدمات انجام گردید.
    مواد و روش ها
    این پژوهش یک مطالعه تحلیلی می باشد که در سال1392 در بیمارستان هاشمی نژاد تهران انجام شد. جامعه آماری مربوط به این پژوهش، منابع اطلاعاتی تهیه شده، از چک لیست های استاندارد دانشگاه تهران، به صورت قبل و بعد از اجرای ممیزی بالینی بوده و داده ها با استفاده از نرم افزار spss نسخه 7 و آزمون همبستگی پیرسون جهت تعیین رابطه دار بودن بین عملکرد ممیزی بالینی و فرآیندهای پرستاری مورد ارزیابی قرارگرفتند.
    یافته ها
    از حیطه های مورد مطالعه، بین عملکرد ممیزی بالینی با مراقبت های مدیریت شده و احتیاط همه جانبه (p=0.2) مراقبت های اولیه(p=0.69)، اقدامات دارویی (p=0.18)، ارتباط معنی داری وجود نداشت. سایر حیطه ها الکتروشوک (p=0.02)، اکسیژن تراپی(p=0.05)، CPR (p=0.04)، کنترل و نظارت (p=0.03)، آموزش به بیمار و همراهان (p=0.03)، پیشگیری از خطاهای دارویی (p=0.01)، طرح تکریم ارباب رجوع (P=0.03) ارتباط معنی داری وجود داشت (p<0/05).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به دست آمده، شناسایی موانع اجرای ممیزی بالینی، بررسی مشکلات به صورت تیمی، ارائه راهکارهای ارتقاء کیفیت و اجرای صحیح و مستمر آن ها، ارتقاء آگاهی پرستاران به عنوان راهکارهایی برای ارتقاء ممیزی بالینی پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: عملکرد، ممیزی بالینی، کیفیت خدمات پرستاری، بخش جراحی
  • لیلا ریاحی*، پوران رئیسی، معصومه محمدزاده الهوردیخانی صفحه 67
    زمینه و هدف
    مقوله پاسخگویی برای سیاست گذاران سلامت بسیار اهمیت دارد. از سویی پایبندی به اصول اخلاق حرفه ای، سلامت و رفاه بیماران را در مرکز توجهات خود قرار می دهد. این مطالعه با هدف بررسی رابطه میزان پاسخگویی پرستاران با اخلاق حرفه ای پرستاری در بیمارستان شهید بهشتی انجام شد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش یک مطالعه از نوع همبستگی است که در سال 1392 در بیمارستان شهید بهشتی بابل انجام گرفت. جامعه آماری شامل پرستاران با تحصیلات دانشگاهی بودند که به روش سرشماری (285 نفر) تعیین شدند. ابزار مطالعه پرسشنامه استاندارد حرفه ای و مراقبتی پرستاران بود که اعتبار آن به روش اعتبار محتوی بود و پایایی آن از روش آلفای کرونباخ 0/86 اندازه گیری شد. داده ها با استفاده از نرم افزار spss نسخه 17 و آزمون همبستگی اسپیرمن تحلیل گردید.
    یافته ها
    یافته های حاصل از این مطالعه نشان داد بین میزان پاسخگویی پرستاران در نقش متخصص بالینی با اخلاق حرفه ای (r=0.134، p=0.037) و بین میزان پاسخگویی پرستاران در نقش آموزش دهنده با اخلاق حرفه ای (r = 0.231، p=0.000) رابطه معنی دار آماری وجود داشت.ولی بین سایر مولفه ها (نقش پژوهشگری و نقش مدیر) با اخلاق رابطه معناداری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    بین پاسخگویی پرستاران با اخلاق حرفه ای پرستاری، رابطه مثبت و معناداری وجود دارد با توجه به نتایج پیشنهاد می شود جهت ارتقاء هر چه بیشتر، مدیران، برنامه ریزان و مربیان با برنامه های آموزشی و تدوین خط مشی های مورد نیاز توجه لازم را در زمینه رعایت استانداردهای عملکرد حرفه ای و اخلاق حرفه ای پرسنل درمانی به عمل آورند.
    کلیدواژگان: پاسخگویی پرستاران، اخلاق حرفه ای، بیمارستان
  • حکیمه اکبری، هاجر حق شناس*، عباس سلمانی، محمدرفیع بذرافشان صفحه 77
    زمینه و هدف
    عفونت مجاری ادراری یکی از شایع ترین عفونت های باکتریایی در کودکان می باشد و می تواند باعث ایجاد عوارض زیادی شود. این مطالعه با هدف تعیین شیوع و عوامل مستعد کننده عفونت ادراری در دختران پیش دبستانی شهر گراش انجام شد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی- مقطعی می باشد که در سال 1392 در شهر گراش انجام شد. حجم نمونه شامل 222 نفر از کودکان دختر پیش دبستانی با میانگین سنی 6/5 سال، از 7 مهد کودک بود که به روش سرشماری وارد مطالعه شدند. نمونه های ادرار در آزمایشگاه کشت داده شد و رشد بیش از 105 واحد تشکیل دهنده کلونی در هر میلی لیتر از محیط کشت، مثبت تلقی شد. پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک، پرسشنامه عوامل مستعدکننده و علایم عفونت ادراری نیز به روش مصاحبه با والدین و کودکان به صورت همزمان تکمیل گردید. روایی پرسشنامه توسط 10 نفر از اساتید دانشگاهی و پایایی ابزار با آلفای کرونباخ 90 درصد و ضریب همبستگی 91 درصد تایید گردید. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS نسخه 16 استفاده شد.
    یافته ها
    از مجموع 222 نفر، 4 مورد (1/8 درصد) از نظر کشت باکتریایی پاتوژن مثبت شدند که دو نفر آن ها عفونت ادراری بدون علامت داشتند. یک نفر عفونت ادراری با علامت سوزش ادرار و یک نفر هم عفونت ادراری با علایم درد ناحیه پهلوها و شکم و خارش ناحیه تناسلی (به عنوان اولین علامت) داشت. پاتوژن عامل در سه مورد پروتئوس و یک مورد ای کولای و اصلی ترین عامل مستعدکننده عفونت، عدم شستشوی صحیح ناحیه پرینه در نمونه های مثبت بود.
    نتیجه گیری
    یافته ها نشان داد نمونه های مورد مطالعه، عوامل محافظت کننده در برابر عفونت ادراری را در سطح بالایی به کار گرفته اند که همین امر در کاهش شیوع عفونت ادراری تاثیر به سزایی داشته است.
    کلیدواژگان: شیوع، عوامل مستعدکننده، عفونت ادراری، دختران، پیش دبستانی، پروتئوس
  • اسماعیل جهانبخش، منصور هاشمی* صفحه 83
    زمینه و هدف
    امروزه در جامعه جهانی بررسی رفتارهای افراد به ویژه رفتارهای بهداشتی و سبک زندگی آنان امری ضروری است و سبک زندگی سلامت محور به الگوهای جمعی تاثیرگذار رفتار و تضمین کننده سلامت افراد مربوط می شود. هدف این مطالعه تعیین ابعاد سبک زندگی سلامت محور ساکنین شهر شوشتر می باشد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی مقطعی است. نمونه های پژوهش 321 نفر از ساکنین 15 تا 64 ساله شهر شوشتر بوده و به روش نمونه گیری تصادفی مرحله ای بر حسب مناطق شهری انتخاب گردیدند. داده ها از طریق مصاحبه و تکمیل پرسشنامه جمع آوری شدند. اعتبار ابزار از طریق اعتبار محتوی با پایایی بالا 0/97 به دست آمد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزارSPSS نسخه 18 و آزمون های آماری توصیفی و استنباطی نظیر آزمون همبستگی پیرسون، تی مستقل و آنالیز واریانس یک راهه و پیگیری دانکن استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد سبک زندگی افراد مورد پژوهش در 30/2 درصد موارد نامطلوب، 43/3 درصد متوسط و 26/5 درصد مطلوب بوده است و بین سن، سطح تحصیلات و اندازه قد با سبک زندگی سلامت محور رابطه مستقیم وجود دارد. همچنین بین وزن و تعداد اعضای خانواده با سبک زندگی سلامت محور رابطه منفی وجود دارد و با افزایش سن، میزان تحصیلات و قد افراد، بعد تغذیه سبک زندگی سلامت محور بهتر شده و افزایش وزن و تعداد اعضای خانواده منجر به کاهش بعد تغذیه سبک زندگی سلامت محور شده است.
    نتیجه گیری
    با افزایش سن و تحصیلات افراد، وضعیت سبک زندگی سلامت محور بهبود و با افزایش وزن و تعداد اعضای خانواده، وضعیت سبک زندگی سلامت محور افراد کاهش یافته است.
    کلیدواژگان: سبک زندگی سلامت محور، ابعاد، ساکنین شهر شوشتر
  • شهروز رهبری*، ملیحه آدینه فتح آبادی صفحه 91
    زمینه و هدف
    دیابت از جمله بیماری های مزمن است. بالا بودن مزمن قند خون منجر به ایجاد عوارض حاد و مزمن می شود. آگاهی بیماران در رابطه با عوارض و مراقبت های مربوطه در پیشگیری از بروز و جلوگیری از پیشرفت بیماری نقش دارد. این مطالعه با هدف تحقیق تعیین میزان آگاهی بیماران دیابتی در رابطه با عوارض و مراقبت های این بیماری انجام شد
    مواد و روش ها
    در این پژوهش توصیفی، 160 بیمار دیابتی مراجعه کننده به بیمارستان ها و مراکز بهداشت شهر نیشابور به روش نمونه گیری مبتنی بر هدف انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها یک پرسشنامه دو قسمتی شامل اطلاعات دموگرافیک و چک لیست خود ساخته بود (0/85=α). تجزیه تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار spss نسخه 17 و آزمون های همبستگی پیرسون، آزمون تی و آنالیز واریانس یکطرفه انجام شد.
    یافته ها
    آگاهی کلی اکثریت بیماران 62/5 درصد در رابطه با عوارض بیماری دیابت متوسط بود.کمترین نمره به بعد آگاهی از نحوه شستشوی پاها مربوط می شد (53/1 درصد). بین سن و آگاهی از نحوه برقراری جریان خون در پاها، مدت ابتلاء به بیماری و آگاهی از مراقبت های مربوط به نفروپاتی و بین سابقه آموزش قبلی و آگاهی از نحوه بررسی روزانه، شستشوی صحیح و نحوه برقراری جریان خون مناسب در پاها ارتباط معنادار آماری مشاهده شد (p=0.00).
    نتیجه گیری
    اکثریت بیماران دیابتی در رابطه با عوارض و مراقبت های مربوط به این بیماری آگاهی ضعیف داشتند که لزوم توجه به افزایش سطح آگاهی این بیماران را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: آگاهی، دیابت، عوارض، مراقبت
|
  • Hashemi S.*, Amiri M., Neisi L., Makarem Masjedi M., Yasari F Page 5
    Background and Aim
    one of the most widespread diagnostic methods and treatments of cardiac disease is coronary angiography which leads to increasing patients anxiety and puts them at risk. The purpose of this study is determining the effect of light music on physiological parameters of anxiety in patients undergoing coronary angiography.
    Material and Methods
    In this quasi – experimental study 80 patients under coronary angiography admitted in CCU ward of Dezful Ganjavian Hospital were studied. The sample was selected base on target sampling, then randomly assigned into two music and control groups. Data collection instruments included questionnaire and anxiety physiological parameters check list consist of pulse rate, respiratory rate, systolic and diastolic blood pressure. The check list were filled one hour before coronary angiography, then music group patients listen to light music tape with earphone and headphone for 20 minutes, before and after listening light music, physiological parameters were recorded. In control group this parameters were assessed without listening light music. In order to analyze data, SPSS Software and descriptive and inferential statistics tests were used.
    Results
    Comparing the means of physiological parameters before and after the intervention showed significant differences (p<0/001). i.e, the means of pulse rate, respiratory rate, systolic blood pressure, diastolic blood pressure decreased after intervention.
    Conclusion
    Light music is effective method to reducing anxiety physiological parameters in patients undergoing coronary angiography and so it is recommended that this complementary method is used before diagnostic tests such as coronary angiography.
    Keywords: Light music, Physiologic parameters, Anxiety, Coronary angiography
  • Rezaeyan M.*, Geranmayeh M Page 13
    Background and Aim
    Local injection of lidocaine is used usually for providing pain relif for episiotomy that has certain side effects. The purpose of this study was to determine and copmare the effect of using Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation (TENS) versus lidocaine on complication of episiotomy.
    Material and Method
    This study was a single-blind randomized clinical trial that performed on 80 primiparous women who reffered to Tamin Ejtemaee hospital at khoramabad in 2008. The samples were divided randomly into two groups of Lidocaine and TENS. In TENS group, skin electrodes were attached to two acupoints (Hegu and Shenmen), TENS was started during crowning of neonate's head and discontinued right after episiorrhaphy. In lidiocaine group, plain lidocain 1% (10 ml) at the beginning of episiorrhaphy was injected, then the intensity of pain and edema in the perineum were assessed during certain periods. Data analyzed with SPSS (version15) by independent t test and mann-withney U.
    Results
    Pain intensity at immediately after and before episiorrhaphy showed no significant difference between two groups (P>0.05). The mean pain intensities at during episiorrhaphy was significantly superior in TENS group (P<0.05). Pain intensity at immediately after episiorrhaphy, 1, 6 and 12 hour after episiorrhaphy were significantly lower in TENS group (P<0.05). Perineal edema at immediately after episiorrhaphy, 1 and 12 hour after episiorrhaphy were significantly lower in TENS group (P=0.000).
    Conclusion
    Due to less pain and edema following episiotomy in TENS group, It is recommended that TENS be used as a Complementary method for decrease of episiotomy pain during repair.
    Keywords: Episiotomy, Pain, Lidocaine, Transcutaneous electrical nerve stimulation (TENS)
  • Rasekh Jahromi A., Jamali S., Zarei F Page 21
    Background and Aim
    Sexual function and its subsequent satisfaction are among the most important aspects of women’s life, several factors contribute to the women's lack of sexual satisfaction. One of these factors is vaginal muscle relaxation. Due to the couples’ dissatisfaction and the prevalence of elective colpoperineorraphy, the present study aimed to evaluate the sexual function before, 6and 18 months after colpoperineorraphy.Materisal &
    Methods
    The present study was a quasi-experimental study which was conducted on 76 women with perineal and vaginal muscle relaxation. After obtaining written informed consents, all the study subjects were required to complete the demographic and Female Sexual Function Index(FSFI)questionnaires before, 6 and 18 months after colpoperineorraphy. The reliability of the instrument with Cronbach's alpha of 0.7 is accepted. The data were analyzed by SPSS16 software, using paired t-test, repeated measurs Test.
    Results
    The mean age of the participants was 34/371±5/102 years. The mean score of FSFI increased from 24.19±3.09 befor opration to 26.92±3.41 and 32.61±1.32, 6 and 18 months after opration respectively (p<0/001). Moreover, the scores of desire, arousal, orgasm, lubrication and satisfaction had significantly increased (P<0.001). But the increase Dysparenuia and decrease lubrecation were seen 6 months after surgery, but 18 months later was improved (P<0.001).
    Conclusion
    The results of the present study showed that sexual function had improved 6 and 18 months after colpoperineorraphy. This indicates that colpoperineorraphy has a positive effect on the women’s sexual function.
    Keywords: Sexual function, Colpoperineorraphy, Women, Reproductive age
  • Karimi L., Montazerian M.*, Mehrmand Z., Bahrampour E Page 31
    Background and Aim
    Todays, the safest and most accurate way to determine gender is ultrasonography. The earlies time that ultrasonography can be detected the gender is beginning of the second trimester of pregnancy. If the libratory test such as beta titers can identify the early stages of pregnancy even before Ultrasound diagnosis in high risk families maybe cause to legal abortion and to prevent the birth abnormality. This study aimed to investigate the relation between maternal serum HCG and fetal gender.
    Material and Methods
    This is a correlational study in which the relationship between β-hCG levels were measured with sex. In this study, Among pregnant women who referred to the Dezfuls health centers for filing prenatal care, 290 samples were selected by convenience sampling. the first session, all of the pregnant women were asked about β-hCG levels. After delivery the relationship between β-hCG levels were assessed with fetal sex. The data were analyzed data by descriptive and Inferential statistics tests using SPSS Software
    Results
    The result showed that there was a significant difference between β-hCG level in mothers of boys and girls. so that mothers of boy baby showed a higher level of β-hCG than who had a girl (p<0.001).
    Conclusion
    According to these results, it seems that there is a relationship between fetal sex and level of β-hCG in pregnancy. More Complementary studies are needed to use these findings to replace cheaper and safer alternative method to determine the fetal sex.
    Keywords: Human chrionic gonadotropin, Serum HCG, Fetal gender
  • Jamali S.*, Rasekh Jahromi A., Zarei F., Sobhanian S Page 37
    Background and Aim
    Sexuality is an important part of women’s life that influences on quality of life and general well-being. There are many factors influencing the female sexual function including biological, psychological, physiological, couple relationship and sociocultural factors. Pregnancy plays an important role in the sexual function and behavior of women. This study aims to evaluate the sexual function and determine the prevalence of sexual dysfunction among pregnant women.
    Material and Methods
    A cross-sectional study was conducted between April 2012 and september 2013 using 257 healthy pregnant women who referred to antenatal clinic, paymaneh Hospital in Jahrom. The Female Sexual Function Index (FSFI) questionnaire was used for sexual function assessment. The reliability of the instrument was assessed by Cronbach's alpha (α=0.7). The data were analyzed by SPSS16 software, using ANOVA and Post Hoc (LSD) Tests.
    Results
    The mean age of respondents was 26.45±4.49 years. 143, 69 and 45 pregnant women were in their first, second and third trimester respectively. the results showed that (79.1%) were categorized as potentially sexual dysfunction (FSFI score<26.5) while only 52 (20.9%) had normal sexual function (FSFI score>26.5). The sexual dysfunction among pregnant women was rated 23.4% in the first, 30.5% in the second and 46.2% in the third trimester. There was a significant difference between scores of all FSFI domains with trimesters (p<0.05).
    Conclusions
    Prevalence of sexual dysfunction is high during pregnancy and reaches higher levels in the third trimester. Pregnant women and their partners need counseling about physical and psychological changes in pregnancy.
    Keywords: Sexual dysfunction, Trimester, Pregnancy women
  • Goudarzi F.*, Shahsavari A., Foroghi S., Payamani F., Miri M Page 47
    Background and Aim
    Job burnout as occupational risk can affect physical and mental situations’ staff. This problem has known as an important disorder between health care staff and it is growing because of being high level of stress in these staves. This survey was designed to evaluate burnout rate and its related factors in nurses working in governmental hospitals in Lorestan.
    Material and Methods
    In this cross sectional descriptive study, research population was total nurses working in governmental hospital in Lorestan province. 297 nurses was selected for studying by randomized multi-stage sampling. Data was collected using the demographic and characteristic questionnaire and Maslach Burnout Inventory (MBI) that is valuable and reliable questionnaire. Data was analyzed by 16 SPSS software.
    Results
    Most of sample had high level of frequency and intensity of job burnout in sense of personal non-accomplishment dimension, moderate level in depersonalization dimension and low level of emotional exhaustion dimension. In addition there is a significant relation between job burnout with some demographic and job characteristics such as age, gender, job situation, work experience and work hours in month.
    Conclusion
    Results of various researches showed that nurses have high prevalence of job burnout and there are differences and conflictions between results of researches in related factors with job burnout. Because of that, managers should identify and remove these factors.
    Keywords: Job burnout, Stress, Nurse
  • Kimiaimehr F., Riyahi L.*, Nasiri Pour Aa Page 59
    Background and Aim
    Clinical audit is a quality improvement process, with the aim of raising the quality of services provided to patients and the its results. This study was conducted to determine the relation between medical audit performance and quality of nursing services in surgery unit of Tehran Hasheminejad hospital' in order to evaluation and improvement the quality of services.
    Material and Methods
    This study is analytical study conducted at Tehran Hasheminejad hospital in 2013. The statistical society of the study was the data that gathered by standard checklists of the Tehran University, pre and post implementation of medical audit,the data was analyzed using SPSS7 by Pearson correlation coefficient test to determine the relation between medical audit and nursing process.
    Results
    In studied dimensions, there were not a significant relation between clinical audit performance and controlled cares (p=0.2), primary care(p=0.69) and drug actions (p=0.18). there were a significant relation between clinical audit performance and working with electroshock (p=0.02), oxigen therapy (p=0.05), CPR (p=0.04), controlling and monitoring (p=0.03), patient and companinos education (p=0.03), the process of avoiding drug mistakes (p=0.01) and client glorification (P=0.03).
    Conclusion
    According to the results, the following strategies are recommended for improving the medical audit; identify barriers to implementation of clinical audit, review problems as a team, providing solutions that improve the quality and the correct implementation and continuous promotion of nurses.
    Keywords: Performance, Medical audit, Nursing care qualities, Surgical unit
  • Riahi L.*, Raeissi P., Mohammadzade M Page 67
    Background and Aim
    Accountability is a very important issue for health policymakers. On the other hand, respecting the professional ethics looks attentively at the health and welfare of patients. This study aimed to investigate the relationship between nurses’ accountability and professional nursing ethics in Shahid Beheshti Hospital.
    Materials and Methods
    This is a correlation study that was performed at Babol Shahid Beheshti Hospital in 2013-2014. The statistical population includes graduated nurses selected by census method (285 samples). The study tool was a standardized nursing care questionnaire. Its validity was measured by validation assessment method and the reliability was measured by Cronbach's alpha method (α=0.86). Data were analyzed using the SPSS17 software, spearman correlation test.
    Results
    The results showed that there was a significant statistical relationship between nurses accountability rate as clinical specialists and professional ethics (r=0.134, p=0.037) and also between nurses accountability rate as educators and professional ethics (r = 0.231, p=0.000). But there was no significant relationship between other components (eg researcher and manager) and professional ethics.
    Conclusion
    There is a significant positive relationship between nurses accountability and professional nursing ethics. According to the results, It is suggested that, in order to develop more than before, the managers, planners and educators should more attend to the following of professional performance standards and professional ethics of Medical staffs through training programs and codifying needed policies.
    Keywords: Nurses accountability, Professional ethics, Hospital
  • Akbari H., Haghshenas H.*, Salmani A., Bazrafshan Mr Page 77
    Background and Aim
    Urinary tract infection (UTI) is one of the most common bacterial infections in children and causes a lot of complications. This study aimed to determine the Prevalence and Predisposing factors of urinary tract infections in preschool girls in Gerash city.
    Material and Methods
    This is a cross-section analytical study that was conducted in Gerash city in1392. The sample size consisted of 222 preschool girls with an average age of 5.6 years old, from 7 kindergartens that were studied by census method. The urine samples were cultured in laboratory and Colony counters greater than 105 CFU/ml was considered as positive. Demographic questionnaire, risk factors questionnaire and symptoms of UTI was Completed by interviews with children and their parents simultaneously. The validity of questionnaire was confirmed by 10 Professors and it’s reliability was confirmed with a Cranach’s alpha of 90% and a correlation coefficient of 91%.
    Results
    Out of 222 cases, pathogens bacterial cultures of 4 cases (1.8%) were positive that two of them had asymptomatic UTI. one person had UTI with dysuria, another one had UTI with flank pain, abdominal pain and itching in the genital area (as the first sign). pathogenic factor in three cases was Proteus and one was E. coli. The main predisposing factor in positive cases was the improper washing of the perinea region.
    Conclusion
    The result showed that children have used protective factors against the urinary tract infections in a high level, which caused significant impact on reducing the incidence of infection.
    Keywords: Prevalence, Predisposing factors, Urinary tract infections, Girls, Preschool
  • Jahanbakhsh E., Hashemi M.* Page 83
    Background and Aim
    Todays in global world, investigating people's behavior, specially their healthy behavior and life style is necessary. Healthy lifestyle is related to patterns of behavior and ensuring effective public health.This study aimed to investigate the dimensions of Health-Based life style in Shushtar residents.
    Material and Methods
    This research is a cross sectional study. The samples of the study were 321 people of 15 to 64 years old from Shushtar residents who were selected by staging random sampling based on different regions of the city. Data were collected by interview and completing questionnaire. Validity of the instrument was conducted by content validity. the reability of instrument is acceptable. In order to analyze data, SPSS 18 Software and descriptive and Inferential statistics tests such as Pearson correlation test, t-test, ANOVA and Duncan were used.
    Results
    the results showed that subjects lifestyle at 30.2, 43.3 and 26.5 percent of samples were unfavorable, average and favorable respectively. there was positive significant correlation between age, level of education and height with health-oriented lifestyle, there was negative significant correlation between weight and number of family members with health-oriented lifestyle. Nutrition dimension of health oriented lifestyle was improved by increasing age, educational level and height, whereas the number of family members and gain weight decreased nutrition dimension.
    Conclusion
    health-oriented lifestyle was improved by increasing age, education and height and decreased by increasing weight and number of family members.
    Keywords: Health, based life style, Aspects, Shushtar residents
  • Rahbari Sh*, Adineh Fahabadi M Page 91
    Background and Aim
    Diabetes is a chronic disese. Chronic high blood suger leads to acute and chronic complications. Patient's knowledge about the related Complications and Cares can lead to prevention and control of disease progress. The aim of this study was to determine patients knowledge about diabetes complications and cares.
    Material and Methods
    In this descriptive study, 160 diabetic patients that referdt to hospitals and health centers of neyshabur were selected using purposive sampling. Data were gathered by a questionnaire consisting of two parts: demographic information and self-made questionnaire (α=0.85). The data were analyzed by SPSS 17 software, using Pearson correlation, t-test and ANOVA.
    Results
    The overall knowledge of majority of patients 62.5% about complications was moderate. The lowest score was related to the knowledge of how to wash feet 53.1%. The level of awareness of how to check feet daily in majority of patients was poor. Statistically significant correlations were observed between age and knowledge of how blood flow in the legs,duration of diabetes and knowledge about nephropathy, also Statistically significant correlations were observed between previous teaching experience and knowledge of how to check feet daily,proper washing and how to maintain good blood flow in the legs (p=0.00).
    Conclusion
    Majority of diabetic patients had poor knowledge about diabetes complications and care, that shows more attention to patient education and increases awareness.
    Keywords: Knowledge, Diabetes, Complications, Care