فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی بابل
سال هفدهم شماره 6 (پیاپی 93، خرداد 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/15
  • تعداد عناوین: 10
|
  • آریا قاسمی، اباذر اکبرزاده پاشا، سید رضا حسینی *، احسان اسداللهی، علی بیژنی، حمید شافی صفحات 7-12
    سابقه و هدف
    آنتی ژن اختصاصی پروستات (Prostate Specific Antigen=PSA) کاربردی ترین تست غربالگری سرطان پروستات بشمار می رود. با توجه به اهمیت بیماریابی در تشخیص سرطان، تعیین یک آستانه مشخص برای مقادیر غیر طبیعی PSA از جایگاه ویژه ای در این بیماری برخوردار است. از آنجا که این آستانه می تواند بر اثر عواملی از جمله دیابت و چاقی دستخوش تغییر گردد لذا این مطالعه به منظور تعیین رابطه بین سطح PSA با BMI و دیابت انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی و بخشی از طرح بررسی وضعیت سلامت سالمندان شهر امیرکلا (AHAP=Amirkola Health and Ageing Project) می باشد که از سال 1390 تا 1391 بر روی کلیه مردان سالمند 60 سال و بالاتر شهر امیرکلا صورت گرفت. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه، معاینات و خونگیری وریدی جمع آوری گردید. اندازه گیری سطح PSA و تستوسترون با روش ELISA انجام پذیرفت. شاخص توده بدنی (BMI) برای تمامی بیماران محاسبه گردید و ابتلا به دیابت بر اساس داشتن سابقه قبلی بیماری و یا داشتن دو بار 126 mg/dl FBS≥ مشخص گردید.
    یافته ها
    در این مطالعه 792 سالمند با میانگین سنی 7.62 ±69/76 (دامنه سنی 90-60 سال) بودند که میانگین PSA بیماران 1/88±2/98، تستوسترون 4/10 ±4/77، قند ناشتا40/08 ±112/92 و BMI 26/04± 4/01 بود. ارتباط معنی داری PSA و BMI وجود داشت (p=0/001) بطوری که گروه با 30 BMI≥، مقادیر PSA پایین تری نسبت به گروه با 25 BMI< داشتند اما ارتباطی بین دیابت با سطح سرمی PSA وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های مطالعه حاضر، سطح PSA در غربالگری سرطان پروستات در افراد چاق باید با احتیاط تفسیر شود و لزوم بررسی های بیشتر در این زمینه احساس می شود.
    کلیدواژگان: آنتی ژن اختصاصی پروستات، شاخص توده بدنی، دیابت، غربالگری، طرح بررسی وضعیت سالمندان امیرکلا
  • فاطمه گل گیری *، زهره دهقانی صفحات 13-18
    سابقه و هدف
    هیپوتیروئیدیسم مادرزادی در اثر کمبود ید شایعترین علت عقب ماندگی ذهنی قابل پیشگیری دردنیاست. حتی کمبود خفیف ید مادر در زمان بارداری میتواند باعث سقط جنین، زایمان زودرس، مرگ داخل رحمی وناهنجاری های مادرزادی و کم هوشی کودک، عقب ماندگی ذهنی، اشکال در سخن گفتن، شنوائی و رشد شود. هدف از این مطالعه ارزیابی سطح ید ادراری در سه ماهه اول، دوم و سوم بارداری در زنان باردار می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی بر روی 354 خانم باردار در درمانگاه های مراقبت دوران بارداری بیمارستان اکبرآبادی تهران انجام شد. ابتدا فرم اطلاعات دموگرافیک توسط فرد آموزش دیده تکمیل شد. سپس نمونه تصادفی ادرار جهت اندازه گیری سطح ید ادراری و نیز نمونه خون وریدی برای اندازه گیری T4وTSH در هر یک از سه ماهه اول، دوم و سوم گرفته شد. بررسی وضعیت ید در این افراد بر اساس دفع ادراری ید بود. غلظت ید ادراری کمتر از 100 میکروگرم بر لیتر به عنوان کمبود ید در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    در این مطالعه 285 نفر (80/5%) افراد مورد مطالعه سطح ید ادراری کمتر از 100 میکروگرم بر لیتر داشتند و میانگین ید ادراری آنها 67/7±62/35 میکروگرم بر لیتر بود. میانگین ید ادراری در سه ماهه اول 72/4±83/ 65، در سه ماهه دوم 41/5±50/34 در سه ماهه سوم 62/67± 68/3 میکروگرم بر لیتر بود. تفاوت آماری معنی داری در میانگین ید ادراری بین سه ماهه اول و دوم، سه ماهه دوم و سوم و اول و سوم وجود نداشت. بین دو گروه افراد با سطح ید ادراری کمتر از 100 میکروگرم بر لیتر و بیشتر یا مساوی 100 میکروگرم بر لیتر تفاوت آماری معنی داری در میانگین سن، میانگین سن بارداری و میانگین TSH وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان داد که علیرغم مصرف نمک یددار، سطح ید ادراری در زنان باردار کمتر از حد مطلوب می باشد. بنابراین نمک یددار نمی تواند مشکل کمبود ید در زنان باردار را برطرف نماید. لذا توصیه می شود که یا مکمل ید قبل و حین بارداری مصرف شود و یا محتوای ید نمکهای یددار افزایش یابد.
    کلیدواژگان: کمبود ید، بارداری، ید ادرار
  • علی قربانی رنجبری *، روزیتا بهادری، رخساره مریدی صفحات 19-25
    سابقه و هدف
    بیماری دیابت به عنوان یکی از عوامل اصلی شیوع اختلالات کبدی شناخته شده است. لذا هدف از مطالعه حاضر ارزیابی آسیب کبد در دیابت ملیتوس و بررسی اثرات محافظتی شیرحاوی لاکتوباسییلوس اسیدو فیلوس در موش های صحرایی دیابتی شده توسط استرپتوزوتوسین می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی، 60 سر موش صحرایی نر به طور تصادفی به 6 گروه 10 عددی گروه شاهد سالم، گروه دیابتی، گروه های سالم تیمار شده به ترتیب با 10 و 20 درصد شیر حاوی لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس، گروه های دیابتی تیمار شده به ترتیب با 10 و 20 درصد شیر حاوی لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس تقسیم شدند. پس از گذشت 60 روز از آزمایش نمونه خون ناشتا مستقیم از قلب رت ها جهت آزمایش سطوح سرمی آلانین آمینوترانسفراز(ALT)، آسپارتات آمینوترانسفراز(AST)، آلکالین فسفاتاز(ALP)، آلبومین و بیلی روبین تام اخذ گردید. برای آسیب شناسی بافت کبد نیز برش هایی با رنگ آمیزی هماتوکسیلین- ائوزین، طبق روش های معمول تهیه مقاطع هیستوپاتولوژی تهیه گردید.
    یافته ها
    موش های صحرایی دیابتی افزایش معنی دار شاخص های سرمی آسیب بافت کبد را در مقایسه با گروه شاهد نشان دادند (p≤0/05). در حالی که در گروه دیابتی تیمار شده با شیرحاوی لاکتوباسییلوس اسیدو فیلوس، این شاخص ها در مقایسه با گروه دیابتی به طور معنی داری کاهش نشان داد (p≤0/05). کمترین میزان ALT، AST و ALP در گروه دیابتی تیمار شده با20 درصد شیر حاوی لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس به ترتیب برابر با 6.5±78، 205±3.4 و 168±1.9 مشخص گردید. یافته های آسیب شناسی کبد در توافق با نتایج بیوشیمیایی سرم نشانگر بهبود ساختار بافت آسیب دیده کبد در موش های دیابتی بود.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد شیرحاوی لاکتوباسییلوس اسیدوفیلوس دارای اثرات محافظتی از بافت کبد در دیابت القاء شده با استرپتوزوتوسین می باشد.
    کلیدواژگان: دیابت، کبد، لاکتوباسییلوس اسیدو فیلوس، آنزیم های کبدی، استرپتوزوتوسین
  • احمد رضاییان *، علی احسانی صفحات 26-32
    سابقه و هدف
    ظهور ایزوله های مقاوم میکروبی در اثر مصرف داروها و نگهدارنده های شیمیایی، و در نتیجه افزایش عدم اطمینان در مورد مصرف مواد غذایی حاوی نگهدارنده های سنتزی، سبب افزایش محبوبیت استفاده از نگهدارنده های طبیعی شده است. در این مطالعه، علاوه بر شناسایی ترکیبات شیمیایی شناسایی شده در اسانس گیاه گلپر ایرانی، اثر ضد باکتریایی اسانس آن بر روی لیستریا مونوسیتوژنز و اشرشیاکلی که از مهم ترین باکتری های مخاطره آمیز در بهداشت مواد غذایی می باشند، بررسی گردید.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی، پس از اسانس گیری گلپر ایرانی توسط کلونجر، آنالیز کمی و کیفی ترکیبات تشکیل دهنده آن توسط GC-MS انجام گرفت. برای تعیینMIC وMBC از روش میکرودایلوشن استفاده گردید. آخرین چاهک فاقد کدورت، به عنوان MIC در نظر گرفته شد. با کشت دادن از چاهک های فاقد کدورت بر رویBHI آگار، کمترین غلظت اسانس که سبب عدم رشد در آن گردید، به عنوان MBC در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    هگزیل بوتانوات (25/98%)، اکتیل-2 متیل بوتیرات (14/37%)، پنتیل سیکلوپروپان (12/77%) و اکتیل ایزوبوتیرات (17/82%)، اجزای اصلی اسانس بودندکه از گروه استرهای آلیفاتیک می باشد. مقادیر MIC برای اشرشیاکلی و لیستریامونوسیتوژنز به ترتیب 5 و 2/5 میلی گرم بر میلی لیتر بود. مقادیر MBC برای هر دو باکتری معادل باMIC آن بود.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان داد که استرهای آلیفاتیک عمده ترین ترکیبات تشکیل دهنده اسانس می باشند. همچنین اسانس گلپر ایرانی بر روی هر دو باکتری اثر ضد باکتریایی داشته و با این شرح که لیستریا مونوسیتوژنز در مقایسه با اشرشیاکلی حساسیت بیشتری به اسانس دارد.
    کلیدواژگان: گلپر ایرانی، حداقل غلظت مهارکنندگی، اثر ضد باکتریایی
  • غلامرضا هوشمند، مهدی گودرزی *، حسین فروزنده، علی نظری، وحید نورالهی صفحات 33-39
    سابقه و هدف
    درد شایعترین علامت بیماری است، در حال حاضر بطور عمده دو دسته از مواد ضد درد یعنی اپیوئید ها و داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی مورد استفاده قرار میگیرد. به دلیل نقش فزاینده گیاهان دارویی در درمان بیماری ها، هدف از این مطالعه مقایسه اثر ضد درد عصاره هیدروالکلی مریم نخودی با مورفین و آسپیرین به عنوان ضد دردهای متداول می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی، 36 موش صحرایی نر از نژاد ویستار به صورت تصادفی در شش گروه 6 تایی دسته بندی شدند. گروه کنترل منفی نرمال سالین (ml/kg 5)، دو گروه کنترل مثبت (یک گروه مورفین mg/kg2/5 و دیگری mg/kg300 آسپرین) و 3 گروه درمانی با دوزهای 100، 200 و mg/kg400 از عصاره هیدروالکلی مریم نخودی از طریق صفاقی به صورت تک دوز دریافت نمودند. نیم ساعت پس از تزریق داخل صفاقی، 50 میکرولیتر فرمالین 2/5 درصد از طریق زیر جلدی به کف پنجه پای راست حیوانات تزریق شد و اثر ضد دردی با استفاده از آزمون فرمالین مورد مطالعه قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج حاصل نشانگر این است که عصاره هیدروالکلی مریم نخودی اثر ضد درد وابسته به دوز دارد و موثرترین دوز ضد دردی آن 200 میلی گرم بر کیلوگرم بود. نمره درد حاد در گروه های نرمال سالین، آسپرین، مورفین و عصاره 200 میلی گرم بر کیلوگرم به ترتیب 2/58±0/09،1/39±0/06، 1/15±0/09، 1/610±0/04 و نمره درد مزمن به ترتیب 2/37±0/09، 0/99±0/1، 0/33±0/09و 1/18±0/06بوده است. اثر ضددردی آن بر روی درد مزمن کمتر از مورفین بود و اختلاف معنی داری با آسپرین نداشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این مطالعه و با توجه به حضور ترکیبات پلی فنولیک در گیاه مریم نخودی می توان برای این گیاه اثر ضد درد را قائل شد.
    کلیدواژگان: مریم نخودی، درد، آزمون فرمالین، موش صحرائی
  • علی شهرکی *، عزیزالرحمان رضا زهی صفحات 40-47
    سابقه و هدف
    آسیب های وارده به اعصاب محیطی یکسری تغییرات مورفولوژیکی و بیوشیمیایی را در نورونها تحریک می کند که نه تنها در محل آسیب دیده تمرکز یافته بلکه در جسم سلولی نورونها در طناب نخاعی و یا عقده عصبی هم اتفاق می افتد. هدف از این مطالعه بررسی اثرات محافظتی عصاره آبی گیاه آکیلیا میلیفولیوم روی دانسیته نورونی شاخ شکمی نخاع پس از کمپرسیون عصب سیاتیک می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه تجربی روی 30 راس موش صحرایی نر نژاد ویستار که به طور تصادفی به 5 گروه: گروه I کنترل، گروهII کمپرسیون، گروه III کمپرسیون+تزریق عصاره آبی گیاه با دوز mg/kg 25، گروه IV کمپرسیون+تزریق عصاره آبی گیاه با دوز mg/kg، 50 گروه V کمپرسیون+تزریق عصاره آبی گیاه با دوز mg/kg 75 تقسیم شدند، انجام گرفت. موشها بیهوش شده و پوست ناحیه ران سمت راست را برش داده، آنگاه عضلات را کنار زده تا عصب سیاتیک نمایان شود. با استفاده از پنس، خون بند عصب سیاتیک تحت کمپرسیون شدید قرار گرفت، پس از آن عضلات و پوست بخیه گردید. تجویز عصاره آبی گیاه با دوزهای مربوط به هر گروه بصورت داخل صفاقی و بمدت سه هفته و هر هفته یک تزریق صورت گرفت. پس از گذشت 28 روز از عمل جراحی، موشها فیکس شده و بخش کمری طناب نخاعی (L4،L5) آنها خارج شد. از نمونه نخاع مقاطع بافتی تهیه شد و با رنگ آمیزی تولوئیدین آبی و عکسبرداری تراکم نورونهای حرکتی آلفای شاخ قدامی نخاع مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    تراکم نورونی در گروه کمپرسیون نسبت به گروه کنترل کاهش معنی داری را نشان داد (59±943 در مقابل 1/51±1620، p<0/001). تراکم نورونی در گروه های تیمار نسبت به گروه کمپرسیون افزایش معنی داری را نشان داد. دوز mg/kg 75 بیشترین محافظت نورونی را نسبت به گروه کمپرسیون نشان داد 139/7 (1421± در مقابل 59±943، p<0/001).
    نتیجه گیری
    عصاره آبی گیاه Achillea millifolium به خوبی نورونهای حرکتی شاخ قدامی نخاع را در برابر آسیب های روتروگراد به هنگام کمپرسیون عصب سیاتیک محافظت می کند.
    کلیدواژگان: عصب سیاتیک، عصاره آبی، آکیلیا میلیفولیوم، محافظت نورونی
  • مهدی اصلانی، محمدتقی محمدی *، جواد رئوف سرشوری صفحات 48-57
    سابقه و هدف
    سکته مغزی سومین علت مرگ و مهمترین عامل ناتوانی در دنیا می باشد. اثرات ضدالتهابی و آنتی اکسیدانی قوی از آتورواستاتین در شرایط پاتولوژیک مختلف نشان داده شد، این مطالعه به منظور بررسی اثرات محافظتی احتمالی آتورواستاتین بر ضایعه و آسیب نورونی در مدل تجربی ایسکمی موضعی مغز در موش صحرایی انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه تجربی بر روی 32 سر موش صحرایی نر بالغ نژاد ویستار که به چهار گروه 8 تایی تقسیم شدند، انجام شد. گروه ها شامل: شاهد، کنترل ایسکمی، ایسکمی تیمارشده با آتورواستاتین قبل و بعد ایسکمی. ایسکمی مغزی با 90دقیقه انسداد شریان میانی مغز و 24ساعت خونرسانی مجدد می باشد. آتورواستاتین، در دوز mg/kg40، قبل از ایسکمی (1ساعت) و بلافاصله بعد از آغاز خونرسانی مجدد داخل-صفاقی تزریق شد. ارزیابی اختلالات عصبی-حرکتی (شاخص NDS)، حجم ضایعه (رنگ آمیزی TTC) و بررسی های آسیب-شناسی 24ساعت پس از انسداد شریان میانی مغز انجام گرفت.
    یافته ها
    انسداد شریان میانی مغز در حیوانات گروه کنترل ایسکمی به میزان قابل ملاحظه ای ضایعه در نیمکره راست ایجاد نمود (mm3483±69) و میزان NDS برابر با 20 /0±3/20 بود. پیش درمان و پس درمان با آتورواستاتین بطور معنی داری میزان ضایعه را به ترتیب 68% و 54% کاهش داد (0/05>p). همچنین میزان NDS به میزان 25% در هر دو گروه کاهش یافت (05 /0>p). در بررسی های بافت شناسی آتورواستاتین تعداد نورون های آسیب دیده و ائوزینوفیلی به همراه دمیلینه شدن اکسون ها و تخریب بافت عصبی را به میزان گسترده در نواحی ایسکمی کاهش داد.
    نتیجه گیری
    یافته های مطالعه نشان داد که آتورواستاتین بطور موثری آسیب های ایسکمی-خونرسانی مجدد مغز را کاهش داده و از تخریب نورونی و تغییرات آسیب- شناختی در ایسکمی مغز جلوگیری می کند.
    کلیدواژگان: آتورواستاتین، ایسکمی، خونرسانی مجدد، محافظت عصبی، ضایعه مغزی، تغییرات آسیب، شناختی
  • حسین نجف زاده ورزی *، بابک محمدیان، مریم رهبر، نسترن اکبری، محمد درویش خادم، لیلا نیک روان صفحات 58-63
    سابقه و هدف
    با توجه به احتمال افزایش سمیت کلیوی استرپتومایسین بوسیله چای و قهوه که حاوی متیل گزانتین ها از جمله کافئین هستند، هدف از این مطالعه، بررسی تغییرات هیستوپاتولوژیک بافت کلیه و کبد و برخی فاکتورهای سرمی موش صحرایی در مصرف همزمان استرپتومایسین و کافئین می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه تجربی در مدل حیوانی و بر روی 25سر موش صحرایی ماده نژاد ویستار با میانگین وزنی 200 گرم در 5 گروه انجام شد. گروه اول بعنوان گروه شاهد، گروه های دوم تا پنجم به ترتیب استرپتومایسین (mg/kg 25)، کافئین(mg/kg 5)+استرپتومایسین، کافئین و استرپتومایسین+ ویتامین سی (mg/kg 100) را به مدت 21 روز و بصورت داخل صفاقی دریافت کردند. سپس موش ها با اتر بیهوش شدند و از قلب خونگیری شد و در سرم مقادیر کراتینین، ازت اوره، سدیم و پتاسیم اندازه گیری شد. از بافت کلیه و کبد برای بررسی پاتولوژیک به روش معمول نمونه گیری و مقطع تهیه شد و با رنگ آمیزی هماتوکسیلین- ائوزین و بوسیله میکروسکوپ نوری مطالعه شدند.
    یافته ها
    مقدار کراتینین و پتاسیم سرم در بین گروه ها تفاوت نداشت در حالی که مقدار ازت در گروه 5 (mg/dl 15 ±0/7) نسبت به گروه 1 و 4 بطور معنی داری کمتر بود (p<0.05). سدیم در گروه 2 (0/2 ±139/8) و 4 (0/447 ±140) افزایش و در گروه 5 (137/25±0/75 meq/l) کاهش معنی داری داشت(p<0.05). آسیب بافت کبد و کلیه در مصرف همزمان استرپتومایسین و کافئین شدیدتر بود. ویتامین سی این ضایعات را کاهش داد.
    نتیجه گیری
    کافئین آسیب کلیوی ناشی از استرپتومایسین را میتواند تشدید نماید در حالی که ویتامین سی آن را کاهش دهد.
    کلیدواژگان: استرپتومایسین، کافئین، کلیه، کبد، موش صحرایی _
  • مختار نصرتی، ماندانا بهبهانی * صفحات 64-73
    سابقه و هدف
    جنس جاشیر از جمله جنس های گیاهی با گونه های متعدد دارویی است که اثرات مطلوب درمانی آن ها در بررسی های متعدد به اثبات رسیده است. هدف ار پژوهش حاضر بررسی تاثیر عصاره متانولی دو گونه جاشیر Prangos uloptera و Prangos crossoptera بر رشد و تکثیر لنفوسیت های انسانی و پتانسیل جهش زایی آن ها می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی گیاهان مورد نظر پس از جمع آوری و تعیین گونه خشک و سپس آسیاب شدند. عصاره متانولی دو گونه جاشیر Prangos uloptera و Prangos crossopteraبا روش غوطه وری تهیه شده و با استفاده از PBS استریل به غلظتهای 10، 100، 500، 1000، 1500، 2000و 2500 میکروگرم بر میلی لیتر رقیق و اثر بخشی عصاره های مذکور بر رشد و تکثیر لنفوسیت های انسانی استخراج شده با لنفودکس و کشت شده در محیط RPMI با آزمون MTT و پتانسیل جهش زایی آن ها توسط آزمون ایمز مورد سنجش قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که عصاره حاصل از بخش های مختلف در هر دو گونه موجب افزایش (5 الی 300 درصد برابر) رشد و تکثیر لنفوسیت ها شده و فاقد پتانسیل جهش زایی می باشند. عصاره بذر و برگ در هر دوگونه به ترتیب با (5 الی 7 درصد برابر)و (1/3-1/2 درصد برابر) رشد سلول ها کمترین و بیشترین تاثیر را بر رشد و تکثیر لنفوسیتها دارند.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان داد که دو گونه جاشیر مورد بررسی گیاهان دارویی ایمن و فاقد پتانسیل جهش زایی بوده و موجب افزایش رشد و تکثیر لنفوسیت های انسانی میشوند.
    کلیدواژگان: آزمون ایمز، جاشیر، عصاره متانولی، لنفوسیت
  • علی میرزاپور *، حسین پارسا، سعادت مولانایی، مهدی میرزاپور صفحات 74-77
    سابقه و هدف
    سارکوم رتروپریتوان تنها 3 تا 5 درصد از تمام سارکوم بافت نرم را تشکیل داده و معمولا در سن 50 سالگی دیده می شود. سارکوم های بافت نرم در 4 نوع مختلف: به خوبی تمایز یافته، سلول بخوبی تمایز نیافته، سلول گرد میگزوئید و چند شکلی وجود دارد که نوع میگزوئید آن تمایل به درگیری اندامها دارند. در اینجا یک مورد سارکوم مجاور آدرنال طرف راست بعنوان تشخیص افتراقی نادر و مهم آدنوم غده آدرنال راست در یک خانم 46 ساله گزارش می شود.
    گزارش مورد: خانم 46 ساله ای برای بررسی یک توده 13 سانتی متر در سونوگرافی شکم در منطقه غده آدرنال راست که بطور تصادفی کشف شده به درمانگاه غدد ارجاع داده شد. علت درخواست سو نوگرافی درد مبهم در پهلوی راست که با تب خفیف شبانه همراه بود. ارزیابی هورمونی منفی بوده و با توجه به سایز بزرگ توده عمل جراحی انجام شد و در گزارش پاتولوژی تومور میگزوئید درجه پایین ارائه گردید. طی مدت 4 ماه پیگیری، بیمار مشکل خاصی نداشت و در حال انجام رادیوتراپی بود.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج این مورد گزارش شده توده های خلف صفاقی در تشخیص افتراقی بسیار نادر توده آدرنال می شوند، مطرح می باشد.
    کلیدواژگان: خلف صفاقی، توده آدرنال، تومور میگزوئید
|
  • Arya Ghasemi, Abazar Akbarzadeh Pasha, Seyedreza Hosseini *, Ehsan Assadollahi, Ali Bijani, Hamid Shafi Pages 7-12
    Background And Objective
    Prostate-specific antigen (PSA) is the most practical screening test for prostate cancer. Given the importance of screening for cancer detection, determining a specific threshold for abnormal PSA levels has special significance in this disease. Because the threshold can be changed by factors such as diabetes and obesity, this study aimed to determine the association between PSA levels with BMI and diabetes.
    Methods
    This was a cross-sectional study and part of the health status evaluation plan of the elderly in Amirkola, Mazandaran, Iran (AHAP=Amirkola Health and Ageing Project), which was conducted on all 60 year and older men in Amirkola from 2011 to 2012. Data was collected through questionnaires, examination and blood sampling. The levels of PSA and testosterone were measured by ELISA. Body mass index (BMI) was calculated for all patients and diabetes was determined based on the previous history of the disease or FBS≥126 mg/dl, on two occasions.
    Findings
    This study included 792 elders with an average age of 69.76±7.62 (age range 60–90 years) with a mean PSA of 1.88±2.98, testosterone of 4.77±4.10, fasting blood sugar of 112.92±40.08, and BMI of 26.04±4.01. There was a significant association between PSA and BMI (p=0.001) so that the group BMI≥30 showed lower values of PSA compared to the BMI<25, but there was no correlation between PSA levels and diabetes.
    Conclusion
    Based on findings of this study, the levels of PSA should be interpreted with caution in screening for prostate cancer in obese patients and further investigation is needed in this area.
    Keywords: Prostate, Specific Antigen, BMI, Diabetes Screening, Amirkola Health, Ageing Project
  • Fatemeh Golgiri *, Zohreh Dehghani Pages 13-18
    Background And Objective
    Congenital hypothyroidism due to iodine deficiency is the most common cause of preventable mental retardation in the world. The lowest level of iodine deficiency during pregnancy could result in disorders such as miscarriage, premature delivery, intrauterine fetal death, low birth IQ, mental retardation, hearing difficulty and speech impediments. This study aimed to evaluate urinary iodine concentrations during the first, second and third trimesters of pregnancy.
    Methods
    This cross-sectional study was conducted on 354 pregnant women referring to prenatal care clinic of Akbar Abadi Hospital in Tehran. Demographic questionnaires were completed by an expert, and random urine samples were obtained to measure urinary iodine concentrations. In addition, venous blood samples were provided to determine the levels of thyroxine (T4) and thyroid stimulating hormone (TSH) during the first, second and third trimesters. Analysis of iodine status was based on the urinary iodine excretion in the patients. Urinary iodine deficiency was defined as concentrations of ≤100 micrograms/liter.
    Findings
    In this study, 285 patients (80.5%) had urinary iodine levels of ≤100 µg/l with a mean of 62.35±67.7 µg/l. The mean urinary iodine concentrations during the first, second and third trimesters were 65.83±72.4, 50.34±41.5 and 62.67±68.3 µg/l, respectively. No significant difference was observed in the mean of urinary iodine between the first and second trimesters, second and third trimesters, and first and third trimesters. Moreover, no significant differences were observed between patients with urinary iodine levels of <100 µg/l and ≥100 µg/l in terms of the mean of maternal age, age at pregnancy and TSH level.
    Conclusion
    According to the results of this study, despite the consumption of iodized salt, urinary iodine concentrations were below the standard limits in the studied pregnant women. It could be inferred that use of iodized salt may not be a proper solution for iodine deficiency in pregnant women. Therefore, it is recommended that iodine supplements be used before and during pregnancy, and iodine content of salt be increased as well.
    Keywords: Iodine deficiency, Pregnancy, Urinary iodine
  • Ali Ghorbani Ranjbary *, Rozita Bahadori, Rokhsare Moridi Pages 19-25
    Background And Objective
    Diabetes is known as one the leading causes of hepatic disorders. The aim of this study was to assess the liver damage in diabetes mellitus and the protective effect of milk containing Lactobacillus acidophilus (LA) in rats with diabetes induced by streptozotocin.
    Methods
    In this experimental study, 60 male Wistar rats were randomly divided into 6 groups including: control diabetic, normal treated with 10 and 20% milk containing LA, and diabetic rats treated with 10 and 20 percent of milk containing LA. After 60 days fasting, blood samples were obtained directly from cardiac puncture and serum levels of alanine aminotransferase (ALT), aspartate aminotransferase (AST), alkaline phosphatase (ALP), total bilirubin, and albumin were tested. Histopathology of liver sections stained with H & E histological sectioning was prepared according to conventional methods.
    Findings
    In diabetic rats, increase in serum liver enzymes, showed significant damage compared to the control group (p ≤ 0/05). While in the diabetic group treated with milk containing LA, these indicators when compared to diabetic group was significantly lower (p≤0.05). The lowest level of ALT, AST and ALT in diabetic rats treated with 20% milk containing LA was 78±6.5, 205±3.4 and 168±1.9, respectively. Histopathologic findings were in agreement with the results of serum biochemical markers confirmed the repair of hepatic damage in the diabetic rats after intervention.
    Conclusion
    This study showed that milk containing LA has a protective effect on the liver of rats with streptozotocin-induced diabetes.
    Keywords: Diabetes, Hepatic, Lactobacillus Acidophilus, Liver enzymes, Streptozotocin.
  • Ahmad Rezayan *, Ali Ehsani Pages 26-32
    Background And Objective
    Emergence of resistant microbial strains due to the consumption of chemical preservatives and medications, as well as uncertainty about the consumption of foods containing synthetic preservatives, have resulted in the growing popularity of natural preservatives. This study aimed to identify the chemichal compounds found in the essence of Persian hogweed (Heracleum persicum) and investigate the antibacterial effects of the essence of this herb on Listeria monocytogenes and Escherichia coli, the most harmful bacteria in food hygiene.
    Methods
    In this experimental study, after the extraction of the essential oil of Heracleum persicum by Clevenger, qualitative and quantitative analyses of the constituent compounds were performed via gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS) method. In addition, microdilution method was used to determine minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum bactericidal concentration (MBC), and the last plate without turbidity was considered as MIC. By culturing the plates without turbidity on brain-heart infusion (BHI) agar, the lowest concentration of the essence to inhibit the growth was determined as MBC.
    Findings
    In this study, the main components of the essential oil of Heracleum persicum were Hexyl butanoate (25.98%), Octyl 2-methylbutyrate (14.37%), Pentyl-cyclopropane (12.77%) and Octyl isobutyrate (17.82%). Moreover, MIC values for E. coli and Listeria monocytogenes were 5 and 5.2 mg/ml, respectively, and MBC values for each of the bacteria were equal to MIC.
    Conclusion
    According to the results of this study, aliphatic esters are among the main constituents of the essence of Heracleum persicum. Furthermore, the essential oil of this herb exerts antibacterial effects on both these bacteria, and Listeria monocytogenes was observed to be more sensitive to the essential oil compared to E. coli.
    Keywords: Heracleum persicum, Minimum inhibitory concentration (MIC), Antibacterial effect
  • Gholamreza Houshmand, Mehdi Goudarzi *, Hossein Forouzandeh, Ali Nazari, Vahid Norolahi Pages 33-39
    Background And Objective
    Pain is the most frequent symptom in different diseases. In modern medicine, there are two main categories of analgesics: opioids and non-steroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs). Given the importance of medicinal plants in the treatment of different diseases, this study aimed to compare the analgesic effects of the alcoholic extract of Teucrium with morphine and aspirin.
    Methods
    In this experimental study, 36 Wistar rats were randomly divided into six groups of 6. The negative control group received normal saline (5 ml/kg), two positive control groups received morphine 2.5 mg/kg and aspirin 300 mg/kg, and three treatment groups received hydro-alcoholic extract of Teucrium (100, 200 and 400 mg/kg) intraperitoneally in single doses. Half an hour after the intraperitoneal injection of the extract, 50 microlitres of 2.5% formalin was injected subcutaneously into the right paw of the rats, and the analgesic effects were compared using the formalin test.
    Findings
    In this study, the hydro-alcoholic extract of Teucrium had a dose-dependent analgesic effect, and the most effective dose of the extract was 200 mg/kg. Acute pain scores in the normal saline, aspirin, morphine and 200 mg/kg extract groups were 2.58±0.09, 1.39±0.06, 4.15±0.09 and 1.61±0.1, respectively. In addition, chronic pain scores were 2.37±0.09, 0.99±0.1, 0.33±0.09 and 1.18±0.06, respectively. Analgesic effects of Teucrium extract on chronic pain were lower compared to morphine, and had no significant difference with aspirin.
    Conclusion
    According to the results of this study, and regarding the presence of polyphenolic compounds in this herb, Teucrium is believed to have several analgesic properties.
    Keywords: Teucrium polium, Pain, Formalin test, Rat
  • Ali Shahraki *, Azizorahman Rezazehi Pages 40-47
    Background And Objective
    damage to peripheral nerves stimulates a series of morphological and biochemical changes in neurons, which are not concentrated only in the injured region, but are also observed in the cell body of neurons of the spinal cord and in the nerve ganglion. The aim of this study was evaluation of the protective effects of aqueous extract of Achillea millifolium on neuron density of ventral horn of the spinal cord after sciatic nerve compression.
    Methods
    In this experimental study, 30 Wistar rats were divided randomly into 5 groups: group I (control), group II (compression), group III (compression + injection of the aqueous extract at a dose of 25 mg/kg), Group IV (compression+injection aqueous extract at a dose of 50 mg/kg), and group V (compression+aqueous plant extract at a dose of 75 mg/kg). Mice were anesthetized and the skin of the right thigh was incised, then the muscles were parted to expose the sciatic nerve. Using forceps, the sciatic nerve cord blood was severely compressed, then the muscles and skin were sutured. Administration of the aqueous extract with group specific doses was performed for three weeks, with one injection per week. 28 days after the surgery, the rats were fixed and the lumbar spinal cord (L4, L5) was removed. Tissue sections were prepared from the spinal cord sample and through toluidine blue staining and photography, the density of alpha motor neurons of the spinal ventral horn was investigated.
    Findings
    The neuronal density in the compression group compared to the control group showed a significant decrease (943±59 vs. 1620±51.1, p<0.001). Neuronal density in the treatment groups showed a significant increase compared to the compression group. The 75 mg/kg dose showed the highest neuroprotective effect compared to the compression group (1421±139.7 vs. 943±59, p<0.001).
    Conclusion
    The aqueous extract of Achillea millifolium effectively protects motoneurons of the anterior horn of the spinal cord against retrograde injury during sciatic nerve compression.
    Keywords: Sciatic nerve, Aqueous extract, Achillea millifolium, neuroprotection
  • Mehdi Aslani, Mohammad Taghi Mohammadi *, Javad Raouf Sarshoori Pages 48-57
    Background And Objective
    Stroke is the third main cause of mortality and the most important origin of disability in the world. Atorvastatin has been shown to have strong anti-inflammatory and antioxidant effects on various pathological conditions. This study aimed to investigate the possible protective effects of atorvastatin on neuronal injury and damage in an experimental model of focal cerebral ischemia in rats.
    Methods
    This experimental study was conducted on 32 male Wistar rats, divided in four groups of eight: the control group, ischemia control group, and ischemia treated with atorvastatin (pre-treatment and post-treatment groups). Cerebral ischemia was determined as 90 minutes of middle cerebral artery occlusion, and 24 hours of reperfusion. Atorvastatin (40 mg/kg) was injected intraperitoneally one hour before ischemia induction, and immediately after the initiation of reperfusion. Moreover, evaluation of motor neuron disorders (NDS index), lesion volumes (TTC dyes) and damage recognition were performed 24 hours after the occlusion of the middle cerebral artery.
    Findings
    In this study, the occlusion of middle cerebral artery caused significant lesions in the right hemisphere of the rats in the ischemia control group (483±69 mm3), with NDS of 3.20±0.20. Use of atorvastatin in the pre- and post-treatment ischemia groups significantly reduced lesion volumes to 68% and 54%, respectively (P<0.05). In addition, NDS reduced by 25% in both treatment groups (P<0.05). In histological investigations, atorvastatin significantly decreased the number of damaged neurons and eosinophilia, as well as the demyelination of axons and destruction of nerve tissues in the ischemic areas of the brain.
    Conclusion
    According to the results of this study, atorvastatin could effectively reduce the brain damage caused by ischemia-reperfusion, while preventing neuronal destruction and pathological changes of the brain during ischemia.
    Keywords: Atorvastatin, Ischemia, Reperfusion, Neuroprotective, Brain Injury, Pathological Changes
  • Hossien Najafzadeh *, Babak Mohamadian, Maryam Rahbar, Nastaran Akbari, Mohammad Darvish Khadem, Leyla Nikravan Pages 58-63
    Background And Objective
    Considering the possibility of increased renal toxicity induced by streptomycin in tea and coffee, which contain methylxanthines such as caffeine, we aimed to investigate the histopathological changes in the kidney and liver of rats. We also evaluated some serum parameters after the concurrent use of streptomycin and caffeine.
    Methods
    This experimental study was performed on 25 female Wistar rats, with the average weight of 200 g; the rats were divided in five groups. Group I was regarded as the control group, group II received streptomycin (25 mg/kg), group III was administered streptomycin+caffeine (5 mg/kg), group IV received caffeine (5 mg/kg) and group V received streptomycin + vitamin C (100 mg/kg) for a period of 21 days. Afterwards, the rats were anesthetized with ether and blood samples were obtained from the heart. Serum creatinine, blood urea nitrogen, sodium and potassium levels were measured in rats. After preparing and sectioning renal and hepatic tissues for pathological examinations, they were stained by hematoxylin and eosin (H&E); the samples were examined, using a light microscope.
    Findings
    Serum creatinine and potassium levels were not significantly different between the groups, while urea nitrogen level in group V (15±07 mg/dL) was significantly lower than the values reproted in groups I and IV (p<0.05). Sodium level increased in group II (139. 8±0.2 mEq/L) and group IV (140±0.447 mEq/L), while a significant reduction was reported in group V (137.25±0.75 mEq/L) (p<0.05). According to the findings, hepatic and renal damages were severe after the concomitant use of streptomycin and caffeine. However, vitamin C reduced the induced damages.
    Conclusion
    As the results indicated, caffeine could aggravate renal injuries, induced by streptomycin, while vitamin C had an alleviating effect.
    Keywords: Streptomycin, Caffeine, Kidney, Liver, Rats
  • Mokhtar Nosrati, Mandana Behbahani Pages 64-73
    Background And Objective
    The genus Prangos is among plants with numerous species. The positive medicinal effects of this herb have been demonstrated in multiple studies. The aim of this study was to evaluate the effects of methanolic extracts from Prangos uloptera and crossoptera on the growth and proliferation of human lymphocytes and determine their mutagenic potentials.
    Methods
    In this experimental study, the plants were dried and milled after determining their species. The methanolic extracts of Prangos uloptera and crossoptera were prepared by immersion and were diluted to final concentrations of 10, 100, 500, 1000, 1500, 2000 and 2500 mg/ml, using sterile phosphate-buffered saline. The effects of the extracts on the growth and proliferation of human-extracted lymphocytes were evaluated by lymphodex. The samples cultured in RPMI medium were evaluated by MTT assay, and the mutagenic potential was measured by Ames test.
    Findings
    The results showed that the extracts from both Prangos species increased the growth and proliferation of lymphocytes (by 5-300 %) and exhibited no mutagenic potentials. The seed and leaf extracts from both species had the least and most significant impacts on the growth and proliferation of lymphocytes (5-7% and 2.1-3.1 % times, respectively), respectively.
    Conclusion
    The obtained results showed that the two evaluated species of Prangos are safe and lack any mutagenic potentials. They also enhanced the growth and proliferation of human lymphocytes.
    Keywords: Ames Test, Species, Methanolic Extract, Lymphocyte
  • Ali Mirzapour *, Hossein Parsa, Saadat Molanaiee, Mehdi Mirzapour Pages 74-77
    Background And Objective
    Retroperitoneal sarcoma constitutes 3-5% of all soft-tissue sarcomas and is often detected around 50 years of age. Soft-tissue sarcomas are categorized into four different types of well-differentiated, undifferentiated, myxoid and pleomorphic cells. Myxoid cells tend to cause lower-extremity involvement. In this study, we present a case of sarcoma of the right side of adrenal gland in a 46-year-old woman as a rare and important differential diagnosis of adenoma.CASE REPORT: A 46-year-old woman referred to the Endocrine Clinic of Ayatollah Rohani Hospital of Babol to examine a 13 cm mass, which was randomly detected on the right side of adrenal gland via abdominal sonography. Sonography was requested due to flank pain, accompanied by night fever. Hormonal evaluation was negative and surgery was performed due to the large size of tumor mass. Pathological reports were indicative of a low-grade myxoid tumor. During four months of follow-up, the patient experienced no particular complications and underwent radiotherapy on a regular basis.
    Conclusion
    According to the results of this study, retroperitoneal masses can be posed in the rare differential diagnosis of adrenal tumors.
    Keywords: Retroperitoneal Mass, Adrenal Mass, Myxoid Tumor