فهرست مطالب

مجله پژوهش در علوم توانبخشی
سال یازدهم شماره 1 (1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/04/10
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مقاله پژوهشی اصیل
  • حسام رمضان زاده، بهروز عبدلی، علیرضا فارسی، محمد علی سنجری صفحه 1
    مقدمه
    بینایی تنها حس فراهم کننده اطلاعات برای درک الگوی حرکت نیست. شنوایی کانال ادراکی مناسب دیگری برای جمع آوری اطلاعات درباره الگوی حرکت است.از این رو تحقیق حاضر به بررسی اثر یکپارچگی بینایی–شنوایی بر دقت اجرا و یادگیری تکلیف می پردازد.
    مواد و روش ها
    30 دانشجوی دوره کارشناسی دانشگاه شهید بهشتی تهرانبه طور در دسترس انتخاب شدند.افراد به طور تصادفی در سه گروه بینایی، بینایی–شنوایی (تک کانالی) و بینایی–شنوایی (دوکانالی) قرار گرفتند. افراد در گروه بینایی الگوی فرد ماهری را تماشا می کردند و در گروه های بینایی–شنوایی همزمان و علاوه بر الگوی بینایی، سرعت زاویه ای مفصل آرنج (گروه دوم) و سرعت زاویه ای مفاصل آرنج و مچ (گروه سوم) را دریافت می کردند. آزمودنی ها 4 جلسه 40 کوششی تمرین کردند و در انتهای هر جلسه، آزمون اکتساببه عمل آمد. 48 ساعت بعد، آزمون یادداریانجام گردید.برای تحلیل داده ها از آزمون های تحلیل واریانس یک سویه و تحلیل واریانس با اندازه های تکراری استفاده شد. تحلیل ها با نرم افزار SPSS نسخه 22 و در سطح معنی داری 05/0 انجام شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد در آزمون اکتساب، گروه بینایی–شنوایی (تک کانالی) عملکرد بهتر معنی داری نسبت به گروه بینایی (001/0p =) و بینایی–شنوایی (دو کانالی) (045/0p =) داشت. در آزمون یادداری،بین هر دو گروه بینایی–شنوایی (تک کانالی و دو کانالی) با گروه بینایی، تفاوت معنی داری به نفع گروه های دو حسی وجود داشت (به ترتیب، 002/0 p =و 000/0p =).
    نتیجه گیری
    نتایج این تحقیق مطابق با فرضیه تناسب حسی است و بیان می کند که در تکلیف شوت جفت بسکتبال به دلیل سازگاری های زمانی خاص، حسی که بر ادراک در زمینه تکلیف مسلط است، حس شنوایی است که اگر همراه با بینایی ارائه شود نتایج سودمندی را به دنبال دارد. به طور کلی در این تحقیق اثر مثبت یکپارچگی بینایی–شنوایی بر عملکرد و یادگیری شوت جفت بسکتبال تایید شد.
    کلیدواژگان: یکپارچگی بینایی - شنوایی، سانیفیکیشن، الگودهی
  • نسیبه نوری ممبینی، زهرا مصلی نژاد، lمهدی رصافیانی، سارا افشار، عنایت الله بخشی، غلامرضا ستوده، رباب صحاف * صفحه 17
    مقدمه

    مشارکت اجتماعی ویژگی اصلی سالمندی موفق و سالم و هدف نهایی مداخلات در حوزه سلامت می باشد. این مطالعه به منظور ترجمه و تعیین پایایی و روایی پرسشنامه ارزیابی عادات زندگی (Life Habits)(فرم کوتاه)، در راستای اندازه گیری مشارکت اجتماعی سالمندان طراحی شد.

    مواد و روش ها

    پس از کسب اجازه از نویسنده بر اساس روش Forward-Backward این پرسشنامه ترجمه شد و سپس روایی و پایایی آن در جمعیت 150 نفری از سالمندان شهر تهران (سن 60 سال و بالاتر)، مورد بررسی قرار گرفت. داده های به دست آمده از نظر روایی صوری، روایی محتوایی (روش لاوشه) و پایایی آزمون-بازآزمون (تکرار پذیری به فاصله 2 هفته) مورد بررسی قرار گرفت.

    نتایج

    روایی صوری و محتوایی (CVI= 0/88) پرسشنامه براساس نظر متخصصین و سالمندان تایید شد. میزان پایایی آزمون – باز آزمون 98/0 (ICC=0.95) به دست آمد.
    بحث: مجموعه نتایج به دست آمده نشان می دهد که گونه فارسی پرسشنامه ارزیابی عادات زندگی از پایایی و روایی قابل قبولی برخوردار است. بنابراین پس از اجرای روایی سازه می تواند به عنوان ابزار بالینی و تحقیقاتی برای بررسی مشارکت اجتماعی سالمندان بکار رود.

    کلیدواژگان: سالمند، مشارکت اجتماعی، پرسشنامه ارزیابی عادات زندگی، روایی، پایایی
  • زهرا ریسمانباف، فرزانه گل شکوه، زینب عبدالله زاده صفحه 25
    مقدمه
    مولتیپل اسکلروزیس یا به اختصار MS یکی از شایعترین بیماری های مزمن سیستم اعصاب مرکزی است که با نشانه های گوناگون بالینی از جمله خستگی، ناتوانی جسمانی و... آشکار می گردد. پژوهش حاضر با هدف مقایسه تاثیر هشت هفته تمرینات هوازی در آب و تمرینات تعادلی بر ناتوانی جسمانی و سلامت روانی بیماران زن مبتلا به MS اجرا شده است.
    مواد و روش ها
    طرح تحقیقی حاضر از نوع کاربردی و روش تحقیق نیمه تجربی بوده که تعداد 45 نفر از بیماران زن مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس عضو انجمن MS شهرستان دزفول با درجه ناتوانی جسمانی 1 تا 4، مدت بیماری 12 تا 48 ماه و دامنه سنی 20 تا 45 سال، به عنوان نمونه آماری انتخاب و به صورت تصادفی در سه گروه 15 نفری تمرینات هوازی در آب، تمرینات تعادلی و کنترل قرار گرفتند. هر دو گروه تمرین، به مدت 8 هفته و هر هفته 3 جلسه 40 تا 50 دقیقه ای به تمرینات مربوط به خود پرداختند. آزمودنی ها مقیاس ناتوانی جسمانی «کروتزکه» و پرسشنامه سلامت عمومی گلدبرگ و هیلر را قبل و بعد از 8 هفته تکمیل نمودند، داده ها با آزمونهای آماری t همبسته، تحلیل واریانس یک راهه و چند متغیره و آزمون تعقیبی توکی تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج تحقیق نشان داد، در هر دو گروه تمرینات هوازی در آب و تمرینات تعادلی، ناتوانی جسمانی کاهش معنی دار و سلامت روانی افزایش معنی داری داشته است و تفاوت معنی داری بین دو گروه تمرینی مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    در نهایت با توجه به یافته های این پژوهش می توان گفت، هر دو شیوه تمرینی هوازی در آب و تعادلی می توانند در کاهش ناتوانی جسمانی و افزایش سلامت روانی بیماران زن مبتلا به MS تاثیر معنی داری داشته باشند.
    کلیدواژگان: مولتیپل اسکلروزیس، ناتوانی جسمانی، سلامت روانی، تمرینات هوازی در آب، تمرینات تعادلی
  • فرشته کریمی، وازگن میناسیان، احمد چیت ساز، سید محمد مرندی صفحه 38
    مقدمه
    حملات میگرن رویداد مغزی پیچیده ای است که می تواند علائم عصبی و جسمانی متعددی داشته باشد. اگرچه سردرد برجسته ترین ویژگی میگرن است، میگرن ممکن است دارای علائم دیگری هم باشد که قبل، درحین و یا بعد از سردرد ایجاد می شود. هدف این مطالعه بررسی اثر یک دوره تمرینات هوازی منتخب روی شدت سردرد بیماران مبتلا به میگرن بود.
    روش ها
    تحقیق حاضرکاربردی و از نوع نیمه تجربی بود و نمونه های آن شامل 22 زن مبتلا به میگرن، با میانگین سنی گروه تجربی53/6± 69/31 ومیانگین سنی گروه کنترل30/9± 55/37 سال بود که به صورت در دسترس انتخاب و به شکل داوطلبانه در دو گروه تجربی(13 نفر) و کنترل(نفر9) قرارگرفتند. گروه تجربی علاوه بر درمان دارویی به مدت12 هفته، سه جلسه در هفته در تمرینات هوازی منتخب شرکت داشتند. این تمرینات شامل دویدن روی دستگاه تردمیل، رکاب زدن روی دوچرخه ثابت به مدت 35 تا 60 دقیقه و با شدت 50 تا 75٪ حداکثر ضربان قلب بود.گروه کنترل فقط تحت درمان دارویی بودند و هیچ برنامه ی ورزشی منظمی نداشتند. دو گروه در ابتدا و انتهای مطالعه تحت آزمون قرار گرفتند.
    نتایج
    آزمون t مستقل اختلاف بین میانگین ها نشان داد که 12 هفته تمرین ورزشی موجب کاهش معنی داری در شدت سردرد بیماران مبتلا به میگرن شد، و از مقدار23/34 به مقدار30/14 کاهش نشان داد.
    بحث: یافته های تحقیق نشان می دهد که احتمالا می توان از تمرینات هوازی به عنوان یک روش درمانی مکمل در کنار سایر درمان های دارویی میگرن به منظور بهبود شدت سردرد بیماران مبتلا به میگرن استفاده کرد.
    کلیدواژگان: تمرینات هوازی، شدت سردرد، میگرن
  • مهرناز دادخواه، محمدعلی نظری، تورج هاشمی صفحه 47
    مقدمه
    ناتوانی در املا از جمله شایع ترین اختلالات یادگیری است. درمان های رایج برای مشکل املا کارایی چندانی ندارند. لذا در پژوهش حاضر به بررسی اثربخشی توانبخشی شناختی بر خطاهای املاء دانش آموزان با نارسانویسی پرداخته شد.
    مواد و روش ها
    طرح مورد استفاده در این پژوهش، طرح تک آزمودنی با خط پایه چندگانه بود. نمونه پژوهشی تعداد 6 دانش آموز پسر مقطع دوم ابتدایی شهرستان تبریز با هوش نرمال و دارای مشکل املاء بود که مشکل بالینی در هیچ یک از خرده مقیاس های فهرست رفتاری کودک (CBCL) نداشتند. تعداد جلسات آموزشی 30 جلسه بود و جهت آموزش از نرم افزار sound smart، تکالیف شناختی مرکز علوم مغز و شناخت دانشگاه کمبریج و نیز تکالیف مداد- کاغذی استفاده شد. برای ارزیابی تعداد خطاهای املاء از آزمون محقق ساخته املا استفاده شد. روش های آماری به کار رفته شامل محاسبه اندازه اثر، درصد بهبودی و تحلیل چشمی نمودارها بود.
    نتایج
    در خطاهای مربوط به مهارت دیداری، میانگین اندازه اثر برای خط پایه-درمان 6 آزمودنی برابر 03/1 (اندازه اثر متوسط) و میانگین اندازه اثر برای خط پایه- پیگیری برابر 26/2 (اندازه اثر بالا) به دست آمد. همچنین در خطاهای مربوط به مهارت شنیداری میانگین اندازه اثر برای خط پایه-درمان برای 6 آزمودنی92/0 (اندازه اثر متوسط) و میانگین اندازه اثر برای خط پایه- پیگیری برابر 15/2 (اندازه اثر بالا) به دست آمد. درصد بهبودی خطاهای دیداری و شنیداری املاء در مرحله پیگیری در مقایسه با خط پایه بیشتر از مرحله مداخله در مقایسه با خط پایه بود. بحث: می توان گفت که برنامه توانبخشی شناختی می تواند به عنوان روشی جدید و جذاب برای کودکان، در کنار سایر روش های متداول برای اختلال املاء با در نظر گرفتن تفاوت های فردی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: توانبخشی شناختی، توانمند سازی شناختی، املاء، نارسانویسی، اختلال یادگیری
  • رسول عابدان زاده، بهروز عبدلی، علیرضا فارسی صفحه 61
    مقدمه
    هدف از اجرای این تحقیق بررسی تاثیربازخورد حسی بر سرعت انتقال فاز نسبی الگوی هماهنگی دودستی برون مرحله در میان افراد سالمند بود.
    مواد و روش ها
    برای این منظور، 15 مرد سالمند سالم با دامنه سنی 60 تا 70 سال که همگی راست دست بودند به صورت در دسترس انتخاب شدند. شرکت کنندگان حرکت خود رابر روی دستگاه هماهنگی دو دستیبا فرکانس 75/0 هرتز و با الگوی هماهنگی برون مرحله شروع کرده و به تدریج هر 5 ثانیه، 25/0 هرتز به فرکانس افزوده شد تا نهایتا فرکانس 5 هرتز که انجام تکلیف خاتمه یابد. این تکلیف تحت 8 وضعیت حسی متفاوت اجرا شد. داده ها توسط تحلیل واریانس2×2×2 با اندازه گیری مکررو آزمون تی وابسته برای مقایسه های دو به دوی اثرات تعاملی با تصحیح بونفرونی بررسی شدند.
    یافته ها
    یافته ها نشان دادند که اثر اصلی حس عمقی (001/0=P)، شنوایی(001/0=P)و اثر تعامل دوطرفه شنوایی-بینایی (022/0=P) معنی دار بود. این یافته ها بر تاثیر مثبت بازخوردشنوایی و حس عمقی و همچنین تاثیر بیشتر وجود اطلاعات شنوایی در مقابل عدم وجود بینایی بر سرعت انتقال فاز نسبی دلالت کردند.
    نتیجه گیری
    یافته ها نشان داد که اجرای تکلیف هماهنگی دو دستی حاضر تحت کنترل سیستم حلقه بسته بود. همچنین بازگوکننده نقش پارامتر کنترل (فرکانس) در سرعت انتقال فاز نسبی از الگوی ناپایدار به الگوی پایدارتر با افزایش سرعت حرکت بود. از آنجایی کهاجرای الگوی هماهنگی سالمندان توسطمداخلات شنوایی و حس عمقی بیشتر از مداخله بینایی تخریب شد و به دنبال آن تغییرپذیری بیشتر و در نهایت انتقال فاز سریع تری را نشان دادند، می توان نتیجه گرفت که این افراد بیشتر بر حس عمقی و شنوایی خود برای اجرای الگوی هماهنگی دو دستی متکی می باشند.
    کلیدواژگان: هماهنگی دو دستی، درون مرحله، برون مرحله، فاز نسبی، سالمند
  • الهام حاجی حسینی، علی اصغر نورسته، علی شمسی ماجلان، حسن دانشمندی صفحه 75
    مقدمه
    سندرم متقاطع فوقانی نوعی از درگیری سیستم عضلانی اسکلتی می باشد که منجر می شود عضلات قسمت قدامی و فوقانی تنه کوتاه و سفت شوند و عضلات قسمت خلفی ضعیف گردند. سندرم متقاطع فوقانی جاندا غالبا با ناهنجاری های سر به جلو، شانه به جلو، کتف های دورشده و کایفوز سینه ای افزایش یافته همراه بوده و سبب بروز تغییرات گسترده ای در یک چهارم فوقانی بدن می گردد. از روش های رایج در اصلاح این ناهنجاری ها تمرینات اصلاحی می باشد. هدف از انجام این تحقیق، بررسی تاثیر سه نوع برنامه تمرینی کششی، قدرتی و ترکیبی در افراد مبتلا به سندرم متقاطع فوقانی بود.
    مواد و روش ها
    به این منظور،40 دانشجوی دختر دارای ناهنجاری سر به جلوی بزرگ تر از 46 درجه، و شانه به جلو بزرگ تر از 52 درجه و کایفوز بزرگ تر از 42 درجه با میانگین سنی77/1±22/22 سال، وزن 90/1±22/61 کیلو گرم، قد 55/2 ±85/161سانتی متر و شاخص توده بدنی9/0±37/23 کیلوگرم/متر مربع به صورت هدفدار انتخاب شدند. این افراد به طور تصادفی به سه گروه 10 نفره تجربی و یک گروه 10 نفره کنترل تقسیم شدند. گروه تجربی اول تمرینات قدرتی، گروه تجربی دوم تمرینات کششی و گروه سوم تمرینات ترکیبی را به مدت 6 هفته انجام دادند. در این مدت گروه کنترل هیچ گونه برنامه تمرینی را دریافت نکردند. از روش عکس برداری از نمای نیمرخ برای اندازه گیری همزمان زوایای سر و شانه به جلو استفاده شد. از خط کش منعطف برای اندازه گیری میزان زاویه کایفوز آزمودنی ها استفاده شد(93/0=r). میزان تغییرات زاویه شانه، سر و کایفوز آزمودنی ها قبل و بعد از 6 هفته تمرین اندازه گیری شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون T همبسته و با استفاده از نرم افزار (21) SPSSاستفاده شد (05/0≥ p).
    نتایج
    بر اساس یافته های این پژوهش، نتایج آزمون تی زوجی در گروه تجربی نشان داد که کاهش معنی داری در زاویه شانه به جلو (001/0=p)، سربه جلو (005/0= p) و کایفوز (001/0=p) در هر سه نوع برنامه تمرینی(قدرتی، کششی، ترکیبی) بعد از 6 هفته یافت شد. اما کاهش معنی داری در زاویه شانه به جلو، سربه جلو و کایفوز در گروه کنترل یافت نشد. تجزیه و تحلیل واریانس یکطرفه (ANOVA) نشان داد که بین تاثیر تمرینات مختلف در میزان زاویه شانه به جلو (001/0p=)، سر به جلو (001/0p=) و کایفوز (001/0p=) تفاوت معنی داری وجود دارد. با توجه به نتایج آزمون تعقیبی توکی اجرای تمرینات اصلاحی قدرتی (001/0p=)، کششی (001/0p=) و جامع (001/0p=) با گروه کنترل تفاوت معنی داری وجود دارد. درحالی که بین گروه های تمرینی قدرتی، کششی و جامع با یکدیگر در گروه شانه به جلو تفاوت معنی داری مشاهده نشده است. این در حالی است که بین تاثیر تمرینات ترکیبی در ناهنجاری سر به جلو و کایفوز در مقایسه با تمرینات دیگر تفاوت معنی داری مشاهده شد.
    بحث: میزان کاهش زوایای سر به جلو و کایفوز در گروه ترکیبی نسبت به دو برنامه تمرینی دیگر، اثر بخشی مطلوبتر این برنامه تمرینی را نشان می دهد. درحالی که بین گروه های تمرینی قدرتی، کششی و ترکیبی با همدیگر در شانه به جلو تفاوت معنی داری مشاهده نشده است. نکته مهم آن است که داده های آماری نشان می دهند که علی رغم آنکه در برنامه های تمرینی تفاوت معنی داری وجود ندارد اما گرایش آماری و اثر پذیری برنامه تمرینی ترکیبی بیشتر بوده است. با توجه به کاهش معنادار زاویه شانه و سربه جلو و کایفوز در افراد گروه تجربی، استفاده از این سه نوع برنامه تمرینی در افراد مبتلا به عارضه سندرم متقاطع فوقانی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: تمرین قدرتی، تمرین کششی، تمرین ترکیبی، سندرم متقاطع فوقانی
  • مقاله مروری
  • وحید مظلومی، منصور صاحب الزمانی صفحه 89
    مواد و روش ها
    از موتورهای جستجوگر Google Scholar، ISC، Magiran، IrMedex، SID، و MedLib و کلمات کلیدی کمر درد مزمن غیر اختصاصی، ورزش درمانی، حرکت درمانی، تمرین درمانی، حرکات (تمرینات) اصلاحی جهت یافتن مقالات مرتبط استفاده گردید. پژوهش هایی که از آزمودنی ها با کمر در حاد یا اختصاصی استفاده کرده بودند، از روند مطالعه کنار گذاشته شدند.
    یافته ها
    از بین 35 مقاله یافت شده، تعداد 10 مقاله معیارهای ورود را کسب نمودند. این مطالعات عمدتا به بررسی تاثیر تمرینات ثباتی مرکزی و پیلاتس بر شدت درد، میزان ناتوانی، عملکرد، تعادل، استقامت عضلات فلکسور و اکستنسور کمری، و فعالیت الکتریکی عضلات شکمی و ستون فقرات کمری در بیماران مبتلا به کمر درد مزمن غیراختصاصی پرداخته بودند. اثرات مثبت تمرینات ثباتی مرکزی و پیلاتس بر متغیرهای مذکور در این مطالعات به ثبت رسیده است.
    نتیجه گیری
    ورزش درمانی؛ بویژه در قالب تمرینات ثباتی مرکزی یا پیلاتس، می تواند منجر به کاهش درد و بهبود عملکرد بیماران مبتلا به کمر درد مزمن غیراختصاصی گردد؛ اگرچه طراحی و اجرای کارآزمایی های بالینی جهت نیل به نتایج معتبرتر با توجه به کیفیت نسبتا پایین مقالات موجود در این زمینه، ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: کمر درد مزمن غیراختصاصی، تمرینات ثباتی مرکزی، پیلاتس، مرور نظام مند
  • علیرضا رجب زاده، علی اشرف جمشیدی صفحه 99
    آسیب رباط صلیبی قدامی زانو (ACL) یکی از شایع ترین آسیب های ورزشی به شمار می آید. وضعیت مفاصل مختلف بدن، الگوی کنترل عصبی- عضلانی وعملکرد عضلات در طول فعالیت های ورزشی می تواند بر میزان نیروهای وارد بر ACLو نیز نرخ آسیب این رباط موثر باشد. هدف از این مطالعه بررسی فاکتورهای بیومکانیکی تاثیرگذار در آسیب های غیرتماسیACLمی باشد.
    یکی از مهمترین فاکتورهای خطر آسیب ACL، فاکتورهای بیومکانیکی هستند.وضعیت و گشتاور حول مفصل زانو و قسمت های دیگر بدن از جمله مفاصل هیپ و مچ پا به هنگام فعالیت های ورزشی می تواند بر میزان نیروهای وارد بر ACLموثر باشد. هم راستا با شیوع بیشتر آسیب ACL در زنان، وجود فاکتورهای خطرسازی که می تواند ACLرا در معرض آسیب بیشتری قرار دهد، در زنان نسبت به مردان بیشتر به چشم می خورد. بنابراین به نظر می رسد، استفاده از روش هایی همچون تمرین های نوروماسکولار که بتواند این فاکتورها را کنترل کند، می تواند به کاهش نیروهای وارد بر ACLو نرخ آسیب آن به ویژه در زنان کمک کند.
    کلیدواژگان: آسیب رباط صلیبی قدامی، کنترل عصبی، عضلانی، فاکتورهای خطر بیومکانیکی
  • مقاله کوتاه
  • ولی شیری، سیدعلی حسینی، ابراهیم پیشیاره *، وحید نجاتی، اکبر بیگلریان صفحه 109
    مقدمه

    رابطه علائم اتیسم با توانایی های شناختی می تواند بررسی سبب شناسی و درمان این اختلال را تسهیل نماید. تخریب کارکرد اجرایی یکی از چندین فنوتیپ های شناختی بالقوه در اتیسم است. لذا هدف این مطالعه بررسی رابطه مهار پاسخ و انعطاف پذیری شناختی با علائم اختلال اتیسم با عملکرد بالا است.

    روش ها

    در این پژوهش مقطعی 50 کودک مبتلا به اتیسم با عملکرد بالا با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس براساس آزمون سنجش دامنه طیف اتیسم انتخاب شد. سپس آزمون گارز توسط درمانگران و آزمون های نوروسایکولوژیک انعطاف پذیری شناختی و مهار پاسخ توسط آزمودنی ها تکمیل گردید. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندمتغیری استفاده شد.

    نتایج

    نتایج این مطالعه نشان داد بین مهار پاسخ با علائم ارتباطات و تعاملات اجتماعی رابطه منفی و معنادار وجود دارد (001/0>P، 01/0>P، 05/0>P). همچنین انعطاف پذیری شناختی با علائم ارتباطات، تعاملات اجتماعی و رفتارهای کلیشه ای رابطه منفی و معنادار داشت (001/0>P، 01/0>P، 05/0>P). همچنین نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که مهار پاسخ توانایی پیش بینی علائم ارتباطات و انعطاف پذیری شناختی توانایی پیش بینی علائم تعاملات اجتماعی را دارند (05/0>P و 01/0>P).
    بحث: نتایج این مطالعه حاکی از نقش مهار پاسخ و انعطاف پذیری شناختی در علائم اختلال اتیسم با عملکرد بالا است. لذا پیشنهاد می شود مداخلات درمانی نوین در ترمیم مهار پاسخ و انعطاف پذیری شناختی در کودکان مبتلا به اتیسم طراحی شود.

    کلیدواژگان: مهار پاسخ، انعطاف پذیری شناختی، علائم رفتاری، اتیسم
|
  • Hesam Ramezanzade, Behrouz Abdoli, Alireza Farsi, Mohammad Ali Sanjari Page 1
    Introduction
    Vision is not the only sense providing information to understand the pattern of movement. Hearing is another suitable channel to gather information about the pattern of movement. Hence,This study investigated the effect of audiovisual integration onperformanceprecisionand learning in basketball jump shot.
    Materials And Methods
    30subjects were selected. Thesubjectswere randomly divided three groups:visual,visual-auditory (single channel)andvisual-auditory (two channels). Visual group watched patternskilledbasketballplayer and other groupsother groups in addition to watching pattern skilled basketball player, heard Elbow angular velocity (one channel groups) and Elbow and wrist angular velocity (two channel groups) as sonification.Per session practice wasincluding 40try; and subject participated in four sessions. The acquisition test was doneat the end ofeach sessionandretention testwas performed after 48hours. Data was analyzed by SPSS version 22. One-way ANOVA and repeated measure ANOVA was used for data analysis.
    Results
    Results showed Visual-auditory group(single channel) had significantlybetter performance compared tovisual group (p=0.001)and visual-auditory group (two channels) (p=0.045) inacquisition test. In retention test there was significant difference between auditory groups and visual group in favor of theauditory groups (p=0.002 and p=0.000 respectively).
    Conclusion
    The resultsareconsistent with modality appropriateness hypothesis. This results argues that due to certain temporal adjustments in jump shot basketball task, modality that dominates the perception in the context of this task, is auditory when is presented with visual simultaneously, it provide beneficial results. In this study, positive effect visual-auditory integration on performance and learning was confirmed.
    Keywords: Audiovisual integration, sonification, modeling
  • Noorimombeynin., Mosallanezhadz., Rassafianim., Afshars., Bakhshi E., Sotoudeh, Gr, . Sahaf, R Page 17
    Introduction

    Social participation is the critical keys of successful and healthy aging and end goal of intervention in professional health system. This study designed to translation and evaluating the validity and reliability of the English version of Life Habits Questionnaire (Short Form) to Persian language to measuring social participation of older adults.

    Materials And Methods

    After permission of the developer the questionnaire was translated based on forward-backward method, then validity and reliability was assessed in 150 older adults who were living in Tehran (aged≥60 years(. Obtained data was analyzed in term of face validity, content validity (Lawshe Method), and test-retest reliability (repeated ability between 2 weeks).

    Results

    Experts and older adults confirmed the face and content validity (CVI=0.88. Test-retest reliability was 0.98 (p<0.001), (ICC=0.95).

    Conclusions

    The Persian version of Life Habits Questionnaire for older adults showed acceptable validity and reliability. So after assessing construct validity, it is recommended as a clinical and research tool to evaluate social participation of older adults.

    Keywords: Older adult, social participation, Life Habits Questionnaire, validity, reliability
  • Zahra Rismanbaf*, Farzane Golshokoh, Zynab Abdollahzade Page 25
    Introduction
    Multiple sclerosis (MS) is the most common central nervous system disease that results in many symptoms such as fatigue, physical disability, etc. The purpose of this study was to compare the effect of eight-weeks aquatic aerobic exercise and balance training on physical disability and mental health in female patients with MS.
    Materials and Methods
    In this practical and semi- experimental research, forty five women having MS with degree of physical disability 1 to 4, disease duration 12 to 48 months and aged 20 to 45 years who went to Dezfoul MS Society were randomly assigned to one of three groups (n=15 in each group), Aquatic aerobic exercise, balance training and control. Both experimental did their exercises three times weekly each session 40 to 50 minutes for 8 weeks. Subjects filled out the Kurtzke Expanded Disability Status Scale and Goldberg and Hiller General Health Questioner before and after 8 weeks. The data were analyzed with t-test, one-way and multivariate analysis of variance and Tukey test.
    Results
    Results indicates that in both aquatic aerobic exercise and balance training groups, physical disability significant decreases and mental health significant increases and was not significant difference in both experimental group.
    Conclusion
    the findings of this study suggest that methods, aquatic aerobic and balance training are significantly effective in decreasing physical disability and increasing mental health in MS female patients.
    Keywords: Multiple sclerosis (MS), physical disability, mental health, aquatic aerobic exercise, balance training
  • Fereshteh Karimi, Vazgen Minasian, Ahmad Chitsaz, Mohammad Marandi Page 38
    Introduction
    Migraine attack is a complex brain event that can causea wide range of neurological and physical symptoms. Although the most prominent feature of migraine is headache, migraine may have other symptoms that occurs before, during or after the headache.The purpose of this study was to evaluate the effect of a selected aerobic exercise on headache intensity of patients with migrain.
    Methods
    This study was a semi-experimental design and subjects included 22 women with migraine headache. The mean age of experimental group31.69±6.53years, and the mean age of control group(n=9) was 37.55±9.30 years, that were non-randomly selected and divided into experimental(n=13) and control (n=9) groups.The control subjects were treated only by medication, but the experimental group inaddition to medication, performed aerobic exercises 3 times/ week, 30-60 minutes for 12 weeks.
    Result
    We used independent t-test of mean differences to analysis of data. Findings of research showed that, there was significant reduction in headache severity of experimental group subjects. The headache severity was as follows (pretest=34.23±19.95 vs. posttest =14.30±8.77).
    Conclusion
    The findings of this research showed that aerobic exercises would be an effective Conservative intervention in the treatment of headache in patient with migraine.
    Keywords: Aerobic exercise, Headache severity, Migraine
  • Mohammad Ali Nazari, Mehrnaz Dadkhah, Touraj Hashemi Page 47
    Introduction
    Dysgraphia in dictation is considered to be a common learning disability. Usual treatments for dysgraphia have been shown to be unsuccessful. In this study we investigated the effectiveness of cognitive rehabilitation on dictation errors.
    Materials And Methods
    The design of the present study was a single-subject design with multiple baselines. Six male students of second elementary school of Tabriz with normal intelligence and dysgraphia were selected by the convenient sampling method. They did not have clinical problems in any subscales of the Child Behavior Checklist (CBCL). Using Sound smart software, cognitive assignments of brain and cognitive sciences of Cambridge University, and paper and pencil assignments performed thirty training sessions. A researcher based test was used to evaluate dictation errors. Statistical analysis methods included effect size calculation, improvement percent, and visual inspection of graphs.
    Results
    In visual skill errors, mean of baseline-treatment effect size was 1.03 (moderate effect size), and mean of baseline-follow up effect size was 26.2 (high effect size) for 6 subjects. Furthermore, in auditory skill errors, mean of baseline-treatment effect size was 0.92 (moderate effect size), and mean of baseline- follow up effect size was 2.15 (high effect size) for 6 subjects. The improvement percent of these errors at follow up-baseline phase was greater than intervention-baseline phase.
    Conclusion
    It would suggest that by considering the individual differences, the cognitive rehabilitation program can be used as a new and appealing method for children along with other common methods of treatment for dysgraphia.
    Keywords: Cognitive rehabilitation, empowerment, recognition, dictation, dysgraphia, learning disorder
  • R.Abedanzadeh, B.Abdoli, Al.Farsi Page 61
    Introduction
    The purpose of present research was the study of the effect of sensory feedback on speed of the relative phase transition in anti-phase bimanual coordination pattern across old adults.
    Materials And Methods
    Therefore 15 intact male old adults selected in available with age range 60-70 years that were all of them hand-right. Participants started their movement on bimanual coordination device with anti-phase at frequency 0/75 Hz and was increased to it 0/25 Hz by step 5 seconds and final frequency was 5 Hz. Present task performed under 8 sensory conditions. For investigating data used repeated measures analysis of variance 2×2×2 and paired-samples t-test with Bonferroni correction for pair comparisons of the interaction effects.
    Results
    The findings revealed that main effects of proprioception (P=0/001), audition (P=0/001) and two-way interaction (P=0/022) were significant.These results implied to positive effects of audition and proprioception feedback and also more effect of exist of audition information along with lack of vision onthe speed of relative phase transition.
    Conclusion
    The findings reflected that the performance of present bimanual coordination task was under close-loop control system. Also the results reflect the role of control parameter in performing coordinated movement and relative phase transition from one inconsistence pattern to another more consistence pattern as movement speed increased. With regard to older adults revealed more impairments in audition and proprioception than vision condition and also more variability and the speed of the phase transition, we could conclude thatthese population relied on audition and proprioception to perform bimanual coordination patterns.
    Keywords: Bimanual coordination, In, phase, Anti, phase, Relative phase, old adult
  • Elham Hajihosseini, Aliasghar Norasteh, Ali Shamsi, Hassan Daneshmandi Page 75
    Introduction
    Upper crossed syndrome is a form of muscle skeletal system involvement that leads muscles of the anterior and upper trunk be short and tight and the posterior part of the muscles be weak. janda Upper cross syndrome mostly associated with abnormalities of the forward head, forward shoulder, away scapula and increased thoracic kyphosis and will cause wide variations in a quarter of the upper body. Common methods of correcting these abnormalities are corrective exercises. The Purpose of this study was to investigate the effects of strength training, stretch training and comprehensive training in patients with upper crossed syndrome.
    Materials And Methods
    Forty females students with excessive forward head>46ﹾﹾ, forward shoulder>52ﹾﹾ and kyphosis>42ﹾﹾ angle were chosen as samples using purposive sampling method. The average of age 22/22±1/77 years, weight 61/22±1/90 kg, height 161/85±2/55 cm and body mass index of the samples 23/37±0/9 kg/m2. The subjects were randomly divided into four groups of 10 experimental and control groups. The first experimental group performed strength training, second group stretch training and third group comprehensive training for 6 weeks. In this period, the control group did not receive any training. In this study, photogrammetric method technique was used to measure the angle of the forward head and forward shoulder. A flexible ruler was used to measure the angle of kyphosis (r=0/93). Angle of forward head, forward shoulder and kyphosis was measured before and after 6 weeks..data were analyzed using paired T-test and SPSS (21) (p≤0/05).
    Results
    According to in study, paired T-test results in the experimental group showed that the significant decrease in the angle forward shoulder (p=0/001), forward head (p=0/005) and kyphosis(p=0/001) of three types of exercise (strengthing,stretching, comprehensive) was found after 6 weeks. However, a significant decrease in the angle of forward head and shoulder and kyphosis was not found in the control group. One-way analysis of variance(ANOVA) showed that between the effects of different exercises on the forward shoulder angle(p=0/001), forward head angle (p=0/001) and kyphosis angle (p=0/001) there are significant difference. according to the tukey test results, implementation of corrective exercises, strengthing (p=0/001), stretching (p=0/001), and comprehensive (p=0/001) there is a significant difference with the control group. However between the strength training groups, stretching and comprehensive with each other in forward shoulder group, no significant difference was observed. While between of effect the comprehensive training in forward head and kyphosis abnormalities was significant difference compared to other exercises.
    Conclusion
    Forward head and kyphosis angle decreased in the comprehensive group compared to other training programs,showed the Better efficiency of this training program. While between the group strength training, stretching and comprehensive with each other on the forward shoulder significant difference was not found. Importantly, the data showed that although there is no significant difference in the training program. However, statistical trends and the effectiveness has been more of the comprehensive training program. The results demonstrated a significant decrease in the angle of forward head, forward shoulder and kyphpsis in the experimental group. Therefore, using this program is recommended in subjects with upper crossed syndrome deformity.
    Keywords: Strength Training, Stretch Training, Comprehensive Training, upper crossed syndrome
  • Vahid Mazloum, Mansour Sahebozamani Page 89
    Introduction
    Conservative treatment of patients with non-specific chronic low back pain (NCLBP); especially as exercise-based interventions, is a main part of rehabilitation program for such patients. This review study was designed to investigate the influences of exercise-based therapeutic intervention on patients with NCLBPin Persian studies.
    Materials And Methods
    ISC, Magiran, IrMedex, SID, and MedLib were selected as searching motor engines by using keywords including NCLBP, exercise-based therapy, Therapeutic exercise, Exercise therapy, and Corrective exercise training. Studies which used patients with acute or specific low back pain as subjects were excluded from the review process.
    Results
    From 35 articlesfound, ten articlesincluded in ourstudy. They mainly concentrated on the effects of core stabilizing exercises and Pilates training on pain intensity, disability, function, balance, lumbar flexor and extensor muscles’ endurance, and electrical activity of abdominal and spinal muscles in individuals with NCLBP. Positive effect of core stabilizing exercises and Pilates training method on above-mentioned variables is confirmed in theliterature.
    Conclusion
    Exercise-based therapeutic interventions; especially as core stabilizing exercises or Pilates training can lead to reducing pain and improving function in patients with NCLBP; although designing and implementing clinical trials studies is essential due to relative poor quality of present articles to achieve more valid results.
    Keywords: Non, specific Chronic Low Back Pain, core stabilizing exercises, Pilates training, Systemic Review
  • Alirezarajabzadeh, Ali, Ashraf Jamshidi Page 99
    Anterior Cruciate Ligament (ACL) injury is one of the most common sport injuries. During sport activities, the status of the various joints of the body, the neuromuscular control pattern and the muscular function can affect stresses on the ACL and its injury rates. The aim of this paper is to study the biomechanical risk factors of noncontact ACL injuries.One of the most important risk factors for ACL injuries are biomechanical factors. Position of the knee joint and torque around it and other body segments such as hip and ankle joints during sport activities can affect the amount of forces on the ACL. Simultaneous to higher incidence of ACL injuries in women, factors that maybe more deleterious for ACL are more evident in women than in men. So it seem, using methods such as neuromuscular training that modify these factors, could help to reduce stresses on ACL and its injury rates, especially in woman.
    Keywords: anterior cruciate ligament injuries, neuromuscular control, biomechanical risk factor
  • Vali Shiri, Ali Hoseyni, Enrahim Pishyareh, Vahid Nejati, Akbar Biglareyan Page 109
    Introduction

    The association of autism symptoms and cognitive abilities can facilitate the etiology and treatment of autism disorders. Destruction of executive functions seems to be one of the cognitive reasons of potential phenotype in autistic disorder. Thus, the present paper aims to study the relationship between response inhibition and cognitive flexibility with autistic symptoms.

    Methods

    In this cross-sectional study, 50 children with high-Functioning autism were selected using convenience sampling method with the high functioning autism spectrum Screening Questionnaire. Then the GARS test was completed by therapist and neuropsychological tests of stroop and cognitive flexibility scale were taken by the subjects. Pearson correlation coefficient and multi-variant regression were used for data analysis.

    Results

    There is a significant negative relationship between response inhibition with communicative and social interaction symptoms (P<0/01, P<0/05, P<0/001). There is a significant negative relationship between cognitive flexibility with communicative, social interaction and stereotype behavior symptoms (P<0/01, P<0/05). The results of regression analysis also show that response inhibition can predict communication symptoms. Cognitive flexibility can predict social interaction symptoms (P<0/01, P<0/05).

    Conclusion

    The results obtained by this study indicate the significant role of response inhibition and cognitive flexibility in autistic symptoms. Thus, it is recommended to consider executive functions for new treatment of children with autism disorder.

    Keywords: Response Inhibition, Cognitive Flexibility, Behavioral Symptoms, Autism