فهرست مطالب

مطالعات حقوق تطبیقی - سال پنجم شماره 2 (پیاپی 10، پاییز و تابستان 1393)

مجله مطالعات حقوق تطبیقی
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 10، پاییز و تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/11/12
  • تعداد عناوین: 17
|
  • غلامرضا بردبار، مهدی میرجلیلی، اشکان دهقان صفحات 265-285
    در میان اسناد سازمان بین المللی کار، مقاوله نامه ها جایگاه ویژه ای دارند، زیرا تکالیف و تعهدات مشخصی را برعهده کشورهای عضو قرار می دهند. در میان این مقاوله نامه ها، آن دسته که به حقوق بنیادین کار مربوط می شوند از اهمیت و اعتبار خاصی برخوردارند. کشورهای عضو در این سازمان از جمله ایران ملزم به اجرای تعهدات مربوطه اند. این پژوهش برای اولین بار در ایران، با هدف تحلیل موانع اجرایی حقوق بنیادین کار طراحی شده است. نتایج این پژوهش حاکی است که منع کار کودکان، بالاترین اهمیت را در میان ابعاد حقوق بنیادین کار دارد و نشان می دهد مهم ترین عامل اجرایی شدن، در بعد کار کودکان «مقررات دست و پاگیر»، در بعد کار اجباری «بی اعتمادی به دیگر کارگران»، در بعد تبعیض جنسیتی «جو محیط کارگری»، در بعد عدم تساوی افراد «قضاوت های ذهنی مدیر»، و در بعد عدم مذاکره جمعی «اتخاذ تصمیمات احساسی» است.
    کلیدواژگان: تبعیض، تکنیک TOPSIS، حقوق بنیادین کار، کارفرما، مقاوله نامه
  • سعید بیگدلی، امین امین بدیع صنایع اصفهانی صفحات 287-316
    یکی از پاسخ ها به نیاز روزافزون مواد غذایی جامعه جهانی، تولید محصولات تراریخته است. استفاده از این محصولات و گسترش آن، باوجود مزایا و منافعش، چالش ها و مسائلی را نیز به همراه دارد. ویژگی منحصربه فرد این نوع از محصولات و آثار زیست محیطی و انسانی آن، اهمیت بحث در این زمینه را دوچندان کرده است. از چالش های حقوقی در این زمینه، تعیین مبنای مسئولیت مدنی ناشی از این محصولات است که اختلاف نظرهایی نیز دراسناد بین المللی و نظام های حقوقی به دنبال داشته است. از اسناد بین المللی موجود می توان به پروتکل ایمنی_ زیستی کارتاهنا اشاره کرد که ایران در سال 1382ش به طور رسمی به آن ملحق شده، و نیز پروتکل الحاقی ناگویا_ کوالالامپور که در خصوص مسئولیت مدنی ناشی از این نوع محصولات تدوین گردیده است. در این نوشته، با توجه به تعیین نشدن تکلیف صریح مقررات داخلی، تلاش شده است ضمن یافتن مبنای متناسب با حقوق ایران، وضعیت این مسئله در اسناد بین المللی مرتبط معرفی شود. با بررسی اسناد بین المللی و دیدگاه های مختلف در حقوق ایران به نظر می رسد که مسئولیت محض، مبنایی متناسب با حقوق ایران و اسناد بین المللی باشد.
    کلیدواژگان: پروتکل ایمنی، زیستی کارتاهنا، پروتکل ناگویا، کوالالامپور، مبنای مسئولیت، محصولات تراریخته، مسئولیت محض
  • محمد جلالی، حامد کرمی صفحات 317-333
    در حقوق فرانسه مجموعه اموال اشخاص عمومی و در راس آن دولت بر دو قسم است: ثروت عمومی اشخاص عمومی و ثروت خصوصی اشخاص عمومی. این تقسیم بندی در دو قرن اخیر و مبتنی بر دلایل نظری و عملی به وجود آمده، که خود تابعی از تحولات حقوق اداری فرانسه است. معیارهای تمایز میان این اموال به مرور زمان و با مشارکت دکترین و رویه شکل گرفته است. قانون مالکیت اشخاص عمومی مصوب 2006م این معیارها را وارد متون قانونی کرده است. وجود سه معیار «مالکیت عمومی انحصاری»،«کاربری» و «آمایش» باعث ورود یک مال به قلمرو ثروت عمومی اشخاص عمومی می شود. اموال اشخاص عمومی تابع قواعد حقوق اداری و در صلاحیت دادگاه های اداری است، اما نسبت به ثروت خصوصی اشخاص عمومی، قواعد حقوق خصوصی (قانون مدنی) و دادگاه های حقوقی صلاحیت دارند.
    کلیدواژگان: ثروت خصوصی، ثروت عمومی، حقوق فرانسه، شخص عمومی، قدرت عمومی
  • سعید حبیبا، مجید حسین زاده صفحات 335-357
    حق مالکیت فردی از مهم ترین حقوق افراد جامعه تلقی می شود که در مرکز حقوق خصوصی جای گرفته است. در فقه اسلامی حمایت از مال به عنوان یکی از اهداف پنج گانه شریعت و در کنار حمایت از عقل، دین، نسل و نفس تصریح شده است. در ماده 140 قانون مدنی، فرآیند تحصیل ملکیت به چهار چیز محدود شده است؛ به عبارتی دیگر، قانون گذار سبب تملک اموال را به چهار چیز محدود نموده و تملک خارج از این اسباب را نامشروع دانسته است. هدف مقاله حاضر، بررسی فرآیند تحصیل ملکیت پدیدآورنده اثر فکری نسبت به اثر خود در سیاق ماده 140 قانون مدنی است. با این حال این مقاله در آغاز، مالیت آثار فکری را که مقدمه احراز ملکیت پدیدآورنده است بررسی کرده و پس از آن به طور جداگانه چگونگی تحصیل مالکیت خصوصی اموال فکری را نسبت به پدیدآورنده آن ها مطالعه نموده است.
    کلیدواژگان: احراز ملکیت، اسباب تحصیل ملکیت، اموال فکری، حیازت مباحات، مالیت آثار فکری
  • توکل حبیب زاده، علی فتاحی زفرقندی صفحات 359-378
    قدرت سیاسی یکی از بنیادی ترین واژگان حقوق عمومی محسوب می گردد تاجایی که تفکیک قدرت سیاسی و حقوق عمومی از یکدیگر غیرممکن به نظر می رسد. این در حالی است که گویا این مفهوم به عنوان زیربنایی ترین مفهوم حقوق عمومی، در اندیشه اسلامی و لیبرال متفاوت بوده، میان آن دو تعارض جدی وجود دارد. بررسی این مدعا نیازمند درک صحیح مفهوم قدرت سیاسی و عناصر سازنده آن در هریک از حکومت های اسلامی و لیبرال است. از این رو این مقاله نخست به بررسی مفهوم قدرت در لغت، اصطلاح و ادبیات رایج حقوق عمومی با قرائت لیبرالی می پردازد و پس از آن جایگاه و مفهوم قدرت سیاسی را در ادبیات دینی با تکیه بر اندیشه امام خمینی (ره) مطالعه می نماید و در پایان به بررسی مفهوم ولایت به عنوان شاکله اصلی و مفهوم متناظر قدرت سیاسی در حکومت اسلامی خواهد پرداخت. درنهایت به نظر می رسد مفاهیم قدرت سیاسی و ولایت یا مفهوم مشابه اسلامی آن ماهیتا تفاوت های زیادی با یکدیگر داشته باشند، چراکه قدرت سیاسی ریشه در استعلا و استکبار حاکمان دارد؛ درحالی که ولایت ابزاری برای تحقق حاکمیت الهی از طریق نزدیک نمودن قلب های مردم به حاکمان است. از همین رو بر اساس تمایز مفهوم و نگاه به مبنایی ترین مفهوم حقوق عمومی در این دو اندیشه، افزون بر تفاوت در احتمال و میزان فسادآوری صلاحیت های ناشی از قدرت یا ولایت، ساختارهای حقوقی مطلوب به منظور تنظیم محدوده و شیوه اعمال آن ها نیز به تناسب آن متفاوت خواهد بود.
    کلیدواژگان: امام خمینی(ره)، حکومت اسلامی، حکومت لیبرال، قدرت سیاسی، ولایت
  • مسعود راعی، فرامرز عطریان صفحات 379-400
    شکل گیری سازمان های غیر دولتی در راستای تحقق بخشیدن به حقوق شهروندی و حمایت از مطالبات قانونی آن ها و نیز نیازهای جوامع بشری است. تحقق این هدف دارای الزاماتی است که از جمله مهم ترین آن ها حفظ استقلال این موسسات می باشد. شیوه تاسیس، نظارت و انحلال این سازمان ها و میزان دخالت و ورود دولت در هرکدام از این مراحل، می تواند بیانگر میزان استقلال این نهادهای مدنی باشد. در خصوص انتظام امور سازمان های غیردولتی، سه الگوی پیشگیرانه از نوع اجازه قبلی، پیشگیرانه از قسم اعلام قبلی، و نظام تعقیبی قابل تصور است که کشورهای ایران، فرانسه و سوئیس هرکدام به ترتیب یکی از آن ها را برگزیده اند. رویکرد تطبیقی بحث در پی آن است که استقلال سازمان های مردم نهاد در کدام یک از سه نظام یادشده بیشتر تامین می شود.
    کلیدواژگان: استقلال، ایران، دولت، سازمان های غیردولتی، سوئیس، فرانسه
  • حبیب الله رحیمی، خسرو محمودزاده صفحات 401-429
    عقد احتمالی در مقررات موضوعه ایران مطرح نشده، اما حقوق مصر عقد احتمالی و مصادیق بارز آن را پذیرفته است. در عقد احتمالی مورد معامله نامعلوم بوده، تعیین آن بر مبنای امر یا امور دیگر در آینده صورت می گیرد. اثر این عقد در زمان انعقاد قرارداد منجزا ایجاد می گردد؛ لذا عقد موضوع بحث مفهومی متمایز از عقد معلق دارد. ناموثر بودن غرر در صحت عقد احتمالی، عقد یادشده را از عقد غرری متمایز می سازد. عقد احتمالی با نهادهای حقوقی عقد موجل و عقد مشروط هم مفهومی متفاوت دارد.
    عقد احتمالی بر مبنای قصد سودجویی طرفین دارای ویژگی مغابنه ای است و نظر به وابستگی اثر آن عقد به عامل زمان دارای وصف مستمر بودن می باشد. همچنین این عقد از جمله عقود عهدی بوده و دارای تعهدات غیرمتقارن است. عقد احتمالی دارای ویژگی غیراستثنایی بودن نیز می باشد.
    کلیدواژگان عقد احتمالی؛ عقد معلق؛ غرر غیرموثر؛ مستمر بودن؛ مغابنه
  • ابراهیم شعاریان، رویا شیرین بیگ پور صفحات 431-460
    امروزه در قراردادهای بازرگانی، طرفین از طریق فرم های استاندارد با یکدیگر ارتباط برقرار می کنند. فرم های استاندارد طرفین دربردارنده موضوع معامله، مبلغ، کمیت و شرایط تحویل کالا است. همچنین فرم های استاندارد حاوی برخی شروط معارضی که قبلا چاپ شده، است. چنین وضعیتی نبرد فرم ها نامیده می شود. آیا با مبادله فرم های متعارض، قرارداد واقع می شود؟ اگر چنین باشد، شروط قرارداد کدام اند؟ آیا با اجرای قرارداد، عقد تشکیل شده محسوب می شود؟ اگر چنین است، شروط قرارداد کدام اند؟ برخی سیستم های حقوقی حاوی راه حل هایی برای نبرد فرم ها هستند، اما در صورت نبود هرگونه مقرراتی، اغلب مشکل از طریق رجوع به قواعد عمومی حل می شود. نگارندگان مقاله دیدگاه برخی از سیستم های حقوقی مهم را بررسی کرده و سپس موضع اسناد بین المللی را در این خصوص مطالعه کرده اند.
    کلیدواژگان: اسناد بین المللی، تشکیل قرارداد، قاعده آخرین اقدام، قاعده اولین اقدام، قاعده تساقط، نبرد فرم ها
  • آزاده سادات طاهری صفحات 461-482
    اشتغال، یکی از حق های بشری است که تلاش برای تحقق آن، تکالیفی را بر عهده دولت می گذارد. از میان این تکالیف، تضمین امنیت شغلی برای کارگران از جایگاه ویژه ای برخوردار است و به واسطه این اهمیت از گذشته تاکنون در کانون توجه سازمان بین المللی کار و نیز حقوق کار کشورهای مختلف بوده است. براساس موازین سازمان، برای آنکه امنیت شغلی حفظ شود، تعیین مصداق های مجاز و غیرمجاز اخراج از حیث ماهوی از یک سو و در نظر گرفتن تشریفاتی در روند اخراج از حیث شکلی از سوی دیگر ضروری است. مقاله حاضر به مطالعه این عوامل ماهوی و نیز آیین های شکلی در اسناد و گزارش های سازمان و نیز بررسی تطبیقی حقوق کار ایران با این موازین اختصاص یافته است.
    کلیدواژگان: اخراج غیرموجه، اخراج موجه، امنیت شغلی، حق اشتغال، سازمان بین المللی کار
  • نسرین طباطبایی حصاری صفحات 483-508
    نظام ثبت املاک نوعی شکل گرایی با اهداف حمایتی است که بر اساس «تئوری اعتماد عمومی» به وجود آمده است. این تئوری بیانگر این فرض است که ظاهر منعکس شده به وسیله دفاتر ثبتی منطبق بر واقعیت حقوقی است. تئوری یادشده که تامین کننده ثبات وضعیت حقوقی و امنیت املاک و معاملات راجع به آن هاست و در قالب سه اصل «آینه»، «پرده» و «تضمین» تبلور می یابد، نوعی وصف تجریدی به ثبت اعطا می کند و آن را مجرد و مستقل از معامله منشا تنظیم سند قرار می دهد. این وصف در کشورهای مختلف آثار متفاوتی دارد که در قالب دو نظام منفی و مثبت قابل بررسی است.
    کلیدواژگان: اصول پرده و آینه و تضمین، تئوری اعتماد عمومی، وصف تجریدی ثبت
  • غلام نبی فیض چکاب، علی درزی صفحات 509-533
    فاکتورینگ به عنوان یکی از شیوه های مهم تامین مالی در دنیای تجارت بین الملل، روش غالب تامین مالی مبتنی بر دارایی برای موسسات تجاری کوچک و متوسط می باشد. تامین مالی به شیوه یادشده در قالب قراردادی میان عامل و طلبکار صورت می گیرد و تعیین ماهیت حقوقی قرارداد پیش گفته به لحاظ شناسایی و تعیین آثار آن مهم است. در همین راستا مقاله حاضر ماهیت حقوقی این نهاد را به روش تطبیقی در قوانین ملی کشورهای پیشرفته و در سیستم حقوقی ایران بررسی کرده است. غالب کشورهای جهان به جز فرانسه قالب قراردادی انتقال طلب را برای توجیه حقوقی تامین مالی فاکتورینگ به کار می برند. در حوزه داخلی نیز ازآنجایی که اساس تامین مالی فاکتورینگ مبتنی بر انتقال طلب است، ایران همانند کشورهایی که قوانین خاصی ندارند، می تواند از قالب های قراردادی که در آن انتقال طلب انجام می گیرد، استفاده کند.
    کلیدواژگان: بیع طلب، تامین مالی، تجارت بین الملل، فاکتورینگ، قرارداد خصوصی
  • عباسعلی کدخدایی، هیوا حاجی ملا صفحات 535-557
    افشای اطلاعات طبقه بندی شده مرتبط با نفع عموم، به یکی از چالش های عمده حقوقی در چند سال اخیر تبدیل شده است. در دهه های گذشته تقابل میان حق مردم به دریافت اطلاعات و «اصل حاکمیت و رضایت قبلی» در قالب رسانه های سنتی (پخش مستقیم ماهواره ای) به نفع «اصل جریان آزاد اطلاعات» حل شد و محدودیت امنیت ملی جایگزین تقابل شد. اما امروزه پایگاه ویکی لیکس با دسترسی به اطلاعات طبقه بندی شده دولت ها و انتشار آن ها، تقابل نوینی از حق دسترسی به اطلاعات دولتی و امنیت ملی دولت ها را به نمایش گذاشته است. ازاین رو در پژوهش پیش روی برآنیم تا ضمن بررسی این تقابل، درباره راه های حقوقی تعامل و همزیستی افشای اطلاعات طبقه بندی شده و امنیت ملی در قالب حق دسترسی به اطلاعات و اسناد دولتی به کاوش بپردازیم.
    کلیدواژگان: اطلاعات طبقه بندی شده، اطلاعات مرتبط با نقض حقوق بشر، امنیت ملی، حق دسترسی به اطلاعات، ویکی لیکس
  • علی مشهدی صفحات 559-580
    امروزه حق بر محیط زیست در حقوق عمومی داخلی در قالب قوانین اساسی، آرای دادگاه ها و رویه های اداری شناسایی و تضمین شده است. این شناسایی مرهون تحول هنجارین این حق در حقوق عمومی داخلی است. با ورود این حق به سطح هنجارهای اساسی، صحبت از بازتاب و تاثیر واقعی شناسایی این حق در نظام حقوق عمومی معاصر و گذار از اساسی سازی شکلی به اساسی سازی ماهوی است. نگارنده این مقاله کوشیده است در پرتو تئوری تعادل و نظریه تفسیر نشان دهد که چگونه اساسی سازی شکلی این حق به اساسی سازی ماهوی آن در حقوق عمومی فرانسه انجامیده و ظرفیت این امر در حقوق عمومی ایران به چه نحو است. با بررسی مجموعه هنجارهای اساسی و رویه های قضایی، می توان گفت که هم اکنون دغدغه نظام حقوقی تلاش در راستای صورت بندی سازوکارهایی حقیقی برای تضمین موثر حق بر محیط زیست است.
    کلیدواژگان: اساسی سازی شکلی، اساسی سازی ماهوی، تحول تفسیری هنجارها، حق بر محیط زیست، حقوق اساسی محیط زیست، رویه قضایی زیست محیطی
  • رضا مقصودی صفحات 581-602
    در یک رابطه بین المللی که عناصر مختلف رابطه حقوقی در کشورهای مختلف پراکنده اند، طرح دعاوی متعدد با یک موضوع واحد نزد دادگاه های کشورهای مختلف کاملا محتمل به نظر می رسد. هریک از طرفین با انگیزه های گوناگون در پی دادخواهی در دادگاهی است که منافعش را بهتر تامین می کند. اما انجام دادرسی های موازی با موضوع واحد هزینه های سنگینی را بر اصحاب دعوی و سیستم های قضایی تحمیل می کند و مانعی برای شناسایی آرای خارجی ایجاد می نماید. اختلاف عمیق نظام های حقوقی و ارتباط مستقیم مسئله صلاحیت با حق حاکمیت دولت ها مانع ایجاد راه حل یکنواخت و جهان شمول برای حل و فصل معضل دادرسی موازی شده است؛ به طوری که بسیاری از معاهدات و قوانین مدل صرفا به تلفیق ناقص و ایجاد نوعی سازش میان قواعد نظام های بزرگ حقوقی اکتفا کرده اند.
    کلیدواژگان: ایراد امر مطروحه، توقیف دعوی، دادرسی موازی، دعاوی بین المللی، صلاحیت
  • جعفر نوری یوشانلویی، سعید جوهر صفحات 603-627
    «مسئولیت اجتماعی شرکت ها»[1] اصطلاحی است که از دهه نود میلادی به صورت گسترده، با آزادسازی اقتصاد و شکاف عمیقی که میان نقش های اجتماعی و اقتصادی شرکت ها ایجاد شده بود، پدید آمد. این نظریه در آغاز بیگانه می نمود؛ چراکه قبل از آن شرکت های تجاری صرفا به جنبه های اقتصادی فعالیت های خود و کسب سود حداکثری توجه می کردند و صرف هزینه بدون بازگشت سود برای آن ها غیرقابل تصور بود. اساسا فعالیت و تصمیمات شرکت ها به طور مستقیم یا غیرمستقیم جامعه را در مفهومی گسترده که شامل محیط زیست، اقتصاد، فرهنگ، ارزش ها، آداب و رسوم و... می شود، تحت تاثیر قرار می دهد و شرکت باید مطابق با اصول حقوقی از قبیل اصل جبران خسارت، مسئولیت خسارات وارده بر اجتماع را متحمل شود. در نگاه اول، شاید این مسئولیت هزینه های سنگینی را به شرکت بار کند، ولی در درازمدت حداقل تاثیری که دارد، زمینه شهرت تجاری، افزایش مشتری و بهره وری شرکت را فراهم می سازد. اما آیا شرکت تجاری واقعا می تواند نقشی اجتماعی داشته باشد؟ تعریف این شاخه نوین از مسئولیت چیست؟ چه نظریات و تئوری هایی در این زمینه وجود دارد؟ مجموع مباحث طرح شده با عنوان مسئولیت اجتماعی شرکت ها در حقوق کشورهایی مانند فرانسه، انگلستان و آلمان پیشرفت چشمگیری داشته است که مفهوم و تاریخچه این نوع از مسئولیت شرکتی در یک رویکرد تطبیقی با حقوق ایران بررسی خواهد شد.
    کلیدواژگان: اخلاق شرکتی، توسعه پایدار، سرمایه گذاری اجتماعی، مسئولیت اجتماعی
  • اسدالله یاوری صفحات 629-647
    در کنار مکانیزم ها، شیوه ها و ابزارها و نهادهای کلاسیک مداخله حکومت و دولت در اداره امور عمومی از طریق قانونگذاری، اجرا و امر قضاء اشکال و ابزار دیگری ییش بین شده است. در این راستا، اشخاص حقوق عمومی خاص و مستقل از دولت (نهادهای تنظیم گر یا رگلاتورها) متصدی این امر مبتنی بر تحلیل اقتصادی بازار (با غلبه رویکرد لیبرال و عدم مداخله و عدم ایجاد مانع در عمل) و سطح بندی اقتضایی و نزولی به صعودی در تنظیم گری و اولویت از عدم مداخله- اعتماد به نظم طبیعی و خود تنظیمی-، مداخله نهادهای غیر دولتی، و تنها یس از این مرحله، در صورت عدم کفایت، وارد عمل می شوند. بر این اساس، دولت دیگر فعال مایشاء انحصاری در عرصه اداره امور عمومی نبوده؛ و حقوق سخت نیز تنها ابزار در تنظیم و ساماندهی روابط در حیات جمعی نیست،
    کلیدواژگان: تنظیم گری، تنظیم گر، دولت تنظیم گر، آژانس های مستقل، مراجع اداری مستقل
  • سید حسین صفایی، محمود کاظمی صفحات 649-684

    طی چند سال گذشته تغییراتی در نظام آموزش و پژوهش حقوق در ایران صورت گرفته که موجب آسیب جدی به این نظام و به تبع آن، تضعیف نظام حقوقی کشور شده است.البته برخی ایرادها به رشته حقوق اختصاص ندارد و در رشته های دیگر علوم انسانی نیز دیده می شود. بخشی از این آسیب ها مرتبط با استادان (مانند شیوه جذب، ارتقا، اشتغال استادان به کار های مختلف غیردانشگاهی و...) و بخشی مربوط به شیوه پذیرش دانشجو (جذب متمرکز و بدون ضابطه دانشجو و گاه بدون آزمون و در سطح گسترده در مقاطع تحصیلات تکمیلی) و برخی دیگر مربوط به شیوه آموزش (انباشت مطالب حفظی، بیگانگی دانشجویان با مسائل عملی حقوقی، نظام تورم نمره و...) و یا مربوط به پژوهش (کمبود پژوهش اصیل و بنیادین، رواج کپی برداری و ترجمه از آثار دیگران و...) حقوق است و سرانجام بخشی به منابع درسی و رشته های تحصیلی و شیوه مدیریت دانشگاه ها و رعایت نکردن استقلال آن ها مربوط می شود. در این مقاله تلاش شده است با تحقیق میدانی و نظرخواهی از استادان و صاحب نظران باتجربه و پیش کسوت، آسیب ها و چالش های موجود شناسایی و ریشه یابی شده، تا حد ممکن راه حل های مقابله با آن ارائه شود.

    کلیدواژگان: استقلال دانشگاه ها، پذیرش دانشجو، پژوهش های مشترک، تمام وقتی، رویه قضایی، فقه اسلامی، کپی برداری، منابع درسی
|
  • Gholam Reza Bordbar, Mehdi Mirjalili, Ashkan Dehghan Pages 265-285
    ILO، adopted and communicated several types of document which include Conventions، recommendations، resolutions and statements etc. among all of them، convention has a special place because the members states accept duties and obligations. Among these conventions، those conventions that are related to the fundamental rights of labor had special importance and prestige. Member countries of the Organization like Iran are required to implement the relevant commitments. this study aimed to analyze administrative obstacles of the Fundamental Principles and Rights at Work by getting weight to problems and ranking them. The result of study show that Prohibition of child labor is more important than other aspects of Fundamental Principles and Rights at Work. in aspect of child labor most important obstacle was «red tape»، in others categories result was as follow: in lack of collective bargaining most important obstacle was made emotional decisions، in forced labor most important obstacle was distrust of other workers، in gender discrimination most important obstacle was Working environment، in people inequality most important obstacle was Subjective judgments manager.
    Keywords: Employer, Fundamental Principles, Rights at Work, Convention, TOPSIS Technique, Discrimination
  • Saieed Bigdeli, Amin Badiesanaye Esfahani Pages 287-316
    Producing Genetically­Modified­foods plays one of the key roles in addressing the increasing needs for foods. The development and increasing use of GMfoods، despite its benefits and advantages،causes its­own problems and challenges، as well. The exclusive characteristic of these types of products and the human and environment-related effects have made discussion over this issue twice assignificant. Among many legal challenges lies the problem of how to determine civil liability’s ­basis of these products that has brought about controversies throughout international instruments and legal systems. Available international instruments regarding this issue include The­Cartagena­Protocol­on­Bio-safety،which Iran officially joint itin1382; in­addition،Nagoya–KualaLumpur­Supplementary­Protocol has been enacted on liability and redress of these products. In this paper، in view of the fact that domestic rules have­not stipulated anything regarding this issue،it’sbeen tried to determine the status of the mentioned issue in international instruments as­well­as obtaining an appropriate basis conforming to Iran’s law. Byconsidering international instruments and different viewpoints in Iran’slaw،strict liability seems to be fitting and complying with both Iran’s­law and international instruments.
    Keywords: Genetically Modified foods, Liability's Basis, The Cartagena Protocol on Bio, safety, Nagoya–KualaLumpur Supplementary Protocol
  • Mohammad Jalali, Hamed Karami Pages 317-333
    In the French Law، the properties of public entities and at the head of them، the properties of state are divided into public domain of public entities and private domain of public entities. The criterion of distinguishing of public properties of public entities is a procedural matter that has been taken from French Doctrine، however the recent law of public entities ownership passed in 2006 has arrived these criteria in the legal texts. There principles of public ownership، and use and preparation enter a property into public properties of public entities. The state is in the top position in these properties، so the governing rules of them are administrative and their competent courts are administrative courts. But in the case of private domain of public entities، the administration is equal with ordinary persons; therefore the rules of private law and judicial courts govern it.
    Keywords: Public domain, Private domain, Public person, Public power, Public services, French Law
  • Saeed Habiba, Majid Hoseinzadeh Pages 335-357
    Right of private property is of the most important individual rights of society that lies in the heart of private law. In Islamic law protection of property as one of the five goals of fighhe، that is، protection of sagacity، religion، generation and self، is to be stipulated. Based on article 140 of civil code the process of property acquisition is restricted to four cases. On the other hand، legislator has limited the causes of property acquisition to four cases and prohibited any other acquisition out of these causes. The purpose of present article is investigating the process of property acquisition of intellectual works in the light of article 140 of civil code. However، at first، the value of intellectual works will be analyzed since it is the introduction of property acquisition of intellectual works and the quality of private property acquisition of intellectual works to its creator will be separately investigated afterward.
    Keywords: Intellectual Properties, acquisition of unclaimed properties, the Cause of Property Acquisition, Value of Intellectual Works, Property Acquisition
  • Tavakkol Habib Zadeh, Ali Fattahi Zafarghandi Pages 359-378
    Political power is considered as one of the most fundamental Public law Vocabulary، as far as the separation of political power and public law seems impossible. Meanwhile it seems that this concept as the fundamental concept of public law; varies in Islamic and Liberal thought and there is a serious conflict between them. Analysis of this claim requires a proper understanding of the concept of political power and its components in each Islamic and Liberal government. That is why this article first explores the notion of the power in its word، terms and common litreture of public law with liberal recitation and then studies position and concept of political power in Religious Literature based on the thoughts of Imam Khomeini (RA) and at the end review the concept of Velayat as an original configuration and corresponding concept of political power in Islamic government. Finally، it seems concepts of political power and Velayat or its similar Islamic concept substantively have significant differences because political power rooted in Transcendence and arrogance of rulers، while the Velayat is an Instrument for realization of divine sovereignty via rejoining people`s hearts with rulers. Therefore، based on distinction between the concept and looking at the most fundamental concept of public law in these two ideas، besides the difference in probability and amount of corruption due to power of Velayat، legal appropriate structures in order to adjust the range and their applied method with vary with each other.
    Keywords: Political power, The Islamic government, The Liberal government, Velayat, Imam Khomeini (RA)
  • Masoud Raei, Faramarz Atrian Pages 379-400
    Formation of non-governmental organizations is in order to realize the Citizenship Rights and support the legitimate demands of their and in line with the needs of human societies. Realization this goal has several conditions that among the most important is to maintain the independence of these organizations. How to establish، supervision and dissolution of the organizations and the degree of government interference in each of these stages، can be indicative of the extent of independence of civil society. In relation to the discipline of non-governmental organizations، three regimes of Preventive of prior authorization، Preventive of prior notification and Repressive is conceivable that Iran، France and Swiss have chosen each one of them respectively. The purpose of this comparative study is that independence NGOs in which of the three systems are more.
    Keywords: non, governmental organizations, independence, government, Iran, France, Swiss
  • Habibollah Rahimi, Khosro Mahmoudzade Pages 401-429
    Aleatory contract has not been codified in Iran''s regulations. Whereas Egypt''s regulations not only generally compromise aleatory contract but also give prominent examples for it. In Aleatory contracts considerations are not determined، because، here، determination of a consideration is based on some factors which will be fulfilled in the future. The effect of this contract shall be established at the time of conclusion of contract; so this contract is absolutely distinguished from the suspended contract. Risk is not effective to this contract; so aleatory contract is basically distinguished from risk contract as well. Ultimately aleatory contract has different concepts in comparison with deferred contract and conditional contract. With dependence on profiteering intentions of parties، this contract has deceptive characteristics. With respect to dependence of contract''s effect on tense factor، it has continuous characteristic inhere. Also this contract is one of obligatory contracts which has non-simultaneous obligations. Unexceptional characteristic is another characteristic of these contracts. Profiteering intention cause to deceptive characteristic in this contract and dependence of cotract''s effect on tense cause to continuous characteristic inhere. Aleatory contract is one of obligatory contract which has simultaneous obligations. Unexceptional characteristic is another characteristic of these contracts.
    Keywords: aleatory contract, suspended contract, ineffective risk, being continuous, deceptive
  • Ebrahim Shoarian, Roya Shirin Beigpour Pages 431-460
    Nowadays in commercial contracts، parties communicate with together using standard forms. Both the party''s standards forms usually contain a description of the subject-matter، the price، the quantity and the delivery terms. Such a situation is called the Battle of Forms. In such a case some questions are raised. Does the exchange of the conflicting forms create a contract? If so، what are the contract terms Does performance form the contract? If so، what are the contract terms? Some legal systems and international instruments contain solutions for the battle of forms، but in the absence of specific provisions the problem is usually resolved by the general principles on formation of contracts. In this article we examine some important legal systems point of view and then we express the position of international instruments including CISG، UPICC، PECL and DCFR in this regard.
    Keywords: formation of contract, first shot rule, last shot rule, knock out rule, International instruments
  • Azadeh Sadat Taheri Pages 461-482
    The right to work is undoubtly considered as one of the most important human rights which imposes obvious obligations on the states to ensure it. Through those obligations، providing protection of the worker’s securityof employment plays a special role. So it has been in the heart of ILO’s consideration and regulation for a long period. To this end، based on ILO’s standards، employment termination can be justified only because of a valid reason while an appropriate procedure is necessary too. Present article reviews justified and unjustified termination of employment and its procedure in the basic instrumentsand reports of ILO and will compare them with Iran’s legal system.
    Keywords: the right to work, employment security, justified dismissal, unjustified dismissal, International labourOrganiation
  • Nasrini Tabatabai Hesari Pages 483-508
    the system of land registration is protective formalism that is formed based on the theory of “public confidence”. This theory presumes that what reflected by the land registration offices is based on the legal fact. This theory، which provides legal stability and security in transactions، is manifested in three guiding principles including “mirror principle”، “curtain principle” and “insurance principle”، and offers an “abstractive description” to a land registration system. This character has different effects on diverse legal systems and can be studied for both positive and negative systems.
    Keywords: abstractive description of registration, Theory of public confidence, mirror, curtain, insurance principles
  • Gholam Nabi Fayzi Chekab, Ali Darzi Pages 509-533
    In the context of international trade factoring as one of the important ways of financing، is a dominant method of asset based financing for small and medium enterprises. Financing through factoring be done in the form of a contract between the creditor and factor، and determining the legal nature of this contract is important to identify and determine its effects. With this regard، this paper studied comparatively the legal nature of factoring financing in the national laws of developed countries and Iran’s legal system. Most countries except France use Contractual form of assignment of debt for Legal justification of factoring financing. As the basis of factoring financing based on transfer of debt، In the domestic level Iran similar to others countries like itself that has no specific rules about can also use contractual frame works in which the transfer of debt is possible.
    Keywords: sale of debt, International trade, finance, factoring, private contract
  • Abbasali Kadkhodaee, Hiwa Hajimolla Pages 535-557
    Disclosure of classified public interest information has become one of the major legal challenges in recent years. In the past decades the conflict between the right of people to receive information and principle of sovereignty within the framework of traditional media (Direct Broadcast Satellite) resolved in favor of principle of free flow of information and the said conflict was replaced by the exception of national security. But nowadays، Wikileaks by access to classified information and disseminating them، has shown new conflict between the right of access to information held by the Government and national security. So in this research، besides of analyzing this conflict، we are going to study legal ways of coexistence between Disclosure of classified information and national security within of the right of access to document and information held by the Government.
    Keywords: right to information, national security, Wikileaks, classified information, information concerning human rights violation
  • Ali Mashhadi Pages 559-580
    Nowadays، right to environment، during constitutions، court decisions and administrative procedures، in internal public law have been identified and secured. The recognition of this right in public law is dependent on normative evolutions. With the promotion of the tight to environment in constitutional norms، we can speak about the real impact of the constitutionalization in contemporary public law system. This process can be seen as a transition from formal constitutionalization to substantive constitutionalization right to environment. This article attempted to show how formal constitutionalization led to substantive constitutionalization In light of the balance theory and the theory of interpretation. So in the framework of constitutional norms and environmental judicial precedent evolutions، trying to devise real mechanisms for guarantee of the right to environment was the main concern of the legal system.
    Keywords: Right to environment, Constitutional environmental rights, Substantive Constitutionalization, Formal Constitutionalization, Interpretative evolutions of norms, Environmental judicial precedent
  • Reza Maghsoudi Pages 581-602
    In an international connection which different factors of legal relation were spread in different countries، bringing of several actions with the same object in different countries court was completely probable. Each party with various reasons seeks litigation in a court which provides their interest in better way. However parallel litigation in it he same object impose burdensome charges on litigant’s parties and judiciary systems and will cause an impediment for recognition of foreign judgments. Profound difference legal systems and direct relation of jurisdiction issue with sovereignty rights of states is an impediment for existence of uniform and worldwide resolution for settlement of parallel litigation problem. In some way that many of treaties and model laws merely have been satisfied with defective integration and cause a kind of mediation between rules of major legal systems.
    Keywords: Parallel Litigation, International Proceedings, Jurisdiction, Lis alibi pendens, Stay of Proceeding
  • Jafar Nory Yoshanloey, Saeed Johar Pages 603-627
    «Corporate social responsibility» is the term of 1990 extensively، with the liberation of the economy and a profound gap between the role of the social and economic، was created، emerged. The theory is، at first، be fitted; as effects alien before it aspect of the commercial enterprises، solely for economic activity for your maximum profit for attention of return and profit without cost، for it، was unthinkable. Activities and tasimat the company، directly or indirectly، to the community at large، which includes the concept of environment، economy، culture، values، customs and.. . Fitted، fitted the influence and the company should be consistent with the legal principles such as the principle of compensation، the responsibility for compensation for losses incurred on the community is tolerant and receptive.
    Keywords: Corporate ethics, sustainable development, social investment, social responsibility
  • Asadollah Yavari Pages 629-647
    Next to mechanisms، methods and instruments and classic public bodies to administer، there are new independent administrative and public authorities equipped with various skills and attribution، composed of soft law and hard law to regulate the public fields. The multiplicity of forms of regulation show the composite nature of regulation، which is between the private and public domain: laws، codes، charters، contracts، economic incentives and certification used in an increasing order of soft law in hard law. Now، the state is no longer the only player in the regulation of the game، but there are other private and public actors; what made change both the face and the content of the law and the state.
    Keywords: regulation, regulator, regulator state, independent agencys, independent administrative authority, soft law
  • Hossein Safai, Mahmoud Kazemi Pages 649-684

    During the past few years، the Iranian system of education and research in law has received severe changes، which have seriously damaged this system، and consequently have led to the decline of the Iranian legal system. Some such changes are not limited to law; rather، they are present in other fields of human sciences. This can be partially due to university instructors (e. g.، how they are recruited، promoted، assigned various posts unrelated to academic affairs، etc.)، as well as to the process of admitting university students (e. g.، nationwide and centralized admission of university students which is done sometimes out of the regular rules، without entrance exams، and through admitting large numbers of students at postgraduate levels)، and to educational methods (e. g.، demand for memorizing huge quantities of materials، unfamiliarity of students with legal issues in practice، demand for high scores، etc.)، or to research (insufficiency of original، fundamental studies.

    Keywords: full, time job, common, overlapping studies, university student admission