فهرست مطالب

نشریه تحقیقات اطلاع رسانی و کتابخانه های عمومی
پیاپی 79 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/19
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمدرضا فرهادپور، فریبا نظری* صفحات 597-610
    هدف
    این مطالعه با هدف تعیین عوامل موثر بر مقاومت در برابر تغییر در کتابخانه های عمومی آذربایجان غربی انجام شده است.
    روش
    روش پژوهش پیمایشی- تحلیلی است و با نمونه گیری تصادفی ساده 105 نفر از جامعه 140 نفری به عنوان نمونه انتخاب گردید. برای گردآوری داده ها از ابزار پرسشنامه استفاده شد و داده ها با استفاده از محاسبات آماری از قبیل میانگین، انحراف معیار، و همبستگی پیرسون مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    در این پژوهش عواملی همچون عدم آگاهی کارکنان از علت تغییر، نگرانی از نتیجه تغییر، نگرانی از به خطر افتادن هویت سازمانی، نگرانی از به خطر افتادن هویت فردی، ترس از به خطر افتادن امنیت شغلی، و امید به شکست تغییر و بازگشت به شرایط قبلی به عنوان عوامل مقاومت در برابر تغییر بررسی شدند. نتایج نشان داد که بین 6 عامل فوق و مقاومت کارکنان رابطه معنی داری وجود دارد. در این بین از دید کارکنان عامل امید به شکست تغییر و بازگشت به شرایط قبلی مهم ترین عامل شناسایی شد.
    اصالت/ارزش: همان گونه که تغییر سازمانی از مولفه های پویایی بوده و هماهنگ با نیروهای تغییرآفرین بیرونی است، مقاومت در برابر تغییر نیز پدیده ای هماهنگ با نیروهای درونی سازمان است. شناسایی عوامل موثر بر مقاومت سبب افزایش ضریب موفقیت تغییر و کاهش آسیب های ناشی از آن خواهد شد. بررسی این پدیده در بستر کتابخانه های عمومی ایران نخستین بار در این مقاله انجام شده است.
    کلیدواژگان: کتابخانه های عمومی، مدیریت تغییر، مقاومت در برابر تغییر
  • آقای روح الله ساعی شتربانی*، فردین قریشی صفحات 611-626
    هدف
    هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی میزان مشارکت اجتماعی و عوامل موثر بر آن در بین کارکنان کتابخانه های شهر تبریز است.
    روش
    این پژوهش به روش پیمایشی انجام شده است و چون جامعه آماری 155 نفر بود، کل جامعه پژوهش مورد بررسی قرار گرفت. برای اندازه گیری متغیرهای تحقیق از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. روایی صوری پرسشنامه با استفاده از نظرات اساتید و متخصصان امر و پایایی آن با آلفای کرونباخ اندازه گیری گردید.
    یافته ها
    در این تحقیق، میزان مشارکت اجتماعی در حد متوسط بدست آمد. آزمون فرضیه ها نشان داد که بین مشارکت اجتماعی و متغیرهای اعتماد بین فردی و بیگانگی اجتماعی همبستگی معکوس وجود دارد ولی بین متغیر کسب پاداش و مشارکت اجتماعی همبستگی مستقیم وجود داشت و بین متغیر کسب پاداش و متغیر اعتماد نهادی و پایگاه اقتصادی- اجتماعی کارکنان رابطه معنی داری وجود نداشت. از بین متغیرهای زمینه ای نیز میزان مشارکت براساس جنسیت معنی دار، و مشارکت اجتماعی در بین کارکنان مرد بیشتر از کارکنان زن بود. در مجموع می توان گفت ترکیبی از عوامل فردی و اجتماعی در قالب مدل نظری برآمده از نظریه های تبیین رفتار و مشارکتی، این نتیجه را تبیین می کنند. مشارکت کارکنان مورد بررسی، دارای جنبه های ذهنی و شناختی بود که ارزش و اهمیت آن بالاست. با توجه به ضریب تبیین محاسبه شده در خصوص معادله رگرسیونی مطرح شده که در سطح نسبتا پایین قرار داشت، به نظر می رسد که برای تبیین مشارکت اجتماعی کارکنان باید متغیرهای مبین دیگری نیز وارد معادله شوند و سطح تحلیل را باید از سطح خرد و میانی فراتر برد و متغیرهای کلان تاثیرگذار بر فرآیند مشارکت را نیز که معمولا در خارج از محدوده سازمان ها و نهادها قرار می گیرند مورد توجه قرار داد.
    اصالت/ارزش: با توجه به اهمیت مشارکت اجتماعی در توسعه فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی جامعه، کارمندان کتابخانه ها به دلیل ارتباط با قشر وسیعی از دانشجویان، استادان، روشنفکران و عامه مردم، می توانند نقش اساسی در این راستا ایفا نمایند. این پژوهش از نخستین پژوهش های در نوع خود است.
    کلیدواژگان: مشارکت اجتماعی، اعتماد، کسب پاداش، بیگانگی اجتماعی، کتابخانه
  • لفته منصوری*، علی حسین حسین زاده، عبدالرضا نواح صفحات 627-641
    هدف
    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش مولفه های فرهنگ سازمانی (امنیت شغلی، رضایت شغلی و عدالت سازمانی) بر بیگانگی از کار میباشد.
    روش
    این پژوهش به روش پیمایشی انجام گرفته است. جامعه مورد مطالعه کلیه کتابداران کتابخانه های عمومی استان خوزستان است. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه است که پس از بررسی اعتبار و پایایی آن مورد استفاده قرار گرفت. داده ها با استفاده از نسخه 16 نرم افزار spssمورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. برای آزمون فرضیه ها نیز از آزمون همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندمتغیره استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده نشان داد که بین رضایت شغلی، امنیت شغلی و عدالت سازمانی (به عنوان متغیرهای مستقل) با بیگانگی از کار (به عنوان متغیر وابسته) رابطه معنی دار وجود دارد. نتایج تحلیل رگرسیون چندمتغیره نیز حاکی از آن است که متغیرهای مستقل پژوهش قادر به پیشبینی 46/ 0 از واریانس بیگانگی از کار هستند.
    اصالت/ارزش: پژوهش های اندکی از زاویه جامعه شناختی به کتابداران کتابخانه های عمومی خوزستان توجه کرده که این پژوهش به این امر پرداخته است.
    کلیدواژگان: رضایت شغلی، امنیت شغلی، عدالت سازمانی، بیگانگی از کار
  • علیرضا اسفندیاری مقدم*، آقای محمدکریم صابری صفحات 643-659
    هدف
    در این پژوهش، وضعیت کتابخانه های عمومی استان همدان با شاخص های سند چشم انداز نهاد کتابخانه های عمومی کشور در افق ایران 1404 مقایسه شده است.
    روش
    پژوهش حاضر با روش تطبیقی انجام شده است. ابزار گردآوری داده ها یک سیاهه وارسی است که بر اساس آن، آمار کشورهای برتر جهان در شاخص های منابع، فضا، عضو، امانت و کارکنان استخراج و با آخرین آمار کتابخانه های عمومی استان همدان مقایسه شد.
    یافته ها
    کتابخانه های عمومی استان همدان در پنج شاخص منابع، فضا، عضو، امانت و کارکنان با سند چشم انداز فاصله زیادی دارند. برای رسیدن به سند چشم انداز باید در شاخص منابع 5176927 کتاب، در شاخص فضا 73 کتابخانه، در شاخص عضو 429764 عضو، در شاخص امانت 7743877 امانت و در شاخص کارکنان 636 کارمند به کتابخانه های عمومی استان همدان اضافه شود.
    اصالت/ارزش: مقایسه وضعیت کتابخانه های عمومی استان همدان با سند چشم انداز، تصویر روشنی از وضعیت موجود این کتابخانه ها ارائه کرده است تا مسئولان و دست اندرکاران به رفع نواقص و کسری های احتمالی بپردازند.
    کلیدواژگان: کتابخانه های عمومی، همدان، سند چشم انداز، نهاد کتابخانه های عمومی کشور
  • مرتضی کوکبی، کتابدار صبا احسانی* صفحات 661-684
    هدف
    هدف مقاله حاضر، بررسی وضعیت کتابخانه های عمومی استان خوزستان از منظر وجود بخش تخصصی نابینایان و کم بینایان، و تطابق شرایط موجود با استانداردهای منابع، تجهیزات و وضعیت نیروی انسانی متخصص است.
    روش
    این پژوهش، پیمایشی و از نوع توصیفی است. جامعه پژوهش حاضر از 3 کتابخانه ثامن الائمه (آبادان)، شهید شریف (خرمشهر)، و مرکزی استان خوزستان (اهواز)، با در نظر گرفتن وضعیت نیروی انسانی، ساختمان و تجهیزات، منابع و نحوه ارائه خدمات در آنها تشکیل شده است. اطلاعات در این پژوهش با بهره گیری از مشاهدات انجام شده طی بازدیدهای کتابخانه ای توسط پژوهشگر، مصاحبه با مسئولان بهزیستی استان خوزستان و استفاده از «استانداردهای ملی خدمات کتابخانه ای برای نابینایان» (تعاونی، 1379) و «دستورالعمل نحوه اداره و توسعه بخش نابینایان و کم بینایان» (نهاد کتابخانه های عمومی کشور، 1389) گردآوری شده است.
    یافته ها
    نتایج تحقیق حاضر نشان داد که بخش نابینایان و کم بینایان در کتابخانه های مورد پژوهش، در شرایط مطلوبی قرار ندارند و تقریبا در هیچ کدام از شاخص های مورد نظر (اعم از فضا، تجهیزات، منابع، نیروی انسانی و خدمات رسانی)، به استانداردها نزدیک نیستند.
    اصالت/ارزش: پژوهش حاضر در خصوص وضعیت بخش نابینایان و کم بینایان کتابخانه های عمومی خوزستان در مقایسه با استانداردها و دستورالعمل های مربوطه، جزو اولین گام ها در این حوزه است.
    کلیدواژگان: نابینا، کتابخانه نابینا، منابع اطلاعاتی، ساختمان و تجهیزات، استانداردها، نیروی انسانی، خدمات کتابخانه برای نابینایان
  • یعقوب نوروزی*، مهدی درم نثاری صفحات 685-707
    هدف
    هدف این پژوهش ارزیابی کیفیت خدمات کتابخانه های عمومی مستقر در شهر تبریز از طریق مدل تحلیل شکاف مبتنی بر دیدگاه کاربران با استفاده از ابزار لایب کوال است.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع کاربردی است و به روش پیمایشی تحلیلی انجام گرفته است. تعداد کتابخانه های عمومی مورد مطالعه در این پژوهش 19 کتابخانه است. در زمان انجام پژوهش، تعداد اعضای کتابخانه های عمومی مستقر در شهر تبریز 46 هزار نفر بود که با مد نظر قرار دادن ضریب خطای 5 درصد، 381 نفر به عنوان نمونه انتخاب شد که با افزایش میزان دقت، 450 نفر از اعضای کتابخانه ها به صورت نمونه تصادفی برای پژوهش انتخاب گردید. پس از حذف پرسشنامه های ناقص، تعداد 414 پرسشنامه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. به منظور انجام تحلیل های آماری از آزمون های U من ویتنی و کروسکال والیس استفاده شده است.
    یافته ها
    یافته های این پژوهش نشان می دهد که سطح خدمات دریافتی کاربران از کتابخانه ها در تمام موارد از سطح حداقل مورد انتظار آنها فراتر است؛ اما هنوز حداکثر سطح مطلوبیت مورد نظر کاربران را فراهم نکرده اند. همچنین بر اساس یافته های این پژوهش و امتیازات تعلق یافته از سوی کاربران، بخش منابع کتابخانه ها نسبت به سایر بخش ها ضعیف تر است. قویترین بخش کتابخانه ها مربوط به حوزه وجود کارکنانی با برخورد مودبانه می باشد. در این پژوهش فرض تفاوت معنی داری بین حداکثر و حداقل سطح انتظار کاربران از کتابخانه با سطح کیفی خدمات ارائه شده فعلی مورد تایید قرار گرفت.
    اصالت/ارزش: نتایج حاصل از این پژوهش می تواند مدیران و مسئولان کتابخانه های عمومی این شهر را در ارتقای کیفیت خدمات یاری رساند. همچنین برای رفع شکاف بین حداکثر مطلوبیت کیفیت خدمات با سطح واقعی که در حال حاضر ارائه می شود میتوان با برنامه ریزی و آسیبشناسی دقیقتر- به تفکیک هر کتابخانه- اقدام نمود.
    کلیدواژگان: کتابخانه های عمومی، کیفیت خدمات، تحلیل شکاف، کاربران، تبریز، مدل های ارزیابی، لایب کوال
  • میترا پشوتنی زاده* صفحات 709-729
    هدف
    هدف از این پژوهش تعیین معیارها و ویژگی های ضروری برای یک فرمت مارک با توجه به فن آوری های اطلاعاتی و ارتباطی نوین و نیازهای دنیای امروزی و تاکید بر ویژگی های خاص برای مارک ایران است.
    روش
    در این پژوهش با استفاده از بررسی متون، مطالعه آخرین ویرایش های مارک 21 و یونی مارک و مدارک مربوط به آنها و نتایج حاصل از نظرات صاحب نظران ایرانی، سیاهه ای از 22 معیار تهیه و برای صاحب نظران متخصص مارک در ایران ارسال شد تا مهمترین این معیارها را شناسایی و معیارهای دیگری را به سیاهه بیافزایند.
    یافته ها
    سیاهه ای حاوی 22 معیار برای ارزشیابی مارک ایران تهیه شد و یافته ها نشان داد که بالاترین امتیازها مربوط به معیارهای «توجه به نیازها و پیشرفت های روز دنیا» و «در نظر گرفتن قواعد فهرست نویسی به صورت بین المللی» با میانگین 55/4 است.
    اصالت/ارزش: تاکنون هیچ گونه سیاهه کاملی که نشان دهنده معیارها و ویژگی های ضروری برای مارک باشد تهیه نشده است. به علاوه سیاهه تهیه شده در این پژوهش دارای ویژگی های خاص برای مارک ایران می باشد.
    کلیدواژگان: مارک ایران، یونی مارک، مارک 21، معیارهای مارک
  • صالح رحیمی*، مهران فرهادی، طاهره کرمی صفحات 731-749
    هدف
    هدف از نگارش این مقاله ارزیابی تاثیر شیوه نمایه سازی مفهوم-محور بر بهینه سازی بازیابی تصاویر با استفاده از موتور جست جوی گوگل است و روی ویژگی های مورد توجه موتور جست وجوی گوگل در بازیابی تصاویر بحث می کند.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع کاربردی می باشد و روش آن، پژوهش مبتنی بر فن آوری و نیمه تجربی است.
    یافته ها
    نمونه پژوهش این پژوهش شامل 900 تصویر بود که بر روی سایتی اختصاصی بارنهاده شد. سایت اختصاص یافته شامل 9 صفحه با کدهای مختلف بود؛ به این معنی که برای هر گروه از تصاویر ویژگی های خاص مفهومی منظور گردید. از 9 کد بازیابی (عنصر فراداه ای توصیف کننده تصاویر) در 4 کد که شامل: «عنوان تصویر»، «متن جایگزین تصویر»، «اطلاعات قالب تصویر» و «تصاویری که هیچ تغییری روی آنها اعمال نشده»، هیچ گونه تصویری بازیابی نشد و بنابراین تحلیل روی 5 کد باقیمانده شامل: «شرح حاشیه تصویر به زبان انگلیسی»، «شرح حاشیه تصویر به زبان فارسی»، «اسم فایل»، «اصطلاحات اختصاص یافته بر اساس زبان نمایه سازی آزاد» و «زبان نمایه سازی مهارشده» صورت گرفت. تعداد تصاویر بازیابی شده در این بخش شامل 417 تصویر بود. از بین 5 کدی که تصاویر آنها بازیابی شد، اختصاص شرح حاشیه تصویر بیشترین تاثیر را در بازیابی تصاویر از نظر تعداد داشت، یعنی تصاویر دارای کد فوق بیشتر از سایر کدها توسط گوگل نمایه سازی شدند. بنابراین در بارنهادن تصاویر به وبگاه های مختلف توجه به این نکته باعث بازیابی بیشتر تصاویر از طریق موتور جست وجوی گوگل می گردد. آزمون خی دو برای تفاوت فراوانی تصاویر بازیابی شده در 5 کد مذکور معنی دار بود و نشان داد که در کدهای مختلف به طور معنی-داری تعداد متفاوتی تصویر بازیابی شده اند. تخصیص شرح حاشیه تصویر به زبان انگلیسی بهترین و تخصیص اسم فایل به تصاویر کمترین تاثیر را در رتبه بازیابی تصاویر در نمونه پژوهشی داشت. آزمون کروسکال والیس برای سنجش تفاوت رتبه های گروه های پنج گانه، معنی دار بود که یعنی میانگین رتبه بازیابی تصاویر در گروه های پنج گانه متفاوت بوده است.
    اصالت/ارزش: شناخت شیوه ها، ویژگی ها و محدودیت های نمایه سازی تصاویر از طریق موتور جست وجوی گوگل می تواند به کاربران اینترنت و نمایه سازان تصاویر در بازیابی و نمایه سازی تصاویر مورد نظر آنها کمک کند.
    کلیدواژگان: بازیابی تصاویر، نمایه سازی مفهوم محور، موتور جست وجوی گوگل
  • سید احمد حسین زاده*، فرشته سپهر صفحات 751-770
    هدف
    هدف پژوهش حاضر، مقایسه و ارزیابی دانشنامه جهان اسلام «دجا» و دایره المعارف اسلام «دما» در روند دانشنامه نویسی و تحلیل محتوای ارزیابانه آن دو است.
    روش
    این پژوهش به صورت تحلیل محتوا و پیمایش تطبیقی انجام شده است. جامعه آماری 115 نفر اعضای هیئت علمی بنیاد دایره المعارف اسلامی و مدخل های این دو کتاب هستند. ابزار گردآوری اطلاعات در بخش پیمایش تطبیقی پرسشنامه و در بخش تحلیل محتوا، فیش برداری و نرم افزار دریچه است. اطلاعات با استفاده از نرم افزار آماری SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.
    یافته ها
    در هر دو دانشنامه موضوع جغرافیا، تاریخ و زبان و ادبیات به ترتیب بیشترین میزان مدخل ها را به خود اختصاص داده اند. بر اساس آزمون های T، در اکثر زمینه ها رعایت شاخص ها در حد قابل قبول است. میزان رعایت همه شاخص ها در هر دو اثر در حد زیاد و یا بسیار زیاد است و فقط شاخص «مولف» در «دجا» در حد متوسط و یا حتی کم رعایت شده است. درصد تحقق شاخص های «استناد» و «ویرایش» در «دجا» بالاتر از «دما» است. اما درصد تحقق شاخص های «مدخل»، «مولف»، «نشر» و «تالیف و ترجمه» در«دما» بالاتر از «دجا» بوده است.
    اصالت/ ارزش: جنبه های گوناگون تولید دانشنامه های هم موضوع به ندرت مورد نقد و بررسی قرار گرفته اند. این مسئله سبب شده برخی نقاط افتراق و تشابه آنها از نظر مخاطبان پوشیده بماند. نتایج حاصل از این پژوهش می تواند برخی وجه تمایز و تشابه آنها را برای مراجعان و سازمان های ذیربط عیان کند.
    کلیدواژگان: دایره المعارف، دانشنامه جهان اسلام، دایره المعارف اسلام، دانشنامه نویسی
  • معصومه عبدالهی*، عبدالرسول جوکار صفحات 771-787
    هدف
    هدف پژوهش حاضر، بررسی وضعیت سواد اطلاعاتی کتابداران کتابخانه های عمومی استان فارس با توجه به استانداردهای سواد اطلاعاتی است.
    روش
    این پژوهش کاربردی و از نوع پیمایشی است و ابزار پژوهش، پرسشنامه «سنجش سواد اطلاعاتی DAS» (داورپناه و سیامک، 1387) است. پرسشنامه 55 سوالی، 5 استاندارد را در بر داشت، که به وسیله آن سواد اطلاعاتی کتابداران عمومی سنجیده شد. برای تحلیل داده ها از همبستگی پیرسون و آزمون t استفاده گردید.
    یافته ها
    با توجه به نتایج آزمون های آماری می توان گفت که سواد اطلاعاتی کتابداران کتابخانه های عمومی فارس در سطح متوسطی قرار دارد. سن و سابقه کار بر سواد اطلاعاتی کتابداران تاثیرگذار بوده است. بین سواد اطلاعاتی کتابداران فارغ التحصیل در رشته کتابداری و غیرکتابداری تفاوت معنی داری وجود داشت. نوع مدرک تحصیلی بر سواد اطلاعاتی کتابداران تاثیرگذار بود و کتابداران دارای مدرک بالاتر نسبت به سایرین از سواد اطلاعاتی بیشتری برخوردار بودند. کتابداران کتابخانه های عمومی از نظر میزان آشنایی با زبان انگلیسی در سطح پایینی قرار داشتند.
    اصالت/ارزش: کتابخانه های عمومی به عنوان یک دانشگاه همگانی برای ایجاد و پیشبرد برنامه های سواد اطلاعاتی و یادگیری مادام العمر در جامعه در صف مقدم هستند و بنابراین نتایج حاصل از ارزیابی سواد اطلاعاتی کتابداران و برنامه ریزی برای ارتقاء سطح آن، در جهت رسیدن به این هدف یاریگر خواهد بود.
    کلیدواژگان: سواد اطلاعاتی، استان فارس، کتابداران کتابخانه های عمومی
|
  • Mohammad Reza Farhadpoor, Fariba Nazari* Pages 597-610
    Purpose
    This study aims to investigate factors that affect resistance to change in the public libraries of West Azerbaijan.
    Methodology
    In this research the analytical survey method was applied. By applying simple random sampling, 105 employees were selected out of 140. Data was collected using a questionnaire, and data analysis was conducted by using statistical methods such as Mean, Standard Deviation and Pearson correlation.
    Findings
    In this study "lack of knowledge about the reason for change", "anxiety related to the result of the change", "anxiety related to the loss of organizational identity", "fear of the loss of job security", and "an expectation of failure following change and a subsequent return to the previous situation", were appointed as factors that influence resistance to change. Findings indicate that the above 6 factors have a significant correlation to resistance to change amongst employees. Based on the findings" an expectation of failure following change and a subsequent return to the previous situation" was identified as the most important factor. Originality/Value: As organizational change is one of the most dynamic components of organizations and an inevitable aspect of keeping pace with external change powers, resistance to change is also inevitable. Identifying the factors affecting resistance to change can help in reducing the waste of resistance and improving the success of the plan for change. Investigation of this phenomenon in the field of public libraries in Iran has done first time in this article.
    Keywords: Public libraries, Change management, Resistance to change
  • R. Saei*, F. Ghoreishi Pages 611-626
    Purpose
    In this research, we want to study staff social participation, and its related factors, amongst librarians of Tabriz public libraries.
    Methodology
    This is a survey. The research population includes all 155 librarians from Tabriz public libraries. Data was collected using a researcher- made questionnaire. The validity of the questionnaire is confirmed by experts, and its reliability was measured by Cronbach's alpha. Data analysis was performed using the SPSS software package.
    Findings
    Results show that the level of social participation amongst the staff of Tabriz public libraries is at a medium level. Findings also show an inverse correlation between social participation and the two variables of "interpersonal trust" and "social alienation", but a direct correlation between social participation and "reward motives". There is no statistical correlation between "institutional trust" and "the socio-economic status of the librarians". There is a significant correlation between social participation and the basic variables such as gender; so that the social participation of male librarians is more prevalent than that of female librarians. All in all, a combination of individual and social elements is involved in the construction of the theoretical model, based on behavior and participation theories. Based on these findings, the significance of social participation is strongly recognized by the research community. The clarification coefficient in regression equation is on a low level, so it seems that we need some other illustrative variables to explain the levels of social participation. We should also take the analysis level further than micro, and macro levels, and consider effective macro variables related to social participation from outside library organizations.Originality/value: By paying attention to the importance of social participation in the cultural, social and economic development of a society, library staff due to their high levels of communication with large groups of students, teachers, scholars and the general public, can play a key role in this regard. This study is the first of this kind of research.
    Keywords: Social participation, Trust, Reward motives, Social alienation, Library staff, Tabriz public libraries
  • Lafteh Mansouri *, Dr. Ali Hossein Hosseinzadeh, Dr. Abdolreza Navah Pages 627-641
    Purpose
    This study attempts to identify work alienation, and the effect of organizational culture on this, using a sociological approach.
    Methodology
    The method used for this study is a survey and data collected by questionnaire. The population of this study is all librarians from public libraries in the Khuzestan province. The data were analyzed using the software SPSS16. To test the hypotheses, Pearson's correlation and multiple regression analysis were used.
    Results
    The results showed that job satisfaction, job security and organizational justice (as independent variables), together with the work alienation of labor (the dependent variable), have a meaningful relationship. Multivariate regression analysis results also indicate that independent variables are predicted as totaling 0.46 of the variance of the work alienation. Originality/Value: Sociological approach to public librarians problems, have been got very less attention. This research is among the initiatory papers that proceeded in the Khuzestan province.
    Keywords: job satisfaction, job security, organizational justice, work alienation
  • Dr. Alireza Isfandyari, Moghaddam*, Mr. Mohammad, Karim Saberi Pages 643-659
    Purpose
    The present paper aims to compare the current status of Hamadan province public libraries with the Iranian Public Libraries Foundation's Outlook in 1404.
    Methodology
    This study has been carried out using a comparative method. A checklist was used to collect data based on statistics from the top countries, where the indicators of 'resources', 'space', 'membership', 'library material circulation' and 'staff' are concerned. Following this, the data were compared with the latest statistics relating to Hamadan province public libraries.
    Findings
    The results showed that in terms of indicators of resources, space, membership, library material circulation and staff, Hamadan public libraries have a long way to go before they can achieve to the Iran public libraries Foundations Outlook. In order to achieve this honor, 5176927 books, 73 libraries, 429,764 members, 7,743,877 circulated library materials and 636 employees need to be added to Hamadan province public libraries. Originality/Value: A comparison between the public libraries of Hamadan province and the Iran public libraries Foundation's Outlook can provide a clear picture of the current status of these libraries. Therefore, the results of this study can be useful for managers, planners and policy makers of Iran public libraries foundations.
    Keywords: Public Libraries, Hamadan, Iran public libraries Foundation, Outlook document
  • Dr. Morteza Kokabi, Librarian Saba Ehsani * Pages 661-684
    Purpose
    The present paper tries to study and evaluate the status of Khuzestan public libraries in relation to the existence of a special section for blind and semi-blind users, and the compatibility of the existing situation with standards for resources, facilities, and labor force. It also aims to examine the expectations of staff.
    Methodology
    The present study is a descriptive survey. The research population consists of three libraries: Saamen al Aemmeh, (Abadan), Shaheed Sharif (Khorramshahr), and Central Library (Ahwaz). Data have been gathered via observations by researchers, via interviews with authorities in Behzisti office in Khuzestan province, and through the employment of a collection of relevant standards. The standards being employed are: The National Standards of Library Services for the Blind (Taavoni, 1379), and the Regulation on How to Develop the Blind users’ Section of Public Libraries (General Office of Public Library Services, Iran Public Libraries Foundation, 1389). The first standard introduces the services required for blind and semi-blind users in libraries, and the second standard is a guideline to develop and expand a special section for these people in public libraries, with an emphasis on Iran Public Libraries Foundation’s policy.
    Findings
    Results demonstrate that environment currently available in the special section for the blind and semi-blind in the libraries studied is not suitable, and that these libraries are incompatible with some of the standards. Originality/value: To the best of our knowledge, no research work has been carried out to compare the special section for the blind and semi-blind users in Khuzestan public libraries with regard to standards and guidelines.
    Keywords: Blind users, semi, blind users, Public libraries, libraries services for the blind
  • Y.Norouzi*, M. Deramnesari Pages 685-707
    Purpose
    The purpose of this study is to assess the quality of services of Tabriz province's public libraries based on the user's perspective, using the Gap Analysis Model, LibQual.
    Methodology
    This is an analytical survey. 19 public libraries are involved in this study. At the time of data collection, the number of members of Tabriz public libraries was 46,000. The sample size of this survey with 5% error coefficient is calculated to be 381, while for higher precision, 455 librarie's members were selected as the research population. After uncompleted questionnaires have been removed, 414 questionnaires were used for data analyses. In order to perform statistical analysis, Mann-Whitney U and Kruskal-Wallis tests were used.
    Results
    This study shows that the level of services received by users of libraries in all cases is greater than the expected minimum level, but still does not provide the optimal level. According to the findings, the main weakness of libraries stems from their collections (information resources stock), while their strong point is the perceived courtesy of the librarians. Results also demonstrate that where the quality of current services is concerned, there is a significant difference between the maximum and minimum levels of library services from the user's viewpoints Originality/Value: With regard to the significant role of libraries in information provision, this survey assesses the quality of services of Tabriz province's public libraries based on the user's perspective by using the Gap analysis method. Therefore, the results of this survey will be helpful for improving library service quality, and for filling the gap between the optimal and present level of services quality.
    Keywords: Public libraries, Service quality, Gap analysis model, Users\ perspective, Tabriz, Evaluation models, LibQual
  • Dr Mitra Pashootanizadeh * Pages 709-729
    Purpose
    The Purpose of this paper is to determine the criteria and required specifications for MARC formats according to new information and communication technologies, with an emphasis on special features of the IranMARC.
    Methodology
    A review of the literature, the reading of the latest version of UNIMARC and MARC21 and their related documents, and the results of Iranian expert's views helped to develop a list of 22 criteria. This list was delivered to the Iranian MARC experts for the purpose of choosing the most important criterion, and adding some more.
    Findings
    A list of 22 criteria was prepared for the IranMARC evaluation. Findings showed that “attention to the needs and progress of the world” and “consideration of International cataloging rules” are the most important criteria.Originality/value: The originality of the paper lies in the proper list of criteria and required specifications for MARC formats, with emphasis on special features of IranMARC.
    Keywords: IranMARC, UNIMARC, MARC21, MARC Criteria
  • Saleh Rahimi *, Mehran Farhadi, Tahereh Karami Pages 731-749
    Purpose
    The purpose of the present study is to investigate the Impact of Concept-based Image Indexing on Image Retrieval via Google. Due to the importance of images, this article focuses on the features taken into account by Google in retrieving the images.
    Methodology
    The present study is a type of applied research, and the research method used in it comes from quasi-experimental and technology-based methods.
    Findings
    900 images with concept-based characteristics were uploaded on iiproject.ir domain. Google retrieved 417 images of 900 ones that are used in this study. In 4 codes of “image title”, “Alt text”, “property”, and images with “Q code”, no images were retrieved, so the analysis is done on the rest of 5 codes, “image caption in English”, “image caption in Farsi”, “file name”, “Controlled language” and “free language”. Paying attention to these components in uploading images on websites causes Google retrieve more images. The Chi-square test for difference of retrieved images in 5 Cods is significant, and revealed that, in different codes, significantly various numbers of images were retrieved. Caption allocation in English has the best effect on retrieving images in the study sample, while the assignation of the file name is less effective in image retrieval ranking. The Kruskal-Wallis test to assess the group differences in 5 codes is significant. It means the average of group differences across 5 codes is significant. Originality/Value: This paper tries to introduce the main elements that a search engine such as Google may consider in the indexing and retrieval of images.
    Keywords: Image indexing, image storing, retrieval, Concept, based Image Indexing, Google search engine
  • Seyyed Ahmad Hosseinzadeh *, Fereshteh Sepehr Pages 751-770
    Purpose
    the present paper compares two reference books the Encyclopedia World of Islam & Encyclopedia of Islam– Leiden with regard to the whole process of compiling the encyclopedia, and to conduct an evaluative content analysis.
    Methodology
    This is a comparative survey and a study of content analysis. The data collection tool in the comparative survey section is a questionnaire, and in the content analysis section it is the note taking method together with the Daricheh software package. The statistical population of this study consists of are ‏115 faculty members of the Islamic Encyclopedia Foundation together with all of the entries from these two reference books. The gathered data has been analyzed using SPSS software.
    Findings
    The highest number of entries in both resources is related to geographical, historical, and language & literature topics. According to the T-test used in evaluating indexes/indicators of the procedures of compiling encyclopedias, in most cases indexes/indicators appear to be in an acceptable status/range i.e. all of the indexes/indicators in both resources have been addressed properly, but for the "author" index/indicator a middle or even very low status is observed in the Encyclopedia world of Islam. The status for the two indexes/indicators of "citation" and "edition" in the Encyclopedia world of Islam is higher than that in the Encyclopedia of Islam. Furthermore, the status of other indexes/ indicators including "entry", "author", "publication" and "compilation and translation" in the Encyclopedia of Islam is higher than in the Encyclopedia world of Islam. Originality/value: A aspects of the compilation process within encyclopedias from the same field are rarely evaluated and compared. The result is that some of the differences and similarities are undefined for the readers. The results of the present study could clarify some of the aspects for their readers and relevant organizations.
    Keywords: Encyclopedias, Encyclopedia world of Islam, Encyclopedia of Islam, Encyclopedia Compilation
  • Masoomeh Abdollahi * Abdolrasoul Jowkar Pages 771-787
    Purpose
    The aim of the present paper is to examine the status of information literacy skills amongst public librarians in Fars province in terms of the information literacy standards.
    Methodology
    This is an applied research with an analytical method. The Information Literacy Assessment (DAS) questionnaire was selected as the research tool. The questionnaire includes 55 questions and five standards designed to measure the information literacy skills of public librarians. The Pearson correlation test and t-test were used for data analysis.
    Findings
    The results showed that the level of information literacy skills amongst public librarians is at an average level. The age and work experience of librarians seems to influence on their level of information literacy. There was a significant difference between librarians with library qualifications and librarians with other qualifications. It is also evident from the findings that the degree of education influences their level of information literacy amongst librarians. According to the findings, the public librarians have a low level of familiarity with the English language. Originality/Value: Public libraries play the role of a public university and have a significant role in the development of information literacy, both amongst members of the public and the broader community. An assessment of the status of information literacy amongst librarians, and planning for the development of such skills, will help libraries to achieve their goals.
    Keywords: Information literacy, Fars province, Public librarians