فهرست مطالب

مجله طب جنوب
سال هجدهم شماره 2 (خرداد و تیر 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/16
  • تعداد عناوین: 22
|
  • صمد اکبرزاده، افشار بارگاهی، علیرضا رهبر، عادل دانشی، سعید نجف پور بوشهری، خلیل پورخلیلی، سید مجتبی جعفری، نجمه حاجیان، بهروز نعیمی، پرویز فرزادی نیا* صفحات 239-249
    زمینه
    با توجه به شیوع روزافزون بیماری دیابت تا جایی که حدود 6 درصد جمعیت بالغ دنیا را به خود درگیر کرده است و اهمیت پیشگیری و کنترل این بیماری، نیاز به شیرین کننده های کم کالری و البته طبیعی بیش از پیش احساس می شود. مطالعات اخیر نشان داده اند که هورمون هایی نظیر واسپین و پروتئین شبه آنژیوپویتین نوع 3 (Angiopoietin-like Protein3، ANGPTL) با دیابت در ارتباط می باشند. هدف این مطالعه بررسی تاثیر گیاه استویا (Stevia rebaudiana) که به عنوان گیاهی که قند حاصل از آن به عنوان قند کم کالری معرفی شده است، بر میزان سرمی هورمون های واسپین و پروتئین شبه آنژیوپویتین -3 در موش های صحرایی دیابتی شده با استرپتوزوسین می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع مورد شاهد می باشد که بر روی 40 سر موش نر ویستار در محدوده وزنی 250-180 گرم انجام گردید. موش ها به 5 گروه 8 تایی تحت عنوان گروه های اول، دوم، سوم، چهارم و پنجم تقسیم شدند. به گروهای دوم تا پنجم داروی استرپتوزوسین با دوز 60 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن به صورت درون وریدی تزریق گردید. بعد از 5 روز رت هایی که گلوکز آن ها بالای 300 میلی گرم بر دسی لیتر بود به عنوان دیابتی در نظر گرفته شدند. گروه اول به عنوان کنترل بکر، گروه دوم به عنوان کنترل دیابتی و گروه های سوم تا پنجم تحت گروه های تیمار به ترتیب مقادیر 250، 500 و 750 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن عصاره به صورت گاواژ به مدت سی روز دریافت داشتند. از همه گروه ها در روز سی ام خونگیری به عمل آمد و نمونه های سرمی حاصل از خونگیری جهت اندازه گیری پارامترهای مختلف شامل واسپین، پروتئین شبه آنژیوپویتین - 3، تری گلیسیرید، کلسترول، HDL، گلوکز، انسولین و آنزیم آلکالین فسفاتاز استفاده گردید. جهت مطالعه بافتی بیوپسی از پانکراس و کبد صورت گرفت. نتایج حاصل از گروه های تیمار و کنترل توسط نرم افزار SPSS ویرایش 17 مورد ارزیابی قرار می گیرد و (05/ 0>P) به عنوان معنی دار تلقی می شود.
    یافته ها
    میانگین سطح سرمی آنزیم الکالین فسفاتاز، شاخص مقاومت انسولینی، میزان گلوکز و تری گلیسیرید سرم در گروه های دریافت کننده عصاره به مقدار 250 و 500 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن کاهش معناداری در مقایسه با گروه کنترل دیابتی داشت (05 /0>P). اما میزان انسولین، شاخص عملکرد سلول های بتا، واسپین، پروتئین شبه آنژیوپویتین -3 و وزن موش ها در تمام گروه های تیمار تفاوت معنی داری با گروه کنترل دیابتی نداشت. متعاقب دوزهای مختلف عصاره گیاه استویا تغییر خاصی در بافت پانکراس و کبد حاصل نشد.
    نتیجه گیری
    مصرف خوراکی عصاره استویا از طریق کاهش میزان سرمی گلوکز، مقاومت انسولینی و تری گلیسیرید قادر است در کاهش قند و چربی خون موثر باشد و از جنبه دیگر با کاهش مقادیر آنزیم الکالین فسفاتاز می تواند اثر محافظتی بر بافت کبد داشته باشد. نکته حائز اهمیت این است که جوانب احتیاط در دوز مصرفی این گیاه بایستی مد نظر قرار بگیرد.
    کلیدواژگان: استویا، دیابت، انسولین، واسپین، پروتئین شبه آنژیوپویتین، 3، مقاومت انسولینی، آلکالین فسفاتاز
  • حمید کلالیان مقدم*، توراندوخت بلوچ نژاد مجرد، مهرداد روغنی، مهدی خاکساری، پیراسته نوروزی، ملیحه آهویی، مژگان فضلی صفحات 250-259
    زمینه
    دیابت، خطر ابتلای سیستم اعصاب مرکزی (CNS) به اختلالاتی مانند سکته مغزی، تشنج، زوال عقل و اختلال شناختی را افزایش می دهد. بربرین، آلکالوئیدی طبیعی با ساختار ایزوکینولین است که اثر بخشی آن بر اختلالات نورودژنراتیو در مطالعات اخیر گزارش شده است. همچنین ثابت شده است، آستروسیت ها برای عملکرد طبیعی CNS حیاتی می باشند و تغییر در عملکرد آن ها متعاقب دیابت در ایجاد اختلالات شناختی ناشی از دیابت نقش دارد. اغلب اختلالات متابولیکی و اکسیداتیو منجر به تغییرات سریع در سلول های گلیال می شود و شاخص این تغییر افزایش تولید پروتئین اسیدی رشته ای گلیالی (GFAP=glial fibrillary acidic protein) به عنوان یک نشانگر آستروسیتی می باشد. لذا این مطالعه به منظور بررسی اثر بربرین در تنظیم آستروسیت های GFAP+ ناحیه هیپوکمپ موش های صحرایی دیابتی طراحی گردید.
    مواد و روش ها
    گروه های تجربی در این مطالعه شامل کنترل، کنترل تیمار شده با بربرین (100 میلی گرم/کیلوگرم وزن بدن روزانه، به مدت 8 هفته)، دیابتی و دیابتی تیمار شده با بربرین (100 و 50 میلی گرم/کیلوگرم وزن بدن روزانه، به مدت 8 هفته) بودند. اثر بربرین بر واکنش گلیال هیپوکامپ موش های دیابتی با آزمون ایمونوهیستوشیمی GFAP ارزیابی گردید در پایان نتایج با نرم افزار آماری 5 Prism و آزمون های One Way ANOVA و Tukey تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    هشت هفته پس از القای دیابت، افزایش معنی دار آستروسیت های GFAP+ در ناحیه هیپوکمپ موش های دیابتی، نسبت به گروه کنترل مشاهده شد. همچنین تجویز طولانی مدت با بربرین (100، 50 میلی گرم/کیلوگرم وزن بدن روزانه به مدت 8 هفته) سبب مهار افزایش آستروسیت های GFAP+ در مغز موش های دیابتی گردید.
    نتیجه گیری
    پژوهش حاضر نشان می دهد که درمان با بربرین به طور معنی داری منجر به کاهش آستروسیت های GFAP+ در هیپوکامپ موش های صحرایی دیابتی شده با استرپتوزوتوسین گردید.
    کلیدواژگان: دیابت، استرس اکسیداتیو، پروتئین اسیدی رشته ای گلیالی (GFAP)
  • پریسا یارمحمدی سامانی، مهران عربی*، پرستو یارمحمدی سامانی صفحات 260-269
    زمینه
    نانونقره یکی از پرکاربردترین نانومواد به کار رفته در محصولات مصرفی می باشد. با این حال سمیت پوستی این نانوذرات بر روی سلامتی انسان کمتر مورد توجه قرار گرفته است. این مطالعه به منظور بررسی اثر جذب پوستی نانوذرات نقره بر روی پارامترهای عملکردی کلیه صورت گرفته است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی، 40 سر موش نر نژاد BALB/c به طور تصادفی به 4 گروه 10تایی (گروه نانو نقره، کنترل مثبت، کنترل کاذب و کنترل منفی) تقسیم شدند. پس از بیهوشی عمومی و تراشیدن پشت همه حیوانات در نزدیکی ستون فقرات، سطح بانداژ در گروه نانونقره با 50 میکرولیتر محلول نانونقره (100 میکروگرم بر میلی لیتر)، در گروه کنترل مثبت به همان میزان محلول نیترات نقره (100 میکروگرم بر میلی لیتر) و در گروه کنترل کاذب به همان میزان آب مقطر تیمار شد، سپس بانداژها در سطح پوست ثابت شدند، اما گروه کنترل منفی بدون تیمار و بانداژ بود. بعد از 3 و 7 روز، بانداژها را باز کرده و سطح سرمی کراتینین و نیتروژن اوره خون (BUN) اندازه گیری شد.
    یافته ها
    در روزهای سوم و هفتم، در گروه نانونقره، کراتینین تغییر معنی داری نشان نداد (05/0p>)، اما سطح BUN افزایش معنی داری در مقایسه با سایر گروه ها نشان داد (05/ 0>p). به علاوه تغییر معنی داری در پارامترهای عملکردی کلیه در روز هفتم در مقایسه با روز سوم وجود نداشت (p>0.05).
    نتیجه گیری
    در این مطالعه افزایش معنی دار BUN در گروه نانونقره می تواند نشانگر اختلال در عملکرد کلیه باشد، بنابراین جذب پوستی نانونقره می تواند اثرات سمی بر روی عملکرد کلیه داشته باشد.
    کلیدواژگان: نانونقره، نیترات نقره، عملکرد کلیوی، کراتینین، نیتروژن اوره خون
  • علی زارعی، سهیلا طاهری، سعید چنگیزی آشتیانی*، اعظم رضایی صفحات 270-279
    زمینه
    غده تیروئید یکی از بزرگ ترین غدد بدن است که ترشح کننده ی هورمون های تیروکسین (T4) و تری یدوتیرونین (T3) می باشد. این دو هورمون اثر عمیقی بر متابولیسم دارند، بنابراین کار برروی تیروئید از جایگاه بالایی برخوردار است. هدف از این مطالعه بررسی اثرعصاره ریشه ی گیاه زرشک بر میزان هورمون های تیروئیدی در موش های دریافت کننده رژیم غذایی پر کلسترول است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه 40 سر موش صحرایی نژاد ویستار نر در 5 گروه (8=n) انتخاب شدند، گروه کنترل بکر با رژیم غذایی عادی، گروه کنترل دریافت کننده غذای پر کلسترول با رژیم غذای چرب روزانه 2/ 0 میلی لیتر (نرمال سالین) و گروه های تجربی موش های دریافت کننده رژیم غذایی پر کلسترول که به ترتیب دریافت کننده عصاره هیدروالکلی ریشه گیاه زرشک با دوز حداکثری 300، متوسط 150 و حداقل میلی گرم/کیلوگرم 75 (درون صفاقی) می باشند. بعد از پایان این دوره (21روزه)، جهت بررسی هورمون های تیروئیدی خونگیری انجام شد و اطلاعات به دست آمده با استفاده از نرم افزار SPSS ویرایش 5/ 11 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج آزمون های آماری در گروه های دریافت کننده عصاره نشان دهنده میزان افزایش هورمون های تیروئیدی (T3 و T4) می باشد. (TSH) در گروه های دریافت کننده عصاره تغییرات معنی داری را نشان نداد (05/ 0>P).
    نتیجه گیری
    افزایش سطوح T3 و T4 و عدم تاثیر آن ها بر میزانTSH در گروه های تجربی دریافت کننده عصاره، نشانگر هیپرتیروکسینمی یوتیروئیدی است.
    کلیدواژگان: هورمون های تیروئیدی، زرشک، کلسترول، موش صحرایی
  • سعیده فیروزبخت *، خدیجه قاسمی، نیلوفر معتمد، محمودرضا ساریخانی صفحات 280-287
    زمینه
    سندرم های تالاسمی شایع ترین بیماری های ژنتیکی بوده که با ترانسفیوژن های مکرر خون و تجمع آهن بدن در ارتباط می باشند. عوارض قلبی مهم ترین علت مرگ ومیر بیماران تالاسمی است. عوارض قلبی با مصرف داروهای شلاتور آهن کاهش می یابد. در این مطالعه، داروهای شلاتور آهن از نظر اثر، عوارض و پذیرش از سوی بیماران تالاسمیک مورد بررسی قرار گرفتند.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه ی آینده نگر (کوهورت)، تمام بیماران تحت درمان مرکز تالاسمی بر اساس نوع داروی شلاتور کننده ی مصرفی شان به 5 گروه تقسیم شدند که شامل گروه های دسفرال، اسورال، دفریپرون، Exjad، دسفرال+دفریپرون بودند. فریتین سرم در ابتدای مطالعه و 6 ماه بعد با روش الیزا و درصد (عملکرد قلبی) با روش اکوکاردیوگرافی در ابتدای مطالعه و سپس 2±8 ماه بعد اندازه گیری و ثبت شد. سپس داده ها توسط نرم افزار SPSS ویرایش 18 و آزمون های آماری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میزان فریتین در تمام گروه ها به جز گروه دفریپرون کاهش یافت، اما فقط در گروه دسفرال این کاهش معنادار بود (از 2356 میلی گرم درصد به 1853 میلی گرم درصد) (P=0.01). درصد عملکرد قلب در همه گروه ها افزایش یافت اما در گروه دفریپرون این افزایش معنادار بود (از 62 درصد به 71 درصد)(027/ 0=P). بیشترین شیوع عوارض در گروه دسفرال+دفریپرون دیده شد. 3/ 93 درصد از بیماران از داروی مصرفی خود رضایت داشتند. دفریپرون اثر بهتری در کاهش هموسیدروز قلبی و بهبود عملکرد قلبی داشت. دسفرال اثر بهتری در کاهش سطح سرمی فریتین داشت. دزقرال با کاهش هموسیدروز قلبی اثر بهتری در بهبود عملکرد قلبی داشت.
    نتیجه گیری
    داروهای شلاتور کننده آهن در کاهش عوارض و میزان مرگ ومیر بیماران تالاسمی موثر است. داروهای خوراکی اثر ویژه ای در بهبود عملکرد قلبی دارند. دیفریپرون بخصوص در بهبود عملکرد قلبی تاثیر ویژه داشت. بیماران میتوانند با حمایت سازمان های بیمه از این داروها استفاده کنند. دسفرال اثر بهتری در کاهش سطح سرمی فریتین داشت.
    کلیدواژگان: بهبودی درصد، عملکرد قلب، کاهش فریتین سرم، شلاتور کننده های آهن، درمان
  • سید محمد متولی *، علی اصغر مولوی، محمد امین رحمانی صفحات 288-295
    زمینه
    به طور معمول در یک فرآیند پرتو درمانی با فوتون علاوه بر سلول های سرطانی، به سلول های سالم نیز آسیب وارد می شود؛ اما در پروتون درمانی این آسیب های ناخواسته به حداقل خود می رسند. زیرا پروتون بیشترین میزان انتقال خطی انرژی را در ناحیه انتهای مسیر خود که به قله براگ مشهور است وارد می کند. در این مطالعه، بازه ی مفید انرژی برای درمان سرطان پستان و شار ذرات ثانویه تولید شده در فرآیند پروتون درمانی، برای تعیین ریسک ابتلا به سرطان ثانویه و خسارت به قلب و ریه، مورد بررسی قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه، ابتدا یک فانتوم پستان فشرده شده به شکل نیم استوانه را با استفاده از کد MCNPX شبیه سازی کرده و سپس پرتوی پروتون را با بازه ی انرژی 1 مگا الکترون ولت به سمت فانتوم ترابرد کرده و تاثیر این پرتو بر روی تومور مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    محاسبات نشان می دهد، بهترین بازه ی انرژی برای درمان توموری با ضخامت 6 میلی متر در عمق 14 میلی متری از سطح فانتوم پستان در محدوده 41 تا 48 مگا الکترون ولت می باشد. در این مطالعه، میزان شار ذرات ثانویه مانند نوترون و فوتون تولیدی برحسب انرژی پروتون ورودی محاسبه شده و نمودار تغییرات شار این ذرات برحسب انرژی رسم شده است. با توجه به نمودار شار نوترون، طیف نوترون یک شدت قابل توجهی برای نوترون های با انرژی پایین دارد که با افزایش انرژی نوترون، شار آن کاهش می یابد. همچنین در نمودار شار فوتون ها، قله هایی مشاهده می شود که در نتیجه برانگیختگی هسته عناصر 31P، 12C و 16O می باشد، که در این برانگیختگی، 12C بیشترین شار فوتون را تولید می کند.
    نتیجه گیری
    پروتون درمانی از دقت بالاتری نسبت به رادیوتراپی معمولی برخوردار است و آسیب های کمتری به سلول های سالم خارج از محدوده تومور وارد می کند. زیرا در بازه ی انرژی مفید محاسبه شده، بیشترین دوز یا آسیب به تومور وارد می شود. اما با این حال در این روش درمانی ذرات ثانویه ناخواسته ای تولید می شوند که ممکن است به سلول های دیگر اطراف تومور صدمه وارد کنند.
    کلیدواژگان: پروتون درمانی، سرطان پستان، فانتوم پستان فشرده شده، محدوده انرژی پروتون، کد MCNPX
  • حمید برناسی، محمد ارجمندزادگان *، احمدرضا بهرمند، علیرضا هادی زاده تثبیتی، اعظم احمدی، مریم طیبون صفحات 296-303
    زمینه
    ایزونیازید یکی از داروهای خط اول درمان سل می باشد که مقاومت به آن به صورت فزاینده ای گزارش می شود. در مطالعه حاضر دو روش مولکولی جهت تشخیص سریع مقاومت سویه های کلینیکی مایکوباکتریوم توبرکلوزیس به ایزونیازید طراحی و با نتایج سکوئنس مورد مقایسه قرار گرفتند.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه 60 سویه کلینیکی مایکوباکتریوم توبرکلوزیس، که با روش تعیین حساسیت دارویی (DST) مقاومت به ایزونیازید در آن ها اثبات شده، استفاده گردید. سه روش مولکولیSequencing، PCR-RFLP و Allele Specific-PCR جهت تعیین موتاسیون در کدون 315 مرتبط با مقاومت به ژن katG مقایسه شدند. بدین منظور با کمک پرایمرهای اختصاصی که قادر به تشخیص موتاسیون در این کدون بودند، روش آلل اسپسفیک اجرا گردید. علاوه بر این، در روش PCR-RFLP از آنزیم HpaII جهت برش آنزیمی محصولPCR استفاده شد، عدم برش توسط آنزیم به عنوان رخداد موتاسیون در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    بدین منظور سویه های حساس، مقاوم به دارو و سویه استاندارد H37Rv مورد استفاده قرار گرفتند. از سویه های مورد مطالعه، تعداد 27 سویه مقاوم و 33 سویه حساس به ایزونیازید بودند. نتایج سکوئنس به عنوان استاندارد طلایی مشخص نمود که AS-PCR و PCR-RFLP به خوبی قادر به تشخیص موتاسیون در کدون 315 در سویه های مقاوم فنوتیپی با حساسیت و ویژگی به ترتیب 48/ 81 درصد و 100 درصد بودند.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر نشان می دهد که روش های PCR-RFLP و AS-PCR طراحی شده می توانند به عنوان روش های ساده و سریع برای تعیین حساسیت و مقاومت به ایزونیازید در سویه های مایکوباکتریوم توبرکلوزیس مورد استفاده قرارگیرند. پیشنهاد می شود جهت کاهش ریسک خطا، با توجه به ساده و کم هزینه بودن به صورت همزمان از هر دو تست برای تشخیص مقاومت به ایزونیازید استفاده شود.
    کلیدواژگان: ایزونیازید، مایکوباکتریوم توبرکلوزیس، PCR، RFLP، Allele Specific، PCR
  • سمیرا بهمنی *، ناصر هرزندی، نور امیرمظفری، صادق پوراحمدی، هادی درویش پور کاخکی، سیامک یعقوبی، ندا ساجدی نژاد صفحات 304-313
    زمینه
    پلاک های باکتریایی، مهم ترین عوامل اتیولوژیکی عفونت های لثه ای (پریودنتال) می باشند. ورود دستگاه ارتودنسی (براکت، بند و سیم) به حفره دهانی تجمع میکروارگانیسم ها و توسعه بیوفیلم ها را تسهیل نموده و بیماری های پریودنتال مهم ترین مشکلات پزشکان و این دسته از بیماران می باشند. شناخت عوامل اتیولوژیکی جهت انجام اقدامات پیشگیرانه و درمان این ضایعات، حائز اهمیت است و مطالعه حاضر با هدف ارزیابی کلینیکی و میکروبی عفونت های لثه ای بیماران تحت درمان ارتودنسی ثابت صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    با مراجعه به سه کلینیک دندانپزشکی استان البرز، 65 بیمار تحت درمان ارتودنسی ثابت انتخاب شدند و در ماه سوم و دوازدهم درمان پس از ارزیابی پارامترهای کلینیکی شامل شاخص لثه ای، خونریزی لثه و عمق پاکت، نمونه گیری میکروبی از پلاک های زیر لثه ای بیماران صورت پذیرفت. استخراج DNA نمونه ها با استفاده از کیت انجام و شناسایی همزمان Aggrigatibacter actinomycetemcomitans و Porphyromans gingivalis توسط تکنیک Multiplex PCR بر اساس ژن S rRNA16 صورت گرفت.
    یافته ها
    بررسی های مولکولی عدم حضور Aggrigatibacter actinomycetemcomitans را نشان داد و تغییرات گذرای فراوانی Porphyromans gingivalis در نمونه پلاک های زیرلثه ای بیماران را تائید نمود (در ماه سوم درمان) 41/ 0±1/ 20 درصد و (در ماه 12 درمان) 16/ 0±7/ 2 درصد، (02/ 0=P)، همچنین ارزیابی های کلینیکی بروز تظاهرات ژنژیویت با درجه متوسط و ثبات این ضایعه التهابی را تا انتهای درمان در این بیماران ثابت کرد.
    نتیجه گیری
    پژوهش حاضر عدم تاثیر Porphyromans gingivalis و Aggrigatibacter actinomycetemcomitans را در افزایش ژنژیویت مزمن در بیماران تحت درمان ارتودنسی ثابت، اثبات نمود و نشان داد این درمان طولانی مدت بیماران را مستعد پریودنتیت نمی نماید.
    کلیدواژگان: مالتیپلکس پی سی آر، اگریگیتی باکتر اکتینومایستم کومیتانس، پورفیرومنس جینجیوالیس، ژنژیویت، دستگاه ارتودنسی
  • ابراهیم شفیعی *، زینت فولادی، پرهام شفیعی صفحات 314-322
    زمینه
    در جراحی پیوند عروق کرونر از محلول کاردیوپلژی جهت توقف و محافظت قلب هنگام استفاده می گردد، لیکن زمان مشخص تعریف شده ای به عنوان زمان ایمن بین تزریقات وجود ندارد. بررسی متابولیت های موجود در سینوس کرونر که حین عمل جراحی از سلول های قلبی آزاد می شود، می تواند با دقت بسیار بالایی بیانگر اثر محافظتی محلول کاردیوپلژی بر روی میوکارد و به دست آوردن زمان ایمن فواصل بین تزریقات باشد.
    مواد و روش ها
    سیزده بیمار که برای جراحی پیوند عروق کرونر مراجعه کرده بودند مورد مطالعه قرار گرفتند. برای آن ها محلول کاردیوپلژی خونی سرد از طریق آئورت تزریق گردید. نمونه گیری از خون سینوس کرونر در زمان های مختلف قبل و بعد از کلامپ آئورت در دقایق 7، 14 و 20 صورت گرفت. نمونه های گرفته شده بلافاصله جهت اندازه گیری لاکتات و pH مورد آزمایش قرار گرفت.
    یافته ها
    میزان pH و لاکتات سینوس کرونر از نظر زمانی در دقیقه 15 بعداز دومین تزریق کاردیوپلژی خونی به ترتیب 047/ 0±22/ 7 و 859/ 2±21 میلی گرم در دسی لیتر بود که خارج از مقادیر قابل قبول بودند (02/ 0 =P).
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان می دهد که زمان ایمن به عنوان فاصله بین تزریقات محلول کاردیوپلژی خونی سرد بین تزریق اول و دوم 20 دقیقه و بین تزریق دوم و سوم 15 دقیقه می باشد.
    کلیدواژگان: محافظت میوکارد، کاردیوپلژی، سینوس کرونر، pH، لاکتات
  • سیده سمیه جاسمی، فرزاد علیپور، ساناز ده باشی، جلال مردانه* صفحات 323-333
    زمینه
    عفونت های گردش خون (BSIs) از دلایل اصلی ایجاد عوارض و مرگ ومیر در مبتلایان هستند. میزان مقاومت آنتی بیوتیکی در بین پاتوژن های ایجادکننده عفونت های گردش خون در بیمارستان به ویژه در بین باکتری های گرم منفی از جمله پسودوموناس و اسینتوباکتر در حال افزایش است. هدف از این مطالعه جداسازی پسودوموناس و اسینتوباکتر از کشت خون بیماران بستری در بیمارستان امام خمینی کرمانشاه و سپس تعیین پروفایل حساسیت آنتی بیوتیکی ایزوله ها بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی تعداد 2382 نمونه خون از 2285 بیمار بستری در بیمارستان مربوطه جمع آوری شد. نمونه های خون بیماران در درون محیط های مخصوص کشت خون تلقیح شدند و سپس ساب کالچر بر روی محیط های معمول میکروب شناسی انجام شد. پسودوموناس و اسینتوباکتر ایزوله شده از نمونه های ارسالی به کمک تست های مورفولوژی و بیوشیمیایی مورد شناسایی قرار گرفتند. تست تعیین حساسیت آنتی بیوتیکی با استفاده از روش استاندارد دیسک دیفیوژن بر اساس پروتکل ارائه شده توسط سازمان استاندارهای بالینی و آزمایشگاهی (CLSI 2012) مورد مطالعه قرار گرفت.
    یافته ها
    در طی این مطالعه از 2382 نمونه خون جمع آوری شده، 133 (6/ 5 درصد) نمونه از نظر کشت باکتریال مثبت بودند. اسینتوباکتر 15 مورد (2/ 11 درصد) و پسودوموناس 15 مورد (2/ 11 درصد) از کل کشت های خون مثبت را به خود اختصاص دادند. ایزوله های اسینتوباکتر بیشترین مقاومت را نسبت به آنتی بیوتیک های سفکسیم (7/ 86 درصد)، سفتازیدیم (1 /80 درصد)، سفالوتین (4/ 73 درصد) و کوتریموکسازول (4/ 73 درصد) نشان دادند و ایزوله های پسودوموناس بیش از همه به کوتریموکسازول (7/ 86 درصد)، سفکسیم (7/ 86 درصد)، سفتریاکسون (4/ 73 درصد)، سفالوتین (4/ 73 درصد) و سفتازیدیم (60 درصد) مقاوم بودند.
    تیجه گیری: در این تحقیق وجود اسینتوباکتر و پسودوموناس مقاوم به دارو در کشت خون بیماران اثبات گردید. با توجه به افزایش رخداد مقاومت آنتی بیوتیکی برنامه های نظارتی در تعیین نمودن گسترش گونه و الگوهای مقاومت پاتوژن ایجادکننده عفونت خون مهم است زیرا این برنامه ها اساس درمان تجربی مناسب را فراهم می سازند.
    کلیدواژگان: عفونت خون (BSI)، پسودوموناس، اسینتوباکتر، حساسیت آنتی بیوتیکی
  • گیسو حاتمی، نیلوفر معتمد *، هدی ایلخانی پاک صفحات 334-343
    زمینه
    شایع ترین شکل عفونت های تنفسی در کودکان زیر 2 سال برونشیولیت ویروسی است. تاکنون برای برونشیولیت هیچ درمان کوتاه مدت یا طولانی مدت موثری تایید نشده است و درمان هنوز هم حمایتی با تجویز اکسیژن، مایع و در صورت لزوم تهویه مکانیکی است. گزارشات متعددی نشان داده اند که سالین هیپرتونیک 3 درصد می تواند پاک سازی فوری و طولانی مدت راه های هوایی کوچک در این بیماران را بهبود ببخشد. این مطالعه به منظور مقایسه تاثیر سالین هیپرتونیک 3 درصد با نرمال سالین 9/ 0 درصد در کودکان 24-2 ماهه با تشخیص برونشیولیت ویروسی انجام شده است.
    مواد و روش ها
    در یک کارآزمائی بالینی شاهددار غیر تصادفی، تعداد 60 کودک 24- 2 ماهه با تشخیص برونشیولیت حاد ویروسی وارد مطالعه شدند. 30 کودک به عنوان گروه درمان تحت درمان با سالین هیپرتونیک 3 درصد و 30 کودک به عنوان گروه کنترل تحت درمان با سالین نرمال 9/ 0 درصد قرار گرفتند. در هر بیمار در زمان رسیدن به اورژانس، میزان اشباع اکسیژن (با پالس اکسی متری)، تعداد تنفس و تعداد نبض اندازه گیری شد و شدت بیماری بر اساس ترکیبی تغییر یافته از (YALE Observation Scale)Clinical Score و (Respiratory Distress Assessment Index)RDAI سنجیده شد. پیامدهای اولیه مورد نظر شامل میزان بستری، تغییر در نمره ترکیبی بالینی و پیامدهای ثانویه شامل طول مدت بستری بیمارستانی، نیاز به اکسیژن و زمان بهبودی از خس خس سینه و سرفه بر اساس روز در دو گروه ثبت و مقایسه شد.
    یافته ها
    دو گروه از نظر متغیرهای پایه، به جز سن (9/ 4±9/ 8 ماه در گروه سالین هایپرتونیک و 6/ 4±4/ 6 ماه در گروه سالین نرمال؛ 046/ 0=P)، در بدو ورود به مطالعه تفاوتی نداشتند. پس از مداخله، تفاوتی در شدت علائم بالینی بین گروه سالین هایپرتونیک (6/ 5±9/1 0) و سالین نرمال (7/ 5±4/ 10) دیده نشد. پس از کنترل سن نیز بین دو گروه تفاوت معنا داری از نظر نمره ترکیبی بالینی دیده نشد (77/ 0=P). همچنین میزان بستری بیمارستانی در دو گروه تفاوت معنا داری نداشت (60 درصد در مقابل 3/ 63 درصد). بیماران بستری شده، از نظر نیاز به اکسیژن درمانی و تعداد روزهای نیاز به مایع داخل وریدی، مدت زمان بهبودی از سرفه و خس خس سینه و طول مدت بستری تفاوت معنا داری نداشتند.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد، سالین هیپرتونیک 3 درصد، در مقایسه با سالین نرمال، تاثیر قابل توجهی در کاهش شدت علائم بالینی، میزان بستری و طول مدت بستری کودکان 24- 2 ماهه مبتلا به برونشیولیت ویروسی ندارد.
    کلیدواژگان: برونشیولیت حاد ویروسی، سالین هیپرتونیک 3 درصد، سالین نرمال 9، 0 درصد، استنشاقی، بستری بیمارستانی
  • سید مجتبی جعفری *، محمد مهدی محمدی، حسین بقایی، علی موحد، صمد اکبرزاده، ملیحه کوثری فرد، عبدالله حاجی وندی صفحات 344-352
    زمینه
    ریز مغذی ها نقش مهمی در رشد و تکامل سلول ها و سلامت استخوان ها و سیستم ایمنی بازی می کنند. در خانم های حامله با توجه به تغییر در نیازهای فیزیولوژیک و رشد جنین میزان نیاز به این عناصر به طور قابل توجهی اهمیت پیدا می کند. هدف از این تحقیق تعیین سطح سرمی این عناصر و ارتباط آن ها با کم خونی در خانم های حامله بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی و توصیفی 250 نفر از خانم های حامله با میانگین سنی 5/5±2/ 27 سال که به طور تصادفی برای بررسی وضعیت سلامت دوران حاملگی خود به مرکز درمانی توحید شهر جم مراجعه می کردند، شرکت نمودند. میزان سرمی مس و روی با دستگاه جذب اتمی و هموگلوبین و سایر اندیس های خونی با کانتر اتوماتیک اندازه گیری شد.
    یافته ها
    در این مطالعه میانگین سرمی مس و روی به ترتیب 7 /56±5/ 126 میکروگرم در دسی لیتر و 2/ 18±6/ 67 میکروگرم در دسی لیتر و شیوع کمبود آن ها به ترتیب 2/ 21 درصد و 2/ 47 درصد نشان داده شد. میانگین هموگلوبین 2/ 1±9/ 11 گرم در دسی لیتر و درصد کم خونی (11>Hb گرم در دسی لیتر) 6/21 درصد دیده شد. از نظر آماری تفاوت معنی داری بین افزایش سن حاملگی و شیوع کمبود مس و روی دیده می شود به طوری که با پیشرفت حاملگی شیوع کمبود مس کمتر (024/ 0=P) و شیوع کمبود روی افزایش می یابد (036/ 0=P).
    نتیجه گیری
    کمبود روی و مس و کم خونی از مشکلات بهداشتی این گروه از جمعیت در شهرستان جم به شمار می رود و می بایست برنامه های مداخله ای مناسب در کلینیک های بارداری و یا قبل از ازدواج تنظیم و اجرا گردد.
    کلیدواژگان: مس، روی، کم خونی، زنان حامله، منطقه جم
  • قربان عسگری، بهمن رماوندی *، منیره طرلانی آذر، امیر فدایی نوبندگانی، زهره بریزی صفحات 353-361
    زمینه
    تعیین شاخص های خورندگی آب یکی از راهبردهای موثر در مدیریت منابع آب شرب می باشد. خورندگی آب می تواند باعث آسیب های اقتصادی، کاهش عمر مفید تاسیسات آبرسانی و بیماری در مصرف کنندگان گردد. هدف این مطالعه بررسی ویژگی های کیفیت شیمیایی و تعیین پتانسیل خورندگی شبکه آب آشامیدنی شهر بوشهر است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه که از نوع توصیفی- مقطعی می باشد طی یکسال از 7 ایستگاه که به صورت تصادفی انتخاب شده بودند نمونه برداری انجام گردید. سپس بر اساس مقادیر پارامترهای کیفی نمونه های آب (pH، کل جامدات محلول، سختی های دائم، موقت و کل و همچنین قلیائیت)، پتانسیل خورندگی آب با محاسبه شاخص های لانژلیه، رایزنر، خورندگی و پورکوریوس مشخص شد.
    یافته ها
    میانگین پارامترهای pH، کل جامدات محلول، دما و همچنین قلیائیت به ترتیب برابر 5/ 7 میلی گرم در لیتر، 82/ 586 میلی گرم در لیتر، °C 30/6 و 92/ 66 میلی گرم در لیتر کربنات کلسیم به دست آمد. میانگین شاخص های خوردگی لانژلیه 28/ 0، رایزنر 24/ 7، خورندگی 02/ 12 و پوکوریوس 81/ 7 محاسبه شد.
    نتیجه گیری
    آب شرب شهر بوشهر بر اساس شاخص رایزنر اندکی رسوب گذار و سایر شاخص ها نشان دهنده خورنده بودن آب است. در کل کیفیت آب متمایل به خورنده بوده و توصیه می شود خطوط انتقال و توزیع آب از جنس مقاوم انتخاب شود یا اقداماتی همچون پوشش دیواره داخلی لوله یا اصلاح کیفیت آب انجام گیرد.
    کلیدواژگان: کیفیت شیمیایی، شاخص خورندگی، رسوب گذاری، بوشهر
  • سید محمدصالح طبیب *، نیلوفر معتمد، زهرا زمانی صفحات 362-369
    زمینه
    هیپوترمی در انتقال نوزادان بسیار شایع می باشد و بالقوه می تواند منجر به افزایش موربیدیتی و مورتالیتی در این گروه سنی شود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه کلیه نوزادانی که در طی نیمه دوم سال 1386 از قسمت های مختلف استان بوشهر به بیمارستان علی اصغر منتقل شده بودند، از نظر درجه حرارت زیر بغلی در هنگام ورود به بخش مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    در مجموع 328 نوزاد وارد مطالعه شدند. بروز هیپوترمی 6/ 47 درصد بود. رابطه معنی داری بین هیپوترمی و روش انتقال، سن حاملگی، سن در بدو ورود، وزن تولد نوزاد، امتیاز آپگار (0001/ 0>P) و عاقبت نوزاد (001 /0=P) به دست آمد.
    نتیجه گیری
    هیپوترمی باعث افزایش مورتالیتی در نوزادان می شود و با نارسی، وزن کم هنگام تولد و امتیاز پایین آپگار در ارتباط است. برای جلوگیری از هیپوترمی هنگام انتقال، روش مراقبت کانگوروئی به جای استفاده از انکوباتور توصیه می شود.
    کلیدواژگان: هیپوترمی، نوزاد، انتقال، مورتالیته
  • لیلا سلیمانی، سعید نجف پور بوشهری *، رحیم طهماسبی صفحات 370-382
    زمینه
    سالمندی دوران حساسی از زندگی بشر است و توجه به مسائل و نیازهای این مرحله یک ضرورت اجتماعی است. در نظر گرفتن نیازهای خاص این دوران، از جمله توجه به تغذیه امر مهمی است که عمدتا مورد غفلت واقع شده است. این بررسی با هدف تعیین وضعیت آگاهی، نگرش و اظهار عملکرد سالمندان شهر اهرم در خصوص رفتارهای مرتبط با تغذیه اجرا شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی، 200 نفر از سالمندان 75-60 ساله شهر اهرم (مرکز شهرستان تنگستان- استان بوشهر)، شرکت کردند. ابزار مورد استفاده، پرسشنامه 4 قسمتی بود که شامل بخش های سوالات دموگرافیک، آگاهی، نگرش و رفتار تغذیه ای بود. داده ها با کمک نرم افزار SPSS ویرایش 16 با استفاده از آمار توصیفی و آزمون های تی دانشجویی، آنالیز واریانس یکطرفه، کای دو و تحلیل رگرسیون لجستیک تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    میانگین سنی افراد، 5/5±2/66 سال بود. 67 درصد زن و بقیه مرد بودند. نمره آگاهی حدود 80 درصد افراد، پایین تر از حد مورد انتظار بود. میانگین نمرات آگاهی با جنس، مدرک تحصیلی و شغل ارتباط معنی داری نداشت. در حالی که نمره نگرش بین دو جنس دارای اختلاف معنی دار بوده (001/ 0>P). به طوری که نمره حیطه های حساسیت درک شده (001/ 0=P)، موانع درک شده (017/ 0=P) و خودکارآمدی درک شده (004/ 0=P) در مردان بیش از زنان بود. از میان حیطه های نگرش، تنها حساسیت درک شده با مدرک تحصیلی رابطه معنی دار داشت (008/0=P). از نظر عملکرد رفتار تغذیه ای مناسب در 5 گروه غذایی با جنس و شغل ارتباط معنی دار مشاهده نشد. تحلیل نتایج رگرسیون لجستیک بیان کننده این بود که از میان حیطه های نگرش؛ در گروه غذایی نان و غلات، تنها حیطه فواید درک شده دارای اثر معنی دار مستقیم (p=0.045) و در گروه غذایی گوشت، تنها حیطه موانع درک شده دارای اثر معنی دار معکوس (p=0.20) بوده است.
    نتیجه گیری
    با توجه به پایین بودن میزان آگاهی سالمندان در خصوص تغذیه، برنامه ریزی دقیق و جامع آموزشی جهت ارتقاء سطح آگاهی این افراد ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: آگاهی، نگرش، سالمند، تغذیه
  • محسن حیدری *، حسین ذوالقرنین، نسرین سخایی، علی میرزایی، عبدالعلی موحدی نیا صفحات 383-392
    زمینه
    جلبک های دریایی نشان دهنده ی مخزن پایان ناپذیر مواد اولیه مورد استفاده در داروسازی، پزشکی، صنایع غذایی، آرایشی و بهداشتی هستند. فعالیت های بیولوژیکی در ترکیبات زیستی طبیعی فعال در جلبک ها دارای اثرات گسترده ضدباکتریایی، ضد توموری و فعالیت های آنتی اکسیدانی هستند. هدف از این مطالعه بررسی خواص ضد اکسیدانی و ضد باکتریایی جلبک های مورد مطالعه بود.
    مواد و روش ها
    عصاره های اتانولی به روش خیساندن از سه گونه جلبکی سبز، قرمز و قهوه ای در سواحل شمالی خلیج فارس و استان بوشهر تهیه گردید و فعالیت ضد باکتریایی (باکتری هایListeria monocytogenes و Escherichia coli) عصاره ها به روش دیسک دیفیوژن و چاهک انجام شد. همچنین اثرات ضداکسیدانی عصاره هیدروالکلی سه گونه جلبکی با استفاده از آزمون های DPPH،FRAP وPMB مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    در این مطالعه، بالاترین فعالیت ضداکسیدانی را جلبک قهوه ای Cystoseira trinodis داشت. عصاره هیدروالکلی جلبک های مورد مطالعه فاقد فعالیت ضدباکتریایی بر روی باکتری E. coli و دارای فعالیت ضدباکتریایی بر روی باکتری L. monocytogenes بودند.
    نتیجه گیری
    گونه های جلبکی مورد بررسی در این مطالعه اثر ضداکسیدانی بسیار خوبی نسبت به فعالیت ضدباکتریایی از خود نشان دادند. به طوری که بالاترین فعالیت ضد اکسیدانی را جلبک قهوه ای C. Trinodisنشان داد.
    کلیدواژگان: جلبک دریایی، ضداکسیدانی، ضد باکتری، خلیج فارس، لیستریا مونوسیتوژنز، اشریشیاکلی، عصاره اتانولی
  • وحید نوروزی کرباسدهی، سینا دوبرادران *، سیده رقیه میراحمدی، حبیب مختاری، حسین دارابی، فاطمه فرجی صفحات 393-408
    زمینه
    شنا به دلیل اثرات مفید روی مفاصل و احساس رضایت و شادابی توصیه زیادی شده است. اما متاسفانه تخلیه فاضلاب های شهری و صنعتی با سطح بالایی از پاتوژن ها، فلزات سنگین و سایر آلاینده ها به شناگاه های طبیعی، سلامت شناگران و اکولوژی را تحت تاثیر قرار می دهد. لذا این مطالعه به منظور بررسی کیفیت میکروبی و شیمیایی سواحل دریای خلیج فارس در بندر بوشهر و مقایسه با استانداردهای موجود انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تعداد 30 نمونه از سواحل پارک سیادت (TV)، پارک دانشجو و اسکله جفره در سال 1391 برداشت شد و میانگین باکتری های کلیفرم کل، کلیفرم مدفوعی، سودوموناس، HPC و همچنین فلزات سنگین و BOD با روش استاندارد تعیین گردید.
    یافته ها
    میانگین باکتری های کلیفرم کل، مدفوعی و سودوموناس به ترتیب 540، 56/ 165 و 6 MPN در 100 میلی لیتر و میانگین باکتری های HPC، CFU/ ml 1580/66 بود. میانگین غلظت آهن، روی، سرب، کادمیوم، کروم، مس و BOD نمونه ها نیز به ترتیب 1676/ 0، 013 /0، 025/ 0، 0016/ 0، 039/ 0، صفر و 3/ 21 میلی گرم بر لیتر به دست آمد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که میانگین شاخص های میکروبی در تمامی ایستگاه ها از استانداردهای موجود بالاتر اما میانگین فلزات سنگین در تمامی نمونه ها از استانداردهای موجود پایین تر بود. این امر بیانگر تخلیه بیشتر فاضلاب شهری در مقایسه با فاضلاب صنعتی است. بنابراین سوحل شنای بوشهر از نظر شاخص میکروبی آلوده بوده و می تواند برای سلامتی شناگران خطرناک باشد.
    کلیدواژگان: بندر بوشهر، شاخص های میکروبی، فلزات سنگین، خلیج فارس
  • محمدباقر مهبودی، علیرضا رئیسی، فاطمه نجفی، فاطمه مصدقی زاده، ایرج نبی پور، حسین دارابی، افشین استوار * صفحات 409-420
    زمینه
    اضافه وزن و چاقی یکی از معمول ترین عوامل خطر ابتلا به بیشتر بیماری های غیرواگیر می باشد. مطالعه حاضر با هدف بررسی وضعیت شیوع و بروز چاقی و اضافه وزن در افراد بزرگسال طی دو فاز مطالعه آینده نگر قلب سالم خلیج فارس در استان بوشهر انجام شده است.
    مواد و روش ها
    در فاز اول مطالعه که از سال 1382 شروع شد، 3735 نفر از افراد بالای 25 سال سن از سه شهرستان بوشهر، دیلم و گناوه حضور داشتند. در فاز دوم مطالعه در سال 1388، تعداد 1856 نفر (7/49 درصد) از شرکت کنندگان مورد بررسی مجدد قرار گرفتند. اطلاعات جممعیت شناختی و وضعیت اضافه وزن و چاقی افراد به روش مصاحبه حضوری جمع آوری شد. شیوع خام و تطبیق یافته اضافه وزن و چاقی برای متغیرهای سن و جنس، برای کل جمعیت و به تفکیک گروه های سنی و جنسی، با روش استانداردسازی مستقیم محاسبه گردید.
    یافته ها
    شیوع خام چاقی در فاز اول و دوم مطالعه به ترتیب (8/ 27-25 درصد) 5/ 26 درصد و (6/ 32-4/ 28 درصد) 5/ 30 درصد بود. شیوع اضافه وزن در فاز اول و دوم مطالعه به ترتیب (3/ 41-2/ 38 درصد) 8/ 39 و (7/ 45-1/ 41 درصد) 4/ 43 درصد بود. شیوع استاندارد شده چاقی برای سن و جنس در فاز اول و دوم مطالعه به ترتیب (6/ 28-8/ 25 درصد) 2/ 27 درصد و (8/ 31-4/ 27 درصد) 6/ 29 درصد و شیوع استاندارد شده اضافه وزن در فاز اول و دوم مطالعه به ترتیب (6/ 41-4/ 38 درصد) 40 درصد و (3/ 45-3/ 40 درصد) 8/ 42 درصد محاسبه گردید. میزان بروز 6 ساله چاقی و اضافه وزن به ترتیب (19/ 13-73/ 9 درصد) 38/ 11 درصد و (79/ 32-17/ 25 درصد) 87/ 28 درصد بود. میزان بروز چاقی و اضافه وزن در مردان (46/ 11-13/ 7 درصد) 12/ 9 درصد و (13/ 35-86/ 24 درصد)81/ 29 درصد و در زنان (92/ 16-35/ 11 درصد)96/ 13 درصد و (47/ 35-43/ 23 درصد) 18/29 درصد بود.
    نتیجه گیری
    شیوع و بروز اضافه وزن و چاقی در استان بوشهر به مقدار قابل توجهی بالاتر از میانگین کشوری و جهانی می باشد. پیشنهاد می گردد که پژوهش های بیشتری درباره علل زمینه ای و راه های کنترل این روند و همچنین پیشگیری از بیماری های مرتبط با آن به عمل آید.
    کلیدواژگان: چاقی، اضافه وزن، بوشهر
  • غلامرضا پوربهی، محمدرضا کلانترهرمزی، افشین استوار، صمد اکبرزاده، مجید اسدی، سینا دوبرادران، ایرج نبی پور، حسین دارابی * صفحات 421-432
    زمینه
    کاهش سطح 1-IGF و افزایش پروتئین واکنش گرسی(CRP) با افزایش خطر بیماری های قلبی-عروقی تو ام می باشند. از این رو، این فرضیه مطرح می شود که آیا بین این دو پروتئین ارتباطی وجود دارد؟ از آنجا که سطوح در گردش خون هنوز 1-IGF در پیوند با CRP به خوبی در سطح جمعیت های انسانی مورد مطالعه قرار نگرفته است، هدف مطالعه ی کنونی، بررسی همبستگی بین این دو، در سطح جمعیت زنان یائسه می باشد.
    مواد و روش ها
    تعداد 361 زن یائسه که در یک مطالعه کهورت شرکت کرده بودند، به صورت مقطعی مورد مطالعه قرار گرفتند. سندرم متابولیک بر اساس شاخص ATP III پانل بزرگسالان تعریف گردید. سطوح سرمی 1-IGF وپروتئین واکنش گرسی فراحساس (hs-CRP) به شیوه ی الیزا مورد سنجش قرار گرفتند.
    یافته ها
    زنان یائسه ای که دارای سطح سرمی hs-CRP بالاتر از میانه بودند، در مقایسه با زنانی که دارای سطح پایین تر از میانه hs-CRP بودند، 1-IGF پایین تری داشتند (p=0.001). درآنالیز رگرسیون خطی چند متغیره، سطح سرمی 1-IGF همسان شده با سن و سندرم متابولیک، با hs-CRP رابطه ای معنی دار به صورت معکوس از خود نشان داد (β=-0.139، p<0.007). همچنین هنگامی که سطح سرمی 1-IGF نیز برای سن، شاخص توده بدنی و دیابت تیپ دو همسان گردید، این رابطه ی معنی دار معکوس پا برجا ماند (β=-0.130، p<0.014).
    نتیجه گیری
    سطح سرمی 1-IGF با التهاب مزمن در زنان یائسه همبستگی معکوس دارد. از این رو، این فرضیه که 1-IGF به صورت یک عامل ضد التهابی به عنوان محافظ در بیماری های قلبی- عروقی نقش ایفا می کند، تقویت می گردد.
    کلیدواژگان: 1، IGF، التهاب مزمن، CRP، بیماری های قلبی، عروقی، سندرم متابولیک
  • ایرج نبی پور *، مجید اسدی صفحات 433-447
    برنامه پیشاهنگ مغز (پژوهش های مغز از طریق توسعه فناوری های عصبی نوآورانه) که برپایه اهداف پروژه نقشه برداری فعالیت مغز طراحی گردیده است. یک برنامه پیشاهنگ پژوهشی همکارانه می باشدکه در دوم آوریل 2013، نقشه برداری از فعالیت هر نرون و سلول در مغز انسان را هدف قرار داده است. این برنامه ده ساله، با هم افزایی توان بنیادها و انیستیتوهای برجسته ایالات متحده آمریکا مانند بنیاد ملی سلامت و بنیاد ملی علم و بخش خصوصی به پیش رانده می شود. هدف غایی این برنامه، شتاب در توسعه و به کارگیری فناوری های نوآورانه برای ترسیم تصویر دینامیک از عملکرد مغز است که فعالیت نرونی و مسیرهای عصبی را در ابعاد فضایی و زمانی، یکپارچه می سازد و ما را قادر می نماید که دریابیم چگونه بر هم کنش نوسانات فعالیت های الکتریکی و شیمیایی در درون مسیرهای عصبی، توانمندی های رفتاری و شناختی ما را خلق می کنند. این برنامه بر پایه رهیافت میان رشته ای و توسعه یا خلق فناوری های نوآورانه در علوم اعصاب و تصویربرداری مغز استوار است که ماحصل آن تولید داده های بزرگ وخلق یک سکوی سیبرنتیک عظیم جهت اکتشافات در عرصه علوم اعصاب و زایش فناوری های نوین خواهد بود که در راه تشخیص و درمان میلیون ها بیمار که از بیماری های مغزی در رنج هستند به کار خواهند آمد. از این رو، دستاوردهای این برنامه را هم سنگ پروژه پیاده سازی انسان بر ماه و یا پروژه ژنوم انسانی قلمداد کرده اند.
    کلیدواژگان: مغز، بنیاد ملی سلامت آمریکا، مسیرهای عصبی، فناوری
  • فرزانه یوسفی، ایرج نبی پور، علیرضا رئیسی، عبدالمجید مصلح، رضا آذین، مجید اسدی * صفحات 448-468
    موزه ی علم پایگاهی است با محوریت علم جهت ارائه ی دستاوردهای علمی روز دنیا با زبانی ساده و روان در قالب دستگاه ها، ابزار و وسایل آموزشی که با هدف افزایش سطح سواد و علم در جامعه بستری را فراهم می کند تا افراد بتوانند با ماهیت علوم مختلف به طور عملی آشنا شوند. موزه ی علم و فناوری در واقع مکان نمایش علمی است که با زبان ساده به عمل تبدیل شده است و افراد بازدید کننده می توانند بر مبنای علاقه، دانش قبلی و ظرفیت یادگیری خود از علوم روز دنیا در کوتاه ترین زمان و به آسان ترین شکل بهره مند شوند. موزه های علم و فناوری در تمام نقاط دنیا، مزایای بسیار ارزشمندی برای شهر و کشور خود به ارمغان آورده اند، از ایجاد شغل های علمی و غیرعلمی گرفته تا رشد اقتصادی منطقه و ایجاد پایگاه های تبادل علم بین دانشگاه ها، مراکز تحقیقاتی و همچنین دیگر موزه های علم و فناوری در سایر نقاط جهان. در این مقاله به بررسی ساختار، اهداف و دستاوردهای موزه ی علم و فناوری می پردازیم و فوایدی که این موزه برای جامعه، افراد، شهر و کشور دارد را شرح می دهیم.
    کلیدواژگان: موزه، علم، فناوری، آموزش
  • زهرا قنبری، ایرج نبی پور، مریم فرخ نیا* صفحات 469-485
    بدون شک عوامل دارویی و غذایی در پیشگیری از زوال استخوان وابسته به سن نقش بسزایی دارند. بر اساس مطالعات انجام شده تاکنون، تاثیر مصرف مواد غذایی و یا ترکیبات زیستی فعال استخراج شده از منابع دریایی در استئوپروز بسیار نوید بخش بوده است. از این میان بیشترین مطالعات بر روی عصاره جلبک های مختلف دریایی صورت گرفته است. جلبک ها به دلیل سرشار بودن از مواد معدنی ضروری، ترکیبات طبیعی اولیه و ثانویه منحصر به فرد، اسیدهای آمینه متعدد و فاکتورهای رشد، تاثیرات مطلوبی بر روی متابولیسم استخوان می گذارند. همچنین تغذیه دریایی شامل مصرف انواع آبزیان از جمله ماهی، میگو و خرچنگ منجر به افزایش جذب کلسیم و ساخت کلاژن استخوان، کاهش ساخت پروستاگلاندین ویا کاهش دفع دزوکسی پیریدینولین می گردد. از طرفی دیگر، ترکیبات ثانویه ایی از پوسته برخی نرم تنان دریایی، قارچ ها، باکتری ها،اسفنج و مرجان های دریایی استخراج و شناسایی شده اند که فعالیت ضداستئوپروزی از طریق تحریک تمایز استئوبلاست ها یا مهار تمایز استئوکلاست ها نشان داده اند. البته با وجود این که مطالعات متعددی در این زمینه انجام گردیده ولی بسیاری از این بررسی ها در سطح مدل های حیوانی مانند موش های مدل یائسگی است و مطالعات انسانی اندکی صورت گرفته است. انتظار می رود که با پیشرفت مطالعات پایه در جداسازی و شناسایی ترکیبات زیستی از منابع دریایی، تحقیقات بیشتری جهت توسعه محصولات طبیعی دریایی به عنوان عامل ضد پوکی استخوان انجام گیرد و شاهد کاربردهای بالینی بیشتر این فرآورده ها در انسان، در آینده ای نزدیک باشیم.
    کلیدواژگان: استئوپروز، ارگانیسم های دریایی، عصاره جلبک، اسفنج، فراورده های طبیعی
|
  • Samad Akbarzadeh, Afshar Barghahi, Alireza Rahbar, Adel Daneshi, Saeed Najafpour Bushehri, Khalil Pourkhalili, S.Mojtaba Jafari, Najmeh Hajian, Behrooz Naeimi, Parviz Farzadinia * Pages 239-249
    Background
    Considering the importance of the prevalence of diabetes which involves approximately 6% of the world''s adult population، the need for low-calorie natural sweetener is felt more than ever. Recent studies have shown that hormones such as vaspin and Angiopoietin-like Protein3 (ANGPTL3) are associated with diabetes. The purpose of this study is to evaluate the effect of Stevia (Stevia rebaudiana) plant (as a low calorie sugar) on serum concentration of vaspin and ANGPTL3 in diabetic rats.
    Materials And Methods
    In this case-control study، forty male wistar rats weighing 180-250 g were divided into 5 equal groups: control، diabetic control and doses of 250، 500 and 750 mg/kg/BW/day of Stevia extract treatment. Diabetes was induced by intravenous injection of Streptozotocin (60 mg/kg). After 5 days، the rats with glucose above 300 mg/dl were considered as diabetic. The Stevia treatment groups received 250، 500 and 750 mg of Stevia extract for thirty days. At the end of experiment، blood samples were obtained measurement of vaspin، ANGPTL3، triglycerides، cholesterol، HDL، glucose، insulin and ALP. Histological study of the pancreas and liver biopsy were also performed. The results of the treatment and control groups were analyzed by SPSS software and P<0. 05 was considered statistically significant.
    Results
    The level of alkaline phosphatase، insulin resistance index، glucose and triglyceride were decreased significantly in the groups 250 and 500 compared with the diabetic control group (p≤0. 05). However، insulin levels، HOMA. B، vaspin، ANGPTL3 and weight of the rats in all treatment groups were not significantly different from the control diabetic group. There were no histological changes in pancreatic and liver tissue following Stevia treatment.
    Conclusion
    Administration of Stevia extract via reduction in serum glucose، triglyceride and insulin resistance can be effective in lowering the blood sugar and lipid، also lowering concentrations of serum alkaline phosphatase may have a protective effect on the liver. Howeve it should be considered the appropriate dosage of Stevia etract treatment is very important.
    Keywords: Stevia, Diabetes, Insulin, vaspin, Angiopoietin, like Protein3, insulin resistance, alkaline phosphatase
  • Hamid Kalalian, Moghaddam *, Torandikhet Baluchnejad Mojarad, Mehrdad Roghani, Mehdi Khaksari, Perasteh Norouzi, Maleah Ahoyi, Mozhgan Fazli Pages 250-259
    Background
    Diabetes mellitus increases the risk of central nervous system (CNS) disorders such as stroke, seizures, dementia, and cognitive impairment. Berberine, a natural isoquinolne alkaloid, is reported to exhibit beneficial effect in various neurodegenerative and neuropsychiatric disorders. Moreover astrocytes are proving critical for normal CNS function, and alterations in their activity and impaired oxidative stress could contribute to diabetes-related cognitive dysfunction. Metabolic and oxidative insults often cause rapid changes in glial cells. Key indicators of this response are increased synthesis of glial fibrillary acidic protein (GFAP) as an astrocytic marker. Therefore, this study was conducted to determine the effect of berberine on glial reactivity of hippocampus in (STZ)-induced diabetes rats.
    Materials And Methods
    Experimental groups included: The control, control berberine treated (100 mg/kg.8 weeks), diabetic and diabetic berberine treated (50,100 mg/kg for 8 weeks) groups. The effects of berberine on glial reactivity of hippocampus evaluated in (STZ)-induced diabetics rats, using GFAP immunohistochemistry test. Data were analyzed by using Prism-5, one way ANOVA and Tukey tests.
    Results
    Eight weeks after diabetes induction we observed an increase in GFAP immune staining in the hippocampus of STZ-diabetic rats relative to levels in the control brains. In contrast, chronic treatment with berberine (50 and 100 mg/kg, p.o., once daily) lowered hyperglycemia, and prevents the up regulation of GFAP in brain of diabetic rats.
    Conclusion
    the present study demonstrates treatment with berberine resulted in an obvious reduction of GFAP+ immunoreactive astrocytes in hippocampus of STZ -induced diabetic rats.
    Keywords: Berberine, Diabetes, Oxidative stress, Glial fibrillary acidic protein (GFAP)
  • Parisa Yarmohammadi, Samani, Mehran Arabi *, Parastoo Yarmohammadi, Samani Pages 260-269
    Background
    Nanosilver is one of the most widely used nanomaterials in consumer products. However, little attention was paid to the dermal toxic of These particles on human health. This study aimed to examine the effect of nanosilver dermal absorption on renal function parameters.
    Materials And Methods
    In this experimental study, 40 male BALB/c mice were randomly divided into 4 groups of 10 (nanosilver, positive control, sham control and negative control groups). After general anesthesia and shaving the back of all animals in near the vertebral column, the Bandage surface was treated in the nanosilver group, with a volume of 50 microliters of the nanosilver solution (100 µg/ml), and in the positive control group with the same amount of silver nitrate solution (100 µg/ml), and in the sham control group with the same amount of distilled water, then the Bandages were fixed in the skin surface, but the negative control group was without treatment and bandage. After 3 and 7 days, the bandages had opened, and the serum levels of Creatinine (Cr) and Blood Urea Nitrogen (BUN) were measured.
    Results
    On 3 and 7 days, in nanosilver group, creatinine did not change significantly(p>0.05), but BUN levels showed significant increase compared to other groups (p<0.05). In addition, there wasn’t significant changes in the renal function parameters in 7-day compared to 3-day (p>0.05).
    Conclusion
    In this study, a significant increase in BUN of nanosilver group can be indicate kidney dysfunction, therefore nanosilver dermal absorption can be have the toxic effects on the kidney function.
    Keywords: Nanosilver Silver nitrate, Renal function, Creatinine, Blood urea nitrogen
  • Ali Zarei, Sohela Taheri, Saeed Changizi Ashtiyani *, Azam Rezaei Pages 270-279
    Background
    The thyroid gland secrete the hormone thyroxin (T4) and triiodothyronine (T3). They have a profound effect on the metabolism of hormones. The aim of this study was to servey the effect of the extract of plant root barberry on the amount of thyroid hormone in rat having hypercholesterolemia.
    Materials And Methods
    In this experimental study, 40 Wistar rats were divided into 5 groups (n=8). Control group with normal diet, fat diet group and other groups, the experimental group received the same diet plus fat hydroalcoholic root extract of barberry maximum dose (300), The mean dose of (150), and a minimum dose of (75 mg/kgw) intraperitoneally injection were divided. After the end of this period (21 days), blood sampling and measurement of sample information were analyzed by using the t and Tukey test, and using of SPSS software version 11.5.
    Results
    The results of statistical tests in the receiving groups extract reflects an increased amount of thyroid hormones T3 and T4 (P<0.05). The level of TSH in groups receiving the extract did not show significant changes.
    Conclusion
    Increases in T3 and T4 levels with no changes in TSH concentration indicate euthyroid hyperthyroxinemia probably.
    Keywords: Thyroid Hormones, Berberis Vulgaris, cholesterol, Rat
  • Saeadh Firouzbakhtkh *, Khadejeh Ghasemi, Nilofar Motamed, Mahmoodreza Sarrikhani Pages 280-287
    Background
    Thalassemic syndroms are the most common genetic disease in the world that related to blood transfusion and iron overload in the body. Cardiac complications are the leading cause of death in patients with thalassemia. Cardiovascular complications in patients largely decreases with iron chelators medications. In this study effect, complications and acceptance of iron chelator therapy was evaluated in thalassemic patients.
    Materials And Methods
    In this prospective study (cohort), all treated patients in thalassemia centers in Bushehr were divided into 5 groups based on their use of the drug chelators include: Deferral, Asvral, deferiprone, Exjad, Deferral+deferiprone. Serum ferritin levels at baseline and 6 months after treatment and the percentage of EF with echocardiography at baseline and after 2±8 months were measured. Symptoms were assessed by interview and physical examination. Data were analyzed with SPSS statistical software by using appropriate statistical tests.
    Results
    Ferritin levels decreased in all groups except deferiprone group (from 1853 mg% to 2356 mg P=0.01).EF% was developed in all groups but was significant in defroperone group (from 62% to 71%, P=0.027).The highest incidence complication was in desferal +defrepiron group. 93.3% of patients were satisfied with their medication. Deferiprone had better effect in reducing cardiac hemocidrosis and improving cardiac function.Desferal more effective in reducing serume ferritin. Deferiprone improved heart function with better effect in reducing heart hemoicidrosis.
    Conclusion
    Iron chelators are effective in reducing complications and mortality rate in thalassemic patients. Defrepirone had particular special effect on improving of the heart function. patients can use from these drugs are by support by insurance organization.
    Keywords: Improved ejection fraction, decreased serum ferritin, iron chalator, therapy
  • S.Mohammad Motevalli *, Ali Asghar Mowlavi, Mohammadamin Rahmani Pages 288-295
    Background
    Generally in radiotherapy via photon, healthy cells can be damage besides cancer cells; but in proton therapy these additional harms reach to its minimum. Because, proton deposit its maximum linear energy at the end of its trajectory known as Bragg pick. In this study, efficient range of energy in breast cancer treatment and estimation of secondary particle flux in proton therapy for indicating subsequent cancer risk is considered.
    Materials And Methods
    In this study, at first we have simulated a semi-cylinder compressed breast phantom via MCNPX code and then we applied proton energy with 1MeV step in semi-cylinder phantom. Afterward, we have studied effects of this beam on tumor.
    Results
    The calculations show that the proper energy interval for tumor treatments with a thickness of 6mm with depth of 14 mm from the surface of the breast phantom is 41-48 MeV. In this study, secondary particle flux like neutron and photon with respect to proton initial energy has been calculated. Furthermore, flux diagram of these particle versus energy have been plotted. In neutron flux graph, the neutron spectrum has a significant intensity peak at low energy and flux intensity decreases smoothly as neutron energy increases. Also, in the photon flux spectrum, observed peaks are as a result of excitations in 31P, 12C, 16O nuclei. 12C nuclei produce maximum photon flux.
    Conclusion
    Proton therapy is more precise than conventional radiotherapy and cause less damage to healthy non tumor cells. Because in the useful calculated range of energy, maximum dose or damage is exerted on tumor. However, this treatment method produces secondary particles that maybe damage other cells around the tumor.
    Keywords: Proton therapy, Breast cancer, compressed breast phantom, proton energy interval, MCNPX code
  • Hamid Bornasi, Mohammad Arjomandzadegan *, Ahmadreza Bahrmand, Alireza Hadizadeh Tasbiti, Azam Ahmadi, Maryam Tayeboon Pages 296-303
    Background
    Isoniazid is from the first-line drugs for treatment of tuberculosis. Resistance to Isoniazid is increasingly reported. In the study, molecular methods for rapid detection of isoniazid resistance in clinical isolates of Mycobacterium tuberculosis were compared.
    Materials And Methods
    Sixty clinical isolates of Mycobacterium tuberculosis were selected and their resistance and susceptibility were determined by proportional method. Molecular methods of PCR-RFLP and Allele Specific-PCR (AS-PCR) for determination of probably mutation in codon 315 of katG gene that related to Isoniazid resistance were used and compared by sequencing results as gold standard. In AS-PCR specific primers by proper PCR conditions were used. RFLP analysis of the PCR products was performed using the enzyme HpaII.
    Results
    From 60 studied strains, 27 isolates were resistant and 33 strains were susceptible to isoniazid. Sequencing results showed that AS-PCR and PCR-RFLP well able to detect mutations in codon 315 of the strains by 81.48% sensitivity and 100% specificity respectively. None of the susceptible strains harbored mutation in katG315.
    Conclusion
    Our results indicated that PCR-RFLP and AS - PCR methods were simple and fast methods for determination of isoniazid resistance in Mycobacterium tuberculosis. These rapid and low cost methods is recommended simultaneously to reduce the risk of error in routine work.
    Keywords: Isoniazid, Mycobacterium tuberculosis, PCR, RFLP, Allele Specific, PCR
  • Samira Bahmani *, Naser Harzandi, Noor Amirmozafari, Sadegh Pourahmadi, Hadi Darvishpour Kakhki, Siamak Yaghobi, Neda Sajedi Nejad Pages 304-313
    Background
    Bacterial plaques are the important etiologic factors of gingival (periodontal) diseases. It is well established that orthodontic appliances (bracket, band and arch wire) playing an important role in growth of these plaques, therefor periodontal diseases the main problems of orthodontists and these patients. Recognition of etiologic factors of these diseases is important for prophylaxis and cure performances, and the aim of present study was evaluation of clinical and microbial of gingival infections in patients treated with fixed orthodontic appliances.
    Materials And Methods
    By refer to the orthodontic department of three dentistry clinics of Karaj city, 65 patients under fixed orthodontic treatment were selected and at third and twelfth month of treatment, after clinical parameters evaluation such as gingival index, bleeding on probing and probing depth, microbiological sampling was performed from subgingival plaques of these patients. Whole genomic DNA of the samples was extracted using a kit, and a 16S rRNA gene segment-based multiplex PCR method was used to simultaneous detection of Aggrigatibacter actinomycetemcomtans and Porphyromans gingivalis.
    Results
    Molecular evaluation of this study showed that Aggrigatibacter actinomycetemcomtans was not present in tested samples, although transient changes in Porphyromans gingivalis frequency was reported (%20.1±0.41 (T3) and %2.7±0.16 (T12) P=0.02), also clinical evaluation revealed appearance of signs of moderate gingivitis and stability of the inflammatory lesion until termination of treatment in these patients.
    Conclusion
    Present study showed that was no meaningful relationship between Porphyromans gingivalis and Aggrigatibacter actinomycetemcomitans to increase of chronic gingivitis in treated patients with fixed orthodontic appliances, and this long term therapy did not to prepare patients into periodontitis.
    Keywords: Multiplex PCR, Aggrigatibacter actinomycetemcomitans, Porphyromans gingivalis, gingivitis, orthodontic appliances
  • Ebrahim Shafiei *, Zinat Fouladi, Parham Shafiei Pages 314-322
    Background
    During CABG cardioplefic solution is used for cardiac arrest and myocardial protection but there is no defined safety interval time for cardioplegia infusion. Measuremen of the metabolite release from myocardial cells in coronary sinus implicateis accurate protective effect and safety interval of cardioplegia.
    Materials And Methods
    Thirteen patients that were scaduled for CABG cold blood cardioplegia transfused via aortic root. Coronary sinus blood samples were taken before and after cross clamping of the aorta at the times of 7, 14 and 20 minutes. The samples were analyzed for pH and lactate immediately.
    Results
    The pH and lactate concentration in coronary at the time of 15 minute after the second dose of transfusion of blood cardioplegia were out of the range of acceptable level (pH=7.22±0.047 lactate=21±2.859mg/dl ρ=0.02).
    Conclusion
    This study indicates that safe interval time between the first and second dose of cardioplegia transfusion was 20 minute and the between second and third dose was 15 minutes.
    Keywords: myocardial protection, cardioplegia, coronary sinus, pH, lactate
  • Ss. Jasemi, F. Alipoor, S. Dehbashi, J. Mardaneh* Pages 323-333
    Background
    Bloodstream infections (BSIs) are an important cause of morbidity and mortality. The rates of antibiotic resistance among pathogens causing health care-associated infections are increasing, principally among Gram-negative organisms such as Pseudomonas, and Acinetobacter. The goal of this study was isolation Pseudomonas spp. and Acinetobacter spp. from blood specimens in patients hospitalized in Emam Khomeini hospital (Kermanshah) and subsequently determination susceptibility patterns of isolates.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study 2382 blood samples collected from 2285 hospitalized patients. Blood specimens were inoculated in blood culture tubes media, and subsequently subculture performed on common microbiological media. The isolated Pseudomonas, and Acinetobacter were identified and confirmed by morphological and biochemical laboratory tests. Antimicrobial sensitivity test was performed by using the standard disc diffusion method according to CLSI (2012) recommendations.
    Results
    During present study 2382 blood samples were collected. 133 (5.6%) specimens were positive in bacterial culture. Acinetobacter, and Pseudomonas were isolated from 15 (11.2%) and 15 (11.2%) of positive blood cultures, respectively. The isolated Acinetobacter were most frequent resistant to cefixime (86.7%), ceftazidime (80.1%), cephalothin (73.4%), and co-trimoxazole (73.4%). The Pseudomonas isolates showed a high level of resistance to co-trimoxazole (86.7%), cefixime (86.7%), ceftriaxone (73.4%), cephalothin (73.4%), and ceftazidime (60%).
    Conclusion
    In this research, drug-resistant Pseudomonas and Acinetobacter were identified in patient’s blood cultures. In the face of increasing antibiotic resistance, surveillance programs have become important in determination the species distribution and resistance patterns of pathogens causing bloodstream infection, and thus are providing the basis for appropriate empirical therapy of patients.
    Keywords: Bloodstream infection (BSI), Pseudomonas, Acinetobacter, antibiotic susceptibility
  • Gisoo Hatami, Nilofar Motamed*, Hoda Ilkhani Pak Pages 334-343
    Background
    Bronchiolitis is the most common viral respiratory infections in children under 2 years. No effective Short-term or long-term treatment for bronchiolitis has been approved yet. Treatment is still supportive with oxygen, fluid and mechanical ventilation as necessary. Several studies have shown that 3% hypertonic saline improve immediate and longterm cleaning of small airways in these patients. This study aimed to compare the effects of 3% hypertonic saline with 0.9% saline in 2-24 month children with bronchiolitis.
    Materials And Methods
    In a non-randomized clinical trial, 60 children aged 2 to 24 months with diagnosis of acute viral bronchiolitis were enrolled. Thirty children recieved 3% hypertonic saline with nebulizer as the treatment group and 30 children treated with nebulized normal saline 0.9% as the control group. In entrance, oxygen saturation (by pulse oximetry), respiratory rate, pulse rate and severity of disease were measured using a combination score (sum of Clinical Score (YALE Observation Scale) and RDAI (Respiratory Distress Assessment Index)). The primary outcomes change in clinical score and hospitalization rate, and secondary outcomes were duration of hospitalization, need to oxygen therapy and recovery time from wheezing and cough.
    Results
    Two groups were not different in terms of baseline variables, except age (8.9±4.9 months in the hypertonic saline group and 6.4 ± 4.6 months in normal saline group; P=0.046). After the intervention, the difference in clinical severity between the hypertonic saline group (10.9±5.6) and normal saline (10.4±5.7) was not significant (adjusted for age P=0.77). The hospitalization rate was not significantly different in the two groups (60% vs 63.3%). Length of hospital stay, the need for oxygen therapy, number of days requiring intravenous fluid therapy and recovery time from cough and wheezing were not significantly different between two groups.
    Conclusion
    It seems, 3% hypertonic saline does not have significant effect in reducing the severity of symptoms, rate of hospitalization and duration of hospitalization in 2-24 months children with viral bronchiolitis compared with normal saline 0.9%.
    Keywords: Acute viral bronchiolitis, nebulizer, hypertonic saline, normal saline 0.9%, hospitalization
  • Syead Mojtaba Jafari *, Mohammadmehdi Mohammadi, Hosean Baghaei, Ali Movahed, Samad Akbarzadeh, Maleha Kowsarifard, Abdollah Hajivandi Pages 344-352
    Background
    Micronutrients are essential for the healthy growth and development of body organs and they have important roles in the function of immune and skeletal system. During pregnancy, due to the physiological changes for the normal growth of fetal, the need for minerals is significantly increased. The aim of this study was to find the status of serum copper and zinc and their relation to anemia in pregnant women.
    Materials And Methods
    In this randomized, cross sectional descriptive study 250 pregnant women (mean age, 27.2±5.5) participated. They attended the medical center (In Jam area, Bushehr, Iran) for routine checkups. Blood was collected from them and serum levels of Copper and Zinc were measured by atomic absorption spectrophothometric method. Hemoglobin and other indexes were measured by Automatic Counter analyzer.
    Results
    the mean serum concentration of copper and Zinc were 126.5±56.7 g/dl and 67.6±18.2 g/dl respectively. Also the percentage of their deficiency was 21.2% and 47.2% respectively. The mean level of hemoglobin in the subjects was 11.9±1.2 and the percentage of anemia (Hb < 11g/dl) was 21.6%. There was a significant differences between increases in gestational age and the deficiency of copper and zinc in the participants, which is as the pregnancy progress, the deficiency of Copper reduces (p=0.024) and that of Zinc increases(p=0.036).
    Conclusion
    The results of this study showed that the deficiency of Copper, Zinc and the rate of anemia in the pregnant women of Jam area is significantly high and suggests that a proper interventional program should be planned to monitor such women at risk, before their marriage or in prenatal clinics.
    Keywords: Zinc, copper, anemia, pregnant women, Jam area
  • Ghorban Asgari, Bahman Ramavandi *, Monereah Tarlaniazar, Amir Fadaie Nobandegani, Zohreh Berizie Pages 353-361
    Background
    Determination of water corrosion indexes is one of the affecting approaches on drinking water management. Corrosion can causes economical problems, reduce the useful life of water facilities, and health damages to consumers. The aim of this study was to survey of chemical quality and determination of the corrosion potential of the water distribution system in Bushehr city.
    Materials And Methods
    In this cross sectional study, the sampling was carried out during one year from 7 stations. Values of Langelier, Ryznar, corrosivity and Puckorius indexes were calculated by using such parameters as pH, total dissolved solids, temperature, permanent and temporary hardness, and alkalinity.
    Results
    The average values for pH, total dissolved solids, temperature, and alkalinity was obtained 7.5, 586.82 mg/L, 66.92 mg/L CaCO3. The corrosion indexes were calculated Langelier 0.28, Ryznar 7.24, corrosivity 12.02, and Puckorius 7.81.
    Conclusion
    Bushehr city water is tends to be slightly scaling based on Ryznar index and corrosive based on other studied indexes. Overall, the water quality was tending to corrosive and, therefore, recommended to use corrosion resistance pipes in water transmission and network or lining the inner wall of pipes or correction the water quality.
    Keywords: Chemical quality, Corrosion index, Scaling, Bushehr
  • Sayeadmohammadsaleh Tabib *, Nilofar Motamed, Zahra Zamani Pages 362-369
    Background
    Hypothermia is very prevalent in neonatal transport and can increase morbidity and mortality in this age group.
    Materials And Methods
    In this study, all neonates transported from different parts of Bushehr province to Ali Asghar hospital during the second half (2007) were checked for axillary temperature on admission.
    Results
    328 neonates were entered to the study. The incidence of hypothermia was 47.6 percent. There was a significant relationship between hypothermia and transfer method (with or without incubator), gestational age, chronological age on admission, birth weight, Apgar score (P<0.0001) and neonatal outcome (P=0.001).
    Conclusion
    Hypothermia leads to increased mortality in neonates and is related to prematurity and low birth weight and low Apgar score. Kangaroo mother care (KMC) is recommended instead of incubator care to prevent hypothermia during transfer.
    Keywords: hypothermia, neonate, transport, mortality
  • Lila Soleymani, Saead Najafpour Boushehri *, Rahim Tahmasbi Pages 370-382
    Background
    Aging is a critical period of human life and the problems and needs of this stage is a social necessity. Taking into account of the special needs of this time such as nutrition in elderly is important but it is often neglected. This survey aimed to determiner about Knowledge, attitude and practice declaration elderly in Ahram city toward nutrition behavior.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study, 200 subjects aged 75-60 years in Ahram city (Tangestan - Bushehr), participated. A four-part questionnaire is used to this study that included demographic, knowledge, attitude and feeding behavior. Data were analyzed by using SPSS version 16 software and using descriptive and analytical statistics (One-way ANOVA, T-test,Chi-square and Logistic Regression).
    Results
    The mean age of participants, 66.2±5.5. 67% of them were female and others were male. The knowledge score of 80% of this people was lower than expected.The average of knowledge scores didn’t have any relationship with sex, grade and job, but the attitude scores have significant different between 2 sex groups (p>0.001(, so that perceived susceptibility (p=0.001), Perceived barrier (p=0.017) and self-efficacy (p=0.004) scores in men were bigger than women. In attitude extent, perceived susceptibility, alone relationship had to grade (p=0.008). We didn’t observe any relationship between nutrition behavior in 5 nutrition groups and sex or job. Also in that extent logistic regression analysis declared that in cereal group, only perceived benefits had a significant direct effect (p=0.045), and in meat group, only perceived barrier had a significant indirect effect (p=0.020).
    Conclusion
    As regards the level of knowledge scores toward nutrition are low; a detailed and comprehensive planning to train them would seem to be necessary.
    Keywords: Knowledge, attitude, elderly, nutrition
  • Mohseen Heidari*, Hossen Zolgharnine, Nasrin Sakhaei, Ali Mirzaei, Abdolali Movahedinia Pages 383-392
    Background
    Marine algae are shown to contain a wide range of bioactive compounds, which have commercial application in pharmaceutical, medical, cosmetic, nutraceutical, food and agricultural industries. The biological activity of the natural bio-active compounds in algae has wide effects on bacteria, tumors and antioxidant activities. The purpose of this study was to determine antioxidant and antibacterial activity of the marine algae.
    Materials And Methods
    The ethanol extracts of three species of green, brown and red algae were done by soaking method from northern coast of the Persian Gulf in Busheher province. Antibacterial activity of L. monocytogenes and E. Coli were performed using disk diffusion and well method, and also antioxidant activities of ethanol extracts of added three species accomplished using DPPH, FRAP and PMB tests.
    Results
    The highest antioxidant activity was belonged to brown algae C. trinodis. Meanwhile Algae extraction was not revealed antibacterial activity against E. coli, but showed antibacterial activity against L. monocytogenes.
    Conclusion
    In this study algae species was exhibited excellent antioxidant activity when compared with their antibacterial effects. The highest anti-oxidant activitie was found in brown algae C. trinodis.
    Keywords: Marine algae, Anti oxidant, Anti Bacterial, Persian Gulf, Listeria monocytogenes, E. coli, ethanol extracts
  • V. Noroozi Karbasdehi, S. Dobaradaran*, Sr. Mirahmadi, H. Mokhtari, H. Darabi, F. Faraji Pages 393-408
    Background
    Swimming is highly recommended because of its potentially beneficial effects on the joints and people’s general sense of well-being. But unfortunately the discharing of urban and industrial wastewaters into sea with their high level of pathogens, heavy metals and other pollutants, increase concerns about its consequences on swimmers’ health and ecology. The aim of this study was to investigate the microbial and chemical quality of Persian Gulf Sea beaches in Bushehr port and compare it to the existing standards.
    Materials And Methods
    In this study, 30 samples were taken from the beaches at TV-Park, Daneshjo-Park and Eskele-Jofreh, in August 2012. The mean values of total coliforms, fecal coliforms, pseudomonas, HPC, heavy metals and BOD were determined by standard methods.
    Results
    The mean values of total coliforms, fecal coliforms, and pseudomonas along Bushehr port beaches were 540, 165.56 and 6 MPN/100ml respectively.The mean value of HPC was 1580.66 CFU/ml. Also the mean concentrations of Fe, Zn, Pb, Cd, Cr, Cu and BOD were 0.1676, 0.013, 0.025, 0.0016, 0.039, 0 and 21.3 mg/l respectively.
    Conclusion
    The results showed that the mean values of indicator microorganisms in all stations were higher than the existing standards and the mean concentration of heavy metals were lower than the existing standard, which indicates higher pollution more due to urban wastewater compare to industrial wastewater. Therefore Bushehr port beaches are contaminated considering indicator bacteria measurments that can be dangerous for swimmers health.
    Keywords: Bushehr port, Indicator microbial, Heavy metals, Persian Gulf
  • Mehboudi, Raeisi, Najaf, Mosadeghizadeh, Nabipour, Darabi, Ostovar* Pages 409-420
    Background
    Overweight and obesity are risk factors for many non-communicable diseases. The present study aimed to investigate the prevalence and 6-year incidence of obesity and overweight in adults through the prospective study of the Persian Gulf Healthy Heart Study.
    Materials And Methods
    In the first phase of the study which was started from 2003, totally 3735 people aged 25 years and more from Bushehr, Genaveh and Deylam cities participated. In the second phase which was conducted in 2009, 1856 people (49.7%) of them were investigated again. Demographic data and the information about obesity and overweight were collected through personal interview. The crude prevalence of obesity and overweight and the age and gender adjusted rates were calculated by using direct standardization method for both phases of the study.
    Results
    Crude prevalence of obesity in the first and second phases of the study were 26.5 % (25%-27.8%) and 30.5% (28.4%-32.7%), respectively. The crude prevalence of overweight in two phases of the study were 39.8% (38.2%-41.3%) and 43.4% (41.1%-45.7%), respectively. The standardized prevalence of obesity in two phases of the study were 27.2% (25.8%-28.6%) and 29.6% (27.4%- 31.8%) respectively and the standardized prevalence of overweight were 40% (38.4%-41.6%) and 42.8% (40.3%-45.31%), respectively. The 6 year incidence rate of obesity and overweight were 9.12% (7.13%-11.46%) and 29.81% (24.86%-35.13%) in men and 13.96% (11.35%-16.92%) and 29.18% (23.43%-35.47%) in women, respectively.
    Conclusion
    The incidence and prevalence of overweight and obesity in Bushehr province is significantly high. It is recommended to conduct more studies to determine the contributing factors and ways of controlling this trend and also to prevent the related diseases in future.
    Keywords: Bushehr, Obesity, Overweight
  • Gholamreza Pourbehi, Mohammadreza Kalantarhormozi, Afshin Ostovar, Samad Akbarzadeh, Majid Assadi, Sina Dobaradaran, Iraj Nabipour, Hossean Darabi * Pages 421-432
    Background
    Low circulating IGF-1 and high hs-CRP may be associated with cardiovascular diseases. Hence, it is an important question that is there any correlation between these important biomarkers? Since the correlation between IGF-1 and hs-CRP has not been adequately investigated, the main aim of this study was to evaluate the association between these biomarkers among postmenopausal women.
    Materials And Methods
    A total of 361 healthy Iranian postmenopausal women were randomly selected in a population-based study. The metabolic syndrome was defined according to NCEP, ATPIII criteria. Circulating hs-CRP and IGF-1 levels were measured by highly specific enzyme-linked immunosorbent assay method.
    Results
    Women with higher than median hs-CRP levels had lower IGF-1 levels, in comparison to women with lower than median hs-CRP levels (p<0.0001). In multiple regression analysis, after adjustment for age and the metabolic syndrome, IGF-1 levels had a significant inverse correlation with circulating hs-CRP levels (β=-0.139, p<0.007). After adjustment for age, body mass index and type 2 diabetes mellitus, IGF-1 levels also showed an inverse correlation with hs-CRP levels (β=-0.130, p<0.014).
    Conclusion
    There is a significant inverse correlation between serum IGF-1 and hs-CRP levels in postmenopausal women. This finding provides evidence of the potential cardioprotective effect of IGF-1 via anti-inflammatory mechanisms.
    Keywords: IGF, 1, chronic inflammation, CRP, cardiovascular diseases, metabolic syndrome
  • Iraj Nabipour *, Majid Assadi Pages 433-447
    The collaborative BRAIN Initiative (Brain Research through Advancing Innovative Neurotechnologies) was launched according to the aims of Brain Activity Map (BAM) on April, 2, 2013, with the main goal of mapping the activity of every neuron and cell in the human brain. The Brain Initiative will be led in a synergistic activity by prominent scientific foundations and institutes in U.S.A, such as the National Institutes of Health (NIH) and the National Science Foundation (NSF), and the private sector. The ultimate goal of this initiative is “to accelerate the development and application of innovative technologies to construct a dynamic picture of brain function that integrates neuronal and circuit activity over time and space”. Undoubtedly, through the BRAIN Initiative we can understand how the interplay of fluctuating patterns of electrical and chemical activity flowing within neural circuits creates our unique cognitive and behavioral capabilities. This attempt of the initiative is to follow an interdisciplinary approach and the development and creation of novel neurotechnologies and neuroimaging tools. The outcome will be generation of big data and a huge cybernetic platform which might be transformative for better diagnostic and therapeutics for millions worldwide who suffer from brain disorders. The BRAIN Initiative has been linked to the successful Apollo Space and Human Genome Project.
    Keywords: Brain, National Institute of Health, neural circuits, technology
  • Farzaneh Yousefi, Iraj Nabipour, Alireza Raeisi, Abdolmajid Mosleh, Reza Azin, Majid Assadi * Pages 448-468
    The museum of science and technology is a center based on science to present the up-to-date achievements of sciences and technologies from all over the world with the goal of improvement in knowledge and science of society by exhibits, equipment and devices, how people can learn science practically. On the other hand, the museum of science and technology is a place for presenting sciences that convert to visual and practical actions and exhibits that visitors, based on their interest, previous knowledge and capacity, can learn new things in a simple way during a short course. Several valuable benefits have been presented by museums of science and technology from all over the world, such as useful scientific and non-scientific jobs, economic development, exchange of sciences between universities, research centers and other museums of science and technology. This review, evaluate the structure, goals and achievements of the museum of science and technology and its benefits for society, people, city and country.
    Keywords: museum, science, technology, education
  • Zahra Ghanbari, Iraj Nabipour, Maryam Farrokhnia* Pages 469-485
    Undoubtedly, pharmaceutical and nutritional factors play an important role in the prevention of age-related bone loss. According to the several studies so far, the effects of nutrients and bioactive components which are extracted from marine resources are very promising in osteoporosis. Most of these investigations have been done on various marine algae extracts. Since, algae are rich source of essential minerals, primary and secondary unique natural products, several amino acids and growth factors; their extracts show favorable effects on bone metabolism. Moreover, it has been shown that marine nutrients such as marine fishes, shrimp and crabs increase the absorption of calcium and bone collagen synthesis or reduce the production of prostaglandins and decrease the deoxypyridinoline disposal. On the other hand, secondary products which are extracted and characterized from marine organisms such as mollusks, fungi, bacteria, sponges and coral reefs show anti-osteoporosis activities via the inhibition of osteoclast differentiation and the induction of apoptosis in osteoclasts like cells or stimulation of osteoblast differentiation. Although, several investigations have been done in this area, many of studies have been carried out on animal models, like ovariectomy-induced bone loss in mice. Hence, clinical investigations are warranted to develop marine natural products against bone loss and to prevent osteoporosis.
    Keywords: Osteoporosis, Natural product, Marine orgnasim, Sponge, Algae extract