فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات میان رشته ای در علوم انسانی
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 25، زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/11/26
  • تعداد عناوین: 7
|
  • بختیار شعبانی ورکی، امین بابادی صفحات 1-25
    امروزه تعاریف و گونه شناسی های متعددی از همکاری رشته ها ارائه شده است. بررسی منابع، از گفتمان های متنوع، متمایز و بعضا متضاد حکایت می کنند. در این مقاله به منظور ارائه تصویری روشن از همکاری رشته ای، ضمن ارائه و نقد فهم رایج از همکاری رشته ها و گونه شناسی های وابسته به آن، تکثر رشته ای به عنوان بدیل فهم رایج از همکاری رشته های مختلف ارائه شده است. بر این اساس چنین ادعا می شود که می توان گونه های دیگر همکاری رشته ای نظیر چندرشته ای، بین رشته ای، میان رشته ای و فرارشته ای را زیر چتر تکثر رشته ای دسته بندی کرد. در تکثر رشته ای، برخلاف فهم رایج از همکاری رشته ها (نظیر: میان رشته ای) رویکرد معرفت شناختی در مقابل رویکرد ابزاری قرار ندارد. همکاری بین رشته ای از این منظر، سرانجام، به صورت فرارشته ای متبلور می شود. بنابراین تکثررشته ای در مقابل نظام رشته ای قرار نمی گیرد، بلکه نقش مکمل حوزه های دانش را ایفا می کند. به علاوه، در تکثر رشته ای ارتباط طولی در همکاری رشته ها، جایگزین ارتباط عرضی میان آنها می شود و با نظر به مساله مورد بررسی، طرح پژوهشی و موضوع، به تدریج از نظام های ساده دانش، مطرح در نظام رشته ای، به سمت نظام های پیچیده دانش پیش می رود، به نحوی که در فرایندی تبدیل پذیر، فرارشته جدید ظهور و بروز پیدا می کند.
    کلیدواژگان: رشته، همکاری رشته ای، تکثررشته ای، فرارشته ای
  • صفحات 27-56
    بحث از روش شناخت پدیده های طبیعی، انسانی و اجتماعی همواره یکی از مجادله برانگیز ترین مباحث در میان دانشمندان علوم مختلف بوده است. پارادایم های روش شناسانه متفاوت هرکدام براساس مبانی هستی شناسی و معرفت شناسی متفاوت بدین مساله پرداخته اند. پارادایم اثبات گرایی (پوزیتیویستم)، به جهان یگانه مستقل از ذهن باور دارد، در نتیجه علم را واحد می داند، بر همین اساس روش های علوم طبیعی را بر علوم انسانی و اجتماعی تحمیل می نماید. در مقابل پارادایم معناکاوی (هرمنوتیک) جهان انسانی را از جهان طبیعی متفاوت می داند، از این رو روش علوم انسانی (تاویل) و علوم طبیعی (تبیین) را از هم متمایز می سازد اما از نیمه دوم قرن بیستم پارادایم دیگری با عنوان «واقع گرایی انتقادی» شکل گرفته است که بیشتر با تحقیقات روی باسکار پیوند خورده است. این پارادایم تلاش دارد با فرا رفتن از دوگانه انگاری روشی و بهره گیری از هستی شناسی پوزیتیویستی و شناخت شناسی هرمنوتیکی به رویکردی میان رشته ای در باب شناخت دست یابد. بر این اساس، مقاله حاضر این پرسش ها را طرح می نماید که آیا واقع گرایی انتقادی را می توان به مثابه روش شناسی میان رشته ای تلقی نمود؟ آیا این پارادایم می تواند دانش میان رشته ای تولید کند؟ در نگاه نخست پاسخ این مقاله بدین پرسش مثبت است. از این رو، مقاله حاضر با بهره از روش اصل موضوعی تلاش می کند تا قابلیت مفروضات و گزاره های واقع گرایی انتقادی به عنوان روشی میان رشته ای - به ویژه در حوزه علوم انسانی و اجتماعی - را نشان دهد. مهم ترین استدلال نوشتار حاضر این است؛ مبانی هستی شناسی و معرفت شناسی چندلایه در پارادایم واقع گرایی انتقادی، نهایتا به روش شناسی چندلایه ختم می گردد که سنگ بنای تولید دانش میان رشته ای می باشد. مهم ترین یافته مقاله حاضر بدین قرار است: گزاره های پارادایم روشی واقع گرایی انتقادی نه تنها زمینه دانش میان رشته ای را فراهم می آورد بلکه به همان قوت گزاره های پارادایم های روشی اثبات گرایی و هرمنوتیک است؛ بدین معنا که این گزاره ها دارای سازگاری، استقلال و تمامیت هستند.
    کلیدواژگان: روش شناسی میان رشته ای، علوم انسانی و اجتماعی، علوم طبیعی، پوزیتیویسم، هرمنوتیک، واقع گرایی انتقادی
  • غلامرضا بهروزی لک، محمدرضا جلیلوند صفحات 57-94
    آینده پژوهی را باید اقدامی فرارشته ای و علمی اجتماعی دانست؛ فرارشته ای، به دلیل آنکه هم در راه رسیدن به یافته ها و گزاره های خود و هم برای توجیه آن ها از رشته های گوناگون بسیاری استفاده می کند و علمی عمل گرا، به دلیل آن که می خواهد اطلاعات موردنیاز برای اقدام های بشری را فراهم آورد؛ اقدام هایی که برای شکل دادن به آینده طراحی می شوند. آینده پژوهی برخلاف روند تخصصی شدن و تفکیک رشته ها و حرفه های گوناگون، به مثابه علمی فرارشته ای در حال تکوین و تکامل است. قلمرو موضوعی آینده پژوهی، تمام بخش های فرهنگ، اقتصاد، سیاست، تکنولوژی و هنر را در بر گرفته و نظر به تغییرات پیش رو، موضوعات آن رو به افزایش است. این مطالعه که دارای جهت گیری اکتشافی-توصیفی می باشد، با مروری بر مقالات و کتب موجود در حوزه آینده پژوهی، تلاش دارد سیر تحولات فرارشته آینده پژوهی را در دهه های 1960 و 1970 بررسی نماید و ضمن شناسایی موسسات و اندیشمندان تاثیرگذار بر این روند، پارادایم هایی را که پس از جنگ جهانی دوم و جنگ سرد شکل گرفته، برشمرد. نتایج نشان می دهد که تاکنون دو پارادایم در سیر تحول آینده پژوهی وجود داشته است و نشانه هایی از ظهور یک پارادایم نیز جدید به چشم می خورد.
    کلیدواژگان: فرارشته، سیر تحولات آینده پژوهی، پارادایم، جنگ جهانی دوم، جنگ سرد
  • سیدمحسن علوی پور صفحات 95-117
    سینما از همان آغاز به مثابه موقعیتی برای تالیف و عرضه اندیشه و از جمله اندیشه سیاسی شناخته شده است و بسیاری از سینماگران مولف تلاش داشته اند با بهره گیری از امکاناتی که تصویر سینمایی در اختیار آنها قرار می دهد، مولفه های هنجارین سیاسی و سامان نیک اجتماعی را بازنمایی کنند. این تلفیق اندیشه و هنر البته صورت های گوناگونی به خود می گیرد و در بیان خویش نیازمند ظرف های متنوعی است. به عنوان مثال، روایت تاریخی در سینما می تواند به مثابه محلی برای عرضه اندیشه های انتقادی و هنجارین سیاسی در نظر گرفته شود. پژوهش حاضر به دنبال آن است که با بررسی گونه های مختلف بهره گیری از روایت تاریخی به منظور عرضه اندیشه سیاسی در سینمای ایران، موقعیت میان رشته ای سینما به مثابه تقاطع معرفت های تاریخی و اندیشه ورزانه سیاسی را مورد کاوش قرار دهد.
    کلیدواژگان: سینما، اندیشه سیاسی، روایت تاریخی
  • سمیه اسمعلی زاده، رضامراد صحرایی صفحات 119-143
    گفتمان، حاصل مطالعه زبان به عنوان یک پدیده اجتماعی یا رویکردی جامعه شناختی به آن است و متن، امری است اجتماعی در خلال روابط اجتماعی و نه بیرون و مستقل از آن. بنابراین متن، محصول گفتمان است و برای درک یک متن و تعیین روابط پیوستگی میان جملات، باید دانش اجتماعی و فرهنگی مربوط به «جهان» به صورت پیش فرض وجود داشته باشد. همچنین، ویژگی یک متن خوب، ایجاد تعامل بین نویسنده و خواننده است. این تعامل در متون آموزشی منجر به یادگیری بهتر زبان آموز می شود. در متون خواندنی، علائمی برای ایجاد تعامل بین نویسنده و خواننده وجود دارد که موجب فهم بهتر خواننده از متن پیش روی خود و درک دقیق تر او از متن می شود. استفاده از این علائم تعاملی در متون ضرورتی انکارناپذیر است. برای درک بهتر نقش و اهمیت علائم تعامل مشارکت کنندگان در گفتمان، درک مفاهیمی مانند گفتمان، تحلیل گفتمان، تحلیل متن و مباحث مربوط به آن ضروری است. در این پژوهش، میزان استفاده از این علائم در متون نوشته شده فارسی و انگلیسی توسط نویسندگان فارسی زبان و غیرفارسی زبان را در چارچوب مدل تعاملی (هایلند، 2005) بررسی شده و نحوه تعامل نویسنده و خواننده در سه گروه از مقالات علمی (مقالات فارسی فارسی زبانان، مقالات فارسی غیرفارسی زبانان، مقالات انگلیسی غیرفارسی زبانان) مورد تحلیل قرار گرفته است. این پژوهش هم کمی است و هم کیفی. تجزیه و تحلیل داده های این پژوهش، حاکی از آن است که بیشترین میزان استفاده از علائم تعامل در کل پیکره مربوط به جملات معترضه و کمترین آن مربوط به جملات پرسشی است. همچنین، با توجه به تقسیم بندی این علائم به دو بخش موضع گیری و مشارکت جویی، مقالات هر سه گروه نتایج متفاوتی در هر دو بخش داشتند.
    کلیدواژگان: گفتمان، متن، علائم تعامل خواننده و نویسنده، موضع گیری، مشارکت جویی
  • ریحانه نیک روش، مریم قاسمی سیچانی صفحات 145-172
    کریستین نوربرگ شولتز در تبیین نظریات خود در رابطه با پدیدارشناسی معماری، وامدار اندیشه های مارتین هایدگر بوده و یکی از راهکارهای هویت بخشی به مکان را ایجاد محیط های واجد معنا دانسته است. شولتز را می توان از جمله نظریه پردازانی به شمار آورد که پس از گیدئون، به ایجاد نگرش های نوین در معماری پرداخت و توجه به دیگر زمینه های علمی را لازمه دستیابی به ماهیت واقعی معماری دانست. در واقع رویکرد پدیدارشناسی را می توان یکی از گونه های میان رشته ای دانست که در راستای تبیین هستی و معرفت در دیگر زمینه ها همچون طراحی فضاهای مختلف گام برمی دارد. بر این اساس تاکید بر گرایش ها و مطالعات میان رشته ای می تواند شناخت و فهم موضوعات چندوجهی را میسر نموده و با بررسی راهکارهای گوناگون، بسط و گسترش علمی ابعاد مسئله را امکان پذیر سازد. مقاله حاضر در رویکردی میان رشته ای و پدیدارشناسانه و با تاثیرپذیری از نظریه های نوربرگ شولتز، به بررسی مفهوم مکان و فضا و لزوم توجه به آن در فضاهای کودکان پرداخته است. در این میان ابتدا شناخت مختصری راجع به کتاب نوربرگ شولتز در رابطه با رویکرد پدیدارشناختی به دست آمده و با بررسی ایده های دیگر نظریه پردازان، نتایجی پیرامون اهمیت القاء مفهوم روح مکان در فضاهای معماری حاصل می شود. در این پژوهش، با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی و با بهره گیری از ابزار گردآوری اطلاعات، همچون مطالعات کتابخانه ای و اسنادی، سعی شده است تا مفاهیم و اصول مرتبط با ارتقای کیفیت فضاهای کودکان مورد بررسی و تحلیل قرار گیرد. بر این اساس می توان گفت، معانی، فرهنگ و تاریخ یک مکان از جمله عوامل هویت بخش آن بوده که باعث ایجاد خاطرات و حس تعلق افراد به مکان و در نتیجه شکل گیری شخصیت افراد در دوران کودکی می گردد. لذا یکی از وظایف اصلی معماران امروز، ایجاد معانی در فضاهای کودکان و یادآوری سنت ها و هویت فرهنگی آن ها از این طریق می باشد، تا در نتیجه آن کودکان بتوانند ارتباطی تنگاتنگ میان گذشته، حال و آینده خود برقرار نمایند.
    کلیدواژگان: روح مکان، کودک، پدیدارشناسی، نوربرگ شولتز، میان رشته ای
  • فردین منصوری، علی ثقفی، نعمت الله موسی پور صفحات 173-207
    دانش حسابداری در ایران، با گذر از دوران آموزش، چندی است که به طور جدی وارد عرصه پژوهش و تحقیق شده است. با افزایش تحصیلات تکمیلی و بودجه های تحقیقاتی، رساله ها و طرح های پژوهشی زیادی اجرا شده است و تجارب بسیاری در باب چگونگی انجام پژوهش در سطح استانداردهای متعارف انباشته شده است. این مسئله انتظاراتی ایجاد کرده است؛ از جمله اینکه این پژوهش ها در حل مشکل های پولی و مالی کارساز افتد. علی رغم همه تلاش های صورت گرفته در عرصه های پژوهشی کماکان مشکل های فراوانی در حوزه مالی و حسابداری کشور به قوت خود باقی مانده است. یکی از جلوه های ظهور فعالیت های علمی رشته های دانشگاهی و از جمله حسابداری، رساله های دکتری هستند که کاری جمعی و مساله محور محسوب می شوند که پس از طی فرایند داوری علمی مشروعیت می یابند. بدیهی است این رساله ها - علی الخصوص رساله های کاربردی - باید بتواند بخشی از مشکل های این حوزه را مرتفع نماید، اما در عمل چنین نیست. سوال اینجاست که چرا محصول یک فرآیند علمی، قادر به روشنگری و تبیین لبه های تاریک واقعیت های موجود نیست؟ چرا سیاست گزاران و مسئولین، علی رغم اعلام نیاز مکرر به دریافت مشاوره های عالمانه، در دشوارترین شرایط نامطمئن تصمیم گیری، به جای رجوع به توصیه های سیاستی ارائه شده از سوی بدنه پژوهشی، ترجیح می دهند صرفا به سراغ سوابق منبعث از تجارب گذشته خود رفته و تصمیم های کلیدی کشور را اتخاذ کنند؟
    ناکامی در کاربست پذیری رساله ها از دیدگاه منع ماهیتی (دیدگاهی که توصیه های سیاستی منتج از رساله های تحصیلی را فاقد ویژگی های لازم برای اجرا می داند) در این پژوهش مورد بررسی قرار گرفته است. به این منظور، ابتدا شاخص های یک رساله کاربردی استخراج و در معرض قضاوت 110 تن از صاحبنظران قرار گرفت و پس از پالایش و رتبه بندی شاخص ها، رساله های دکتری حسابداری در یک مطالعه جامع با شاخص های مورد نظر مقایسه گردید. در نهایت ضمن آسیب شناسی تحقیق های انجام شده، مدل مناسب کاربست پذیر پژوهش های کاربردی تبیین گردیده است.
    کلیدواژگان: پژوهش های کاربردی، کاربست پذیری، سیاست گزاری علم، معضل های پولی و مالی، توصیه های سیاستی
|
  • Bakhtiar Shabani Varaki, Amin Babadi Pages 1-25
    There are numerous kinds of definitions and discourses of conceptualization for the collaboration among disciplines. Examining a wide range of the related texts represents various، divergent and also contradictory discourses back to this up. Carefully and critically examining the common perception of collaboration among disciplines، in this paper، authors introduce an alternative so-called pluridisciplinary. rn rnAnd، it is argued that pluri-disciplinary could be considered as an umbrella term for all other modes of collaboration among disciplines including multidisciplinary، interdisciplinary، and transdiciplinary. It is also contended that unlike the conventional perception of collaborations between disciplines، epistemological and instrument rationales need to be seen as a continuous integration، so such a holistic approach will lead to a new so-called discipline; transdiciplinary. It is also articulated that there is a hierarchical relationship between disciplines in the alternative. In this paper، simple knowledge in pluridisciplinary studies will be replaced by super-complex knowledge، so called; trans-disciplinary، as a new-fashioned discipline، emerges.
    Keywords: Discipline, collaboration among disciplines, pluri, disciplinary, transdisciplinary
  • Pages 27-56
    The debate of method of recognition in humanities، social and nature science is one of the apprehensions of Scientists in Wisdom Domain –especially in the modern world. This apprehension، before all things was of appearing in the paradigm of methodoligical between the advocates of the paradigms of positivism with having a share of the natural science. They used to values of naturalism in social and human studies. Additionally، testing and observation and repetition are present as the main terms of recognition. In front، the difference between human studies and natural science is important for the advocates of hermeneutic paradigm. Also، they speak about the methodology of interpretation (understanding) of human and social phenomenon. But، in the second half of 20th century another paradigms was established as the Critical realism. This paradigm is tried to parther from the methodoloigcal binary and has a share from the recognition of ontological positivism and epistemological hermeneutics attain to a procedure of interdisciplinary about recognition. So، on the basis of this subject، this article mentioned this question that: would the critical realism receive as the methodology in interdisciplinary? Method of the Article is postulate. This article reasoned that multilayer ontology and epistemology redounded to multilayer methodology that could build up the knowledge of interdisciplinary.
    Keywords: Human, social science, nature science, methodology of interdisciplinary, positivism, hermeneutic, critical realism
  • Gholam Reza Behroozi Lak, Mohammad Reza Jalilvand Pages 57-94
    Futures Studies are transdiciplinary research field that explain social phenomena and change processes، and provide a broader perspective on them. Further، it develops various fields of human activity. Futures studies thematic territory is all sectors of culture، economics، politics، technology and the arts، and in the view of the changes ahead، its topics are rising. It is believed that human societies are able not to control the future، but the future is able to influence the path of history. I this study، we reviewed books and papers published in futures studies to illustrate American sutures studies movement in 1960s and 1970s. We start with World War II and Cold War. Then، organizations and future thinkers affecting futures studies would be discussed. Finally، the paradigms that have formed after World War II and the Cold War in the field of futures studies would be defined. Generally، futurists believe that so far there have been two paradigms in the evolution of futures studies and there are signs of the emergence of a new paradigm.
    Keywords: Transdiciplinary, Evolution of futures Studies, Paradigm, World War II, Cold War
  • Seyyed Mohsen Alavipoor Pages 95-117
    From the dawn of its history، cinema has been considered as a phenomenon in which different thoughts، among them the political، could be addressed. Indeed، many film-makers have presented various aspects of political norms and the good order of society through movies. However، this combination of the idea and image has been addressed in different ways and among others، as seems، the historical narrative has the potentiality to convey critical and normal political ideas in cinema. Exploring different types of representing the political thought in cinematic historical narratives، the present study attempts to identify cinema’s interdisciplinary potential as a conjuncture for the disciplines of history and political thought.
    Keywords: cinema, political thought, historical narrative
  • Somaye Esmaalizade, Reza Morad Sahraee Pages 119-143
    The main goal of a writer، when he/she writes a text، is to draw the reader’s attention to the text، and to make them converge with it. Therefore، a reading text includes an interaction between the writer and the reader. This interaction in instructional texts leads to a better learning by the language learners. There are some markers in the reading texts that create an interaction between the writer and the reader،and lead to a better comprehensionbythe reader of the text he/she is reading and a more detailed understanding. The use of these interactional markers in texts is an undeniable necessity. This study investigates the frequency of using these markers in Persian and English written texts by native speakers of Persian and non-Persians within the Hyland’sInteractional Model (Hyland، 2005)، and analyzes the method of interaction between the writer and the reader in 3 categories of scientific articles (Persian articles by native speakers of Persian،Persian articles by nonnative speakers of Persian، English articles by non-Persians). This study is both quantitative and qualitative. The analysis of the data shows that the highest use of interactional markers in the whole corpus is in “personal asides” and the lowest use is in “interrogative sentences”. Furthermore، having in mind that these markers are divided into “stance” and “engagement” markers، in the stance marker category in Persian articles by native speakers of Persian and English articles by non-Persians، the highest use of these markers includes the “hedges” and the lowest useincludes “attitude markers،” and in Persian articles by non-native speakers of Persian، the highest frequency of use is that of “boosters” andthe lowest، like the other two categories، is that of “attitude markers”. Also، in the engagement category، in Persian articles by native speakers of Persian and Persian articles by non-native speakers of Persian، the highest frequency of useis that of “personal asides” and the lowest is that of “directives،” and in English articles by non-Persians، the highest frequency of use، like the other aforementioned categories includes “personal asides” and the lowest includes “interrogative sentences.”
    Keywords: discourse, text, interactional markers between the writer, the Reader, stance, engagement
  • Reyhaneh Nikravesh, Maryam Ghasemi Sichani Pages 145-172
    Christian Norberg- Schulz explained his ideas about the phenomenology of architecture، indebted to Martin Heidegger’s opinions and believed that one of the main strategies for identification of the place is creating meaningful environments. Schulz can be considered as one of theorists who created new ideas in architecture after Gideon and believed that considering to other scientific fields is necessary to achieve the true nature of architecture. In fact the phenomenological approach can be understood as an interdisciplinary species that explain about existence and cognition in other fields like designing different spaces. Accordingly emphasizing on interdisciplinary trends and studies can help to identify and understand the multiple issues and by studying the different approaches، the scientific expansion of the problem’s aspects will be possible. This article with an Interdisciplinary and phenomenological point of view and due to the main ideas of Norberg- Schulz، analyses the concept of place and space and also the importance of concerning about children’s spaces. So at first a brief knowledge about the book of Norberg-Schulz in phenomenological approach will be achieved and by studying the opinions of other theorists، some results about the importance of considering the concept of genius loci in architectural spaces will be achieved. In this document، by using the descriptive- analytical method and by means of data collection، including studies، library and documentation، the relating concepts and strategies of improving the quality of children’s spaces، is analyzed. According to this article، It could be said that meanings، culture and history of a place، include identifying factors that cause creating memories and a sense of belonging to the place for individuals and thus the formation of their personality in childhood. So one of the main tasks of modern architects is creating a sense of space in children’s spaces and reminding their tradition and cultural identity in this way، so that children can establish a close relationship between the past، present and future.
    Keywords: Genius loci, children, phenomenology, Norberg Schulz, interdisciplinary
  • Fardin Mansoori, Ali Saghafi, Mousapoor Nematollah Pages 173-207
    By passing the instruction period and increase of graduate students and also research budget، knowledge of accounting in Iran entered to the field of research in a way that number of accounting projects has been implemented in the real world. Because of that different experience in implementing the accounting standards were achieved. So، it was expected the mentioned experiences help to solve the financial problems in country، in spite of lots of efforts which were done for researching; we still have many financial and accounting problems in our country. PHD projects could be considered as one of the important solutions to improve the University subjects including accounting. PHD projects are considered as team work job and it will be legitimate by supervisor teams in universities. It is obvious that applied projects should solve part of the problems in accounting field but unfortunately it is not working in the real world. The question which came in to our mind is how come that the out put of the applied and knowledge base projects could not make the darkness of the mentioned problems clear and also why politicians in difficult situations prefer to use their own previous experiences in important decision makings instead of using the consultant’s knowledge base suggestions. In this research I’m going to study، the reasons behind that prevent the applied PHD projects from success in real world which relates to the point of view that consider the political suggestions which are out put of knowledge base projects are not qualified enough for implementation. For this purpose، the indicators of an applied PHD project were considered and 110 vise people were categorized the mentioned indicators and then in a comprehensive study other applied PHD accounting projects were compared to each other. As result، in this study problems of the studied researches were identified and a proper and applied model for creating applied research was developed.
    Keywords: applied research, utilization, political suggestions, monetary, financial problems